Άρθρο 06 – Επιτροπή Επιλογής- Τροποποίηση άρθρου 4Α του ν. 3864/2010

Στο άρθρο 4Α του ν. 3864/2010 (Α’ 119), α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, στην παρ. 5, στα πρώτα τρία εδάφια της παρ. 6, στο πρώτο εδάφιο των παρ. 7 και 8 και στις παρ. 9 και 10 γίνεται προσαρμογή στην αντικατάσταση των δύο οργάνων διοίκησης του Ταμείου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. δ) της παρ. 2 διευκρινίζεται η αξία των περιορισμών ως προς την επιλογή των μελών της Επιτροπής, γ) στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 6 ορίζεται ότι ο κατάλογος υποψηφίων περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις και στην ίδια παράγραφο προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, δ) στην παρ. 7 τροποποιείται το πρώτο εδάφιο, προκειμένου να προβλεφθεί ότι η Επιτροπή Επιλογής αξιολογεί και τους υποψηφίους για τη θέση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο, προκειμένου να ορισθούν κριτήρια ανεξαρτησίας των ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ε) η παρ. 13 καταργείται και οι παρ. 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Συνίσταται Επιτροπή Επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια. Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από έξι (6) ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εγνωσμένου κύρους και ακεραιότητας, εκ των οποίων τρεις (3), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, δύο (2) από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας (1) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ανωτέρω πέντε (5) θεσμοί και αρχές διαθέτουν από έναν παρατηρητή στην Επιτροπή. Η θητεία της Επιτροπής ορίζεται για δύο (2) έτη με δυνατότητα ανανέωσης.
2. Ως μέλη της Επιτροπής δεν δύνανται να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία:
α. έχουν καταδικαστεί με οριστική απόφαση για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης με ή χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής αυτής σε χρηματική,
β. έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση,
γ. λόγω οποιουδήποτε παραπτώματος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος ή έχουν αποκλειστεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την αρμόδια αρχή ως προς την άσκηση επαγγέλματος ή τους έχει απαγορευθεί να ασκούν καθήκοντα διευθυντή ή υπαλλήλου σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή σε ιδιωτική επιχείρηση,
δ. είναι βουλευτές ή μέλη της Κυβέρνησης ή αξιωματούχοι, υπάλληλοι ή σύμβουλοι οποιουδήποτε Υπουργείου ή άλλης δημόσιας αρχής ή της Τράπεζας της Ελλάδος ή είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι, στελέχη, υπάλληλοι ή σύμβουλοι οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα ή είναι κάτοχοι μετοχών αξίας κτήσεως ή, εάν υπάρχει τέτοια, χρηματιστηριακής αξίας ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και άνω σε ένα τέτοιο πιστωτικό ίδρυμα ή έχουν οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό συμφέρον άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένο με το μετοχικό κεφάλαιο ενός τέτοιου πιστωτικού ιδρύματος ισόποσης αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και άνω. Οι ανωτέρω περιορισμοί ισχύουν για κάθε πρόσωπο που υπηρέτησε σε αντίστοιχη θέση ή κατείχε μετοχές εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και άνω ή είχε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό συμφέρον άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένο με το μετοχικό κεφάλαιο ενός τέτοιου πιστωτικού ιδρύματος ισόποσης αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και άνω κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια πριν την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Επιλογής του παρόντος άρθρου. Ομοίως, οι παραπάνω περιορισμοί εφαρμόζονται για κάθε αξιωματούχο, στέλεχος, υπάλληλο ή σύμβουλο καθενός από τα ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς της παραγράφου 1.
5. Η Επιτροπή:
α) Προεπιλεγεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με την επιφύλαξη των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 4, και προτείνει την αμοιβή τους, καθώς και τους λοιπούς όρους εργασίας τους σύμφωνα με την παράγραφο 6.
β) Αξιολογεί ετησίως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραγράφου 7, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 4. Για το σκοπό αυτόν, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Ταμείο την παροχή οποιασδήποτε έκθεσης και πληροφορίας που διαθέτει και μπορεί να σχετίζεται με τα ανωτέρω κριτήρια. Ειδικότερα, το προσωπικό του Ταμείου που είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση και τον εσωτερικό έλεγχο παρέχει τις σχετικές πληροφορίες όταν ζητηθούν από την Επιτροπή και υποχρεούται να της αναφέρει οποιαδήποτε παραβίαση ή πιθανή παραβίαση των κριτηρίων αυτών μόλις υποπέσει στην αντίληψή του. Η Επιτροπή μπορεί να ζητάει από κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου οποιαδήποτε πληροφορία κρίνει απαραίτητη για τους σκοπούς της αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση ότι η απαίτηση είναι εύλογη και δεν επιβαρύνει δυσανάλογα το μέλος.
γ) Απομακρύνει οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 8.
6. Η Επιτροπή επιλέγει υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο και υποστηρίζεται από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβουλο προσλήψεων που επιλέγεται από την Επιτροπή και προσλαμβάνεται από το Ταμείο. Τα απαραίτητα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται από την Επιτροπή Επιλογής. Μετά τη συγκρότησή της, η Επιτροπή Επιλογής επανεξετάζει την αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και, με την υποστήριξη του συμβούλου προσλήψεων, καθορίζει ένα εύρος προτεινόμενων αμοιβών σε αρμονία με αντίστοιχες πολιτικές αποδοχών παρόμοιων φορέων ή οργανισμών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι τα διεθνή δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εθνικοί οργανισμοί διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, κατάλληλων για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους ως μελών του Ταμείου, με σκοπό την προσέλκυση και παραμονή στις θέσεις αυτές των ανάλογων υψηλών προσόντων υποψηφίων. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις ισχύουσες αμοιβές δεν εμπίπτει στο εύρος αποδοχών, όπως αυτό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Επιλογής, η Επιτροπή Επιλογής την προσαρμόζει αναλόγως και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών για να εκδώσει σχετική απόφαση. Μετά την ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή Επιλογής προτείνει στον Υπουργό Οικονομικών λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τρεις υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση και προσδιορίζει την αμοιβή για κάθε υποψήφιο, εντός του προκαθορισμένου εύρους. Ο Υπουργός Οικονομικών διορίζει τον υποψήφιο επιλογής του με την προτεινόμενη αμοιβή από τη λίστα αυτή, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της. Η ως άνω λίστα ισχύει για έξι (6) µήνες από την υποβολή της. Σε περίπτωση που η Επιτροπή Επιλογής αδυνατεί να επιλέξει υποψηφίους, κατά τα ανωτέρω, εντός της προθεσµίας της παραγράφου 5 του άρθρου 4, υποβάλλει στον Υπουργό Οικονοµικών σχετική έκθεση για τους λόγους της ως άνω αδυναµίας, η οποία συνοδεύεται από δεσµευτικό για αυτήν χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου. Εντός του τελευταίου εξαμήνου της θητείας εκάστου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, η Επιτροπή επιλέγει υποψηφίους για την κάλυψη της εν λόγω θέσης μέλους Διοικητικού Συμβουλίου.
7. Η Επιτροπή αξιολογεί τους υποψηφίους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με κριτήρια που καθορίζει η ίδια. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή των σκοπών του Ταμείου και αναφορικά με την αξιολόγηση των ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών ή υποψηφίων ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών, περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα παρακάτω:
α) περιορισμό χρονικής διάρκειας θητείας σε όργανα διοίκησης του Ταμείου (δηλαδή, το Διοικητικό Συμβούλιο ή, προηγουμένως, στο Γενικό Συμβούλιο), σε επτά (7) συνολικώς έτη, με τη συμπλήρωση των οποίων η ιδιότητα του μέλους χάνεται αυτοδικαίως,
β) αξιολόγηση ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων λόγω απασχόλησης μελών σε άλλες θέσεις ή δραστηριότητες,
γ) προϋπηρεσία και εμπειρία σε θέσεις συναφείς προς τους σκοπούς του Ταμείου, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 2.
Η Επιτροπή, μετά από την ως άνω αξιολόγηση, μπορεί να προτείνει στον Υπουργό την ανανέωση της θητείας µελών, εφόσον αυτή λήγει σε λιγότερο από έξι (6) μήνες, σύμφωνα µε το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 4.
8. Η Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση της απόδοσης των μελών, μπορεί να προτείνει στον Υπουργό την απομάκρυνση ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Η σχετική πρόταση περιέχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ο Υπουργός Οικονομικών αποφασίζει την απόλυση του μέλους, εφόσον διαπιστώσει ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των δύο προηγούμενων εδαφίων. Το μέλος που απομακρύνεται σύμφωνα με αυτή την παράγραφο δεν δικαιούται αποζημίωση.
9. Οι διαδικασίες των παραγράφων 6 έως και 8 εφαρμόζονται αναλόγως και στα υφιστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής Επιλογής.
10. Σύνοψη της ετήσιας αξιολόγησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσιεύεται στην ετήσια αναφορά του Ταμείου.
13. [Καταργείται.]»