Άρθρο 12 Παρουσία σε διοικητικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε διοικητικές έρευνες – Αντικατάσταση άρθρου 12 ν. 4170/2013 (παρ. 10 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/514/ΕΕ)

 

Το άρθρο 12 του ν. 4170/2013, (Α΄ 163), περί της παρουσίας σε διοικητικές υπηρεσίες και της συμμετοχής σε διοικητικές έρευνες υπαλλήλων αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 12

Παρουσία σε διοικητικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε διοικητικές έρευνες

  1. Για την ανταλλαγή πληροφοριών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 2, η αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα διασύνδεσης της παρ. 4 του άρθρου 5, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε υπάλληλοι εξουσιοδοτημένοι από το εν λόγω κράτος μέλος και σύμφωνα με τις διαδικαστικές ρυθμίσεις που ορίζει αυτό το τμήμα διασύνδεσης:

α) να είναι παρόντες στα γραφεία στα οποία εκτελούν τα καθήκοντά τους οι υπηρεσίες της αρμόδιας ημεδαπής ελεγκτικής αρχής,

β) να είναι παρόντες κατά τις διοικητικές έρευνες οι οποίες διεξάγονται σε ελληνικό έδαφος, και

γ) να συμμετέχουν στις διοικητικές έρευνες που διενεργούν οι υπηρεσίες της αρμόδιας ημεδαπής ελεγκτικής αρχής με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, όπου απαιτείται.

Η λαμβάνουσα ελληνική αρχή απαντά στα αιτήματα κατά το πρώτο εδάφιο εντός εξήντα (60) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος για να επιβεβαιώσει τη συμφωνία της ή να ανακοινώσει την αιτιολογημένη άρνησή της στην αιτούσα αρχή.

Αν οι ζητούμενες πληροφορίες περιέχονται σε έγγραφα στα οποία έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της αρμόδιας ημεδαπής ελεγκτικής αρχής, παρέχονται αντίγραφα των εγγράφων στους υπαλλήλους της αιτούσας αρχής.

  1. Όταν οι υπάλληλοι της αιτούσας αρχής είναι παρόντες κατά τη διάρκεια διοικητικής έρευνας ή συμμετέχουν σε διοικητικές έρευνες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, δύνανται να διενεργούν συνέντευξη με φυσικά πρόσωπα και να εξετάζουν φακέλους με την επιφύλαξη των διαδικαστικών ρυθμίσεων του κράτους μέλους προς το οποίο απευθύνεται το αίτημα.

Η άρνηση του προσώπου που αποτελεί αντικείμενο έρευνας να συμμορφωθεί προς τα μέτρα ελέγχου των υπαλλήλων της αιτούσας αρχής αντιμετωπίζεται από τη λαμβάνουσα αρχή ως άρνηση κατά των δικών της υπαλλήλων.

  1. Οι ημεδαπές ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν αιτιολογημένα να ζητήσουν, μέσω του τμήματος διασύνδεσης της παρ. 4 του άρθρου 5, την παρουσία δικών τους εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων σε διοικητικές υπηρεσίες και τη συμμετοχή τους σε διοικητικές έρευνες άλλου κράτους μέλους με την άσκηση ελεγκτικών διαδικασιών αντίστοιχων αυτών των παρ. 1 και 2.
  2. Οι υπάλληλοι που εξουσιοδοτούνται από το αιτούν κράτος μέλος να είναι παρόντες σε άλλο κράτος μέλος, ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να επιδείξουν γραπτή εξουσιοδότηση, στην οποία αναφέρονται η ταυτότητα και τα επίσημα καθήκοντά τους.».