Άρθρο 5 Ορισμός εύλογης συνάφειας στην ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος – Προσθήκη άρθρου 6Α στον ν. 4170/2013 (παρ. 2 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/514/ΕΕ)

 

Στον ν. 4170/2013 (Α΄ 163) προστίθεται άρθρο 6Α ως εξής:

«Άρθρο 6Α

Εύλογη συνάφεια

  1. Για τους σκοπούς αιτήματος του άρθρου 6, οι ζητούμενες πληροφορίες είναι εύλογα συναφείς όταν κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, η αιτούσα αρχή πιθανολογεί ευλόγως ότι, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, αυτές είναι συναφείς με τις φορολογικές υποθέσεις ενός ή περισσοτέρων φορολογουμένων, είτε προσδιορίζονται ονομαστικά είτε όχι, και δικαιολογούνται για τους σκοπούς της έρευνας.
  2. Προκειμένου να αποδειχθεί η εύλογη συνάφεια των ζητούμενων πληροφοριών, η αιτούσα ελληνική αρχή παρέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες στη λαμβάνουσα αρχή κράτους μέλους και η λαμβάνουσα ελληνική αρχή αξιώνει τις πληροφορίες αυτές στην περίπτωση που δέχεται αίτημα από αιτούσα αρχή άλλου κράτους μέρους:

α) τους φορολογικούς σκοπούς για τους οποίους ζητούνται οι πληροφορίες, και

β) διευκρίνιση των πληροφοριών που απαιτούνται για την εφαρμογή ή την επιβολή της ελληνικής νομοθεσίας, όταν η αίτηση προέρχεται από ελληνική αρχή, ή της εθνικής νομοθεσίας του έτερου κράτους μέλους, από το οποίο προέρχεται το αίτημα.

  1. Όταν αίτημα του άρθρου 6 αφορά ομάδα φορολογουμένων που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ατομικά, η ελληνική αιτούσα αρχή παρέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες στη λαμβάνουσα αρχή κράτους μέλους και η λαμβάνουσα ελληνική αρχή αξιώνει τις πληροφορίες αυτές αν δέχεται αίτημα από αιτούσα αρχή άλλου κράτους μέρους:

α) λεπτομερή περιγραφή της ομάδας,

β) επεξήγηση του εφαρμοστέου δικαίου και των πραγματικών περιστατικών βάσει των οποίων εικάζεται ότι οι φορολογούμενοι της ομάδας δεν έχουν συμμορφωθεί με αυτό,

γ) επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι ζητούμενες πληροφορίες θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της συμμόρφωσης των φορολογουμένων της ομάδας, και

δ) κατά περίπτωση, τα πραγματικά περιστατικά και τις περιστάσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή τρίτου μέρους που συνέβαλε ενεργά στην πιθανή μη συμμόρφωση των φορολογουμένων της ομάδας με το εφαρμοστέο δίκαιο.».