Άρθρο 7 Προθεσμίες για παροχή πληροφοριών – Αντικατάσταση παρ. 1 και κατάργηση παρ. 5 άρθρου 8 ν. 4170/2013 (παρ. 4 και 5 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/514/ΕΕ)

 

Στο άρθρο 8 του ν. 4170/2013 (Α΄ 163), περί προθεσμιών, η παρ. 1 αντικαθίσταται, η παρ. 5, περί μη εμπρόθεσμης απάντησης, καταργείται, και το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 8

Προθεσμίες

(άρθρο 7 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ)

  1. Η λαμβάνουσα ελληνική αρχή παρέχει τις πληροφορίες του άρθρου 6 το ταχύτερο δυνατόν και το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος. Όταν η λαμβάνουσα ελληνική αρχή δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο αίτημα εμπροθέσμως, ενημερώνει την αιτούσα αρχή κράτους-μέλους αμέσως και σε κάθε περίπτωση εντός τριών (3) μηνών από την παραλαβή του αιτήματος για τους λόγους της καθυστερημένης απάντησης και για την ημερομηνία έως την οποία θεωρεί ότι ενδεχομένως θα είναι σε θέση να απαντήσει. Η προθεσμία δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος. Ωστόσο, όταν η λαμβάνουσα ελληνική αρχή διαθέτει ήδη τις πληροφορίες αυτές, οι πληροφορίες διαβιβάζονται εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία αυτή.
  2. Σε συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις, η λαμβάνουσα ελληνική αρχή και η αιτούσα αρχή κράτους-μέλους δύνανται να συμφωνούν προθεσμίες διαφορετικές από αυτές που προβλέπονται στην παράγραφο 1.
  3. Η λαμβάνουσα ελληνική αρχή επιβεβαιώνει στην αιτούσα αρχή κράτους-μέλους την παραλαβή του αιτήματος αμέσως και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός επτά εργάσιμων ημερών μετά την παραλαβή. Η επιβεβαίωση αυτή λαμβάνει χώρα, ει δυνατόν, με ηλεκτρονικά μέσα.
  4. Η λαμβάνουσα ελληνική αρχή κοινοποιεί στην αιτούσα αρχή κράτους-μέλους τυχόν ελλείψεις του αιτήματος και την ανάγκη συμπληρωματικών βασικών πληροφοριών, εντός ενός μηνός από την παραλαβή του αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή, οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο 1 αρχίζουν την επομένη της παραλαβής των συμπληρωματικών βασικών πληροφοριών, τις οποίες ζήτησε η λαμβάνουσα ελληνική αρχή.
  5. Καταργείται.
  6. Όταν η λαμβάνουσα ελληνική αρχή δεν διαθέτει τις ζητούμενες πληροφορίες και δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο αίτημα παροχής πληροφοριών ή αρνείται να απαντήσει για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 17, ενημερώνει αμέσως την αιτούσα αρχή κράτους-μέλους για τους λόγους αδυναμίας ή άρνησης παροχής αυτών των πληροφοριών και σε κάθε περίπτωση εντός ενός μηνός από την παραλαβή του αιτήματος.».