Άρθρο 2 Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων

1.      Οι προβλεπόμενοι στην ισχύουσα νομοθεσία περιορισμοί που αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων, πέραν εκείνων των επαγγελμάτων για τα οποία διαλαμβάνεται ρύθμιση στο  κεφάλαιο Β΄ του παρόντος, καταργούνται μετά την πάροδο τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος.

2.      Ως περιορισμοί, κατά την έννοια της προηγουμένης παραγράφου, νοούνται οι εξής:

α) Η ύπαρξη, δυνάμει προβλέψεως νόμου, περιορισμένου αριθμού προσώπων τα οποία δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, είτε ο αριθμός αυτός ορίζεται ευθέως είτε προσδιορίζεται εμμέσως βάσει πληθυσμιακών ή άλλων κριτηρίων και χορήγηση διοικητικής αδείας για την άσκηση του επαγγέλματος μόνον προς συμπλήρωση του αριθμού τούτου.

β) Η εξάρτηση της χορηγήσεως διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την εκτίμηση της διοικητικής αρχής ως προς την ύπαρξη πραγματικής ανάγκης προς τούτο, που θεωρείται συντρέχουσα όταν η προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους των προσώπων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για την άσκηση του επαγγέλματος δεν είναι ικανοποιητική για το κοινωνικό σύνολο, είτε καθ’ όλην την επικράτεια είτε σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, ενόψει αφενός του αριθμού των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα και αφετέρου των προς ικανοποίηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως αποδέκτη των υπηρεσιών αυτών. 

γ) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της ασκήσεως επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, εντός του οποίου και μόνον είναι αυτή επιτρεπτή.

δ) Η επιβολή της υπάρξεως ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των εγκαταστάσεων προσώπων που ασκούν το επάγγελμα.

ε) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της δημιουργίας περισσοτέρων εγκαταστάσεων ή επαγγελματικής δραστηριοποιήσεως σε περισσότερες εγκαταστάσεις, σε ένα ή περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

στ) Η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

ζ) Η επιβολή της ασκήσεως επαγγέλματος ή η απαγόρευση της ασκήσεώς του υπό ορισμένη ή ορισμένες εταιρικές μορφές ή ο αποκλεισμός της ασκήσεώς του υπό εταιρική μορφή, επιτρεπομένης μόνον της ατομικής ασκήσεως αυτού.

η) Η επιβολή περιορισμών σχετιζομένων με τη συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου, συναπτομένων προς την ύπαρξη ή την έλλειψη ορισμένης επαγγελματικής ιδιότητος.

θ) Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών για την διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστού κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό.

3.   Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του  παρόντος νόμου, μπορεί να προστεθούν και άλλοι περιορισμοί σε εκείνους που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4.   Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι δυνατή η θέσπιση εξαιρέσεως σε σχέση προς ορισμένο επάγγελμα από τη ρύθμιση της παραγράφου 1 και η διατήρηση σε ισχύ περιορισμού αναφερομένου στην παράγραφο 2 ή θεσπιζομένου δυνάμει της παραγράφου 3, ως έχει ή με ηπιότερη μορφή, εάν :

                                 I.            Με τον περιορισμό αυτό επιδιώκεται η εξυπηρέτηση επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος και

                               II.            Ο περιορισμός αυτός είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για την εξυπηρέτησή του και, από απόψεως εντάσεως της επεμβάσεως στη σφαίρα της οικονομικής ελευθερίας, τελεί σε εύλογη αναλογία προς την σπουδαιότητα του επιδιωκομένου να εξυπηρετηθεί επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος.

 

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:07 | Ι. Καρράς

    Φίλη Άννα, θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (3665/2005), η οποία απελευθερώνει πλήρως το φαρμακευτικό επάγγελμα για όλους τους Φαρμακοποιύς (και μόνο) και καταργεί ως παράνομα και αντισυνταγματικά τα πλη8υσμιακά και γεωγραφικά όρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων. Διάβασε και μετά να μιλήσεις, κυρία συνάδερφε… που σκέφτεσαι προκλητικά μόνο την τσέπη σου.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:27 | ΠΙΤΑΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    η ελλαδα ξεπουλιεται τα φαρμακεια δε θα ειναι η εξαιρεση.
    η αγορα του φαρμακου ειναι απο τις μεγαλυτερες παγκοσμιως ισως τριτη κατω απο την αγορα οπλων και ναρκωτικων οποτε ειναι ολοφανερο οτι πολλοι την εποφθαλμιουν το γενικοτερο θεμα ειναι αν ολες αυτες οι αλλαγες θα ειναι για το καλο της δημοσιας υγειας και του κοινωνικου συνολου.Για να διασφαλιστει αυτο υπαρχουν οι νομοι που διεπουν καθε κοινωνια δυστυχως ομως πολλες φορες το χρημα ειναι πανω απο τους νομους.Ευτυχως υπαρχει η ευρωπαικη νομοθεσια που καθοριζει τους νομους για τη δημοσια υγεια.Για την απελευθέρωση των φαρμακείων, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για όλα. Έχει ήδη αποφασίσει ναι στα πληθυσμιακά κριτήρια και τις ελάχιστες αποστάσεις (υποθέσεις C 570/07 και C 571/07). Έχει ήδη συμφωνήσει ότι δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν φαρμακείο (υποθέσεις C531/06, 171/07, 172/07). Τέλος, η οδηγία Bolkestein εξαιρεί από κανονισμούς υπηρεσιών εσωτερικής αγοράς, ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες (123/2006, άρθρο 2 παρ.2 εδ. Στ΄).

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:51 | Χριστίνα Φ.

    Καταρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω με το εξής: το φαρμακείο δεν είναι κλειστό επάγγελμα.Είναι επάγγελμα προστατευόμενο από το κράτος και έτσι αναφέρεται και στην Ευρωπαική Νομοθεσία.»Επάγγελμα προστατευόμενο από το Κράτος» σημαίνει η τοποθέτηση συγκεκριμένων περιορισμών όπως το σταθερό ποσοστό κέρδους,ο περιορισμένος αριθμός φαρμακείων,κτλ κτλ. Αυτό λοιπόν γίνεται γιατί το φάρμακο είναι αγαθό και ο ασθενής- ως μη γνώστης της ιατρικής- δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο του εμπορικού ανταγωνισμού ώστε να γίνει και να διατηρείται υγιής.
    Μας αποκαλείτε εκβιαστές ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ζούνε από τις πλάτες μας. Μας λέτε προνομιούχους και μεγαλοαστούς ενώ οι μισοί και περισσότεροι φαρμακοποιοί ζούνε με δάνεια για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους.Μία κατάσταση που την καλλιεργήσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Ο κλάδος μας έχει καταλάβει πολύ καλά αυτό που πάει να γίνει με το ανύπαρκτο νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε. Θέλετε να καλωσορίσουμε τις πολυεθνικές και μη εταιρείες, οι οποίες εκτός από αλυσίδες φαρμακείων έχουν συμμετοχή και στη φαρμακοβιομηχανία.Δηλαδή όποιος κερνάει ο ίδιος να πίνει.Είναι τυχαίο που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν επηρρεάζονται στο ελάχιστο? Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:27 | δεσποινα κουφιδου

    αυτη τη στιγμη που μιλαμε δεν υπαρχει ουτε ενας ανεργος φαρμακοποιος.εδω καλα καλα δεν υπαρχουν φαρμακοποιοι στα φαρμακεια των νοσοκομειων.για να μην πω πτι τις θεσεις φαρμακοποιων στα ινστιτουτα,στον εοφ και στον ιφετ τις εχουν χημικοι και βιολογοι.μηπως αυτοι οι κουτοπνηροι συναλδεφοι θελουν να ανοιξει για λιγο το επαγγελμα και μετα να ξανακλεισει για παντα?μηπως θελουν να βολεψουν την παρτη τους….?αν ανοιξει τωρα το επαγελμα θα ειναι καταστροφη για 12000 οικογενειες φαρμακοποιων συν τα ατομα που απασχολουμε στα φαρμακεια μας συν οι ανεργοι των συφα.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:40 | dimitrios

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΜΙΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ , ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

  • Κύριοι

    Η απελευθέρωση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων στη χώρα μας αποτελεί επιταγή, όχι μόνο των καιρών, αλλά και του συμφέροντος των πολιτών και της χώρας γενικότερα.
    Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ορθή. Παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι σε ορισμένα επαγγέλματα είναι απαραίτητο να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί που διασφαλίζουν την προστασία των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας, όπως για παράδειγμα η πιστοποίηση των κρεοπωλών από υγειονομικούς φορείς.
    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι, αν και στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων της χώρας, δημιουργούν καθεστώς μονοπωλιακής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ξεναγών, για τους οποίους προβλέπεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μόνο για τους αποφοίτους των Σχολών Ξεναγών. Είναι αντιληπτό ότι η Ιστορία της χώρας μας και η ευαισθησία του τουριστικού προϊόντος υπαγορεύουν την πιστοποίηση όσων την παρουσιάζουν στους επισκέπτες μας.
    Παρά ταύτα, δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο από το επάγγελμα του ξεναγού αποκλείονται οι πτυχιούχοι Ιστορίας και Αρχαιολογίας των οικείων πανεπιστημιακών σχολών. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου και όσον αφορά στους ξεναγούς, καθώς και η συμπερίληψη των ανωτέρω πτυχιούχων επιστημόνων στους έχοντες το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό.

    Ευχαριστώ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:48 | Η

    ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ – «Έχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία»

    Πρώτοι στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν οι Φαρμακοποιοί που αντιδρούν έντονα στην κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων και προνομίων τους, όπως η κληρονομική μεταβίβαση της άδειας! «Έχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία μέσω δημοψηφίσματος εδώ και χρόνια, είναι απίστευτο να υπάρχει ακόμα κληρονομικό δικαίωμα στην εργασία» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» γνωστός Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, κινούμενος στη σκληρή γραμμή που τηρεί για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου.

    Για να δούμε… Θα γίνει το σωστό για τα νέα παιδιά ή θα «περάσει» πάλι η γνωστή για χρόνια αλητεία των παλιών Φαρμακοποιών και των παιδιών τους, τα οποία «κληρονομούν» παράνομα και προκλητικά κρατικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Φαρμακείου; Θα του «περάσει» του κυρίου… Λοβέρδου το δήθεν «άνοιγμα» ή θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Ισονομία ζητάμε κ. Παπακωνσταντίνου, τίποτε άλλο.

    Θα μου πεί κάποιος: Και όποιος παλιός καλός… Φαρμακοποιός δεν έχει παιδιά ή δεν έχει παιδιά Φαρμακοποιούς, τι κάνει..; Καλή ερώτηση!
    Η απάντηση είναι η εξής: Δεν παραδίδει, όπως θα έπρεπε, την κρατική άδεια του Φαρμακείου του στην κρατική εκδούσα Αρχή (Δ/νση Δημ. Υγείας), αλλά την πουλά0ει παράνομα σε κάποιον ενδιαφερόμενο νέο Φαρμακοποιό με το γνωστό «κόλπο» της συστέγασης και της σύστασης Ο.Ε.! Μάλλον ζήλεψε από τους δημοσιουπαλλήλους και θέλει και αυτός ο φτωχός… και ταπεινός 70άρης Φαρμακοποιός να πάρει ένα καλό «αφάπαξ» (300.000 ευρώ και περισσότερα στις μεγάλες πόλεις)! Έτσι γίνεται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα..! Ο ιδιώτης αποφασίζει ποιός θα πάρει την κρατική άδεια για Φαρμακεία!

    Ζητάμε την κατάργηση κάθε «κληρονομικού» δικαίματος για τα τέκνα των παλιών Φαρμακοποιών και την κατάργηση κάθε πληθυσμιακού και γεωγραφικού περιορισμού για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων από νέους επιστήμονες Φαρμακοπιούς.
    Ζητάμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και η απόφαση του ΣτΕ (3665/2005) για την π λ ή ρ η απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
    Ζητάμε επίσης να πάψει η παράνομη πώληση κρατικών αδειών Φαρμακείων στη «μαύρη» αγορά με «μαύρα» λεφτά από ιδιώτες παλιούς προνομιούχους Φαρμακοπιούς. Ζητάμε ισονομία, δικαιοσύνη και ιση και ελεύθερη πρόσβαση στο φαρμακευτικό επάγγελμα για όλους (και μόνο) τους νέους Φαρμακοποιούς.

    ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ – «Έχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία».

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 20:21 | Ορφέας

    Φίλη Άννα, είμαι Φαρμακοποιός και εγώ όπως και εσύ και 8α ανοίξω το ΔΙΚΟ μου Φαρμακείο όπου γουστάρω γιατί έχω το δικαίωμα να ασκήσω όπου θέλω το επάγγελμα μου. Τέλος. Εσύ έχεις το δικό σου Φαρμακείο γιατί αγόρασες άδειά από κάποιον άλλο Φαρμακοποιό, ή γιατί είσια παιδί Φαρμακοποιού και πήρες την «κληρονομική» άδεια, ή επειδή έχεις άδεια άσκησης επαγγέλματος πριν το 1997, ή τέλος επειδή άνοιξες Φαμακείο το 2006, όταν το ΣτΕ πήρε τη γνωστή απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Μη μιλάς λοιπόν τόσο προκλητικά κοπελιά γιατί σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκεις, από τύχη έχεις το δικό σου Φαρμακείο. Γιατί να μην έχω και εγώ το δικό μου Φαρμακείο; Προφανώς για να μη μειωθούν τα δικά σου κέρδη… Είστε αλήτες και θα την «πληρώσετε» κάποια στιγμή από την ίδια την κοινωνία.
    Και κάτι άλλο: Κανένας νέος Φαρμακοποιός χωρίς Φαρμακείο (όπως με ειρωνία μας αποκαλείς) δεν θέλει τα Φαρμακεία στα χέρια ΜΗ Φαρμακοπιών. Το αυτονόητο θέλουμε: Ελεύθερη πρόσβαση στο φαρμακευτικό επάγγελμα και ΜΟΝΟ για Φαρμακοποιούς. Κατάλαβες βολεμένο κοριτσάκι με τον πλούσιο μπαμπά και το περίσσιο θράσσος απέναντι σε άλλους συναδέρφους σου; Για να συνεχίσεις εσύ να βγάζεις 6.000 ευρώ κάθε μήνα πρέπει πολλοί άλλοι νέοι Φαρμακοποιοί να μένουν άνεργοι και να δουλεύουν ως ιατρικοί επισκέπτες και να τους γελάς εσύ. Στο ξαναλέω: θα ανοίξουμε όπου γουστάρουμε, είμαστε και εμείς Φαρμακοπιιοί και θέλουμε να ζήσουμε. Τέλος.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 20:35 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Για να λυθεί σε όλους η απορία σχετικά με το άν μπορείς να ανοίξεις άνευ περιορισμό και πού φαρμακείο στην ευρώπη σου παραθέτω μια λίστα. Σε ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,ΚΥΠΡΟ,ΤΣΕΧΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΙΡΛΑΝΔΙΑ,ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ,ΣΛΟΒΑΚΙΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ…. μπορείς να ανοίξεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε φαρμακείο.
    Στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ θα ανοίζει πλήρως το επάγγελμα μετά το 2012… αυτά μέχρι στιγμής.
    Η λίστα περιλαμβάνει τα γεωγραφικά και τα πλυθυσμιακά κριτήρια.
    Are there specific geo/demographic
    criteria for opening new pharmacy? If ‘No’, is establishment based on
    population needs?
    Austria Yes –
    Belgium Yes –
    Bulgaria No No
    Cyprus No No
    Czech Republic No No
    Denmark No Yes
    Estonia Yes –
    Finland No Yes
    France Yes –
    Germany No No
    Greece Yes –
    Hungary No No
    Italy Yes –
    Ireland No No
    Latvia Yes –
    Lithuania No No
    Luxembourg Yes –
    Malta Yes –
    Netherlands No No
    Poland No No
    Portugal Yes –
    Romania No No
    Slovakia No No
    Slovenia Yes –
    Spain Yes –
    Sweden No Yes*
    Switzerland No No
    UK No** Yes

    * Apoteket has the right to decide on the establishment of pharmacies
    ** While there are no restrictions on pharmacy openings in the UK, there are controls on contracts to provide NHS pharmaceutical services. For the average pharmacy, 80% of turnover is NHS prescriptions, so few pharmacies open without an NHS contract.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 18:41 | anna

    ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ πολλοι τα ορεγονται..Υπαρχουν καποιοι που θελουν να λεγονται δηθεν νεοι πτυχιουχοι χωρις φαρμακειο,εγω θα ελεγα νεοι που δεν εχουν διαθεση ουτε να δουλεψουν ουτε κσι να προσφερουν απλα ψαχνουν να σκαρωσουν ενα «μαγαζι «κατω απο το σπιτι τους,
    Μια ερωτηση μονο θα σας κανω.βρειτε μου μια χωρα στην Ευρωπη οπου μπορω να παω αυριο το πρωι να ανοιξω ελευθερα φαρμακειο χωρις περιορισμους και θα φυγω τρεχοντας να σας αφησω και το ποστο ελευθερο.
    Επειδη βεβαια κανενας δε θα απαντησει γιατι τετοια χωρα δεν υπαρχει
    αφηστε τα κροκοδειλια δακρυα για τις ισες ευκαιρειες και πειτε στα αφεντικα σας(φαρμακευτικες εταιρειες)πως οι φαρμακοποιοι θα αγωνιστουν μεχρι τελους εναντια στους μεγαλοκαρχαριες.
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 200 Μ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.(ΟΥΤΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΙ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ)
    ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ‘ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ;
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ «ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ»?

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 15:27 | «ΜΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ»

    Επανέρχομαι για να θέσω και το εξής θέμα, το οποίο αποτελεί αδικία για όσα παιδιά έχουν κουραστεί να αποκτήσουν ένα πτυχίο Νομικής (LLB) πχ. στην Αγγλία ή και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., και προκειμένου να αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό του ελληνικού Πανεπιστημίου, πρέπει υποχρεωτικά να το συνδυάσουν με ένα επιπλέον Master (LLM), το οποίο βεβαίως σε αυτή την περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως ξεχωριστός μεταπτυχιακός τίτλος στην Ελλάδα. Έτσι έχουμε το παράδοξο να έχει υποβληθεί κάποιος στον κόπο και στα έξοδα, να έχει αποκτήσει την εξειδικευμένη γνώση και να είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού τίτλου του εξωτερικού, ο οποίος να μην αναγνωρίζεται στην Ελλάδα χωριστά από το πτυχίο…Και τούτη η άδικη, υποτιμητική και παράλογη αντιμετώπιση είναι πλέον απαράδεκτη και πρέπει να απαλειφθεί.
    Και πάλι ευχαριστώ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:52 | Σταματιοσ

    Αναφορικα με τις άδειες θα πρέπει να έχει δικαίωμα όποιος θέλει να ιδρύει φαρμακείο με την μορφή επιχείρησης αλλά θα επιβάλεται η άδεια λειτουργίας να εκδίδεται σε φαρμακοποιό που θα προσλαμβάνεται για τον λόγο αυτό,(όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία με μεγάλο αριθμό κλινών.)
    Στις περιπτώσεις απομάκρυσνσης ή απόλυσης του φαρμακοποιού η επιχείρηση ζητά ορισμό άλλου φαρμακοποιού.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:01 | Πάνος

    Ελευθερώνει το επάγγελμα το παρόν νομοσχέδιο;

    Ασφαλώς ΟΧΙ.

    Δίνει απλώς το περιθώριο να ανοιξουν κάποια νέα φαρμακεία στην επαρχία καθώς και πέριξ συνταγογραφικών κέντρων, τόσο στην επαρχία όσο και στο κέντρο.

    Σε λίγους μήνες το επάγγελμα θα κλείσει και πάλι οριστικά και αμετάκλητα.
    Ο μόνος δρόμος για την είσοδο ενος νέου φαρμακοποιού στο επάγγελμα θα είναι η αγορά ενός φαρμακείου ένατι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ακριβώς και σήμερα
    Το παρόν νομοσχέδιο θα νομιμοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τις αγοραπωλησίες δημόσιων αδειών.

    Μην ελπίζετε Υπουργέ. Δεν πείθετε κανένα!
    Ο λαός γνωρίζει ότι η απελευθέρωση είναι κάλπικη

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:20 | Πάνος

    Το φάρμακο, μας λένε οι ιδιοκτήτες φαρμακείων, είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να επιτραπεί η εμπορευματοποίηση του.

    Ας κάνουμε πως τους πιστεύουμε και ας τους ρωτήσουμε:

    Οι βιομηχανίες που παράγουν τα φάρμακα είναι επουράνιες και παράγουν δημόσια αγαθά ή προϊόντα για κατανάλωση, με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους;
    Οι φαρμακέμποροι τα διακινούν για την σωτηρία της ψυχής τους ή για να αποκομίσουν κέρδος;
    Τα φαρμακεία είναι χώροι ιεραποστολής και διανομής αγαθών ή χώροι άσκησης εμπορικής δραστηριότητας για τον βιοπορισμό των ιδιοκτητών τους;

    Το φάρμακο, κύριοι, είναι αγαθό μόνο για αυτόν που το καταναλώνει.
    Για όλη την υπόλοιπη αλυσίδα, το φάρμακο είναι προϊόν.
    Οσο για τους φαρμακοποιούς επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν να είναι σκέτοι έμποροι ή επαγελματίες που κάνουν με ευσυνειδησία και επιστημοσύνη την δουλειά τους.

    Οι ιδιοκτήτες όμως δεν θέλουν να ακούνε ότι το φάρμακο είναι προϊόν.
    Γιατί τότε θα πρέπει να αποδεχθούν και τον ανταγωνισμό στη διακίνησή του.
    Και ο ανταγωνισμός είναι το αδύναμο σημείο όσων μέχρι σήμερα λειτουργούν ως κακομαθημένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Εφθασε η ώρα.
    Ας ανοίξει το επάγγελμα για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:51 | Πάνος

    Εχει θέση ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα φαρμακεία;

    Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν πώς όχι. Θα πουν πως η αγορά δεν έχει ρόλο όταν μιλάμε για την διακίνηση του φαρμάκου, ενός δημόσιου αγαθού/προιόντος, που άλλωστε έχει την ίδια τιμή όπου και αν αγορασθεί. Ουδέν ψευδέστερον. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ανταγωνισμός υπάρχει και εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα
    Υπάρχει πλήθος σκευασμάτων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και στα οποία ο ανταγωνισμός είναι ανοικτός. Το ιδιο συμβαίνει με τα προιόντα στοματικής υγιεινής, τα συμπληρώματα διατροφής, τα ορθοπεδικά είδη, τα φαρμακευτικά καλλυντικά και πληθώρα άλλων προιόντων.
    Η μηχανοργάνωση, η αμεσότητα εξυπηρέτησης, η διαθεσιμότητα των
    ζητούμενων προιόντων χωρίς ανάγκη επαναληπτικών επισκέψεων για την προμήθειά τους, η σαφήνεια οδηγιών λήψης των φαρμάκων αλλά και πληθώρα άλλων υπηρεσιών είναι παράγοντες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και κάνουν συχνά ένα φαρμακείο καλύτερο και με μεγαλύτερη πελατεία από ένα γειτονικό του.
    Το ωράριο λειτουργίας ενός φαρμακείου και η συνεπής τήρησή του
    προσθέτουν σε αξιοπιστία και άρα και ανταγωνιστικότητα.

    Ποιοί φοβούνται τον ανταγωνισμό;
    Μα οι ανάξιοι!

    Ανοίξτε τώρα το επάγγελμα του Φαρμακοποιού και αφήστε την αγορά να αποφασίσει πόσα και ποιά φαρμακεία χρειάζεται

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:02 | Πάνος

    Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι ελεύθερο όταν:

    Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων μπορούν να πωλούν τα φαρμακεία τους ελεύθερα.
    Τα παιδιά των φαρμακοποιών να παίρνουν το φαρμακείο των γονιών τους ανεμπόδιστα.
    Οι νέοι φαρμακοποιοι, που δεν έχουν γονείς με φαρμακείο, να ανοίγουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς το δικό τους φαρμακείο όπου επιλέγουν.

    Αν ισχύσουν τα παραπάνω,

    Καταργείται η αγοραπωλησία αδειών.
    Ανοίγει το επάγγελμα για όλους τους νέους φαρμακοποιούς.
    Η αγορά, δηλαδή ο ανταγωνισμός, αποφασίζει ποια φαρμακεία είναι απαραίτητα και ποια περισσεύουν.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:34 | Πάνος

    Υπουργείο και ιδιοκτήτες φαρμακειων μας λένε σε κάθε ευκαιρία,
    Τα φαρμακεία είναι πολλά.
    Αναλογικά με τον πληθυσμό περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
    Πως δεν χρειάζεται να προστεθούν και άλλα.

    Το αντίθετο πρέπει να γίνει
    Να προστεθούν και άλλα και να επιβιώσουν εκείνα που προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες.
    Στο κάτω-κάτω, δεν είναι πιο σωστό να αποφασίσει η αγορά, πόσα και ποιά φαρμακεία χρειάζεται η χώρα, παρά οι συντεχνίες ή η κεντρική διοίκηση, με σοβιετικού τύπου αποφάσεις;
    Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε, ότι όταν οι αδειούχοι φαρμακοποιοί καίγονται για τον μεγάλο αριθμό των φαρμακείων, δεν είναι γιατί νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον αλλά γιατί επιδιώκουν, πρώτον να μην μοιρασθεί η πίτα και δεύτερον για να παραμείνουν οι καλές θέσεις στην αγορά για πάντα στα χέρια οικογενειών τους ή όσων είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν αδρά για να μπουν στον χώρο;
    Για τους ιδιοκτήτες φαρμακείων οι υπόλοιποι ας πάνε στα τσακίδια!
    Ας βρούν ένα τόπο εξορίας να ανοίξουν φαρμακείο!

    Το απαράδεκτο είναι ότι το υπουργείο τους επιδοκιμάζει και τους επιβραβεύει!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:59 | Πάνος

    Ισχυρίζεται το υπουργείο ότι η ύπαρξη πληθυσμιακού ορίου (1/1000, φαρμακεία/κατοίκους) διασφαλίζει την διασπορά των φαρμακείων στην περιφέρεια της χώρας.

    Είναι εξαιρετικά ατυχές, ότι ο Υπουργός Υγείας και Καθηγητής Συνταγματολογίας,, επιμένει να χρησιμοποιήσει, ώς εργαλείο πολιτικής, μια ρύθμιση που έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

    Αν παραβλέπαμε για χάρη της συζήτησης το καίριο αυτό γεγονός, θα παρατηρούσαμε ότι ο ισχυρισμός αυτός θα ευσταθούσε αν οι νέοι φαρμακοποιοί ενδιαφέρονταν να ανοίξουν φαρμακεία αποκλειστικά στα αστικά κέντρα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι νέοι φαρμακοποιοί είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια.( http://efimereyon.blogspot.com/)
    Πάνω απ΄όλα όμως το υπουργείο θα ήταν πειστικό και θα είχε μια σχετική νομιμοποίηση να μιλά για ρυθμίσεις εξασφάλισης της διασποράς,, αν δεν εφάρμοζε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για τους νέους φαρμακοποιούς εφαρμογή πληθυσμιακών κριτηρίων, ενώ για τους παλαιούς διατήρηση του δικαιώματος να κληροδοτούν ή να πωλούν τις άδειες τους αντί να τις ανακαλεί και να τις αναδιανέμει

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:20 | Πάνος

    Ο Υπουργός Υγείας, σε αγαστή συμφωνία με τους συνδικαλιστές των ιδιοκτητών φαρμακείων, ισχυρίζονται ότι η πλήρης απελευθέρωση του αριθμού των φαρμακείων θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε σε συνεντεύξή του, ότι μετά το 2006, που άνοιξε ένας σημαντικός αριθμός νέων φαρμακείων, η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε στα ύψη.

    Αυτά είναι ΨΕΥΔΗ

    1. Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2007 οφείλεται στο γεγονός ότι το
    2006 εισήχθησαν στην αγορά νέα φάρμακα των οποίων η κυκλοφορία εκκρεμούσε έως και 1,5 χρόνια (μελέτη ΙΟΒΕ)

    2. Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης διαχρονικά οφείλεται
    Ι. Στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, και του αριθμού των μεταναστών,
    (μελέτη ΙΟΒΕ)
    ΙΙ. Στην διαφθορά που εκδηλώνεται με χιλιάδες πρόσωπα όπως
    Η απόσυρση από τις φαρμακευτικές εταιρείες των φθηνών φαρμάκων και η αντικατάστασή τους με ισοδύναμα ακριβά
    Η τεχνητή ζήτηση από την συναλλαγή φαρμακευτικών εταιριών και επίορκων ιατρών.
    Η πώληση του ίδιου φαρμάκου από επίορκους φαρμακοποιούς δύο φορές – μια στην ιδιωτική κατανάλωση και μια δεύτερη με χρέωση του κουπονιού σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο .
    Η μέχρι σήμερα εξακολουθούμενη εξαργύρωση συνταγών με παραφάρμακα και καλλυντικά.
    Τα κυκλώματα διοικητικών υπαλλήλων, ιατρών και φαρμακοποιών που χρεώνουν τα ταμεία για ανύπαρκτους ή ανυποψίαστους ασθενείς

    Τα παραπάνω αίτια της εξακόντισης της φαρμακευτικής δαπάνης δείχνουν
    ποιός πρέπει να είναι και ο τρόπος για την αντιμετώπισή της. Μιας και ο αριθμός των υπέργηρων θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, και μιας και ο αριθμός των μεταναστών θα ακολουθήσει πιθανόν την ίδια ανοδική πορεία, δεν μένει παρά η πάταξη της διαφθοράς για να περιορισθεί η παραπέρα αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Τα νέα φαρμακεία λοιπόν κύριοι τι σας φταίνε;
    Βρείτε επιτέλους πιο αληθοφανή επιχειρήματα!
    Ανοίξτε τις πόρτες στους νέους

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:59 | Πάνος

    Τελικά οι ιδιοκτήτες φαρμακείων τι κληροδοτούν ή πωλούν, μια επιχείρηση ή μιά άδεια;
    Ολοι ξέρουμε την απάντηση αλλά για χάρη της κουβέντας ας μην… το μαρτυρήσουμε από την αρχή.

    Ας δούμε ποια είναι η προίκα ενός φαρμακείου.
    Ειναι ο εξοπλισμός του, τα προϊόντα που έχει την στιγμή της μεταβίβασης, η πελατεία και η θέση του καταστήματος.

    1. Ο εξοπλισμός είναι κατά κανόνα απαξιωμένος όταν πωλείται ένα φαρμακείο
    2. Τα προϊοντα που έχει (και παραβλέποντας το γεγονός ότι συχνά είναι πολυκαιρισμένα και σε κακοποιημένες συσκευασίες ή συνιστούν λάθος αγορές), δεν είναι συνήθως υπερβολικής αξίας και σε κάθε περίπτωση η μεταβίβασή τους έναντι του σχετικού τιμήματος είναι αυτονόητη
    3. Φτάνουμε στην πελατεία για την οποία γίνεται πολύ κουβέντα Είναι μεταβιβάσιμη;
    Η πελατεία θα μπορούσε να χωρισθεί σε δύο ομάδες.
     Μία μικρή ομάδα, που επιλέγει το φαρμακείο γιατί εκτιμά την συμπεριφορά και τις υπηρεσίες του προσωπικού του φαρμακείου.
    Η ομάδα αυτή των πελατών δεν μεταβιβάζεται. Ανάλογα με τον καινούργιο ιδιοκτήτη θα αυξηθεί ή θα μειωθεί, αν το επίπεδο υπηρεσιών που θα προσφέρει αποδειχθεί υψηλότερο ή χαμηλότερο αντίστοιχα .
     Μία μεγάλη ομάδα, που επιλέγει το φαρμακείο γιατί είναι στην συγκεκριμένη ΘΕΣΗ (κοντά στο σπίτι ή στην δουλειά ή σε κάποιο κέντρο συνταγογράφησης ή στην συνηθισμένη καθημερινή διαδρομή του πελάτη). Αυτή η ομάδα μεταβιβάζεται.

    Η μεγάλη λοιπόν ομάδα των πελατών εξαρτάται από την θέση του φαρμακείου, και την θέση του φαρμακείου την κατοχυρώνει και την κατακυρώνει στον φαρμακοποιό η δημόσια άδεια που έχει λάβει στο όνομά
    του. Κανείς δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο κοντά του. Μπορεί να ασκεί την δραστηριότητα του χωρίς κανένα ανταγωνισμό.
    Αδεια λοιπόν σημαινει προστατευόμενη θέση και δια νόμου εξασφαλισμένη πελατεία.

    Αυτό λοιπόν που κυρίως μεταβιβάζει ο συνταξιοδοτούμενος φαρμακοποιός είναι η άδεια του. Ειναι ή άδεια (δηλαδή η θέση) που προσδίδει υπεραξία στο φαρμακείο. Ο αποχωρών φαρμακοποιός δεν έχει ενσωματώσει απολύτως καμιά υπεραξία με την εργασία του.
    Ας τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια ότι οι ιδιοκτήτες φαρμακείων κληροδοτούν ή μεταβιβάζουν επιχειρήσεις.
    Ας μπει ένα τέρμα στις κληροδοτήσεις και μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 10:02 | Γ.Μ.

    Οι ρυθμισεις για τα φαρμακεια θα πρεπει να βελτιωνουν την περιθαλψη αλλα και να προστατευουν την δημοσια υγεια.

    Οι φαρμακοποιοι λειτουργουν ωφελωντας την κοινωνια με αμεση ενημερωση αλλα και με προγραμματα (διακοπη καπνισματος,διαβητη,παχυσαρκια,σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσηματα,υπερταση,προληπτικοι εμβολιασμοι και αλλα).

    Πρεπει να εξασφαλιστει η ανεξαρτησια και να ενισχυθει απο την πολιτεια η κοινωνικη προσφορα που θα βελτιωσει την ποιοτητα ζωης στην κοινωνια μας.

    Ας νομοθετησουμε με κριτηριο το κοινωνικο συμφερον και οχι το συμφερον των αγορων και των ατομικων φιλοδοξιων.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 05:59 | Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος

    Δεν θέλω διορισμό στο Δημόσιο, θέλω να ασκήσω ελεύθερα το επιστημονικό επάγγελμα που επέλεξα και σπούδασα.
    Ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση στην αγορα εργασίας και ίσα δικαιώματα σε όλους τους νέους επιστήμονες Φαρμακοποιούς τώρα.

    Κατάργηση τώρα όλων των γεωγραφικών και πληθυσμιακών περιορισμών για το επάγγελμα των Φαρμακοποιών.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:10 | Γιώργος Κ.

    Σπάστε το μονοπώλιο των σημερινών φαρμακείων και δώστε τη δυνατότητα σε εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής (π.χ. σουπερμάρκετς) να πωλούν φάρμακα μέσω υπαλλήλου – φαρμακοποιού. Παράλληλα δώστε άδειες και κίνητρα στα φαρμακεία ώστε να επεκτείνουν το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Φυσικά, κάθε έννοια «κληρονομικότητας» στις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον απαράδεκτη.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:29 | bill

    Βάλτε επιστήμονες κλινικούς φαρμακοποιούς στα νοσοκομεία. Ας παμε μπροστα την υγεία και την Ελλάδα, το πανεπηστήμιο αθηνών δίνει εδώ και πολλά χρόνια την εξειδίκευση αλλα στο ελληνικό δημόσιο δεν αλλάζει τίποτα με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μένουν άνεργοι…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:30 | ΜΑΝΟΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΗ ΑΜΟΙΒΗ. ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ..ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 6 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12000 ΜΟΝΙΜΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΑΛΛΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 50-200 ΚΑΤΟΙΚΩΝ!ΤΩΡΑ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ 1500 ΣΤΟΥΣ 1000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ!!!!!
    ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ. Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ. ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ Η ΕΣΤΩ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ! ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ!ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ! Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    AΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ,
    1)ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΡΘΟ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΩΝ.
    2)ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΘΑ ΕΡΗΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
    3)ΑΚΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ.ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ (Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΩΝ,Η ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ,Η ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΚΡΙΒΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ).
    4)ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Τ.Ε. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΑΡΑ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ 1/1500 ΣΕ 1/1000 ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ:
    Α)ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Τ.Ε. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ
    Β)ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΚΛΕΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
    Γ)ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1/1000 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ,ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 12.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 12.000 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ!
    5)ΟΙ ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΑΔΕΙΩΝ, Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
    6)ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΤΟ ΑΣΕΠ(;)ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΟ (ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ) ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ. ΩΣ ΕΥΛΟΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ 70ό ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:51 | Μάντζαρης

    Το νομοσχέδιο, αν και στην σωστή κατεύθυνση, δεν πάει αρκετά μακριά και αφήνει ανέπαφες πολλές ρυθμίσεις που κρατούν πολλά επαγγέλματα κλειστά.
    Πρώτη και βασική ρύθμιση που αφορά πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων (μη συντεχνιακά συνασπισμένων) είναι η μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, αποφοίτους πανεπιστημίων.
    Ενδεικτικά, στο ΠΔ 50/2001, Άρθρο 3 (προσοντολόγιο διορισμού στο δημόσιο) αναφέρεται: «1. Για τους κλάδους ΠΕ μίας ή περισσότερων ειδικοτήτων των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ, προσόν διορισμού ορίζεται το ομώνυμο, κατά ειδικότητα, πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.»
    Παρομοίως και στο Άρθρο 3, παρ. 2.
    Πρέπει (κατ’ ελάχιστον) να αλλαχθεί η ανωτέρω φράση ως εξής: «…προσόν διορισμού ορίζεται το ομώνυμο, κατά ειδικότητα, πτυχίο ή δίπλωμα ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο…»

    Παρομοίως πρέπει να αλλάξουν τα αντίστοιχα κριτήρια «επαγγελματικών δικαιωμάτων» («δικαίωμα υπογραφής») για μελέτες που παραγγέλνει το δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναγνωρίζεται και στους κατόχους μεταπτυχιακών (μη μέλη του ΤΕΕ, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους) να υπογράφουν μελέτες.
    Γενικά δεν βλέπω καμία σκοπιμότητα να υπάρχουν περιορισμοί του στυλ «δικαίωμα υπογραφής». Αν αυτός που παραγγέλνει μια μελέτη (το δημόσιο) ξέρει τι ζητάει, τότε δεν θα έχει καμία δυσκολία να ξεχωρίσει τις καλές από τις κακές μελέτες. Άρα, δεν έχει κανένα λόγο να βάζει συντεχνιακούς ή οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς στο ποιος θα κάνει τη μελέτη.

    Τρίτη περίπτωση, το επάγγελμα του ξεναγού. Οι ρυθμίσεις που δίνουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος μόνο στους αποφοίτους της Σχολής Ξεναγών του ΕΟΤ πρέπει να καταργηθούν. Βλ. αναλυτικά για ισχύουσα νομοθεσία: http://e-drasis.blogspot.com/2011/01/3-3.html

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:27 | Μηχανικος

    ΦΥΣΙΚΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
    Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ.

    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΘΑΝ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ.ΕΝΩ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ 5,6,7,8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ 500 Η 600 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
    ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:45 | Θεμιστοκλης Καρακατσανης

    Στε ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 3665/2005.Επάγγελμα φαρμακοποιού. Ολόκληρη η Απόφαση του ΣτΕ
    H πρόσφατη απόφαση 3665/2005 της Ολομελείας του ΣτΕ, οδηγεί, μετά την κατάργηση της διατάξεως του άρθρου 2 ν. 1963/91 για την ίδρυση φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια, στην «απελευθέρωση» του συστήματος αδειοδότησης για τη λειτουργία φαρμακείων, αφού κρίνει ότι τα νομοθετικά κριτήρια που έχουν τεθεί την τελευταία 15ετία για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προσωπική, οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.
    «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων τονίζει το ΣτE για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».
    Επί της βάσεως αυτής, θεμελιώνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από τους «νέους» φαρμακοποιούς οι οποίοι έλαβαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την 1-1-1997, αφού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τους χορηγήσει την άδεια αυτή, δίχως περεταίρω γεωγραφικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς στην επιλεγμένη τοποθεσία του φαρμακείου τους. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τους διοικητικούς νόμους η απόφαση αυτή ισχύει έναντι παντός και η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με την Απόφαση 3665/2005
    -EΡΩΤΩ,για ποιο λογο παραβιαζεται η αποφαση του ΣτΕ.
    -Ισονομια και ισες ευκαιριες για ολους!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:36 | Γεωργιος α

    Εκτος απο το επαγγελμα του φαρμακοποιου που οπως φενεται ειναι και το μειζων προβλημα στον ιστοχωρο θα ηθελα να ρωτησω.Εγω ειμαι ανεργος και οδηγος.Εχω τα τυπικα να οδηγησω ταξι για παραδειγμα αλλα δεν εχω ουτε 2000 ευρω που ζητουν εγγυηση οι ιδιοκτητες ουτε θελω να παω σε μαντρα που αν βρω 1000 1500 ευρω για εγγυηση θα μου επιστρεψει πισω 300 ευρω αργοτερα αν το αφησω ,ουτε εχω 100 000 ευρω τωρα που εχει μια αδεια .Ισως ειναι η μονη αδεια που σε περιοδο κρισης εχει ανεβει παλι καποιες χιλιαδες ευρω και φυσικα μαυρα.
    Οποτε κυριε υπουργε εγω θα μπορω να παρω μια αδεια με χαρτοσημο να βαλω ενα αυτοκινητο και να δουλεψω χωρις να εχω ολα αυτα¨?
    Απλα ερωτηση κανω

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:52 | Θοδωρής

    Τα επαγγέλματα αυτα κακώς προβάλλονται ως κλειστά ή αποκλεισμένα.Αυτό αποτελεί Ελληνική εφεύρεση.Στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο λέγονται προστατευμένα ή κρατικά ρυθμιζόμενα.Και βέβαια ο λόγος αυτού του κρατικού προστατευτισμού δεν είναι η συμπάθεια του κράτους σε ομάδα επαγγελματιών αλλά η διαφύλλαξη του κοινωνικού συμφέροντος και εξηγούμαι:Δεν μπορεί όποιος έχει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης να παίρνει κ μια άδεια ταξί γιατι τότε θα γεμίσουν ταξί οι δρόμοι.Μην πεί κάποιος εδώ οτι η αγορά θα δώσει μόνη της κ ως εκ θαύματος τη λύση με το να χρεωκοπήσουν οι μισοί κ να επιβιώσουν οι καλύτεροι γιατί μέχρι να συμβεί αυτό δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στις μεγάλες πόλεις ούτε με ποδήλατο.Ενώ στην ουσία θα γίνει στο τέλος συγκέντρωση αδείων σε 5-10 εταιρίες οι οποίες θα καρτελοποιήσουν στο τέλος την αγορά πάλι εναντια στο όφελος του πολίτη.Το τελευταίο χωρά πολή συζήτηση η οποία καταλήγει τελικά σε πολιτική οπότε δε τη συνεχίζω.Το αποτέλεσμα όμως κ η πορεία προς αυτό-όπως και να το δεί κανείς-
    είναι ενάντια στον πολίτη.
    Δέν είναι λογικό για παράδειγμα να αυξήσεις τον αρίθμό των φαρμακείων σε βαθμό τέτοιο που οι φαρμακοποιοί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να τείθεται θέμα δημόσιας υγείας.
    Σε μια καπιταλιστική κοινωνία-και μάλιστα χρεωκοπημένη-είναι προφανές οτι,σ ενα βαθμό όλα είναι εμπόριο και όλα πωλούνται κ αγοράζονται.Το θέμα είναι σε πιο βαθμό μας προστατεύει το κράτος.Δηλάδη έχεις λεφτά να πάς σε ιδιωτικό νοσοκομείο σώθηκες.Δεν έχεις πέθανες.Δηλάδη απο την υγεία σου έχει κάτι να κερδίσει το σύστημα έχει καλώς,δεν έχει λυπόμαστε πολύ,ο επόμενος παρακαλώ.Έχεις λεφτά να πάς σε μεγαλοδικηγόρο μέλος δικηγορικής εταιρείας Α.Ε. έχεις πιθανότητες εκπροσώπησης,δεν έχεις την πάτησες.
    Είσαι κοντά σε μεγάλο φαρμακείο-ή σούπερ μάρκετ-θα πάρεις το φάρμακο σου,δεν είσαι κ πρέπει να πάς σε ένα απ τα πολλά που θα ανοίξουν δεν ξέρεις άν το φάρμακο που θα σου πουλήσουν θα είναι αυτό που χρειάζεσαι ή στο πουλησαν για να βγεί το ενοίκιο ή απλά σου έδωσαν ότι νόμισαν επειδή ο φαρμακοποιός δούλευε 60 ώρες την εβδομάδα.
    Καταλείγοντας νομίζω οτί το ερώτημα είναι άν θέλουμε κοινωνικό κράτος ή όχι.Και νομίζω οτι όχι μόνο το θέλουμε αλλά το δικαιούμαστε κιόλας.
    Επίσης,είναι αντιληπτό οτί ορισμένοι αισθάνονται αδικημένοι και αποκλεισμένοι απο το επάγγελμα τους-οι επιστήμονες πολύ περισσότερο-αλλά αν έβλεπαν το θέμα πιο σφαιρικά και αρκετά πιο αντικειμενικά θα συμφωνούσαν οτί τα δύο συμφέροντα-προσωπικό και κοινωνικό-δε συμπίπτουν και τόσο όσο και να θέλουν να τα παντρέψουν.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:36 | Ρόδιος

    Έχω ένα γενικό σχόλιο και μια παρατήρηση:
    Γενικό σχόλιο: δεν θα πρέπει να σγχέεται η διοικητική διαδιακσία με την απαραίτητη πιστοπίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων είτε αυτές πιστοποιούνται με πτυχίοέιτε μεσω του ΣΤΑΚΟΔ.
    Μην ξαναγυρίσουμε στο είσε ότι δηλώσεις. Ακούω π.χ. για κερεωπώλες. Δόθηκε μάχη να μην γίνεται ο κάθε ένας κρεοπώλης χωρίς την απαραίτητ μαθητεία. με την ίδια ένοια δεν νοείται Φαρμακείο χωρίς υπέυθυνο Φαρμακοποιό με πτυχίο
    Παρατήρηση:
    Ένας σημαντικό παράγωντας στρέβλωσης της αγοράς είναι η υποχρέωση χρήσης φωρτοεκφορτοτών «του σωματείου». δεν είδα καμια πρόβλεψη για το άνοιγμα του συγκεκριμένου
    Ευχαριστώ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:21 | nikos t

    Εξηγήστε μας τι θέλετε να κάνετε πρώτα και γιατί.Καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες γιά τον πολίτη ή κατι άλλο;
    Τραπεζίτης όμως εφοπλιστής , κλινικάρχης ,καναλάρχης,εργολήπτης δημόσιων έργων κ.τ.λ κ.τλ δεν είναι «κλειστά» επαγγέλματα.
    Και βέβαια ούτε το επάγγελμα του Υπουργού και Πρωθυπουργού είναι κλειστό.
    Ξεπουλάτε δημόσια περιούσια ξεπουλάτε το νερό ξεπουλάτε την ενέργεια ξεπουλάτε το ΑΙΓΑΙΟ και μετά θέλετε δημόσιο «διάλογο» σ΄αυτά που ηδη έχετε «αποφασίσει».
    ΕΛΕΟΣ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:33 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΩ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΜΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΥΧΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ.ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ.ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ,ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΑΝ MANAGER ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΕΣ?ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ?
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ?
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!!!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΑΝ ΠΑΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ?» ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ «ΠΛΟΥΣΙΟΙ» ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΜΕΣΟ ΜΙΣΘΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ Ο,ΤΙ» ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ» ΟΙ «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» ΜΑΛΛΟΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ!
    ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΕΙ Μ Ο Ν Ο ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο,ΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:34 | Πάνος

    Είναι οι ιδιοκτήτες φαρμακείων προνομοιούχοι;

    Το ισχύον νομικό καθεστώς έχει εξασφαλίσει (σωστότερα επιτάξει) για τον κάθε ιδιοκτήτη φαρμακείου, ένα ευμεγέθη εμπορικό ζωτικό χώρο για να ασκεί την δραστηριότητα του. Κανείς δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο κοντά του. Κανείς δεν τον απειλεί. Δεν έχει να ανταγωνισθεί κανένα. Εργάζεται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο, με εγγυημένη πελατεία και εξασφαλισμένο κέρδος, Είναι στην ουσία ένας κακομαθημένος Δημόσιος Υπάλληλος. Είναι όμως και άπληστος. Απαιτεί να διατηρεί το δικαίωμα να κληροδοτεί τα προνόμιά του στα παιδιά του, και ταυτόχρονα αγωνίζεται ενατίον του δικαιώματος των νέων φαρμακοποιών να ανοίξουν το δικό τους φαρμακείο. Τους νέους φαρμακοποιούς δεν τους θέλει συναδέλφους, αλλά υποψήφιους αγοραστές της άδειας του, όταν φθάσει η ώρα της συναξιοδότησής του. Της άδειας του που διαθέτει έναντι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αφορολόγητων.

    Απελευθερώνει το Υπουργείο το επάγγελμα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο;

    Ναι για λίγο και για όποιον προλάβει. Μετά την πάροδο μερικών μηνών το επάγγελμα θα έχει ξαναγίνει περίκλειστο. Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων θα εξακολουθούν να προστατεύονται και να μπορούν να κληροδοτούν ή να πωλούν τις ¨δημόσιες¨ άδειες τους. Οι νέοι φαρμακοποιοί θα είναι απόλυτα ελεύθεροι(!) να μπουν στο επάγγελμα χρυσώνοντας ένα συνταξιοδοτούμενο φαρμακοποιό.

    Συγχαρητήρια στον κ Λουράντο (!) συντάκτη του νομοσχεδίου!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:29 | Λευτέρης

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Επειδή ίσως να μη σας έχουν πληροφορήσει οι συνεργάτες σας, θα ήθελα ταπεινά να σας γνωρίσω ότι όπως έχουν αποδείξει πλήθος μελετών η ύπαρξη περιορισμών στη διάθεση του φαρμάκου από το κράτος δεν είναι μόνο ουσιαστική για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας αλλά είναι και οικονομικά τελεσφόρα. Για να μη μακρηγορώ αναφέρω μια χαρακτηριστική μελέτη που αφορά τη Φιλανδία. Πρόκειται για μικρή χώρα με φαρμακευτικό περιβάλλον πολύ συγγενές με το Ελληνικό, και πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ως ευρήματα ότι η παρουσία ιδιοκτησιακών, γεωγραφικών, ωραριακών, και αποκλειστικής διανομής ΜΗΣΥΦΑ μόνο από τα Φαρμακεία ρυθμίσεων ελαφρύνει (στη χώρα αυτή) κατά 2,6 εκατομ. επισκέψεις ετησίως τους γιατρούς, ελαφρύνει κατά 750.000 επισκέψεις τα Νοσοκομεία και κατά 140.000 εισαγωγές τα Νοσοκομεία, κάτι που μεταφράζεται σε χρηματικό όφελος, χάρη στην παρουσία των παραπάνω ρυθμίσεων, της τάξης των 565.000.000 ευρώ ετησίως (πάνω από μισό δις σε μία χώρα με πληθυσμό μόλις τον μισό της Ελλάδας).Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει καταλήξει στο να διατηρήσει το κοινωνικό αγαθό φάρμακο προς όφελος του συνόλου μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα. Πόσο ισχυροί είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που σας πιέζουν να νομοθετήσετε ενάντια στο Ευρωπαϊκό δίκαιο; Οι σκοπιμότητες για το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου σε επιχειρηματικούς ομίλους δεν συνάδει με κανένα ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία παρά μονάχα για ελάχιστους ιδιώτες ενώ αποδεικνύεται σε μελέτες ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μειώνεται. Επίσης όπως απέδειξε και η περίπτωση της Νορβηγίας η άρση των όποιων περιορισμών δημιουργεί ολιγοπώλια με αποτέλεσμα να κλείνει η αγορά και όχι να ανοίγει. Να θυμίσω ότι τα μεγαθήρια της λιανικής πώλησης που ορέγονται την αγορά αυτή και τα οποία θα αντιμετωπίσει ο πολίτης και ή όποια κυβέρνηση είναι αρκετά ισχυρά ώστε όχι απλά να παρακάμπτουν τις όποιες οδηγίες αλλά και να εναρμονίζονται μεταξύ τους προς όφελος και μόνο της κερδοφορίας τους.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:39 | Λευτέρης

    Όπως έχουν αποδείξει πλήθος μελετών η ύπαρξη περιορισμών από το κράτος δεν είναι μόνο ουσιαστική για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας αλλά είναι και οικονομικά τελεσφόρα. Για να μη μακρηγορώ αναφέρω μια χαρακτηριστική μελέτη που αφορά τη Φιλανδία. Πρόκειται για μικρή χώρα με φαρμακευτικό περιβάλλον πολύ συγγενές με το Ελληνικό, και πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ως ευρήματα ότι η παρουσία ιδιοκτησιακών, γεωγραφικών, ωραριακών, και αποκλειστικής διανομής ΜΗΣΥΦΑ μόνο από τα Φαρμακεία ρυθμίσεων ελαφρύνει (στη χώρα αυτή) κατά 2,6 εκατομ. επισκέψεις ετησίως τους γιατρούς, ελαφρύνει κατά 750.000 επισκέψεις τα Νοσοκομεία και κατά 140.000 εισαγωγές τα Νοσοκομεία, κάτι που μεταφράζεται σε χρηματικό όφελος, χάρη στην παρουσία των παραπάνω ρυθμίσεων, της τάξης των 565.000.000 ευρώ ετησίως (πάνω από μισό δις σε μία χώρα με πληθυσμό μόλις τον μισό της Ελλάδας).Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει καταλήξει στο να διατηρήσει το κοινωνικό αγαθό φάρμακο προς όφελος του συνόλου μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα.Οι σκοπιμότητες για το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου, ενάντια στην Ευρωπαική νομολογία, σε επιχειρηματικούς ομίλους δεν συνάδει με κανένα ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία παρά μονάχα για ελάχιστους ιδιώτες ενώ αποδεικνύεται σε μελέτες ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μειώνεται. Επίσης όπως απέδειξε και η περίπτωση της Νορβηγίας η άρση των όποιων περιορισμών δημιουργεί ολιγοπώλια με αποτέλεσμα να κλείνει η αγορά και όχι να ανοίγει.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 10:46 | nikolaos

    όλα τα επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν, όποιος θέλει, αρκεί να έχει τα απαραίτητα προσόντα, θα πρέπει να μπορεί να ανοίξει ένα γραφείο, ένα μαγαζί και όχι να είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για άλλους, όχι αναγκαστικά ικανότερους από αυτούς επειδή δεν είχε μπαμπά φαρμακοποιό ή συμβολαιογράφο, για ελάχιστα χρήματα. Είναι δικαίωμα του και αν το ‘μαγαζί’ δε πάει καλά το κλείνει όπως κάθε άλλο επάγγελμα. Η κατάργηση των κατώτερων αμοιβών είναι το πιο φυσιολογικό, εδώ μιλάμε για καρτέλ με την ευλογία του κράτους, για μηδαμινές δουλειές τεράστιες αμοιβές [συμβολαιογράφοι (από αντικειμενική αξά!!!!!), δικηγόροι (μόνο για παρουσία)]. Απαράδεκτη οικογενειοκρατία που κάποτε έπρεπε να τελειώσει

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:21 | tasos

    συμφωνώ με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να μπορούν να εργαστούν η ακόμα και να μπορούν να ανοίξουν τη δίκη τους επιχείρηση.
    Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για αυτούς που θέλουν να εξασκήσουν κάποιο επάγγελμα να έχουν το απαραίτητο πτυχίο.
    Παράδειγμα:
    Κάποιος που έχει τελειώσει ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων (ΔΕ) να μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του χωρίς να αναγκάζεται πρώτα να τον εκμεταλευόνταί οι διάφοροι εργολάβοι κολώντας του μίσα ένσημα και με μισθώ εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας συμπληρώνοντας τα απαραίτητα ένσημα να μπορεί να βγάλει την άδεια εξασκήσεως.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:46 | ΝΑΤΑΛΙ

    Το φαρμακο ειναι κοινωνικο αγαθο,η διαθεση του αφορα αμεσα τη δημοσια υγεια και κατα συνεπεια δεν μπορει να ισχυουν οι «νομοι της ελευθερης αγορας».Οι πληθυσμιακοι και γεωγραφικοι περιορισμοι διασφαλιζουν την ομαλη διασπορα των φαρμακειων σε ολη την επικρατεια.Το Ευρωπαικο Δικαστηριο εχει αποφανθει τοσο για τους παραπανω περιορισμους (αποφαση 123)οσο και για το ιδιοκτησιακο(αποφαση 570,571).Η εισβολη των φαρμακοβιομηχανιων/πολυεθνικων στο φαρμακειο που επιχειρειται με το νομοσχεδιο αυτο βαζει σε αμεσο κινδυνο το δημοσια υγεια.Γιατι μπορει να μην ενοχλει ιδιαιτερα τον κ.Παπακωνσταντινου που θα κλεισουν καποια μικρα φαρμακεια ,οπως ο ιδιος δηλωσε,ομως για τον κοσμο εχει μεγαλη σημασια.Οι πολυεθνικες θα δημιουργησουν μονοπωλια με τεραστιες αυξησεις τιμων(οπως εγινε στις ΗΠΑ)και τελικα θα γονατισουν τα ασφαλιστικα ταμεια.Υπαρχουν αρκετα μερη στην Ελλαδα που οι νεοι φαρμακοποιοι μπορουν ν’ανοιξουν φαρμακειο χωρις να χρειαζεται να αγορασουν την επιχειρηση ενος παλιου,μπορουν ακομα να συνεταιριστουν η να δουλεψουν σε νοσοκομεια η στη βιομηχανια.Ειτε τους με φαρμακειο ειτε τους χωρις,η Ελλαδα μας εχει ολους αναγκη γιατι η επιστημη μας προστατευει τη δημοσια υγεια και προσφερει ενεργα και καθημερινα στο κοινωνικο συνολο.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ!

    -»Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου.Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.»

    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣ Κ ΔΚΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ?
    ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ!
    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ Δ.Δ =ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    -»Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.»

    -ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ…ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ…ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ?»ΚΥΡΙΕ ΤΑΔΕ,ΒΓΑΖΕΙΣ 100 ΕΥΡΩ,ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΣΑ?»ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΟΘΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩ?ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ?ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ,ΠΑΛΙ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΠΡΟΒΩ?

    –ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΤΩΡΑ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ!!!!!!!!!!

    -ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ.?ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ?ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ?ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ:

    ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ!
    ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ…ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ!

    -ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…

    —–ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ!!!!!!——-

    ΦΙΛΙΚΑ,

    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:29 | Σαριδάκης Σταμάτης-Χρήστος

    Λόγω της καταγωγής μου απο νησιωτική περιοχή, θα ήθελα να κάνω μια επισύμανση σχετικά με ένα άγνωστο για πολλούς κλειστό επάγγελμα, αυτό του θαλλάσιου ταξί.
    Το επάγγελμα αυτό ρυθμίζεται από το Υπουργική απόφαση:
    Άδεια Θαλάσσιου ταξί [Αριθ. 16 ΓΚΛ(ΦΕΚ Β΄795/1997)]
    Το πλήρες κείμενο υπάρχει εδώ:
    http://www.yen.gr/php/download_xitem.php?xitem=27267/ya_fek795_97.pdf
    Όπως θα διαπίστώσει κάποιος διαβάζοντας το σχετικό έγγραφο άν και δέν υπάρχουν εμπόδια εισόδου, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τον απόπλου και τα δρομολόγια αφού πρέπει να εκτελούνται μόνο στην περιοχή ευθύνης ενός λιμεναρχείου, σχετικά με την μέγιστη δυναμικότητα κ.α.
    Λόγω του ιδιάζοντος της πατρίδας μας , νησιωτική χώρα με χιλιάδες νησιά η απελευθέρωση του επαγγέλματος αυτού ( τηρουμένων των περιορισμών σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών και την πλευσιμότητα του σκάφους) θα οδηγήσει σε εμπλουτισμό και σε διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος που συνεπάγεται ανάπτυξη.
    γενικώς υπάρχει ένα δαιδαλώδες καθεστώς και εκατοντάδες κλειστά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επαγγέλματα, και θα πρέπει να ληφθεί συνδιασμένη μέριμνα για την απελευθέρωση όλων.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:25 | Δημητρης Κ.

    Κύριοι , κυβερνήτες.
    Μην στερείται το αύριο στους νέους επιστήμονες.
    Το επάγγελμα του Φ α ρ μ α κ ο π ο ι ο ύ , ένα κατεξοχήν υπέροχο επάγγελμα γεμάτο προσφορά και ανθρωπιά ,κατάντησε να γίνει «Δούναι και λαβείν».
    Χρειάζεται κάποιος ( 200.000 ) ευρώ , για να ανοίξει Φαρμακείο στη πόλη που γεννήθηκε αλλιώς να χαθεί , αν υπάρχει σε κάποιο οικισμό της περιφέρειας.
    Και καλά να γίνει και αυτό , αν υπήρχε για όλους η ίδια βάση.
    Να γίνει και αυτό αν δεν υπήρχε η προστασία για τους παλιούς Φαρμακοποιούς.
    Γιατί να υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια;
    Ελεύθερα χωρίς κανένα περιορισμό , ανοιχτό επάγγελμα.
    Φτάνει πια !
    Οι Έλληνες θέλουν επιτέλους αξιοκρατία,δικαιοσύνη,ΙΣΟΝΟΜΙΑ.

    Εξοχώτατε , κ. Πρωθυπουργέ.

    Είστε η τελευταία ελπίδα αυτού του τόπου.
    Είναι δύσκολα , αλλά ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται.
    Βοηθήστε τους νέους , δώστε πνοή στα νειάτα.
    Εκεί είναι η ανάπτυξη που τόσο θέλουμε.
    Ά ν ο ί ξ τ ε χωρίς κ α ν έ ν α περιορισμό το επάγγελμα το τόσο προστατευμένο , του Φ α ρ μ α κ ο π ο ι ο ύ.
    Γκρεμίστε τα συντεχνιακά συμφέροντα.
    Η Ελλάδα θα σας ευγνωμονεί.
    Μια χώρα απαλλαγμένη από αδιέξοδα.
    Δημιουργήστε με την λεβέντικη προσπάθειά σας την Ελλάδα που όλοι θέλουμε , χωρίς «μεσοβέζικες» λύσεις παρά μόνο με ιστορικές αποφάσεις , που θα διώξουν το σκοτάδι και την εκμετάλλευση.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:03 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.
    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η’ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.
    ΘΥΜΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ,ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΩΡΑ , ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. ΥΠΗΡΧΑΝ 5-6 ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ 20.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:00 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ (ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ , ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ) Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ,ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΡΟΥΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΟI ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ TANK LEOPARD. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΧ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ.(ΩΡΑΡΙΑ , ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑ 1500 Η’ ΑΝΑ 1000 ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΧ 10 ΕΥΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ. ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:47 | Λιατσής Αυγερινος

    Από την στιγμή που γίνεται άρση όλων των περιττών περιορισμών στο επάγγελμα του Δικηγόρου, καλό θα ήταν να εξετασθεί και η άρση των ασυμβιβάστων και των κωλυμάτων του άρθρου 63 του Ν. 3026/1954 και ιδιαίτερα ως προς την άσκηση εμπορίας και μεσιτείας. Θα δοθεί έτσι σε πολλούς κυρίως νέους Δικηγόρους η δυνατότητα να επιβιώσουν μέσα στο νέο περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:45 | Γεωργιος Φουκας

    -ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
    -ΔΩΣΤΕ ΕΠΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
    -ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ,ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ,ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ..
    -ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΦΑΜΡΑΚΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:03 | Σαριδάκης Σταμάτης-Χρήστος

    Μετά απο 2 ολόκληρες μέρες διαβούλευσης διαπιστώνεται ότι ένα κύριο θέμα σχετικό με την απελευθέρωση είναι πώς αντιλαμβάνονται οι εντός ενός «κλειστού» επαγγέλματος δραστηριοποιούμενοι (π.χ. μεταφορείς ταξι,φαρμακοποιοί) την προστασία που τους παρέχει η κοινοτική οδηγία 123/2006 για την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
    το πλήρες επίσημο ελληνικό κείμενο της μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το βρέι στον κάτωθι συνδεσμο.
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF

    Μέσα στην οδηγία αυτή αναφέρονται κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες όμως αφορούν την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και όχι την ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. και παραθετω αποσπάσματα από την οδηγία 123….
    «Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της
    συνθήκης, η εσωτερική αγορά περιλαμβάνει ένα χώρο χωρίς
    εσωτερικά σύνορα, στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη
    κυκλοφορία των υπηρεσιών.»
    Τώρα πώς διαστρευλώνεται μιά οδηγία που αφορά την εσωτερική αγορά και μετατρέπεται σε οδηγία που αφορά την εθνική αγορά μόνο το δαιμόνιο ελληνικό μυαλό μπορεί να το κατανοήσει.
    κ.κ εκπρόσωποι των επαγγελμάτων που περιγράφονται ως αποκλειώμενα από την εφαρμογή της οδηγίας θα μπορέσεται μέσα απο μία πρσεκτική μελέτη της συνθήκης να διαπιστώσεται ότι σκοπός της οδηγίας δεν είναι να προτατευσει τα επαγγέλματα τα οποία αναφέροντι στο πεδίο εξαίρεσης αλλά απλώς τα αφήνει προς κρίση στο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχει πλαίσιο ρυθιστικών αρχών εθνικού δικαίου και μή έχοντας απαίτηση για να τροποποιηθεί σε αυτές τις υπηρεσίαες ώστε να παρέχονται στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
    Άλλωστε το πνέυμα της συνθήκης είναι να θέσει ένα πλάισιο το οποίο : «Το εν λόγω πλαίσιο βασίζεται σε δυναμική και επι-
    λεκτική προσέγγιση, η οποία συνίσταται στην κατά
    προτεραιότητα εξάλειψη των εμποδίων που μπορούν εύκολα
    να αρθούν και, όσον αφορά τα υπόλοιπα εμπόδια, στη εφαρ-
    μογή διαδικασίας αξιολόγησης, διαβούλευσης και
    εναρμόνισης για ειδικά ζητήματα, η οποία θα δώσει στα εθνικά
    κανονιστικά συστήματα που διέπουν τις δραστηριότητες
    παροχής υπηρεσιών τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν κατά
    τρόπο προοδευτικό και συντονισμένο, πράγμα ζωτικής
    σημασίας για να δημιουργηθεί, μέχρι το 2010, πραγματική εσωτερική αγορά υπηρεσιών.»
    Από εκεί και έπειτα για τα επαγγέλματα στα οποία δεν έχει εφαρμογή η οδηγία η μόνη συνέπεια είναι να επαφύεται η ρύθμιση τους στο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί λαμβάνοντας ή μή λαμβάνοντας υπόψη την ΟΔΗΓΙΑ 123. Πουθενά στο κείμενο της οδηγίας δεν ναφέρεται ότι προστατεύονται τα δικαιώματα να αποκλείουν νέους απο το εάγγελμα αυτοί που ασκούν επαγγέλματα πχ.μεταφορών με περιορισμένο αριθμό αδειών.
    Αναφέρεται απλώς ότι εξαιρούνται από την οδηγια για την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ(ΕΝΙΑΙΑ) ΑΓΟΡΑ.
    Το Ζήτημα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ρυθμίζεται με διατάξεις ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ οι οποίες διαορφόντονται από τον εκάστοτε νομοθέτη. ( και όχι από μια οδηγία της ε.ε. , απλώς όπου υπάρχει σύγκρουση θα πρέπει να εναρμονίζονται.)

    Θα ήθελα να πιστεύω ότι το καινοτόμο αυτό νομοσχέδιο που διαβουλευόμαστε εδώ θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση με βάση έναν νέο κανόνα ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και οι μελλοντικές εντός του τετραμήνου Υπουργικές αποφάσεις δέν θα κάνουν εξαιρέσεις που θα προκύψουν από την επαγγελματικών ομάδων.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:54 | Μάριος Φούκας

    Ειμαι σίγουρος πια ότι οι πολιτικοί σαυτην την χώρα »ξερουν» τι κανουν..και το κανουν όπως πρεπει για να εξασφαλίσουν τις μίζες τους και τα συμφέροντα..φυσικά των πλουσίων..
    ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ –ΕΛΕΥΘΕΡΑ– ΟΙ ΕΞΕΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ –ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΥ– ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
    -ΜΑΖΕΨΤΕ ΧΡΉΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ
    ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.
    -ΠΛΟΥΣΙΟΙ »ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ» ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ-ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ,ΜΗ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΟΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ »ΞΕΝΟΥΣ»…

    ειμαι φαρμακοιποιος χωρις φαρμακειο..χωρις μελλον…χωρις ελπιδες..αλλα
    πιστευω στον Θεο και αυτος θα με σωσει απο τα εγληματα που διαπραττει το κρατος,αυτός ειναι λοιπόν ο κόσμος στον οποίο θα φέρουμε τα παιδία μας?ενας κοσμος όπου οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν…αλλα ο Θεος ποτε δεν θα αφησει το ανεργο παιδι του χωρις βοήθεια..συγχωρειστε με αν με το παραπανω κειμενο νευριασα ορισμενους αλλα δεν ΑΝΤΕΧΩ αλλο…