Άρθρο 36: Διαθέσιμα και εισφορές του ΣΕ

  1. Τα διαθέσιμα του ΣΕ, ως Ταμείου Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα, προέρχονται από τακτικές εκ των προτέρων εισφορές, έκτακτες εκ των υστέρων εισφορές και εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στα εσωτερικά άρθρα 98, 99 και 100 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4335/2015.
  2. Ο προσδιορισμός, υπολογισμός και η καταβολή των τακτικών και έκτακτων εισφορών προς το ΣΕ, ως Ταμείου Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα, αποφασίζεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στα εσωτερικά άρθρα 95 – 104 του άρθρου 2 του ν. 4335/2015.
  3. Τα συμμετέχοντα κατά το χρόνο χορήγησης των δανείων στο ΣΕ πιστωτικά ιδρύματα καταβάλλουν εισφορές στο ΣΕ, με τις οποίες το τελευταίο αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του από δάνεια για σκοπούς εξυγίανσης. Οι εισφορές ορίζονται κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων. Τα πιστωτικά ιδρύματα του προηγούμενου εδαφίου ευθύνονται ως εγγυητές, κατά την έννοια των διατάξεων 847 επ. ΑΚ χωρίς τις ενστάσεις του εγγυητή, προς τους δανείζοντες για τα εν λόγω δάνεια. Το ΔΣ του ΤΕΚΕ καθορίζει τους όρους των εγγυήσεων και κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
  4. Τυχόν είσπραξη ποσού από εκκαθαρίσεις από την οποία προκύπτει θετική διαφορά υπέρ αποχωρήσαντος πιστωτικού ιδρύματος, θα προκαλεί υποχρέωση απόδοσης της αντίστοιχης διαφοράς στο πιστωτικό ίδρυμα.