Άρθρο 33: Έκτακτες Εισφορές προς το ΣΚΕ

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία το ΤΕΚΕ καταβάλει αποζημίωση για την ικανοποίηση απαιτήσεων επενδυτών-πελατών που προκύπτουν από την παροχή καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από συμμετέχον στο ΣΚΕ πιστωτικό ίδρυμα και εφόσον οι καταβλητέες αποζημιώσεις υπερβαίνουν ποσοστό της αξίας του Ενεργητικού του ΣΚΕ, που καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΣΚΕ καλούνται να καταβάλουν έκτακτες εισφορές.
  2. Με απόφαση του ΔΣ καθορίζεται το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού, η αναλογία εκάστου πιστωτικού ιδρύματος, και η προθεσμία καταβολής των έκτακτων εισφορών. Οι εισφορές αυτές δεν είναι δυνατόν, σε κάθε περίπτωση, να υπερβαίνουν το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 32 για το τελευταίο πριν από τη λήψη της απόφασης έτος, χωρίς να τυγχάνει εν προκειμένω εφαρμογής η παράγραφος 4 του ιδίου άρθρου.
  3. Τα ποσά των έκτακτων εισφορών καταβάλλονται σε ειδικό λογαριασμό αποζημίωσης επενδυτών-πελατών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  4. Μέχρι τον οριστικό καθορισμό του ακριβούς ύψους της καταβλητέας έκτακτης εισφοράς, το ΤΕΚΕ δύναται να ζητεί από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα που θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτες εισφορές, να διενεργήσουν ανάλογες προκαταβολές σε ειδικό λογαριασμό αποζημίωσης επενδυτών-πελατών του ΣΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καταβάλλονται εγκαίρως στους δικαιούχους οι οφειλόμενες σε αυτούς αποζημιώσεις, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν τα κεφάλαια του Ενεργητικού του ΣΚΕ.
  5. Στις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τα πιστωτικά ιδρύματα από τις παραγράφους 1 και 4 δύνανται να υπαχθούν με απόφαση του ΔΣ και τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΣΚΕ για συμπληρωματική κάλυψη με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του άρθρου 47.
  6. Εντός ευλόγου χρόνου μετά την οριστικοποίηση των καταβλητέων στους επενδυτές-πελάτες αποζημιώσεων, το ΔΣ αποφασίζει οριστικά περί της αναλογίας κάθε πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο ΣΚΕ στις καταβληθείσες αποζημιώσεις, καθώς και του ύψους της έκτακτης εισφοράς εκάστου, τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 4.
  7. Τυχόν προκαταβληθέν από πιστωτικό ίδρυμα ποσό έναντι έκτακτης εισφοράς που υπερβαίνει το ύψος της αναλογούσας σε αυτό έκτακτης εισφοράς επιστρέφεται το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από τον οριστικό καθορισμό της συμμετοχής κάθε πιστωτικού ιδρύματος. Με απόφαση του ΔΣ μέρος των έκτακτων εισφορών μπορεί να χρησιμοποιείται προς συμπλήρωση ή και ενίσχυση του Ενεργητικού του ΣΚΕ, προσαυξάνον την ατομική μερίδα του πιστωτικού ιδρύματος.