Άρθρο 11: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

  1. Αρμόδια για την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι η Ανεξάρτητη Διοικητική Επιτροπή του Περιφερειακού Γραφείου Ενδικοφανών Προσφυγών, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου εδρεύει η αρχή, από πράξη ή παράλειψη της οποίας δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, η διαφορά.
  2. Ο αρχαιότερος μεταξύ των προέδρων των τριμελών Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, ή όπου υπάρχουν περισσότερες, ανά κατηγορία υποθέσεων, ο αρχαιότερος των προέδρων των καθ΄ ύλην αρμοδίων Επιτροπών, με πράξη του ορίζει την τριμελή Επιτροπή η οποία θα επιληφθεί της ενδικοφανούς προσφυγής. Ακολούθως ο πρόεδρος αυτής, με πράξη του, ορίζει τον εισηγητή και την ημερομηνία και ώρα της συζητήσεως. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ανατίθεται ο χειρισμός υποθέσεως σε άλλη Επιτροπή του ίδιου Περιφερειακού Γραφείου, από εκείνη στην οποία υπάγεται, κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή του Κανονισμού Λειτουργίας του, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη διεκπεραίωσή της ή για να αποφευχθεί επιβάρυνση της καταρχήν αρμόδιας Επιτροπής.
  3. Αν αρμόδια να αποφανθεί για την ενδικοφανή προσφυγή, είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Επιτροπή άλλου Περιφερειακού Γραφείου, ο κατά την παράγραφο 2 αρχαιότερος πρόεδρος οφείλει να την διαβιβάσει αμέσως, στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο.
  4. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, τον πρόεδρο ή τα μέλη Ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής, αναπληρώνουν πρόεδρος ή μέλη άλλης Επιτροπής του ίδιου Περιφερειακού Γραφείου. Ειδικώς, τον αρχαιότερο πρόεδρο κάθε Περιφερειακού Γραφείου Ενδικοφανών Προσφυγών, αναπληρώνει εκείνος που έχει ορισθεί, εξαρχής ως αναπληρωτής του, με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5, του παρόντος νόμου.