Άρθρο 09: ΘΗΤΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΠΟΔΟΧΕΣ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

1. Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, ορίζονται για θητεία τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται επί χρόνο μιας ακόμη θητείας, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η θητεία των προέδρων και των μελών των Επιτροπών, παρατείνεται, αυτοδικαίως, μέχρι την τυχόν ανανέωση της θητείας τους ή τον ορισμό νέων προέδρων και νέων μελών. Ο χρόνος παράτασης της θητείας δεν μπορεί να υπερβεί, σε κάθε περίπτωση, τους έξι (6) μήνες.

2. Στα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, παρέχεται η αναγκαία εκπαίδευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ιδίως, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού.

3. Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δίνουν τον όρκο υπηρεσίας, ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συντασσομένης σχετικής πράξης.

4. Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, υπηρετούν με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με το ίδιο καθεστώς υπηρετεί και ο αναπληρωτής του αρχαιοτέρου προέδρου κάθε Περιφερειακού Γραφείου Ενδικοφανών Προσφυγών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε λειτουργήματος ή επαγγέλματος καθώς και η παροχή υπηρεσίας σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των φορέων του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα. Ο ορισμός δικηγόρου ως μέλους Ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής, δεν αποτελεί λόγο ασυμβιβάστου, αναστέλλεται όμως η άσκηση του λειτουργήματος του δικηγόρου, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

5. Οι αποδοχές των προέδρων, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, κατ΄ αντιστοιχία προς τις αποδοχές των Συμβούλων του Α.Σ.Ε.Π. Με όμοια απόφαση καθορίζονται και οι αποδοχές του τρίτου μέλους των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, κατ΄ αντιστοιχία προς τις αποδοχές των δικηγόρων που παρέχουν υπηρεσίες, με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής, στους φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 2/17132/0022/12/28-2-2012 (Β΄ 498), λαμβανομένων υπόψη, για εκείνους που δεν είναι δικηγόροι, των αντίστοιχων ετών προϋπηρεσίας.

6. Το ασφαλιστικό καθεστώς των προέδρων και των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, ρυθμίζεται αναλόγως προς τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2703/1999 (Α΄ 72), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Ειδικώς δε ως προς τους δικηγόρους-μέλη των Επιτροπών αυτών, εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 2 του ν. 1868/1989 (Α΄ 230), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 37 του ν. 2145/1993 (Α΄ 88) και όπως οι διατάξεις αυτές ισχύουν κάθε φορά.

7. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών, οφείλουν να τηρούν εχεμύθεια για τα απόρρητα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και για γεγονότα και πληροφορίες που γνωρίζουν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή λόγω της ιδιότητάς τους.

8. Οι ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις περί υποβολής Δηλώσεως Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), εφαρμόζονται και για τους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών.

9. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, απαγορεύεται η αντικατάσταση των προέδρων και των μελών των Επιτροπών, εκτός αν συντρέχουν αποδεδειγμένα, σοβαροί υπηρεσιακοί ή προσωπικοί λόγοι, αναγόμενοι στην άσκηση των καθηκόντων τους (ανεπάρκεια, ανικανότητα  λόγω νόσου ή αναπηρίας σωματικής ή πνευματικής κ.λ.π.), οι οποίοι τους καθιστούν ακατάλληλους για την άσκηση των καθηκόντων αυτών. Οι λόγοι αυτοί πρέπει να βεβαιώνονται στη σχετική πράξη αντικαταστάσεώς τους.

10. Οι πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών, απολαύουν προσωπικής ανεξαρτησίας και δεν διώκονται ούτε ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

11. Η παραίτηση προέδρων ή μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, γίνεται αποδεκτή, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για σπουδαίο υπηρεσιακό ή προσωπικό λόγο. Η παραίτηση θεωρείται

ότι έγινε αποδεκτή μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από την υποβολή της, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί η πράξη αποδοχής της παραίτησης.

12. Ο πρόεδρος και τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών υπάγονται στην πειθαρχική εξουσία των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στο μέτρο που προσιδιάζουν στη φύση και τα καθήκοντα των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Επιτροπών. Οι διατάξεις των άρθρων 103 και 104 του Κώδικα αυτού (ν. 3528/2007 – Α΄ 26) όπως ισχύουν, εφαρμόζονται μόνον για τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, δύναται να προβλέπονται τα πειθαρχικά παραπτώματα, η πειθαρχική διαδικασία και οι επιβαλλόμενες πειθαρχικές ποινές κατά τις διατάξεις του παρόντος.