ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΤΩΝ

7.1. Γενικοί Κανόνες

7.1.1. Οι προεπιλεγέντες συμμετέχοντες, στους οποίους έχει αποσταλεί από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν.4339/2015, καλούνται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα και χώρο, που περιέχεται στην ως άνω πρόσκληση, για την εκκίνηση της δημοπρασίας. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού δύναται κατά την απόλυτη κρίση της να μεταθέσει την ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, συστημένη επιστολή) τους προεπιλεγέντες, στους οποίους έχει αποσταλεί το δελτίο συμμετοχής, όχι όμως σε ημερομηνία προγενέστερη της ορισθείσας με το ανωτέρω δελτίο.

7.1.2. Η δημοπρασία έχει ως αντικείμενο την απονομή τεσσάρων (4) αδειών σε εθνικής εμβέλειας παρόχους περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε τέσσερις (4) διαδοχικές φάσεις πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα , μία (1) φάση για κάθε άδεια (Α1,Α2,Α3,Α4). Μετά το πέρας κάθε φάσης, χωρεί αμέσως η διενέργεια της επόμενης κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω στην ενότητα 7.3. της παρούσας.

7.1.3. Κάθε συμμετέχων δύναται να ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας μόνο άδειας.

7.1.4. Κατά την απόλυτη κρίση της η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού μπορεί να αποφασίσει την ματαίωση και επαναπροκήρυξη μίας η περισσότερων φάσεων της δημοπρασίας, εφόσον κρίνει ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν είναι επαρκής για την ανάπτυξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού ή για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας της δημοπρασίας.

7.1.5. Οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι συμμετέχουν υποχρεωτικά στην Α1 φάση της δημοπρασίας και στις επόμενες αυτής, εκτός αν ανακηρυχθούν προσωρινοί υπερθεματιστές σε κάποια φάση. Παράλειψη συμμετοχής σε μία φάση με την υποβολή κατ’ ελάχιστον μίας έγκυρης προσφοράς, αυτόματα συνεπάγεται τον αποκλεισμό του συμμετέχοντος από τις επόμενες φάσεις. Ως υποβολή έγκυρης προσφοράς νοείται η αποδοχή κατ’ ελάχιστο της πρώτης αύξησης τιμήματος του πρώτου γύρου της φάσης αυτής. Η μη αποδοχή των επόμενων αυξήσεων του τιμήματος, αυτόματα εκλαμβάνεται ως αποχώρηση του συμμετέχοντα από την τρέχουσα φάση και ο χαρακτηρισμός του ως «μη ενεργός» για τη φάση αυτή, σύμφωνα με την παρ. 7.3.1.5 της παρούσας.

7.1.6. Η διεξαγωγή της δημοπρασίας εκκινείται κατά την ημερομηνία και ώρα που αναγράφονται στα δελτία συμμετοχής και περατώνεται μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) φάσεων και την σύνταξη πρακτικού αποτελεσμάτων στο οποίο καταγράφονται τα αποτελέσματα κάθε φάσης χωριστά. Ως αποτέλεσμα κάθε φάσης νοείται η με οποιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση αυτής με την ανακήρυξη προσωρινού υπερθεματιστή ή με τη διαπίστωση ως άγονης της συγκεκριμένης φάσης.

7.1.7. Η αποδοχή της τιμής εκκίνησης από τους συμμετέχοντες αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε κάθε φάση της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης αυτή ορίζεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ για τον πρώτο γύρο κάθε φάσης. Αν δεν υπάρξει προσφορά υψηλότερη από την τιμή αυτή, η δημοπρασία ματαιώνεται. Σε κάθε επόμενο γύρο της φάσης η τιμή αυξάνεται κατά ακέραιο ποσό πολλαπλάσιο των δέκα (10) χιλιάδων ευρώ που ανακοινώνει στους συμμετέχοντες η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού. Η εν λόγω αύξηση αποτελεί το «βήμα» κάθε γύρου ανά φάση της δημοπρασίας.

7.1.8. Για κάθε μία φάση (Α1, Α2, Α3 και Α4) διενεργούνται πολλαπλοί γύροι πλειοδοσίας. Κατά τη διενέργεια των πολλαπλών γύρων ανά φάση (Α1, Α2, Α3 και Α4) και υποβολής των προσφορών, κάθε συμμετέχων, ο οποίος δεν έχει αποσυρθεί ή αποκλειστεί από τη δημοπρασία και δεν ήταν πλειοδότης στον προηγούμενο γύρο, χαρακτηρίζεται ως «ενεργός».

7.1.9. Οι γύροι κάθε φάσης εξελίσσονται σε δύο διακριτά στάδια, ήτοι: Στάδιο 1 (στάδιο αποδοχής ή όχι τιμών από τους συμμετέχοντες) και Στάδιο 2 (στάδιο υποβολής κλειστών προσφορών από τους συμμετέχοντες).

7.1.9.1. Κατά το Στάδιο 1 η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού αυξάνει σε κάθε γύρο την τιμή σύμφωνα με το προκαθορισμένο «βήμα». Οι δυνατές επιλογές που έχει ο κάθε ενεργός συμμετέχων σε κάθε γύρο είναι:
α) να υποβάλει προσφορά για την άδεια της οικείας φάσης (Α1, Α2, Α3 και Α4), ήτοι να αποδεχθεί την τρέχουσα τιμή μετά την αύξησή της κατά το «βήμα» της δημοπρασίας, όπως αυτό έχει οριστεί στην παράγραφο 7.1.7,
β) να μείνει αδρανής, μη αποδεχόμενος την τρέχουσα τιμή με συνέπεια την υποχρεωτική απόσυρσή του από την τρέχουσα φάση της δημοπρασίας, σύμφωνα με την παράγραφο 7.3.1.3-περίπτωση β΄ και,
γ) να αποσυρθεί από την δημοπρασία, δηλώνοντάς το σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7.3.1.3-περίπτωση γ΄.
Το Στάδιο 1 ολοκληρώνεται όταν παραμείνουν τρεις (3) συμμετέχοντες -όταν ο αρχικός αριθμός συμμετεχόντων της τρέχουσας φάση είναι μεγαλύτερος από τρεις (3)- ή δύο (2) συμμετέχοντες -όταν ο αρχικός αριθμός συμμετεχόντων της τρέχουσας φάσης είναι τρεις (3) συμμετέχοντες.

7.1.9.2. Στη συνέχεια πραγματοποιείται το Στάδιο 2 της τρέχουσας φάσης, το οποίο εξελίσσεται σε δύο (2) κατ’ ελάχιστο γύρους, σε κάθε έναν από τους οποίους οι συμμετέχοντες υποβάλλουν κλειστές προσφορές έχοντας ως τιμή αφετηρίας την τιμή του τελευταίου γύρου του Σταδίου 1. Ο δεύτερος γύρος αποτελεί και τελικό γύρο της κάθε φάσης της δημοπρασίας, κατά τον οποίο και ανακηρύσσεται ο πλειοδότης εκτός και αν υπάρξει ισοπαλία (παράγραφος 7.3.1.11).

7.1.10. Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, οι δικαιούμενοι συμμετοχής (πλην του πλειοδότη της προηγούμενης φάσης) συμμετέχουν υποχρεωτικά, επί ποινή αποκλεισμού τους από τη δημοπρασία, με την προσφορά της παραγράφου 7.1.5 της παρούσας στην επόμενη φάση, άλλως χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτή και αποκλείονται από τη συνέχεια της δημοπρασίας. Δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη φάση έχουν οι συμμετέχοντες που δεν αποσύρθηκαν κατά την προηγούμενη φάση από τη δημοπρασία και δεν απορρίφθηκε η προσφορά τους ως απαράδεκτη ή αντικανονική. Παραδεκτώς συμμετέχουν στην επόμενη φάση, τυχόν συμμετέχοντες, οι οποίοι σε οποιοδήποτε γύρο της προηγούμενης φάσης άσκησαν το δικαίωμα της αδρανούς συμμετοχής, ήτοι δεν αποδέχθηκαν το βήμα του συγκεκριμένου γύρου και αποσύρθηκαν από τη φάση αυτή.

7.1.11. Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, οι εκπρόσωποι του συμμετέχοντα που ανακηρύχθηκε πλειοδότης στη φάση αυτή παραμένουν στο χώρο που του έχει διατεθεί και αναμένουν μέχρι την ολοκλήρωση των υπολοίπων φάσεων του διαγωνισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους του συμμετέχοντα που δήλωσε ότι αποχωρεί ή αποβλήθηκε από τη διαδικασία της δημοπρασίας.

7.2. Προαπαιτούμενα της δημοπρασίας

7.2.1.Την επομένη από την παραλαβή του δελτίου συμμετοχής στη δημοπρασία, ο συμμετέχων στη δημοπρασία οφείλει να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού τα εξής:

α) Τα ονόματα τριών (3) εξουσιοδοτημένων προσώπων σε καθένα από τα οποία ο συμμετέχων στη δημοπρασία έχει δώσει εξουσιοδότηση να συμμετάσχει καθοιονδήποτε τρόπο στη δημοπρασία για λογαριασμό του, είτε από κοινού είτε ανεξάρτητα. Κάθε μορφή επικοινωνίας κατά την διάρκεια της δημοπρασίας θα πρέπει να διεκπεραιώνεται από ένα τουλάχιστον εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και θα επιβεβαιώνεται με αντιπαραβολή της υπογραφής του.

β) Τα ονόματα των προσώπων που θα παρευρίσκονται στον τόπο της δημοπρασίας. Ο αριθμός αυτών ανά ημέρα, περιλαμβανομένων και των τριών εξουσιοδοτημένων προσώπων ή κάποιων εξ αυτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού θα διαθέσει διαπιστεύσεις στα πρόσωπα αυτά κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της δημοπρασίας.

7.2.2. Εάν παρότι έχει γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες η ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7.1.1. της παρούσας, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού κρίνει ότι δεν είναι εφικτό η δημοπρασία να αρχίσει την κοινοποιηθείσα ώρα, μπορεί να γνωστοποιήσει στους συμμετέχοντες μία διαφορετική ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, με την προϋπόθεση ότι αυτή η νέα ώρα δεν θα είναι προγενέστερη από την αρχικά ορισθείσα ή την εν συνεχεία γνωστοποιηθείσα κατά την παράγραφο 7.1.1. της παρούσας.

7.2.3. Οι συμμετέχοντες υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

α) Δεν επιτρέπεται να έρχονται σε παντός είδους επικοινωνία μεταξύ τους.
β) Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων δεν επιτρέπεται να εξέρχονται από τους προβλεπόμενους χώρους κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, χωρίς την άδεια της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού.
γ) Δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επικοινωνία με την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέραν των προβλεπόμενων στην παρούσα σταδίων επικοινωνίας της διαδικασίας της δημοπρασίας.
δ) Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων.

7.2.4. Η αποδοχή της τρέχουσας τιμής σε κάθε γύρο μίας φάσης (μετά την αύξηση αυτής κατά το προκαθορισμένο βήμα) είναι δεσμευτική. Στην περίπτωση που ένας συμμετέχων έχει υποβάλει προσφορά σε οποιονδήποτε από τους δύο τελευταίους γύρους, δεν επιτρέπεται να αποσύρει την προσφορά που έχει υποβάλει είτε ανακηρύχθηκε πλειοδότης είτε όχι. Στην περίπτωση που ο συμμετέχων έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης σε μία φάση, παραμένει αδρανής μέχρι την ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων της δημοπρασίας, χωρίς να επιτρέπεται η συμμετοχή του σε αυτές.

7.2.5. Ειδικά για το Στάδιο 2 κάθε φάσης, εάν συμμετέχων δεν υποβάλλει προσφορά μέσα στα χρονικά πλαίσια που τίθενται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για τις συγκεκριμένες ενέργειες σε κάθε γύρο, η Επιτροπή δύναται να παρατείνει τον αρχικά ορισθέντα χρόνο ολοκλήρωσης των ανωτέρω ενεργειών κατά δέκα (10) λεπτά το μέγιστο.

7.2.6. Κάθε γύρος έχει διάρκεια δέκα (10) λεπτών.

7.2.7. Η διαδικασία κάθε φάσης ολοκληρώνεται με το πέρας του τελευταίου γύρου του Σταδίου 2 κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 7.1.9.2.

7.3. Διεξαγωγή Δημοπρασίας

7.3.1. Οι προσφορές των συμμετεχόντων (σύμφωνα με την παράγραφο 7.1.9) υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που θα διατεθεί από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και παράλληλα εκτυπώνονται και υποβάλλονται εγγράφως, αφού πρώτα σφραγιστούν με σφραγίδα της εταιρίας και υπογραφούν από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα του κάθε συμμετέχοντα. Σε περίπτωση κοινοπραξίας, η κοινοπραξία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει σφραγίδα, η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέλη της κοινοπραξίας. Ανάλογα ισχύουν και για τους μετόχους υπό σύσταση Α.Ε., οι οποίοι δύνανται να χρησιμοποιούν σφραγίδα με την επωνυμία της υπό σύσταση Α.Ε. Η ως άνω εκτύπωση θα περιέχει κατ΄ ελάχιστο: φάση, στοιχεία συμμετέχοντος, τρέχουσα τιμή, αποδοχή/μη αποδοχή, ημερομηνία και ώρα.

Η διαδικασία διεξαγωγής κάθε φάσης της δημοπρασίας είναι η ακόλουθη:

α. Στάδιο 1 (αποδοχή ή όχι τιμών από τους συμμετέχοντες)
7.3.1.1. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού κηρύσσει την έναρξη της τρέχουσας φάσης της δημοπρασίας ανακοινώνοντας την τιμή εκκίνησης, το βήμα αύξησης της τιμής και τον αριθμό των συμμετεχόντων (γύρος 0).

7.3.1.2. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακοινώνει την αύξηση της τρέχουσας τιμής σύμφωνα με το προκαθορισμένο βήμα (γύρος 1).

7.3.1.3. Οι επιλογές κάθε συμμετέχοντα σε κάθε γύρο είναι: α. η δεσμευτική αποδοχή της τρέχουσας τιμής μετά την αύξηση, β. η μη αποδοχή της τιμής, η οποία συνεπάγεται αποχώρηση από την τρέχουσα φάση (αδράνεια), γ. η οριστική απόσυρση από τη δημοπρασία.

7.3.1.4. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μία από τις επιλογές τους μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα (10) λεπτών.

7.3.1.5. Μετά το πέρας της διάρκειας του γύρου γίνεται αυτόματα έλεγχος της επιλογής κάθε συμμετέχοντα και εκτελούνται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οι ακόλουθες ενέργειες:
α. σε κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος αποδέχτηκε την τιμή του τρέχοντος γύρου, ανακοινώνεται ξεχωριστά ότι θα είναι ενεργός στον επόμενο γύρο, η ελάχιστη τιμή του επόμενου γύρου και η ώρα έναρξης,
β. σε κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την τιμή του τρέχοντος γύρου, ανακοινώνεται ότι καθίσταται «αδρανής» για τους επόμενους γύρους της τρέχουσας φάσης και ότι ο μέσος όρος των τιμών τις οποίες αποδέχτηκε ενόσω ήταν ενεργός αποτελεί την ελάχιστη αποδεκτή προσφορά του, με την οποία μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης στην επόμενη φάση.
γ. σε κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος δήλωσε ότι αποχωρεί ή αποκλείστηκε από τη διαδικασία δημοπρασίας ανακοινώνεται η επιβεβαίωση αποχώρησης από τις επόμενες φάσεις της δημοπρασίας.

7.3.1.6. Η διαδικασία των παραγράφων 7.3.1.2 έως και 7.3.1.5 επαναλαμβάνεται σε διαδοχικούς γύρους μέχρι να παραμείνουν τρεις (3) ή δύο (2) -όταν ο αρχικός αριθμός των συμμετεχόντων στον πρώτο γύρο της φάσης είναι τρεις (3)- ενεργοί συμμετέχοντες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Στάδιο 2 της τρέχουσας φάσης.

β. Στάδιο 2 (υποβολή κλειστών προσφορών)
Η συμμετοχή σε όλους τους γύρους του Σταδίου 2 είναι υποχρεωτική για τους τρεις (3) ή δύο (2) ενεργούς συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου του Σταδίου 1. Οι κλειστές προσφορές έχουν μορφή ακέραιου πολλαπλασίου των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

7.3.1.7. Οι ενεργοί συμμετέχοντες υποβάλλουν σφραγισμένη προσφορά εντός δέκα (10) λεπτών, η οποία πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο ίση με την τρέχουσα τιμή του τελευταίου γύρου του Σταδίου 1, προσαυξημένη κατά το προβλεπόμενο βήμα αύξησης και χωρίς ανώτατο όριο. Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων δεν υπέβαλε προσφορά, θεωρείται ενεργός και τεκμαίρεται ότι η προσφορά του είναι ισόποση της αμέσως προηγούμενης τρέχουσας τιμής προσαυξημένης κατά το προβλεπόμενο βήμα αύξησης.

7.3.1.8. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού αποσφραγίζει τις προσφορές και κατατάσσει τους συμμετέχοντες σε φθίνουσα σειρά σύμφωνα με το ύψος της προσφοράς τους.

7.3.1.9. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακοινώνει σε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά (μη κοινή πληροφορία) τη θέση που καταλαμβάνει στη σειρά κατάταξης, το ύψος της προσφοράς του, το οποίο ορίζεται και ως ελάχιστη προσφορά για τον τελευταίο γύρο, και την ώρα έναρξης του τελευταίου γύρου.

7.3.1.10. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν εκ νέου σφραγισμένη προσφορά εντός δέκα (10) λεπτών, η οποία χαρακτηρίζεται ως τελική και η οποία πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο ίση με την αμέσως προηγούμενή τους προσφορά. Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων δεν υποβάλλει προσφορά, θεωρείται ενεργός και τεκμαίρεται ότι η προσφορά του είναι ισόποση της αμέσως προηγούμενης σφραγισμένης προσφοράς του.

7.3.1.11. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού αποσφραγίζει τις τελικές προσφορές και κατατάσσει οριστικά τους συμμετέχοντες σε φθίνουσα σειρά σύμφωνα με το ύψος της προσφοράς τους. Στην περίπτωση που υπάρξουν ισόπαλες τελικές υψηλότερες οικονομικές προσφορές, διενεργούνται επιπλέον γύροι σύμφωνα με την παράγραφο 7.3.1.10, μέχρι την επίλυση της ισοπαλίας και την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

γ. Ανακήρυξη πλειοδότη

7.3.1.12. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακηρύσσει ως πλειοδότη τον συμμετέχοντα, ο οποίος υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και επιβεβαιώνει το τίμημα ως ισόποσο της τελικής προσφοράς που αυτός υπέβαλε. Ειδικά για τις φάσεις Α2 έως Α4, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ελέγχει αν η τιμή με την οποία πλειοδότησε είναι τουλάχιστον ίση με το μέσο όρο των τιμών με τις οποίες συμμετείχε (αποδέχτηκε και προσέφερε) στις προηγούμενες φάσεις της δημοπρασίας και ορίζει ως τελικό τίμημα το μέγιστο ποσό μεταξύ του ως άνω μέσου όρου και της προσφοράς με την οποία ανακηρύχθηκε πλειοδότης.

7.3.1.13. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακοινώνει το αποτέλεσμα μόνο στον πλειοδότη κάθε φάσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται προσωρινός υπερθεματιστής και υποχρεούται, επί ποινή αποκλεισμού, να μην κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέχρι την περάτωση όλων των φάσεων της δημοπρασίας. Επίσης η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ενημερώνει τους λοιπούς συμμετέχοντες ότι ήταν μειοδότες για την τρέχουσα φάση.

7.3.1.14. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακοινώνει τη λήξη της τρέχουσας φάσης και την έναρξη της επόμενης φάσης επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία που περιγράφεται στις παραγράφους 7.3.1.1. έως και 7.3.1.13. Συμμετέχοντες στην επόμενη φάση είναι υποχρεωτικά: α. όλοι οι συμμετέχοντες που κατέστησαν προσωρινά ανενεργοί στην προηγούμενη φάση και β. οι ενεργοί συμμετέχοντες που έφτασαν μέχρι τον τελευταίο γύρο του Σταδίου 2 της προηγούμενης φάσης και δεν ανακηρύχθηκαν πλειοδότες. Ο πλειοδότης της προηγούμενης φάσης καθώς και οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη δημοπρασία (παράγραφος 7.3.1.3) ή για οποιοδήποτε λόγο αποκλείστηκαν δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη φάση.

7.3.1.15 Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης και πριν την έναρξη της επόμενης, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού θα ενημερώνει υποχρεωτικά όλους τους συμμετέχοντες για την ώρα έναρξης της επόμενης φάσης, την τιμή εκκίνησης και τον αριθμό των ενεργών συμμετεχόντων. Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει, ανάλογα με την εξέλιξη της δημοπρασίας, το βήμα αύξησης των προσφορών σε κάθε γύρο της φάσης.

7.4 Λοιποί όροι της δημοπρασίας

7.4.1. Για την υποβολή των προσφορών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών το οποίο θα διατεθεί από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού,

7.4.2. Σε περίπτωση προβλήματος που επιφέρει τη διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος, οι προσφορές θα υποβάλλονται μόνο εγγράφως, σε έντυπα που θα διατεθούν από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού.

7.4.3. Κάθε έντυπη προσφορά αναγράφει την ταυτότητα του συμμετέχοντα, την οικεία φάση και γύρο της δημοπρασίας και την ώρα υποβολής. Επιπλέον, για το Στάδιο 1 δηλώνεται η αποδοχή της τρέχουσας τιμής, ενώ για το Στάδιο 2 το χρηματικό ποσό που ο συμμετέχων προσφέρει.

7.4.4. Σε περίπτωση προσωρινού προβλήματος λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος κατά τη διάρκεια ενός γύρου, ο συμμετέχων ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα διακόπτει τη διαδικασία και κατά την κρίση της είτε συνεχίζει την διαδικασία μετά την αποκατάσταση του προβλήματος είτε επανεκκινεί το γύρο, καθορίζοντας εάν η διαδικασία θα συνεχιστεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ή με την υποβολή έντυπων προσφορών.

7.4.5. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει ή να ακυρώσει ένα γύρο της δημοπρασίας πριν ή κατά τη διάρκειά του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το γνωστοποιήσει άμεσα στους συμμετέχοντες και να ορίσει εγκαίρως την ώρα εκκίνησης για την επανάληψη του ως άνω γύρου ή την πραγματοποίηση του επόμενου.

7.4.6. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η υποβολή προσφοράς χαμηλότερης από αυτή που έχει υποβληθεί στον προηγούμενο γύρο (ηλεκτρονικά ή έντυπα)

7.4.6. Χωρίς περιορισμό των ανωτέρω, κάθε προσφορά η οποία δεν είναι σύμφωνη με τους όρους της παρούσας απορρίπτεται.

7.4.7. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η υποβολή έντυπης προσφοράς, θεωρείται έγκυρη εφόσον φέρει τη σφραγίδα του υποψηφίου και υπογραφή από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κάθε συμμετέχοντα στη δημοπρασία.

7.4.8. Οι τέσσερις (4) φάσεις της δημοπρασίας θα διενεργηθούν εντός της ίδιας ημέρας εκτός εάν συντρέξει περιστατικό ανωτέρας βίας ή υποβολή ένστασης κατά την παράγραφο 3.3.3., με συνέπεια την ολική ματαίωση της δημοπρασίας ή τη διακοπή αυτής πριν την ολοκλήρωση όλων των φάσεών της. Στην περίπτωση αυτή η Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού θα ανακοινώσει αμελλητί στους συμμετέχοντες τη νέα ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, η οποία δεν θα απέχει περισσότερο από δύο (2) ημέρες από την αρχική .

7.4.9. Οι φάσεις της δημοπρασίας λαμβάνουν χώρα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις 09:00 μέχρι και τις 21:00.

7.4.10. Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο χώρος πραγματοποίησης της δημοπρασίας πάψει να είναι κατάλληλος για τη δημοπρασία, τότε η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμούς θα υποδείξει εναλλακτικό χώρο και χρόνο για τη Δημοπρασία, εντός του νομού Αττικής.

7.4.11. Μετά τη λήξη της δημοπρασίας, συντάσσεται πρακτικό από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, στο οποίο περιέχονται τα αποτελέσματα εκάστης φάσης (Α1, Α2, Α3 και Α4), σύμφωνα με την παράγραφο 7.1.6 της παρούσας, καθώς και η σειρά πλειοδοσίας με τον προσωρινό υπερθεματιστή ανά άδεια.

  • – 7.1.1 : Θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο μέσο επικοινωνίας με όλους τους υποψηφίους. Πόσο διάστημα νωρίτερα έχει το περιθώριο να προβεί σε αναβολή η Επιτροπή; Να αναρτηθεί η ενημέρωση παράλληλα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓ Ενημέρωσης.
    – 7.1.4 : Ποιος είναι αυτός ο αριθμός, που μπορεί να κριθεί ως μη επαρκής; Προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία θα πρέπει να τεθεί εκ των προτέρων ένας ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, που είναι εύλογα επαρκής για την ανάπτυξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού και την ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας.
    – 7.1.6 : Αν κριθεί κάποια φάση ως άγονη, θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες;
    – 7.1.7 : Γιατί ματαιώνεται η δημοπρασία αν υπάρξει κάποιος ο οποίος θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά;
    – 7.1.8 : Πρέπει να αντικατασταθεί η φράση «στον προηγούμενο γύρο» από τη φράση «στην προηγούμενη φάση».
    – 7.2.1 : Με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η γνωστοποίηση στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού;
    – 7.2.1.α : Η εξουσιοδότηση ποιας μορφής θα πρέπει να είναι; Πρακτικό Δ.Σ. (ακριβές αντίγραφο με θεωρημένες τις υπογραφές); Απλή εξουσιοδότηση Διευθύνοντος Συμβούλου με θεωρημένο ή όχι γνήσιο υπογραφής; Συμβολαιογραφικό έγγραφο;
    – 7.2.1.β : Δεδομένου ότι η δημοπρασία όλων των φάσεων θα γίνει την ίδια ημέρα, δεν είναι κατανοητή η πρόβλεψη «ανά ημέρα».
    – 7.2.2 : Με ποιο τρόπο θα γίνει η γνωστοποίηση; Θα γίνει με τον ίδιο τρόπο για όλους τους συμμετέχοντες; Για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία γνωστοποίησης για όλους με παράλληλη ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓ Ενημέρωσης.
    – 7.3.1.β (Στάδιο 2) : Τι σημαίνει «υποχρεωτική»; Δεν μπορεί να αποσυρθεί κάποιος συμμετέχων;
    – 7.3.1.7 : Δέκα (10) λεπτά λαμβάνοντας υπόψη ποιο σημείο ως έναρξη ή ποια διαδικασία;
    – 7.3.1.7 : Όταν κάποιος δεν υποβάλλει παραίτηση μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου 1 και δεν υποβάλλει και προσφορά, θα πρέπει να θεωρείται ενεργός με προσφορά ισόποση της αμέσως προηγούμενης τρέχουσας τιμής χωρίς την προσαύξηση.
    – 7.3.1.9 : Θα πρέπει να ανακοινώνεται και η υψηλότερη προσφορά στον εν λόγω γύρο, ώστε να γνωρίζει ο κάθε συμμετέχων το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει τουλάχιστον να υπερκεράσει, προκειμένου να ανακηρυχθεί πλειοδότης.
    – 7.3.1.10 : Δέκα (10) λεπτά λαμβάνοντας υπόψη ποιο σημείο ως έναρξη ή ποια διαδικασία;
    – 7.3.1.15 : Προβαίνοντας σε προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση ενώπιον όλων των συμμετεχόντων.
    – 7.4.1 : Θα πρέπει να διατεθεί από την Επιτροπή ταυτόχρονα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και υποστήριξη και επίδειξη λειτουργίας από προσωπικό της Επιτροπής πριν την εκκίνηση της δημοπρασίας.
    – 7.4.2 : Τα έντυπα θα πρέπει να δίνονται στους συμμετέχοντες πριν την εκκίνηση της δημοπρασίας.
    – 7.4.4 : Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο τρόπο υποβολής προσφορών.
    – 7.4.6 : Σύμφωνα με τα ανωτέρω αν ο οποιοσδήποτε συμμετέχων δεν δηλώσει ποσό, λογίζεται ότι έχει υποβάλλει προσφορά στο ποσό του προηγούμενου γύρου προσαυξημένο με το προκαθορισμένο βήμα. Επομένως, θα ήταν σωστό να αναφέρεται «χαμηλότερης ή ισόποσης». Μιλάμε για προσφορά του ίδιου ή όλων των συμμετεχόντων; Ισχύει και μεταξύ των φάσεων; Στο συγκεκριμένο σημείο απαιτείται διευκρίνιση.
    – 7.4.11 : Τι θα γίνει αν διακοπεί η δημοπρασία στην φάση Α3 για επόμενη ημέρα; Το πρακτικό για τις δύο προηγούμενες φάσεις πότε θα υπογραφεί; Όλα τα πρακτικά της δημοπρασίας θα πρέπει να υπογράφονται από όλους τους συμμετέχοντες.

  • 26 Απριλίου 2016, 08:42 | Βολιωτη Χ.

    Εάν έρθουν τέσσερις υποψήφιοι για τέσσερις άδειες ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος; Αυτό θα ήταν λάθος γιατί τόσοι είναι ενδιαφερόμενοι. Στην προκήρυξη δεν διευκρινίζεται αυτό. Αντιθέτως λέει ότι μπορεί να κηρυχθούν άγονες η 3η και η 4η αδεια. Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση θα κλείσουν οι σταθμοί που λειτουργούν και η χώρα θα έχει μόνο την κρατική και δύο κανάλια; Και εάν την πρώτη και την δεύτερη άδεια την πάρει καινούριος, τότε για μήνες στην Ελλαδα θα λειτουργεί μόνο η κρατική τηλεόραση;

  • 25 Απριλίου 2016, 20:53 | Σπυρος Χατζηδημητριου

    Σε όλη την Ευρώπη – σε ανάλογους διαγωνισμούς – τα κριτήρια συμμετοχής είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών, το πόθεν έσχες με εγγυητικές και η τεχνική ικανότητα και η γνώση των υποψηφίων και των ανθρώπων τους. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Ζητάτε μόνο υπεύθυνες δηλώσεις από τους υποψηφίους.

    Δεν διευκρινίζεται αν οι υποδομές πρέπει να βρίσκονται εντός της χώρας ή αν μπορούν να βρίσκονται σε άλλη χώρα, όμορη ή μη.

    Από τη μία πλευρά, οι ήδη λειτουργούντες πάροχοι, Eλληνες ή αλλοδαποί, καλούνται να υποβάλουν μέσα σε ενάμισι μήνα πολλούς φακέλους με σχέδια και δικαιολογητικά, με τον κίνδυνο να τους ξεφύγει κάποιο τετραγωνικό και κοπούν από την επόμενη φάση, και από την άλλη οι τυχόν «αεριτζήδες» καλύπτουν όλα ανεξαιρέτως τα κενά τους με 4 υπεύθυνες δηλώσεις και μόνο (Ε.2.3.8, ΣΤ.2.2.4., Ζ 2.1.2., Ε.2.3.8.).

    Απολύτως άνισοι οι όροι, δεν εγγυώνται τη σωστή διαδικασία της προεπιλογής, που αναφέρεται στο Κεφάλαιο 6.

    Στην προκήρυξη δεν υπάρχει συμβατικός όρος που να επιβάλει:
    α) τεχνικές εγκαταστάσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
    Β) προσωπικό αποκλειστικά από τους δικαιούμενους εργασίας εντός ΕΕ.
    Έχουν αντιμετωπίσει οι συντάκτες της προκήρυξης το ενδεχόμενο συμμετοχών με τεχνικές εγκαταστάσεις εντός ΕΕ, π.χ. Βουλγαρία, Κύπρος, ή ακόμη και εκτός αυτής, πχ Τουρκία, Αλβανία με αντίστοιχο προσωπικό; Απόρριψη τέτοιων συμμετοχών, εκ των υστέρων, θα είναι εξόχως προβληματική.

  • 25 Απριλίου 2016, 20:24 | Νικος Π.

    Γιατί δεν λέτε από την αρχή πόσες πανελλαδικές άδειες θα δώσετε?
    Είπατε ότι μετά θα δώσετε και θεματικές.

    Πόσες και πότε θα γίνει ο διαγωνισμός?

    Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαγωνισμός και δεν προβλέπεται να υπάρχει ρητή σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και του υπερθεματιστή. Γιατί έγινε αυτή η παράλειψη?

    Μήπως γιατί με αυτό έπρεπε να ζητήσετε και εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του έργου και εσείς δεν το θέλετε?

  • 24 Απριλίου 2016, 19:07 | Ανδρέου Μαρία

    Στο 7.3.1.15, όπου γίνεται μνεία στην δυνατοτητα μεταβολής του ύψους του «βήματος» αύξησης από την επιτροπή διαγωνισμού: κατά την άποψη μου πρέπει να διαγραφεί το τελευταίο εδάφιο γιατί θέτει πολλά ερωτηματικά αφού δεν παρέχεται ούτε καν έστω το εύρος «βημάτων» μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιτροπή, αλλά ούτε διευκρινίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις που να δικαιολογούν την όποια μεταβολή από φάση σε φάση. Παρέχεται δηλαδή αδικαιολόγητα ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στην επιτροπή, χωρίς πλαίσιο και χωρίς βάση.

  • 22 Απριλίου 2016, 18:04 | Νίκος Αρμάος

    1. Θα πρέπει να προβλεφθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία. Εφόσον προβλεφθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος της άδειας, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα άρθρα του κεφαλαίου 7 της προκήρυξης που αφορούν στη διεξαγωγή της δημοπρασίας (επί μέρους στάδια κλπ.).

    2. Σε κάθε περίπτωση, ο όρος 7.3.1.9 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:
    «Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ανακοινώνει σε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά (μη κοινή πληροφορία) τη θέση που καταλαμβάνει στη σειρά κατάταξης, το ύψος της προσφοράς του, το οποίο ορίζεται και ως ελάχιστη προσφορά για τον τελευταίο γύρο, το ύψος της πρώτης προσφοράς στη σειρά κατάταξης και την ώρα έναρξης του τελευταίου γύρου».

  • 15 Απριλίου 2016, 12:37 | Αναστάσιος Μωραΐτης

    για το 7.1.9

    Το ηλεκτρονικό σύστημα θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί από εταιρεία (ή κομμάτι του δημοσίου) πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και επίσης να είναι συμβατό με ISO 27001 που πιστοποιεί τη χρησιμοποίηση των καλύτερων πρακτικών ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του αδιαβλήτου της διαδικασίας σε προϊόντα λογισμικού.