ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

 

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:17 | Ράνια

    Διαφωνώ!!!Το νομοσχέδιο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Είναι εγκληματικό να μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς Μητέρα ή Πατέρα αλλά με 2 άτομα του ιδίου φύλου. Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλύπτονται ήδη με σύμφωνο συμβίωσης. Μην προχωρήσετε σε αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ. Δεν φταίνε σε τίποτα τα παιδιά!!!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:35 | Π.Π.

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο. Ζητήματα που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές συμβίωσης και τα παιδιά που γεννούνται – υιοθετούνται στα πλαίσιά τους μπορούν να καλυφθούν μέσω τροποποιήσεων του συμφώνου συμβίωσης. Έχει μικρή σημασία τί κάνουν άλλες χώρες, έχουν δικά τους νομικά συστήματα και κοινωνικές παραδόσεις. Ο γάμος μεταξύ ετερόφυλων θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο για το ζευγάρι για να ευνοήσει την τεκνοποιία και την προστασία των παιδιών, όχι για να κληρονομήσει αυτόματα ο ένας τα υπάρχοντα ή τα παιδιά του άλλου. Χάνουμε το μείζον (οικογένεια, μέτρα για στήριξη της οικογένειας και ενίσχυση γεννήσεων), για να βελτιώσουμε πιθανά προβλήματα ζευγαριών που αποφάσισαν εκ των προτέρων να ζήοουν εναλλακτικά, εκτός του υπάρχοντος πλαισίου, ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:08 | Σούλιου Κωνσταντία

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο διότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα κ δεν μπορεί ένας νόμος να δημιουργήσει περισσότερα κ έτσι να νομιμοποιεί τις εκτροπές του καθενός.
    Ακόμα δεν είναι φυσιολογικό για παιδιά να μεγαλώνουν σε οικογένειες με ομοφυλόφιλους γονείς.
    Μην διαλυσετε την έννοια της οικογένειας γιατί τότε θα δούμε να διαλύονται τα πάντα.
    Όταν στην ορθόδοξη Ελλάδα μας ψηφίζονται νόμοι του αντιχρίστου συστήματος τότε είναι βέβαιο ότι η οργή του Θεού θα πέσει στα κεφάλια μας.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:22 | ΜΖ

    Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», δηλαδή περιλαμβάνει τον όρο «πολιτικός γάμος». Καλό θα ήταν για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και σύνδεση με τον θρησκευτικό γάμο να φαίνεται ο ίδιος προσδιορισμός και στο παρόν άρθρο, δηλαδή το «μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου» να γίνει «μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης πολιτικού γάμου». Επίσης, οι τελευταίες λέξεις του άρθρου, δηλαδή η διατύπωση «ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» έχει τα εξής προβλήματα: 1) Στο ακρωνύμιο «ΛΟΑΤΚΙ+» τα τέσσερα πρώτα γράμματα (ΛΟΑΤ) προέρχονται από ελληνικές λέξεις, ενώ τα δύο τελευταία («ΚΙ») προέρχονται από αγγλικές λέξεις, το «Κ» από το αγγλικό “Queer” και το «Ι» από το αγγλικό «Intersexual”, που επιστημονικά μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Διαφυλετικό» (άτομο). Θα ήταν πιο δόκιμο να χρησιμοποιηθεί το ευρείας χρήσης ακρωνύμιο «ΛΟΑΤ+», στο οποίο το «+» έτσι και αλλιώς συμπεριλαμβάνει και τα «Κ» και «Ι». 2) Από τη στιγμή που υπάρχει διαφορετικότητα αποτελεί αντινομία το να χρησιμοποιείται η λέξη «ισότητα» . Ο ακριβής όρος εδώ είναι «ισονομία». Θα μπορούσε κάλλιστα αντί για τη λέξη «ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» να γραφτεί «ισονομία και συμπερίληψη των ΛΟΑΤ+». Η διατύπωση «διασφάλιση της αρχής της ισότητας» στην πρώτη σειρά του άρθρου είναι ορθή, αφού εννοιολογικά η «αρχή της ισότητας» δεν ταυτίζεται με την «ισότητα».

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:27 | Ιωάννης Ιορδανίδης

    Όχι, διότι πουθενά στο ζωικό βασίλειο δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες που υποθάλπουν έκθετα μικρά του είδους. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ομοφυλοφιλία στην φύση, είναι υπό περιστασιακές προϋποθέσεις και επουδενί δεν συνίστανται στο οικογενειακό μοντέλο του εκάστοτε είδους. Επομένως αυτό που πάτε να να εφαρμόσετε, (για άγνωστους λόγους μέχρι τώρα), δεν είναι σε καμμία περίπτωση φυσιολογικό!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:36 | Στυλιανός

    Η αρχή της ισότητας επιτάσσει την ισότιμη μεταχείριση των ερωτικών επιλογών, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Το Σχέδιο Νόμου είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την ισονομία.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:34 | Λούση Κυριακού

    Για γυναίκες που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης πριν γεννηθούν τα παιδιά (ως απόδειξη ότι έχουν γεννηθεί μέσα στα πλαίσια της οικογένειας οπότε είχαν δυο γονείς από την πρώτη στιγμή) ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να γίνει εκούσια αναγνώριση τέκνου/τέκνων της μιας (και με δική της συναίνεση προφανώς) και από την άλλη. Είναι ήδη παιδιά και των δυο εξ’αρχής αφού μαζί τα μεγαλώνουν. Εκούσια αναγνώριση πρέπει να γίνει και όχι να χρειάζεται υιοθεσία.

    Είναι πολύ σημαντική η ίδρυση συγγένειας.

    Επίσης για γυναίκες που θα συνάψουν γάμο να μπορούν να προχωρούν μετά σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και εφόσον συναινούν και οι δυο τους, το παιδί που θα γεννιέται να αναγνωρίζεται αυτομάτως ως δικό τους.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:04 | Ελισσάβετ

    Θα καταθέσω τμήμα της ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. Ένα περιεκτικότατο κείμενο,2 που σε ελάχιστες λέξεις συνοψίζει όλη την ανθρώπινη οντολογία. «Είναι πασίγνωστο ότι η διαιώνιση της ανθρωπότητας έχει στηριχθεί στην ύπαρξη δύο φύλων και στην ένωσή τους. Κανείς πολιτισμός, θρησκεία ή σύστημα νόμων (Σόλων, Πλάτων κ.λπ.) δεν θεσμοθέτησε τη συμβιωση των ομοφυλοφίλων ως γάμο. Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξες. Αντίθετα, ένας τέτοιος νόμος προσβάλλει τη δημιουργία. Δεν αποτελεί κοινωνική πρόοδο αλλά σύγκρουση με τη φυσική τάξη, κατήφορο.»
    https://orthodoxalbania.org/2020/el/2024/01/13/%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bb/?fbclid=IwAR2W6UkQGUAhBuLfe26WWH0i2ofvBBWkF8m64ZSidpPsBQKeihyXTj2z-q4

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:39 | Θανάσης

    Θετική κίνηση για την ισότητα απέναντι στον νόμο ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:28 | ΙΩΑΝΝΑ

    Καλημέρα.Υποβιβαζει την γυναίκα,την μάνα.Θα γίνουν πειραματόζωα τα παιδιά που δεν θα πουν ποτέ την λέξη μάνα.Δεν θα νιώσουν το χάδι της μάνας.Η γυναίκα δεν είναι κλωσσομηχανη. Ο Άγιος Παΐσιος είχε πει ότι όταν ψηφίζονται νόμοι αντιχριστιανικοί θα έρθει η τιμωρία του Θεού για παιδαγωγικούς λόγους. Μην πειράζετε την οικογένεια.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:56 | Γιώργος

    Διαφωνώ απόλυτα με το σχέδιο του νόμου.
    Ο Κίσινγκερ πρώην πρόεδρος εξωτερικός των ΗΠΑ είχε πει για τους Έλληνες τα εξής:

    Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ.

    Την θρησκεία την χτυπάνε χρόνια ξεκινώντας εδώ και χρόνια από τους νέους να είναι αδιάφοροι να πιστεύουν σε τίποτα κανοντας Θεό τον εαυτό τους τα χρήματα κλπ
    Την ιστορία την χτυπάνε χρόνια πουλώντας την Μακεδονία στους Σκοπιανούς γράφοντας στα βιβλία της ιστορία ότι θέλουν όπως θέλουν δημιουργώντας άγνοια στο ότι είμαστε απόγονοι μαρτύρων.
    Τώρα χτυπάνε τον θεσμό της οικογένειας.
    Ας ξυπνήσουμε!

    Το ανθρώπινο είδος υπάρχει στους αιώνες λόγο του φυσιολογικού. Αν η ομοφυλοφιλια θεωρείται κάτι το φυσιολογικο, αν γινουν ολοι ομοφυλόφιλοι σε κάμποσα χρόνια θα σταματήσει να υπάρχει το ανθρώπινο είδος… εκτός αν οι μάνες γεννάνε με σκοπό να πουλάνε τα παιδιά τους.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:57 | Χριστίνα

    Είμαι κατά λόγω κατάρευση αξιών.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:22 | Ιορδάνα

    Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο.
    Είναι αντίθετο με τη φύση και το Θεό που δημιούργησε τον άντρα και τη γυναίκα και τους αξιώνει να γίνουν γονείς.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:07 | Μαρία Γ

    Το νομοσχέδιο είναι μια καλή αρχή για να αποκτήσουν πλέον όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα και η άποψη των ακροδεξιών και της εκκλησίας δε θα έπρεπε να ακουγονται καν. Βασίζονται στο μίσος και στο διαχωρισμό που επιχειρούν, με σκοπό να νοιώσουν ανώτεροι.

    Μιλάνε για «φύση» αλλά δεν τους πειράζει να κάνουν καισαρικές, χημειοθεραπείες, να πετάνε με αεροπλάνα ή να χρησιμοποιούν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι μόνες γυναίκες. Μιλάνε για τον κίνδυνο που εμπεριέχει το νομοσχέδιο για την «τυπική οικογένεια» αλλά δεν τους πειράζουν τα διαζύγια, οι χήροι και οι μονογονεϊκές οικογένεις.

    Υποκρισίες όλα! Ομοφοβικοί είναι! Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι. Αυτό το νομοσχέδιο δε λύνει όλα τα προβλήματα και δεν φέρνει την απόλυτη ισότητα αλλά είναι στο σωστό δρόμο.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 10:11 | Μαρία Κ.

    Ξεκάθαρα ΟΧΙ!!!!
    Σταθείτε στο ύψος σας κύριοι Βουλευτές και μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο και μην αλλάξετε το Σύνταγμα της Ελλάδας μας (άρθρο 21 παρ.1: Γάμος νοείται ΜΟΝΟ η ένωση προσώπων ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ φύλου).

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:54 | Διονύσιος

    Με το παρόν νομοσχέδιο καταλύεται ο θεσμός της οικογένειας καθιερώνονται αρνητικά πρότυπα που απέχουν πολύ από την ελληνική παράδοση και την επίσημη θρησκεία του κράτους . Επιβάλλονται απόψεις της μειοψηφίας στην πλειοψηφία με τη δικαιολογία του δήθεν προοδευτισμού και τις ισότητας.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:42 | Βικτώρια Γεωργοπούλου

    Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά που πιθανόν θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ήταν αναγκαίο να γίνει. Δίνει τα ίσα δικαιώματα, επίσης προωθεί δυναμικά την θετική ορατότητα και την συμπερίληψη στην καθημερινή ζωή.Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έκανε τρομερή δουλειά και ιδανικά εκ μέρους όλων μας θα προτιμούσα να πληρωθούν αντίστοιχα…

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:42 | antonis130

    Όχι σε ένα νομοσχέδιο που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό εκτός του δικαιώματος υιοθεσίας. Ξεχνάμε όμως ότι το δικαίωμα αυτό είναι του παιδιού που θα υιοθετηθεί και όχι του γονέα. Διάλυση της δομής και της συνοχής της οικογένειας. Διάλυση των προτύπων και της διάκρισης των ρόλων των γονέων. Τα ευφυολογήματα περί ίσων δικαιωμάτων είναι χωρίς υπόβαθρο διότι τα δικαιώματα εξασφαλιζονται με τα υπάρχοντα νομοσχέδια, αυτό του συμφώνου συμβίωσης καθώς και αυτά που ορίζουν τις εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες. Σεβόμαστε τους ομοφυλόφιλους ως ισότιμους συνανθρώπους. Όχι στην εμπορευματοποίηση της τεκνογονίας. Όχι στην έκθεση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών που θα υιοθετηθούν από ομόφυλα ζευγάρια.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:46 | Κωνσταντίνος

    Το θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Επιτέλους!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:59 | Δεσποινα

    Προερχόμενη απο τον ιδιωτικό τομέα, με πεδίο δράσης σύγχρονων πρακτικών, για οποιαδήποτε αλλαγή τίθεται στο τραπέζι υποχρεούμαι να τρέξω Impact Analysis ετσι ώστε να αξιολογήσουμε ολιστικά πιθανές επιπτώσεις, κινδύνους ή και ευκαιρίες ακομα.
    Χρονια τωρα παρακολουθώ κυβερνήσεις που (αναρωτιέμαι) παροτι «τεχνοκρατικές» αν απαρτίζονται απο στελέχη που έχουν έστω τα απαραίτητα επαγγελματικά και -κυριως- ηθικα προσόντα.
    Επι του παρόντος νόμου – Γαμου και υιοθέτησης παιδιών απο ομοφυλόφυλα ζευγαρια θα ήθελα να ζητήσω να παραδωθεί η αντίστοιχη έκθεση – που αναλύει την επίπτωση σε :
    1) Προσωπικό επίπεδο
    2) «Οικογενειακό» επίπεδο
    3) Ψυχολογικό επίπεδο
    4) Κοινωνικό επίπεδο
    5) Εθνικό επίπεδο κλπ κλπ (θα μπορούσα να παραθέσω πολλά)
    και όλα αυτά σε βραχυπρόθεσμη, μεσο και μακροπρόθεσμη προοπτική.
    Δυστυχως οι ρηχές και ατεκμηρίωτες αποφάσεις σας επιβαιώνουν την πεποίθηση οτι ειστε απλα φερέφωνα ενος συστήματος που εχει συγκεκριμένες στοχοθετήσεις.
    Λάβετε υποψιν οτι η ιστορία εχει αποδείξει οτι η ανθρώπινη δράση εχει όρια – Η βλασφημία και καταρριψη των φυσικών νόμων επιφέρουν τη Νεμεση..
    Καλή Φώτιση !

  • ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΔΙΟΙ: ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αλλάζει τον ορισμό του γάμου με το σκεπτικό της ισότητας των πολιτών, ξεκινά από λάθος βάση. Όλοι είμαστε ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Ο άνδρας και η γυναίκα είναι προφανώς ίσοι, αλλά δεν είναι ίδιοι, επιτελούν διαφορετικό ρόλο στην οικογένεια και στην κοινωνία, παρότι έχουν τις ίδιες ικανότητες, τις ίδιες εργασιακές και άλλες προοπτικές και την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα αξιώματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    Η ισοπεδωτική αντίληψη της ισότητας που διέπει και αυτό το νομοσχέδιο έχει τρομακτικές παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Το σοφό Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 5 ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, αλλά, ταυτόχρονα, προβλέπει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση της ισότητας. Στην πράξη όμως, η Ελλάδα είναι από τις χειρότρες χώρες στον κόσμο στη φορολόγηση οικογενειών με παιδιά. Στο άρθρο 21 προβλέπει ότι οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι δικαιούνται ειδικής φροντίδας του κράτους, χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση της ισότητας, όπως, πολλές φορές το ΣτΕ, έχει νομολογήσει. Γιατί; Διότι είμαστε όλοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Επειδή λοιπόν έχει επικρατεί η ισοπεδωτική και λανθασμένη προφανώς αντίληψη της ισότητας, μήπως γιαυτό η Κυβέρνηση αρνείται να εκπονίσει εθνική στρατηγική για την πολύτεκνη οικογένεια, ενώ για τους ΛΟΑΤΚΙ και άλλους φρόντισε να την αποκτήσει και να την υλοποιήσει κατά προτεραιότητα; Μήπως η πολύτεκνη οικογένεια είναι ίδια με όλες τις άλλες στα «μάτια» της Κυβέρνησης; Αυτή η αντίληψη της δήθεν ισότητας έχει οδηγήσει τη χώρα στο γκρεμό της δημογραφικής κατάρρευσης!
    Άτομα του ίδιου φύλου έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεμονωμένων ατόμων, αλλά δεν είναι ίδιοι με τους φυσικούς γονείς ενός παιδιού. Η εξίσωση είναι λάθος. Μπορεί να είναι κηδεμόνες, να είναι νομικά υπεύθυνοι, ο,τιδήποτε άλλο, αλλά η έννοια του γονέα, γλωσσολογικά, σημασιολογικά, βιολογικά, έχει άλλο περιεχόμενο. Δεν πρόκειται για άρνηση δικαιώματος, πρόκειται για απόδοση τίτλου χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε συγκινημένος: «Πώς θα αντικρύσω στα μάτια τα τρία μου ανίψια;» Δεν είδαμε όμως κανένα Υπουργό να διερωτηθεί πως ένας πολύτεκνος πατέρας και μια πολύτεκνη μάνα αντικρύζουν κάθε μέρα τα μάτια των παιδιών τους που με απορία ρωτούν γιατί τόση εγκατάλειψη από το κράτος; Γιατί η πολύτεκνη οικογένεια ακόμη φορολογείται βαρύτατα και δεν ενισχύεται με κάθε τρόπο για την τεράστια προσφορά της στην κοινωνία και στην οικονομία;
    Σε άρθρα του νομοσχεδίου που επιφέρουν αλλαγές σε διάφορους νόμους, ο όρος πατέρας και μητέρα αντικαθίσταται από τη λέξη γονέας, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι όροι πατέρας και μητέρα παραμένουν. Άλλα βλέπουμε στο νομοσχέδιο. Σε επόμενο νομοσχέδιο θα έρθουν οι «γονέας 1» και «γονέας 2»;
    Είναι ίσοι οι πολίτες της Ελλάδας, αλλά δεν είναι ίδιοι. Η εξίσωση προς τα κάτω δεν είναι κοινωνική πρόοδος. Και ας έχει γίνει νόμος σε άλλα κράτη. Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να αντιγράψει η Ελλάδα από τη δύση, όχι την αλλοίωση της πολιτιστικής της συνέχειας και ταυτότητας.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:36 | ΒΒΚ

    Και βέβαια όχι. Τα παιδιά δε θα γίνουν πιόνια και θύματα της ανωμαλίας.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:20 | Chris

    Ισα δικαιώματα για όλους

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:57 | MN

    Για γυναίκες που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης πριν γεννηθούν τα παιδιά (ως απόδειξη ότι έχουν γεννηθεί μέσα στα πλαίσια της οικογένειας οπότε είχαν δυο γονείς από την πρώτη στιγμή) ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να γίνει εκούσια αναγνώριση τέκνου/τέκνων της μιας (και με δική της συναίνεση προφανώς) και από την άλλη. Είναι ήδη παιδιά και των δυο εξ’αρχής αφού μαζί τα μεγαλώνουν. Εκούσια αναγνώριση πρέπει να γίνει και όχι να χρειάζεται υιοθεσία.Είναι πολύ σημαντική η ίδρυση συγγένειας.Επίσης για γυναίκες που θα συνάψουν γάμο να μπορούν να προχωρούν μετά σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και εφόσον συναινούν και οι δυο τους, το παιδί που θα γεννιέται να αναγνωρίζεται αυτομάτως ως δικό τους.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:47 | MN

    Για γυναίκες που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης πριν γεννηθούν τα παιδιά (ως απόδειξη ότι έχουν γεννηθεί μέσα στα πλαίσια της οικογένειας οπότε είχαν δυο γονείς από την πρώτη στιγμή) ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να γίνει εκούσια αναγνώριση τέκνου/τέκνων της μιας (και με δική της συναίνεση προφανώς) και από την άλλη. Είναι ήδη παιδιά και των δυο εξ’αρχής αφού μαζί τα μεγαλώνουν. Εκούσια αναγνώριση πρέπει να γίνει και όχι να χρειάζεται υιοθεσία.Είναι πολύ σημαντική η ίδρυση συγγένειας.Επίσης για γυναίκες που θα συνάψουν γάμο να μπορούν να προχωρούν μετά σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και εφόσον συναινούν και οι δυο τους, το παιδί που θα γεννιέται να αναγνωρίζεται αυτομάτως ως δικό τους.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:51 | Γεώργιος Τρακάκης

    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει καν να τεθεί προς ψήφιση. Δίνει νομική υπόσταση στην παρά φύση ασέλγεια, παρακάμπτοντας τους νόμους της φύσης και πάνω απ’όλα τον νόμο του Αγίου Τριαδικού Θεού, στον οποίο στηρίζεται και το Σύνταγμά μας.
    Το επιχείρημα ότι αποκαθιστά δικαιώματα είναι άκυρο εντελώς, αφού ΚΑΘΕ πολίτης αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να συνάψει γάμο με το έτερον φύλο του.
    Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:06 | Σοφία Τζονίκη

    Για γυναίκες που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης πριν γεννηθούν τα παιδιά (ως απόδειξη ότι έχουν γεννηθεί μέσα στα πλαίσια της οικογένειας οπότε είχαν δυο γονείς από την πρώτη στιγμή) ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να γίνει εκούσια αναγνώριση τέκνου/τέκνων της μιας (και με δική της συναίνεση προφανώς) και από την άλλη. Είναι ήδη παιδιά και των δυο εξ’αρχής αφού μαζί τα μεγαλώνουν. Εκούσια αναγνώριση πρέπει να γίνει και όχι να χρειάζεται υιοθεσία.

    Είναι πολύ σημαντική η ίδρυση συγγένειας.

    Επίσης για γυναίκες που θα συνάψουν γάμο να μπορούν να προχωρούν μετά σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και εφόσον συναινούν και οι δυο τους, το παιδί που θα γεννιέται να αναγνωρίζεται αυτομάτως ως δικό τους.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:16 | Α Ο

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο. Ανθρώπινο δικαίωμα στον γάμο δεν υφίσταται. Προέχουν εξάλλου τα δικαιώματα των παιδιών που χρειάζονται πατέρα και μητέρα. Ισότητα εκεί που η φύση και η λογική το επιτρέπουν, όχι στην υιοθεσία. Αρκεί το ήδη υφιστάμενο και θεσμοθετημένο σύμφωνο συμβίωσης.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:39 | Ειρήνη Χ.

    Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι επικρατούν κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις ριζωμένες από θρησκευτικά επιβιώματα ,παραχαράξεις-παρερμηνείες «ιερών»κειμένων και ιδεοληψίες που κατασκεύασαν μία μειοψηφία-«εχθρό»των πολιτισμικών σταθερών.Συγχαρητήρια για ένα νομοσχέδιο που συνθλίβει σύγχρονο απαρχάιντ και αποκαθιστά τα ννομικά κενά σε υπάρχουσες οικογένειες ουράνιο τίξο που ζουν «εκτός των τειχών»απροστάτευτες μέσα σε μια εξευρωπαισμένη χώρα.Δε συμφωνώ με την εμπορευματοποίηση του όλου θέματος με την παρένθετη μητέρα.Ωστόσο θεωρώ ότι ασχέτως αντιδράσεων από εκκλησιαστικούς φορείς και μέρος του ποιμνίου,οφείλουμε να εναρμονιστούμε με το ευρωπαικό δίκαιο .Ίσως με καλύτερη παιδεία σε αυτό το ζήτημα και αναδιατυπώσεις σε σχολικά εγχειρίδια ,να γίνει σταδιακά αντιληπτό ,ότι δε διασαλεύονται οι πολιτισμικές σταθερές από ένα γονιδιακά σταθερό υερτοπικά και υπερχρονικά ποσοστό του 3%(με 8%περίπου) των gay ατόμων (που δε νοσούν ψυχιατρικά,απλά έχουν εκ φύσεως αυτόν τον προσανατολισμό).Το νομοσχέδιο αφορά σε ακόμη λιγότερο ποσοστό από το υπάρχον σταθερό,εφόσον σκεφτείτε πόσα άτομα αυτού του ποσοστού θα ριζώσουν σε σταθερή αστική (και αγαπητική)ένωση και πόσοι από αυτούς θα έχουν την πρόθεση και την οικονομική δυνατότητα να αναθρέψουν παιδιά,κάτι που απασχολεί και την πλειοψηφία έντονα.Θα μπορούσε το βάρος να στραφεί προς επείγουσες υιοθεσίες.Επίσης θα παρακαλούσα να πάψουν κάποιες ιδέες περί»αυτοπροσδιορισμού»φύλου (ιδίως,σε ανήλικα)ή «ανυπαρξίας»φύλων και να γίνει σαφής διαφοροποίηση του βιολογικού από το κοινωνικό γύλο.Επίσης δε χρειάζονται τα «γονέας1,2,3»,κάτι το οποίο οξύνει τα πνεύματα διότι φαίνεται σα να «καταργείται»η μητρότητα και πατρότητα,ενώ δεν καταργείται ποτέ εκ φύσεως.Ακόμη και σε φυλές ,δημογραφικά αυτορρυθμίζονται και δεν αγχώνονται με τέτοια θέματα.Ακόμη και λαοί χωρίς γραφή ,μας ξεπερνούν ..όπως π.χ Οι Τουπί Γκουαρανί.Μόνο στην Ελλάδα ,υπάρχει τέτοιο άγχος ότι γίνεται η «επέλαση»των gay που θα «αντικαταστήσουν»τις δομές..Οι αντιδομές που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας δεδιωγμένες,πρέπει να καλύπτονται νομικά και να ζουν με ασφάλεια και συτές και τα παιδιά τους,αν και εφόσον προβούν σε τεκνοθεσία.Αυτό δεν προσβάλει το Θεό,κατά την ταπεινή μου άποψη,εφόσον ο ίδιος ο Κύριος έδωσε το dna και την ποικιλοχρωμία στη φύση,έδωσε στη χημεία ομοιοπολικές και ετεροπολικές ενώσεις και πρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως προνόησε μέσω κάποιων ατόμων που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν,να ασκείται φυσικός πληθυσμιακίς έλεγχος και να δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια στρειτ να υιοθετούν και μαζί με αυτά και κάποια ελάχιστα gay .Όσο για τα πρότυπα και αν θα είναι το περιβάλλον για αυτά υγιές??Αυτό εξαρτάται από τους χαρακτήρες,τα άτομα,τον περίγυρο και καλό είναι να μην ομαδοποιούμε ανθρώπους και να τους στοχοποιούμε μαζικά,πράγμα που συμβαίνει στα ολοκληρωτικά καθεδτώτα.Οπότε ,με κάποιες αλλαγές σε άρθρα για τις παρένθετες,συμφωνώ και δε φοβάμαι ότι ο θεσμός της οικογένειας θα «καταργηθεί»,διότι ήδη υπάρχουν διευρυμένες οικογένειες (ακόμη και από φίλους,άντρες γυναίκες )και πρέπει σε ένα ευρωπαικό κράτος ,ο Θεός που είναι δίκαιος να μιλήσει για όλους ,χωρίς μεροληψίες.Κανένας δεν προσπαθεί νε τον προσανατολισμό του να κάνει «υποδείξεις»στο Δημιουργό,ούτε ασεβεί ,ούτε θέλει να «αλλάξει»τις κατασκευαστικές μας προδιαγραφές.Θέλει όμως να ζει με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του,στο Θεό και την κοινωνία.Με την κατάλληλη υποστηριξη από ένα ευνομούμενο κράτος ,πιστεύω ότι όλα θα πάνε μια χαρ.Συγγνώμη αν σας κούρασα.Ναι.Ναι.Ναι κσι γρήγορα

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:23 | Κωνσταντίνος

    Διαφωνώ στην αθλιότητα που θέλετε να επιβάλλετε ως φυσιολογικό.
    Δεν προστατεύετε το δικαίωμα του παιδιού σε μητέρα και πατέρα.
    Η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί παρά ταύτα ενεργείτε αντίθετα με την βούληση της ελληνικής κοινωνίας.Ειναι άκρως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.
    Ο λαός δεν ερωτάται ενώ υπάρχει τρόπος μέσω δημοψηφίσματος.
    Η καταστροφή της κοινωνίας και των αξιών της είναι πασιφανής.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 09:35 | Κατερινα

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.Τα δικαιώματα τον ομοφυλοφιλων ζευγαριών μπορουν να κατοχυρωθουν και με το συμφωνο συμβίωσης. Η έννοια του θεσμού του γάμου, η έννοια της οικογένειας είναι είναι κάτι που απέχει πολύ από όλο αυτό που προσπαθούν να περάσουν σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο..

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:50 | Χρηστος Τάσσης

    Όχι, δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:44 | Ευγενία Τ.

    Αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε την φύση ψηφίζοντας νόμους ενάντια σε αυτή;
    Τι ειρωνεία! Η ευλογημένη από τον Χριστό οικογένεια, είναι το θεμέλιο της κοινωνίας μας. Χιλιάδες χρόνια τώρα ο πατέρας με την μητέρα και τα παιδιά τους είναι ο ορισμός της οικογένειας. Εμείς Θέλοντας εγωιστικά να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ορέξεις καταστρέφουμε το μέλλον των αθώων παιδιών μας.
    Η ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΔΕΝ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Όχι στο νομοσχέδιο.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Όπως είπε και η Αγγελική και η Ακυλινα πιο πριν:
    Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο.
    Καταλύει τον θεσμό της οικογένειας που το σύνταγμά μας προστατεύει και υφίσταται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Προσβάλλει τη δημιουργία, δεν αποτελεί πρόοδο αλλά σύγκρουση με τη φυσική τάξη.
    Καλλιεργεί στρεβλωμένα πρότυπα, δημιουργεί σύγχυση στις ψυχές των παιδιών και των νέων, εναντιώνεται πλήρως στην επίσημη θρησκεία του κράτους, επιβάλλει βάναυσα τις απόψεις μιας μικρής μειοψηφίας στην πλειοψηφία του λαού, στερεί το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώσουν με μητέρα και πατέρα.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:18 | Timos

    ΝΑΙ γιατί η πλειοψηφία δεν αποφασίζει τα δικαιώματα της μειοψηφίας
    ΝΑΙ γιατί τα παιδιά των γκέι ζευγαριών αξίζουν ίσα δικαιώματα
    ΝΑΙ γιατί η θρησκεία δεν περιορίζει τα δικαιώματα
    ΝΑΙ γιατί τα πολλά όχι βασίζονται στην ομοφοβία και άγνοια
    ΝΑΙ γιατί είναι το ΣΩΣΤΟ και το ΔΙΚΑΙΟ!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:06 | Ηλίας Β.

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο και την ισότητα στον γάμο γενικά! Μπράβο!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:55 | ΣΟΦΙΑ

    Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είτε επέλεξε τη διαφορετικότητα για τους δικούς της λόγους, είτε της επιβλήθηκε. Το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες ο γάμος τους έχει θεσμοθετηθεί, δε συνιστά και για τη δική μας κοινωνία «βήμα προόδου», καθότι με αυτόν τον τρόπο αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε κάτι μη φυσιολογικό, τόσο βιολογικά όσο και ηθικά. Αρκετά πια με την τόσο έντονη και συχνή προβολή τους!!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:59 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΕΧΙΔΟΥ

    Διαφωνώ κάθετα με ο,τι θέλει να επιβάλλει η Νέα Τάξη πραγμάτων.Ως μητέρα δύο παιδιών και εφήβων αλλά και ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση προσπαθώ να μάθω στα παιδιά το σεβασμό στους νόμους, αρκεί αυτοί να μην είναι ανήθικοι και εναντίον της Ορθοδοξίας.Ως Έθνος είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί,το θέμα από αυτή την πλευρά είναι εντελώς ξεκάθαρο.Δεν βαλομαστε εμείς της μέσης ηλικίας,ο στόχος είναι τα παιδιά.Για το μέλλον τους πρέπει να αγωνιστούμε σε πάρα φύσιν νομοσχέδια.Λυπαμαι αν δεν συμφωνείτε αλλά αυτό λέγεται Δημοκρατία,να μπορώ να πω ελεύθερα τη γνώμη μου χωρίς να την επιβάλλω.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:45 | Χρηστακιδου Ευτυχια

    Οι αιωνιοι νομοι του Θεου και της φυσης δεν αλλαζουν απο τα παθη και τα καπριτσια των ανθρωπων!Αρσεν και θηλυ εποιησεν αυτους.Οικογενεια γινεται μονο με ανδρα και γυναικα !Εχουν δικαιωμα τα παιδακια να φωναζουν το γλυκο ονομα’μανα’!Σας παρακαλουμε μη βαλετε ναρκες στα θεμελια της οικογενειας και του Εθνους μας!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:56 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

    Εννοείται ότι όπως κάθε σοβαρός πολίτης που σέβεται τον εαυτό του, διαφωνώ ορίζοντα και κάθετα! Αλλά ότι και να πούμε εμείς, η Νέα Τάξη Πραγμάτων στην οποία δυστυχώς ανήκετε, έχει αποφασίσει ότι θα ψηφίσετε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο του αντίχριστου..!!!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:57 | Frida

    Κύριοι βουλευτές,

    Εφόσον ενημερώνεστε απευθείας απο την εκλογική βάση που σας έκλεξε κ όχι απο τα κομματικά φροντιστήρια πίσω απο κλειστές πόρτες, τότε ξέρετε πολύ καλά ότι οι ψηφοφόροι σας που είναι οι άνθρωποι του κοινωνικού σας κύκλου , περιμένουν ξεκάθαρα απο εσάς να καταψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο κ κάθε παρόμοια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας.

    Οι «ψεύτο-ετεροφυλοι» θέλουν τώρα όχι μόνο να προσποιηθούν το ακριβώς αντίθετο φύλλο απο αυτό που βιολογικά ειναι αλλα επιθετικά πλέον προσπαθούν να επιβάλλουν με αντισυνταγματικές μηχανορραφίες δήθεν αστικά προνόμια που οι ίδιοι επέλεξαν να αποταχθούν απο την φύση τους!!!

    Μην παρασύρεστε απο όρους δήθεν φοβίας ή πιέσεις με αμφιλεγόμενα συμφέροντα απο κύκλους ξένους προς την Ελληνική κοινωνία. Η πλειοψηφία είναι εναντίον τέτοιων μορφωμάτων κ παράλογων νομικών απαιτήσεων μιας κ αντίκεινται στην ανθρώπινη φύση που βιολογικά ορίζει πατρότητα κ μητρότητα χωρις τις ανθρώπινες διαρκως αμφιταλαντομενες ψευδό-επιθυμίες. Δεν πρόκειται για δήθεν ανθρώπινο δικαίωμα αλλά για ανηθικη κατάχρηση της επιστήμης μετά απο εκούσια άρνηση της φύσης τους!

    Ξεκάθαρα καταψηφίζει ο Ελληνικός λαός με ευρεία πλειοψηφία τέτοιες κ παρόμοιες νομοτεχνικές παραχαράξεις της φύσης!

    Σταθείτε στο ύψος των ευθυνών σας!

    Τα παιδιά σας κ τα εγγόνια σας, σας βλέπουν στα μάτια!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 08:37 | Δημήτρης

    Διαφωνώ..Δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα αυτές οι αθλιότητες.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:27 | Ειρηνη

    Διαφωνώ ρητά και κατηγορηματικά

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:49 | Ευαγγελια

    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο.με καταστροφικές συνέπειες για την οικογένεια.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:29 | Στέλλα Ανδρέου

    Είναι απαράδεκτο να καταργηθεί η κλασσική μορφή της οικογένειας. Και δε γίνεται να θέλουν να το περάσουν σα φυσιολογικό κάτι που είναι αφύσικο. Διαφωνώ

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:21 | ΑΝΝΑ

    Διαφωνώ κάθετα με το σχέδιο νόμου και ευελπιστώ να μην ψηφιστεί διότι θα υπάρχει ανεξέλεγκτη πορεία της κοινωνίας. Προστασία κυρίως των παιδιών μας και γενικότερων των ανθρώπων που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας μας. Ευχαριστώ.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:11 | Εριφύλλη

    Διαφωνώ απόλυτα! Είστε κατά της οικογένειας και της θρησκείας μας !!
    Λυπάμαι για όλους εσας που θα ψηφίσετε το νόμο.
    Ο Θεός να σας συγχωρέσει!!

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 07:03 | Αργύριος από Σέρρες

    Δυστυχώς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα αυτονόητα… Ο Καλός και Άγιος Θεός έπλασε τον άντρα και τη γυναίκα και είπε αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατάκύριευσατε την γη… Όταν δύο άνθρωποι του ιδίου φυλου νομίζουνε ότι είναι μαζί και είναι ζευγάρι αυτό είναι πάρα πολύ αρρωστημένο από μόνο του… Ας έχουμε υπόψιν ότι τα σόδομα και τα γόμορα Ο Θεός τα έκαψε με φωτιά εξ ουρανού λόγω της μεγάλης και αυξημένης αρσενοκοιτίας δηλαδή ομοφυλοφιλίας… Εύχομαι μέσα από την αθάνατη ψυχή μου όλα αυτά τα άτομα να μετανοήσουνε καί να αλλάξουνε όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι πριν είναι ΠΟΛΎ ΜΑ ΠΟΛΎ ΑΡΓΆ… ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΊΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΏΡΗΣΑ…

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 06:02 | Ματθαίος

    ΝΑΙ! Επειδή τα δικαιώματα των μειοψηφιών δεν προέρχονται από τη θέληση της πλειοψηφίας.

  • 30 Ιανουαρίου 2024, 06:22 | Γιώργος

    Ναι στην ισότητα στον γάμο!