Άρθρο 01 – Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.

3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

                                                                «Άρθρο 21

                               Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές

1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.

4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.

5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:36 | Καίτη

    Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η διάκριση μεταξύ των 60/50 και των 61!Όλοι είναι το ίδιο!

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:32 | Μινος

    Διακρίνω άγνοια στο πως λειτουργούν οι νόμοι, ΦΕΚ και τελικώς εγκύκλιοι. Αναφέρω μόνο τα ποιο, κατά την γνώμη μου, σημαντικά:

    1. αμφισβητήτε ευθέως ο Ν.3966/2011,

    2. εξίσωση των σεμιναρίων με μεταπτυχιακά το οποίο αντιτίθεται με ολα τα ΦΕΚ που αποδίδουν σχετικά δικαιώματα σε οιαδήποτε κύκλο σπουδών,

    3. αναφέρεται ο μηχανισμός ΑΣΕΠ, που ποτέ δεν δώθηκε μέχρι σήμερα στους ΠΕ 61 κ΄ 71, και κατά συνέπεια τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας μέσω του Άρθρου 22 παρ. 3.

    Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν αντιφάσεις μέσα στο ίδιο νομοθέτημα, και αμφισβητούνται παρελθόντες νόμοι, με λυπούν ιδιαιτέρως καθώς υποδεικνύουν πως οι ίδιοι οι «νομοθέτες» (με άλλα λόγια οι κοι/κες του ΥΠΠΕΘ) δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένες δομές και μηχανισμοί. Με άλλα λόγια αμφισβητούμε τους ιδίους μας τους εαυτούς.

    Προσοχή στο γεγονός πως οιαδήποτε επαγγελματικός σύλλογος καταφύγει στο ΣτΕ θα δικαιωθεί (ανεξαρτήτως κωδικού 70, 70.50, 71 κοκ), και το ίδιο το ΥΠΠΕΘ θα βρεθεί να έχει διαπράξει ατόπημα (βλ. σχετική λίστα μεταπτυχιακών ΕΑΕ που «αναγνώριζε» και τελικώς απέσυρε, ακύρωση εγκυκλίου προσλήψεων ΕΑΕ που δεν εστάλη στο ΣτΕ και φυσικά ακυρώθηκε και τελικώς αναθεωρήθηκε, κοκ).

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:30 | Nikos

    Σύμφωνα με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε επιπλέον προσόντα, θα πρέπει κανονικά να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση και εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών στο γενικό σχολείο, είτε με την μορφή ενσωματωμένων στη βασική εκπαίδευση συμπληρωματικών σπουδών είτε με την μορφή συμπληρωματικών σπουδών που έπονται των βασικών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο συμπληρωματικός της χαρακτήρας και η κινητικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:29 | Κατερίνα

    Ισότιμη αντιμετώπιση των ΠΕ 60-50 (με διδακτορικά/μεταπτυχιακά) με τους ΠΕ 61. Οι ΠΕ 60-50 (με διδακτορικά/μεταπτυχιακά) κατέχουν όλα τα νόμιμα, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να δουλεύουν στην ΕΑΕ.

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:09 | ΝΙΚΟΣ

    Πολύ τεκμηριωμένο το άρθρο, το οποίο αναγνωρίζει τις αδικίες που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια έναντι εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ. Αναπληρωτών που εξαρχής είχαν παιδαγωγική επάρκεια, πτυχίο παιδαγωγικής και εξειδίκευσης στην ειδική. Θετικό στοιχείο είναι και η κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των μονίμων υπηρετούντων στην ειδική αγωγή.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙς ΑΔΙΚΙΕΣ!!ΜΠΡΑΒΟ!

  • 8 Αυγούστου 2016, 12:08 | Νίκος

    Δε δημοσιεύονται όλα τα σχόλια, μην κοιτάμε το δέντρο κι όχι το δάσος.
    Αν θέλετε ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που δε θα προσβάλλεται από μικροπολιτικές, αποκαταστήσετε συγκεκριμένες παραγράφους στην τροπολογία.

    Αναφέρει αρχικά ότι η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των ΣΜΕΑΕ κτλ., γίνεται από εκπαιδευτικούς που έχουν συγκεκριμένη ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΕΑΕ: α)διδακτορικό, β)μεταπτυχιακό, γ)διδασκαλείο, δ)5ετής προϋπηρεσία στην ΕΑΕ. Άρα, για να καταλάβει κάποιος μία θέση π.χ. φιλολόγου στην Ειδική Αγωγή θα πρέπει να πληροί τα παραπάνω.

    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ.

    Στη συνέχεια η τροπολογία λέει ότι οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί (δηλαδή αυτοί που έχουν την παραπάνω εξειδίκευση και σύμφωνα με αυτά που ζητάει η θέση) τοποθετούνται στις θέσεις αυτές με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση. Ως εδώ καλά (λέμε τώρα…).

    Όμως, στο άρθρο 21 ξεκινάει το πανηγύρι. Το ίδιο άρθρο ανατρέπει τα παραπάνω, ανάλογα με το ποιος πρόκειται να καταλάβει την προς πλήρωση θέση. Δηλαδή, διαφορετικά κριτήρια αν πρόκειται να την καταλάβει κάποιος με μετάθεση (ισχύουν τα παραπάνω), διαφορετικά αν πρόκειται να την καταλάβει κάποιος με απόσπαση (ισχύουν άλλες προϋποθέσεις) διαφορετικά αν ένας τρίτος κληθεί απλά να κλείσει την τρύπα επειδή είναι στη διάθεση ή είναι υπεράριθμος (εδώ, δεν ισχύει καμία προϋπόθεση, κανένα προσόν). Και επίσης διαφορετικά, αν πρόκειται να την καταλάβει ένας αναπληρωτής.

    Οι υπεραριθμίες κυρίως φιλολόγων , μαθηματικών, φυσικών στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας δε λύνονται με συμπλήρωση ωραρίου στις δομές ειδικής αγωγής. Η τύχη της ειδικής εξαρτάται έτσι από ένα φωτογραφισμένο κακογραμμένο κμν πυθία που το εκάστοτε πύσδε το σεπτέμβρη στις αποσπάσεις θα το μεταφράζει κατά το δοκούν και με τη βούλα της νομιμότητας. Τα χειρότερα θα τα δείτε στις ίδιες τις σχολικές τάξεις με περιπτώσεις μαθητών που χρειάζονται τέτοια ευελιξία κινήσεων που ένας μόνιμος που παίρνει ευκαιριακά απόσπαση δε θα κάτσει να ασχοληθεί. Ο αναπληρωτής θα μείνει άνεργος με την τροπολογία έτσι διατυπωμένη και ο μόνιμος θα ξεκουραστει από τα 25αρια τμήματα.

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:51 | Δ.Χ.

    Με αυτήν την τροπολογία υποβαθμιζετε πλήρως τα 4χρονια σπουδών μας στην ειδική αγωγη!Αυτός ο χώρος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και δεν θα πρεπει να γίνονται ουτε προχειροτητες ουτε εξυπηρετησεις ωφελιμιστικού χαρακτήρα για χάρη παντα των μόνιμων δασκάλων! Άμεση απόσυρση του τώρα!

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:44 | Γεωργία

    Μπράβο για την τροπολογία, πιο δίκαιη από άποψη μονίμων και αναπληρωτών και κυρίως για τους τελευταίους που άδικα εκτοπίζονταν σιγά σιγά από αποφοίτους με ένα μόνο πτυχίο το οποίο δεν περιελάμβανε μέχρι πρόσφατα καν την παιδαγωγική επάρκεια σε κάποιες περιπτώσεις.

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:44 | Κατερίνα

    Επιτέλους! Το παρόν άρθρο έρχεται να εξισώσει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70,50 και ΠΕ60,50 με τους ΠΕ71 και ΠΕ 61, αποκαθιστώντας την αδικία των τελευταίων χρόνων, η οποία προτάσσει τους δεύτερους στον πίνακα των αναπληρωτών.

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:43 | Μαρίνα

    Είναι αδιανόητο δάσκαλοι χωρίς βασικό πτυχίο ειδικής αγωγης και με μια απλή ενισχυτική διδασκαλία ή σεμινάριο τα οποία δεν συνάδουν με αυτόν τον ακρως ευαίσθητο χώρο να μετατίθενται ή να αποσπούνται σε αυτές τις δομές. Είναι εγκληματικό!

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:40 | Φωτεινή Γ

    Ας μας εξηγήσει το Υπουργείο τη σκοπιμότητα ίδρυσης τμημάτων ειδικής αγωγής, όταν αποφασίζει να καλύψει τα κενά των δομών ΕΑΕ με μόνιμους ανειδίκευτους δασκάλους γενικής και δεν έχει διορίσει ούτε έναν εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ΠΕ 71/61 σε 15 χρόνια. Είναι κατανοητό ότι αφού έχουν κλείσει οι πόρτες της γενικής οι συνάδελφοι επιθυμούν να εργαστούν στην ειδική, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Όπως οι ΠΕ71 δεν μπορούν να διοριστούν σε θέσεις ΠΕ70 γιατί δεν έχουν το βασικό πτυχίο, το ίδιο πρέπει να ισχύει και αντίστροφα. Αντιστοίχως αφού η εκπαίδευση είναι ενιαία, αν οι ΠΕ70 έχουν δικαίωμα διορισμού στην ΕΑΕ, ας δοθεί και στους ΠΕ71 το ίδιο δικαίωμα και να μπορούν να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ γενικής με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από την ειδική. Όχι και τόσο δίκαιο, ε; Ας κοιτάξει επιτέλους το Υπουργείο το καλό των μαθητών και των γονιών τους και ας κάνει μόνιμους διορισμούς των κατάλληλα εξειδικευμένων ειδικών παιδαγωγών. Αγάπη και μεράκι έχουν όλοι, αλλά δεν αρκεί για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:39 | Αθηνά

    Πολύ θετική η τροπολογία για την ειδική αγωγή.Επί ίσοις όροις για όλους τους αναπληρωτές και όχι για μια μόνο μερίδα. Άνθρωποι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, προυπηρεσια και πλήρρη εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να παραμερίζονται όπως γινόταν μέχρι τώρα.

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:32 | Κούλα

    Έχουμε ξεφύγει. Προτείνω ξεχωριστή σχολή για σχολικούς ψυχολόγους, ξεχωριστή για οφθαλμιατρους-Γιατί να γνωριζουν ανθρώπινη ανατομία, ας μαθαίνουν μόνον ανατομία του οφθαλμού -κι έτσι ξεχωριστή για την Ειδική Αγωγή όπου έτσι θα πρωτοτυπουμε παγκοσμίως. Να γεμίσει αυτή η χώρα ημιμαθείς και σχολές. Η Ειδική είναι κομμάτι της Γενικής από την στιγμή που το 80% των παιδιών που χρηζουν ΕΑΕ βρίσκονται σε τάξεις -δομές της Γενικής. Τέλος στον στρουθοκαμηλισμο!!!

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:25 | Χριστίνα

    Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η άνιση και άδικη αντιμετώπιση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς για τους μεν δεν απαιτείται κανένα προσόν για την πλήρωση θέσεων στην ΕΑΕ, ενώ οι αναπληρωτές πρέπει να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό για να έχουν ελπίδες να προσληφθούν. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν ποτέ, αφού οι θέσεις σε δομές ΕΑΕ θα καλυφθούν από άσχετους υπεράριθμους ΠΕ70 χωρίς καμία εξειδίκευση, προκειμένου να μείνουν στα σπίτια τους. Αυτή την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής θέλει το υπουργείο…

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:23 | Όλγα

    Μπράβο!!Δεν πρέπει η γενική αγωγή να αποκλειστεί από την ειδική αγωγή!Ο δάσκαλος που διδάσκει στα παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχει εμπειρία και από την γενική τάξη!

  • 8 Αυγούστου 2016, 11:04 | Αννα

    Επιτέλους, το αυτονόητο,μια μεγάλη παθογένεια στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης τελειώνει!

  • 8 Αυγούστου 2016, 10:53 | Ματίνα

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, το οποία στην ουσία λέει το αυτονόητο, ότι η ΕΑΕ είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της Γενικής και όχι κάτι απομονωμένο και «ιδιοκτησια» των ΠΕ 61/71. Τι πιο λογικό και επιστημονικά ορθό να έχει το δικαίωμα ένας δάσκαλος/ νηπιαγωγός της Γενικής, με αυξημένα προσόντα στην ειδική (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) να μπορεί να εργαστεί ισότιμα ΚΑΙ σε δομές ΕΑΕ, ειδικά σε αυτές εντός του τυπικού σχολείου (Τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη).
    Στηρίζω το άρθρο και τη δίκαιη κατεύθυνσή του!!

  • 8 Αυγούστου 2016, 10:48 | ΑΝΝΑ ΖΑΓΚΛΕ

    Το παρόν άρθρο αντιβαίνει στην αρχή της ισονομίας που ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας μας. Ουσιαστικά θεωρεί πιο «άξιο» έναν μόνιμο εκπαιδευτικό χωρίς κανένα μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ούτε καν σεμινάριο αλλά ούτε και με προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή, να υπηρετήσει σε ειδικό σχολείο, σε σχέση με έναν αναπληρωτή που έχει διδακτορικό και πολυετή προϋπηρεσία στην ειδική.
    Καταργεί τον κλάδο .50 και ουσιαστικά ωθεί στην ανεργία τους αναπληρωτές οι οποίοι στήριξαν επί το πλείστον τα ειδικά σχολεία όλα αυτά τα χρόνια και επενδύσανε πάνω στο επάγγελμα τους, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, νοηματική κ.α, τα οποία κόπιασαν να τα αποκτήσουν διαθέτοντας πολύ χρόνο και χρήματα.
    Τέλος αλήθεια έχει αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες αυτού του άρθρου όσον αφορά τους μαθητές; Κατά πόσο θα μπορεί ένας άπειρος – μη καταρτισμένος εκπαιδευτικός να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες-δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει;

  • 8 Αυγούστου 2016, 10:40 | Νικολέτα

    Καλο θα ηταν η αλληλεπίδραση μεταξυ των δομών ειδικής και γενικής αγωγης να ηταν απολυτα αμοιβαία. Αναρωτιέμαι ποσο θα άρεσε στους συναδέλφους
    Πε 70/60 αν και οι πε 71/61 μπορουσαν να μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στη γενικη αγωγη… Ίσως θα πρεπει οι πε 71/61 να το κυνηγήσουμε καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί η απαραίτητη ισότητα και αλληλεπίδραση ειδικής και γενικής αγωγης. Καθολική ισότητα και στους δυο πινακες!

  • 8 Αυγούστου 2016, 10:25 | kolokotronis87

    Αυτό είναι απαράδεκτο.Σε δομές ειδικής αγωγής πρέπει να διδάσκει εξειδικευμένο προσωπικό με master και πάνω.

  • 8 Αυγούστου 2016, 10:07 | Πέγκυ

    Πολύ θετική η τροπολογία που επιτέλους αίρει τις αδικίες που ίσχυαν τα τελευταία έτη έναντι εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής.Αναπληρωτών που εξαρχής είχαν παιδαγωγική επάρκεια, πτυχίο παιδαγωγικής και εξειδίκευσης στην ειδική. Επίσης, άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι επιτέλους η κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των μονίμων υπηρετούντων στην ειδική αγωγή.

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:58 | Βιβή Αντωνίου

    Επειδή ο καθένας βλέπει τα πράγματα απο τη δική του θέση και πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός που έχει το δίκιο με το μέρος του.Θεωρώ ότι το ζήτημα δεν είναι πια το αν θα διοριστούμε πια οι ΠΕ61 κ ΠΕ71. Το ζήτημα για μένα είναι αν θέλουμε να υπάρχει η ειδική εκπαίδευση στη χώρα μας. Παρατηρώ λοιπόν ότι δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τους υπεύθυνους. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον στο να τακτοποιήσουμε τους δασκάλους γενικής ώστε να μη φανούν και να μην αισθανθούν απολυμένοι.
    Σαφώς υπάρχουν και ικανοί ειδικοί παιδαγωγοί ανάμεσα τους αλλά δυστυχώς ο στόχος δεν είναι να αποχτήσουν οι μαθητές με ΕΕΑ τη σωστή εκπαίδευση που δικαιούνται.
    Επειδή όμως διάβασα ότι οι σπουδές μας ήταν ελλιπείς και ότι πρέπει να έχεις προϋπηρεσία στη γενική για να μπορείς να δουλέψεις στην Ειδική.
    Είσαστε σοβαροί μετά από 20 και 10 χρόνια προϋπηρεσίας στην γενική θα έχει κάποιος τα προσόντα να δουλέψει στην Ειδική; Όταν το μόνο που ενδιαφέρει αρκετούς είναι να βγάλουν την ύλη; ή να έχουν το βιβλίο του δασκάλου για να δουν τι θα κάνουν στο επόμενο μάθημα;
    Τελειώνοντας θέλω να πω ότι οι πανεπιστημιακές σχολές Ειδικής Αγωγής μας προετοίμασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πάνω στην γενική εκπαίδευση και μετά στην Ειδική αγωγή.Δεν γίνεται να πετάξουμε 4 χρόνια βασικών σπουδών.Ή μάλλον γίνεται στην Ελλάδα.

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:54 | Ιωάννα Δ.

    Aπαράδεκτο να εργαστούν δάσκαλοι χωρίς καμία εξειδίκευση (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) στην ειδική αγωγή. Δίκαιη η ρύθμιση για τους μόνιμους με προσόντα στην ειδική. Να επεκταθεί η ισότητα και στους αναπληρωτές.

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:49 | Eύα

    Πολύ σωστές οι ρυθμίσεις!
    Επιτέλους μια μεγάλη παθογένεια στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης τελειώνει!
    Έγινε κατανοητή η μεγάλη κι εξωφρενική αδικία να μην έχουν οργανική θέση στην Ειδική Εκπαίδευση μόνιμοι εκπαιδευτικοί που χρόνια υπηρετούν σε αυτή, απόφοιτοι των Διδασκαλείων και κάτοχοι μεταπτυχιακών και Διδακτορικών.Την οργανική που κατείχαν και με τρόπο ανεπίτρεπτο έχασαν το 2011.
    Επιτέλους ΙΣΟΤΙΜΊΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΌΤΗΤΑ, ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΚΑΙ
    ΤΊΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗ ΣΤΗΝ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΦΟΥΓΚΡΆΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΒΆΣΗ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ ΚΑΙ ΈΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ!

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:48 | Κωστας Δ.

    Επιτέλους αποκαθίσταται η αδικία σε βαρος των μονίμων δασκάλων που εργάζονται χρόνια σε δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης. Η ισοτιμία πρέπει να επεκταθεί και στους αναπληρωτές. Ωστόσο, δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε ανειδίκευτους να εργαστούν στην Ειδική Αγωγή.

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:35 | Γιάννα

    Ισότιμη αντιμετώπιση των ΠΕ 60/70 (με διδακτορικά/μεταπτυχιακά) με τους ΠΕ 61/71. Οι ΠΕ 60/70 (με διδακτορικά/μεταπτυχιακά) κατέχουν όλα τα νόμιμα, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να δουλεύουν στην ΕΑΕ.
    Ευτυχώς το Υπουργείο πάει να αποκαταστήσει την προηγούμενη αδικία.
    Πολύ σωστό το άρθρο!!!

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:21 | Νικη

    Eπιεικως απαράδεκτη η νέα ρύθμιση! Είναι παραλογο να παραγκωνίζονται απόφοιτοι τετραετους φοίτησης με υψηλό επίπεδο γνώσεων προκειμένου να βολευτουν για έτι μια φορά οι μόνιμοι. Φυσικά όλο αυτό θα αποβεί εις βαρος των παιδιών και των οικογενειών τους. Αυτου τους ειδους την εκπαίδευση θα επιλεγατε εσεις για τα παιδιά σας; δε νομιζω!

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:12 | fillio

    Επιτέλους μπαίνει τέλος στην άδικη πρόταξη των ΠΕ 71/61 έναντι των πραγματικών παιδαγωγών ΠΕ 70,50 και 60,50. Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να επεκταθεί και στους αναπληρωτές.

    Πιτσιρίκια με μηδέν εργασιακή εμπειρία περνούσαν μπροστά στους πίνακες από ανθρώπους με 2-3-4-5-6 χρόνια εμπειρίας σε δομές ΕΑ και 5-6 χρόνια σπουδών.

    Επιπλέον μην ξεχνάμε πως οι απόφοιτοι ΕΑ του ΠΑΜΑΚ δεν έχουν καν παιδαγωγική επάρκεια… Πως λοιπόν τους βάζουμε σε τάξη και τους προτάσουμε κιόλας έναντι τόσων καταξιωμένων παιδαγωγών?

    Μοναδικό μελανό σημείο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων η δυνατότητα σε μόνιμους να μεταπηδήσουν χωρίς προσόντα σε δομές ΕΑ. Θα έπρεπε να ισχύει ότι και στους αναπληρωτές. Δηλαδή να έχουν σημαντική προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακό/διδακτορικό.

    Προς τη σωστή κατεύθυνση οι ρυθμίσεις αλλά διορθώστε το παραπάνω και επεκτείνετε τις ρυθμίσεις και τους αναπληρωτές.

  • 8 Αυγούστου 2016, 09:02 | Αντώνης

    Επιτέλους ας σταματήσει αυτό το παραμύθι με το ότι το βασικό πτυχίο για να δουλέψει κάποιος στην ΕΑΕ είναι αυτό του Βόλου/Μακεδονίας.
    Από που κι ως που θεωρείται ως βασικό πτυχίο ένα πτυχίο που δεν έχει στη βάση του τις παιδαγωγικές σπουδές αλλά αντιμετωπίζει το παιδί ως «ειδικό» παιδί πρώτα πρώτα και όχι ως παιδί ισότιμο με όλα τα άλλα!(Για να μη μιλήσουμε και για το τμήμα του Μακεδονίας που ούτε στο όνομα ούτε στο περιεχόμενο δεν είναι καν ειδικήε αγωγής. Ούτε καν αυτό που λέει ότι είναι δεν είναι..Έλεος πια!!!)
    Κι από που κι ως που δεν είναι ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο για να εργαστείς στην εκπαίδευση το πτυχίο του ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ;; Το πρώτο και ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο για να μπεις σε οποιοδήποτε σχολείο, σε οποιοδήποτε τμήμα, σε οποιαδήποτε δομή της εκπαίδευσης είναι αυτό του ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ!!!
    Ας μην ξεχνάμε τα αυτονοήτα και ας μην χρειάζεται να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και ότι είμαστε οι κατεξοχήν επαρκείς, οι ΠΕ 70/60 (με διδακτορικα/μεταπτυχιακά)να μπορούμε να δουλέψουμε με όλα τα προσόντα που χρειάζονται στις δομές της ΕΑΕ.
    Ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα με τα βασικά πτυχία Βόλου/Μακεδονίας και η εξυπηρέτηση των συντεχνιακών αιτημάτων των τμημάτων τους.
    Μπράβο που το Υπουργείο πάει να βάλει φραγμό στην προηγούμενη συντεχνιακή λογική.
    Συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου!

  • 8 Αυγούστου 2016, 08:52 | Μαρία

    Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να καταδείξει αυτό που είναι απόρροια τόσο της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), όσο και της έκθεσης της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009). Ότι δηλαδή ένας εκπαιδευτικός με σπουδές στη γενική αγωγή και εξειδίκευση στην ειδική, μπορεί να εργαστεί και στις δύο δομές (γενική και ειδική), εφόσον η εκπαίδευση και η εκπαιδευτική πορεία θεωρείται ενιαία στα πλαίσια της ενσωμάτωσης και του «ενός σχολείου για όλους».

  • 8 Αυγούστου 2016, 08:40 | Σταυρούλα

    Δίκαιη απόφαση! Ο δάσκαλος της ειδικής αγωγής πρέπει να έχει γνώση κι εμπειρία από τη διδασκαλία και στη γενική τάξη!.Ένα δάσκαλος πρέπει να είναι δάσκαλος για όλα τα παιδιά έχοντας την κατάλληλη κατάρτιση για να μπορεί να εκτιμάει τις ανάγκες των μαθητών του και να οργανώνει τη διδασκαλία του ώστε να προσφέρει τη μάθηση σε κάθε παιδί της γενικής και της ειδικής αγωγής!

  • 8 Αυγούστου 2016, 08:33 | Σόνια

    Στη σωστή κατεύθυνση οι ρυθμίσεις για την Ειδική Εκπαίδευση κι αποκατάσταση της της αρμονίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της.Η αδικία που είχαν υποστεί οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το 2011 που είχαν απωλέσει απροειδοποίητα και χωρίς κανένα Παιδαγωγικό και νομικο επιχείρημα τις οργανικές τους με την ολική μετατροπή τους σε ΠΕ61-ΠΕ 71 έπαψε να αποσιωπάται.
    Τόσα χρόνια ήταν χωρίς οργανική και κανείς δεν το έθετε χάριν συντεχνιακών και μικρό πολιτικών συμφερόντων.
    Απολύτως σωστές κι επιστημονικά οι ρυθμίσεις και στην Παιδαγωγική κατεύθυνση.Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Υπουργείου!

  • 8 Αυγούστου 2016, 08:25 | Δέσποινα

    Από τη μια ελέγχουμε τη συνάφεια των μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής κι απο την άλλη τοποθετούμε σε καίριες θέσεις μόνιμους χωρίς καμία ειδίκευση; έτσι θα εκσυγχρονιστεί η ειδική αγωγή; ή μήπως θέλουμε να βολεψουμε όπως-όπως όσους μόνιμους πλεονάζουν αδιαφορώντας για αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης; ο εκσυγχρονισμός απαιτεί πάνω απο όλα στελέχωση με ειδικά καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό. Ας σταματήσουμε πια να κάνουμε μπαλώματα και να παίζουμε με την εκπαίδευση των παιδιών και την αγωνία των οικογενειών τους. Κάνουμε βήματα μπροστά κι όχι πίσω

  • 8 Αυγούστου 2016, 08:05 | Ελίνα

    Χαιρετίζουμε τούτες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επαναφέρουν την ισορροπία στον χώρο της εαε.Οι μόνιμοι που είχαν χάσει την οργανική τους ξαφνικά καθώς και οι συνάδελφοι αναπληρωτες 60,50 κι 70,50
    που χρόνια στηρίζουν τις δομές εαε παύουν
    να αντιμετωπίζεται απαξιωτικά.
    Η Ειδική Εκπαίδευση ξαναβρίσκεται στο σωστό πλαίσιο σύμφωνα με τα όσα ορίζει η φιλοσοφία της και τα επιστημονικά δεδομένα! Μπράβο στους παράγοντες του Υπουργείου που κατανόησαν τι συμβαίνει!

  • 8 Αυγούστου 2016, 01:18 | Αντώνιος Σκόδρας

    Το παρόν άρθρο αντιβαίνει στην αρχή της ισονομίας που ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας μας. Ουσιαστικά θεωρεί πιο «άξιο» έναν μόνιμο εκπαιδευτικό χωρίς κανένα μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ούτε καν σεμινάριο αλλά ούτε και με προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή, να υπηρετήσει σε ειδικό σχολείο, σε σχέση με έναν αναπληρωτή που έχει διδακτορικό και πολυετή προϋπηρεσία στην ειδική.
    Καταργεί τον κλάδο .50 και ουσιαστικά ωθεί στην ανεργία τους αναπληρωτές οι οποίοι στήριξαν επί το πλείστον τα ειδικά σχολεία όλα αυτά τα χρόνια και επενδύσανε πάνω στο επάγγελμα τους, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, νοηματική κ.α, τα οποία κόπιασαν να τα αποκτήσουν διαθέτοντας πολύ χρόνο και χρήματα.
    Τέλος αλήθεια έχει αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες αυτού του άρθρου όσον αφορά τους μαθητές; Κατά πόσο θα μπορεί ένας άπειρος – μη καταρτισμένος εκπαιδευτικός να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες-δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει;

  • 8 Αυγούστου 2016, 00:56 | Μαρια

    Δεν είναι δυνατόν κάποιος της τυπικής εκπαίδευσης μόνο με κάποια χρόνια εμπειρίας να διεκδικεί τις ίδιες θέσεις με κάποιους που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις διότι έχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο.Αυτό είναι παράλογο όπως επίσης και το γεγονός ότι προηγούνται οι μεταπτυχιακοι ενώ υπάρχουν τμήματα τεσσάρων ετών φοίτησης.Αν κάποιος θέλει πραγματικά να κάνει αυτό το επάγγελμα έχει επιλογές και το μεταπτυχιακό αποτελεί την έσχατη λύση για κάποιους οι οποίοι

  • 8 Αυγούστου 2016, 00:55 | Μαρια

    Δεν είναι δυνατόν κάποιος της τυπικής εκπαίδευσης μόνο με κάποια χρόνια εμπειρίας να διεκδικεί τις ίδιες θέσεις με κάποιους που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις διότι έχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο.Αυτό είναι παράλογο όπως επίσης και το γεγονός ότι προηγούνται οι μεταπτυχιακοι ενώ υπάρχουν τμήματα τεσσάρων ετών φοίτησης.Αν κάποιος θέλει πραγματικά να κάνει αυτό το επάγγελμα έχει επιλογές και το μεταπτυχιακό αποτελεί την έσχατη λύση για κάποιους οι οποίοι αναζητούν άμεση απορρόφηση.

  • 8 Αυγούστου 2016, 00:27 | AΛΙΚΗ Λ.

    Η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ( Π.Ε και Δ.Ε) πρέπει να παρέχεται από τους εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στην Ειδική Παιδαγωγική ,εφόσον έχουν ως προπτυχιακές σπουδές Παιδαγωγικά στη Γενική Αγωγή. Το παράδειγμα του νευρολόγου γιατρού ή του παιδιάτρου χωρίς τις σπουδές στην ιατρική θα μας ήταν αδιανόητο.
    Σε ένα « σχολείο για όλους» , στο πνεύμα της Διεθνούς Συμβάσεως για τα δικαιώματα των μαθητών Αμεεα και σύμφωνα με τις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης θα ήταν άδικο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική αγωγή με διδακτική προϋπηρεσία και μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακούς τίτλους στην ΕΑΕ να έπονται ή να βρίσκονται στο τέλος ενός πίνακα κατώτεροι των αποφοίτων με προπτυχιακό τίτλο στην ειδική αγωγή.
    Και βέβαια για να φτάσουμε «σήμερα» σε ένα δημόσιο σχολείο που παρέχει τη μοναδική δυνατότητα δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης(Ν.1566/1985) σε πολλές δομές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης ( ειδικά σχολεία, Τ.Ε., ΕΕΕΕΚ , ΤΕΕ Α΄και Β΄΄, κατ΄ οίκον διδασκαλία, ΚΔΑΥ /ΚΕΔΔΥ) οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Π.Ε 60 και Π.Ε 70 με εξειδίκευση υπηρετούν και εργάστηκαν στην εδική αγωγή με ζήλο και αγάπη για τους μαθητές τους, παρά την στενή, συντεχνιακή, πολιτική αντίληψη των προηγούμενων κυβερνώντων , την αντιφατική πολυνομία στην ειδική αγωγή και την διοικητική αδυναμία στην εκπαιδευτική πράξη. Θα ήταν το λιγότερο άδικο να «απειλούνται» οι οργανικές τους θέσεις , γιατί κάποιοι στόχευαν στον « κατακερματισμό» των εκπαιδευτικών της ειδικής εκπαίδευσης .
    Ευχαριστούμε τους συναδέλφους στο ΥΠΠΕΘ που σταματούν αυτό τον κατακερματισμό και τον διαχωρισμό των εκπαιδευτικών που καθημερινά αξιώνουν μέσα από τη επιστημονική τους νομιμότητα και ακαδημαϊκή γνώση να εργαστούν για τους μαθητές Αμεεα χωρίς συντεχνιακά στερεότυπα μέσα από έναν ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση, με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, με βασική σχολική δομή το γενικό και ειδικό σχολείο στην 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

  • 8 Αυγούστου 2016, 00:02 | Ελένη

    Η υποβάθμιση των πτυχίων της ειδικής αγωγής από τα τμήματα του Βόλου και του Παμακ ειναι παράλογη. Το να σπουδάζεις 4 χρόνια στον τομέα της ειδικής αγωγής και να εξισωνεσαι με κάποιον που έκανε ένα μεταπτυχιακό η ενα σεμινάριο ειδικής ειναι επίσης παράλογο. Το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτει γνώσεις, εξειδίκευση και είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να τοποθετούνται άτομα που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και έχουν στραφεί στην ειδική αγωγή ωφέλιμιστικα.

  • 7 Αυγούστου 2016, 23:33 | Αικατερίνα

    Επιτέλους το αυτονόητο. Η Ειδική είναι προέκταση της Γενικής. Τι πιο φυσιολογικό να έχει το δικαίωμα ένας δάσκαλος/ νηπιαγωγός της Γενικής, με αυξημένα προσόντα στην ειδική (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) να μπορεί να εργαστεί ισότιμα ΚΑΙ σε δομές ΕΑΕ … ειδικά σε αυτές εντός του τυπικού σχολείου (Τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη)

  • 7 Αυγούστου 2016, 22:51 | Γιώργος

    Για άλλη μια φορά το Υπουργείο μέσω της παρούσης τροπολογίας προσπαθεί να ισοπεδώσει την Ειδική Αγωγή μιας και δίνει τη δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς χωρίς κανένα προσόν πέραν της προϋπηρεσίας (ενδεικτικά αρκεί 1 ώρα διδασκαλίας σε ενισχυτική διδασκαλία) να καταλάβουν οργανικές και λειτουργικές θέσεις εξειδικευμένων συναδέλφων (ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2015-16 σχεδόν το 90% των εκπαιδευτικών ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών). Είναι λυπηρό να ακυρώνεται με τέτοια ευκολία καταρτισμένο προσωπικό και να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο χώρος αυτός. Άραγε αν είχατε εσείς παιδιά με αναπηρίες τι είδους εκπαίδευση θα θέλατε για το παιδί σας;

  • 7 Αυγούστου 2016, 22:50 | Nikoleta

    Είναι άδικο και παράλογο εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στην Ειδική αγωγή να εξισώνονται ή να πλήττονται όταν τα κενά των ΣΜΕΑΕ στελεχώνονται απο μόνιμους εκπαιδευτικούς γενικής! Τότε ας καταργηθούν οι 2 σχολές ΕΑ(ΠΕ71) ..με το ίδιο σκεπτικό γιατί να μη γίνονται οι Ειδικοί εκπαιδευτικοί Γενικής ή να βαπτίζονται ο,τι αλλο φανταστει κανεις!;;

  • 7 Αυγούστου 2016, 22:47 | Άννα

    Ως προς τη στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, η οποία γίνεται από: αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ και ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ έχει γίνει παράλειψη και των διδακτορικών και μεταπτυχιακών στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, η οποία αποτελεί ισότιμο και κατοχυρωμένο προσόν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και ίσχυε όλα τα χρόνια από την αρχή της δημιουργίας των δομών της ειδικής αγωγής.

    Χρειάζεται να συμπληρωθεί και ο όρος ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ μιας και είναι και είναι επιστημονικά και εκπαιδευτικά ορθό και δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 60/70 (με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ) και οι οποίοι προσφέρουν τόσα χρόνια νόμιμα τις υπηρεσίες τους στην ΕΑΕ.

    Συμφωνώ με όλο το υπόλοιπο άρθρο και θεωρώ πως είναι στην κατεύθυνση της ενιαίας εκπαίδευσης και της ισότιμης μεταχείρησης όλων των παιδιών!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 22:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ-ΒΟΗΘΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ).
    ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΣΑΛΕΙΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ). ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΞΗΣ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΣΧΟΛΕΙΟ, ΓΟΝΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ).
    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΗ, ΜΕΤΑΘΕΣΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΞΗΣ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: A)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Β)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Γ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Δ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΕΜΠΕΡΙΑ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ (ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ Κ.Α.)
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ,
    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ; NA ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ; AΡAΓE EXOYN TA XΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ; ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙ.
    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΞΗΣ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: A)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Β)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Γ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Δ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΕΜΠΕΡΙΑ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ (ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ Κ.Α.)

  • 7 Αυγούστου 2016, 22:19 | Ιωάννα

    Με συγχωρείτε πολύ όμως δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που πρέπει να υποβαθμιστούν τελείως οι βασικές σπουδές στα ανάλογα τμήματα της ειδικής αγωγής. Πώς είναι δυνατόν να εξισώνονται 4 χρόνια βασικών σπουδών με ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό εξειδικευμένο σε κάτι εξαιρετικά συγκεκριμένο στον τεράστιο κλάδο της ειδικής αγωγής; Μπορεί να πιστέψει κανείς πως οι μεν και οι δε έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να διδάξουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες; Νομίζω πως είναι εμφανές ότι το μεταπτυχιακό δεν καλύπτει μεγάλο εύρος στον τομέα της ειδικής αγωγής όπως το βασικό πτυχίο στα τμήματα ειδικής αγωγής. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων χωρίς ισότητα στις σπουδές; Και ακόμη και αυτό να ισχύει μπορούν οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής να μεταφέρονται το ίδιο αβίαστα στα γενικά σχολεία με ανάλογο μεταπτυχιακό; Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα στον κλάδο που είναι αδύνατο πια να βρει ακόμη και ο δάσκαλος γενικής αγωγής εργασία;
    Θα ήθελα να παρακαλέσω πολύ να αφήσουμε κατά μέρος την κάλυψη της ισότητας στην εκπαίδευση μιας και το ίδιος δε σημαίνει ίσος στην ειδική αγωγή. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι πραγματοποιούν τροπολογίες και νομοσχέδια. Δεν είναι δυνατό να εξισώνονται όλα. Οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος της «ισότητας» και να κατανοήσουν ότι ο κλάδος της ειδικής αγωγής δεν είναι χώρος για γενική αντιμετώπιση αλλά εξειδικευμένη και εμπεριστατωμένη, την οποία δεν μπορεί να προσφέρει ένα μεταπτυχιακό και διδακτορικό χωρίς τα βασικά θεμέλια.
    Σας παρακαλώ πολύ ας αφυπνιστούμε λίγο σε αυτή τη χώρα.

  • 7 Αυγούστου 2016, 21:23 | Χριστίνα

    Είναι άδικο για τα παιδιά που τελείωσαν την ειδική αγωγή στην Θεσσαλονίκη και στο Βόλο. Μειώνονται έτσι οι οργανικές θέσεις τους και ίσως να μην μπορέσουν ποτέ να γίνουν μόνιμοι.

  • 7 Αυγούστου 2016, 20:33 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Οι απόφοιτοι του Βόλου και του Μακεδονίας παρακολουθούν ημιτελείς σπουδές.Το 2004 θεωρούνταν εκπαιδευτικό προσωπικό από το Υπουργείο Παιδείας στην καταχώρηση του τότε survey.Δάσκαλοι και παιδαγωγοί είναι οι απόφοιτοι των αντίστοιχων τμημάτων Γενικής Αγωγής.Η πρόταση είναι η εξής:Δημιουργία μιας Ανωτάτης Παιδαγωγικής Σχολής όπου θα διδάσκονται Βασικές Παιδαγωγικές Θεωρίες κι έπειτα όποιος/α επιθυμεί να γίνει μαθηματικός,ειδικός παιδαγωγός,καθηγητής φυσικής αγωγής, νηπιαγωγός κ.τ.λ. να ακολουθεί και την αντίστοιχη εξειδίκευση.Άρα,τώρα ας τελειώσουν μια ΑΣΠΑΙΤΕ οι του «Βόλου» και του «Μακεδονίας» να πάρουν τις βασικές παιδαγωγικές αρχές και θεωρίες των μεγάλων Παιδαγωγών που χρειάζονται στην εργασία τους αν θέλουν να λέγονται παιδαγωγοί και δάσκαλοι/ες κι έπειτα ας τους δοθεί η δυνατότητα εργασίας στην εκπαίδευση

  • 7 Αυγούστου 2016, 19:43 | Μαρία Σ.

    Θεωρώ ότι πρέπει να καταργηθεί από το άρθρο 21, παράγραφος 4 τα ακόλουθα:
    εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
    γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

    Τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας δεν έχουν καμία σχέση με την Ειδική Αγωγή και δεν πρέπει να θεωρούνται ως προσόν για τους μόνιμους για μετάθεση στην ΕΑΕ. Επίσης προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο εκπαιδευτικός χωρίς καμία εξειδίκευση και γνώση στην Ειδική Αγωγή να μπορεί να εργαστεί σε δομή ΕΑΕ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 19:06 | Χαρις

    Σύμφωνα με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε επιπλέον προσόντα, θα πρέπει κανονικά να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση και εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών στο γενικό σχολείο, είτε με την μορφή ενσωματωμένων στη βασική εκπαίδευση συμπληρωματικών σπουδών είτε με την μορφή συμπληρωματικών σπουδών που έπονται των βασικών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο συμπληρωματικός της χαρακτήρας και η κινητικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:54 | Ευφροσύνη

    Δεν νοείται η Ειδική Αγωγή μόνη της,αυτόνομα δηλαδη.Από την στιγμή που Παιδαγωγικές Θεωρίες της Γενικής Αγωγής εφαρμόζονται κατά κόρον στην Ειδική, η ύλη είναι κοινή αναφορικά με την παράλληλη στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης τότε είναι αντιληπτή η απόλυτη συνάφεια της Ειδικής με την Γενική. Άρα,αναγνώριση της προϋπηρεσίας οσων υπηρετούν στην Ειδική και ως προϋπηρεσία στην Γενική. Κι αναγνώριση προϋπηρεσίας όσων διδασκουν έστω κι ένα παιδί Ειδικής Αγωγής σε δομή Γενικής ως προϋπηρεσία και στην Ειδική.Προϋπόθεση οσων εργαζονται στην Ειδικη Αγωγη να λαμβανουν υποχρεωτικα παιδαγωγική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) το οποίο αφορά τους αποφοίτους του Βόλου και του Μακεδονίας Απαραιτητο όσων εργάζονται στην Ειδική Αγωγή για 5 συναπτά έτη να εργαστούν έπειτα στην Γενική για 2-3.