Άρθρο 01 – Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.

3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

                                                                «Άρθρο 21

                               Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές

1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.

4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.

5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .

  • 9 Αυγούστου 2016, 13:00 | Πολυξένη

    Η ειδικη αγωγη δεν πρεπει να ειναι ενας στοχος που τον σημαδευουν οι μονιμοι για καλυτερη τοποθετηση ή οι τελευταιοι αποφοιτοι των 8 τμηματων της γενικης εκπαιδευσης μεσω των μεταπτυχιακων για να εργαστουν σε ενα κλαδο που οταν επελεξαν να ακολουθησουν την γενικη εκπαιδευση ουτε που τον ειχαν κατα νου. Η ειδικη αγωγη πρεπει να εχει ως στοχο τον μαθητη εαε και αυτοι που ασχολουνται με τον κλαδο αυτο το ιδιο. Δεν μπορειτε να περιοριζετε τον ειδικο παιδαγωγο με καταρτιση και τεσσερα χρονια σπουδες. Στα δυο πανεπιστημια εχουν διδαχθει την επιστημη της ειδικης αγωγης αν αναλογιστει κανεις 7-8 μαθηματα μ.ο. το εξαμηνο επι 13 μαθηματα 3ωρα υπερεχουν των συνολικα 400 ωρων ενος σεμιναριου το οποιο δεν εχει και πρακτικη καθως και των 9 μαθηματων στο συνολο των δυο χρονων ενος μεταπτυχιακου και τις περισσοτερες φορες εξ αποστασεως και παλι διχως πρακτικη. Επίσης σχόλια που προσπαθούν να αναιρέσουν την Παιδαγωγική μας Κατάρτιση δεν ευσταθούν, καθώς ο οδηγός σπουδών των σχολών την παρέχουν με πληθώρα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση στη γενική αγωγή. Και αναφορικά με τους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής, αυτό που ισχύει πλέον στον πίνακα ειδικής αγωγής, είναι αυτό που ισχύει σε όλους τους πίνακες αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόταξη του βασικού τίτλου σπουδών.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:51 | Λυδία

    Όπως ο ιατρός τελειώνει Γενική Ιατρική κι έπειτα κάνει εξειδίκευση στην καρδιολογία, οφθαλμολογία ή ορθοπεδική κι ο/η γυμναστής/τρια που πρώτα τελειώνει Γενική Φυσική Αγωγή κι ύστερα ακολουθεί ειδικότητα Ειδικής Αγωγής κάτι αντίστοιχο οφείλει να κάνει κι οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμεί να εργαστεί στην Ειδική Αγωγή. Δηλαδή, να αποκτήσει παιδαγωγική επάρκεια πρώτα στην Γενική Αγωγή και πολυετή εμπειρία για να γνωρίζει τις βασικές παιδαγωγικές θεωρίες και το τι «εστί» παιδί Γενικής Αγωγής για έναν και μόνο λόγο: Για να το έχει ως πρότυπο όταν εκπαιδεύει μαθητές και μαθήτριες που χρήζουν Ειδικής Εκπαιδευτικής Αγωγής προσπαθώντας να τους/τις φτάσει στο επίπεδο του παιδιού της Γενικής Αγωγής.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:48 | Αναστασία Καψάλη

    Σύνολο περασμένων μαθημάτων: Εισαγωγή στη Βαρηκοΐα-κώφωση, Νοητική Καθυστέρηση, Το φάσμα του αυτισμού, Εισαγωγή στην εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, Μαθησιακές δυσκολίες, Συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο-εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, Παιδαγωγική της ένταξης, Εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς στην Ειδική αγωγή, Εργαστήριο καλλιέργειας γραπτού λόγου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Κινητικά προβλήματα και πολλαπλές αναπηρίες,Εισαγωγή στην πληροφορική, Γενικές αρχές οικολογίας, Μεθοδολογία έρευνας, Βασικές έννοιες και τεχνικές των Μαθηματικών, Βασικές έννοιες φυσικών επιστημών, εισαγωγή στην παιδαγωγική, Σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, Θεωρία της διδασκαλίας 1, Διδακτική των εικαστικών, Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, Συγκριτική εκπαίδευση, Ψυχοφυσιολογία, Κλινική ψυχολογία: ψυχολογικά προβλήματα παιδιών, Διδασκαλία του γραπτού λόγου, Κλινική νευροψυχολογία, Κοινωνική ψυχολογία 1, Διδακτική Νεοελληνικής γλώσσας, Συμβουλευτική ψυχολογία κι εκπαίδευση, Εκπαιδευτική Ψυχολογία,Ελληνική Νοημ. Γλώσσα 1,Ελληνική Νοημ. Γλώσσα 2, Ελληνική Νοημ. Γλώσσα 3, Ελληνική Νοημ. Γλώσσα 4, Παθογένεση της αναπηρίας, Η εκπαίδευση του παιδιού με σοβαρά προβλήματα όρασης-Διδακτικές προσεγγίσεις, Η πρόσβαση του παιδιού με σοβαρά προβλήματα όρασης στο αναλυτικό πρόγραμμα, Η γλωσσική ανάπτυξη του Κωφού παιδιού, Γνωστικές λειτουργίες και νοητική καθυστέρηση, Διάσπαση προσοχής/υπερκινητικότητα: Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, Μάθηση κοινωνικών και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων, Δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης-Αυτόνομη διαβίωση, Αγωγή Υγείας, Εισαγωγή στην εκπαιδευτική και υποστηρικτική τεχνολογία, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας, Εφαρμογές ΤΠΕ 2, Διδακτική φυσικών επιστημών, Έννοιες φυσικών επιστημών στην προσχολική εκπαίδευση, Εφαρμογές στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, Μουσική και ψυχοκινητική αγωγή, Διαπολιτισμική εκπαίδευση, Το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία, Θεατρικό παιχνίδι-Δραματοποίηση, Φιλοσοφία της παιδείας, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη ψυχολογία, Νεοελληνική Γλώσσα, Κοινωνική και Συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, Κοινωνική Ψυχολογία 2, Πρακτική Άσκηση 1 Γενικής Αγωγής Δασκάλων, Πρακτική Άσκηση 2 Γενικής Αγωγής Δασκάλων, Πρακτική Άσκηση 1 σε ΣΜΕΑ, Πρακτική Άσκηση 1 ΣΜΕΑ.
    Τίτλος πτυχίου: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ της ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ κατεύθυνση: ΔΑΣΚΑΛΩΝ!! Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τετράχρονη εμπειρία μου σε ΣΜΕΑ με κάνουν δασκάλα με προσόντα για να εργαστώ στην ειδική αγωγή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η τροπολογία προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα όπως π.χ. την «τακτοποίηση» των υπεράριθμων μόνιμων εκπαιδευτικών που προκύπτουν από την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου. Είναι τραγικό πράγμα η ανεργία αποφοίτων Παιδαγωγικών τμημάτων,αλλά ίσως είναι τραγικότερη η εκμετάλλευση της ειδικής αγωγής και των παιδιών στα οποία απευθύνεται.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:32 | Βαγια

    Ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο καποιοι που διαθετουν μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη να προηγουνται απο εκεινους που το επελεξαν για να το σπουδασουν.Δεν ειναι ικανοι ολοι οι ανθρωποι να μπουν σε ειδικες ταξεις.Το κριτηριο των περισσοτερων ειναι η απορροφηση αλλα ειναι πραγματικα αδικο για εκεινους που επελεξαν το επαγγελμα του ειδικου παιδαγωγου γιατι το αγαπουν αληθινα ως ενασχοληση τους.. τελικα να μην καταφερουν να ασκησουν τα καθηκοντα τους.Ζουμε θελω να πιστευω σε μια δημοκρατικη και ελευθερη κοινωνια με δικαιωμα λογου και τα δικαιωματα των ειδικων παιδαγωγων υποβαθμιζονται!!Απογοητευση ..Οι γονεις των παιδιων με ειδικες αναγκες θελουν ατομα που ξερουν οτι θα αγαπουν τα παιδια τους και θα τα βοηθησουν ..Ευχαριστω!

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:31 | Εύα

    Είναι αδιανόητο να θεωρείται η τροπολογία αυτή σωστή και δίκαιη. Ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά και θεωρεί ότι έχει δίκαιο. Αλλά υπάρχουν δύο σχολές εκπαίδευσης για την ειδική αγωγή που καταρτίζουν και προετοιμάζουν τους εκπαιδευτικούς κατάλληλα, με σκοπό να είναι προετοιμασμένοι για αυτές τις θέσεις. Όλοι οι υπόλοιποι διαθέτουν απλά κάποιες γνώσεις. Ας μην εξισώνουμε τα πράγματα και ας τα δούμε αντικειμενικά, παρόλο που σε κάποιους δεν αρέσει και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:29 | Νίκος

    Είναι κατάφωρη αδικία για τους αποφοίτους των δυο τμημάτων ειδικής αγωγής. Θα καταληφθούν οι θέσεις που δικαιωματικά τους ανήκουν απο μόνιμους χωρίς καμια εξειδίκευση. Τους ωθείται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Πραγματικα δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί αυτη η απαράδεκτη τροπολογία. Αρχικά θέλετε να βολεψετε τους μόνιμους και έπειτα τι; θα διαλυσετε την ειδική αγωγή προκειμενου να μπαλωσετε τη δυσαρέσκεια των μόνιμων; για ακόμη μια φορά αδιαφορείτε μπροστα στις αναγκες των παιδιων με ειδικές αναγκες. Πραγματικά λυπάμαι για το επίπεδο της παιδειας στη χώρα μας. Στο βωμό συμφερόντων θυσιαζονται ξανά τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:21 | Ηλιάνα

    Για πολλοστή φορά εμεις οι ΠΕ71 και πάλι στην γκιλοτίνα μα το χειρότερο και οι μαθητές μας!Είναι ολοφάνερο πως η ειδική αγωγή στην χώρα μας θέλει πολλά χρόνια δουλειάς ωστε να έχει την θέση που της αξίζει παίρνοντας ως παράδειγμα τα περισσότερα ευρωπαικά κράτη!Μιας και δεν θέλουμε να ξεκολλήσουμε απο αυτή (Ευρώπη) τουλάχιστον ας υιοθετήσουμε και κάποια θετικά της! Οι συνάδελφοι της γενικής αγωγή σε καμία περίπτωση δεν είναι υποδεέστεροι ωστε να εργαστούν στην ειδική αγωγή όμως το να απαξιώνεται το βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή τουτέστιν 4 χρόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον κακούργημα!Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα οι αλλαγές οι οποίες γινονται στην εκπαίδευση να διέπονται απο σύνεση! Το να «κοψω απο εδω και να ράψω εκει» σίγουρα δεν τιμά κανέναν απο όλους εμάς που εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί!Όλοι μας απαιτούμε να έχουμε την αναγνώριση των κόπων μας και της αξίας μας! Έκαστος στο είδος του!

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:08 | EΥΗ

    Θεωρώ ότι η Ειδική Αγωγή είναι προέκταση της Γενικής. Ένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός της Γενικής, με αυξημένα προσόντα στην ειδική αγωγή (μεταπτυχιακά, διδακτορικά,μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή) πρέπει να έχει το δικαίωμα να μπορεί να εργαστεί ισότιμα ΚΑΙ σε δομές ΕΑΕ και παράλληλης στήριξης.

  • 9 Αυγούστου 2016, 12:04 | monika

    Επιτέλους πάει να αρθεί η αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών πε 60.50/70.50. Η εν λόγω διάταξη ΠΡΕΠΕΙ να επεκταθεί άμεσα και στους αναπληρωτές και να σταματήσει επιτέλους η πρόταξη των 61/71. Βέβαια, για να είμαστε και σοβαροί, δεν νοείται μόνιμοι χωρίς καμία εξειδίκευση στην εαε να εργάζονται σε τέτοιες θέσεις.

  • 9 Αυγούστου 2016, 11:20 | linta

    Σωστή η εξίσωση ΠΕ 70,5/60,5 με τους αποφοίτους Ειδικής Αγωγής. Σε ένα πλήρως ευνομούμενο κράτος οι δάσκαλοι θα έπρεπε να προηγούνται κιόλας καθώς οι μισοί ΠΕ 71/61 δεν έχουν καν παιδαγωγική επάρκεια και δεν θα έπρεπε να εργάζονται σε σχολεία.

    Πρέπει να μπουν αυστηρα κριτήρια στις μετακινήσεις των μονίμων που θέλουν να εργαστούν στην ΕΑ. Είναι λάθος κάποιος χωρίς ουσιαστικά προσόντα στην Ειδική να δουλεύει σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα.

  • 9 Αυγούστου 2016, 11:00 | Κωνσταντινος

    Η ειδικη αγωγη δεν πρεπει να ειναι ενας στοχος που τον σημαδευουν οι μονιμοι για καλυτερη τοποθετηση ή οι τελευταιοι αποφοιτοι των 8 τμηματων της γενικης εκπαιδευσης μεσω των μεταπτυχιακων για να εργαστουν σε ενα κλαδο που οταν επελεξαν να ακολουθησουν την γενικη εκπαιδευση ουτε που τον ειχαν κατα νου. Η ειδικη αγωγη πρεπει να εχει ως στοχο τον μαθητη εαε και αυτοι που ασχολουνται με τον κλαδο αυτο το ιδιο. Δεν μπορειτε να περιοριζετε τον ειδικο παιδαγωγο με καταρτιση και τεσσερα χρονια σπουδες. Στα δυο πανεπιστημια εχουν διδαχθει την επιστημη της ειδικης αγωγης αν αναλογιστει κανεις 7-8 μαθηματα μ.ο. το εξαμηνο επι 13 μαθηματα 3ωρα υπερεχουν των συνολικα 400 ωρων ενος σεμιναριου το οποιο δεν εχει και πρακτικη καθως και των 9 μαθηματων στο συνολο των δυο χρονων ενος μεταπτυχιακου και τις περισσοτερες φορες εξ αποστασεως και παλι διχως πρακτικη. Διατηρήστε τους πινακες ως εχουν και βρειτε εναν τροπο να τοποθετηθουν οι μονιμοι καπου που θα μπορεσουν να κανουν εργασια πιο ευκολη απο την ειδικη αγωγη, διαφορετικα ας βρισκονται και αυτοι σε 2 ή 3 σχολεια την εβδομαδα. Ειναι μονιμοι και θελουν να εμπλακουν και σε ξενα χωραφια?? Μην παιζετε με τους μαθητες εαε τους γονεις τους και τους εκπαιδευτικους ειδικης αγωγης. Σταματηστε να ασχολειστε με ενα τομεα που δεν σας ενδιαφερει πραγματικα. Δυστυχως στο Ελληνικο κρατος δεν μετρα ο εθελοντισμος. Επειδη εχω εργαστει σε εθελοντικους φορεις ειδικης αγωγης, δεν εχω δει δασκαλο γενικης να ενδιαφερθει και να δηλωσει συμμετοχη. Οι ειδικης αγωγης ειναι παρα πολλοι που ασχολουνται σε καθημερινη βαση με τους μαθητες εαε. Και δεν γινεται να αναφερεστε στην παραλληλη και στα τμ. ενταξης και να υποστηριζετε πως ειναι ευκολα γιατι δεν ειναι ετσι. Η ειδικη εκπαιδευση εκτος απο γνωσεις χρειαζεται εκπαιδευση καταλληλη η οποια δεν παρεχεται τοσο ευκολα μεσω λιγων μαθηματων. Ετσι οπως υποστηριζουν οι δασκαλοι γενικης ας υποστηριξουν και οι ειδικης. Ενα μεταπτυχιακο στη γενικη εκπαιδευση δυο χρονια και πιο ψηλα απο τους αναπληρωτες της γενικης στον πινακα. Το βρισκετε σωστο??

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:49 | Σοφία

    Η εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία διαφέρει ριζικά από την εκπαίδευση μαθητών τυπικής ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεθόδους, τεχνικές, υλικά, λογισμικά και φυσικά γνώση της κάθε περίπτωσης ειδικών αναγκών, ώστε να γίνει σωστή κάλυψη των αναγκών του κάθε μαθητή. Ένας μαθητής με ΔΕΠΠΥ, ένας με αυτισμό και ένας με εγκεφαλική παράλυση χρήζει τελείως διαφορετικής μεταχείρισης από τους μαθητές τυπικής ανάπτυξης (καθώς και μεταξύ τους). Για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός να διδάξει, για παράδειγμα, ένα μαθητή με προβλήματα όρασης, πρέπει να γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με προβλήματα όρασης, τον τύπο της αναπηρίας όρασης, καθώς και τους τρόπους/υλικά με τα οποία θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο μαθητή με βάση τη δυσκολία του. Οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν μια πληθώρα μαθητών με ειδικές ανάγκες.
    Εάν λοιπόν σκεφτούμε την εκπαίδευση ως το λειτούργημα που είναι, δεν δύναται εκπαιδευτικοί που έχουν εκπαιδευτεί στη γενική αγωγή να υποστηρίζουν μαθητές με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Όπως πολύ σωστά έχει αναφερθεί ήδη, οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές στην ειδική αγωγή, οπλίζονται κατάλληλα, ώστε να υποστηρίζουν τους μαθητές τους με ειδικές ανάγκες, μέσα στη γενική τάξη, όταν δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη. Έχουμε ξεχάσει το ρόλο αυτό των γενικών παιδαγωγών. Είναι τόσο κρίμα αυτοί οι μαθητές με 12 ώρες παράλληλης στήριξης να μένουν χωρίς καμία υποστήριξη μέσα στην τάξη, όταν λείπει ο ειδικός παιδαγωγός, επειδή ο δάσκαλος της τάξης δε γνωρίζει πώς να τους βοηθήσει. Είναι τόσο σημαντικό οι δάσκαλοι γενικής αγωγής να γνωρίζουν για τις ειδικές ανάγκες, όμως να χρησιμοποιούν τις τόσο σημαντικές γνώσεις αυτές, για να υποστηρίξουν τους μαθητές στη γενική τάξη, όπως τους οδηγεί ο βασικός τίτλος σπουδών τους.
    Καταλαβαίνω πως οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως δεν είναι σωστό να υποβαθμίζεται ο βασικός τίτλος σπουδών και να καταργείται μια ολόκληρη επιστήμη (αυτή της ειδικής αγωγής), για κοινωνικούς και προσωπικούς λόγους.
    Κανένα μεταπτυχιακό δε μπορεί να είναι ισότιμο με τις βασικές σπουδές. Γιατί, για παράδειγμα, κάποιος με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία να μη μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου, αλλά κάποιος με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή αν μπορεί να γίνει ειδικός παιδαγωγός; Επίσης, η ιατρική και οδοντιατρική είναι συγγενικές επιστήμες, αλλά, γιατί δεν ζητούν οι γιατροί να αναγνωριστούν ως οδοντίατροι και το αντίστροφο; Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ειδικής αγωγής του Βόλου, έχουν ολοκληρώσει ένα χρόνο πρακτικής άσκησης σε γενικά σχολεία, σε γενικές τάξεις, διδάσκοντας μαθητές τυπικής ανάπτυξης και στην πορεία άλλο ένα χρόνο σε πλαίσια ειδικής αγωγής. Έχοντας, λοιπόν, και θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο στην γενική παιδαγωγική, δε μπορούν να διδάξουν σε γενικές τάξεις, επειδή ο βασικός τίτλος σπουδών τους είναι στην ειδική αγωγή και όχι τη γενική.
    Στην Ελλάδα, ο βασικός τίτλος σπουδών μας είναι αυτός που καθορίζει το επάγγελμά μας, και ως έχει, με τμήματα στην γενική και την ειδική αγωγή, υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, όπως σε τόσα άλλα επαγγέλματα. Ας σκεφτούμε, σας παρακαλώ, τους μαθητές και όχι τα προσωπικά συμφέροντα. Συμφωνώ, πως όταν κάποιος έχει αγάπη και θέληση μπορεί να βοηθήσει, όμως κανείς δεν βάζει ένα δάσκαλο να γίνει ψυχολόγος, κι ας ξέρει από ψυχολογία. Αντιθέτως, ένας δάσκαλος με μεταπτυχικό στην ψυχολογία, μπορέι κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους από το μεταπτυχκό αυτό, προκειμένου να γίνει καλύτερος παιδαγωγός. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην ειδική αγωγή.

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:47 | Κωνσταντίνα

    Η συλλογιστική του άρθρου θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε, έστω και μετά από τόσο καιρό, να πάψει να ισχύει η πρόταξη των ΠΕ 61/71 και να γίνει η αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους ΠΕ 60/70 (με ειδίκευση).Αυτό ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο έτσι ώστε πράγματι να μιλάμε για ενιαία εκπαίδευση και για ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες προς όλους τους μαθητές.
    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ 60/70(με ειδίκευση) που προσφέρουν, νόμιμα και με όλα τα απαραίτητα προσόντα, τις υπηρεσίες τους στις δομές της Ε.Α.Ε, θα πρέπει τουλάχιστον να αντιμετωπίζονται ισότιμα στους πίνακες αναπληρωτών με τους Π.Ε. 71 και Π.Ε. 61. Επιτέλους να σπάσει αυτός ο κύκλος της αδικαιολόγητης αδικίας προς μια μερίδα εκπαιδευτικών και αυτό να βασίζεται φυσικά στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.Συμφωνώ λοιπόν πλήρως με την παρούσα δίκαιη απόφαση του Υπουργείου.

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:35 | Μαρια Σ.

    Ο κύριος Φίλης ας σκεφτεί μια φορά πρώτα τα παιδιά! Οι μαθητές με εκπαιδευτικος και ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Είναι παιδιά που χρειάζονται τα καταρτισμενους και ειδικά εκπαιδευμενους δασκάλους. Αυτοί είναι οι δασκαλοι ΠΕ61 ΠΕ71 και κανένας άλλος. Τέσσερα χρόνια ειδικης αγωγής και μεράκι γι αυτή τη δουλειά που επέλεξαν να κάνουν στη ζωή τους. Όχι άλλη αδικία.

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:30 | Δήμητρα

    τα μεταπτυχιακά στην σχολική ψυχολογία ,γιατί δεν αποτελούν προσόν όπως τα μεταπτυχιακά στην ΕΑΕ??

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:27 | Δήμητρα

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές ..Δουλεύω 4 χρόνια στην ειδική αγωγή και έχω παρατηρήσει τα μεταπτυχιακά δεν νομίζω ότι κάνουν πιο ικανό τον εκπαιδευτικό!!
    Τα μεταπτυχιακά στην σχολική ψυχολογία , θα πρέπει να θεωρηθούν επίσης προσόν όπως και τα μεταπτυχιακά ΕΑΕ….

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:26 | Νίκος

    Μόνιμοι χωρίς προσόντα σε θέσεις ειδικής αγωγής; τη στιγμή που υπάρχουν άρτια εκπαιδευμένοι δάσκαλοι; ποσο ακόμη θα υποβαθμιστεί αυτός ο πολύπαθος κλάδος; ποσο ακόμη θα παίζουμε με τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους; αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δυσχερη κατασταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά ας μην επιτρεψουμε να γίνει θύμα της για ακόμη μια φορά η ειδική εκπαίδευση.
    Οσον αφορα την πρόταξη των πε61/71 αυτή είναι απολυτα σωστη. Έχουν 4 χρόνια σπουδών, πρακτικη άσκηση σε γενικά και ειδικα σχολεία και δεν είναι δυνατόν να θεωρηθουν οι γνώσεις τους ισάξιες με αυτές των μεταπτυχιακών τίτλων. Άλλωστε και οι πε61/71 παρακολουθούν ποικίλα σεμινάρια γενικής αγωγής. Μήπως ήρθε η ωρα να διεκδικήσουν μεταφορά προϋπηρεσίας και άνοιγμα στη γενική εκπαίδευση; διαφορετικά, ας μην μπλεκεται ο ένας κλάδος στα πόδια του αλλου.

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:18 | Περγκόλα Σοφία

    Πώς θα βοηθήσει κάποιος το παιδί μου με ειδικές
    ανάγκες αν το μοναδικό προσόν του εκπαιδευτικού είναι σεμινάριο 1 ημέρας ή ενισχυτική διδασκαλία λίγων εβδομάδων;
    Πρέπει οι γονείς αυτών των παιδιών να μην επιτρέψουμε να αναλάβουν εκπαιδευτικοί που δεν ξανασχολήθηκαν και δεν έχουν κανένα προσόν.
    Κύριε υπουργέ δείξτε ευαισθησία
    Πραγματικά ανησυχώ

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:10 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στην Σχολική Ψυχολογία πρέπει να προστεθεί, γιατί πολλοί εκπαιδευτικοι έχουν κάνει την εν λόγω εξειδίκευση. Επίσης χωρίς καθόλου προσόντα θα πρέπει να αποκλείονται από την ειδική αγωγή. Έστω και τα σεμινάρια είναι δείγμα οτι κάποιος θέλει να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι να τα εκμεταλευτεί για ιδίες ανάγκες. Ευχαριστώ!

  • 9 Αυγούστου 2016, 10:08 | Ιωάννα

    Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει μια προτεραιότητα του κύριου πτυχίου σε σχέση με τα μεταπτυχιακά ή με τα σεμινάρια επιμόρφωσης στην ειδική αγωγή. Οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής της χώρας περνούν 4 χρόνια μελετώντας και σπουδάζοντας πάνω στο αντικείμενο, αποκτώντας σαφώς περισσότερη εξειδίκευση στα διάφορα θέματα. Επομένως, δεν είναι δυνατό να εξισώνονται με άλλους απόφοιτους τμημάτων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει απλά κάποια σεμινάρια ειδικής αγωγής ή έχουν κάνει μεταπτυχιακό. Σαφώς η αξία και των δύο είναι μεγάλη, αλλά η μελέτη και η κατάρτιση σε ένα θέμα είναι πιο ολοκληρωμένη όταν γίνεται παρατεταμένα για περισσότερο χρονικό διάστημα, όταν υπάρχει περισσότερη εμβάθυνση και όταν επιτελείται σε κάποιο παιδαγωγικό τμήμα πανεπιστημίου.

  • 9 Αυγούστου 2016, 09:49 | Κατερίνα Β.

    Οι δάσκαλοι με αυξημένα προσόντα, μετεκπαιδεύσεις και εμπειρία σε τάξη και σε δομές της ΕΑ είναι οι καταλληλότεροι να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή.
    Ο συνδυασμός των δυο πτυχίων είναι απαραίτητος και θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ειδικός παιδαγωγός.
    Πως διδάσκουν γλώσσσα και μαθηματικά στα τμήματα ένταξης, από τη στιγμη που ούτε διδακτικές έχουν κάνει στο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε και εμπειρία έχουν;;;
    Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες αν θες να είσαι ΔΑΣΚΑΛΟΣ ειδικής αγωγής, γίνεσαι πρώτα δάσκαλος και μετεκπαιδεύεσαι. ΤΕΛΟΣ.
    Αλλιώς γίνεσαι ιδιωτικός υπάλληλος σε κέντρα αποκατάστασης κτλ. Γιατί δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο δεν μπορείς να γίνεις.
    Πάρτε για μια φορά ένα καλό παράδειγμα από το εξωτερικό!!! Πρόκειται για την παιδεία μας. Για το μέλλον της χώρας!!!

  • 9 Αυγούστου 2016, 09:42 | Ελπίδα

    Τελικά όλα γίνονται για να βολευτούν οι μόνιμοι! Άνιση μεταχείριση…εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων… αναπληρωτές αναλώσιμοι… Οι περισσότεροι μόνιμοι που τόσο καιρό σνομπάρουν τα τμήματα ένταξης για να μη χαλάσει το ωρολόγιο προγραμμά τους ή την παράλληλη στήριξη ή ακόμη τα ίδια τα παιδιά με αναπηρία. Άνιση μεταχείριση του υπουργείου παιδείας προς τους αναπληρωτες που τόσα χρόνια τρέχουν να επιμορφωθούν..

    Άλήθεια ο ΑΣΕΠ Γενικής τόσα χρόνια γιατί δε μετράει στους πίνακες ειδικής τότε; δΕ Θεωρείται προσόν;Η γιατί στους πίνακες ειδικής δε μετράει η προυπηρεσια στη γενική; Ένω θεωρείται προσόν την ενισχυτική διδασκαλια για έναν μόνιμο;

    να καταργηθεί από το άρθρο 21, παράγραφος 4 τα ακόλουθα:
    εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
    γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών»

    Να στελεχώσετε όλες τις δομές ειδικής αγωγής με εξειδικευμένο προσωπικό και να μην είναι άξονας οι πλεονάζουσες ώρες των μονίμων.

  • 9 Αυγούστου 2016, 09:16 | Λεμονιδου Αιμιλια

    Με ποια λογικη ενα μεταπτυχιακο γινεται ισαξιο με τις βασικες σπουδες; Και για ποιον λογο οι εκπαιδευτικοι ειδικης αγωγης να μην εχουν το δικαιωμα με ενα ματαπτυχιακο να διδαξουν και αυτοι στην γενικη;

  • 9 Αυγούστου 2016, 08:48 | Αναστασια Τ.

    Το παρόν νομοσχέδιο ακυρώνει τις σπουδές των αποφοίτων Ειδικής Αγωγής και θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου ΠΕ 71, ΠΕ 61. Δηλαδή, θα προτιμήσετε μόνιμους εκπαιδευτικούς με πληρωμένα σεμινάρια ή και χωρίς τυπικά προσόντα στην ΕΑ και όχι τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής με βασικό τίτλο σπουδών στην ΕΑ ; Αυτο είναι κράτος δικαίου; Να ακυρώνετε τις σπουδές μας; Κατοχυρώστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα κι αν θέλετε να περάσετε το νέο νομοσχέδιο ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΤΩΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Είναι μάταιο να φοιτούν τα παιδιά σε αυτά τα τμήματα απο τη στιγμή που το ίδιο το κράτος καταστρατηγεί τα επαγγελματικά δικαιώματα του βασικού τίτλου σπουδών τους

  • 9 Αυγούστου 2016, 08:46 | Αλεξάνδρα

    Συμφωνώ απόλυτα με την μη πρόταξη αποφοίτων τμημάτων ειδικής έναντι εκπαιδευτικών με παιδαγωγική κατάρτιση αρχικά και εξειδίκευση μετέπειτα στην ειδική αγωγή. Απαράδεκτα άδικη η μέχρι πρότινος υποβάθμιση μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών. Σε πίνακες εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται προσμέτρηση όλων των προσόντων και όχι κάποιος με ένα πτυχίο και μηδεν προυπηρεσία να μπαίνει σε θέση πολύ καλύτερη από ανθρώπους με προυπηρεσία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
    Να προστεθεί και το διδακτορικό/μεταπτυχιακό στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ!!!

  • 9 Αυγούστου 2016, 08:14 | βάσω

    Είναι απαράδεκτο οι αποσπάσεις μονίμων στην ΕΑΕ χωρίς εξειδίκευση.

  • 9 Αυγούστου 2016, 08:12 | anastasia

    Ωραία ιδέα κύριοι.Ας αγοράσουμε, λοιπόν, όλοι ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, και θα καταφέρουμε να τη μειώσουμε την ανεργία.Η τετραετης εξειδικευμένη εκπαίδευση μάλλον είναι περιττή. Ας μπούνε οι ανάγκες των παιδιών σε δεύτερη μοίρα.Αν ήταν τα δικά σας παιδιά αυτά, θα προτείνατε τις ίδιες αλλαγές;

  • 9 Αυγούστου 2016, 08:03 | ΒΙΒΗ

    Συμφωνώ με την τροπολογία γιατί έτσι αίρονται οι αδικίες στην ΕΑΕ εφόσον πλέον δεν προτάσσονται συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί αλλά μπορούν όσοι έχουν προσόντα στην ειδική αγωγή να τοποθετούνται σε ανάλογες θέσεις.
    Αποκαθίσταται η αδικία της πρόταξης των ΠΕ61 και ΠΕ 71 που στα 22 τους χρόνια περνούν στον πίνακα συναδέλφους με πάνω απο 10 χρόνια αναπλήρωσης στην ειδική αγωγή. Επίσης είναι καιρός να σταματήσει το παραμύθι των «πληρωμένων» μεταπτυχιακών. Όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στις ανάλογες αρχές επίσημα και ονοματικά και όχι να ρίχνει λάσπη σε συναδέλφους που έχουν όλα τα νόμιμα και επαρκή προσόντα.
    Ηρθε η ώρα η τροπολογία να γίνει νόμος!
    Ευχαριστώ

  • 9 Αυγούστου 2016, 00:09 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΚΑΠΟΙΟΙ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ» ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ, ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΔΙΚΙΑΣ»
    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ
    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕ71 ΚΑΙ 61, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΩΣ «ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»
    ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ»
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ, ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ, ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ
    ΑΥΤΗ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΑΥΤΗ Η «ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» , ΑΥΤΗ Η «ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ

  • 9 Αυγούστου 2016, 00:09 | Στέλλα

    Πρώτα από όλα, τα παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής δε στερούνται καθόλου όσον αφορά το παιδαγωγικό κομμάτι από τα γενικά υπάρχουν πολλά μαθήματα που αφορούν τόσο παιδαγωγικά ζητήματα όσο και τη ψυχολογία του παιδιού. Πρακτικές πραγματοποιούνται και στα γενικά και στα ειδικά τμήματα για δύο εξάμηνα στο καθένα. Μόνο στην Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό δίνει και επαγγελματικά δικαιώματα. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σου δίνει περαιτέρω γνώσεις σε ένα αντικείμενο και όχι εργασιακά δικαιώματα. Είναι παράλογο εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στην Ειδική αγωγή να εξισώνονται ή να πλήττονται όταν τα κενά των ΣΜΕΑΕ στελεχώνονται απο μόνιμους εκπαιδευτικούς γενικής! Τότε ας καταργηθούν οι 2 σχολές ΕΑ(ΠΕ71). Μμε το ίδιο σκεπτικό γιατί να μη γίνονται οι Ειδικοί εκπαιδευτικοί Γενικής ή να βαπτίζονται ο,τι αλλο φανταστει κανεις!;;

  • 8 Αυγούστου 2016, 23:43 | Ελένη Χ.

    Επιτέλους μπαίνει τέλος στην άδικη πρόταξη των ΠΕ 71/61 έναντι των πραγματικών παιδαγωγών ΠΕ 70,50 και 60,50. Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να επεκταθεί και στους αναπληρωτές. Όχι στην απόσπαση μονίμων χωρίς προσόντα.

  • 8 Αυγούστου 2016, 23:28 | Γαβριηλίδου Νάντια

    Η Ειδική Εκπαίδευση αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πεδίο πειραματισμών. Μεμονωμένες διατάξεις που αφορούν μόνο τον τρόπο στελέχωσης των δομών δημιουργούν μόνο ένταση μεταξύ των συναδέλφων και αρνητικό κλίμα που δεν ευνοεί τη μεταξύ τους συνεργασία.
    Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο πως θα προσληφθούν ή θα μετακινηθούν (με βάση τα νέα δεδομένα του νομοσχεδίου) οι εκπαιδευτικοί, αλλά πως θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε με κάθε τρόπο τις υπάρχουσες δομές και τη λειτουργία των σχολείων. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που γίνεται στο νομοσχέδιο και αφορά τη λειτουργία των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης είναι η συμμετοχή του ΕΕΠ/ΕΒΠ στο σύλλογο διδασκόντων.
    Όσον αφορά στη στελέχωση με εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, οι εκπαιδευτικοί ορίζονται- όπως σε κάθε κλάδο της εκπαίδευσης- με βάση το βασικό τους πτυχίο. Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 61/71, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο το κράτος έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εργάζονται στον κλάδο της ΕΑΕ. Κατα συνέπεια δεν γίνεται κατανοητή η μετονομασία των θέσεων από 61/71 σε 60/70.
    Κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν διαφοροποιεί τον κλάδο του εκπαιδευτικού. Αποτελεί προσόν εργασιακής εξέλιξης στο ίδιο αντικείμενο του εργαζομενου. Ελπίζω, στο μέλλον, να συνεργαστώ με συναδέλφους ΠΕ 70.50 που λόγω των σπουδών τους έχουν διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με έναν δάσκαλο ΠΕ 70 και έτσι να συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία. Γιατί ένας εκπαιδευτικός με διάθεση και μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή θα ήταν ιδάνικός για τη συνεργασία με τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ΠΕ 61/71.
    Η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και η βιομηχανία των μεταπτυχιακών έχει οδηγήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αντιστροφή των ρόλων. Το κράτος νομοθετεί βασιζόμενο στα προσφερόμενα μεταπτυχιακά. Επιλέγει ακόμα να νομοθετήσει με βάση τις υπεραριθμίες που δημιουργούνται. Δεν ειναι αυτή η εκπαίδευση που ταιριάζει στους μαθητές μας. Οι μαθητές της Ειδικής Εκπαίδευσης χρειάζονται μόνιμους και σταθερούς εκπαιδευτικούς.
    Η τοποθέτηση μόνιμων εκπαιδευτικών χωρίς ουσιαστικά προσόντα ακόμα και σε λειτουργικά κενά ειδικής αγωγής δεν δικαιολογείται με κριτήρια από το υπουργείο. Στην αιτιολογική έκθεση προτείνεται ως λύση για την καλύτερη κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Δεν είναι αυτά τα κριτήρια για την ουσιαστική εκπαίδευση των μαθητών.

    Προτείνεται:
    1. Η πρόταξη των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71 στους πίνακες αναπληρωτών.
    Αν εξακολουθούν να υπάρχουν κενά, και μόνο τότε, μπορεί να αξιοποιηθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ70.50 για την κάλυψη των κενών. Η πρόσληψη τους θα γίνεται μόνο για λειτουργικούς σκοπούς.
    2. Η διατήρηση του νόμου 3699/2011 που μετονομάζει τις θέσεις σε 61/71.
    3. Η απόσυρση της παραγράφου που αναφέρεται στην απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών σε θέσεις ΕΑΕ.
    4. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, που παραμένουν σε καθεστώς μόνιμης αναπλήρωσης των πάγιων και διαρκών αναγκών της Ειδικής Εκπαίδευσης εδώ και 14 χρόνια.
    5. Δημιουργία τμήματος ένταξης σε κάθε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    6. Συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπαιδευτικών κλάδων με σκοπό την αναβάθμιση των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης και της ομαλής λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ.

    Γαβριηλίδου Κωνσταντίνα

  • 8 Αυγούστου 2016, 23:27 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΟΙ 71/61 ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Ο ΥΠΕΡΟΓΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΕΝΑΣ 71/61 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ. ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 71/61. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ.

  • 8 Αυγούστου 2016, 23:19 | Μαρια

    Απαράδεκτο να μειώνονται έτσι οι εκπαιδευτικοι ΠΕ61 ΠΕ71. Απαράδεκτο να επανδρωνονται οι μονάδες ειδικης αγωγης με άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τ αντικείμενο. Ας σταματήσει πια αυτή η αδικία.

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:51 | Χρίστος

    Πρέπει όσοι/όσες εργάζονται στην εκπαίδευση να γνωρίζουν τι εστί «παιδί». Πως μεγαλώνει, πως αναπτύσσεται ο λόγος και η σκέψη του, πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Κι έπειτα έχοντας τη γνώση της ανθρώπινης υπόστασης του παιδιού να του διδάξουν ό,τι χρειάζεται. Το παιδί είναι «ένα» εξ αρχής και κανένας μεγάλος παιδαγωγός δεν μίλησε για ειδικό παιδί, μειονοτικό παιδί, παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Όλα τα προαναφερθέντα είναι ιδιαιτερότητες του «παιδιού». Και για να τα κατανοήσει καλύτερα ένας εκπαιδευτικός πρώτα μα πρώτα πρέπει να δει και να γνωρίσει το «παιδί» στη γενικότητα του. Όχι στις ιδιαιτερότητες . Άρα άμεση υποχρέωση της πολιτείας για να διασφαλίσει τα δικαιώματα του «παιδιού» είναι η υποχρεωτική θέσπιση της παιδαγωγικής επάρκειας για όποιον θέλει να διδάξει. Περαιτέρω αν δεν εργαστεί για 3-4 χρόνια στην γενική εκπαίδευση ώστε να αντιληφθεί τι εστί «παιδί» πριν πάει στην μειονοτική, διαπολιτισμική ή ειδική εκπαίδευση τότε θεωρείται ημιμαθής. Διότι οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών δεν επαρκούν. Συμπερασματικά, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΠΑΙΤΕ ή ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ως ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ όσων θέλουν να εργαστούν ως καθηγητές, δάσκαλοι κ.τ.λ. είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές, ωρομίσθιοι . Φτάνουν οι πειραματισμοί και το άνοιγμα σχολών (Βόλου- Μακεδονίας) για το βόλεμα ημετέρων καθηγητών Πανεπιστημίου, φτάνει να θυσιάζουμε το «παιδί» στο βωμό του συντεχνιακού βολέματος.

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:39 | Γρηγόρης

    Καταλαβαίνω ότι η κάθε πλευρά (απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής και απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων γενικής αγωγής με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών) προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει κατά ή υπέρ της τροπολογίας, αλλά, για το όνομα του θεού μην προβαίνετε σε χυδαίως αναληθή επιχειρήματα! Όλοι ξέρουμε τι σπουδάσαμε! Όλοι ξέρουμε πως ανάμεσα στους καλούς υπάρχουν και σκάρτοι! Όλοι ξέρουμε πως το χρήμα κινεί διαδικασίες γρηγορότερα απ’ ότι εμείς αποδείξαμε την αξία μας ως εκπαιδευτικοί. Μεταπτυχιακά εξ’ αποστάσεως, αναξιόπιστα σεμινάρια και εικονικές αναπηρίες θα φέρουν στις τάξεις των παιδιών μας εκπαιδευτικούς που δεν έχουν τα προσόντα της ΕΑΕ.

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συμφωνώ με την εξίσωση ΠΕ 71/61 με ΠΕ 60/70. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση και δικαιοσύνη απέναντι στα προσόντα και την προσφορά των ΠΕ 60/70 (με ειδίκευση). Εννοείται αυτό πρέπει να ισχύει και στους αναπληρωτές. Έλεος πια με τις σχολές ειδικής αγωγής(Όπου το Μακεδονίας δεν είναι καν ειδικής αγωγής) που αποτελούν ελληνική πατέντα χωρίς οι μισοί καν να έχουν παιδαγωγική επάρκεια.
    Ας αποκαταστήσει άμεσα το Υπουργείο όλα τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών!
    Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πολύ καλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη απόφαση!

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:24 | Γεωργία

    Είναι λυπηρό να υποβαθμίζονται σχολές τετραετούς φοίτησης με Παιδαγωγική Κατάρτιση και εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή για τα συμφέροντα μόνιμων εκπαιδευτικών Γενικής. Η εξομοίωση της σχολής του Βόλου και της Θεσσαλονίκης με την κατοχή ενός μεταπτυχιακού ή τη παρακολούθηση σεμιναρίων είναι άτοπη.

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:17 | Ντίνα

    Θεωρώ ότι ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.
    Από την στιγμή που ο/η συγκεκριμένος μαθητής/τρια εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία κι αλληλεπιδρά με τον/την εκπαιδευτικό της Γενικής Αγωγής είναι χρέος να δηλωθεί ότι η όλη εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στις αρχές και της Ειδικής Εκπαίδευσης όπως και της Γενικής, φυσικά. Εξάλλου, φαίνεται κι από το προαναφερθέν παράδειγμα ότι η Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γενική Αγωγή. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των μαθητών/τριών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης φοιτούν στην Γενική Αγωγή. Άρα, συμπερασματικά δεν νοείται δάσκαλος/α ή εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής χωρίς πλήρη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία σε τάξεις της Γενικής Αγωγής.
    Οι ΠΕ 60/70(με διδακτορικό/ μεταπτυχικό) είναι οι κατεξοχην κατάλληλοι για να προσφέρουν τόσο στη Γενική όσο και στην ΕΑΕ.
    υμφωνώ με την κατευθυνση του νομοσχεδίου! Μπραβο στο Υπουργειο για αυτό!

  • 8 Αυγούστου 2016, 22:14 | Ελένη

    Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ποια η σχέση ειδικής αγωγής – ενισχυτικής διδασκαλίας, ώστε η δεύτερη ν’ αποτελεί κριτήριο στελέχωσης Μονάδων Ειδικής Αγωγής από μόνιμους εκπαιδευτικούς με εμπειρία σε αυτή. Στη χώρα μας λειτουργούν για 15 περίπου χρόνια δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, απ΄τα οποία αποφοιτούν ειδικοί παιδαγωγοί. Οι περισσότεροι από αυτούς λοιπόν δεν έχουν επαναπαυθεί στο βασικό τους πτυχίο, αλλά έχουν προχωρήσει και σε μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες χρειάστηκαν πολύ κόπο και αρκετά χρήματα για να ολοκληρωθούν. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών, για χρόνια βιώνουν την ανασφάλεια, την αγωνία και το άγχος τον καιρό των προσλήψεων, αφού πιθανή θεωρείται η πρόσληψή της σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ακόμα και μετά την πολύχρονη περιήγησή τους σε διαφορετικά μέρη. Μετά από τα παραπάνω λοιπόν κι εφόσον το ίδιο το κράτος ίδρυσε τα πανεπιστημιακά αυτά ιδρύματα, οφείλει να εξασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Ευχής έργον θα ήταν μια καλή συνεργασία ενός εκπαιδευτικού γενικής εκπαίδευσης με τον εκπαιδευτικό ειδικής εκπαίδευσης, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  • 8 Αυγούστου 2016, 21:31 | Καλλιρρόη

    Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτή η εξίσωση;;;;;; Δεν υπάρχουν θέσεις για τους μόνιμους και θα την πληρώσουν τα παιδάκια που χρειάζονται ειδική διαπαιδαγώγηση; Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για το επάγγελμα, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι επάγω στην ειδική αγωγή. Το να μπουν σε αυτές της θεσεις οι δασκαλοι της γενικής αγωγής φαντάζει αδιανόητο. Οι ειδικοί παιδαγωγοί (ΠΕ71) εξειδικεύτηκαν εξαρχής σε αυτό και γνωρίζουν ότι εκεί θέλουν να προσφέρουν την αγάπη τους, το μεράκι τους, τις γνώσεις τους και την αφοσίωση τους. Με ποια λογική θα γίνει αυτή η εξίσωση;;;!!!!

  • 8 Αυγούστου 2016, 21:18 | Κώστας

    Όλη η τροπολογία έχει ως σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων του υπουργείου με τα σεμινάρια και τις επιμορφώσεις που θα προωθήσει για τους μόνιμους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών καθώς οι περισσότεροι αναπληρωτές αν δείτε στους πίνακες έχουν και σεμινάριο και μεταπτυχιακό και προυπηρεσία στην ειδική! Αν ψηφιστεί η τροπολογία μπορεί να δουλέψει μόνιμος στην ειδική που δεν έχει ούτε μια ώρα σεμινάριο και ούτε μια ώρα διδασκαλίας με παιδί με μαθησιακές δυσκολίες!

  • 8 Αυγούστου 2016, 21:01 | Μαριάνθη

    Απαράδεκτο. Μεγάλη αδικία. Τα άτομα που σπούδασαν στα τμήματα ειδικής αγωγής το έκαναν γιατί αυτό ήταν το επάγγελμα που ήθελαν πραγματικά να κάνουν. Οι υπόλοιποι δάσκαλοι με σεμινάρια και μεταπτυχιακά επέλεξαν να ασχοληθούν και με την ειδική αγωγή γιατί είδαν ότι δεν είχαν άλλη ελπίδα να δουλέψουν στον δημόσιο τομέα. Τώρα ξαφνικά ¨το άρθρο είναι δίκαιο και επιτέλους το υπουργείο λέει κάτι σωστό¨. Αν ήθελαν να συμβεί αυτό θα έπρεπε οι σχολές Ειδικής αγωγής να μην υπήρχαν καθόλου και όλοι όσοι ήθελαν να γίνουν ειδικοί παιδαγωγοί να γνώριζαν εξαρχής το μονοπάτι για να κάνουν αυτό που θέλουν.

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:50 | Γιούλη

    Επιτέλους τίθεται το ζήτημα στη σωστή του βάση, καθώς σε καμια χώρα του κόσμου δεν νοείται εκπαιδευτικός με εξειδίκευση που να μην έχει σαν κύρια ειδικότητα τη γενική αγωγή πρωτίστως. Είναι σαν να γίνεται κανείς ειδικός χειρούργος ή γυναικολόγος χωρίς να έχει κάνει γενική Ιατρική. Επιλπλέον οι ΠΕ 70/60 με εξειδίκευση και εμπειρία υπηρετούν τόσα χρόνια την ειδική αγωγή από επιλογή, με πλήρη συνείδηση.
    Δεν γίνεται να ισοπεδώνονται όλα σε αυτή τη χώρα και να συνεχίζουν οι συντεχνιακές λογικές που εξυπηρετούν τους αποφοίτους των τμημάτων Βολου/Μακεδονίας.
    Ευτυχώς τώρα πλέον φαίνεται οτι το Υπουργείο έχει την επιστημονικότητα και το σθένος να ανατρέψει την αδικία των τελευταίων χρόνων εις βάρος των ΠΕ 70/60(με διδακτορικα/μεταπτυχικά).
    Επικροτούμε το νομοσχέδιο!

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:38 | cb

    Έχοντας άτομο με Ε.Α. στο ΑΜΕΣΟ οικογενειακό μου περιβάλλον,θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη ρύθμιση που προσπαθούν να περάσουν για αλλη μία φορά εις βάρος των παιδιών. Οι δύο σχολές τετραετούς φοίτησης δίνουν όλη την απαραίτητη γνώση και πρακτική για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί Ε.Α. να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών. Πως είναι δυνατόν η κατάρτιση αυτή να συγκριθεί με μεταπτυχιακά που ξεκάθαρα έχουν εξαγοράσει κάποιοι προς όφελος τους; Οι εκπαιδευτικοί Ε.Α δικαίως καλύπτουν αυτές τις θέσεις, έστω κι ως αναπληρωτές. Δεν είναι ισάξια η τετραετή φοίτηση με ένα μεταπτυχιακό της κακίας ώρας! Ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές…

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:38 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Απαράδεκτη η πρόταση της κυβέρνησης, καθώς υποβαθμίζει την τετραετή φοίτηση των τμημάτων Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Βόλου και του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπλέον, τοποθετεί σε δομές Ειδικής Αγωγής άτομα με ελάχιστη ή μηδενική κατάρτιση και εμπειρία στον τομέα αυτό

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ61. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ 4 ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Ή ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ Ή ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ.

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:25 | ΜΑΡΙΝΑ

    ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΕΑΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΡΥΠΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:20 | ΣΟΦΙΑ Κ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΡΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!

  • 8 Αυγούστου 2016, 20:07 | Σιμος

    Είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ άδικο να προηγείται ή ακόμη και να βρίσκεται στην ίδια θέση ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής με έναν της τυπικής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό!Δηλαδή σε ποια Ελλάδα ζούμε τον 21ο αιώνα;Ο ειδικός παιδαγωγός είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες,διότι έχει τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό και ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΕ!Για ποιο λόγο τότε να υπάρχουν τα τμήματα ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;;;