Άρθρο 80

Το άρθρο 17 του ν.3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (28/Α΄) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

  • Δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμός στις υπηρεσιακές μεταβολές αφορά και στο υπό διαθεσιμότητα προσωπικό, καθώς η παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 εξαιρεί από την απαγόρευση μόνο την έκδοση πράξεων διαθεσιμότητας, και όχι τη μεταφορά θέσης/μετάταξη. Με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, το οποίο αναμένεται να γίνει στο προ εκλογών διάστημα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Προτείνεται η εξής διάταξη:

    Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (28/Α΄) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, με εξαίρεση πράξεις που αφορούν σε διαδικασίες μετακίνησης/μεταφοράς θέσης για το προσωπικό που έχει τεθεί υπό διαθεσιμότητα.

    Εναλλακτικά ρητή πρόβλεψη για αναδρομικό διορισμό την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αν η ημερομηνία λήξης της διαθεσιμότητας εμπίπτει στο χρονικό διάστημα απαγόρευσης.

    Τέλος εφιστούμε την προσοχή σας ότι το υπό διαθεσιμότητα προσωπικό δεν προστατεύεται από την απόλυση σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών, καθώς δεν υπάρχει σχετική μέριμνα στη νομοθεσία. Είναι ευκαιρία να ρυθμιστεί και το θέμα των εθνικών εκλογών σε αυτό το άρθρο.