Άρθρο 10 Υποβολή ετήσιας Δήλωσης Άσκησης Δραστηριοτήτων Επιρροής

1. Από την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι εκπρόσωποι συμφερόντων υποβάλλουν ηλεκτρονικά ετήσια δήλωση σχετικά με:
(α) Τον τομέα πολιτικής, το είδος της απόφασης και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους.
(β) Τα στοιχεία του προσώπου που άσκησε δραστηριότητα επιρροής, καθώς και του πελάτη του, εφόσον ενήργησε για λογαριασμό άλλου,
(γ) Τον τρόπο διεξαγωγής της δραστηριότητας επιρροής,
(δ) Τον φορέα της παρ. 2 του άρθρου 3 προς τον οποίο απευθύνθηκε η δραστηριότητα επιρροής.
2. Η δήλωση υποβάλλεται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους και αναφέρεται στις δραστηριότητες επιρροής του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση διαγραφής από το Μητρώο, η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά εντός ενός (1) μηνός από τη διαγραφή.
3. Η δήλωση του παρόντος είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Μητρώου. Οι πληροφορίες που περιέχονται στη δήλωση δημοσιεύονται σύμφωνα με διαδικασία που ορίζει η Εποπτεύουσα Αρχή.

  • 19 Ιουλίου 2021, 18:19 | ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ

    Στα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια που υπέβαλλε το VouliWatch, μπορούν να προστεθούν και τα εξής: Η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων απλώνεται σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι λείπει το στοιχείο της αμεσότητας. Περαιτέρω, όμως, πρέπει να τονιστεί ότι η ρύθμιση καταγραφής μόνο των δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων σε δράσεις επιρροής και όχι των θεσμικών φορέων είναι αδικαιολόγητα ετεροβαρής. Και αυτό γιατί δεν προβλέπει υποχρεώσεις διαφάνειας για τους θεσμικούς φορείς. Αντίθετα, σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ ή/και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην ίδια την ΕΕ καθιερώνονται υποχρεώσεις δημοσιότητας για τους δημοσίους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους συμφερόντων, είτε με την θέσπιση συγκεκριμένου μητρώου, είτε με την υποχρέωση τήρησης «ανοιχτής ατζέντας», είτε με την υποχρέωση των δημοσίων λειτουργών να αναφέρουν τις συναντήσεις τους στους ανωτέρους τους.
    Σύμφωνα με την ληφθείσα υπόψη κατά την νομοθετική πρωτοβουλία έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο “Lobbying in the 20th Century: Transparency, Integrity and Access” (σελ. 33), υπάρχει και η λύση του συνδυασμού του μητρώου δραστηριότητας των εκπροσώπων ομάδων επιρροής και της καθιέρωσης ανοιχτής ατζέντας για τους δημόσιου λειτουργούς, με την οποία η ΔΔ-Ελλάς συντάσσεται. Ειδικά για τους Υπουργούς, για τους Συμβούλους, αλλά και για όλα τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με την λήψη αποφάσεων θα πρέπει να καθιερωθεί η ανά τρίμηνο δημοσίευση όλων των Εξωτερικών συναντήσεων των Υπουργών και των λοιπών προσώπων, με ευθύνη των Γραφείων των Υπουργών, ανεξαρτήτως του εάν αυτές γίνονται με τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες επιρροής όπως προβλέπονται στο ΣχΝ ή όχι. Αυτή η ρύθμιση προβλέπεται λ.χ. παρ. 14 του άρ. 8 του Κώδικα Υπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου (2019), ο οποίος, όπως προκύπτει από την δημοσιευθείσα έκθεση συνεπειών του ΣχΝ, ελήφθη υπόψη στην κατάρτισή του αναφορικά με την ρύθμιση της λήψης δώρων από μέλη της Κυβέρνησης.

  • 15 Ιουλίου 2021, 11:04 | Teemu Lehtinen

    Annual report by the lobbyists is unnecessary provided that they operate within the framework of the general requirements of the law. The more complicated the process is made, the more activity will be driven even further away from where it can be controlled and overseen. Such requirements can have negative impact on transparency and the objectives of this law given that they discourage registration and further increase informal and non-transparent forms of influence of those best placed.

    If the purpose of the legislator is to increase competition, bring more transparency and control to the lobbying in Greece, it has to be done gradually.

  • Κρίνουμε πως τα στοιχεία προς δημοσίευση των ετήσιων δηλώσεων που επιλέχθηκαν δεν επαρκούν για την επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού του Μητρώου Διαφάνειας. Επίσης η συχνότητα δημοσίευσης των εκθέσεων (ετήσια βάση) δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της παρούσας ρύθμισης, το πλαίσιο της διαφάνειας καθώς και της εποπτείας/πρόληψης. Οι εκθέσεις θα πρέπει να δημοσιεύονται ανά τετράμηνο τουλάχιστον.

    Οι εκθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

    ● Την καταγραφή κάθε συνάντησης ανάμεσα σε θεσμικά όργανα και εκπροσώπων συμφερόντων.
    ● Τη χρονική περίοδο όπου έλαβαν χώρα οι συναντήσεις.
    ● Το πεδίο πολιτικής αλλά και το συγκεκριμένο θέμα της κάθε συνάντησης.
    ● Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κάθε συνάντησης.
    ● Το ονοματεπώνυμο του/της εκπροσώπου συμφερόντων που ήταν παρών/ούσα στη συνάντηση.
    ● Την καταγραφή του ονόματος του πελάτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που εκπροσωπεί ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων.
    ● Το όνομα και τη θέση που κατέχει το θεσμικό όργανο (φυσικό πρόσωπο) με το οποίο συναντήθηκε ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων.
    ● Τυχόν θέση σε θεσμικό όργανο που κατείχε στο παρελθόν ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων ή τα μέλη της ομάδας συμφερόντων αλλά και μέλη της οικογένειας αυτών (για την αποφυγή του φαινομένου των «περιστρεφόμενων θυρών»).
    ● Έναν προϋπολογισμό για τις δράσεις άσκησης επιρροής.

    Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να είναι δημοσιευμένες – προσβάσιμες ΚΑΙ στο Μητρώο. Επίσης θα πρέπει να καταχωρούνται σε αυτό σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τουλάχιστον εντός μιας εβδομάδας από την/τις συνάντηση/συναντήσεις.