Άρθρο 9 Εγγραφή στο Μητρώο

1. Ο εκπρόσωπος συμφερόντων εγγράφεται ηλεκτρονικά στο Μητρώο δημιουργώντας λογαριασμό και δηλώνοντας τα παρακάτω στοιχεία:
(α) Σε περίπτωση φυσικού προσώπου, το όνομα και το επώνυμό του,
(β) σε περίπτωση νομικού προσώπου, την επωνυμία, την νομική μορφή, και την έδρα του, καθώς και το όνομα και το επώνυμο του νόμιμου εκπροσώπου του,
(γ) τον Α.Φ.Μ. των ως άνω υπό περ. α) και β) προσώπων,
(δ) τα στοιχεία επικοινωνίας του ως άνω υπό περ. α) φυσικού προσώπου και του υπό περ. β) νομικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων διεύθυνσης επαγγελματικής δραστηριότητας, ηλεκτρονικής διεύθυνσης και ιστοσελίδας,
(ε) τους τομείς ενδιαφέροντος,
(στ) δήλωση ότι το περιεχόμενο των ως άνω στοιχείων είναι αληθές,
(ζ) δήλωση συναίνεσης ως προς την ανάρτηση των ως άνω δεδομένων και της ετήσιας δήλωσης του άρθρου 10 στο Μητρώο.
2. Σε περίπτωση διαπίστωσης υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων, ο Διαχειριστής δύναται να καλεί τον εκπρόσωπο συμφερόντων προς συμπλήρωσή τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν τα στοιχεία της παρ. 1, η εγγραφή δεν γίνεται δεκτή.
3. Για οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω στοιχείων, ο εκπρόσωπος συμφερόντων υποχρεούται να επικαιροποιεί τον λογαριασμό της παρ. 1, το αργότερο εντός ενός (1) μηνός.
4. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι αόριστης διάρκειας.
5. Ο εκπρόσωπος συμφερόντων μπορεί οποτεδήποτε να διαγράψει τον λογαριασμό του από το Μητρώο.
6. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, χορηγείται από τον Διαχειριστή πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο, καθώς και αριθμός Μητρώου.
7. Για τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται σύμφωνα με την παρ. 1, το Μητρώο Διαφάνειας δύναται να διασυνδέεται με άλλα μητρώα φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄134).

  • Κρίνουμε πως τα στοιχεία καταχώρησης που επιλέχθηκαν δεν επαρκούν για την επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού του Μητρώου Διαφάνειας. Το συγκεκριμένο μητρώο θα πρέπει να έχει και εποπτικό χαρακτήρα περιέχοντας ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις άσκησης επιρροής (καταγραφή τους) και να μην αποτελεί μονάχα ένα ευρετήριο/κατάσταση εγγεγραμμένων μελών.

    Συγκεκριμένα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον:

    ● Την καταγραφή κάθε συνάντησης ανάμεσα σε θεσμικά όργανα και εκπροσώπων συμφερόντων.
    ● Τη χρονική περίοδο όπου έλαβαν χώρα οι συναντήσεις.
    ● Το πεδίο πολιτικής αλλά και το συγκεκριμένο θέμα της κάθε συνάντησης.
    ● Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κάθε συνάντησης.
    ● Το ονοματεπώνυμο του/της εκπροσώπου συμφερόντων που ήταν παρών/ούσα στη συνάντηση.
    ● Την καταγραφή του ονόματος του πελάτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που εκπροσωπεί ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων.
    ● Το όνομα και τη θέση που κατέχει το θεσμικό όργανο (φυσικό πρόσωπο) με το οποίο συναντήθηκε ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων.
    ● Τυχόν θέση σε θεσμικό όργανο που κατείχε στο παρελθόν ο/η εκπρόσωπος συμφερόντων ή τα μέλη της ομάδας συμφερόντων αλλά και μέλη της οικογένειας αυτών (για την αποφυγή του φαινομένου των «περιστρεφόμενων θυρών»).
    ● Έναν προϋπολογισμό για τις δράσεις άσκησης επιρροής.

    Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να είναι δημοσιευμένες και προσβάσιμες στους επισκέπτες του Μητρώου.

    Τέλος τα στοιχεία του μητρώου (τα στοιχεία των εκπροσώπων και οι πληροφορίες των συναντήσεων) θα πρέπει να ανανεώνονται σε μηνιαία βάση τουλάχιστον, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο εποπτικός του χαρακτήρας.