ΕΝΟΤΗΤΑ IV – 1. Αναφέρατε τις εκτιμήσεις για τις σημερινές δυνατότητες της δικτυακής υποδομής που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τον δικό σας ρόλο που έχετε επιλέξει ως φορέας.

1. Αναφέρατε τις εκτιμήσεις για τις σημερινές δυνατότητες της δικτυακής υποδομής που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τον δικό σας ρόλο που έχετε επιλέξει ως φορέας. (απαντήστε…)

  • 26 Απριλίου 2010, 21:00 | Βασίλης Μερεκούλιας

    Τα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί αποτελούν σπόρο για την ανάπτυξη του FTTH στην πόλεις που υλοποιήθηκαν. Τεχνικά έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού τελικών χρηστών ενώ η δικτυακή υποδομή που έχει αναπτυχθεί καλύπτει σημαντικό μέρος των πόλεων καθώς και μεγάλο αριθμό σημείων δημόσιου ενδιαφέροντος. Εντούτοις, ολοκληρωμένη εικόνα των δικτύων σε όλες τις πόλεις δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό κατοικιών – δυνητικών πελατών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δίκτυα αυτά. Προτείνεται να υλοποιηθεί – παρασχεθεί – κάποιο ανοιχτό περιβάλλον με δυνατότητες γεωγραφικής απεικόνισης και σχετικά υπόβαθρα (για παράδειγμα google earth), το οποίο θα περιλαμβάνει και γεωγραφικά υπόβαθρα, στο οποίο οι τεχνικοί σύμβουλοι των έργων θα αναρτήσουν τις τελικές οδεύσεις των έργων.

  • Τα ΜΑΝ που έχουν ήδη κατασκευαστεί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των πόλεων και συνδέουν πολλούς φορείς του δημοσίου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν απολήξεις και δεσμευμένοι χώροι (από τους Δήμους) κοντά σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτη φάση, είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών FTTB/Η για τους φορείς του δημοσίου καθώς και η με μικρό κόστος παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε πολίτες, ταυτόχρονα είναι εύκολη η ανάπτυξη δικτύου VDSL, σε συνεργασία, όμως, με τον ΟΤΕ που διαθέτει τα ΚΑΦΑΟ.

  • Πρέπει να γίνει αναλυτική παρουσίαση και να δοθεί το GIS υπόβαθρο για να εκφέρει γνώμη ο πάροχος. Με κάποιο τρόπο πρέπει πολύ σύντομα να «μαζευτεί» όλη η διαθέσιμη γεωγραφική πληροφορία και να είναι δημόσια διαθέσιμη.

  • 15 Απριλίου 2010, 16:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

    Οι σημερινές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Κυρίως μπορούμε να συνδέσουμε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ τους καταργώντας ασύρματα links.