ΕΝΟΤΗΤΑ IV – 4. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την διασύνδεση από την πολιτεία των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και γιατί;

4. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την διασύνδεση από την πολιτεία των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και γιατί; Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι τα βασικά κριτήρια μιας τέτοιας διασύνδεσης; (απαντήστε…)

  • 26 Απριλίου 2010, 21:11 | Βασίλης Μερεκούλιας

    Σήμερα έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σε πανελλαδικό επίπεδο πολλά επικαλυπτόμενα δίκτυα τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν διασύνδεση μεταξύ των MANs. Η διασύνδεση των δικτύων θα πρέπει να εξεταστεί μόνο σε περιοχές όπου η αγορά δεν μπορεί να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες σε λογικό κόστος και με ικανοποιητική ποιότητα, είτε εξαιτίας τεχνικής αδυναμίας τεχνικά είτε λόγο μη καλής λειτουργίας του ανταγωνισμού.

  • Θεωρούμε, έχοντας ως δεδομένη την παρούσα κατάσταση της χώρας καθώς και την ύπαρξη των δικτύων των παρόχων της που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια της πρόσκλησης 157, ότι η διασύνδεση των ΜηΔΟΙ δεν θα πρέπει να περιληφθεί στις υποχρεώσεις του διαχειριστή των ΜΑΝ, ούτε και να γίνει με έξοδα ή επιδότηση του ελληνικού δημοσίου. Θα μπορούσε απλά να επιδοτηθεί η χρήση κενών σωλήνων ή dark fiber από τους ήδη υπάρχοντες.

  • Πρέπει να αποτελέσει λύση σε συνδυασμό με τη διακήρυξη του έργου FTTH. Είναι ασαφές και θολό το πώς αυτό το έργο θα συνεργαστεί με το FTTH. Τα δύο έργα ΔΕΝ είναι πάντα συμπληρωματικά παρά μόνο ενδεχομένως στην αρχική φάση. Εάν για παράδειγμα ο ανάδοχος του FTTH επιθυμεί να πάει σε περιοχές που καλύπτουν τα ΜΑΝ τότε θα μπορεί ως πελάτης να πάρει προσφορά και χρησιμοποιήσει υποδομές των ΜΑΝ. Τί θα γίνει όμως στην περίπτωση που θα θέλει να πάρει σε «λευκή» περιοχή; Σε περιοχή που δεν υπάρχουν υποδομές ΜΑΝ; Σε αυτές τις περιοχές οι δύο Διαχειριστές θα είναι ξεκάθαρα και ανταγωνιστές, θα πρέπει να δημιουργήσουν πολλαπλές υποδομές και εν΄τέλει θα οδηγηθούμε σε ένα μη βιώσιμο αποτέλεσμα. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος τα οποιαδήποτε «βαρίδια» δεσμεύουν τον Διαχειριστή των ΜΑΝ (π.χ. κοστοστρέφεια, δωρεάν συντήρηση των δημόσιων/δημοτικών οπτικών ινών) να δημιουργούν στρέβλωση του ανταγωνισμού. Άρα πρέπει και οι δύο περιπτώσεις να λειτουργήσουν με ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.
    Η Πολιτεία έχει ήδη επενδύσει σε δίκτυα RAN μέσω της πρόσκλησης 157. Τα δίκτυα αυτά σε συνδιασμό με τα δίκτυα του ΟΤΕ είναι αρκετά προκειμένου να υπάρχει επαρκής διασύνδεση σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε ίσως να γίνει διαπραγμάτευση με τους τελικούς δικαιούχους της Π157 την παροχή dark fiber διασύνδεση προς το διαχειριστή.

  • 24 Απριλίου 2010, 19:28 | ραπτης οδυσσεας

    η αναγκη ειναι δεδομενη για την λειτουργια των ολοκληρωμενων υπηρεσιων και συναλλαγων με το Δημοσιο(τουλαχιστο)