Άρθρο 1 Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

1. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται και λειτουργεί Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Το Γραφείο έχει ως αποστολή την καταγραφή, την εξέταση και περαιτέρω προώθηση καταγγελιών πολιτών σε βάρος του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες αφορούν, εκτός από βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρεπείας κατά την έννοια του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα και με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, την άσκηση μη νόμιμης βίας κατά την σύλληψη, την κράτηση ή τη μεταγωγή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και γενικά κάθε περίπτωση εκδήλωσης βίαιης, βάναυσης, ταπεινωτικής, προσβλητικής ή οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς ανεξαρτήτως αν αυτή στοιχειοθετεί πειθαρχική παράβαση ή ποινικό αδίκημα που τελέστηκε εν ώρα υπηρεσίας ή μη από προσωπικό των ανωτέρω υπηρεσιών.

2. Τα γραφεία, τα οποία σε κάθε περίπτωση ευρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός διατίθενται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία του Γραφείου καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ειδικού φορέα «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 23:22 | theoanto

    Κύριε υπουργέ θα σας μιλήσω σαν πολίτης αλλά και ως μάχιμος αστυνομικός που είμαι από την πρώτη στιγμή της εξόδου μου από την σχολή, πριν από 9 χρόνια, έως σήμερα. Αγαπώ αυτό το επάγγελμα, ζω από αυτό και θέλω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πολίτες αυτής της χώρας, όπως και το κάνω όπως θέλω να πιστεύω ως ενσυνείδητος πάνω από όλα πολίτης . Οι αυθαιρεσίες των αστυνομικών πρέπει απλά να τιμωρούνται. Το πειθαρχικό δίκαιο που μας διέπει κατά την άποψη μου είναι σκληρό αλλά δίκαιο και δεν υπάρχει αντίστοιχο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αν και επιδέχεται κάποιες τροποποιήσεις – βελτιώσεις .
    Το έργο του Αστυνομικού είναι ιδιόμορφο και πολυσύνθετο και ο Αστυνομικός δεν είναι απλά ακόμα ένας ‘’δημόσιος υπάλληλος’’. Καθημερινά και πάντα ακολουθούμενος τους νόμους και το σύνταγμα έρχεται σε αντιδικίες με πολίτες, οι οποίοι άλλοτε είναι καλοπροαίρετοι, κακοπροαίρετοι, εριστικοί, αντιδραστικοί και άλλοτε σκληροί κακοποιοί.
    Έχω την πεποίθηση ότι έχετε την βούληση και την θέληση να πάτε το σώμα της Αστυνομίας μπροστά, έχοντας όραμα. Με την στάση όμως που τηρείται ,τα πρώτα δείγματα γραφής τα οποία δίνεται, τις δηλώσεις τις οποίες κάνετε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ευκολία με την οποία τίθενται οι ένστολοι σε διαθεσιμότητα (με το να τίθεται κάποιος σε διαθεσιμότητα γνωρίζεται το οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται? Χάσιμο μέρος του βασικού του μισθού, πενθήμερα, βραδινά, επιδόματα….. δικηγόρους για την υπεράσπιση του κ.τ.λ.), το μοναδικό πράγμα το οποίο αποκομίζουν όλοι ένστολοί είναι φόβος και μόνο φόβος, με ότι συνεπάγεται αυτό στην άσκηση των καθηκόντων τους.
    Φόβος μήπως κάποιος κακοπροαίρετος πολίτης ο οποίος δεν του άρεσε του η έννομη ενέργεια κάποιου Αστυνομικού τον καταγγείλει επώνυμα παρουσιάζοντας στρεβλά τα γεγονότα για λόγους αντεκδίκησης ή και ανώνυμα στην νέα υπηρεσία η οποία βρίσκεται στα σκαριά και ελαφράτυ καρδία βγει σε διαθεσιμότητα.
    Όσο για τους επίορκους αστυνομικούς με συνοπτικές αλλά δίκαιες διαδικασίες (και όχι ασκώντας επικοινωνιακή πολιτική) να αποτάσσονται σιωπηλά από το σώμα.
    Εύχομαι καλή αρχή να έχετε στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει και να γνωρίζεται ότι για επιτύχετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας τους ένστολους το οποίο επιτυγχάνεται μόνο όταν θα το αφουγκραστείτε και θα το καταλάβετε

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 23:36 | Βασίλης Τσιτωνακης

    Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη οι απόψεις και θέσεις της ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ
    στη παρουσα διαβουλευση!! Συγχαρητηρια!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ

    ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ….
    ΠΕΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΟΜΩΝ. Ανδρέας Λασκαράτος

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Καταρχάς συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Ένας τέτοιος θεσμός είναι μία πρώτη ουσιώδης διαρθρωτική αλλαγή για τη διόρθωση των κακώς κειμένων στην αστυνομία μας.

    Τρία σύντομα σχόλια:

    1) Θα ήταν σκόπιμο το Γραφείο να επιλαμβάνεται και υποθέσεων για ταπεινωτικές, ανάρμοστες ή αυθαίρετες (όχι πράξεις αλλά) παραλείψεις.

    Γιατί λ.χ. να μην μπορεί να καταγγείλει κανείς σε αυτό την απλή, χωρίς αντίδραση παρακολούθηση εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων οχημάτων που κινούνται σε πεζοδρόμια ή πεζόδρομους και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πεζών;

    2) Θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύονται (λ.χ. στο διαδίκτυο) τα πορίσματα τουλάχιστον σε όσες υποθέσεις έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον – στο πρότυπο της δημοσίευσης των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη.

    3) Καίριο θα ήταν να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη το Γραφείο να στελεχωθεί από ανθρώπους με σπουδές, εμπειρία ή δημοσιεύσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα ή σχετικά αντικείμενα, όπως είναι στελεχωμένο το αντίστοιχο τμήμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Διαφορετικά, μπορεί να αποτελέσει απλώς ένα Γραφείο που θα εξορθολογίζει ή θα δίνει αόριστες απαντήσεις για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες.

    Με ένα λόγο: Πρέπει το νέο Γραφείο να δημιουργηθεί στο πρότυπο των Ανεξάρτητων Αρχών και όχι να μοιάσει στα Γραφεία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου των Υπουργείων ή στις διάφορες αρχές που σήμερα διενεργούν τις ΕΔΕ τύπου «υπόθεσης ζαρντινιέρας», τις οποίες πολύ σωστά εσείς, κύριε Υπουργέ, θεωρείται ντροπή για το αστυνομικό σώμα.

    Με τιμή,
    Χαράλαμπος Αθ. Παπαδόπουλος
    Δικηγόρος, Υποψ. Δ.Ν., MPhil, MJur

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 22:06 | ΠΟΑΣΥ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
    (ΠΟΑΣΥ) (ΠΟΑΞΙΑ)

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2009
    Αριθ. Πρωτ.: 900/9/5

    Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
    κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη

    Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», καταθέτουμε σήμερα τις δικές μας απόψεις , διατυπώνοντας όμως δημοσίως την αταλάντευτη θέση μας ότι ο νεωτερισμός της ανοικτής διαβούλευσης θεμάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και την ασφάλεια γενικότερα της χώρας μας, δεν μπορεί προφανώς να υποκαταστήσει και να υπερακοντίσει το θεσμικό διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς των οικείων χώρων που αφορούν τα υπό διαβούλευση νομοθετήματα, με συγκεκριμένες καταληκτικές δεσμεύσεις και θέσεις ως απόρροια του δια ζώσης διαλόγου . Άλλως οδεύουμε στην τακτική του παράλληλου μονολόγου.

    Ειδικότερα έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

    Η φιλοσοφία του παρόντος ΠΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όπως την είχαμε διατυπώσει και προ διετίας, με την πρότασή μας για τη σύσταση γραφείου διερεύνησης καταγγελιών και παραπόνων, όπου επιδιώκαμε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής που θα εγγυούταν αφενός τα δικαιώματα των συναδέλφων μας, αφετέρου δε την ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων, χωρίς δηλαδή να εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια υπονοιών περί συγκάλυψης λόγω «συναδελφικής αλληλεγγύης», για λόγους δήθεν «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» ή του γοήτρου της όποιας υπηρεσίας.
    Κυρίαρχα τονίζουμε όμως ότι εάν δεν ενισχυθούν και αναβαθμισθούν ποιοτικά οι υφιστάμενες λειτουργίες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων δεν μπορούμε να προσδοκούμε κανένα θετικό αποτέλεσμα .
    Εμμέσως πλην σαφώς , από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω ΠΔ διαχέεται μομφή ανεπάρκειας για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, από τις οποίες πρέπει να ζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι όποιες δυσλειτουργίες . Επ΄ αυτού θα ήταν σημαντική η δημόσια τοποθέτηση των προϊσταμένων των υπηρεσιών αυτών ή των εκπροσώπων τους για το υπό θέσπιση ΠΔ , κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει .
    Δεύτερη σημαντική παρατήρηση αφορά τη συγκρότηση της αρμόδιας Εισηγητικής Επιτροπής, καθώς έτσι όπως προτείνεται υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες αμφισβητήσεις του ρόλου της.
    Δεν πρέπει να υπάρχει εξάρτηση των μελών της καθ’ οιονδήποτε τρόπο , με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη . Τα μέλη της αντί να ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό, πρέπει να επιλέγονται από την αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η ανεξαρτησία της λειτουργίας του . Επιπλέον, η Εισηγητική Επιτροπή πρέπει να διευρυνθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου ή και άλλων φορέων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή το ζητούμενο είναι η ανεξαρτησία του οργάνου διερεύνησης των όποιων καταγγελιών, ως συνδικαλιστικοί φορείς δεν ζητήσαμε καν τη δική μας συμμετοχή, σε αντίθεση με τη δηλωμένη θέση μας για συμμετοχή π.χ. στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τούτων δοθέντων, η στέγαση και μόνο του Γραφείου σε εγκαταστάσεις εκτός υπουργείου και αστυνομικών υπηρεσιών (άρθρο 1), προφανώς δεν διασφαλίζει από μόνη της την ανεξάρτητη λειτουργία του, παρά το γεγονός ότι καθιστά πράγματι πιο εύκολη και φιλική στον πολίτη την προσέλευσή του. Για τους πολίτες από την άλλη πλευρά, πρέπει να καθορισθούν χρονικά όρια ,καθώς πουθενά δεν γίνεται λόγος για τις προθεσμίες εντός των οποίων μπορούν να καταγγέλλουν συμβάντα στο Γραφείο για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
    Συνεχίζοντας επισημαίνουμε και τις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λειτουργία της Αστυνομίας, με χαρακτηριστική αυτή του έτους 2008 που είναι καταπέλτης. Υπήρξε συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ανεξάρτητης αυτής Συνταγματικής Αρχής και αν όχι γιατί; (Ως γνωστόν, κάθε χρόνο οι εκθέσεις επαναλαμβάνονται). Έχοντας αυτό το δεδομένο, ας εξεταστούν οι αιτίες του φαινομένου, οι οποίες και να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη για την ουσιαστική λειτουργία του συγκεκριμένου Γραφείου και όχι μόνο για την τυπική προσαρμογή μας ως Χώρας στα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Από πλευράς μας, υπάρχει προβληματισμός για τη μικρή ανταπόκριση πολιτών και ενστόλων (αστυνομικών –πυροσβεστών –λιμενικών) στη διαβούλευση μέσω διαδικτύου.
    Τέλος, τονίζουμε ότι αυτό το ώριμο και παραγωγικό αίτημα των Ομοσπονδιών μας, πρέπει να συνοδευθεί ταυτόχρονα από δομικές θεσμικές αλλαγές για την επανίδρυση της Αστυνομίας εάν θέλουμε να διασφαλισθεί πράγματι η καινοτόμος αξία του .

    Για την Ε.Γ. της Π. Ο. ΑΣ. Υ. Για την ΠΟΑΞΙΑ

    Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

    ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρ. ΛΑΖΟΣ Παν. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ Δημ. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάν.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ για την ανάληψη καθηκόντων σας στο γνώριμο σε σας και μετονομαζόμενο πλέον Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
    Θεωρείστε από το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών αλλά και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, ως ο καταλληλότερος υπουργός για αυτό το υπουργείο.
    Με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως υπουργός στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η συντριπτική πλειοψηφία των Αστυνομικών χάρηκε και παράλληλα ένοιωσε υπερηφάνεια και ελπίδα ότι θα ανακτήσει της χαμένη της αξιοπρέπεια μαζί με την εμπιστοσύνη των πολιτών που τόσο πολύ έχει κλονιστεί τον τελευταίο καιρό.
    Για να επιτευχθεί αυτό όμως, ο πολίτης πρέπει να νοιώσει ασφαλής από κάθε άποψη.
    Για να νοιώσει ασφαλής ο πολίτης πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς και αυτοί που είναι ταγμένοι να τον υπηρετούν και να τον προστατεύουν. Για να νοιώσουν ασφαλείς όμως οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, απατούνται, εκπαίδευση, μέσα και υποδομές.
    Συμφωνώ κι εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοί μου αστυνομικοί, με την σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Π.Δ. συμπληρωμένο με τις διευκρινιστικές παρατηρήσεις.
    Πιστεύω πως με την ίδρυση αυτού του γραφείου θα ενισχυθεί πράγματι η αξιοπιστία των σωμάτων ασφαλείας και παράλληλα θα ενδυναμωθεί η επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. Θα πάψει έτσι να αιωρείται και η υπόνοια ότι η όποια αυθαιρεσία συγκαλύπτεται.
    Παρ όλα αυτά όμως η σύσταση αυτού του γραφείου ως πρώτη προτεραιότητα εξυγίανσης των σωμάτων ασφαλείας θεωρώ ότι είναι λάθος.
    Αυτή τη στιγμή εκείνο που επείγει στα σώματα ασφαλείας είναι να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Να δρουν και να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί το ζητούμενο, δηλαδή η μείωση ως και η πάταξη εντελώς των περιστατικών αυθαιρεσίας.
    Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού και την συνεχή ενημέρωση του. Την διά βίου εκπαίδευση που εισηγείστε κι εσείς ο ίδιος. Δηλαδή με συνεχείς εκπαιδεύσεις για το προσωπικό σε θέματα νομοθεσίας , σε θέματα συμπεριφοράς και σε θέματα νόμιμων και ενδεδειγμένων τεχνικών ανάλογων με αυτών που χρησιμοποιούν και οι συνάδελφοί μας στην ευρωζώνη.
    Δεν είναι τυχαίο και δεν φταίνε μόνο τα σώματα ασφαλείας που η χώρα μας κατατάχτηκε για το έτος 2009, στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διαφθορά και στην 71η θέση στην παγκόσμια λίστα.
    Αυτό όμως πρέπει να θεσπιστεί και να λειτουργήσει άμεσα και μετά να προχωρήσετε στην σύσταση του προτεινόμενου γραφείου. Το οποίο θα πρέπει να γίνει θεσμός και να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    Να γίνει μια ανεξάρτητη αρχή που θα ασχολείται με όλα τα παράπονα για αυθαιρεσίες όλων των δημόσιων υπαλλήλων και εντός αυτής της αρχής να υπάρχουν τα επιμέρους γραφεία κι εκεί μέσα να υπάρχει και το εν λόγω γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας για τα σώματα ασφαλείας που σχεδιάζετε.
    Μπράβο για την πρωτοβουλία σας και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:36 | ΞΕΝΕΡΩΤΟΣ

    Δεν χρειαζόμαστε άλλα γραφεία, υπηρεσίες και επιτροπές.

    Θα πρέπει αυτοί που ήδη υπάρχουν στην αστυνομία και σε όποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όποιος δεν μπορεί η δεν θέλει να πηγαίνει σπίτι του (και στη φυλακή).

    Άλλο μονιμότητα και άλλο ισοβιότητα στο δημόσιο.

    Νόμοι υπάρχουν. Εφαρμόστε τους επιτέλους και τιμωρήστε.
    Αν δεν τιμωρείται κανείς δεν γίνεται τίποτα.

    Αρκετά πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος για το κράτος των υπεράριθμων και των ανίκανων.

    ΥΓ. Καλά κάνατε που βγάλατε τους αστυνομικούς στο δρόμο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 10:21 | E.K.

    Για τη διαπίστωση των βασανιστηρίων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Αρχές / Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, που έχει υιοθετηθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων. Η σχετική διαδικασία δεν περιορίζεται στον τρόπο έκδοσης βεβαιώσεων από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αφού μεταξύ άλλων απαιτείται και η διενέργεια συνέντευξης με το θύμα και η συνεργασία διαφόρων επαγγελματιών. Για το Πρωτόκολλο, που προβλέπει αναλυτικά τις σχετικές διαδικασίες: βλέπε σε http://www.ohchr.org/Documents/Publications/training8Rev1en.pdf

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 10:30 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Θα σας πω την άποψη μου ως ενστολος πολίτης αυτής της χώρας την οποία όλοι μας λιγότερο ή περισσοτερο με τις πράξεις μας ή μη πράτωντας τίποτα έχουμε ΄΄κρατήσει πίσω΄΄ σε όλους τους τομείς σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Υπηρετώ στο ΛΣ καιπιστεύω οτι η δημιουργία αυτού του γραφείου είναι επιβεβλημένη.Ναι πρέπει να προστατευεί ο πολίτης!Ναι υπάρχουν απαράδεκτες συμπεριφορές και νοοτροπίες στην ΕΛ.ΑΣ και το ΛΣ! Οτι αρνητικό έχει η υπόλοιπη κοινωνία το συναντούμε και στα Σώματα Ασφαλείας , η διαφορά είναι οτι λόγω της φύσης του αντικειμένου των εργαζομένων σε αυτα, ολες τα αρνητικά στοιχεία εκπέμπονται εντονότερα και με ιδιαίερα αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες αλλά και για τους ένστολους που εκτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Πιστεύω οτι η δημιουργία του εν λόγω γραφείου σίγουρα προστατεύει τους πολίτες , ΄΄παγώνει΄΄ τους επίδοξους επίορκους κάθε είδους και φυσικά προστατευει και όλους τους τίμιους και ευσυνείδητους Ενστολους.
    Επιτέλους ας πάνε στο σπίτι τους η΄και στη φυλακή αν έτσι πρέπει, όλοι αυτοί που πληγώνουν την Ελληνική κοινωνία και ντροπιάζουν την στολή που φοράνε. Να σημειώσω οτι αν δεν δουλέψουν με γρήγορους ρυθμούς και οι θεσμοί της Δικαιοσύνης (Πειθαρχικά-Ποινικά) το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο. Ευχομαι καλή αρχή!! απο καρδιάς!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | Κισσανδράκης Γεώργιος

    Πρόταση

    Να εγκατασταθούν σε όλα τα οχήματα των σωμάτων ασφαλείας κάμερες για να
    καταγράφουν εικόνα και ήχο

    Επίσης να εγκατασταθεί μικροκάμερα στα καπέλα/κράνη/εξάρτηση των αστυνομικών
    και στα τμήματα

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 01:18 | Βαγγέλης

    Σκοπεύετε να κηρύξετε εκτός νόμου τις νεοναζιστικές οργανώσεις (όπως προβλέπεται από τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στον ΟΗΕ) και να τις πατάξετε όπως τους αξίζει;

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | ΠΗΓΑΣΟΣ

    TO ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΔ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
    ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΟΣΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ.
    ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ,Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΘΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ »ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ» ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ.
    ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΡΩΑ
    ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ. Ε Λ Ε Ο Σ…

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 00:15 | Ιάσονας Χατζηθεοδώρου

    Από τα προτεινόμενα άρθρα καταλαβαίνω πως το Υπουργείο διατίθεται να δημιουργήσει ένα γραφείο παραπόνων διαβιβαστικού χαρακτήρα η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της αιτιολογικής έκθεσης και θα λειτουργεί σαν φιλικός και λειτουργικός ενδιάμεσος του καταγγέλοντος και των σωμάτων ασφαλείας. Σωστά λοιπόν παραμένει εντός της αρμοδιότητας του Υπουργείου, αλλά ξεχωριστά από τις υπόλοιπες διευθύνσεις και υπηρεσίες. Όπως ορθά πολλοί έχουν επισημάνει, είναι λογικό να βρεθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ένας υπέρογκος αριθμός καταγγελιών ο οποίος όμως θα αντικατοπτρίζει μονάχα την δυσλειτουργικότητα της τωρινής κατάστασης (το 2008 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων είχε μόλις 431 καταγγελίες και 212 δικογραφίες), και εν ταύτει περιπτώση είναι αναμενόμενο σε εύλογο χρονικό διάστημα να εναρμονιστεί η ένταση των καταγγελιών σε ένα λογικό αριθμό.

    Είναι καίριο να διευκρινιστεί στο παρών ΠΔ, η σχέση που θα έχει με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς (Δ.Εσ.Υπ., πειθαρχικά συμβούλια, εισαγγελείς κλπ), ενώ ακόμη, είναι σημαντικό το παρών ΠΔ να ενισχυθεί από ΥΑ και διοικητικές πράξεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την επαρκή στελέχωση των συναρμόδιων διευθύνσεων και φορέων ώστε το νομοθετικό πνεύμα να εκτελεσθεί επαρκώς και να μην παραμείνει σε μια κόλλα χαρτί.

    Δυστυχώς όμως, δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς εντός των σωμάτων επί της ουσίας. Η προτεραιότητα που θέτει το Υπουργείο στο παρών ΠΔ, είναι σίγουρα επικοινωνιακού χαρακτήρα αφού τα λειτουργικού χαρακτήρα ζητήματα (εκπαίδευση και εξοπλισμός, σχέσεις ανωτέρων-υφισταμένων, σχέσεις μεταξύ διευθύνσεων, νομιμότητα διαταγών) έχουν αφεθεί για το μέλλον, χωρίς φυσικά να αναιρείται και η όποια σπουδαιότητα του παρόντος. Όσο αναφορά επί της διευρυμένης ουσίας γύρω από τη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας, από τα διάφορα σχόλια αναδύονται σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν άγνωστα στη κοινή γνώμη, και πιθανολογώ, και στη πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών και πολιτικών στελεχών του υπουργείου.

    Χαρακτηριστικότερο για εμένα αποτελεί ένα σχόλιο (από NIKOS – — 25 Νοεμβρίου 2009 @ 21:59): ‘Φοβομαστε τωρα να ενεργησουμε φανταστειτε μετα αυτου του μετρου.’ Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό ένας αστυνομικός να σκέφτεται έτσι, και φοβάμαι πως αντανακλά μια κατάσταση ιδιαίτερα αποδυναμωμένου ηθικού, λειτουργικής απομόνωσης χαμηλόβαθμων στελεχών, και κακής εσωτερικής οργάνωσης, η οποία φυσικά προϋποθέτει και τον εσωτερικό έλεγχο όπως σε οποιοδήποτε εύρυθμο οργανισμό. Ο αστυνομικός δεν θα έπρεπε να φοβάται τον πολίτη (όπως φυσικά και αντίστροφα), και ούτε τους συναδέρφους και ανωτέρους του. Όπως και ένας πολίτης δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον ελεγκτικό μηχανισμό, έτσι και τα στελέχη αυτού του μηχανισμού δεν θα έπρεπε να φοβούνται τίποτα εφόσον εκτελούν την υπηρεσία τους σωστά παρόλο το αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

    Για αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης ευθύνη έχουνε όλοι (όπως και οι πολίτες απέναντι στα όργανα), και κυριότερα εκείνοι που ενώ τιμούν τη στολή τους, ανέχονται σιωπηρά αυτούς που την ντροπιάζουν δημιουργώντας μια δυσανάλογη αρνητική δημόσια εικόνα για το σώμα. Είμαι πεποισμένος πως παρόλο τον ευαίσθητο ρόλο της, η Αστυνομία στελεχώνεται από έντιμους και κοινωνικά ανήσυχους ανθρώπους οι οποίοι όμως πρέπει και οι ίδιοι πρώτα να δράσουν στο εσωτερικό τους ώστε να διασφαλίσουν το ακέραιο του σώματός τους. Τότε και λιγότερες καταγγελίες θα υπάρχουν, και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα δείχνει ο πολίτης. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως νόμοι υπάρχουνε, και ο πειθαρχικός και ο ποινικός κώδικας είναι πλούσιοι σε παραγράφους, αλλά ως γνωστόν επί της πλειονότητας τους τα νομοθετήματα και οι θεσμοί δεν εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, γίνεται κουβέντα σχετικά με τα διακριτικά στοιχεία των αστυνομικών ενώ υπάρχει από το 2004 σχετική νομολογία. Αυτό που λείπει λοιπόν είναι η θέληση, και αυτή δεν πρόκειται να προκύψει ποτέ από κανένα νομοθέτημα.

    Εν κατακλείδι, μακάρι η πολιτική και ανώτερη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αφουγκραστεί όχι μόνο τις απαιτήσεις τις κοινωνίας για το χαρακτήρα της αστυνομίας που θέλουμε, αλλά και τις εμπειρίες και τις γνώμες των μάχιμων αστυνομικών που βιώνουν τις συνέπειες κακών επιλογών και αποφάσεων καθημερινά στην υπηρεσία τους.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 23:18 | moiros

    Κύριε Υπουργέ
    Προσωπικά αυτό που γίνεται με τη Δημόσια διαβούλευση μου αρέσει και σας δίνω συγχαρητήρια, αλλά κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους αυτά που γράφει ο καθένας μας δεν ξέρω. Όσον αφορά το θέμα πιστεύω ότι δεν χρειάζεται η σύσταση ενός ακόμα γραφείου, όταν υπάρχει η Δικαιοσύνη, υπάρχουν Νόμοι, υπάρχει Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, υπάρχουν Πειθαρχικά Συμβούλια και δεν ξέρω τι άλλο υπάρχει που δεν μπορώ να θυμιθώ τώρα. Με την σύσταση του Γραφείου μήπως υποβαθμίζονται όλοι οι ανωτέρω θεσμοί ; Τα προβλήματα στην Αστυνομία όλα έχουν λυθεί!!! και έχει μείνει μόνο η σύσταση ενός ακόμα Γραφείου ;

    Άληθεια το πρόβλημα της ανασφάλειας των πολιτών έχει λυθεί ;

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 23:51 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΤΑ ΛΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ….
    ΛΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ , ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ , ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ….
    ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΥΡΙΟΙ …

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 22:15 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια εμφανή στον κόσμο ατιμωρησία και καχυποψία που δεν οριοθετείτε πλέον. Καλό θα ήταν η Ομάδα αυτή που θα συσταθεί να μην έχει ως γνώμονα ΜΟΝΟ τον Πειθαρχικό έλεγχο αλλά ΙΣΩΣ θα πρέπει να συσκεφθεί ΑΚΟΜΑ και με το «έργο» της επιβράβευσης των υπαλλήλων που «κάνουν σωστά» (και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας) την δουλεία τους. Έτσι πρωτίστως θα καταφέρουν να δώσουν και κίνητρα στους υπολοίπους υπαλλήλους να ακολουθήσουν τους πρώτους. Κίνητρα και επιβραβεύσεις υπάρχουν πολλών ειδών και είναι με μηδαμηνό κόστος μπροστά στο κοινωνικό όφελος (από «κουπόνια» κοινωνικού τουρισμού έως και φορο-ελαφρύνσεις).
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ & ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 21:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    Καλό φαίνεται αλλά θα έλεγα να γίνονται δεκτές και προφορικές καταγγελίες εφόσον δίνονται επαρκή στοιχεία, άλλωστε από το τηλεφωνο μπρείτε να έχετε ότι στοιχεία θέλετε. Δεν θα είναι εύκολο για έναν απροστατευτο πολίτη να καταγγείλει π.χ. ένα διοικητή ΑΤ φανερα, ούτε θα μπεί στον κόπο να πάει σε κάποιο γραφείο να κάνει αυτοπροσώπος καταγγελία.
    Τα στοιχεία των πολιτων καλό θα ήταν να είναι απόρρητα,μόνον τότε θα ανοίξουν στόματα και θα γίνει δουλειά. Επίσης το γραφείο δεν θα πρέπει να στελεχωθει με αστυνομικούς γιατί εκεί θα λειτουργήσει η ομερτά και η συναδελφική αλληλεγγύη, ίσως κάποιοι δικαστικοί να ήταν χρήσιμοι, ώστε να δωθούν και αρμοδιότητες πειθαρχικής δίωξης εκτός των περίφημων υπηρεσικών συμβουλίων, όπου κόρακες καλλούνται να βγάλουν τα μάτια άλλου κορακα. Επειδή βρέθηκα σε τέτοια θέση ο πολίτης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο κακός της υπόθεσης, αλλά το θύμα που ρισκάρει να καταγγείλει έναν παντοδύναμο και πολλαπλώς προστατευόμενο αστυνομικό, πόσοι άραγε απολύθηκαν τα τελευταία χρόνια; τρανό παράδειγμα ο ειδικός φρουρός που αρκετές φορές κατηγορήθηκε αλλά η απόλυση εκκρεμούσε στο ανώτατο υπηρεσικό συμβούλιο!!!! κάτι χρόνια. Ευτυχώς που συνελήφθει στη Γερμανία ειδάλλως ακόμα θα ήταν στο σώμα. Επίσης ούτε και ο αστυνομικός να φοβάται και την σκιά του.Πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 18:42 | Γιάννης

    Παρόλο που είμαι ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να συγχαρώ τον κύριο υπουργό για αυτή την εξαιρετική κίνηση. Η δημιουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λειτουργία της αστυνομίας, αλλά και γενικότερα των σωμάτων ασφαλείας, έτσι όπως ορίζει το σύνταγμα και έτσι όπως την θέλει ο πολίτης.
    Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από θεσμούς και από νόμους, αλλά από την καλή εφαρμογή αυτών, πρέπει ο κύριος υπουργός να έχει συνεχώς στραμμένη την προσοχή του στο κατά πόσο το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας κάνει επαρκώς αυτό για το οποίο προορίζεται. Θα ήταν ανούσιο να αρκεστεί στην απλή σύστασή του.
    Αυτό που ειλικρινά με εκπλήσσει όμως, είναι οι «ψήφοι» (Το βλέπω θετικά / Το βλέπω αρνητικά) όσων διαβάζουν αυτές τις σελίδες. Η πλειοψηφία «βλέπει θετικά» τα σχόλια όσων ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν λανθασμένη την καταπολέμηση της ένστολης αυθαιρεσίας, ενώ «βλέπει αρνητικά» τις απόψεις όσων θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει να αλλάξει και ότι η αστυνομία οφείλει να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα από όσο τα σέβεται σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «δείγμα» όσων διαβάζουν αυτούς τους διαλόγους δεν είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μας. Πιστεύω πως είναι σαφές το τι εννοώ και ο λόγος για τον οποίο νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι λυπηρό να βλέπεις την παθητικότητα, την αδράνεια, αλλά κυρίως την έλλειψη παιδείας που μας χαρακτηρίζει ως λαό, η οποία εκφράζεται μέσω της αδιαφορίας μας για την εξυγίανση αρρωστημένων καταστάσεων και τη στροφή του ενδιαφέροντός μας στην προσωπική μας βολή.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 17:13 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Μ.

    Από μια γρήγορη ανάγνωση των ήδη ανηρτημένων σχολίων εξάγεται το εξής εύληπτο συμπέρασμα :

    Σχεδόν ουδείς έχει καταλάβει το ρόλο και τη λειτουργία του υπό ίδρυση Γραφείου.

    Ο πολίτης εμμένει να πιστεύει ότι το εν λόγω Γραφείο θα «δικάζει» τις αναφορές – καταγγελίες κατά ενστόλων και κατ’ αυτό τον τρόπο θα σταματήσει να υφίσταται η ενδοϋπηρεσιακή συγκάλυψη!

    Αδυνατεί (μάλλον) να κατανοήσει ότι το Γραφείο θα λειτουργεί ως απλός διαβιβαστής αιτήσεων στα ήδη υφιστάμενα ορισθέντα για τον πειθαρχικό έλεγχο, υπηρεσιακά όργανα….

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 15:20 | eleni G.

    Κε Υοπουργέ,
    -Διαφυλάξτε την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό των νέων ανθρώπων. -Διαφυλάξτε τις όποιες ρατσιστικές συμπεριφορές των οργάνων της τάξης τόσο στην αστυνομία όσο και στο λιμενικό ή και άλλους φορείς που αυθαιρέτως, πολλές φορές, ανακρίνουν κρίνοντας και επιλέγοντας απο την εξωτερική εμφάνιση των νέων οι οποίοι κινδυνεύουν απο αυθαίρετη συμπεριφορά να ενοχοποιηθούν.
    -Το εκάστοτε όργανο της τάξης είναι υποχρεωμένο να αναφέρει τα διακριτικά του και να συμπεριφέρεται με τρόπο που μπορεί να ελέγχεται παράλληλα κι απο τον Πολίτη.
    -Η εικόνα της Αθήνας ως αστυνομοκρατούμενης αντί να αποθαρρύνει δημιουργεί φοβίες και άρση της όποιας κοινωνική αλληλεγγύης μας έχει απομείνει. Διαφυλάξτε την ειρήνη στα Εξάρχεια κι άλλες περιοχές -όχι με την παρουσία πληθώρας αστυνομικών οργάνων- αλλά με τον σεβασμό και τη διακριτικότητα τους προς τους Πολίτες
    -Προσλάβετε ανθρώπους που έχουν τριβή σε κοινωνικές ομάδες και γνωρίζουνμ πώς θα πρέπει να διασφαλίσουν συνθήκες ευνομίας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες)

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | Νίκος Κ.

    Κύριε Υπουργέ
    Με πολλή φόρα μπήκατε και προσέξτε πως θα βγείτε.
    Κάνετε κινήσεις κατά τη γνώμη μου βιαστικές και περιτές.
    Αφου:
    Δικαιοσύνη έχουμε.
    Νόμους έχουμε.
    Πειθαρχικό Δίκαιο έχουμε (κάτι για το οποίο δεν έχουν άλλοι οργανισμοί).
    Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχουμε.
    Τι χρειάζεται λοιπόν η σύσταση ενός ακόμα γραφείου.
    Προσπαθείτε κύριε υπουργέ να εντυπωσιάσετε;
    Ας λειτουργήσουν σ ω σ τ ά όλα τα παραπάνω και δεν χρειάζεται τίποτα.
    Ο κόσμος έχει δίκιο που κατηγορεί για συγκάλυψη, αφού τα πειθαρχικά συμβούλια που κρίνουν, ιδιαίτερα Αξιωματικούς, δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από το πειθαρχικό δίκαιο.
    Θεωρώ ότι με τη λειτουργία αυτού του γραφείου δίνεται την ευκαιρία στον καθένα που δεν συμπαθεί τους αστυνομικούς, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά και έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πολίτες στο δρόμο,
    να καταγγέλει με το παραμικρό οτιδήποτε ακόμα και τυχόν στραβοκοίταγμα του αστυνομικού.
    Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τους αστυνομικούς να μην
    επεμβαίνουν ή να κάνουν τα στραβά μάτια από τον φόβο μην τους κάνει
    ο οποιοσδήποτε κακοήθης κάποια αναφορά (αυτό συζητιέται σε κουβέντες μεταξύ αστυνομικών).
    Κακά τα ψέματα κύριε υπουργοί είναι πολλοί αυτοί που *πάνε* τους αστυνομικούς.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 14:09 | Μάνια

    Το θέμα είναι να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό θα γίνει όταν επιτέλους «καθαρίσετε» την αστυνομία από άτομα με φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Να περάσουν όλοι από ψυχίατρο και να δείτε ποιοι είναι ικανοί να φέρουν όπλο και ποιοι όχι. Όσοι έχουν βεβαρυμένο ιστορικό με ξυλοδαρμούς κλπ ή εμπλέκονται με την χρυσή αυγή να απολύονται άμεσα. Να προσλάβετε ανθρώπους που θα είναι απολύτως καλά ψυχολογικά και θα τους εκπαιδεύσετε σωστά ώστε να φέρονται όπως πρέπει στην κάθε περίσταση. Περιμένω να δώ τι θα γίνει με τον δολοφόνο του Αλέξανδρου. Ελπίζω να μην τη σκαπουλάρει όπως ο δολοφόνος του Καλτεζά και οι αστυνομικοί της «ζαρντινιέρας». Είναι έγκλημα να διατηρείτε ανθρώπους στην αστυνομία επικίνδυνους που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να πυροβολήσουν, να ξυλοκοπήσουν, να κατασκευάσουν πλαστές ή ανυπόστατες κατηγορίες κι άνθρωποι αθώοι να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο κλπ.
    Όσο για τις καταγγελίες που λέτε ότι θα πρέπει να είναι επώνυμες: Πιστεύετε ότι πολλοί θα ρθούνε επώνυμα να καταγγείλουν αστυνομικό; Και που ξέρει ο πολίτης ότι δεν κινδυνεύει από «αντίποινα» του αστυνομικού;
    Για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες τι έχετε σκοπό να κάνετε;
    Έχει πολλά προβλήματα το αστυνομικό σώμα και δε νομίζω ότι λύνονται εύκολα… Πάνω απ’ολα οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν. Ο αλλοδαπός είναι αυτόματα κι εγκληματίας, ο τοξικομανής είναι πρεζόνι, ο πιτσιρικάς που μπορεί και να πετάξει μια πέτρα είναι αλήτης και τρομοκράτης. Δεν είναι πάντα έτσι όμως, καλό είναι να μπορούν οι αστυνομικοί να είναι πάνω απ’ολα άνθρωποι. Δε μπορεί να τους βάζετε (ή από μόνοι τους δε ξέρω) να χτυπούν τους συνταξιούχους που θα μπορούσαν να είναι οι πατεράδες ή οι παπούδες τους και που τι ζητάνε; Λίγα ψίχουλα παραπάνω για να ζήσουν στα γεράματα τους. Ή να χτυπάνε εργαζόμενους που διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα΄ή δεδουλευμένα που τους χρωστάνε κάποιοι. Η τους μαθητές/φοιτητές που διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία. Και οι αστυνομικοί εργαζόμενοι είναι ας μη το ξεχνάνε αυτό. Και κάποιοι έχουν και παιδιά. Αυτά αφορούν κυρίως στα ΜΑΤ που πιστεύω ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν χρειαζόμαστε ένα τμήμα της αστυνομίας για να δέρνει. Καταργήστε τα ΜΑΤ και βάλτε αυτούς τους αστυνομικούς σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα που τους έχουν ανάγκη. Δεν έχουν ανάγκη τα Εξάρχεια από τόση αστυνομία, δεν υπάρχει τόση εγκληματικότητα. Ας πάνε στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές, στα δυτικά προάστια και στην Θεσσαλονίκη που γίνεται χαμός. Τόσοι έμποροι ναρκωτικών στην Ομόνοια μέρα μεσημέρι προσφέρουν τα «προιοντα» τους και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα, γιατί; Για τα κοριτσάκια (κάποια είναι και ανήλικα) που τα εκδίδουν οι αφρικανοί στην Αθηνάς, την Αιόλου κλπ γιατί δεν επεμβαίνει κανείς να τους συλλάβει και να σώσει αυτές τις κοπέλες; Μόνο το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος λειτουργεί άψογα και μπράβο τους!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 07:36 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡ

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ,ΣΕΡΙΦΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ,ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ,ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΠΧ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ Ή ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ…
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΠΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ
    ΤΕΛΟΣ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ¨ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ¨.ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΔΙΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ,ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ .Και μόνο που σκεφτήκατε την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος,και μόνο που
    καταλάβατε την ύπαρξή του,ασχέτως αποτελέσματος εγώ προσωπικά θα είμαι με το
    μέρος σας.Τι έχουμε μέχρι τώρα? Μια νοοτροπία μην ακουμπάτε τίποτα,μην ελέγχετε
    τίποτα διότι θα υπάρξει φόβος για τον έλεγχο των πράξεων τους και λευκή απεργία εξαιτίας του ελέγχου.Όποιος καλά κάνει την δουλειά του τίποτα δεν πρέπει να φοβάται.Επίσης είχαμε πειθαρχικό έλεγχο ΕΔΕ Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει και
    όλοι μαζί λάδι. Η κακώς νοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη τύφλα να έχει των γιατρών.Όταν δε κάποιος πολίτης αποφασίσει να διεκδικήσει το δίκιο του στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ δικαιοσύνη για να ισοσκελίσει μια μαρτυρική κατάθεση ένστολου χρειάζονται 100 καταθέσεις κοινών μαρτύρων διότι ο ένστολος έχει το τεκμήριο της αλήθειας,και θεωρείται το μακρύ χέρι της εξουσίας.Όλο αυτό το σκηνικό τούς εμπεδώνει το αίσθημα της ατιμωρησίας,το αίσθημα του εμείς είμαστε,το αίσθημα
    του κάνουμε ότι θέλουμε.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:04 | ΧΡΗΣΤΟΣ Α.

    Τι να περιμένει κανείς…Αφού υπάρχει ακόμα κόσμος που αποκαλεί τους Αστυνομικούς «όργανα»…καταλαβαίνετε αγαπητοί μου πόσο πίσω είμαστε σαν κοινωνία…Πραγματική ντροπή.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:49 | DHMHTRHS

    AORISTO-APORV POIOS TO SYNETAJE

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:25 | Ανδρέας (Πάτρα)

    Και ναι το καταγγειλαμε,και ναι το εξετασατε, και ναι δεν υποκαθισταται η ελληνικη δικαιοσυνη και φτανει σε σταδιο εκδικασης…..ωραιοτατα…
    μα η μονιμη επωδος καθε εισαγγελεα αυτης της χώρας όταν καποιος τολμάει να αμφισβητησει σε αιθουσα δικαστηριου τα όσα λενε οι αστυνομικοι ως μαρτυρες είναι:
    Α. Μα τι λέτε, ισχυριζεστε ότι ψευδεται το όργανο?Αδύνατον.
    Β. Κάνατε μήνυση για αυτα που μας λέτε? (Οχι) Άρα δεν μπορουμε να τα λαβουμε υπόψιν μας…

    Ότι και να κανετε, όσα και να νομοθετησετε, αν δεν αλλαξουν νοοτροπια αυτοι που θα εφαρμοσουν τους νόμους σας, μην περιμενετε προκοπή.

    Για τον μέσο εισαγγελεα/δικαστη αυτης της χώρας η αστυνομια/λιμενικο/πυροσβεστικη είναι Αρχή άρα μιλαμέ για «συγγενή» επαγγελμάτα που τυγχάνουν προστασίας…

    Τώρα αμα πυροβολήσει κανενας Κορκονέας κανα δυσμοιρο παιδάκι μπορεί και να αναγκαστούν να επιβαλουν ποινή.

    Κατα τα λοιπά όσες μηνύσεις έχουν γίνει για εξυβριση/σωματικες βλαβες σε βαρος αστυνομικών όλες ληγουν με αθωωτικές αποφάσεις .

    καντε μια ερευνα μεσω του υπουργειου δικαιοσυνης και ρωτηστε.

    εμεις που μας εριξε η τυχη να τριγυρναμε καθημερινα σε αυτο που μερικοι επιμενουν να αποκαλούν ναο της δικαιοσυνης, μονο για αντισταση του πολιτη κατα την συλληψη ακουμε, για ζαρντινιερες και ό,τι αλλο μπορει να σκαρφιστει η εξουσια για δικαιολογια και να υιοθετησει η «δικαιοσυνη» για να μην στραβωσει κανα γραναζι στο συστημα.

    καλη η προσπαθεια σας αλλα οι ανθρωποι δεν αλλαζουν μυαλα με τη βια του νομου και την απειλη της ποινης…παιδεια…παιδεια…παιδεια…
    keep walking παντως ..κατι μπορει να μεινει θετικο…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:32 | ΚΟΡΕΚΤΣΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΔΙΚΟΜΑΝΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ Η Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.ΙΣΩΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΛΕΞΟΥΝ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥ ΕΞΟΔΑ?ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ Η Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΕΝΟΧΟΣ?ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Ο ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΞ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΙΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ.ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΠΛΗΡΩΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ Η ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΧΛΕΥΑΣΜΟΥΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΠΤΥΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΩΣ ΜΟΛΟΤΩΦ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.

  • Μια που μου συνεστησαν αυτο εδω το διαδικτυακο εργαλειο , για να επικοινωνησω με την νεα εξουσια , του νεου υπουργειου , της νεας κυβερνησης να το κανω λοιπον !
    Εχω καταθεση στην υπηρεσια Πολεοδομιας της Σαντορινης , καταγγελια απο το 2005 για αυθαιρετες κατασκευες στο πρωην καταστημα μου επι της καλντερας που σημερ λειτουργει επιχειρηση κοσμηματων του Ηλια Λαλαουνη!
    Συγκεκριμενα , γκρεμιστηκε η προσοψη του καταστηματος και ανοιξε πολλα εκατοστα η πορτα εισοδου , ενω στο πισω μερος εγινε παρανομη προεκταση χωρις οικοδομικη αδεια γιανα μεγαλωσει ο εσωτερικος χωρος !
    Απο το 2005 εχω καταθεσει αγωγη κατα της ιδιοκτητριας εταιριας η οποια δεν εκδικαστηκε ουτε απο το Πρωτοδικειο , ουτε απο το Εφετειο επι της ουσιας γιατι δεν εχω καταβαλει το δικαστικο παραβολο ενω ειμαι απορος και αναγκαστηκα να φυγω απο την Ελλαδα το 2005 τον δεκεμβριο , γιατι δεν ειχα να πληρωσω τον λογαριασμο της ΔΕΗ και να παρω τα φαρμακα μου !
    Τελος αναγκαστηκα να πουλησω το σπιτι μου στην καλντερα του Ημεροβιγλιου στο 1/3 της αξιας του για να μεταραπει σημερα σε ξενοδοχειο με παρανομη οικοδομη στην καλντερα για την οποια η εφορια με υποχρεωσε να καταβαλω 10.000 ευρω προστιμο για φορους επι της ιδιοκτησιας μου σε ενα χωρο ο οποιος χρησιμοποιηται ως βοθρος και στον οποιο σημερα διαμενουν αλλοδαποι τουριστες ! Η οικοδομη στην καλντερα απαγορευεταικαι θα ηθελα να μαθω πως επετραπει ηα ανεγερση ξενοδοχειου με δεδομενη την επικινδυνοτητα για την σωματικη ακεραιοτητα των τουριστων σε περιπτωση πτωσης βραχων στο κενο πανω ακριβως στο οποιο εχει γινει η οικοδομη !

  • Κε. Υπουργέ,

    Συγχαρητήρια για την απόφαση της δημιουργίας αυτού του νέου θεσμού. Επιτέλους μια κίνηση που θα επιβάλλει σε όλους τους θερμοκέφαλους, όσα άτομα με φασιστοειδείς αντιλήψεις έχουν παρεισφρύσει στους κόλπους της αστυνομίας, και των οποίων οι παλαιοδεξιές αγκυλώσεις εξετράφησαν μετ’ επιτάσεως τα περασμένα καταστροφικά 5.5 χρόνια, να απεκδειθούν των αντιδημοκρατικών αντιλήψεών τους, ή έστω της εφαρμογής τους, αν θέλουν να παραμείνουν στο σώμα.

    Βλέπω μεταξύ των σχολίων κάτι ανεκδιήγητα και εντελώς υποκριτικά του τύπου «υπάρχουν οι ΕΔΕ για αυτά», που μάλλον προέρχονται από άμεσα θιγόμενους. Εγώ πάλι θα αναφωνήσω: αιδώς Αργείοι! Όταν και ο τελευταίος Έλληνας γνωρίζει ότι η ΕΔΕ είναι η ασφαλεστέρα μεθόδευση συγκάλυψης, όταν στο απόφθεγμα «κόραξ κοράκου μάτι δεν βγάζει» το κλασικό αναφερόμενο παράδειγμα είναι ο θεσμός της ΕΔΕ σε όλο το φάσμα του δημοσίου, ε το να μου λέει κανείς για τις ΕΔΕ και την «επάρκειά τους» σημαίνει ότι είναι υπέρ των κακώς κειμένων και της διαιώνισής τους και απλά το διατυπώνει «κομψά».

    Είδαμε τι έγινε πρόσφατα με τις επονείδιστες για μια δημοκρατική πολιτεία υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας: ανόητοι αστυφύλακες που έβαζαν αλλοδαπούς να δέρνονται μεταξύ τους και τα έγραφαν και σε βίντεο, υπόθεση «ζαρντινιέρα», με ένα νέο άνθρωπο να καταστρέφεται ψυχολογικά κ.ο.κ. Ποιά ήταν κύριοι η τιμωρία των υπαιτίων με το σημερινό νομικό καθεστώς; ΕΔΕ που συνεκάλυψαν πλήρως τους ενόχους, και δεξιοί δικαστές που έριξαν τους ενόχους «στα μαλακά» (σε όσους λίγους εξ αυτών έφτασαν σε αυτό το επίπεδο «κρίσης»).

    Οι επίορκοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά: απόλυση από το σώμα, η «αυτόματη ταρίφα» για όλους τους αποδεδειγμένα καταχρώντες την στολή και το όπλο που εγώ και όλοι οι άλλοι πολίτες τους δίνουμε, και άρα μπορούμε να τους το πάρουμε πίσω όποτε πρέπει, και παραπομπή στην ποινική δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Όσο για την δικομανία κάποιων, είναι προφανές ότι κανείς αθώος δεν φοβάται την αντικειμενική κρίση, μόνο οι ένοχοι.

    Ελπίζω το γραφείο αυτό να δουλέψει όπως κε. Υπουργέ δηλώνετε διαθετιμένος, στελεχωμένο με άτομα αδέκαστα, χωρίς ιδεοληψίες προς την όποια κατεύθυνση, και μη στενά προερχόμενα από τον χώρο της αστυνομίας, καθώς το αντίθετο θα σήμαινε αυτόματη διαιώνιση της στρεβλής θεώρησης της «συναδελφικής αλληλεγγύης».

    Τέλος, ένα θέμα που πρέπει να δείτε είναι τι θα κάνετε ώστε να πάψουν να υπάρχουν όλες αυτές οι νοοτροπίες που ο υπό συζήτηση θεσμός θα προσπαθεί να τιμωρεί. Να γίνει δηλαδή μια σοβαρή δουλειά με ψυχολόγους και άλλυς σχετικούς επιστήμονες ώστε να διαμορφώνεται η σωστή νοοτροπία από τις σχολές της αστυνομίας, αλλά και να εντοπίζονται κάθε στιγμοί εκείνοι οι πιστεύω λίγοι ενεργοί αστυνομικοί υπάλληλοι που βλέπουν την υπηρεσία τους ως μέσο εφαρμογής των προσωπικών τους περιθωριακών αντιλήψεων για την οργάνωση της κοινωνίας ή ως μέσο εκτόνωσης των όποιων συμπλεγμάτων κατωτερότητας μπορεί να τους διατρέχουν.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 23:05 | ΣΟΛΩΝ

    Άρθρο 1 «Καταγγελιών πολιτών ….οι οποίες αφορούν, εκτός από βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας…και γενικά κάθε περίπτωση εκδήλωσης βίαιης, βάναυσης, ταπεινωτικής, προσβητικής ή οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς ανεξαρτήτως αν αυτή στοιχειοθετεί πειθαρχική παράβαση ή ποινικό αδίκημα που τελέστηκε εν ώρα υπηρεσίας ή μη…»

    -Εαν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές παράνομες, στον Εισαγγελέα κύριε Υπουργέ και όχι σε διορισμένες επιτροπές.

    -Η συμπεριφορά που δεν στοιχειοθετεί πειθαρχική παράβαση ή ποινικό αδίκημα ποιά είναι? Το να κάνει κάποιος σωστά την δουλεά του? ΕΛΕΟΣ

    -«Εαν τελέστηκε σε ώρα υπηρεσίας ή μη». Δηλαδή θα κρίνουν και θα καταγγέλουν πολίτες τις συμπεριφορές των αστυνομικών, στην προσωπική ζωή των τελευταίων? Επώνυμα ή ανώνυμα? Με ή χωρίς κουκούλα?

    -Μέτρο προς την αντίθετη κατεύθυνση για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οδηγηθεί η ΕΛΑΣ σε πλήρη αδράνεια γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτή θα φοβούνται να κάνουν την δουλειά τους.
    Τα «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ», «Θα δεις που θα σε στείλω», «Δεν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις»,θα τα δούμε ξανά και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 15:14 | Γιάννης Τ.

    Θεωρώ αυτονόητο πως το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη να ασχολείται και για περιπτώσεις όπου υπάρχει αυθαιρεσία στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Όταν δηλαδή αυθαιρετούν οι Υπηρεσίες ενάντια στο προσωπικό τους. Τα παραδείγματα άπειρα και τα αποτελέσματα των περιβόητων ΕΔΕ που μερικές φορές κουκουλώνουν περιστατικά αυθαιρεσίας είναι γνωστά.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 14:05 | Γκανάλας Πέτρος

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε η λειτουργία του εν λόγω οργάνου να είναι διακριτική και ακριβοδίκαιη, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώσει το σύνολο του Αστυνομικού Σώματος και θα το οδηγήσει αναγκαστικά (σαν μέσο αυτοπροστασίας) στην παντελή αδιαφορία για κάθε είδος παρανομίας και εγκλήματος. Σας ευχαριστώ