Άρθρο 32 Θέματα Συντονιστών Διευθυντών

1.Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του ν.2889/01 (37 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 21 του άρθρου 2 του ν. 3204/03  (296 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν.3868/2010 (129 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Σε κάθε τμήμα ή μονάδα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει θέση Συντονιστή Διευθυντή ή ο μοναδικός Διευθυντής, ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας με βαθμό Διευθυντή. Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Συντονιστές Διευθυντές σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή ο συντονιστής Διευθυντής που θα επιλεγεί μετά από πρόταση-εισήγηση ειδικής επιτροπής με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97 που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου (ως Πρόεδρο), τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (ως Αντιπρόεδρο) και τους συντονιστές Διευθυντές που κατέχουν θέση Διευθυντή Τομέα. Στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία και μέχρι την επιλογή του ανωτέρω ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται ο συντονιστής Διευθυντής του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείου (εξαιρουμένων των ψυχιατρικών) ή εφ΄ όσον δεν υπάρχει ο αρχαιότερος Διευθυντής τμήματος ή μονάδας, , με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97. Κατά τη διαδικασία επιλογής η αρχαιότητα γενικότερα συνεκτιμάται σε συνδυασμό με το κύρος μεταξύ των συναδέλφων και τα λοιπά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όπως η διοικητική και επιστημονική εμπειρία, επιστημονική επάρκεια και η εν γένει δραστηριότητα, η συμπεριφορά προς τους νοσηλευόμενους και γενικά στον προσερχόμενο πολίτη καθώς και το πνεύμα συνεργασίας με το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.

Προκειμένου δε για το Φαρμακευτικό Τμήμα προΐσταται Φαρμακοποιός που υπηρετεί στο τμήμα σε οργανική διαβαθμισμένη θέση του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με βαθμό Διευθυντή. Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Φαρμακοποιοί Διευθυντές σε οργανική διαβαθμισμένη θέση του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, ο προϊστάμενος ορίζεται με απόφαση του Διοικητή μετά από πρόταση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Για την επιλογή και αναπλήρωση των προϊσταμένων, εκτός Ιατρών και Φαρμακοποιών, ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007, όπως ισχύει κάθε φορά, σε συνδυασμό με τις οικείες οργανικές διατάξεις.»

  • 29 Σεπτεμβρίου 2011, 11:57 | Καραμάνης Γiώργος – Βιολόγος

    Στη τελευταία παράγραφο του άρθρου αναφέρεται:

    «Για την επιλογή και αναπλήρωση των προϊσταμένων, εκτός Ιατρών και Φαρμακοποιών, ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007, όπως ισχύει κάθε φορά, σε συνδυασμό με τις οικείες οργανικές διατάξεις.»

    Η παράγραφος αυτή αναφέρεται στο μη ιατρικό επιστημονικό προσωπικό της ιατρικής υπηρεσίας των Νοσοκομείων. Αφορά τους κλάδους Βιοεπιστημόνων (βιοχημικούς, βιολόγους), Ψυχολόγων, Ακτινοφυσικών. Με τον Ν 2519/1997 (άρθρα 40-44) δημιουργήθηκε, κλάδος Ε.Σ.Υ., κλινικών χημικών, χημικών, βιοχημικών, βιολόγων των ιατρικών εργαστηρίων νοσοκομείων, κλάδος ψυχολόγων ΕΣΥ, κλάδος νοσοκομειακών φυσικών νοσοκομείων – ακτινοφυσικών και κλάδος νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Όμως από το 1997 (14 χρόνια) δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα της εφαρμογής του νόμου (άρθρο 44), παρά μονό για τους φαρμακοποιούς.
    Έτσι η εξέλιξη του παραπάνω προσωπικού είναι στην ουσία μπλοκαρισμένη, γίνεται με τον υπαλληλικό κώδικα (ν. 3528/2007) με κριτήρια που απέχουν πολύ από αυτά του εν λόγω άρθρου, και δημιουργεί δισυπόστατο καθεστώς κενού και ασάφειας.
    Είναι λοιπόν θεσμικό και θέμα ηθικής τάξεως να συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο οι κατάλληλες τροπολογίες που να επιλύουν τα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματα των επιστημονικών μας κλάδων.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 15:47 | Βελιμεζης Γεωργιος

    Οι περισσοτεροι Προεδροι Επιστημονικων Συμβουλιων σημερα κατεχουν τον βαθμο του Διευθυντου, δηλ βαθμο κατωτερο του Συντονιστου Διευθυντου τον οποιο καλουνται να κρινουν .Αυτο δεν θα δημιουργησει προβληματα διοικητικης φυσης αφου ιατρος κατωτερης ιεραρχικης βαθμιδας θα κληθει να κρινει ανωτερο;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 14:08 | ιατρός 1

    Τα κριτήρια για τους συντονιστές διευθυντές χαρακτηρίζονται από ασάφεια και υποκειμενισμό. Ας γίνει επιτέλους μια προσπάθεια να είναι περισσότερο «μετρήσιμα» με αντικειμενικό τρόπο.
    Πρωτίστως, το κριτήριο της αρχαιότητας πρέπει να εκλείψει στην Ελλάδα του 2011. Είναι πολύ λυπηρό και καταστροφικό για το ΕΣΥ να ανατίθεται η διεύθυνση των τμημάτων στον αρχαιότερο και όχι σε εκείνον με τα περισσότερα τυπικά προσόντα, σε συνδυασμό βέβαια με αξιόλογη κλινική εμπειρία. Θέλουμε πράγματι να ανήκουμε στην Ευρώπη και να αναλαμβάνουν την διεύθυνση των τμημάτων του ΕΣΥ άνθρωποι με σημαντικά τυπικά προσόντα και όραμα ή θέλουμε να συνεχίζεται η ανάθεση σε «κουρασμένα παλληκάρια» ενός -κατά πλειοψηφία- κομματοκρατούμενου μηχανισμού επιλογής?

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 21:40 | Αγγελάκης Χρήστος

    οι διευθυντές που προίστανται σε τμήματα που δεν έχουν συντονιστή διευθυντή θα έχουν δικαίωμα σε συμμετοχή διεκδίκησης θέσης προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου η σε θέση διευθυντού ιατρικής υπηρεσίας; παρακαλώ σε ξεκάθαρη διευκρίνηση

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 21:48 | Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτριος, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ

    Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος, MD, PhD
    Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ
    Καρδιολογική Κλινική ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»
    —————————————————-
    Εάν, σε οποιαδήποτε κρίση για κατάληψη θέσης ιδιαίτερης ευθύνης, υπεισέλθουν εκτός των ποσοτικών και ποιοτικές βαθμολογούμενες παράμετροι τότε αυτόματα η κρίση χάνει το κύρος της και καλύπτεται από το σκοτεινό πέπλο του κομματισμού και του συνδικαλισμού.

    Έτσι λοιπόν αναφορικά με το «σύγχρονο» και «δυτικοευρωπαικό» άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου σχετικά με τους Συντονιστές Διευθυντές υπάρχουν οι κάτωθι ποσοτικές παράμετροι:

    1). Σε κάθε τμήμα ή μονάδα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει θέση Συντονιστή Διευθυντή ή ο μοναδικός Διευθυντής, ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας με βαθμό Διευθυντή,

    2). Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Συντονιστές Διευθυντές σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή ο συντονιστής Διευθυντής που θα επιλεγεί μετά από πρόταση-εισήγηση ειδικής επιτροπής με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97 που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου (ως Πρόεδρο), τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (ως Αντιπρόεδρο) και τους συντονιστές Διευθυντές που κατέχουν θέση Διευθυντή Τομέα,

    3). Στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία και μέχρι την επιλογή του ανωτέρω ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται ο συντονιστής Διευθυντής του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείου (εξαιρουμένων των ψυχιατρικών) ή εφ΄ όσον δεν υπάρχει ο αρχαιότερος Διευθυντής τμήματος ή μονάδας, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97.

    Αλλά βέβαια υπεισέρχονται ευφυώς (!) για μια κόμη φορά, εκτός της ποσοτικής αρχαιότητας και οι κάτωθι ποιοτικοί παράμετροι:

    …. Κατά τη διαδικασία επιλογής η αρχαιότητα γενικότερα συνεκτιμάται σε συνδυασμό …. 1). με το κύρος μεταξύ των συναδέλφων και τα λοιπά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όπως 2). η διοικητική και 3). επιστημονική εμπειρία, 4). επιστημονική επάρκεια και 5). η εν γένει δραστηριότητα, 6). η συμπεριφορά προς τους νοσηλευόμενους και 7). γενικά στον προσερχόμενο πολίτη καθώς και 8). το πνεύμα συνεργασίας με το επιστημονικό και 9). λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.

    Και επειδή η σύνθεση της επιτροπής, όπως παραπάνω ορίζεται, είναι ακόμα στις μέρες μας κομματικής ή συνδικαλιστικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε σχεικά εύκολα πως θα ορίζονται οι Συντονιστές Διευθυντές.

    Κύριοι, υπάρχουν εκτός από τα παραπάνω και άλλα ποσοτικά κριτήρια και τα οποία γνωρίζετε. Μερικά από αυτά είναι:

    -Αρχαιότητα στη θέση ευθύνης
    -Τρόπος κατάληψης της θέσης ευθύνης (με κρίσεις ή δια … ανατάσεως της χειρός;)
    -Οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων τόσο προς την επιστημονική κοινότητα όσο προς την κοινωνία
    -Συνολικό επιστημονικό έργο
    -Συγγραφικό έργο
    -Μεταπτυχιακοί τίτλοι και μετεκπαιδεύσεις
    -Οργάνωση και ανάπτυξη τμήματος
    -Ενεργός συμμετοχή σε επιστημονικά έντυπα και επιστημονικές εταιρείες κ.λ.π.

    Κάπως έτσι λοιπόν θάπρεπε να προβλέπει το «σύγχρονο» αυτό νομοσχέδιο να κριθούν οι θέσεις των Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ και να αποκλείσει επιτέλους την κακοδαιμονία των ποιοτικών κριτηρίων που ταλανίζει με τα γνωστά αποτελέσματα όλο το Δημόσιο Τομέα εδώ και δεκαετίες.

    Επίσης γιατί το παρόν νομοσχέδιο αναφορικά με τους Συντονιστές Διευθυντές ΕΣΥ δεν προτείνει με τους ίδιους όρους και προυποθέσεις με τους πανεπιστημιακούς ιατρούς την άσκηση ιδιωτικού ιατρείου από αυτούς; Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό κίνητρο εξέλιξης για τους ιατρούς του ΕΣΥ και θα προσέφερε ιδιαίτερο οικονομικό όφελος προς την Πολιτεία.

    Επιπλέον γιατί το παρόν νομοσχέδιο δεν προτείνει την εξέλιξη των Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις, σε κλινικούς καθηγητές; Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό κίνητρο εξέλιξης για τους ιατρούς του ΕΣΥ και θα έλυνε πολλά προβλήματα που αφορούν την άσκηση των φοιτητών ιατρικής και παραιατρικών επαγγελμάτων.

    Εάν πράγματι σας ενδιαφέρει η Δημόσια Υγεία τότε πρέπει να ενισχύσετε το ρόλο των Συντονιστών Διευθυντών και να προσδώσετε κύρος σε αυτή τη θέση ευθύνης, γεγονός που ισχύει σε όλα τα συστήματα υγείας αυτού του πλανήτη! Εκτός ίσως από το … ελληνικό σύστημα υγείας!

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 14:49 | Κοπράς Αλέξανδρος

    Είναι άδικο να δίνεται η δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου σε πανεπιστημιακούς γιατρούς, άλλως να επεκταθεί και στους γιατρούς του ΕΣΥ π.χ. τους διευθυντές.