Άρθρο 25 Εσωτερικός έλεγχος στις μονάδες υγείας

Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 3697/2008 (194 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συντάσσει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των μονάδων υγείας, σε θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά, η τήρηση του οποίου παρακολουθείται από σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας ορίζεται από ένας μέχρι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της μονάδας, οι οποίοι επιλέγονται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από ένα έως δύο μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η οποία, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον Διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

Κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά τις αρμοδιότητες του εσωτερικού ελεγκτή και της Επιτροπής Ελέγχου, καθώς και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου ρυθμίζεται από το Καταστατικό Εσωτερικού Ελέγχου.»

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 18:08 | EΛΙΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΜΗ

    Αξιοτιμοι κύριοι,
    Η εμπειρία μου έχει δείξει οτι οι διοικήσεις λίγα προλαβαίνουν να μάθουν για τον φορέα στον οποιο τοποθετούνται για μικρό χρονικό διάστημα.Ο Διοικητής(αμειβομενος επιπροσθέτως με ένα χαμηλό επίδομα) θα πρέπει να προκυπτει, μέσα από σκληρή αξιολόγηση των διοκητικών του ικανοτητων, απο το εμπειρο προσωπικό του ίδιου του φορέα και να κρίνεται ανα εξάμηνο απο την αρμόδια ΥΠΕ υπο την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ Η ΥΠΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ,αξιοποιείστε τους ανθρώπους που δουλεύουν πολλα χρόνια στην βάση .ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ . ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΑΜΙΣΘΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΕ