Άρθρο 43

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων αναπηρίας και λοιπών επιδομάτων πρόνοιας, ιδίως αιμορροφιλικοί, πάσχοντες από ανοσοεπάρκεια,  τυφλότητα, εξετάζονται υποχρεωτικά από την οικεία Υγειονομική Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 07:58 | Μπαργιώτας Κων/νος

    ως μέλος υγειονομικής επιτροπής έχω να παρατηρησω τα εξής.
    Πρέπει να διαχωριστούν εντελώς οι πάσχοντες από χρονιες μη αναστρεψιμες ασθενειες ή αναπηρίες (παραπληγίες, κληνορομικά συνδρομα κα) καθως η εφαπαξ εξεταση τους αρκει και η εικόνα ειναι συνηθως απολυτως σαφής.Ο χαρακτηρισμός μπορει να αποδιδεται εφ όρου ζωης. Η αστεια δικαιολογία πως ο ασθενης μπορει να αποβιωσει και η συνταξη να εξακολουθει, δεν αφορα τις επιτροπές αλλά την οργάνωση του ληξιαρχείου.
    Υπαρχουν μια σειρά ασθένειες και «ασθένειες» που θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο τρόπος αξιολογησης τους. Τυπικο παραδειγμα τα προβλήματα της Σπονδυλικής στήλης όπου οι διατυπώσεις του κανονισμού μοιαζουν να ειναι φτιαγμένες για να διευκολύνουν τα ρουσφέτια.
    Πρέπει να συσταθει ενα τριτοβάθμιο οργανο με αντικειμενο τον διαρκή τυχαίο έλεγχο των αποφάσεων των επιτροπών σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επι του συνόλου με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων τοσο στα μέλη των επιτροπών όσο και στους ασθενείς.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 20:29 | ΕΙΡ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

    Σε συμφωνία με το παραπάνω σχόλιο και συμπληρωση του: Προφανώς σε περιπτώσεις χρονίων καταστάσεων, όπως είναι ΚΑΙ τα γεννετικά σύνδρομα (Down, Fragile X, XXX, XYY, XXY, Χ0, Aicardi και πολλά άλλα) θα πρέπει να εξετάζονται μία μόνο φορά! Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αρκεί στις επιτροπές ως αποδεικτικό το αποτέλεσμα της εξέτασης Καρυότυπου (DNA). Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη αρκετά προβλήματα να λύσουν σε σχέση με το σύνδρομο που φέρουν, ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ και δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ούτε ανθρώπινο, αλλά ούτε καν οικονομικό για το κράτος το να καλούνται ξανά και ξανά σε επιτροπές για να επαναλάβουν τα ίδια πράγματα και να καταθέσουν τις ίδιες γνωματεύσεις. Τέλος, ειδικά για τα γεννετικά σύνδρομα τέτοιας φύσης, όπου μπορεί να μην υπάρχει απαραίτητα άμεση (ορατή) αναπηρία, αλλά απειλήται σε μόνιμη βάση η ευζωϊα και η ψυχοσωματική υγεία του ατόμου, οι οποίες και θα πρέπει πάγια να ενισχύονται με φάρμακα ή/και θεραπείες, θα έπρεπε να υπάρχει ειδική πρόβλεψη και να μην στηρίζεται η επιτροπή αποκλειστικά και μόνο στο ποσοστό αναπηρίας. Αυτό φυσικά απαιτεί και την σύγχρονη & διαρκή εκπαίδευση και πρόσφατη ενημέρωση των υπευθύνων των επιτροπών, ώστε να γνωρίζουν τα σύγχρονα δεδομένα όλων των γεννετικών συνδρόμων, ακόμα κι αυτών που μελετούνται μόλις τα τελευταία χρόνια.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 15:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Συμφωνώ με την Μαρία. Αν κάποιος έχει μόνιμη αναπηρία, π.χ. τυφλός δεν χρειάζεται να εξετάζεται συνέχεια. Όσον αφορά τις επιτροπές, θεωρώ ότι θα πρέπει να εναλλάσονται κάθε χρόνο, προς αποφυγή γνωριμιών, μέσων κ.λ.π. Επίσης θα πρέπεινα συμμετέχουν και υπηρεσίες π.χ.η κοινωνική υπηρεσία,οι ψυχολογικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όταν πρόκειται για επιδόματα αναπηρίας λόγω νοητικής υστέρησης. Υπάρχουν φαινόμενα που π.χ. παιδί με αναπηρία μειονότητας να περιφέρεται σε διάφορες υπηρεσίες ως μέλος διαφορετικών οικογενειών. Επίσης με την καταγραφή στο ηλεκτρονικό υπολογιστή των δεδεομένων, δεν θα παρατηρείται κάποιος να παίρνει επίδομα από διάφορες νομαρχίες της χώρας.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 04:28 | Μαρία

    Νομίζω πως θα πρέπει να αναφερθεί να εξεταστούν μια φορά!
    Αν κάποιος είναι τυφλός ή μεταμοσχευμένος, δεν νομίζω πως την επόμενη χρονιά θα αλλάξει κάτι.
    Αυτή η εξέταση να γίνει για τις περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία για το αν είναι πραγματικά ανάπηρος κάποιος. (μαϊμού ανάπηρος)
    Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αμφιβολία να μην μπαίνουν σε ταλαιπωρία οι πάσχοντες που δεν φταίνε.
    Αν ο σκοπός και ο στόχος είναι να βρεθούν οι ψευτο- ανάπηροι, δεν ξέρω αν η εξέταση σε υγειονομικές επιτροπές είναι ο καλύτερος τρόπος. Αυτές οι επιτροπές δεν είναι που πιστοποιήσαν τους αναπήρους αυτούς; Επειδή άλλαξαν τα μέλη θα πάψει το φαινόμενο των ψευτο-ανάπηρων; Απλά θα συνεχιστεί με άλλους ψευτο-ανάπηρους.Με συγγενείς- φίλους – ψηφοφόρους των μελών της νέας επιτροπής.
    Δεν ξέρω αλλά νομίζω πως κάτι άλλο πρέπει να βρεθεί.