Άρθρο 5 Οργανισμοί Λειτουργίας Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

Το άρθρο 18 του ν. 3329/2005 (81 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 18

1. Όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον Οργανισμό τους. Η έκδοση ή η τροποποίηση των Οργανισμών γίνεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας και έγκρισή της από το Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται.

2. Με τον Οργανισμό των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας ορίζονται, ιδίως, η διάρθρωση των υπηρεσιακών μονάδων τους και των παραρτημάτων τους, τα προσόντα των προϊσταμένων οργανικών μονάδων Διεύθυνσης, υπηρεσιών και υπηρεσιακών μονάδων και παραρτημάτων, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, οι πόροι, η κατανομή του προσωπικού, η διαβάθμισή και κατανομή των θέσεων, να συνιστώνται νέες θέσεις εφόσον διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, να μετατρέπονται κατά κλάδο και κατηγορία θέσεις, να καθορίζονται τα προσόντα πρόσληψης του προσωπικού, οι αρμοδιότητες του προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία θέμα.

3. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 μπορεί να ιδρύονται νέα παραρτήματα των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, να καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, η διάρθρωση των υπηρεσιών, οι θέσεις και τα προσόντα πρόσληψης του προσωπικού, να συγχωνεύονται ή να καταργούνται ολικώς ή μερικώς παραρτήματα Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και να ρυθμίζονται θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την κατανομή του προσωπικού αυτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 20:26 | Τριανταφυλλιά Βλάχου

    Συγχωρήστε με αν κάτι δεν έχω καταλάβει αλλά όλες οι νέες ΜΚΦ δηλαδή ΚΑΦΚΑ & ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν είχαν οργανισμό ή είχαν οργανισμούς θεραπευτηρίων χρονιών παθήσεων που ποτέ δεν τροποποιήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες ενός σύγχρονο φορέα αποκατάστασης.
    Για να μην αναφέρουμε παλιές μονάδες που λειτουργούν με οργανισμούς που είναι από την εποχή του βασιλιά!!!!
    Τώρα που συγχωνεύονται θα αποκτήσουν οργανισμό??? ή απλά θα «κολλήσουν» στο σύστημα?

    Χρόνια τώρα προτείνονται σχέδια για τους οργανισμούς του κάθε φορέα που ποτέ δεν υλοποιούνται από το υπουργείο. Και δεν ήταν θέμα οικονομικό εφόσον οι αρμόδιοι υπάλληλοι φρόντιζαν να είναι μέσα στα όρια του προϋπολογισμού.
    Και φυσικά η πραγματικότητα εντός των παλαιών ΜΚΦ μένει στην εποχή του 1950 εφόσον πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε μισό αιώνα.
    Μήπως πέρα από τις συγχωνεύσεις που βολεύουν αυτή την στιγμή την κυβέρνηση για λόγους οικονομίας θα πρέπει να δείτε και την ουσία?

    ΔΗΛΑΔΗ οι ΜΚΦ να έχουν οργανισμό σύγχρονο και διεπιστημονικό ο οποίος θα επανεξετάζεεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον η επιστήμη εξελίσεται και νέες μέθοδοθοι προσφέρονται για κάθε παθολογία.
    Βέβαια αυτό σημαίνει και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και δεν εννοώ τις πολιτικές εξυπηρετήσεις αλλά την εκπαίδευση του προσωπικού.

    Φυσικά επιστήμη και πολιτική είναι δύσκολο να συμβαδίσουν αλλά για κάντε μια προσπάθεια.

    Ευχαριστώ

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 08:28 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΡΑΤΣΙΑ

    Στην παράγραφο 1, η έκδοση ή η τροποποίηση των Οργανισμών των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.) γίνεται με κοινές αποφάσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων συνυπογράφει και ο Υπουργός Εσωτερικών.
    Δεδομένου ότι:
    α) Για όλα τα θέματα των Οργανισμών των Μ.Κ.Φ. που ρυθμίζονται με το ισχύον άρθρο 18 του Ν. 3329/2005, συνυπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
    β) Για όλα τα θέματα της περίπτωσης α, αρμόδια ήταν η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία με το Άρθρο 1 του Π.Δ.65/2011 (Φ.Ε.Κ. 147 Α΄), συστάθηκε σε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
    γ)Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του Π.Δ.65/2011 (Φ.Ε.Κ. 147 Α΄), «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δικαυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Δικαυβέρνησης….», όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο Υπουργός Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης νοείται εφεξής, σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
    και Ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης.
    Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η έκδοση ή η τροποποίηση των Οργανισμών των Μ.Κ.Φ., θα πρέπει να γίνεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης και Οικονομικών.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 08:53 | MIXAKOY MΑΡΙΑ

    η παράγραφος 2 σχετικά με το τι θα καθορίζεται με τον Οργανισμό κάθε Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας, χρειάζεται επεξεργασία εκ νέου.