Άρθρο 12 Σκοπός των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης

Μετά το άρθρο 9 του ν.2889/2001 (37 Α΄) προστίθεται άρθρο 9Β ως ακολούθως:

«Άρθρο 9Β

1.Σκοπός των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος:

α) Παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων παροχών σε επίπεδο ποιότητας νοσηλείας, διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, νέων τεχνολογιών, έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.

β) Νοσηλεύει ασθενείς με οργανικό και λειτουργικό έλλειμμα μετά από πάθηση συγγενή ή επίκτητο ή τραυματισμό του νευρικού, μυοσκελετικού, καρδιοαναπνευστικού, ουρογεννητικού συστήματος ή πολυσυστηματική βλάβη και εφαρμόζει διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές από την πρώιμη και υποξεία φάση μέχρι την αποθεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

γ) Παρέχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στον πάσχοντα πολίτη που χρήζει αποκατάστασης ώστε να κατευθύνει την διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει της λειτουργικές ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του και με την βοήθεια της κατάλληλης υποστηρικτικής τεχνολογίας, να προάγει την λειτουργική αυτονομία και να συνδράμει στην οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη του πολίτη με αναπηρία παρεμβαίνοντας κατάλληλα στη διαμόρφωση των συνθηκών του περιβάλλοντός του.

δ) Προωθεί ενέργειες για την εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού και ενέργειες για την ανάπτυξη της έρευνας καθώς και καινοτόμων πρωτοποριακών εφαρμογών.

  • Ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των ΚΑΦΚΑ, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη και ακόμη πιο αβάσταχτη για τα ΑμεΑ οικονομική συγκυρία. Εκφράζουμε καταρχάς όχι μόνο αντίθεση αλλά και την ευθιξία μας δεδομένου ότι καλούμαστε να διατυπώσουμε σχόλια σε κάτι που ήδη είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση! Αυτό φυσικά δεν αποτελεί δημοκρατία. Η συζήτηση γίνεται με την εισήγηση μεν του υπουργείου αλλά με δικαίωμα διαμόρφωσης του νομοσχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Με την ένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Νοσοκομείο αυτό που επιχειρείται και δεν μπορεί να κρυφτεί η κυβέρνηση είναι οι οικονομικές περικοπές και μόνο! Κέντρα τα οποία λειτουργούν πάνω από 50, 60 ή και 80 χρόνια (!!!) έρχεται το Υπουργείο να τα κλείσει, αντί να τα βελτιώσει, να τα στελεχώσει, αντί να συνδράμει στην ενίσχυσή τους με καλύτερο πλαίσιο για τα ΑμεΑ. Δεν μπορεί από ολόκληρο σχέδιο Νόμου τα ΑμεΑ να μένουν απέξω, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

    Θα συναινούσαμε στην ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, αν λειτουργούσαν παράλληλα με τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ΚΑΦΚΑ, ώστε να μπορεί ακόμα καλύτερα να εξυπηρετείται ο πολίτης με αναπηρίες. Αντί αυτού απουσιάζουν οι αναφορές στα ΑμεΑ.

    Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα γίνει να συνδράμει η μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στη λειτουργική αυτονομία των ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ και στην παροχή βοήθειας στις οικογένειες αυτών των Ατόμων.Πώς θα μπορεί να παρακολουθεί προγράμματα Αποκατάστασης και θεραπείας μεγάλης διάρκειας ένα άτομο με αναπηρία σε ένα Νοσοκομείο; Είναι γνωστό ότι και οι υποδομές απουσιάζουν παντελώς και ήδη η στελέχωση των Νοσοκομείων και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι τουλάχιστον φτωχή. Πού είναι η συμβουλευτική, η ψυχολογική υποστήριξη, οι επιμορφώσεις, η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τα ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ;

    Κ. Υπουργέ,
    Στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων, που βρίσκονται στην Ερμούπολη, όλα τα άτομα που στηρίζονταν από το θεσμό, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πολυέξοδες λύσεις στην Αθήνα, με όσες ταλαιπωρίες και αναστάτωση συνεπάγεται αυτό για την ήδη δύσκολη ζωή τους.

    Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες, όμως τα ΑμεΑ δεν έχουν άλλη στήριξη και ούτε μπορούν να πληρώσουν για την κρίση, επειδή απλούστατα η περαιτέρω περιθωριοποίηση και εγκλεισμός θα είναι πλέον γεγονός μετά από την ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις πολιτικές της ευθύνες απέναντι στα ΑμεΑ.

    Σύλλογος Στήριξης ΔΙΚΑΙΩΜΑ
    ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων

  • 29 Σεπτεμβρίου 2011, 13:06 | ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΕΞΑΚΟΥΣΤΙΔΟΥ

    Στο άρθρο 12 να συμπεριληφθούν οι κάτωθι παρεμβάσεις:
    • στο άρθρο 9 του ν 2889/2001 (37 Α΄) να προστεθεί άρθρο 9Β ως ακολούθως:
    Σκοπός των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες, ώστε η δομή να είναι δυνατόν να υποστηρίξει τα ΑμεΑ που στήριζε μέχρι σήμερα.
    • Στο ίδιο δε, άρθρο σε ότι αφορά στις παροχές υπηρεσιών να προστεθεί ως :
    ε) Παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που ούτως ή άλλως τις έχουν ανάγκη και ασθενείς με κινητικά προβλήματα,

  • 29 Σεπτεμβρίου 2011, 11:04 | Βούλα Χ

    Δεν είναι ωφέλιμο να γίνεται διαχωρισμός των ΑΜΕΑ. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο άρθρο και άτομα με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες. Να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
    Θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλα τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2011, 10:55 | ΙΟΥΛΙΕΤΑ Λ

    Να συμπεριληφθούν τα άτομα με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες καθώς και οτι οι υπηρεσίες που θα παρέχουν θα είναι κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2011, 10:39 | ΕΙΡ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

    Το νέο σχέδιο νόμου στοχεύει μόνο στη φυσική και ιατρική αποκατάσταση ασθενών, αγνοώντας παντελώς την ζωτική αναγκαιότητα κοινωνικής αποκατάστασης και σταθερής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες όπως με νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες.
    Ποιά θα είναι η προοπτική των συνανθρώπων μας με αναπηρία στο Νομό Κυκλάδων; Ο αποκλεισμός; το περιθώριο; ένας σύγχρονος καιάδας που αμπαλαρισμένος κάτω από τεχνοκρατικές εκφράσεις και οικονομικές παραμέτρους ανάλυσης κόστους-οφέλους αγνοεί ότι ο πολιτισμός (και η ανθρωπιά & η ισονομία) μας εκεί κρίνεται;

  • Επί των τροποποιήσεων του Σχεδίου Νόμου «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

    Σας καταθέτουμε εκ νέου προτάσεις μας που προέκυψαν μετά την ανάρτηση του παραπάνω Σχεδίου Νόμου στην Ιστοσελίδα της Βουλής.
    Προτάσεις:

    1. Μετονομασία: Κέντρο Φυσικής, Ιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης
    2. Στο άρθρο 12 σχετικά με τους σκοπούς Μονάδων Φυσικής, Ιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης να μεταφερθεί η πρόταση «Η πρώιμη διάγνωση, η ψυχολογική …… για τον συντονισμό της δράσης τους» στους επιμέρους σκοπούς ως ξεχωριστή παράγραφος ε) ως εξής:
    ε) Παρέχει υπηρεσίες και σε ΑμεΑ με νοητική υστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες με προγράμματα ψυχολογικής, κοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, πρώιμης διάγνωσης, ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων με αναπηρίες, λειτουργικής αποκατάστασης, υποστήριξης για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, συνεργασίας με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους.
    3. Στο άρθρο 13 να προστεθεί παράγραφος στην οποία να ορίζεται ως όργανο διοίκησης υποδιοικητής με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στις αποφάσεις που αφορούν στο Κέντρο να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των Πιστοποιημένων Συλλόγων (ΜΚΟ) που λειτουργούν υποστηρικτικά.
    4. Να διασφαλισθεί ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, πρώιμης διάγνωσης, ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης, λειτουργικής αποκατάστασης και υποστήριξης για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό θα παρέχονται δωρεάν και δεν θα απαιτείται κάλυψη ή σύμβαση με ασφαλιστικό φορέα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2011, 19:41 | Λειβαδίτου Χρυσοβαλάντου

    Ο Νόμος 2646/1998, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 236 – 20.10.1998, στο άρθρο 13 αναφέρει αυτολεξεί τα εξής: «Στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας συνιστώνται και λειτουργούν ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες αυτού τα παρακάτω Κέντρα: … β. Δίκτυο Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑΜΕΑ). Σκοπός των Κέντρων αυτών είναι η πρώιμη διάγνωση, η συμβουλευτική στήριξη, η ενημέρωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους, η παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νοσηλείας και αποκατάστασης, η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η λειτουργική τους αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους.»
    Πάνω σε αυτά που όριζε ο Νόμος 2646/1998 στηρίχθηκαν τα κατά τόπους ΚΕΚΥΚΑμεΑ και ανέπτυξαν δράσεις για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Πλάι στην ανάπτυξη προγραμμάτων προκατάρτισης, κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες ανέπτυξαν προγράμματα και δραστηριότητες για την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες.
    Αν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ καταντήσουν απλώς νοσοκομειακές μονάδες με μόνο στόχο την ιατρική αποκατάσταση -όπως φαίνεται ότι ορίζει το νέο σχέδιο νόμου- τότε όλα τα ΑμεΑ θα μείνουν χωρίς Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης.
    Το σχέδιο νόμου πρέπει να συμπληρωθεί και να αναφέρει ρητά τα ΑμεΑ (άτομα με αυτισμό, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση κ.ο.κ.). Επίσης, πρέπει στους σκοπούς, αλλά και στην ονομασία των μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, να προστεθεί η Εκπαίδευση, η Κοινωνική Υποστήριξη και η Κατάρτιση των ΑμεΑ.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2011, 17:01 | KAKAROUGKAS SPIROS

    SKOPOS TON MONADON FISIKIS KAI IATRKIS APOKATASTASIS TOY MYIKOU SISTIMATOS INE I PAROXI NOSILIAS KAI IPERESION IGIAS SE ASTHENIS ME PATHISIS TOU MYIKOU NEVRIKOU KIKLOFORIAKOU ERISTIKOU KAI ANAPNEYSTIKOU SISTIMATOS AFTOI POU PASXOUN APO NOITIKI ISTERISI AYTISMO AISTHITIRIAKES KAI POLLAPLES ANAPIRIES SE PIA MONADA THA EKSIPIRETOUNTE THA DIMIOURGISOUME PRONOMIOUXA AMEA ALLOSTE KAI ASTHENIS ME KINITIKA PROVLIMATA EXOUN ANAGKI APO IPERESIES KINONIKIS APOKATASTASIS KAI PSIXOKINONIKIS IPOSTIRIKSIS MIN KATARGISETE TA KEKAMEA TOULAXISTON AFTA POU EXOUN NA PAROUSIASOUN MEGALI DRASI OPOS TO KEKAMEA MESSINIAS EINAI EGKLIMA NA STILETE OLA AFTA TA ATOMA STO SPITI TOUS SKEFTITE TO DRAMA TON IKOGENION TOUS

  • 28 Σεπτεμβρίου 2011, 08:41 | Αγγελικη Ρουμελιώτου

    Το νέο σχέδιο νόμου στοχεύει μόνο στη φυσική και ιατρική αποκατάσταση ασθενών, αγνοώντας παντελώς την αναγκαιότητα κοινωνικής αποκατάστασης και σταθερής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες όπως με νοητική υστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες.
    Ποιά θα είναι η προοπτική των συνανθρώπων μας με αναπηρία στο Νομό Μεσσηνίας ; Ο αποκλεισμός; το περιθώριο; ένας σύγχρονος καιάδας που αμπαλαρισμένος κάτω από τεχνοκρατικές εκφράσεις και οικονομικές παραμέτρους ανάλυσης κόστους-οφέλους αγνοεί ότι ο πολιτισμός μας εκεί κρίνεται;

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 08:19 | ΤΖΙΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στο αρθρο 12 σχετικά με τους σκοπούς Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης να προστεθεί παράγραφος Ε ως εξής:
    Παρέχει κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ατόμων με αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα και των οικογενειών τους. Ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων υλοποιούνται εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα παρέμβασης και προετοιμασίας για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση, κατάρτιση, απασχόληση: (ατομική ή ομαδική συμβουλευτική στήριξη, επιμόρφωση-συμβουλευτική οικογενειών, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προσωπική ενδυνάμωση και εμψύχωση ατόμων με αναπηρία, απασχόληση – κατάρτιση).

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 05:09 | Ελίνα Ζαρογιάννη

    Δεν συμφωνώ. Η νέα ρύθμιση αφήνει «στον άερα» και εκτεθημένα πολλά άτομα.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 09:01 | Τζίμας Νικόλαος

    Στο αρθρο 12 σχετικά με τους σκοπούς Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης να προστεθεί παράγραφος Ε ως εξής:
    Παρέχει κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ατόμων με αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα και των οικογενειών τους. Ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων υλοποιούνται εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα παρέμβασης και προετοιμασίας για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση, κατάρτιση, απασχόληση: (ατομική ή ομαδική συμβουλευτική στήριξη, επιμόρφωση-συμβουλευτική οικογενειών, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προσωπική ενδυνάμωση και εμψύχωση ατόμων με αναπηρία, απασχόληση – κατάρτιση).

    Ο Πρόεδρος

    Τζίμας Νικόλαος

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:06 | foteinh gili

    k.ypourge ta paidia afta th tha apoginoyn tha ta klisoume se tesseris toixous kai tha vlepoyn ton kosmo apo ena parathiro kai h goneis trelameni GIATI?den mpori na voithisei ayto to paidi pou to mathame na mhn trepete giati einai diaforetiko kai prepei na tou dosoume na katalavi oti telos to sxoleio pou gnorise filoys,polla mathimata poy emathe ekei kai tropous simperiforas .Ta mathename na ayto exipiretounte mona toys ………….. pios tha analavi na tous pei ayto poy eseis krinate sosto …..LATHOS MEGALO EINAI NA VRITE TA KLEMENA APO ALOU MONO AYTA DEN PIRAN TIPOTA EIMAI POLI ORGISMENI K. YPOURGE

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 19:13 | ΜΕΡΣΙΝΗ

    ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΙΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Γ Ι Α Τ Ι ? ? ?

    ΑΝ ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΘΩΣ Κ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΙΣΩΣ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ…

    ΔΕΝ ΛΕΩ ΙΣΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ..ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙ!!!

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΤΟΜΑ 50 60 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ!!!

    ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΞΑΝΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ? ??

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ.

    ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΜΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ! !

    ΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΟΣΑ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.

    ΜΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ , ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΝΟΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ…

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 19:09 | Γιώργος Σωπασής

    Είναι προφανές ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, λόγω των κινητικών και διαφόρων άλλων δυσκολιών είναι λιγότερο ευκίνητα ώστε να συσσωρεύουν ψήφους για το εκάστοτε κόμμα.

    Συνεπώς είναι και λιγότερο σημαντική η διευθέτηση του προβλήματος τους. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν ετέθη καν ζήτημα διευθέτησης αλλά απόσυρσης υπηρεσιών που τα ΑΜΕΑ κατείχαν πριν και σε άλλες χώρες είναι αυτονόητες, όχι μόνο από θέμα υποχρέωσης του κράτους στον πολίτη αλλά και του πρωτογενούς αισθήματος της ανθρωπιάς.

    Θα χαιρέτιζα την δημιουργία κέντρου αποκατάστασης , εφόσον αυτό γινόταν επικουρικά με το υπάρχον κέντρο.

    Βγάζοντας όμως έξω τα άτομα με ειδικές ανάγκες και συνυπολογίζοντας τα οικονομικά βάρη των ίδιων και των οικογενειών τους , δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή -δεδομένων των καιρών που ζούμε – να θεωρηθεί ότι θα είστε η αιτία της ψυχολογικής αλλά και βιολογικης εξόντωσης τους.

    Συγχαρητήρια !

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 19:15 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΥΦΟΥΔΗ

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας, μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου νόμου για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι όλα τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ μετατρέπονται σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, ένιωσε απαξίωση και απογοήτευση.
    Το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες εκτός από τις υπηρεσίες φυσικής και λειτουργικής αποκατάστασης που παρέχει, προσφέρει επιπλέον Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινωνικής Αποκατάστασης σε άτομα με αναπηρίες όπως η νοητική καθυστέρηση, ο αυτισμός, και άλλες αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες οι οποίες αποκλείονται από το νέο σχέδιο νόμου.
    Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ κατά τους χειμερινούς μήνες υλοποιώντας στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικής και λειτουργικής αποκατάστασης συνεδρίες φυσικοθεραπείας- υδροθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και θεραπευτικής ιππασίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης με ομάδες Προώθησης της Αυτόνομης Διαβίωσης, Εκπαίδευσης, Εικαστικών & Δημιουργικής Απασχόλησης και Φυσικής Αγωγής.
    Τα παραπάνω προγράμματα που υλοποιούνται με το υπάρχον προσωπικό, τη συμμετοχή των δύο Συλλόγων(Γονέων και Φίλων -που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό), και τους 64 ενεργούς εθελοντές δρουν ευεργετικά σε περισσότερα από 100 ΑμεΑ του νομού Μεσσηνίας συμβάλλοντας στο να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν την αυτονομία τους αλλά κυρίως να μην επιβαρυνθεί η ψυχική τους υγεία.
    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας στη θητεία των έξι ετών, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αγώνα με ιδίους πόρους(δωρεές και χορηγίες) και μέσα από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να κατακτήσει για τα ΑμεΑ του νομού τις παραπάνω υπηρεσίες, ενώ τα το νέο Νομοσχέδιο ακυρώνει όλο αυτό τον αγώνα μας, με κίνδυνο να περιθωριοποιηθούν τα ΑμεΑ στο νομό Μεσσηνίας, καθότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τα άτομα αυτά.

    Για τους παραπάνω λόγους θέλουμε να διατηρηθούν οι υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Κοινωνικής Αποκατάστασης, ώστε να μην επιστρέψουν τα ΑμεΑ στα σπίτια τους με κίνδυνο παλινδρόμησης.
    Πιστεύουμε ότι θα στηρίξετε το έργο που χτίζουμε τόσα χρόνια και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας σας διαβεβαιώνει και δεσμεύεται ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 12:04 | Κώστας Νικολακάκης

    Στο άρθρο αυτό (12) να υπάρξει πρόβλεψη ώστε στο άρθρο 9 του ν 2889/2001 (37 Α΄) να προστεθεί άρθρο 9Β που θα ορίζει το σκοπό των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης ως εξής:
    Σκοπός των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες, ώστε η δομή να είναι δυνατόν να υποστηρίξει τα ΑμεΑ που στήριζε μέχρι σήμερα.

    Επίσης σε ότι αφορά στις παροχές υπηρεσιών να προστεθεί παράγραφος που προβλέπει ότι παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που ούτως ή άλλως τις έχουν ανάγκη και ασθενείς με κινητικά προβλήματα,

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 21:04 | ΔΙΑΜΑΝΤΩ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΑ ΑΜΕΑ(ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ,ΑΥΤΙΣΜΟΣ)ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ; ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ;ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ;

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 20:54 | Δήμητρα Ψαρούλη- Τσουμελέα

    Αν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ ενταχθούν στο ΕΣΥ και προστεθεί και η ψυχοκοινωνική στήριξη για τα ΑμεΑ με αυτισμό , νοητική καθυστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες ποιός ασφαλιστικός φορέας θα εγκρίνει την καθημερινή συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης σε κοινωνικές δεξιότητες?
    Τους σκοπούς της αποκατάστασης μπορούν θαυμάσια να πετύχουν τα ΚΑΦΚΑ. Αλλωςτε γιαυτό και δημηιουργήθηκαν.
    Αφήστε τουλάχιστον τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ στις δομές Κοινωνικής Φροντίδας μέχρι να δημιουργήσετε κάτι αντίστοιχο….
    Πόσες δομές αποκατάστασης μπορεί να έχει ένας Νομός?
    και τέλος πάντων τι έχετε να προτείνεται για τα ΑμεΑ(πάνω απο 24 ετών) που σήμερα συμμετέχουν σε προγράμματα του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας και δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης?
    Δήμητρα Ψαρούλη-Τσουμελέα

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 18:35 | Σταύρος Μιχαλόπουλος

    Τα ΑΜΕΑ δεν χρειάζονται μόνο φυσική και ιατρική αποκατάσταση αλλά και μια <> που είναι γι αυτά το kekukamea Μεσσηνίας και τους γεμίζει δημιουργικά την ημέρα τους.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 18:49 | Μαρία Αλεξίου

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ,ΑΥΤΙΣΜΟ,ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΩΣΤΕ Η ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΜΟΜΙΟΥΧΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ…..

    Μαρια αλεξιου

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 16:59 | ΚΑΤΣΟΥΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ.
    ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Σ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 12:14 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΒΑ

    ΣΤΟΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ,ΑΥΤΙΣΜΟ,ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΩΣΤΕ Η ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΜΟΜΙΟΥΧΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 10:36 | Γιώργος Τ.

    Παρακαλόυμε στο άρθρο 12 να συμπεριληφθούν οι κάτωθι παρεμβάσεις :
    1) στο άρθρο 9 του ν 289/2001 (37 Α’) να προστεθει άρθρο 9Β ώσ ακολούθως:
    Σκοπός των μονάδων ΦΥσικής και Ιατρικ’ης Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς οι οποίοι πάσχουν απο παθήσεις του μυϊκού , νευρικού , κυκλοφοριακού , ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος , νοητική καθυστέρηση , αυτισμό , αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες , ωστε η δομή να είναι δυνατόν να υποστηρίξει τα ΑμεΑ που στήριζε μέχρι σημερα
    2) Στο ίδιο δε , άρθρ σε ότι αφορά τις παροχές υπηρεσιών να προστεθεί ωσ :
    ε) Παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που ούτως η άλλως τις έχουν ανάγκη και ασθενείς με κινητικά προβλήματα

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 08:02 | Αφροδίτη Αβαρλή

    Προτείνω να μην εξαιρεθούν τα άτομα, που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη (αυτιστικά, με νοητική υστέρηση κ,λ,π,)

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 08:09 | Αθανάσιος Σταθόπουλος

    Να υπάρξει πρόβλεψη και για τα άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 12:22 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 383 ΄΄ Καθορισμός ειδικού νοσηλίου των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας΄΄
    προβλέπεται το κόστος αποζημίωσης των Ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για την κλειστή νοσηλεία των ασφαλισμένων όσο και για την ημερήσια νοσηλεία, οι τιμές αυτές είναι σήμερα 150 ευρώ για το κλειστό και 70 για το ανοιχτό νοσήλιο.
    Στο συγκεκριμένο Π.Δ αναφέρεται ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία παραπομπής στα εν λόγω κέντρα τόσο για την κλειστή ,όσο και για την ανοιχτή νοσηλεία. Σας αντιγράφω το Π.Δ το οποίο αναφέρει και το είδος των παθήσεων που θα πρέπει να πάσχει ο ασφαλισμένος προκειμένου να παραπεμφθεί καθώς και το είδος της ΄΄ θεραπείας ΄΄ που θα πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς:

    Άρθρο 2
    1. Προκειμένου ο ασθενής ασφαλισμένος να εισαχθεί στα παραπάνω Κέντρα για αποκατάσταση απαιτείται να έχει προη¬γηθεί νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό θεραπευτή¬ριο για πάθηση για την οποία απαιτείται η αποκατάσταση.
    2. Για την εισαγωγή στα Κέντρα Α-Α κλειστής νοσηλείας των ασφαλισμένων όλων των φορέων και κλάδων ασθένειας αρμο¬διότητας Γ. Γ. Κ. Α. απαιτείται γνωμάτευση γιατρού Διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή ιδιωτικού θεραπευτηρίου στο οποίο νοσηλεύθηκε ο ασθενής ασφαλισμένος, σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Στη γνω¬μάτευση θα περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθη¬σης ή της βλάβης οι συνέπειες και τα επακόλουθά τους, το εί¬δος της αποκαταστασιακής θεραπείας, το προσδοκώμενο απο¬τέλεσμα και η πιθανή χρονική διάρκεια της αποκατάστασής του.
    3. Δεν παραπέμπονται στα Κέντρα Α-Α για νοσηλεία ασθε¬νείς ασφαλισμένοι των οποίων η πάθηση έχει γίνει χρόνια.
    Άρθρο 3
    1. Καθορίζεται ημερήσιο ειδικό νοσήλιο για τους εξωτερι¬κούς ασθενείς των Κέντρων Α-Α ημερήσιας νοσηλείας το πο¬σό των τριάντα πέντε (35) ευρώ συνολική τιμή, για τις ακόλου¬θες παθήσεις:
    – Παθήσεις εξωπυραμιδικού συστήματος.
    – Μυοπάθειες – Μυασθένειες.
    – Νόσοι του περιφερικού κινητικού νευρώνα.
    – Σκλήρυνση κατά πλάκας.
    – Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
    – Εγκεφαλική παράλυση (παιδιά και ενήλικες).
    – Παραπληγία.
    – Τετραπληγία.
    – Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
    – Πολυριζονευρίτιδα (σ. Guillain Barre κ.λ.π.).

    – Εκφυλιστικές παθήσεις Κ.Ν.Σ. (οικογενής σπαστική τετραπληγία, περονιαία μυϊκή ατροφία, κληρονομική παρεγκεφαλιδική αταξία).
    -ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ.
    – Ρευματοειδής αρθρίτιδα, μόνο σε περίπτωση λειτουργικής έκπτωσης των αρθρώσεων και μυϊκών ομάδων.
    – Μη ειδικές ρευματοπάθειες (σ. Reiter, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.λ.π.).
    – Αλγονευροδυστροφίες (RSD, συμπαθητική αντανακλαστι¬κή δυστροφία κ.λ.π.).
    2. Προκειμένου ο ασθενής να παραπεμφθεί σε κέντρο απο¬θεραπείας πρέπει η νόσος από την οποία πάσχει να είναι του¬λάχιστον μέσου σταδίου.
    Στην έννοια του ειδικού νοσηλίου περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση, η εκτίμηση ανικανότητας,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.
    Επιπλέον περιλαμβάνεται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και Biofeedback όπου απαιτείται και ανάλογα με την πάθηση.
    3. Ο αριθμός των συνεδριών και η διάρκεια της Αποθεραπείας – Αποκατάστασης καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας της νόσου και το είδος της θεραπείας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εξήντα (60) το χρόνο για παθήσεις μέσου στα¬δίου και τις ογδόντα (80) για αυτές του προχωρημένου σταδίου.
    4. Προκειμένου ο ασθενής να τύχει αποκατάστασης στα παραπάνω Κέντρα με τη συνολική τιμή, απαιτείται αναλυτική γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον κανονισμό ιατρικής περίθαλψης του κάθε φορέα, στην οποία θα αναφέρεται το είδος της πάθησης ή της βλάβης, η βαρύτητα της νόσου, ο πιθανός χρόνος αποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των συνεδριών καθώς και η συχνότητά τους. Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
    5. Εάν κριθεί απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος αποκατάστασης, απαιτείται νέα γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού, στην οποία θα περιγράφονται τα αποτελέσματα του προγράμματος και η απαιτούμενη χρονική διάρκεια συνέχισης του προγράμματος. Εάν απαιτηθεί επανάληψη της αποθερα¬πείας το επόμενο έτος ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Αποκατάσταση δεν χορηγείται πέραν των 2 ετών.

    – Σας έχω σημειώσει με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα την σπουδαιότητα της παροχής Φυσικοθεραπευτικών πράξεων σε περιστατικά αποκατάστασης , οι οποίες στην περίπτωση του ανοιχτού νοσηλίου είναι κατά τους Επιστημονικούς Συντάκτες του Προεδρικού Διατάγματος το Α και το Ω της Αποκατάστασης ,αφού δεν παραπέμπεται ο ασθενής στο κέντρο εάν δεν έχει προηγηθεί φυσικοθεραπεία η οποία δεν κρίνεται αποτελεσμα¬τική για την αποκατάστασή του.
    Στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά αναφορά σε Φυσικοθεραπεία (στον ακρογωνιαίο λίθο των παροχών αποκατάστασης) και το ζητούμενο είναι πως θα υποστηριχθούν αυτά τα κέντρα όταν π.χ στο ΚΑΦΚΑ Νιγρίτας υπηρετεί 1 (ένας) Φυσικοθεραπευτής.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 17:19 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΒΑΡΛΗΣ

    ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΜΕΑ ΟΠΩΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΣΗ , ΑΥΤΙΣΜΟΣ , ΚΛΠ .ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΩΣ Ε)ΣΤΗΣ ΠΑΡΟΧΕΣ :ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

  • Θέσεις και προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ για τα ΚΑΦΚΑ, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ανασυγκρότηση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας:

    Το βέβαιο είναι ότι καταργείται ο σημαντικός ρόλος των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Ο τίτλος ενός φορέα σηματοδοτεί και τους στόχους σκοπούς λειτουργίας τους. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμεΑ υπηρετούσαν την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας. Εμπεριείχαν και τον σημαντικό όρο της Κατάρτισης. Είναι αδιανόητη η μαζική μετατροπή τους σε Κέντρα Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης.

    Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της διοικητικής τους συνένωσης, και η άποψη που υποστηρίζει ότι τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έως σήμερα υπολειτουργούσαν και δεν είναι αναξιοποίητος ο εξοπλισμός τους δεν μπορεί να στηρίξει την άκριτη και μαζική διασύνδεσή τους με τα νοσοκομεία.

    Η πάγια θέση της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την αξιοποίηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι :

    • Άρτια στελέχωσή τους με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να παρέχει όλων των ειδών και ανώτερης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.
    • Στελέχωσή τους με τη θέση διοικητικού Διευθυντή για την εύρυθμη λειτουργία τους.
    • Κατάλληλη επιλογή ενός ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ανά υγειονομική περιφέρεια το οποίο θα διατηρηθεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και στο οποίο θα ανήκουν ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που ανήκουν στα όρια της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας με αυτό, με στόχο την Διοικητική συνένωσή τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

    Σε ότι αφορά το Δίκτυο Αποκατάστασης και την λειτουργία των ΚΑΦΚΑ προτείνουμε:

    • Διατήρηση των ΚΑΦΚΑ και επιτέλεση των αρχικού σκοπού ίδρυσής τους με την κατάλληλη επιλογή των ΚΑΦΚΑ που καλύπτουν τις ανάγκες αποκατάστασης των τοπικών κοινωνιών, δεδομένου ότι υπάρχουν ΚΑΦΚΑ τα οποία λειτουργούν πλέον ως Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και παρέχουν αυτή τη στιγμή υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας.
    • Ίδρυση και οργάνωση δικτύου αποκατάστασης μέσω της επιστημονικής διασύνδεσής τους με τα νοσοκομεία και υπό την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης
    • Άμεση στελέχωσή τους με κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό ήτοι φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, ορθοπεδικούς κ.λπ.
    • Επιστημονικές Επιτροπές στις οποίες συντονιστής θα ορίζεται Φυσίατρος και όχι ιατρός γενικής και αόριστης ειδικότητας με βαθμό Διευθυντή όπως αναγράφεται στο άρθρο του υπό συζήτηση ν/σ
    • Θεσμική σύσταση Επιτροπών Διοίκησης στα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, στο οποία ορίζεται με το παρόν ν/σ Υποδιοικητή και συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ. σε στις Επιτροπές Διοίκησης. Επισημαίνουμε ότι στα Κέντρα που διασυνδέονται με νοσοκομεία δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ.
    • Ορισμός και συγκρότηση Διοικούσας Επιτροπής στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην Ε.Ι.Α.Α.) και συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ σε αυτήν. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. συμμετείχε βάσει του ν. 3868/2010 στο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης το οποίο καταργήθηκε μετα΄την την διασύνδεσή του με το ΚΑΤ.

    Τέλος δηλώνουμε ότι ένα σοβαρό εγχείρημα ίδρυσης Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης προϋποθέτει :

    1. Ίδρυση επιτελικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    2. Ειδική Επιτροπή για τη μελέτη του Συστήματος Αποκατάστασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ

    Απευθύνουμε έκκληση και μέσα από το opengov προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ακούσει την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Το παρόν ν/σ οδηγεί της χώρα σε βαθιά οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τομέα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας. Ζητούμε την υιοθέητηση των προτάσεων μας για να πετύχει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης και να διαφυλαχτεί το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδα.