ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (Άρθρα 15-48)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Άρθρο 15

Δηλωτικό φορτίου

  1. Ο πλοίαρχος κάθε πλοίου που εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της χώρας και αγκυροβολεί εντός αυτών ή καταπλέει σε λιμάνι ή όρμο της χώρας για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης της ανωτέρας βίας, υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια κατά τόπο τελωνειακή αρχή δηλωτικό του φορτίου του, το αργότερο εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τον κατάπλου και σε κάθε περίπτωση πριν από τον απόπλου, ακόμα και αν το πλοίο δεν φέρει φορτίο. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για κάθε επόμενο λιμένα της χώρας που καταπλέει το πλοίο.
  2. Το δηλωτικό φορτίου δύναται να υποβάλλεται και από τους πράκτορες των ναυτιλιακών εταιριών.
  3. Ως δηλωτικό φορτίου μπορεί να γίνει δεκτό από την τελωνειακή αρχή της παρ. 1 και κάθε εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο που περιέχει τα αναγκαία στοιχεία προσδιορισμού της ταυτότητας και της ποσότητας των εμπορευμάτων.
  4. Επέχουν θέση δηλωτικού φορτίου:

α) οι εκθέσεις και τα έγγραφα των αρμόδιων αρχών για παράδοση ναυαγίων ή ναυαγιαιρέσεων στην τελωνειακή αρχή,

β) οι εκθέσεις υγειονόμου που συντάσσονται, κατόπιν δήλωσης του πλοιάρχου πλοίων, τα οποία έχουν τεθεί υπό επιτήρηση και τους έχει απαγορευθεί η ελευθεροκοινωνία για υγειονομικούς λόγους,

γ) το παραστατικό διαμετακόμισης για τα εμπορεύματα που διακινούνται, με υπαγωγή στο καθεστώς της διαμετακόμισης.

  1. Τα οχήματα διεθνών μεταφορών, που διακινούνται με πλοία και μεταφέρουν εμπορεύματα που καλύπτονται από τίτλο διεθνούς διαμετακόμισης, περιλαμβάνονται στο δηλωτικό φορτίου ως ένα είδος, για κάθε όχημα.
  2. Οι αποσκευές των επιβατών συμπεριλαμβάνονται στο δηλωτικό φορτίου, όταν για αυτές έχει εκδοθεί φορτωτική.
  3. Για τα προσωπικά είδη των μελών του πληρώματος και για τα εφόδια του πλοίου, συνυποβάλλονται με το δηλωτικό φορτίου, αντίστοιχες δηλώσεις αυτών, όπως καθορίζονται στη Σύμβαση για τη Διευκόλυνση της Διεθνούς Ναυτιλιακής Κίνησης, που κυρώθηκε με το ν.δ. 1028/1971 (Α΄250). Ο πλοίαρχος υποχρεούται να υποβάλει τις δηλώσεις αυτές, έστω και με αρνητικό περιεχόμενο.
  4. Η τελωνειακή αρχή της παρ. 1 μπορεί να ζητά την επίδειξη κάθε σχετικού με το δηλωτικό φορτίου εγγράφου.
  5. Εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής δηλωτικού φορτίου:

α) τα πλοία με καθαρή χωρητικότητα κάτω των εκατό (100) κόρων, με την προϋπόθεση ότι δεν φέρουν φορτίο,

β) τα πλοία, στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια τακτικής γραμμής, εκτός εάν με αυτά μεταφέρονται υπό καθεστώς διαμετακόμισης εμπορεύματα που έχουν προορισμό το λιμάνι κατάπλου,

γ) τα διερχόμενα πλοία (transit), τα οποία αποπλέουν, χωρίς να ελευθεροκοινωνήσουν, εντός προθεσμίας σαράντα οκτώ (48) ωρών από τον κατάπλου.

 

Άρθρο 16

Προαναγγελία άφιξης πλοίου – Έλεγχος επί πλοίου από την τελωνειακή αρχή

  1. Οι ναυτικοί πράκτορες ή οι αντιπρόσωποι των πλοίων γνωστοποιούν στην τελωνειακή αρχή δώδεκα (12) τουλάχιστον ώρες, πριν από τον κατάπλου του πλοίου, την επικείμενη άφιξή του στον λιμένα της κατά τόπον αρμοδιότητάς της, παρέχοντας κάθε αναγκαία πληροφορία.
  2. Κάθε πλοίο, κατά τον κατάπλου, απόπλου ή και στην περίπτωση που παραμένει αγκυροβολημένο σε λιμάνι, υπόκειται σε έλεγχο από την τελωνειακή αρχή της παρ. 1. Η παρεμπόδιση του ελέγχου δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε λόγο.
  3. Κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου σε λιμάνι, η τελωνειακή αρχή της παρ. 1 το επιτηρεί και μπορεί να απαγορεύσει την άνοδο σε αυτό προσώπων που δεν έχουν σχέση με την εκτέλεση εργασιών επί του πλοίου.
  4. Οι πλοίαρχοι υποχρεούνται, εφόσον τους ζητηθεί, να επιδεικνύουν στους τελωνειακούς υπαλλήλους που πραγματοποιούν τον έλεγχο όλα τα εμπορεύματα, να ανοίγουν τα κλεισμένα μέρη του πλοίου και να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο, θέτοντας στη διάθεση των τελωνειακών υπαλλήλων κάθε σχετικό έγγραφο.
  5. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν τον έλεγχο, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί λαθρεμπορίας, προβαίνουν στην κατάσχεση των εμπορευμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες φορτωτικές και τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή, κυριότητα, προέλευση και προορισμό τους, ανεξάρτητα από το εάν το δηλωτικό φορτίου που έχει υποβληθεί περιλαμβάνει τα εν λόγω εμπορεύματα.
  6. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του δηλωτικού ή καθυστέρησης εκφόρτωσης των εμπορευμάτων, η τελωνειακή αρχή, ανεξάρτητα από τις άλλες κυρώσεις που προβλέπονται, δικαιούται να διατάξει, με κίνδυνο και έξοδα του μεταφορέα, την εκφόρτωση των εμπορευμάτων από το μέσο μεταφοράς, στο οποίο βρίσκονται, στους χώρους που έχουν καθορισθεί ή εγκριθεί από την αρχή αυτή, για να εξασφαλίζεται ο έλεγχος τόσο των εμπορευμάτων όσο και του μέσου μεταφοράς.
  7. Σε περίπτωση άρνησης ή αντίστασης του πλοιάρχου στον έλεγχο, αυτός πραγματοποιείται με τη συνδρομή της λιμενικής ή άλλης δημόσιας αρχής. Εάν ο πλοίαρχος πλοίου με ξένη σημαία αρνηθεί ή αντισταθεί κατά τον έλεγχο, αυτός πραγματοποιείται με την παρουσία εκπροσώπου της προξενικής αρχής και σε περίπτωση που αυτή δεν προσέλθει, με τη συνδρομή της λιμενικής αρχής.
  8. Για πρόληψη λαθρεμπορικών ενεργειών, οι τελωνειακοί υπάλληλοι μπορούν, όταν επιβιβασθούν στο πλοίο, να παραμένουν σε αυτό για φρούρηση, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η φρούρηση και η επιτήρηση του πλοίου ενεργούνται με δαπάνη των υπευθύνων αυτού.

 

Άρθρο 17

Αεροπορικές μεταφορές

  1. Οι κυβερνήτες των αεροσκαφών που προέρχονται από αερολιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους υποβάλλουν στην αρμόδια κατά τόπο τελωνειακή αρχή δηλωτικό φορτίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, που κυρώθηκε με το π.δ. 533/1981 (Α΄139), το οποίο φέρει την επωνυμία της αεροπορικής εταιρείας που μεταφέρει τα εμπορεύματα, τον αριθμό και την ημερομηνία της πτήσης, το όνομα του αερολιμένα φόρτωσης-αναχώρησης και εκφόρτωσης-προορισμού, τον αριθμό της φορτωτικής, τον αριθμό των δεμάτων, τη συνοπτική περιγραφή των εμπορευμάτων και τη μικτή τους μάζα.
  2. Δεν απαιτείται η υποβολή του ανωτέρω δηλωτικού φορτίου σε περίπτωση που το αεροσκάφος προσγειώνεται σε αερολιμένα της χώρας:

α) χωρίς να μεταφέρει φορτίο,

β) όταν δεν εκφορτώνονται από αυτό εμπορεύματα στον αερολιμένα.

  1. Οι κυβερνήτες αεροσκαφών υπέχουν τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τον παρόντος Κώδικα για τους πλοιάρχους. Οι φορείς ιδιοκτησίας των μεταφορικών αυτών μέσων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι κατά νόμο εκπρόσωποί τους, υπέχουν τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται για τους πράκτορες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΛΟΙΠΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Άρθρο 18

Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές

  1. Για εμπορεύματα που εισέρχονται, οδικώς ή σιδηροδρομικώς, μέσω αναγνωρισμένων χερσαίων σημείων εισόδου, στο τελωνειακό έδαφος και για τα οποία η μεταφορά τους δεν καλύπτεται με τίτλο διεθνούς διαμετακόμισης, υποβάλλεται, ως δηλωτικό φορτίου, οποιοδήποτε έγγραφο, από τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 15 στην αρμόδια τελωνειακή αρχή εισόδου.
  2. Οι προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών, οι οδηγοί φορτηγών οδικών οχημάτων ή άλλων χερσαίων μεταφορικών μέσων ή οι υπεύθυνοι διαχειριστές δικτύου αγωγών υπέχουν τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τον παρόντα Κώδικα για τους πλοιάρχους.

Οι φορείς ιδιοκτησίας των μεταφορικών μέσων του πρώτου εδαφίου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι κατά νόμο εκπρόσωποί τους, υπέχουν τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται για τους πράκτορες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΄

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Άρθρο 19

Κοινές διατάξεις για τις θαλάσσιες, αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές

  1. Η εκφόρτωση ή μεταφόρτωση εμπορευμάτων που μεταφέρονται με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, γίνεται μόνο κατόπιν άδειας της αρμόδιας κατά τόπο τελωνειακής αρχής, σε χώρους που έχουν εγκριθεί ή καθοριστεί από αυτή.
  2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 16, οι τελωνειακοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν έλεγχο οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς δύναται να:

α) ζητούν την επισήμανση εμπορευμάτων με σημεία αναγνώρισης, πριν από την εκφόρτωση ή μεταφόρτωσή τους,

β) ασφαλίζουν, σφραγίζουν και επισημαίνουν οποιοδήποτε εμπόρευμα,

γ) ανοίγουν, ακόμη και με θραύση, οποιοδήποτε εμπορευματοκιβώτιο ή κλεισμένο χώρο, ασφαλισμένο με κλειδιά, τα οποία παρακρατούνται.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 20

Είσοδος – Τελωνειακή επιτήρηση εμπορευμάτων

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της χώρας υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση από τη στιγμή της εισόδου τους, προσκομίζονται, χωρίς καθυστέρηση, στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ή σε χώρο που έχει καθοριστεί ή εγκριθεί από την τελωνειακή αρχή ή στην Ελεύθερη Ζώνη, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η εν λόγω αρχή και δύνανται, κατά περίπτωση, να υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους.

 

Άρθρο 21

Προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων

  1. Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα τίθενται σε προσωρινή εναπόθεση, βάσει δηλωτικού/διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης και δύνανται να εναποτεθούν:

α) σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση της τελωνειακής αρχής,

β) σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων προσώπων,

γ) σε χώρους που έχουν εγκριθεί από την τελωνειακή αρχή, εντός της χωρικής της αρμοδιότητας,

δ) σε χώρους που έχουν καθοριστεί από την τελωνειακή αρχή, εντός της χωρικής της αρμοδιότητας.

  1. Για τη λειτουργία εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης της περ. β) της παρ. 1 απαιτείται η έκδοση άδειας, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία εκδίδεται από την κατά τόπο αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.
  2. Τα εμπορεύματα που προσκομίζονται στην τελωνειακή αρχή και εναποτίθενται σε εγκαταστάσεις ή χώρους προσωρινής εναπόθεσης πρέπει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 40, να λάβουν τελωνειακό προορισμό, είτε:

α) με υπαγωγή σε τελωνειακό καθεστώς,

β) με είσοδό τους σε Ελεύθερη Ζώνη,

γ) με επανεξαγωγή,

δ) με καταστροφή, με την άδεια της τελωνειακής αρχής και με τους όρους που η αρχή αυτή καθορίζει,

ε) με εγκατάλειψη υπέρ του Δημοσίου, ύστερα από έγκριση της τελωνειακής αρχής.

  1. Οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης και οι κάτοχοι ή κύριοι των εμπορευμάτων που τελούν υπό προσωρινή εναπόθεση ευθύνονται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αποθήκευση των εμπορευμάτων σε προσωρινή εναπόθεση.
  2. Για την αποφυγή κινδύνου δημόσιας υγείας, τάξης και ασφάλειας καθώς και για την αποφυγή αλλοίωσης ή βλάβης εμπορευμάτων που εναποτίθενται προσωρινά στις εγκαταστάσεις και στους χώρους προσωρινής εναπόθεσης:

α) η τελωνειακή αρχή δύναται να μην επιτρέψει την εκφόρτωση εμπορευμάτων που έχουν υποστεί σήψη ή αλλοίωση, έπειτα από σχετική διαπίστωση ιατρού της Υγειονομικής ή Κτηνιατρικής ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου ιατρού ή ειδικού επιστήμονα και στην περίπτωση αυτή, τα εμπορεύματα, εφόσον δεν ζητείται η καταστροφή τους, επανεξάγονται, με δαπάνες που βαρύνουν τον κάτοχο αυτών,

β) μπορεί να απαιτηθεί από την τελωνειακή αρχή η εναπόθεση εμπορευμάτων που, λόγω της φύσης ή της κατάστασής τους, δύνανται να προκαλέσουν τα ανωτέρω, σε ειδικά διαρρυθμισμένα και ιδιαίτερα διαμερίσματα ή χώρους, εφόσον αυτά υπάρχουν.

  1. Στο πλαίσιο τελωνειακής επιτήρησης και ελέγχου, η τελωνειακή αρχή δύναται να εγκαθιστά κλιμάκιο τελωνειακών υπαλλήλων στις εγκαταστάσεις και στους χώρους προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων.
  2. Οι κάτοχοι αδειών εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης υποχρεούνται να διαθέτουν εντός αυτών, χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο, κατάλληλο και ασφαλή χώρο:

α) για την εγκατάσταση της τελωνειακής υπηρεσίας, εφόσον απαιτηθεί, στο πλαίσιο τελωνειακής επιτήρησης και ελέγχου,

β) για τη μεταφορά των εμπορευμάτων που δεν παραλαμβάνονται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και κηρύσσονται αζήτητα. Η μεταφορά αυτή διενεργείται με ευθύνη και δαπάνες των διαχειριστών των εγκαταστάσεων αυτών.

  1. Ο διαχειριστής της εγκατάστασης ή το πρόσωπο που αποθηκεύει τα εμπορεύματα στους ανωτέρω χώρους υποχρεούνται να ενημερώνουν την αρμόδια τελωνειακή αρχή, αν:

α) διαπιστωθούν ελλείμματα ή πλεονάσματα, μεταξύ των δηλωθέντων στο δηλωτικό/διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων και των εκφορτωθέντων στις εγκαταστάσεις και στους χώρους προσωρινής εναπόθεσης,

β) κατά την εκφόρτωση βρεθούν δέματα, δοχεία, κιβώτια ή άλλα είδη συσκευασίας, που φέρουν σαφή σημεία παραβίασης ή διαρρέουν ή είναι κενά περιεχομένου.

  1. Εφαρμόζονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή οι περί λαθρεμπορίας διατάξεις του παρόντος, ανεξάρτητα από τη λήψη εγγύησης ή άλλου διασφαλιστικού των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, μέτρου, όταν διαπιστώνεται ότι ελλείπουν εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί σε εγκαταστάσεις ή χώρους της παρ. 1, χωρίς την τήρηση για αυτά των τελωνειακών και λοιπών συναφών διατυπώσεων και τη χορήγηση της κατά περίπτωση απαιτούμενης, κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα ή άλλων τελωνειακών νόμων και κανονισμών, γραπτής άδειας παράδοσης ή εξόδου ή φόρτωσης αυτών,
  2. Το Δημόσιο δεν ευθύνεται για φυσικές απομειώσεις, φθορές, βλάβες ή καταστροφές που επέρχονται στα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε προσωρινή εναπόθεση από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης και της ανωτέρας βίας.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

 

Άρθρο 22

Υπολογισμός τελωνειακής οφειλής

Oι δασμοί, που καθίστανται απαιτητοί, σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής, υπολογίζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό περί κοινού δασμολογίου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις.

 

 

Άρθρο 23

Καταγωγή εμπορευμάτων

  1. Η εφαρμογή των ευεργετικών δασμολογικών μέτρων έναντι τρίτων χωρών που προβλέπονται, είτε σε διμερείς προτιμησιακές συμφωνίες, είτε σε αυτόνομα προτιμησιακά καθεστώτα της Ε.Ε., εξαρτάται από την πλήρωση των προϋποθέσεων καταγωγής που αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες ή στις σχετικές διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και των κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών αυτού κανονισμών, αντίστοιχα.

Η μη προτιμησιακή καταγωγή των εμπορευμάτων προσδιορίζεται για την εφαρμογή του κανονισμού περί κοινού δασμολογίου και για την εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και των κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών αυτού κανονισμών.

  1. Η μη τήρηση των διατάξεων περί καταγωγής των εμπορευμάτων συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί λαθρεμπορίας.

 

Άρθρο 24

Αμφισβητήσεις

  1. Τα εμπορεύματα τελωνίζονται στην κατάσταση και μορφή που προσκομίζονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, όπου υποβάλλεται διασάφηση θέσης σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς, υπό την εποπτεία της οποίας προσδίδεται οιοσδήποτε προορισμός.
  2. Η κατάταξη των προς τελωνισμό εμπορευμάτων στον οικείο κωδικό εμπορεύματος της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.) του κανονισμού περί κοινού δασμολογίου διενεργείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.
  3. Ο παραλήπτης δύναται να αμφισβητήσει, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής για τη δασμολογική κατάταξη της παρ. 2, τη δασμολογητέα ή τη φορολογητέα αξία, την υπαγωγή ή μη των εμπορευμάτων σε άλλο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), την υπαγωγή ή μη σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ή άλλο φόρο ή τέλος ή σε άλλο συντελεστή των φορολογιών αυτών, ενώπιον της επιτροπής της παρ. 4.
  4. Η επίλυση των κατά την παρ. 3 αμφισβητήσεων διενεργείται από τις Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Τελωνειακών Αμφισβητήσεων που λειτουργούν στις κατά τόπο αρμόδιες τελωνειακές περιφέρειες.
  5. Κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων δύναται να ασκηθεί έφεση εντός πέντε (5) εργασίμων ημέρων από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής. Η εκδίκαση της έφεσης διενεργείται από την Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων. Επίσης στην αρμοδιότητα της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων εμπίπτει η επίλυση των διαφωνιών ως προς τη δασμολογική κατάταξη της παρ. 2, τη δασμολογητέα ή τη φορολογητέα αξία, την υπαγωγή ή μη των εμπορευμάτων σε άλλο συντελεστή Φ.Π.Α., την υπαγωγή ή μη σε Ε.Φ.Κ. ή άλλο φόρο ή τέλος ή σε άλλο συντελεστή των φορολογιών αυτών μεταξύ των αρμόδιων τελωνειακών υπαλλήλων.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΟΦΕΙΛΗ

 

Άρθρο 25

Γένεση, βεβαίωση, είσπραξη, απόσβεση τελωνειακής οφειλής

  1. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται:

α) από την αποδοχή της τελωνειακής διασάφησης, κατά την υπαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, ειδικό προορισμό και προσωρινή εισαγωγή με μερική απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό,

β) από την παράτυπη είσοδο εμπορεύματος στο τελωνειακό έδαφος,

γ) από την απομάκρυνση, υποκειμένου σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις εμπορεύματος, από την τελωνειακή επιτήρηση,

δ) από τη μη εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη θέση εμπορεύματος σε τελωνειακό καθεστώς ή από τη μη τήρηση ενός από τους όρους που είχαν τεθεί για την υπαγωγή αυτού σε συγκεκριμένο καθεστώς,

ε) σε κάθε άλλη περίπτωση που ορίζεται από την τελωνειακή νομοθεσία.

  1. Η τελωνειακή οφειλή υπολογίζεται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 22, βεβαιώνεται, είτε αρχικά κατά τον τελωνισμό επί των υποβαλλόμενων τελωνειακών παραστατικών ή με καταλογιστική πράξη, είτε εκ των υστέρων μετά τον τελωνισμό με πράξη συμπληρωματικής βεβαίωσης, ή με καταλογιστική πράξη και εγγράφεται σε ειδικά λογιστικά βιβλία που τηρεί η τελωνειακή αρχή.
  2. Η είσπραξη της τελωνειακής οφειλής πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄190).
  3. Κατά την εισαγωγή μη υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αγαθών, ο φόρος προστιθεμένης αξίας που βεβαιώνεται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού δεν εισπράττεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται στην περιοδική δήλωση φόρου προστιθέμενης αξίας του εισαγωγέα και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο εισαγωγέας είναι μη εγκατεστημένο στη χώρα μας υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο,

β) η πραγματοποιούμενη στατιστική αξία των εισαγωγών ανέρχεται, σε ετήσια βάση, σε τουλάχιστον σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ,

γ) ποσοστό άνω του ενενήντα τοις εκατό (90%) της αξίας των εισαγόμενων αγαθών, σε ετήσια βάση, παραδίδεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες,

δ) χορηγείται άδεια από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την έκδοση της οποίας λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα, συμμόρφωση προς τις τελωνειακές απαιτήσεις και δυνατότητα παροχής οποιουδήποτε εγγράφου ή πληροφορίας ζητηθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Επί εισαγωγής αγαθών από εισαγωγέα που ανήκει σε όμιλο εταιρειών, οι προϋποθέσεις των περ. β) και γ) υπολογίζονται για το σύνολο των εταιρειών του ομίλου που ορίζονται στην άδεια. Στην άδεια της παρ. δ) αναφέρονται, ρητά, οι εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας.

Αν μετά την υπαγωγή του εισαγωγέα στην παρούσα διαπιστωθεί ότι δεν πληρούται μία από τις προϋποθέσεις των περ. α), β) ή γ), η άδεια της περ. δ) ανακαλείται και γεννάται τελωνειακή οφειλή για την αξία των εισαγομένων αγαθών που αποδεδειγμένα, βάσει ελέγχου της αρμόδιας Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων, δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο εξαγωγής ή παράδοσης σε άλλο κράτος – μέλος.

  1. Η απόσβεση της τελωνειακής οφειλής επέρχεται με καταβολή ή διαγραφή του ποσού της οφειλής ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ορίζεται στην τελωνειακή νομοθεσία.
  2. Υπόχρεος για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής είναι, κατά περίπτωση, ο διασαφιστής, ο κύριος των εμπορευμάτων και κάθε άλλο πρόσωπο σε βάρος του οποίου γεννάται η οφειλή, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.
  3. Αν οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ευθύνονται για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής της, προσωπικά και αλληλέγγυα τα πρόσωπα που είναι εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, και σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περ. α), β), γ) και δ) της παρ. 2 του άρθρου 172, εφόσον τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν μια από τις ανωτέρω ιδιότητες κατά τον χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσής τους. Δεν εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 172.
  4. Σε περίπτωση συγχώνευσης νομικού προσώπου που είναι οφειλέτης, ευθύνεται για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής, αλληλεγγύως, με το απορροφώμενο πρόσωπο και εκείνο που το απορρόφησε ή το νέο νομικό πρόσωπο που συστάθηκε, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής της.
  5. Πρόσωπα αλληλεγγύως ευθυνόμενα για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής, εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δύνανται να ασκήσουν έναντι των τελωνειακών αρχών, παράλληλα με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, οποιοδήποτε δικαίωμα θα είχε στη διάθεσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.
  6. Οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών και των προξενικών αρχών δεν υπέχουν αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής του διαπιστεύοντος ή αποστέλλοντος κράτους, αντίστοιχα.
  7. Τελωνειακή οφειλή που βεβαιώθηκε με οποιονδήποτε τρόπο, για την οποία απέβησαν άκαρπες οι νόμιμες ενέργειες για την είσπραξή της και έχει υποπέσει σε παραγραφή διαγράφεται.

 

Άρθρο 26

Εγγυήσεις

Για τη διασφάλιση της τελωνειακής οφειλής, οι τελωνειακές αρχές απαιτούν τη σύσταση εγγύησης από τον οφειλέτη ή από κάθε άλλο πρόσωπο που ενδέχεται να καταστεί οφειλέτης. Οι τελωνειακές αρχές δύναται να επιτρέπουν τη σύσταση εγγύησης από τρίτο πρόσωπο, άλλο από εκείνο από το οποίο απαιτείται η εγγύηση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

 

Άρθρο 27

Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής

  1. Το Δημόσιο διατηρεί τις απαιτήσεις του κατά του οφειλέτη για την καταβολή της τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν είχαν βεβαιωθεί ή, αν και είχαν βεβαιωθεί, δεν είχαν εισπραχθεί ή είχαν ελλιπώς βεβαιωθεί ή εισπραχθεί.

Με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων, ως ποσά που είχαν ελλιπώς βεβαιωθεί ή εισπραχθεί θεωρούνται τα ποσά που δεν βεβαιώθηκαν ή δεν εισπράχθηκαν ολικά ή μερικά, αν κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο διαπιστωθεί:

α) μη εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη θέση εμπορεύματος σε τελωνειακό καθεστώς ή μη τήρηση ενός από τους όρους που είχαν τεθεί για την υπαγωγή αυτού σε συγκεκριμένο καθεστώς, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που ορίζεται από την τελωνειακή νομοθεσία,

β) η μη τήρηση των προβλεπόμενων όρων για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων,

γ) η μη επαλήθευση των δηλωθέντων στοιχείων της διασάφησης ή των δηλώσεων που υποβάλλονται για την καταβολή των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και των υποστηρικτικών αυτών εγγράφων ή της ορθότητας των στοιχείων αυτών, εφόσον είναι κρίσιμα για την ορθή βεβαίωση των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται.

  1. Τα ανωτέρω ποσά βεβαιώνονται, συμπληρωματικά, εκ των υστέρων, με την έκδοση πράξης συμπληρωματικής βεβαίωσης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής και εισπράττονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄190).
  2. Με την επιφύλαξη της παρ. 10 του άρθρου 170, η προθεσμία άσκησης προσφυγής και η άσκησή της, καθώς και η άσκηση αίτησης αναστολής ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων κατά πράξης συμπληρωματικής βεβαίωσης ή καταλογιστικής πράξης με τις οποίες βεβαιώνεται η τελωνειακή οφειλή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Κατ’ εξαίρεση, η προθεσμία άσκησης προσφυγής και η άσκησή της έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, εάν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής που αφορά σε εθνικούς πόρους και κατατεθεί εγγύηση ισόποση με το εκατό τοις εκατό (100%) της οφειλής που αφορά σε ίδιους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Ποσά δασμών που βεβαιώθηκαν ελλιπώς, κάτω του ποσού των νομίμως οφειλόμενων, δεν βεβαιώνονται συμπληρωματικά, όταν το ποσό της διαφοράς μεταξύ του ποσού που βεβαιώθηκε και αυτού που έπρεπε να έχει βεβαιωθεί, δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα (10) ευρώ, ανά πράξη βεβαίωσης.

Ποσά δασμών που δεν βεβαιώθηκαν κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων και η γένεση της τελωνειακής οφειλής πραγματοποιείται σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 25, με πράξη που δεν χαρακτηρίζεται ως τελωνειακή παράβαση σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα, δεν βεβαιώνονται συμπληρωματικά, αν δεν υπερβαίνουν τα δέκα (10) ευρώ, ανά πράξη βεβαίωσης.

  1. Ποσά φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων και λοιπών δικαιωμάτων του Δημοσίου που δεν βεβαιώθηκαν ή βεβαιώθηκαν ελλιπώς και η γένεση της τελωνειακής οφειλής πραγματοποιείται σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 25, με πράξη που δεν χαρακτηρίζεται ως τελωνειακή παράβαση σύμφωνα με τον παρόντα, δεν βεβαιώνονται συμπληρωματικά, αν δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ευρώ, ανά πράξη βεβαίωσης.

 

Άρθρο 28

Αχρεωστήτως εισπραχθέντα

  1. Τα ποσά που εισπράχθηκαν από την τελωνειακή αρχή αχρεωστήτως επιστρέφονται άτοκα στον δικαιούχο, εάν, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία βεβαίωσής τους, αυτός υποβάλλει σχετική αίτηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται. Εάν η διαπίστωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε από την τελωνειακή αρχή, καλείται από αυτήν ο δικαιούχος να υποβάλει τη σχετική αίτηση περί επιστροφής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέσα στην ως άνω προθεσμία. Για την επιστροφή αυτή οι τελωνειακές αρχές ενεργούν κατά προτεραιότητα. Εάν η αχρεώστητη είσπραξη έχει αναγνωριστεί ή βεβαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, ο δικαιούχος πρέπει, μέσα σε ένα (1) έτος από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια τελωνειακή αρχή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εάν η αναγνώριση ή βεβαίωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε με απόφαση που εκδόθηκε μετά από έφεση ή αναίρεση, η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης. Έντοκη επιστροφή επιτρέπεται εάν η σχετική αίτηση υποβληθεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από τον μήνα κατά τον οποίο κοινοποιήθηκε στην τελωνειακή αρχή η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η μη υποβολή της αίτησης επιστροφής εμπρόθεσμα συνεπάγεται την παραγραφή του δικαιώματος έντοκης επιστροφής του δικαιούχου.
  2. Για την επιστροφή εκδίδεται απόφαση του προϊσταμένου της τελωνειακής αρχής επιπέδου διεύθυνσης ή του προϊσταμένου της οικείας τελωνειακής περιφέρειας, για τις υπόλοιπες τελωνειακές αρχές.
  3. Εάν εντός της προθεσμίας της παρ. 1, δεν υποβληθεί από τον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπό του αίτηση με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, παραγράφονται οι απαιτήσεις αχρεωστήτως εισπραχθέντων.
  4. Η χρηματική αξίωση από την αχρεώστητη είσπραξη επιβαρύνσεων, για την οποία εκδόθηκε η απόφαση της τελωνειακής αρχής σύμφωνα με την παρ. 2, παραγράφεται μετά την παρέλευση προθεσμίας ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της απόφασης.
  5. Η αναστολή ή διακοπή της παραγραφής διέπεται από τα άρθρα 142 και 143 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).
  6. Ποσά από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις μέχρι τρία (3) ευρώ, κατά πράξη, που εισπράχθηκαν αχρεώστητα ή βεβαιώθηκαν ή εισπράχθηκαν ελλιπώς, δεν επιστρέφονται ή δεν βεβαιώνονται συμπληρωματικά για είσπραξη.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

 

ΤΜΗΜΑ Α΄

ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Άρθρο 29

Συνήθης διαδικασία

  1. Ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του υπάγει τα εμπορεύματα σε τελωνειακό καθεστώς, με την υποβολή της απαιτούμενης τελωνειακής διασάφησης.
  2. Επιτρέπεται η αναστολή είσπραξης φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων και τελών που αναλογούν σε εμπορεύματα ενωσιακά ή μη, εγχώρια ή ευρισκόμενα σε ελεύθερη κυκλοφορία, αν πρόκειται να υποστούν, υπό την επίβλεψη των τελωνειακών αρχών, επεξεργασία για την παραγωγή προϊόντων, τα οποία, μετά την επεξεργασία, θα τεθούν οριστικά σε ανάλωση.

 

ΤΜΗΜΑ Β΄

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Άρθρο 30

Απλουστευμένη διαδικασία

Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εγκρίνουν την υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς, με χρήση απλουστευμένης διαδικασίας, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.

 

ΤΜΗΜΑ Γ΄

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

Άρθρο 31

Τελωνειακή αποταμίευση ενεργειακών προϊόντων

Στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, στις οποίες κατέχονται ενεργειακά προϊόντα της παρ. 1 του άρθρου 71, εγκαθίστανται ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών.

 

ΤΜΗΜΑ Δ’

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 32

Εγκατάλειψη – καταστροφή – εκποίηση εμπορευμάτων

  1. Η τελωνειακή αρχή, πριν από την έκδοση της άδειας παραλαβής και ύστερα από αίτηση του διασαφιστή ή του υπόχρεου καταβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), μπορεί να εγκρίνει:

α) την εγκατάλειψη των εμπορευμάτων, υπέρ του Δημοσίου, μετά από προηγούμενη καταβολή του συνόλου των εξόδων και κάθε άλλης επιβάρυνσης που έχει επιβληθεί ή κρίνεται αναγκαία. Η εγκατάλειψη δεν συνεπάγεται έξοδα για το Δημόσιο. Η αίτηση συσχετίζεται με τη διασάφηση που αφορά στα εμπορεύματα για τα οποία αιτείται την εγκατάλειψη. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, δεν επιτρέπεται η ανάκλησή της. Στα εγκαταλειπόμενα εμπορεύματα εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 45,

β) την καταστροφή των εμπορευμάτων. Τα σχετικά έξοδα βαρύνουν τον διασαφιστή. Για την καταστροφή συντάσσεται πρωτόκολλο και γίνεται μνεία στη διασάφηση. Στη διασάφηση και στο προσαρτώμενο σε αυτήν πρωτόκολλο καταστροφής αναφέρονται το είδος και η ποσότητα των υπολειμμάτων και απορριμμάτων, που ενδεχόμενα προκύπτουν από την καταστροφή, ώστε να είναι δυνατόν να τεθούν σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφόσον προηγούμενα καταβληθούν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αναλογούν σ’ αυτά.

  1. Η εγκατάλειψη υπέρ του Δημοσίου ή η καταστροφή των εμπορευμάτων υπό τον έλεγχο της τελωνειακής αρχής απαλλάσσει τον διασαφιστή από την υποχρέωση να πληρώσει δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις εκτός από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα.
  2. Μετά την αποδοχή της αίτησης εγκατάλειψης, τα εμπορεύματα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και ακολουθείται για την εκποίηση η διαδικασία των άρθρων 42, 43, 44, 45 και 46.
  3. Στη διαδικασία της εκποίησης, σύμφωνα με τα ως άνω άρθρα, οδηγούνται υποχρεωτικά τα εμπορεύματα:

α) Αν μετά την καταχώρηση και την αποδοχή της διασάφησης ο διασαφιστής αποχωρήσει ή δεν προσφέρει την απαραίτητη συνδρομή και δεν προσέλθει, μέσα σε τέσσερις (4) ημέρες από την αποδοχή της, για την εξέταση των εμπορευμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο προϊστάμενος του τελωνείου ή ο προϊστάμενος του τμήματος διαδικασιών ή του τμήματος Ε.Φ.Κ. του τελωνείου, μαζί με τον αρμόδιο υπάλληλο, εξετάζει, έστω και αν απουσιάζει ο διασαφιστής, τα εμπορεύματα ή συνεχίζει την εξέταση, αν αυτή είχε αρχίσει πριν από την αποχώρηση του διασαφιστή, αφού γίνει μνεία στη διασάφηση για την παρουσία ή την απουσία του.

β) Αν δεν παραληφθούν ή δεν παρασχεθεί εγγύηση για τους δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί για αυτά μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών, η οποία δύναται, με απόφαση της τελωνειακής αρχής, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα του διασαφιστή, κατόπιν εξέτασής τους που λαμβάνει χώρα παρουσία του, να παραταθεί για ακόμα πέντε (5) μέρες.

Και στις δυο περιπτώσεις προηγούνται της εκποίησης τα ακόλουθα:

Αν μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την εξέταση των εμπορευμάτων ο διασαφιστής δεν προσέλθει, για να ρυθμιστεί η κατάστασή τους και δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας παραλαβής τους, είτε γιατί δεν προσκομίστηκαν τα έγγραφα από τα οποία εξαρτάται η θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, είτε γιατί δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποτέλεσαν αντικείμενο εγγύησης, εμπρόθεσμα, οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία, η τελωνειακή αρχή επικολλά στην εξωτερική θύρα του τελωνειακού καταστήματος δηλοποίηση, η οποία περιλαμβάνει και τα στοιχεία της διασάφησης, καθώς και της εξέτασης των εμπορευμάτων. Στη δηλοποίηση αυτή ορίζεται η ημέρα εκποίησης των εμπορευμάτων με δημοπρασία, που λαμβάνει χώρα μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών από την τοιχοκόλληση της δηλοποίησης. Η τελωνειακή αρχή πληροφορεί σχετικά τον διασαφιστή ή τον αντιπρόσωπό του με απλή επιστολή της, επίδοση της οποίας δεν απαιτείται.

  1. Η τελωνειακή αρχή μπορεί, με ευθύνη και με δαπάνες του διασαφιστή, να μεταφέρει τα εμπορεύματα, αν βρίσκονται σε χώρους που εγκρίθηκαν από αυτή και είναι έξω από τις τελωνειακές αποθήκες ή περιβόλους, σε ειδικούς χώρους ή αποθήκες υπό την εποπτεία της.
  2. Αν τα εμπορεύματα υπόκεινται σε φθορά ή είναι δυσχερής η φύλαξή τους, η τελωνειακή αρχή μπορεί να συντμήσει τις προθεσμίες του άρθρου αυτού.
  3. Αν υφίσταται κίνδυνος από τη διατήρηση των εμπορευμάτων η τελωνειακή αρχή μπορεί να καταστρέψει τα εμπορεύματα. Οι δαπάνες καταστροφής βαρύνουν τον διασαφιστή.

 

ΤΜΗΜΑ Ε΄

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

 

 Άρθρο 33

Εθνική διαμετακόμιση

  1. Με την υπαγωγή στο καθεστώς της διαμετακόμισης διακινούνται εμπορεύματα, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων τελωνείων, με αναστολή είσπραξης των αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Η υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς της διαμετακόμισης (ενωσιακής/κοινής/με χρήση δελτίων Διεθνών Οδικών Μεταφορών (Transports Internationaux Routiers – TIR)), είτε με χρήση συνήθους διαδικασίας, είτε με χρήση απλουστευμένης διαδικασίας, ρυθμίζεται από:

α) τις σχετικές διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και των κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών αυτού κανονισμών,

β) τη Σύμβαση περί Κοινού Καθεστώτος Διαμετακόμισης (L 226/87),

γ) την τελωνειακή σύμβαση περί Διεθνούς Μεταφοράς Εμπορευμάτων δια Δελτίων TIR (Σύμβαση TIR) που κυρώθηκε με τον ν. 1020/1980 (Α’ 32).

Για τη διακίνηση εμπορευμάτων, με αναστολή είσπραξης των αναλογουσών επ’ αυτών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων σημείων εντός του τελωνειακού εδάφους της χώρας (εθνική διαμετακόμιση), εφαρμόζονται τα οριζόμενα περί ενωσιακής διαμετακόμισης.

  1. Αν, κατά την άφιξη των εμπορευμάτων στο τελωνείο προορισμού, προκύψει, έπειτα από έλεγχο, επιπλέον ποσότητα εμπορευμάτων του ίδιου είδους ή εμπορεύματα διαφορετικού είδους από αυτά που αναφέρονται στη διασάφηση διαμετακόμισης, το τελωνείο προορισμού προβαίνει στην επιβολή ποινής ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 38, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί λαθρεμπορίας.
  2. Αν, είτε κατά την άφιξη των εμπορευμάτων στο τελωνείο προορισμού, προκύψει, έπειτα από έλεγχο, λιγότερη ποσότητα εμπορευμάτων του ίδιου είδους ή εμπορεύματα διαφορετικού είδους από αυτά που αναφέρονται στη διασάφηση διαμετακόμισης, είτε τα εμπορεύματα δεν προσκομισθούν στο τελωνείο προορισμού, το τελωνείο αναχώρησης προβαίνει στην επιβολή του προβλεπόμενου στην παρ. 6 του άρθρου 161 προστίμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί λαθρεμπορίας.

 

ΤΜΗΜΑ ΣΤ΄

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

Άρθρο 34

Ελεύθερες ζώνες – Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα

  1. Οι ελεύθερες ζώνες αποτελούν διακριτά τμήματα του τελωνειακού εδάφους που περιφράσσονται και υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.

Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη θεωρείται ότι υπάγονται στο καθεστώς ελεύθερης ζώνης:

α) κατά την είσοδό τους σε ελεύθερη ζώνη, εκτός εάν έχουν ήδη υπαχθεί σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή

β) κατά τη λήξη του καθεστώτος διαμετακόμισης, εκτός εάν, κατά τη λήξη, υπαχθούν σε άλλο τελωνειακό καθεστώς.

Στα μη ενωσιακά εμπορεύματα που βρίσκονται εντός ελεύθερης ζώνης δεν επιβάλλονται εισαγωγικοί δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις και δεν εφαρμόζονται μέτρα εμπορικής πολιτικής.

Τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη δεν θεωρείται ότι υπάγονται στο καθεστώς ελεύθερης ζώνης, με εξαίρεση αυτά, για τα οποία εφαρμόζονται τα άρθρα 116 έως και 123 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα για την επιστροφή ή διαγραφή του εισαγωγικού δασμού.

  1. Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται στην ελεύθερη ζώνη δύνανται:

α) να υπαχθούν στο καθεστώς της ελεύθερης ζώνης,

β) να υποβληθούν σε συνήθεις εργασίες χωρίς άδεια της τελωνειακής αρχής, οι οποίες εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους, τη βελτίωση της εμφάνισής τους ή της εμπορικής τους ποιότητας ή απαιτούνται για την προετοιμασία της διανομής ή της μεταπώλησής τους,

γ) να υπαχθούν στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας,

δ) να υπαχθούν στα ειδικά καθεστώτα τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, προσωρινής εισαγωγής και ειδικού προορισμού,

ε) να εγκαταλειφθούν υπέρ του Δημοσίου ή να καταστραφούν, χωρίς οι απαιτούμενες διαδικασίες να συνεπάγονται έξοδα για το Δημόσιο,

στ) να επανεξαχθούν,

ζ) να υπαχθούν στο καθεστώς της διαμετακόμισης,

η) να μεταφορτωθούν.

  1. Τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται στην ελεύθερη ζώνη δύνανται:

α) να εξαχθούν,

β) να αποθηκευτούν, να διακινηθούν, να μεταποιηθούν, να χρησιμοποιηθούν ή να καταναλωθούν, κατά τον χρόνο παραμονής τους σε ελεύθερη ζώνη,

γ) να υπαχθούν στο καθεστώς της ελεύθερης ζώνης, για τα οποία εφαρμόζονται τα άρθρα 116 έως και 123 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

  1. 4. Στις ελεύθερες ζώνες επιτρέπεται να ασκούνται δραστηριότητες βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα, εφόσον παρέχονται τα εχέγγυα διασφάλισης της εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.
  2. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.):

α) συστήνονται ή καταργούνται ελεύθερες ζώνες ή τροποποιούνται τα όριά τους και ορίζονται τα σημεία εισόδου – εξόδου αυτών,

β) καθορίζονται οι όροι λειτουργίας, διαχείρισης και ελέγχου αυτών, καθώς και οι όροι παραμονής, διαχείρισης και διακίνησης των εμπορευμάτων εντός αυτών,

γ) ορίζεται νομικό πρόσωπο, ως φορέας διαχείρισής τους και ως πρόσωπο υπεύθυνο για τη συνολική διαχείρισή τους,

δ) καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η ευθύνη του διαχειριστή αυτών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορίου.

  1. Για τη σύσταση ελεύθερης ζώνης απαιτείται προηγούμενη γνώμη του Υπουργού Ανάπτυξης, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά περίπτωση:

α) του Υπουργού Εξωτερικών, όταν η ελεύθερη ζώνη συνιστάται με αίτηση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου χώρου, στον οποίο συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός της ελληνικής επικράτειας,

β) του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν η ελεύθερη ζώνη συνίσταται σε παραμεθόρια περιοχή.

  1. Για την απόφαση σύστασης ελεύθερης ζώνης υποβάλλεται αίτηση από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του χώρου, όπου πρόκειται να συσταθεί η ελεύθερη ζώνη, προς τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Α.Α.Δ.Ε..

Με την αίτηση συνυποβάλλεται μελέτη σκοπιμότητας, στην οποία προβλέπονται:

α) η εκτιμώμενη συμβολή της ελεύθερης ζώνης στην αύξηση της διακίνησης εμπορευμάτων τρίτων χωρών, σε συνδυασμό με τα γενικότερα οικονομικά οφέλη που αναμένονται από τη λειτουργία της,

β) ο προβλεπόμενος όγκος διακίνησης μη ενωσιακών εμπορευμάτων, μέσω της προτεινόμενης σύστασης ελεύθερης ζώνης,

γ) τα παρεχόμενα εχέγγυα για τη σύννομη και αποτελεσματική διοίκηση και εκμετάλλευση της ελεύθερης ζώνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

  1. α) Επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων δύνανται να λειτουργούν ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..

β) Λειτουργούντα στην Ελλάδα Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα, Ελεύθεροι Τελωνειακοί Χώροι και Χώροι Τελωνειακής Επίβλεψης δύναται να τροποποιηθούν και να επεκταθούν με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..

 

ΤΜΗΜΑ Ζ΄

ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ

 

Άρθρο 35

Εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών

Η εισαγωγή και παράδοση ειδών που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, με απαλλαγή από δασμοφορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, διενεργείται, με την υποβολή του κατά περίπτωση τελωνειακού παραστατικού.

 

Άρθρο 36

Απαλλαγές από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων

  1. Τηρουμένης της διαδικασίας εφοδιασμού, κατά την παρ. 20 του άρθρου 195, απαλλάσσονται από τον δασμό, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τον φόρο κατανάλωσης, τα κατωτέρω είδη, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό των επαγγελματικών και πολεμικών πλοίων, που αναφέρονται στις παρ. 2 και 3, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κίνηση, τη συντήρηση και την εκπλήρωση εν γένει των σκοπών για τους οποίους προορίζονται τα συγκεκριμένα πλοία, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών των επιβαινόντων σε αυτά και ειδικότερα:

α) Τροφοεφόδια, έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά του άρθρου 79, βιομηχανοποιημένα καπνά του άρθρου 96, τα προϊόντα του άρθρου 50, καθώς και λοιπά είδη προς κατανάλωση επί του πλοίου,

β) καύσιμα και λιπαντικά,

γ) μέσα συνεννόησης και τηλεπικοινωνίας,

δ) μηχανές, εξαρτήματα, ανταλλακτικά, εργαλεία και λοιπός εξοπλισμός για τις ανάγκες του πλοίου,

ε) έπιπλα και σκεύη,

στ) μέσα ψυχαγωγίας πληρώματος και επιβατών, εκτός των τυχερών παιγνίων.

  1. Οι απαλλαγές της παρ. 1 χορηγούνται σε κατηγορίες επαγγελματικών πλοίων, ως εξής:

α) στα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία, που εκτελούν διεθνείς πλόες,

β) στα υπό ελληνική ή ξένη σημαία αλιευτικά πλοία που ασκούν αλιευτική δραστηριότητα σε ύδατα δικαιοδοσίας τρίτων χωρών,

γ) στα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία που εκτελούν πλόες εσωτερικού και διεθνείς πλόες κατά τη διάρκεια του ίδιου πλου,

δ) στα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία που εκτελούν πλόες εσωτερικού, με εξαίρεση τα είδη της περ. α) της παρ. 1,

ε) στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα τουριστικά ημερόπλοια των περ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4926/2022 (Α΄ 82) αντίστοιχα, με εξαίρεση τα είδη της περ. α) της παρ. 1,

στ) στα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία που εκτελούν θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες ή εργασίες εκμετάλλευσης θαλάσσιου υπόγειου πλούτου, με εξαίρεση τα είδη της περ. α) της παρ. 1,

ζ) στα αλιευτικά σκάφη, με εξαίρεση τα είδη της περ. α) της παρ. 1,

η) στα άλλα πλοία, πλωτά μέσα και εν γένει ναυπηγήματα υπό ελληνική ή ξένη σημαία, καθαρής χωρητικότητας πέντε (5) τουλάχιστον κόρων, για τις κερδοσκοπικές εργασίες που πραγματοποιούν, εκτός λιμένα, με εξαίρεση τα είδη της περ. α) της παρ. 1,

θ) στα επιβατηγά πλοία με σημαία τρίτης χώρας που διενεργούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες), σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3872/2010 (Α΄148) και στα αντίστοιχα πλοία με ελληνική ή ενωσιακή σημαία που διενεργούν περιηγητικά ταξίδια, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 165 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973, Α’ 261), που εκτελούν διεθνείς πλόες, ανεξαρτήτως ενδιάμεσων προορισμών σε ελληνικούς λιμένες και ανεξαρτήτως λιμένα εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας προορισμός είναι σε τρίτη χώρα,

ι) σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  1. Ειδικά τα είδη της περ. α) της παρ. 1, πλην των λοιπών ειδών της ιδίας περίπτωσης, τα οποία δεν πωλούνται αλλά αναλώνονται επί των πλοίων της περ. θ) της παρ. 2, στο πλαίσιο των υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού, και παραδίδονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας επί των ανωτέρω πλοίων, απαλλάσσονται από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης.
  2. Οι απαλλαγές των περ. α) και β) της παρ. 1 χορηγούνται στα ελληνικά πολεμικά πλοία που αναχωρούν για το εξωτερικό και στα πολεμικά πλοία των ενόπλων δυνάμεων των κρατών που δεν μετέχουν στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, τα οποία εισέρχονται στη χώρα, με σκοπό τον εφοδιασμό τους και την αναχώρησή τους για το εξωτερικό.

                                     

ΤΜΗΜΑ Η΄

 ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 37

Δικαιώματα υπερημερίας και αποταμίευσης – Διοικητικό κόστος υπερημερίας

  1. Τα εμπορεύματα που εναποτίθενται στον τελωνειακό περίβολο ή στις εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές, υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας μετά παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία εναπόθεσής τους. Τα δικαιώματα υπερημερίας επιβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, για τις παρεχόμενες από τα τελωνεία υπηρεσίες διαχείρισης και διαφύλαξης των εμπορευμάτων, κατά τον χρόνο παραμονής τους σε προσωρινή εναπόθεση στις αποθήκες του Δημοσίου. Στις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκες, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές, τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας τέσσερις (4) ημέρες μετά την υποβολή παραστατικών πρόσδοσης άλλου τελωνειακού προορισμού.
  2. Τις πρώτες δεκαπέντε (15) ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 επιβάλλεται δικαίωμα υπερημερίας ισόποσο των είκοσι λεπτών (0,20) του ευρώ για τα αποτιθέμενα στις τελωνειακές αποθήκες και δέκα λεπτών (0,10) του ευρώ για τα αποτιθέμενα εμπορεύματα στον τελωνειακό περίβολο για κάθε ημέρα ανά πενήντα (50) χιλιόγραμμα βάρους.
  3. Όταν το βάρος είναι μικρότερο των πενήντα (50) χιλιογράμμων, αυτό λογίζεται ως πενήντα (50) χιλιόγραμμα. Όταν είναι μεγαλύτερο, υπολογίζεται ως διπλό ή πολλαπλό των πενήντα (50) χιλιογράμμων.
  4. Μετά την παρέλευση της δεκαπενθήμερης προθεσμίας της παρ. 2, το δικαίωμα αυτό διπλασιάζεται και μετά την παρέλευση άλλων δεκαπέντε (15) ημερών τριπλασιάζεται.
  5. Τα εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί στις παραπάνω αποθήκες, για τα οποία ζητείται τελωνειακός προορισμός ή θέση σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και υποβάλλεται διασάφηση, υποβάλλονται στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την επαλήθευσή τους ή μετά είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού.
  6. Τα ως άνω δικαιώματα δεν μπορούν να υπερβούν τη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος.
  7. Για τα εμπορεύματα, για τα οποία υποβλήθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης, το δεκαπλάσιο ως άνω δικαίωμα υπερημερίας επιβάλλεται μετά την παρέλευση ενός (1) μήνα από την αποδοχή των σχετικών παραστατικών.
  8. Τα δικαιώματα υπερημερίας βεβαιώνονται επί του οικείου παραστατικού και εισπράττονται μαζί με τις λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Συμπληρωματική βεβαίωση είναι δυνατή.
  9. Για τα ως άνω εμπορεύματα δεν υπολογίζονται δικαιώματα υπερημερίας κατά τις τέσσερις (4) επόμενες ημέρες από την έκδοση της άδειας παράδοσης. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με απλά δικαιώματα υπερημερίας.
  10. Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρηση παραλαβής οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας μπορούν, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, να απαλλάσσονται ολικά ή μερικά από τα οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με πράξη του προϊστάμενου της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα καθυστέρησης παραλαβής μέχρι έναν (1) μήνα.

Όταν πρόκειται για απαλλαγή από δικαιώματα υπερημερίας για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των ανωτέρω, αυτή χορηγείται με πράξη επιτροπής στην έδρα της κατά τόπο τελωνειακής περιφέρειας, που αποτελείται από τον προϊστάμενο της περιφέρειας αυτής, ως πρόεδρο, και δύο (2) προϊσταμένους τελωνείων της ίδιας περιφέρειας ως μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..

  1. Για τα εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί σε ελεύθερες ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης ή εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός τελωνειακών αρχών πρόσωπα και σε αποθήκες ή χώρους ιδιωτών (προσωρινής εναπόθεσης ή αποταμίευσης), ευρισκομένων εκτός τελωνειακών χώρων, εισπράττεται διοικητικό κόστος υπερημερίας μετά παρέλευση τεσσάρων (4) ημερών από την επαλήθευσή τους ή είκοσι (20) ημερών από την αποδοχή των παραστατικών πρόσδοσης προορισμού στα εμπορεύματα αυτά.
  2. Το διοικητικό κόστος υπερημερίας επιβάλλεται μετά την παρέλευση των προθεσμιών της παρ. 11 και ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) ευρώ ημερησίως, βεβαιώνεται δε και εισπράττεται επί του τελωνειακού παραστατικού. Τα οριζόμενα στην παρ. 10 εφαρμόζονται ανάλογα και για την απαλλαγή από το διοικητικό κόστος υπερημερίας.
  3. Η επιβάρυνση των εμπορευμάτων με δικαιώματα υπερημερίας ή διοικητικό κόστος δεν αναστέλλει την εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 32.
  4. Για τα εμπορεύματα που ευρίσκονται αποταμιευμένα σε αποθήκες αποταμίευσης, υπό τη διαχείριση της τελωνειακής αρχής, επιβάλλονται δικαιώματα αποταμίευσης, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

ΤΜΗΜΑ Θ΄

ΠΟΙΝΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

 

Άρθρο 38

Ποινή ανακριβούς δήλωσης

  1. Σε κάθε περίπτωση που υπολογιστούν δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις κατώτερες ή ανώτερες των πράγματι αναλογουσών και διαπιστωθεί ότι αυτό οφείλεται στην ανακρίβεια εγγραφών και δηλωθέντων στοιχείων επί των τελωνειακών παραστατικών, επιβάλλεται, αντίστοιχα, ποινή ανακριβούς δήλωσης υπολογιζόμενη σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της επιπλέον διαφοράς και σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί της έλαττον διαφοράς του ποσού από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, που οφείλονται για τα εμπορεύματα που τίθενται σε ανάλωση, ελεύθερη κυκλοφορία ή οποιοδήποτε άλλο ανασταλτικό καθεστώς.

Το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το οριζόμενο στην παρ. 2.

  1. Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων και εγγραφών επί τελωνειακών παραστατικών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγωγής, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλόμενων επιβαρύνσεων, επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης ποσού εκατό (100) ευρώ ανά παραστατικό.
  2. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται και κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των τελωνειακών παραστατικών.
  3. Οι ποινές ανακριβούς δήλωσης που προβλέπονται κατά τις παρ. 1 έως 3 εισπράττονται έστω και αν τα εμπορεύματα εγκαταλειφθούν ή καταστραφούν.
  4. Η επιβολή των παραπάνω ποινών δεν αποκλείει την εφαρμογή των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.

 

Άρθρο 39

Ποινή επί μη αποδοχής δηλωθείσας συναλλακτικής αξίας

  1. Αν με απόφαση της τελωνειακής αρχής, βάσει του άρθρου 140 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2015 γα τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343), δεν γίνεται αποδεκτή η δηλωθείσα συναλλακτική αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, επιβάλλεται ποινή, ποσού ίσου με το εκατό τοις εκατό (100%) της διαφοράς των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων που προκύπτει, μεταξύ της δηλωθείσας και της προσδιορισθείσας από την τελωνειακή αρχή αξίας, η οποία δεν δύναται να είναι κατώτερη του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ανά τελωνειακό παραστατικό.
  2. Η ποινή της παρ. 1 επιβάλλεται, ανεξάρτητα:

α) από την τυχόν εφαρμογή μηδενικού συντελεστή δασμού ή απαλλακτικών διατάξεων ή ευνοϊκού δασμολογικού καθεστώτος ή προτιμησιακής μεταχείρισης των ως άνω εμπορευμάτων,

β) από την τυχόν εφαρμογή των περί λαθρεμπορίας διατάξεων ή των απλών τελωνειακών παραβάσεων, εφόσον συντρέχει, αντίστοιχη, περίπτωση.

 

ΤΜΗΜΑ Ι΄

ΑΖΗΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

 

Άρθρο 40

Κήρυξη εμπορευμάτων ως αζήτητων

  1. Τα εμπορεύματα που δεν λαμβάνουν τελωνειακό προορισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 21, εντός προθεσμίας:

α) ενενήντα (90) ημερών για εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση της τελωνειακής αρχής ή τρίτων προσώπων και σε καθορισθέντες από την τελωνειακή αρχή χώρους ή

β) εντός προθεσμίας τριών (3) ή έξι (6) ημερών σε περίπτωση εγκεκριμένου παραλήπτη, για εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί σε εγκεκριμένους από την τελωνειακή αρχή χώρους

κηρύσσονται αζήτητα, με την καταχώρηση πρωτοκόλλου αζητήτων στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων.

Αν οι τελωνειακές αρχές απαιτήσουν τον έλεγχο των ανωτέρω εμπορευμάτων, οι προθεσμίες της περ. β) παρατείνονται μέχρι το πέρας του ελέγχου.

  1. Το πρωτόκολλο αζητήτων καταχωρείται στο υποσύστημα δηλωτικών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του τελωνείου από τον υπάλληλο του τελωνείου που ορίζεται, ως υπεύθυνος διαχείρισής τους και σε αυτό περιγράφεται το είδος των εμπορευμάτων και αναγράφονται το μικτό και καθαρό βάρος, η ποσότητα, η κατάστασή τους, ο αριθμός ή η κατάσταση των δοχείων και των δεμάτων. Μετά την επαλήθευση των παραπάνω στοιχείων από τον ειδικά προς τούτο οριζόμενο ελεγκτή και τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαδικασιών, τα εμπορεύματα παραδίδονται στον τελωνειακό υπάλληλο που διαχειρίζεται τα αζήτητα.
  2. Τα εμπορεύματα που κηρύσσονται αζήτητα, μεταφέρονται σε χωριστή αποθήκη αζητήτων και καθορίζονται τα έξοδα που τα επιβαρύνουν. Αν δεν υπάρχει αποθήκη αζητήτων ή όταν η μεταφορά των εμπορευμάτων σε αποθήκη δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο, τα εμπορεύματα παραμένουν σε ιδιαίτερο χώρο των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης ή των τελωνειακών περιβόλων.

 

Άρθρο 41

Τοιχοκόλληση και κοινοποίηση πρωτοκόλλων αζήτητων

Σε δέκα (10) ημέρες από τη σύνταξη των πρωτοκόλλων που προβλέπονται από την παρ. 2 του άρθρου 40, αντίγραφα ή αποσπάσματα αυτών τοιχοκολλούνται στην είσοδο του τελωνειακού καταστήματος. Αντίγραφα ή αποσπάσματα των πρωτοκόλλων αυτών είναι δυνατόν να κοινοποιούνται στις μεταφορικές εταιρίες και στους πράκτορες αυτών, από τις οποίες μεταφέρθηκαν τα εμπορεύματα, εφόσον εδρεύουν στην πόλη, όπου βρίσκεται η τελωνειακή αρχή.

 

Άρθρο 42

Διακήρυξη εκποίησης εμπορευμάτων

  1. Μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας του άρθρου 41, ο προϊστάμενος του τελωνείου εκδίδει διακήρυξη για την πώληση των εμπορευμάτων, τα οποία αναφέρει κατά είδος και βάρος και ορίζει τον τόπο και την ημέρα της δημοπρασίας.
  2. Η διακήρυξη τοιχοκολλάται στην ορισμένη γι’ αυτό θέση του τελωνειακού καταστήματος, με απόδειξη του υπαλλήλου που ενήργησε την τοιχοκόλληση, δημοσιεύεται στο κατάστημα της δημοτικής αρχής, στην οποία εδρεύει η τελωνειακή αρχή και αναρτάται στην ιστοσελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε.. Επίσης, περίληψή της μπορεί να δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, εάν υπάρχει. Όταν πρόκειται για αζήτητα των τελωνείων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, περίληψη της διακήρυξης δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες και σε εμφανές μέρος, η δε δαπάνη που απαιτείται γι’ αυτό, καταβάλλεται από την πάγια προκαταβολή των τελωνείων αυτών.
  3. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να εξετάσουν τα προς δημοπράτηση εμπορεύματα που βρίσκονται στην αποθήκη του τελωνείου.

 

Άρθρο 43

Διαδικασία δημοπρασίας

  1. Η δημοπρασία διενεργείται από την τελωνειακή αρχή την ημέρα που ορίζεται, από την ενδέκατη πρωινή ώρα και μέχρι τη δωδέκατη μεσημβρινή στο τελωνειακό κατάστημα και παρατείνεται στην περίπτωση που δίνονται ανώτερες προσφορές.
  2. Μετά την κατακύρωση στον τελευταίο πλειοδότη, παρακατατίθεται απ’ αυτόν άμεσα το ένα τέταρτο (¼) του πλειστηριάσματος και στη συνέχεια υπογράφονται τα πρακτικά της δημοπρασίας από τον τελευταίο πλειοδότη, τον εγγυητή και τον κήρυκα, η έγκριση δε της κατακύρωσης γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Εκποίησης, η οποία απαρτίζεται από τον προϊστάμενο του τελωνείου, τον προϊστάμενο του αρμόδιου για τον τελωνισμό τμήματος και έναν υπάλληλο με ελεγκτικά καθήκοντα, που ορίζεται από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής ή προκειμένου για τελωνεία επιπέδου τμήματος, από τον προϊστάμενο αυτών και δύο (2) τελωνειακούς υπαλλήλους, που ορίζονται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας τελωνειακής περιφέρειας.

 

Άρθρο 44

Διαδικασία είσπραξης πλειστηριάσματος

  1. Μετά την έγκριση, ο προϊστάμενος του τελωνείου καλεί με έγγραφο τον υπερθεματιστή να καταθέσει το υπόλοιπο του πλειστηριάσματος, υποχρεώνεται δε αυτός, ύστερα από την καταβολή του ποσού αυτού, να προσδώσει στα εμπορεύματα οποιονδήποτε τελωνειακό προορισμό.
  2. Εάν ο υπερθεματιστής δεν καταβάλει το πλειστηρίασμα, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της έγκρισης, ενεργείται αναπλειστηριασμός σε βάρος αυτού και του εγγυητή και η επί έλαττον διαφορά εισπράττεται με τα νόμιμα αναγκαστικά μέσα, που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).
  3. Εάν, πριν από την καταβολή του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή, εμφανιστεί ο κύριος των εμπορευμάτων και ζητήσει να λάβουν τελωνειακό προορισμό, θεωρείται άκυρη η δημοπρασία και διενεργούνται οι σχετικές με τον τελωνειακό προορισμό διατυπώσεις.
  4. Η μεταφορά των εμπορευμάτων στην αποθήκη, η αποσυσκευασία για επαλήθευση, η επανασυσκευασία και επανατοποθέτηση αυτών, ενεργούνται υπό την επιστασία του τελωνείου.
  5. Μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την καταβολή του πλειστηριάσματος συστήνεται για αυτό παρακαταθήκη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομα του Προϊσταμένου της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.
  6. Εάν μέσα σε έναν (1) χρόνο από τη σύσταση παρακαταθήκης:

α) ο κύριος των εμπορευμάτων προσκομίσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή νόμιμο τίτλο που αποδεικνύει την κυριότητα των πωληθέντων εμπορευμάτων, η τελωνειακή αρχή δίνει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να του αποδοθεί το ποσό που παρακατατέθηκε, αφαιρουμένων τυχόν εξόδων.

β) ο κύριος των πωληθέντων εμπορευμάτων δεν εμφανισθεί, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ενημερώνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου το ποσό να εισαχθεί, ως δημόσιο έσοδο.

  1. Τα οριζόμενα στο παρόν και στο άρθρο 43 εφαρμόζονται και στην περίπτωση της εκποίησης εμπορευμάτων.
  2. Για τα εμπορεύματα που εκποιούνται από την τελωνειακή αρχή και που δεν παραλαμβάνονται από τον τελευταίο πλειοδότη, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την καταβολή του πλειστηριάσματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αζητήτων εμπορευμάτων των άρθρων 40 έως 46.
  3. Στην περίπτωση της παρ. 8, όταν πρόκειται για τα εμπορεύματα που, μετά την εκποίηση και καταβολή του πλειστηριάσματος, εγκαταλείπονται στις αποθήκες αποταμίευσης, αυτά μεταφέρονται σε αποθήκες υπό την επιτήρηση του τελωνείου. Η δαπάνη της μεταφοράς εκπίπτει από το πλειστηρίασμα της νέας εκποίησης.

 

Άρθρο 45

Διαχείριση αζήτητων εμπορευμάτων

  1. Όταν μεταξύ των αζητήτων εμπορευμάτων υπάρχουν είδη που έχουν ευτελή αξία ή είδη που κατέστησαν άχρηστα λόγω βλάβης, αυτό βεβαιώνεται με λεπτομερές πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τελωνείου, έναν υπάλληλο με ελεγκτικά καθήκοντα και τον διαχειριστή της αποθήκης και στη συνέχεια καταστρέφονται, παρουσία αυτών.
  2. Εάν πρόκειται για βρώσιμα, την απαγόρευση ανάλωσής τους βεβαιώνει στο ίδιο πρωτόκολλο και όργανο της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας.
  3. Εάν τα εμπορεύματα υπόκεινται σε φθορά, οι προθεσμίες του άρθρου 40 μπορούν να συντμηθούν, κατά την κρίση της τελωνειακής αρχής.
  4. Αζήτητα εμπορεύματα, τα οποία δεν έγινε δυνατόν να εκποιηθούν μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την επαλήθευσή τους, σε τρεις (3) διαφορετικές δημοπρασίες, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους, τουλάχιστον κατά δέκα (10) ημέρες, θεωρούνται ως εγκαταλελειμμένα και περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Για τα εμπορεύματα που περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου κατά τα ανωτέρω, καταχωρείται, στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων, πρωτόκολλο εγκατάλειψης/περιέλευσης στην κυριότητα του Δημοσίου.
  5. Τα εμπορεύματα που περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου, σύμφωνα με την παρ. 4, μπορεί:

α) να διατίθενται, δωρεάν ή με τίμημα που δεν μπορεί να υπερβεί το ένα δέκατο (1/10) της τιμής κοστολόγησης, με την επιφύλαξη της διασφάλισης των ίδιων πόρων της Ε.Ε., ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, για κάλυψη των αναγκών τους, σε δημόσιες υπηρεσίες ή φιλανθρωπικά ιδρύματα ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που εποπτεύονται από το δημόσιο ή αγροτικούς συνεταιρισμούς. Εμπορεύματα αξίας άνω των χιλίων ευρώ (1.000 €) διατίθενται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), ενώ εμπορεύματα αξίας κάτω των χιλίων ευρώ (1.000 €), με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου προϊσταμένου του τελωνείου, όπου αυτά φυλάσσονται. Κατά την παράδοση των εμπορευμάτων συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, το οποίο αναγράφει, λεπτομερώς, τα είδη που παραδίδονται, σύμφωνα με τις δασμολογικές και εμπορευματικές διακρίσεις. Η διάθεση από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στη γενική κατανάλωση των ειδών, απαγορεύεται πριν από την παρέλευση πέντε (5) ετών από την παραλαβή τους,

β) να εκποιούνται, με την επιφύλαξη της διασφάλισης των ιδίων πόρων της Ε.Ε., ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, με εξαίρεση τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. για τα οποία απαιτείται η καταβολή αυτού, εκτός εάν ο αγοραστής είναι εγκεκριμένος αποθηκευτής και θέσει αυτά σε καθεστώς αναστολής ή τα παραλαμβάνει για εξαγωγή ή εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών ή ατελώς εφόσον είναι δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο. Η εκποίηση πραγματοποιείται με απόφαση επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον προϊστάμενο του κατά τόπον αρμόδιου τελωνείου και, σε περίπτωση κωλύματος αυτού, από τον νόμιμο αναπληρωτή του και από δύο (2) υπαλλήλους του τελωνείου που ορίζονται από τον ανωτέρω προϊστάμενο,

γ) να καταστρέφονται, εφόσον δεν κατέστη δυνατή η διάθεση ή εκποίησή τους, σύμφωνα με τις περ. α) και β). Με την επιφύλαξη τήρησης της διαδικασίας καταστροφής που ορίζεται στο άρθρο 186 για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού, η καταστροφή διενεργείται κατόπιν απόφασης επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον προϊστάμενο του κατά τόπον αρμόδιου τελωνείου και, σε περίπτωση κωλύματος αυτού, από τον νόμιμο αναπληρωτή του και από δύο (2) υπαλλήλους του τελωνείου που ορίζονται από αυτόν. Για την καταστροφή συντάσσεται πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρονται το είδος και η ποσότητα των τυχόν υπολειμμάτων και απορριμμάτων που προκύπτουν από την καταστροφή, ώστε να είναι δυνατόν να τεθούν σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφόσον καταβληθούν οι αναλογούσες σε αυτά δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

 

Άρθρο 46

Λοιπές περιπτώσεις εκποίησης αζήτητων εμπορευμάτων

Οι διατάξεις του παρόντος για τα αζήτητα εμπορεύματα εφαρμόζονται και σε περίπτωση κατάσχεσης ή μεσεγγύησης που διατάχθηκε από ποινικό δικαστήριο, για εμπορεύματα που βρίσκονται στις αποθήκες ή χώρους προσωρινής εναπόθεσης ή αποταμίευσης, αν αυτή δεν αρθεί μέσα σε έναν (1) χρόνο από την επιβολή της ή από τη λήξη της αποταμίευσης, όταν πρόκειται για αποταμιευμένα εμπορεύματα.

 

ΤΜΗΜΑ ΙΑ΄

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

 

Άρθρο 47

Αποσκευές επιβατών

  1. Οι αποσκευές και χειραποσκευές επιβατών που προέρχονται από τρίτες χώρες και εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., μέσω της χώρας, υπόκεινται σε έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές.
  2. Αν, κατόπιν του ελέγχου, προκύπτει, ότι το περιεχόμενο των αποσκευών υπόκειται σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, αυτό παραδίδεται στον επιβάτη, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τελωνειακών διατυπώσεων για την καταβολή και την είσπραξη αυτών. Σε αντίθετη περίπτωση, παραδίδεται στην τελωνειακή αρχή που προσκομίστηκε, προς φύλαξη.
  3. Για τις αποσκευές των επιβατών που δεν παραλαμβάνονται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 40 από την παράδοσή τους στην τελωνειακή αρχή, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό.
  4. Οι διατάξεις περί διαμετακόμισης εφαρμόζονται και στις αποσκευές των επιβατών.

 

ΤΜΗΜΑ ΙΒ΄

ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΥΛΕΣ

 

Άρθρο 48

Επικίνδυνα εμπορεύματα

  1. Τα εμπορεύματα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα οποία εισέρχονται, εξέρχονται, διέρχονται ή διακινούνται στο τελωνειακό έδαφος μέσω της χώρας, συνοδεύονται από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και έγγραφα και φέρουν την κατάλληλη σήμανση και επισήμανση της επικινδυνότητας, τόσο στις συσκευασίες τους, όσο και στα μέσα, με τα οποία μεταφέρονται.
  2. Ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του ή ο μεταφορέας οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή την εισαγωγή, εξαγωγή, διέλευση ή διακίνηση των επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης, επιβάλλεται σε βάρος καθενός από τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου το πρόστιμο της παρ. 2 του άρθρου 164, με την επιφύλαξη των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.

  • 8 Ιουλίου 2025, 17:46 | ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7
    Προτείνεται παράταση της λειτουργίας των ΤΕΚ ώστε να επιτρέπεται ο εκτελωνισμός-πληρωμή πέραν της 15.00 στις καθημερινές και πέραν της 11.00 το Σάββατο. Αντίστοιχα τα κατά τόπους τελωνεία, τα οποία επιφορτίζονται τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα πρέπει να διευρύνουν τη λειτουργία τους, κατόπιν αίτησης των εμπλεκομένων εταιρειών (διύλισης και εμπορίας), ώστε οι εταιρείες να έχουν χρονικά διευρυμένη δυνατότητα να καταθέτουν τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή και εκτελωνισμό των προϊόντων.
    • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 134
    – Για λόγους καθαρά τεχνικούς της φύσης των προϊόντων σε συνδυασμό με τις συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης παρατηρείται ορισμένες φορές μία ελάχιστη υπέρβαση των αναγνωρισμένων από τις ισχύουσες διατάξεις ποσοστών φυσικής απομείωσης. Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής και αναιτιολόγητα επιζήμια η επιβολή προστίμων από 500 έως 15.000 ευρώ και ταυτοχρόνως επιβαρύνει αδικαιολόγητα το ιστορικό επιβολής διοικητικών προστίμων ακόμη και για πολύ μικρές ποσότητες ελλειμάτων (λ.χ. ακόμη και για 1 λίτρο υπέρβασης) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση έκδοσης πιστοποιητικών ή αδειών ή ΑΕΟ κλπ.
    – Προτείνεται: όταν η πλέον της νομίμως καθορισμένης ποσότητας φυσικής απομείωσης δεν υπερβαίνει το 20% αυτής να μην χαρακτηρίζεται απλή τελωνειακή παράβαση που να επισύρει το προβλεπόμενο πρόστιμο από 500 έως 15.000 ευρώ, με την επιφύλαξη των περί λαθρεμπορίας διατάξεων και να καταβάλλονται οι φορολογικές και λοιπές συνεισπραττόμενες επιβαρύνσεις που αναλογούν στην πλέον της νομίμως ποσότητας φυσικής απομείωσης. Σε περίπτωση υπέρβασης του 20% κατά τα ανωτέρω, με την επιφύλαξη των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, επιβάλλεται κατά περίπτωση πρόστιμο της παρ. 11 του άρθρου 164 για ποσό αναλογουσών στην ποσότητα αυτή φορολογικών και λοιπών συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεως έως και πενήντα (50) ευρώ ή της παρ. 1 του άρθρου 131 στις λοιπές περιπτώσεις.

    • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37
    Προτείνεται η αύξηση των ημερών υπερημερίας από τέσσερις σε δέκα. Παρατηρείται συχνά καθυστέρηση των πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια για τον εφοδιασμό καυσίμων για λόγους που είναι πέραν της ευθύνης των εταιρειών διύλισης και εμπορίας. Η καθυστέρηση δεν κοινοποιείται εγκαίρως στις εταιρείες, ώστε να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα φόρτωσης, με αποτέλεσμα να προχωράνε στον εκτελωνισμό βάσει του αρχικού τους σχεδιασμού, παρ’ ότι η φόρτωση ενδέχεται στην πράξη να καθυστερήσει σημαντικά, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των θέσεων στις προβλήτες των διυλιστηρίων.

    • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 118
    Προτείνεται η αλλαγή της διάρκειας πίστωσης από πέντε (5) σε δεκαπέντε (15) ημέρες.

  • Α. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης συμμετοχής στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» σας καταθέτουμε τις απόψεις και προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.)

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) ως φορέας εκπροσώπησης των επιβατηγών πλοίων στην Ελλάδα με μέλη του ελληνικές και ευρύτερα κοινοτικές πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες των επιβατηγών οχηματαγωγών και επιβατηγών πλοίων, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ακτοπλοΐας, των διεθνών γραμμών και της κρουαζιέρας με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της Ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού, παρέχουν ένα μεταφορικό έργο αδιάλειπτης θαλάσσιας συνδεσιμότητας και εξυπηρέτησης των νησιωτικών μας περιοχών και των διεθνών τακτικών ακτοπλοϊκών γραμμών σύνδεσης με την Ε.Ε. ( Ελλάδας -Ιταλίας) και των διεθνών επιβατικών γραμμών (Ελλάδας -Κύπρου).

    Ο Σ.Ε.Ε.Ν με τις 43 εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας, με πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 87.000 επιβατών και με απασχολούμενους άνω των 6.000 ναυτικούς, αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Κυβέρνησης και φορέα στήριξης της νησιωτικότητας με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της Ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού.

    Οι προτάσεις μας σε συνέχεια και της από 18/6/2025 κοινής επιστολής μας μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους αποσκοπούν στην ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου και εν γένει των επιβατηγών πλοίων αναφορικά με το δασμολογικό- φορολογικό καθεστώς των ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων των διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών σύνδεσης με την Ε.Ε. ( Ελλάδας -Ιταλίας) σε σχέση με αυτό των κρατών – μελών της Ε.Ε και συγκεκριμένα επί του άρθρου 36 με τον τίτλο: «Απαλλαγές από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων», στη διαβούλευση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

    Β. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

    1.Το ενωσιακό δίκαιο δεν θέτει φραγμούς στη χορήγηση απαλλαγών από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης  για τον εφοδιασμό των πλοίων.

     α) ως προς τα πρόσωπα (πλοιοκτήτης, διαχειριστής, τρίτη συμβεβλημένη εταιρεία καθώς και άλλες περιπτώσεις εκμίσθωσης – εκμετάλλευσης) που εκμεταλλεύονται διάφορες υπηρεσίες που  πραγματοποιούνται επί του πλοίου ή προϊόντα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται ή πωλούνται επί του πλοίου, 

    β) ως προς τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες  και προϊόντα  ή αγοράζουν επί του πλοίου (επιβάτες ή τα πληρώματα  )

    2. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης διάφορων χώρων και ειδών εφοδιασμού, εκτός των πλόων εσωτερικού επί των επιβατηγών πλοίων, διενεργείται και επί των πλοίων των διεθνών επιβατικών γραμμών (όπως της σίτισης επιβατών και πληρώματος) έχει ανατεθεί σε άλλες εταιρείες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οι οποίες με τη σειρά τους αναθέτουν  την προμήθεια και την παράδοση επί των πλοίων προϊόντων που απαιτούνται σε  εφοδιαστές,

    3. Με σχετικές εγκυκλίους – οδηγίες  της τελωνειακής διοίκησης  επιτρέπεται η πώληση αυτών να γίνεται μόνο και άμεσα προς τον πλοιοκτήτη, τον εφοπλιστή ή τον διαχειριστή  του πλοίου και όχι στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκμίσθωση και εκμετάλλευση των χώρων αυτών ( όπως κυλικεία, εστιατόρια , μπαρ κλπ ) τα οποία διαθέτουν είδη προς κατανάλωση επί του πλοίου για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

    -Να περιορίζεται η δασμοφορολογική απαλλαγή και να επιτρέπεται μόνο όταν το τιμολόγιο του εφοδιαστή εκδίδεται προς τον πλοιοκτήτη ή την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου και  όχι προς πρόσωπο που έχει αναλάβει από τον πλοιοκτήτη ή τον διαχειριστή περαιτέρω την εκμετάλλευση κάποιου χώρου του πλοίου (κυλικεία, εστιατόρια κλπ).

    -Πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων να στρέφονται στην ανάθεση παραγγελιών προς  εφοδιαστικές  εταιρείες άλλων κρατών μελών της ΕΕ ή άλλων όμορων χωρών που εφοδιάζουν τα πλοία  ατελώς ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πλοία αυτά προσεγγίζουν τα  Ελληνικά λιμάνια.

    -Ο περιορισμός αυτός να δημιουργεί ζητήματα ως προς την διαμόρφωση των τιμών των προοριζόμενων προς κατανάλωση ειδών για εφοδιασμό των Ελληνικών Επιβατηγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε ενδοκοινοτικές γραμμές ( διεθνείς τακτικές γραμμές) και περαιτέρω στο καθεστώς συνθηκών παροχής ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταφοράς.

    Γ. Ως εκ τούτου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων προτείνονται :

    1. Να καταργηθεί άμεσα οποιαδήποτε ερμηνεία ή εγκύκλιος που περιορίζουν και θέτουν φραγμούς στη χορήγηση απαλλαγών από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης  για τον εφοδιασμό των πλοίων ως προς τα πρόσωπα ή να προβλεφθεί / διευκρινιστεί στο νόμο ( Η παροχή της απαλλαγής αφορά και οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο εκμεταλλεύεται χώρους επί του πλοίου), αφού στην χώρα  μας επιτρέπεται μόνο όταν η πώληση αυτών γίνεται άμεσα προς τον πλοιοκτήτη διαχειριστή  και όχι προς τον εκμεταλλευτή, δυνατότητα που παρέχεται  στα πρόσωπα με την ιδιότητα αυτή (εκμεταλλευτή)   όπως ορθός  αναφέρεται στο  δ εδάφιο της παρ. 1 της  ΠΟΛ 1094/2007.

    2. Στις απαλλαγές του άρθρου 36 να τεθεί και η περίπτωση των ενδοκοινοτικών τακτικών επιβατικών θαλάσσιων μεταφορών ανάλογα όπως συμβαίνει για τα αντίστοιχα πλοία Ιταλικής σημαίας των γραμμών Αδριατικής ( Ελλάδα – Ιταλία).

    Συγκεκριμένα στην παρ. 2 του άρθρου 36 να τεθεί η επιπλέον περίπτωση:

    «Στα επιβατηγά και οχηματαγωγά, επιβατηγά ή φορτηγά, πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδοκοινοτικές μεταφορές σε δρομολογιακή γραμμή ή γραμμές τακτικών επιβατικών μεταφορών»

    3. Ανάλογη τροποποίηση πρέπει να γίνει στο  Άρθρο 221 Ειδικές απαλλαγές – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 32 Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ν  5144/24 προκειμένου να χορηγηθεί δικαίωμα απαλλαγής και από ΦΠΑ για την ίδια κατηγορία πλοίων και ειδών.

    4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 36  να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί δεδομένου ότι το ενωσιακό δίκαιο  δεν συσχετίζει τη χορήγηση απαλλαγών στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων που διενεργούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες) με το αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού.

  • 8 Ιουλίου 2025, 17:33 | AVINOIL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37
    Προτείνουμε να αυξηθούν οι ημέρες υπερημερίας από τέσσερις (4) σε δέκα (10) και αυτό διότι συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις στην άφιξη των πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια για τον εφοδιασμό καυσίμων. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν κοινοποιούνται εγκαίρως στις εταιρείες εμπορίας, ώστε να αναπροσαρμόζουν το πρόγραμμα της φόρτωσης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στις προβλήτες των διυλιστηρίων. Τα παραπάνω δεν ανάγονται στη σφαίρα ευθύνης των εταιρειών εμπορίας.

  • 8 Ιουλίου 2025, 16:40 | Γεώργιος Βήτος εκ μέρους της Επιτροπής Εμπορευματικής Κοινότητας Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

    1. Ποινή ανακριβούς δήλωσης.
    Ζητούμε να εξαιρεθεί η επιβολή ανακριβούς δήλωσης για τα χαμηλής αξίας εμπορεύματα για τα οποία κατατίθεται ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για εμπορεύματα αξίας κάτω των 1000 ευρώ και διασάφησης Η7 του παραρτήματος Β΄του καν. 2015/2446 για εμπορεύματα αξίας κάτω των 150 ευρώ.
    Ο λόγος που ζητούμε αυτήν την εξαίρεση είναι ότι τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας παραγγέλλονται στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εμπορίου από ιδιώτες ή μικρές επιχειρήσεις οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν τα τελωνειακά παραστατικά χωρίς καμία ανακρίβεια. Από το άλλο μέρος οι οικονομικοί φορείς και ιδιαίτερα οι εταιρείες ταχυμεταφοράς, που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση όλων των τελωνειακών διατυπώσεων για τον εκτελωνισμό των ως άνω αντικειμένων, λόγω του υπερβολικού όγκου των εμπορευμάτων χαμηλής αξίας, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρως τις χιλιάδες παραστατικά, χωρίς να υποπέσουν σε ανακρίβειες, παρατυπίες ή άλλες διαδικαστικές παραβάσεις. Αποτέλεσμα της ποινής είναι να μην παραλαμβάνονται τα χαμηλής αξίας αντικείμενα από τους παραλήπτες και να παραμένουν τα εμπορεύματα στις αποθήκες για να κηρυχθούν αζήτητα. Η επαναλαμβανόμενη μη παραλαβή των εμπορευμάτων δημιουργεί, σε συνδυασμό και με τη χρονοβόρα διαδικασία των αζητήτων εμπορευμάτων «χιονοστιβάδα» εμπορευμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης.
    Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι για τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας προβλέπεται από τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (καν. 2015/2446) προφορική δήλωση, η οποία μετετράπη από την ελληνική τελωνειακή διοίκηση σε ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επί αυτού του παραστατικού εφαρμοζονται οι ποινές ανακριβούς δήλωσης ελάχιστο ποσό 100 ευρώ για ποσά μηδαμινά (ΦΠΑ, 5 ή 10 ευρώ).

    2. Κήρυξη εμπορευμάτων αζητήτων
    Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου (άρθρα 40 έως 46) και ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζεται στα ισχύοντα άρθρα 43 έως 49 του Ν.2960/01.
    Ζητούμε:
    • Στα πρωτόκολλα αζητήτων που αφορούν αντικείμενα αξίας μέχρι 1000 ευρώ να γίνονται δεκτά τα στοιχεία της διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης χωρίς επαλήθευση.
    • Για τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας μέχρι 1000 ευρώ, ο προϊστάμενος του τελωνείου έχει τη δυνατότητα να αναφέρει τα εμπορεύματα προς δημοπρασία κατά είδος και ποσότητα για το σύνολο των πρωτοκόλλων και όχι για κάθε πρωτόκολλο χωριστά.
    • Εμπορεύματα αξίας μέχρι 1000 ευρώ μπορούν να καταστρέφονται ή να διατίθενται χωρίς επιβαρύνσεις ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις για κάλυψη των αναγκών Δημοσίων Υπηρεσιών ή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων.
    Ο λόγος που ζητούμε τις ως άνω προσθήκες είναι να επιταχύνεται η διαδικασία εκποίησης ή καταστροφής των εμπορευμάτων χαμηλής αξίας, τα οποία με τη διαδικασία του ισχύοντα νόμου 2960/01, παραμένουν στις αποθήκες μετά την κήρυξή τους αζήτητα για πολλά χρόνια επιβαρύνοντας το έργο των διαχειριστών αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης και δυσκολεύοντας την αποθήκευση των εισαγομένων και εξαγομένων εμπορευμάτων.

  • 8 Ιουλίου 2025, 16:39 | CORAL A.E

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 37:

    Παρατηρείται συχνά καθυστέρηση των πλοίων να καταπλεύσουν στα λιμάνια, προκειμένου να εφοδιαστούν με καύσιμα. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στις εταιρείες εμπορίας ούτε μπορεί να προβλεφθεί έγκαιρα από αυτές, επομένως προτείνεται η αύξηση των προβλεπόμενων ημερών υπερημερίας από τέσσερις (4) σε δέκα (10).

  • 8 Ιουλίου 2025, 15:30 | Λίνα Πάλλη (Εμπορευματική Κοινότητα Αεροδρομίου Αθηνών)

    Εκ μέρους της Επιτροπής Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου Αθηνων

    Κήρυξη εμπορευμάτων αζητήτων

    Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου (άρθρα 40 έως 46) και ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζεται στα ισχύοντα άρθρα 43 έως 49 του Ν.2960/01.
    Ζητούμε:
    1) Στα πρωτόκολλα αζητήτων που αφορούν αντικείμενα αξίας μέχρι 1000 ευρώ να γίνονται δεκτά τα στοιχεία της διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης χωρίς επαλήθευση.
    2) Για τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας μέχρι 1000 ευρώ, ο προϊστάμενος του τελωνείου έχει τη δυνατότητα να αναφέρει τα εμπορεύματα προς δημοπρασία κατά είδος και ποσότητα για το σύνολο των πρωτοκόλλων και όχι για κάθε πρωτόκολλο χωριστά.
    3) Εμπορεύματα αξίας μέχρι 1000 ευρώ να μπορούν να καταστρέφονται ή να διατίθενται χωρίς επιβαρύνσεις ελεύθερα από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις για κάλυψη των αναγκών Δημοσίων Υπηρεσιών ή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων.

    Ο λόγος που ζητούμε τις ως άνω προσθήκες είναι να επιταχύνεται η διαδικασία εκποίησης ή καταστροφής των εμπορευμάτων χαμηλής αξίας, τα οποία με τη διαδικασία του ισχύοντα νόμου 2960/01, παραμένουν στις αποθήκες μετά την κήρυξή τους αζήτητα για πολλά χρόνια επιβαρύνοντας το έργο των διαχειριστών αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης και δυσκολεύοντας την αποθήκευση των εισαγομένων και εξαγομένων εμπορευμάτων.

    Για το θέμα αυτό υποβλήθηκαν προτάσεις από την Επιτροπή Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου (ΕΕΚΑ) με τις επιστολές ΕΕΚΑ-2024005/24-12-2024 προς τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και ΕΕΚΑ-2025003/23-06-2025 προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Κώτσηρα.

  • 8 Ιουλίου 2025, 15:43 | Zepos & Yannopoulos

    Προτεινόμενη Τροποποίηση – Άρθρο 38 «Ποινές Ανακριβούς Δήλωσης»
    Τρέχουσα πρόβλεψη άρθρου 38 (σύνοψη):
    • Ποινή 15% επί της επιπλέον διαφοράς και 5% επί της έλαττον διαφοράς για ανακριβή δήλωση.
    • Ποινή 100€ ανά παραστατικό για κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων, ανεξαρτήτως επίπτωσης.
    • Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ σκόπιμης, αμελούς ή μη υπαίτιας ανακρίβειας.
    ________________________________________Προτεινόμενη Νέα Διατύπωση Άρθρου 38:
    Άρθρο 38 – Ποινές Ανακριβούς Δήλωσης (τροποποιημένο)
    1. Όταν η ανακριβής δήλωση οδηγεί σε διαφορά στον υπολογισμό των δασμολογικών ή φορολογικών επιβαρύνσεων, επιβάλλεται διοικητική κύρωση αναλογικά με το ύψος της διαφοράς και τον βαθμό υπαιτιότητας του διασαφιστή:
    α) Σε περίπτωση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιβάλλεται ποινή έως 15% επί του ποσού της διαφοράς.
    β) Σε περίπτωση απλής αμέλειας ή μη επαρκούς τεκμηρίωσης, επιβάλλεται ποινή έως 5% επί της διαφοράς.
    γ) Σε περιπτώσεις προφανούς αβλεψίας ή καλόπιστης δήλωσης, χωρίς ουσιώδη επίπτωση στην τελωνειακή οφειλή, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να μην επιβάλλουν ποινή.
    2. Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακρίβειας στα στοιχεία του τελωνειακού παραστατικού που δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό της τελωνειακής οφειλής, δύναται να επιβάλλεται ποινή έως 100 ευρώ, μόνο εφόσον η ανακρίβεια επαναλαμβάνεται συστηματικά ή παρεμποδίζει ουσιωδώς τον έλεγχο.
    3. Η διοικητική αρχή υποχρεούται να τεκμηριώνει την επιβολή της ποινής με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τη συμπεριφορά του υποβάλλοντος.
    ________________________________________
    Αιτιολόγηση
    Άρθρο 173 ΕΤΚ (Κανονισμός 952/2013):
    Παρέχει στον διασαφιστή δικαίωμα να διορθώσει ή ακυρώσει τη διασάφηση, υπό προϋποθέσεις. Η ύπαρξη αυτού του άρθρου δείχνει τη βούληση του νομοθέτη να προάγει την αυτοσυμμόρφωση, χωρίς την αυτόματη επιβολή κυρώσεων.
    Άρθρο 15 ΕΤΚ:
    Κατοχυρώνει την αρχή καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ διασαφιστών και αρχών. Οι ποινές οφείλουν να σταθμίζουν την πρόθεση ή αμέλεια του προσώπου.
    Αιτιολογική Σκέψη 5 του ΕΤΚ:
    Επιβεβαιώνει ότι το τελωνειακό σύστημα της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο αναλογικό και αποτελεσματικό, και να προστατεύει τα δικαιώματα των οικονομικών φορέων.
    ________________________________________

    Άρθρο 39: Ποινή επί μη αποδοχής δηλωθείσας συναλλακτικής αξίας
    Η ισχύουσα διατύπωση:
    «…επιβάλλεται ποινή, ποσού ίσου με το 100% της διαφοράς των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων… η οποία δεν δύναται να είναι κατώτερη του ποσού των 1.500 ευρώ ανά τελωνειακό παραστατικό».
    ________________________________________
    1. Έλλειψη πρόθεσης ή δόλου:
    o Το άρθρο 140 του Εκτελεστικού Κανονισμού 2015/2447 προβλέπει ότι η τελωνειακή αρχή μπορεί να μην αποδεχθεί τη συναλλακτική αξία εάν δεν θεωρείται αξιόπιστη. Όμως δεν τεκμαίρει αυτόματα υπαιτιότητα του δηλούντος.
    o Η αυτόματη επιβολή «ποινής» ίσης με το 100% της διαφοράς ισοδυναμεί με ποινή χωρίς αποδεδειγμένη παράβαση, παραβιάζοντας το άρθρο 6 ΕΣΔΑ και την αρχή της αναλογικότητας.
    o Η πρόβλεψη ελάχιστου προστίμου 1.500 ευρώ ανά παραστατικό, ανεξαρτήτως διαφοράς, δεν λαμβάνει υπόψη τον βαθμό σοβαρότητας της παράβασης.
    2. Παραβίαση της αρχής της “καλής πίστης” και του άρθρου 22§6 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (952/2013), που προβλέπει ότι ο δηλών πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη συναλλαγή, πριν καταλογιστεί οποιαδήποτε κύρωση.
    ________________________________________Προτεινόμενη τροποποίηση άρθρου 39:
    Νέα διατύπωση παρ. 1:
    «1. Εφόσον, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της τελωνειακής αρχής σύμφωνα με το άρθρο 140 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447, δεν γίνει αποδεκτή η δηλωθείσα συναλλακτική αξία, και εφόσον από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτει πρόθεση ή βαριά αμέλεια, επιβάλλεται διοικητική κύρωση, ισόποση με το 100% της διαφοράς των οφειλόμενων επιβαρύνσεων.»
    Νέα παρ. 1α:
    «Η επιβολή ποινής τεκμηριώνεται ειδικά από την τελωνειακή αρχή και δεν εφαρμόζεται όταν ο δηλών προσκόμισε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ενήργησε καλόπιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του.»
    ________________________________________
    Αιτιολόγηση:
    • Εναρμόνιση με τα άρθρα 70-74 του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013, όπου η αξία προσδιορίζεται βάσει αντικειμενικών και επαληθεύσιμων στοιχείων. Δεν τεκμαίρεται υπαιτιότητα από απλή μη αποδοχή.
    • Αποτροπή δυσανάλογης επιβάρυνσης επιχειρήσεων, που ενεργούν καλόπιστα και πλήρως συνεργαζόμενα με τις αρχές.
    • Εναρμόνιση με τη νομολογία του ΔΕΕ που καθιστά σαφές ότι οι διοικητικές ποινές πρέπει να βασίζονται σε αποδείξεις δόλιας ή αμελούς συμπεριφοράς, όχι απλώς στη διοικητική αμφισβήτηση της δήλωσης.

  • 8 Ιουλίου 2025, 15:23 | Λίνα Πάλλη (Εμπορευματική Κοινότητα Αεροδρομίου Αθηνών)

    Εκ μέρους της Εμπορευματικής Κοινότητας Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών:

    Ποινή ανακριβούς δήλωσης

    Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου με το άρθρο 38, με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζεται και στο ισχύον άρθρο 42 του Ν. 2960/01. Δηλαδή προβλέπεται για κάθε ανακριβή δήλωση ποινή τουλάχιστον 100 ευρώ.

    Ζητούμε να εξαιρεθεί η επιβολή ανακριβούς δήλωσης για τα χαμηλής αξίας εμπορεύματα για τα οποία κατατίθεται ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για εμπορεύματα αξίας κάτω των 1000 ευρώ και διασάφησης Η7 του παραρτήματος Β΄του καν. 2015/2446 για εμπορεύματα αξίας κάτω των 150 ευρώ.

    Ο λόγος που ζητούμε αυτήν την εξαίρεση είναι ότι τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας παραγγέλλονται στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εμπορίου από ιδιώτες ή μικρές επιχειρήσεις οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν τα τελωνειακά παραστατικά χωρίς καμία ανακρίβεια. Από το άλλο μέρος οι οικονομικοί φορείς και ιδιαίτερα οι εταιρείες ταχυμεταφοράς, που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση όλων των τελωνειακών διατυπώσεων για τον εκτελωνισμό των ως άνω αντικειμένων, λόγω του υπερβολικού όγκου των εμπορευμάτων χαμηλής αξίας, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρως τις χιλιάδες παραστατικά, χωρίς να υποπέσουν σε ανακρίβειες, παρατυπίες ή άλλες διαδικαστικές παραβάσεις. Αποτέλεσμα της ποινής είναι να μην παραλαμβάνονται τα χαμηλής αξίας αντικείμενα από τους παραλήπτες και να παραμένουν τα εμπορεύματα στις αποθήκες για να κηρυχθούν αζήτητα. Η επαναλαμβανόμενη μη παραλαβή των εμπορευμάτων δημιουργεί, σε συνδυασμό και με τη χρονοβόρα διαδικασία των αζητήτων εμπορευμάτων «χιονοστιβάδα» εμπορευμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης.

  • 8 Ιουλίου 2025, 14:45 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

    2. ΣΧΟΛΙΑ ΠΣΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΠΟΙΝΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

    Απαιτείται να γίνει σαφή και ρητή διάταξη βάση της οποίας οι τελωνειακές αρχές να μην επιβάλουν ποινή ανακριβούς δήλωσης όταν ο εξαγωγέας ή ο αντιπρόσωπος του υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση ανακριβών στοιχείων κατόπιν διαπίστωσης από τους ίδιους όπως άλλωστε προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η φορολογική νομοθεσία και εφαρμόζεται από τις φορολογικές αρχές. Η διατήρηση αυτής της άδικης διάταξης επιβαρύνει ένα τομέα που εθνικά θέλουμε να ενισχύσουμε , τις εξαγωγές.

  • 8 Ιουλίου 2025, 13:32 | Πάρις Τόλιας

    Προτεινόμενη διάταξη:
    Λάθη εκ παραδρομής ή πληκτρολόγησης, τα οποία δεν έχουν ως σκοπό την παραπλάνηση ή την απόκρυψη τελωνειακών στοιχείων, και τα οποία δεν αποτελούν μέρος συστηματικής ή επαναλαμβανόμενης αμελούς συμπεριφοράς, δεν επιφέρουν την επιβολή διοικητικού προστίμου.
    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το εν λόγω σφάλμα εντοπιστεί και διορθωθεί άμεσα από τον υπόχρεο ή μετά από ειδοποίηση της τελωνειακής αρχής, χωρίς να προκύψει ζημία για το Δημόσιο ή προσπάθεια εξαπάτησης, δεν επιβάλλεται κύρωση.

    Επιπλέον, ζητούμε την ύπαρξη δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, τον μη καταλογισμό αυτοτελούς προστίμου.

    Εκ μέρους της εταιρίας Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρία Ενέργειας

  • 8 Ιουλίου 2025, 12:22 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 26
    Επειδή από τον νόμο 4955/2022, προβλέπεται η κατάθεση τελωνειακών παραστατικών από έμμεσους τελωνειακούς αντιπροσώπους, δηλ. από πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται καμία φερεγγυότητα, χωρίς να ελέγχονται γραμματικές γνώσεις των προσώπων αυτών, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση, ποινικό μητρώο, προηγούμενη τελωνειακή παραβατικότητα, πειθαρχικές κυρώσεις κλπ., σε αντίθεση με τους επαγγελματίες τελωνειακούς αντιπροσώπους, οι οποίοι ενεργούν ως άμεσοι τελωνειακοί αντιπρόσωποι και για τους οποίους, ο παραπάνω νόμος προβλέπει με σαφήνεια πλήθος υποχρεώσεων, αυστηρές πειθαρχικές ευθύνες και κυρώσεις, προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος κλπ.
    Το άρθρο 26 να αναμορφωθεί όπως παρακάτω:
    «Για τη διασφάλιση της τελωνειακής οφειλής, οι τελωνειακές αρχές απαιτούν τη σύσταση εγγύησης από τον οφειλέτη ή από κάθε άλλο πρόσωπο που ενδέχεται να καταστεί οφειλέτης. Οι τελωνειακές αρχές δύναται να επιτρέπουν τη σύσταση εγγύησης από τρίτο πρόσωπο, άλλο από εκείνο από το οποίο απαιτείται η εγγύηση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.
    πρόσωπα που καταθέτουν τελωνειακά παραστατικά με την ιδιότητα του έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου, πριν την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, καταθέτουν πάγια χρηματική εγγύηση στην κατά τόπο αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 (ΠΡΩΗΝ 42 – ΠΟΙΝΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ)
    Η διατύπωση του νέου άρθρου είναι ίδια με αυτή που ίσχυε προ πολλών δεκαετιών, όταν η συμπλήρωση των τελωνειακών παραστατικών πραγματοποιούνταν με τη χειρόγραφη διαδικασία, όπου συμπληρώνονταν κωδικοποιημένα μόνο η δασμολογική κατάταξη και οι 4-5 κωδικοί εισπράξεων.
    Με την εξέλιξη του icisnet, οι απαιτήσεις στην συμπλήρωση των τελωνειακών παραστατικών είναι πολλαπλάσιες. Για το λόγο αυτό, οι πιθανότητες λάθους πληκτρολόγησης στοιχείων ή επουσιώδους παράληψης, είναι εξίσου πολλαπλάσιες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η θέση 44-1 δέχεται περίπου 1.000 διαφορετικούς κωδικούς, χωρίς να παρέχεται διασφάλιση έγκαιρης διαπίστωσης του λάθους ή της παράλειψης, από το icisnet.
    Τέλος, χρειάζεται να επισημανθεί ότι ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας ΔΕΝ προβλέπει ποινές, αλλά και οι ποινές που αναγράφονται στους ΕθνικούςΤελωνειακούς Κώδικες των υπόλοιπων κρατών-μελών είναι ελάχιστες κατ’ αναλογία
    με του Ελληνικού Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
    Προτείνουμε:
    α) Να μην καταλογίζονται ποινές ανακριβούς δήλωσης όταν πρόκειται για εκπαραδρομής σφάλμα η σφάλμα πληκτρολόγησης εκτός αν τεκμηριώνεται βαριάαμέλεια, ή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, κατ’ αντιστοιχία σχετικής διάταξηςτου σχετικού κώδικα των Η.Π.Α. ως κάτωθι:
    U.S. Code Title 19 CHAPTER 4 SUBTITLE III Part V § 1592 19 U.S. Code § 1592 – Penalties for fraud, gross negligence, and negligence U.S. Code Notes
    Authorities (CFR)
    (a) Prohibition
    (1) General rule
    Without regard to whether the United States is or may be deprived of all or a portion of any lawful duty, tax, or fee thereby, no person, by fraud, gross negligence, or negligence—
    (A) may enter, introduce, or attempt to enter or introduce any merchandise into the commerce of the United States by means of—
    (i) any document or electronically transmitted data or information, written or oral statement, or act which is material and false, or
    (ii) any omission which is material, or
    (B) may aid or abet any other person to violate subparagraph (A).
    (2) Exception
    Clerical errors or mistakes of fact are not violations of paragraph (1) unless they are part of a pattern of negligent conduct. The mere nonintentional repetition by an electronic system of an initial clerical error does not constitute a pattern of negligent conduct.
    Ορισμός: Clerical Errors
    These are unintentional mistakes made during the process of recording, copying, or entering information. Examples include:
    Typographical errors (e.g., typing "100" instead of "1000") Transposing numbers or letters by accident
    Misfiling documents Simple data entry errors Forgetting to check or double-check information before submission These errors happen without intent to deceive and usually do not show negligence if they are isolated incidents and corrected promptly.
    Mistakes of Fact These occur when a person acts based on incorrect information or a misunderstanding of the facts, but without intent to defraud. Examples include:
    Misunderstanding the description or classification of merchandise Using incorrect data provided by a supplier or third party An honest misunderstanding about the quantity or value of goods A mistake of fact is different from fraud or negligence because it’s an honest error made without reckless disregard or deliberate wrongdoing.
    β) το ποσό της ποινής να επιδέχεται (μεγάλης) έκπτωσης ή και μηδενισμού στις
    περιπτώσεις οικειοθελούς αυτόβουλης υπόδειξής του από τον εισαγωγέα, τον
    υπόχρεο ή τον εκπρόσωπο αυτών.
    Εναλλακτικά να ισχύσει και στην προκειμένη περίπτωση ότι ισχύει και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που προβλέπεται σχετική απαλλακτική διάταξη προστίμου, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4174/20130, σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ. (Ε2053/2022 εγκύκλιος ΑΑΔΕ) ή α) το ελάχιστο ποσό της ποινής, από 100 ευρώ να οριστεί στα 50 ή 20 ευρώ β) να προστεθεί παράγραφος, «με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του Διοικητή ΑΑΔΕ ορίζονται οι περιπτώσεις επιβολής ή μη της ποινής ανακριβούς δήλωσης», ώστε να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες και να παρέχεται πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη.
    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 (ΝΕΟ – ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ)
    Με το άρθρο αυτό εισάγεται νέα διάταξη και επιβάλλεται ελάχιστη ποινή από 1.500 ευρώ, «όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν εύλογες αμφιβολίες σχετικά με το αν η δηλωθείσα συναλλακτική αξία αντιπροσωπεύει το συνολικό πληρωθέν ή πληρωτέο ποσό όπως αναφέρεται στο άρθρο 70 παράγραφος 1 του κώδικα, μπορούν να ζητούν από τον διασαφιστή να παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες.
    Εάν εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να αποφασίσουν ότι η αξία των εμπορευμάτων δεν μπορεί να προσδιορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 70 παράγραφος 1 του κώδικα».
    Θεωρούμε απόλυτα βέβαιο ότι η διάταξη αυτή θα προκαλέσει τεράστιες αδικίες και αντεγκλήσεις γιατί κανένας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία, για παράδειγμα των στοκ εμπορευμάτων και θα καταστρατηγείται ο βασικός κανόνας των διατάξεων της δασμολογητέας αξίας του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα που θεωρεί ως δασμολογητέα αξία «την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία». Άλλωστε, αν προκύψουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία υποτιμολόγησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων κατά τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας, εφαρμόζονται οι περί λαθρεμπορίας, διατάξεις.

  • 8 Ιουλίου 2025, 12:20 | ΗΛΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Πρόταση Τροποποίησης της παραγράφου 2 του Άρθρου 38 (Ποινή ανακριβούς δήλωσης)

    Υφιστάμενο καθεστώς:

    «Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων και εγγράφων επί τελωνειακών παραστατικών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγωγής, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλόμενων επιβαρύνσεων, επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης ποσού εκατό (100) ευρώ ανά παραστατικό.»

    Πρόβλημα:
    Η εφαρμογή σταθερού προστίμου των 100€ ανά παραστατικό, ακόμη και σε περιπτώσεις προδήλων ήσσονος σημασίας λαθών που δεν επηρεάζουν τις τελωνειακές επιβαρύνσεις και ζητουνται οι διορθώσεις αυτών οικειοθελώς απο τους παραλήπτες ή τους Τελωνειακους τους αντιπροσώπους, επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις και τους οικονομικούς φορείς, υπονομεύοντας το πνεύμα αυτοσυμμόρφωσης.

    Πρόταση:

    Σε κάθε περίπτωση ανακριβών στοιχείων επί τελωνειακών παραστατικών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλόμενων επιβαρύνσεων
    Να μην επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης ύψους 100€

    Ειδικότερα εαν η ανακρίβεια διαπιστωθεί από τον ίδιο τον παραλήπτη ή τον τελωνειακό του αντιπρόσωπο,

    και ζητηθεί η διόρθωση της ανακρίβειας, ακόμη και μετά την πάροδο του επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος (π.χ. 30 λεπτών) από την καταχώριση του παραστατικού,

    και δεν πρόκειται για συστηματικά επαναλαμβανόμενες παραλείψεις από τον ίδιο οικονομικό φορέα.

    Στις περιπτώσεις αυτές, αντί της ποινής των 100 ευρώ, να μην επιβάλλεται ποινή ή να επιβάλλεται μειωμένο διοικητικό τέλος (πχ.ΔΕΤΕ ), το ύψος του οποίου να καθορίζεται βάσει της φύσης του λάθους, της κατηγορίας εμπορεύματος και της συχνότητας τέτοιων περιστατικών από τον ίδιο φορέα, με απόφαση της ΑΑΔΕ.»

    > Η παραπάνω προσθήκη κρίνεται απαραίτητη, ιδίως υπό το ισχύον καθεστώς, όπου η δυνατότητα διόρθωσης παραστατικών περιορίζεται αυστηρά στα 30 λεπτά μετά την υποβολή.

    Στις περιπτώσεις που ο ίδιος ο παραλήπτης ή ο εκπρόσωπός του εντοπίζει ένα λάθος μετά το πέρας αυτού του διαστήματος και προσέρχεται με πρωτοβουλία του στις τελωνειακές αρχές για διόρθωση στοιχείων που δεν επηρεάζουν τις επιβαρύνσεις, η επιβολή ποινής 100€ ανά παραστατικό είναι δυσανάλογη και αντικίνητρο προς τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια.»

  • 8 Ιουλίου 2025, 11:55 | CLIA – Cruise Lines International Association

    Άρθρο 36 – Απαλλαγές από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων

    Η CLIA υποστηρίζει την ανάγκη για σαφείς διατάξεις και θεωρεί κρίσιμο να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση του πεδίου απαλλαγών, ώστε ο ελληνικός εφοδιαστικός τομέας να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός καθώς και οι εταιρείες κρουαζιέρας να μπορούν να προμηθεύουν από τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται σε εφοδιαστές άλλων χωρών.

    Η CLIA θεωρεί ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, και ειδικότερα το Άρθρο 36 σχετικά με τις απαλλαγές από δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης για εφοδιασμούς πλοίων, χρειάζεται ουσιαστικές βελτιώσεις ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού εφοδιαστικού τομέα και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο διευκολύνοντας έτσι τις ανάγκες εφοδιασμού των κρουαζιερόπλοιων.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Α) Περιοριστική Ερμηνεία Εφοδιασμών: Η παρούσα διατύπωση του άρθρου περιορίζει υπερβολικά το δικαίωμα απαλλαγής από δασμούς και φόρους μόνο στις περιπτώσεις που η αξία των ειδών περιλαμβάνεται στο αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού. Αυτό δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε στη διεθνή πρακτική ούτε μπορεί διαδικαστικά να εφαρμοστεί. Περαιτέρω, η εν λόγω διατύπωση δε θεραπεύει το χρόνιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις διάσπαρτες εγκυκλίους της Γ.Δ.Τ. που περιορίζουν χωρίς νομική βάση την απαλλαγή μόνο στο πρόσωπο του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή αποκλείοντας τρίτους που εκμεταλλεύονται χώρους ή υπηρεσίες εντός του πλοίου.

    Β) Ανταγωνισμός με Εφοδιαστές Άλλων Κρατών: Η εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών στην Ελλάδα οδηγεί σε μετατόπιση των εφοδιασμών προς εταιρείες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, ακόμη και όταν τα πλοία προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια. Αυτό στερεί από τη χώρα μας σημαντικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου όσο και σε δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

    Γ) Ανάγκη Εναρμόνισης με το Ενωσιακό Δίκαιο: Το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν επιβάλλει περιορισμούς ως προς τα πρόσωπα που μπορούν να επωφεληθούν από τις απαλλαγές, είτε πρόκειται για πλοιοκτήτες, διαχειριστές, εταιρείες εκμετάλλευσης χώρων ή ακόμα και για επιβάτες και πληρώματα που καταναλώνουν προϊόντα εν πλω.

    Δ) Στη διεθνή ναυτιλία, η ανάθεση της εκμετάλλευσης χώρων ή υπηρεσιών (όπως μπαρ, εστιατόρια, duty free) σε εξειδικευμένες εταιρείες είναι ευρέως διαδεδομένη, τόσο σε κρουαζιερόπλοια και ferries όσο και σε ποντοπόρα πλοία. Η ελληνική νομοθεσία οφείλει να ακολουθεί αυτή την πραγματικότητα.

    Ε) Τροποποίηση της Παραγράφου 3 του Άρθρου 36: Η συγκεκριμένη παράγραφος εισάγει περιορισμούς που δεν προβλέπονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και δημιουργεί εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του εφοδιαστικού εμπορίου και της εξυπηρέτησης των αναγκών των κρουαζιερόπλοιων. Θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να μην συνδέεται η απαλλαγή με το αντίτιμο του ταξιδιού.

    ΣΤ) Συμπερίληψη Τακτικών και Διεθνών Γραμμών: Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ρητά η απαλλαγή για τακτικές γραμμές και διεθνείς επιβατικές γραμμές.

    Ζ) Απαλλαγή για Προσωπικές Ανάγκες Πληρωμάτων: Θα πρέπει να καλύπτονται από τις απαλλαγές και τα είδη που προορίζονται για την κάλυψη προσωπικών αναγκών των πληρωμάτων, όπως καπνικά προϊόντα, είδη υγιεινής και αναλώσιμα άμεσης κατανάλωσης.

  • 8 Ιουλίου 2025, 11:22 | Ιωάννης Τριανταφυλλίδης

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής
    6. Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση
    και καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η είχαν
    ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και καταλογίζεται
    διοικητικό κόστος 50€ .

    Άρθρο 38Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    6. Σε περιπτώσεις προβλημάτων εθνικού ή ευρωπαϊκού συστήματος πληροφορικών
    συστημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τη μη έγκαιρη δυνατότητα επαλήθευσης της
    απεσταλμένης πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου , δεν επιβάλεται ποινή με την
    προϋπόθεση ο συναλλασσόμενος να υποβάλει αίτημα διόρθωσης προς την αρμόδια αρχή ελέγχου
    .

    Άρθρο 40
    Κήρυξη εμπορευμάτων ως αζήτητων
    1. γ) εντός προθεσμίας 180 ημερών προσωπικών αντικειμένων οπου ο παραλήπτης δεν
    συνόδευε το εμπόρευμα και προθεσμίας 365 ημερών για εμπορεύματα που είχαν συνοδεία
    αλλά δεν παρελήφθεισαν κατά την άφιξη .

  • 8 Ιουλίου 2025, 09:59 | Μ. Τριανταφυλλιδης

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής
    6. Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση
    και καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η είχαν
    ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και καταλογίζεται
    διοικητικό κόστος 50€ .

    Άρθρο 38Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    6. Σε περιπτώσεις προβλημάτων εθνικού ή ευρωπαϊκού συστήματος πληροφορικών
    συστημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τη μη έγκαιρη δυνατότητα επαλήθευσης της
    απεσταλμένης πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου , δεν επιβάλεται ποινή με την
    προϋπόθεση ο συναλλασσόμενος να υποβάλει αίτημα διόρθωσης προς την αρμόδια αρχή ελέγχου
    .

    Άρθρο 40
    Κήρυξη εμπορευμάτων ως αζήτητων
    1. γ) εντός προθεσμίας 180 ημερών προσωπικών αντικειμένων οπου ο παραλήπτης δεν
    συνόδευε το εμπόρευμα και προθεσμίας 365 ημερών για εμπορεύματα που είχαν συνοδεία
    αλλά δεν παρελήφθεισαν κατά την άφιξη .

  • 8 Ιουλίου 2025, 09:59 | SOFIA FRAGOU

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής
    6. Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση
    και καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η είχαν
    ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και καταλογίζεται
    διοικητικό κόστος 50€ .

    Άρθρο 38 Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    6. Σε περιπτώσεις προβλημάτων εθνικού ή ευρωπαϊκού συστήματος πληροφορικών
    συστημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τη μη έγκαιρη δυνατότητα επαλήθευσης της
    απεσταλμένης πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου , δεν επιβάλεται ποινή με την
    προϋπόθεση ο συναλλασσόμενος να υποβάλει αίτημα διόρθωσης προς την αρμόδια αρχή ελέγχου
    .

    Άρθρο 40
    Κήρυξη εμπορευμάτων ως αζήτητων
    1. γ) εντός προθεσμίας 180 ημερών προσωπικών αντικειμένων οπου ο παραλήπτης δεν
    συνόδευε το εμπόρευμα και προθεσμίας 365 ημερών για εμπορεύματα που είχαν συνοδεία
    αλλά δεν παρελήφθεισαν κατά την άφιξη .

  • 8 Ιουλίου 2025, 09:34 | Ιωαννης Τριανταφυλλιδης

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής
    6. Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση και καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η είχαν ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και καταλογίζεται διοικητικό κόστος 50€ .

    Άρθρο 38
    Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    6. Σε περιπτώσεις προβλημάτων εθνικού ή ευρωπαϊκού συστήματος πληροφορικών συστημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τη μη έγκαιρη δυνατότητα επαλήθευσης της απεσταλμένης πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου , δεν επιβάλεται ποινή με την προϋπόθεση ο συναλλασσόμενος να υποβάλει αίτημα διόρθωσης προς την αρμόδια αρχή ελέγχου .

    Άρθρο 40
    Κήρυξη εμπορευμάτων ως αζήτητων
    1. γ) εντός προθεσμίας 180 ημερών προσωπικών αντικειμένων οπου ο παραλήπτης δεν συνόδευε το εμπόρευμα και προθεσμίας 365 ημερών για εμπορεύματα που είχαν συνοδεία αλλά δεν παρελήφθεισαν κατά την άφιξη .

  • 7 Ιουλίου 2025, 17:12 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

    2. Άρθρο 38-Ποινές Ανακριβούς Δήλωσης:
    Εκτιμάμε ότι η παράγραφος 1 θα πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου το ποσό της ποινής να είναι αντιπροσωπευτικό της ανακρίβειας. Να μην επιβάλλεται δηλαδή ποινή 100 ευρώ για ανακρίβεια, ακόμη και αν το ποσό που θα προκύψει θα είναι κατά πολύ μικρότερο (π.χ. 5, 10 ή 15 ευρώ).
    Προς τούτο προτείνουμε την διαγραφή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1,
    Το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το οριζόμενο στην παρ. 2.

    ή την αντικατάστασή του από το ακόλουθο εδάφιο:
    Το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από είκοσι (20) ευρώ

    Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη μη επιβολής των ποινών, εφόσον η διόρθωση του τελωνειακού παραστατικού γίνεται κατόπιν αίτησης του διασαφιστή ή του τελωνειακού του αντιπροσώπου, είτε πριν την ολοκλήρωση του τελωνισμού είτε εκ των υστέρων, προκειμένου να ενθαρρύνονται οι συναλλασσόμενοι να επισημαίνουν εκ παραδρομής λάθη προς τις τελωνειακές αρχές. Προς τούτο προτείνουμε την προσθήκη παραγράφου 4, με αντίστοιχη αναρίθμιση των παραγράφων 4 και 5, σε παραγράφους 5 και 6, ως κατωτέρω:
    4. Οι ποινές των παραγράφων 1 και 2 δεν επιβάλλονται όταν η διόρθωση του τελωνειακού παραστατικού γίνεται κατόπιν αίτησης του διασαφιστή ή του τελωνειακού του αντιπροσώπου, είτε πριν την ολοκλήρωση του τελωνισμού είτε εκ των υστέρων.

  • 7 Ιουλίου 2025, 15:01 | Γεώργιος Κουμπενάς ΕΕΚΦΝ

    Άρθρο 36 απαλλαγές από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων, στη διαβούλευση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

    Επισημαίνουμε τις διορθώσεις που πρέπει απαραίτητα να γίνουν στο κείμενο ούτως ώστε να είναι δυνατόν να εφοδιάζονται τα κρουαζιερόπλοια στα Ελληνικά λιμάνια από Έλληνες προμηθευτές αυξάνοντας την συμβολή του κλάδου στην Εθνική οικονομία.
    Θα πρέπει να σταματήσει οριστικά η στενή και η αυθαίρετη ερμηνεία των περί εφοδιασμού διατάξεων που καθιερώθηκαν με εγκύκλιες οδηγίες και περιορίζουν δραστικά και συνεχώς το πεδίο πραγματοποίησης εφοδιασμών πλοίων των Ελληνικών & ξένων πλοιοκτητριών εταιρειών από τις Ελληνικές εφοδιαστικές εταιρείες αφού περιορίζει την δασμοφορολογική απαλλαγή μόνο όταν το τιμολόγιο του εφοδιαστή εκδίδεται προς τον πλοιοκτήτη ή στο πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου και όχι προς τον εκμεταλλευτή κάποιου χώρου του πλοίου αγνοώντας:
    • Την κοινοτική και ισχύουσα εθνική νομοθεσία (αρ.10 ν 438/76 αρ. 32 ν 5144/24 η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες 262/20 & 112/2006 και τον κανονισμό 1186/2009.
    • Τη διεθνή πρακτική σύμφωνα με την οποία οι πλοιοκτήτριες εταιρείες αναθέτουν σε εξειδικευμένες εταιρείες την εκμετάλλευση διάφορων χώρων του πλοίου όπως τα Bars, τα εστιατόριά τα καταστήματα αφορολογήτων κ.α.
    Κατά συνέπεια οι εταιρείες εκμεταλλεύσεις των πλοίων στρέφονται για την ανάθεση παραγγελιών προς εφοδιαστικές εταιρείες άλλων ΚΜ της ΕΕ ή άλλων όμορων χωρών που εφοδιάζουν τα πλοία ατελώς ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πλοία αυτά προσεγγίζουν η και ξεκινούν από Ελληνικά λιμάνια.
    Το 2024 έγιναν 813 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά με τα περισσότερα από αυτά να εφοδιάζονται με όλων των ειδών τα εφόδια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων που προέρχονται κυρίως από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και φορτώνονται με συνοπτικές τελωνειακές διαδικασίες.
    Για να αυξηθούν τα έσοδα της χώρας μας και να υποστηριχθούν οι Ελληνικές εταιρείες παραγωγής και εφοδιασμού Θα πρέπει ο νέος τελωνειακός κώδικάς να ευθυγραμμιστεί με το Ενωσιακό δίκαιο δίνοντας το δικαίωμα απαλλαγής από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων και στα κάτωθι μέρη

    α) Προς τα πρόσωπα (π.χ. πλοιοκτήτης, διαχειριστής, τρίτη συμβεβλημένη εταιρεία κλπ.) που εκμεταλλεύονται διάφορες υπηρεσίες που πραγματοποιούνται επί του πλοίου ή προϊόντα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται ή πωλούνται επί του πλοίου κτλ. , εφόσον τα πλοία εκτελούν διεθνείς πλόες.
    β) προς τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες και προϊόντα ή αγοράζουν επί του πλοίου (π.χ. επιβάτες, πληρώματα)

    Ειδικότερα για να υπάρξει εναρμόνιση και ισότιμη εφαρμογή με τα άλλα ΚΜ της ΕΕ και για να σταματήσουν τα μεγάλα προβλήματα περιορισμού των απαλλαγών στο ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ. η παράγραφος 3 του άρθρου 36 ή πρέπει να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί δεδομένου ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν συσχετίζει τη χορήγηση απαλλαγών στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων με το αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε παρόμοια διάταξη διεθνώς και αν αυτή παραμείνει πέρα από την άνιση μεταχείριση με τα άλλα ΚΜ της ΕΕ θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής στις πλοιοκτήτριες εταιρίες, στις εταιρίες εκμετάλλευσης, στις εταιρείες εφοδιασμού αλλά και στη Διοίκηση.

    Ανάλογη τροποποίηση πρέπει να γίνει στο Άρθρο 221 Ειδικές απαλλαγές – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 32 Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ν 5144/24 προκειμένου να χορηγηθεί δικαίωμα απαλλαγής και από ΦΠΑ για την ίδια κατηγορία πλοίων και ειδών.

  • 7 Ιουλίου 2025, 13:45 | Golden Cargo SA

    Άρθρο 36 – Απαλλαγές από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων
    Στο άρθρο 36, πρέπει να υπάρξει τροποποίηση ώστε να προβλεφθεί σαφώς ότι η απαλλαγή από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης των ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων, καταλαμβάνει όχι μόνο τον πλοιοκτήτη ή το πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου, αλλά και κάθε εκμεταλλευτή κάποιου χώρου του πλοίου, και τούτο διότι:
    • Παρότι από τη διατύπωση του άρθρου, δεν προκύπτει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή αυτή δεν καταλαμβάνει και τους εκμεταλλευτές κάποιων χώρων του πλοίου, εν τούτοις η Διοίκηση με εγκύκλιες διαταγές και οδηγίες, έχει ερμηνεύσει ότι η απαλλαγή αυτή καταλαμβάνει μόνο τον πλοιοκτήτη ή το πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου, διαστρεβλώνοντας στην ουσία τη βούληση του ενωσιακού νομοθέτη και περιορίζοντας την απαλλαγή μόνο στον πλοιοκτήτη ή το πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου.
    • Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν διαχειρίζονται μόνες, αλλά αναθέτουν σε εξειδικευμένες εταιρείες την εκμετάλλευση διάφορων χώρων του πλοίου (εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα κ.λπ.). Συνεπώς τόσο οι παραγγελίες όσο και οι παραλαβές των ειδών προοριζόμενων για εφοδιασμό πλοίων, γίνονται από τον κάθε εκμεταλλευτή, ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι από τον πλοιοκτήτη ή το πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου για λογαριασμό του κάθε εκμεταλλευτή.
    • Ο προαναφερόμενος περιορισμός στους δικαιούχους της απαλλαγής, δεν υφίσταται όταν ο εφοδιασμός γίνεται είτε σε ελληνικό λιμάνι είτε σε λιμάνι άλλης κοινοτικής χώρας, από εταιρεία εφοδιασμού εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο στο ίδιο πλοίο ο ίδιος εκμεταλλευτής να επωφελείται της απαλλαγής όταν έχει παραγγείλει εφόδια σε εφοδιαστή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος και να μην δικαιούται απαλλαγής όταν παραγγείλει σε εφοδιαστή εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή στα ελληνικά λιμάνια υπάρχει διακριτή μεταχείριση όσον αφορά στο δικαίωμα απαλλαγής, υπέρ των εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη εφοδιαστών.
    • Η προαναφερόμενη διάκριση, αποτελεί ένα διαχρονικό πλήγμα στην κρουαζιέρα, αφού γίνεται αντιληπτό ότι η διακριτή αυτή μεταχείριση, αποτελεί αντικίνητρο για τα πλοία και ιδίως τα κρουαζιερόπλοια να εφοδιάζονται από ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις.
    Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι καθίσταται σαφής η ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 36, τόσο για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το αντίστοιχο ενωσιακό, όσο και για την ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εφοδιαστικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη, προς όφελος, τελικά, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας.
    Τέλος, εκτός του άρθρου 36, πρέπει να γίνει ανάλογη τροποποίηση και στο Άρθρο 221- Ειδικές απαλλαγές.

  • 7 Ιουλίου 2025, 13:40 | ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων.
    οι 72 δόσεις θα πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του Νομού ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • 7 Ιουλίου 2025, 12:44 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (ΕΠΟΕΣ)

    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΟΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36
    Η ΕΠΟΕΣ συντάσσεται με τα σχόλια του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) επί του συγκεκριμένου άρθρου. Ειδικά η πρόβλεψη της παρ. 3, για απαλλαγή από δασμό, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης ειδών «στο πλαίσιο των υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού», είναι σαφές ότι αγνοεί τα τρέχοντα συναλλακτικά ήθη και τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς, καθώς υπάρχει μεγάλο εύρος παρεχόμενων υπηρεσιών εν πλω που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού. Η εν λόγω πρόβλεψη, ουσιαστικά διατηρεί την αυθαίρετη εξαίρεση των εταιρειών εκμετάλλευσης διαφόρων χώρων του πλοίου, όπως μπαρ ή κουζίνα, από την απαλλαγή (παρότι η ΠΟΛ. 1094/9.7.2007 ρητά αναφέρει στην παρ. 1γ την εκμεταλλεύτρια επιχείρηση ως δικαιούχο της απαλλαγής εξίσου με την πλοιοκτήτρια ή διαχειρίστρια), ωθώντας τις εταιρείες σε προμήθειες από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στερώντας έτσι έσοδα από τους Έλληνες προμηθευτές αλλά και προστιθέμενη αξία από τα ελληνικά προϊόντα – ταυτόχρονα, δε, με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας στον ανταγωνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης (catering κλπ) έναντι των επιχειρήσεων άλλων κρατών-μελών.
    Οι προτάσεις του ΠΣΕΠΕ για τις διορθώσεις επί του συγκεκριμένου άρθρου πρέπει να υιοθετηθούν στο ακέραιο.

  • 7 Ιουλίου 2025, 11:56 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων για όλες τις επιχειρήσεις του νομού.

  • 7 Ιουλίου 2025, 10:35 | ΤΣΟΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής
    οφειλής Να προστεθεί το παρακάτω κείμενο
    Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση και
    καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η
    είχαν ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και
    καταλογίζεται διοικητικό κόστος 50 Ευρώ
    Άρθρο 34
    Στο Άρθρο 34
    Να προστεθεί το παρακάτω κείμενο του UCC Άρθρο 246
    Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εισέρχονται, να αποθηκεύονται, να διακινούνται, να
    χρησιμοποιούνται, να μεταποιούνται ή να καταναλώνονται, όσο βρίσκονται εντός ελεύθερης
    ζώνης.
    Κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου
    οι τελωνειακές αρχές πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα του ενωσιακού
    εμπορεύματος σε οποιοδήποτε από τα κατωτέρω εμπορεύματα :
    α) τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη
    β) τα ενωσιακά εμπορεύματα που έχουν υποβληθεί σε εργασίες τελειοποίησης σε ελεύθερη
    ζώνη.
    γ) τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε ελεύθερη ζώνη.
    ΤΜΗΜΑ Θ΄
    ΠΟΙΝΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
    Άρθρο 38 ,2 Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης, όταν ειδικά η «ανακρίβεια» αυτή δεν επηρεάζει ούτε
    την ελεγξιμότητα αλλά ούτε τον προσδιορισμό των πραγματικά οφειλόμενων δασμών,
    φόρων και τελών να μην επιβάλλεται ποινή.
    Να ισχύσει ότι ισχύει και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που
    προβλέπεται σχετική απαλλακτική διάταξη προστίμου, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του
    άρθρου 54 του Ν. 4174/20130, σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας
    εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το επιπλέον προς καταβολή ποσό,
    σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ. (Ε2053/2022
    εγκύκλιος ΑΑΔΕ).
    Άρθρο 39
    Σελίδα 3 από 3
    Σελίδα 3 από 3
    Προτείνουμε οι ποινές να είναι ίδιες με το Άρθρο 38 παρ.1, παρ.2 καθώς μπορεί να υπάρξει
    κατάχρηση του άρθρου 39 από τις τελωνειακές αρχές ακόμα και σε παραστατικά με πολύ

  • 6 Ιουλίου 2025, 21:27 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Π.Σ.Ε.Π.Ε.

    ΣΧΟΛΙΑ ΠΣΕΠΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36

    Επισημαίνουμε τις διορθώσεις που πρέπει απαραίτητα να γίνουν στο κείμενο ούτως ώστε να επέλθουν οι ουσιαστικές και σημαντικές ρυθμίσεις που είναι χρόνια αιτήματα του κλάδου μας ώστε να μην εκτρέπονται οι εφοδιασμοί σε εφοδιαστές άλλων ΚΜ της ΕΕ ή άλλων όμορων χωρών που εφοδιάζουν ατελώς ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πλοία προσεγγίζουν τα Ελληνικά λιμάνια καθώς αυθαίρετες ερμηνείες κατά παρέκκλιση των κοινοτικών οδηγιών δεν υφίστανται στα αλλά κράτη μέλη.
    Επισημαίνουμε ότι με τις νέες διατάξεις θα πρέπει να σταματήσει οριστικά η στενή και η αυθαίρετη ερμηνεία των περί εφοδιασμού διατάξεων που καθιερώθηκαν με εγκύκλιες οδηγίες και περιορίζουν δραστικά και συνεχώς το πεδίο πραγματοποίησης εφοδιασμών πλοίων των Ελληνικών & ξένων πλοιοκτητριών εταιρειών από τις Ελληνικές εφοδιαστικές εταιρείες αφού περιορίζει την δασμοφορολογικη απαλλαγή μόνο όταν το τιμολόγιο του εφοδιαστή εκδίδεται προς τον πλοιοκτήτη ή στο πρόσωπο που έχει την ολική διαχείριση του πλοίου και όχι προς τον εκμεταλλευτή κάποιου χώρου του πλοίου αγνοώντας :
    • Την κοινοτική και ισχύουσα εθνική νομοθεσία (αρ10 ν 438/76 αρ. 32 ν 5144/24 η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες 262/20 & 112/2006 κ τον κανονισμό 1186/2009.
    • Την διεθνή πρακτική σύμφωνα με την οποία οι πλοιοκτήτριες εταιρείες αναθέτουν σε εξειδικευμένες εταιρείες την εκμετάλλευση διάφορων χώρων του πλοίου(ΒΑR, ΚΟΥΖΙΝΑ DFS).
    Κατά συνέπεια οι εταιρείες εκμεταλλεύσεις των πλοίων στρέφονται για την ανάθεση παραγγελιών προς εφοδιαστικές εταιρείες άλλων ΚΜ της ΕΕ ή άλλων όμορων χωρών που εφοδιάζουν τα πλοία ατελώς ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πλοία αυτά προσεγγίζουν τα Ελληνικά λιμάνια.
    Είναι καθημερινό φαινόμενο στον Πειραιά containers από την Ολλανδία -Ιταλία -Γερμάνια κ άλλα κράτη με χιλιάδες ΤΡΟΦΟ εφόδια ακόμη και με γιαούρτια, νερά εμφιαλωμένα γερμανικά να παραδίδονται στις εταιρείες εκμετάλλευσης των χώρων κρουαζιερόπλοιων και η χώρα μας αντί να εκμεταλλεύεται την αύξηση των προσεγγίσεων και του homeporting πραγματοποιώντας ουσιαστικά εξαγωγές στην αυλή μας κ βελτιώνοντας έτσι το εμπορικό της ισοζύγιο.

    Παραβλέπουμε συστηματικά ως χώρα, σε βάρος του κλάδου των εφοδιαστών και της εθνικής μας οικονομίας , ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν θέτει φραγμούς στη χορήγηση απαλλαγών για τον εφοδιασμό των πλοίων.

    α) ως προς τα πρόσωπα (πχ πλοιοκτήτης, διαχειριστής, τρίτη συμβεβλημένη εταιρεία κλπ ) που εκμεταλλεύονται διάφορες υπηρεσίες που πραγματοποιούνται επί του πλοίου ή προϊόντα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται ή πωλούνται επί του πλοίου κτλ ,
    β) ως προς τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες και προϊόντα ή αγοράζουν επί του πλοίου (πχ επιβάτες, πληρώματα )
    Η πρακτική ανάθεσης εκμετάλλευσης διάφορων χώρων του πλοίου ενώ παρουσιάζονταν αρχικά στα κρουαζιερόπλοια και στα FERRIES έχει επεκταθεί και στα ποντοπόρα πλοία, καθώς τείνει να καθιερωθεί και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ποντοπόρων πλοίων να αναθέτουν την σίτιση του πληρώματος σε εξιδεικευμένες εταιρείες οι οποίες αναθέτουν την προμήθεια και την παράδοση επι των πλοίων προϊόντων που απαιτούνται σε εφοδιαστές .Ως εκ τούτου σωρευτικά με τις παρερμηνείες των εγκυκλίων – οδηγιών της τελωνειακής διοίκησης η Ελλάδα έχει σχεδόν αποκλειστεί από τους εφοδιασμούς αφού στην χώρα μας επιτρέπονται μόνο όταν η πώληση αυτών γίνεται άμεσα προς τον πλοιοκτήτη – διαχειριστή και όχι προς τον εκμεταλλευτή, δυνατότητα που παρέχεται στα πρόσωπα με την ιδιότητα αυτή (εκμεταλλευτή) όπως ορθός αναφέρεται στο δ εδάφιο της παρ 1 της ΠΟΛ 1094/2007,την οποία η τελωνειακή διοίκηση συστηματικά αγνοεί κ δεν εφαρμόζει.
    Ο Κλάδος μας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αντίθετος ούτε σε αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει η τελωνειακή Διοίκηση να καθιερώνει ούτε σε σχολαστικούς κανόνες τελωνειακών διατυπώσεων και διαδικασιών που δεν αφήνουν περιθώρια για παρεκκλίσεις και παρατυπίες. Επιδιώκουμε μόνο την τήρηση της βασικής συνθήκης που αφορά στην απαλλαγή από δασμούς και φόρους για τα προϊόντα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται ή πωλούνται επί του πλοίου στις περιπτώσεις του άμεσου εφοδιασμού.

    Αναλυτικότερα το εν λόγω άρθρο του σχεδίου είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διορθωθεί.
    Επειδή ο κλάδος διεκδικεί την εναρμόνιση και την ισότιμη εφαρμογή με τα άλλα ΚΜ της ΕΕ για να σταματήσουν τα μεγάλα προβλήματα περιορισμού των απαλλαγών στο ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ η παράγραφος 3 του άρθρου 36 ή πρέπει να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί δεδομένου ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν συσχετίζει τη χορήγηση απαλλαγών στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων με το αντίτιμο της αξίας του ταξιδιού.
    Επισημαίνεται ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε παρόμοια διάταξη και αν παραμείνει πέρα από την άνιση μεταχείριση με τα άλλα ΚΜ της ΕΕ θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής τόσο στον κλάδο μας, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες, στις εταιρίες εκμετάλλευσης όσο και στη Διοίκηση.
    Α) Επί πλέον θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις απαλλαγές οι περιπτώσεις των :
    1) Τακτικών γραμμών (πχ Πάτρα -Ιταλία) και των διεθνών επιβατικών γραμμών (πχ Ελλάδα -Κύπρος).
    2) Του εφοδιασμού με είδη που απαιτούν τα πληρώματα των πλοίων για την κάλυψη προσωπικών τους αναγκών (πχ καπνικά προϊόντα , αναλώσιμα είδη προσωπικής υγιεινής, είδη άμεσης κατανάλωσης π.χ. εμφιαλωμένο νερό -αναψυκτικά κλπ)
    Ισχύει το ίδιο όπως στην παράγραφο 3 του άρθρου 36 η διόρθωση της οποίας θα συμπαρασύρει κατ΄ αναλογία και την διόρθωση της προ τελευταίας παραγράφου του άρθρου 221.
    Β) Στο σχέδιο του νόμου στο ι εδάφιο αναφέρονται για πρώτη φορά τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Χωρίς όμως να εξειδικεύονται με ποιες κατηγορίες προϊόντων θα εφοδιάζονται με απαλλαγή. Θα εφοδιάζονται χωρίς καμία εξαίρεση ακόμη με ΤΡΟΦΟ εφόδια ????δηλαδή είδη της παρ 1α???
    Γ) Στο ε εδάφιο δεν αναφέρονται τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4926/2022 (Α΄ 82) τα οποία όταν ξεκινούν από λιμάνι τρίτης χώρας ,εκτελούν ταξίδια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και καταλήγουν σε λιμάνια τρίτων χωρών χορηγείται και η απαλλαγή των ειδών της περ α) της παρ.1.
    Η πρόβλεψη αυτής της διάταξης σε σχέδιο νόμου έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία μετά από χρόνιες διαβουλεύσεις για εναρμόνιση της χώρας μας με τα εφαρμοζόμενα στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. διάταξη αυτή ενώ υπήρχε διαγράφηκε για αγνώστους λόγους. Θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί όπως ορίζονταν.
    Διαφορετικά τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής θα συνεχίζουν να εφοδιάζονται από την Τουρκιά ή τα άλλα λιμάνια που προσεγγίζουν ή ακόμα και από εφοδιαστές άλλων κρατών εντός των ελληνικών μαρίνων και εμείς θα λαμβάνουμε στην χώρα μας μόνο τα σκουπίδια αυτών .
    Δ) Ανάλογη τροποποίηση πρέπει να γίνει στο Άρθρο 221 Ειδικές απαλλαγές – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 32 Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ν 5144/24 προκειμένου να χορηγηθεί δικαίωμα απαλλαγής και από ΦΠΑ για την ιδιά κατηγορία πλοίων και ειδών.
    Επιπρόσθετα νέα διάταξη Mητρώου Eφοδιαστικών Eπιχειρήσεων.
    Επιβάλλεται πρόβλεψη νέας διάταξης στο νομό διάταξη που θα προβλέπει την δημιουργία Mητρώου Eφοδιαστικών Eπιχειρήσεων στο Πληροφορικό Σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών υπηρεσιών ICISnet στο οποίο θα εγγράφονται και θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά των φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία ασκούν το επάγγελμα του εφοδιαστή πλοίων για την αδειοδότηση τους από την αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια.
    Δεν είναι δυνατόν εταιρείες που διαχειρίζονται τις δασμοφορολογικές απαλλαγές να μην είναι εγγεγραμμένες σε μητρώο.
    Παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε συσκέψεις πολλές φορές εκ μέρους της ΑΑΔΕ η έλλειψη της δημιουργίας Μητρώου Επιχειρήσεων Εφοδιασμού Πλοίων, στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα εφοδιασμού πλοίων και την υποβολή εκ μέρους μας σύμφωνης γνώμης για την πρόβλεψη του με τ αριθ.πρωτ.1246/12-09-2023 & αριθ.πρωτ :1426/03-04-2025 έγγραφα μας εντούτοις διαπιστώνουμε ότι δεν υφίσταται καμμιά διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο που να το προβλέπει.
    Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μητρώο θα διευκολύνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εφοδιασμό πλοίων τόσο από τα τελωνεία όσο και από τις τελωνειακές περιφέρειες κατά τη χορήγηση αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα ή απλουστεύσεων που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία ή που πρόκειται να εφαρμοστούν καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αναμόρφωση της Τ 1940/03 ΑΥΟ περί του διαδικαστικού πλαισίου εφοδιασμών πλοίων.

    Εξουσιοδοτικές

    Με απόφαση του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και η διαδικασία για την εγγραφή στο Μητρώο Eφοδιαστικών Eπιχειρήσεων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με το μητρώο αυτό.

  • 6 Ιουλίου 2025, 21:45 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Π.Σ.Ε.Π.Ε.

    ΣΧΟΛΙΑ ΠΣΕΠΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑ Θ΄ ΑΡΘΡΟΥ 38

    Στην Παρ 1. Παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί η βελτίωση αυτής της άδικης διάταξης διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει καμμιά αλλαγή .
    θα έπρεπε να είχε ορισθεί ένα πλαφόν – πόσο απαλλαγής πάνω από το οποίο θα υπολογίζονταν το ποσοστό της ποινής. Δεν είναι λογικό για ανακρίβεια π.χ. 2-5 € να καταλογίζονται 100€ δηλαδή πολλαπλάσια .Επίσης δεν είναι δίκαιο και ισότιμο για ανακρίβεια είτε ένα 1€ είτε 99€ να καταλογίζονται οριζόντια 100€.
    Επιπλέον στην παρ. 2 δεν υπάρχει πρόβλεψη όταν υποβάλλεται αίτηση για διόρθωση ανακριβών στοιχείων, κατόπιν διαπίστωσης της ανακρίβειας από τον ίδιο τον παραλήπτη ή τον αποστολέα ή τον εξαγωγέα ή τον διασαφιστή ή τον τελωνειακό αντιπρόσωπό του, όπως άλλωστε προβλέπεται και εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τις φορολογικές υπηρεσίες .
    Ουσιαστικά πέραν της άδικης μεταχείρισης όπως περιγράφουμε παραπάνω υφίστανται κ ανακολουθία μεταξύ των τελωνειακών και φορολογικών διατάξεων.
    Οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται από τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα 2960/01 στον παρόντα. Δηλαδή δεν έχει γίνει κανένα βήμα βελτίωσης – αποκατάστασης ως κράτος δικαίου πάρα τις έντονες διαμαρτυρίες επι σειρά ετών από όλους τους φορείς και των διαβεβαιώσεων από την ΑΑΔΕ και την πολιτική ηγεσία ότι θα υπάρξει με το νέο τελωνειακό κώδικα πιο δίκαιη και ισότιμη προσέγγιση.

    Οπότε στο τέλος της παραγράφου 1 προτείνουμε να προστεθεί η φράση <>.

    Επίσης στην παρ 2 προτείνουμε να προστεθεί κείμενο

    <>.

  • 5 Ιουλίου 2025, 20:06 | ΟΕΤΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

    Εξουσιοδοτικές Διατάξεις Μέρους Β’ Ενότητας Ι

    Άρθρο 195
    Παράγραφος 14
    Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε καθορίζονται ……………………………γ) οι όροι και ο χρόνος φύλαξης των ψηφιακών εγγράφων και άλλων πληροφοριών που προσκομίζονται ή υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές.
    Επίσης στην ίδια παράγραφο θα πρέπει να προβλεφθεί το ωράριο εργασίας της τελωνειακής υπηρεσίας ώστε να εξυπηρετούνται οι πραγματικές – σύγχρονες ανάγκες του εμπορίου καθώς είναι γνωστό σε όλους μας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για την προσέλευση των εμπορευμάτων οπότε υπάρχει ανάγκη για ένα ευέλικτο και διευρυμένο ωράριο. Θα πρέπει να προστεθεί η διάταξη : «Πέραν της γενικής πρόβλεψης για την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών και διατυπώσεων κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των Δημοσίων Υπηρεσιών, ειδικά προβλέπεται ότι για τις ανάγκες της εμπορικής κίνησης, του εφοδιασμού του εμπορίου, της εξυπηρέτησης των επιβατών, που διακινούνται μέσω των Διεθνών Λιμένων, Αερολιμένων και των Μεθοριακών Τελωνειακών Αρχών εισόδου εξόδου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ιδιαίτερο ωράριο λειτουργίας των Τελωνειακών Αρχών. Επιπλέον οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Αρχών δύνανται να επιτρέπουν, μετά από αίτηση και με δαπάνες του ενδιαφερομένου υπαλλήλου, την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών και διατυπώσεων και πέραν των εργάσιμων ημερών και ωρών. Με απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ καθορίζονται οι περιπτώσεις όπου θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτά αιτήματα, για εκτέλεση τελωνειακών εργασιών και διατυπώσεων και πέραν των εργασίμων ημερών και ωρών».

  • 5 Ιουλίου 2025, 19:37 | ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική Βεβαίωση
    Για την επιβράβευση της ειλικρίνειας και της εντιμότητας του συναλλασσόμενου με την Τελωνειακή Υπηρεσία, την οποία επιδώκουμε και επιθυμούμε, είναι απολύτως αναγκαίο να προβλεφθεί ότι σε περίπτωση που ο διασαφιστής αυτοβούλως και με δική του πρωτοβουλία σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος ή έλλειψη στην διασάφηση, προβαίνει σε συμπληρωματική ή διορθωτική δήλωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την απελευθέρωση των εμπορευμάτων, να μην εκλαμβάνεται ως τελωνειακή παράβαση και να μην καταλογίζεται διοικητικό πρόστιμο.

    Άρθρο 34 Ελεύθερες Ζώνες και Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα
    Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 246 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα ( UCC) προβλέπεται ότι Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εισέρχονται, να αποθηκεύονται, να διακινούνται, να χρησιμοποιούνται, να μεταποιούνται ή να καταναλώνονται, όσο βρίσκονται εντός ελεύθερης ζώνης. Κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου οι τελωνειακές αρχές πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα του ενωσιακού εμπορεύματος σε οποιοδήποτε από τα κατωτέρω εμπορεύματα : α) τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη, β) τα ενωσιακά εμπορεύματα που έχουν υποβληθεί σε εργασίες τελειοποίησης σε ελεύθερη ζώνη και γ) τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε ελεύθερη ζώνη.
    Συνεπώς προκειμένου να υπάρχει συμφωνία του Νέου Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα με τον ισχύοντα Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα θα πρέπει να προστεθεί η ανωτέρω ρύθμιση.

    Άρθρο 38 Ποινή ανακριβούς δήλωσης
    Σε συνέχεια της προτάσεως μας για το άρθρο 27, και λαμβάνοντας υπόψη το διαρκώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρονικό περιβάλλον που διέπει τις τελωνειακές διαδικασίες και τις εξειδικευμένες γνώσεις που καλείται κάθε φορά να εφαρμόσει ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, διασφαλίζοντας την νομιμότητα των ενεργειών του, θα πρέπει οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, να διέπονται από ευελιξία, σαφήνεια και κυρίως από την αρχή της αναλογικότητας, που αποτελεί την βασική αρχή του δικαίου και του Συντάγματος (άρθρο 15 παρ. 1 του Συντάγματος), γεγονός, που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι με τις ισχύουσες διατάξεις, η αρχή αυτή παραβιάζεται σε πολλές περιπτώσεις βάναυσα. Ο κλάδος μας δέχεται καθημερινά μεγάλη πίεση για την γρήγορη παραλαβή των εμπορευμάτων κατά την εισαγωγή, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος των εμπορευμάτων, όπως κόμιστρα και αποθηκευτικά στους χώρους των λιμένων, αεροδρομίων και αποθηκών. Αντίστοιχα και στην εξαγωγή τα πράγματα είναι επίσης πιεστικά, όπως παραγγελίες της τελευταίας στιγμής που κυριολεκτικά γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να προλάβουμε την φόρτωση στα πλοία ή αεροπλάνα ή σε άλλα μέσα μεταφοράς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να γίνονται συχνά λάθη όχι από πρόθεση αλλά από την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εργασία σε σύντομο χρόνο με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πελάτη εισαγωγέα ή εξαγωγέα. Τα λάθη αυτά συνήθως διαπιστώνονται μετά τον εκτελωνισμό κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή των εμπορευμάτων, όταν πρόκειται να τιμολογήσουμε τον πελάτη μας, οπότε γίνεται ένας επισταμένος επανέλεγχος των εγγράφων. Όταν, λοιπόν, διαπιστώνεται κάποιο λάθος, οι συνάδελφοι μας προστρέχουν άμεσα στο Τελωνείο, προκειμένου να διορθώσουν το λάθος, ώστε η εταιρεία να λάβει τα σωστά έγγραφα και στοιχεία. Σε όσες περιπτώσεις προκύπτει επιπλέον συμπληρωματική χρέωση δασμών και φόρων αυτή καταβάλλεται άμεσα. Και εδώ αρχίζει να εμφανίζεται το πρόβλημα. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 42 του Τ.Κ. η οποία επαναλαμβάνεται στην παρ. 3 του νέου άρθρου 38, επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης “κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των τελωνειακών παραστατικών” σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου. Όμως η ισχύουσα διάταξη της παρ. 1 υπήρξε αρκετά ασαφής αφού αναφέρει τη λέξη “διαπιστωθεί” χωρίς να αναφέρεται ποιος το διαπιστώνει, η Υπηρεσία ή ο διασαφιστής – τελωνειακός αντιπρόσωπος για αυτό και έχει γίνει δεκτό από κάποιους Διευθυντές Τελωνείων ότι, όταν προσέρχεται αυτοβούλως ο διασαφιστής – τελωνειακός αντιπρόσωπος και κάνει αίτημα διόρθωσης της διασάφησης, δεν επιβάλλεται ουδεμία ποινή, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Η Ομοσπονδία ζητεί την τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης με την προσθήκη μίας επιπλέον παραγράφου, ώστε όταν προσέρχεται οικειοθελώς ο διασαφιστής με αίτηση του ζητώντας την τροποποίηση της διασάφησης μετά την παράδοση των εμπορευμάτων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης να μην επιβάλλεται καμιά ποινή στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Επιπλέον στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο λάθος, το οποίο δεν επηρεάζει το οφειλόμενο ποσό, εκτιμούμε ότι δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται η ποινή των 100 ευρώ η οποία στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το ημερομίσθιο του κατώτατου μισθού, και τα οποία λάθη αφορούν και ασκούμενους συναδέλφους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον θεωρούμε ότι και στην περίπτωση που δεν προκύπτει επιπλέον ποσό, η ποινή των 100 ευρώ της παρ. 2 πρέπει να μηδενισθεί ή στην χειρότερη περίπτωση να μειωθεί στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ. Άλλωστε σημειώνουμε ότι απαλλακτική διάταξη υπάρχει και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ (Ε2053/2022 εγκύκλιος ΑΑΔΕ). Διευκρινίζουμε βέβαια ότι εάν μετά την παράδοση των εμπορευμάτων η Υπηρεσία διενεργήσει εκ των υστέρων έλεγχο και διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος εκούσιο ή ακούσιο, δεν έχουμε αντίρρηση στην επιβολή της ποινή της παρ. 1 ακόμα και εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών.
    Κατόπιν αυτών προτείνουμε το άρθρο 38 να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    Άρθρο 38
    Ποινή Ανακριβούς Δήλωσης
    1. Σε κάθε περίπτωση που υπολογιστούν δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις κατώτερες ή ανώτερες των πράγματι αναλογουσών και διαπιστωθεί ότι αυτό οφείλεται στην ανακρίβεια εγγραφών και δηλωθέντων στοιχείων επί των τελωνειακών παραστατικών, επιβάλλεται, αντίστοιχα, ποινή ανακριβούς δήλωσης υπολογιζόμενη σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της επιπλέον διαφοράς και σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί της έλατον διαφοράς του ποσού από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, που οφείλονται για τα εμπορεύματα που τίθενται σε ανάλωση, ελεύθερη κυκλοφορία ή οποιοδήποτε άλλο ανασταλτικό καθεστώς. Το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εκατό (100) ευρώ.
    2. Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων και εγγραφών επί τελωνειακών παραστατικών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγωγής, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλόμενων επιβαρύνσεων, επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης ποσού είκοσι (20) ευρώ ανά παραστατικό.
    3. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται και κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των τελωνειακών παραστατικών.
    4. Μετά την απελευθέρωση των εμπορευμάτων και κατόπιν αιτήματος του διασαφιστή, επιτρέπεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών, η διόρθωση της σχετικής διασάφησης, χωρίς την καταβολή ποινής ανακριβούς δήλωσης.
    5. Οι ποινές ανακριβούς δήλωσης που προβλέπονται κατά τις παρ. 1 έως 3 εισπράττονται έστω και αν τα εμπορεύματα εγκαταλειφθούν ή καταστραφούν.
    6. Η επιβολή των παραπάνω ποινών δεν αποκλείει την εφαρμογή των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.

  • 5 Ιουλίου 2025, 12:52 | Μελιγκοτσίδης Παναγιωτης

    Άρθρο 39
    Προτείνουμε οι ποινές να είναι ίδιες με το Άρθρο 38 παρ.1, παρ.2 καθώς μπορεί να υπάρξει κατάχρηση από τις τελωνειακές αρχές ακόμα και σε παραστατικά με πολύ μικρές αξίες.

  • 5 Ιουλίου 2025, 12:27 | Μελιγκοτσίδης Παναγιωτης

    Άρθρο 38 ,2 Ποινή ανακριβούς δήλωσης

    Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης, όταν ειδικά η «ανακρίβεια» αυτή δεν επηρεάζει ούτε την ελεγξιμότητα αλλά ούτε τον προσδιορισμό των πραγματικά οφειλόμενων δασμών, φόρων και τελών να μην επιβάλλεται ποινή.
    Να ισχύσει ότι ισχύει και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που προβλέπεται σχετική απαλλακτική διάταξη προστίμου, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4174/20130, σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ. (Ε2053/2022 εγκύκλιος ΑΑΔΕ).

  • 5 Ιουλίου 2025, 12:04 | Μελιγκοτσίδης Παναγιωτης

    Στο Άρθρο 34
    Να προστεθεί το παρακάτω κείμενο του UCC Άρθρο 246
    Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εισέρχονται, να αποθηκεύονται, να διακινούνται, να χρησιμοποιούνται, να μεταποιούνται ή να καταναλώνονται, όσο βρίσκονται εντός ελεύθερης ζώνης.
    Κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου
    οι τελωνειακές αρχές πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα του ενωσιακού εμπορεύματος σε οποιοδήποτε από τα κατωτέρω εμπορεύματα :
    α) τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη
    β) τα ενωσιακά εμπορεύματα που έχουν υποβληθεί σε εργασίες τελειοποίησης σε ελεύθερη ζώνη.
    γ) τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε ελεύθερη ζώνη.

  • 5 Ιουλίου 2025, 12:47 | Μελιγκοτσίδης Παναγιωτης

    Άρθρο 27 Συμπληρωματική βεβαίωση – Εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής Να προστεθεί το παρακάτω κείμενο
    Σε περίπτωση δι αιτήσεως του οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και την βεβαίωση και καταβολή συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής για ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί η είχαν ελλιπώς βεβαιωθεί και εισπραχτεί δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση

  • 5 Ιουλίου 2025, 11:55 | Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς Αθηνών,

    Στο άρθρο 39 η πρόταση – εισήγησή μας είναι να παραμείνουν ίδιες οι ποινές με το άρθρο 38 παρ. 1 και 2 προκειμένου να αποφευχθεί η διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων περιπτώσεων, καθώς η εφαρμογή του άρθρου αυτού προϋποθέτει υποκειμενική κρίση της τελωνειακής υπηρεσίας και δεν διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα.

  • 5 Ιουλίου 2025, 11:11 | Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς Αθηνών,

    Στο άρθρο 38 όπου προβλέπεται η ποινή ανακριβούς δήλωσης είναι άδικο να επιβάλλεται ποινή στην περίπτωση όπου η ανακριβής δήλωση δεν επηρεάζει τον έλεγχο ούτε τον προσδιορισμό των πραγματικά οφειλόμενων δασμών – όπως προελέχθη και στο άρθρο 27 θα πρέπει να μην επιβάλλεται ποινή ή πρόστιμο, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει ζημία για το Δημόσιο. Οπότε είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ισχύσει ότι και στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περί απαλλαγής από το πρόστιμο σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας στις περιπτώσεις που το επιπλέον προς καταβολή ποσό δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατό ευρώ (100,00€)

  • 5 Ιουλίου 2025, 11:29 | Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς Αθηνών,

    Το άρθρο 34,
    που αναφέρεται στις ελεύθερες ζώνες και στα ελεύθερα τελωνειακά συγκροτήματα , θα πρέπει να συμπληρωθεί με το κείμενο του άρθρου 246 του Eνωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) ώστε να υπάρξει εναρμόνιση και συγχρονισμός μεταξύ του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του Τελωνειακού Κώδικα που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκει η χώρα μας και συγκεκριμένα θα πρέπει να προστεθεί το ακόλουθο κείμενο: Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εισέρχονται, να αποθηκεύονται, να διακινούνται, να χρησιμοποιούνται, να μεταποιούνται ή να καταναλώνονται, όσο βρίσκονται εντός ελεύθερης ζώνης. Κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου οι τελωνειακές αρχές πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα του ενωσιακού εμπορεύματος σε οποιοδήποτε από τα κατωτέρω εμπορεύματα :
    α) τα ενωσιακά εμπορεύματα που εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη,
    β) τα ενωσιακά εμπορεύματα που έχουν υποβληθεί σε εργασίες τελειοποίησης σε ελεύθερη ζώνη και
    γ) τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε ελεύθερη ζώνη.

  • 5 Ιουλίου 2025, 11:56 | Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς Αθηνών,

    Στο άρθρο 27 που αφορά στην «Συμπληρωματική Βεβαίωση» και στους «εκ των υστέρων είσπραξη τελωνειακής οφειλής», επειδή πολλές φορές παρατηρείται η εκ παραδρομής παράλειψη ή ελλιπής δήλωση και ο οφειλέτης προβαίνει άμεσα με δική του πρωτοβουλία και χωρίς προηγούμενη πρόσκληση της τελωνειακής υπηρεσίας σε συμπληρωματική ή διορθωτική δήλωση, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ότι δεν θεωρείται τελωνειακή παράβαση και δεν καταλογίζεται διοικητικό κόστος στην περίπτωση υποβολής αιτήσεως από τον οφειλέτη για εκ των υστέρων έλεγχο και εκ του λόγου αυτού βεβαίωσης και καταβολής συμπληρωματικής τελωνειακής οφειλής.
    Είναι απόλυτα θεμιτό οι συναλλασσόμενοι να προβαίνουν από μόνοι τους σε διορθωτικές ενέργειες και να καταβάλλονται οι πραγματικά οφειλόμενοι δασμοί και φόροι και με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται η ειλικρίνεια και η νομιμότητα.

  • 5 Ιουλίου 2025, 05:00 | Ιωαννης Ζαγανας

    Οι 72 δοσεις ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις του νομού Καρδιτσασ είναι απαραίτητες για βοηθηθούν αυτές να ορθοποδήσουν μετά τις πλημμύρες Daniel. Τα αρνητικά αποτελέσματα της κακοκαιρίας δεν τα βίωσαν και τα βιώνουν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν αλλά δευτερογενώς και ου υπόλοιπες επιχειρήσεις που ζουν από τον πληγωμένο οικονομικά πληθυσμό της Καρδίτσας σχεδόν αποκλειστικά.

  • 4 Ιουλίου 2025, 12:50 | ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων.
    οι 72 δόσεις θα πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του Νομού

  • 4 Ιουλίου 2025, 12:33 | ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων.
    οι 72 δόσεις θα πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του Νομού
    Σήμερα τόσο καιρό μετά την πλημύρα φαίνεται ότι ο νομός Καρδίτσας έχει πληγεί στο σύνολό του. είτε πήρε νερό μια επιχείρηση είτε δεν πήρε.
    επίσης ο Νομός Καρδίτσας είναι σχεδόν ο τελευταίος Νομός σε κατά κεφαλήν εισόδημα. χρήζει στήριξης στο συνολό του

  • 4 Ιουλίου 2025, 05:20 | Αλεξανδρα Κοκκινακη

    Η ρύθμιση των 72 δόσεων είναι απαραίτητη κ αναγκαία για την συνέχιση κ βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

  • 3 Ιουλίου 2025, 20:07 | ΚΥΡΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων. Οι 72 δόσεις λόγω της Θεομηνίας Daniel καθίσταται αναγκαίο να εφαρμοστούν για το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές απώλειες. Θα είναι μια οικονομική ελάφρυνση, σε περιοχές ειδικά όπως η Καρδίτσα. Η ρύθμιση των 72 δόσεων θα προσφέρει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και να έχουν δομημένο προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους.

  • Στηρίζω πλήρως την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την εφαρμογή μιας ευνοϊκής ρύθμισης 72 δόσεων. Λόγω των σοβαρών συνεπειών της θεομηνίας Daniel, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο σύνολο των επιχειρήσεων που υπέστησαν άμεσες ή έμμεσες οικονομικές απώλειες. Μια τέτοια ρύθμιση θα αποτελέσει ουσιαστική οικονομική ανάσα – ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Καρδίτσα – και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανασυγκροτηθούν, ενισχύοντας τον προγραμματισμό και τη συνέπεια στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

  • 3 Ιουλίου 2025, 13:15 | ΚΟΥΚΟΥΛΕΤΣΟΣ -ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΟΕ

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων για όλες τις επιχειρήσεις του νομού.

  • 3 Ιουλίου 2025, 13:59 | Καλεσιάκης Χρίστος

    Συντάσσομαι με την πρόταση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων. Οι 72 δόσεις λόγω της Θεομηνίας Daniel καθίσταται αναγκαίο να εφαρμοστούν για το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές απώλειες. Θα είναι μια οικονομική ελάφρυνση, σε περιοχές ειδικά όπως η Καρδίτσα. Η ρύθμιση των 72 δόσεων θα προσφέρει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και να έχουν δομημένο προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους.

  • 3 Ιουλίου 2025, 06:59 | Μπαλής Δημήτριος Εκτελωνιστής

    Επί του Άρθρου 39
    «Ποινή επί μη αποδοχής δηλωθείσας συναλλακτικής αξίας»

    Αυτό που λειτουργεί ως τώρα είναι τα περιβόητα κατώφλια με την δίκαιη τιμή που έχουν σε αρχείο excel οι τελωνειακοί ελεγκτές και βάση αυτού συγκρίνουν τις δηλωθείσες αξίες με αυτές που έχουν ανά kgr στο excel. Πέρα λοιπόν από την αίτηση που συμπληρώνουν προς τον εισαγωγέα περί μη αποδοχής της συναλλακτικής αξίας ζητόντας ταυτόχρονα την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων από αυτόν (προτιμολόγιο, τραπεζικό έμβασμα, Διασάφηση εξαγωγής του αλλοδαπού προμηθευτή κλπ), θα πρέπει να προβλέψει ο νομοθέτης την σύνταξη τεκμηριωμένης πράξης επί του τελωνειακού παραστατικού από τον ελεγκτή (περί μη αποφοσχής της συναλλακτικής αξίας), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψην τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
    RIMVYDAS NORKUS
    της 8ης Μαΐου 2025 (1)
    Συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C‑72/24 [Κελάδης I] και C‑73/24 [Κελάδης II] (i)
    HF (C‑72/24)
    WI (C‑73/24)
    κατά
    Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
    σχετικά με την αίτηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
    για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως.

    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=5472F25B26B74803D28FB4123633A7A5?text=&docid=299101&pageIndex=0&doclang=EL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=1902952

  • 2 Ιουλίου 2025, 11:02 | Γιώργος Γιβωγγαράς

    Να επιβληθεί ξεχωριστή ποινή για «μη ξεχωριστών όρων της περιγραφής των εμπορευμάτων» Θέση 31 της καρτέλας διασάφησης. TAXUD (2021) 1688480.
    Αποτελεί κίνητρο κατανόησης της ταξινόμησης του Δασμολογίου αλλά και σκοπιμότητα αποδοχής , ή μη της κύρωσης τηε διασάφησης

    Η δασμολογητέα αξάι δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για ποινή ανακριβούς δήλωσης. Αυτό θα διορθώσει ένα ξεκάθαρο πεδίο για την ποινή ανακριβούς δήλωσης.
    Το εμπόρευμα που έχει λανθασμένη δασμολογική κλάση και ταυτόχρονα και δασμολογητέα αξία θα έχει δύο διαφορετικές ποινές ανεξάρτητες μεταξύ των.

  • 1 Ιουλίου 2025, 18:15 | Τσεκούρας Δημήτριος

    Οι 72 δόσεις λόγω της Θεομηνίας Daniel πρέπει να εφαρμοστούν για όλες τις επιχειρήσεις που είχαν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές απώλειες. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα, σε περιοχές ειδικά όπως η Καρδίτσα, που έχει χαμηλό ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης και χτυπημένη από δύο θεομηνίες. Ο χαρακτήρας του Νομού Καρδίτσας ως περισσότερο αγροτικός και η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τους αγρότες, επιβάλλει την εφαρμογή των 72 δόσεων για όλους και όχι μόνο για τους άμεσα θιγόμενους μιας και η καταστροφή της αγροτικής υποδομής (κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα κτλ) ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Η Καρδίτσα από τους πλέον φτωχούς Νομούς της Ελλάδας, ζητά ευκαιρίες να σταθεί στα πόδια της και όχι να φιγουράρει σε λίστες μεγαλοοφειλετών και θεομηνιών . Φτάνει όμως μόνο αυτό; Φυσικά και όχι αλλά δεν χρειάζεται να βάζουμε περισσότερο το μαχαίρι στο κόκκαλο…

  • Στις ποινές ανακριβούς δήλωσης αρθ.38 παρ.1 θα πρέπει να προβλεφθεί απαλλαγή ποινής όταν η δηλωθείσα αξία στο παράρτημα I για επιβατηγά αυτοκίνητα κυρίως μεταχειρισμένα είναι επί πλέον της ευρεθείσας στους εκ των υστέρων ελέγχους ή κατά τον τελωνισμό επειδή είναι αδύνατον αν υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια λόγω κυρίως ανακρίβειας των τιμοκαταλόγων που έχουν αναρτηθεί από τους επίσημους αντιπροσώπους που υποχρεώνεται ο συναλλασσόμενος να αντλεί την αξία και τα EXTRA.Αν παραμείνει το αυστηρό αυτό πλαίσιο ποινών ακόμη και όταν το δημόσιο εισπράττει επί πλέον ποσά είναι ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ να αναλαμβάνει την ευθύνη ο συναλλασσόμενος και ο εκτελωνιστής να προσδιορίζει αξία με παράρτημα I που οδηγεί από φόβο στο να υποβάλλονται όλα τα παραστατικά παράρτημα II με ότι αυτό συνεπάγεται για την χρονοκαθυστέρηση και επιβάρυνση των τελωνείων στον καθορισμό αξίας.

  • 25 Ιουνίου 2025, 10:59 | Γιώργος Νικολαΐδης

    Να υπάρχει δυνατότητα να μην μπαίνει πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης για λάθη που έγιναν εκ παραδομής και είναι προφανές λαθος πληκτρολόγηση
    Υπάρχει αντίστοιχη διάταξη στον κώδικα ΗΠΑ, 19 U.S.C. § 1592 – Fraud, Gross Negligence & Negligence και πιθανόν σε άλλες χώρες.

    Προτεινόμενη διάταξη

    Λάθη εκ παραδρομής ή πληκτρολόγησης, τα οποία δεν έχουν ως σκοπό την παραπλάνηση ή την απόκρυψη τελωνειακών στοιχείων, και τα οποία δεν αποτελούν μέρος συστηματικής ή επαναλαμβανόμενης αμελούς συμπεριφοράς, δεν επιφέρουν την επιβολή διοικητικού προστίμου.
    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το εν λόγω σφάλμα εντοπιστεί και διορθωθεί άμεσα από τον υπόχρεο ή μετά από ειδοποίηση της
    τελωνειακής αρχής, χωρίς να προκύψει ζημία για το Δημόσιο ή προσπάθεια εξαπάτησης, δεν επιβάλλεται κύρωση.

  • 25 Ιουνίου 2025, 10:47 | Γιώργος Νικολαΐδης

    Να υπάρχει δυνατότητα να μην μπαίνει πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης για λάθη που έγιναν εκ παραδομής και είναι προφανές ελλάδος πληκτρολόγηση
    Υπάρχει αντίστοιχη διάταξη στον κώδικα ΗΠΑ, 19 U.S.C. § 1592 – Fraud, Gross Negligence & Negligence και πιθανόν σε άλλες χώρες.

    Προτεινόμενη διάταξη

    Λάθη εκ παραδρομής ή πληκτρολόγησης, τα οποία δεν έχουν ως σκοπό την παραπλάνηση ή την απόκρυψη τελωνειακών στοιχείων, και τα οποία δεν αποτελούν μέρος συστηματικής ή επαναλαμβανόμενης αμελούς συμπεριφοράς, δεν επιφέρουν την επιβολή διοικητικού προστίμου.
    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το εν λόγω σφάλμα εντοπιστεί και διορθωθεί άμεσα από τον υπόχρεο ή μετά από ειδοποίηση της
    τελωνειακής αρχής, χωρίς να προκύψει ζημία για το Δημόσιο ή προσπάθεια εξαπάτησης, δεν επιβάλλεται κύρωση.