- Για τον έλεγχο των προϋποθέσεων νομιμότητας πώλησης και διάθεσης των προϊόντων αλκοόλ, καπνού και λοιπών μη καπνικών προϊόντων του άρθρου 28, συστήνεται και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, ως Υπεύθυνο Επεξεργασίας, Ψηφιακό Μητρώο Ελέγχου Προϊόντων Αλκοόλ, Καπνού και λοιπών μη καπνικών προϊόντων, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.) και το οποίο υλοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.», ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Στο μητρώο του πρώτου εδαφίου εγγράφονται υποχρεωτικά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούν και διαθέτουν προϊόντα αλκοόλ, καπνού και λοιπά μη καπνικά προϊόντα του άρθρου 28 και καταγράφονται όλα τα σημεία πώλησης και διάθεσης αυτών. Φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο του πρώτου εδαφίου δεν δύνανται να πωλούν και να διαθέτουν τα ανωτέρω προϊόντα.
- Για την εγγραφή στο μητρώο της παρ. 1, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της παρ. 1 απαιτείται να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.),
β) να διαθέτουν εν ισχύ άδεια πώλησης των προϊόντων της παρ. 1, όπου απαιτείται, και Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) σχετικό με την πώληση προϊόντων της παρ. 1,
γ) να πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 1 έως 6 του ν. 3730/2008 (Α’ 262), περί της προστασίας των ανηλίκων από τη χρήση προϊόντων καπνού και την κατανάλωση αλκοόλ, του ν. 4419/2016 (Α’ 174), περί της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, καθώς και των άρθρων 27 έως 34 του παρόντος.
- Η πρόσβαση των φυσικών και νομικών προσώπων της παρ. 1 στο μητρώο της παρ. 1, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), περί των τρόπων αυθεντικοποίησης για χρήση υπηρεσιών μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης/νομικού προσώπου.
- Αποδέκτες των δεδομένων που έχουν καταχωριστεί στο μητρώο της παρ. 1 είναι οι αρμόδιες αρχές εποπτείας της συμμόρφωσης των πωλητών των προϊόντων της παρ. 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3730/2008, του ν. 4419/2016 και του παρόντος νόμου.
- Υπεύθυνος επεξεργασίας για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στο μητρώο της παρ. 1 ορίζεται το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αυτοτελώς υπεύθυνος επεξεργασίας για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τελείται για την αυθεντικοποίηση των χρηστών στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.).
- Για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση στοιχείων του μητρώου της παρ. 1 μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Υγείας.
- Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας ως υπευθύνου επεξεργασίας, παρακολουθεί τη συμμόρφωση της σύστασης και λειτουργίας Ψηφιακού Μητρώου Ελέγχου Προϊόντων Καπνού, Αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών προϊόντων προς τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και κάθε άλλης ρύθμισης για την προστασία του ατόμου έναντι της επεξεργασίας δεδομένων του προσωπικού χαρακτήρα.
Άρθρο 37, παρ.2 β) να διαθέτουν εν ισχύ άδεια πώλησης των προϊόντων της παρ. 1, όπου απαιτείται, και Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) σχετικό με την πώληση προϊόντων της παρ. 1,
Για την πώληση ατμιστικών προϊόντων δεν απαιτείται άδεια πώλησης των προϊόντων, αλλά εφόσον η διάταξη προβλέπει «όπου απαιτείται», δεν δημιουργείται πρόβλημα για την εγγραφή στο Μητρώο.
Ωστόσο:
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα διαθέτουν ΚΑΔ σχετικό με την πώλησή τους.
Τα υπόλοιπα εναλλακτικά προϊόντα του καπνίσματος, ήτοι τα σακουλάκια νικοτίνης, τα φυτικά μη καπνικά προϊόντα και τα προϊόντα κάνναβης δεν διαθέτουν ΚΑΔ. Αυτοί πώς θα γραφτούν στο Μητρώο με την υποχρεωτική εγγραφή;
Προτεινόμενο μέτρο:
Πρώτα διευθετήστε τη δημιουργία ΚΑΔ για κάθε προϊόν που δεν καλύπτεται μέχρι σήμερα και έπειτα νομοθετείστε υποχρέωση εγγραφής σε Μητρώο που προαπαιτεί ΚΑΔ. Και ακόμα καλύτερα, συνεργαστείτε με την ΑΑΔΕ ώστε το αναβαθμισμένο με τα νέα προϊόντα νικοτίνης ΕΚΜΕΑ να συμπεριλάβει και το αλκοόλ ώστε με ENA Μητρώο να καλύψετε την ανάγκη λήψης στοιχείων για την αγορά.
Άρθρο 37, παρ.1 Στο μητρώο του πρώτου εδαφίου εγγράφονται υποχρεωτικά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούν και διαθέτουν προϊόντα αλκοόλ, καπνού και λοιπά μη καπνικά προϊόντα του άρθρου 28 και καταγράφονται όλα τα σημεία πώλησης και διάθεσης αυτών. Φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο του πρώτου εδαφίου δεν δύνανται να πωλούν και να διαθέτουν τα ανωτέρω προϊόντα.
Το εν λόγω Μητρώο αφορά καταστήματα λιανικής πώλησης, διότι ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι εισαγωγείς, χωρίς κατάστημα λιανικής, δύνανται να διαθέσουν προϊόντα προς πώληση λιανική. Και πρέπει να διευκρινιστεί αυτό. Διότι οι παραγωγοί και οι χονδρέμποροι που δεν έχουν λιανική πώληση πρέπει να εξαιρούνται από αυτό το Μητρώο.
Επιπρόσθετα, το εν λόγω Μητρώο θα είναι αντίγραφο εκείνου που η ΑΑΔΕ θα συγκροτήσει, του νέου ΕΜΕΑΠ, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει βάση δεδομένων και για το Υπουργείο Υγείας από το οποίο θα αντλούσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Διότι το ΕΚΜΕΑ (Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας) θα περιλαμβάνει παραγωγούς, εισαγωγείς, χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους για όλα τα καπνικά και συναφή προϊόντα. Επομένως κάλλιστα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με τους εμπόρους αλκοόλ και να είναι ΕΝΑ ΜΗΤΡΩΟ τόσο για την ΑΑΔΕ, όσο και για το Υπουργείο Υγείας.
ΑΡΑ: Στο παρόν άρθρο δημιουργείται ένα Μητρώο που είναι αντιγραφή ενός ΑΛΛΟΥ Μητρώου για να εγγράφονται οι επιχειρήσεις, και στο ένα και στο άλλο, παρότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί με χρηστή Διοίκηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τω μεταξύ, έχει λάβει απόφαση να μειωθεί η γραφειοκρατία που συνεπάγεται διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 20-30% ως το 2030 και η Ελλάδα αυξάνει 100% τη γραφειοκρατία ιδρύοντας δεύτερο Μητρώο.
Για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται φυτικά προϊόντα καπνού με κάνναβη και προϊόντα κάνναβης, δεν υφίσταται Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που να αφορά τα προϊόντα αυτά, όπως υπάρχει αναλογικά για τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, τα καπνικά προϊόντα και τα ποτά.
Προκειμένου η διάταξη να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που θα καλύπτουν την εισαγωγή, παρασκευή, διακίνηση και εμπορία προϊόντων κάνναβης (καπνικών ή μη).
Bravo well done bravo well