Αντικείμενο του Μέρους Α΄ είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ και η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στα προϊόντα αυτά και ειδικότερα:
α) η απαγόρευση της πώλησης, προσφοράς και διάθεσης, με οποιονδήποτε τρόπο, των προϊόντων αυτών σε ανηλίκους,
β) η θέσπιση της υποχρέωσης αναζήτησης στοιχείων ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης,
γ) η υποχρεωτική αναγγελία στην Ελληνική Αστυνομία ή σε Λιμενική Αρχή των ιδιωτικών εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν ανήλικοι, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
δ) η καθιέρωση αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων και
ε) η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις πώλησης, προσφοράς και διάθεσης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και από ανηλίκους, καθώς και σε περιπτώσεις εισόδου, παραμονής και απασχόλησής τους σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ.
Η λογική του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση παρόλο που έχω κάποιες ενστάσεις και χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με τον με τον ορισμό και τη χωροθέτηση τοποθέτησης των καπνικων προϊόντων (που πρακτικά δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλα τα καταστήματα) και της υποχρέωσης ελέγχου ταυτότητας για το αν ισχύει για όλους τους πελάτες.
Επίσης για τη νομική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι γονείς και κηδεμόνες και οι ίδιοι οι ανήλικοι που βρίσκουν τρόπο να προμηθευτούν.
Θα ήθελα να αναφέρω την επιτακτική ανάγκη λύσης και ενός άλλου προβλήματος με το παρόν νομοσχέδιο.
Όπως όλοι οι γνωρίζουμε και είναι κοινό μυστικό οτι η πώληση τσιγάρων με τη χρήση pos είναι επιζήμια για το σημείο πώλησης.
Οι Ελληνες καπνιστές έχουν αποδεχθεί κάποια έξτρα χρέωση και έτσι έχει άτυπα νομιμοποιηθεί αυτή η παρανομία. Αυτό αν εφαρμοστεί σε πελάτες που κάνουν τουρισμό έχει πολύ κακό αντίκτυπο γιατί ο πελάτης-τουριστας δεν είναι υποχρεωμένος να καταλάβει και να κατανοήσει για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η χρέωση, με αποτέλεσμα το κατάστημα να έχει δυσαρεστημένους πελάτες και να βγαίνει τελικά ζημιωμένο.
Αυτό τελικά ωθεί τα σημεία πώλησης να μην είναι πρόθυμα κάν να πουλήσουν τσιγάρα σε τουριστες. Αυτό έχει ένα τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους γιατί οι τουρίστες επιθυμούν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων που νόμιμα μπορούν να μεταφέρουν στη χώρα τους λόγω της διαφοράς τιμής.
60 πακέτα (6 κούτες για ευρωπαϊκές χώρες).
Με το να πουλάνε τα σημεία πώλησης με μηδενικό κέρδος ή και ζημιά με τη χρήση pos (οι τουρίστες κάνουν χρήση κάρτας πάνω από 80%),σιγά σιγά έχουν μειωθεί στο ελάχιστο αυτές οι πωλήσεις και οι απώλειες εσόδων του κράτους και των εταιρειών πώλησης καπνού είναι τεράστιες.
Με το ισχύον καθεστώς ,την τιμή πώλησης του πακέτου των τσιγάρων την καθορίζουν οι καπνοβιομηχανίες όπως και το ποσοστό κέρδους του λιανικού σημείου πώλησης με περιθώριο από 3 έως 6%.
Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία έχει ορίσει το ποσοστό αυτό στο ελάχιστο 3%.
Έτσι το σημείο πώλησης με χρήση κάρτας έχει μηδενικό κέρδος η ζημία από την πώληση τσιγάρων κάτι που είναι απαράδεκτο και παράνομο.
Η λύση που πρόσφατα δόθηκε στην Κύπρο με το να επιτρέψουν στα σημεία πώλησης να αναρτούν πινακίδα που αναφέρει την έξτρα χρέωση με τη χρήση pos θεωρώ ότι δεν είναι σωστή.
Ο καπνοοβιομήχανος ορίζει μόνος του την τιμή πώλησης και βάση αυτής της τιμής το κράτος θα εισπράξει περίπου το 70% σε φόρους και ο μόνος ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο και κανένα κέρδος είναι το τελικό σημείο πώλησης και αυτό είναι απαράδεκτο.
Η λύση είναι να υπάρξει άμεσα μία αύξηση στο ποσοστό κέρδους του λιανικού σημείου πώλησης (τουλάχιστον στο 8% όπως ήταν παλαιοτερα) έτσι ώστε να μπορεί να απορροφά το κόστος χρήσης του pos και να πουλά με κέρδος στον έλληνα και τον τουρίστα καταναλωτή.
Έτσι και το κράτος και οι καπνοβιομηχανία θα έχουνε τεράστιο όφελος.
Αν το τελικό σημείο πώλησης έχει ζημιά όλη οι αλυσίδα πώλησης αναγκαστικά θα σπάσει και οι καπνιστές θα ψάχνουν να βρουν τα τσιγάρα τους.
Ζητώ από το υπουργείο άμεσα και με το παρόν νομοσχέδιο να δώσει λύση. Με μια μικρή έρευνα μπορείτε να βεβαιώσετε τα όσα αναφέρω.
Ευχαριστώ.
Αν επιβάλλεται την αναζήτηση στοιχείων ταυτότητας για όλες τις πωλήσεις καπνικων και ποτών , ακόμα και όταν ο αγοραστής είναι προφανώς ενήλικος τότε μάλλον θα σταματήσει εντελώς η πώληση.
Παρακαλώ να ξεκαθαρίσει αυτό ρητά.