ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ   Άρθρο 31 Αρμόδιες αρχές

  1. Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής των άρθρων 28 και 29, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β` βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι ιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του κλάδου Ε.Σ.Υ. και οι επόπτες δημόσιας υγείας της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και οι λιμενικές αρχές. Οι έλεγχοι διενεργούνται κατά περίπτωση και κατά λόγο αρμοδιότητας από τις ανωτέρω αρχές, είτε μεμονωμένα είτε από μικτά κλιμάκια.
  2. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του άρθρου 27 ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
  3. Αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του άρθρου 30 είναι οι τελωνειακές αρχές, οι οποίες, σε περίπτωση που διαπιστώνουν παράβαση, κατάσχουν τα προϊόντα και τα παραδίδουν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του κατά τόπον αρμόδιου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, η οποία αναλαμβάνει την καταστροφή τους.
  4. Το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι αρμόδιο για τον επιτόπιο, τον εργαστηριακό και τον φυσικοχημικό έλεγχο των προϊόντων που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. Οι έλεγχοι, εξετάσεις, κατ’ έφεση εξετάσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα αναφορικά με δείγματα διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις διατάξεις του ν. 4177/2013 (Α΄173), περί ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων.
  • 16 Ιουνίου 2025, 08:07 | ΣΕΕΠΑ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΤΜΙΣΜΑΤΟΣ

    Άρθρο 31, παρ.4 Οι έλεγχοι, εξετάσεις, κατ’ έφεση εξετάσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα αναφορικά με δείγματα διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις διατάξεις του ν. 4177/2013 (Α΄173),

    Η εν λόγω παράγραφος, θεσπίζει ότι οι έλεγχοι, αναλύσεις ελέγχων, οι εφέσεις των αναλύσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα με τα ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ που είναι τα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και με τις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ που είναι οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (;;;;;) και τις διατάξεις του Ν.4177/2013.

    Για να αντιληφθούμε τί σημαίνει αυτό, αρκεί να ανατρέξουμε στο κείμενο του Ν.4177/2013, άρθρο 17, παρ.4:

    «4. Όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει προϊόντα που εξεταζόμενα ευρίσκονται, με βάση τις γνωματεύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΓΧΚ, να μην πληρούν τις ειδικές προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ποιότητας που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας ή και τις οικείες αποφάσεις του ΑΧΣ, τιμωρείται με φυλάκιση.»

    ΔΗΛΑΔΗ:

    Αν μια ετικέτα προϊόντος, αντί για 10 χιλιοστά μήκος ακμής εικονογράμματος, έχει 1 χιλιοστό λιγότερο ήτοι 9 χιλιοστά, τότε ο Παραγωγός ή ο Εισαγωγέας θα τιμωρείται με Ποινική Δίωξη και Φυλάκιση.

    Αν μια ετικέτα προϊόντος, αντί για το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων 210-7793777, εκ παραδρομής έχει μόνο τα 9 από τα 10 ψηφία, ήτοι 210-779377, τότε ο Παραγωγός ή ο Εισαγωγέας θα τιμωρείται με Ποινική Δίωξη και Φυλάκιση.

    Τα παραπάνω αποτελούν τυπική παράβαση της χημικής νομοθεσίας που μέχρι σήμερα οδηγεί σε Διοικητικό Πρόστιμο, ανάκληση παρτίδας και αντικατάσταση της ετικέτας στα προϊόντα με την ορθή.

    Πώς προέκυψε το Ποινικό Σκέλος;

    Ποινική Δίωξη και Φυλάκιση που προορίζεται από το Ν.4177/2013 για όσους διαθέτουν ληγμένα τρόφιμα, αλλοιωμένα τρόφιμα, τρόφιμα με επικίνδυνα για κατανάλωση συστατικά, τρόφιμα που μπορούν να οδηγήσουν σε νόσηση εκατοντάδες και σε θάνατο ακόμα.

    Και αυτή την αντιμετώπιση θα την έχουν ΟΛΕΣ οι παραβάσεις ασχέτως σημαντικότητας, επειδή ΟΛΟΙ «οι έλεγχοι, εξετάσεις …. θα διενεργούνται ….με τις διατάξεις του Ν.4177/2013».

    Καμμιά διάκριση, κανένας διαχωρισμός π.χ. «αν από το μη συμμορφούμενο προϊόν προς τις προδιαγραφές προέκυψε βλάβη υγείας τότε θα ασκείται και ποινική δίωξη»

    Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη:
    Τα χημικά προϊόντα να εξετάζονται με βάση τις διατάξεις για τα χημικά προϊόντα (που είναι ήδη εξαιρετικά αυστηρές) και οι ηλεκτρονικές συσκευές με βάση τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οποιαδήποτε άλλη «πατέντα» θα έχει αναίτια, καταστροφικά αποτελέσματα.