Για τους σκοπούς του παρόντος μέρους ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν χωρίς καπνό»: το βιομηχανοποιημένο προϊόν, το οποίο δεν περιέχει καπνό, προορίζεται για εισπνοή μέσω διαδικασίας θέρμανσης και όχι καύσης και περιέχει υπόστρωμα ή περιέκτη νικοτίνης ή νικοτίνης και άλλων ουσιών ή άλλων ουσιών χωρίς νικοτίνη, σε στέρεη μορφή,
β) «προϊόντα νικοτίνης»: τα προϊόντα χωρίς καπνό που περιέχουν νικοτινικά αλκαλοειδή σε οποιαδήποτε ποσότητα και καταναλώνονται με οποιονδήποτε τρόπο, όπως, ενδεικτικά, σακουλάκια νικοτίνης της παρ. 3 του άρθρου 56α του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’ 265), εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4419/2016 (Α΄179), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του εν λόγω νόμου και των προϊόντων που προορίζονται για ιατρική και φαρμακευτική χρήση,
γ) «προϊόντα κάνναβης»: τα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη, καταναλώνονται με οποιονδήποτε τρόπο και δεν εμπίπτουν στον ορισμό των «ναρκωτικών» σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), εξαιρουμένων των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα της περ. 15 του άρθρου 2 του ν. 4419/2016 και των προϊόντων που προορίζονται για ιατρική και φαρμακευτική χρήση.
ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β
Ορίζει τα «προϊόντα νικοτίνης». Ο ορισμός αυτός είναι αρκετά ευρύς και αόριστος, επιχειρώντας να καλύψει τα σακουλάκια νικοτίνης, τα οποία αναφέρει ενδεικτικά, αλλά και πιθανά μελλοντικά συναφή προϊόντα. Όσο αφορά όμως τα σακουλάκια νικοτίνης, αυτά ορίζονται ήδη ξεχωριστά, με σαφή περιγραφή της φύσης τους, στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (Άρθρο 53α και όχι 56α) όπως άλλωστε ήδη αναφέρει η συγκεκριμένη παράγραφος. Όσο αφορά τη σωστή και πλήρη ρύθμιση των σακουλιών νικοτίνης, προτείνεται η αντιγραφή του ορισμού τους από τον τελωνειακό κώδικα ως εξής: «το βιομηχανοποιημένο προϊόν, το οποίο δεν περιέχει καπνό, προορίζεται για λήψη από το στόμα, χωρίς εισπνοή και χωρίς διαδικασία θέρμανσης ή καύσης και το οποίο περιέχει υπόστρωμα νικοτίνης ή νικοτίνης και άλλων ουσιών, σε στέρεη μορφή, εξαιρουμένων των προϊόντων που προορίζονται για ιατρική και φαρμακευτική χρήση.»
Ο ορισμός του «προϊόντος κάνναβης» είναι γενικός και εξαιρετικά ασαφής. Ως έχει, περιλαμβάνει τα φυτικά προϊόντα που δεν προορίζονται για κάπνισμα, τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής, τα προϊόντα ειδικής διατροφής, τα νέα τρόφιμα, τα καλλυντικά, καθώς και πολλά άλλα προϊόντα, τα οποία ήδη ρυθμίζονται από ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο και δεν έχουν θέση σε ένα νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των ανηλίκων.
Προτείνουμε την αναδιατύπωση του ορισμού ώστε να εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες προϊόντων που ρυθμίζονται ήδη από ενωσιακή νομοθεσία, όπως τα προϊόντα του Κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 (τρόφιμα), της Οδηγίας (ΕΚ) 2002/46 (συμπληρώματα διατροφής), του Κανονισμού (ΕΚ) 1223/2009 (Καλλυντικά) και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/745 (Ιατροτεχνολογικά).
ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΣΤΡΙΦΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ Η ΚΑΙ ΆΔΕΙΟΙ ΚΩΝΟΙ) ΑΠΟ ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΓΕΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΝΝΑΒΟΕΙΔΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.