Στο άρθρο 3 του ν. 3730/2008 (Α΄ 262), περί απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 4 βα) μετά τη λέξη «Εσωτερικών» προστίθενται οι λέξεις «και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από γνώμη του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», ββ) μετά τις λέξεις «διαδικασία ελέγχου» προστίθενται οι λέξεις «και τον συντονισμό των αντίστοιχων μικτών κλιμακίων», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
«3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.. Οι έλεγχοι διενεργούνται κατά περίπτωση και κατά λόγο αρμοδιότητας από τις ανωτέρω αρμόδιες αρχές, είτε μεμονωμένα είτε από μικτά κλιμάκια.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από γνώμη του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και τον συντονισμό των αντίστοιχων μικτών κλιμακίων, διαπίστωσης των παραβάσεων, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων, η διάθεση των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, εκτός εάν προβλέπεται σχετικώς ειδικότερη εξουσιοδοτική διάταξη.».
Στο άρθρο 3 του ν. 3730/2008 (Α΄ 262), περί απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 4 βα) μετά τη λέξη «Εσωτερικών» προστίθενται οι λέξεις «και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από γνώμη του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», ββ) μετά τις λέξεις «διαδικασία ελέγχου» προστίθενται οι λέξεις «και τον συντονισμό των αντίστοιχων μικτών κλιμακίων», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 3 του Ν.3730/2008 περί απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού στις παραγράφους 3 και 4 αυτού, αλλά ωστόσο ΔΕΝ τροποποιείται η παράγραφος 1, εδάφιο δ):
(1. Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:) « (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές»
Το συγκεκριμένο εδάφιο αποτελεί προσβολή για τον δύσκολο αγώνα που έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες ατμιστές για να κόψουν το κάπνισμα. Διότι με το συγκεκριμένο εδάφιο, οι ΠΡΩΗΝ καπνιστές που ατμίζουν, υποχρεώνονται να εισέλθουν στο καπνιστικό κλωβό του ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟΥ στο αεροδρόμιο για να ατμίσουν με αποτέλεσμα να υποστούν μια σειρά από βλάβες:
Α) Ο διά νόμου συνωστισμός με καπνιστές για τον πρώην καπνιστή αποτελεί ισχυρό λόγο να σκεφτούν την επιστροφή τους στο θανατηφόρο και νοσογόνο κάπνισμα.
Β) Για την ώρα που βρίσκονται στον κλειστό κλωβό του ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟΥ, οι πρώην καπνιστές υφίστανται διά νόμου μαζική βλάβη από το παθητικό κάπνισμα των υπολοίπων καπνιστών ενώ την ίδια ώρα οι ίδιοι δεν προκαλούν βλάβη στους καπνιστές.
Γ) Για όλους τους νυν καπνιστές, ενισχύεται η παράλογη και ανθυγιεινή σύγχυση, πάλι διά νόμου, ότι «όλα είναι ίδια αφού μπαίνουν όλοι στο ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟ» και άρα τους γεννάται η ψευδής πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να κόψουν το κάπνισμα για να πάνε σε ένα άλλο εναλλακτικό τρόπο πρόσληψης της νικοτίνης από την οποία είναι εξαρτημένοι.
Δ) Ενώ εδώ και 5 χρόνια ο Ν.4715/2020 θέσπισε 7μελή Επιτροπή Αξιολόγησης για τη Μειωμένη Βλάβη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εν έτει 2025 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας διατηρείται το «τσουβάλιασμα» του θανατηφόρου καπνίσματος με τα υπόλοιπα εναλλακτικά προϊόντα Μειωμένης Βλάβης που διακόπτουν το ίδιο το κάπνισμα.
Προτεινόμενη αλλαγή στο εδάφιο δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν.3730/2008:
«στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές και των χώρων που θα προσδιοριστούν για τους χρήστες νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων, φυτικών προϊόντων για κάπνισμα και συναφών»
ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ (ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ) ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΚΩΝ.
Όλα καλογραμμένα, αλλά ο υποστελεχωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο εύρος και τον μεγάλο αριθμό των ελέγχων που απαιτείται. Ιδιαιτέρως για τους βραδινούς ελέγχους, θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη η γραφειοκρατική διαδικασία αμοιβής τους, ώστε να πραγματοποιούνται έλεγχοι.
Τέλος, ουσιώδες είναι να ακολουθήσει άμεσα η Υπουργική Απόφαση, διαφορετικά θα είναι χωρίς νόημα ο νόμος.
Όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη σε ανάλογες περιπτώσεις αυτεπάγγελτου ελέγχου ή έστω μετά από καταγγελία, θα αποτύχει το μέτρο επιβολής προστίμου. Για παράδειγμα, στα δεσποζόμενα ζώα απέτυχε παταγωδώς ο έλεγχος της περισυλλογής περιττωμάτων των, αφού είτε δεν είναι παρών ο ελεγκτικός μηχανισμός (και πώς θα ήταν αυτό δυνατό?) είτε και μετά από καταγγελία η παράβαση είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχτεί. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην τρέχουσα περίπτωση. Θα πρέπει ο νόμος να αναθεωρηθεί και να γίνονται δεκτές φωτογραφικές αποδείξεις για την υποστήριξη καταγγελιών σε συνδυασμό με την ύπαρξη σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής τους.