Άρθρο 05 – ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

1. Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα στο Αυτοτελές Τμήμα Παιδικού Σταθμού, όπως περιγράφεται στο άρθρο 65 του ΠΔ 4/2018 (Α΄7), ιδρύεται και λειτουργεί παιδικός σταθμός, για τη φιλοξενία και φροντίδα βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας του προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των εποπτευόμενων φορέων του.
2. Σκοπός του Παιδικού Σταθμού είναι η παροχή ημερήσιας φροντίδας σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, η φροντίδα, διατροφή, δημιουργική απασχόληση και φύλαξή τους κατά τον χρόνο εργασίας των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και την ανάλογη προς την ηλικία τους διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία, με σκοπό την πολύπλευρη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική ανάπτυξή τους.
3. Στον παιδικό σταθμό φιλοξενούνται τα τέκνα μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α., και εποπτευόμενων φορέων του.
4. Ο Παιδικός Σταθμός λειτουργεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις πλήρους κυριότητας του Υπουργείου και με την υποδομή και τον εξοπλισμό του Βρεφονηπιακού Σταθμού του ΤΑΥΠΥΠΠΟ.
5. Στον Παιδικό Σταθμό λειτουργούν δύο μονάδες: η μονάδα βρεφών για βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως 2 ½ ετών και η μονάδα παιδιών για παιδιά ηλικίας από 2 ½ ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Κάθε μονάδα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα του ενός τμήματα, ανάλογα με τον αριθμό των βρεφών και των παιδιών που εξυπηρετούνται σε αυτό.
6. Στον Παιδικό Σταθμό τηρούνται τα ακόλουθα βιβλία (σε έντυπη ή
ηλεκτρονική μορφή):
α. Μητρώο βρεφών και παιδιών
β. Κάρτες υγείας των βρεφών και παιδιών
γ. Βιβλίο παρουσίας των βρεφών και παιδιών
δ. Βιβλίο εκδρομών, επισκέψεων, ομιλιών και διαλέξεων
ε. Βιβλίο ή κατάσταση παρουσίας του προσωπικού
στ. Βιβλίο συμβάντων
ζ. Μητρώο οχημάτων
η. Κάθε άλλο βιβλίο που κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με την απόφαση 96967/2012 (Β΄2718) του Υπουργείου Υγείας, όπως κάθε φορά ισχύει.
7. Εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για την εποπτεία του αυτοτελούς τμήματος παιδικού σταθμού Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, καταρτίζονται και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και ο κανονισμός προμηθειών του Παιδικού Σταθμού.