Άρθρο 01 – Ειδικές κατηγορίες αξιωματικών Εκτός Οργανικών Θέσεων

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται μετά από γνώμη του αρμόδιου κατά Κλάδου Ανωτάτου Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), εάν πρόκειται για αξιωματικούς των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), τίθενται/παραμένουν εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), εφόσον το επιθυμούν, αξιωματικοί μέχρι του βαθμού του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των ΕΔ, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού,12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (Α’ 219) και οι οποίοι:
α) Κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, πλην των αποστρατευομένων για λόγους υγείας, έχοντας συμπληρώσει τριακονταπενταετή συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του πεντηκοστού ογδόου έτους της ηλικίας τους.
β) Έχοντας ήδη τεθεί ΕΟΘ, κατ’ εφαρμογή της περιπτ. α’ της παρ.8 του άρθρου 18 του ν.2439/1996, υποχρεούνται σε αποστρατεία λόγω συμπλήρωσης τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας, πριν από τη συμπλήρωση του πεντηκοστού ογδόου έτους της ηλικίας τους.
2. Για την εφαρμογή της ως άνω παραγράφου:
α) Η σχετική απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων κοινοποιείται στους αξιωματικούς της περίπτ. α’ της παρ.1 αμελλητί.
β) Οι επιθυμούντες να τεθούν/παραμείνουν ΕΟΘ υποβάλλουν σχετική αίτηση στην οικεία Μονάδα :
αα) Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτούς της απόφασης του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων, οι προερχόμενοι από την κατηγορία της περίπτ. α’ της παρ.1.
ββ) Το πρώτο δεκαήμερο του τελευταίου διμήνου στο οποίο συμπληρώνουν τριακονταπενταετή συντάξιμη υπηρεσία οι προερχόμενοι από την κατηγορία της περίπτ. β’ της παρ.1.

γ) Η οικεία Μονάδα υποβάλλει την αίτηση άμεσα και απευθείας στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Εάν δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης, η ως άνω Διεύθυνση την απορρίπτει για τυπικούς λόγους. Εάν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης, αυτή υποβάλλεται άμεσα μαζί με τον ατομικό φάκελο του αιτούντος στη Γραμματεία Συμβουλίου του οικείου Ανώτατου Συμβουλίου ή του ΣΑΓΕ κατά περίπτωση, προκειμένου το αρμόδιο Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει σχετικώς, συγκαλούμενο το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία περιέλευσης της αίτησης στην ως άνω Γραμματεία. Το αρμόδιο Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί της αίτησης λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του αξιωματικού.
δ) Η γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου υποβάλλεται με μέριμνα της οικείας Γραμματείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για λήψη απόφασης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής σε αυτόν της σχετικής γνωμοδότησης.
ε) Οι αιτούντες την υπαγωγή τους στο παρόν άρθρο αξιωματικοί παραμένουν στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους, χωρίς να δικαιούνται προαγωγή λόγω αποστρατείας. Εάν απορριφθεί η αίτησή τους, αυτοί αποστρατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2439/1996, με την επιφύλαξη και των διατάξεων του άρθρου 20 του ίδιου νόμου. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή τους, τίθενται ή παραμένουν, κατά περίπτωση, ΕΟΘ από την ημερομηνία κατά την οποία κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες, οι προερχόμενοι από την κατηγορία της περίπτ. α’ της παρ. 1 ή από την ημερομηνία συμπλήρωσης της τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας, οι προερχόμενοι από την κατηγορία της περίπτ. β’ της ίδιας παραγράφου και συνεχίζουν να υπηρετούν στις τάξεις των ΕΔ .
3. Οι αξιωματικοί, οι οποίοι τίθενται ή παραμένουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα παραπάνω, ΕΟΘ:
α) Εξακολουθούν να φέρουν τον κατεχόμενο κατά τον χρόνο κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες βαθμό.
β) Δεν δικαιούνται επίδομα κινδύνου (πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων καταστροφέων και καταδυτικό, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, δυτών).
γ) Δεν μπορούν να καταλάβουν εκ νέου οργανικές θέσεις, εκτός αν προαχθούν επ’ ανδραγαθία.
δ) Δεν υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού.
ε) Κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 20, 21 και 22 του άρθρου 16 του ν.2439/1996.
στ) Με την επιφύλαξη των περιπτ. ζ και θ’ της παρούσας παραγράφου, την 1η Ιουνίου του έτους που συμπληρώνουν:
αα) Το πεντηκοστό όγδοο έτος της ηλικίας τους, προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για αξιωματικούς της ειδικότητας και της κατηγορίας τους και αποστρατεύονται με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ένα (1) μήνα μετά την προαγωγή τους. Ειδικά όσοι διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό αποστρατεύονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουνίου του έτους που συμπληρώνουν το ως άνω ηλικιακό έτος.
ββ) Πέντε (5) έτη από την ημερομηνία, κατά την οποία κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες οι προερχόμενοι από την κατηγορία της περίπτ. α’ της παρ. 1 ή από την ημερομηνία συμπλήρωσης της τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας, οι προερχόμε-

νοι από την κατηγορία της περίπτ. β’ της ίδιας παραγράφου, προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για αξιωματικούς της ειδικότητας και της κατηγορίας τους, και αποστρατεύονται με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ένα (1) μήνα μετά την προαγωγή τους. Ειδικά όσοι διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό αποστρατεύονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουνίου του έτους που συμπληρώνουν πέντε (5) έτη από την ημερομηνία, κατά την οποία κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες ή από την ημερομηνία συμπλήρωσης της τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας, κατά περίπτωση.
ζ) Αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα:
αα) Εάν κριθούν μη διατηρητέοι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις. Στην περίπτωση αυτή, με την κύρωση των σχετικών πινάκων προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για αξιωματικούς της ειδικότητας και της κατηγορίας τους, και αποστρατεύονται με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ένα (1) μήνα μετά την προαγωγή τους. Οι αξιωματικοί που κρίνονται μη διατηρητέοι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις και διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό αποστρατεύονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την κύρωση των σχετικών πινάκων.
ββ) Για λόγους αποδεδειγμένης σωματικής ανικανότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για αξιωματικούς της ειδικότητας και της κατηγορίας τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός μηνός από τότε που καθίσταται αμετάκλητη η σχετική γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου κλάδου ή, σε περίπτωση άσκησης προσφυγής επ’ αυτής, από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης της αρμόδιας Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου κλάδου, και αποστρατεύονται με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ένα (1) μήνα μετά την προαγωγή τους. Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται για λόγους αποδεδειγμένης σωματικής ανικανότητας και διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό, αποστρατεύονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός μηνός από τότε που καθίσταται αμετάκλητη η σχετική γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου κλάδου ή, σε περίπτωση άσκησης προσφυγής επ’ αυτής, από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης της αρμόδιας Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου κλάδου.
γγ) Εάν κριθούν αποστρατευτέοι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις, οπότε και αποστρατεύονται άμεσα με το βαθμό που φέρουν.
η) Αποστρατεύονται με αίτησή τους που υποβάλλεται οποτεδήποτε. Στην περίπτωση αυτή προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για αξιωματικούς της ειδικότητας και της κατηγορίας τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός μηνός από την αποδοχή της αίτησης αποστρατείας και αποστρατεύονται με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ένα (1) μήνα μετά την προαγωγή τους. Ειδικά όσοι διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό αποστρατεύονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός μηνός από την αποδοχή της αίτησης αποστρατείας.
4. Αξιωματικοί της περίπτ. α’ της παρ.1 του παρόντος άρθρου, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου έχουν ήδη κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους με τις τακτικές κρίσεις του έτους 2017 και συνεχίζουν να υπηρετούν στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την κατά νόμο διαγραφή τους λόγω της αποστρατείας τους, μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφόσον ο υπολειπόμενος χρόνος για την ως άνω διαγραφή είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ημερών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου. Οι αιτούντες την υπαγωγή τους στο παρόν άρθρο αξιωματικοί του προ-

ηγούμενου εδαφίου παραμένουν στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους. Εάν γίνει δεκτή η αίτησή τους, ανακαλείται από την ημερομηνία αποδοχής της το προεδρικό διάταγμα αποστρατείας τους, καθώς και το προεδρικό διάταγμα προαγωγής τους στον επόμενο βαθμό για τους αξιωματικούς που προήχθησαν μετά την κρίση τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομίας τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Αξιωματικοί της περίπτ. β’ της παρ.1 του παρόντος άρθρου, για τους οποίους ο υπολειπόμενος κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου χρόνος για τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας είναι μικρότερος του διμήνου και μεγαλύτερος των δεκαπέντε (15) ήμερων, μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλοντας σχετική αίτηση εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.

  • 8 Απριλίου 2017, 16:06 | Κωσταντίνος Ν.

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί άριστη προσέγγιση σε εθνικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
    Εθνικά ωφέλιμο διότι σε περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις εναντίον της Πατρίδας συνεχίζονται, περαιτέρω αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων από στελέχη, με δεδομένη τη μείωση των νεοπροσλαμβανομένων, τα οποία έχουν εμπειρία 35 ετών και διάθεση προσφοράς, εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν με θετικό πρόσημο από όποια θέση κληθούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Άμυνα.

  • 8 Απριλίου 2017, 15:02 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καθε χρονο ο «ευδοκιμως τερματισαντες» ειναι σχεδον το 80% των κρινομενων.Δηλαδη θα μπορουν να γυρισουν πισω ολοι αυτοι???Αυτοι που γραφουν παρακατω περι προσφορας,ειναι αραγε στρατιωτικοι? Αν ναι ,να μην κοροϊδευουν τον εαυτο τους,οσοι βρισκονται στους θαθμους που πλησιαζει η αποστρατεια,απλα ακολουθουν το ωραριο εργασιας…Ποια προσφορα ρε παιδια?συνωστισμος στα επιτελεια κ τιποτα αλλο,αλλωστε πρωτογενη εργασια γινεται ελαχιστες φορες,συνηθως ανακυκλωνονται τα ιδια κ τα ιδια.Απο σχεδια κ διαταγες παμε πολυ καλα,το θεμα ειναι να υπαρχει κ κοσμος να τα εφαρμοσει…
    γιατι μου ερχεται στο μυαλο η εικονα,που ενας ειναι στο χαντακι κ σκαβει και απο πανω του υπαρχουν καμια εικοσαρια ατομα για τον κατευθυνουν…
    Το μετρο αυτο ειναι καθαρα για κοινωνικη πολιτικη, δεν προσφερει τιποτα στο αξιομαχο των ΕΔ, για μενα πρεπει να αποσυρθει κ με τα χρηματα που θα εξοικονομηθουν να προσληφθουν νεοι σε μαχιμες ειδικοτητες ή να διατεθουν για την αγορα οπλικων συστηματων

  • 8 Απριλίου 2017, 15:56 | ΕΥΣΤΡ ΒΛΑΣΤ

    Πολύ καλό νομοσχέδιο είναι κρίμα που δεν το πρόλαβα ,αν και το περίμενα εναγωνίως ( έφυγα στα 31 και 3μηνες τον ΔΕΚ 16 ).Πολύ θα ήθελα να το γνώριζα νωρίτερα οτι θα γίνοταν και να έκανα υπομονή να προσέφερα τις υπηρεσίες μου για ακόμα 5 έτη.
    Αν μπορούσα γύριζα πίσω και με λιγότερα χρήματα.

  • 8 Απριλίου 2017, 15:58 | Ηλίας

    Όσοι θέλουν να γυρίσουν στις ΕΔ, να επιστρέψουν το εφάπαξ που πήραν και να λάβουν πίσω τον μισθό τους.

    Αλλιώς να κάτσουν στα σπίτια τους γιατί το Στράτευμα γερνάει πολύ.

    Έχουμε γεμίσει Αθνστές και Σχες…

  • 8 Απριλίου 2017, 14:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 58 ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΩΣ ΕΟΘ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 58 ΧΡΟΝΩΝ.

  • 8 Απριλίου 2017, 12:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ

    ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 58 ΧΡΟΝΩΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5 ΕΤΗ.

  • 8 Απριλίου 2017, 12:37 | Αποστόλου Σταυρος

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ.
    Με δεδομένη την αύξηση των ορίων ηλικίας στους λοιπούς εργαζομένους είναι κοινωνικά αποδεκτό διότι η αποστρατεία και συνεπώς η συναταξιοδώτηση στην ηλικία των 53 ετών αποτελεί καταφανέστατη κοινωνική αδικία.
    Επίσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία για τους εισαχθέντες στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών το 1990 και αποφοίτησαν το ΄91 και το ΄92.

  • 8 Απριλίου 2017, 11:34 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Λ.

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ. Ηθικό θα ήταν και οι σειρές ΑΣΣΥ κατάταξης του έτους 1990 να συμπεριληφθούν στον Ν.2439/96 όπως έγινε και με τις δύο (2) προηγούμενες σειρές (κατάταξη 1988-1989) προς κλιμάκωση της βαθμολογικής εξέλιξης, αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας και ίσης αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα αξίζει να τονισθεί ότι η υπαγωγή των καταταγέντων 1990 στον Ν.2439/96 δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, μιας και ο διοικητικός βαθμός είναι ανεξάρτητος από τα οικονομικά κλιμάκια (πληρώνονται με οικονομικό κλιμάκιο μεγαλύτερου βαθμού από αυτόν που φέρουν).Είναι καθαρά ηθικό ζήτημα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

  • 8 Απριλίου 2017, 10:50 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΟΩΡΑ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΩΣ ΕΟΘ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 58 ΤΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ κ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΣΤΑ ΜΜΕ.

  • 8 Απριλίου 2017, 00:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ1

    Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ «ΕΟΘ» ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Ν.3883/2010 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ Κ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ ,ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Κ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΣΕ 91,92 Κ 93.ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΚΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ,ΟΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ Κ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ…
    ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΘ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ Κ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ,ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΦΑΠΑΞ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ,ΟΤΙ ΒΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 52 ΧΡΟΝΩΝ,ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 18 ΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ?ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΣΣΕ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ???Ή 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ???ΕΧΟΥΝ Κ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ???
    ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΟΘ,ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΚΑΘΑΡΟ?ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ Κ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ?ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ -ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΟΤΕ.Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ?ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ,ΟΝΤΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ?
    Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ, ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ(?) ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ…
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΩΝ ΕΔ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΜΟΝΟ ΕΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ?ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ Κ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ 58 ΕΤΗ.

  • 7 Απριλίου 2017, 23:53 | Σπύρος

    Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ένα αίτημα που άρχισε να εμφανίζεται μετά την περικοπή των συντάξεων το 2010, πλησιάζει στην ικανοποίησή του. Είναι πέρα για πέρα εμφανές ότι η διατήρηση του σαφώς μεγαλύτερου μισθού αποτελεί για την πλειονότητα το μείζον θέμα της μη αποστρατείας τους. Δυστυχώς οι ΕΔ έχουν ανάγκη από νέους ανθρώπους με προσόντα και ικανότητες, η συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών είναι θετική αλλά δεν αποτελεί πανάκεια ούτε και το σύνολο αυτών που θα παραμείνουν μπορεί να την προσφέρει, άλλωστε όποιους Αξιωματικούς είχαν ανάγκη οι ΕΔ ή για διάφορους λόγους είχαν οι ίδιοι ανάγκη την παραμονή τους, υπάρχουν οι δικλείδες στο να παραμείνουν. Ας δούνε οι αρμόδιοι την πυραμίδα των ΕΔ στα επόμενα 5 με 10 χρόνια σε συνάρτηση με τον προΰπολογισμό του Υπουργείου και νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής.

  • 7 Απριλίου 2017, 23:35 | ΞΕΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Είναι καλό μέτρο αρκεί επιπλέον να υπάρξει αποκατάσταση αδικίας για τους καταταγέντες το 1990 με την ένταξη τους στο νόμο 2439/1996.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:33 | Βασίλης Ν.

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί άριστη προσέγγιση σε εθνικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
    Εθνικά ωφέλιμο διότι σε περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις εναντίον της Πατρίδας συνεχίζονται, περαιτέρω αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων από στελέχη, με δεδομένη τη μείωση των νεοπροσλαμβανομένων, τα οποία έχουν εμπειρία 35 ετών και διάθεση προσφοράς, εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν με θετικό πρόσημο από όποια θέση κληθούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Άμυνα.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:40 | Νεκτάριος Χ.

    Χρήσιμο διότι αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, τις αυξημένες υποχρεώσεις των ΕΔ και την προκλητικότητα που ζει η Χώρα μας τον τελευταίο καιρό, οι ΕΔ θα ενισχυθούν με στελέχη που διαθέτουν εμπειρία στη δουλειά τους και μπορούν να προσφέρουν στην Πατρίδα τα μέγιστα.
    Δεν διαταράσσει την πυραμίδα της ιεραρχίας διότι οι αυτοί που επιθυμούν να παραμείνουν, θα βρίσκονται εκτός οργανικών θέσεων.
    Επίσης με την παραμονή των στελεχών οι ασφαλιστικές εισφορές που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται θα ενισχύσουν τα Μετοχικά ταμεία.
    Μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, η αποστρατεία και η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 53 ετών αποτελεί κοινωνική αδικία.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:25 | Δημήτρης Κ.

    Επιτέλους τερματίζεται η υποχρεωτική εφεδρεία της 35ετίας για τα ικανά στελέχη που με την εμπειρία τους έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν στο στράτευμα.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:35 | Θωμάς

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στον κ. ΥΕΘΑ κκ Καμμένο, γιατί πολλοί πέρασαν από το Υπουργείο αλλά κανένας δεν το έκανε πράξη να παραμένουν όσοι στρατιωτικοί το επιθυμούν και πέραν της 35ετιας. Παρά την αρνητική στάση πολλών, που με διάφορες προφάσεις και που σχεδόν πάντα έκαναν αρνητικές εισηγήσεις, για δήθεν προβλήματα ιεραρχίας του στρατεύματος, πάει να γίνει κάτι σωστό και δίκαιο και αυτό το οφείλουμε στον κ. Καμμένο.

    Ούτως ή άλλος η εφαρμογή του μέτρου αυτού, 58ο έτος ηλικίας ή 40 έτη υπηρεσίας, σε λίγα χρόνια θα είναι υποχρεωτική και παρόλα αυτά υπήρχαν αβάσιμες αντιρρήσης για την εφαρμογή του.

    Ποιό το πρόβλημα εφαρμογής του από σήμερα αντί σε 5-6 χρόνια??? Τότε θα είναι σωστό και τώρα δεν είναι???

    Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργαζόμενοι που να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 52 ετών, ενώ άλλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έως τα 67 και πλέον έτη.

    Θα σταματήσει πιά η κατακραυγή των άλλων εγαζομένων.

    Επιτέλους πρυτάνευσε η κοινή λογική και δύνεται η δυνατότητα σε αξιόλογα στελέχη των Ε.Δ. με επαγγελματική εμπειρία, να παραμείνουν στο στράτευμα και να προσφέρουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει στα 35 χρόνια υπηρεσίας-προσφοράς στις Ε.Δ.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:04 | Σοφοκλής

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ.
    Με δεδομένη την αύξηση των ορίων ηλικίας στους λοιπούς εργαζομένους είναι κοινωνικά αποδεκτό διότι η αποστρατεία και συνεπώς η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 53 ετών αποτελεί καταφανέστατη κοινωνική αδικία

  • 7 Απριλίου 2017, 22:41 | Θωμάς

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στον κ. ΥΕΘΑ κκ Καμμένο, γιατί πολύ πέρασαν από το Υπουργείο αλλά κανένας δεν το έκανε πράξη να παραμένουν όσοι στρατιωτικοί το επιθυμούν και πέραν της 35ετιας. Παρά την αρνητική στάση πολλών, που με διάφορες προφάσεις και που σχεδόν πάντα έκαναν αρνητικές εισηγήσεις, για δήθεν προβλήματα ιεραρχίας του στρατεύματος, πάει να γίνει κάτι σωστό και δίκαιο και αυτό το οφείλουμε στον κ. Καμμένο.

    Ούτως ή άλλος η εφαρμογή του μέτρου αυτού, 58ο έτος ηλικίας ή 40 έτη υπηρεσίας, σε λίγα χρόνια θα είναι υποχρεωτική και παρόλα αυτά υπήρχαν αβάσιμες αντιρρήσης για την εφαρμογή του.

    Ποιό το πρόβλημα εφαρμογής του από σήμερα αντί σε 5-6 χρόνια??? Τότε θα είναι σωστό και τώρα δεν είναι???

    Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργαζόμενοι που να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 52 ετών, ενώ άλλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έως τα 67 και πλέον έτη.

    Θα σταματήσει πιά η κατακραυγή των άλλων εγαζομένων.

    Επιτέλους πρυτάνευσε η κοινή λογική και δύνεται η δυνατότητα σε αξιόλογα στελέχη των Ε.Δ. με επαγγελματική εμπειρία, να παραμείνουν στο στράτευμα και να προσφέρουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει στα 35 χρόνια υπηρεσίας-προσφοράς στις Ε.Δ.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:13 | Νίκος Γ.

    Επιτέλους η πολιτική ηγεσία εισάκουσε ένα δίκαιο αίτημα των εμπειρότερων εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ.Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψιν τη πολυετή τους υπηρεσία και αναγνωρίζοντας την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν συλλέξει τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν να υπηρετούν τη πατρίδα στη πλέον παραγωγική τους ηλικία.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:18 | Γιώργος Μ.

    Επιτέλους και ένα νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη τα οποία επιθυμούν να παραμένουν και πέρα των 35 χρόνων στις Ε.Δ. για να προσφέρουν την εμπειρία την γνώση και τις υπηρεσίες τους.

  • 7 Απριλίου 2017, 22:01 | ΠΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης εμπειρίας και γνώσης των Αξιωματικών των Ε.Δ. Αν το συγκεκριμένο άρθρο γίνει νόμος του κράτους,τότε θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί,να συνεχίσουν να προσφέρουν.

  • 7 Απριλίου 2017, 21:40 | ΜΑΝΩΛΗΣ Γ.

    Πολύ σωστό μέτρο να παραμένουν μέχρι τα 58 τους οι Αξιωματικοί. Θα πρέπει όμως να ισχύσει το μέτρο και για τους Αξιωματικούς που πρόσφατα όπως το 2016 κρίθηκαν κατά τις τακτικές κρίσεις χωρίς την θέλησή τους και πρόωρα ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους.

  • 7 Απριλίου 2017, 20:44 | ΠΑΝΟΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Θα πρέπει για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο στη παράγραφο 4 του άρθρου 1 εκτός των αξιωματικών του έτους 2017 και οι Αξιωματικοί που κρίθηκαν χωρίς την θέλησή τους και πρόωρα ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους κατά τις τακτικές κρίσεις των πρόσφατων παρελθόντων ετών της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

  • 7 Απριλίου 2017, 20:33 | Ιωάννης Κ.

    Επιτέλους και ένα νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη τα οποία επιθυμούν να παραμένουν και πέρα των 35 χρόνων στις Ε.Δ. για να προσφέρουν την εμπειρία την γνώση και τις υπηρεσίες τους.

  • 7 Απριλίου 2017, 20:13 | ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ

    α. Αποτελεί ανακούφιση σε καιρούς οικονομικής κρίσης το γεγονός ότι δίνει το άρθρο ένα του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που βγήκε στη διαβούλευση τη δυνατότητα σε στελέχη να παραμείνουν μέχρι τα 58 στο στράτευμα, μετά την αποστρατεία τους και εκτός οργανικών θέσεων.

    β. Ειδικότερα, με την εν λόγω ρύθμιση καθορίζεται το πλαίσιο της οικειοθελούς παραμονής των στελεχών, η διαδικασία με την οποία υποβάλλουν την αίτηση παραμονής τους στις τάξεις των ΕΔ, οι σχετικές προθεσμίες, τα αρμόδια όργανα που, είτε επιλαμβάνονται, είτε συμπράττουν γνωμοδοτικά στη διαδικασία εξέτασης, είτε αποφαίνονται επ’ αυτής, ο βαθμός που φέρουν κατά τον χρόνο της παραμονής τους ως ΕΟΘ, τα είδη των κρίσεων τους, το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής τους ως ΕΟΘ, οι περιπτώσεις αποστρατείας τους και οι προϋποθέσεις απονομής αποστρατευτικού βαθμού.

    γ. Η ανωτέρω διαδικασία όμως καθορίζεται για όσους κρίθηκαν
    ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κατά τις τακτικές κρίσεις και δεν έχουν ακόμη διαγραφεί από τις τάξεις των Ε.Δ γεγονός που κατά την απόψη μου θα πρέπει να μεταβληθεί, για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας και για όσους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κατά τις τακτικές κρίσεις των παρελθόντων ετών.

    δ. Η προτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβει τον τρόπο και για όσους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έχουν αποστρατευθεί αλλά διάθεταν τα προσόντα αλλά και την εμπειρία να συνεχίσουν να υπηρετούν.

    ε. Συμπεριλαμβάνοντας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σας την παραπάνω δυνατότητα θα περιορισθεί κατά σημαντικό αριθμό ο αριθμός των προσφυγών όσων έχουν αποστρατευθεί ή αποστρατεύονται.

    στ. Επιπρόσθετα θα ήθελα να προτείνω όπως κατά τον σχεδιασμό των θέσεων ΕΟΘ από τα Γενικά Επιτελεία του κάθε κλάδου των Ε.Δ να προβλεφθούν θέσεις σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές .Με τον τρόπο αυτό και εφόσον συμπεριληφθούν και όσοι κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έχουν αποστρατευθεί και διαβιούν στις παραμεθόριες περιοχές θα διευκολυνθεί η υπηρεσία στην τοποθέτηση τους και θα υπαρξούν και οικονομικά οφέλη αμφότερα.

  • 7 Απριλίου 2017, 20:16 | ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ

    1. Αποτελεί ανακούφιση σε καιρούς οικονομικής κρίσης το γεγονός ότι δίνει το άρθρο ένα του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που βγήκε στη διαβούλευση τη δυνατότητα σε στελέχη να παραμείνουν μέχρι τα 58 στο στράτευμα, μετά την αποστρατεία τους και εκτός οργανικών θέσεων.

    2. Ειδικότερα, με την εν λόγω ρύθμιση καθορίζεται το πλαίσιο της οικειοθελούς παραμονής των στελεχών, η διαδικασία με την οποία υποβάλλουν την αίτηση παραμονής τους στις τάξεις των ΕΔ, οι σχετικές προθεσμίες, τα αρμόδια όργανα που, είτε επιλαμβάνονται, είτε συμπράττουν γνωμοδοτικά στη διαδικασία εξέτασης, είτε αποφαίνονται επ’ αυτής, ο βαθμός που φέρουν κατά τον χρόνο της παραμονής τους ως ΕΟΘ, τα είδη των κρίσεων τους, το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής τους ως ΕΟΘ, οι περιπτώσεις αποστρατείας τους και οι προϋποθέσεις απονομής αποστρατευτικού βαθμού.

    3. Η ανωτέρω διαδικασία όμως καθορίζεται για όσους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κατά τις τακτικές κρίσεις και δεν έχουν ακόμη διαγραφεί από τις τάξεις των Ε.Δ γεγονός που κατά την απόψη μου θα πρέπει να μεταβληθεί, για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας και για όσους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κατά τις τακτικές κρίσεις των παρελθόντων ετών.

    4. Η προτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβει τον τρόπο και για όσους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έχουν αποστρατευθεί αλλά διάθεταν τα προσόντα αλλά και την εμπειρία να συνεχίσουν να υπηρετούν.

    5. Συμπεριλαμβάνοντας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σας την παραπάνω δυνατότητα θα περιορισθεί κατά σημαντικό αριθμό ο αριθμός των προσφυγών όσων έχουν αποστρατευθεί ή αποστρατεύονται.

    6. Επιπρόσθετα θα ήθελα να προτείνω όπως κατά τον σχεδιασμό των θέσεων ΕΟΘ από τα Γενικά Επιτελεία του κάθε κλάδου των Ε.Δ να προβλεφθούν θέσεις σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές .Με τον τρόπο αυτό και εφόσον συμπεριληφθούν και όσοι κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έχουν αποστρατευθεί και διαβιούν στις παραμεθόριες περιοχές θα διευκολυνθεί η υπηρεσία στην τοποθέτηση τους και θα υπαρξούν και οικονομικά οφέλη αμφότερα.

  • 7 Απριλίου 2017, 20:58 | ΝΙΚΟΣ

    Μετά την αποτυχία με τους ΟΒΑ, θα πρέπει ακόμη να τους διώξει και πριν τα 35 έτη!! Με το μισθό που παίρνουν, θα καλύπτουν τη σύνταξή τους και το μισθό ενός ΕΠΟΠ!!!Γερνάει το στράτευμα με αυτό το άρθρο!!!

  • Επιτέλους γίνεται κάτι καλό μακάρι να γίνει γρήγορα νόμος του κράτους.
    Μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα πολλά με την εμπειρία και τις γνώσεις μας

  • 7 Απριλίου 2017, 19:45 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β.

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ.
    Με δεδομένη την αύξηση των ορίων ηλικίας στους λοιπούς εργαζομένους είναι κοινωνικά αποδεκτό διότι η αποστρατεία και συνεπώς η συναταξιοδώτηση στην ηλικία των 53 ετών αποτελεί καταφανέστατη κοινωνική αδικία.
    Ο νομοθέτης πρέπει να προβλέψει και για τους ΕΜΘ οι οποίοι εισήλθαν στο στράτευμα σε ηλικία 21 ετών και άνω και έχοντας πραγματική υπηρεσία 32 έτη να αποστρατεύονται λόγω ηλικίας 53 ή 54 ετών στο βαθμό του Λοχαγού και αντίστοιχους των άλλων κλάδων.Επίσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία για τους εισαχθέντες στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών το 1990 και αποφοίτησαν το ΄91 και το ΄92.

  • 7 Απριλίου 2017, 19:17 | Χρήστος Γιαν

    Επιτέλους τερματίζεται η υποχρεωτική εφεδρεία της 35ετίας για τα ικανά στελέχη που με την εμπειρία τους έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν στο στράτευμα.

  • 6 Απριλίου 2017, 12:08 | Κων/νος Καλαμάρης

    Θεωρώ πως πρέπει να διαγραφεί η πρόβλεψη για την μη υπηρέτηση στο εξωτερικό. Το πνεύμα του νόμου, μεταξύ άλλων, είναι να επωφεληθεί η υπηρεσία από τις γνώσεις και την εμπειρία των Στελεχών αυτών.
    Εάν κάποιος διαθέτει τα τυπικά προσόντα, δεν θέλει η υπηρεσία να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Στελέχους αυτού, επ’ωφελεία της χώρας?
    Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνον όφελος υπάρχει για τη χώρα και τις ΕΔ εάν διαγραφεί η πρόβλεψη αυτή.
    Άλλωστε δεν θα είναι κ πολλοί εκείνοι αυτής της κατηγορίας (ΕΟΘ) που θα έχουν και τα προσόντα και τα μόρια για να διαγωνιστούν για θέσεις εξωτερικού.

  • 6 Απριλίου 2017, 12:02 | Κων/νος

    Θεωρώ πως πρέπει να διαγραφεί η πρόβλεψη για την μη υπηρέτηση στο εξωτερικό. Το πνεύμα του νόμου, μεταξύ άλλων, είναι να επωφεληθεί η υπηρεσία από τις γνώσεις και την εμπειρία των Στελεχών αυτών.
    Εάν κάποιος διαθέτει τα τυπικά προσόντα, δεν θέλει η υπηρεσία να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Στελέχους αυτού, επ’ωφελεία της χώρας?
    Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνον όφελος υπάρχει για τη χώρα και τις ΕΔ εάν διαγραφεί η πρόβλεψη αυτή.
    Άλλωστε δεν θα είναι κ πολλοί εκείνοι αυτής της κατηγορίας (ΕΟΘ) που θα έχουν και τα προσόντα και τα μόρια για να διαγωνιστούν για θέσεις εξωτερικού.

  • 6 Απριλίου 2017, 11:10 | Τάκης Παπαδόπουλος

    Δυσάρεστη έκπληξη. Θα παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία άτομα τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, άτομα με κανένα όραμα. Γινόμαστε κάθε ημέρα μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Εφόσον θέλουν να παραμείνουν και να προσφέρουν, όπως αυτοί λένε, θα πρέπει να μένουν ΟΧΙ με τον μισθό που ελάμβαναν στην ενέργεια, αλλα με την σύνταξή τους + 150 ευρώ.

  • 6 Απριλίου 2017, 11:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καλό το μέτρο της παραμονής στο στράτευμα για όσους το επιθυμούν μέχρι τα 58 έτη, αλλά ταυτόχρονα άδικο αφού πρόκειται μόνο για την κατηγορία των Αξιωματικών Κοινών Σωμάτων δηλαδή μόνο για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ.

  • 6 Απριλίου 2017, 10:55 | Φράγκος Κωνσταντίνος

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί άριστη προσέγγιση σε εθνικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
    Εθνικά ωφέλιμο διότι σε περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις εναντίον της Πατρίδας συνεχίζονται, περαιτέρω αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων από στελέχη, με δεδομένη τη μείωση των νεοπροσλαμβανομένων, τα οποία έχουν εμπειρία 35 ετών και διάθεση προσφοράς, εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν με θετικό πρόσημο από όποια θέση κληθούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Άμυνα.
    Επαγγελματικά ορθό διότι μέσω των αρμοδίων ανωτάτων συμβουλίων, κατόπιν μελέτης του φακέλου ενός εκάστου Αξιωματικού, θα αξιολογείται η συνολική του πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα επιλέγονται τελικά οι παραμένοντες ως ΕΟΘ οπότε δεν θα διαταράσσεται η ιεραρχική δομή.
    Με δεδομένη την αύξηση των ορίων ηλικίας στους λοιπούς εργαζομένους είνα κοινωνικά αποδεκτό διότι η αποστρατεία και συνεπώς η συναταξιοδότηση στην ηλικία των 53 ετών αποτελεί καταφανέστατη κοινωνική αδικία. Παράλληλα η συνέχιση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ενισχύει τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.
    Εν κατακλείδι αποτελεί την επιτομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτικής Ηγεσίας προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 6 Απριλίου 2017, 10:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η Πολιτική ηγεσιία κατανοώντας τους δύσκολους καιρους που περνάει η πατρίδα μας, με το συγκεκριμένο άρθρο διασφαλίζει να παραμείνουν στις τάξεις των Ε.Δ.έμπειρα στελέχη τα οποία θα εξακολουθήσουν να εργάζονται άγαστα και να προσφέρουν τις υπηρεσίές τους στον Ελληνικό Λαό, επιπλέον δημιουργει την εικόνα κοινωνικής και εργασιακής ισονομίας όταν άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερο εργασιακό βίο και τέλος σε αύτη την δύσκολη οικονομική κατάταση που βίώνουμε όλοι μας δημιουργει ένα δίχτυ ασφαλείας για πολλές οικογένειες συναδέλφων !!

  • 6 Απριλίου 2017, 10:35 | Νεκτάριος

    Ευχάριστη εξέλιξη για όσους επιθυμούν να παραμείνουν.Μακάρι να γίνει και Νόμος του κράτους σύντομα.

  • 6 Απριλίου 2017, 09:53 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ

    Είναι αδιανόητο για την κοινωνία εν έτη 2017, να υπάρχουν εργαζόμενοι που να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 52 ετών, όταν οι άλλοι συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έως τα 67 και πλέον έτη.
    Επιτέλους πρυτάνευσε η κοινή λογική και δύνεται η δυνατότητα σε αξιόλογα στελέχη των Ε.Δ. με επαγγελματική εμπειρία, να παραμείνουν στο στράτευμα και να προσφέρουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει στα 35 χρόνια υπηρεσίας-προσφοράς στις Ε.Δ.

  • 6 Απριλίου 2017, 09:48 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κρίνω πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δίνει λύση σε ένα χρόνιο αίτημα πολλών στελεχών των Ε.Δ., που επιθυμούν να παραμείνουν στο στράτευμα και να συνεχίσουν να προσφέρουν με την εμπειρία τους και την επαγγελματική κατάρτιση. Δεν μπορεί από την μία η κοινή γνώμη να μιλά για στρατιές νεότατων συνταξιούχων, χωρίς όμως και από την άλλη να μην δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη να παραμείνουν εφ’ όσον το επιθυμούν. Εύχομαι η συγκεκριμένη πρόταση να γίνει και Νόμος του κράτους.

  • 6 Απριλίου 2017, 00:24 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ

    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

  • 6 Απριλίου 2017, 00:56 | ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Αρνητικό εν μέρει η πλήρη παυση αποζημίωσης όσων λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (εξουδετέρωσεις καταδύσεις άλματα κτλ) πού ενω έως σήμερα ασκούν τα καθήκοντά τους ανελλιπώς θα βρεθούν την επόμενη σε δύσκολη κυριως ψυχολογική κατάσταση λόγω ότι δεν θα αμοιβονται πλεον. Πρότασή μου η αποζημίωση να καθορισθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.ειναι ομως μια εξαιρετικη προταση.

  • 5 Απριλίου 2017, 23:43 | Νίκος Ντιγκος

    Ο νομοθέτης πρέπει να προβλέψει και όσους Αξιωματικους προέρχονται από ΕΜΘ οι οποίοι εισήλθαν στο στράτευμα σε ηλικία 21 ετών και άνω και έχοντας πραγματική υπηρεσία 32 έτη αποστρατευονται ευδοκιμως λόγω ηλικίας 53 ετών Λοχαγος/Υποπλοιαρχος.

  • 5 Απριλίου 2017, 23:14 | Νίκος Ντιγκος

    Πολύ καλή η αναμενόμενη εξέλιξη προκειμένου να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία συνάδελφοι που επιθυμούν να παραμείνουν πλέον της 35ετιας που με την εμπειρία τους και τη γνώση τους θα προσφέρουν επιπλεον στις ΕΔ. Αρνητικό εν μέρει η πλήρη παυση αποζημίωσης όσων λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (εξουδετέρωσεις καταδύσεις άλματα κτλ) πού ενω έως σήμερα ασκούν τα καθήκοντά τους ανελλιπώς θα βρεθούν την επόμενη σε δύσκολη κυριως ψυχολογική κατάσταση λόγω ότι δεν θα αμοιβονται πλεον. Πρότασή μου η αποζημίωση να καθορισθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Προσωπικα δεν υπάγομαι στην κατηγορία αυτή αλλά τη αδικία που θα επέλθει την βλέπω ήδη σε συναδέλφους που εκτελούν σχεδον καθημερινά τα παραπανω

  • 5 Απριλίου 2017, 23:45 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΕΜΠΕΙΡΟΙ . ΜΑΚΑΡΙ.

  • 5 Απριλίου 2017, 22:27 | ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ. μας δίνεται η δυνατότητα να εργαστούμε στο αντικείμενο που αγαπήσαμε, βιώσαμε και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας.
    Πάρα ταύτα τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού ( Υ/ΚΤ ) πως θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να μεταδίδουν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους χωρίς να καταδύονται ή να πέφτουν με το αλεξίπτωτο , κόβοντας αυτό το προνόμιο ( και το οικονομικό επίδομα ) πως θα διδάξει καταδύσεις κάποιος χωρίς να καταδυθεί.
    Οπωσδήποτε είναι μια πολύ καλή εξέλιξη που δίνει την δυνατότητα σε στελέχη να παραμένουν ενεργά και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

  • 5 Απριλίου 2017, 21:47 | Γιωργος

    Επιτέλους η πολιτική ηγεσία εισάκουσε ένα δίκαιο αίτημα των εμπειρότερων εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ.Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψιν τη πολυετή τους υπηρεσία και αναγνωρίζοντας την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν συλλέξει τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν να υπηρετούν τη πατρίδα στη πλέον παραγωγική τους ηλικία.

  • 5 Απριλίου 2017, 21:59 | Σταύρος Σκαρλάτος

    Πολύ καλή εξέλιξη για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συνεχίσουν και πέραν της 35ετιας να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις υπηρεσίες τους στις Ε.Δ. Βοηθάει πολλές οικογένειες συναδέλφων στην δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που νοιώθουν ζωντανοί και δυνατοί να συνεχίσουν να εργάζονται στο αντικείμενο για το οποίο επένδυσε η πατρίδα επάνω τους. Τέλος για μια μικρή μερίδα συναδέλφων του Π.Ν (Δεν γνωρίζω αν ισχύει για τα άλλα σώματα) που καταταχτήκαμε σε ηλικία 15 ετών και τώρα είμαστε 50, στην πιο παραγωγική μας ηλικία, μας δίνεται η δυνατότητα να εργαστούμε στο αντικείμενο που αγαπήσαμε, βιώσαμε και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας.

  • 5 Απριλίου 2017, 21:58 | Παύλος Φ.

    Εύχομαι το συγκεκριμένο άρθρο να γίνει και νόμος του Κράτους αφού θα δίνει το δικαίωμα σε Αξιωματικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και γνώσης να συνεχίσουν να προσφέρουν στις ένοπλες δυνάμεις όταν άλλη συνάδελφοι τους έφευγαν μεταξύ 25 και 30 χρονών υπηρεσίας για να προλάβουν να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη και εφάπαξ.

  • 5 Απριλίου 2017, 21:24 | Προκόπης

    Ευχάριστη εξέλιξη για όσους συναδέλφους εχουν κλείσει 35ετία και θέλουν να συνεχίσουν λίγο ακόμη σε ενέργεια,ταυτόχρονα κλείνουν και στόματα πολιτών που κατηγορούν εμάς οτι φεύγουμε νωρίς για συνταξιοδότηση..!!!!

  • 5 Απριλίου 2017, 19:56 | Στέλιος

    Εξέλιξη που δίνει την δυνατότητα σε στελέχη να παραμένουν ενεργά.Να προσφέρουν με την εμπειρία τους και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες Αξιωματικούς.