Άρθρο 15 Αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού

1. Η κάλυψη των θέσεων και των αναγκών σε προσωπικό της παρ. 1 του άρθρου 13 δύναται να πραγματοποιηθεί και με απόσπαση για διάστημα μέχρι τριών (3) ετών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά για τρία (3) έτη ακόμα, μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων πάντως των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των ανεξάρτητων αρχών, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του παρόντος διατάξεις. Ο χρόνος της απόσπασης του προσωπικού της παρούσας λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας δημόσιου υπαλλήλου στη θέση που οργανικά κατέχει, ή ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα από το οποίο αποσπάται.
2. Αν ανατεθούν σε αποσπασμένο υπάλληλο καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ο χρόνος άσκησης αυτών των καθηκόντων θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση και καθήκοντα προϊσταμένου αντίστοιχης οργανικής μονάδας στον φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος για κάθε έννομη συνέπεια.
3. Οι αποδοχές των αποσπασμένων καθορίζονται σύμφωνα με τις παρ. 3 έως 7 του άρθρου 14. Σε κάθε περίπτωση, οι αποσπασμένοι κατά τον χρόνο της απόσπασής τους λαμβάνουν αποδοχές συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με εκείνες της οργανικής τους θέσης ή της θέσης από την οποία αποσπώνται, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσης και με οποιαδήποτε ονομασία οριζόμενων ειδικών επιδομάτων.
4. Η παρ. 1 ισχύει έως τις 31.12.2022. Μετά το χρονικό αυτό σημείο, η κάλυψη των θέσεων και των αναγκών σε προσωπικό της παρ. 1 του άρθρου 13 δύναται να πραγματοποιείται και με απόσπαση, μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.