Άρθρο 14 Διορισμός και υπηρεσιακή κατάσταση προσωπικού

1. Σε όλα τα θέματα του προσωπικού του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. που αφορούν στην πρόσληψη, τη διαδικασία επιλογής, τον διορισμό και τα σχετικά με αυτόν προσόντα, την υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη, τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, την πειθαρχική ευθύνη, τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης και τις σχετικές διαδικασίες, εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, εφόσον από τον παρόντα νόμο δεν προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση.
2. Ως προσόντα διορισμού και πρόσληψης του προσωπικού του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ορίζονται τα εξής:
α) Για τις θέσεις του τακτικού προσωπικού, απαιτούνται τα προσόντα που προβλέπονται στο π.δ. 50/2001 (Α’ 39) και επιπλέον πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας για τους υπαλλήλους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ),
β) για τις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 50/2001, ως ελάχιστα προσόντα πρόσληψης απαιτούνται η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής, σε συναφείς γνωστικούς τομείς, η άριστη γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας και εξειδικευμένη γνώση σε αντικείμενα συναφή με τον σκοπό του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., η οποία αποδεικνύεται είτε με τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία, είτε με συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές,
γ) Οι νομικοί σύμβουλοι που στελεχώνουν το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης είναι δικηγόροι ή κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής, έχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα συναφές με το αντικείμενο του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., τουλάχιστον τριετή σχετική επαγγελματική εμπειρία και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η επιλογή και η πρόσληψη των νομικών συμβούλων διενεργούνται με απόφαση του Δ.Σ., κατόπιν εισήγησης τριμελούς επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. και αποτελείται από τον Γενικό Διευθυντή του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και ένα μέλος Δ.Ε.Π., με ειδίκευση σε συναφές γνωστικό αντικείμενο. Η Επιτροπή εξετάζει τα προσόντα των υποψηφίων ως προς τις απαιτήσεις και τα καθήκοντα των θέσεων, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. τουλάχιστον είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής.
3. Οι συμβάσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δύνανται να ανανεώνονται από τη λήξη τους, έως τρία (3) έτη κάθε φορά, με απόφαση του Δ.Σ., μετά από έγκριση πάντως της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280).
4. Οι αποδοχές των εργαζομένων που καλύπτουν θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 19. Οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
5. Στους προϊσταμένους των διευθύνσεων, αυτοτελών τμημάτων και τμημάτων καταβάλλεται, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους, μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης. Το ύψος του επιδόματος ορίζεται, κατά βαθμίδα θέσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπεται στην παρ. 13 του άρθρου 19 και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από αυτά που προβλέπονται στις περ. αε΄ και αζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), κατά περίπτωση. Μέχρι την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης, το ύψος του επιδόματος θέσης ορίζεται σύμφωνα με τις περ. αε΄ και αζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015.
6. Για εργασία που παρασχέθηκε πέραν του νόμιμου ωραρίου από το προσωπικό του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., συμπεριλαμβανομένου του αποσπασμένου σε αυτόν προσωπικού, εφαρμόζονται οι παρ. Α, Β και Γ3 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015.
7. Στις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που καταρτίζονται κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., περιλαμβάνονται όροι δεοντολογίας, με τους οποίους δεσμεύονται τα στελέχη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ως προς την αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με τις δραστηριότητες του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση παράβασής τους.