ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΠΟΡΟΙ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Άρθρο 9 Εσωτερική διάρθρωση

1. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) συστήνονται και λειτουργούν τέσσερις (4) Διευθύνσεις και δυο (2) Αυτοτελή Τμήματα:
α) Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης, η οποία έχει ως βασική αποστολή τη σύνταξη και εκτέλεση του Προγράμματος Δανεισμού και Διαχείρισης Χρέους του Ελληνικού Δημοσίου και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, του χαρτοφυλακίου παραγώγων και των ταμειακών διαθεσίμων . Η Διεύθυνση μεριμνά για την επεξεργασία («documentation») των χρηματοπιστωτικών συμβάσεων που συνάπτει ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., καθώς επίσης και για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και παρέχει άμεσα στοιχεία για οποιαδήποτε πράξη εκτελεί προς τη Διεύθυνση Ανάλυσης Κινδύνων και Συμμόρφωσης και τη Διεύθυνση Διακανονισμού και Ελέγχου Συναλλαγών. Η ως άνω Διεύθυνση αποτελείται από τα εξής Τμήματα:
αα) Τμήμα Δανεισμού και Διαχείρισης Διαθεσίμων, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Προετοιμάζει και εκτελεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τον δανεισμό αυτού μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, ιδιωτικών τοποθετήσεων, δημοπρασιών και λοιπών μορφών χρηματοδότησης από τις αγορές ή από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
ii. Διενεργεί την αρχική αποτίμηση εύλογης αξίας (initial fair value evaluation) για κάθε συναλλαγή.
iii. Αξιολογεί προτάσεις χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου.
iv. Προβαίνει σε επαναγορές, συμπληρωματικές εκδόσεις ή ανταλλαγές τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
v. Διευκολύνει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω πράξεων αγορών, πωλήσεων ή δανεισμού τίτλων, εντός προκαθορισμένων ορίων.
vi. Εκτελεί τον βραχυχρόνιο δανεισμό και τις τοποθετήσεις διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου με κατάλληλα χρηματοοικονομικά μέσα και ιδίως, καταθέσεις, εκδόσεις εμπορικών γραμματίων (European Commercial Paper), συμφωνίες επαναγοράς (repos και reverse repos).
Vii. Εκτελεί βραχυχρόνιες χρηματοοικονομικές πράξεις με φορείς διαχείρισης δημοσίου χρέους λοιπών χωρών.
viii. Παρακολουθεί τη δευτερογενή αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβανομένης της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ) και παρέχει σχετική πληροφόρηση στις λοιπές οργανικές μονάδες του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
ix. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύναψη δανείων προς τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου τομέα.
x. Προετοιμάζει τη γνωμοδότηση σχετικά με τον δανεισμό των δημοσίων επιχειρήσεων κατά την περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 4 και εκτελεί τη διαδικασία της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 4.
αβ) Τμήμα Ανάλυσης Αγορών και Σχέσεων με τους Επενδυτές, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Συντάσσει το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου.
ii. Συντάσσει περιοδικούς απολογισμούς εκτέλεσης του Προγράμματος Δανεισμού και Διαχείρισης.
iii. Συντάσσει τον ετήσιο απολογισμό δανεισμού και διαχείρισης.
iv. Ενημερώνει τις ιστοσελίδες και εκδίδει τις ανακοινώσεις του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.
v. Προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη, κατά την κρίση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., επικοινωνία και ενέργεια για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όπως πιστωτικών ιδρυμάτων, θεσμικών επενδυτών, μικροεπενδυτών, των διεθνών οργανισμών, των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, ιδίως μέσω άμεσης επικοινωνίας ή με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.
vi. Αναπτύσσει και διατηρεί τις σχέσεις του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με τους επενδυτές.
αγ) Τμήμα Συμβάσεων, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Συντάσσει κάθε διοικητική πράξη ή σύμβαση για τη συνομολόγηση δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
ii. Καταρτίζει, ερμηνεύει και επεξεργάζεται τους όρους των συμβάσεων δανεισμού από πιστωτικά ιδρύματα ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (documentation).
iii. Παρακολουθεί την εκτέλεση των συμβατικών όρων των δανείων, εκτός από εκείνους που αναφέρονται στην εξυπηρέτηση.
iv. Παρακολουθεί την οργάνωση και λειτουργία αντίστοιχων οργανισμών διαχείρισης δημοσίου χρέους του εξωτερικού, την εξέλιξη του δημοσίου χρέους άλλων χωρών και τα βασικά μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.
v. Φυλάσσει τα πρωτότυπα των δανειακών συμβάσεων και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο ή αρχείο ηλεκτρονικής μορφής.
vi. Τηρεί υποδείγματα ομολογιών, γραμματίων και γενικά κάθε τίτλου ή χρεογράφου που έχει τεθεί σε κυκλοφορία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
vii. Εκτυπώνει και χειρίζεται τους αντιπροσωπευτικούς των δημοσίων δανείων τίτλους, μεριμνά για την προμήθεια ειδικού χαρτιού εκτύπωσής τους και προβαίνει σε αντικαταστάσεις τίτλων σε περίπτωση φθοράς, απώλειας, κλοπής η καταστροφής τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
αδ) Τμήμα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Αξιολογεί τις προτάσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
ii. Τιμολογεί, διαπραγματεύεται και συνάπτει διαχειριστικές πράξεις παραγώγων.
iii. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου προς φορείς του δημοσίου τομέα.
iv. Γνωμοδοτεί στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τις πράξεις διαχείρισης χρέους δημοσίων επιχειρήσεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α’ 314).
β) Διεύθυνση Διακανονισμού και Ελέγχου Συναλλαγών, η οποία έχει ως βασική αποστολή την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, την εκτέλεση και λογιστική καταγραφή του προϋπολογισμού δημοσίου χρέους, των εισπράξεων και πληρωμών, την επικύρωση και τον διακανονισμό των χρηματοοικονομικών πράξεων που διενεργούνται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης και την παροχή στοιχείων σε κρατικούς και διεθνείς θεσμικούς φορείς. Η Διεύθυνση αποτελείται από τα εξής Τμήματα:
βα) Τμήμα Προϋπολογισμού και Εξυπηρέτησης Δημοσίου Χρέους, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, προβαίνοντας σε πληρωμή τόκων, χρεολυσίων και παράλληλων δαπανών.
ii. Μεριμνά για την εμφάνιση των πιστωτικών εσόδων στον κρατικό Προϋπολογισμό.
iii. Μεριμνά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του δημοσίου χρέους, καθώς και για τη διενέργεια των εισπράξεων και πληρωμών που προκύπτουν από τη διαχείριση των κρατικών διαθεσίμων.
iv. Συντάσσει συγκεντρωτικούς και αναλυτικούς πίνακες προβλέψεων πληρωμών κάθε είδους δανείων, ενημερώνοντας την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
v. Υπολογίζει τους τόκους σε δεδουλευμένη βάση για την παροχή στοιχείων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
vi. Συντάσσει τοκοχρεωλυτικούς πίνακες.
vii. Τηρεί πίνακες εκτίμησης μελλοντικών, κατά οικονομικό έτος, υποχρεώσεων πληρωμών, βάσει των οικείων συμβατικών όρων και κειμένων συναφών διατάξεων, των συνθηκών της κεφαλαιαγοράς, των τρεχουσών νομισματικών ισοτιμιών και των προγραμματιζόμενων νέων δανεισμών.
viii. Τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία αναφορικά με την εν γένει εξυπηρέτηση των δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, την έκδοση εντολών πληρωμής και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους, καθώς και τη σχετική με τα ανωτέρω αλληλογραφία.
ix. Τηρεί πίνακες παρακολούθησης της εξέλιξης απόσβεσης των ρυθμισμένων προπολεμικών, σε ξένο νόμισμα και δραχμές, ομολογιακών δανείων.
x. Μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων αναφορικά με τη λειτουργία του χρεολυσίου των προπολεμικών ομολογιακών δανείων σε ξένο νόμισμα και παρακολουθεί την κάλυψή του σε ετήσια βάση.
xi. Παρέχει στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του προσχεδίου και του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και της εισηγητικής έκθεσης στο κεφάλαιο που αφορά στο δημόσιο χρέος.
xii. Παρέχει στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής σε θέματα δημοσίου χρέους.
xiii. Παρέχει προϋπολογιστικά στοιχεία σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
ββ) Τμήμα Ελέγχου Συναλλαγών, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Διενεργεί, κατόπιν της αρχικής αποτίμησης εύλογης αξίας (initial fair value valuation), την αξιολόγηση κάθε συναλλαγής.
ii. Επικυρώνει τις χρηματοοικονομικές πράξεις και συναλλαγές που διενεργούνται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης, ελέγχοντας ότι συνάδουν με τις συμφωνίες με τα αντισυμβαλλόμενα μέρη.
iii. Προβαίνει σε διακανονισμό, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος που ενεργεί ως πράκτορας πληρωμών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, όλων των χρηματοοικονομικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης.
iv. Ελέγχει εκ των υστέρων κάθε χρηματοοικονομική πράξη και συναλλαγή που διενεργείται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης, ώστε να διαπιστώσει εάν εκτελέστηκαν εντός των συμφωνηθέντων ορίων και εάν εναρμονίζονται με τις πολιτικές χρηματοδότησης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου (post trade compliance).
v. Διενεργεί ανεξάρτητη επαλήθευση τιμών επί των χρηματοοικονομικών πράξεων και συναλλαγών που εκτελούνται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης. Κάθε συναλλαγή, η οποία παρουσιάζει τιμές εκτός αγοράς (off market transaction), επισημαίνεται και αναφέρεται αμελλητί στο Τμήμα Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών και Λειτουργικών Κινδύνων της Διεύθυνσης Ανάλυσης Κινδύνων και Συμμόρφωσης, καθώς και στον Γενικό Διευθυντή.
vi. Συλλέγει και διαχειρίζεται δεδομένα από όλες τις εκτελεσθείσες συναλλαγές.
vii. Διατηρεί και ενημερώνει τη βάση δεδομένων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
viii. Συντάσσει αναφορές για κάθε συναλλαγή.
ix. Προβαίνει σε έλεγχο, καταμέτρηση και καταστροφή των εξοφλούμενων ή αποσυρόμενων από την κυκλοφορία τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
βγ) Τμήμα Λογιστικής Δημοσίου Χρέους και Αναφορών, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Καταγράφει λογιστικά και παρακολουθεί το σύνολο των εισπράξεων και πληρωμών που αφορούν στο δημόσιο χρέος και τα κρατικά διαθέσιμα.
ii. Τηρεί συγκεντρωτικά βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή, των κινήσεων ανάληψης, εξυπηρέτησης και διαμόρφωσης του δημοσίου χρέους.
iii. Παρακολουθεί τους λογαριασμούς εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να υπάρχει συμφωνία των πληρωμών με τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
iv. Μεριμνά για την τακτοποίηση των πληρωμών δημοσίου χρέους και των ταμειακών διαθεσίμων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για τη συμφωνία των αντίστοιχων εγγραφών με τον Υπόλογο Συμψηφισμών.
v. Καταρτίζει συγκριτικούς και στατιστικούς πίνακες για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, συντάσσει το σχετικό ισοζύγιο και τους πίνακες, στο κεφάλαιο της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού που αφορά στο δημόσιο χρέος.
vi. Συμμετέχει στη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων δημοσίου χρέους.
vii. Παρέχει τα αναγκαία λογιστικά και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος σε διεθνή και ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα, οικονομικούς οργανισμούς και υπηρεσίες.
viii. Συγκεντρώνει, μελετά και επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με τον εν γένει δανεισμό του δημόσιου τομέα, για την κατάρτιση πινάκων χρέους γενικής κυβέρνησης.
ix. Μεριμνά για τη συμφωνία των πρωτοκόλλων καταστροφής των τίτλων του Δημοσίου με τα λογιστικά στοιχεία των πληρωτριών τραπεζών εσωτερικού και εξωτερικού.
γ) Διεύθυνση Ανάλυσης Κινδύνων και Συμμόρφωσης, η οποία μεριμνά για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και λειτουργικών κινδύνων. Για τον σκοπό αυτό, παρακολουθεί και προβαίνει σε αναλύσεις των παραμέτρων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, θεσπίζει όρια κινδύνων και ορίζει ένα βέλτιστο υπόδειγμα χαρτοφυλακίου αναφοράς, όπως επίσης είναι αρμόδια για τον έλεγχο συμμόρφωσης της λειτουργίας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., προς το κανονιστικό πλαίσιο, τις εσωτερικές πολιτικές και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η Διεύθυνση αποτελείται από τα εξής Τμήματα:
γα) Τμήμα Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών και Λειτουργικών Κινδύνων, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Χαράσσει τη στρατηγική για τη διαχείριση των κινδύνων που ενυπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου χρέους.
ii. Εισηγείται και παρακολουθεί τα όρια των παραμέτρων κινδύνου του χαρτοφυλακίου.
iii. Προσδιορίζει το βέλτιστο υπόδειγμα χαρτοφυλακίου αναφοράς (benchmark portfolio), βάσει του οποίου επιτυγχάνονται η εύρεση και ο προσδιορισμός του αποτελεσματικού ορίου για τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους με όρους κόστους-κινδύνου (risk analysis).
iv. Αναλύει τα δεδομένα που συλλέγει το Τμήμα Ελέγχου Συναλλαγών και τις δραστηριότητες διαχείρισης πραγματικών κινδύνων.
v. Παρακολουθεί το συνολικό χαρτοφυλάκιο χρέους, περιλαμβανομένων των διαχειριστικών πράξεων και προβαίνει στις απαιτούμενες αναλύσεις των παραμέτρων του, όπως σε: i) αναλύσεις και προβλέψεις των ταμειακών ροών κάτω από συγκεκριμένα σενάρια και «stress tests» από το υφιστάμενο και το μελλοντικό χαρτοφυλάκιο χρέους, σε συνδυασμό με τους αναλαμβανόμενους κινδύνους αγοράς (cash flow at risk), ii) αναλύσεις για την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου του δημοσίου χρέους με όρους παρούσας αξίας (value at risk) βάσει όμοιων σεναρίων, iii) αναλύσεις ευαισθησίας του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους (sensitivity analysis), iv) αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (Debt Sustainability Analysis), v) προσδιορισμό των «ταμειακών κενών» του Ελληνικού Δημοσίου (gap analysis).
vi. Παρακολουθεί τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένων του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπούς κινδύνους αγοράς σε ενοποιημένη βάση.
vii. Ιεραρχεί και αντιμετωπίζει τους λειτουργικούς κινδύνους του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., όπως εκείνους που αφορούν ζητήματα προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κινδύνους πληροφοριακών συστημάτων.
viii. Ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, και πάντως τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, τον Γενικό Διευθυντή για θέματα της αρμοδιότητάς του και οπωσδήποτε για τα ζητήματα που αφορούν στην παρακολούθηση κινδύνων και τη θέσπιση ορίων.
ix. Αναλύει τις εκθέσεις του Τμήματος Ελέγχου Συναλλαγών για κάθε συναλλαγή.
γβ) Τμήμα Συμμόρφωσης, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Διενεργεί εκ των υστέρων έλεγχο των χρηματοοικονομικών πράξεων και συναλλαγών που εκτελούνται από τη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης (post trade compliance) σε ευρύτερα χρονικά διαστήματα από το Τμήμα Ελέγχου Συναλλαγών της Διεύθυνσης Διακανονισμού και Ελέγχου Συναλλαγών και τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.
ii. Ελέγχει αν ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ακολουθεί τις εσωτερικές πολιτικές και τηρεί τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις, καθώς και αν η λειτουργία του είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
δ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, η οποία έχει ως βασική αποστολή τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του. Η Διεύθυνση αποτελείται από τα εξής Τμήματα:
δα) Τμήμα Διοικητικού, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Είναι αρμόδιο για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και ιδιαίτερα των οργάνων διοίκησης αυτού.
ii. Τηρεί το αρχείο πρωτοκόλλου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και διενεργεί επικυρώσεις εγγράφων.
iii. Επιμελείται, οργανώνει και ενημερώνει διαρκώς αρχείο εισερχομένων και εξερχομένων δικαστικών εγγράφων.
iv. Μεριμνά για κάθε υπηρεσιακό ζήτημα του προσωπικού, καθώς και για την πρακτική άσκηση φοιτητών στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
v. Τηρεί μητρώο των υπαλλήλων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ανά είδος εργασιακής σχέσης και αρχαιότητα.
vi. Μεριμνά για την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού.
vii. Μεριμνά για την οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης του προσωπικού.
δβ) Τμήμα Οικονομικού, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.
ii. Μεριμνά για θέματα μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων του προσωπικού.
iii. Μεριμνά για την πληρωμή λογαριασμών, μισθωμάτων και λοιπών λειτουργικών δαπανών του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
iv. Διενεργεί τις απαιτούμενες προμήθειες για την κάλυψη των αναγκών του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
v. Μεριμνά για τη συντήρηση των περιουσιακών στοιχείων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ιδιαίτερα των κτηριακών εγκαταστάσεων στις οποίες στεγάζεται, καθώς επίσης και του εξοπλισμού.
δγ) Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
i. Διενεργεί τη μηχανογραφική υποστήριξη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του.
ii. Μεριμνά για την ορθή εφαρμογή και συντήρηση λογισμικών και εξειδικευμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία εξυπηρετούν την προετοιμασία και την εκτέλεση χρηματοοικονομικών πράξεων.
iii. Μεριμνά για τη βελτίωση των διαδικασιών ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
iv. Υποστηρίζει και ενημερώνει τους χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και μεριμνά για την εκπαίδευσή τους σε θέματα χειρισμού και αξιοποίησης των συστημάτων αυτών.
v. Διερευνά και συντάσσει εισηγήσεις για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν στη χρήση, την επέκταση, τη βελτίωση των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, καθώς και των συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικού ελέγχου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και παρακολουθεί τις σχετικές διαδικασίες.
vi. Μεριμνά για την ένταξη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. σε αναπτυξιακά, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης, ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα τμήματα της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Πληροφορικής.
ε) Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Γενικό Διευθυντή και είναι αρμόδιο για τη νομική υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ιδίως σε θέματα δημόσιου δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους. Ειδικότερα, το εν λόγω τμήμα είναι αρμόδιο για:
εα) Tη συμμετοχή στον σχεδιασμό νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων σε θέματα αρμοδιότητας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς και για την κατάρτιση των σχεδίων των προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων του Δ.Σ. και του Γενικού Διευθυντή.
εβ) Tη μελέτη, την επεξεργασία, τον έλεγχο και την υποβολή εισηγήσεων σε ζητήματα που θέτει ο Γενικός Διευθυντής.
εγ) Tη συμμετοχή, για την υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., στην προετοιμασία, τη σύναψη και την εκτέλεση κάθε είδους σύμβασης που συνάπτει ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., ιδίως δανείων, διαχείρισης χρέους, δημόσιων συμβάσεων, συμβάσεων εργασίας και μίσθωσης, με ημεδαπούς ή αλλοδαπούς αντισυμβαλλόμενους.
εδ) Tη συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους, καθώς και με τους αλλοδαπούς νομικούς ή χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. για υποθέσεις του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
εε) Tην εν γένει παροχή νομικής υποστήριξης σε θέματα που του αναθέτουν το Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής.
εστ) Tην καταγραφή και παρακολούθηση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
στ) Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Γενικό Διευθυντή και έχει ως βασική αποστολή τον έλεγχο της αποδοτικότητας των διαδικασιών και της εφαρμογής του νόμου και των εσωτερικών πολιτικών του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού έχει, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
στα) Tον έλεγχο επάρκειας και εφαρμογής των συστημάτων διοίκησης και λειτουργίας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ..
στβ) Tην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον Γενικό Διευθυντή και το Τμήμα Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών και Λειτουργικών Κινδύνων της Διεύθυνσης Ανάλυσης Κινδύνων και Συμμόρφωσης, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου.
στγ) Tη διασφάλιση, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, της ορθής, αποτελεσματικής και ασφαλούς διαχείρισης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων.
στδ) Tην αξιολόγηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικού της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, της λειτουργίας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., βάσει του προϋπολογισμού και των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
στε) Tον εντοπισμό και την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων παράτυπης συμπεριφοράς, παραβίασης της ακεραιότητας και διαφθοράς, η οποία συντελείται με την εμπλοκή υπαλλήλων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.
στστ) Tη διενέργεια προγραμματισμένων και έκτακτων εσωτερικών ελέγχων με εντολή του Γενικού Διευθυντή ή του Δ.Σ.
2. Στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. συστήνεται και λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τον ν. 4831/2021 (Α’ 170).