Άρθρο 02 – Ορισμοί

1. Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.
2. Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη στήθους ή τριχοφυΐας.

  • 7 Ιουνίου 2017, 15:31 | Γιώργος

    Παρ. 2. «χρωματοσωμικά» και «γονιδιακά» είναι πρακτικά το ίδιο. Επειδή υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό γονιδίων που βρίσκονται στα ριβοσώματα (το οποίο κληρονομεί κανείς μόνο από τη μητέρα), μπορεί να καταργηθεί το «χρωματοσωμικά» και να διατηρηθεί το «γονιδιακά». Στο δεύτερο εδάφιο το «πρόσωπο» να αντικατασταθεί με «άτομο», ώστε να μη γίνεται σύγχυση με το πρόσωπο του κεφαλιού.

  • 7 Ιουνίου 2017, 11:26 | Λεωνίδας

    Θεωρώ πως την ταυτότητα φύλου την αποκτάς όταν γεννιέσαι διότι γεννιέσαι ή αγόρι ή κορίτσι. Αν κάποιος/κάποια θέλει να αλλάξει φύλο, παρεμβαίνει στην φυσιολογικότητα του και επομένως παύει να είναι φυσιολογικός/ή. Άρα ορίζεται λάθος η έννοια της ταυτότητας του φύλου.

  • 6 Ιουνίου 2017, 15:04 | Φώτης Α.

    «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό ‘antivirus magazine’ που κυκλοφορεί σήμερα, με το εξώφυλλο του αφιερωμένο στον Αλ. Τσίπρα.

    «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ φαντάζει ως πολυτέλεια την εποχή της κρίσης, όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι εκ των ουκ άνευ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης», τονίζει και αναφέρεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, που βρίσκεται σε διαβούλευση, μετά την ψήφιση του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, λέγοντας:

    «Ομόφυλα ζευγάρια περπατάνε μαζί στο δρόμο γιατί νιώθουν πως είναι πια αποδεκτοί και αποδεκτές, πως έχουν περάσει από το σκοτάδι στο φως και δεν θα δεχτούν να γυρίσουν ποτέ πίσω. Οι θεσμικές αλλαγές δημιουργούν μακροπρόθεσμα και κοινωνική νοοτροπία. Και έπειτα απ’ τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο. Και ξέρετε, αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν. Δεν μπορούν να ανατραπούν».

    http://www.thetoc.gr/politiki/article/prwtoselidi-sunenteuksi-tou-aleksi-tsipra-se-lgbtq-periodiko

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ακούγονται και στην Ελλάδα αυτά τα (αυτονόητα για άλλες δυτικές χώρες) λόγια και μάλιστα από τα ΠΙΟ επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας!

  • 6 Ιουνίου 2017, 11:24 | Χρήστος Μπονατάκης

    «Το φύλο αναφέρεται στα βιολογικά χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν τους ανθρώπους ως ΑΡΣΕΝΙΚΟ ή ΘΗΛΥΚΟ».
    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    (Η παραπάνω διατύπωση είναι σαφώς επιστημονικός ορισμός κι όχι φυσικά …ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ, όπως ο ορισμός του σχεδίου νόμου).

    Ενίοτε, μπορεί να υπάρξουν παθολογικές καταστάσεις και δυσλειτουργίες, που επηρεάζουν τα ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ και ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ χαρακτηριστικά του φύλου.

    Ο δε ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.
    (Glezerman M. Yes, there is a female and a male brain: Morphology versus functionality. PNAS, 2016)

    Το γεγονός αυτό βεβαιώνει μία σημαντική σχετική μελέτη η οποία μελέτησε έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό. Δηλαδή: 949 άτομα 8–22 ετών, 428 άρρενες, 521 θήλεις.
    (Sex differences in the structural connectome of the human brain Ingalhalikar et al. PNAS 2014)

    Και όχι όπως συνέβη στην Αμερική, όπου πάνω απλά σε μία «έρευνα» της E. Hooker …60 ατόμων[!!] με τα 30 διαλεγμένα από από την «Mattachine Society» -μία οργάνωση με σκοπό την ενσωμάτωση των ομοφυλοφίλων στην κοινωνία(!)- βασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός της ομοφυλοφιλίας ως ψυχιατρικής διαταραχής, κάτι που αποφασίστηκε δια ψηφοφορίας στην Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία με 58% πλειοψηφία).
    P Kameron, K Kameron. Re-Examining Evelyn Hooker: Setting the Record Straight with Comments on Schumm’s (2012) Reanalysis Marriage and family review, 2012;48
    Drescher J, Stein T, Byne WM. Homosexuality, gay and lesbian identities and homosexual behavior. in Kaplan H, Sadock B(eds): Comprehensive Textbook of Psychiatry, 8th ed. Williams &Wilkins 2004

    Στην Αμερική δηλαδή, συνέβη ακριβώς εκείνο που η Δρ. Michelle Cretella, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παιδιάτρων:
    «Ζούμε σε μια εποχή όπου Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΧΝΑ ΩΘΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΕΥΔΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ»!
    (https://www.acpeds.org/normalizing-gender-dysphoria-is-dangerous-and-unethical)

  • 6 Ιουνίου 2017, 09:27 | Φώτης Α.

    Τολμούν (ελάχιστοι ευτυχώς προς το παρόν) και γράφουν σε ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση ότι «καταπιέζονται», που δεν μπορούν να βρίζουν δημοσίως τους ΛΟΑΤ και κατακρίνουν μάλιστα και τον αντιρατσιστικό νόμο, που τους εμποδίζει να κάνουν έκνομες ενέργειες εναντίον των διαφορετικών συμπολιτών τους.
    Καμαρώστε το θράσος τους σε ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση, φαντάζομαι πως φέρονται στους ανθρώπους που δεν τους αρέσουν στην προσωπική τους ζωή!

    Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή προς τους διαχειριστές, δυστυχώς άρχισαν να εμφανίζονται στην διαβούλευση κάποιοι ΠΟΛΥ εμπαθείς άνθρωποι, που ΕΜΦΑΝΩΣ πια ΔΕΝ θέλουν να εφαρμόζουν τους αντιρατσιστικούς νόμους του ελληνικού κράτους και το ομολογούν κιόλας ανερυθρίαστα.

    Έχω «άσχημα» νέα για μερικούς από εσάς, ο αντιρατσιστικός νόμος ΙΣΧΥΕΙ, DURA LEX SED LEX! Προσέχετε λοιπόν ΤΙ γράφετε δημοσίως και ΠΟΣΟ (πιθανόν να) προσβάλλετε με τα γραφόμενά σας τις μειονότητες των διαφορετικών από εσάς ανθρώπων!

  • 5 Ιουνίου 2017, 21:33 | Γιάννης

    Βάσει τίνος έχει αυτό το δικαίωμα; Με ποιές γνώσεις και ποιά ικανότητα μπορεί να αναγνωρίσει την ταυτότητα του φύλου του; Με το έτσι θέλω;
    Καταργείται η ιατρική επιστήμη;
    Με αυτά τα «δικαιώματα» υπονομεύεται καίρια η δομή της ύπαρξής μας ως άνθρωποι.

  • 5 Ιουνίου 2017, 16:17 | Αμβρόσιος Κ.

    Τέτοια παρέμβαση στη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, αποτελεί διαταραχή της και συνεπώς παρα την φύση επέμβαση επί του σώματος. Ακόμη κι ένας νουνεχής αγράμματος το αντιλαμβάνεται. Πως θα μπορέσει ένας άνθρωπος να διαχειριστεί με φυσιολογικότητα την αλλαγή των αναπαραγωγικών του οργάνων, χωρίς να διαταραχθεί ο εσωτερικός του κόσμος;

  • 5 Ιουνίου 2017, 10:02 | ΙΩΑΝΝΑ Α.

    Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου.
    Μια εν τω βάθει γνώση της φυσιολογίας της ανθρώπινης οντότητας στην ολότητα της και ο πραγματικός σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, ακυρώνουν αυτομάτως τις προσπάθειες επαναπροσδιορισμού φύλου.

  • 4 Ιουνίου 2017, 01:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ο

    Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όσους διαβάζουν τα σχόλια της διαβούλευσης και φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους , βλέποντας έκπληκτοι ένα κύμα συμπαράστασης στο εν λόγω νομοσχέδιο, και να τους τονίσω ότι από τα 117 σχόλια περίπου τα μισά και παραπάνω είναι από συγκεκριμένα άτομα π.χ ΦΩΤΗΣ Α που προσπαθούν να «γυρίσουν» το κλίμα υπέρ του νομοσχεδίου.
    ΠΡΟΣΟΧΗ
    Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σκοπός είναι ένας, δηλαδή να εισαχθεί από την πίσω πόρτα η υιοθεσία παιδιών από gay transexual κλπ

    Μη φοβάστε , γράψτε ,μην αφήνετε μια μικρή μειοψηφία να καπελώνει όπως πάντα την πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε εμείς οι απλοί πολίτες που:

    α) Δε θα θέλαμε σε καμία των περιπτώσεων να υιοθετούνται και συνεπώς να καταστρέφονται παιδικές ψυχούλες από Gay και άλλους αυτοπροσδιοριζόμενους

    β)Δε θα θέλαμε με τίποτα να καταδιωκόμαστε εμείς και τα παιδιά μας γιατί δηλώνουμε ότι δεν μας αρέσει η παρά φύσει εικόνα ενός ανώμαλου ζευγαριού **ήδη με τον αντιρατσιστικό νόμο διώκονται επιλεκτικά όσοι δεν αποδέχονται τα αίσχη αυτά.Και έπεται συνέχεια αν δεν τους σταματήσουμε τώρα…..

    γ)Δε θα θεωρούσαμε ασφαλή επιλογή να αφήσουμε ποτέ το παιδί μας να το κρατήσει ένας με τέτοια σεξουαλικά αποκλίνουσα συμπεριφορά.

    Υ.Γ Η συνέπεια των υποσχέσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη αλλά μόνο ως προς την προσπάθεια εκφύλισης, αποεθνικοποίησης , και αποΧριστιανοποίησης της Ελλάδας.+

    Έχουμε την ευθύνη της σιωπής μας Ο Λ Ο Ι

    Λυπάμαι για την κατάντια του Έθνους μας……

  • 3 Ιουνίου 2017, 01:09 | ΜΑΡΙΝΑ

    Δέν ἀποτελεῖ ὕβρη πρός τόν Δημιουργό καί Πλάστη τοῦ σύμπαντος κόσμου μία τέτοιου μεγέθους παρέμβαση στό ἔργο τοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος ὅλα τά «ἐποίησε καλά λίαν»;
    Ὤ, ἀλαζόνα νομοθέτα γιατί προκαλεῖς τόσο τήν δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ; Εἶναι δυνατόν νά προσδιορίζεται τό φύλο μέ βάση τίς ἀρρωστημένες καταστάσεις πού μπορεῖ νά βιώνει κάποιος ἄνθρωπος;
    «Καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς» διαβάζουμε στήν Γένεση. Ἄρσεν καί θῆλυ, ἅπαξ διά παντός!
    Ποιός ἔχει τό δικαίωμα νά φέρει πρός ψήφιση στήν Βουλή τέτοια καταστροφικά νομοθετήματα;
    Ποιός τοῦ ἔδωσε τό δικαίωμα νά καταργεῖ τούς φυσικούς νόμους καί νά φέρνει πρός ψήφιση στήν Βουλή ἀηδίες;
    Ἕως πότε θά ἀνεχόμαστε νά ὀνομάζουμε «δικαίωμα» τό κάθε πάθος καί διαστροφή;
    «Ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις…». Ἄν ζοῦσε στίς ἡμέρες μας ὁ ἱερός Ψαλμωδός, ἴσως δέν θά παρομοίαζε τόν σύγχρονο «ἄνθρωπο» μέ τά κτήνη, τά ὁποῖα λόγω τοῦ ὅτι λειτουργοῦν μέ τά ἔνστικτα δέν παραβιάζουν τούς νόμους τοῦ Θεοῦ… Οἱ πράξεις μας καταδεικνύουν ὅτι ἔχουμε κυλιστεῖ σέ ἀπύθμενο βοῦρκο καί ἔχουμε χάσει κάθε ἔλεγχο.

  • 2 Ιουνίου 2017, 07:41 | Αλέξανδρος

    Παρακαλούνται όλοι αυτοί οι (κατά φαντασίαν ευσεβείς αλλά κατ’ ουσίαν) μίζεροι μισάνθρωποι που μαζεύτηκαν εδώ μέσα για να σώσουν την ανθρωπότητα από την αμαρτία, όταν τους τελειώνουν τα αποστομωτικά θρησκευτικά επιχειρήματα του τύπου «θα πέσει φωτιά να μας κάψει,» ας μην πιάνουν στο στόμα τους και την επιστήμη. Φτάνει που κακοποιούν τις διδαχές του Χριστού, ας μην διαστρεβλώνουν και τις βασικές αρχές της βιολογίας, για να υποστηρίξουν την μισαλλοδοξία τους!

    Στη φύση τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και ασαφή από το σχήμα ΧΧ=κοριτσάκι και ΧΥ=αγοράκι.

    Ας αφήσουμε κατά μέρος τους μύκητες και τα φυτά για να μην πανικοβληθείτε οι στενόμυαλοι και ας πιάσουμε το βασίλειο των ζώων, στο οποίο ανήκουμε και οι άνθρωποι.

    Στα σεξουαλικά ήδη λοιπόν μπορεί να υπάρχουν:
    θηλυκά με ΧΧ και αρσενικά με Χ (έντομα),
    θηλυκά με ZW και αρσενικά με ZZ (πουλιά),
    θηλυκά που είναι θηλυκά γιατί αναπτύχθηκαν σε θερμό περιβάλλον και αρσενικά που είναι αρσενικά γιατί αναπτύχθηκαν σε ψυχρό (ερπετά),
    θηλυκά που είναι θηλυκά γιατί έχασαν σε μία μονομαχία ανδρικών μορίων (διάφορα ήδη σκωλήκων),
    αρσενικά που είναι αρσενικά γιατί γεννήθηκαν θηλυκά αλλά άλλαξαν φύλο επειδή το τελευταίο αρσενικό στο κοπάδι τους πέθανε (διάφορα ήδη ψαριών),
    αρσενικά που ομοιάζουν και φέρονται ως θηλυκά για να πλησιάζουν τα θηλυκά χωρίς ανταγωνισμό (διάφορα ήδη ψαριών ή μαλακίων όπως οι σουπιές)
    και θηλυκά που ομοιάζουν και φέρονται σαν αρσενικά για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα (διάφορα ήδη ζώων με κυριότερο παράδειγμα τις στικτές ύαινες).

    Αλλά επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί πιθανόν να φανούν «κινέζικα» σε μερικούς, ας περάσουμε και στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ καθ’ εαυτούς:

    Ένας άνθρωπος μπορεί σήμερα να είναι άνδρας παρότι γεννήθηκε γυναίκα, επειδή έχει έλλειψη συγκεκριμένου ενζύμου και ανέπτυξε ανδρικά γεννητικά όργανα στην εφηβεία του.

    Μπορεί κάποιος να είναι γυναίκα παρότι φέρει τα ΧΥ χρωμοσώματα διότι έχει οργανισμό αναίσθητο στα ανδρογόνα και συνεπώς γυναικείο σώμα. Ή γιατί το συγκεκριμένο χρωμόσωμα Υ δεν έχει το γονίδιο SRY, οπότε το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο (γυναικείο σώμα).

    Αντίθετα μπορεί κάποιος να είναι άνδρας παρότι φέρει δύο χρωμοσώματα Χ, επειδή το ένα από τα δύο ΕΧΕΙ το γονίδιο SRY όποτε το σώμα του είναι ανδρικό.

    Και υπάρχουν βέβαια και συνάνθρωποί μας με επιπλέον ή λιγότερα χρωμοσώματα: ΧΧΥ(άνδρας) ή Χ (γυναίκα) και αρκετά άλλα παραδείγματα.

    Όταν λοιπόν υπάρχουν ΤΟΣΕΣ περιπτώσεις που το γονοτυπικό και το φαινοτυπικό φύλο ΔΕΝ συμβαδίζουν, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως, παρότι παίζουν ρόλο, ούτε το DNA ούτε τα γεννητικά όργανα ενός ανθρώπου καθορίζουν το φύλο του.

    Απ’ αυτή τη συνειδητοποίηση το να φτάσεις να καταλάβεις πως κάποιος είναι γυναίκα ή άνδρας απλά γιατί έτσι αισθάνεται είναι ένα πολύ μικρό βήμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ανοιχτό μυαλό και μια ζεστή καρδιά!

  • 2 Ιουνίου 2017, 01:39 | Νικόλαος Λ.

    Διαφωνώ με την προοπτική που παρέχει το συγκεκριμένο υπο διαβούλευση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο μπορεί κάθε πολίτης να τροποποιεί αυθαίρετα και κατά βούληση αντικειμενικά γνωρίσματα της ταυτότητάς του, χωρίς προϋποθέσεις.

    Το φύλο (sex) στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει δυαδική μορφή (άνδρας – γυναίκα) και έχει αντικειμενικό ανατομικό χαρακτήρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών έχει πέος και όρχεις και των γυναικών αιδίο και κόλπο. Στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων με σύνδρομα ερμαφροδιτισμού ή άλλες ανατομικές διαφορές θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει νομικά μια πρόβλεψη ώστε να δηλώνουν ένα εκ των δύο φύλων κυρίως για λόγους συμβατότητας με το υπόλοιπο νομικό σύστημα.

    Από εκεί και πέρα το πως νιώθει ο καθένας είναι θέμα προσωπικό και δε θεωρώ ότι οφείλει να το δηλώνει στο κράτος!
    Στοιχεία όμως αντικειμενικά και θεμελειώδη της ταυτότητάς του πολίτη όπως φύλο (sex), ηλικία κα δε θα πρέπει να είναι δυνατό να τροποποιούνται αυθαίρετα και με αυτό τον τρόπο καθώς αυτό ανοίγει νέους δρόμους εξαπάτησης που δεν προβλέπονται από το νομοσχέδιο και δε θα αποβεί προς όφελος κανενός, ούτε δηλαδή του κράτους, ούτε των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες φύλου ούτε του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    Τέλος σε ότι αφορά κοινωνικού χαρακτήρα «δικαιώματα» ο νόμος αν θέλει να λύνει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δημιουργεί πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις υφιστάμενες κοινωνικές αντιλήψεις και όχι επιδεικτικά να τις αγνοεί.

    Ναι, στο σεβασμό της ιδιαιτερότητας κάθε ανθρώπου όχι σε ισοπεδωτικές υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις όπως εν προκειμένω η ουσιαστική κατάργηση της έννοιας του φύλου λόγω της σπανιότατης ύπαρξης ατόμων με γενετήσιες ιδιαιτερότητες.

  • 1 Ιουνίου 2017, 13:13 | Ιουλία Λ.

    Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Πραγματικά λυπάμαι τα παιδιά, που χωρίς να εχουν δικαίωμα επιλογής, θα γαλουχηθούν από δύο μαμάδες ή δύο μπαμπαδες. Πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να προστατέψουμε τα δικαιώματα των παιδιών αυτών.

  • 31 Μαΐου 2017, 17:57 | Φώτης Α.

    Πάλι copy & paste με τις ίδιες ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ φράσεις των 3 λέξεων;
    Τίποτα άλλο ουσιαστικό ξέρετε να γράψετε;

    Όσο για τις απειλές προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης και θα ψηφίσουν και το νομοσχέδιο για τους τρανς/ίντερσεξ συμπολίτες μας, ΑΠΛΑ θα πέσουν στο κενό.

    Θυμίζω ότι το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίστηκε από 190 (!) βουλευτές από ΟΛΑ τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων, Το Ποτάμι και το 1/3 της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του αρχηγού της).

    ΠΟΙΟΝ απειλείτε λοιπόν με απαράδεκτες φράσεις του τύπου «το τέλος σας θα είναι άδοξο»; Την ΙΔΙΑ την δημοκρατία;!;

    Τέλος, ΑΛΛΟ «επικρατούσα θρησκεία», ΑΛΛΟ νομοθέτηση με βάση μια θρησκεία, το κράτος έχει ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ!
    θεοκρατία ΔΕΝ έχουμε, οπότε άδικα γράφετε «επιχειρήματα» για την νομοθέτηση με βάση την θρησκεία στην Ελλάδα, αυτά δεν περνάνε σε χώρα της Ε.Ε. και μάλιστα το 2017.

  • 31 Μαΐου 2017, 16:27 | Χάρης

    η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαωμάτων, φέρεται να δηλώνει: «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς» τόνισε προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης».

    Σχόλιο πρώτο: Εάν κι εφόσον υπήρξε πόρισμα παιδοψυχολόγων: α) το Υπουργείο πρέπει κατ’ αρχήν να το δώσει στη δημοσιότητα, β) να αναφέρει ποια ήταν η ομάδα παιδοψυχολόγων που εκπόνησε το πόρισμα, γ) εάν η ομάδα αυτή πριν συντάξει το οποιοδήποτε πόρισμα είχε διεξαγάγει κάποια ενδελεχή έρευνα επικεντρωμένη στους τρανς ανήλικους, και εάν ναι, τα αποτελέσματα και τα πλήρη στοιχεία της έρευνας, ποσοτικά και ποιοτικά. Αυτά τα τρία για λόγους διαφάνειας και συνέπειας. Ακόμη: δ) εάν έλαβε υπόψιν της τα δυσθεώρητα ποσοστά ενδοσχολικής βίας που βιώνουν οι τρανς ανήλικοι, ε) εάν έλαβε υπόψιν της τα ποσοστά αυτοκτονιών που ανάμεσα στους τρανς έφηβους φτάνουν το 40% (!!!) λόγω των παρενοχλήσεων, διακρίσεων, και βίας που αντιμετωπίζουν, λόγω της μη αναγνώρισης και μη σεβασμού της ταυτότητας φύλου τους.

    Σχόλιο δεύτερο: Ξεκάθαρα η Γενική Γραμματέας (εάν και εφόσον είναι ακριβής η δήλωση όπως μεταφέρεται), συνδέει την διαδικασία μετάβασης με την αλλαγή των εγγράφων (λέει: «έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης»). Η διαδικασία αλλαγής των εγγράφων ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέεται με το εάν το πρόσωπο βρίσκεται ή σκοπεύει να βρεθεί σε μετάβαση. Η διαδικασία αλλαγής των εγγράφων, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σχετίζεται ΜΟΝΟΝ με τον εσωτερικό και ατομικό τρόπο που το πρόσωπο αντιλαμβάνεται και βιώνει το φύλο του, δηλαδή με τον αυτοπροσδιορισμό του.

    Μ.Γ.
    http://t-zine.gr/ekdilosi-gia-ti-nomiki-anagnorisi-tis-taftotitas-fylou-tou-tmimatos-dikeomaton-tou-syriza/

  • 31 Μαΐου 2017, 00:20 | Ναούμ

    Το σύνταγμα της Ελλάδας, κύριοι του υπουργείου και της κυβέρνησης, ξεκινάει ως εξής: Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επίσης, στο άρθρο 3 του συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Ο νόμος τον οποίο θέλετε να περάσετε, όπως και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, είναι νόμοι που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, με το σύνταγμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Άρα λοιπόν, μιλάμε για έναν νόμο που καταρχήν προσβάλει κατάφορα, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η δημοκρατία και η θρησκευτική ελευθερία (αφού με αυτούς τους νόμους χλευάζεται με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο η επικρατούσα θρησκεία αυτής της χώρας). Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που καθιστούν αυτό το νομοσχέδιο κυριολεκτικά μια πυρηνική βόμβα κατά της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου και της οντολογίας του. Καλά θα κάνετε να το πάρετε πίσω αυτό το απάνθρωπο και διεστραμμένο νομοσχέδιο που σκοπό έχει να υπηρετήσει τα αφεντικά της νέας τάξης, υποβιβάζοντας τον άνθρωπο σε υπάνθρωπο. Εάν παραβλέψετε την αγανάκτηση που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας όσον αφορά τις ενέργειές σας πάνω σε θέματα ηθικής και οντολογίας του ανθρώπου, να ξέρετε ότι το τέλος σας θα είναι άδοξο… Τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές δεν θα μείνουν ατιμώρητες από τον ελληνικό λαό!!

  • 30 Μαΐου 2017, 17:42 | Παπᾶ Σταματία

    Διαφωνῶ ἀπολύτως μέ τό Νομοσχέδιο ταυτότητος φύλου

  • 30 Μαΐου 2017, 17:31 | Μαρία Μακρῆ

    Διαφωνῶ ἀπολύτως μέ τό Νομοσχέδιο ταυτότητος φύλου

  • 24 Μαΐου 2017, 15:13 | Φώτης Α.

    ΔΕΝ συγκρίνεται η ιθαγένεια με το φύλο, γιατί η πρώτη είναι νομικός ΔΕΣΜΟΣ με το εκάστοτε κράτος. Οπότε είναι λογικό το κάθε κράτος να θέτει προϋποθέσεις για την απόκτησή της.

    ΟΥΤΕ η ηλικία συγκρίνεται με το φύλο, νομίζω ότι ΕΠΙΤΗΔΕΣ το κάνετε μερικοί μερικοί εδώ μέσα να προσπαθείτε να δημιουργήσετε σύγχυση για ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ νομικά θέματα και την αντιμετώπισή τους από τον νομοθέτη.

  • 24 Μαΐου 2017, 10:24 | ΒΑΣΙΛΗΣ Α.

    Mπορεῖ νά ἀλλάζει, καί μάλιστα συνεχῶς, ὁ καθένας ὅλα τά στοιχεῖα πού τόν προσδιορίζουν(!)

    Γιατί μόνο τό φύλο; Δέν εἶναι «ρατσιστικό» αὐτό; Γιατί νά μήν μπορεῖ ὁ Ἕλληνας νά δηλώσει:

    1) Ὅτι εἶναι γιαπωνέζος ἤ ἀμερικανός ἤ γερμανός;

    2) Ὅτι εἶναι ὄχι 40 ἐτῶν ἀλλά 65, ὁπότε βγαίνει στή σύνταξη (!)

    3) Ὅτι εἶναι ὄχι 25 ἐτῶν ἀλλά 10, ὁπότε δικαιοῦται ὡς προστατευόμενο ἀνήλικο μέλος νά παίρνει τή σύνταξη τοῦ ἀποθανόντος πατέρα του κ.ο.κ.!

    Ὁ κατάλογος αὐτός δέν ἔχει τελειωμό!

  • 23 Μαΐου 2017, 10:59 | Χάρης

    Mια γυναίκα επιστρέφει στο χωριό στο οποίο γεννήθηκε μετά από πολλές δεκαετίες. Αφορμή είναι ο θάνατος της μητέρας της. Στα χέρια της κρατάει μια παλιά φωτογραφία: μια μάνα με τα δυο αγοράκια της. Την παρακολουθούμε, πλάτη στον φακό, να μπαίνει στο νεκροταφείο και να έρχεται αντιμέτωπη με τα πρόσωπα όλων εκείνων που άφησε πίσω της κάποτε. Οι άνθρωποι αυτοί, βλοσυροί και ντυμένοι στα μαύρα, την ακολουθούν σαν Χορός αρχαίας τραγωδίας. Ο ίδιος της ο αδερφός τής επιτίθεται. Η γυναίκα πέφτει στο χώμα και δέχεται τη βία του πλήθους. Ο θεατής καταλαβαίνει πως το ένα από τα δύο αγοράκια της παλιάς φωτογραφίας ήταν εκείνη, που σε μια φάση της ζωής της επέλεξε να ζήσει ως γυναίκα. Το τίμημα είναι βαρύ σε μια επαρχιώτικη τερατοποιημένη ελληνική κοινωνία που ακόμα δεν έχει μάθει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα ή, σωστότερα, την ελευθερία… http://www.lifo.gr/articles/cinema_articles/145718

  • 22 Μαΐου 2017, 23:15 | Χρήστος Μπονατάκης

    Παρατηρείται το εξής παράδοξο.
    Ενώ οι ιδεολογικές και φιλοσοφικές (πάντα) προσεγγίσεις περι βιολογικού/κοινωνικού φύλου, επενδύονται με μία επιστημονικοφανή ρητορική αλλά και προοδευτικότητα, την ίδια στιγμή, από τη μια αποφεύγεται (όσο και απορρίπτεται) …η ίδια η επιστήμη!

    Ειδικά για το θεμελιώδη ανθρωπολογικά (αν μη τι άλλο και οντολογικά) κλάδο της επιστήμης, τη φυσιολογία, η οποία μελετά «τον τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού ή ενός συστήματος του οργανισμού», και τους επί μέρους ΣΚΟΠΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ αυτών … ούτε λόγος!

    Από την άλλη δε, η «νεόφυτη» ιδεολογία των φύλων, προκειμένου να στηρίξει κοινωνιολογικά (ως καθ’ όλα φυσιολογικούς) ρόλους των φύλων αντίθετων με …το φύλο τους, ΕΝΙΟΤΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (πχ φυλή …mundugamor, Ν. Γουινέα!), ή και τους λεγόμενους hijras της Ν. Ασίας!!

    σημ. «Οι Hijra συνδέονται με το Σίβα, τον θεό της καταστροφής, ο οποίος συχνά λατρευόταν με τη μορφή συμβόλου-ως μια στυλιζαρισμένη σύντηξη των αρσενικών και των θηλυκών γεννητικών οργάνων. Αυτό το ζευγάρωμα του αρσενικού και του θηλυκού συμβολίζει μια αδιάσπαστη συμπαντική ενότητα.
    Οι Hijra συνδέονται επίσης με τη μητέρα θεά Yellamma. Η ερμαφρόδιτη κατάστασή τους αποδίδεται ευρέως στο ότι κατέχονταν από «πνεύμα», μια αντίληψη που επιτρέπει στους hijra να δίνουν …την ευλογία τους(!!) με αντάλλαγμα χρήματα ή αγαθά»! (https://www.vice.com/gr/article/to-trito-fylo-tis-indias-zei-sto-perithorio)

    Πασιφανώς λοιπόν, η επίκληση κοινωνιολογικά στις προαναφερθείσες φυλές και κοινωνίες (συνδεδεμένες μάλιστα με τέτοιες …παράξενες θεωρίες)
    μονάχα …»προοδευτικότητα» δεν μπορεί κανείς να ονομάσει!

  • 22 Μαΐου 2017, 23:12 | Φώτης Α.

    Το να γυρίζει κανείς την πλάτη του σε έναν οποιοδήποτε ομιλητή είναι αγενές και άβολο.

    Το να αποχωρούν μαζικά απόφοιτοι του Notre Dame, όταν στο βήμα ανεβαίνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, κρύβει μια αίσθηση θριάμβου και την τάση που η νέα γενιά – ευτυχώς – έχει να ακυρώνει, να προσπερνά και να α-γ-ν-ο-ε-ί κάθε είδους ρητορική που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Για την ιστορία, οι απόφοιτοι που αποφάσισαν να αποχωρήσουν είναι παιδιά που υποστηρίζουν την LGBT κοινότητα, παιδιά που είδαν τους γονείς τους να υποφέρουν από την κατάργηση του Obamacare, παιδιά μεταναστών που όμως κατάφεραν να πάρουν πτυχίο και να ενταχθούν κανονικά στον αμερικανικό κοινωνικό ιστό, παιδιά που υφίστανται εδώ και καιρό τα επίχειρα της πολιτικής Τραμπ.

    Πηγή: lifo gr

  • 22 Μαΐου 2017, 18:47 | Κυριάκος

    Το εν λόγω νομοσχέδιο βασίζεται σε φιλοσοφίες που έχουν εσφαλμένη ανθρωπολογική βάση. Από πότε η βούληση του ανθρώπου έγινε κυρίαρχο στοιχείο για την περιγραφή- προσδιορισμό του; Τι θα γίνει εαν η βούλησή μου αλλάζει κατά καιρούς; Θα πρέπει να γράφομαι στην ταυτότητα μία άντρας μία γυναίκα και ξανά πάλι άντρας κλπ. Εάν βιώνω άλλο ύψος ή ηλικία ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό μου, από αυτό που έχω στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τροποποιείται η ταυτότητά μου ανάλογα τη βούλησή μου; Πάρτυ για τους κακοποιούς και τους απατεώνες η αλλαγή στοιχείων του ατόμου κατά βούληση.
    Όταν γεννιέται ένα παιδί, τα γεννητικά του όργανα δείχνουν το φύλο του. Αυτό επιβάλει η αντικειμενική πραγματικότητα. Εάν το μεγαλώνουμε με τις καινούριες παροδικές αμπελοφιλοσοφίες λέγοντάς του ότι είναι άλλο φύλο ή ότι μπορεί να βιώνει όποιο φύλο επιθυμεί χωρίς να του δείχνουμε την πραγματικότητα, παραβιάζουμε κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και είμαστε απλά κοινοί εγκληματίες όσο προοδευτικοί και εάν φανταζόμαστε ότι είμαστε.

  • 20 Μαΐου 2017, 14:07 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΕΑΣ

    Η βεβαιότητα του ατόμου για τη σεξουαλική του ταυτότητα προϋποθέτει ψυχική υγεία κάποτε δε και ανατομική, όπως π.χ. η παρακάτω :
    Εκτός των αναγραφομένων γνωστών χαρακτηριστικών του φύλου υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις καλοήθων μονοορμονοπαραγωγών όγκων (π.χ.τεστοστερονώματος σε γυναίκα ή οιστρογονώματος σε άνδρα), που τροποποιούν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του φύλου ή τα επιτείνουν όπως αν εμφανισθούν το τεστοστερόνωμα σε άνδρα ή το οιστρογόνωμα σε γυναίκα (οπότε και η διάγνωση καθίσταται δυσχερέστατη στην εμφάνιση ταυτόσημου με το φύλο όγκου αφού καθιστά αντιστοίχως υπεράρρενα ή υπερθήλυ το άτομο).

  • 18 Μαΐου 2017, 19:53 | Aggelaki

    Τι πρεμούρα σας έχει πιάσει μερικούς με τον στρατό? Εσείς δηλαδή θα αλλάζατε την ταυτότητά σας για να τον γλιτώσετε? Τόσο χάλια περνάνε εκεί? Βασανιστήρια σας κάνουν? Πείτε μας, μην μας αφήνετε στην άγνοια.

  • 18 Μαΐου 2017, 11:34 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Σταυρος Φ. Λυπάμαι αλλά αν κάποιος γράφει ασυναρτησίες είστε εσείς που μας λέτε τις φαντασίες σας περί… «ψυχής» (για την οποία η επιστήμη δεν εχει ως τώρα την παραμικρή ένδειξη ύπαρξης). Αυτά που σας γράφω αντίθετα είναι τεκμηριωμένα τουλάχιστον εδώ και 40 χρόνια και τεκμηριώνονται όλα σε ιατρικες/ψυχολογικές/ἄνθρωπολογικές ερευνες της τελευταίας 20ετίας διακεκριμένων επιστημόνων, πανεπιστημίων και οργανισμών. Τα ιντερσεξ σώματα υπάρχουν από πάντα, δεν ειναι «νεο φρούτο»ούτε εφεύρημα. Είναι μια διαφορετική ανθρώπινη ποικιλότητα. Για την ταυτότητα του φύλου που νιωθει ο κάθε άνθρωπος, μόνον ο ίδιος μπορεί να εχει άποψη. Το φύλο μας δεν βρισκεται ξερετε αναμεσα στα πόδια μας, αυτό ειναι απλά η ανατομία μας. Το φυλο μας βρίσκεται και γινεται αντιληπτό ανάμεσα στα μάτια μας=στο μυαλό μας. Αρα ουτε προβλέψεις ειναι εγκυρο να γινονται, μέχρι να μεγαλώσει λίγο το παιδί και να μας δείξει τι θεωρεί τον εαυτό του. Το ότι συμβαίνει συνηθως να ταυτίζεται η αίσθηση του φύλου με την ανατομία μας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό ανθρωπων που νιωθει διαφορετικά απ την ανατομία του. Υπάρχει και ανερχεται στο 1,7% (δεν τους λές και λίγους τόσους ανθρώπους). Κι όλα αυτα δεν τα λέω μόνο εγώ που μεγαλώνω έναν μικρό ανθρωπο που ανηκει σ αυτό το ποσοστό. Τα ίδια λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι επιτροπές του, η Διεθνής Αμνηστία και οι παγκόσμιες οργανώσεις των ιντερσεξ ανθρώπων και τις ίδιες οδηγίες και νόμους ζητούν από τις κυβερνησεις των κρατων του πλανήτη μας. Όποιος ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις κατανοεί μια χαρά όσα γράφω. Προς ενημέρωση σας λοιπόν:ο εγκέφαλος του εμβρύου εμφυλοποιείται πριν την γέννηση, κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ανάλογα με το ορμονικό περιβάλλον της μήτρας. Το πως δείχνουν τα εξωτερικά ανατομικά όργανα ενός γεννημένου μωρού δεν τα καθιστά πάντα εύκολο να ταξινομηθούν ως αμιγώς αρσενικά ή αμιγώς θηλυκά, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις των ιντερσεξ μωρών πολύ συχνά ο γιατρός να αποφασίζει λανθασμένα (και κατά βούληση του δυστυχώς) το φύλο, αλλά και αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις «κανονικοποίησης» των βρεφών αυτών, βασισμένος μόνο σε αισθητικά κριτήρια. Τα ιντερσεξ σώματα όμως δεν χρίζουν «κανονικοποίησης», μια χαρά κανονικά είναι, απλά διαφέρουν. Η ιατρική και κοινωνική βία που υφίστανται, οι αχρείαστες επεμβάσεις, η μυστικότητα που τα κράτα στην σιωπή και στην ενοχή, όλα αυτά δηλαδή που συνιστούν καταπατήσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οφείλουν να σταματήσουν εντός μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας. Και δεν θα σταματήσουν με φόβους και ασυναρτησίες και σκοταδισμό, αλλά στη βάση των επιστημών και της γνώσης και κατανόησης για την ζωή και τον άνθρωπο που μας παρέχουν οι επιστήμες.
    https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/05/intersex-rights/

  • 17 Μαΐου 2017, 17:24 | Σταύρος Φ.

    κα Ειρήνη Συμεωνίδου επιτρέψτε μου να σας πω, ότι λέτε ασυναρτησίες. Τι σχέση μπορεί να έχει η πρόβλεψη του φύλου πριν τη γέννηση, ή η διαπίστωση κατά τη γέννηση με όλο αυτό;

    Γράφετε: «Το «φύλο» κάθε βρέφους δίνεται/επινοείται/αποφασίζεται υποκειμενικά όχι από κάποιο θεό, αλλά από τον μαιευτήρα, αναλόγως του πως θα του φανούν τα σεξουαλικά όργανα του βρέφους και αναλόγως με τις πολιτισμικές/θρησκευτικές προσλαμβάνουσες του γιατρού φυσικά». Είναι δυνατόν να λέμε πως το φύλο ΕΠΙΝΟΕΙΤΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ;;; Όλα αυτά είναι μια ασυνάρτητη αμπελοφιλοσοφία που δεν οδηγεί σε κανένα απολύτως συμπέρασμα. Το εκάστοτε φύλο όχι μόνο δεν «επινοείται υποκειμενικά», από τα πιστεύω ενός «τυχαίου μαιευτήρα», αλλά ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Τα χαρακτηριστικά του ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ φύλα, είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.

    Ο άνθρωπος αγαπητοί μου συνομιλητές δεν ήρθε στη γη χθες, ή πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε αυτούς τους τόπους. Και αν η φύση δεν είχε ΠΡΟΝΟΗΣΕΙ την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ των δύο φύλων, το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί με την εμφάνισή του.

    Ο νόμος έχει ακόμη αρκετά κενά. Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως ΔΕΝ μπορούμε να ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ το φύλο του παιδιού ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ του, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ μια ανθρώπινη ψυχή δια βίου, γιατί δε γνωρίζουμε ποια θα ήταν η μελλοντική επιλογή του στη ζωή. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καταφανή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του παιδιού.

    Και ερωτώ λοιπόν τον κ. Υπουργό: γιατί δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ εδώ μέσα που να απαγορεύει την κατάχρηση αυτής της «αλλαγής ταυτότητας φύλου»; Γιατί ένας νόμος να αφήνει περιθώρια ώστε κάποιοι να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την αλλαγή για ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, όπως πχ το να μη καταταγούν στον Στρατό!

  • 17 Μαΐου 2017, 16:10 | Χάρης

    Η έλλειψη γνώσης – η έλλειψη της εκπαίδευσης – είναι άγνοια. Η άγνοια οδηγεί σε φόβο. Ο φόβος στη συνέχεια οδηγεί σε μίσος. Η φύση του ανθρώπου, φοβάται το άγνωστο. Όταν στα σχολεία δεν υπάρχει ενημέρωση περί ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι λογικό και επόμενο, ο μαθητής, ο οποίος θα ενηλικιωθεί, να θεωρεί πλέον «εξωγήινο» ότι δεν συμβαδίζει με τα κοινωνικά πρότυπα. Ο «ρατσισμός» και το «μίσος», είναι η κληρονομιά που αφήνει η μία γενιά στην άλλη. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στη γιορτή των Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο» Υπάρχει όμως ελπίδα; Θα αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ευτυχώς υπάρχει ελπίδα. Ήδη σε κάποιες χώρες γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης καθηγητών, όσον αφορά θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Πριν, αναφέραμε το ρόλο της εκπαίδευσης στην εξάλειψη του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους. Τώρα, ως δασκάλα, σας ρωτάω: Η αλλαγή νομοθεσιών αρκεί; Εννοείται ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη νομοθεσιών που να προασπίζουν την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δυστυχώς όμως, πέρα από αυτό που λέει ο νόμος, έχει μεγάλη σημασία πως θα αντιμετωπιστείς στο δρόμο, σε δημόσια υπηρεσία και γενικά ως ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας. Και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Αμερική λέμε, “You can’t teach an old dog new tricks.” Εάν επιδιώκουμε να γίνει αλλαγή της κατάστασης, αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τα νεότερα μέλη της κοινωνίας. Στα σχολεία, στο σπίτι, από την ίδια την οικογένεια. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι μια μέρα θα αλλάξει η κατάσταση. Εννοείται δεν θα αλλάξει μόνη της. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

    Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/05/17/olous-tous-anthropous-tous-gennise-mia-mana-imaste-oli-isi/

  • 16 Μαΐου 2017, 22:49 | Χρήστος Μπονατάκης

    Οι ορισμοί που δίδονται στο παρόν νομοσχέδιο και άρθρο, διέπονται σαφώς, όχι από κάποια επιστημονική, κοινώς παραδεδεγμένη, άποψη και μελέτες, αλλά από τις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ περί βιολογικού/κοινωνικού φύλου (και παρά τα όποια ωφέλιμα σημεία των προσεγγίσεων αυτών που ΣΑΦΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ).

    Αυτές οι δαιδαλώδεις και εν εξελίξει ακόμα θεωρίες και φιλοσοφίες (αλλά και το εν λόγω σχέδιο νόμου), ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΑ, όπως άλλωστε και την κοινωνία!

    Εκ του αντιθέτου, είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ η αλήθεια, ότι οι ποικίλες ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες του άντρα και της γυναίκας, δεν συνιστούν απλά και μόνο κάποια διαφορετικότητα ή «στείρα» αντίθεση• συνιστούν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ!

    Όταν ΑΥΤΗ Η ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΙ …ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, τότε τελικά, δεν αποδομούνται απλά κάποια νοσηρά έμφυλα στερεότυπα, αλλά ο όλος άνθρωπος και η ίδια η κοινωνία.

  • 15 Μαΐου 2017, 22:43 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    κα ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ μια που αναρωτιέστε «τι άραγε είναι το φύλο; μη είναι θείο δώρο;», επιτρέψετε μου να σας βοηθήσω λίγο: Το «φύλο» κάθε βρέφους δίνεται/επινοείται/αποφασίζεται υποκειμενικά όχι από κάποιο θεό, αλλά από τον μαιευτήρα, αναλόγως του πως θα του φανούν τα σεξουαλικά όργανα του βρέφους και αναλόγως με τις πολιτισμικές/θρησκευτικές προσλαμβάνουσες του γιατρού φυσικά. Σύμφωνα με αυτές, οι γιατροί ορίζουν τα αισθητικά «κριτήρια» περί του «πόσα εκατοστά πέος αποτελεί αρκετά «ανδρικό» όργανο, ώστε να πούμε πως «ειναι αγόρι», ή πόσο μικρή «οφείλει» να είναι μια κλειτορίδα ή αιδοίο ώστε να χαρακτηριστεί το μωρό «κορίτσι». Στην πραγματικότητα δηλαδή-και ιδιαίτερα στα ιντερσεξ βρέφη, όπου δεν ειναι πάντα τόσο εύκολο να αποφασίσει ο γιατρός τι «φύλο» ειναι αυτό που βλέπει μπροστά του, καταλαβαίνετε ίσως ότι γίνονται τραγικά λάθη κρίσης. Τραγικά για την αντίληψη της διαφορετικής εμφυλης ταυτότητας που μπορεί να βιώνει το μωρό μεγαλώνοντας, που καμιά σχέση με την πρόχειρη/βιαστική/υποκειμενική κρίση του γιατρού μπορεί να έχει. Για να μη κουράζω την διαβούλευση και για δική σας ενημέρωση (εύχομαι πως όσοι νομοθετούν τα γνωρίζουν ΗΔΗ όλα αυτά…Γιατί αλίμονο αν όχι)ρίξτε παρακαλώ μια ματιά στην παρακάτω επιστημονική έρευνα που εξέτασε αυτό ακριβώς: Πως αποδίδουν οι γιατροί το «φύλο» στα μωρά, από πριν από το 1990 (και δυστυχώς στη χώρα ας ακόμα έτσι κακοποιητικά και ως «τζόγος» συμβαίνει η αρχική δήλωση «φύλου»…)

    «Deliberating out loud on the judiciousness of making parents
    wait for assignment decisions, the endocrinologist asked rhetorically,
    «Why do we do all these tests if in the end we’re going to
    make the decision simply on the basis of the appearance of the
    genitalia?» This question suggests that the principles underlying
    physicians’ decisions are cultural rather than biological, based on
    parental reaction and the medical team’s perception of the infant’s
    societal adjustment prospects given the way her/his genitals look or
    could be made to look. Moreover, as long as the decision rests
    largely on the criterion of genital appearance, and male is defined
    as having a «good-sized» penis, more infants will be assigned to the
    female gender than to the male. »
    (…) «The lay conception of human anatomy and physiology assumes
    a concordance among clearly dimorphic gender markers-chromosomes,
    genitals, gonads, hormones-but physicians understand that
    concordance and dimorphism do not always exist. Their understanding
    of biology’s complexity, however, does not inform their
    understanding of gender’s complexity. In order for intersexuality to
    be managed differently than it currently is, physicians would have
    to take seriously Money’s assertion that it is a misrepresentation of
    epistemology to consider any cell in the body authentically male or
    female.49 If authenticity for gender resides not in a discoverable
    nature but in someone’s proclamation, then the power to proclaim
    something else is available. If physicians recognized that implicit
    in their management of gender is the notion that finally, and always,
    people construct gender as well as the social systems that are
    grounded in gender-based concepts, the possibilities for real societal
    transformations would be unlimited. Unfortunately, neither in
    their representations to the families of the intersexed nor among
    themselves do the physicians interviewed for this study draw such
    far-reaching implications from their work. Their «understanding»
    that particular genders are medically (re)constructed in these cases
    does not lead them to see that gender is always constructed.
    Accepting genital ambiguity as a natural option would require that
    physicians also acknowledge that genital ambiguity is «corrected»
    not because it is threatening to the infant’s life but because it is
    threatening to the infant’s culture.
    Rather than admit to their role in perpetuating gender, physicians
    «psychologize» the issue by talking about the parents’ anxiety
    and humiliation in being confronted with an anomalous infant. The
    physicians talk as though they have no choice but to respond to the
    parents’ pressure for a resolution of psychological discomfort, and
    as though they have no choice but to use medical technology in the
    service of a two-gender culture. Neither the psychology nor the
    technology is doubted, since both shield physicians from responsibility. Indeed, for the most part, neither physicians nor parents
    emerge from the experience of intersex case management with a
    greater understanding of the social construction of gender. Society’s
    accountability, like their own, is masked by the assumption that
    gender is a given. Thus, cases of intersexuality, instead of illustrating
    nature’s failure to ordain gender in these isolated «unfortunate»
    instances, illustrate physicians’ and Western society’s failure of
    imagination-the failure to imagine that each of these management
    decisions is a moment when a specific instance of biological «sex»
    is transformed into a culturally constructed gender.»
    Division of Natural Sciences
    State University of New York College at Purchase
    ( The Medical Construction of Gender: Case Management of Intersexed Infants
    Suzanne J. Kessler, 1990)

    Ευτυχώς όμως, η ιατρική και οι κοινωνίες προχωρούν προς το φως της επιστημονικής γνώσης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γυρνώντας την πλάτη στον μεσαιωνικό σκοταδισμό και την κακοποίηση «μη-κανονικών» (παιδιών και ενηλίκων) και την «τιμωρία» τους με ετσιθελική «κανονικοποίηση»:

    Milton Diamond’s Alternative Recommendations

    At the 1995 meeting in San Francisco (see footnote on front page) Milton Diamond, who is one of John Money’s main protagonists, presented evidence from case studies (including one of Money’s original patients) to indicate that there is a biologically-based bias at birth towards a particular gender identity and that many intersexed patients are unhappy as adults with their assigned gender following surgical intervention based on Money’s criteria. Diamond puts forward some new recommendations for management, as follows:

    Postulate 1:

    An individual is psychosexually biased at birth.

    Postulate 2: Psychosexual development is related to, but not dependent on the appearance of the genitals. Transexuals are obviously the sine qua non of individuals whose genitals do not decide what and who they are.

    Postulate 3: Discuss openly and fully any doubt as to gender identity and orientation when doubt arises. One of the most traumatic things for intersexed people and others is the hidden secrecy that is continually fostered on them – that you can’t allow any doubt because that will just prejudice the outcome.

    Postulate 4: Change of sex [should be allowed] whenever it is by informed choice.

    Recommendations for Sex Assignment:
    If a child is unambiguously male or female and has a traumatic (accidental) loss of the genitals, maintain the original sex assignment. [Much of Money’s thesis was based on a case where a boy lost his penis during minor surgery aged 7 months and was reared as a girl. Diamond presented evidence that later this individual was severely unhappy with this and wanted to revert to being a boy.] Do not reassign, regardless of age. Do surgery as and when appropriate with minimum loss of [sexual] sensitivity. If micropenis, raise as a boy. If with clitoral hypertrophy [enlargement], raise as a girl. Do no clitoral resection. In cases of pseudohermaphroditism or hermaphroditism [with ambiguous genitalia] do full evaluation before deciding on course of action; if the chromosomal composition is uncomplicated raise child in the genetic sex; do only that surgery required for physical health; no cosmetic surgery unless with full informed consent. And that means, since the kid’s a baby, don’t touch the kid! Provide in-depth and prolonged counselling to parents and child, with full disclosure of situation and possibilities; be truthful, provide support group affiliation if available; discuss sex reassignment and different sexual orientation as options. Allow and fully support sex re-assignment whenever it comes about by voluntary informed consent.
    http://www.aissg.org/articles/KESSLER.HTM
    (υπάρχει πραγματικά πλέον άπειρη έγκυρη επιστημονική βιβλιογραφία για όποιον ενδιαφέρεται)

  • 13 Μαΐου 2017, 11:56 | γιωτα

    για το Άρθρο2.:
    Άρθρο 2.- Η ταυτότητα φύλου γίνεται κατανοητή, ως ο εσωτερικός και ατομικός τρόπος κατά τον οποίον το φύλο γίνεται αντιληπτό από το πρόσωπο, το οποίο μπορεί να συμπίπτει ή και να μην συμπίπτει με το φύλο που προσδιορίσθηκε κατά τη γέννηση, και συμπεριλαμβάνει την ατομική εμπειρία του σώματος. Αυτή μπορεί να συνέχει αλλαγές στην εμφάνιση του σώματος ή αλλαγές μέσω φαρμακολογίας, χειρουργικής ή άλλων τρόπων, εφόσον επελέχθησαν ελεύθερα. Επίσης περιλαμβάνει άλλες εκφράσεις του φύλου όπως την ένδυση, τον τρόπο ομιλίας, έκφρασης και επιλογής ονόματος

  • 12 Μαΐου 2017, 15:09 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ

    “Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του”. Δηλαδή, τι σημαίνει «φύλο»; Δεν ορίζεται στο άρθρο η έννοια του φύλου, αλλά μόνο της «ταυτότητας φύλου» και των «χαρακτηριστικών του φύλου». Εννοείται ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την έννοια «φύλο»;

    Γιατί λέει: «φύλο του»; Παραδέχεται, δηλαδή, το άρθρο ότι το φύλο είναι κάτι που εννοείται ότι έχουμε και θα έχουμε ούτως ή άλλως; Κάτι που αντιλαμβανόμαστε όλοι δίχως ανάγκη περαιτέρω εξηγήσεων; Κάτι που μας δόθηκε και συμβαδίζει μαζί μας ως μέρος του εαυτού μας; Κάτι «εκ των ων ουκ άνευ»; Αλλά από την άλλη, το άρθρο προτείνει την ψευδαίσθηση της δυνατότητας να το μεταλλάξουμε;

    Μήπως το «φύλο» είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε στη ζωή μας και χρήζει το θέμα άλλης, βαθύτερης, ακόμα υπευθυνότερης αντιμετώπισης;

    Μήπως το δώρο αυτό που μας δόθηκε οφείλουμε να και ωφελούμαστε αν το αγαπήσουμε;

  • 11 Μαΐου 2017, 10:45 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Συμφωνώ κι εγώ ότι οι ορισμοί είναι στην σωστή κατεύθυνση και εναρμονισμένοι με τους ισχύοντες ορισμούς της παγκόσμια βιβλιογραφίας. Θεωρώ πως στο 1 είναι λίγο πιο κατανοητή η διατύπωση του ΣΥΔ.

    Στο 2 προτείνω να συμπληρωθεί η λέξη «ορμονικά» και η φράση «το ύψος της φωνής», δηλαδή να γίνει ως εξής:

    2. Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά, ορμονικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, το ύψος της φωνής, η ανάπτυξη στήθους ή τριχοφυΐας.

  • 10 Μαΐου 2017, 23:27 | Φώτης Α.

    Κα Συμεωνίδου, ΘΕΡΜΑ συγχαρητήρια για τις καλοδιατυπωμένες απόψεις σας!

  • Επίσης οι ορισμοί που δίνονται στο άρθρο αυτό αναφορικά με την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, σχετικά με τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, θεωρούμε σωστό να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση:

    Άρθρο 2.- Ορισμοί.

    Η ταυτότητα φύλου γίνεται κατανοητή, ως ο εσωτερικός και ατομικός τρόπος κατά τον οποίον το φύλο γίνεται αντιληπτό από το πρόσωπο, το οποίο μπορεί να συμπίπτει ή και να μην συμπίπτει με το φύλο που προσδιορίσθηκε κατά τη γέννηση, και συμπεριλαμβάνει την ατομική εμπειρία του σώματος. Αυτή μπορεί να συνέχει αλλαγές στην εμφάνιση του σώματος ή αλλαγές μέσω φαρμακολογίας, χειρουργικής ή άλλων τρόπων, εφόσον επελέχθησαν ελεύθερα, ή να ενέχει εν μέρει ή και καθόλου. Επίσης περιλαμβάνει άλλες εκφράσεις του φύλου όπως την ένδυση, τον τρόπο ομιλίας, έκφρασης και επιλογής ονόματος.

    Εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
    Μαρίνα Γαλανού.

  • 10 Μαΐου 2017, 14:56 | Ιωάννης

    Όσοι «επιστημονικά» επιμένουν ότι το φύλλο «δημιουργείται» ή «επιλέγεται», ας κάνουν τον κόπο να δουν το παρακάτω:

    http://www.tideon.org/index.php/2012-01-20-15-27-29/2012-02-28-20-52-17/8512-2016-08-01-21-54-24

  • 10 Μαΐου 2017, 10:18 | Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.

    Oι αποκαλούμενες ως «Αρχές της Γιογκιακάρτα» πάνω στις οποίες λένε κάποιοι ότι πρέπει να απορρέει η υποχρέωση της πολιτείας να αλλάζει δι’ απλής δηλώσεως τα στοιχεία στα κρατικά έγγραφα που συνοδεύουν κάθε πολίτη, δεν είναι παρά ένας οδηγός που συντάχθηκε από μια ομάδα «ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα» και που οι ενδιαφερόμενες ομάδες, όπως και όσοι εξ αυτού ωφελούνται, διακίνησαν επιμελώς στο διαδίκτυο – δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, ούτε για κάποιον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό. Η Γιογκιακάρτα είναι μία πόλη της Ιάβας, δεν είναι κάποιος διεθνής οργανισμός, όπως είναι ο ΟΗΕ π.χ. ούτε «οι αρχές της Yogyakarta» είναι σαν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για να γίνει πιο κατανοητό, είναι σαν να συγκεντρώνεται μια άλλη ομάδα «ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα» σε ένα άλλο νησί της Ινδονησίας ή κάποιο της Καραϊβικής ή της Ελλάδας, και να συντάξουν έναν άλλο οδηγό που θα χρησιμοποιηθεί για την διεκδίκηση όποιου άλλου δικαιώματος διεκδικεί ως ανθρώπινο μία ομάδα και που θα τον ονομάσουν «Αρχές της Τζαμάικα» ή «Αρχές των Κυθήρων».

  • 10 Μαΐου 2017, 04:50 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Προς το σχόλιο 7 Μαΐου 2017, 16:37 | Γιώργος
    Οι ορισμοί που χρησιμοποιεί το παρόν νομοσχέδιο δεν δημιουργήθηκαν εδώ πρωτογενώς.Προυπάρχουν πολλά χρόνια τώρα (περίπου 2 δεκαετίες) και προυπάρχει επίσης¨μια ευρωπαϊκή (νομική) πραγματικότητα που αντιστοιχεί σε μια (υλική) πραγματικότητα ανθρώπων περί τις 170.000 στον τόπο μας.

    Προς το σχόλιο 5 Μαΐου 2017, 22:15 | Ν. Μπακάλης
    κε Μπακάλη, αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το αναλυτικό σχόλιο μου, θα δείτε πως η επιστήμη δεν συμφωνεί με το σχόλιο σας. Μεγαλώνω ένα παιδί που δεν έχει ουτε ΧΥ ούτε ΧΧ χρωμοσώματα, αλλά συνδυασμό αυτών, δηλαδή ΧΧΥ. Και δεν είναι «σπάνιο» αφού γνωρίζουμε πως με ΧΧΥ χρωμόσωμα φύλου γεννιούνται 1 στα 500-1000 αγόρια και σπανιότερα κορίτσια. Προς επικαιροποιημένη και πληρέστερη ενημέρωση σας παραπέμπω στο ποιες βιολογικές καταστάσεις θεωρούνται intersex http://www.isna.org/faq/conditions καθώς και στην συχνότητα εμφάνισης τους στον γενικό πληθυσμό http://www.isna.org/faq/frequency (στοιχεία με επιστημονική τεκμηρίωση ήδη από το 1998)

    προς το σχόλιο 7 Μαΐου 2017, 20:50 | Κώστας Παπαθανασίου
    κε Παπαθανασίου, στους παραπάνω συνδέσμους θα λυθούν και οι δικές σας απορίες. Να προσθέσω πως ενημέρωση σας ότι οιν διαφορετικοί ερωτικοί προσδιορισμοί των συνανθρώπων σας και οι ενήλικες ερωτικές συναινετικές εκφράσεις, σχέσεις και συμπεριφορές δεν αποτελούν «πάθη», αλλά φυσιολογικές ανθρώπινες συμπεριφορές που δεν χρίζουν «χαλιναγώγησης» μεταξύ συνειδητών, συναινετικών ενηλίκων.

    Προς το σχόλιο 9 Μαΐου 2017, 02:35 | Κυριάκος Παπαδόπουλος
    κε Παπαδόπουλε, από την σύγχρονη νευροβιολογία γωρίζουμε ανάμεσα στα άλλα, οτι κατα το β τρίμηνο της κύησης και ανάλογα με το ορμονικό περιβάλλον της μήτρας, ανάλογα εμφυλοποιείται ο εμβρυακός εγκέφαλος. Που σημαίνει πως είναι δυνατό να γεννηθεί ένα παιδί με εμφανή ανατομία διαφορετική της εγκεφαλικής του νευροχημίας. Στην σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις τρανς ανδρών που όχι μόνο ένιωσαν το ένστικτο να τεκνοποιήσουν, αλλά εφ όσον διατήρησαν άθικτα (παρά την κοινωνική τους φυλομετάβαση) τα γυναικεία αναπαραγωγικά τους όργανα μπόρεσαν και συνέλαβαν και γέννησαν και θήλασαν επίσης. Μάλιστα ένας εξ αυτών είναι και ο πρωτος αντρας σύμβουλος θηλασμού της παγκόσμιας οργάνωσης υποστήριξης θηλασμού La letche League, η οποία τροποποίησε τον κανονισμό της ώστε να τον συμπεριλάβει στους συμβούλους της http://www.llli.org/llli_updates_breastfeeding_counsellor_eligibility_criteria_21_april_2014

  • 10 Μαΐου 2017, 03:13 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Για όσους σχολιαστές επιμένουν στην άγνοια τους (πως τάχα υπάρχουν «μόνο ΧΥ άντρες και ΧΧ γυναίκες») να ενημερώσω ότι οι πληροφορίες τους δεν ευσταθούν επιστημονικά από την στιγμή που οι βιολόγοι χαρτογράφησαν το ανθρώπινο DNA και οι κοινωνιολόγοι/ψυχολόγοι/ανθρωπογεωγράφοι μελέτησαν το ανθρώπινο κοινωνικό φύλο. Εδώ και λίγες δεκαετίες γνωρίζουμε ότι αντικειμενικά γεννιούνται άνθρωποι με ποικιλόμορφα χρωμοσώματα φύλου και ποικιλόμορφη ανατομία ή ορμονικά προφίλ επίσης (πχ οι iuntersex άνθρωποι ΧΧΥ, ΧΥΥ, ΧΧΧ, Χ0, ΧΧΥΥ, ή ακόμα γυναίκες με χρωμοσώματα ΧΥ και άντρες με ΧΧ. Που σημαίνει πως πλέον μιλάμε για ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΣΜΑ) Η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι μεγάλη και δεν εξαντλείται φυσικά «μόνο» στα χρωμοσώματα μας, ούτε «μόνο» στην ανατομία μας, ούτε «μόνο» στο ορμονικό προφίλ του καθενός μας.
    Η αίσθηση δε της ταυτότητας φύλου (που την αντιλαμβανόμαστε στα πολύ πρώτα(2-3) χρόνια της ζωής και καμιά σχέση δεν έχει με τον ερωτικό μας προσδιορισμό που εμφανίζεται προς την εφηβεία -και κακώς ακόμα κάποιοι τα μπερδεύουν αυτά), δηλαδή το πως βιώνει ο κάθε άνθρωπος το φύλο του προκύπτει ως αποτέλεσμα:
    α) της φύσης (nature), δηλαδή του μοναδικού για κάθε άνθρωπο συνδυασμού όλων των παραπάνω βιολογικών χαρακτηριστικών (εγκέφαλος, χρωμοσώματα, ορμόνες, ανατομικά όργανα)
    β) της ανατροφής που έλαβε ως παιδί (nurture) και
    γ) της κουλτούρας εντός της οποίας μεγάλωσε και ζει.
    Όλα τα παραπάνω μαζί δημιουργούν την ταυτότητα φύλου (gender) στα παιδιά. Που σημαίνει πως πλέον μιλάμε και για ένα πολυποίκιλο ΦΑΣΜΑ ΕΜΦΥΛΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ.
    Αυτό το φάσμα από έμφυλες ταυτότητες, αλλά και το βιολογικό έμφυλο φάσμα καλείται (επιτέλους) να αναγνωρίσει ο νομοθέτης στο παρόν νομοσχέδιο, αποκαθιστώντας έτσι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μια σεβαστής μερίδας του πληθυσμού και των συνανθρώπων μας. Με δεδομένο δε, ότι μόνο οι intersex άνθρωποι αντιστοιχούν περίπου στο 1,7% του γενικού πληθυσμού, σημαίνει πως στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 170 χιλιάδες συνάνθρωποι, για τους οποίους είναι (επιστημονικά και κοινωνικά αποδεδειγμένα) πολύ λογικό και φυσικό να ταυτοποιούνται ως άντρες, ή ως γυναίκες, ή ως το αντίθετο από το ανατομικό φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννηση (τρανς), ή ως θηλυπρεπείς άντρες, ή ως αρρενωπές γυναίκες, ή ως άτομα με ρευστό φύλο, ή με αίσθηση φύλου «κάπου ενδιάμεσα», ή και ως άφυλα άτομα κλπ. Οι άνθρωποι επίσης εκφράζουν το φύλο τους μέσα από ένα ακόμη φάσμα συμπεριφορών (συμπεριφορών αρρενωπότητας, θηλυκότητας, ανδρογυνισμού ή όπως τους αρέσει)
    Από πλευράς ερωτικού προσδιορισμού, μεγαλώνοντας οι άνθρωποι (και ανάλογα με το για ποια άτομα νιώθουν έλξη) γνωρίζουμε ήδη πως διακρίνονται ετερόφυλους, ομοφυλόφιλους, αμφίφυλους, κλπ. Δηλαδή οι διάφοροι ερωτικοί προσδιορισμοί που αναπτύσσει ο καθένας μας δημιουργούν ένα ακόμα φάσμα προτιμήσεων.
    Ο παρόν νόμος (πρέπει να) σχετίζεται άμεσα με τα δυο πρώτα φάσματα: το έμφυλο βιολογικό φάσμα και το έμφυλο κοινωνικό φάσμα. Ο νομοθέτης οφείλει να τα αναγνωρίσει αμφότερα, ως διακριτά, δομικά συστατικά της ανθρώπινης ανάπτυξης, της ανθρώπινης υπόστασης και της ανθρώπινης προσωπικότητας και να διασφαλίσει και προστατεύσει τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, χωρίς να καταστρατηγεί ταυτόχρονα τα άλλα βασικά τους δικαιώματα (όπως της εκπαίδευσης, της γονεϊκότητας, ή της συντροφικότητας/γάμου/οικογένειας, της εργασίας, της αυτοδιάθεσης κλπ)
    Ειδικότερα για τα intersex και τα τρανς παιδιά, ο νομοθέτης οφείλει να νομοθετεί προσεκτικά και πάντα προς το συμφέρον τους και σύμφωνα με την χάρτα δικαιωμάτων τους που προβλέπει την ελεύθερη έκφραση και ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνήσει τα ιντερσεξ και τρανς παιδιά να έχουν τον χρόνο τους, ελεύθερα από διακρίσεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις να ανακαλύψουν/δημιουργήσουν την ταυτότητα φύλου τους προς την κατεύθυνση που νιώθουν από νήπια, ακόμα κι αν αυτό που νιώθουν για τον εαυτό τους αντιβαίνει στις τρέχουσες νοοτροπίες. Γιατί η ευζωία, η ασφάλεια και η ευτυχία των παιδιών είναι σημαντικότερη από την παρωχημένη «γνώση» της γιαγιάς μας ή των όποιων θεολογικών νοοτροπιών. Έχει επίσης αποδειχθεί πως η πίεση στα παιδιά να «συμμορφωθούν» με το ανατομικό τους φύλο, όταν για Χ λόγους δεν ταυτίζονται με αυτό, είναι εν δυνάμει κακοποιητική και μπορεί να τους προκαλέσει από δυσφορία φύλου και κατάθλιψη, μέχρι εθισμούς, τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητη η θεσμική πρόβλεψη ώστε οι ανήλικοι μέσω των γονέων τους να μπορούν να αιτηθούν την αναγραφή του φύλου που νιώθουν στα επίσημα έγγραφα τους. Η έστω να υπάρχει η επιλογή μιας τρίτης γενικής καταχώρησης φύλου, όπως «άλλο» ή «μη προσδιορισμένο» ή κενό, τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία τους. Την πρακτική αυτή ως τώρα την έχει ήδη υιοθετήσει η Μάλτα, με απόλυτο σεβασμό για αυτά τα παιδιά, στον αντίστοιχο νόμο της τον οποίο και σας καταθέτω, μια και αποτελεί παγκοσμίως τον πιο ολοκληρωμένο νόμο για την ταυτότητα φύλου και καλύπτει απόλυτα τα τρανς και ιντερσεξ παιδιά και ενήλικες: http://justiceservices.gov.mt/DownloadDocument.aspx?app=lom&itemid=12312&l=1 Τέλος σας καταθέτω την πρόσφατη (Μαρτιος 2017) και ολοκληρωμένη Διακήρυξη των intersex ατόμων που περιέχει όλα τα ανωτέρω https://oii.org.au/wp-content/uploads/key/Darlington-Statement.pdf
    Με την ελπίδα (των ιντερσεξ και τρανς παιδιών και ενηλίκων) πως ο νομοθέτης θα τα μελετήσει και θα τα συμπεριλάβει αμφότερα τα έγγραφα.
    Στην Ελλάδα οι intersex και τρανς άνθρωποι και οι γονείς τους έχουμε ταλαιπωρηθεί ήδη πάρα πολύ από την έλλειψη υποστηρικτικής δικαιωματικής νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα: της πολιτειότητας, της ισότητας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής αποδοχής, της εργασίας και της ψυχοσωματικής υγείας μας. Χαιρετίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, με την ελπίδα να ψηφιστεί συμπληρωμένο άρτια, ώστε να λύσει προβλήματα, χωρίς να δημιουργήσει νέα. Ώστε να χτίσει γέφυρες στην ελληνική κοινωνία, γέφυρες αποδοχής και συμπερίληψης, χωρίς άλλον κοινωνικό ρατσισμό, στιγματισμό, φοβικότητα και βία. Σας ευχαριστώ.

  • 9 Μαΐου 2017, 02:35 | Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Πώς ορίζεται η μητρότητα και η πατρότητα κατα την επιστήμη;
    Το φύλο μας καθορίζεται μόνο από οργανικούς ή/και αισθητικούς παράγοντες;
    Αν, για παράδειγμα, ένας άνδρας επιθυμεί να «διορθωθεί», αυτό σημαίνει ότι μέσα του έχει αναπτυχθεί (και βρίσκεται εγκλωβισμένο) το μητρικό ένστικτο; Αν ναι πώς ακριβώς αναπτύχθηκε; Υπάρχουν οι προδιαγραφές αυτός ο άνδρας κάποια μέρα να μείνει έγγυος, να γεννήσει και να γίνει μάνα;

  • 7 Μαΐου 2017, 20:50 | Κώστας Παπαθανασίου

    Να μας πούνε οι συντάκτες του νομοσχεδίου σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν την ύπαρξη καινοφανών όρων όπως «ταυτότητα φύλου», «κοινωνικό φύλο» κλπ….. και γιατί δεν αποτελούν απλώς βαριές ετικέτες, που μάλιστα με νομική βούλα, απλώς διευκολύνουν να γκετοποιούμαστε οι άνθρωποι και να μετατρέπομαστε σταδιακά και με την -τάχα μου ελεύθερη – βούλησή μας σε σκλάβους των παθών μας (και του συστήματος) αντί ν΄ αγωνιζόμαστε για την χαλιναγώγηση και ενδεχομένως την μεταμόρφωσή τους κατακτώντας έτσι την μόνη ουσιαστικά ελευθερία του προσώπου.

  • 7 Μαΐου 2017, 16:37 | Γιώργος

    Το άρθρο 2 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου επαναφέρει μια, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί, λόγω έκτασης, να περιοριστεί εδώ: μπορεί ο νομοθέτης, μ’ ένα άρθρο που τιτλοφορείται «Ορισμοί», να δημιουργήσει πρωτογενώς ο ίδιος μια (νομική) πραγματικότητα που δεν αντιστοιχεί σε μια (υλική) πραγματικότητα; Με άλλα λόγια, μπορεί ο νομοθέτης, όπως ο επιστήμονας στο εργαστήριό του, να ορίσει έννοιες που δεν αντιστοιχούν σε παραστάσεις του κόσμου μας;

    Ουτωσί διατυπωμένη η διάταξη, σε συνδυασμό και μ’ εκείνη της § 1 του άρθρου 3, επιτρέπει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου και σε πρόσωπα, τα οποία βιώνουν π.χ. το ανδρικό φύλο τους ως γυναικείο και χωρίς να προβαίνουν σε μια -σε κάθε περίπτωση, δαπανηρή- ιατρική επέμβαση αλλαγής φύλου, ανεξάρτητα αν την επιθυμούν ή όχι. Δηλαδή, αν είμαι άντρας, αλλά βιώνω κοινωνικά (π.χ. ερωτικά) το φύλο μου ως γυναίκα -συνεπώς, είμαι ομοφυλόφιλος-, χωρίς ποτέ να (επιθυμώ) να μεταβάλω το φύλο μου και οργανικά (με ιατρική επέμβαση), έχω παρ’ όλ’ αυτά, το δικαίωμα να ζητήσω τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου μου από «άρρεν» σε «θήλυ». Ωστόσο, ο νομοθέτης δεν είναι εκείνος που ορίζει τι είναι «φύλο». Ανδρικό φύλο είναι εκείνο που όλοι γνωρίζουμε ως ανδρικό φύλο και γυναικείο φύλο εκείνο που όλοι γνωρίζουμε ως γυναικείο φύλο. Το να έχω τα βιολογικά χαρακτηριστικά ενός άντρα, το να τα βιώνω ως χαρακτηριστικά μιας γυναίκας, χωρίς ποτέ να τα μεταβάλω, όπως επιτρέπει πλέον η σύγχρονη ιατρική, είναι μια αντίφαση που δεν μπορεί να οδηγήσει στην παραδοχή ενός «τρίτου» φύλου. Διαφορετικά, θα έπρεπε να δεχθούμε ότι ένας άντρας, με φωνή και παράστημα άντρα, ο οποίος έχει ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις, έχει δικαίωμα να λέγεται «Μαρία». Για τους ίδιους λόγους, δεν μπορούμε να δεχθούμε και το διατυπωθέν: «σεξουαλικότητα είναι φάσμα και δεν είναι άσπρο ή μαύρο, τα κοινωνικά φύλα είναι δεκάδες και όχι μόνο αντρικό ή γυναικείο». Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο βιολογικά και δύο κοινωνικά φύλα‧ ας δεχθούμε, ότι όποιος δεν νιώθει «καλά» στο ένα, να πάει στο άλλο. Αλλά μέχρι εκεί.

  • Άρθρο 2 – Ορισμοί

    Τον ορισμό της ταυτότητας φύλου αρχικά τον εντοπίζουμε στις Αρχές της Yogyakarta για την Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Το 2008 μερικοί μπλόγκερς δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας και μεταφράσαμε το σύνολο των Αρχών. Άλλοι ορισμοί της ταυτότητας φύλου έχουν διατυπωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα όργανά του: τον Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και την Επιτροπή Υπουργών που εξέδωσε την Σύσταση (2010) 5 για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Τους ορισμούς αυτούς ακολούθησε και η απόφαση 1572/2016 του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Ο ορισμός του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει τις ρητές ενδεικτικές αναφορές των εν λόγω ορισμών: το ντύσιμο, τον τρόπο ομιλίας, τον τρόπο συμπεριφοράς. Θα ήταν χρήσιμο, για λόγους σαφήνειας να προστεθεί και αυτό.

    Από αντίστοιχες πηγές διεθνών κειμένων προέρχεται και ο ορισμός των χαρακτηριστικών φύλου που περιλαμβάνει το άρθρο.

    Μια κριτική που αναπτύσσεται στους ορισμούς είναι το ζήτημα της αναγνώρισης και άλλων, μη δυαδικών κατηγοριών ταυτότητας φύλου ή και χαρακτηριστικών φύλου (non binary, genderqueer), όπως η άφυλη ταυτότητα (agender) ή και η ρευστή ταυτότητα φύλου (genderfluid). Επίσης δεν έχει αναγνωριστεί η δυνατότητα να μην δηλώνεται καν φύλο στο ληξιαρχείο, κάτι που θα μπορουσε να γίνει με τροποποίηση του Ν.344/1976, ο οποίος ορίζει το φύλο ως ένα από τα στοιχεία της αστικής κατάστασης (civil status). Θεωρώ ότι αυτό γίνεται καθαρά για έναν και μόνο λόγο: το Σύνταγμα ακολουθεί την παραδοσιακή έμφυλη διπολικότητα άνδρας – γυναίκα και με βάση αυτό το δίπολο ορίζει διακριτές -φαινομενικά- στρατολογικές υποχρεώσεις. Η πρόβλεψη κενής δήλωσης φύλου ή άλλης, μη διαδικής ταυτότητας προϋποθέτει την βούληση του νομοθέτη να επαναπροσδιορίσει την συνταγματική ύλη ως προς τις διακριτές υποχρεώσεις των φύλων. Τέτοια βούληση δεν έχει διατυπωθεί με το υπό κρίση νομοσχέδιο. Πάντως η υποχρέωση σεβασμού των χαρακτηριστικών φύλου καλύπτει κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον ως προς την προστασία της προσωπικότητας, και τις μη δυαδικές κατηγορίες ταυτότητας φύλου. Δεν συνεπάγεται όμως άλλα έννομα αποτελέσματα.

  • 6 Μαΐου 2017, 12:48 | Χαρης

    Δεδομένου ότι οι τρανς άν-
    θρωποι εκλαμβάνονται ως ύποπτοι που χρησι-
    μοποιούν πλαστά έγγραφα, εξαναγκάζονται να
    αποκαλύψουν ότι είναι τρανς χωρίς να το θέλουν
    στην πραγματικότητα. Αυτό παραβιάζει το δικαί-
    ωμά τους στην ιδιωτική ζωή και συχνά οδηγεί σε
    διακρίσεις και βία. Κατά συνέπεια, πολλοί τρανς
    άνθρωποι αποκλείονται από την κοινωνία και
    την αγορά εργασίας. Επίσης, οι τρανς μπορεί να
    μην έχουν το σθένος να βγουν ανοικτά προς τα
    έξω, πράγμα που τους δημιουργεί συναισθήματα
    άγχους και τους οδηγεί στην κατάθλιψη ή την
    αυτοκτονία. Ένα κοινό στοιχείο των τρανς είναι
    ότι ενώ διαθέτουν πτυχία και πιστοποιητικά που
    αποδεικνύουν την εργασιακή τους εμπειρία, εν
    τούτοις τα έγγραφα αυτά αναφέρουν διαφορετικό
    φύλο από αυτό που αισθάνονται με αποτέλεσμα
    να οδηγούνται στην ανεργία.

  • 5 Μαΐου 2017, 22:15 | Ν. Μπακάλης

    Όλα τα κύτταρα των αρσενικών ατόμων έχουν τα χρωματοσωμάτια ΧΥ, και όλα των θηλυκών έχουν τα ΧΧ. Φυσικά, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, και χαρακτηρίζουν το άτομο ως αρσενικό ή θηλυκό.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικές περιπλοκότητες, με τις οποίες το νομοσχέδιο ελλιπέστατα ασχολείται.
    (Πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο.)

  • 4 Μαΐου 2017, 15:49 | Στέλιος

    Θα ήταν χρήσιμο να προβλεφθούν και μη δυαδικές ταυτότητες ή και άφυλες ταυτότητες (agender), υπάρχουν άτομα που συμπλέκουν στοιχεία ταυτόχρονα και από τα δύο φύλα (Androgyne, demi-androgyne) ή που μετακινούνται από το ένα φύλο στο άλλο (genderfluid). Μπορεί επίσης να μη συνδέονται με κανένα από τα δύο, να είναι άφυλα, να μην επιθυμούν να χαρακτηριστούν. Το κοινωνικό φύλο είναι πιο ρευστό από το βιολογικό. Η σεξουαλικότητα είναι φάσμα και δεν είναι άσπρο ή μαύρο, τα κοινωνικά φύλα είναι δεκάδες και όχι μόνο αντρικό ή γυναικείο. Επίσης δεν σχετίζεται αναγκαία με τη βιολογία. Υπάρχουν πχ άντρες που ενώ μπορεί να ντύνονται γυναικεία να είναι ετερόφυλοι. Επίσης η συνείδηση της μη δυαδικότητας θα βοηθούσε γενικότερα καλύτερα από το να πούμε απλώς ότι οι γυναίκες χαρακτηρίζονται ως άντρες και αντιστρόφως.

  • 4 Μαΐου 2017, 13:54 | Ανδριανός Παππάς

    Θα είχε νόημα να διευκρινιστεί εαν ο συγκεκριμένος νόμος ως «φύλο» νοεί μόνο το αρσενικό και θηλυκό ή αν επιτρέπει και λοιπές ταυτότητες φύλου (πχ genderqueer, μη δυαδικές ταυτοτητες φύλου).

    Επίσης θα είχε νόημα να διευκρινιστεί αν ένα άτομο δύναται να αυτοπροσδιοριστεί ως άφυλο / χωρίς φύλο.

    Θεωρώ προσωπικά πως και τα δύο πρέπει να γίνουν, δηλαδή πιο ευρύς ορισμός του «φύλου» και όχι μόνο στο δυαδικό πλαίσιο αρσενικό/θηλυκό, αλλά και η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού ως άφυλο άτομο.

  • 4 Μαΐου 2017, 01:34 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΟΡΑΝΔΟΣ

    Κάνετε μια ουσιαστικά αναφορική νομική αναγνώριση των ίντερσεξ ατόμων (δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί με ασαφές βιολογικό φύλο), αλλά δε γίνεται κανένα βήμα για την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ίντερσεξ παιδιών. Είναι απαραίτητη η απαγόρευση των εγχειρήσεων στα γεννητικά όργανα σε ανήλικα άτομα, τουλάχιστον μέχρι μια ηλικία που να μπορούν να επικοινωνήσουν την ταυτότητα φύλου τους, πλην φυσικά κάποιων περιπτώσεων προβληματικών για την υγεία όπως υποσπαδίες που εμποδίζουν την ομαλή ούρηση. Ακόμη και αν πρέπει να είναι απαραίτητη η καταχώρηση ενός από τα φύλα του δυϊκού προτύπου (άρρεν-θήλυ) κατά τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης , δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τέτοιες εγχειρήσεις στο όνομα της «ομαλής κοινωνικοποίησης του παιδιού». Άλλωστε αυτό το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο κάθε άτομο όταν ενηλικιωθεί ,ασχέτως ανατομίας, να επαναπροσδιορίσει το νομικό του φύλο βάσει της ταυτότητας φύλου του.

  • 3 Μαΐου 2017, 22:10 | Φώτης Α.

    Πολύ θετικές ρυθμίσεις, αν μπορώ να κρίνω από τις λίγες γνώσεις που έχω για τα τρανς άτομα.

    Θα ήθελα όμως να επιστήσω την προσοχή στους διαχειριστές, να ΜΗΝ αφήσουν να γράφονται προσβλητικά σχόλια στην δημόσια διαβούλευση, όπως δυστυχώς έγινε με το σύμφωνο συμβίωσης το 2015.