ΕΝΟΤΗΤΑ Β ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

 

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 112

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας Ενότητας είναι α) η ενθάρρυνση συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και αύξηση του εισοδήματός τους χωρίς τη δημιουργία αντικινήτρων για τους νέους, β) η διευκόλυνση απονομής σύνταξης σε οφειλέτες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γ) η επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων, δ) η αύξηση του επιπέδου κοινωνικής προστασίας σε άτομα που εντάσσονται σε ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ε) η προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό, στ) ο εξορθολογισμός της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ζ) η παροχή δυνατότητας στους νέους να ενταχθούν στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και η) η ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας.

 

Άρθρο 113

Αντικείμενο

Αντικείμενο της παρούσας Ενότητας είναι α) η αναμόρφωση πλαισίου απασχόλησης συνταξιούχων, β) η αύξηση του ορίου οφειλών για την καταβολή σύνταξης, γ) η ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η ένταξη όλων των επικουρικών συντάξεων στην ταχεία διαδικασία απονομής, δ) η ενιαία αντιμετώπιση των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ως προς τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου γονέων, ε) η διευκόλυνση απονομής μειωμένης σύνταξης σε πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία, στ) η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους, ζ) η χρήση ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η) η παράταση της προθεσμίας προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, θ) η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ι) η θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

 

ΜΕΡΟΣ Β ΄

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 

Άρθρο 114

Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016

  1. Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί απασχόλησης συνταξιούχων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20

Απασχόληση συνταξιούχων

  1. Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τετάρτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’210), οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.
  2. Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος της παρ. 4. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α΄115).
  3. Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) εφαρμόζονται οι περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α’ 1).
  4. Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ ως εξής:

α) οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 38, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,

β) οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 39, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,

γ) οι αγρότες, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 40 και 41 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,

(δ) οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 35, 38, 41 και 97 του παρόντος μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,

ε) οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), εκτός των προσώπων της περ. γ της παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,

(στ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3863/2010 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και ύψους 2,3% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,

(ζ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 36 μόνο ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το άρθρο 36 δεν εφαρμόζεται για την είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης καταβάλλεται πόρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση.

Για τη βεβαίωση και είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί βεβαίωσης και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

  1. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, όπως εκάστοτε ισχύει. Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 104.
  2. Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εξαιρούνται:

α. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α΄ 176).

β. Οι συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α΄ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.

γ. Οι συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).

δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.

ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

ζ. Οι συνταξιούχοι που αναφέρονται στην παρ. 3.

  1. Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 και δεν αξιοποιείται ο χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:

α. Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.

β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

γ. Οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α’201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α’141).

  1. Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή και επικουρικής) και για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμενου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28, και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου και τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης προσαύξησης. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης με το άρθρο 30 ή αντίστοιχες διατάξεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής είναι η προσμέτρηση του πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στην κύρια σύνταξη. Σε περίπτωση μη αξιοποίησης του χρόνου στην κύρια σύνταξη, εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 35.

  1. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους την 12η.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε, αξιοποιείται σύμφωνα με την παρ. 8, εφόσον από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.
  2. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εφαρμόζεται και στα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης ή μεταγενέστερης έναρξης καταβολής της σύνταξης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ επιστρέφεται στον ασφαλισμένο. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.
  3. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να δηλώσουν τούτο στον Φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (¼) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43) από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ δηλώνεται στο Φορέα.
  4. Σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων στις περ. (β) και (γ) της παρ. 4 ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.»

 

Άρθρο 115

Αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης – Προσθήκη παρ. 5 και 6, στο άρθρο 61 ν. 3863/2010

Στο άρθρο 61 του ν. 3863/2010 (Α΄115), περί έναρξης καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη, μετά την παρ. 4 προστίθενται παρ. 5 και 6 ως εξής:

«5. Τα ποσά οφειλών της παρ. 2 είναι δυνατό να υπερβούν τα ανωτέρω όρια και μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του, β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών και γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.

Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα τοις εκατό (60%) του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης που προκύπτει από την παρ. 3. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.

Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60).

  1. Για την υπαγωγή στην παρ. 5 απαιτείται η παροχή συγκατάθεσης από τον αιτούντα στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας. Η συγκατάθεση του πρώτου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’206). Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων της παρ. 5 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά.».

 

Άρθρο 116

Ενοποίηση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4387/2016

  1. Μετά το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται νέο άρθρο 96 Α ως εξής:

 

«Άρθρο 96Α

Ενοποίηση προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης

  1. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
  2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει και στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας, και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α..
  3. Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον ο θανών συνταξιούχος ή ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
  4. Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) ετών της παρ. 1 δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σε κύρια σύνταξη με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε (15) ετών, και ιδίως για τους συνταξιούχους:

(α) του άρθρου 1 του ν. 91/1943 (Α΄129), περί χορηγίας δημάρχων,

(β) της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4541/1966 (Α΄176), περί υπαγωγής στο Ταμείο Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,

(γ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 293/1976 (Α΄82), περί χορηγίας δημάρχων,

(δ) του ν. 612/1977 (Α’164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν,

(ε) των παρ. 1 και 4 του άρθρου 9 του ν. 2703/1999 (Α΄72), περί συνταξιοδότησης αιρετών νομαρχών,

(στ) που συνταξιοδοτήθηκαν με κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, η οποία προέβλεπε χορήγηση κύριας σύνταξης με λιγότερα από δεκαπέντε έτη ασφάλισης.».

 

Άρθρο 117

Επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 48 και παρ. 1 άρθρου 49 ν. 4921/2022

  1. Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (Α΄75), περί προθεσμίας και προϋποθέσεων για την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και διαδικασίας ταχείας (fast-track) απονομής σύνταξης, οι λέξεις «εφόσον: α) έχουν ηλικία εξήντα επτά (67) ετών ή β) το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό» διαγράφονται, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Η απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Μετά την άπρακτη πάροδο των προθεσμιών του πρώτου εδαφίου οι πράξεις απονομής της επικουρικής σύνταξης εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία οι αιτούντες ασφαλισμένοι υπάγονται, λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος και ελέγχονται σύμφωνα με το άρθρο 49, όταν πρόκειται για ασφαλισμένους στους οποίους έχει απονεμηθεί κύρια σύνταξη και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες επικουρικής ασφάλισης.».

  1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, περί ελέγχου μετά από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης με την ταχεία διαδικασία, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι πράξεις απονομής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης των παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός τριών (3) ετών από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο πέντε (5) ετών από την έκδοσή τους. Οι πράξεις απονομής επικουρικής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης της παρ. 4 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός ενός (1) έτους από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο τριών (3) ετών από την έκδοσή τους.».

 

Άρθρο 118

Ενοποίηση διατάξεων υπολογισμού επικουρικής σύνταξης – Προσθήκη περ. γ) στην παρ. 5 άρθρου 42 ν. 4052/2012

Στην παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί καθορισμού ποσού σύνταξης, προστίθεται περ. γ) ως εξής:

«γ) Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης, εφαρμόζεται μείωση στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η.12.2014, σε ποσοστό ίσο με αυτό που επιβλήθηκε στην κύρια σύνταξη λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016.».

 

Άρθρο 119

Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα-Τροποποίηση περ. Β παρ. 1 και υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 άρθρου 12 ν.4387/2016

  1. Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην περ. Β της παρ. 1 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, β) πριν την περ. β) τίθεται διαζευκτικό «ή» και η περ. Β διαμορφώνεται ως εξής:

«Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι:

α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου έχει επέλθει πριν την 13η.5.2016. Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης επαναχορήγησης από τον δικαιούχο, και τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία της νέας αίτησης, ή

β) κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.».

 

  1. Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου οι λέξεις «το ποσοστό διπλασιάζεται για κάθε σύνταξη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη», β) προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η υποπερ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:

(γα) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,

(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας του τέκνου,

(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, και

(γδ) δεν λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Αν το τέκνο με αναπηρία δικαιούται κύρια σύνταξη και από τον έτερο θανόντα γονέα, λαμβάνει το εκατό τοις εκατό (100%) της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης και το πενήντα τοις εκατό (50%) της δεύτερης σύνταξης.

Αν υφίστανται περισσότερα του ενός τέκνα με τις ανωτέρω αναπηρίες, το ανωτέρω ποσοστό κατανέμεται ισομερώς.

Αν εκτός των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία συντρέχουν και δικαιοδόχα τέκνα χωρίς τις ανωτέρω αναπηρίες, το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος γονέα κατανέμεται ισομερώς και στα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία χορηγείται προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%). Αν τα ποσά που προκύπτουν με βάση το προηγούμενο εδάφιο υπερβαίνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος, τα ποσοστά των δικαιοδόχων παιδιών χωρίς αναπηρία μειώνονται ισομερώς.

αν εκτός από τα δικαιοδόχα τέκνα με ή χωρίς αναπηρία, υπάρχει και επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος που δικαιούται σύνταξη, ο επιμερισμός του ποσού της κύριας σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. Α, Β και Γ.

Μετά τη διακοπή της σύνταξης των δικαιοδόχων τέκνων χωρίς αναπηρία το ποσοστό που τους αναλογεί προσαυξάνει τη σύνταξη των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ισομερώς.».

Άρθρο 120

Χορήγηση επικουρικής σύνταξης π. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 13 ν. 2556/1997

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2556/1997 (Α’ 270), περί σωρευτικής χορήγησης επικουρικής σύνταξης και βασικής του π. ΟΓΑ, μετά τη φράση «Ασφάλισης Αρτοποιών» προστίθεται η φράση «και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Το εδάφιο δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ 81 Α’) δεν έχει εφαρμογή για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον ΟΓΑ, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του παρόντος άρθρου.».

 

Άρθρο 121

Προϋποθέσεις ασφαλιστικού δεσμού μειωμένης σύνταξης για το έτος 2020

Για τους ασφαλισμένους πριν την 1η.1.1993, που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν εκατό (100) ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020, η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για ένα (1) επιπλέον έτος.

 

Άρθρο 122

Εφάπαξ κληρικών – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 3 άρθρου 35 ν. 4387/2016

Στην παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί εφάπαξ παροχής, προστίθεται περ. ε) ως εξής:

«ε) Οι κληρικοί που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος έχουν δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ παροχής για τα έτη ασφάλισής τους στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70) έτος της ηλικίας τους.

Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Αν δεν αποδειχθεί συντάξιμος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ χρόνος ασφάλισης που έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής σύμφωνα με την παρούσα, το αντίστοιχο ποσό της εφάπαξ παροχής που έχει αποδοθεί από τον e-ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο κληρικό, επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη.

Το ποσό της εφάπαξ παροχής για τους κληρικούς που ασκούν το δικαίωμα της παρ. 1 υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή, ως ημερομηνία αποχώρησης για την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 

Άρθρο 123

Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2024

  1. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των δέκα (10) ευρώ.
  2. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) σε διακόσια (200) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και επτακόσια (700) ευρώ.

β) σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από επτακόσια ευρώ και ένα λεπτό (700,01) ευρώ έως και χίλια εκατό (1.100) ευρώ.

γ) σε εκατό (100) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από χίλια εκατό ευρώ και ένα λεπτό (1.100,01) ευρώ έως και χίλια εξακόσια (1.600) ευρώ.

  1. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:

α) καταβάλλεται μέχρι την 31η.12.2023,

β) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,

γ) δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-Ε.Φ.Κ.Α.,

δ) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.

 

Άρθρο 124

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 33 ν. 4368/2016

Στην παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), περί υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πριν από τις λέξεις «Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» προστίθεται η λέξη «ενεργού» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Για την παροχή των υπηρεσιών της παρούσας ρύθμισης προς τους δικαιούχους απαιτείται η κατοχή από αυτούς ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τις κατηγορίες της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, για τους οποίους ο τρόπος διασφάλισης της πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας καθορίζεται με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.».

 

Άρθρο 125

Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων Τροποποίηση περ. β) παρ. 7 άρθρου 39, προσθήκη περ. ε) στην παρ. 5 άρθρου 40, τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 36 ν. 4387/2016

  1. Στην περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί εισφορών αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, καθώς και όλων των τουριστικών καταλυμάτων» διαγράφονται, στο τέλος του πρώτου εδαφίου οι λέξεις «με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1β) του άρθρου 36 του παρόντος» διαγράφονται, το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

β. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς και το σύνολο των εταίρων σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής εκτός των ΙΚΕ, και σε περίπτωση Α.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον. Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους ασφαλισμένους της περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 40.».

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016, περί εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, προστίθεται περ. ε) ως εξής:

«ε) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.».

  1. Χρόνος ασφάλισης έως την 31η.12.2019 ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, που λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016 (Α’230), δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί καλόπιστα στον πρώην Ο.Γ.Α, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην Ο.Γ.Α.. Οφειλές στον πρώην Ο.Α.Ε.Ε., βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών πριν από την ισχύ της παρούσας δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην Ο.Γ.Α..
  2. Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., που είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί από 1ης.1.2017 καλόπιστα στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον π. Ο.Α.Ε.Ε., εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση π. Ο.Γ.Α. μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2023.
  3. Στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν.4387/2016, περί καταβολής εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης επί παράλληλης απασχόλησης, το τέταρτο και πέμπτο εδάφια διαγράφονται και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 39, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39.

Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά υγειονομικής περίθαλψης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 ή της παραγράφου 6 του άρθρου 41 αντιστοίχως, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 41.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις και εφόσον υποχρεούται ο ασφαλισμένος σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή εφάπαξ παροχής, καταβάλλεται αντίστοιχα, με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου, μία ασφαλιστική εισφορά επικουρικής ασφάλισης από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 97 σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 97 και μία ασφαλιστική εισφορά εφάπαξ παροχής από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35, σύμφωνα με τις περιπτώσεις γα’ και γβ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35.».

 

Άρθρο 126

Ασφάλιση φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 69 ν. 4957/2022

Στην παρ. 6 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πρακτικής άσκησης φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέσω του» διαγράφονται, β) η φράση «σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48)» αντικαθίσταται με τη φράση «σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83)», γ) η λέξη «κλάδο» αντικαθίσταται με τη λέξη «κίνδυνο», δ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι φοιτητές που διεξάγουν πρακτική άσκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) (πρώην Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών – Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83) μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος, το κόστος της οποίας βαρύνει αποκλειστικά το φορέα υποδοχής. Για την ασφάλιση παροχών ασθενείας σε είδος, εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48).».

 

Άρθρο 127

Διακοπή ασφάλισης λόγω θέσης εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης

Η ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ προσώπων τα οποία έχουν την ιδιότητα εταίρου προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας ή μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας παύει την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από τις ανωτέρω ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαριστή της εταιρείας. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα. Η ασφαλιστική σχέση των ανωτέρω προσώπων με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη τους υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση.

 

Άρθρο 128

Ασφαλιστέες αποδοχές Προέδρων Δημοτικών συμβουλίων- Τροποποίηση περ. γ παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4488/2017

Στο πρώτο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4488/2017 (Α΄ 137), περί ασφάλισης αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, μετά τη φράση «του άρθρου 93» προστίθεται η φράση «του άρθρου 93Α», και η περ. γ διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, πλην δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93, του άρθρου 93Α και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή στις ρυθμίσεις του άρθρου 51 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88). Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο προγενέστερο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό τους καθεστώς (κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής) ή σε εκείνο που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4144/2013. Αν τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης ασκούν παράλληλα επαγγελματική δραστηριότητα, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 και ως αιρετά όργανα υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Αναφορικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, τα αιρετά όργανα της παρούσας περίπτωσης που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93 και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή συνεχίζουν να ασκούν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα, διατηρούν το προγενέστερο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης ή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 51 παρ. 2 του ν. 4144/2013.».

 

Άρθρο 129

Τακτοποίηση χρόνου υπηρεσίας και ασφάλισης υπαλλήλων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου

Ο χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι διορίστηκαν με τις υπ’ αρ. 37/3/31.05.1987  (Ν.Π.Δ.Δ. 160) και 4/30.04.1988 (Ν.Π.Δ.Δ. 121) αποφάσεις αντίστοιχα, του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού» και για τους οποίους δεν καταβλήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από 1.9.1987 έως και 31.12.1988 και από 1.10.1988 έως και 31.12.1988 αντιστοίχως, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλου και εργοδότη για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή λογίζεται ως ενεργός χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το σύνολο των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες για την εφαρμογή του παρόντος λογίζονται ως μη παραγεγραμμένες. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του πρώτου εδαφίου γίνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

Άρθρο 130

Ασφαλιστική εισφορά για τους ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α. εφάπαξ για τα έτη 2017 και 2018 – Τροποποίηση περ. β παρ. 2 άρθρου 35 ν.4387/2016

Στην περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α’85) περί κλάδου εφάπαξ παροχών, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η περ. β΄ διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς. Το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένων μισθωτών, προσδιορίζονται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στους τομείς πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38. Για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α., το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως 31.12.2018 ορίζεται σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονταν στα άρθρα 5 και 38 κατά τα έτη αυτά. Από την 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από την 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38.».

 

Άρθρο 131

Κατάργηση της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να έχει υποβληθεί αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – Τροποποίηση παρ. 44 άρθρου 66 ν. 4646/2019

Στην παρ. 44 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α΄ 201), περί της αλληλέγγυας ευθύνης για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο διαγράφεται η προθεσμία «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021» και β) μετά από το τρίτο εδάφιο προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο και η παρ. 44 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«44. H παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32), όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 64 του παρόντος και ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος, εφαρμόζεται και για οφειλές που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και για τις οποίες ευθύνονται αλληλεγγύως, προσωπικά και εις ολόκληρον τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 64, καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση που είχαν βεβαιωθεί οφειλές κατ` εφαρμογή άλλης διάταξης, με την οποία θεσπίζεται αλληλέγγυα ευθύνη για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32) δεν ευθύνονται για τις οφειλές αυτές, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των περ. α), β) και γ) του άρθρου 64 του παρόντος και αίρονται τα σε βάρος τους ληφθέντα αναγκαστικά και άλλα μέτρα.

 

Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

 

Σε περίπτωση που δεν εκκρεμούν σε βάρος του αιτούντα ενεργές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η αίτηση του τρίτου εδαφίου υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

 

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς υποθέσεις.

 

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΚΕΑΟ εκδίδει πράξη, με την οποία αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση.

 

Κατά της απορριπτικής απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της αίτησης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

 

Ποσά που έχουν εισπραχθεί από τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A` 32) δεν επιστρέφονται.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Άρθρο 132

Επιβολή κυρώσεων για την υποδηλωμένη εργασία από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 80 ν. 4144/2013

Στην παρ. 1 του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α’ 88) περί καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών, προστίθεται περ. στ’ και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1.α. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και πριν την έναρξη της υπερωριακής απασχόλησης. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170).

β. Ο εργοδότης που απασχολεί οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται να καταχωρούν κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ δεκαπέντε (15) ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011.

βα. Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Εφόσον πραγματοποιείται αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο και αυτή δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλεται στον εργοδότη από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω ταυτοποίηση.

γ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται, η διαδικασία ελέγχου και επιβολής του προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

δ. Η παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) καταργείται και οι υπόλοιπες παράγραφοι του άρθρου αναριθμούνται αντίστοιχα.

ε. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της περίπτωσης

στ. Οι κυρώσεις των περ. α’ και β’ και το πρόστιμο της περ. βα’ της παρ. 1 επιβάλλονται και από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..».

 

Άρθρο 133

Αναστολή αύξησης επιτοκίου οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 5006/2022

Στο άρθρο 34 του ν. 5006/2022 (Α’ 239), περί της αναστολής αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η καταληκτική ημερομηνία της 12ης.9.2023 αντικαθίσταται από την 12η.9.2025», και αβ) μετά από τη φράση «και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2» διαγράφεται η φράση «αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ», β) στο δεύτερο εδάφιο, βα) διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2, αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013», ββ) η φράση «τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες» αντικαθίσταται από τη φράση «πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες», γ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο, και το άρθρο 34 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 34

Αναστολή αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς

Ως επιτόκιο επί της κύριας οφειλής, με το οποίο επιβαρύνονται οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις των υποπαρ. ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) από 13.9.2022 έως 12.9.2025, ορίζεται αυτό που ίσχυσε κατά την 13.9.2022 και προσδιορίσθηκε σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. Το επιτόκιο αυτό μεταβάλλεται και προσδιορίζεται εκ νέου, μόνο εάν μεταβληθεί το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σωρευτικά κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την 1η.1.2014. Χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί με επιτόκιο που ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται, στον βαθμό που υπερβαίνουν τα οφειλόμενα με βάση το επιτόκιο του πρώτου εδαφίου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται το ανωτέρω επιτόκιο, και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

Άρθρο 134

Διαδικασία λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 39Α ν. 4387/2016

 

Στο άρθρο 39Α του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί της διαδικασίας εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) διαγράφεται η φράση «και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση» και αβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) στην παρ. 3 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, δ) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και ε) στην παρ. 7 συμπληρώνεται το αντικείμενο της νομοθετικής εξουσιοδότησης με την προσθήκη του καθορισμού και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για τη διαδικασία της λήξης της ασφάλισης και το άρθρο 39Α διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 39 Α

Διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

 

  1. Οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, που αναλαμβάνουν υπακτέα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) απασχόληση ή αποκτούν υπακτέα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ιδιότητα, για την οποία απαιτείται έναρξη εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η ασφάλιση λήγει υποχρεωτικά την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση.
  2. Η εγγραφή στον e-Ε.Φ.Κ.Α. διενεργείται μετά από την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, με αίτηση του υπόχρεου και, σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης, αυτεπάγγελτα με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τον υπόχρεο μετά από την έναρξη ή τη μεταβολή εργασιών για την υποχρέωση ασφάλισης στον e-Ε.Φ.Κ.Α.. Η λήξη της ασφάλισης ολοκληρώνεται με τη διακοπή όλων των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου.
  3. Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η αίτηση λήξης της ασφάλισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη διακοπή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Ο e-Ε.Φ.Κ.Α. αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
  4. Σε περίπτωση που ο υπακτέος στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτός δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα την αίτηση εγγραφής, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-Ε.Φ.Κ.Α. προβαίνει σε αυτεπάγγελτη εγγραφή και ασφάλισή του ως εξής:

α) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία, και ιδίως ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που δηλώθηκε στη Φορολογική Διοίκηση, επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους προκύπτει υπαγωγή, και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον παρόντα, κατατασσόμενος στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία που αντιστοιχεί στην υπαγωγή του στην ασφάλιση.

β) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), κατατασσόμενος στη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία των άρθρων 39 και 41.

Αν ο μη μισθωτός ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ δεν υποβάλει αίτηση για λήξη της ασφάλισης ή την υποβάλει εκπρόθεσμα, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε όλους του τ. Φορείς, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ στους οποίους είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

  1. Ο ασφαλισμένος δύναται με την προσκόμιση στοιχείων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. να ζητήσει την αναδρομική διόρθωση της υπαγωγής στην ασφάλιση που προέκυψε σύμφωνα με την παρ.4. Ως προς την αίτηση μεταβολής και το χρονικό σημείο μετάταξης σε διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία εφαρμόζονται τα άρθρα 35, 39, 40, 41 και 97.
  2. Οποιαδήποτε υποχρέωση απογραφικής δήλωσης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. («προεγγραφής») ή προσκόμισης οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α., ως δικαιολογητικού για έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, καταργείται.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία εγγραφής ή λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α..».

 

Άρθρο 135

Παράταση προθεσμίας κατάρτισης ισολογισμών – Τροποποίηση άρθρου 70 ν. 4387/2016

Στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. α. Από 1.1.2017 ο ισολογισμός έναρξης του e-Ε.Φ.Κ.Α. πραγματοποιείται με μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών αντιστοίχως, όπως αυτά εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους, που συντάσσονται ειδικά για το σκοπό αυτό. Τα πρόσωπα που κατείχαν θέση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου των τελευταίων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης του παρόντος, διατηρούν την ευθύνη ως προς την περάτωση των ισολογισμών παρελθόντων ετών μέχρι την 31.12.2016.

Ο e-ΕΦΚΑ καταρτίζει το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2026 τους εκκρεμείς ισολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών έως το έτος 2016 και του e- ΕΦΚΑ έτους 2016 έως 2025.

Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών για τις χρήσεις έως το έτος 2016 υπογράφονται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.

Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του e-ΕΦΚΑ ετών 2016-2025 υπογράφονται από το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.

Μετά την υπογραφή τους δεν υφίσταται η υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών του άρθρου 60 του παρόντος, των διατάξεων του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ αναφορικά με την έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ και της παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165). Οι υπογράφοντες και εγκρίνοντες τους ισολογισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων απαλλάσσονται από κάθε σχετική αστική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη, πλην της ευθύνης από δόλο για την οποία ισχύουν οι γενικές διατάξεις.

Ο έλεγχος της διαχείρισης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που καταρτίζουν τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας για τις οικονομικές χρήσεις ανατίθεται σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 2084/1992.

Από το έτος 2026 και για κάθε επόμενη χρήση οι ισολογισμοί του e- ΕΦΚΑ καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του e- Ε.Φ.Κ.Α όπως εκάστοτε ισχύει.

β. Η περιουσία που είναι αναγκαία για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων, οι οποίες παραμένουν στους φορείς και μετά την ένταξή τους στον e-Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 51 του παρόντος, προσδιορίζεται και διαχωρίζεται από την περιουσία που περιέρχεται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από οικονομική μελέτη.

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, διαγράφεται η φράση «μέχρι στις 31.12.2016», και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των εντασσομένων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, καθώς και η αποτίμηση της αξίας τους ενεργείται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις οικονομικές υπηρεσίες τους ή από ορκωτούς λογιστές, μετά από ανάθεση.».

  1. Η παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, όπως διαμορφώνεται με την παρ. 1 του παρόντος ισχύει αναλογικά και για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) κατά παρέκκλιση της προθεσμίας του άρθρου 28 του ν. 5006/2022 (Β΄239). Αρμόδιο όργανο για την υπογραφή των ισολογισμών και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των άρθρων 8 και 12 του π.δ. 913/1978 (Α’ 220). Κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 82 σε συνδυασμό με την περ Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 913/1978 και της παρ. 13 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄28), δεν απαιτείται έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ.

 

Άρθρο 136

Ανανέωση εξουσιοδότησης για ενιαίους κανονισμούς του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης-Τροποποίηση άρθρου 49 ν. 4670/2020

 

1.Στο άρθρο 49 του ν 4670/2020 (Α΄43), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, διαγράφεται η φράση «που εκδίδονται εντός δύο (2) ετών από τη έναρξη ισχύος του παρόντος,» και το άρθρο 49 διαμορφώνεται ως εξής:

«Με προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατόπιν γνώμης του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α., καταρτίζεται Ενιαίος Κανονισμός ανά κλάδο για την Κύρια ασφάλιση, για την Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καθορίζονται θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση, υπολογισμού και διαδικασίας χορήγησης των παροχών, προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, η έκταση, το ύψος, οι δικαιούχοι, η διαδικασία χορήγησης των παροχών σε χρήμα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.».

 

Άρθρο 137

Επιβράβευση κλιμακίων εκκαθάρισης συντάξεων για το έτος 2023 – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 21 ν. 4354/2015

Στην παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων και ειδικότερα περί αποζημίωσης του προσωπικού που συμμετέχει σε κλιμάκια εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων, στους συμπράττοντες υπουργούς προστίθενται οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, στα δύο πρώτα εδάφια προστίθεται και η αναφορά στο έτος 2023 και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια, ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός των ετών 2021, 2022, και 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημόσιου τομέα και όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των επτά χιλιάδων διακοσίων (7.200) ευρώ το έτος, μη υπολογιζόμενου στην περίπτωση αυτή του ορίου της παρ. 3. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται εντός των ετών 2021 ή 2022 ή 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το οποίο ορίζεται με απόφαση του Διοικητή. Με όμοια απόφαση ορίζονται η μεθοδολογία προσδιορισμού των ποσοτικών στόχων εξυπηρέτησης του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο τρόπος παρακολούθησής τους και κάθε άλλο ειδικό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.»

 

Άρθρο 138

Αποζημίωση ελεγκτικών οργάνων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. – Τροποποίηση παρ. Δ άρθρου 2 του ν. 4336/2015

Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί των εξόδων διανυκτέρευσης, μετά τη φράση «ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος» προστίθεται η φράση “ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ”, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος και βάσει του καταβληθέντος ποσού, και ορίζεται ως εξής:

α. Κατηγορία Ι, μέχρι εκατό (100) ευρώ ανά διανυκτέρευση.

β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι ογδόντα (80) ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η ως άνω προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών ελέγχων, ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στη νησιωτική χώρα, από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται σε υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας για τη μετακίνησή τους το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης της περ. α’, με την προσαύξηση τριάντα τοις εκατό (30%) του τρίτου εδαφίου της παρούσας. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε κατάλυμα κόστους υψηλότερου του οριζόμενου, ανά κατηγορία στην παρούσα παράγραφο, η δαπάνη αναγνωρίζεται μέχρι του οριζόμενου αυτού ποσού. Νόμοι και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή τους μετά την 1η.1.2016 και καθορίζουν ποσά εξόδων διανυκτέρευσης διαφορετικά από αυτά της παρούσας, εξακολουθούν να ισχύουν.»

 

Άρθρο 139

Δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), καθώς και οι εκτελούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, χρέη αναπληρωτών στις εν λόγω θέσεις, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας, δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους, να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.12.2024, κατά παρέκκλιση του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26), περί της αυτοδίκαιης απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την πραγματοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων προσωπικού και την εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), περί της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α..

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Άρθρο 140

Ασφαλιστέα πρόσωπα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4826/2021

Στο άρθρο 6 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126) αναφορικά με τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η παρ. 3 τροποποιείται, ώστε τα ηλικιακά όρια των προαιρετικά υπακτέων προσώπων της παραγράφου αυτής να εναρμονίζονται με τα ηλικιακά όρια της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, γ) στην παρ. 4, η καταληκτική ημερομηνία 31.12.2023 αντικαθίσταται με την ημερομηνία 31.12.2024, δ) η παρ. 5 τροποποιείται αντίστοιχα, σε αντιστοιχία προς την τροποποίηση της παρ. 3 και το άρθρο 6 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«Άρθρο 6

Ασφαλιστέα πρόσωπα – Τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4052/2012

  1. Στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) υπάγονται υποχρεωτικά, με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3, όλα τα πρόσωπα που:

α) Ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2022 και εφεξής σε φορέα κύριας ασφάλισης ή

β) Έχουν γεννηθεί από 1.1.2004 και εφεξής,

εφόσον τα πρόσωπα αυτά αναλάβουν οποτεδήποτε από 1.1.2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτήσουν ασφαλιστέα ιδιότητα, για τις οποίες θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).

Για τα πρόσωπα της παρούσας παραγράφου η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ταμείου λαμβάνει χώρα αντί της υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.».

β) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από την 7.9.2021.

  1. Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987 και εξής. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου, από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Ταμείου παύουν αυτοδίκαια να υπάγονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..
  2. Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους εφόσον έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εξής:

α) οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί,

β) τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και

γ) τα πρόσωπα που, βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης, εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.

δ) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρ. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) δυνάμει του π.δ. 284/1992 (Α΄145).

  1. Τα πρόσωπα της παρ. 2 μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου από 1ης.1.2023 έως τις 31.12.2024.
  2. Τα πρόσωπα της παρ. 3 μπορούν να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα από 1ης.1.2023 και εφεξής.
  3. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.
  4. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α` 41), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής.».

 

Άρθρο 141

Προαιρετική υπαγωγή στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 37 ν.4052/2012

Στην παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), περί ασφαλιστέων προσώπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, τροποποιείται το τρίτο εδάφιο ώστε η δυνατότητα αίτησης προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση να συνδέεται με την ημερομηνία γέννησης και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί έως και τις 31.12.1986.».

 

Άρθρο 142

Ρυθμίσεις ζητημάτων στελέχωσης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) – Τροποποίηση παρ. 3 και 6 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021

Στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί στελέχωσης του προσωπικού Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 3, περί του χρονικού διαστήματος κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Ταμείου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης τροποποιείται ώστε το διάστημα να εκκινεί από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου, β) στην παρ. 6 : βα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, προκειμένου να προβλεφθεί η δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης από το προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με αυτή, ββ) το τρίτο εδάφιο διαγράφεται, γ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 39 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 39

Προσωπικό

  1. Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) συστήνονται εκατό (100) θέσεις προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: είκοσι πέντε (25) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, σαράντα πέντε (45) θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δεκαπέντε (15) θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), δέκα (10) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε (5) θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
  2. Το Ταμείο στελεχώνεται από μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007, Α` 26), καθώς και τις διατάξεις περί προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταλαμβάνουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Η πλήρωση των κενών θέσεων γίνεται με διορισμό ή πρόσληψη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  3. Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων δύναται, επίσης, να γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (A 143), χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων του φορέα προέλευσης. Η απόσπαση ή η μετάταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου και του οργάνου διορισμού στον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου ή μετατασσόμενου υπαλλήλου, ύστερα από προκήρυξη του Δ.Σ. του Ταμείου.
  4. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης ορίζεται στα τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης μέχρι δύο (2) φορές, με μόνη απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  5. Μετάταξη υπαλλήλου δύναται να πραγματοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση τριών (3) ετών απόσπασης στο Ταμείο, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου και θετική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).
  6. Μέχρι την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, το Τ.Ε.Κ.Α. μπορεί να προσλαμβάνει και να τοποθετεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, σε θέσεις ευθύνης, προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θητείας τριών (3) ετών, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης, για τις θέσεις που απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση, σε σχέση με την επενδυτική και αναλογιστική λειτουργία. Για την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού, ισχύει το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’133).

Για τις προσλήψεις αυτές, εκδίδεται προκήρυξη από το Τ.Ε.Κ.Α. μετά από έλεγχο νομιμότητας που διενεργεί το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και περιλαμβάνει τον αριθμό ανά ειδικότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί, καθώς και σύντομη περιγραφή των απαιτήσεων.

Η προκήρυξη δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τ.Ε.Κ.Α., του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Κ.Α, καθορίζονται: α) τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα προσόντα (κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά) β) τα κριτήρια κατάταξης, γ) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος υποβολής τους, δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ε) καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τα ανωτέρω. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Τ.Ε.Κ.Α., το οποίο τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων, πίνακες κατάταξης και πίνακες επιλεγομένων, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στο ΑΣΕΠ τους σχετικούς πίνακες για έλεγχο νομιμότητας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ κατά των προσωρινών πινάκων. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ` ένσταση έλεγχο των πινάκων μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής των πινάκων και εν συνεχεία ενημερώνει το Τ.Ε.Κ.Α., προκειμένου να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.

  1. Μέχρι την πλήρωση των θέσεων της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις θέσεις ευθύνης που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Ταμείου, δύνανται να προΐστανται και αποσπασμένοι υπάλληλοι.».

 

Άρθρο 143

Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 69 ν. 4826/2021

Στην παρ. 11 του άρθρου 69 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο, τροποποιείται ώστε η διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας να συνεχίσει μεταβατικά τη λειτουργία της έως την 30η.6.2025 και β) από το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται η λέξη «αυτοδικαίως» και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«11. Η Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής συνεχίζει μεταβατικά τη λειτουργία της για διάστημα έως και τις 30.6.2025, μετονομαζόμενη εφεξής σε Μονάδα Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία των ήδη υπηρετούντων στη Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής παρατείνεται για το ως άνω διάστημα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 9.».

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Άρθρο 144

Καταβολή δικαιώματος εγγραφής υπέρ Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 25 π.δ. 422/1981

Το άρθρο 25 του π.δ. 422/1981 (Α΄ 114), περί δικαιώματος εγγραφής των δημοσίων υπαλλήλων στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, αντικαθίστανται και διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που μετέχει υποχρεωτικά ή προαιρετικά στο Μ.Τ.Π.Υ., αμέσως μετά τον διορισμό του, οφείλει να καταβάλει για δικαίωμα εγγραφής ποσό ίσο με τις ακαθάριστες αποδοχές του πρώτου μήνα της μισθοδοσίας του. Το ποσό αυτό εξοφλείται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις που παρακρατούνται υποχρεωτικά από τις αποδοχές του. Το ποσό του δικαιώματος εγγραφής που δεν εξοφλήθηκε για οποιονδήποτε λόγο εντός του πρώτου έτους από τον διορισμό, υπολογίζεται στο σύνολο του ισχύοντος μηνιαίου ακαθαρίστου μισθού κατά τον χρόνο της εξόφλησης.

  1. Σε περίπτωση αναδρομικής αναπροσαρμογής των αποδοχών του μήνα υπολογισμού του δικαιώματος εγγραφής, ο μέτοχος υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά σε δώδεκα (12) άτοκες μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του. Το δικαίωμα εγγραφής δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.».

 

Άρθρο 145

Διαλειτουργικότητα του Δημοσίου κατά την απονομή μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4670/2020

  1. Στο άρθρο 17 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί Ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασίας απονομής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, προστίθενται παρ. 7α και 8α ως εξής:

«7α. Οι αποφάσεις απονομής μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδονται ηλεκτρονικά βάσει των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).»

«8α. Η απόφαση κανονισμού ή μεταβίβασης μερίσματος αναρτάται στην προσωποποιημένη ατομική πληροφόρηση του δικαιούχου μερίσματος. Ο αιτών ειδοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την ανάρτηση αυτής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει στο Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) ή στην αίτησή του και δεν απαιτείται κοινοποίηση μέσω ταχυδρομείου. Mετά από την παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίηση ανάρτησης της απόφασης του πρώτου εδαφίου, τεκμαίρεται η κοινοποίησή της στον αιτούντα.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

Άρθρο 146

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 4892/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28), περί Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: , α) στο πέμπτο εδάφιο η φράση «των περ. γ) και δ) της παρ. 1» αντικαθίσταται από τη φράση «της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1» και η φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και ναυτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων» αντικαθίσταται από τη φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως,», β) προστίθεται νέο έκτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Το μέλος της περ. α) της παρ. 1 επιλέγεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το μέλος της περ. β) της παρ. 1 προτείνεται από συνέλευση των εργαζομένων, η οποία συγκαλείται από τον σύλλογο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Τα μέλη της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως, οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Τα τρία μέλη από τους εν ενεργεία ναυτικούς της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εν ενεργεία ναυτικών του Ν.Α.Τ., οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις και, ελλείψει αυτών, πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Τα μέλη της περ. γ) της παρ. 1, τα οποία προτείνονται από την οργάνωση των εφοπλιστών για την επιλογή του μέλους το οποίο εκπροσωπεί συγχρόνως και τα πλοία ξηρού και υγρού φορτίου ολικής χωρητικότητας μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) κόρων, υποδεικνύονται κατόπιν συνεννόησης με την, κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μάλλον αντιπροσωπευτική των πλοίων της εν λόγω κατηγορίας οργάνωση. Σε περίπτωση παράλειψης υπόδειξης των μελών των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 από τις οικείες οργανώσεις εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση σχετικού αιτήματος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα μέλη επιλέγονται και ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς αυτή.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 

Άρθρο 147

Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση άρθρου 228 π.δ. 80/2022

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α΄222), περί χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η αναφορά σε «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» και «π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και η αναφορά σε ΟΑΕΔ αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)», β) στην παρ. 1, βα) μετά τη φράση «σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις» προστίθεται η φράση «ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101),», ββ) μετά τη φράση «εννέα (9) μηνών» προστίθεται η φράση «από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών», γ) στο πέμπτο εδάφιο, η φράση «ΟΑΕΔ» αντικαθίστανται με τη φράση «Δ.ΥΠ.Α.», δ) στο έκτο εδάφιο, μετά τη φράση «σε είδος και σε χρήμα» προστίθεται η φράση «των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών» και το άρθρο 142 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 142

 

Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

«1. Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις (4) ώρες ημερησίως ή μέχρι δεκατρείς (13) ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τη ΔΥΠΑ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ. Ο χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ή στον οικείο φορέα ασφάλισης ασθένειας.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004 (Α’ 31) και η 30874/23.4.2004 (Β’ 1023) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το παρόν, δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η εργαζόμενη, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου:

α) ως «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» νοείται η εργαζόμενη γυναίκα, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων και μετά από απόφαση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας παραλαμβάνει, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, παιδί από κοινωνική υπηρεσία της κατά περίπτωση Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή άλλου φορέα που έχει υπό την προστασία του το παιδί ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, και

β) ως «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» νοείται: βα) η ημερομηνία φυσικής παράδοσης, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, του παιδιού στην «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» από την κατά περίπτωση Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή από όποιον άλλον φορέα έχει υπό την προστασία του το παιδί, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, όπως αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνάπτει η «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» με τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού, ή

ββ) η ημερομηνία, κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας από την εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο.

  1. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας της παρ. 1 προς τον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ανωτέρω παροχές και επιδοτείται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται. τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη της παρ. 1. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».
  2. Δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένεια μετά από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α’ 219) υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 142 του ν. 3655/2008.

 

Άρθρο 148

Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

  1. Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α΄ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.
  2. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222).
  3. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ. 1, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
  4. Η καταβολή της παροχής της παρ. 1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.
  5. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023 .».

 

Άρθρο 149

Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων

  1. Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πλην αυτών της παρ. 4 , καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας («προπληρωμένη κάρτα»). Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός λογαριασμός της παρούσας.

 

  1. Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της περ. δ) του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄240) που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

 

  1. Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

  1. Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν καταβάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι τα εξής:

α) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.:

αα) Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85),

αβ) τα αναπηρικά επιδόματα,

αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5 του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149),

αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74),

αε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 (Α΄30),

αστ) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α΄ 128),

αζ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες της υποπερ. αα) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30),

αη) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του άρθρου 2 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196),

αθ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 του άρθρου 244 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70),

ι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α΄273), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του ν. 5043/2023 (Α΄91), προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

β) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί η Δ.ΥΠ.Α.:

βα) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του άρθρου 16 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79),

ββ) Το επίδομα διαθεσιμότητας του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197)

βγ) έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α.,

 

  1. Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του ογδόντα τοις εκατό (80%) που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.

 

  1. Συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων της παρ. 1 σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα. Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ. Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

  1. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών γνωστοποιούν στους δικαιούχους της παρ. 1 και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα προγράμματα με τα οποία επιβραβεύουν τους χρήστες της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματοποιούν με τη χρήση της.

 

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος, βοηθήματος και παροχής σε λογαριασμούς, οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά μέσω ειδικής προπληρωμένης κάρτας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από την 30η Σεπτεμβρίου 2024 το σύνολο των παροχών της παρ. 1, με την επιφύλαξη της παρ. 4, καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

Άρθρο 150

Ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικών Υποθέσεων – Τροποποίηση παρ. 9 και παρ. 11 και προσθήκη παρ. 6Α στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021

  1. Στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021 (Α’160), περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), μετά από την παρ. 6 προστίθεται παρ. 6 Α ως εξής:

«6Α. Το ωράριο των υπαλλήλων της Μ.Ε.Κ.Υ. σύμφωνα με τον ν. 1157/1981 (Α΄ 126) χαρακτηρίζεται ως ευέλικτο, προσαρμοζόμενο στις επαυξημένες συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές ανάγκες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου, καθώς επίσης και για τη βεβαίωση των υπερωριών του προσωπικού της Μ.Ε.Κ.Υ., είναι ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ.».

 

  1. Στην παρ. 9 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Ο επικεφαλής και οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικών Υποθέσεων λαμβάνουν τις αποδοχές, που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 47 του ν. 4484/2017 (Α’ 110). Το προσωπικό που αποσπάται στη Μ.Ε.Κ.Υ., μπορεί να επιλέγει είτε τις αποδοχές της θέσης προέλευσης είτε τις αποδοχές που ορίζονται για τους Ειδικούς Εμπειρογνώμονες της Μ.Ε.Κ.Υ., εφόσον πληροί τα προσόντα πρόσληψης ως Ειδικός Εμπειρογνώμων. Εάν ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. ή οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες είναι υπάλληλοι ή λειτουργοί του δημοσίου τομέα, μπορούν να επιλέξουν τη διενέργεια της καταβολής των αποδοχών τους είτε από την υπηρεσία προέλευσής τους είτε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. υπάγεται για τις μετακινήσεις του σε εσωτερικό και εξωτερικό στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι του άρθρου 5, του Κεφ. Α, της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).».

 

  1. Στην παρ. 11 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται η φράση «ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του», προστίθενται δύο τελευταία εδάφια και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«11. Η Μ.Ε.Κ.Υ. μπορεί να συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ιδίως, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αντικείμενο την παροχή πληροφοριών και στοιχείων προς επεξεργασία. Για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχεται στη Μ.Ε.Κ.Υ. απευθείας πρόσβαση ή πρόσβαση κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας πρόσβαση, στα συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία που τηρούνται, αφενός σε επίπεδο Α.Φ.Μ. (μικροδεδομένα), στο Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης (Management Information System MIS) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αφετέρου σε επίπεδο Α.Μ.Κ.Α. στον Ηλεκτρονικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ή σε οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα, ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του, σε επίπεδο εφαρμογής μετά από διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 105 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240). Η σύζευξη και η ψευδωνυμοποίηση των ανωτέρω δεδομένων, όπου αυτή προβλέπεται, δύναται να εκτελείται με τη συνδρομή της Μ.Ε.Κ.Υ. μετά από συμφωνία της με τον συνεργαζόμενο φορέα. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να ορίζεται η διαδικασία ψευδωνυμοποίησης, τα πρόσωπα που την εκτελούν και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 151

Εξουσιοδοτικές διατάξεις

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων που αφορούν στη σύνταξη και τις αμοιβές από την υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση, ο χρόνος έναρξης και ο τρόπος είσπραξης του πόρου μέσω εργοσήμου, η διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων της παρ. 3 του άρθρου 114, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση της απασχόλησης της παρ. 11 του άρθρου 114 και τη διαπίστωση της συνδρομής των εξαιρέσεων των παρ. 6 και 7 του άρθρου 114, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 114.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι διαδικασίες διασταύρωσης και οι έλεγχοι για την πλήρωση των κριτηρίων των παρ. 5 και 6 του άρθρου 115, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 123.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, οι λοιπές προϋποθέσεις καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 146
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της παροχής, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ e-ΕΦΚΑ και Δ.ΥΠ.Α., η λήψη και η μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 148. 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ρυθμίζονται:

α) η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, οι εξαιρούμενες συναλλαγές προς κατηγορίες επιχειρήσεων, η υπαγωγή των επιδομάτων, βοηθημάτων, ενισχύσεων και παροχών που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 149 στην διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 149, η προθεσμία και διαδικασία δήλωσης του μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού της παρ. 1 του άρθρου 149, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με την καταβολή των παροχών στους ως άνω λογαριασμούς και

β) κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της παρ. 6 του άρθρου 149 όπως η διάρκεια αυτού, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, καθώς και ο καθορισμός των χρηματικών ή άλλων επάθλων του άρθρου 149.

 

Άρθρο 152

Μεταβατικές διατάξεις

  1. Τα άρθρα 116 και 117 καταλαμβάνουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αιτήσεις που βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, καθώς και όσες εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. Αιτήσεις, που έχουν απορριφθεί, επανεξετάζονται κατόπιν νέας αίτησης του ασφαλισμένου, και τα οικονομικά τους αποτελέσματα εκκινούν από την ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.

2.Το άρθρο 120 εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον π. Ο.Γ.Α., τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του άρθρου 120.

  1. Στο άρθρο 147 υπάγονται από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α΄219) και οι δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας.

 

Άρθρο 153

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 41 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (π. ΕΤΕΑ), και κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 107 του ν. 4387/2016, περί πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών της πρώην Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών,

β) η παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Α΄66), περί θεμάτων Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (OAEE)- Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),

γ) το άρθρο 58 του ν. 4144/2023 (Α΄88), περί ασφάλισης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων,

δ) η παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α’89), περί ρυθμίσεων ΟΑΕΕ,

ε) η παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (Α’214), περί θεμάτων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ασφάλισης σύμβασης έργου,

στ) η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3232/2004 (Α’48), περί υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α.,

ζ) η παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 3518/2006 (Α’272), περί οριοθέτησης υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 13:17 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
    τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: http://www.emdydas.gr

    Αθήνα, 4/12/2023
    Αρ. Πρωτ.: 9221
    Προς: 1. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεωργιάδη Αδ.
    2. Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Σπανάκη Β.
    3. Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου Π.

    Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
    2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

    Θέμα : Προτάσεις βελτίωσης της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας για ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων

    Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί
    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» και υπενθυμίζουμε τις Προτάσεις Τροπολογίας που είχαμε παρουσιάσει με την από 17/7/2023 Επιστολή μας.
    Οι προτεινόμενες τροπολογίες αφορούν σε ρυθμίσεις με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του Ενιαίου Φορέα και αποκαθίσταται η άδικη και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, ως προς την συνταξιοδοτική τους αντιμετώπιση, αναλόγως προς το φορέα ασφάλισης από τον οποίο προέρχονται ή το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση.
    Ειδικότερα με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η δυνατότητα και των υπαγόμενων στο πρ. ΕΤΑΑ παλαιών ασφαλισμένων Μηχανικών να δικαιωθούν μειωμένης συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Παρά την από 1-1-2022 και εντεύθεν ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων ως προς την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης και ασφάλισης, παρά την ένταξη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και παρά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών εντός του Ενιαίου φορέα, εντούτοις έως και σήμερα δεν προβλέπεται για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση του πρ. ΕΤΑΑ παλαιούς ασφαλισμένους Μηχανικούς δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας ακόμα και εάν έχει συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης 15 ετών.
    Με τη δεύτερη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα και των Μηχανικών μητέρων ανικάνων τέκνων να δικαιωθούν σύνταξης στο 50ο έτος της ηλικίας τους εφόσον πιστοποιείται ποσοστό ανικανότητας ενός τέκνου σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται ότι αφενός αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται για τις ασφαλισμένες του πρ. Δημοσίου και του πρ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, αφετέρου δε η πρόβλεψη αυτή δεν επηρεάστηκε από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ν. 3863, 3865/2010, 4093/2012 και 4336/2015 και οι ασφαλισμένες των ταμείων αυτών δύνανται να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, και μετά την 1-1-2022 με τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
    Με την Τρίτη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα των εργαζόμενων μητέρων Διπλωματούχων Μηχανικών με Μισθωτή Εργασία να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, έστω με μεταβατικές διατάξεις. Η ευαίσθητη αυτή κατηγορία εργαζομένων στα περισσότερα ενταχθέντα Ταμεία, είχε τη δυνατότητα. Μοναδικές εξαιρέσεις στον ανωτέρω κανόνα, ήταν οι γυναίκες μηχανικοί οι οποίες ήταν υποχρεωμένες λόγω ιδιότητας να είναι ασφαλισμένες στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Αντιθέτως οι εργαζόμενες με τις συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες παράλληλα ασφαλισμένες στο Δημόσιο ή σε Ειδικά Ταμεία, είχαν –και έχουν με μεταβατικές διατάξεις- τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων. Μετά και τη σύσταση του ΕΦΚΑ, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας μικρής ομάδας ασφαλισμένων γυναικών, οι οποίες εργάζονται με τους ίδιους ακριβώς όρους και συνθήκες με άλλες εργαζόμενες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις που αφορούν στις μητέρες ανηλίκων. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης, προτείνουμε να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία ακολουθεί.
    ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    Άρθρο …
    Θέσπιση ορίου ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ- πρώην ΕΤΑΑ
    Οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ- πρ. ΕΤΑΑ δικαιούνται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη. Το ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής μειώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 του ν.4387/2016.
    Άρθρο ……
    Συνταξιοδότηση Μηχανικών γονέων ανικάνων τέκνων
    Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ – πρ. ΕΤΑΑ γονείς ανικάνων τέκνων, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 50ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18 έτη και 4 μήνες. Το δικαίωμα αυτό ασκείται μόνο από τον ένα γονέα. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου παιδιού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο. Αν η ενηλικίωση επήλθε πριν τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους δύο γονείς. Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.
    Άρθρο ……
    Συνταξιοδότηση Μηχανικών Γυναικών με μισθωτή εργασία
    «Οι διατάξεις του άρθρου 144 του νόμου 3655/2008 , όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 , του άρθρου 61 του νόμου 3996/2011 και της Υποπαραγράφου Ε3 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015, εφαρμόζονται ανάλογα και στις ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ προερχόμενες από τους τομείς του πρώην ΕΤΑΑ , οι οποίες απασχολούνται με μισθωτή εργασία και εξαρτημένη σχέση στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.»
    Όσον αφορά τις διατάξεις του Νομοσχεδίου θα προτείναμε η πρόβλεψη για Αύξηση του ορίου οφειλών συνταξιοδότησης στο Άρθρο 115, να είναι πιο γενναία, ώστε να διευκολύνει υπερήλικες οφειλέτες να μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξη τους. Τέλος είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε τις σοβαρές διαφωνίες μας με την επέκταση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Είμαστε στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα παραπάνω και σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας για συνάντηση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 12:33 | ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 115
    Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ απο 6/6/2003 σαν μέλος ομόρρυθυθμης εταιρείας με Α.Μ. 4114856
    Τον Ιανουάριο του έτους 2009 κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότητης από τον φορέα ΙΚΑ οπότε και έλαβα σύνταξη.
    Στις 11/12/2020 η Εταιρεία της οποίας είμαι ομόρρυθμο μέλος μπήκε σε εκκαθάριση και έτσι διέκοψα την
    ασφαλισή μου και συγχρόνως κατέθεσα αίτημα με Αριθ πρωτ.11476-30/12/2020 για αυτοτελή σύνταξη.
    Προέκυψαν οφειλές που μου κοινοποιήθηκαν με την απόφαση αριθμ 99/11-1-2022 και μου δινόταν προθεσμία
    αποπληρωμής του ποσού 15545,05 για να προχωρήση ο υπολογισμός της σύνταξης
    Λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπόρεσα καταβάλω το αναφερόμενο ποσό και η αίτηση απορρίφθηκε

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα κάτωθι δεδομένα
    Ασφάλιση πριν από την συνταξη ΙΚΑ
    Περίοδος
    6/6/03-31/12/09
    Μηνες : 66
    Ασφάλιση μετά την σύνταξη ΙΚΑ
    Περίοδος
    1/1/09-31/12/20
    Μηνες : 144
    ΣΥΝΟΛΑ ΜΗΝΩΝ: 210
    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΣΕ ΕΤΗ:17,50

    Σύμφωνα με το άρθρο 115 του υπό ψήφιση νόμου, αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης προσθήκη παρ. 5
    και 6, στο άρθρο 61 ν.3863/2010 τα ποσά οφειλών της παρ. 2 είναι δυνατό να υπερβούν τα ανωτέρω όρια και
    μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για οφειλές προς τον π.
    ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει
    συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του, β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης
    τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών και γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το
    ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π.
    ΟΓΑ.
    Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον
    π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα τοις εκατό (60%) του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων
    συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού
    της μηνιαίας δόσης που προκύπτει από την παρ. 3. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης
    προσαρμόζεται αναλόγως.
    Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ,
    παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες
    δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60).

    Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και εφ όσον δικαιούμαι να ενταχθώ στην νέα ρύθμιση οφειλών, πάλι θα υπάρχει
    οφειλή άνω των 30000 ευρώ που θα είναι λίγο μεγαλύτερη των 6000 ευρώ και θα πρέπει ίσως να καταβληθεί
    άμεσα.
    Οι οικονομικές μου δυνατότητες δεν μου επιτρέπουν να καταβάλλω την επιπλέον οφειλή των 6000 ευρώ εκτός
    και γίνει ρύθμιση και γ αυτήν την οφειλη ή διαφορετικα να μειωθεί μέρος των προσαυξήσεων πάνω στην κύρια
    οφειλή ώστε να μειωθεί η συνολική οφειλή.
    Αν και πάλι δεν κατορθώσω να επωφεληθώ της νέας ρύθμισης, ΖΗΤΩ την διαγραφή των οφειλών μου και κατ
    ακολουθίαν την διαγραφή των ημερών ασφάλισης που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της οφειλής, για δε το υπόλοιπο
    των ημερών ασφάλισης στον ΟΑΕΕ να τις συμπεριλαβω στο συνυπολογισμο του χρονου ασφαλισης στο ΙΚΑ

    Για το θέμα αυτό έχω ήδη επικοινωνήσει με e-mail με το Τμήμα Νομοθεσίας Συντάξεων Διαδοχικής Ασφάλισης
    Δ/νση Νομοθεσίας & Συντονισμού Συντάξεων Γενική Δ/νση Συντάξεων και έλαβα την εξής απάντηση στις 10/1/2023
    <>

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να δηλώσω το αίτημα μου

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 11:44 | ΙΩΑΝΝΑ

    Σχετικά με το άρθρο 148 «Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες», θα πρέπει να ορισθεί η μη υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους εν λόγω 9 μήνες ή έστω η μειωμένη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 10:41 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    Τα χρέη των πολίτων προς τον ΕΦΚΑ από 1/1/05 έως 31/12/23 να μπουν σε νέα ρύθμιση 120 δόσεων ή να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 09:42 | Σουλτάνα Παΐδα

    Κύριε υπουργέ,
    Στο άρθρο 148, σας παρακαλούμε να εντάξετε και τις μητέρες που γέννησαν πολύ πρόωρα. Να λάβετε υπόψιν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Εγώ θα γεννούσα 6 Νοέμβρη, και αντί αυτού γέννησα έξι μηνών στις 29 Ιουλίου. Οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες που έχουνε πρόωρα νεογνά έχουνε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το επίδομα μητρότητας.
    Ευχαριστούμε!

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 05:58 | ΣΠΥΡΟΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 115
    Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ απο 6/6/2003 σαν μέλος ομόρρυθυθμης εταιρείας με Α.Μ. 4114856
    Τον Ιανουάριο του έτους 2009 κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότητης από τον φορέα ΙΚΑ οπότε και έλαβα σύνταξη.
    Στις 11/12/2020 η Εταιρεία της οποίας είμαι ομόρρυθμο μέλος μπήκε σε εκκαθάριση και έτσι διέκοψα την
    ασφαλισή μου και συγχρόνως κατέθεσα αίτημα με Αριθ πρωτ.11476-30/12/2020 για αυτοτελή σύνταξη.
    Προέκυψαν οφειλές που μου κοινοποιήθηκαν με την απόφαση αριθμ 99/11-1-2022 και μου δινόταν προθεσμία
    αποπληρωμής του ποσού 15545,05 για να προχωρήση ο υπολογισμός της σύνταξης
    Λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπόρεσα καταβάλω το αναφερόμενο ποσό και η αίτηση απορρίφθηκε

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα κάτωθι δεδομένα
    Ασφάλιση πριν από την συνταξη ΙΚΑ
    Περίοδος
    6/6/03-31/12/09
    Μηνες : 66
    Ασφάλιση μετά την σύνταξη ΙΚΑ
    Περίοδος
    1/1/09-31/12/20
    Μηνες : 144
    ΣΥΝΟΛΑ ΜΗΝΩΝ: 210
    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΣΕ ΕΤΗ:17,50

    Σύμφωνα με το άρθρο 115 του υπό ψήφιση νόμου, αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης προσθήκη παρ. 5
    και 6, στο άρθρο 61 ν.3863/2010 τα ποσά οφειλών της παρ. 2 είναι δυνατό να υπερβούν τα ανωτέρω όρια και
    μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για οφειλές προς τον π.
    ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει
    συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του, β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης
    τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών και γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το
    ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π.
    ΟΓΑ.
    Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον
    π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα τοις εκατό (60%) του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων
    συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού
    της μηνιαίας δόσης που προκύπτει από την παρ. 3. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης
    προσαρμόζεται αναλόγως.
    Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ,
    παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες
    δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60).

    Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και εφ όσον δικαιούμαι να ενταχθώ στην νέα ρύθμιση οφειλών, πάλι θα υπάρχει
    οφειλή άνω των 30000 ευρώ που θα είναι λίγο μεγαλύτερη των 6000 ευρώ και θα πρέπει ίσως να καταβληθεί
    άμεσα.
    Οι οικονομικές μου δυνατότητες δεν μου επιτρέπουν να καταβάλλω την επιπλέον οφειλή των 6000 ευρώ εκτός
    και γίνει ρύθμιση και γ αυτήν την οφειλη ή διαφορετικα να μειωθεί μέρος των προσαυξήσεων πάνω στην κύρια
    οφειλή ώστε να μειωθεί η συνολική οφειλή.
    Αν και πάλι δεν κατορθώσω να επωφεληθώ της νέας ρύθμισης, ΖΗΤΩ την διαγραφή των οφειλών μου και κατ
    ακολουθίαν την διαγραφή των ημερών ασφάλισης που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της οφειλής, για δε το υπόλοιπο
    των ημερών ασφάλισης στον ΟΑΕΕ να τις συμπεριλαβω στο συνυπολογισμο του χρονου ασφαλισης στο ΙΚΑ

    Για το θέμα αυτό έχω ήδη επικοινωνήσει με e-mail με το Τμήμα Νομοθεσίας Συντάξεων Διαδοχικής Ασφάλισης
    Δ/νση Νομοθεσίας & Συντονισμού Συντάξεων Γενική Δ/νση Συντάξεων και έλαβα την εξής απάντηση στις 10/1/2023
    <>

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω το αίτημα μου

  • 4 Δεκεμβρίου 2023, 01:45 | ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

    ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΕΦΚΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 23:08 | Giorgos

    Αδικία η αναστολή της σύνταξης πριν τα 62 έτη για απασχολούμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.Οποιοσδηποτε αποκλεισμός κυρίως για συνταξιούχους με μικρή σύνταξη είναι απαράδεκτο και πρέπει τουλάχιστον να πάει το όριο στα 58 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κανονικά χωρίς το παραμικρό πέναλτι και πολλοί εργάζονται πριν το 1983…Υπουργε πρέπει το 62 να καταργηθεί χτες για την ισονομια και ισοπολιτεια, ειδάλλως δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά από του Κατρουγκαλου τα τερατουργηματα…

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 22:58 | ΧΑΡΗΣ

    Όσον αφορά στο θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων και του ηλιακιακού ορίου που προυπήρχε και διατηρείται, στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ήθελα να σχολιάσω τα εξης:
    1.Πρόκειται για τιμωρητική μνημονιακή διάταξη που ευθλεως βάλει κατά των νεώτερων συνταξιούχων συλλήβδην, ανεξάρτητα αν έχουν πολλά ή λίγα χρόνια υπηρεσίας, κα ιη οποία διατηρείται αν και έχουμε βγει, κατά τους τύπους, από τα μνημόνια.
    2.Πάσης φύσεως περιορισμοί προκαλούν διαχωρισμούς και δη κοινωνικούς.
    3.Γιατί δεν θα πρέπει ένας συνταξιούχος κάτω των 62 ετών να μην απασχολείται στους δημόσιους φορείς αλλά αυτό δεν είνια πρόβλημα για τους άνω των 62; (θα μπορούσε να είνια ένα καλό ανέκδοτο για νοήμονες αλλά και για την ουσία του αυτονόητου).
    4.Την εμπερία και την τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει ένας συναταξιούχος κάτω των 62 (και πόσοι να είναι πιά) επί του πρακτέου του απαγορεύεται να την χρησιμοποιήσει καθώς δεν έχει κανένα κίνητρο.
    5.Ιδιαίτερα σε ΟΤΑ και δη σε μη αστικούς δήμους αποτελεί επιτυχία κάποιος να συμμετέχει και να συνδράμει με την γνώση του το οικείο, για παράδειγμα Δήμο, όμως ή θα το κάνει τσάμπα ή δεν θατο κάνει καθόλου.
    6.Στο πλαίσιο μιας ανοικτής οικονομίας τι ακριβώς φοβόμαστε; μην πάρει χρήματα ο συνταξιούχος επιπλέον από τα οποία και εισφορές και φόροι θα κρα κρατηθούν αλλά κυρίως πάλι στην αγορά θα πέσουν ανακυκλώνοντας το διαθέσιμο χρήμα με περισσότερα αλυσιδωτά οφέλη για τον δημόδιο κορβανά (χρήμα στον ασφαλιστικό φορέα, χρήμα στην αγορά, φόροι που συνοδεύουν τις δαπάνες, θέσεις εργασίας κλπ)
    Εν κατακλείδι, θεωρώ απαρχαιωμένες τέτοιου είδους διατάξεις, προιόν μιάς άλλης αλλόκοτης εποχής και όχι σοβαρή νομοτεχνική αντιμετώπιση από πλευράς του νομοθέτη. Με τέτοιες αντιλήψεις, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά πως χτίζουμε την οικονομία και την κοινωνία του μέλλοντος!

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 22:13 | Αθανάσιος

    Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης Ενότητα Β που αναρτήθηκε στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Αναφέρονται τα εξής:
    «…….. Με γνώμονα τη ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι ανάλογος του εισοδήματος που προκύπτει από την απασχόληση του συνταξιούχου, ώστε η συνεισφορά τους να μην είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μερικής ή πλήρους απασχόλησης και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά αναλογική και συνυφασμένη με την ασφαλιστέα απασχόληση, ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ…..
    Με την παρ. 2 επαναλαμβάνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τους συνταξιούχους που απασχολούνται σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης,»

    Αξιότιμοι κ.κ. που νομοθετήσατε το συγκεκριμένο νόμο πείτε μου σας παρακαλώ που είναι η ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ και που είναι η ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ για τους συνταξιούχους που απασχολούνται σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης;

    Ελπίζω να αλλάξει αυτή η παράγραφος (παρ.2) και να μην αναστέλλεται η σύνταξη σε εργαζόμενους με ηλικία κάτω των 62 ετών, η οποία καταρρίπτει όλα τα παραπάνω, είναι ΑΔΙΚΗ, δεν αντιμετωπίζονται ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Η ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ και δεν εμπίπτει στα ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (είτε στα δημόσια βάρη τα οποία είναι πολύ αυξημένα στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και στην ισότητα μεταξύ των πολιτών). ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΉ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 21:01 | ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

    Για εργαζόμενους συνταξιούχους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το όριο των 62 ετών ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει και να μικρύνει. Αδυνατώ να κατανοήσω πως προκύπτει το 62.Κατεβάστε το όριο ώστε να εργάζονται άτομα με ενέργεια και όρεξη για δουλειά. Θέλουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας ως στελέχη σε φορείς του Δημοσίου αλλά το ηλικιακό όριο είναι αποτρεπτικό. Δεν φταίμε εμείς που μας «βγάλανε» στη σύνταξη.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 21:05 | ΔΗΜ. ΠΑΠ

    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙ ΤΩ ΔΙΚΑΙΩ ΔΙΟΡΘΩΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:\
    O NEOΣ «ΠOPOΣ» YΠEP EΦKA (10%) NA EKΠIΠTEI AΠO TO ΦOPOΛOΓHTEO EIΣOΔHMA.

    2. H EIΣΦOPA AΛΛHΛEΓΓYHΣ TΩN ΣYNTAΞIOYXΩN NA EΠIBAΛΛETAI ME THN IΣXYOYΣA KΛIMAKA MONO ΓIA TO TMHMA THΣ ΣYNTAΞEΩΣ ANΩ 1.400 €,
    AΛΛΩΣ H EΠIBAPYNΣH ΣTHN ANEPXETAI ΣTHN KΛIMAKA 9% (2595 € ETHΣIΩΣ !)

    3. ΣTOYΣ EΛEYΘEPOYΣ EΠAΓΓEΛMATIEΣ
    KAI ΣTA MΠΛOKAKIA
    TO 10% NA EΠIBAΛΛETAI EΠI TOY KAΘAPOY EIΣOΔHMATOΣ (THΣ ΠPOHΓOYMENHΣ XPONIAΣ)
    KAI OXI EΠI TOY AKAΘAPIΣTOY EIΣOΔHMATOΣ.

    4. H EΠIΣTPOΦH KPATHΣEΩN ΠANΩ AΠO TO ΠPOBΛEΠOMENO ΠΛAΦON NA ΓINETAI AYTOMATA, ME EYΘYNH EΦKA ENTOΣ 3MHNOY AΠO THN EKKAΘAPIΣH

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 19:36 | Χ.Π.

    Εν όψει ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου, θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για την αδικία που υφίστανται ασφαλισμένοι οι οποίοι στερήθηκαν το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης αφού προηγουμένως μετατέθηκε έως και 10 χρόνια το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους, στην κατηγορία με ανήλικο παιδί και 25ετία τα έτη 2010, 2011 και 2012.
    Συγκεκριμένα είμαι δημόσιος υπάλληλος, γεννημένη το 1967, κλείνοντας 25ετία το έτος 2011 (μαζί με εξαγορά τριών ετών) με ανήλικα τέκνα, την ίδια χρονιά. Με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν 4336/15) από τα 52 έτη το όριο συνταξιοδότησής μου μετατέθηκε 10 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στα 61 έτη και 10 μήνες. Με τον τελευταίο νόμο (Ν 4997/22) στερήθηκα το δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης στα 56 καθώς μετατέθηκε κι αυτό το ηλικιακό όριο στα 62 έτη κατ’ ελάχιστο. Επίσης τυχαίνει να συμπληρώνω 40 χρόνια εργασίας στα 62 έτη και σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες (Ν 4336/15) μπορώ να λάβω τότε πλήρη σύνταξη.
    Έτσι παρατηρείται το εξής παράλογο να λαμβάνω σύνταξη με 3 διαφορετικούς τρόπους στην ίδια ηλικία:
    1) 61 έτη και 10 μήνες με ανήλικο,
    2) 62 έτη μειωμένη σύνταξη και
    3) 62 έτη πλήρη σύνταξη με 40 έτη.
    Είναι δυνατόν να λαμβάνει κάποιος πλήρη σύνταξη (61 έτη και 10 μήνες με ανήλικο) πριν τη μειωμένη (62 έτη το νωρίτερο); Είναι παράλογο και οξύμωρο.
    Και για να αναφερθώ και σε συμπολίτες μας, υπάρχουν αρκετοί ασφαλισμένοι που έχοντας ως ελάχιστο ηλικιακό όριο τα 62 έτη, αφενός στερούνται το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης, αφετέρου ξεπερνούν τα 40 έτη εργασίας καθώς εργάζονται από πολύ νεαρή ηλικία (π.χ. συνομήλικός μου, ασφαλισμένος που εργάζεται συνεχώς και αδιάλειπτα από 16 ετών θα χρειαστεί να δουλέψει 46 ολόκληρα χρόνια για να λάβει σύνταξη αφού το ελάχιστο όριο είναι τα 62 έτη). Αυτό, όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος, είναι παράλογο και απολύτως άδικο. Δηλαδή η πολιτεία ουσιαστικά τιμωρεί όσους εργάζονται αδιάλειπτα από νεαρή ηλικία. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε σε αυτές τις περιπτώσεις να ΑΠΟΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ως προϋπόθεση για λήψη σύνταξης.
    Γνωρίζω ότι πολλοί ασφαλισμένοι έχουν αναφερθεί σε αυτή την αδικία και στην προηγούμενη διαβούλευση του ασφαλιστικού νόμου (Ν 4997/22) και στην παρούσα διαβούλευση του νέου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζω στον κύριο Υπουργό ότι έχει γίνει σχετική επερώτηση στη βουλή για το θέμα αυτό, στις 27/01/2023, από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς να δοθεί απάντηση. Επιπλέον έχει αναφερθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη σε θέματα τέτοιων αδικιών εις βάρος των ασφαλισμένων, χωρίς αποτέλεσμα.
    Παρακαλώ να επανεξετάσετε αυτά τα θέματα έτσι ώστε να προκύπτουν διατάξεις που θα άρουν αυτές τις αδικίες και θα δημιουργούν ένα ασφαλιστικό περιβάλλον που θα εμπνέει ασφάλεια, δικαιοσύνη και αξιοπιστία.
    Άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά της έννοιας του ΝΟΜΟΥ είναι η μη αναδρομικότητά του, κάτι που την τελευταία 10ετία και πλέον καταστρατηγήθηκε κατάφορα στο ασφαλιστικό σύστημα σε σημείο πλέον να μην μπορεί κανένας πολίτης να εμπιστεύεται την Πολιτεία.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ευελπιστώ να ληφθούν υπόψη τα σχόλιά μου από τον κύριο Υπουργό.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 18:46 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 259 και 260 του ν. 4798/2021 περί
    καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ»

    Σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα ακόμα και ένας μισθωτός που δεν έχει καμιά οφειλή στον ΕΦΚΑ αν για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πρέπει να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο αξίας μεγαλύτερης των 20.000Ε θα πρέπει να καταβάλει το ποσό μετρητά εντός 2 μηνών αλλιώς η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτετε. Δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα παρακράτησης του ποσού πέραν των 20.000 από τη σύνταξη του διότι
    Η ρύθμιση του προτελευταίου εδαφίου της περ. γ’ της παρ. 1 του
    άρθρου 34 του ν.4387/2016 καταργείται σιωπηρώς από την έναρξη ισχύος του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 259.

    1 Μέχρι σήμερα εφαρμόζεται για τους μισθωτούς του ΤΣΑΥ όχι όμως για τους μισθωτούς του ΙΚΑ (παρότι έχουν ακριβώς τις ίδιες εισφορές, πρακτικά είναι η μόνη διαφοροποίηση όσο αφορά το ασφαλιστικό)
    2 Στην σελίδα του ΕΦΚΑ που δίνονται οδηγίες για τον τρόπο εξαγοράς των πλασματικών ετών στους μισθωτούς ο περιορισμός του άρθρου 259 δεν αναφέρεται πουθενά. https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis/asphalisi-eisphores/asphalismenoi/anagnorise-plasmatikon-eton

    3 ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΝ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΕΚΠΕΣΕΙ Η ΔΑΠΑΝΗ.

    Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

    Είμαι Φαρμακοποιός που σαν υγειονομικός ασφαλίστηκα υποχρεωτικά στο ΤΣΑΥ αλλά όλα μου τα χρόνια εργάστηκα αποκλειστικά σαν μισθωτός του ιδιωτικού τομέα. Απολύθηκα χωρίς προειδοποίηση στις 31/12/2020 σε ηλικία 59,5 ετών και με 34χρονια και 3 μήνες ασφάλισης.
    Λόγω ηλικίας δεν μπόρεσα να βρω εργασία και στις 19/08/2023 που συμπλήρωσα τα 62 έτη ηλικίας έκανα αίτημα για συνταξιοδότηση με εξαγορά 5 ετων και 9 μηνών (παιδιά και σπουδές) και παρακράτηση του ποσού από την σύνταξη (άρθρο 34 του ν.4387/2016).
    3 μήνες αργότερα πληροφορήθηκα ότι αυτό θεωρείτε ΟΦΕΙΛΗ προς τον ΕΦΚΑ (κάτι που δεν ίσχυσε για συναδέλφους μου που ήταν στο ΙΚΑ) και το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι 20.000 και τα υπόλοιπα (κάτι λιγότερο από 50.000) θα πρέπει να τα πληρώσω εντός 2 μηνών αλλιώς θα ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΣΗΣ ΜΟΥ και θα πρέπει να περιμένω να πάω 67 ετών.

    ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΕΤΗ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΩ.
    ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΕΚΠΕΣΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ η θα φορολογηθώ διπλά και στις εισφορές και στη σύνταξη.

    Σημειώστε ότι σαν μισθωτός δεν έχω το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης ώστε να πληρώσω πιο φτηνά ένσημα, η εξαγορά πρέπει να γίνει με το ασφάλιστρο του τελευταίου μου μισθού.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1 Η εξαγορά πλασματικών ετών να μη θεωρείτε χρέος προς τον ΕΦΚΑ εφόσον έχουν εξοφληθεί η δεν υπάρχουν άλλες οφειλές.
    2 Ο περιορισμός της οφειλής των 20.000Ε να μην ισχύει για τους μισθωτούς είτε είναι στο ΙΚΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο.
    3. Και οι μισθωτοί να έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλίστρου για τα πλασματικά έτη

    ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΣΗ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 16:24 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Καλησπέρα σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα για σχολιασμό του Ν/Σ.
    ► Θα επιθυμούσα να αναφέρω ͟γ͟ι͟α͟ ͟δ͟ύ͟ο͟ ͟ ͟θ͟έ͟μ͟α͟τ͟α͟ που τυγχάνουν εφαρμογής πολλών απόστρατων συνταξιούχων των ΕΔ & ΣΑ.

    α). ͟Τ͟ο͟ ͟έ͟ν͟α͟ ͟έ͟χ͟ε͟ι͟ ͟ν͟α͟ ͟κ͟ά͟ν͟ε͟ι͟ ͟μ͟ε͟ ͟τ͟η͟ν͟ ͟υ͟π͟α͟γ͟ω͟γ͟ή͟ ͟τ͟ω͟ν͟ ͟α͟π͟ο͟σ͟τ͟ρ͟ά͟τ͟ω͟ν͟ ͟Ε͟Δ͟ ͟&͟ ͟Σ͟Α͟ ͟σ͟τ͟ο͟ν͟ ͟Ε͟Φ͟Κ͟Α͟.͟ ͟ Σύμφωνα και με την απόφαση του Ελ.Συν. αναφέρεται πως το Σύνταγμα επιφυλάσσει στους δημοσίους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς ένα ιδιαίτερο υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ειδικότερα ο συντακτικός νομοθέτης του 1975 με τα άρθρα 87, 98 και 103, ρυθμίζει την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών και συνακόλουθα το ασφαλιστικό τους καθεστώς – το οποίο τελεί σε συνάρτηση της θέσης που κατέχουν και ως εκ τούτου αποτελεί σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης – διακρίνοντας αυτό από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που κατοχυρώνεται ως κοινωνικό δικαίωμα στο άρθρο 22 παρ. 5 τον Συντάγματος. Σε συνάντηση δε που είχε ο κος υφυπουργός εργασίας με το ΔΣ της ΕΑΑΝ, το βρήκε αυτό θετικό, δηλ. την απεμπλοκή μας από τον ΕΦΚΑ . (δείτε και εδώ: ► Απόφαση ελεγκτικού συνεδρίου για υπαγωγή στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ ) & εδώ ► ( συνάντηση της ΕΑΑΝ με το κο υφυπουργό εργασίας ) Ως εκ τούτου η υπαγωγή μας ήταν άδικη, καθόσον οι στρατιωτικοί των ΕΔ & ΣΑ υπάγονται σε ειδικό καθεστώς. Για αυτό παρακαλώ πολύ για την απεμπλοκή μας από τον ΕΦΚΑ.

    β). ͟Τ͟ο͟ ͟δ͟ε͟ύ͟τ͟ε͟ρ͟ο͟ ͟θ͟έ͟μ͟α͟ ͟έ͟χ͟ε͟ι͟ ͟ν͟α͟ ͟κ͟ά͟ν͟ε͟ι͟ ͟ ͟μ͟ε͟ ͟ε͟κ͟ε͟ί͟ν͟ο͟υ͟ς͟ ͟π͟ο͟υ͟ ͟έ͟χ͟ο͟υ͟ν͟ ͟α͟κ͟ό͟μ͟α͟ ͟υ͟ψ͟η͟λ͟ή͟ ͟θ͟ε͟τ͟ι͟κ͟ή͟ ͟π͟ρ͟ο͟σ͟ω͟π͟ι͟κ͟ή͟ ͟δ͟ι͟α͟φ͟ο͟ρ͟ά͟ ͟(͟π͟δ͟)͟,͟ ͟π͟ε͟ρ͟ί͟π͟ο͟υ͟ ͟7͟5͟0͟.͟0͟0͟0͟ ͟σ͟υ͟ν͟τ͟α͟ξ͟ι͟ο͟ύ͟χ͟ο͟υ͟ς͟.͟
    Ιδίως σε όλους εμάς που διατηρούμε (και απ’ ότι φαίνεται για πολύ ακόμα) υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+πδ) . Όπως είναι γνωστό περισσότερο από 750.000 συνταξιούχοι (δηλ. το 1/3 των συνταξιούχων μας) έχουν υψηλή προσωπική διαφορά. Πολλοί δε δεν θα κάνουν καθόλου απόσβεση, ούτε μέχρι να πεθάνουν. (βλ. εδώ : https://www.capital.gr/oikonomia/3748874/p-tsakloglou-peripou-750-000-suntaxiouxoi-me-prosopiki-diafora/ )
    Το μέτρο του επιδόματος της προσωπικής διαφοράς που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος, είναι μεν θετικό, αλλά κε υπουργέ μου, δεν λύνει το πρόβλημα σε μας τους παλιούς συνταξιούχους, που φαίνεται ότι χρωστάμε στο κράτος πάρα πολλά και για πολύ ακόμα, καθόσον διαθέτουμε υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+ πδ).

    ► Για αυτό σας παρακαλώ πολύ, όπως τροποποιήσετε το νόμο και όπως η προσωπική διαφορά ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη, όπως εξάλλου έχουν προτείνει και αναλύσει τόσοι και τόσοι καθηγητές και εργατολόγοι, χωρίς αυτό να έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος στο Κράτος .
    ► Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε και ελπίζω να δείτε τα θέματα αυτά με την δέουσα προσοχή!! .

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 14:50 | Ελένη

    Με το άρθρο 114 <> συνεχίζεται η αδικία για τους συνταξιούχους μέχρι 62 ετών.Αν υπολογίσει κανείς το 10% της παρακράτησης από τη δεύτερη εργασία και τον συνολικό φόρο που θα πληρώσει ο εργαζόμενος συνταξιούχος καθώς και οι κρατήσεις ΕΦΚΑ και η διπλή κράτηση για υγειονομική περίθαλψη οι απολαβές των εργαζομένων συνταξιούχων στο δημόσιο είναι έτσι κι αλλιώς απλά ένα συμπλήρωμα στη σύνταξη. Μην το στερείτε. Δείτε το με τη δέουσα προσοχή. Και μην αδικείται ανθρώπους που είναι σε παραγωγική ηλικία και θέλουν να προσφέρουν

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 14:44 | ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Κε Υπουργέ
    παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τις παρακάτω προτάσεις επι τω δικαίω :
    1. O NEOΣ «ΠOPOΣ» YΠEP EΦKA (10%) NA EKΠIΠTEI AΠO TO ΦOPOΛOΓHTEO EIΣOΔHMA.

    2. H EIΣΦOPA AΛΛHΛEΓΓYHΣ TΩN ΣYNTAΞIOYXΩN NA EΠIBAΛΛETAI ME THN IΣXYOYΣA KΛIMAKA MONO ΓIA TO TMHMA THΣ ΣYNTAΞEΩΣ ANΩ 1.400 €,
    AΛΛΩΣ H EΠIBAPYNΣH ΣTHN ANEPXETAI ΣTHN KΛIMAKA 9% (2595 € ETHΣIΩΣ !)

    3. ΣTOYΣ EΛEYΘEPOYΣ EΠAΓΓEΛMATIEΣ
    KAI ΣTA MΠΛOKAKIA
    TO 10% NA EΠIBAΛΛETAI EΠI TOY KAΘAPOY EIΣOΔHMATOΣ (THΣ ΠPOHΓOYMENHΣ XPONIAΣ)
    KAI OXI EΠI TOY AKAΘAPIΣTOY EIΣOΔHMATOΣ.

    4. H EΠIΣTPOΦH KPATHΣEΩN ΠANΩ AΠO TO ΠPOBΛEΠOMENO ΠΛAΦON NA ΓINETAI AYTOMATA, ME EYΘYNH EΦKA ENTOΣ 3MHNOY AΠO THN EKKAΘAPIΣH

    Με εκτίμηση

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 13:50 | Θανασης Κ.

    Κυριε Υπουργε :
    Εκανα αιτηση συνταξιοδοτησης το Φεβρουαριο ΤΟΥ 2023 με διαδοχικη ασφαλιση , οταν και ημουν 60 ετων.
    Ο τελευταιος φορεας μου το ΙΚΑ ΕΤΑΜ .
    Εφ΄οσον δεν πληρουσα τα ηλικιακα κριτηρια απονομης συνταξης απο το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ,ο φακελλος μου διαβιβαστηκε στον προηγουμενο φορεα ,το ΝΑΤ .
    Πηρα προσφατα την αποφαση συνταξιοδοτησης εγκεκριμενης απο το ΝΑΤ , με τις διαταξεις της διαδοχικης.
    Στην αποφαση αυτη ομως ,δεν συμπεριλαμβανεται το καθεστως των βαρεων που ειχα στον τελευταιο φορεα , με αποτελεσμα ,να μην ωφελουμε το επιπλεον χρηματικο ποσο επι της τελικης συνταξης, κυριας και επικουρικης που εισπρατω.
    Σε επικοινωνια που ειχα με το αρμοδιο ΕΦΚΑ ,μου ειπαν πως υπαρχει οδηγια στις περιπτωσεις αυτές της διαδοχικης ασφαλισης ,να μην αναγνωριζει το ΝΑΤ το ‘’bonus’’ των βαρεων !
    Συμπληρωσα κυριε Υπουργε την ημερα της αιτησης μου για συνταξιοδοτηση ,13.300 ημερες εργασιας (η 44 και πλεον ετη ),εκ των οποιων οι 10.000 ημερες (33 ετη ) βαρεα ενσημα . Ολοκληρη η ζωη μου στη δουλεια , απο μικρο παιδι !
    Θεωρω αδικο να πανε στο καλαθι των αχρηστων τοσα χρονια βαριας εργασιας ,καθως επισης και το επιπλεον χρηματικο ποσο τοσων ετων ,για τις ασφαλιστικες εισφορες του καθεστωτος των βαρεων ενσημων .
    Ελπιζω να δειτε το ζητημα αυτό.
    Ευχαριστω
    Καλη συνεχεια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 12:14 | Δ.Γ.

    ΑΡΘΡΟ 117, Παρ. 1
    Είμαι συνταξιούχος απο το 20/4/2001. Έχω αιτηθεί από 28/1/2020 στο ΛΕΠΕΤΕ την αναγνώριση των χρόνων υπηρεσίας βάσει «διαδοχική ασφάλισης» . Ο φάκελος μου έχει διαβιβασθεί απο 9/10/2020 στον e-ΕΦΚΑ, Γ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ προκειμένου να προχωρήσει στα δέοντα. Μετά από πάροδο 3 και πλέον ετών δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια . Σε πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη η απάντηση που πήρα από την αρμόδια υπάλληλο είναι πως έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αιτήματός μου. Σε σχετικό έγγραφο αίτημα/ερώτημα από 8/11/2023 ουδείς μπήκε στον κόπο να μου απαντήσει μέχρι σήμερα.
    Δεν ξέρω αν η περίπτωσή μου θα ενταχθεί στην πρόβλεψη του παρόντος νόμου για ικανοποίηση των παλαιών αιτημάτων εντός 6μήνου από την υποβολή τους, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να επιμείνετε περισσότερο στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών σας που σας εκθέτουν στα μάτια των ανυπεράσπιστων πολιτών που δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως «ιθαγενείς». Πόσο μάλλον όταν θεσμοθετήσατε και επιπλέον οικονομικές παροχές στους υπηρετούντες στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι οποίες από την εποχη Covid και μετά δέχονται πολίτες μόνον κατόπιν ραντεβού με προφανείς συνέπειες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 11:12 | Μ.Μ.

    ΑΡΘΡΟ 148, Παρ. 5
    Είμαι ΕΕ με ατομική επιχείρηση εστίασης. Γέννησα στις 11/6/2023 και η μόνη κοινωνική παροχή την οποία απόλαυσα ήταν ένα επίδομα 150€ επί 4 μήνες όταν το συνολικό κόστος του τοκετού ανήλθε στο ποσό των 7000€. Κατά το ίδιο διάστημα βέβαια συνέχιζα να καταβάλω τις πολλαπλάσιες εισφορές μου στον ΟΑΕΕ και παράλληλα ξεκίνησα να εργάζομαι επί 10ωρο τουλάχιστον με το μωρό μου στον «μάρσιπο» και θηλάζοντας παράλληλα από όταν το μωρό μου έγινε 30 ημερών, καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος βιοπορισμού μου. Δυστυχώς αυτές είναι οι συνθήκες κοινωνικής πρόνοιας και ενίσχυσης της μητρότητας για τις ΕΕ τις οποίες όμως φορολογικά εξισώνουμε με τις ΙΥ.
    Στον νόμο σας που πολύ καθυστερημένα αλλά πολύ σωστά εξισώνει τις οικονομικές παροχές του επιδόματος μητρότητας με τις αυτές των ΙΥ λαμβάνεται πρόνοια εφαρμογής για όσες γέννησαν απο 24/9 και μετά. Θερμή παράκληση και υπό το πρίσμα των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και της δεδομένης πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησής σας να αντιμετωπίςει κατά προτεραιότητα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας , να συμπεριλάβετε και τις ΕΕ που γέννησαν καθ όλη την διάρκεια του 2023.
    Σίγουρα δεν θα είναι πολλές , απ την περιγραφή της πραγματικότητας προκύπτει ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα η τεκνοποίηση για τις ΕΕ, και οι ωφελούμενες θα σας χρωστούν ευγνωμοσύνη. Άλλωστε η αναδρομική ισχύ του νόμου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, εφαρμόστηκε ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο, το δε συνολικό κόστος πιστεύω ότι δεν θα είναι δυσθεώρητο όταν μάλιστα για την αντιμετώπιση του θέματος της υπογεννητικότητας συστήθηκε νέο υπουργείο με ανάλογο κόστος επιβάρυνσης του Εθνικού Προϋπολογισμού.
    Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά εξ ιδίας πείρας τι σημαίνει ΕΕ, είσαστε γνωστός για την ενσυναίσθηση σας, το σχόλιο μου δεν υπέχει θέση αίτηματος ελεημοσύνης αλλά αιτήματος κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας των πολιτών ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η μητρότητα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 10:30 | Μιχάλης

    Υπουργέ, λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων που βγαίνουν στην σύνταξη, πριν τα 62 έτη, χωρίς τη θέλησή τους. (Όπως στρατιωτική και σώματα ασφαλείας). Γιατί αυτή θα πρέπει να τιμωρηθούν στην περίπτωση που επιθυμούν να εργαστούν;

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 10:22 | ΤΣΑΒΑΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Η παράγραφος 2 του άρθρου 119 πρέπει να διευκρινίζει ότι οι ανάπηροι εργαζόμενοι του άρθρου 27 του ν.4997/2022 εξαιρούνται από τις προϋποθέσεις (γγ) και (γδ) για τη λήψη σύνταξης λόγω του θανάτου των γονέων τους.
    Οι ανάπηροι αυτοί εργάζονται κάποιες φορές για λόγους ψυχοθεραπευτικούς έναντι υποτυπώδους αμοιβής που δεν επιτρέπει τη διαβίωσή τους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 09:25 | Κων/νος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ. Είμαι συνταξιούχος αναπηρίας με Π.Α 84%. Με το άρθρο 114 του παρόντος, διατηρείτε την ασφαλιστική αναπηρία, που σημαίνει, ότι δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός του, που είναι η οικονομική μας ενίσχυση, αλλά και η επανένταξη μας στην κοινωνία. Στην περίπτωση μου (>80%), με βάση την ασφαλιστική αναπηρία, δεν μπορώ να κερδίζω περισσότερα από 20%,από όσα κερδίζει ένας υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, γιατί διαφορετικά διακόπτεται η σύνταξη μου. Πρακτικά αυτό σημαίνει 170-180 ευρώ (μεικτά) τον μήνα!!!!. Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν πρέπει να ισχύει η ασφαλιστική αναπηρία, άλλως δεν θα προσφέρει τίποτα το νομοσχέδιο για εμάς τους συνταξιούχους αναπηρίας και θα είναι μία τρύπα στο νερό!
    Σας ευχαριστώ!

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 08:57 | Δημήτρης Α_

    1). Αξιότιμε κε υπουργέ καλημέρα σας. Με τη βοήθεια του γιου μου σας γράφω αυτό το σημείωμα. Τυγχάνω ένας γηραιός απόστρατος 87 ετών της ΕΛ.ΑΣ. (πρ. Ε.Χ.) και είμαι συνταξιούχος από το 1988 με 30ετή ευδόκιμη υπηρεσία και αθροιζομένη με τα έτη Κονδύλη και τους 22 μήνες στρατιωτικό, μας κάνουν σύνολο: 35/35 συντάξιμα έτη, δηλ. 800 ‰ χιλιοστά σύνταξης, με τα παλιά δεδομένα.

    2). Αρχικά θα μου επιτρέψετε να πω πως η υπαγωγή μας στον ΕΦΚΑ ήταν άδικη, καθόσον οι στρατιωτικοί των ΕΔ & ΣΑ υπάγονται σε ειδικό καθεστώς. Σύμφωνα και με την απόφαση του Ελ.Συν. αναφέρει πως το Σύνταγμα επιφυλάσσει στους δημοσίους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς ένα ιδιαίτερο υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ειδικότερα ο συντακτικός νομοθέτης του 1975 με τα άρθρα 87, 98 και 103, ρυθμίζει την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών και συνακόλουθα το ασφαλιστικό τους καθεστώς – το οποίο τελεί σε συνάρτηση της θέσης που κατέχουν και ως εκ τούτου αποτελεί σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης – διακρίνοντας αυτό από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που κατοχυρώνεται ως κοινωνικό δικαίωμα στο άρθρο 22 παρ. 5 τον Συντάγματος. Σε συνάντηση δε που είχε ο κος υφυπουργός εργασίας με το ΔΣ της ΕΑΑΝ, το βρήκε αυτό θετικό, δηλ. την απεμπλοκή μας από τον ΕΦΚΑ . (δείτε και εδώ: ► https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/asfalistika/elegktiko-synedrio-proeidopoiei-gia-to-syntaxiodotiko-ton-dimosion-ypallilon/ ) & εδώ ► ( https://eaals.gr/archives/5452 ) .

    3). Όπως είναι γνωστό αρχικά με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και μετέπειτα με τον ισχύοντα νόμο Βρούτση (ν. 4670/20), επαναϋπολογίστηκαν οι συντάξεις μας, τόσο των συνταξιούχων του δημόσιου όσο και των αποστράτων στρατιωτικών των ΕΔ & ΣΑ. Η διαφορά λοιπόν της σύνταξης του ποσού που προέκυψε από την καταβαλλόμενη σύνταξη μέχρι τις 31/12/2018 και από τον νέο επαναϋπολογισμό από 1/1/2019 (αν τα έχω καταλάβει καλά), λέγεται προσωπική διαφορά (πδ).

    4). Εμένα αξιότιμε κε υπουργέ αυτή η προσωπική διαφορά (πδ) προέκυψε δυστυχώς θετική. Δηλαδή μετά από 30 χρ. υπηρεσίας και μετά από 31 χρόνια αποστρατείας μου, που ως γνωστόν έφυγα με άλλες διατάξεις και νόμους που ίσχυαν τότε (που να το’ ξερα ο δυστυχής), η θετική προσωπική διαφορά (+πδ) ξεκίνησε με το ποσό των 315,00€ και σιγά-σιγά μειώθηκε και τώρα είναι 268,00€ !! Δηλαδή δεν «βλέπω» καμία αύξηση στην τσέπη μου, παρά η αύξηση που γίνεται είναι ΜΟΝΟ λογιστική. Δηλ. μειώνεται η προσωπική διαφορά. Όμως, με το υψηλό αυτό ποσό της προσωπικής διαφοράς που έχω (268,00€) δεν πρόκειται να λάβω ΠΟΤΕ καμία πραγματική αύξηση, μέχρι να πεθάνω!! .

    5). Το μέτρο του επιδόματος της προσωπικής διαφοράς που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος, είναι μεν θετικό, αλλά κε υπουργέ μου, δεν λύνει το πρόβλημα σε μας τους απόμαχους συνταξιούχους, που φαίνεται ότι χρωστάμε στο κράτος ακόμα πολλά, καθόσον διαθέτουμε υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+ πδ).

    6) Για αυτό σας παρακαλώ πολύ, για να μπορέσουμε και εμείς να δούμε καμία αύξηση στην τσέπη μας και για να μπορούμε να δίνουμε κάτι στα εγγόνια μας, πριν αποδημήσουμε εις Κύριον, εισάγετε σας παρακαλώ διάταξη στο παρόν Ν/Σ και ενσωματώστε την προσωπική διαφορά (πδ) στην κύρια σύνταξη, όπως εξάλλου έχουν προτείνει και αναλύσει τόσοι και τόσοι καθηγητές και εργατολόγοι, χωρίς αυτό να έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος στο Κράτος .

    7). Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε και ελπίζω να ακούσετε έναν παππού, απόμαχο της ζωής 87 ετών. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλές γιορτές ενόψει των Άγιων Ημερών που έρχονται!!

    Με εκτίμηση,
    Ένας παλιός Απόστρατος πρ. ΕΧ

  • 3 Δεκεμβρίου 2023, 00:24 | Κων/νος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ. Είμαι συνταξιούχος αναπηρίας, με ποσοστό 84%. Δεν σας κρύβω ότι χάρηκα, όταν διάβασα πως με το παρόν νομοσχέδιο, επιτρέπεται πλέον και σε εμάς να δουλεύουμε, χωρίς να περικόπτετε η σύνταξη μας. Με μεγάλη μου λύπη όμως διαπίστωσα, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου(114), ότι συνεχίζει να ισχύει η ασφαλιστική αναπηρία. Στην δική μου περίπτωση λοιπόν (>80% αναπηρία), δεν μπορώ να αμείβομαι με πάνω από το 20%, της αμοιβής ενός υγιούς απασχολούμενου, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της σύνταξης. Πρακτικά, μέχρι 170-180 ευρώ το μήνα (μεικτά)!!!! Επομένως, είναι πρακτικά ασύμφορο να δουλέψω. Για αυτό πιστεύω, πως πρέπει να μην ισχύει η ασφαλιστική αναπηρία. Για να έχει έτσι νόημα το νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι να δοθούν κίνητρα, για την νόμιμη απασχόληση μας και εν τέλει την οικονομική μας ενίσχυση, μιας και οι συντάξεις μας είναι πενιχρές.

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 20:03 | Μαγδαληνή

    Στο Άρθρο 142 γίνεται αναφορά στην έμμισθη δικηγόρο ως δικαιούχου της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην έμμισθη μηχανικό και στην μηχανικό με ΔΠΥ σε έναν (ή μέχρι τρεις) εργοδότη που εμπίπτει στην παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/ 2016. Και οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν με ξεκάθαρη αναφορά στο εν λόγω Άρθρο.

    Το Άρθρο 148 επεκτείνει την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας με αναδρομική ισχύ και σε όσες γυναίκες αυτή τη στιγμή έχουν μωρά. Θα πρότεινα να επανεξεταστεί το διάστημα και να συμπεριληφθούν οι γυναίκες που απέκτησαν τέκνο έως και έξι (6) μήνες πριν τη λήξη του 2023.

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 20:50 | ΙΑΤΡΙΔΗΣ . ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Κύριε Υπουργέ και κ.Βουλευτες Επιτέλους διορθώστε αυτήν την αδικία . Για το ΑΡΘΡΟ 115 θα αναφερθώ κ. Υπουργέ και σε δηλώσεις σας , κάποιος που
    https://www.youtube.com/watch?v=DOe8gcLAZdE&t=177s
    κ όμως αρκετοί ειναι αδικημένοι που πληρώσανε για πολλά χρόνια , και οφείλουν παραπάνω από 30000 χιλιάδες για αυτούς δεν θα υπάρξει ποτέ μέριμνα ??
    Και οι παραπάνω χιλιάδες δεν είναι δύσκολα στο να φτάσει κάποιος να χρωστάει με τόσο υψηλούς τόκους πάνω στις οφειλόμενες εισφορές με τα χρόνια.
    Ειδικότερα θα αναφερθώ στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν πολύ υψηλές στα χρόνια των μνημονίων και όχι μόνο, κοντά στα 450 τον μήνα / 5500 ευρώ τον χρόνο.
    Για έναν σχετικά παλιό ασφαλισμένο 6-7 χρόνια να μην μπορέσει να πληρώσει λόγω έκτακτων γεγονότων όπως λόγοι υγείας , αναδουλειάς , κρίσης κλπ θα συσσωρευτή ένα ποσό κοντά στις στις 35000 με τους υψηλούς τόκους θα ξεφύγει στα 50 και 60 χιλιάδες ευρώ .

    Είναι δίκαιο κάποιος ενώ δεν έχει πληρώσει τίποτα και ποτέ, και ήταν ανασφάλιστος να παίρνει ένα ποσό συντάξιμο βοήθημα όπως ο ανασφάλιστος υπερήλικας και ΚΑΛΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ !!! όπως επίσης και πολλοί παλιοί στον ΟΓΑ που δεν πληρώνανε εισφορές ήταν προαιρετικό και πήραν καλος κάποια σύνταξη.

    Είναι δικαίο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη με 20 και 25 χρόνια και κάποιοι να μην παίρνουν με 30 , 35 και 40 χρόνια δουλειάς !!

    Απεναντίας ένας ασφαλισμένος που έχει πληρώσει χιλιάδες ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, και να μην πλήρωσε κάποιες γιατί δεν μπορούσε. Να μην μπορεί να πάρει τίποτα από όλα αυτά τα χρόνια που πλήρωσε , ???

    ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΠΑΓΕ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟ ,
    που πάνε τόσα χρήματα ?? γιατί τα χάνει ο ασφαλισμένος ενώ τα πλήρωσε ?? ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ τουλάχιστον αν δεν υπάρχει μέριμνα να πάρει κάποια σύνταξη δώστε κάτι από αυτά τα ποσά που έδωσε η να συμψηφιστούν με εφορίες, δάνεια κλπ ……

    Δεν είμαστε μπαταχτσήδες δεν σηκωθήκαμε μια μέρα μετά από χρόνια πληρωμένων εισφορών και είπαμε δεν πληρώνω άλλο, ποιος θέλει να χάσει την σύνταξη του και την ασφάλεια του , κάποιοι δεν είχαν την δυνατότητα ακόμα και στις 120 δώσεις να μπούνε άλλοι δεν μπορούσανε να αντεπεξέλθουν ούτε εκεί..
    Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς που θα πούνε εμείς «κορόιδα είμαστε και πληρώναμε» όχι δεν είστε, αρκετοί που πληρώνανε είχαν και από αλλού βοήθειες , κάποιοι δεν είχαν, και στην τελική αυτοί που είναι τακτοποιημένοι θα πάρουν και ολόκληρη την σύνταξη τους και όχι κουτσουρεμένη .
    Είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που
    : Τιμωρήθηκαν με πολύ υψηλές εισφορές αδυνατούσαν να πληρώσουν , και χωρίς ουσιαστικά δυνατότητα ρύθμισης τότε στην Ελλάδα τις πτώχευσης , μόνο για 18 μήνες έτρεχε ρύθμιση συν τα τρέχοντα , τεράστιο ποσό τον μήνα , δεν είχες δυνατότητα να διαλέξεις κατηγορία και να κατέβεις μόνο αν δεν….. χρωστούσες!! ??
    : Τιμωρήθηκαν αυτοί και οι οικογένειες τους που ενώ καταστράφηκαν από την κρίση συνάμα, ήταν ανασφάλιστοι χωρίς γιατρούς και φάρμακα ??
    και τέλος
    : Τιμωρούνται τέλος, το να μην μπορούν να πάρουν έστω κάποια σύνταξη ενώ έχουν πληρώσει πάνω από 20 – 25 και 30 χρόνια

    <Να αναφερθώ κ για το δικό μου το ιστορικό έχω 22 χρόνια πληρωμένα ΤΕΒΕ, τα περισσότερα στις μεγάλες κατηγορίες , 1200 ένσημα παράλληλης ασφάλισης (τα 900 ένσημα είναι βαρέα- νυχτερινά ) και τα τελευταία 6 χρόνια ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και συνεχίζουμε !!! το οφειλόμενο " ποσό στο πρώην ΤΕΒΕ από τα 38000 που το σταμάτησα αρκετά χρόνια πριν με τις υψηλές εισφορές ,, με τους τόκους έχουν πάει στις 70000 και συνεχίζουν να τοκίζονται .
    (για οικονομικούς και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους δεν μπορούσα ούτε στις 120 δώσεις να ανταποκριθώ και έμεινα ξεκρέμαστος και εγκλωβισμένος να υποθέσω ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτήν την θέση σαν την δική μου.
    Είχαμε μια ελπίδα με την παραγραφή δεκαετίας Με τημ απόφαση του του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλα και εκεί μπήκαν φραγμοί .

    Έχω δώσει μέχρι τώρα πάνω από 110000 χιλιάδες !! ΕΥΡΩ στο σύστημα και δεν θα πάρω τίποτα ?!! γιατί χρωστάω τις δικέ μου εισφορές , όχι των υπαλλήλων μου που ήμουνα ακέραιος.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ?? ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ???
    ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ Γ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Δώστε λύσεις
    1)Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί να γίνει διαγραφεί οφειλών τόκων κλπ και ο εναπομείναντος χρόνος ασφάλισης που απομένει να πάρει ότι σύνταξη του αναλογεί.

    2)Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί να γίνει διαγραφή ορισμένων οφειλών τόκων κλπ και ρύθμιση με τις τρέχουσες κατώτερες ασφαλιστικές εισφορές των εναπομεινάντων οφειλών που επιθυμεί και μπορεί να πληρώνει ο ασφαλιζόμενος για να κατοχυρώσει τα συντάξιμα χρόνια. (επαναφορά όπως ρύθμισης 2019)
    ( Παράλληλα με άνοιγμα λογαριασμών, περιουσιακή κατάσταση , πόθεν έσχες, )

    3 )Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί χωρίς σύνταξη -Συμψηφισμός – εκκαθάριση από τα καταβαλλόμενα – οφειλόμενα ποσά και επιστροφή τις διαφοράς όταν είναι παραπάνω τα καταβαλλόμενα .

    Ευχαριστώ

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 18:17 | Κωνσταντίνος

    Θα ήθελα να προτείνω γιά τους απασχολούμενους συνταξιούχους εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ να προβλεφτεί η μη περικοπή της σύνταξης αλλά παρακράτηση 10% υπερ ΕΦΚΑ σε περίπτωση απασχόλησής τους μέχρι δέκα ωρες την εβδομάδα ότι δηλαδή ίσχυε πριν την έναρξη του νόμου 4387/16.

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 15:00 | ΡΕΝΑ Β.

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ, θα θέσω υπόψιν σας την περίπτωσή μου η οποία αφορά και μία ολόκληρη μερίδα γονέων/συμπαραστατών ΑΜΕΑ. Έχοντας λάβει ΜΕΙΩΜΕΝΗ σύνταξη με ειδικές διατάξεις από τον δημόσιο τομέα, λόγω τέκνου ΑΜΕΑ (90 τοις εκατό ποσοστό κι ανικανότητα εργασίας) με το παρόν νομοσχέδιο δεν μου επιτρέπεται να εργαστώ ούτε καν σε ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ προκειμένου να συμπληρώσω το εισόδημά μου. Ούσα μονογονέας/δικαστικός συμπαραστάτης, με 2 τέκνα στην αποκλειστική επιμέλειά μου (το 1 όπως προείπα ΑΜΕΑ και το άλλο πρωτοετής φοιτητής φέτος) δεν μπορούσα να παραμείνω άλλο στην εργασία μου καθότι ο τομέας στον οποίο υπηρετούσα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός με βάρδιες, νυχτερινά, αργίες, σαβ/κα (ειδικότητα ελεγκτής τελωνειακός υπάλληλος). Αναγκάστηκα να βγω στην σύνταξη προκειμένου να αντιμετωπίσω τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες και αν και είχα πολλά παραπάνω έτη υπηρεσίας από τα απαιτούμενα ωστόσο έλαβα μειωμένη σύνταξη λόγω ηλικίας. Θεωρώ δίκαιο λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη και για όσους ανήκουμε στην συγκεκριμένη ομάδα γονέων που έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης με ειδικές διατάξεις, προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να εργαστούμε νόμιμα λίγες ώρες ώστε να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας ή και τα έτη που έλειπαν ηλικιακά ή ασφαλιστικά προκειμένου να λάβουμε την πλήρη σύνταξή μας. Σας ευχαριστώ κι ελπίζω να δείξετε εσείς και οι σύμβουλοί σας τη δέουσα προσοχή και σε εμάς που δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Με εκτίμηση

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 10:24 | Γιωργος

    Αφού δεν αλλάζετε με μια διάταξη τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους με 40 χρόνια και πάνω υπηρεσία να έχουμε την δυνατότητα με αίτηση μας εξόφλησης του εφάπαξ ποσού που δικαιούμαστε. Μας υποχρεώνεται σε συνεχή εξάντλησης της εργασίας χωρίς σεβασμό και εκμεταλλεύονται τα ποσά που δικαιούμαστε. Μεγάλη αγανάκτηση και απογοήτευση.

  • 2 Δεκεμβρίου 2023, 10:56 | Μαραγκός Σπυριδων

    Για όσους συνταξιούχους διορίζονται σε Δήμους ως ειδικοί μετακλητοι υπάλληλοι, ορίζεται ότι, αν δεν έχουν ετο 62ο έτος τους, θα λαμβάνουν ή τη σύνταξη τους ή την αμοιβή της θέσης τους. Αυτό αποθαρρύνει πιο νέους επιστήμονες να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους στην αυτοδιοίκηση. Προτείνω την κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού αυτού και θεωρώ ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι ελάχιστη λόγω του μικρού αριθμού που αφορά.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 23:27 | Φανή Βιολιντζή

    Με την παράγραφο 2 του άρθρου 119 του νέου νομοσχεδίου ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα που έδινε το Άρθρο 27 του ν. 4997/2022 στους αναπήρους με ψυχική ή/και νοητική αναπηρία να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη που λαμβάνουν ή θα λάβουν λόγω θανάτου των γονέων τους.
    Η παράγραφος 2 του Άρθρου 119 πρέπει να διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι του Άρθρου 27 του ν. 4997/2022 εξαιρούνται από τις προϋποθέσεις (γγ) και (γδ).

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 22:09 | ΑΝΝΑ

    Κύριε Υπουργέ:
    Είμαι συνταξιούχος του ΕΦΚΑ ( πρώην ΟΓΑ). Συνταξιοδοτήθηκα την 01-01-2023 .
    Ο ασφαλιστικός μου βίος ανέρχεται σε 40 έτη ασφάλισης ήτοι α) 10 χρόνια ασφάλισης στην πρόσθετη ασφάλιση ΟΓΑ από 1-11988 έως 31-12-1997 στην Γ’ ασφαλιστική κατηγορία β) 19 έτη ασφάλισης στην Κύρια ασφάλιση ΟΓΑ αναλυόμενη σε 14 έτη στην Β΄ ασφαλιστική κατηγορία , σε 2 έτη στην Γ΄ ασφαλιστική κατηγορία και σε 3 έτη στην Ζ΄ ασφαλιστική κατηγορία γ) 6 έτη ασφάλισης στον ΕΦΚΑ στην 4Η ασφαλιστική κατηγορία και δ) εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης 5 έτη της 4ης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΓΑ -ΕΦΚΑ.
    Σύμφωνα με την απόφαση η σύνταξή μου υπολογίστηκε στο ποσό των 726,87 ευρώ . Ποσό 391,67 ευρώ προέρχεται από υπολογισμό της σύνταξής μου με διατάξεις πριν την 13-05-2016 και ποσό 337,2 ευρώ προέρχεται από τον υπολογισμό με τις διατάξεις του ν.4387/2016.
    Εάν η σύνταξή μου υπολογίζονταν όπως όλων των άλλων ασφαλισμένων (ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Βρούτση), η σύνταξή μου θα ανέρχονταν στο ποσό των 784,77 ευρώ, δηλαδή 55,90 Ευρώ περισσότερο. Στην ουσία το ασφαλιστικό μας σύστημα με την διακριτική και δυσμενή μεταχείριση σε βάρος ενός αριθμού αγροτών συνταξιούχων ΚΛΕΒΕΙ μία και παραπάνω σύνταξη ετησίως. Στην περίπτωσή μου αφαιρεί από εμένα το ποσό των 12χ 55,9=670,80 ευρώ ετησίως.
    Όταν ο κ. Κατρούγκαλος νομοθέτησε , είπε ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί τους αγρότες γιατί αν υπολογιστούν με το νόμο του θα μειώνονταν σημαντικά. Σε αυτό ενδέχεται να είχε δίκιο. Όμως αυτό το πρόβλημα αφορούσε ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε μικρές ασφαλιστικές κατηγορίες και με λίγα χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ. Στην περίπτωσή μου , όπως και σε αρκετούς άλλους, που πληρώσαμε υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αδικούμαστε κατάφωρα.
    Το δίκαιο είναι να υπολογίζονται οι συντάξεις των αγροτών και με τους δυο τρόπους και να απονέμεται η σύνταξη με το μεγαλύτερο ποσό. Κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί με αίτησή του να ζητεί από τον ΕΦΚΑ την επανεξέταση της αίτησης συνταξιοδότησής του. Το 2031 που θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις με το νέο καθεστώς ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε.
    Είναι κρίμα , ταλαιπωρία και έξοδα για εμάς να προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να αναζητήσουμε το ΔΙΚΙΟ μας που ασφαλώς είναι με το μέρος μας . Η δυσμενής και διακριτική μεταχείρισή μας από την πολιτεία είναι κατάφωρη.
    Ως πρόσωπο που σας διέπει ο ορθολογισμός , η δικαιοσύνη και η πρακτικότητα θα πρέπει να εξετάσετε το θέμα και να νομοθετήσετε σχετικά. Ακούμε και διαβάζουμε ότι νόμο που θα καταθέσετε προσεχώς , σκοπεύετε να μειώσετε τα ποσοστά Εισφοράς Αλληλεγγύης που αφορούν συνταξιούχους με υψηλές κυρίως συντάξεις . Αν αυτό δεν αποτελεί δημοσιονομικό πρόβλημα , τότε το παραπάνω θέμα που αφορά συνταξιούχους αγρότες αποτελεί πρόβλημα δημοσιονομικό? Ασφαλώς όχι. Επίσης αν συνταξιούχοι δικαστές για να διάγουν αξιοπρεπή βίο απαιτούν με δικαστικές τους αποφάσεις 6000- 8000 ευρώ συντάξεις , εμείς με 20 ευρώ σύνταξη την ημέρα ( μετά από 40 έτη σκληρού και αδυσώπητου εργασιακού βίου ) ασφαλώς ΔΙΑΓΟΥΜΕ αξιοπρεπέστατο βίο και ικανοποιούμε όλες μας τις προσωπικές , ιατρικές και κοινωνικές μας ανάγκες.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 21:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κύριε Υπουργέ.
    Στο άρθρο 123 λαμβάνεται «πρόνοια» για την δήθεν προστασία των συντάξεων πριν το νόμο Κατρούγκαλου και με προσωπική διαφορά. Θεωρώ ότι αυτή η διάταξη στην ουσία εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους , οι οποίοι στην ουσία δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση από το 2010. Απεναντίας γνώρισαν πάμπολες μειώσεις
    Ως συνταξιούχος με τις διατάξεις πριν την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου (πριν την 13/05/2016) θέλω να θέσω υπόψη σας κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους που κατά την άποψή μου κανένας από τους προκατόχους σας υπουργούς και γενικά αρμοδίους για το ασφαλιστικό δεν έλαβε υπόψη.
    Ειδικότερα για την περιβόητη προσωπική διαφορά επισημαίνω τα παρακάτω:
    1)Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Βρούτση η μεγάλη βαρύτητα για μεγάλη σύνταξη κρύβεται στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης . Η διαφορά ενός ασφαλισμένου με 40 έτη , από ασφαλισμένο με 35 έτη , είναι 12,5 %, εκτός της παραμέτρου ότι ο συντάξιμος μισθός ενός δημοσίου π.χ υπαλλήλου με 40 έτη ασφάλισης είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ενός υπαλλήλου με 35 έτη, πράγμα που ανεβάζει σε πολύ υψηλότερο ποσό την σύνταξη . Γίνεται αυτός ακόμη μεγαλύτερος με την συνάρτησή του με τους κατ’ έτος δείκτες τιμών καταναλωτή.
    Όμως πολλοί από εμάς που συνταξιοδοτηθήκαμε πριν την 13-05-2016 δεν είχαμε την δυνατότητα να παραμείνουμε στην υπηρεσία , καθότι αν είχες 35 έτη υπηρεσία στο Δημόσιο και συμπληρωμένο το 62ο έτος της ηλικίας, η σχέση εργασίας λύνονταν αυτεπάγγελτα. Επίσης με το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης με 35 έτη υπηρεσίας χορηγούνταν η μεγαλύτερη δυνατή σύνταξη και ασφαλιστικός χρόνος πέραν των 35 ετών δεν είχε θετική επίπτωση στη σύνταξη. Τέλος δεν υπήρχε τότε η θεσμοθέτηση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων πλην της στρατιωτικής θητείας , η οποία στην ουσία είναι προσφορά δημοσίας υπηρεσίας και τα ασφάλιστρα θα έπρεπε να τα καταβάλλει το Δημόσιο , όπως έπραττε μέχρι το 2001 (αναγνώριση στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου άνευ εξαγοράς από τον ασφαλισμένο).
    Μέχρι τώρα κανένας αρμόδιος δεν προνόησε να θεσπιστεί διάταξη , ώστε αν κάποιοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά επιθυμούν να αναγνωρίσουν χρόνο στρατιωτικής θητείας ή άλλους πλασματικούς χρόνους με στόχο να μηδενίσουν ή να μειώσουν την προσωπική διαφορά να μπορούν να το πράξουν .Βεβαίως τα ποσά για την αναγνώριση να είναι τέτοια που να μπορεί κάποιος να προβεί στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου .
    2) Αν παραμείνει αμετάβλητο το νομικό πλαίσιο για τους συνταξιούχους πριν την 13-05-2016 οι διαφορές με τους συνταξιούχους μετά την 13-05-2016 θα είναι πολύ μεγάλες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα . Το επίδομα που δίδεται για όσους έχουν προσωπική διαφορά δεν ανακόπτει τις ανισότητες καθότι είναι εφάπαξ και κανένα μέρος αυτού δεν ενσωματώνεται στις συντάξεις ( στην ουσία ανέρχεται σε ελάχιστα ευρώ ανά μήνα).
    Σας άκουσα σε τηλεοπτική εκπομπή να λέτε ότι η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να καταργηθεί διότι θα πρέπει να γίνει νέα αναλογιστική μελέτη για το πρόγραμμα που κατέθεσε η χώρα μας στην ΕΕ , πράγμα που ενέχει πολλούς κινδύνους και είναι αδύνατον να επιχειρηθεί. Αυτό είναι πολύ σωστό και λογικό. Σωστό , δίκαιο και λογικό είναι όμως να δοθεί και σε εμάς η δυνατότητα να μειώσουμε μόνοι μας την προσωπική διαφορά με εξαγορά πλασματικού χρόνου.
    Για την χρηματοδότηση της εξαγοράς πλασματικού χρόνου θα μπορούσε ο κάθε συνταξιούχος να διαθέσει και τα αναδρομικά που πρέπει η πολιτεία να του επιστρέψει .
    3) Μία άλλη επιλεκτική του νόμου αδικία για εμάς τους πριν την 13-05-2016 συνταξιούχους, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων μας.
    Ειδικότερα : Ο συντάξιμος μισθός μας δεν επανυπολογίστηκε σε συνάρτηση και με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Επανυπολογίστηκε μόνο σε συνάρτηση με τα ποσοστά αναπλήρωσης . Αντίθετα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν , συνταξιοδοτούνται ή θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με τις διατάξεις μετά την 13-05-2016 όπως αυτές τροποποιήθηκαν , ο συντάξιμος μισθός τους συναρτάται με τους δείκτες τιμών καταναλωτή, πράγμα που ανεβάζει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο τον τελικό συντάξιμο μισθό τους .Αυτό είναι μία δυσμενής διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παλαιών συνταξιούχων. Θα πρέπει Κύριε υπουργέ να εξετάσετε και αυτήν την παράμετρο .

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 17:34 | ΤΟΝΙΑ

    Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν κάποιο δικό τους κατάστημα ( μαγαζί )π.χ. ασφαλιστικό γραφείο;

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 16:40 | ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 119.
    ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΊ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΑ.
    Είμαι πατέρας 3τεκνης οικογένειας και παιδιού ΑμεΑ με 70% αναπηρία. Η διατύπωση του άρθρου 119 είναι εξόχως προβληματική και καταργεί τα ευεργετήματα προηγούμενων νόμων για τα παιδιά μας.
    Εάν καταφέρουν να εργαστούν, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα πράγμα πολύ ευεργετικό γι’αυτά, κινδυνεύουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα με την λήψη της σύνταξης μετά τον θάνατο των γονιών τους.
    Επειδή έχουμε να επιλύουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα συνεχώς, παρακαλούμε να μην μας προσθέσετε ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα από αμέλεια ή αβλεψία.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 15:45 | ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Οί συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα θα μπορούν να εργαστούν σαν οδηγοί ΤΑΞΙ;

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 15:20 | ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο περι απασχόλησης των συνταξιούχων εαν κάποιος συνταξιούχος του δημοσίου τομέα επιθυμεί να εργαστεί σαν οδηγός ΤΑΞΙ θα μπορεί να βγάλει ειδική άδεια οδηγού ΤΑΞΙ; Μέχρι σήμερα αυτό δεν επιτρεπόταν σε ενα συνταξιοδωτημένο απο το δημόσιο πράγμα ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ αφού του επιτρεπόταν να εργασθεί κάπου αλλού και σαν οδηγός.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 15:59 | Κωνσταντινος

    Θα ήθελα να προτείνω οι συνταξιούχοι εκπαιδευτές απασχολούμενοι στα δημόσια ΙΕΚ έως δέκα ώρες εβδομαδιαίως να μην έχουμε περικοπή όλης της σύνταξης αλλά να πληρώνουνε εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ 10% όπως δηλαδή ίσχυε πριν το νόμο 4387/16 .

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 13:52 | θανος

    Το άρθρο 114 για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας είναι «έπεα πτερόεντα»..Δηλαδή λόγια του αέρα και κενό γράμμα νόμου..Θεσπίζει,για όλα τα ταμεία, τις προυποθέσεις του πρώην ΙΚΑ που θεσπίστηκαν το 1951 και τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ μισθωτός συνταξιούχος δεν μπόρεσε να κάνει χρήση ,καθώς εξ ορισμού αποκλείονταν..Αυτό επιχειρείται,παρά τις εξαγγελίες,να γίνει και με τους συνταξιούχους αναπήρους και των υπολοίπων ταμείων..Κύριε υπουργέ εάν πιστεύετε αυτά που εξαγγείλατε αλλάξτε τη διάταξη.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 13:07 | ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

    Με την παράγραφο 2 του άρθρου 119 βελτιώνεται μεν το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, οι προϋποθέσεις όμως (γγ) και (γδ) όπως είναι αυτή τη στιγμή με οριζόντιο τρόπο διατυπωμένες, στην πράξη καταργούν τις μεταγενέστερες του ν. 4387/2016 ευνοϊκές για τους ψυχικά ή/και διανοητικά αναπήρους επί μέρους διατάξεις, που εν τω μεταξύ είχαν θεσπιστεί, και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εκείνες του Άρθρου 27 του ν. 4997/2022 (νόμος Χατζηδάκη). Θα πρέπει να το δείτε αυτό ώστε οι ψυχικά ή/και διανοητικά ανάπηροι και αυτιστικοί να συνεχίσουν να μπορούν νόμιμα να απασχολούνται (έστω και λίγο αλλά με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ) για ψυχοθεραπευτικούς λόγους χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη που λαμβάνουν λόγω του θανάτου των γονέων τους. Ελπίζω απλά να σας διέφυγε η ύπαρξη του Άρθρου 27 του ν. 4997/2022 εξ αιτίας της πολυνομίας που υπάρχει και να μην υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτήν τη σοβαρή παράλειψη.

    ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΡΩΤΩ: Τι θα πρέπει να γίνει με όσους βασιζόμενοι στα άρθρα 23 του ν. 4488/2017 και 27 του ν. 4997/2022 ασφαλιστήκαμε στον ΕΦΚΑ για να εργαστούμε πριν τον επερχόμενο νέο νόμο; Θα πρέπει να διακόψουμε την εργασία μόλις ψηφιστεί και αρχίσει να ισχύει ο νέος νόμος προκειμένου να διατηρήσουμε το δικαίωμα λήψης της σύνταξης των γονέων μας όταν πεθάνουν; Θυμίζω πως η δυνατότητα ανάληψης εργασίας μας δόθηκε ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ μετά από αρμόδια πιστοποίηση μονάδας Ψυχικής Υγείας. Γιατί αυτό να καταργείται σήμερα;

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 13:22 | ΘΟΔΩΡΟΣ

    ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 1400 ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 100% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ,Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 30% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΑΣ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 13:43 | ΦΩΤΕΙΝΗ Χ

    Πρόταση επί του άρθρου 115

    Αξιότιμε Υπουργέ κ. Άδωνη Γεωργιάδη,

    Σας παρακαλώ θερμά όπως λάβετε υπόψη σας την πιθανή μεταβολή των σωρευτικών προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση με οφειλές μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ.
    Αναφορικά με τη δική μου περίπτωση, είμαι 71 ετών και το σύνολο των οφειλών μου ανέρχεται συνολικά σε ποσό μικρότερο των 30.000. Βάσει όμως του προς ψήφιση νομοσχεδίου δεν είναι δυνατόν να συνταξιοδοτηθώ καθώς έχω καταβάλει εισφορές για 17,5 έτη.
    Το ύψος της οφειλής είναι αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου και ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας και πληρώ τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 11:29 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ειδικότερα για το άρθρο 114 για την απασχόληση των συνταξιούχων:

    1 Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4670/2020 οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών, απασχολούμενοι στη Γενική Κυβέρνηση, με 1 τουλάχιστο ανήλικο τέκνο δεν είχαν καμία περικοπή στη σύνταξή τους. (Εξαιρέσεις περικοπών).

    2 Στην παράγραφο 2 του άρθρου 114 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναστέλλεται η σύνταξη των απασχολούμενων πολυτέκνων κάτω των 62 ετών, με 1 τουλάχιστο ανήλικο τέκνο, στη Γενική Κυβέρνηση. (Δεν υπάρχει η αντίστοιχη εξαίρεση)

    3 Επειδή έχετε δείξει ότι είστε κοντά στους πολύτεκνους και ενδιαφέρεστε για τα προβλήματα τους, παρακαλώ να δείξετε τη δέουσα ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και να διατηρήσετε την εξαίρεση για την αναστολή της σύνταξης τους και στο νέο νομοσχέδιο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ (άρθρο 114 που αντικαθιστά το άρθρο 20 του 4387/2016)
    Να αντικατασταθεί η αρχή της παραγράφου 6:
    «Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ.4 εξαιρούνται:»
    με την πρόταση:
    «Από την αναστολή της σύνταξης της παρ.2 και από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ.4 εξαιρούνται:»

    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση
    Ελευθερία Σ

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 11:57 | Μάριος Μεϊντάνης

    Να μην υπάρχει καμία διάκριση λόγω φύλου σχετικά με την συνταξιοδότηση. Ότι ισχύει για τις γυναίκες να ισχύει και για τους άντρες και για ηλικιακά όρια και για ανήλικα τέκνα και για ποσά συντάξεων. Να σταματήσει η έμφυλη βία κατά του αντρικού φύλου. Ίσα δικαιώματα για όλα τα φύλα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 10:07 | Δ.Γ.

    Σχετικά με το άρθρο 123 θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωσή μου, η οποία δεν είναι μοναδική και επειδή είναι το μοναδικό βήμα επικοινωνίας του προβλήματός μου καθώς το προσωπικό ραντεβού που αιτήθηκα απορρίφθηκε.
    Έχω εργασθεί 36 συναπτά έτη , κατ αρχήν στην ΕθνικήΤράπεζα και στη συνέχεια σε άλλες Τράπεζες τουιδιωτικού τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το εκκαθαριστικό της σύνταξής μου αναφέρεται και υπολογίζει μόνο τα 21 έτη της ΕΤΕ με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλη «ατομική διαφορα» και να μην δικαιούμαι ούτε καν αυτή την αύξηση , παρά μόνο τα κατά καιρούς βοηθήματα. Στις προσπάθειές μου από το έτος 2020 επικοινωνίας με το ταμείο της ΕΤΕ ( το οποίο σημειώστε ότι δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλίσεις και εγώ είμαι κάτοικος επαρχίας) λαμβάνω στερεότυπα την απάντηση ότι δεν υπάρχει κατάλληλο λογισμικό ούτε πολιτική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού για τον τρόπο που θα εφαρμοσθεί στην περίπτωσή μας (είμαστε μερικές χιλιάδες ομοιοπαθείς) ο τρόπος επανυπολογισμού ( μέσω διαδοχικής , με τον γνωστό άδικο τρόπο, είτε με ισότιμη προσμέτρηση όλων των χρόνων εργασίας τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο δυνατό ένσημο.
    Ως αποτέλεσμα αυτής της «ομηρίας» είναι η σύνταξη μου , μετά απο 36 ακριβοπληρωμένα έτη εργασίας ανέρχεται στο ποσό των 865,94€, αναρωτιέμαι είναι κοινωνική δικαιοσύνη αυτό.
    Θερμή παράκληση στον Υπουργό, με την ενσυναίσθηση που τον διακρίνει να σκύψει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρουμε και να δώσει μία άμεση δίκαιη λύση.
    Τα στοιχεία μου στη διάθεσή σας και για προσωπική συνάντηση

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 09:19 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΠΕΔΜΕΔΕ

    Κύριε Υπουργέ,
    θα θέλαμε να ζητήσουμε να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Νομοσχεδίου η άμεση και εξ ολοκλήρου εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε όλο το φάσμα εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο στον τομέα των Δημοσίων Έργων, ήτοι, στους αμειβόμενους με μισθό και με ημερομίσθιο, από τον ανειδίκευτο εργάτη μέχρι τον Διευθυντή του έργου.
    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που τέθηκε σε εφαρμογή με τον Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101Α/2021), είναι εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων, για τις υπερωρίες και για την ορθή διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
    Είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης, που καταπολεμά τα φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, καθώς και της εισφοροδιαφυγής, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις, που τηρούν τους κανόνες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Ιδιαιτέρως όμως, στον Κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε, επιθυμούμε να πάψουμε ως εργοδότες να είμαστε αντικείμενο ξεπερασμένων γραφειοκρατικών και κάποιες φορές, παράτυπων πρακτικών εκ μέρους του Ασφαλιστικού Φορέα – ΕΦΚΑ, που δυσκολεύουν την άσκηση του επαγγέλματός μας και απαιτούν τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου.
    Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στο συγκριμένο τομέα, θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την αναμόρφωση και την πλήρη αυτοματοποίηση των ελέγχων, με τρόπο απολύτως εύκολο, γρήγορο, σύγχρονο, αντικειμενικό και διαφανή και θα επιφέρει την πλήρη εξαφάνιση της αδήλωτης εργασίας και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 02:05 | Νικόλαος

    Άρθρο 114 Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016
    3. Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) εφαρμόζονται οι περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α’ 1).Κύριε Υπουργέ με τις προφορικές σας ανακοινώσεις δημιουργήσατε προσδοκίες στην κοινωνική ομάδα των αναπήρων, οι οποίες δυστυχώς διαψεύδονται με την προς ψήφιση ανωτέρω διάταξη. Παρακαλώ για την εξάλειψη ή τροποποίηση της ανωτέρω παραγράφου 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, αποσυνδέοντας την χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης από το αποκτηθέν εισόδημα του απασχολούμενου ανάπηρου συνταξιούχου. Μπορεί ο αυτοαπασχολούμενος σωματικά ανάπηρος (π.χ. δικηγόρος) να ασκήσει ήπια εργασία (πνευματική-συμβουλευτική). Το επιπλέον αποκτηθέν εισόδημα, ειδικά για τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα, ελεύθερο επαγγελματία κλπ, δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει εξ αρχής. Μπορεί κάποιον μήνα, αν δεν του το επιτρέπει η υγεία του, να είναι μηδενικό και κάποιον άλλο να υπερβαίνει το κατώτατο ποσό που προβλέπεται στο ανωτέρω άρθρο. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ο ίδιος ούτε να το περιορίζει αλλά ούτε και να προσπαθεί να το αποκρύψει, για να μη διακοπεί η σύνταξή του.

  • 1 Δεκεμβρίου 2023, 00:13 | Σταυρος Μ.

    Για τους ΑΜΕΑ έχετε βάλει το περιορισμό ενώ οι άνθρωποι αυτοί σας ζητούν όσοι εξ αυτών μπορούν να εργαστούν και για όσο μπορούν να το κάνουν να μπορούν να παίρνουν και μισθό και σύνταξη μαζί. κι εργασιακά σε ότι εργασία και ωράριο αντέχουν να μπορούν να έχουν μια σύμβαση εργασίας αφού το κράτος-φορέας ασφάλισης δεν μπορεί να τους παρέχει μια αξιοπρεπής σύνταξη και το έχετε προσωπικά παραδεχτεί.

  • 30 Νοεμβρίου 2023, 21:29 | ΜΑΡΙΑΝ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
    Για χάρη ισονομίας και για αποκατάσταση της αδικίας θα πρέπει να αλλάξει η παράγραφος που αναφέρεται σε αναστολή της σύνταξης σε εργαζόμενους συνταξιούχους σε φορείς του Δημοσίου και εάν αυτό επιφέρει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος τότε ως λύση και για να αισθάνονται δικαιωμένοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι προτείνω να αλλάξει το ηλικιακό όριο και από 62 (;;) να κατέβει τουλάχιστον στα 60 έτη. Ευχαριστώ!