Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 16 Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου

1. Η Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου αποτελείται από επτά (7) μέλη, περιλαμβανομένου του προέδρου της, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής δύνανται να ορίζονται, με απόφαση του Πρωθυπουργού, εν ενεργεία ή μη δικαστικοί λειτουργοί, Νομικοί Σύμβουλοι και Πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με συναφή εξειδίκευση και νομικοί εγνωσμένου κύρους.

2.  Η Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. Τη διατύπωση των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία προκρίνεται, κατά περίπτωση, η αναμόρφωση της νομοθεσίας αντί της απλής κωδικοποίησης των ισχυουσών διατάξεων.

β. Την υποβολή προτάσεων προς τον Πρωθυπουργό, διά του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, και τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό για συγκεκριμένα νομικά πεδία στα οποία κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση της νομοθεσίας, μαζί με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα  υλοποίησής τους.

γ. Τη σύνταξη και υποβολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, μέσα στο  πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε ημερολογιακού έτους, έκθεσης η οποία δημοσιεύεται στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α’ 112) και περιλαμβάνει αποτίμηση για την κατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση προς το πρόβλημα της πολυνομίας, τις προτάσεις αναμόρφωσης που έχουν υποβληθεί, καθώς και προτάσεις περαιτέρω αναμόρφωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας. Με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, η έκθεση της Επιτροπής διαβιβάζεται προς τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

3. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου επιδιώκει τη συνεργασία και τη διατύπωση απόψεων εκ μέρους του νομικού κόσμου, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και άλλων τυχόν εμπειρογνωμόνων και δύναται, για την υποβοήθηση του έργου της, να θέτει σε δημόσια διαβούλευση μέσω του διαδικτύου, προτάσεις και ερωτήματα σχετικά με την αναμόρφωση πεδίων του δικαίου.  Για την εκτέλεση του έργου της, η Επιτροπή λαμβάνει, ιδίως, υπόψη:

α. τη διεθνή εμπειρία και τυχόν συναφείς και πρόσφορες νομοθετικές πρακτικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

β. τις ετήσιες και ειδικές εκθέσεις των ανεξαρτήτων αρχών, οι οποίες κοινοποιούνται σε αυτή με επιμέλεια των εν λόγω αρχών, καθώς και

γ. τυχόν σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων των ενώσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών συλλόγων της Χώρας και των νομικών τμημάτων των ημεδαπών Α.Ε.Ι.

4. Η Επιτροπή μεριμνά, επίσης, για την αξιοποίηση προτάσεων των πολιτών που αφορούν στον εντοπισμό και την απάλειψη συγκεκριμένων ασαφειών και κακοτεχνιών του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

  • 6. Άρθρο 16 «Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου»
    Μετά την παρ. 4 να προστεθεί παρ. 5 ως ακολούθως: «5. Η Επιτροπή μεριμνά επίσης για τη διασφάλιση της διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στο εθνικό νομικό πλαίσιο σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Για το λόγο αυτό μπορεί να συνεργάζεται με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2011, 09:54 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Άρθρο 16
    α) Θεωρώ ότι πρέπει να αναγραφεί πως απαιτείται η συνεργασία με τα Γραφεία Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση της νομοθεσίας.
    β) Παρ. 2β Η πρόταση της Επιτροπής είναι απλή και ο Υπουργός μπορεί να απέχει απ’ αυτήν αιτιολογημένα;
    γ) Παρ. 4 Είναι ασαφής. Θεωρώ ότι πρέπει να ορισθεί η μονάδα στην οποία απευθύνονται οι εισηγήσεις της και η δεσμευτικότητα ή μη αυτής.

  • 26 Αυγούστου 2011, 17:54 | ΓΙΩΤΑ

    ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ 7 ΜΕΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ (ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ)ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
    ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛ -ΣΤΕ ΚΛΠ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  • 21 Αυγούστου 2011, 12:08 | ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗς ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    Να κατοχυρωθεί, θεσμικά, η συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή μόνιμου εκπρωσώπου του 1ου και 2ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • 4 Αυγούστου 2011, 17:09 | Christina

    θα ήθελα να δω πρόβλεψη για διαρκή ή περιοδική αξιολόγηση της λειτουργίας στην πράξη συγκεκριμένων νομοθετημάτων προς τον σκοπό της προσαρμογής αυτών στην πραγματικότητα και τις εξελίξεις του περιβάλλοντος. Ισως μάλιστα θα ήταν σκόπιμο η σχετική ανάθεση να γίνεται ανά αρμόδιο Υπουργείου ή άλλως αλλά πάντως όχι απευθείας από την 7μελή επιτροπή.