1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:22 | Παναγιώτης

    Καταρχήν είναι θετικό να απλοποιηθεί το σύστημα διορισμών με την ύπαρξη ενός και μόνο πίνακα. Είναι άλλωστε το λογικό επακόλουθο, μια δεκαετία μετά τον νόμο Αρσένη! Όμως, όπως βλέπω και σε πολλά άλλα σχόλια, είναι πολύ δύσκολο να τεθούν τα σωστά κριτήρια, βαθμοί ΑΣΕΠ; προϋπηρεσία;

    Ένα όμως πρέπει να είναι σίγουρο: Η ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ: Συγκεκριμένα, είναι φοβερά άδικος ο διορισμός πολύτεκνων, τρίτεκνων και κάθε άλλης «κακόμοιρης» ομάδας ! Έτσι θα γίνει η αξιοκρατία;; Ευτελίζονται συνεχώς άνθρωποι, ακόμα και γνωστοί μου, που κάνουν παιδιά για να διορισθούν! Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το χάλι!

    η στήριξη των οικογενειών με παιδιά είναι υποχρέωση της πολιτείας, αλλά πρέπει να γίνεται με επιδοματική και φορολογική πολιτική, η οποία υπάρχει ως ένα βαθμό αλλά σαφώς πρεέι να ενισχυθεί. Δεν πρέει όμως να νοθεύονται οι όροι ισότητας , διακίου κια ανταγωνισμού μεταξύ υποψηφίων. Δηλαδή η κοπελίτσα που είναι μεν ανύπαντρη, μπορεί και από επιλογή της, αλλά άξια στην δουλειά της, γιατί να χάνει την δουλειά της από μια που συνειδητά κάνει τρία και τέσσερα παιδιά για να διορισθεί, και μετά βέβαια να αρχίσει τις διάφορες άδειες;;;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΟΞΑΚΗΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    1.Η παιδεία δεν πονάει στον τρόπο προσλήψεων…αλλού ψάξτε τι την έχει υποβαθμίσει.
    2.Δεν είναι δυνατόν να γυρίζει κάποιος την Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια για τα μόρια της προυπηρεσίας(και δεν νομίζω ότι κάποιος δούλευε ωρομίσθιος για τα χρήματα) και να του λέτε ότι τώρα στα 40 δώσε και ΑΣΕΠ γιατί αλλοιώς δεν σου τα μετράω.Και εάν του πείτε γιατί δεν έδωσε μέχρι τώρα η απάντηση είναι πολύ απλή:Γιατί έπρεπε να δουλεύει σε απογευματινές δουλειές για να θρέψει την οικογένειά του.
    3.Το ΑΣΕΠ δεν είναι πανάκεια.Διαβλητώτατο (δεν έχεις δικαίωμα να πάρεις το γραπτό σου και να στηρίξεις μία ένσταση, χωρίς να προσφύγεις στα Δικαστήρια-τρία χρόνια τουλάχιστον και τρομερά έξοδα).
    4.Που είναι το κοινωνικό πρόσωπο ενός σοσιαλιστικού κινήματος , όταν πετάει στα αζήτητα κοινωνικές ομάδες που με κόπο και αγώνα κέρδισαν κάποιες ρυθμίσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.α.)και μην μου πείτε ότι κάποιος με τρία και τέσσερα παιδιά, έχει το χρόνο και το ξεκούραστο μυαλό και σώμα να διαβάσει για ένα διαγωνισμό παπαγαλίας και αποστήθισης.Όταν θυσίαζε την αρμονία του σπιτιού του κυνηγώντας αυτά τα αναθεματισμένα μόρια και τώρα….
    5.Μετά την σφαγή Αρσένη πέρασαν 12 χρόνια για να επέλθει σταδιακά μία ισσοροπία στον τρόπο προσλήψεων,μέσα από αγώνες διάλογο ανεξαρτήτως Υπουργού και Κυβέρνησης.Ένα ρετουσάρισμα χρειαζόταν και όχι μία νέα σφαγή.Τότε στους δρόμους βγήκαν 25άρηδες και30άρηδες.Τώρα θα είναι 40άρηδες μαζί με τα παιδιά τους.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1.Για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους να προσμετράει στην τελική μοριοδότηση ο ΑΣΕΠ χώρίς να είναι όμως προαπαιτούμενο.
    2.Μια νέα ρύθμιση για τις μεγάλες προυπηρεσίες:Μόλις κάποιος πιάσει 18 μήνες(δύο διδακτικά έτη) να αποκτά άμμεσα το δικαίωμα του διορισμού χωρίς την απαίτηση του ΑΣΕΠ.
    3.Για τον μόνιμο διορισμό: 50% από ΑΣΕΠ 50% από τον πίνακα αναπληρωτων.
    4.Ποσοστό 20% επί των μόνιμων προσλήψεων να καλυφτεί από τρίτεκνους.(Στους εκατό να πάρει άλλους 20 και όχι όπως είναι σήμερα στους αναπληρωτές που αυτοί οι είκοσι πέρνουν την θέση άλλων).
    Για τους πολύτεκνους ως έχει σήμερα.
    Κατά τα άλλα: ΝΑΙ στην συνεχή επομόρφωση
    ΝΑΙ στα μέτρα για τις αποσπάσεις
    ΝΑΙ στην αξιολόγηση όλων απο τον εκπαιδευτικό, μέχρι τον-την Υπουργό.Από τη σχολική μονάδα, μέχρι τις Διευθύνσεις και το Υπουργείο.
    ΝΑΙ στην πραγματική δόκιμη θητεία.
    ΝΑΙ στην εποπτεία του ΑΣΕΠ
    Με εκτίμηση
    Ένας διορισμένος 42άρης εδώ και τρία χρόνια, θύμα της σφαγής Αρσένη,σύζυγος ωρομίσθιας γυμνάστριας με 32 μήνες από το 2001 και μετά, τρίτεκνος πατέρας και σε αναμονή δικάσιμου για παραποίηση βαθμολογίας στον ΑΣΕΠ του 2008.

  • Σχετικά με τους διορισμούς στην ειδική εκπαίδευση, παραθέτω το αδημοσίευτο άρθρο μου «Το φιάσκο της πληροφορικής στην εκπαίδευση», στο Βήμα:
    http://www.box.net/services/ipaper_by_scribd/102/339715246/00f221/20090116_IT_edu_fiasco/shared/9m8ge5jbqu

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:19 | Τ.J.

    Πιστεύω πως επιτέλους κάποιος προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Εφόσον τελικά, αν και αμφιβάλω πολύ, ισχύσουν στο ακέραιο οι διακηρύξεις της Υπουργού, θα υπάρξει μια μετάβαση σε αξιοκρατικότερες διαδικασίες πρόσληψης.
    Υπάρχουν βέβαια πολλά «σκοτεινά» σημεία, τα οποία κατά την γνώμη μου εσκεμμένα αφήνονται έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελιγμών απο το Υπουργείο σε περίπτωση που κάποιοι (π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αιώνιοι αναπληρωτές χωρίς ΑΣΕΠ, κτλ) ασκήσουν πιέσεις:
    -Πως ακριβώς θα γίνονται οι προσλήψεις αυτό το μεταβατικό διάστημα; Θα ισχύσει το 60-40%(Παρεπιμπτόντως, φέτος π.χ. σε κάποιον κλάδο το 40-60% είχε ως εξής: 40%(δηλαδή απο πίνακες)412 διοριστέοι, 60%(δηλαδή απο ΑΣΕΠ)24 διοριστέοι. Ωραία αναλογία!
    -Θα σταματήσει επιτέλους η πολυτεκνία και η τριτεκνία να αποτελεί κριτήριο διορισμού και πρόταξης σε πίνακες;(Τουλάχιστον ας υποχρεώνονται να περνάνε ΑΣΕΠ, να ρίξουν έτσι λίγη στάχτη στα μάτια των υπολοίπων)
    -Θα μετράει επιτέλους η επιτυχία στον ΑΣΕΠ όπως μετράνε τα μόρια προϋπηρεσίας; (δεν ξέρω τι είναι σκληρότερο, να πηγαίνω στις εσχατιές της Ελλάδας, να παίρνω μόρια, να πληρώνομαι έστω και κάτι ψιλά(γιατί στις περιπτώσεις των αναπληρωτών μιλάμε κανονικότατο μισθό) ή να κάθομαι και να διαβάζω σαν τον μ…… και να είμαι αιωνίως επιτυχών αλλά όχι διοριστέος;(δυστυχώς χάσατε, και φέτος θα διορίσουμε απο ΑΣΕΠ μόνο 2 άτομα γιατί πρέπει να διορίσουμε πρώτα 2500 πολύτεκνους-τρίτεκνους-30μηνίτες-24μηνίτεςκαι άλλους -μηνίτες;)
    -Πόσο θα μετρήσουν οι τίτλοι σπουδών και τα μεταπτυχιακά; Θα δοθεί μια αξιοκρατική μοριοδότηση ή πάλι θα μας καπελώσει η «προϋπηρεσία;»(υπάρχουν κάποιοι με άθκιους βαθμούς πτυχίου δουλεύουν αναπληρωτές και άλλοι που πασχισαν σκληρά να πάρουν καλό βαθμό στο πτυχίο βρίσκονται στα αζήτητα)
    -Θα επιστρέψουν αμέσως όλοι εκεί που διορίστηκαν και θα κοπούν τώρα όλες οι «αποσπάσεις;»
    Παρόλες τις αγαθές προθέσεις δεν νομίζω οτι θα αλλάξει κάτι. Όλοι συμφωνούν με την αξιοκρατία φτάνει να μην πειράξει κάποιος τα κεκτημένα.Όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί που περάσανε έτσι και αυτή θα υποκύψει σε «πιέσεις» και η αξιοκρατία θα αργήσει έτσι ακόμα μια μερα…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρότεινα να ληφθούν υπ’ όψη κάποια όρια ηλικίας πέραν των οποίων θα έπρεπε να υπάρξει μία ειδική μοριοδότηση πιθανόν με γεωμετρική κλίμακα.
    Παράδειγμα 1. προσφάτως πριν 2 χρόνια μπήκε η Ιταλική γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα αυτή όμως η σχολή λειτουργεί από το 1961, οι πρώτοι απόφοιτοι είναι τώρα συνταξιούχοι με ευθύνη του κράτους και ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να διδάξουν σε σχολείο.
    Θα έπρεπε να μπορούν να διοριστούν κατά προτεραιότητα με ειδική μοριοδότηση τα παλαιότερα πτυχία για να μειωθεί η ανεργία πτυχιούχων 30-35 ετών και πάνω.
    Παράδειγμα 2. Στις λίστες ΥΠΕΠΘ βρίσκονται 12222 φιλόλογοι. Πότε και πως θα διοριστούν όλοι αυτοί ; Σε ποιά ηλικία θα είναι τότε ;
    Μήπως οι ειδικότητες με υπεράριθμους πτυχιούχους θα έπρεπε να κλείσουν για κάποια χρόνια (αναλόγως ειδικότητας) μέχρι να ξεφρακάρει το σύστημα και να μην βγάζετε εν γνώση σας υποψήφιους ανέργους;
    Η παραμονή τόσων ανέργων πτυχιούχων άνω των 30-35 ετών, εκτός της αγοράς εργασίας επηρεάζει και την συνταξιοδότηση αυτών των συμπολιτών μας καθώς και την μηνιαία σύνταξη που θα λαμβάνουν, είναι νομίζω άδικο.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:16 | Κώστας Κ.

    Θεωρώ ότι το σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών δε πρέπει και δεν είναι δίκαιο να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.
    Ο κάθε αδιόριστος συνάδελφος (εγώ είμαι διορισμένος μέσω του ΑΣΕΠ) έχει οργανώσει τη ζωή του (πολλοί από αυτούς για πάνω από 10 χρόνια) με βάση όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Έχει πάει σε διάφορα σημεία ανα την Ελλάδα μόνο και μόνο για την προϋπηρεσία (γιατί δε το κάνει κανένας αυτό για τα χρήματα) που κάποια στιγμή θα τον φέρει σε θέση να διοριστεί και να προγραμματίσει τη ζωή του με πιο αξιόπιστα δεδομένα (σταθερή δουλειά, τόπος εργασίας κλπ).
    Όσο για την αξιοκραστία των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων, δε καταλαβαίνω που είναι το μη αξιοκρατικό του συστήματος, αν εξαιρέσουμε τις προσλήψεις στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, όπου πραγματικά δεν υπάρχει κανένα στοιχεία αξιοκρατίας. Το μόνο εύκολο είναι να κάνετε τις προσλήψεις στην Π.Δ.Σ. μέσω του πίνακα των ωρομισθίων!
    Όσον αφορά το θέμα των εξετάσεων του ΑΣΕΠ (από τις οποίες επαναλαμβάνω έχω περάσει και είμαι σήμερα διορισμένος) πρέπει να σκεφτείτε ότι αδιόριστοι, δεν είναι μόνο όσοι τελειώνουν τώρα τη σχολή τους, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, με οικογένειες, παιδιά, οι οποίοι δουλεύουν, είτε στην εκπαίδευση είτε αλλού, για να ζήσουν και δεν έχουν το χρόνο που απαιτείται για να διαβάσουν για τις εξετάσεις ούτε (ίσως) τα χρήματα που κάποιοι άλλοι διαθέτουν για να παρακολουθήσουν τα φρονιστήρια που γίνονται για τον ΑΣΕΠ!! Τελικά, ο μόνος κερδισμένος από αυτό, θα είναι (και πάλι) τα (αμφιβόλου ποιότητας) «φροντιστήρια»!

    Για όλα αυτά, πιστεύω ότι δε πρέπει να καταργηθεί το 60%-40% στους διορισμούς ή η μεταβατική περίοδος που θα υπάρξει να είναι τέτοια ώστε να μη χαθούν οι προσπάθειες αυτών των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια (π.χ. 4 έτη)

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:14 | stratoylias

    πισευω πωs η βιαιη αλλαγη του συστηματοs προσληψεων θα αδικησει καταφορα τιs μεγαλεs προυπηρεσιεs και τα παλια πτυχια που χρονια τωρα αγωνιζονται για το διορισμο τουs εχονταs πισω τουs οικογενειεs…γι αυτο προσοχη κυρια υπουργε,μη συντελεσετε αθελα σαs σε κοινωνικα εγκληματα…..

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:13 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Το ισχύον σύστημα πρόσληψης (60% ΑΣΕΠ και 40% Ενιαίος Πίνακας)είναι αδιαπραγμάτευτο και θα πρέπει να αποτελέσει κατ’ αρχήν τη βάση διαλόγου, διότι καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως διαφανές, δίκαιο, λειτουργικό, αποδεκτό και αξιοκρατικό σύστημα που δεν αμφισβητείται απο κανέναν.
    Συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος τροποποίησής του.
    Η Κα Υπουργός άνοιξε αιφνιδιαστικά και για λόγους εντυπωσιασμού το κουτί της Πανδώρας, στοχοποιώντας ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς ως αποκλειστικούς υπευθύνους της κατάστασης στο χώρο της Παιδείας, παραβλέποντας τα νοσηρά νομοθετήματα και τις τραγικές παραλείψεις όλων των Κυβερνήσεων απο τη μεταπολίτευση και εντεύθεν.
    Οι βίαιες αλλαγές που εξυπηρετούν επικοινωνιακούς απλώς σκοπούς φυσικά και δεν αποτελούν πανάκεια, άλλωστε απεδείχθησαν τραγικά καταστροφικές στην Ιστορία της Εκπαίδευσης (βλέπε μεταρρύθμιση Αρσένη).
    Όσο για τα λοιπά θέματα που θίγονται αποτελούν «Έπεα πτερόεντα», κοινώς «Λόγια του αέρα» , χωρίς συνοχή, αρχή και τέλος. Ορισμένα εξ’αυτών αποτελούν ιδεολογήματα και άλλα απλώς ευφυολογήματα.
    Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι Πολιτικοί μας (ανεξαρτήτως αποχρώσεων) ότι το ιστορικό λάθος του Έλληνα είναι ότι δεν κτίζει στα υπάρχοντα θεμέλια, αλλά προτιμά ως «παντογνώστης» πρώτα να αμφισβητήσει, κατόπιν να γκρεμίσει και τέλος να διαπιστώσει ότι του λείπει το μαγικό σχέδιο για το νέο οικοδόμημα. Το αποτέλεσμα γνωστό…….Καταστροφή!!!
    Άς αποσαφηνίσει με λεπτομέρεια η Κα Υπουργός τις προθέσεις της, ώστε να δεχθεί και τεκμηριωμένα σχόλια. Σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβούμαι ότι οι ερωτήσεις και οι απορίες θα είνα απείρως περισσότερες των θέσεων και απόψεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:13 | Β.Η

    Τα κτριτήρια για διορισμούς – μεταθέσεις – αποσπάσεις προκειμένου να τεθούν σε διαβούλευση – συζήτηση – κριτική πρέπει να είναι συγκεκριμένα.
    Με τους διορισμούς πολυτέκνων πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα μια και διορίζονται ως εκπαιδευτικοί άνθρωποι άσχετοι με την εκπαίδευση, θα μπορούσαν να διορίζονται ως διοικητικοί ή σε άλλες υπηρεσίες. Αν βέβαια είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα μπορούσαν να έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσον αφορά το μέρος που θα διοριστούν, χωρίς να σημαίνει πως οι υπόλοιποι που έχουν λιγότερα παιδιά, ότι είναι αποπαίδια του συστήματος.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:11 | Παντελής

    Αξιότιμη κυρία Διαμαντοπούλου

    Λαμβάνοντας υπόψη τις προθέσεις σας σχετικά με τη διαδικασία διορισμού των εκπαιδευτικών ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    1) Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και συγκεκριμένα για πόσο καιρό ακόμα θα γίνονται προσλήψεις με το σύστημα 60%-40%. Κατά τον προσδιορισμό της περιόδου αυτής θα πρέπει να ενεργήσετε με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία προς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, πολλοι εκ των οποίων είναι οικογενειάρχες, και οι οποίοι επι σειρά ετών παρέχουν σημαντικότατο παιδαγωγικό έργο ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, με εξευτελιστικές αποδοχές και μοναδική αποζημίωση την προοπτική μονιμοποίησής τους μέσω της συλλογής των απαιτούμενων μορίων. Συμφωνώ απόλυτα οτι πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία στις προσλήψεις, αλλά λάβετε υπόψη οτι η έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας (π.χ πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες, γονικές παροχές, τήρηση αναλογίας ανδρών/γυναικών) έχει καταστεί ως σημαντικότατο σκέλος της εταιρικής πολιτικής των πιο μεγάλων εταιρειών, οι οποίες και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ακόμα περισσότερο, η κοινωνική ευαισθησία θα πρέπει να διακατέχει τις όποιες επιλογές του κράτους. Ο βέλτιστος συνδυασμός μεταξύ αξιοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας είναι το λεπτό σημείο που θα πρέπει να καθορίσετε, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

    2) Μιλώντας για αξιοκρατία, θεωρώ απαράδεκτο το υπάρχων σύστημα υπολογισμού μορίων του βαθμού πτυχίου, το οποίο αγνοεί συστηματικές διαφορές στους μέσους όρους βαθμών πτυχίων αποφοίτων διαφορετικών σχολών της ίδιας ειδικότητας. Για παράδειγμα, ο μέσος βαθμός πτυχίου των απόφοιτων της σχολής Ηλ/γων Μηχανικών ΕΜΠ είναι άνω του 7 ενώ των αποφοίτων της σχολής Ηλ/γων Μηχ/κων Πάτρας είναι λίγο πιο πάνω από 6. Αντίστοιχα, οι απόφοιτοι της Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν βαθμούς πτυχίου κατά μέσο όρο 1.5 βαθμούς παραπάνω από τους συναδέλφους τους της σχολής Αθηνών κι έτσι πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια, κάτι που συνιστά κατάφορη αδικία. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα διαφοροποιήσεων βαθμολογιών αποφοίτων ανά σχολή και η πρότασή μου είναι η εξής: κατά τον υπολογισμό των μορίων του βαθμού πτυχίου να γίνεται κάποιου είδους αναγωγή, π.χ αν κατά μέσο όρο οι βαθμοί της σχολής Α είναι 1,2 μονάδες ψηλότεροι από εκείνους της σχολής Β, να προστίθεται 1,2 στο βαθμό πτυχίου των αποφοίτων της σχολής Β και στη συνέχεια να γίνεται ο υπολογισμός μορίων του βαθμού πτυχίου.

    3) Πράγματι ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ εξετάζει συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται από τους υποψήφιους, υπόκειται όμως σε όλα τα υποκειμενικά κριτήρια που σχετίζονται με τους διορθωτές και μπορούν να αλλοιώσουν σημαντικά την εικόνα που παρουσιάζει ο υποψήφιος. Εφόσον το ζητούμενο είναι η ανάδειξη των ικανότερων υποψήφιων, είναι προφανές ότι κάποιος υποψήφιος που έχει επανηλειμμένες επιτυχίες στους προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κατέχει τις απαιτούμενες δεξιότητες σε σχέση με κάποιον που πέτυχε μια μόνο φορά, στην οποία ο παράγοντας τύχη παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Προτείνω λοιπόν να λαμβάνονται υπόψη και να μοριοδοτούνται όλες οι προηγούμενες επιτυχίες του υποψήφιου στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ;ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ;
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΣΕΠ!ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ;
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ;ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ;
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΣΕΠ .Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΣΕΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ; ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ;ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ; ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΕΧΕΙ 60 -40 ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 35!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Το ισχύον σύστημα πρόσληψης (60% ΑΣΕΠ και 40% Ενιαίος Πίνακας)είναι αδιαπραγμάτευτο και θα πρέπει να αποτελέσει κατ’ αρχήν τη βάση διαλόγου, διότι καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως διαφανές, δίκαιο, λειτουργικό, αποδεκτό και αξιοκρατικό σύστημα που δεν αμφισβητείται απο κανέναν.
    Συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος τροποποίησής του.
    Η Κα Υπουργός άνοιξε αιφνιδιαστικά και για λόγους εντυπωσιασμού το κουτί της Πανδώρας, στοχοποιώντας ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς ως αποκλειστικούς υπευθύνους της κατάστασης στο χώρο της Παιδείας, παραβλέποντας τα νοσηρά νομοθετήματα και τις τραγικές παραλείψεις όλων των Κυβερνήσεων απο τη μεταπολίτευση και εντεύθεν.
    Οι βίαιες αλλαγές που εξυπηρετούν επικοινωνιακούς απλώς σκοπούς φυσικά και δεν αποτελούν πανάκεια, άλλωστε απεδείχθησαν τραγικά καταστροφικές στην Ιστορία της Εκπαίδευσης (βλέπε μεταρρύθμιση Αρσένη).
    Όσο για τα λοιπά θέματα που θίγονται αποτελούν » Έπεα πτερόεντα «, κοινώς » Λόγια του αέρα «, χωρίς συνοχή, αρχή και τέλος. Ορισμένα εξ’αυτών αποτελούν ιδεολογήματα και άλλα απλώς ευφυολογήματα.
    Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι Πολιτικοί μας (ανεξαρτήτως αποχρώσεων) ότι το ιστορικό λάθος του Έλληνα είναι ότι δεν κτίζει στα υπάρχοντα θεμέλια, αλλά προτιμά ως «παντογνώστης» πρώτα να αμφισβητήσει, κατόπιν να γκρεμίσει και τέλος να διαπιστώσει ότι του λείπει το μαγικό σχέδιο για το νέο οικοδόμημα. Το αποτέλεσμα γνωστό…….Καταστροφή!!!
    Άς αποσαφηνίσει με λεπτομέρεια η Κα Υπουργός τις προθέσεις της, ώστε να δεχθεί και τεκμηριωμένα σχόλια. Σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβούμαι ότι οι ερωτήσεις και οι απορίες θα είνα απείρως περισσότερες των θέσεων και απόψεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρότεινα να ληφθεί κάποια μέριμνα για την μοριοδότηση του δεύτερου ΣΥΝΑΦΟΥΣ πτυχίου, πχ 2 ξένων γλωσσών, μιας και προάγει την δια βίου μάθηση.
    Θα έπρεπε σαφώς να λαμβάνεται υπ’ όψη.
    Αυτός ο άνθρωπος αντί να κάνει ένα μεταπτυχιακό 2-3 ετών έκανε 4-5 χρόνια ξανά πανεπιστήμιο.
    Με βάση το νέο νομοσχέδιο που θέσατε σε διαβούλευση και σε συνάρτηση με το νομοσχέδιο »Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ» αυτός ο άνθρωπος θα αξιολογηθεί και στα 2 πτυχία με βάση μόνο τον τίτλο σπουδών για το κάθε πτυχίο και αυτό με χαμηλή μοριοδότηση σε σχέση με μεταπτυχιακό.
    Θα έπρεπε το δεύτερο συναφές πτυχίο να μετράει τουλάχιστον όσο το μεταπτυχιακό.
    Θα ήθελα επίσης να προτείνω να υπάρξει μία ειδική μέριμνα για να μπορεί να δώσει ένας υποψήφιος ΑΣΕΠ με 2 πτυχία τις εξετάσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην χάνει επαγγελματικές ευκαιρίες, είναι πολύ σοβαρό διότι εξετάσεις ΑΣΕΠ δεν πραγματοποιούνται κάθε μήνα και τα αποτελέσματα αργούν.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:01 | Αφελης

    Απορώ, κ. υπουργέ, τι σας πειράζει να υπάρχει ένα διπλό σύστημα διορισμού, όπως τώρα, δηλαδή να διορίζεται κανείς είτε από τον ΑΣΕΠ είτε μόνον με την προϋπηρεσία του. Το σύστημα αυτό είναι λειτουργικό και κοινωνικά δίκαιο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

    Γιατί λοιπόν θέλετε να το πειράξετε, τι σας φταίει. Απορώ.

    Είναι, άλλωστε, από τα λίγα πράγματα που λειτουργούν σωστά στην Ελλάδα.

    κ. Υπουργέ, σας παρακαλώ θερμά, στο όνομα της ηθικής αλλά, κυρίως, της λογικής, ξανασκεφτήτε το.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:01 | Αντώνης Κουφού

    Η προσλήψεις πρέπει να γίνονται από δύο ξεχωριστούς πίνακες με κριτήρια τόσο την επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όσο και την προυπηρεσία με ποσόστωση είτε 60-40% όπως ισχύει σήμερα είτε διαφορετική. Βασικό για τις πραγματικές ανάγκες είναι να θεσμοθετηθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στις δνσεις εκπσης και τα αντίστοιχα γραφεία. Το ζήτημα παραμονής επί 3ετία σε θέση διορισμού ή της τοποθέτησης απευθείας σε σχολείο είναι ανεφάρμοστο ειδικά για περιοχές με ιδιαιτερότητες (μικρονήσια, ορεινές περιοχές).

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών να γίνεται από τον ΑΣΕΠ για κάθε τύπο πρόσληψης γιατί πολλά ακούγονται για διορισμούς με ελλειπή δικαιολογητικά!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:58 | Αλεξία

    Κυρία Διαμαντοπούλου,
    Είμαι Θεατρολόγος 30 ετών με δύο παιδιά και είναι ο έκτος χρόνος που δουλεύω ως ωρομίσθια.Έχω συγκεντρώσει 22 μήνες πραγματικής προυπηρεσίας τρέχοντας από νομό σε νομό, από χωριό σε χωριό και από σχολείο σε σχολείο ( 6 διαφορετικά σχολεία τη χρονιά). Στην συγκεκριμένη ειδικότητα ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009. Και όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό δεν έγραψα πάνω από τη βάση. Άλλωστε πως
    θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν τρέχω από σχολείο σε σχολείο για να εξασφαλίσω την μεχρι προτινος πολυπόθητη προυπηρεσία, κάνω δεύτερη δουλειά για να ανταπεξέλθω οικονομικά, για να ζήσω ουσιαστικά. ΠΟυ να βρω ελέυθερο χρόνο να διαβάσω?

    και τώρα έρχεστε εσείς θέλοντας να εφαρμόσετε ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα. Δηλαδή είναι δίκαιο για κάποιο με τα δικά μου δεδομένα να συναγωνιστεί έναν απόφοιτο 22 χρονών που μόλις έχει πάρει το πτυχίο του? Η επιυχία στον ΑΣΕΠ θα με κάνει πιο άξιο εκπαιδευτικό? ΓΙατί θα πρέπει συνεχώς να διαγώνίζομαι και να εξετάζομαι για κάτι για το οποίο έχω κριθεί άξια εφόσον πήρα το πτυχίο μου (το οποίο αναγνωρίζει και παιδαγωγική επάρκεια). Ή μήπως τελικά τόσα χρόνια δεν ήμουν άξια να δουλεύω στην παιδεία?
    Έλεος πια!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | Αλέξανδρος Κότσιρας

    Βρίσκω τελείως άτοπη την δοκιμασία του γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

    Πρώτον γιατί το ζητούμενο του διαγωνισμού είναι η επιστημονική και όχι η διδακτική επάρκεια του διαγωνιζόμενου
    και δεύτερον γιατί είναι άδικο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

    Αν αυτοί προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πιστοποίησης επιστημονικής επάρκειας, γιατί όχι και οι μηχανικοί ή οι γιατροί ή οι γεωπόνοι κτλ.

    Το ζητούμενο για τους εκπαιδευτικούς είναι η διδακτική επάρκεια και μόνο και αυτό το ζητούμενο, ατυχώς, δεν τεκμηριώνεται από κανέναν διαγωνισμό.

    Καλύτερα θα ήταν να επιλέγονται με επετηρίδα ή κλήρωση και να αξιολογούνται εφόρου θητείας στην υπηρεσία για τις διδακτικές τους επιδόσεις.

    Αν δηλαδή οι μαθητές κάποιου εκπαιδευτικού αποτυγχάνουν συστηματικά στις εξετάσεις και σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον τοπικό ή τον εθνικό μέσο όρο τότε ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να απολύεται, γιατί μπορεί μεν να είναι άριστος επιστήμονας, πλην όμως είναι κακός δάσκαλος
    και το ζητούμενο μιας δίκαιης διαδικασίας επιλογής εκπαιδευτικών είναι να εντοπίζει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και όχι τους καλύτερους επιστήμονες.

    Αυτοί μπορούν να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό ή τον ερευνητικό τομέα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | Βασίλης

    καλα είναι τρόπος δημοσιας διαβουλευσης αυτός? ενα γενικολογο αρθρο-ευχολόγιο χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις(έκανε και μια βδομάδα να βγεί στην δημοσιότητα)? δλδ τι περιμένετε απο τον κόσμο να διαφωνήσουν με την διαφάνεια και την αξιοκρατία? Η το ζήτημα είναι αν θα ελεγχει το υπουργείο τις προσλήψεις η ο ΑΣΕΠ? Το μόνο που θα κερδισετε απο αυτη την διαβούλευση είναι αιτιολόγηση των μεταγενέστερων αποφάσεων? θελετε λευκή επιταγή με αυτή την διαβούλευση? είναι ντροπή να κρατατε τοσο κόσμο σε ομηρία. Ο τρόπος που χειριζεστε το θέμα μονό ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ δημιουργει, για μετεγενεστερες υπουργικές αποφάσεις για να βολέψουμε ημέτερους, ‘κονέ’ και ‘βύσματα’ κατα την φρασεολογία των ημερών.
    Η ΑΣΕΠ-ολογια που κυριαρχεί μόνο νερό στο μύλο των μεγαλο-φροντηστηριάδων δίνει. είναι δυνατόν να απαιτείται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις χώρις αντίκρυσμά? θέλουμε ενα σχολείο τύπου πρώτα-ο-μαθήτης αλλα για τους καθηγητές του να έχουμε πρόαγει την παπαγαλία και εξετασιολαγνία? Μια φορα ασεπ δεν φτάνει? Ας ανέβει η βάση και μετα απο κάποιο βαθμό να μπαίνουν σε καποιό είδος επετερίδας. οι περισοτεροι εκπαιδευτικοί δυστηχως ετεροαποσχολούνται ή είναι στην παραπαιδεία άρα δεν υπάρχει ισότητα ευκαιριών λόγω υποχρεώσεων. είναι εξασφαλισμένη η ισότητα στην βαθμολογία του ΑΣΕΠ, και μεταξυ των διαγωνιζομένων? προφανώς οχι, είναι τεχνικά αδύνατο στην λεπτομέρια που απαιτείται, αλλά τα φροντιστήρια κερδίζουν από αυτό.
    Τέλος πιστεύω οτι ολο το σκηνικό εχεί στηθεί για αιτιολόγηση τις μείωσης των προσλήψεων. Συγχαρητήρια για τον χρονισμό, πρωτα κατι γενικό, το σχέδιο νόμου σε 6 μήνες (για να μην παραιτηθούν οι αναπληρωτες) και απο οκτώβρη οι νέοι αναπληρωτές χωρις κίνητρά θα πάνε στα σχολεία γιατι θα έχει ξεχαστεί το ζήτημα! κρίμα γιατι υποτιμάται το νοήμα της δημόσιας διαβούλευσης.
    Βασίλης

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:56 | ΒΙΒΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΚΩΣ Η ΚΑΛΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 24ΜΗΝΟ+ΑΣΕΠ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΥΣΜΑΤΑ.ΑΣΕΠ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ.ΠΟΣΗ ΘΑΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΙΧΤΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ?ΤΟ 2010-11 ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΣΕΠ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ……..

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:53 | ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ΄

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ…ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΧΤΟΥΜΕ….

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:52 | insi

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΜΕΧΡΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ
    ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ.
    ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΕΛΟΣ.
    ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:48 | Νίκος Βαρσαμής

    Είμαι αναπληρωτής ΠΕ02 και αφού έχω περάσει από 40 κύματα έρχεστε εσείς με την νέα κυβέρνηση να καταργήσετε όλα όσα έχω κατορθώσει εγώ εδώ και 10 χρόνια!!!! Έχω πτυχίο από το 1994 και τα έχω δει όλα από όλες τις κυβερνήσεις.
    Έχω δώσει τρεις ΑΣΕΠ επιτυχόντες έχω μαζέψει το κάθε μοριό μου δίκαια και τώρα εσείς πάτε να τα καταργήσετε όλα και πάλι από την αρχή. Δηλαδή πότε θα φτάσω να διοριστώ όταν θα βγω στη σύνταξη;;;
    Πιστεύω ότι το πιο δίκαιο για όλους είναι να υπάρχει μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ (αν και εγώ έχω πληθώρα) και να ισχύει το 24μηνο.
    Να μην καταργηθεί ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών αλλά να μπαίνεις εκεί μόνο αν πετύχεις σε κάποιον ΑΣΕΠ. Το ίδιο να ισχύει και για τον πίνακα των ωρομισθίων.
    Επίσης, αν θέλετε κάθε χρόνο ΑΣΕΠ θα πρέπει να αλλάξετε την ύλη. Δεν μπορεί εμείς οι φιλόλογοι να δίνουμε τρία γνωστικά αντικείμενα και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί πλην των φυσικών ένα. Αυτό είναι άδικο. Να έχουμε δικαίωμα επιλογής δύο από τα τρία. Τέλος οι ύλη πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη και από συγκεκριμένη βιβλιογραφία. Θυμάστε τι είχε γίνει στον τελευταίο ΑΣΕΠ στην ιστορία.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:42 | Ioanna

    αν νομιζετε οτι ο ασεπ θα κανει τα παιδια μας να μαθουν καλυτερα η περισσοτερα κανετε μεγαλο λαθος καντε μια ερευνα στα δημοτικα σχολεια που οιπερισσοτερες δασκαλες ειναι 25 ετων κ θα δειτε τι γινεται με ε λαχιστες εξαιρεσεις.ξερετε ποσοι ειναι αυτοι που εχουν παρει πτυχιο πριν απο 15 κ 20 χρονια δουλεψαν χρονια στην’παραπαιδεια’εκαναν χρονια πδσ για να μεζεψουν ψιχουλα κ απο χρηματα κ απο μορια καταφεραν να πανε ωρομισθιοι η αναπληρωτες εφτασαν 40-45 χρονων ειπαν επιτελους ηρθε η στιγμη να διοριστω μετα απο τοσες δυσκολιες ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΕΙΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΔΩΣΤΕ ΑΣΕΠ?ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ Κ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ?ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΩ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ Κ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΤΕ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:42 | προδρομος

    κυρία Διαμαντοπούλου προσπαθείτε να ασκήσετε μια πολιτικη αξιοκρατίας στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών,και συμφωνώ οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ,αλλα έχω ένα βασικό ερώτημα:κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών κατα την διαδικασία του διορισμού μας γιατί να επιλέγουν τελευταίοι περιοχές διορισμού οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ και πρώτοι οι έχοντες προυπηρεσία πχ τριανταμηνήτες που η συγκέντρωση της προυπηρεσίας τους έχει γίνει με αδιαφανείς διαδικασίες έχωντας προσωπική εμπειρία,ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑΣ, με πολλούς συναδέρφους .Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εκτός τον βαθμό του γραπτού λαμβάνονται υπόψην και άλλα κριτήρια όπως μεταπτυχιακά βαθμός τίτλου σπουδών προυπηρεσία στην εκπαιδευση κτλ. είναι άδικο αυτό.ΠΡΟΤΕΙΝΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟΥ 2010 2011 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:40 | Maria

    Η αξιολόγηση να υπάρχει, αλλά να γίνεται με σωστό και με αξιοκρατικό τρόπο και να ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς, παλιούς και νέους, όχι μόνο τους νεοδιόριστους. Ο έμπειρος εκπαιδευτικός δε συνεπάγεται ότι είναι κι αποτελεσματικός.
    Να είναι το ΑΣΕΠ το βασικό κριτήριο πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, να σταματήσουν οι διορισμοί από τους πίνακες αναπληρωτών και να μετράει όχι μόνο η προϋπηρεσία αλλά και οι επιτυχίες που έχει κάποιος στους 2-3 τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Δηλαδή να προσμετρώνται μόρια προϋπηρεσίας και μόρια πάνω από τη βαθμολογική βάση του ΑΣΕΠ, όπως γίνεται τώρα με τους ισχύοντες πίνακες.
    Όσοι έχουν προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑ να μη διορίζονται σε κανονικά σχολεία αν δεν έχουν περάσει ΑΣΕΠ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:39 | ΕΛΕΝΗ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 90-97 ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ.
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ , ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ.
    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ 45ΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΜΗΝΕΣ ΠΡΫΠΗΡΕΣΙΑ?ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ??
    ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….ΕΛΕΟΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:38 | Γεώργιος Μόσχος

    Κυρία Διαμαντοπούλου,
    Για ποιό λόγο οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων να υποχρεούνται να τελειώσουν την ΑΣΠΑΙΤΕ, διάρκειας ενός έτους πέραν της πενταετίας του πτυχίου, για να αποκτήσουν παιδαγωγική κατάρτιση,ενώ αυτό εξετάζεται και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ?
    Επίσης γιατί οι υπόλοιπες ειδικότητες (μη τεχνικές) με τη διδασκαλία ενός μαθήματος θεωρείται ότι αποκτούν παιδαγωγική κατάρτιση?
    Είναι πιο σωστό να μην απαιτείται παιδαγωγικό πτυχίο εφόσον υπάρχει στην εξέταση ΑΣΕΠ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:32 | maria

    ΑΣΑΦΕΙΑ,ΑΟΡΙΣΤΙΑ,ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ ΑΓΝΟΙΑ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΩΡΑ, ΕΜΠΑΘΕΙΑ, ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ,ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:31 | ομαδα εκπαιδευτικων

    Η αξιοκρατία των πινάκων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η παραπληροφόρηση.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μετά τις εξαγγελίες της υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, οι εκπαιδευτικοί και ακόμη περισσότερο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν γίνει στόχοι μιας συνεχούς επίθεσης σε πρακτικό, ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο, από το ίδιο το υπουργείο, από ευτυχώς περιορισμένους δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά το τραγικότερο από αδιόριστους συναδέλφους.
    Σχετικά με αυτά πρέπει να γίνει λόγος όχι μόνο για την νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών αλλά και για το ηθικό σκέλος αυτής. Έτσι απαξάπαντες οι αναπληρωτές:
    έχουν προσληφθεί βάσει νόμων υφισταμένων εδώ και πολλά χρόνια, νόμων αναγνωρισμένων και από σύσσωμη την επίσημη εκπαιδευτική κοινότητα (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ κλπ).
    Οι νόμοι είναι συνθετικοί, όχι απόλυτοι και εμπεριέχουν ήδη την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, ήτοι
    α) Ήδη προσμετράται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και μάλιστα με συντριπτική διαφορά όπως ορίζει ο νόμος αλλά και τεχνηέντως αποκρύπτεται (καλύπτει έτσι κατά προτεραιότητα και ουσία εκπαιδευτικούς που με την αξία τους πέτυχαν σε αντικειμενικό διαγωνισμό ασχέτως ηλικίας)
    β)Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών τοποθετημένων επί έτη σε όλη την επικράτεια με αναμφισβήτητη και αντικειμενική έτσι εμπειρία (ο νόμος καλύπτει και αξιοποιεί τα με πτυχίο παλαιότερα και εμπειρότερα στελέχη με παλαιότερη επιτυχία στον ΑΣΕΠ)
    γ) Αναγνωρίζει την επιπλέον επιστημονική επάρκεια που προσδίδουν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τους δίνει προτεραιότητα σε ευαίσθητα αντικείμενα όπως αυτό της Ειδικής Αγωγής (καλύπτει όσους εκπαιδευτικούς έχουν αντικειμενικά περισσότερα πανεπιστημιακά προσόντα από άλλους)
    δ) Αναγνωρίζει σε μικρό ποσοστό κοινωνικά κριτήρια και εμπεριέχει κοινωνική ευαισθησία (καλύπτοντας εκπαιδευτικούς με Ειδικές Ανάγκες και άλλους).
    Ουδέποτε και εις ουδεμία περίπτωση υπήρξε έστω και κάποια μορφή συνέντευξης, ουδέποτε κλειστός διαγωνισμός και ουδέποτε έστω και μια σύμβαση διαφορετική από τις άλλες. Αντίθετα, ανέκαθεν υπήρχε δημόσια ανάρτηση των πινάκων με ακριβώς οριοθετημένα μόρια από αντικειμενικό διαγωνισμό, εμπειρία και πτυχία. Ο νόμος αναγνώριζε τα προσόντα και τις ανάγκες όλων των υποομάδων και χρησιμοποίησε κριτήρια όπως σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι αναπληρωτές πάντοτε ήταν ενάντια σε αδιαφανείς διαδικασίες (Πρόσθετη Διδακτική) και πλάγια μέσα (ΟΑΕΔ). Αντίθετα, προς ενημέρωση γονέων μαθητών και κοινής γνώμης, οι μόνοι διαφωνούντες απέναντι στο παρόν σύστημα μαζί με την υπουργό είναι κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, συμμετέχοντες του ΑΣΕΠ, που είτε απέτυχαν, είτε έγραψαν απλά πάνω από μια βάση ,έχουν μηδαμινή διδακτική εμπειρία και λοιπά μεταπτυχιακά προσόντα, ενώ γνώριζαν το νόμο και την πρόταξη των προσοντούχων συναδέλφων και τώρα αιτούνται την απόλυση των συναδέλφων τους και τη δική τους πρόσληψη.
    Κατά συνέπεια η υπονοούμενη ή άμεση διαπλοκή των κατηγοριών ενάντια στους αναπληρωτές με τα προβλήματα των αποσπάσεων, των stage και γενικότερα της διαφθοράς στις προσλήψεις αποτελεί τεκμηριωμένα συκοφαντική δυσφήμιση στην πλέον αξιοκρατούμενη ομάδας εργαζομένων επιστημόνων.
    Άμεσοι στόχοι λοιπόν από πλευράς αναπληρωτών τίθενται α)η χρήση των ανωτέρω επιχειρημάτων με νομικά και πολιτικά μέσα β)η ενημέρωση των μαθητών, γονέων και της κοινής γνώμης για την αξιοκρατία στον κλάδο γ) Η ποινικοποίηση δυσφημιστικών δηλώσεων από επίσημους φορείς και συκοφάντες συναδέλφους. Ειδικότερα, σε ενδεχόμενη συμπαρουσίαση και διαπλοκή επιχειρημάτων προφορική ή γραπτή του θεσμού των αναπληρωτών με άλλα προβλήματα της εκπαίδευσης ή του δημοσίου, παντελώς άσχετα των τελευταίων αποτελεί στο εξής σαφή προσπάθεια δυσφήμισης και θα αντιμετωπιστεί με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.
    Η κατάργηση των ανωτέρω κριτηρίων δημιουργεί ασύγκριτη κοινωνική αδικία, ισοπέδωση ολοκληρωτικού καθεστώτος και όσον αφορά στην ίδια την παιδεία δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Η δημοκρατική σύνθεση της αξιοκρατίας, της εμπειρίας, των επιπλέον προσόντων και του κοινωνικού προσώπου αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν από ολοκληρωτικές παρεμβάσεις και νόμους που απειλούν με διάλυση το σύστημα. Η ορθότητά του υπάρχοντος συστήματος αποδεικνύεται από τη μηδαμινή αντίδραση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών έως τώρα σε αυτό με μόνη ένσταση τον αριθμό μονιμοποιήσεων. Αντίθετα, αν ισχύσει το ένα και ισοπεδωτικό κριτήριο τότε πρακτικά:
    Α)Ποιος, αν και επιτυχών, θα μεταβεί ωρομίσθιος σε σχολείο της επαρχίας εφόσον δεν θα μετρήσει ή θα μετρήσει ελάχιστα η προϋπηρεσία και εφόσον θα συνεχιστεί ο θεσμός της ωρομισθίας;
    Β) Πως θα αξιοποιηθούν οι επιτυχόντες, μη διοριστέοι, άτομα δηλαδή ήδη αξιολογημένα και επιτυχημένα;
    Γ)Πόσες φορές ξανά θα αξιολογηθούν οι επιτυχόντες που δεν διορίζονται μόνιμοι αλλά αναπληρωτές και πως θα εστιάζουν στους μαθητές και την Παιδεία αντί για τον επόμενο ΑΣΕΠ;
    Δ)Πως θα αξιοποιηθεί ένας εκπαιδευτικός με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο όταν έχει ρίξει το βάρος στην πανεπιστημιακή του μετεκπαίδευση έναντι κάποιου με απλό πτυχίο που ρίχνει το βάρος αποκλειστικά στην φροντιστηριακή προετοιμασία για τον ΑΣΕΠ;
    Ε)Πως θα προσληφθεί διοριστέος μεν του ΑΣΕΠ χωρίς μεταπτυχιακά προσόντα και ειδίκευση δε σε σχολεία με παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Διαπολιτισμικά;
    ΣΤ)Πως θα λειτουργήσει εύρυθμα μια σχολική μονάδα αποκλειστικά και μόνο με νεοδιόριστους ενός νέου ΑΣΕΠ, χωρίς την ενδιάμεση ομάδα των ήδη εχόντων προϋπηρεσία και χωρίς οι μόνιμοι- έμπειροι να εκπαιδεύουν καθ’ όλη τη χρονιά τους νεοδιόριστους;
    Από τα ανωτέρα επιχειρήματα διαφαίνεται η κακή εκτίμηση της υπουργού, η οποία κινούμενη κατ’ αυτήν σε μια προσπάθεια διαφάνειας, οδηγεί την παιδεία στην καταστροφή. Πρακτικά είναι βέβαιο ότι αυτό θα δημιουργήσει κύμα φυγής και αποστροφής των επιστημόνων από την επιμόρφωση (ποιος θα προχωρήσει μεταπτυχιακά ενώ οι άλλοι θα πηγαίνουν φροντιστήριο ΑΣΕΠ;), απόρριψη της αξίας της εμπειρίας (ποιος θα ζητήσει να προσληφθεί επαρχία με 350€ χωρίς μόρια και ενώ οι συνάδελφοί του πάλι θα προετοιμάζονται σε φροντιστήρια αστικών κέντρων; ), ανισορροπία στο σύστημα (η μια υποομάδα εκπαιδευτικών θα στρέφεται εναντίον της άλλης, όπως ήδη άρχισε να ισχύει). Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων, γιατί είναι εξόφθαλμο ότι αυτό θα συμβεί, θα είναι η στροφή στα φροντιστήρια προετοιμασίας ΑΣΕΠ και η υποβάθμιση της ουσιαστικής πανεπιστημιακής επιμόρφωσης και προσόντων, όπως ισχύει στο εξωτερικό, όπως η επιτροπή υπό τον κ. Μπαμπινιώτη προτείνει, όπως η κοινότητα και το υπουργείο επιθυμεί.
    Για τους ανωτέρω λόγους, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι πάντα ανοικτοί σε προτάσεις που θα βελτιώσουν την παιδεία, οι ίδιοι και κυρίως οι αναπληρωτές υιοθετούν την πάγια θέση όλων των φορέων ΔΟΕ, ΟΛΜΕ κλπ ότι οι παρόντες νόμοι σχετικά με τους πίνακες είναι αδιαπραγμάτευτοι. Δημιουργείται για ακόμη μια φορά το παράδοξο φαινόμενο στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες και οι πολίτες να αιτούνται αυτοί να ισχύουν οι νόμοι αντί αυτό να κάνουν οι κυβερνώντες, ενώ όσοι υπακούν σε αυτούς διώκονται. Πράγματι ο Πλάτωνας θα γέλαγε πολύ…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:28 | Γιάννης Π.

    Nα τελειώνει αυτή η ιστορία με τους αναπληρωτές.

    Καταγραφή των αναγκών στη Μέση Εκπαίδευση και προσλήψεις 100% μέσω ΑΣΕΠ. Και όσοι πετυχαίνουν να περνούν και από επιμόρφωση και δοκιμαστική εργασία πριν μονιμοποιηθούν.

    Ας δούμε λίγο και την εμπειρία της Ευρώπης.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:23 | Πασαλίδου Όλγα

    Πρέπει σαφώς να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες (π.χ. ακριβής διαδικασία ΑΣΕΠ, σαφή κριτήρια αποσπάσεων). Άλλως δημιουργούνται περισσότερες απορίες απ’ότι λύνονται με την παρουσίαση των προτάσεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:14 | Τινα

    Συμφωνω πως πρεπει οι διορισμοι να γινονται 100% μεσω ΑΣΕΠ,ωστε να υπαρχει αξιοκρατια για ολους.Τερμα τα προνομια για καποιους.Οι πολυτεκνοι εφοσον ανηκουν στους διοριστεους μετα απο ασεπ,ας εχουν το προνομιο να διαλεγουν την περιοχη τοποθετησης.TΕΡΜΑ οι 200 πινακες,να υπαρχει ενας και καλος.Το πιο σημαντικο ειναι να υπαρξουν πιο πολλοι μονιμοι διορισμοι και να γινουν τα γυμνασια και τα λυκεια ολοημερα επιτελους!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | Παπασταυρου Βασιλειος

    καμία ξεκάθαρη αναφορά για τη μεταβατική περίοδο στους πίνακες που υπάρχουν και θα τους κλείσετε!διορίζωμε το 2011 με το 40της εκατό ειμαι πρωτος και τωρα τι;θα μας διορισετε;οχι μονο εγω αλλα και παρα πολυ αλλοι συναδελφοι. τωρα μας πεθαινεται ,μας κανετε να σβηνωμε μαζι με της οικογενειες μας.διατηρηση του συστηματος διορισμων οπως εχει και τελος,μη μας κοροιδευεται καθε φορα,φτανει!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:09 | ΕΥΓΕΝΙΑ

    Αξίοτιμη κυρία Διαμαντοπούλου,

    Θα συμφωνήσω με μέρος των αλλαγών που επιδιώκετε να εφαρμόσετε στο τομέα της παιδείας. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω τις απορίες και σκέψεις μου για ορισμένα ζητήματα που επιδέχονται βελτίωσης:

    1. Λογική η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, αλλά όταν κάνουμε λόγο για αλλαγές αυτού του τύπου, δεν θα ήταν φρόνιμο να εξετάσουμε και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων των εκπαιδευτικών;

    Η ικανότητα, η μεταδοτικότητα και η διάθεση για δουλειά μπορούν να καταμετρηθούν από το υπάρχον σύστημα των εξετάσεων που προωθεί τη στείρα αποστήθιση και την ύπαρξη των φροντιστηρίων που «εξασφαλίζουν» την επιτυχία; Μήπως χρειάζεται η συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος πρόσληψης και όχι μόνο της ίδιας της διαδικασίας;

    2. Η μεταβατική περίοδος προσαρμογής στο νέο σύστημα προσλήψεων δεν δίνει ακριβείς απαντήσεις για το 24μηνο, το 30μηνο και τους τριτέκνους / πολυτέκνους. Μήπως χρειάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για όσους ήδη έχουν μια συγκεκριμένη προϋπηρεσία που αγγίζει τα αναφερόμενα διαστήματα; Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών πρόσληψης από την περίοδο 2011 – 2012 δεν θα αποκλείει αυτόματα εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη «οργώσει» την Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους;

    3. Η ειδική αγωγή, θεσμός που ενισχύεται και προωθείται από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης μέσω της κοινής εκπαιδευτικής πολιτικής, στη χώρα μας έχει γίνει είδος εμπορεύσιμο μέσω των σεμιναρίων. Μήπως θα πρέπει και στο κομμάτι αυτό να τροποποιηθούν οι διαδικασίες και οι όροι πρόσληψης; Μήπως ειδικές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ – ανεξάρτητες από την υπάρχουσα λογική – που θα πιστοποιούν, κατά κάποιον τρόπο, την ετοιμότητα των διδασκόντων πρέπει να εφαρμοστούν; Ή μήπως υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι ένα σεμινάριο 400 ωρών εξασφαλίζει την παιδαγωγική επάρκεια και την επιστημονική ετοιμότητα των εκπαιδευτικών;

    Οι αλλαγές στην εκπαίδευση απαιτούν μια διαδικασία ώριμης σκέψης και καταγραφής της πραγματικότητας στο σύνολό της. Οι αποσπασματικές κινήσεις είναι ικανές να δημιουργήσουν αναστάτωση και προβλήματα στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Πιστεύω θα λάβετε υπόψη σας τον ανοιχτό διάλογο που έχετε ξεκινήσει για το συμφέρον όλων μας.

    Με εκτίμηση
    Ευγενία

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:07 | Γ. Σ.

    Με βάση τις δηλώσεις υπουργού και υφυπουργού, οι προσλήψεις θα γίνονται από το ΑΣΕΠ αλλά θα μετράει και η προϋπηρεσία. Ας δούμε λοιπόν δύο περιπτώσεις.
    1 ) αν η προϋπηρεσία μετράει όσο μετράει και σήμερα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ , 12 μήνες παρέχουν 1 μόριo , δεν βλέπω το λόγο να πάει κάποιος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος , αφού αυτό τo 1 μόριo μπορεί να τo πάρει απαντώντας σε λιγότερο από 2 ερωτήσεις, παραπάνω, στις εξετάσεις. Κανένας λοιπόν δεν θα πάει μακριά από το σπίτι του , αλλά θα προτιμήσει να διαβάσει για τις 2 απαντήσεις παραπάνω. Και γιατί να αποδώσει ο αναπληρωτής στο σχολείο αν ξέρει ότι δεν θα προσληφθεί την επόμενη χρονιά , εάν δεν είναι επιτυχών στον επόμενο ΑΣΕΠ. Θέλετε να δημιουργήσετε εργαζόμενους αναπληρωτές , που δεν θα τους ενδιαφέρει η τάξη τους , αλλά μόνο η επόμενη γραπτή εξέτασή τους στο ΑΣΕΠ, αφού ΜΟΝΟ από αυτό θα κρίνεται η εργασία τους την επόμενη χρονιά ;

    2 ) αν η βαρύτητα της προϋπηρεσίας είναι μεγάλη, τότε πραγματικά φαλκιδεύεται το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων , αφού ο πρώτος , όχι απλώς θα γίνει εκατοστός, αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ !!!! Διότι , απλούστατα μετά από 3 με 4 χρόνια, ή ενδεχομένως και άμεσα, όσοι θα έχουν πάει αναπληρωτές θα έχουν 30 με 40 μόρια προϋπηρεσίας , με αποτέλεσμα μόνο τη βάση να περάσουν , θα κατατάσσονται στην κορυφή του πίνακα, ξεπερνώντας αυτούς που έγραψαν άριστα , αλλά δεν έχουν προϋπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείετε κάποιον που μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο και δεν έχει προϋπηρεσία ή ακόμη και να έχει είναι πολύ μικρή.
    Γίνεται άμεσα φανερό ότι οι προθέσεις σας , για αξιοκρατία, είναι καλές αλλά πρακτικά ανεφάρμοστες.
    Φροντίστε λοιπόν να διασφαλίσετε αξιοκρατικό τρόπο διορισμού στην ΠΔΣ ή όπου αλλού, και κρατήστε το ίδιο σύστημα 60 – 40 έστω με την προϋπόθεση μιας , τουλάχιστον , επιτυχίας στο ΑΣΕΠ είτε για μόνιμους διορισμούς είτε για αναπληρωτές. Είναι αδύνατον να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία στα αποτελέσματα των εξετάσεων , αφού ή θα αδικούνται αυτοί που γράφουν καλά, αν ο συντελεστής για την προϋπηρεσία είναι μεγάλος, ή αυτοί που έχουν προϋπηρεσία , αν ο συντελεστής είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση , θα μπορούσα να σας προτείνω , να λάβετε υπόψη και άλλα κριτήρια όπως την παλαιότητα των πτυχίων ,το βαθμό του πτυχίου, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, τα ένσημα σε άλλες εργασίες, την οικογενειακή κατάσταση, το ποσοστό αναπηρίας και πολλά άλλα, δημιουργώντας έτσι το πρόβλημα, του σε τι ποσοστό θα μετράει το καθένα από τα παραπάνω. Οποιοδήποτε τρόπο επιλέξετε στο να μπλέξετε τις εξετάσεις με την προϋπηρεσία ή άλλα κριτήρια, θα καταστρέψει άμεσα ή σε βάθος χρόνου την αξιοκρατία στις εξετάσεις, αφού κάποια στιγμή η βαρύτητα της προϋπηρεσίας ή όποιου άλλου κριτηρίου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των ίδιων των γραπτών εξετάσεων. Αν ο σκοπός σας είναι η υπονόμευση των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ, καταργείστε τις γραπτές εξετάσεις και περάστε σε σύστημα πρόσληψης με μόρια , όπως σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
    Γ. Σ. Φυσικός

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:06 | Νίκος

    Το ισχύον σύστημα είναι κατάφορα άδικο. Όταν ο νόμος Αρσένη καταργούσε την επετηρίδα, πιστέψαμε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονταν αξιοκρατικά και ΜΟΝΟΝ μέσω ΑΣΕΠ. Αντί γι’ αυτό εξακολούθησε το 40% να διορίζεται εκτός ΑΣΕΠ, με ελεγκτέες διαδικασίες μοριοδότησης (απαράδεκτος τρόπος!). Αυτό το 40% εκτός ΑΣΕΠ των διορισμών επρόκειτο να έχει μια μεταβατική διάρκεια 2-3 ετών έτσι ώστε να μην είναι απότομη η αλλαγή, και μετά την πάροδο των 2-3 ετών θα περνάγαμε στο διορισμό του 100% των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, το μεταβατικό κατέστη μόνιμο (κατά το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού), με αποτέλεσμα, μαζί με άλλες κατηγορίες (πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.ο.κ.), αυτοί που διορίζονται εκτός ΑΣΕΠ, να είναι περισσότεροι από όσους διορίζονται πραγματικά μέσω ΑΣΕΠ.
    Είναι αναμφισβήτητο ότι η αλλαγή του τρόπου προσλήψεων πρέπει να γίνει εδώ και τώρα (έπρεπε να είχε γίνει καιρό τώρα), και η όποια μεταβατική περίοδος να είναι σύντομη χρονικά και πραγματικά μεταβατική, ούτως ώστε να περάσουμε σε ένα χρονικό διάστημα ενός-δύο ετών σε διορισμούς 100% μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να επιλέγονται οι πραγματικά άξιοι για το εκπαιδευτικό έργο και όχι αυτοί που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συλλέγουν μόρια ή οι πολύτεκνοι. Το θέμα είναι ότι η Υπουργός θα πρέπει να αγνοήσει το όποιο πολιτικό κόστος και τις πιέσεις (πορείες – απεργίες) και να ενεργήσει με αποκλείστικό γνώμονα το συμφέρον της Παιδείας και των μαθητών, αφήνοντας κατά μέρος τις οποιεσδήποτε «μεταβατικές περιόδους» που γίνονται καθεστώς και πνίγουν τις αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση Αρσένη και θα περάσουμε για πρώτη φορά σε καθαρά αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, που θα ωφελεί μόνον το σύστημα Παιδείας.
    Βάσει όλων των παραπάνω, προτείνεται:

    -Προσλήψεις εκπαιδευτικών ΜΟΝΟΝ από τη λίστα επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ κατά φθίνουσα σειρά όπως αυτή θα προκύπτει μετά τις προσαυξήσεις.

    -Οι προσαυξήσεις θα πρέπει να βασίζονται ΚΥΡΙΩΣ και επαυξημένα στο βαθμό του πτυχίου και στην μοριοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών.

    -Η προυπηρεσία θα πρέπει να προσμετράται στην προσαύξηση των μορίων του ΑΣΕΠ όπως ακριβώς ισχύει σήμερα (0,5 μόριο ανά έξι μήνες) και να καταργηθεί μετά την πάροδο μιας μεταβατικής περιόδου ενός έτους.

    – Να προσμετράται στην προσαύξηση και ο βαθμός του προηγούμενου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, υπό τη μορφή προσμέτρησης των μορίων πάνω από τη βάση(55) του βαθμού του προηγούμενου ΑΣΕΠ , είτε αυτούσιος, είτε κατά το ήμισυ.

    -Άμεση κατάργηση του ενιαίου πίνακα διορισμών (δεν είναι δυνατόν να προηγούνται άτομα με προϋπηρεσία και να έπονται αυτοί που έχουν γράψει καλύτερα στον ΑΣΕΠ)

    -Η όποια μεταβατική περίοδος δοθεί να αφορά ΜΟΝΟΝ όσους έχουν συγκεντρώσει μόρια προϋπηρεσίας μέχρι και το σχολικό έτος 2008-2009 και μάλιστα αυτούς που έχουν πάνω από 18 και πλησιάζουν το 24μηνο. Πέραν αυτών καμμία μονιμοποίηση αναπληρωτών και μακροχρόνια ωρομισθίων.

    -Η μεταβατική περίοδος να είναι πραγματικά μεταβατική, να ισχύσει για ποσοστό 20% επί των διορισμών και να έχει διάρκεια μονοετή ή το πολύ διετή. Διαφορετικά, αν η μεταβατική περίοδος γίνει καθεστώς –όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

    Τα παραπάνω μέτρα, είναι τα απολύτως αναγκαία που πρέπει να υιοθετηθούν αν θέλουμε να έχουμε πραγματική πρόοδο και να προσλαμβάνονται στην εκπαίδευση, οι πραγματικά άξιοι και όχι οι συλλέκτες μορίων. Το 100% των διορισμών, δηλαδή, να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, με αύξηση της προσμέτρησης των πραγματικών προσόντων (μεταπτυχιακά) και η προϋπηρεσία να προσμετράται ελάχιστα ή καθόλου. Εξαρτάται από τον νομοθέτη και την Υπουργό αν θα τολμήσει να υιοθετήσει τα αναγκαία αυτά μέτρα, αν θα τολμήσει να συγκρουστεί με τις διάφορες συντεχνίες που απειλούν να αντιδράσουν με πορείες, καταλήψεις και απεργίες. Εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αν θα τολμήσει να λάβει αποφάσεις που θα ωφελήσουν ουσιαστικά την Παιδεία, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.
    Αν πρόκειται να γίνει και πάλι μια άτολμη μεταρρύθμιση, που να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος, που να μην θίγει τα κακώς κείμενα και την αμφιλεγόμενη προϋπηρεσία, που να μην ανατρέπει το υπάρχον απαράδεκτο καθεστώς, προβλέποντας πριμοδότηση της προϋπηρεσίας και «μεταβατικές περιόδους» που θα διαρκούν επ’αόριστον, καλύτερα να μην γίνει τίποτα.
    Περιμένουμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα (πριν το Πάσχα) διότι το υπάρχον χάλι στο σύστημα προσλήψεων πραγματικά δεν αντέχεται άλλο. Και το διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι οι εκπαιδευτικοί. Προσωπικά, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι, περιμένω το νομοσχέδιο.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:04 | ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ΄

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2010 ΘΑ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 18 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ..ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ..ΘΑ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2011 ?ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝ ΕΙΧΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011 ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ…ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:04 | Χρύσα

    Να παραμείνει το σύστημα πρόσληψης ως έχει 60% ΑΣΕΠ 40% χωρίς ΑΣΕΠ.
    Δεν θεωρώ τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αξιοκρατικό τρόπο πρόσληψης.
    Αξιοκρατία σημαίνει επί ίσους όρους όλοι!
    Μην αποκλείεται από την εκπαίδευση άτομα με παλαιότητα πτυχίου, με μεταπτυχιακά, με οικογένεια, παιδιά και υποχρεώσεις.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να αξιολογηθώ από το ΑΣΕΠ από την στιγμή που έχω πάρει επιτυχώς το πτυχίο μου και το μεταπτυχιακό μου. Δουλεύω τόσα χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση πλην των τελευταίων χρόνων λόγου του ασυμβίβαστου και 6 χρόνια ως ωρομίσθια με τρεις και εξήντα. Ρωτάτε πως τα έβγαζα πέρα τόσα χρόνια με δυο παιδιά κάνοντας υπομονή και ελπίζοντας στο 40%; Έχω δώσει ΑΣΕΠ και ήμουν αποτυχούσα και τι σημαίνει λοιπόν αυτό ότι δεν είμαι άξια να διοριστώ; Ευτυχώς που στον τελευταίο ΑΣΕΠ δεν έδωσα γιατί θα παραγκώνιζα και θα θυσίαζα τα παιδιά μου χωρίς αποτέλεσμα μετά από το Βατερλό που υπέστη ο κλάδος μου. Έχω δώσει στην ζωή μου πολλές εξετάσεις, φτάνει ως εδώ! Αν θέλετε να μιλήσουμε για αξιοκρατία βάλτε παλαιότητα πτυχίου, ξαναγυρίστε στην επετηρίδα, η Κύπρος τι έπαθε που έχει ως σύστημα πρόσληψης την επετηρίδα;
    Από την μια θέλετε να εξαλείψετε την παραπαιδεία και από την άλλη δίνεται την ευκαιρία να κερδοσκοπούν φροντιστήρια για το ΑΣΕΠ.
    Μην απαξιώνετε με αυτόν τον τρόπο τους εκπαιδευτικούς! Μετά περιμένετε να μας σέβονται οι γονείς και οι μαθητές όταν εσείς οι ίδιοι απαξιώνετε τα πτυχία μας.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:03 | ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1. ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΟΡΟΣΤΙΑ
    ΕΧΕΙ 24ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΕΠ
    ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ 30 ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ (ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ)
    ΕΙΧΕ 60% ΜΕ ΑΣΕΠ
    ΚΑΙ 40% ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ

    ΤΟ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ
    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΤΙΧΩΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ

    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΩΝΤΕσ 16μηνο 24 μηνο
    και ασ αλλαξει για αυτους που ερχωντε απο εδω και περα

    δεν μπορουμε να πεταξουμε στο καλαθο των αχρειστων ολους εμας που τρεχαμε 8-10 χρονια απο ραχούλα σε ραχούλα και εχουμε φθασει σζε ηλικά πανω απο 40 χρονών όλοι και ειμαστε στο παρα πεντε
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:59 | Τούλα

    Τι θα γίνει με το 30μηνο;
    Τι θα γίνει με τους 9 εναπομείναντες ΤΕ16 με παιδαγωγική κατάρτιση, οι οποίοι βρίσκονταν στον τελευταίο πίνακα 30μήνου και δεν διορίστηκαν, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί;
    Θα διοριστούν τώρα;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:58 | Βαγγέλης Τσούρμας

    Στη χωρα μας τα παντα γινονται στο ποδι και στην καμπουρα των εργαζομενων.Περιμεναμε χρονια στην επετηριδα για να διοριστουμε αποφοιτοι του 89,90,91 κοκ.Ξαφνικα η κυβερνηση αποφασισε την καταργηση της επετηριδας και ως μεταβατικο σταδιο θεωρησε σωστο να μονιμοποιησει οσους ειχαν ηδη-τοτε-προυπηρεσια ως αναπληρωτες με αδιαφανεις και πελατειακες σχεσεις.
    Σημερα-εκ νεου-αποφασιζεται η καταργηση του υπαρχοντος συστηματος με προσχημα την υπερφορτωση των πινακων προυπηρεσιας.Εχω να παρατηρησω τα εξης:
    1. Γιατι δε φροντιζαν οι κυβερνωντες να προβουν σε μονιμους διορισμους;
    2.Οι προυπηρεσιες εχουν αποκτηθει στην τεραστια πλειοψηφια τους μετα απο επιτυχιες στον ΑΣΕΠ και τη συνεπακολουθη μοριοδοτηση που οδηγησε ειτε στην (ταπεινωτικη) ωρομισθια,ειτε στην αναπληρωση.
    3.Οι πινακες παραφορτωθηκαν διοτι ΟΛΕΣ οι κυβερνησεις για ρουσφετολογικους σκοπους επετρεπαν την παρεισφρυση ατομων με το καθεστως της ΠΔΣ,των Εκκλησιαστικων και εσχατως του ΟΑΕΔ,χωρις ποτε να ζητηθει γι’αυτους η επιτυχια στον ΑΣΕΠ.Ειδικα περυσι εισχωρησαν εκατονταδες ατομα στους πινακες και ΕΣΕΙΣ κα Υπουργε ησασταν υπερμαχος αυτου του αδικου και αναλγητου μετρου που εθιξε την αξιοπρεπεια οσων ειχαμε την ατυχια να μην εχουμε γνωστους και να μπορουμε εναντια σε αντιξοες συνθηκες να διαβασουμε στα 40 μας ωσαν να ειμαστε μαθητες και παλι.
    4. Οι πινακες φουσκωσαν διοτι η τριτεκνια,αν και ομολογουμενως
    πρεπει να προστατευθει,μπαινει μπροστα απο καθε επιτυχια σε ΑΣΕΠ,μπροστα απο καθε προυπηρεσια σε ποσοστο 20%,κατι εξωφρενικα αδικο ,αν οχι για τους προαναφερθεντες επιτυχοντες,τουλαχιστον για τις χιλιαδες ατεκνους. Μηπως πρεπει να τιμωρουνται οσοι δεν ειχαν την τυχη να ειναι καρπεροι; Και απο ποτε η γονιμοτητα ειναι κριτηριο εκπαιδευτικης επαρκειας ωστε να πριμοδοτειται ετσι;Γιατι δεν απαιτηθηκε η επιτυχια σε διαγωνισμο απο τους τριτεκνους,αν και ως μετρο επεται της καθιερωσης του ΑΣΕΠ;
    Το μονο που χρειαζεται να κανετε κα Υπουργε ειναι να απομακρυνετε τους βυσματιες απο τους πινακες ΑΜΕΣΑ. Το συστημα δουλευει μια χαρα,δε χρειαζεται καμια τροποποιηση διοτι στηριζεται στο υποτιθεμενο μοτο σας: καμια προσληψη χωρις προηγουμενη επιτυχια ΑΣΕΠ.
    Κα Υπουργε,για αλλη μια φορα ταπεινωνετε χιλιαδες συμπολιτες σας που υπο κανονικες συνθηκες καλειστε να διευκολυνετε στην ευρεση αξιοπρεπους εργασιας,ποσο μαλλον οταν την εχουν κατακτησει τιμια και αξιοπρεπως.
    Προχωρατε χωρις να ακουτε την κοινωνια,οπως εκαναν και οι πριν απο σας. Μηνεπαναλαβετε τα ιδια λαθη των τελευταιων 15 χρονων.Φερθειτε στους πολιτες με την ιδια αξιοπρεπεια που ισχυριζεστε οτι φερετε με τη νεα σας διακυβερνηση.

    Βαγγέλης Τσούρμας
    ΠΕ02,πτυχ.1991,
    με μοναδικο τροπο κτησης μοριωντην επιτυχια ΑΣΕΠ 2006
    και τη συνεπαγομενη κληση μου ως ωρομισθιου και αναπληρωτη

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:58 | Μάριος Κ.

    Περισσότερα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτό το γενικόλογο και εν τέλει ασαφές νομοσχέδιο, παρά οι διευκρινήσεις για το τι πρόκειται να γίνει.

    Σχετικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Κλείνουν λοιπόν τον Ιούλιο οι πίνακες διορισμού και δεν προστίθεται πλέον καμία πιθανή μελλοντική προϋπηρεσία. Αυτοί (οι χιλιάδες) που εγκλωβίζονται μέσα σε αυτούς τους «αμετάβλητους» πίνακες τι θα γίνουν; Γιατί να πάνε από τον επόμενο Σεπτέμβρη αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην άλλη άκρη της Ελλάδας αν αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στην προϋπηρεσία τους; Θα απορροφηθούν σταδιακά με κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της «μεταβατικής περιόδου» που αναφέρετε (πόσο θα διαρκέσει αυτή); Και εφόσον οι τρέχοντες πίνακες διορισμού θα αδρανοποιηθούν, θα καταρτιστούν το καλοκαίρι νέοι με άλλα κριτήρια (επιτυχία στο ΑΣΕΠ ενδεχομένως); Το μόλις πριν 2 χρόνια θεσμοθετημένο 24μηνο, που ούτως ή άλλως προϋποθέτει και επιτυχία στο ΑΣΕΠ, θα εξακολουθεί να ισχύει ως τρόπος διορισμού.

    Κατά τον ίδιο τρόπο θα «κλειδώσουν» και οι πίνακες αναπληρωτών τον Ιούλιο; Από πού θα κληθούν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι το ερχόμενο Φθινόπωρο; Θα καταρτιστούν και στην περίπτωση αυτή νέοι πίνακες αναπληρωτών με κριτήριο την ενδεχοόμενη επιτυχία στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;

    Όσον αφορά την επιτυχίας το ΑΣΕΠ που καταλαβαίνω ότι προτίθεστε να την κάνετε το βασικό κριτήριο πρόσληψης και διορισμού στο εξής. Επιτυχία λοιπόν σε ποιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Σε οποιοιδήποτε έχει γίνει ως τώρα, στον πιο πρόσφατο ή θα γίνει ένας καινούριος διαγωνισμό που θα αποτελέσει το κριτήριο για τους νέους πίνακες; Και στην τελευταία περίπτωση, γιατί κάποιος που έχει ήδη μια ή περισσότερες επιυθχίες ΑΣΕΠ στο ενεργητικό μου θα πρέπει να κληθεί να αποδείξει ότι είναι «ικανός και άξιος» εκ νέου;

    Αν δεν διευκρινιστούν αυτά τα καίρια ζητήματα, φοβάμαι ότι ουσιαστική διαβούλευση δεν θα μπορέσει να γίνει.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:53 | ελινα

    Κυρια Διαμαντοπουλου,

    Εδω και 2 εβομαδες που ανακοινωθηκαν οι επιθυμητες σας αλλαγες στον εκπαιδευτικο χωρο, εχετε δημιουργσει μια συγχιση λογω ανακριβειας των λογων σας..
    Ειμαι αναπληρωτρια μηχανολογος στην ειδικη αγωγη. Δεν εχετε διασαφηνισει τον τροπο προσληψης των ειδικων παιδαγωγων και σιγουρα δεν θελω να πιστεψω πως ο ΑΣΕΠ θα κρινει αν ενας παιδαγωγος της γενικης παιδειας(χωρις καποια εξειδικευση και προυπηρεσια….)ειναι ικανος να ανταπεξελθει στις απαιτησεις των σχολειων αυτων..
    Σε συνεντευξεις σας λετε για μεταρρυθμισεις μαθητοκεντρικες και αναρωτιεμαι αν ο συγκεκριμενος τροπος προσληψεις εφαρμοστει στην ειδικη αγωγη εχει επικεντρο τον ειδικο μαθητη!
    Θα σας παρακαλουσα να μεριμνησετε για την ειδικη παιδεια, να μας ενημερωσετε για τον τροπο που 8α προσλαμβανονται οι ειδικοι παιδαγωγοι ως αναπληρωτες, ως ωρομισθιοι αλλα και για τον μονιμο διορισμο τους(που μεχρι στιγμης δεν υπαρχει!).

    Σας ευχαριστω

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΣΧΙΕΙ 60-40 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΙΡΙΔΑΣ.ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΣΕΠ.Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΤΟ 60-40% ΚΑΙ ΤΟ 24 ΜΗΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:51 | Δημοσθένης

    Ξεκινώ με την ελπίδα η κατάθεση των απόψεων και των προτάσεών μας να αξιοποιηθεί πραγματικά.Επίσης θέλω να τονίσω ότι ο κάθε κλάδος εκπαιδευτικών έχει διαφορετικά προβλήματα και εντελώς διαφορετικούς όρους εργασίας(ακατανόητη αδικία στα ωράρια). Γράφω ως εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας (δάσκαλος),είμαι πρωτοδιόριστος στον πρώτο χρόνο μου, αφού πέρασα με μεγάλη επιτυχία τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ μιας και τα 8 χρόνια που είχα δουλέψει ως δάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ήταν αρκετά για να μπω στο δημόσιο.
    α)Ο νόμος που ίσχυε ως τώρα παρέκαμπτε με μαγικό τρόπο την πραγματική προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, την ίδια ώρα που διορίζονταν δάσκαλοι στο δημόσιο ως μόνιμοι με ελάχιστους μήνες αναπλήρωσης και χωρίς ΑΣΕΠ. Σωστό λοιπόν το μέτρο σας να θεωρείτε τον ΑΣΕΠ απαραίτητο κριτήριο για διορισμό. Όμως τι θα κάνετε με την περίπτωση των δασκάλων των οποίων η έλλειψη είναι τόσο μεγάλη που και όλοι να περάσουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ δε θα καλυφθούν όλα τα κενά; Προσοχή, όταν αναφέρομαι σε κενά δασκάλων υπολογίζω και την ιδιωτική εκπαίδευση, όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών να καλύπτουν με περίεργους τρόπους τα κενά. Μη μένετε στα χαρτιά τολμήστε να κάνετε αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέσα σε τάξεις και ζητήστε τα πιστοποιητικά αυτών που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή μέσα στην αίθουσα και διδάσκουν. Ζητήστε επιτυχία ΑΣΕΠ και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν στο μέλλον.Βάλτε και τα ιδιωτικά στους ίδιους πίνακες διορισμού με τα δημόσια. Η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό που κατά περίπτωση έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζουν κατά γράμμα τη νομοθεσία και να μην αποτελεί το σχολείο χώρο εφαρμογής αυθαίρετων διδακτικών πρακτικών. Η προϋπηρεσία είναι μία δε μπορεί να ξεχωρίζουμε τη δημόσια από την ιδιωτική από τη στιγμή που αποκτάται νόμιμα.Τέλος θα πρέπει να διευκρινίσετε τι θα κάνετε με τους πολύτεκνους που διορίζονται χωρίς εξετάσεις, στον τόπο που κατοικούν, ανεξαρτήτως εάν έχουν προϋπηρεσία ή όχι σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, ασχέτως με το αν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την εκπαίδευση.
    β)Σχετικά με την πρώτη τοποθέτηση πρέπει να υπολογίσετε κάποιους σοβαρούς κοινωνικούς λόγους. Ακόμη και ο ένας χρόνος είναι πολύ μεγάλο διάστημα για κάποιον ή κάποια που έχει οικογένεια, διότι ο νόμος που ισχύει αναγνωρίζει μόνο την τριτεκνία ως οικογένεια. Προσωπικά έχω δύο μικρά παιδιά που στερούνται τον πατέρα τους, ενώ για μεταφορικά και διαμονή επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός με τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα. Επίσης έάν μελετήσετε τα κενά των σχολείων θα παρατηρήσετε ότι όλες οι θέσεις βρίσκονται στη νότια Ελλάδα. Το ζήτημα της πρώτης τοποθέτησης είναι εντελώς διαφορετικό για έναν Αθηναίο που έχει θέσεις ακόμη και στην Αττική από ένα βορειοελλαδίτη που πρέπει να επιβαρρυνθεί κοινωνικά, οικονομικά και συναισθηματικά πολύ περισσότερο.
    γ)Για τους δόκιμους (που είμαι και ο ίδιος παρά το ότι δουλεύω συνεχόμενα και διανύω το 9ο έτος στην εκπαίδευση) έχω να προτείνω την υιοθέτηση από μέρους σας τον όρο «συμβουλευτική στήριξη». Ουσιαστική επιμόρφωση που θα εστιάζει πρώτα σε πρακτικά ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως διδασκαλία σε ολιγοθέσια, συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης μικρών σχολικών μονάδων, σχέση με τους γονείς και την τοπική κοινωνία και μετά σε ευρύτερα διδακτικά, παιδαγωγικά και κοινωνικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται η εισαγωγική επιμόρφωση σε ημερίδα. Ο νέος εκαπιδευτικός έχει μπει με όρεξη για δουλειά, μεταφέρει φρέσκια επιστημονική γνώση και έχει μόλις περάσει από το αδιάβλητο αξιολογικό σύστημα του ΑΣΕΠ. Δεν αποτελεί αυτός το πρόβλημα στην εκπαίδευση, ούτε είναι σωστό να θεωρούμε ότι πρέπει ο δόκιμος να προσέχει γιατί θα τον αξιολογήσουν για να κριθεί αν είναι κατάλληλος. Ο εκπαιδευτικός, όπως και κάθε επιστήμονας και εργαζόμενος αλλάζει με τα χρόνια. Άλλοι γίνονται καλύτεροι και άλλοι χειρότεροι, όσο πιο πιεζμένος θα νιώσει ο νέος εκπαιδευτικός τόσο περισσότερο θα χαλαρώσει στο μέλλον. Στόχος ενός καλά δομημένου συστήματος είναι η άσκηση συμβουλευτικής και συνεχούς επιμόρφωσης. Δεν καταλαβαίνω τον όρο «δόκιμος». Η πρόσληψη θα έπρεπε να είναι μία από την αρχή. Δηλαδή εάν κάποιος αλλάξει συμπεριφορά στα τρία χρόνια ή στα δέκα θα νιώθει ασφαλής, σε αντίθεση με το δόκιμο που θα πρέπει να προσέχει;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:49 | ΜΑΡΙΑ

    Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τις απόψεις μου για κάποιες αδικίες που πιθανόν δεν αποκαθιστά το προς συζήτηση νομοσχέδιο, και θα ήθελα να απαντηθούν από το ΥΠΕΠΘ στην δημόσια διαβούλευση για τις προσλήψεις των Εκπαιδευτικών.
    Σύμφωνα με τον νέο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ» η αναγνωριζόμενη προϋπηρεσία είναι 5 χρόνια για εργασία σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ή και ΔΗΜΟΣΙΟ τομέα.
    ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας στην εκπαίδευση είναι η απασχόληση σε:
    1.IΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια), ή ΣΧΟΛΗ ή ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ κ.τ.λ.
    2.ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (Με σύμβαση, εργοδοτικές εισφορές, ένσημα, βεβαίωση εργοδότη)
    3.ΝΟΜΙΜΗ ΟΙΚΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (Με άδεια από την οικία Δευτεροβάθμια, μαθητολόγιο, Έκδοση Α.Π.Υ., Εισφορές σε Ασφαλιστικό Φορέα – ΚΑΙ ΤΑ 4 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ)
    Θεωρώ ότι ο νομοθέτης για το ΑΣΕΠ σαφώς και δεν κάνει διαχωρισμό στο πεδίο του Ιδιωτικού Τομέα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος, διότι αυτό είναι το νόμιμο.
    Θεωρώ επίσης ότι η εργασιακή εμπειρία σε χώρο που προϋποθέτει διδασκαλία σε τάξη όπως φροντιστήριο ή οικοδιδασκαλία (έως 5 μαθητές στην τάξη) είναι σχετική με την εκπαίδευση και θα έπρεπε να προσμετράτε οπωσδήποτε.
    Μάλιστα είναι (ως εργασιακή εμπειρία) ίσως και ανώτερη της ωρομίσθιας απασχόλησης διότι οι καθηγητές αυτοί (τουλάχιστον στις ξένες γλώσσες) περνάνε υποχρεωτικά από επιμορφωτικά σεμινάρια που δεν περνάνε οι ωρομίσθιοι και φυσικά προετοιμάζουν για πτυχία κάτι που δεν γίνετε από τους ωρομίσθιους καθηγητές, επίσης κρίνονται κάθε ημέρα από τον εργοδότη τους (κάτι που το Υπουργείο τώρα μόλις σκέπτεται να εισάγει με τους Δόκιμους εκπαιδευτικούς και την συνεχή αξιολόγηση).
    Αν δυστυχώς παραδεχόμαστε ότι για να μάθει κάποιος μαθητής ξένη γλώσσα πρέπει να πάει σε φροντιστήριο ή να κάνει οικοδιδασκαλία τότε εμμέσως παραδεχόμαστε ότι ο τρόπος διδασκαλίας στο φροντιστήριο ή την οικοδιδασκαλία είναι πιο δημιουργικός και πιο επιστημονικά παραδεκτός.
    Έρχομαι τώρα στην νομιμότητα του αιτήματος
    Πως μπορεί κάποιος (οποιοσδήποτε) να πει ότι ένας καθηγητής που απασχολείτε σε φροντιστήριο ή με άδεια οικοδιδασκαλίας δεν έχει διδασκαλική προϋπηρεσία και εμπειρία; Στον ιδιωτικό τομέα αν ακουστεί έστω και ένα παράπονο από γονιό είσαι απολυμένος. Αφού το κράτος δεν δίνει την δυνατότητα για γρήγορη απορρόφηση στον Δημόσιο τομέα, κάπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζήσουν και ο μόνος τρόπος είναι η διδασκαλία σε τάξεις φροντιστηρίου ή οικοδιδασκαλίας (ο σχετικός νόμος λέει ως 5 μαθητές / τμήμα).
    O καθηγητής φροντιστηρίου και ιδιωτικού σχολείου μπορεί να προσκομίσει ως αποδεικτικά νόμιμης εργασιακής προϋπηρεσίας στον ΑΣΕΠ α/ εργοδοτικές εισφορές – ένσημα β/ βεβαίωση εργοδότη που αποδεικνύει την απασχόληση του γ/ σύμβαση έργου.
    Ο νόμιμος Ελεύθερος Επαγγελματίας καθηγητής Οικοδιδασκαλίας μπορεί να προσκομίσει στον ΑΣΕΠ α/ εισφορές στο ΤΕΒΕ β/ μαθητολόγιο γ/ Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών δ/ άδεια οικοδιδασκαλίας από την οικία Δευτεροβάθμια.
    Επίσης αυτοί οι επαγγελματίες αποδίδουν Φόρους και φυσικά ελέγχονται γι’ αυτούς, μάλιστα σκέπτεστε να επιβάλετε και ΦΠΑ.
    Οι δευτεροβάθμιες σύμφωνα με τους σχετικούς Νόμους εκδίδουν τις άδειες για Φροντιστήρια και Οικοδιδασκαλία οπότε οι Καθηγητές που εργάζονται νόμιμα με αυτούς τους τρόπους είναι αναγνωρισμένοι από το Κράτος. Το Κράτος ξέρει ότι ασκούν Ιδιωτικό επάγγελμα και διδάσκουν νόμιμα, οπότε και η όποια τέτοια προϋπηρεσία είναι νόμιμη.
    Πόσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις; Εδώ πρέπει να πούμε την αλήθεια.
    Στην οικοδιδασκαλία ελάχιστοι (ιδού λοιπόν ένας τρόπος να τους ωθήσετε στην νομιμότητα με κίνητρο την αναγνώριση προϋπηρεσίας) ενώ στα φροντιστήρια σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι, λέω σχεδόν διότι είναι γνωστό ότι μερικοί (λίγοι) εργοδότες αποφεύγουν τις εργοδοτικές εισφορές με ή χωρίς συνεννόηση με τον καθηγητή τους, δηλαδή στο τέλος ή τα ένσημα είναι λιγότερα ή και καθόλου (ειδικά εάν λυθεί η συνεργασία).
    Η αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας λοιπόν σε τι θα ωθούσε κυρίως τους μη νόμιμους Ελεύθερους Επαγγελματίες αλλά και τους καθηγητές σε Φροντιστήρια ή Ιδιωτικά Σχολεία;
    Στο να είναι ΝΟΜΙΜΟΙ αφού θα έχουν ισχυρό κίνητρο.
    Δηλαδή η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτής θα δρούσε ως κίνητρο στο να εξαφανιστούν ή τουλάχιστον να μειωθούν τα χαρτάκια σε κολώνες, τα «κροσάκια» , οι ανώνυμες κάρτες στα βιβλιοπωλεία, τα παράπονα των φροντιστηρίων ότι τους κλέβουν την δουλειά μη νόμιμοι καθηγητές.
    Τι θα έφερνε στο Κράτος ; Φορολογητέα ύλη και θα ήταν ένα σοβαρό βήμα για νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση επίσης θα ήταν αποφασιστικό χτύπημα στα μη νόμιμα ιδιαίτερα μαθήματα.
    Η αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας λοιπόν σε τι θα ωθούσε τους καθηγητές σε Φροντιστήρια;
    Αυτοί οι καθηγητές θα σκεφτόντουσαν δύο φορές στο να συναινέσουν να δουλέψουν σε φροντιστήριο το οποίο δεν θα δώσει εργοδοτικές εισφορές και ένσημα αφού τα ένσημα θα είναι απόδειξη προϋπηρεσίας, οπότε και οι φροντιστηριούχοι θα έδιναν περισσότερες εισφορές στα ταμεία, επίσης θα αύξαναν τις διεκδικήσεις κατά των λίγων «κακών» φροντιστηριούχων που δεν αποδίδουν τα νόμιμα ένσημα στους εργαζόμενους.
    Που καταλήγουμε; Στο ότι αυτό το «συμμάζεμα» είναι προς όφελος της Νομιμότητας και κατ’ επέκταση του Κράτους και των Ταμείων που βουλιάζουν.
    Σε κάθε περίπτωση το να εξαιρεθεί από την προϋπηρεσία ο Ιδιωτικός Τομέας και ειδικά η απασχόληση σε φροντιστήρια ή η νόμιμη οικοδιδασκαλία θα ήταν παράνομο και θα γινόταν μόνο για να μην δυσαρεστήσει κάποιους.
    Το κράτος πρέπει να διαφυλάσσει την νομιμότητα και η νομιμότητα λέει ότι όποιος μπορεί να αποδείξει την νόμιμη εργασιακή προϋπηρεσία του, αυτή θα πρέπει να μετρήσει ως προϋπηρεσία και στον ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών.
    Σε περίπτωση λοιπόν που μετά τα ανωτέρω απόλυτα λογικά επιχειρήματα δεν γίνει η ανωτέρω ρύθμιση στο προς διαβούλευση Νομοσχέδιο, επιθυμώ ο Συνήγορος του Πολίτη να διερευνήσει το θέμα αυτό.
    Το αίτημα αφορά τους παρακάτω
    1.Καθηγητές με νόμιμη διδασκαλική εμπειρία σε Φροντιστήρια που θα δώσουν ΑΣΕΠ
    2.Καθηγητές με νόμιμη διδακτική εμπειρία με Οικοδιδασκαλία που θα δώσουν ΑΣΕΠ
    3.Καθηγητές απόφοιτους Σχολών / Πανεπιστημίων με μηδενική ή και ελάχιστη προϋπηρεσία (μόρια) κάτω από 24-30 μήνες στην οποία με τον τρόπο αυτό θα προσμετρηθεί και η προϋπηρεσία σε φροντιστήρια (συμπληρωματικά), οπότε θα έχουν πλήρη προϋπηρεσία.
    Πιστεύω ότι το Υπουργείο θα δει το νόμιμο του αιτήματος και θα βελτιώσει το νομοσχέδιο, για τον λόγο αυτό θα ήθελα να απαντηθεί το αίτημα προκειμένου να μην ζητηθεί η γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.
    Θα ήθελα να τονίσω ότι ειδικότητες όπως πχ οι Καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (που μπήκαν τα τελευταία 2 χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση), ειδικά οι καθηγητές της Ιταλικής που μετά από 46 «πέτρινα χρόνια» μη αναγνώρισης του κλάδου της και περίπου 3.000 αποφοίτους, ήταν καταδικασμένοι να δουλέψουν με τους ανωτέρω τρόπους. Αυτοί θίγονται πολλαπλώς διότι α/ δεν έχουν αρκετά μόρια προϋπηρεσίας β/ δεν έχει γίνει παρά μόνο 1 ΑΣΕΠ Ιταλικής ενώ δεν έχει γίνει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΕΠ Ισπανικής γ/ ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών είναι 40-42 ετών οπότε είναι επιβεβλημένο και θα έπρεπε να ισχύσουν και ηλικιακά κριτήρια στις προσλήψεις ΑΣΕΠ (με επιπλέον μοριοδότηση), προκειμένου να μειωθεί η ανεργία του κλάδου στις ηλικίες 30-45 ετών διότι αυτή η ανεργία θα πλήξει τους συγκεκριμένους καθηγητές και ασφαλιστικά.
    Θα διασφαλίσει λοιπόν το κράτος (με το νέο νομοσχέδιο) την νομιμότητα και τα δικαιώματα στην εργασία των ανωτέρω εκπαιδευτικών κατηγοριών;
    Ιδού η Ρόδος ιδού και … η πρόκληση.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:45 | ΕΛΕΝΗ-ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

    ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ Κ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΖΩ ΠΟΛΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ 40 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2010.ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ Κ ΟΤΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Κ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΥΤΟ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΥΠΟΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΟΥΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ Κ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ¨ΕΝΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ¨ Κ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ Κ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ.!!!!! Ε ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ.ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ Κ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ.ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΔΕΕΣ ΙΔΑΝΙΚΑ.ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κ 100% ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:44 | νηπιαγωγός_

    Κυρία Διαμαντοπούλου,
    ουσιαστική διαβούλευση και διάλογος θα υπάρξει μόνο εάν γίνετε όχι λίγο σαφής, αλλά απόλυτα σαφής σχετικά με την προσαύξηση από την προϋπηρεσία, την μεταβατική περίοδο και όλα όσα ξέρετε ότι έπρεπε να έχετε ανακοινώσει αλλά δεν το κάνατε. περίμενα αυτή τη διαβούλευση για να λύσω την εξής απορία μου: μετά από 2 επιτυχίες σε ασεπ με βαθμό 75% και 25 μόρια περίμενα πως το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2010 θα έχω περάσει αναπληρώτρια (νηπιαγωγός).έστω ότι έρχεται η σειρά μου, πως μπορώ να ξέρω ότι η προϋπηρεσία μου θα μου φέρει μετά από πολλές προσωπικές θυσίες τον διορισμό;; πιστεύετε ότι θα αφήσω τη δουλειά μου για 0,5 μόρια που θέλετε να μου δώσετε για μια χρονιά αναπλήρωσης;;;;;!!! απαιτώ να γνωρίζω τι σχέδια έχει για μένα και τη ζωή μου ο κάθε υπουργός σύντομα. επίσης, εάν δεν θέλετε να ισχύει η επιτυχία σε προηγούμενο ασεπ, να με διορίσετε από τον πρώτο που έδωσα καθώς με ‘πέρασαν’ συνάδελφοί μου με την προσαύξηση μορίων. να μου ζητήσετε και συγνώμη και σε μένα και στους συναδέλφους μου για την καθυστέρηση διορισμού και να μας πληρώσετε τους μισθούς 3 χρόνων που θα δουλεύαμε ως τώρα. αφού δεν το κάνατε τότε και μας βάλατε στη διαδικασία συλλογής μορίων είναι παράλογο να αλλάξει τώρα!!!!!!!!!!!!! όσο παράλογο είναι αυτό που ζητάω παραπάνω!!!!!!!!!!! η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θέλει να παραμείνει το σύστημα πρόσληψης ως έχει!!! σίγουρα αυτό που θα άλλαζε δεν είναι οι πίνακες αλλά η αξιοκρατία της γραπτής εξέτασης και ο τρόπος βαθμολόγησης. αυτή είναι η ουσία, να νιώθουμε ότι δεν αδικούμαστε όταν δίνουμε εξετάσεις και δεν είμαστε έρμαια της υποκειμενικής κρίσης του βαθμολογητή.
    ευχαριστώ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:41 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Προτείνω η αξιολόγηση να γίνεται
    1)απο τους μαθητές
    2} από τους γονείς
    3] από τον Δ/τη του σχολείου και
    4) απο ενα ανεξαρτητο σωμα κριτων αποτελούμενο απο ψυχίατρο, εκπαιδευτικο,κλπ
    στην αξιολογηση να υπολογίζεται το επίπεδο των μαθητών τη ταξης, δηλαδη το παραχθέν έργο του κρινόμενου

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:39 | elena

    ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΕΠ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ..ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΕΠ?ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ,ΑΦΗΣΑΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ,ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΝΟ ΜΕΡΟΣ,ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ??ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΗΘΗΣΗ?ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΤΕ!!!Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ 40 ΜΑΣ!!!

    ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ!!!ΚΡΙΜΑ!!ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ!!