1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Γιάννης Σ

    Η αναμόρφωση του αυθαίρετου πλαισίου με τον προσδιορισμό μιας σχολής ως καθηγητικής απλα και μονο επειδη βολεύει ενα συγκεκριμένο κλάδο εκπαιδευτικών πρεπει να αλλάξει. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χαρακτιριστεί εύκολα ως παιδαγωγικά επαρκής αν εχει στην αναλυτική βαθμολογία του ενα ικάνο αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων.

    Σήμερα εμφανίζεται το παράδοξο απόφοιτοι χωρίς παιδαγωγικά μαθηματα στην βαθμολογία τους να χαρακτηρίζονται ως παιδαγωγικά επαρκεις μονο επείδη η σχολή τους χαρακτιρίζεται αυθαίρετα ως καθηγητική.
    Επιπλέον εμφανίζεται και το αντίστροφο φαινόμενο δημιουργώντας ενα αίσθημα ανισότητας στους κλάδους των εκπαιδευτικών.

    Δεδομένου οτι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ βασίζεται στο κριτήριο της παιδαγωγικής επάρκειας και προτάσει του έχοντες αυτή, πιστεύω οτι το θεμα αυτό πρέπει να ρυθμίστει ταυτόχρονα με τον νεο τρόπο διορισμό των εκπαιδευτικών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Βαίτσης Χ.

    από χρύσα – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 7:47 μμ

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ07(γερμανικής).

    Από νωρίς ξεκίνησα το’μαραθώνιο’ της προυπηρεσίας και του ΑΣΕΠ καθώς πάντα υποστήριζα το ρητό’ τα αγαθά κόποις κτώνται’ και έτσι έφτασα σε ένα σημείο,όπου έχω 3 επιτυχίες ΑΣΕΠ( πανω από 73 μέσο όρο πάντα αλλά ποτέ διοριστέα καθώς η γερμανική έχει υψηλές βάσεις),ωρομισθίες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές(πάντα σε πάνω από 2 σχολεία εως και 6!!λόγω της ειδικότητας)και αναπληρώτρια σε νησί βορείου Αιγαίου.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ

    Πρέπει – να συνεχίσει να μοριοδοτείται η προυπηρεσία καθώς είναι το μόνο κίνητρο για έναν ωρομίσθιο ή αναπληρωτή,ωστε να ξενιτευτεί και να αφήσει την οικογένειά του

    -να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στον ΑΣΕΠ όπως π.χ. τουλάχιστον μια επιτυχία για να διοριστείς αλλα να προσμετράται και η προυπηρεσία
    Αν ουτως ή αλλως σκοπεύετε να θέσετε σε ισχύ το ‘ΑΣΕΠ 100%’ ας υπάρξει τουλάχιστον μεταβατική περίοδος 3-5 ετών(όπως έγινε και με την επετηρίδα)

    Ευχαριστώ

    Μήπως είναι πάντα ψεύτικες για να δημιουργούν μόνο εντυπώσεις;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | LAURA

    Συμφωνώ και επαυξάνω με το σχόλιο της Δέσποινας σελ. 98. Πότε θα ξυπνήσουμε σαν χώρα??

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Στέφανος Τριανταφύλλου

    από ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 9:13 μμ

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΛΛΑΓΗ.

    ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΙΓΟΥΝ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

    ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΦΥΣΙΚΟΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Σταύρος Ροδίτης

    από ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 9:16 μμ

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΠΥΡΙ ΣΠΥΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΣΤΥΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ??

    ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ….ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!

    ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ …..ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΒΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!!

    ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | Καπακτσής Γ.

    από Βάσω – http://domain — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 9:30 μμ

    κυρία υπουργέ προτείνω τα εξής:

    – 60% – 40% να παραμείνει μέψρι την απορρόφηση όλων των εγγεγραμμένων στους πίνακες. Έτσι και αλλιώς θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με τον ίδιο ρυθμό αν κάθε χρόνο από το 2010 καθιερώσετε διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

    -Ο διαγωνισμός εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ να γίνεται κάθε χρόνο και να ισχύει για τις θέσεις που διεξάγεται καιγια ένα χρόνο. Έτσι γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς.Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί ένα κριτήριο αντικειμενικό που απαιτεί εξοικείωση με τη διαδικασία και δεν αξιολογεί το πόσο φιλόλογος ή μαθηματικός είναι κάποιος.

    -Ξεκάθαρη ύλη – συγκεκριμένοι εκδότες και βιβλία ώστε να μην εναι επιτυχόντες οι παρακολουθήσαντες πανεπιστημιακά φροντηστήρια

    -ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής κάθε χρόνο. Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια ειδικής αγωγής , υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί Β/θμιας από αυτούς που έχουν έστω αυτά;

    -ολοήμερα σχολεία παντού έως το 2011

    -στην πρόσθετη να ισχύουν οι πίνακες 60% – 40%

    -συνεχή εκπαίδευση και στήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | Γιώργος Ευθυμιάδης

    από Mαρία Κ. – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 10:18 μμ

    Εγκατέλειψα μόνιμη δουλειά στο Δημόσιο και πήγα αναπληρώτρια μόνο με μόρια από επιτυχία ΑΣΕΠ και λόγω τριτεκνίας, γιατί ήθελα να δουλέψω πάνω σ’ αυτό που σπούδασα. Εγώ και τα παιδιά μου θα πληρώσουμε την ασυνέχεια και ασυνέπεια του ελληνικού κράτους;
    Έχουν δρομολογηθεί ζωές ανρθώπων και οικογενειών με βάσει νόμους του κράτους.Εσείς οι πολιτικοί αλλάζετε τους όρους του παιχνιδιού σε μια νύκτα! Επιτέλους ως πότε δεν θα ξέρουμε τι μας ξημερώνει;

    1) οι διορισμοί αναπληρωτών για 2010-2011 να γίνουν με το ισχύον σύστημα
    2) διατήρηρη 24μηνου +ΑΣΕΠ
    3) να μη χαθεί ούτε ένα μόριο προϋπηρεσίας
    4) γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον ΑΣΕΠ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΠΕ11.50

    Κυρία Υπουργέ,

    Σύμφωνα με το νέο σχεδιο νόμου, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω Ασεπ, πιθανόν και στην Ειδική Αγωγή (δεν έχει γίνει ξεχωριστεί αναφορα). Γι΄αυτό το λόγο προτείνω μεταξύ των επιτυχόντων του Ασεπ να γίνει η εξής κατάταξη:
    Α)Διδακτορικό
    Β)Μεταπτυχικό
    Γ)Κύρια Ειδικότητα (Για ΤΕΦΑΑ)
    και στη συνέχεια να ακολουθούν αντίστοιχα οι μη επιτυχόντες του Ασεπ, με τα παραπάνω προσόντα.
    Ειδικά για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής θα ήταν καλό, όσοι έχουν βεβαίωση από σεμινάριο 400 ωρών, να κατατάσονται μετά από ΔιΔακτορικούς, Μεταπτυχιακούς και Κύριας Ειδικότητας ανεξαρτήτου επιτυχίας στον Ασεπ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Άγγελος Κ.

    από Δημήτρης Γιάννενα – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 10:57 μμ

    Κυρία Διαμαντοπούλου είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς αδιόριστους ωρομίσθιούς εκπαιδευτικούς που παλεύω να μαζέψω μόρια για να διοριστώ και κάνω καθημερινά πολλά χιλιόμετρα.

    Υπήρχε ο νόμος που μας επέτρεπε συμπληρώνοντας 24 μήνες πραγματική υπηρεσίας να μπορούμε να διοριστούμε.

    Ολοι κάναμε ένα προγραματισμό με αυτά τα δεδομένα στη ζωή μας και τώρα έρχεστε να τα ανατρέψετε όλα αυτά.

    Με σχέδιο που δώσατε στη δημοσιότητα προβλέπετε όλοι οι διορισμοί θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ χωρίς να μας λέτε τι θα γίνει με όσους έχουν προυπηρεσία ,εάν θα ισχύουν και οι προηγούμενες επιτυχίες,εάν θα ισχύουν τα μόρια από όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    Τι θα γίνει με κάποιον που έχει 15 μόρια προυπηρεσία και δεν πετύχει στον ΑΣΕΠ,και τι θα γίνει αν κάποιος ειναι σε σειρά διοροσμού στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χωρίς προυπηρεσία αλλά δεν διορίζεται αφού θα τον περάσει αυτός που θα έχει προυπηρεσία γιατί θα προστίθενται τα μόρια ;

    Επειδή όλες οι αλλαγές έχουν μεταβατική περίοδο,την οποίαν εσεις δεν την αναφέρεται και επειδή ο καθένας ανάλογα με το πως βολεύεται προτείνει και μιά χρονική διάρκεια ,επειδή στα θέματα παιδείας χρειάζονται προσεκτικά βήματα και επειδή λέτε ότι και τα επόμενα έτη θα υπάρχουν ωρομίσθιοι άρα και μόρια προυπηρεσίας προτείνω με το νέο διδακτικό έτος να κλείσουν οι πίνακες ,να μη γίνουν καινούργιες εγγραφές οι ωρομίσθιοι που θα προσλαμβάνονται να είναι από τους υπάρχοντες πίνακες και να γίνονται οι διορισμοι από αυτούς μαζι με το ΑΣΕΠ μέχρι να μηδενισθούν.

    Ετσι δεν θα υπάρχει κοινωνική αναστάτωση με απεργίες.Εάν προχωρήσετε και τη ΠΔΣ συστηματικά τότε η απορόφηση από τους πίνακες των ωρομίσθίων και αναπληρωτών
    θα είναι πολύ εύκολη.
    Πιστεύω και ελπίζω να μη διαψευσετε τις προσδοκείες μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:51 | Τάσος Ηλιάδης

    από ΖΑΝΤΡΑΒΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 11:26 μμ

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ.
    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ.ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ -ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΦΩΣ.
    ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.

    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΣΕΠ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 60-40
    ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΩΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ 30 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ.ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ 8 ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Η ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ.

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ)ΚΑΘΩΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ.

    ΟΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ

    ΖΑΝΤΡΑΒΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π11
    ΚΑΙ Π60-ΓΟΝΕΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΦΟΙΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | Αλκιβιάδης Κ.

    από νικος – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 11:57 μμ

    κυρια υπουργε

    ξερω πολυ καλα οτι τιποτα απο αυτα που γραφονται εδω δεν θα διαβασετε ξερω πολυ καλα οτι εχετε αποφασισει τι θα κανετε και επισης οτι εχετε αποφασισει(φαινεται απο τον τροπο που θεσατε το θεμα )χωρις τους εκπαιδευτικους μονιμους και αναπληρωτες.

    Ελεγα να μην γραψω τιποτε γιατι ειναι χασιμο χρονου.

    Διαβασα ομως ολα τα μηνυματα εδω των συναδελφων μου και ειπα να ενωσω τη φωνη μου με την δικη τους. Θέλω να φανταζομαι οτι ζω σε μια χωρα που η δημοκρατια και ο λογος των πολλων ακομα ισχυει, στη χωρα που τη γεννησε. Στη χωρα που για ψωμι παιδεια ελευθερια και δημοκρατια πεθαναν χιλιαδες ανθρωποι βασανιστηκαν γιατι δεν προδωσαν ποτε τις ιδεες τους και αυτα τα ιδανικα.

    Το κομμα που υπηρετειτε σημερα το κομμα που ιδρυσε ο αειμνηστος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ποτε δεν θα κατεστρεφε ζωες ανθρωπων και προγραμματισμους ζωης χιλιάδων ανθρωπων ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ φανταζομαι η διαθηκη του ποτε δεν ανεφερε καταστεψτε τις ζωες των ανθρωπων που θα εκμεταλευεστε χρονια και μολις τους ξεζουμισετε διωξτε τους ποδοπατωντας τα ονειρα τους τη ζωη τους αφηστε τους ανεργους στα 40+ ξεφτυλιστε τους στα ματια των παιδιων τους αφηνωντας τους ανεργους!

    Η οργη του ανθρωπου που ξαφνικα καταστρεφεις τη ζωη του που αλλαζεις τον τροπο που επελεξε να συνεχισει να ζει στηριζόμενος σε νομους του κρατους που δεν εκανε αυτός αλλα εσεις οι πολιτικοι που τον εκπαιδευσατε στο σχολειο στο πανεπιστημιο και ξαφνικα του λετε μεχρι εδω μαγκα δεν καταλαβαινω τιποτα μονο ετσι και οχι αλλιως απαξιωνω οτι γνωσεις εχεις (αμφισβητω το πτυχιο που σου εδωσα )- και δεν σας παιρνουν οι πανεπιστημιακοι με τις λεμονοκουπες- θα ειναι μεγαλη.

    Αυτο κατ΄εμε λεγετε αλλαζονεια της εξουσιας που μην ξεχνατε ερχετε και φευγει χωρις να καταλαβεις τι εγινε ρωτηστε τους συναδελφους σας της ΝΔ αυτοι το ξερουν καλυτερα.

    Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ …………….ξαναγινετε επικαιρο
    με τιμη ενας κουρασμενος αναπληρωτης ΠΕ11 με πολλους μηνες ωρομισθια και αναπληρωση γνωστης του γεοπολιτικου μας χαρτη (οπως και χιλιαδες συναδελφοι μου ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)!!!!!!!!!!!!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | Δημητριάδης Χαρ..

    από Βασιλική Ζαρμακούπη – — Δεκεμβρίου 3, 2009 @ 10:15 πμ

    Θα πρέπει να προσέξετε πως θα χειριστείτε τον ενιαίο πίνακα εκπαιδευτικών.

    Είναι μεγάλη αδικία να σταματήσετε την προσπάθεια χιλιάδων ωρομισθίων εκπαιδευτικών ώστε κάποια μέρα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.

    Γνωρίζετε ότι υπάρχουν άτομα, τα οποία κάνουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά για να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία, χωρίς χρηματική αμοιβή ΑΛΛΑ με μεγάλο κόπο για αρκετά χρόνια.

    Η προσπάθεια τους θα πάει στα σκουπίδια;

    Τι επάγγελμα θα κάνουν στην ηλικία των σαράντα ετών;

    Πως να συναγωνιστούν τα νέα παιδιά, τα οποία μόλις έχουν αποφοιτήσει;

    Σας παρακαλώ, μην προβείτε σ’ αυτήν τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ!

    Σας ευχαριστώ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | Rania

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ

    Θα ήθελα να σας πω ότι είναι άδικο να καταργηθεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που δουλεύουν ως αναπληρωτές γιατί ουσιαστικά αυτό προτείνεται με τα νέα μέτρα. Όσοι έχουν δώσει μια φορά ΑΣΕΠ και έχουν περάσει γιατί πρέπει να ξαναδώσουν; Που να βρούμε τα χρόνο να διαβάσουμε με παιδιά και οικογένεια; Έχουμε κανει τον προγραμματισμό μας έχουμε οικογένεια και παιδιά.
    Και κάτι άλλο οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία πέραν των γνώσεων χρειάζονται επαγγελματικό προσανατολισμό και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους. Πότε θα μπούνε στα σχολεία οι ειδικοί συμβουλευτικής και οι σχολικοί ψυχολόγοι; Πόσα περιστατικά βίας πρέπει να μετρήσουμε;Πόσα χρόνια στα Ευρωπαικά σχολεία υπάρχουν ήδη;

    με τιμή

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Μηνά Μαίρη

    Κυρία Διαμαντοπούλου,είμαι στη μάχιμη εκπαίδευση 21 χρόνια, είμαι επιτυχούσα του ΑΣΕΠ και προσλήφθηκα από τη δική σας κυβέρνηση ως αναπληρώτρια 6 Νοεμβρίου.Σας ερωτώ,πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ακόμη κάποιος στο χώρο της εκπαίδευσης και πόσους ΑΣΕΠ πρέπει ακόμη να δώσει ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος εκπαιδευτικός? Προφανώς το πτυχίο μας είναι και το εφαλτήριο για το Γολγοθά μας. Οι εξαγγελίες σας για <> δημιούργησαν αρνητική εξέλιξη στην εκπαίδευση, ας ελπίσουμε ότι τελικά θα δείξετε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | Γιάννης Σ

    Συνάδελφε ΣΤΕΛΚ,

    Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και δεχομενος οπως το θέτεις οτι είσαι επιστήμονας, αυτο σημαίνει ότι έχεις όλες τις γνώσεις για να ανταπεξέλθεις στις ερωτήσεις που θέτει το ΑΣΕΠ, αρα γιατί σε τρομάζει;

    Απο την άλλη το να είσαι επιστήμονας σημαίνει οτι είσαι απαραίτητα και παιδαγωγός;
    Στο σχόλειο οπως καλά γνωρίζεις το να σταθεί ο καθηγητης στην ταξή και να μεταδώσει τις γνώσεις του προυποθέτει πολλά περισσότερα. Φαντάζομαι ότι στη μακρα πορεία σου στην εκπαίδευση θα έχεις συναντήσει συναδέλφους που δεν μπορούν να σταθούν στην ταξη. Αρα μια διαρκής εκπαίδευση (όχι μονο επιστημονική) δεν είναι απαραίτητη;

    Ο εκπαιδευτικός ειναι λειτούργημα και μάλιστα δύσκολο οχι απλα μια θέση περιμένουμε για να πληρωθούμε. Και όπως ανγωνίστηκες για να μπεις στο πανεπιστήμιο και αφησες κάποιους αλλους έξω μιας και ήσουν καλύτερος αντιστοιχα δεν πρέπει να εισαι καλός για μια δυσκολή υπηρτεσια οπως το σχολείο;

    ο συνάδελφος σου πε19
    Γιάννης Σ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Ε.Ζ. μεταπτυχιακή φοιτήτρια

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Το 90% των παιδιών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση (Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (30/11/2009). Οι 250 όλοι και όλοι εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή (Ε.Α.) καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αδυνατούν να καλύψουν τις πανελλαδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξίσου στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης οι κενές εκπαιδευτικές θέσεις ειδικών παιδαγωγών αποτελούν σοβαρό έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής.
    Η καθολική εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, μέσω του ΑΣΕΠ, αποτελεί προϊόν της ανάγκης να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Όμως, σε ότι αφορά στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, απειλεί δυστυχώς να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα κι αυτό διότι κανείς γραπτός διαγωνισμός δεν μπορεί να αναδείξει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό στην Ειδική Αγωγή. Ο καλός εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής, με ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση έως και ζήλο για την εργασία του αναλύει επιστημονικά τα εκπαιδευτικά ζητήματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, δυσλεξία, κινητικές αναπηρίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής κ.α.), ακολουθεί σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική και την κοινωνική τους ένταξη, αναδεικνύει καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, σχεδιάζει προγράμματα παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία απευθύνεται, διαμορφώνει το κατάλληλο επιστημολογικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές θεωρίες-έννοιες και τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών: παροτρύνει, επιμορφώνει, εμψυχώνει, προετοιμάζει και καθοδηγεί τους ανάπηρους μαθητές του στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν ανεξάρτητα, μορφωμένα, παραγωγικά άτομα, που συμβάλλουν και αυτά στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της πατρίδας τους. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμέσου της συνθήκης της Λισαβόνα, επισημαίνει την ειδική προσοχή που θα πρέπει να δοθεί με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ατόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προσόντα του παραπάνω καλού εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής οφείλονται στην φοίτησή και κατοχή διδακτορικών διπλωμάτων, μεταπτυχιακών διπλωμάτων διετούς φοίτησης,, στην παράλληλη εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής και ανάγνωσης Braille, στην εκμάθηση σημαντικών εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, όπως του συστήματος Makaton, ή του Pecs, του Τeech, που χρησιμοποιούν αρκετές κατηγορίες ανάπηρων μαθητών, και φυσικά η ταυτόχρονη προϋπηρεσία στις ειδικές δομές της εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω πολυποίκιλα και απαιτητικά προσόντα και οι εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή, που προασπίζουν την κοινωνία της γνώσης και την ισότιμη εκπαίδευση ανεξαρτήτως όλων των μαθητών της Ελλάδας, προάγοντας σθεναρά την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, δεν μπορούν να αναμετρηθούν, να αποκτηθούν και να αναδειχθούν με κανέναν γραπτό διαγωνισμό. Αντίθετα είναι απαραίτητη η κατάλληλη εμπειρία, στον τομέα αυτόν, που προέρχεται μόνο από σχετική πιστοποιημένη προϋπηρεσία. Σε καμία χώρα παγκοσμίως, για την πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν διεξάγονται γραπτές εξετάσεις, αλλά λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω προσόντα.
    Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με βάση τα ιεραρχικά κριτήρια:
    1. Κατοχή διδακτορικού διπλώματος Ειδικής Αγωγής
    2. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής διετούς φοίτησης
    3. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής μονοετούς φοίτησης

    Επιπλέον απαραίτητα προσόντα:
    · προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή
    · Γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ)
    · Γνώση της γραφής Braille
    · Γνώση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας: Makaton, Pecs
    · Καλή γνώση Η/Υ

    Τα ίδια προσόντα να ισχύουν για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Να μην εξαιρούνται οι ανάπηροι, ούτε οι γονείς αυτών (παιδιών με αναπηρίες), οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να είναι επιστημονικά άρτια εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τον ιδιαίτερο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

    Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στην Ειδική Αγωγή, προς όφελος, πρώτα όλων των μαθητών, ανάπηρων και μη, και ύστερα της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Με εκτίμηση

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:34 | ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝ ΕΝΤΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2009 ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΘΕΣΠΙΣΑΤΕ 73,5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ 76,5. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ.ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΟΥ.
    ΕΓΚΑΤΕΛΗΨΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ… ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΡΙΟΚΥΝΗΓΟΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΡΕΥΣΕΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ…ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ. ΜΑ ΑΦΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ…ΑΑΑ..ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ..

    ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΠΩΣ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΡΟΠΟ-ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΤΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ… ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ…!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:33 | Νεκταρία

    Αξιότιμη κυρία Διαμαντοπούλου,
    διάβασα πριν από λίγο ότι γονείς έκαναν μήνυση σε υποδιευθύντρια σχολείου, επειδή δήθεν διαπόμπευσε την κόρη τους. Δε γνωρίζω φυσικά πώς ακριβώς διαδραματίστηκαν τα πράγματα, αλλά ελπίζω να μην είναι ένα δείγμα της επίδρασης των εξαγγελιών σας «Πρώτα ο μαθητής». Θα περίμενα μεγαλύτερη περίσκεψη και υπευθυνότητα από έναν άνθρωπο που κάθεται στη δύσκολη καρέκλα του/της υπουργού Παιδείας. Με την απαξίωση των εκπαιδευτικών που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις σας δίνεται το δικαίωμα σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, σε γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν μόνο δικαιώματα και τα μετατρέπουν σε τυραννίσκους, να μη σέβονται το ρόλο και το παιδαγωγικό μας έργο. Αν συνεχίσετε έτσι, θα καταλήξουμε να μας τρέχουν στα δικαστήρια για μια απλή παρατήρηση. Μη σας ξεγελά η ανεργία που σπρώχνει τόσους νέους στη δουλειά του δασκάλου. Αν η ίδια ηγεσία του ΥΠΕΠΘ συνεχίσει να εκφράζεται απαξιωτικά για τους εκπαιδευτικούς και να τους παρουσιάζει ως υπεύθυνους για τα κακά της εκπαίδευσης, αποσιωπώντας σκόπιμα τις εγγενείς και χρόνιες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις οποίες όχι μόνο δε δημιουργούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά ταλαιπωρούνται από αυτές, τότε θα έλθει η στιγμή που δε θα βρίσκεται πια ανθρώπους που θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν την εξαιρετικά κουραστική αυτή δουλειά για τα ψίχουλα που αμείβονται.

    Διάβασα επίσης ότι προσλάβατε συμβούλους. Είναι κανένας εκπαιδευτικός ανάμεσά τους για να σας πει αυτά που δε λένε οι στατιστικές και οι κομματικοί συνδικαλιστές;

    Αντιπροτείνω λοιπόν στο σύνθημά σας το «Πρώτα ο πολίτης» του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό το σύνθημα γέννησε πολλές ελπίδες για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης, ελπίδες που δυστυχώς έσβησαν πολύ γρήγορα με τη στάση του ΥΠΕΠΘ. Εμείς σας ψηφίσαμε, κ. Διαμαντοπούλου. Και δεν το κάναμε για να μας απαξιώνετε…

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΪΝΟΥ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Τα τελευταία 11 έτη ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού απέτυχε παταγωδώς!!! Δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’όσα υποθετικά θα έλυνε δηλ.δημιούργησε εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων (αναπληρωτές πάσης διαρκείας 30,24,18,12,κ.ο.κ. μηνών) και ταυτόχρονα επέκτεινε και ενέτεινε τις κοινωνικές αντιθέσεις και ανισότητες ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αφού τους χώρισε σε «πατρικίους»(μόνιμοι και αναπληρωτές) και σε «πληβείους» (ωρομίσθιους και αδιόριστους).

    Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και το ελληνικό σχολείο βρίσκονται σε παρακμή και ασθενούν εδώ και πολλά χρόνια, ήρθε η ώρα για αλλαγές ριζικές που θα θέσουν νέες βάσεις για μια σύγχρονη δημόσια δωρεάν παιδεία και θα θέσουν ψηλά τον πήχυ για εκπαιδευτικούς με υψηλά standards, με επαγγελματικό ήθος, με προσωπικότητα, με αίσθηση καθήκοντος και διαβίου εκπαίδευση.

    Καιρός πια να αναλογιστούμε τί σχολείο θέλουμε και ποιοι εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν σ’ αυτό. Σχολείο που να προάγει την κριτική σκέψη ή τη στείρα απομνημόνευση; Εκπαιδευτικούς συνειδητοποιημένους, με συναίσθηση καθήκοντος και ευθύνης, κριτικά σκεπτόμενους και δημιουργικούς που να απολαμβάνουν τη διδακτικη διαδικασία και να νιώθουν ηθική ικανοποίηση για το έργο τους ή εκπαιδευτικούς απράγμονες και αδρανείς που ωθούν τους μαθητές στην παραπαιδεία, βολεμένους στη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου, του «χαβαλέ» και της «δημοσιολαγνείας»;

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του γραπτού διαγωνισμού- φαρσοκωμωδία (με όλα τα ευτράπελα που συμβαίνουν από ερωτήσεις δίχως απάντηση επίσημη έως και την κακή διατύπωση των ερωτήσεων, την αξιολόγηση των γραπτών ιδίως στην ειδική διδακτική). Μια 4ωρη γραπτή εξέταση δεν είναι αντικειμενική και αξιοκρατική από τη στιγμή που ο παράγοντας τύχη-μνήμη είναι στο 80% και το διάβασμα στο 20%.Κατά συνέπεια δε διορίζονται στο ελληνικό σχολείο οι καλύτεροι και οι άριστοι, αλλά οι τυχερότεροι. Δεν είναι δυνατόν από μια Σ (σωστή) ή μια Λ (λάθος) απάντηση να κρίνεται η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ του εκπαιδευτικού σε ύλη ανομοιογενή και ατελείωτη όπως εκείνη των ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, έχοντας υπ’όψη τον αυξημένο αριθμό φιλοσοφικών σχολών και την ανομοιογένεια των τμημάτων.
    Να σταματήσει η παραπαιδεία μετά τη λήψη του πτυχίου. Είναι οξύμωρο να μιλούμε για πάταξη της παραπαιδείας στη Β/θμια και να επιτρέπουμε να υφίσταται μετά το πτυχίο, με τα διάφορα φροντιστήρια που εκμεταλλεύονται την ελπίδα χιλιάδων εκπαιδευτικών για διορισμό. Ευτελίζεται η αξία του πτυχίου, το οποίο πιστοποιεί την κατοχή συγκεκριμένων γνώσεων επί ενός γνωστικού αντικειμένου. Δεν είμαστε απόφοιτοι λυκείου για να δίνουμε διαρκώς εξετάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δάσκαλοι διορίζονται ακόμα και με βεβαίωση περάτωσης σπουδών χωρίς ακόμα να έχουν λάβει το ΠΤΥΧΙΟ τους
    2. ΕΠΙΛΟΓΗ προσωπικού μόνιμου, αναπληρωτών με φάκελο υποψηφιότητας κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΥΠΕΠΘ. Υποβολή αιτήσεων στο ΑΣΕΠ με βιογραφικό και επισυναπτόμενα επικυρωμένα αντίγραφα των επικαλούμενων προσόντων με καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
    3. Μοριοδότηση προσόντων και δημιουργία μητρώου εκπαιδευτικών (κατά το πρότυπο του ισχύοντος στο ΙΔΕΚΕ) στο οποίο θα προσμετρώνται ΟΛΑ τα προσόντα και θα υπάρχει συνολική εικόνα του εκπαιδευτικού, χωρίς να δίνεται βαρύτητα μόνο στην εργασιακή εμπειρία όπως γίνεται μέχρι τώρα.
    4. Για κάθε ενδεχόμενη αλλαγή στο βιογραφικό του εκπαιδευτικού θα ενημερώνεται το Μητρώο του Υπουργείου με τα νέα του προσόντα (π.χ. δεύτερο πτυχίο, άλλη ξένη γλώσσα, επιμόρφωση κ.λπ.)αφού τα αποστείλει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι θα παρακινείται ο εκπαιδευτικός σε επιμόρφωση και διαβίου εκπαίδευση όπως το απαιτούν οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
    5. Να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας για εκπαιδευτικούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι ή δημότες παραμεθορίων περιοχών, όπως ισχύει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είτε γραπτούς, είτε με προτεραιότητα (μόρια). Έτσι και οι παραμεθόριες περιοχές θα έχουν σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 3 έτη) χωρίς να διαταράσσεται η διδακτική διαδικασία από την συνεχόμενη εναλλαγή ωρομισθίων ή αναπληρωτών ή την έλλειψη προσωπικού, δίχως οι μαθητές και οι γονείς να υφίστανται οικονομική αφαίμαξη από την παραπαιδεία.
    6. Επιλογή ωρομισθίων με βάση την ημεροχρονολογία του πτυχίου όπως έγινε φέτος με 10ωρο ο καθένας, αλλά να λαμβάνονται υπ’όψη και τα υπόλοιπα προσόντα.
    7. Οργανωμένη παιδαγωγική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ξεπερνούν το σοκ της διδασκαλίας και να μην αυτοσχεδιάζουν. ΠΛην των τμημάτων Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής και Φ.Π.Ψ. οι υπόλοιπες καθηγητικές σχολές στερούνται παιδαγωγικής κατάρτισης και εκπαίδευσης και αρκούνται σε 2 ή 3 μαθήματα παιδαγωγικής. Να προβλέπεται 1 επιπλέον έτος με θεωρητική και πρακτική άσκηση μετά ή πριν τη λήψη του πτυχίου, ώστε να είναι υποχρεωτικό για πρόσληψη στη δημόσια εκπαίδευση.
    8. Να διορίζονται καθηγητές ειδικοτήτων στην Ε΄και ΣΤ΄τάξη δημοτικού με παιδαγωγική επάρκεια (π.χ. μεταπτυχιακό ή προπτυχιακό στη διδακτική ή γενική παιδαγωγική) από τη στιγμή που και τα σχολικά βιβλία είναι πιο απαιτητικά και ο δάσκαλος -ως λίγο απ’ όλα- επιστήμων πρέπει να διδάξει ελληνική γλώσσα, κείμενα λογοτεχνίας, μαθηματικά, φυσική. Με αυτο τον τρόπο και το δημοτικό θα ξαναβρεί την χαμένη του αξία καθώς τα παιδιά αποκτούν τις βάσεις για τη μετέπειτα γνώση στο γυμνάσιο, και ο ρόλος του εκπαιδευτικού της Α/θμιας θα αναβαθμιστεί.
    9. Σχετικά με τους διορισμούς πολυτέκνων, να σταματήσει αυτό το αρνητικό κλίμα, διότι οι πολύτεκνοι «φτύνουν αίμα» για να σπουδάσουν τα παιδιά τους με στερήσεις, των οποίων τα παιδιά πολλές φορές εγκαταλείπουν ή δεν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό το καταθέτω ως προσωπική εμπειρία μιας και είμαι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας!!

    Λυπάμαι που οι συνάδελφοι σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση αναλώθηκαν στην παρουσίαση των ατομικών τους προβλημάτων και παρέμειναν στο θέμα του γραπτού διαγωνισμού και στις προϋπηρεσίες και στο 60% ή 40% χωρίς να προτείνουν κάτι επί της ουσίας.

    Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να συμμετάσχω και εγώ με τις προτάσεις σε αυτό το δημόσιο διάλογο.

    Με εκτίμηση

    Ευαγγελία Μάϊνου
    ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΕ02 (αδιόριστη)
    Κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων: 1) με ειδίκευση Σχολική Παιδαγωγική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    2)Εκπαίδευση Ενηλίκων ΕΑΠ.
    Με ξένες γλώσσες,ECDL,διδακτική εμπειρία,πρώην εκπαιδεύτρια ενηλίκων ΙΔΕΚΕ (ελληνικά γαι μετανάστες) με επιμόρφωση από το 1997 έως και σήμερα και έπεται και συνέχεια…

    Υ.Γ.
    Συνυπογράφουν το κείμενο

    Καρίκα Σοφία ΠΕ02
    Μάρκου Λευκοθέα ΠΕ02
    Τζοϋ Τζέτζη ΠΕ03
    Ευάγγελος Μαϊνος, εν ενεργεία εκπαιδευτικός στην Α/θμια με 35 έτη διδακτικού έργου

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | μόνιμος από ΑΣΕΠ, με υψηλό περί δικαίου αίσθημα

    Πρέπει να υπάρχει ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ τρόπος διορισμού και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον ΑΣΕΠ. Αυτό διαπιστώνεται πολύ εύκολα συγκρίνοντας καθηγητές που έχουν διοριστεί με ΑΣΕΠ και καθηγητές που διορίστηκαν με προϋπηρεσία. Σας προκαλώ με αυτό!

    Έχουν γίνει εγκλήματα όλα αυτά τα χρόνια με τους πολλαπλούς πίνακες διορισμού, ακόμη και με την μόνιμη παραβίαση του θεσπισθέντος 60-40%. Ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Ειδικά στους γυμναστές το 60-40% είχε μετατραπεί σε 5-95% και όλα αυτά με τις ρυθμίσεις ‘‘για να βολέψουμε τους δικούς μας’’, τις οποίες ρυθμίσεις αιτιολογούσαν για κοινωνικούς λόγους. Διορίζονταν όλοι όσοι είχαν πρόσβαση σε βουλευτικά γραφεία και σε συνδικαλιστές και στελέχη της εκπαίδευσης και αδικούνταν άξιοι συνάδελφοι, παρότι μπορεί να είχαν βγει 49οι ή 73οι ανάμεσα σε δέκα χιλιάδες υποψηφίους.

    Θεωρώ αναχρονιστικό και εξευτελιστικό σήμερα να γίνονται διορισμοί για κοινωνικούς λόγους. Έγιναν εγκλήματα σε βάρος της αξιοκρατίας για κοινωνικούς λόγους και χαντάκωσαν την εκπαίδευση για κοινωνικούς λόγους. Το κράτος χρωστάει μόνο στους μαθητές, στους γονείς και στο κοινωνικό σύνολο. Πουθενά αλλού! Σίγουρα όχι σε συνδικαλιστικές ομάδες που κινούνται με γνώμονα το ίδιον συμφέρον.

    Τα ΤΑΔ ΕΤΑΔ είναι μια άλλη αμαρτωλή ιστορία σε βάρος της αξιοκρατίας. Κάθε χρόνο αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών από το παράθυρο, τα οποία ήταν πάντα αναξιοκρατικά ‘‘για να βολευτούν τα δικά μας παιδιά’’ και τα οποία πάντα παραβιάζονταν με τις ευλογίες των προϊσταμένων Φυσικής Αγωγής. Ανάμεσα στα πλαστά και στα εικονικά συμβόλαια ψάχνεις να βρεις ένα πραγματικό. Θεωρώ σωστό τα ΤΑΔ ΕΤΑΔ να επανδρώνονται με μόνιμους.

    Άλλο σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί είναι το θέμα με τα προνόμια των πολύτεκνων και των τρίτεκνων. Θεωρώ πως δεν πρέπει να πριμοδοτούνται, πρώτον γιατί αυτό γίνεται σε βάρος άλλων συναδέλφων και δεύτερον γιατί και οι έχοντες κανένα ή ένα παιδί πρέπει να έχουν κίνητρα να κάνουν παιδί. Ύστερα γιατί κάποιος άτεκνος, λόγω προβλήματος και όχι επιλογής του, πρέπει να τιμωρείται;
    Επίσης επανεξέταση χρειάζονται και τα προνόμια αυτών των κατηγοριών στους ήδη διορισμένους. Αδικούνται οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί για τα λίγα παιδιά που έχουν και τα οποία πολλές φορές δεν είναι επιλογή τους.

    Για να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα και για να σωθεί η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, που ποδοπατείτε στα βουλευτικά γραφεία και στα γραφεία των στελεχών και συνδικαλιστών της εκπαίδευσης, πρέπει ο ΑΣΕΠ να είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, χωρίς μεταβατική περίοδο γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν οι διαπλεκόμενοι σε βάρος των άξιων! Η’ αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | Ζωή

    Απάντηση σε ‘στατιστικό’ και διάφορους άλλους που πιστεύουν ότι η κατάργηση της πρόβλεψης για τον διορισμό των πολυτέκνων θα λύσει το πρόβλημα στην παιδεία.

    Δυστυχώς η ‘προσωπική σας εργασία’ στην αξιολόγηση των στοιχείων μπάζει, και λέω δυστυχώς καθώς θα ήταν ευχής έργο το κίνητρο να είχε πραγματικά τόση επιτυχία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι θέσεις για τους πολύτεκνους ορίζονται κάθε έτος επιπλέον των θέσεων που βγάζει το Υπουργείο. Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα των περισσοτέρων που εναντιώνονται στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς είναι οι προβλέψεις που υπάρχουν για την τοποθέτησή τους κοντά στον τόπο εργασίας τους, αλλά αυτό ισχύει για όλους τους διορισμένους δημόσιους υπαλλήλους. Αν πραγματικά επιθυμείτε την κατάργηση των δικαιωμάτων των πολυτέκνων να ξεκινήσετε από το σύνταγμα.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | Μακρής Τάσος

    Ο συνάδελφος »στατιστικος» ξεχνάει να πολαπλασιάσει τουλάχιστον επί τέσσερα τόν αριθμό των πολύτεκνων που διορίστηκαν για να μας πεί και πόσα είναι τα παιδιά τους.Όπως επίσης ξεχνά να αναφέρει πόσες επιπλέον θεσεις εκπαιδευτικων δημιουργήθηκαν απο τον αριθμό αυτών των παιδιών. Ο διορισμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών είναι ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ .Η γέννηση παιδιών φέρνει απο μόνη της ανάπτυξη της οικονομίας καθώς δημιουργεί νεες ανάγκες. Εσείς οι υθίνοντες του υπουργείου σκεφτείτε σοβαρά τό μέλλον

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:20 | arroyo

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΓΙΑΤΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΕΠ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ?
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ+ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
    ΚΑΘΩΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ(ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΛ. ΑΣΕΠ) ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ!ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΙΣΩΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ.
    ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΟΗΘΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
    ΜΕ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ!ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ!ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΡΚΕΤΗ!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | Βασιλειάδου Σοφία

    Κυρία υπουργέ,

    καθώς η διαβούλευση φτάνει στο τέλος της, διαπιστώνω ολοένα και περισσότερο τη δυσκολία του έργου σας. Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει το εκπ/κό δυναμικό της χώρας μας είναι απογοητευτική λόγω της διαίρεσης που επικρατεί, επειδή κάποιοι, πριν από εσάς, εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία πολλών χιλιάδων αδιορίστων εκπ/κών, με σκοπό να «βολέψουν» ορισμένες μερίδες ανθρώπων οι οποίοι θα τους αντάμοιβαν με την ψήφο τους. Και έχετε τώρα να αντιμετωπίσετε ορισμένους που μιλούν για «κεκτημένα» δικαιώματα… Που…απειλούν με κινητοποιήσεις, σα να νομίζουν ότι όλη αυτή η χώρα ανήκει μόνο σ’αυτούς.

    Κα υπουργέ, μη λυγίσετε! Κάντε πράξη την αρχή της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ σ’αυτή τη χώρα! Μην αφήσετε τις απειλές για πολιτικό κόστος να σας κάνουν να σταματήσετε αυτό που από το 1998 είχε ξεκινήσει, και αν κάποιοι δεν το απέτρεπαν (αν και το είχαν ψηφίσει τότε στη Βουλή), τώρα θα είχε γίνει ήδη πράξη.

    Σ’εσάς σήμερα ανήκει η ευκαιρία να πάρετε τη ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Να έχουν όλοι την ίδια μεταχείριση σ’ αυτή τη χώρα, τουλάχιστο στον ευαίσθητο χώρο της εκπ/σης, αφού το αντικείμενό της ειναι ΕΜΨΥΧΟ! Βρείτε έναν τρόπο να ελέγχεται η αγάπη του κάθε εκπ/κού για το επάγγελμα αυτό. Γιατί μέσω της διαβούλευσης, φάνηκε μόνο η αγάπη του κάθε εκπ/κού για…ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ!

    Σας αξίζουν συγχαρητήρια για το δικαίωμα που μας δώσατε να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
    Αν όμως μείνετε σταθερή στην άποψή σας για ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Θ Α Γ Ρ Α Ψ Ε Τ Ε Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α !

    (Μην «ακυρώσετε» τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Αυτό θα είναι πραγματική αδικία!)

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

  • Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

    θα ήθελα να σας συγχαρώ γι’αυτή την πρωτοβουλία,καθώς μας δίνεται τη δυνατότητα να καταθέσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας.

    Είμαι ωρομίσθια εκπαιδευτικός(ΠΕ11) επι 7 συνεχή έτη σ’ολοήμερα δημοτικά σχολεία.Έχω συμμετάσχει σε 4 διαγωνισμούς ΑΣΕΠ με επιτυχία στους 3 τελευταίους(2004-2006-2008),έχοντας μάλιστα αρκετά καλή σειρά.

    Όταν πήρα το πτυχίο μου και είδα πόσοι καθηγητές υπάρχουν στον κλάδο μας και περιμένουν να διοριστούν,απογοητεύτηκα.Κι όμως δεν το έβαλα κάτω.Προσπάθησα,διάβασα,κατάφερα να επιτύχω στον ΑΣΕΠ και να μπω στους πίνακες.Έτσι άρχισα να δουλεύω ως ωρομίσθια και να συλλέγω μόρια.Συνέχισα να δίνω ΑΣΕΠ έχοντας το φόβο μήπως αποτύχω και δεν μπορέσω να δουλέψω την επόμενη χρονιά.Με τη ρύθμιση 24+ΑΣΕΠ άρχισα να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα.Σκέφτηκα οτι τόσα χρόνια,τόσα χιλιόμετρα μακριά απο την οικογένεια,τόσες προσπάθειες δε θα πάνε χαμένα.

    Τωρα,όμως,με τις νεές εξαγγελίες, τί κάνουμέ;Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν;Έχουμε άραγε τις αντοχές(ψυχικές-σωματικές) να το προσπαθήσουμε;Πόσες φορές πρέπει να επιτύχουμε στον ΑΣΕΠ για να θεωρηθούμε κατάλληλοι εκπαιδευτικοί;Μη ξεχνάτε οτι τα χρόνια περνάνε και δεν είμαστε 20 ετών για να μπορούμε να αποστηθίζουμε.Έχουμε οικογένειες,τις οποίες παρατάμε τόσα χρόνια με την προοπτική του διορισμού και της καλύτερης ζωής.Έχουμε χρέος,απέναντι στα παιδιά και τους μαθητές μας,να είμαστε χαρούμενοι και συμμέτοχοι σ’ο,τι κάνουν και όχι σκυθρωποί,σκεφτικοί και απλοί παρατηρητές της ζωής τους.

    Μην πετάτε,λοιπόν,στον Καιάδα τους κόπους μας.Μην καταστρέφετε το μέλλον μας.
    -Το ισχύον σύστημα 60-40,με 24 μήνες προϋπηρεσία και μια επιτυχία σ’οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ είναι το πιο δίκαιο για όλους.Απο τη μια πλευρά,οι νέοι έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ,είτε να διοριστούν είτε να μαζέψουν μόρια-να μπουν στους πίνακες και να δουλέψουν.Απο την άλλη, οι παλαιότεροι(με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας) έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν μέσω 30μηνου ή 24+ΑΣΕΠ.
    -Να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 3-4 έτη,ώστε αυτοί που βρίσκονται στους πίνακες και είναι κοντά στο διορισμό να μπορέσουν να απορροφηθούν.
    -Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και κάλυψη των κενών απο αναπληρωτές.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Νίκη

    Κυρία Υπουργέ,
    Έκανα αγώνες γι΄αυτή την παράταξη. Δεν είμαι η αντιπολίτευση που για μικροπολιτική γράφω γεμάτη αγανάκτηση.Είμαι η συμπολίτευση.Είμαι μια μάνα που μπήκε με 19 και… στη Θεολογική Σχολή για να’ ρθει η κυβέρνησή μου, ο κ. Αρσένης να με πετάξει εμένα κι άλλους πολλούς στο καλάθι των αχρήστων. Τώρα έρχεστε εσείς, άνετη και ωραία και γκρεμίζετε τα όνειρα και το μέλλον χιλάδων συναδέλφων.Γιατί; Ποιος κάνει πολιτική στις δικές μας πλάτες; Αυτός που εμείς δώσαμε τη ζωή μας να βγείτε να βάλετε σε σειρά , όπως, πισεύαμε τον τόπο μας. Εσείς, σας είπαμε να νοικοκυρέψετε τον τόπο και καταστρέφετε με τις δηλώσεις σας ό,τι καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.Κακά τα ψέματα η ρύθμιση για τις προσλήψεις ,ικανοποίησε πολλούς αν όχι όλους.Σεβαστείτε , για μια φορά όλους εμάς που με χιλιόμετρα καθημερινά μαζεύουμε την πολυπόθητη προυπηρεσία.Σεβαστείτε ότι γεράσαμε να περιμένουμε. Σεβαστείτε τα παιδιά μας που μας ρωτάμε πότε «μαμά» θα διοριστείς, ή » μαμά » γιατί να διαβάσω για να είμαι σαν κι εσένα στους δρόμους, με άγχος και 300 ευρώ για να περνώ το μήνα;
    Θέλετε αλλαγές Κυρία Υπουργέ, κάντε τες αλλά τίμια και ξεκάθαρα να έχουν ισχύ για όλους τους νέους οι οποίοι ακόμη βρίσκοντια στο χώρο του πανεπιστημίου και να ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Ίσως έτσι λυθεί και το πρόβλημά σας , μην επιλέγοντας κανείς στο εξής καθηγητικές σχολές.Βέβαια τότε θα μπουν στο χορό τα μεγάλια «καφάλια -κεφάλαια» για τους οποίους δουλεύετε πάντα, και απαιτήσουν φοιτητές για να διδάξουν. Δεν πειράζει ας πληρώσει και κάποιος υψηλά ιστάμενος όχι όλο οι μικροί.
    Έχετε τόσα να κάνετε πραγματικά για την ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ μην αναλώνεστε σε βαρβαρότητες εις βάρος μας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ , ΣΙΧΑΘΗΚΑΜΕ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αναγκαία είναι η προσεκτική επιλογή των εκπαιδευτικών με βάση το ήθος, την επιστημονική γνώση και το ταλέντο. Και όχι όπως γίνεται τώρα, να διορίζονται π.χ. πολύτεκνοι με απόλυτη προτεραιότητα
    ( 700 περίπου κάθε χρόνο!), με μόνο προσόν το πτυχίο και μάλιστα πολλές φορές ειδικότητες άσχετες, κυρίως από ΤΕΙ που δεν χρειάζονται και με προφανή την αδυναμία να ανταποκριθούν. Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει τους πολύτεκνους , ας τους διορίζει σε άλλες υπηρεσίες, όχι στα σχολεία.
    Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, Θεοδόσιο Π. Τάσιο, η πολλαπλασιαστικότητα, ενός κακού δασκάλου είναι απείρως δυσμενέστερη από αυτήν ενός κακού υποδηματοποιού.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα διορίζονται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και άνθρωποι που έχουν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση ή μόνο την δευτεροβάθμια εκπαίδευση! τη στιγμή που υπάρχουν πτυχιούχοι ΤΕΙ και κυρίως διπλωματούχοι Πολυτεχνικών σχολών που επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση. Οι τελευταίοι θα έπρεπε να προτάσσονται των άλλων και είναι τόσοι πολλοί πλέον, που θα μπορούσαν να επιλεγούν οι καλύτεροι από αυτούς, για να καλύπτουν όλα τα κενά.
    Το μικτό σύστημα προσλήψεων, με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία, μπορεί να βελτιωθεί. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πρέπει να μην έχει νησίδες αδιαφάνειας με γραπτά που δεν είναι γνωστό από ποιους και πώς διορθώνονται, αλλά και πώς στο τέλος βαθμολογούνται. Για αυτό πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να εξετάζονται μόνο με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (multiple choice) όπου οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες.
    Αν θελήσει η κυρία Υπουργός και ψάξει λίγο το θέμα της βαθμολογίας των γραπτών, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που διαγωνίζονται πολλοί και διορίζονται λίγοι, θα προβληματιστεί. Παράπονα ακούγονται μάλλον δικαιολογημένα. Ας το αναθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να κάνει τη σχετική έρευνα.
    Τα μόρια της προϋπηρεσίας ενός ωρομίσθιου με 11 ώρες την εβδομάδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τα μισά ενός αναπληρωτή με 21 ώρες για το ίδιο χρονικό διάστημα- μία διδακτική χρονιά. Παίρνουν που παίρνουν ψίχουλα οι ωρομίσθιοι, να μην παίρνουν και τα μόρια;
    Η πιστοποιημένη γνώση μιας ξένης γλώσσας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να μοριοδοτείται. Είναι μικρό πράγμα να ομιλεί μια ξένη γλώσσα ο εκπαιδευτικός ( Αγγλικά –Γαλλικά, Γερμανικά κλπ); Δεν είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτόν και τους μαθητές του;
    Το τεστ δεξιοτήτων είναι χρήσιμο εργαλείο για την μοριοδότηση και των εκπαιδευτικών. Γιατί ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο διδακτικός. Είναι και καθοδηγητικός και συμβουλευτικός. Επίσης από την πρώτη στιγμή ο εκπαιδευτικός ασκεί διοικητικά καθήκοντα, αφού ανατίθενται εξωδιδακτικά καθήκοντα σε όλους.
    Οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να τοποθετούνται υποχρεωτικά στα Γυμνάσια για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μετά να πηγαίνουν στα Λύκεια όπου είναι φυσικό να προβλέπονται καλύτερες αμοιβές.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:02 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Οι συνάδελφοι που έχουν σχολιάσει για το θέμα των Πολυτέκνων,δεν είναι κατά της κοινωνικής πολιτικής προς αυτούς.Είναι κατά της κατάφορης αδικίας που νιώθουν όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζονται αξιοπρεπώς να καταλάβουν μια θέση εργασίας,με κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους!

    -Είναι δίκαιο να διορίζονται στον τόπο διαμονής τους χωρίς να υπάρχουν κενά στα σχολεία?

    -Να δημιουργούν υπεραριθμίες σε ειδικότητες,να εκτοπίζουν μακριά από τα σπίτια τους συναδέλφους και να χάνουν την οργανική τους θέση,επειδή οι ίδιοι δεν θεωρούνται υπεράριθμοι?(Τι θα γίνει σε περίπτωση υπεραριθμιών μεταξύ των ίδιων των πολυτέκνων??)

    -Να παραμένουν σε σχολεία χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας?

    -Να απαλλάσσονται από σχολικές υπευθυνότητες και εργασίες δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων?

    -Να παραιτούνται από μόνιμες θέσεις στο δημόσιο ,όπου υπάρχουν ανάγκες,για να επαναπροσληφθούν σε σχολεία που δεν έχουν κενά?

    -Να διορίζονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας για τα ίδια παιδιά?

    -Να εξαιρούνται από τα κριτήρια των υπολοίπων συναδέλφων στους διορισμούς?

    -Γιατί οι προσωπικές τους επιλογές να είναι σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων?

    -Γιατί δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες?

    -Αξίζουν μόνο αυτοί που κάνουν πολλά παιδιά?

    Πού αλλού στην Ευρώπη γίνεται αυτή η αδικία???

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | ΑΝΘΗ A.

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

    Το 90% των παιδιών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση (Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (30/11/2009). Οι 250 όλοι και όλοι εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή (Ε.Α.) καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αδυνατούν να καλύψουν τις πανελλαδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξίσου στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης οι κενές εκπαιδευτικές θέσεις ειδικών παιδαγωγών αποτελούν σοβαρό έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Η καθολική εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, μέσω του ΑΣΕΠ, αποτελεί προϊόν της ανάγκης να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Όμως, σε ότι αφορά στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, απειλεί δυστυχώς να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα κι αυτό διότι κανείς γραπτός διαγωνισμός δεν μπορεί να αναδείξει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό στην Ειδική Αγωγή. Ο καλός εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής, με ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση έως και ζήλο για την εργασία του αναλύει επιστημονικά τα εκπαιδευτικά ζητήματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, δυσλεξία, κινητικές αναπηρίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής κ.α.), ακολουθεί σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική και την κοινωνική τους ένταξη, αναδεικνύει καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, σχεδιάζει προγράμματα παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία απευθύνεται, διαμορφώνει το κατάλληλο επιστημολογικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές θεωρίες-έννοιες και τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών: παροτρύνει, επιμορφώνει, εμψυχώνει, προετοιμάζει και καθοδηγεί τους ανάπηρους μαθητές του στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν ανεξάρτητα, μορφωμένα, παραγωγικά άτομα, που συμβάλλουν και αυτά στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της πατρίδας τους. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμέσου της συνθήκης της Λισαβόνα, επισημαίνει την ειδική προσοχή που θα πρέπει να δοθεί με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ατόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προσόντα του παραπάνω καλού εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής οφείλονται στην φοίτησή και κατοχή διδακτορικών διπλωμάτων, μεταπτυχιακών διπλωμάτων διετούς φοίτησης,, στην παράλληλη εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής και ανάγνωσης Braille, στην εκμάθηση σημαντικών εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, όπως του συστήματος Makaton, ή του Pecs, του Τeech, που χρησιμοποιούν αρκετές κατηγορίες ανάπηρων μαθητών, και φυσικά η ταυτόχρονη προϋπηρεσία στις ειδικές δομές της εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω πολυποίκιλα και απαιτητικά προσόντα και οι εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή, που προασπίζουν την κοινωνία της γνώσης και την ισότιμη εκπαίδευση ανεξαρτήτως όλων των μαθητών της Ελλάδας, προάγοντας σθεναρά την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, δεν μπορούν να αναμετρηθούν, να αποκτηθούν και να αναδειχθούν με κανέναν γραπτό διαγωνισμό. Αντίθετα είναι απαραίτητη η κατάλληλη εμπειρία, στον τομέα αυτόν, που προέρχεται μόνο από σχετική πιστοποιημένη προϋπηρεσία. Σε καμία χώρα παγκοσμίως, για την πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν διεξάγονται γραπτές εξετάσεις, αλλά λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω προσόντα.

    Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με βάση τα ιεραρχικά κριτήρια:

    1. Κατοχή διδακτορικού διπλώματος Ειδικής Αγωγής

    2. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής διετούς φοίτησης

    3. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής μονοετούς φοίτησης

    Επιπλέον απαραίτητα προσόντα:

    · προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή

    · Γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ)

    · Γνώση της γραφής Braille

    · Γνώση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας: Makaton, Pecs

    · Καλή γνώση Η/Υ

    Τα ίδια προσόντα να ισχύουν για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Να μην εξαιρούνται οι ανάπηροι, ούτε οι γονείς αυτών (παιδιών με αναπηρίες), οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να είναι επιστημονικά άρτια εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τον ιδιαίτερο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

    Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στην Ειδική Αγωγή, προς όφελος, πρώτα όλων των μαθητών, ανάπηρων και μη, και ύστερα της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Με εκτίμηση

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | Α.Κ ΠΕ 60

    Είμαι ΠΕ 60 Νηπιαγωγός και έχω πετύχει 2 φορές στον ΑΣΕΠ, αλλά δεν έχω διοριστεί. Στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μάλιστα έχω σειρά κοντά στο 900 και μένω εκτός των διοριστέων, διότι οι θέσεις των διοριστέων είναι μόλις 600 για τη διετία 2009-2010, ενώ σε όλους τους προηγούμενους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ήτοι ΑΣΕΠ 2002, ΑΣΕΠ 2004 και ΑΣΕΠ 2006 προσλαμβάνονταν από 960 άτομα από τον πίνακα του ΑΣΕΠ για κάθε διετία. Με απλά λόγια, οι διορισμοί αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό ΑΣΕΠ κατά 50% περίπου, ενώ αυξήθηκαν οι ανάγκες για νηπιαγωγούς (βλέπε κάθε χρόνο αύξηση των αναπληρωτών νηπιαγωγών, 1700 ανά μέσο όρο κάθε έτος). Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτή η μείωση την ίδια στιγμή που όλοι επιθυμούμε την θεσμοθέτηση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και την υποχρεωτικότητα αυτού.
    Προτείνω λοιπόν την αύξηση των διορισμών από την επόμενη κιόλας χρονιά 2010-2011 ώστε να επανέλθουμε και να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 960 διοριστέων νηπιαγωγών από τον πίνακα ΑΣΕΠ. Αν πράγματι επιθυμείτε να περνάνε όλοι από ΑΣΕΠ, κάντε το από τώρα. Κλείστε τους πίνακες αναπληρωτών με τα υπάρχοντα άτομα, όπως ορθά προτείνετε, να μην προστεθούν μεν άλλα άτομα στους πίνακες αυτούς, αλλά τα ήδη υπάρχοντα άτομα να τα απορροφήσετε όλα.
    Το ισχύον σύστημα προσλήψεων 60% ΑΣΕΠ ΚΑΙ 40% προυπηρεσία δεν τηρείται στην πράξη, διότι προηγούνται οι πίνακες 24μήνου και 30 μήνου, με αποτέλεσμα το 60% να είναι διοριστέοι από τους πίνακες αυτούς και το 40% από τον ΑΣΕΠ, καταστρατηγούνται δηλαδή οι διατάξεις που προωθούν τον ΑΣΕΠ.
    Κατά περιόδους η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξέδιδε υπουργικές αποφάσεις και έδινε μόρια σε όποιους ήθελε με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είναι η δική μου να έχω σειρά επιτυχίας στον ΑΣΕΠ 900 περίπου και στον πίνακα Αναπληρωτών πάνω από 2000.
    Συγκεφαλαιώνοντας κάντε άμεσα πράξη:
    1) Tην Διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή
    2) Το ολοήμερο νηπιαγωγείο
    3) Αυξήστε τους διορισμούς την επόμενη σχολική χρονιά 2010-2011 από τον πίνακα του ΑΣΕΠ, αν πράγματι θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στον ΑΣΕΠ
    4) Απορροφήστε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπάρχουν στου πίνακες προυπηρεσίας και μετά σταματήστε να τους τροφοδοτείτε.
    5) Δώστε μόρια για κάθε επιτυχία στον ΑΣΕΠ μέχρι σήμερα.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΛΗ

    Οι αλλαγές που σχεδιάζετε θα είναι αξιοκρατικές και δίκαιες αν παραμείνει ο νόμος του 60/40 γιατί στο 40% περιλαμβάνονται και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν είναι διοριστέοι.Πόσες επιτυχίες χρειάζεται κάποιος για να διοριστεί?Επίσης να συνεχιστεί στην Π.Δ.Σ.το δίκαιο κι αξιοκρατικό μέτρο που εφαρμόστηκε φέτος-η χρονολογία κτήσης πτυχίου ως προυπόθεση διορισμού-γιατί εργάστηκαν κι αυτοι που δεν είχαν μέσα και γνωριμίες στις Διευθύνσεις των Λυκείων.Ηταν το τρωτό σημείο που γίνονταν παρεμβάσεις και αδικίες.Πλέον λειτουργεί αξιοκρατικά.Ας παραμείνει.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | ΝΙΚΟΣ Π.

    ΑΓΑΠΗΤΗ Κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ(ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ) ΟΤΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ!
    ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 60-40
    ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ+ΑΣΕΠ
    ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ
    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ!
    ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΕΔΩ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ !

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | Μιχάλης

    Εχει ακούσει κανείς κάτι περί διπλοθεσίας των πολυτέκνων.Τι είπατε;

    1) Η απαγόρευση κατοχής δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα καταλαμβάνει όλους τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ανεξάρτητα αν αυτοί συνδέονται μ` αυτό με σχέση δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου. Από την νομολογία δε των Δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει γίνει δεκτό ότι στην έννοια της δεύτερης θέσης εμπίπτει και η απασχόληση σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή ν.π.δ.δ. κλπ. τόσο με σχέση δημοσίου δικαίου, όσο και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (βλ. ΑΠ 892/92, Γνωμ. ΝΣΚ 349/04, 301/2001, 56/2001 και ΣτΕ 2284/2002, 4263/87 και 3739/74). Επομένως η εκ μέρους εκπαιδευτικού δημοσίου υπαλλήλου άσκηση ιδιωτικού έργου επ` αμοιβή στο πλαίσιο συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου με νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εμπίπτει στην έννοια του διορισμού ή της προσλήψεως του άνω άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 1256/1982. Εξάλλου, όπως έχει κριθεί από την οικεία νομολογία, ο περιορισμός της κατοχής δεύτερης θέσης δεν αντίκειται στην ελευθερία της εργασίας και στα άρθρα 5 παρ. 1 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος (βλ. ΣτΕ 2225/1986 και Ε.Σ. 31/1997).

    ΑΛΛΑ

    2) Η διάταξη όμως του άρθρου 104 παρ. 1 εδαφ. 2 του Συντάγματος επιτρέπει τον κατ` εξαίρεση διορισμό σε δεύτερη θέση δημοσίου υπαλλήλου, εφόσον προβλέπει τούτο ειδικός νόμος. Τέτοια διάταξη ειδικού – και δη εκτελεστικού του Συντάγματος – νόμου είναι η προαναφερόμενη διάταξη της παρ. 3 περιπτ. γ` του ν. 1256/1982, που εξαιρεί, υπό προϋποθέσεις, τους πολυτέκνους από την απαγόρευση της διπλοθεσίας (ΣτΕ 143/1986).

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | Καλτσίδης Χρήστος

    Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πίνακας διορισμών, αναπληρωτών και ωρομισθίων.
    Σε αυτόν να υπολογίζονται ώς μόρια τα παρακάτω:
    — Μόρια από ΑΣΕΠ. Όπως συμβαίνει και σήμερα, να λαμβάνονται τα μόρια από τη βάση και πάνω. Τα μόρια που θα λαμβάνει ο εκπαιδευτικός να ΜΗΝ χάνονται.
    Ο βαθμός που λαμβάνεται θα διατηρείται και εφόσον το επιθυμεί ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να δώσει εκ νέου εξετάσεις, έτσι ώστε να βελτιώσει το βαθμό του. Με αυτό τον τρόπο, εφόσον ο εκπαιδευτικός επιτύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δεν θα χρειάζεται να περνάει διαρκώς από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία.
    — Μόρια από την προϋπηρεσία.
    — Μόρια από διδακτορικά και μεταπτυχιακά (με αποδεδειγμένη συνάφεια με το αντικείμενο διδασκαλίας)
    * Ο πίνακας να είναι ενιαίος για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων.
    * Να «κλείσουν τα παράραθυρα» Εκκλησιαστικών σχολείων, Σιβιτανίδιου Σχολής κλπ. Πολύ απλά θα υποχρεώνονται και αυτοί να προσλαμβάνουν το προσωπικό από τον παραπάνω πίνακα.
    * Να είναι υποχρεωτική η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Είναι πραγματικά απορίας άξιο ότι δεν απαιτείται στην εκπαίδευση η ξένη γλώσσα! Άραγε σε ποιόν άλλο τομέα του δημοσίου συμβαίνει αυτό;
    * Να υπάρχει μέριμνα για ειδικές κατηγορίες (λόγοι υγείας, πολύτεκνοι, 3τεκνοι) με ανάλογες ποσοστόσεις.
    * Όσοι δεν προλάβουν να διοριστούν με το «παλαιό σύστημα», εφόσον υπάρχει επιτυχία στον ΑΣΕΠ, να τοποθετηθούν στο νέο πίνακα με τα αντίστοιχα μόρια (του καλύτερου ΑΣΕΠ, της προϋπηρεσίας και των μεταπτυχιακών τίτλων).

    Τέλος, 2ετής ή 3τής ισχύ του παλαιού συστήματος έτσι ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός. ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν όλοι οι πίνακες με προϋπηρεσία, ας είμαστε ρεαλιστές (π.χ. Ο πίνακας διορισμών των φιλολόγων έχει 9328 άτομα!). Σε αυτό το διάστημα όμως θα μπορέσουν να απορροφηθούν αυτοί που έχουν πραγματικά καθορίσει και προγραμματίσει τη ζωή τους και όχι αυτοί που έχουν 1 και 2 μόρια, τα οποία άλλωστε δεν θα χαθούν στο νέο πίνακα.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | ΤΕ/ΔΕ/ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΟΙ ΤΕ – ΔΕ – ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΗΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΗΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ:
    1ον ΚΑΜΙΑ ΑΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
    2ον ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕ/ΔΕ/ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
    3ον ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
    4ον ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΣΗ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Γ΄ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ Β΄ΣΤΑΔΙΑΚΑ

    ευχαριστουμε

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:48 | Γεωργία Κ.

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Το 90% των παιδιών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση (Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (30/11/2009). Οι 250 όλοι και όλοι εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή (Ε.Α.) καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αδυνατούν να καλύψουν τις πανελλαδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξίσου στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης οι κενές εκπαιδευτικές θέσεις ειδικών παιδαγωγών αποτελούν σοβαρό έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής.
    Η καθολική εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, μέσω του ΑΣΕΠ, αποτελεί προϊόν της ανάγκης να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Όμως, σε ότι αφορά στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, απειλεί δυστυχώς να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα κι αυτό διότι κανείς γραπτός διαγωνισμός δεν μπορεί να αναδείξει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό στην Ειδική Αγωγή. Ο καλός εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής, με ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση έως και ζήλο για την εργασία του αναλύει επιστημονικά τα εκπαιδευτικά ζητήματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, δυσλεξία, κινητικές αναπηρίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής κ.α.), ακολουθεί σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική και την κοινωνική τους ένταξη, αναδεικνύει καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, σχεδιάζει προγράμματα παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία απευθύνεται, διαμορφώνει το κατάλληλο επιστημολογικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές θεωρίες-έννοιες και τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών: παροτρύνει, επιμορφώνει, εμψυχώνει, προετοιμάζει και καθοδηγεί τους ανάπηρους μαθητές του στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν ανεξάρτητα, μορφωμένα, παραγωγικά άτομα, που συμβάλλουν και αυτά στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της πατρίδας τους. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμέσου της συνθήκης της Λισαβόνα, επισημαίνει την ειδική προσοχή που θα πρέπει να δοθεί με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ατόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προσόντα του παραπάνω καλού εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής οφείλονται στην φοίτησή και κατοχή διδακτορικών διπλωμάτων, μεταπτυχιακών διπλωμάτων διετούς φοίτησης,, στην παράλληλη εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής και ανάγνωσης Braille, στην εκμάθηση σημαντικών εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, όπως του συστήματος Makaton, ή του Pecs, του Τeech, που χρησιμοποιούν αρκετές κατηγορίες ανάπηρων μαθητών, και φυσικά η ταυτόχρονη προϋπηρεσία στις ειδικές δομές της εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω πολυποίκιλα και απαιτητικά προσόντα και οι εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή, που προασπίζουν την κοινωνία της γνώσης και την ισότιμη εκπαίδευση ανεξαρτήτως όλων των μαθητών της Ελλάδας, προάγοντας σθεναρά την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, δεν μπορούν να αναμετρηθούν, να αποκτηθούν και να αναδειχθούν με κανέναν γραπτό διαγωνισμό. Αντίθετα είναι απαραίτητη η κατάλληλη εμπειρία, στον τομέα αυτόν, που προέρχεται μόνο από σχετική πιστοποιημένη προϋπηρεσία. Σε καμία χώρα παγκοσμίως, για την πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν διεξάγονται γραπτές εξετάσεις, αλλά λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω προσόντα.
    Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με βάση τα ιεραρχικά κριτήρια:
    1. Κατοχή διδακτορικού διπλώματος Ειδικής Αγωγής
    2. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής διετούς φοίτησης
    3. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής μονοετούς φοίτησης

    Επιπλέον απαραίτητα προσόντα:
    • προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή
    • Γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ)
    • Γνώση της γραφής Braille
    • Γνώση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας: Makaton, Pecs
    • Καλή γνώση Η/Υ

    Τα ίδια προσόντα να ισχύουν για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Να μην εξαιρούνται οι ανάπηροι, ούτε οι γονείς αυτών (παιδιών με αναπηρίες), οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να είναι επιστημονικά άρτια εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τον ιδιαίτερο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

    Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στην Ειδική Αγωγή, προς όφελος, πρώτα όλων των μαθητών, ανάπηρων και μη, και ύστερα της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Με εκτίμηση

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών:

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:47 | ΤΕ/ΔΕ/ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΟΙ ΤΕ – ΔΕ – ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΗΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΗΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ:
    1ον ΚΑΜΙΑ ΑΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
    2ον ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕ/ΔΕ/ΕΠΠΑΙΚ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
    3ον ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
    4ον ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΣΗ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Γ΄ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ Β΄ΣΤΑΔΙΑΚΑ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:40 | Παπαδοπουλου Κατερίνα

    Κυρία Υπουργέ
    Σε αυτή τη διαβούλευση θα ήταν δίκαιο να λάβετε υπόψη ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι άκρως ανεπαρκές για τις ανάγκες μιας δυτικής κοινωνίας, αυτή τη στιγμή λειτουργεί χάρη στην αφοσίωση και στο φιλότιμο της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά χωρίς καμιά στήριξη μέσα στις αντίξοες συνθήκες των ανεφάρμοστων αναλυτικών προγραμμάτων, των εν μέρει κακογραμμένων βιβλίων, του ασφυκτικού ωρολογίου προγράμματος και των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων που αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά των μαθητών. Αυτό δείχνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό στη εκπαίδευση δεν είναι τόσο ανεπαρκές όσο θέλουν να το παρουσιάζουν ορισμένοι.

    Έχοντας εμπειρία – ως μαθήτρια – από το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας, θα ήθελα να καταθέσω τις εξής προτάσεις για τον διορισμό των εκπαιδευτικών:

    – Να διοριστούν με το υπάρχον σύστημα όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε αναμονή, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν μαζέψει προϋπηρεσία με πολύ κόπο – μην κάνετε το ίδιο λάθος που έγινε επί υπουργίας Αρσένη.
    – Δώστε ένα μεταβατικό στάδιο κάποιων ετών.
    – Ιδρύστε ειδικές σχολές, ανοιχτές για όλους τους απόφοιτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ που ενδιαφέρονται να δουλέψουν στην εκπαίδευση (γενική και τεχνική). Στις σχολές αυτές οι νέοι απόφοιτοι να επιμορφώνονται τόσο θεωρητικά (παιδαγωγικά, ψυχολογία, μεθοδολογία, διδακτική), όσο και πρακτικά με άσκηση και επιτήρηση σε σχολεία σαν βοηθοί δασκάλων και καθηγητών, και να αξιολογούνται. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν εάν τους ταιριάζει αυτό το επάγγελμα, αλλά και οι πολιτεία θα έχει μια δεξαμενή δασκάλων και καθηγητών με παιδαγωγική κατάρτιση και εμπειρία, τους οποίους δεν θα μπορεί να τους αμφισβητήσει.

    Κ.Π Εκπαιδευτικός

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | giorgos

    Με αφορμή αυτή τη δημόσια διαβούλευση θα ήθελα πω οτι για το σύστημα προσλήψεων η άποψή μου είναι οτι θα πρέπει να γίνονται με αξιοκρατία και μόνο. Οποιοσδήποτε τρόπος πρόσληψης ο οποίος είναι αξιοκρατικός είναι και ο μόνος που αποφέρει αποτέλεσμα στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Αυτή τη στιγμή ο μόνος Αξιοκρατικός τρόπος πρόσληψης είναι μέσω ΑΣΕΠ. Αυτός θα πρέπει να ενισχυθεί….δίνοντας κάποια μορια σε όσους έχουν σημαντική προυπηρεσία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | manos

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Προτείνω οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να γίνονται με διαγωνισμό με σειρά προτεραιότητας μέσω ΑΣΕΠ όπως γίνονται οι προσλήψεις στον υπολοιπό δημόσιο τόμεα .Ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι οι τομείς της Υγείας και των Υποδομών οι προσλήψεις γιατρών ,νοσηλευτών πολιτικών μηχανικών γίνονται με σειρά προτεραιότητας.Στους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας οι υποψήφιοι τοποθετούνται σε σειρά με βάση τα μόρια τους που συγκεντρώνουν απο το βαθμό του πτυχίου τους , την κατοχή μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων, απο την προυπηρεσία τους κτλ
    Ετσί για τον διορισμό των εκπαιδευτικών προτείνω να μοριοδοτούνται:
    1 . Βαθμός πτυχίου
    2. Μεταπτυχιακός τίτλος
    3. Διδακτορικός τίτλος
    4. Προυπηρεσία

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Κυρία υπουργέ.
    Διαβάζω από συναδέρφους σχόλια για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
    Κατά τη γνώμη μου η παιδεία μας Κυρία Υπουργέ κινδυνεύειαπό την απουσία μακροπρόθεςμου σχεδιασμού και οράματος εκ μέρους της Πολιτείας και από την έλλειψη εργασιακής ηθικής ή ικανότητας από κάποιους εκπαιδευτικούς.
    Πιστεύω ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί,κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία,είναι άνθρωποι ικανότατοι που διέπονται από ηθικές αξίες εξαιρετικά χρήσιμες για τα παιδιά μας και εκτελούν με ακεραιότητα την εργασία τους.
    Η παιδεία μας Κυρία Υπουργέ,δεν κινδυνεύει από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι θετικό κεφάλαιο για την παιδεία μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | Ευαγγελία-Ελισάβετ Βουτσίνου

    Μετά την επιτυχή διαβούλευση για το σύστημα πρόσληψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εκπαιδευτικοί χαιρετίζουμε και αυτή την προσπάθεια διαβούλευσης για τα καθ’ ημάς… την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.
    Πρώτα απ’ όλα, να αναφέρω ότι είμαι ΠΕ02, φιλόλογος, ανήκω δηλαδή σε αυτόν τον πολύπαθο κλάδο…
    Το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών πράγματι είναι ένα ζήτημα που θέλει τεράστια προσοχή και μελέτη. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει πρώτο μέλημα όλων, και δε θα επεκταθώ στους λόγους, οι οποίοι είναι ευνόητοι σε όλους. Δυστυχώς όμως σε αυτή τη χώρα τους εκπαιδευτικούς αντί να τους τιμάμε και να το δείχνουμε έμπρακτα τους έχουμε σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης: μισθοί χάλια, πολλά χρόνια σπουδών και τίτλοι με αντίκρισμα την ανεργία ή τους πενιχρούς μισθούς!!! (Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι Φινλανδοί π.χ. έχουν καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης, οικονομίας κ.λπ. Ίσως γιατί οι καθηγητές ζουν με αξιοπρέπεια και όχι με 800 ευρώ ή 1.200 το πολύ μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας!!!)
    Συνεπώς, θα έκανα τις εξής προτάσεις για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία:
    1) Δεν μπορεί η προσωπικότητα και το έργο ενός εκπαιδευτικού, πτυχιούχου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους, με γενικές γνώσεις, με συμμετοχή σε σεμινάρια, με κατάρτιση, με έρευνα, με ξένες γλώσσες, με… με…, να αξιολογείται μέσα σε λίγες ώρες εξέτασης μέσω ΑΣΕΠ! Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε μόνο να εκμηδενίσουμε προσπάθειες ετών, προσωπικότητες αλλά και να διαιωνίσουμε έναν ατελείωτο κύκλο εξετάσεων, που σίγουρα δεν μπορεί να αξιολογήσει στο έπακρο τις δυνατότητες κάποιου. Γι’ αυτό ό,τι ισχύει για το διορισμό πτυχιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να ισχύσει και για το διορισμό των καθηγητών.
    Το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι σύνθετο. Για παράδειγμα, το 50% να προέρχεται από τη βαθμολογία γραπτών εξετάσεων ΑΣΕΠ και το άλλο 50% να προέρχεται από το βιογραφικό του, δηλαδή μεταπτυχιακοί ή και διδακτορικοί τίτλοι, γνώση ξένων γλωσσών και Η/Υ, σεμινάρια, ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, προϋπηρεσία (γενικά). Έτσι, η μοριοδότηση θα είναι ακριβής, αντικειμενική, αξιοκρατική. Θα ήταν καλό να μην καταργηθούν οι πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, που θυμίζουν κάπως την επετηρίδα, γιατί έτσι φαίνεται η προϋπηρεσία σε σχολεία, το έτος λήψης πτυχίου και γενικά προσφέρουν μια ψυχολογική ασφάλεια όταν ξέρεις ότι κάποια στιγμή οι κόποι σου θα ανταμειφθούν κάπως. Κόποι χρόνων που ΔΕΝ πρέπει να αξιολογούνται μέσα σε 3-6 ώρες! Επομένως, θα μπορούσε η πρόσληψη να βασίζεται στο 45% βαθμός από εξετάσεις ΑΣΕΠ, 45% μοριοδότηση από βιογραφικό (μεταπτυχιακοί τίτλοι, γνώση Η/Υ, συνέδρια κ.λπ.) και 10% θέση πίνακα αναπληρωτών-ωρομισθίων.
    2)Το τεστ δεξιοτήτων να προσμετράται και για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών! Γενικές γνώσεις εξάλλου μετρά που χρειάζεται να έχουν οι εκπαιδευτικοί – πρότυπα των παιδιών.
    3)Να αυξηθούν τα μόρια που δίνουν οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη στη μοριοδότηση αναξάρτητα της επιτυχίας ή μη στον ΑΣΕΠ.
    4)Καλύτεροι μισθοί στους εκπαιδευτικούς!
    5)Ειδική μέριμνα για το διορισμό στα ειδικά σχολεία. Η προϋπηρεσία σε αυτά να προσμετράται για διορισμό στα γενικά σχολεία και το αντίστροφο. Τα σεμινάρια των 400 ωρών ειδικής αγωγής που διοργανώνονται από έγκριτους φορείς, όπως Πανεπιστήμια, να προσμετρώνται στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

    Ευχαριστώ
    Καλή δύναμη στο έργο σας!

    Υ.Γ. Το μέτρο της μονιμοποίησης των αναπληρωτών που έχουν 3 χρόνια υπηρεσίας σκέφτεστε να το καταργήσετε αφού θέλετε και την κατάργηση των πινάκων αναπληρωτών; Πιστεύω ότι αυτή η κίνηση δεν είναι καθόλου καλή και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα…

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | Πέτρος κιθ

    Αγαπητή κυρία Διαμαντοπουλου,ανήκω στον κλάδο ΤΕ 16 εργάζομαι τα τελευταία7 χρόνια στα μουσικά σχολεία.Με την φετινή προϋπηρεσία θα συμπληρώσω αισίως 51 μήνες ενεργης και ακαταπονητης προϋπηρεσίας.Τον Ιουνιο του 2008 οι έχοντες 30 μήνες προϋπηρεσίας ενταχθηκαμε στο λεγόμενο τριανταμηνο και με ψηφισμενο νομο από τη Βουλή μας δόθηκε η δυνατότητα να διοριστουμε αφού παρακολουθήσουμε το τρίμηνο σεμινάριο της ΑΣΠΑΙΤΕ,μέχρι Αγαπητη Κα Διαμαντοπουλου ανήκω στον εκπαιδευτικό κλάδο ΤΕ 16 Μουσικων και εργάζομαι τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωτής ή ωρομισθιος στα μουσικά σχολεία το σχολικό έτος 2012 -13. Ήδη μέχρι τώρα έχουν διοριστεί περίπου 35 συνάδελφοι και άλλοι 30 περίπου θα παρακολουθήσουν την φετινή σχολική χρόνια την ΑΣΠΑΙΤΕ.Η ΑΓΩΝΙΑ μας Κα υπουργε είναι αν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του νομού ή αν
    αλλαξει κάτι σε σχέση με τους προηγούμενους συναδελφους!!θεωρούμε όλοι οι εναπομείναντες εντός των τειχών του τριανταμηνου ότι δεν θα αλλάξει κάτι και ότι θα περάσουμε τις πύλες αυτού του πολυποθητου διορισμού!! οι περισσότεροι από μας Κα υπουργε εχουν οικογένειες με παιδιά οι περισσότεροι από εμάς έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους στα μουσικά σχολεία οι περισσότεροι από εμάς ταξιδευανε από άκρη σε άκρη ανα την Ελλαδα για να προσφέρουν γνώση ,μουσική γνώση σε παιδιά μουσικών σχολείων τα οποία την είχαν πραγματικά ανάγκη για να γαλουχηθουν πρώτα σαν άνθρωποι!!! στα μουσικά σχολεία Κα υπουργε πρώτοι εμείς οι απόφοιτοι Ωδειων προσφεραμε γνώση, πολιτισμό,αγκαλιασαμε τους νέους με την παραδοσιακή μας μουσική τους μάθαμε να συμμετέχουν σε σύνολα μουσικά, άρα να βρίσκονται σε μια συνεχή κοινωνικοποίηση ,είναι άδικο Κα υπουργε να πεταχτουμε στο δρόμο,από ένα άδικο σύστημα!! οι τελευταίοι συνάδελφοι που θα παρακολουθήσουν φέτος το τρίμηνο σεμινάριο της ΑΣΠΑΙΤΕ και όσοι δεν κατοικούν στην Αθηνα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις οικογένειες τους τις εργασίες τους και πως θα συντηρηθούν Κα υπουργε ; δεν μπορούσε άραγε αυτό το υδροκεφαλο κράτος να εξοικονομησει μερικά χιλιαρικα ευρώ από αυτά που πετιούνται σωρηδον στις δημόσιες υπηρεσίες για να επιμορφωσει τους εκπαΑγαπητή Κα υπουργε ζητάμε τον άμεσο διορισμό των πολυπαθων εκπαιδευτικών ΤΕ 16

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | arroyo

    ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ή ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ;
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ!ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΚΑΙΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 24ΜΗΝΟ+ΑΣΕΠ!
    Η ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ?
    ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ ΝΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΕΚΠΕΣΕΙ ΣΕ
    ΕΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:17 | Μ.Π.

    Χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση οι καθηγητές δυσκολεύεστε να διδάξετε στη δευτεροβάθμια.Πώς λοιπόν ζητάτε να διδάξετε στην Ε’ και στην ΣΤ΄ τάξη;Αφήστε το Δημοτικό για τους δασκάλους που η διδακτική και τα παιδαγωγικά είναι η επιστήμη τους.Θέλω τα παιδιά μου να τα διδάξουν δάσκαλοι όπως σε όλο τον κόσμο.Δεν πρέπει να γίνουν θύματα τα παιδάκια για να βρουν δουλειά φιλόλογοι, μαθηματικοί, νηπιαγωγοί,κ.α.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | Ιωαννίδης Λουκάς

    Μην κοιτάτε μόνο νούμερα και αριθμούς κυρία υπουργέ.Δέστε και ανθρώπινες ζωές.Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι κάλυψαν τόσα χρόνια την ανικανότητα του κράτους να βάλει μια σειρά στην εκπαίδευση.Με το δέλεαρ της προϋπηρεσίας τους στέλνατε όπου υπήρχε ανάγκη κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας με γελοίες αποζημιώσεις.Νομίζω ότι δικαιούνται να διοριστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Χάιδω Καραλή

    Προς κάθε ενδιαφερόμενο στο υπουργείο παιδείας και εκτός αυτού,

    όταν άρχισα κι εγώ να μπαίνω στο χορό ενός μελλοντικού διορισμού στον κλάδο μου το μόνο πράγμα που έδειχνε να με οδηγεί εκεί ήταν το ΑΣΕΠ. Το πρώτο βάπτισμα το πήρα στην τύχη καθώς σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούσα να δώσω, αλλά ερχόταν εκλογές κι έτσι ο τότε υπουργός παιδείας κ. Παπανδρέου αποφάσισε να δώσουν και οι επί πτυχίω όπως και οι δικατσάδες που περίμεναν απλά το χαρτί της αναγνώρισης. Τι πιο διπλωματικό κίνητρο ε????!!!!! Στο σύνολο έχω δώσει 4 φορές ΑΣΕΠ, την 2η ήμουν επιτυχούσα αλλά όχι διοριστέα, έχω φτάσει 31 ετών, με έναν άντρα να έχει την αγωνία αν κάθε μέρα θα γυρίσω σπίτι μου με τα τόσα χιλιόμετρα που κάνω καθημερινά κι έναν πατέρα που για το μεγαλύτερο διάστημα της έως τώρα πορείας μου ως ωρομίσθια, εκτέλούσε χρέη σοφέρ στα 63 του λες και δεν είχε τίποτα καλυτερο να κάνει στη σύνταξή του από το να ξεροσταλιάζει έξω από τα σχολεία και να με περιμένει.
    Συγκεκριμένα λοιπόν να σας πω πως είμαι 4 χρόνια ωρομίσθια Αγγλικών, κάθε χρονιά γυρίζω την κεντρική Μακεδονία μπας και στο τέλος του τούνελ του διορισμού φανεί φως, έχω πάει σε αρκετά δυσπρόσυτα και πλέον αναρωτιέμαι πότε θα γίνουν στάχτη όλα αυτά, γιατί σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε το Υπουργείο, το ενδεχόμενο φαντάζει πολύ σοβαρό. Για να καταλάβετε λοιπόν πόσο επίπονο είναι όλο αυτό το αμφίβολο μέλλον απλά να σας πω κ. Υπουργέ πως μέσα σε μια χρονιά είχα 5 σχολεία σε 2 διαφορετικούς νομούς -Πέλλα και Χαλκιδική- όπου τις 2 μέρες την εβδομάδα ταξίδευα και στους 2 σερί κάνοντας το καταπληκτικό νούμερο των 1500 χιλιομέτρων εβδομαδιαίως!!!!! Εταιρία μεταφορών να είχα το νούμερο αυτό δεν θα το έπιανα. Τί άλλο να προσθέσει κανείς σε αυτό?? το οτι ταξιδεύουμε μαζι με τις νταλίκες όταν έχουμε νομούς κοντά στα σύνορα? το οτι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας (ευτυχώς ελάχιστοι) μας έχουν αποκαλέσει «αλβανούς της υπόθεσης»? το ότι το καλύτερο που έχω ακούσει από μαθητρια 3ης δημοτικού στην Πέλλα ήταν «τουλάχιστον η κυρία μας στο φροντηστήριο έχει κι ένα πτυχίο, εσείς τι έχετε?»? το οτι κάποια δασκάλα και γυναίκα του διευθυντη μου είπε να μη σκάω και πολύ για το μάθημά μου γιατι είναι η ώρα του παιδιου ούτως ή άλλως? το οτι τα 9,21 μεικτά που παίρνουμε -όταν τα παίρνουμε- είναι της πλάκας? το οτι η αδικία σε βάρος των ωρομισθίων δεν έχει τελειωμό? δεν δικαιούμαστε επίδομα μεταπτυχιακου, γιατι???? δεν δικαιούμαστε αποζημίωση για την χιλιομετρική απόσταση νομού αλλά από την άλλη οφείλουμε να την καλύψουμε με το υπέρογκο ποσό των 9,21 μεικτών, τα κοριτσάκια των 22 ετών που πήραν πτυχίο τον Ιούνιο στο παιδαγωγικό αυτή την στιγμή είναι κατευθείαν αναπληρώτριες με περίπου 1200 ευρώ το μήνα και ακούστε… παραπονιούντε κιόλας που έφυγαν από το σπίτι τους!!!
    Με ποιόν τρόπο κ. Διαμαντοπούλου θα υπολογίζετε την προυπηρεσία μας??? Τα χρόνια που γυρίζουμε τα όρη, τα βουνά και τα λαγκάδια θα πιάσουν τόπο καθόλου ή θα γίνουν από αυτά που δε θα θέλουμε να πάμε ούτε εκδρομή? Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε τα τόσα πολλά ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις σας και όλοι μας καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα για τις αλλαγές που έρχονται? Γιατί ο πίνακας διορισμού να μην προσμετρά και τα μόρια της προυπηρεσίας σε δυσπρόσυτα και την αφήνει από έξω σαν να μην έγινε? όταν τρέχαμε να καλύψουμε τα κενά σε αυτές τις περιοχές όμως ήταν καλά? να την μετρήσετε και μάλιστα με το παραπάνω!!! αλλιώς θα ψάχνετε να βρείτε κόσμο να στείλετε αν δεν καλύψετε τις αδυναμίες!!!
    Στο ερώτημα βέβαια ΑΣΕΠ ή όχι τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Αυτό που καίει όλους εμάς αυτή τη στιγμή που είμαστε ωρομίσθιοι είναι τι θα γίνει με την προυπηρεσία μας!!! Μην κάνετε τις αδικίες του παρελθόντος στις πλάτες ανθρώπων που σας βοηθούν στο έργο σας καλύπτοντας όλα αυτά τα κενά κάθε χρόνο με ωρομισθία 9,21 μεικτά που θα έπρεπε να ντρέπεστε σαν υπουργείο να το λέτε και μόνο όταν ο αναπλητρωτής παίρνει σχεδόν όσα ο μόνιμος. Διώξτε όλους τους αποσπασμένους από τα γραφεία, ο εκπαιδευτικός διορίστηκε για την σχολική τάξη όχι για το γραφείο κατωχυρώνοντας μια θέση που πιθανότατα το κενό της το καλύπτει κάποιος ωρομίσθιος και πάρτε διοικητικό προσωπικό στα γραφεία όλα αυξάνοντας έτσι τις θέσεις εργασίας για τόσο άλλο κόσμο που θέλει δουλειά. Δηλαδη τι στο ΙΚΑ έχει αποσπασμένους γιατρούς?????
    Εύχομαι όλη αυτή η διαβούλευση να πιάσει τόπο και η φωνή μας να φτάσει ως τις πόρτες του υπουργείου, ενός υπουργείου πονεμένου απο τις τόσες αλλαγές και αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | ΚΟΝΤΟΡΟΖΗΣ ΑΓΗΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΙΕΡΕΙΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ, ΙΑΤΡΟΙ ΚΛΠ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ. ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ.
    Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ. ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΘΑ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΡΕΙΑ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.
    ΚΑΗΚΑΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ 1998 ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΕΧΕΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ.
    ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΟΝΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | Ε. Λ

    Μια παρατηρηση υστερα απο διαβασμα των περισσοτερων κειμενων εδω μεσα.
    Κοιταζω τις βαθμολογιες που παιρνουν τα διαφορα κειμενα.
    Ετουτες λοιπον ειναι αρνητικες σε κειμενα που θεωρουν οτι προυπηρεσια πρεπει να θεωρειται η δουλεια σε φροντιστηρια.
    Ετουτο με κανει να συμπερανω οτι οι πιοτεροι εδω μεσα δεν εχουν προυπηρεσια.
    Δεν εχουν μπει σε ταξη και απλα προσπαθουσαν να μαζεψουν καποιες ωρες ενισχυτικης, ωστε να βαφτισουν προυπηρεσια την οποιαδηποτε ανεπαρκεια. Προυπηρεσια ειναι η κατευθειαν θετικη βαθμολογηση απο τους ιδιους τους μαθητες στον ανταγωνισμο εκει εξω. Στα φροντιστηρια. Εκει δεν υπαρχει γνωστος λυκειαρχης για ενισχυτικη.
    Ημαρτον φιλτατοι.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:49 | Μάριος Κ.

    Τελειώνοντας αυτή η διαβούλευση και με την ελπίδα να μην είναι απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αλλά μια ουσιαστική διαδικασία εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, θα ήθελα να ανακεφαλαιώσω τις προτάσεις που κατέθεσα όλες αυτές τις μέρες.
    – Μέριμνα για την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών που θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στους πίνακες διορισμού, τους οποίους λέτε ότι θα κλειδώσετε τον ερχόμενο Ιούνιο. Είναι άδικο να μείνουν μετέωροι άνθρωποι που χρόνια πασχίζουν μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Υπουργείου για το διορισμό τους.
    – Αύξηση των θέσεων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ειδικά αν πρόκειται να αυξηθεί η βαρύτητά του ως τρόπος διορισμού, ώστε να μην παρατηρούνται τα τραγικά ποσοστά που είδαμε στον πρόσφατο διαγωνισμό, όπως ένας διοριστέος ανά 50 υποψήφιους.
    – Διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ των τεχνικών ειδικοτήτων μαζί με των υπόλοιπων ειδικοτήτων, ανά 2ετία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο «πετά» τους καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων να γράψουν τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι,