Άρθρο 01 – Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.

3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

                                                                «Άρθρο 21

                               Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές

1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.

4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.

5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:51 | kalliopi

    Με αυτη τη τροπολογια θιγονται οι αποφοιτοι των πανεπιστημιων του βολου και της θεσσαλονικης. Δεν ειναι δυνατον 4 χρονια πανεπιστημιακης εκπαιδευσης να αντικαθιστουνται απο σεμιναρια διδασκαλεια και οτιδηποτε αλλο. Ειναι αναγκη των μαθητων εαε και των γονεων τους η πραγματικη και ουσιαστικη εκπαιδευση η οποια παρεχεται απο καταρτισμενους ανθρωπους οι οποιοι εχουν διαβασει, εξεταστει και εκπαιδευτει σε βαθος τετραετιας την επιστημη της ειδικης αγωγης και εκπαιδευσης.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:31 | Β.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΙΣΩΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ. Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΠ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΟΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ .ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΩΡΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:24 | Νικηφόρος

    Όπως ο ιατρός τελειώνει Γενική Ιατρική κι έπειτα κάνει εξειδίκευση στην καρδιολογία, οφθαλμολογία ή ορθοπεδική κι ο/η γυμναστής/τρια που πρώτα τελειώνει Γενική Φυσική Αγωγή κι ύστερα ακολουθεί ειδικότητα Ειδικής Αγωγής κάτι αντίστοιχο οφείλει να κάνει κι οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμεί να εργαστεί στην Ειδική Αγωγή. Δηλαδή, να αποκτήσει παιδαγωγική επάρκεια πρώτα στην Γενική Αγωγή και πολυετή εμπειρία για να γνωρίζει τις βασικές παιδαγωγικές θεωρίες και το τι «εστί» παιδί Γενικής Αγωγής για έναν και μόνο λόγο:Για να το έχει ως πρότυπο όταν εκπαιδεύει μαθητές και μαθήτριες που χρήζουν Ειδικής Εκπαιδευτικής Αγωγής προσπαθώντας να τους/τις φτάσει στο επίπεδο του παιδιού της Γενικής Αγωγής.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:20 | Γορδίου Αλεξάνδρα

    Για τους εκπαιδευτικούς ΑμεΑ που διορίζονται σε δομές ειδικής αγωγής προτείνεται να έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, αλλά ελαφρύτερα καθήκοντα και κατά περίπτωση βοηθητικό ρόλο, καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλές δυσλειτουργίες και προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στο εκπαιδευτικό έργο.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:13 | Ευφροσύνη

    Σύμφωνα με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε επιπλέον προσόντα, θα πρέπει κανονικά να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση και εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών στο γενικό σχολείο, είτε με την μορφή ενσωματωμένων στη βασική εκπαίδευση συμπληρωματικών σπουδών είτε με την μορφή συμπληρωματικών σπουδών που έπονται των βασικών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο συμπληρωματικός της χαρακτήρας και η κινητικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.
    Άρα:Δεν νοείται να μην αναγνωριστεί προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση σε δάσκαλο/α ή εκπαιδευτικό της Γενικής Αγωγής που έχει στο δυναμικό της τάξης του έστω κι έναν/μια μαθητή/μαθήτρια με διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ ότι χρήζει Ειδικής Εκπαίδευσης . Από την στιγμή που ο/η συγκεκριμένος μαθητής/τρια εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία κι αλληλεπιδρά με τον/την εκπαιδευτικό της Γενικής Αγωγής είναι χρέος να δηλωθεί ότι η όλη εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στις αρχές και της Ειδικής Εκπαίδευσης όπως και της Γενικής, φυσικά. Εξάλλου, φαίνεται κι από το προαναφερθέν παράδειγμα ότι η Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γενική Αγωγή. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των μαθητών/τριών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης φοιτούν στην Γενική Αγωγή. Άρα, συμπερασματικά δεν νοείται δάσκαλος/α ή εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής χωρίς πλήρη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία σε τάξεις της Γενικής Αγωγής.

  • 7 Αυγούστου 2016, 18:09 | Παρασκευάς

    Δεν νοείται να μην αναγνωριστεί προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση σε δάσκαλο/α ή εκπαιδευτικό της Γενικής Αγωγής που έχει στο δυναμικό της τάξης του έστω κι έναν/μια μαθητή/μαθήτρια με διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ ότι χρήζει Ειδικής Εκπαίδευσης.Από την στιγμή που ο/η συγκεκριμένος μαθητής/τρια εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία κι αλληλεπιδρά με τον/την εκπαιδευτικό της Γενικής Αγωγής είναι χρέος να δηλωθεί ότι η όλη εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στις αρχές και της Ειδικής Εκπαίδευσης όπως και της Γενικής, φυσικά. Εξάλλου, φαίνεται κι από το προαναφερθέν παράδειγμα ότι η Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γενική Αγωγή. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των μαθητών/τριών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης φοιτούν στην Γενική Αγωγή. Άρα, συμπερασματικά δεν νοείται δάσκαλος/α ή εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής χωρίς πλήρη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία σε τάξεις της Γενικής Αγωγής.Λοιπόν,
    δεν υφίσταται η Ειδική Αγωγή μόνη της,αυτόνομα δηλαδη. Από την στιγμή που Παιδαγωγικές Θεωρίες της Γενικής Αγωγής εφαρμόζονται κατά κόρον στην Ειδική, η ύλη είναι κοινή αναφορικά με την παράλληλη στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης τότε είναι αντιληπτή η απόλυτη συνάφεια της Ειδικής με την Γενική. Άρα,αναγνώριση της προϋπηρεσίας οσων υπηρετούν στην Ειδική και ως προϋπηρεσία στην Γενική.Προϋπόθεση οσων εργαζονται στην Ειδική Αγωγή να λαμβανουν υποχρεωτικα παιδαγωγική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) το οποίο αφορά τους αποφοίτους του Βόλου και του Μακεδονίας Απαραιτητο όσων εργάζονται στην Ειδική Αγωγή για 5 συναπτά έτη να εργαστούν έπειτα στην Γενική για 2-3.

  • 7 Αυγούστου 2016, 17:59 | Γιάννης

    Θεωρώ ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που κατεξοχήν διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να εργάζονται στην ΕΑΕ, δηλαδή οι ΠΕ 70/60 (με μεταπτυχιακά, διδακτορικα κλπ) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους ΠΕ 71/61 και να καταργηθεί ο άδικος και άτοπος διαχωρισμός των παραπάνω εκπαιδευτικών(αναπληρωτων και μονιμων).

    Συμφωνώ με το περιεχόμενο του άρθρου και τη σωστή κατεύθυνση που δείχνει το Υπουργείο.

  • 7 Αυγούστου 2016, 17:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ 23 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕ71 ΜΕ ΤΟΥΣ 70.50 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ?? ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟ??? ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΣΤΕ?? ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΑΡΧΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΠΙΑΣΕΙ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ??? ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΕΧΩ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ?? 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ Η ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕς ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ ΚΛΠ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 17:03 | Μαριάνθη

    1) Τα μεταπτυχιακά στη Σχολική Ψυχολογία δε θα μετράνε?
    2) Τι σημαίνει μόνιμη αναπηρία? Ούτε τα ΚΕΠΑ δίνουν μόνιμη αναπηρία
    3) Ποια σεμινάρια θα μετράνε? Όσα έγιναν μέχρι το 2010 ή και μετά?
    4) Το Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ ενώ έχει κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής γιατί δε λαμβάνεται υπόψη ως ΠΕ61?
    5) Όσοι εργάζονται στην ειδική αγωγή πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εξειδίκευση. Όπως στη γενική έτσι και στην ειδική αγωγή. Βάζετε στα μεταπτυχιακά πρακτική άσκηση και παράλληλα επιτρέπετε σε άτομα που έχουν επιμορφωθεί λίγο έως καθόλου να διδάσκουν στις δομές αυτές. Ποια είναι η λογική σε αυτό?
    6) Ποια η σχέση της ενισχυτικής διδασκαλίας με την ειδική αγωγή και πόση προϋπηρεσία (παράγραφος 4γ) χρειάζεται κάποιος στην ενισχυτική διδασκαλία για να εργαστεί στην ειδική εκπαίδευση?
    7) Άμεση θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου το οποίο να προστατεύει τους αναπληρωτές οι οποίοι τόσα χρόνια οργώνουν την Ελλάδα και κάθε χρόνο δε ξέρουν που θα βρίσκονται,
    8) Άμεσοι διορισμοί και όχι υπεκφυγές βάζω τον έναν στη θέση του άλλου χωρίς προσόντα.
    9) Αν θέλετε να περάσει η τροπολογία αλλάξτε όλα τα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν εξειδίκευση και στην ειδική αγωγή και να έχουν δικαίωμα πρόσληψης και στις δυο δομές (γενική και ειδική)

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:33 | δεσποινα

    Κατάργηση σεμιναρίων και κίνητρα για απόκτηση μεταπτυχιακων στους μόνιμους εκπαιδευτικούς προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις σε δομές ΣΜΕΑΕ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:32 | Αγγελική

    Καμία πρόταξη αποφοίτων τμημάτων ειδικής έναντι εκπαιδευτικών με παιδαγωγική κατάρτιση αρχικά και εξειδίκευση μετέπειτα στην ειδική αγωγή. Άδικη η μέχρι πρότινος υποβάθμιση μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών. Σε πίνακες εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται προσμέτρηση όλων των προσόντων και όχι κάποιος με ένα πτυχίο και μηδεν προυπηρεσία να μπαίνει σε θέση πολύ καλύτερη από ανθρώπους με προυπηρεσία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:29 | Χαραλαμπος

    Μόνο μεταπτυχιακά και διδακτορικά μπορούν να γίνουν αποδεκτα για μετάθεση ή απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών σε δομές ΣΜΕΑΕ.Δεν είναι δυνατον οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοι να διαθέτουν περισσότερα προσόντα για τις ίδιες θέσεις από τους μόνιμους.

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:19 | Νουλα

    Σαφέστατα και είναι λογικό να προηγούνται οι πε71/61 έναντι των πε 70 και πε 70.5! Έχουν συμπληρώσει 4 χρόνια ΒΑΣΙΚΩΝ σπουδών στην ειδική αγωγή, έχουν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση και σε γενικά και σε ειδικά σχολεία και είναι οι πλέον καταρτισμένοι. Επιπρόσθετα, η ειδική αγωγη είναι ο μοναδικός τομέας της εκπαίδευσης στον οποίο μπορούν να εργαστούν και στον οποίο θα εργάζονται δια βίου. Ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές, οι πε 70 και πε 70.5 εργάζονται στην ειδική αγωγή λόγω της έλλειψης θέσεων στη γενική αγωγή. Όταν ανοίξουν θέσεις σε αυτήν μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους και εγκαταλείπουν την ειδική. Για ποιόν, λοιπόν, λόγο να προηγηθούν των πε 71; δεν έχουν ούτε τα προσόντα των πε 71 αλλά ούτε και την πρόθεση να μείνουν δια βίου στην ειδική αγωγή. Είναι πέρα για πέρα άδικο να διεκδικούν την προτεραιότητα σε έναν πίνακα τον οποίο έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν!

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:09 | ειρηνη

    Κανένας μόνιμος εκπαιδευτικός σε δομες ΣΜΕΑΕ χωρίς εξειδικευση στην ΕΑΕ,και όταν λέμε εξειδίκευση δεν εννοούμε σεμινάρια.

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:05 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.

    Η συλλογιστική του άρθρου θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε, έστω και μετά από τόσο καιρό, να πάψει να ισχύει η πρόταξη των ΠΕ 61/71 και να γίνει η αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους ΠΕ 60/70 (με ειδίκευση).

    Αυτό ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο έτσι ώστε πράγματι να μιλάμε για ενιαία εκπαίδευση και για ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες προς όλους τους μαθητές.
    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ 60/70(με ειδίκευση) που προσφέρουν, νόμιμα και με όλα τα απαραίτητα προσόντα, τις υπηρεσίες τους στις δομές της Ε.Α.Ε, θα πρέπει τουλάχιστον να αντιμετωπίζονται ισότιμα στους πίνακες αναπληρωτών με τους Π.Ε. 71 και Π.Ε. 61. Επιτέλους να σπάσει αυτός ο κύκλος της αδικαιολόγητης αδικίας προς μια μερίδα εκπαιδευτικών και αυτό να βασίζεται φυσικά στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

    Συμφωνώ λοιπόν πλήρως με την παρούσα δίκαιη απόφαση του Υπουργείου.

  • 7 Αυγούστου 2016, 16:00 | Μαρία Ι.

    Πολύ σωστά θα πρέπει να αρθεί ο διαχωρισμός και η αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών ΠΕ 70.50/60.50 και να επεκταθεί και στο τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών ΕΑΕ. Η εκπαίδευση πρέπει να νοείται ως ενιαία και να εφαρμόζεται το δόγμα . Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί/παιδαγωγοί, καταρτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν στο πλαίσιο της γενικής αγωγής ώστε να διδάσκουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπροσθέτως, η επιπλέον εξειδίκευσή τους (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πολύχρονη προϋπηρεσία) εξασφαλίζει την καταλληλότητά τους και την πλήρη εξομοίωσή τους με τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 71/61.

  • 7 Αυγούστου 2016, 15:36 | Χριστίνα

    Αυτο που παει να περασει το Υπουργειο ειναι απαραδεκτο και αδικο εις βαρος των 71 κ 61….υπαρχουν εκπαιδευτικοι που εργαζονται ως αναπληρωτες εδω και 13 χρονια εχοντας το βασικο πτυχιο και οχι ενα μεταπτυχιακο αμφιβολλου ποιοτητας…τι θελει το υπουργειο να μας πει οτι εχοντας ενα μεταπτυχιακο στην Ιατρικη μπορω να ασκησω το επάγγελμα του γιατρου….!!!οσον αφορα τους 70.50 αν τοσο πολυ επιθυμουν την εγασια στον χωρο της ειδικης αγωγης να επελεγαν τις δυο αντιστοιχες σχολες ( θεσσαλιας και Μακεδονιας) και οχι εκ των υστερων εφοσον βλεπουν οτι η γενικη αγωγη δεν εχει ποια ψωμι…να αποκατασταθει η ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΕ 71 και 61….

  • 7 Αυγούστου 2016, 15:18 | Γιάννης

    Ας σοβαρευτούμε: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΜΟΝΙΜΟΣ Ή ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ, ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΑΕ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ)!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 15:14 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Θεωρώ ότι οι δομές της ΕΑΕ πρέπει να επανδρώνονται από εκπαιδευτικούς που έχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, τουλάχιστον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο στην ειδική αγωγή.Δεν είναι παιδαγωγικά ορθό ένας εκπαιδευτικός χωρίς εξειδίκευση στην ειδική αγωγή να εργάζεται σε δομές της ΕΑΕ. Επίσης είναι αντιφατικό και παράλογο να υφίσταται το ΙΕΠ που καθορίζει τα κριτήρια βάση των οποίων ένας εκπαιδευτικός θεωρείται ικανός να υπηρετεί στις δομές της ΕΑΕ και ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει σε μόνιμους εκπαιδευτικούς της γενικής αγωγής χωρίς κανένα προσόν να υπηρετεί σε αυτές τις δομές.

  • 7 Αυγούστου 2016, 15:11 | ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ο βασικός τιτλος σπουδών είναι προαπαιτούμενος για να εργαστεί κάποιος στην ειδική αγωγή. Η απόκτηση ενος μεταπτυχιακού τίτλου είναι ένα προσόν που δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξισώνεται με αυτόν του βασικού τίτλου.
    Ολοι οι Ειδικοί παιδαγωγοί (πε71,61) με πάνω από 10 χρόνια αναπλήρωσης με μεταπτυχιακές σπουδές και με την κοροιδία ετών για μόνιμους διορισμούς το μόνο που ζητούν είναι ένας καθαρός πινακας με βάση το βασικό τους πτυχίο.
    Σίγουρα αν ζητηθεί απο τους πε 71 κ 61 με βάση τα προσοντα τους( μεταπτυχιακοί τίτλοι, προυπηρεσία) ένα άνοιγμα στην γενική αγωγή όλοι θα διαμαρτύρονταν.

  • 7 Αυγούστου 2016, 14:50 | Γιώργος Β.

    Στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει πρόταξη των 61/ 71 έναντι των 60/ 70, μιας και αυτό δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό επιχείρημα και πόρισμα αλλά γινόταν αυθαίρετα βάσει μιας υπουργικής απόφασης για συντεχνιακούς λόγους.
    Ευτυχώς το υπουργείο αυτή τη φορά δείχνει να χρησιμοποιεί κριτήρια ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και προσπαθεί να λύσει επιτέλους την αδικία προς τους ΠΕ 60/70 και να δώσει έναν δίκαιο χαρακτήρα στην εκπαίδευση.
    Συμφωνώ με το περιεχόμενο του άρθρου και την αιτιολόγησή του και επικροτώ τη δίκαιη, αξιοκρατική στάση του Υπουργείου!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 14:48 | ARGY R.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ για όλους εμάς τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούμε χρόνια σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης! Ήταν απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό συνάδελφοι με προϋπηρεσία πάνω από δεκαπέντε χρόνια στον χώρο, να εξοστρακίζονται και να μένουν χωρίς οργανικές. Επίσης η ειδική αγωγή αποτελεί μέρος και εξειδίκευση της γενικής, όχι ξεχωριστός κλάδος.
    Από την άλλη οφείλω να πω ότι κατανοώ τις προσπάθειες των συναδέλφων ΠΕ 71 και 61 για διορισμό. Ο εμπαιγμός τους πλέον θα πρέπει να σταματήσει, διότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί/ες που υπηρετούν πολλά χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ως μόνιμη ότι το λάθος είναι δικό τους, αντιθέτως η ρίζα του προβλήματος προέρχεται από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν οι σχολές από τις οποίες αποφοιτούν και δικαίως επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα πτυχία τους, όπως τους είπαν κατά τη φοίτησή τους. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνεται με την απαράδεκτη λογική του ‘ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα». Θα πρέπει να κερδηθεί μέσα από αγώνες, οι οποίοι να προάγουν το σεβασμό απέναντι στον μόνιμο συνάδελφο, ο οποίος πάλεψε με τη σειρά του και αφιέρωσε χρόνια σπουδών (σε διδασκαλία, μεταπτυχιακά,εξομοιώσεις δίνοντας ΑΣΕΠ για διορισμό)και παλεύει ακόμα, παρά τις δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να κρατήσει τις δομές της ειδικής αγωγής.
    Επίσης ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΠΑΡ. 4!!!
    Προσωπικά έχοντας υπηρετήσει στη δομή της παράλληλης στήριξης τα πρώτα χρόνια του διορισμού μου θεωρούσα κατάφορη αδικία ότι πλέον δεν μπορούσα να υπηρετήσω σε αυτή τη δομή παρά μόνο αναπληρωτές συνάδελφοι!

    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 7 Αυγούστου 2016, 14:15 | Πόπη

    Ας σταματήσει επιτέλους ο κατακερματισμός στην εκπαίδευση και διατήρηση της λογικής του βολέματος κάποιων.Στήριξη και πρόταξη του βασικού πτυχίου.Άμεσοι διορισμοί εδώ και τώρα κι όχι διαιώνιση της τακτικής του διαίρει και βασίλευε μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • 7 Αυγούστου 2016, 14:11 | Vasileios

    αν θεωρειται τοσο αχρηστα τα αντιστοιχα τμηματα του Βολου και της Θεσ/κης ωστε τα 4 χρονια σπουδων τους να ισοδυναμουν με 2 ενος μεταπτυχιακου, καταργηστε τα κιολας……!Μην βαζετε αλλα ατομα αν δεν το θεωρειτε ενα παρακλαδι και οχι εναν ολοκληρο τομεα εξειδικευμενης εκπαιδευσης-λειτουργηματος!!Εκει να δω οτι δεν πραττετε με βαση τα συμφεροντα σας…και η λογικη του οτι δουλευει ο αλλος απο τα 23 δεν ευσταθει καν…δηλαδη και αν οι βιολογοι (οπου η Βιολογια ειναι η απαρχη της Ιατρικης) δεν δουλευουν τι θα πρεπει?Να παρουν την θεση απο γιατρους και να μας χειρουργουν;!Ηρεμηστε λιγο

    Τα μεταπτυχιακα δεν δινουν επαγγελματικα δικαιωματα. Οπως ενας Βιολογος με μεταπτυχιακο Ιατρικης δεν σε χειρουργει, αποδεχτειτε το. ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ(ακομη και αν τα ειδη ειναι συναφους γνωστικου πεδιου). ΠΕ71>>ΠΕ70.50 -προταξη τους στον πινακα

    Φυσικα και μπορουν να προσλαμβανονται εφοσον υπαρχουν ελλειψεις αλλα τοτε και μονο τοτε…οσοι ενδιαφερονται να ειδικευτουν με επαγγελματικα δικαιωματα ας δωσουν κατατακτηριες/πανελληνιες στα αντιστοιχα τμηματα

    Ηθελα να δω πώς θα ηταν τα πραγματα αν ηταν αντιστροφα…πραξτε κατα το νομιμο.

  • 7 Αυγούστου 2016, 13:43 | Πωλινα

    Για άλλη μια φορά οι υπουργοί λένε ότι θα δώσουν βαρύτητα και προτεραιότητα στην εδική αγωγή και τελικά το μόνο που κάνουν είναι να την υποβαθμίζουν, τόσο αυτή, όσο και τις δομές τις. Βάζοντας μόνιμους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

  • 7 Αυγούστου 2016, 13:35 | Μαρία Ε.

    Πολύ σωστές οι αλλαγές. Για εμένα είναι αυτονόητο ότι στις δομές τις ειδικής αγωγής ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουν ΜΟΝΟ δάσκαλοι γενικής με μετεκπαίδευση (σοβαρή, όχι μεταπτυχιακά αγορασμένα από Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία). Στην Ελβετία για παράδειγμα μόνο δάσκαλοι με 3 χρόνια προϋπηρεσία μπορούν να κάνουν το μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή (διάρκειας 3 χρόνων) και να δουλέψουν αναλόγως. Εδώ, ξεφύτρωσαν οι ΠΕ71 και θέλουν να μπουν σε δημόσια σχολεία. Στην Γερμανία την παράλληλη στήριξη μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να έχει κάποιο σχετικό πτυχίο. Κι εδώ μας λένε ότι οι δάσκαλοι γενικής δεν μπορούν. Έλεος.

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:50 | Κατερίνα Μ.

    Σωστή και άρτια η κατεύθυνση και η αιτιολόγηση του παρόντος άρθρου.
    Όχι στον διαχωρισμό των παιδιών και στον εξοβελισμό τους από την ενιαία εκπαίδευση. Επίσης έτσι επιτυγχάνεται και η ισότιμη μεταχείριση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ΕΑΕ και αίρεται η κατάφωρη αδικία στους αναπληρωτές ΠΕ70/60 (με επιπλέον ειδίκευση) ως προς την κατάταξή τους.

    Συγχαρητήρια στο Υπουργείο για την σοβαρή και δίκαιη αντιμετώπιση της ΕΑΕ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:45 | Μιράντα

    Στην ειδική αγωγή να διδάσκουν μόνο οι ΠΕ71..ΕΛΕΟΣ με την εμπορευματοποίηση της ειδικής αγωγής!!!Οι βασικές 4χρονες σπουδές προηγούνται ενός μεταπτυχιακού τίτλου!!Αν είναι δυνατόν!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:36 | ΕΥΗ

    Είναι ανεπίτρεπτο να διεκδικούν θέσεις ΕΑΕ άτομα με μηδενική προυπηρεσία στην ειδική αγωγή. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε κάθε χρόνο τα αυτονόητα. Υπάρχουν κάποιοι που εδώ και χρόνια αναπληρώνουν τους ίδιους τους τους εαυτούς, οι πλεον αρμόδιοι και επιστημονικά καταρτισμένοι για να καλύψουν τις θέσεις ΕΑΕ. Οι ΠΕ71/61! ΤΕΛΟΣ

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:36 | Δημήτρης

    Απο τη στιγμή που το κράτος δημιούργησε δύο πανεπιστημιακα τμήματα ειδικής αγωγής οφείλει να εξασφαλίσει τα επαγγελματικα τους δικαιώματά. Δινοντας τη δυνατότητα σε όλους τους μόνιμους να τοποθετηθούν σε θέσεις ειδικης αγωγης διαπράττει μία καταφορη αδικία εναντίον των πε71 οι οποίοι εδω και 15 χρόνια δουλεύουν στην ειδική αγωγή.

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:30 | Μαργαριτα

    Η παρουσα διαταξη σιγουρα υποβιβαζει τη σημαντικοτητα και τις αναγκες αυτων των παιδιων που χρειαζονται εκτος απο αγαπη και ενδιαφερον, γνωσεις και εξειδικευμενα ατομα διπλα τους. Η οποιαδηποτε μεταρρυθμιση και νομοθεσια στην εκπαιδευση θα ηταν καλο να εχει ως κεντρικο παραγοντα τα παιδια και τις εκαστοτε αναγκες και ιδιαιτεροτητες τους.

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:16 | Νίκος

    Η Ειδική Αγωγή θέλει μια ενιαία πολιτική σε βάθος δεκαετιών κατευθυνόμενη από σοβαρούς παιδαγωγικούς στόχους , κόπους και σπουδές ζωής από ταγμένους στο χώρο εκπαιδευτικούς που δε κινούνται ωφελιμιστικά, δεν καλύπτοται όλα με ένα σεμινάριο, μια ταχύρρυθμη επιμόρφωση και σπασμωδικές κάθε φορά πολιτικές.

    Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες δεν είναι αριθμοί.

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:14 | Ελένη Μ.

    Το παρόν άρθρο αποτελεί την πιο δίκαια, σωστή και ισότιμη αντιμετώπιση της ΕΑΕ και όλων όσοι εργάζονται σε αυτή. Με αυτή τη σοβαρή αντιμετώπιση εκ μέρους του Υπουργείου επιτέλους, μπαίνει τελεία σε μια πολυετή αδικία κι αποκαθίσταται η νομιμότητα αλλά και η πραγματική ισότιμη μεταχείρηση όλων των παιδιών. Γίνεται επιτέλους σαφές το αυτονόητο και νόμιμο ότι η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες δεν αποτελεί προνόμιο αποφοίτων συγκεκριμένων τμημάτων που βλέπουν τον μαθητή/τρια υπό το πρίσμα ενός δύσκαμπτου και ανισότιμου «ιατρικοποιημένου» μοντέλου. Έπιχειρείται η ΙΣΌΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ που διαθέτουν όλα απαραίτητα προσόντα ώστε να εργάζονται στο χώρο της ΕΑΕ. Η παρούσα ρύθμιση για την ΕΑΕ συνάδει απολύτως με τα επιστημονικά/εκπαιδευτικά δεδομένα για την ΕΑΕ. Και επιτέλους το Υπουργείο κινείται με βάση την ορθότητα των επιχειρημάτων, με επιστημονικό τρόπο και με πραγματικό ενδιαφέρον για όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν προσφέρει τόσα χρόνια, έχοντας τα πλήρη προσόντα που απαιτούνται.

    Μπράβο για την άρση της αδικίας των ΠΕ 70/60 (με επιπλέον ειδίκευση) οι οποίοι προσφέρουν από την αρχή της δημιουργίας της ΕΑΕ, έχοντας πλήρη νομικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά προσόντα και δικαιώματα.

    Μια λαμπρή σελίδα στην πολύπαθη ιστορία της ΕΑΕ!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 12:14 | παναγιώτα

    Η στελέχωση των δομών ΕΑ με άτομα τα οποία δε διαθέτουν καμία εξειδίκευση στην ειδική αγωγή είναι το λιγότερο ανεύθυνο για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Ο διαχωρισμός αυτός έχει νόημα γιατί υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί που ακόμα και τώρα δε ΄ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Το να έχεις προυπηρεσία στην ενισχυτική δε σημαίνει ότι μπορείς να διδάξεις σε ΤΕ. Προτεραιότητα με βάση τα ακαδημαικά προσόντα συναφή με την ΕΑ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:54 | alexia

    Ο μόνιμος εκπαιδευτικός με ένα σεμινάριο λίγων ωρών στην ειδική αγωγή δεν έχει τα απαραίττα προσόντα για να διδάξει σε τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεια. Οι μαθητές χρειάζονται εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:44 | Παναγιώτα

    Από την στιγμή που εδώ και χρόνια λειτουργούν δύο πανεπιστημικά τμήματα ειδικής αγωγής θα έπρεπε να εξασφαλίσετε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Είναι παράνομο να αντιμετωπίζετε άνισα τους αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές χρειάζονται εξειδικευμένους εκαιδευτικους στην ειδική αγωγή και όχι εκπαιδευτικούς χωρίς προσόντα.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:40 | Ελένη Μ.

    Επιτέλους μετά από χρόνια το Υπουργείο δείχνει μια σοβαρή, παιδαγωγική, επιστημονική και δίκαιη αντιμετώπιση του χώρου της ΕΑΕ. Επιτέλους κάποιοι πήραν στα σοβαρά πρώτα από όλα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ίδιων των παιδιών και τα προασπίζονται!!!Γιατί πρώτα και πάνω από όλα το κάθε παιδί με ειδικές/εκπαιδευτικές ανάγκες είναι παιδί όπως και όλοι οι άλλοι συμμαθητές του και πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και όχι να θεωρείται πρωταρχικά ως «ειδικό παιδί» στη βάση ενός ιατρικοποιημένου αναχρονιστικού μοντέλου που μας έφερνε αιώνες πίσω. Το κάθε παιδί είναι αυτονόητο ότι πρέπει πρωτα να έχει το δασκαλό του όπως και όλα τα άλλα παιδιά. Επειδή κάποιοι μαθητές/τριες έχουν παραπάνω αναγκες/δυσκολίες αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί εκτός από το βασικό πτυχίο ΠΕ 70/60 θα πρέπει να έχουν επιπλέον εξειδίκευση και γνώσεις(διδακτορικα/μεταπτυχιακα κλπ) για να μπορούν να τους στηρίζουν άρτια. Να είναι δήλαδη πρωτα από όλα παιδαγωγοί και μετά να έχουν και όλα τα κατάλληλα εφόδια για τη μεταχείρηση των επιπρόσθετων αναγκών.

    Πραγματικά χίλια μπράβο στο Υπουργείο που βάζει το παιδί στο επίκεντρο της μεριμνάς του και με αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη σωστή και ισότιμη μεταχείρηση του κάθε παιδιού και αίρει τις διαχωριστικές γραμμές, την υποτίμηση και τον αναχρονισμό στην εκπαίδευση!
    Επιτέλους ένα σχέδιο νόμου με σεβασμό στην ΕΑΕ στο συνολό της, με σκέψη, επιχειρήματα και σεβασμό των δικαιωμάτων!!!

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:38 | ΗΛΙΑΝΑ

    Η ειδικη αγωγή χρειάζεται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Οι μόνιμοι χωρίς προσόντα δεν είναι σε θέση να παρέχουν διαφοροποιημένη διδασκαλία. Δεν μπορείτε να εξισώνετετε τα 4 χρόνια σπουδών στην ειδική αγωγή με τα 4 χρόνια σπουδών στην γενική. Με αυτή την λογική δεν χρειάζονται οι ΠΕ61/71 και θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία των δύο τμημάτων ειδικής αγωγής. Να αποκαταστήσετε αυτη την αδικία.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:27 | VARVARA

    Επιτέλους να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε τα τελευταία χρόνια στους παιδαγωγούς με ειδίκευση στην ειδική αγωγή (ΠΕ60.50, ΠΕ70.50), οι οποίοι δουλεύουν πάρα πολλά χρόνια σε δομές της ειδικής αγωγής. Η ισότιμη μεταχείριση μπορεί να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα όλων όσων δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια σε αυτές τις δομές.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:16 | Κουκουλά Ηρώ

    Καταρχήν 3 χρόνια υπηρεσίας σε ΣΜΕΑΕ δεν κάνει ικανό, έναν εκπαιδευτικό της γενικής, να διδάσκει σε σχολεία ειδικής αγωγής ειδικά όταν ο συγκεκριμένος είναι αναγκασμένος να το κάνει για να συμπληρώσει ώρες και όχι συνειδητά.Το έχω ζήσει και το ζω ακόμα.Είναι άδικο για τα παιδιά…
    Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στις μονάδες δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης(όπως τα ΕΕΕΕΚ) προτεραιότητα στην πρόσληψη εκπαιδευτικών έχουν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Θα ήταν καλό για τα παιδιά επίσης, να ξανασκεφτούμε την δυνατότητα εξατομικευμένης διδασκαλίας εξαιτίας και αναλόγως των αναγκων του κάθε παιδιού (μας το ζητούν και οι γονείς).

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:14 | Marina

    Σωστή η εξίσωση ΠΕ 71/61 με ΠΕ 70,5/60,5. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στους αναπληρωτές. Ελεος με τις σχολές ειδικής αγωγής που αποτελούν ελληνική πατέντα χωρίς οι μισοί καν να έχουν παιδαγωγική επάρκεια!

    Λάθος οι μόνιμοι χωρίς προσόντα να μπορούν να μεταπηδήσουν σε δομές ΕΑΕ και πρέπει να διορθωθεί.

  • 7 Αυγούστου 2016, 11:12 | Κατερίνα Χ.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος ν/σ,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξ’αρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».

    Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    α) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξ’αρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    β) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    γ)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    δ) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    1) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    2) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    3) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    4) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    5) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει.

    Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 7 Αυγούστου 2016, 10:46 | Π.Τ

    ΕΛΕΟΣ με τους 70,50…τι πιο δικαιο απο αυτο που εγινε περισυ…???οταν εξαντληθουν οι 71 παιρνουν τους 70,50 και 70..
    Δλδ ειμαστε σε μια χωρα η οποια απο μονη της καταργει τις σχολες που εχει ιδρυσει…Υπαρουν αποφοιτοι του ΠΑΜΑΚ και του ΠΤΕΑ οι οποιοι ειναι με τα πλεον περισσοτερα και εξειδικευμενα προσοντα μονο και μονο απ το βασικο τους πτυχιο περα απο καθε αλλον….σκεφτειτε επιτελους το μελλον των παιδιων….

  • 7 Αυγούστου 2016, 10:33 | Αντώνης

    Οι συγκεκριμένοι παράγραφοι πρέπει να αποσυρθούν:
    δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
    γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
    για το λόγο ότι:
    Αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς τον ίδιο το θεσμό της ΕΑΕ, δείχνει ανεπάρκεια επιστημονικής και παιδαγωικής τεκμηρίωσης, μα πάνω απ’ όλα είναι προσβλητικό απέναντι στα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους γονείς τους και στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και πολύχρονη εμπειρία σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, να καταλαμβάνουν θέσεις εκπαιδευτικοί με προσόντα που στην ουσία είναι «μη προσόντα», όπως και εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν εξειδίκευσης στην ΕΑΕ.

  • 7 Αυγούστου 2016, 10:07 | Ευανθία Τάκου

    Με τη συγκεκριμένη τροπολογία στην ειδική αγωγή πλήττονται τα κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου των ΠΕ 71 και ΠΕ 61. Η ειδική αγωγή χρειάζεται εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και όχι εκπαιδευτικούς χωρίς προσόντα. Ας καταλάβουν επιτέλους πως εδώ και 16 χρόνια οι δάσκαλοι της ειδικής αγωγής στηρίζουν τις δομές της ειδικής αγωγής με συνέπεια και αξιοπρέπεια.Να μην περάσει αυτή η τροπολογία.

  • 7 Αυγούστου 2016, 10:05 | Φ.Τ.

    Διαφαίνεται δικαίωση των ΠΕ 60.50/ 70.50.Ο διαχωρισμός των εκπ/κων και η κατηγοριοποίηση τους πρέπει να σταματήσει (άδικη η πρόταξη εκπ/κων μόνο με βασικό πτυχίο δηλ. ΠΕ 61/71, να τελειώσει και το παραμύθι περί «πληρωμένων μεταπτυχιακών»). Το πιο σωστό και δίκαιο είναι να ισχύει για τους αναπληρωτές ότι και για τους μόνιμους εκπ/κους.

    Τα μεταπτυχιακά στη Σχολική Ψυχολογία περιλαμβάνονται ή αποκλείονται από τα μεταπτυχιακά της ΕΑΕ;

  • 7 Αυγούστου 2016, 09:49 | Μ.Ζ.

    Το παρόν άρθρο προς διαβούλευση ενδεχομένως επαναδιατυπώνει ορισμένες άδικες διατάξεις και πρακτικές και ίσως θέτει βάσεις για πιο ισότιμη μεταχείριση στους εργαζόμενους στης ΕΑΕ, κυρίως των ΠΕ 60.50 και 70.50.Χρειάζεται, βέβαια, πιο δομημένη και προσεγμένη προσέγγιση μαζί με αλλαγή νοοτροπίας αναφορικά με την ΕΑΕ γενικότερα.

    Κρίνω ότι είναι απαραίτητα και τα ακαδημαϊκά προσόντα για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί και στις δομές της ΕΑΕ. Άλλωστε, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και όχι μόνο καταφεύγει σε επιπλέον σπουδές (μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Η εξίσωση των σεμιναρίων 400ωρών με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται επανεξέταση.

    Θεωρώ ότι οι μόνιμοι εκπ/κοι χωρίς ειδίκευση στην ΕΑΕ ανέκαθεν έχουν το δικαίωμα απόσπασης σε θέσεις ειδικής αγωγής λόγω του βασικού πτυχίου (αυτό γίνεται κατά περίπτωση και αφού δεν υπάρχουν άλλοι μόνιμοι με εξειδίκευση).Οι αναπληρωτές εκπ/κοι, που κάθε χρόνο καλύπτουν τα κενά της ΕΑΕ, με επιπλέον ακαδημ. προσόντα κινδυνεύουν κυρίως από την πρόταξη των κατόχων βασικού πτυχίου δηλ. των ΠΕ 61/ ΠΕ 71.

  • 7 Αυγούστου 2016, 09:48 | Μ.Ζ.

    Το παρόν άρθρο προς διαβούλευση ενδεχομένως επαναδιατυπώνει ορισμένες άδικες διατάξεις και πρακτικές και ίσως θέτει βάσεις για πιο ισότιμη μεταχείριση στους εργαζόμενους στης ΕΑΕ.Χρειάζεται, βέβαια, πιο δομημένη και προσεγμένη προσέγγιση μαζί με αλλαγή νοοτροπίας αναφορικά με την ΕΑΕ γενικότερα.

    Κρίνω ότι είναι απαραίτητα και τα ακαδημαϊκά προσόντα για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί και στις δομές της ΕΑΕ. Άλλωστε, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και όχι μόνο καταφεύγει σε επιπλέον σπουδές (μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Η εξίσωση των σεμιναρίων 400ωρών με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται επανεξέταση.

    Θεωρώ ότι οι μόνιμοι εκπ/κοι χωρίς ειδίκευση στην ΕΑΕ ανέκαθεν έχουν το δικαίωμα απόσπασης σε θέσεις ειδικής αγωγής λόγω του βασικού πτυχίου (αυτό γίνεται κατά περίπτωση και αφού δεν υπάρχουν άλλοι μόνιμοι με εξειδίκευση).Οι αναπληρωτές εκπ/κοι, που κάθε χρόνο καλύπτουν τα κενά της ΕΑΕ, με επιπλέον ακαδημ. προσόντα κινδυνεύουν κυρίως από την πρόταξη των κατόχων βασικού πτυχίου δηλ. των ΠΕ 61/ ΠΕ 71.

  • 7 Αυγούστου 2016, 08:57 | Πετράνης Μπάμπης

    Δηλαδή ο μόνιμος με ένα σεμινάριο
    λίγων ωρών θα είναι έτοιμος
    να διδάξει σε τμήματα ειδικής;
    Και τα προσόντα που έχουν οι αναπληρωτές π.χ οι ΠΕ02.50 πάνε χαμένα;

  • 7 Αυγούστου 2016, 08:41 | ioanna

    Επιτέλους δικαίωση των πε70.50 . Δεν θα πρέπει όμως να τοποθετούνται σε δομές της ειδικης μόνιμοι χωρις προσόντα.