Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | Martha

    υποψιάζομαι οτι η σπουδή του υπουργείου και η αρχική του πρόταση να υποβληθεί το μηχανογραφικό το μάρτιο έχει να κάνει με οικονομικά κριτήρια. Η μη χρήση διακοπών από διευθυντές στα σχολεία το καλοκαίρι – εργασία για την οποία πληρώνονται υπερωριακά – είναι πράγματι μεγάλη οικονομική αιμορραγία για το υπουργείο – και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές που μας έχουν καταντήσει ΟΛΟΙ χωρίς εξαίρεση.
    όμως, επαναλαμβάνω, παιδαγωγικά ορθό είναι να γίνουν τα μηχανογραφικό το καλοκαίρι μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθητών. Αν λοιπον το υπουργείο θέλει να γλιτώσει λεφτά ας σκεφτεί κάτι άλλο – επιμήκυνση του έτους θα λέγεται αυτό, περικοπή των αποδοχών των επιτροπών, μείωση του χρόνου διακοπών….δεν ξέρω….αλλά αφού λέμε «πρώτα ο μαθητής» ε, ας είναι πρώτα ο μαθητής και στην πράξη – όχι μόνο στα λόγια.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | ΚΟΤΣΙΦΑΣ ΧΑΡΗΣ

    Είμαι καθηγητής και πατέρας μιας πρωτοετούς φοιτήτριας του μαθηματικού (ήταν η μόνη επιλογή της, αλλά δευτερη επιθυμία της που μετά την έκανε πρώτη για τους λόγους που θα αναφέρω)).
    έχοντας την εμπειρία της κόρης μου, αλλά και των μαθητών μου στο σχολείο θεωρώ ότι τα μηχανογραφικά πρέπει να γίνονται τον Μάρτη. Γιατί;
    1. τα παιδιά δηλώνουν πραγματικά τις σχολές που θέλουν.
    2. προσπαθούν να πάνε όσο το δυνατό καλύτερα για να το πετύχουν
    3. αν κάνουν το μηχανογραφικό μετά βάζουν τις σχολές που καταφεραν να πιάσουν για να νιώσουν ότι πέτυχαν και μετά τα παρατάνε αφήνοντας κενές θέσεις γιατί δεν τους αρέσει ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
    4. δεν προσπαθούν πολύ γιατί λένε: κάπου θα περάσω
    5. η ψυχική τους φθορά είναι μεγάλη γιατί προσπαθούν να πεισουν τον εαυτό τους ότι ήθελαν την σχολή που δήλωσαν, ενώ την δήλωσαν γιατί δεν μπορούσαν να πιάσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν.
    6. τελικά σημασία έχει να αγωνιστείς να πετύχεις αυτό που δήλωσες από πριν και όχι να βρίσκεσαι προ τετελεσμένου γεγονότος και να δηλώνεις κατ΄ ανάγκη.
    ευχαριστώ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Β.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΦΗΦΙΟ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΑΡΤΙΟ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:48 | Αντωνης

    Σωστή η επιλογή του μήνα Μαρτίου.
    Θα ήταν καλό να μειωθέι και ο αριθμός σχολών προτίμησης(το πολύ 30)
    Βάσει των παραπάνω, τα ονομαστικά αποτελέσματα(επιτυχόντες) θα πρέπει να προκύπτουν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση αποστολής βαθμολογιών(έως μέσα Ιουλίου) ώστε να μην παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:47 | Αθανάσιος Λ.

    Ημουν η δεύτερη φουρνιά των Πανελληνίων, τώρα ειμαι. . . . εκπεδευτικός. Νομίζω ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν (και νομίζω ότι συμβαίνει) τις προτιμήσεις τους ως προς τις σχολές αρκετά πριν φτάσουν στις εξετάσεις. Αλλιώς είναι αίολοι και του τύπου «ότι κάτσει» αφού περιμένουν να δουν την βαθμολογία για να δηλώσουν σχολή.
    Δεύτερο και σημαντικό, να σταματήσουν οι επιτροπές παραλαβής μηχανογραφικών στις οποίες πηγαίνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι συνάδελφοι, λαμβάνοντας την αντίστοιχη αμοιβή (πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι). Να παραλαμβάνονται από τα Λύκεια των υποψηφίων σε προκαθορισμένο χρόνο και χωρίς επιπλέον αμοιβή. Ετσι για να μαζευόμαστε λιγάκι και όχι όποιος θέλει, αλλά όλοι εναλλάξ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | Σωτήρης

    Φαίνεται όντως σωστό να δηλώνονται οι σχολές νωρίς αλλά το πραγματικό βάρος πρέπει να δωθεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων των παιδιών και στο ότι το μηχαναγραφικό και η συμπληρωσή του παράγει άγχος. Είναι σημαντική απόφαση και θα πρότεινα διαβούλευση πρώτα με τους καθηγητές και τα παιδιά.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

    Νομίζω ότι ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών εντύπων δεν είναι τόσο ουσιώδης. Καλό είναι οι υποψήφιοι να ξέρουν τον βαθμό τους πρίν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού αλλά θα έπερεπε να υπάρχουν και άλλες θέσεις. Πρόταση μου είναι να υπάρχει μπόνους στην πρώτη επιλογή σχολής ώστε κάποιος που θέλει να σπουδάσει σε μία να μην χάνει την σχολή απο τους αποτυχόντες μίας ανώτερης σχολής, π.χ. κάποιος που θέλει να γίνει φαρμακοποιός είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχει αφού οι θέσεις καλύπτονται απο τους αποτυχόντες της Ιατρικής που δηλώνουν όλες τις σχολές της κατεύθυνσης. Επίσης, να υπάρχει περιορισμός στις σχολές που μπορεί να δηλώσει κάποιος (5-10-20;) διότι δεν είναι δυνατόν να θέλει όλες τις σχολές, μπαίνει σε μία σχολή που δεν του αρέσει και κόβει την θέση απο άλλο ή γίνεται αιώνιος φοιτητής. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να είναι σοβαρή υπόθεση παρακαταθήκης για το μέλλον.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:42 | Θανασης

    θεωρω οτι η καταθεση των μηχανογραφικων τον Μαρτιο ειναι μια ενεργεια η οποια θα αποσυντονισει το μαθητικο συνολο παρεμβαλωντας μια ακομα ανυσηχια σε περιοδο επαναληψεων.Οι δεκα μερες του Ιουνιου αποτελουν περιοδο ξεκουρασης και οι μαθητες εχουμε αρκετο ελευθερο χρονο καθως και λιγοτερα παργματα που τους απασχολουν αρα θα μπορουμε να επικεντρωθουμε στην επιλογη των καταλληλων σχολων.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:41 | Άκης

    Εδώ η παιδεία χάνεται και το Υπουργείο προσπαθεί να καλλωπίσει τη διαδικασία εισόδου στα ΑΕΙ. Προφανώς και δεν πρόκειται για κανένα κρίσιμο ζήτημα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται πριν τις εξετάσεις με βάση τα όνειρα του παιδιού για το μέλλον του και όχι μετά τις εξετάσεις με γνώμονα το συμφέρον των φροντιστηρίων που θέλουν να «χτυπάνε» ψηλές σχολές, άσχετα με το χαρακτήρα των υποψηφίων. Γνωρίζω όμως ότι τις απόψεις μου βρίσκονται στη μειοψηφία. Εαν στο υπουργείο κάποιοι νομίζουν πως οι απόψεις για το θέμα είναι διχασμένες, δεν ξέρουν τι τους γίνεται και να περάσουν απο κανένα σχολείο να δουν πως είναι απο μέσα. Ας αφήσουν λοιπόν τα μηχανογραφικά εκεί που κάθονται και ασχοληθούν με κανένα πραγματικό πρόβλημα. Αν δεν ξέρουν τι σημαίνει πραγματικό πρόβλημα να τους δώσω ένα παράδειγμα. Δεν ξέρω πως να συνεχίσω τη παρακάτω πρόταση που απευθύνω πολλές φορές σε παιδιά: «Μάθε παιδί μου γράμματα, για να …. «

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:38 | ΒΑΣΩ

    Ως μαθητρια της γ λυκειου διαφωνω απολυτα με την καταθεση των μηχανογραφικων τον μηνα μαρτιο. βιωνω απο την πρωτη θεση την προετοιμασια και την ολη διαδικασια που συνοδευει τους μαθητες τη χρονια αυτη. το αγχος ειναι μεγιστο και αναποφευκτο και συνεπως θα ηταν αδικο αλλα και «απανθρωπο» να επιβαρυνθουν οι μαθητες κατα την διαρκεια των επαναληπτικων μαθηματων τα οποια γινονται κατα βαση το μαρτιο με το μηχανογραφικο. ειναι μια διαδικασια η οποια θελει σκεψη χρονο και καθαρο μυαλο. συνεπως ολα προβαλουν τον μηνα ιουνιο ως τον καταλληλοτερο για την καταθεση του μηχανογραφικου. προσωπικα με ποιανει αγχος και μονο στη σκεψη οτι πρεπει να αποφασισω το μαρτιο. θα σας παρακαλουσα να το σκεφτειτε κι απο τη δικια μας σκοπια. μην ενισχυεται τις πιθανοτητες αποτυχιας μας. ταχθειται υπερ μας. Με εκτιμηση,Βασω.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:35 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ.

    Ως καθηγήτρια φιλόλογος και ως μητέρα μαθητή Γ Λυκείου, διαφωνώ απολύτως με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών το μήνα Μάρτη. Κι αυτό κυρίως για τους εξής λόγους: 1) Θεωρώ την απόφαση αιφνιδιαστική και άδικη για τους φετινούς μαθητές, τη στιγμή που το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει ακόμα. Μόνον άγχος μπορεί να τους προσθέσει στο ήδη συσσωρευμένο από την πολύωρη μελέτη και τον όγκο της εξεταστέας ύλης που δε μειώθηκε, παρόλες τις εξαγγελίες.
    2) Ο Μάρτιος είναι μήνας εντατικών επαναλήψεων και δοκιμαστικών εξετάσεων στα σχολεία και τα φροντιστήρια. Τα παιδιά επομένως δε θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν στη χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία συμπλήρωσης των μηχαν. δελτίων.
    3)¨Οσον αφορά την πίεση του χρόνου που επικαλείται το Υπουργείο για τη συμπλήρωση των δελτίων τον Ιούλιο, πιστεύω ότι από την έκδοση των βαθμολογιών στα σχολεία (αρχές Ιουλίου) μέχρι την υποβολή των μηχανογραφικών (έως τις 20 Ιουλίου ήταν πέρσι), οι μαθητές έχουν όλο το χρόνο να σκεφτούν ψύχραιμα και να δηλώσουν βάσει και των μορίων που συγκέντρωσαν τις σχολές προτίμησής τους. Εννοείται ότι τα Σχ. Γραφεία Επαγγελ. Προσανατολισμού λειτουργούν και την άνοιξη και τον Ιούλιο, αν χρειαστούν βοήθεια.
    4)Εννοείταιακόμα πως ένας ευφυής υποψήφιος θα λάβει υπόψη του τις τυχόν αυξομειώσεις στις βαθμολογίες από την προηγούμενη χρονιά και θα δηλώσει περισσότερες σχολές από τις πρώτης προτίμησης.Εκτός κι αν επιθυμεί ένα μόνο συγκεκριμένο τμήμα, οπότε αν δεν το »πιάσει» ,θα ξαναδώσει την επόμενη χρονιά.
    5)Κι άφησα τελευταίο το κυριότερο επιχείρημα. Όλοι ξέρουμε ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ εξαρτάται πρωτίστως από τη βαθμολογία του μαθητή κι ύστερα από τις προτιμήσεις του (πχ για ένα μόριο μπορεί να γίνεις κτηνίατρος αντί φαρμακοποιός και να βρεθείς Θεσσαλονίκη αντί Αθήνα). Οταν λοιπόν το κύριο δεδομένο, δηλ. η βαθμολογία λείπει , ο μαθητής δηλώνει σχολές κυριολεκτικά στα »τυφλά» ή με τη σειρά που αναγράφονται από τη ψηλότερη βαθμολογικά σχολή μέχρι την τελευταία! Δεν μπορεί να υπολογίσει τα μόριά του, δεν μπορεί ούτε να διαλέξει τα δύο από τα τρία πεδία (π,χ. το 5ο πεδίο έχει ως βασικό μάθημα 1 τις Αρχές Οικονομίας, το 2ο πεδίο την Βιολογία Κατ. κ.ο.κ.) Άλλωστε το όφελος με την κατάργηση των Δεσμών πριν από χρόνια ήταν ακριβώς η κατάθεση μηχανογραφικών μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
    Υποστηρίζω επομένως ότι τα παραπάνω επιχειρήματα του Υπουργείου είναι ελλιπή, η πρόταση αλλαγής επιπόλαιη κι αυτό καταδεικνύεται και από τις απαντήσεις της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ,οι οποίοι αντιτίθενται σ’ αυτή. Παρακαλώ την κ. Υπουργό να την αποσύρει. Εκτός αν ο λόγος είναι η εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ψυχικής υγείας των ήδη ταλαιπωρημένων παιδιών μας!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:34 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κάποια στιγμή πρέπει οι μαθητές και κυρίως οι αυριανοί επιστήμονες , να επιλέγουν αυτό που πραγματικά θέλουν η μπορούν να σπουδάσουν .
    Μονο έτσι θα πάψουμε να έχουμε τουρίστες στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Και εμείς κάναμε το μηχανογραφικό μας πρίν δούμε τους βαθμούς και με μηδενική ενημέρωση και εμεις είχαμε αγχος και μάλιστα μεγαλύτερο γιατί τότε παιρνούσαν πολύ λιγότεροι απο τώρα.
    Συμφωνώ πάντως ότι το μηχανογραφικό δεν είναι το βασικό πρόβλημα.
    Ποιοι θα και πως θα εκπαιδεύσουν τους νέους αυτούς και ποιός θα ελέγχει αυτούς που διδάσκουν για το τι και πως διδασκουν.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:28 | Κωστας

    Ειμαι μαθητης της γ’ λυκείου και διαφωνώ με την υποβολή του μηχανογραφικού τον μήνα Μάρτη γι’αυτό θεώρω οτι τα μηχανογραφικά δελτία πρέπει να συμπληρωθούν τον ιούλιο .Πρώτον,το Μάρτιο η συμπλήρωση θα γίνει πολυ βιαστικα,οπότε υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε ανεπιθύμητες σχολές .Δεύτερον,τον Ιούλιο η συμπληρωση θα είναι πιο προσεκτική,καθώς θα κινηθούμε βάση της βαθμολογίας μας και παίρνοντας ως δεδομένο και τις περσινές βάσεις. ΚΩΣΤΑΣ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:27 | ΕΥΗ Γ.

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ !! ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ…ΕΠΙΠΛΕΟΝ,ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ…ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:27 | adesmeytos

    <>
    αυτό το διαβάζω συνέχεια αλλά αντίθετα δε διαβάζω την αλήθεια την οποία και αποκρύπτουν όλοι και δεν ξέρω το γιατί .
    Και η αλήθεια είναι ότι
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΙ Β Α Σ Ε Ι Σ .
    Μα καλά κανείς δε το σκέφτηκε αυτό !!!!.
    Στη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές έχουν την πολυτέλεια να συζητήσουν με τους δασκάλους τους ότι αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ενώ μετά όχι.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:25 | Πάνος 7

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ! ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ.ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ…..

    Μ Η Χ Α Ν Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο

    Τ Ο Ν

    Ι Ο Υ Ν Ι Ο

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:23 | Κωνσταντινος

    ειμαι αντιθετος φυσικα στην παραδοση του μηχανογραφικου τον μαρτη,γιατι πολυ απλα δεν πρεπει να υπαρχει αυτο το αγχος….για αυτο απαιτουμε το μηχανογραφικο να παραμεινει ως εχει..

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:19 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Ενα θετικό βήμα, αν και θέλει ακόμα αρκετό δρόμο ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι λοταρία το θέμα της εισαγωγής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τι σημαίνει μαζεύω μόρια, βαθμούς κλπ και μετά όπου με «παίρνει» δηλώνω για να μπω? Αυτό δηλώνει έλλειψη προσωπικών στόχων και αρκετές εκπτώσεις στην προσωπική προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλει ο κάθε υποψήφιος. Ισως και έλλειψη σε ουσιαστικό επαγγελματικό προσανατολισμό.
    Αν θες κάτι πραγματικά, το έχεις ήδη αποφασίσει και επικεντρώνεσαι σε αυτό με όλες σου τις δυνάμεις. Δεν το κάνεις απλά για να μπεις και να πάρεις μπράβο από τους γύρω σου, όπου και να μπεις.
    Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας καταλάβουμε σε αυτή την χώρα ότι δεν είναι τα πάντα ότι βρέξει ας κατεβάσει και ότι το ελάχιστο είναι και το ικανοποιητικό.
    Εμένα η πρότασή μου είναι ο στόχος να τίθεται ακόμα νωρίτερα, ίσως και από την Β’ Λυκείου με δυνατότητα αλλαγής στην Γ’ Λυκείου εφόσον ο υποψήφιος το επιθυμίσει και μετά από έναν καλό επαγγελματικό προσανατολισμό με σοβαρούς εισηγητές από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας (επαγγελματίες).

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:18 | ΕΛΕΝΗ

    Η ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ….!ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ!ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ!ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΤΟΣΟ ΑΓΧΟΣ…ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:17 | αθανάσιος(σάκης)

    Σαν γονέας ενός κοριτσιού που πέρασε το 2009 στο ΑΠΘ και γνώρισα την διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού,αλλά ενθυμούμενος και το δικό μου μ/κό το 1982 που ήταν καλοκαίρι,η υποβολή του ήταν μαθηματικός γρίφος με τις επιθυμίες να αλληλοσυγκρούονται με τα μόρια και τον περίγυρο να έχει γνώμη, δεν το συνιστώ να συνεχίζεται αυτη η κατάσταση.
    εφέτος έχω κόρη στην τριτη λυκείου και θα είθελα να της δοθεί χρόνος να συμπληρώσει τις επιθυμίες της τον μάρτιο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:15 | ΝΕΝΑ

    Συμφωνώ για την συμλήρωση του Μηχανογραφικού πριν τ’αποτελέσματα των Πανελληνίων,αλλά με μία βασική προυπόθεση:να λειτουργεί ένας σωστός και υπεύθυνος επαγγελματικός προσανατολισμός,ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:14 | ANASTASIADHS ANESTHS

    TO YPOYRGEIO ELPIZO ME TA TIS DIAVOYLEYSEIS NA APOFASHSH AMESOS GIATI O XRONOS EINAI XRHMA KAI TA PAIDIA DEN PREPEI KATHE LIGO NA TA ANXONOYME.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Είμαι αντίθετος με την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο διότι από τη μιά αγχώνουμε τους μαθητές και από την άλλη καλό θα είναι να γνωρίζουν την βαθμολογία τους και να αναλαμβάνουν ευθύνη της δήλωσής τους. Λυπάμαι που σε άστοχο χρονικό ορίζοντα η κυβέρνηση <> για μιά ακόμη φορά τον Ελληνικό Λαό και ειδικά τος νέους για ένα θέμα που δεν είναι του παρόντος. Η Παιδεία μας χρειάζεται ανθρώπους που θα εμπνέυσουν τους νέους σε μιά νέα πραγματικότητα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:58 | Ευαγγελία

    Νομίζω ότι έιναι δίκαιο να υποβάλλονται μηχανογραφικά με επίγνωση της επίδοσης. Πρέπει να είναι στην διάθεση του υοψηφίου η επιλογή του εάν θα επιμέινει στις επιθυμίες του ή θα συμβιβαστεί με αντάλλαγμα την είσοδο σε μιά σχολή που δεν του αρέσει τόσο.
    Η επιλογή πρέπει να είναι δική του.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:48 | Μάνος

    Είμαι μαθητής της Γ λυκείου και δηλώνω κατηγορηματικά ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στην καταβολή του μηχανογραφικού το ΜΑΡΤΙΟ.Αν συνειδητοποιήσουμε πόσο ψυχοφθόρα είναι αυτή η διαδικασία για εμάς τους διαγωνιζόμενυς,θα καταλάβουμε γιατί είναι αναγκαίο να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά τον ΙΟΥΝΙΟ.Οι περισσότεροι εχουν καταλήξει περίπου πού θέλουν να περάσουωστόσο υπάρχουν αρκετοί που θέλουν κι άλλο χρόνο.Ακόμα,δηλώνοντας τις σχολές τον Μάρτιο χάνουμε άκρως πολύτιμο χρόνο,από επαναλήψεις,σημειώνουμε απουσίες στο σχολείο τις οποίες χρειαζόμαστε για αργότερα,κατακλυζόμαστε από επιπρόσθετο ΑΓΧΟΣ και φυσικά βαδίζουμε στα τυφλά,αφού δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.Το τελευταίο μπορεί να μας οδηγήσει στο να πεταχτούμε έξω από σχολές.ΕΝΩ τον Ιούλιο θα ξέρουμε τα απότελέσματα,θα ξέρουμε πού πατάμε,δηλαδή θα έχουμε μια βάση.Επιπροσθέτως,το μεγαλύτερο κομμάτι του άγχους θα έχει φύγει και θα είμαστε σε καλύτερη θέση και προπαντώς ήρεμοι να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό.Ελεος,αντί μας βοηθάτε μας πνίγεται με τέτοια σχέδια.Ελπίζω να υπερισχύσει η γνώμη υπέρ του Ιουλίου για το καλό ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:45 | Ορθόδοξος Νεοφύτου

    Πιστεύω ότι το μηχανογραφικό πρέπει να κατατίθεται τον μήνα Ιούλιο μετά τις εξετάσεις. Κατά την κρίσιμη περίοδο πριν τις εξετάσεις τα παιδιά πρέπει να είναι απερίσπαστα στο διάβασμά τους και η ενασχόλησή τους με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μόνο αναστάτωση και επιπλέον άγχος θα τους προσθέσει. Δεν βλέπω κάποιο συγκεκριμμένο όφελος από την αλλαγή στον χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:15 | ρ.δ

    Πριν αλλάξετε ημερομηνία κατάθεσης του μηχανογραφικού,σκεφτείτε πόσα παιδιά δε θα είχαν δηλώσει τη σχολή που τελικά εισήχθησαν. Έχοντας την βαθμολογία – πραγματικότητα στα χέρια τους, επιλέγουν το καλύτερο που μπορούν! Αλλιώς μοιάζει προπό η επιλογή. Μηχανογραφικό πριν τη βαθμολογία δοκιμάστηκε στο παρελθόν( π.χ 1985). Τότε υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους δήλωναν σχολές που τελικά οι βαθμολογίες τους δεν άγγιξαν, αφήνοντας σχολές που οι βαθμοί τους ΘΑ επέτρεπαν να εισαχθούν … Οι σημερινοί γονείς με κουτσουρεμένους μισθούς και θέλω μας στηρίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας θέλουμε ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ και δεν έχουμε δυνατότητα να τα στείλουμε στο εξωτερικό…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:08 | ελεαννα

    θεωρειται σωστο 2 μηνεςν πριν να ανακοινωσετε μια τετοια αλλαγη?
    ειναι ευκολο νομιζετε τον μαρτιο για εμας που δεν ξερουμε ακομα τι ακριβως θελουμε να επιλεξουμε σχολη?
    το μονο που θα πετυχετε ειναι μηχανογραφικα που δεν θα αποδιδουν -οπως εσεις θελετε δηλαδη- τις πραγματικεσς επιλογες των παιδιων αλλα απλα με βαθμολογικη σειρα ολες τις σχολες . η εισαγωγη μας στα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα ειναι αγωνας και ονειρο οχι μονο δικο μας αλλα και των οικογενειων μας , θα ειναι μεγαλη απογοητευση η εισαγωγη μας σε σχολή που τελικα δεν θελαμε και απλα την δηλώσαμε 3 μηνες πριν επειδη δεν ειχαμε ακομα σιγουρευτει η επειδη μας πιεσαν οι καταστασεις
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μπειτε στη θεση μας και καταλβαετε την δυσκολια του να καθοριζετε ολη η ζωη σας απο καποιες εξετασεις.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:53 | spiros

    Το μηχανογραφικό πρέπει να γίνει τον Ιούλιο…Του χρόνου το αλλάζετε

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:33 | Στέλιος

    Αρχικά κρατάω την προσωπική μου άποψη για τον επίλογο και θα επιλέξω μία άλλη μέθοδο. Αντιπαραθέτοντας τις περίσσοτερες απόψεις (όσες λιγοστές είδα σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό τους). Ένα τεμκήριο που διάβασα από πολλά άτομα είναι ότι «ο Μάρτιος είναι μήνας επαναλήψεων και δεν μπορούν τα παιδιά να συμπληρώσουν μηχανογραφικό». Συγγνώμη μόνο τον Μάρτιο περιμένουν κάποιοι να διαβάσουν; Δύο μήνες μόλις πριν τις Πανελλαδικές; Όταν είσαι στην τρίτη λυκείου είσαι όλη τη χρονιά σε εγρήγορση και σε επαναλήψεις. Γιατί αν περιμένεις την τελευταία στιγμή…
    Και το κυριότερο. Τον Ιούλιο περιμένουν κάποιοι να αποφασίσουν τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν στη ζωή τους; Και εγώ υπήρξα μαθητής και είχα κατασταλάξει 100% από τη δευτέρα λυκείου και δεν περίμενα να δω τι θα γράψω για να πράξω αναλόγως, αλλά έβαλα στόχους και έπραξα αναλόγως να τους πετύχω.
    Φτηνές δικαιολογίες όλα όσα παραθέτονται για μένα.
    Συνεπώς είμαι υπέρ της υποβολής μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:17 | ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ Λ.

    ΤΙ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΉ ΦΈΤΟΣ; ΑΠΌ ΤΟΝ ΟΚΤΏΒΡΙΟ ΘΊΓΕΤΑΙ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΏΝ. ΕΊΜΑΙ ΜΑΘΉΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΊΟΥ Κ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΊ ΤΗ ΔΕΔΟΜΈΝΗ ΣΤΙΓΜΉ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ ΤΗΣ ΎΛΗΣ, ΑΝΤΙΘΈΤΩΣ ΌΜΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΏΣ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΏΝ.ΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΣΤΙΓΜΉ;ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΝΌΗΤΟ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΓΊΝΕΤΑΙ!ΚΑΤΑΡΧΆΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΏΝ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ ΩΡΙΜΆΖΕΙ ΤΟΝ ΝΈΟ Κ ΣΊΓΟΥΡΑ ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΌ ΑΥΤΉ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΒΑΡΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ.ΚΡΊΝΕΙ Κ ΕΠΙΛΕΓΕΊ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ ΠΛΈΟΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΎ ΤΟΝ ΙΟΎΝΙΟ ΥΠΆΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΎΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΘΈΛΟΥΜΕ Κ ΓΝΩΡΊΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΊΔΟΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΈΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΏΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΈΣ ΣΧΟΛΈΣ. ΑΚΌΜΗ ΣΚΕΦΤΉΚΑΤΕ ΕΣΕΊΣ ΠΟΥ ΘΕΛΉΣΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΡΎΘΜΙΣΗ ΌΤΙ ΚΑΝΈΝΑ ΠΑΙΔΊ ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΉΨΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΆΓΧΟΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΑΚΌΜΗ ΕΝΤΟΝΌΤΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΘΈΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊ Κ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΎ. ΑΦΟΎ ΜΕΤΑΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΟΎΤΩΣ Η ΆΛΛΩΣ ΓΙΑΤΊ ΠΕΡΙΠΛΈΚΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΏΡΑ;ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΆ ΚΟΝΔΎΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΈΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΊΑ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΊΖΕΙ ΚΑΘΏΣ Κ Η ΣΥΝΟΛΙΚΉ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ ΜΑΣ Κ ΌΧΙ Η ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΎ! ΈΛΕΟΣ ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:15 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΤΣΟΥΦΗ

    Είμαι μητέρα και η κόρη μου είναι φετινή υποψήφια στις Πανελλήνιες.Γνωρίζω πολύ καλά το άγχος και την πίεση που κατακλύζει τους μαθητές της Γ’Λυκείου,βλέποντας και φέτος την κόρη μου και ζώντας την ίδια εμπειρία με τη μεγαλύτερη μου κόρη το 2006.
    Μελέτησα τα επιχειρήματα του ΥΠΕΠΘ υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου και έχω να επισημάνω τα εξής:
    1)Η ενημέρωση για την αλλαγή της υποβολής γίνεται τελευταία στιγμή.Διανύουμε ήδη το μήνα Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα.Γιατί,λοιπόν,να γίνει μια τόσο βιαστική αλλαγή χωρίς τις κατάλληλες προυποθέσεις και προετοιμασία;
    2)Η επιλογή του μήνα Μαρτίου είναι πολύ σύντομη, αφού μετά από 2 μήνες οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Μέσα,δηλαδή,σε ένα μήνα γεμάτοι άγχος,εκτός από το διάβασμά τους, θα πρέπει και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.Και όχι μόνο, οι επιλογές τους θα γίνουν στα τυφλά.Αντιθέτως,μετά τις εξετάσεις,είναι ήρεμοι και προσανατολισμένοι μόνο στην επιλογή των σχολών.Γνωρίζουν τους βαθμούς τους και αυτό καθιστά την επιλογή πιο εύκολη.Επίσης,τότε το μηχανογραφικό συμπληρώνεται μέσα στον Ιούλιο,που σημαίνει ότι έχουν σχεδόν 2 μήνες να σκεφτούν.
    3)Το τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα επιτρέπει στους μαθητές,μέσω μαθημάτων επιλογής,να ανοίγουν και άλλα πεδία στις επιλογές τους,εκτός από αυτό της κατεύθυνσής τους.Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν,όμως,αν δεν γνωρίζουν πώς έγραψαν στα συγκεκριμένα μαθήματα.Οπότε δεν μπορούν να κινηθούν σε άλλα πεδία και να τους ανοιχτούν νέες δυνατότητες εάν δηλώσουν τις προτιμήσεις τους το Μάρτιο.
    4)Γίνεται αναφορά στο κείμενο του ΥΠΕΠΘ για σχολές πραγματικής προτίμησης και ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο για τους μαθητές.Οι υπεύθυνοι,όμως,του Υπουργείου δεν έχουν σκεφτεί κάτι πολύ απλό.Υπάρχουν χιλιάδες υποψήφιοι που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σχολή προτίμησης για διάφορους λόγους ο καθένας.Και όλοι αυτοί περιμένουν να δουν τους βαθμούς τους,ώστε να μπορέσουν να προσανατολιστούν σε κάποια σχολή.Με τη μεταφορά του μηχανογραφικού το Μάρτιο τους δημιουργείτε διπλό άγχος:αφενός για την απόδοσή τους στις εξετάσεις και αφετέρου για μια ιεράρχηση σχολών,για την οποία δεν έχουν καμία ιδέα και δεν προλαβαίνουν μέσα σε ένα μήνα να σχηματίσουν.
    5)Επίσης,γίνεται λόγος στο κείμενο για το σύστημα των Δεσμών και ότι τότε η κατάθεση γινόταν το Μάρτιο.Μιλάμε,όμως,για 2 τελείως διαφορετικά συστήματα.Ποιος ο λόγος από όλο το εξεταστικό σύστημα των Πανελληνίων να αλλάξει φέτος και τελευταία στιγμή μόνο η ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού;Αν μιλούσαμε για ριζική αλλαγή όλου του συστήματος,τότε θα ήταν κατανοητή η οποιαδήποτε διαφοροποίηση,προς όφελος βέβαια των μαθητών.Υπάρχουν,πάρα πολλά κακώς κείμενα στην εκπαίδευση γενικότερα που πρέπει να διορθωθούν άμεσα και αποτελεσματικά και γι’αυτά θα έπρεπε τώρα να συζητάμε και όχι για την αλλαγή του χρόνου κατάθεσης του μηχανογραφικού.
    Η λήψη απόφασης για αυτή την αλλαγή δεν είναι σύννομη και θα προσβληθεί στα δικαστήρια και από άλλους μαθητές.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:09 | Γιωργος Π.

    Αφου ολοι θελουμε μετα τις εξετασεις γιατι εσεις θελετε πριν?
    Ολα αναποδα τα κανετε!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:09 | Μαρία

    Θα ήθελα να προσαρμόσω το σχόλιό μου ως απάντηση στην κα. Ε.Γ. μητέρα μαθήτριας, της οποίας το σχόλιο αποδίδει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη νοοτροπία που έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρει το «ατυχές» παράδειγμα ενός μαθητή ο οποίος ταλαντεύεται ανάμεσα σε ΙΑΤΡΙΚΗ και ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, άκουσον ακουσον. Κι ερωτώ: πώς είναι δυνατόν κυρία μου να τίθεται καν τέτοιο θέμα; Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι δύο σχολές; Κατά τη γνώμη μου, ο μαθητής που αντιμετωπίζει αυτό το δίλημμα είναι ακατάλληλος για σπουδές. Γιατί δε μας λέτε λοιπόν τη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή όλοι θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας γιατρούς πάση θυσία; Ακόμα και η συνέχεια του παραδείγματός σας επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου. Γιατί ο μαθητής με τα οικονομικά προβλήματα δηλώνει πρώτα την ιατρική Πάτρας και όχι το Ε.Μ.Π. που είναι στην πόλη του; Μα γιατί βεβαίως θέλει κι αυτός αλλά κυρίως οι γονείς του να κρατηθούν με νύχια και με δόντια από τη ρημάδα την ιατρική. Ε λοιπόν δε μπορούμε και δεν πρέπει να γίνουμε όλοι γιατροί, πώς να το κάνουμε; Ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει αυτό που τον ευχαριστεί γιατί αν περάσει στην ιατρική επειδή τον πίεσαν (με τη γνωστή πλέον φράση των γονιών: «αφου έβγαλες το βαθμό θα πας ιατρικη») ή επειδή πίστεψε ότι μ’αυτόν τον τρόπο θα βγάλει λεφτά, θ’απογοητευτεί απ’το σύστημα και θα είναι αυτός ο πρώτος που θα παίρνει «φακελάκι» και δε θα φέρεται με σεβασμό στους ασθενείς. Έλεος πια μ’αυτή τη γελοιότητα στην Ελλάδα που έχει οδηγήσει την επαγγελματική αποκατάσταση στο χώρο της υγείας σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δε συμβαίνουν τέτοια ευτράπελα αλλά κατά τα άλλα θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι και κατηγορούμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις γι’αυτό. Τα πάντα ξεκινούν απ’τη νοοτροπία γι’αυτό και η χώρα μας πηγαίνει συνεχώς μόνο προς τα πίσω.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:04 | Μαρια

    Είμαι μαθήτρια της 3ης λυκείου και οπως γνωρίζετε ολοι οι υποχρεώσεις μας στο διάβασμα είναι βεβαρυμένες,γι’αυτό θεώρω οτι τα μηχανογραφικά δελτία πρέπει να συμπληρωθούν τον ιούλιο για ευνόητους λόγους.Πρώτον,το Μάρτιο η συμπλήρωση θα γίνει στα τυφλά και με άγχος,οπότε υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε ανεπιθύμητες σχολές εφόσον η συμπλήρωση θα γίνει βεβιασμένα.Δεύτερον,τον Ιούλιο η συμπληρωση θα είναι πιο προσεκτική,καθώς θα κινηθούμε βάση της βαθμολογίας μας και παίρνιντας ως δεδομένο και τις περσινές βάσεις.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:52 | Στέλλα

    Είμαι εκπαιδευτικός της Δ/θμιας εκ/σης, μητέρα υποψηφείου, με συγκεκριμένο στόχο(Πολυτεχνικές σχολές).Μεγάλη και κοπιώδης η προσπάθεια μέχρι τώρα, εννοώ όλου του σχολικού βίου, πιο εντατική τώρα στην τελευταία τάξη και πολύ μεγαλύτερη τους τελευταίους μήνες.Εκτιμώ ότι η ανησυχία και η αναστάτωση εν μέσω διαδικασιας της προετοιμασίας είναι αδικαιολόγητη.Ούτως ή αλλιώς οι συνειδητποιημένοι μαθητές ΄εχουν τον στόχο τους, άσχετα αν τους κάτσει κάποια στραβή(συγχωρέστε την αργκό).Πρέπει επιτέλους υπεύθυνα η ηγεσία του Υπουργείου να συμμεριστεί το άγχος των παιδιών και των οικογενειών τους( για να μας πείσει επιτέλους ότι νιοάζεται για αυτά και για το αβέβαιο επαγγελματικό τους μέλλον)
    Με εκτιμηση
    Στέλλα Π.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:48 | Παναγιώτης

    Ως γονέας υποψήφιου βιώνω την πραγματικότητα στην εκπαίδευση και διαπιστώνω ότι η δήλωση πριν τα αποτελέσματα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους υποψηφίους, από όσα έρχεται να λύσει. Προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, αλλά οι αρμόδιοι ας μην βιαστούν να επιμείνουν στην αλλαγή.
    Κλέψαμε από τα παιδιά μας μέρος της εφηβείας τους, ας μην τους στερήσουμε την ευκαιρία να επιλέξουν με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρουν. Στο κάτω – κάτω είναι δικαίωμά τους να δηλώσουν τη σχολή όχι με βάση τις προσδοκίες, αλλά με βάση τον ρεαλισμό των αποτελεσμάτων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:43 | Μαθητής Γ Γεν. Λυκείου Ν ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Ο Χ Ι τα μηχανογραφικά τον ΜΑΡΤΙΟ.
    Γιατί το πρώτο σχόλιο μου ΚΑΤΑ της αλλαγής του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών δεν δημοσιεύθηκε;;;;;; Μιλήσατε για Δ Η Μ Ο Σ Ι Α διαβούλευση και όχι για Ε Λ Ε Χ Ο Μ Ε Ν Η.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:07 | Σιούλη Χρυσή

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Διαφωνώ με την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο. Δεδομένου ότι η υποβολή του μηχανογραφικού είναι από μόνη της μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία καθώς πάνω σε αυτή θεμελιώνεται το μέλλον μας είναι απαραίτητο να ληφθεί κάτω από ήρεμες συνθήκες. Κάτι τέτοιο το Μάρτιο δεν καθίσταται εφικτό αφού είναι μήνας επαναλήψεων ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων όπου το άγχος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειές μας. Επίσης εάν καταθέσουμε μηχανογραφικά το Ιούλιο θα έχουμε επιπλέον χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να σκεφτούμε σοβαρά και να λάβουμε αβίαστα μία ώριμη και συνετή απόφαση έχοντας παράλληλα απαλλαχτεί από το άγχος των εξετάσεων. Συνεπώς είναι αβάσιμο το επιχείρημά σας ότι η επιλογή μας γίνεται μέσα σε μια μέρα κάτω από πίεση χρόνου. Τέλος η επιλογή τον Ιούλιο θα συμβάλλει στη λήψη μιας απόφασης ρεαλιστικής που θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, την βαθμολογία μας, και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας τυφλής επιλογής. Γιατί μπορεί οι επιθυμίες μας να είναι σημαντικές όπως υποστηρίζετε και εσείς, όμως ακόμα πιο σημαντικές είναι οι δυνατότητές μας δεδομένων μάλιστα των δύσκολων συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αναντίρρητα η ελληνική παιδεία μαστίζεται από πολυάριθμα προβλήματα. Κατανοώ ότι από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις όμως κατά την άποψη μου η υποβολή των μηχανογραφικών τον Ιούλιο δεν αποτελεί πρόβλημα.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,
    Σιούλη Χρυσή, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:47 | Αγγελική

    Διαφωνώ με την υποβολή του μηχανογραφικού τον μήνα Μάρτη γιατί αποτελεί πρόσθετο άγχος στον μαθητή, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ήδη το άγχος των εξετάσεων. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τον μαθητή να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του με βάση τις προτιμήσεις του και όχι δεχόμενος πιέσεις από τους γονείς του ή από το περιβάλλον του, θα πρέπει πρώτα να έχει δεχθεί σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό από το σχολείο, ώστε να είναι πληροφορημένος για κάθε επάγγελμα και να γνωρίζει τα δεδομένα της αγοράς στην οποία θα βγει αύριο προς αναζήτηση δουλειάς. Επομένως, πρώτα οφείλει το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιλυθούν πιο ουσιαστικά προβλήματα και στη συνέχεια να επικεντρώσει την προσοχή του σε δευτερεύοντα ζητήματα.
    Όταν ο μαθητής γνωρίζει τους βαθμούς του συμπληρώνει το μηχανογραφικό του έχοντας πλήρη επίγνωση του επιπέδου του και των ικανοτήτων του. Είναι απαλλαγμένος από το άγχος, την κούραση και την πεσιμιστική τάση που τον διακατέχει καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας .Όσον αφορά την πίεση που ασκούν οι γονείς στους μαθητές, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει καταθέτοντας τα μηχανογραφικά είτε τον Μάρτη είτε τον Ιούνιο. Τέλος , ο μήνας Μάρτης αποτελεί την κορύφωση των μαθημάτων και του άγχους, οπότε η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποσπά το μαθητή και τον βάζει σε μια διαδικασία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και χρονοβόρα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:07 | xristos

    ειμαι αντιθετος με την καταθεσητου μηχανογραφικου το μαρτιο γιατι δεν γνωριζει ο υποψηφιος τη βαθμολογια του ωστε να μπορει να δηλωσει τις σχολες προτιμησης του αναλογα με τη βαθμολογια του.Δημιουργειται ανσφαλεια στον υποψηφιο δηλωνοντας σχολες οι οποιες δεν συμβαδιζουν με την αποδοση του.για αυτο λοιπον μηχανογραφικο το ιουλιο ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ τον μαρτιο

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:01 | ΤΑΣΟΣ Π

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΠΡΩΤΟΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ
    ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΣ ΑΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ν ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ 8Α ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ
    ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΓΧΩΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 14:56 | ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ -ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΝΤΙΤΕΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕς ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΟΝΗΜΙΑ ΛΗΞΗΣ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
    ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 14:35 | Κορινα Ιγνατιαδου

    Αξιότιμη Υπουργός,

    ΟΧΙ στην υποβολή των μηχανογραφικών το μήνα Μάρτιο.
    Τα επιχειρήματα που παρατίθενται στο επικείμενο δημοσίευμα σαφώς υπονομεύουν τα πραγματικά συμφέροντα των υποψηφίων. Η διαδικασία υποβολής ενός τόσο σημαντικού εγγράφου σε μία περίοδο κατά την οποία οι μαθητές -ήδη- κατατρύχονται από εξαντλητικό άγχος εξαιτίας της επίτασης των ρυθμών προετοιμασίας για τις εξετάσεις, αναντίρρητα πρόκειται να επιφέρει μόνο επιπτώσεις στη διεξαγωγή μιας συνετής απόφασης. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τη βαθμολογία μας προτού επιλέξουμε το ΜΕΛΛΟΝ μας.
    Το επιχείρημά σας ότι «Ίούνιο η απόφαση γίνεται κάτω από πίεση χρόνου» είναι αβάσιμο, καθώς από το Μάρτιο εώς τον Ιούνιο μεσολαβούν 3 μήνες επιπλεόν χρόνου. Εξάλλου, στην εποχή μας δεν τίθεται μόνο το ζήτημα να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας αλλά να εξασφαλίσουμε το οικονομικό μας μέλλον. Εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα της ανεργίας, γιατί θέλετε να επιτείνεται αυτή την κατάσταση;
    Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, γι’αυτό δεν μπορώ να προβώ σε εκτενέστερη ανάλυση. Θα ήταν συνετό να ασχοληθείτε με την επίλυση κρισιμότερων προβλημάτων. Ο τομέας της παιδείας, μόνο βελτιώσεις οφείλει να δεχτεί όχι περαιτέρω περικοπές.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 14:01 | ΣΤΑΘΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΑΘΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΦΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ….ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ….ΕΠΙΠΛΕΟΝ,ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑΣ,ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ…ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΑΘΗ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 14:01 | maria

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.!!! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΤΙΜΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ. ΕΙΜΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΗΔΗ ΑΧΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΟΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
    ‘ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ'(ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.)

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΧΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:12 | spyridoyla

    Συμφωνώ μαζί σας για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο διότι πρέπει να υπάρχουν συνειδητοποιήμενοι μαθητές με διαμορφωμένη άποψη που ξέρουν τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ

    ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ,ΔΗΛΩΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.
    1.Ο ΜΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.
    2.ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ Κ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ,ΕΠΙΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΙΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΠΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ,ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
    3.ΦΘΑΝΕΙ Μ΄ΑΥΤΟ ΤΟ «ΔΗΛΩΝΟΥΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΑΙ» ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ[ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ]ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΑΝΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
    4.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:57 | ΤΡΥΦΩΝΑΣ

    Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ? ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ..ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ…ΕΚΦΑΖΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ…ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ( ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ )…ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ…

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΛΑΚΗΣ