Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡ

    Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τα Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι τον Μάρτιο μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις θα δημιουργήσει προβλήματα στους υποψηφίους και δεν θα αντιμετωπίσει καμία από τις υπάρχουσες αδυναμίες που επικαλείται το υπουργείο για να μεταβάλει τον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων.
    Η κατάθεση του μηχανογραφικού, συνεπώς η επιλογή από τον υποψήφιο των τμημάτων στα οποία επιθυμεί να φοιτήσει και η ιεράρχηση των επιλογών του δεν είναι μια τυχαία απόφαση, δεν είναι η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου αλλά αποτελεί μια καθοριστική για την πορεία του επιλογή. Συγκεκριμένα
    Ο /η υποψήφιος/σ για να επιλέξει και να δηλώσει μια σχολή πρέπει να γνωρίζει το περιεχόμενο των σπουδών στο τμήμα που πρόκειται να επιλέξει, τα επαγγελματικά δικαιώματα που του παρέχει, τις δυνατότητες εξέλιξης, τα αντίστοιχα τμήματα σε άλλα ΑΕΙ – ΤΕΙ αν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για μετεγγραφή, τις συνθήκες φοίτησης. Για να πληροφορηθεί για όλα αυτά αλλά και για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα σχετικό με την επιλογή του πρέπει να έχει χρόνο να αναζητήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο, να επικοινωνήσει με τις σχολές και τα τμήματα, συχνά να μεταβεί και ο ίδιος στη σχολή που επιθυμεί για να μάθει για τις συνθήκες φοίτησης, τα μαθήματα, τα χαρακτηριστικά κάθε πανεπιστημίου. Αυτά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάρτιο, σε χρονική περίοδο πριν από το τέλος των εξετάσεων,
    Όλοι γνωρίζουν ότι το Μάρτιο μήνα οι υποψήφιοι βρίσκονται στην πιο σημαντική φάση της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, διαβάζουν εντατικά, κάνουν επαναλήψεις, προετοιμάζονται για ένα διαγωνισμό σημαντικό σε κάθε περίπτωση. Θα δημιουργήσει , συνεπώς, σύγχυση στις επιλογές τους και θα δυσκολίες στην προετοιμασία τους το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι αναγκασμένοι να αναζητούν πληροφορίες για σχολές και τμήματα, για επαγγελματικά δικαιώματα, για τις συνθήκες φοίτησης (πόλεις, πιθανό κόστος φοίτησης ) για τις εναλλακτικές επιλογές τους πέρα από τις πρώτες προτιμήσεις τους.
    Άλλωστε, οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν απλά και μόνο μια σχολή, ούτε ένα κύκλο σπουδών , επιλέγουν συγκεκριμένο τμήμα , σε συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και παράλληλα ένα τόπο για τις σπουδές τους. Η επιλογή τους είναι καθοριστική και δεν αλλάζει εύκολα παρεκτός και αν ο υποψήφιος δηλώσει και πάλι την επόμενη χρονιά συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα αυτή, ελάχιστοι στις σημερινές συνθήκες μπορούν να « χάνουν» μια σχολική χρονιά εξαιτίας μιας βεβιασμένης επιλογής.
    Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή ως προς τον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να μπορούν να επιλέξουν τη σχολή και το τμήμα αφού πρώτα ενημερωθούν για όλα αυτά που συνδέονται με την επιλογή τους , αφού πρώτα αναζητήσουν κάθε σχετική πληροφορία και σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.
    Αν το υπουργείο θέλει να εξοικονομήσει πόρους και να αποφύγει τις πολυμελείς επιτροπές συγκέντρωσης των δικαιολογητικών , ας αλλάξει τον τρόπο συγκέντρωσης και κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Ιούλιο μήνα και παράλληλα ας προσφέρει ενημέρωση στους γονείς και στους μαθητές ενημέρωση μέσα από τις δομές που το ίδιο έχει θεσπίσει (ΓΡΑΣΕΠ,ΚΕΣΥΠ) .

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:56 | Δημήτρης Π.

    Θεωρώ οτι η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο δεν προσφέρει κάτι στους μαθητές, απεναντίας προσθέτει στο υπουργείο πρόσθετο φόρτο στο κρίσιμο διάστημα που έχει να διεκπεραιώσει άλλες εργασίες (αποτελέσματα εισαγωγικών, αιτήσεις αναπληρωτών/ωρομισθίων, αποσπάσεις, διορισμούς κλπ).
    Οι μαθητές δεν κερδίζουν ουσιαστικά κάτι με το να καταθέσουν το μηχανογραφικό τον Ιούλιο μιας και δεν υπάρχει όριο στις δηλώσεις σχολών.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:53 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    6.12.10

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΜΗ ΚΑΙΡΙΟ ΚΑΙ «ΑΝΟΗΤΟ»!!
    -ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ 19ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 1967,
    -ΥΠΟΒΑΛΛΑΜΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ & ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ (ΑΠ’ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ)
    -ΔΩΣΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ» 1 ΜΕ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ,
    -31 ΟΚΤΩΒΡΗ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    -ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΗ!!!!
    -ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ 25η ΣΧΟΛΗ(!!!) ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ)
    -ΕΝΙΑΙΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ
    -ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟ 1968-69

    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΠΗΚΑ «ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ»
    ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ ΚΤΛ

    ΑΣΧΕΤΟ ΑΝ ΕΓΙΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Η ΟΧΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕς ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΝ….
    ΟΧΙ «ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ΣΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ», ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΘΑ’ ΝΑΙ ΑΝΕΡΓΑ,
    ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
    ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» ΤΟΥΣ
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ….
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΑΙΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ….

    35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕ Β΄& Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ,
    ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ,
    ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ,
    Ε, ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΚΑΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ.

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ:………..
    ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ, ΕΓΡΑΨΕ:
    <<"ΑΕΡΑ ΔΕΡΡΕΙΣ" ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΛΕΣ "ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ" ΚΑΙ ΑΓΝΟΕΙΣ "ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ"

    ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ, ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ;;;;;;;;;;;;;;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:34 | ΑΣΠΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!!

    ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ Ν ΔΙΑΘΕΤΩ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΤΕΛΙΚΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ …ΘΕΛΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΩ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΩ…ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΠΟΤΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 4ΜΗΝΕΣ…ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΙΟ «ΚΑΘΑΡΑ» ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΝΩ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ……!!!!!!!!!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:30 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.Ο ΣΩΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ,ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ(ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΝΟ ΣΤΙΣ 2 ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΙΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ!!!)ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ.ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΙ ΚΑΛΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ…
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ,ΩΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΕΣ.ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ,ΩΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:30 | Ιουλιανός Νότος

    Έκανα και ένα προηγούμενο σχόλιο αλλά κατακρίθηκε από μεγάλο πλήθος ατόμων (36 κατά και 1 υπέρ). Αυτό και μόνο δείχνει ότι μερικοί δεν θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση ή απλά δεν διαβάζουν τα προαναφερθέντα ή δεν θέλουν να διαβάζουν ή το κάνουν εσκεμένα. Προφανώς το σχόλιό μου κατακρίθηκε και από αυτούς που θέλουν να μετατεθεί η ημερομηνία το Μάρτιο και από αυτούς που δεν θέλουν αλλαγή και αυτό γιατί προφανώς κανείς τους δεν διάβασε το σχόλιο, αλλά πήγε να κάνει κατευθείαν (φανερώς επιρεασμένοι από το facebook) dis-like.

    Αυτό γιατί το σχόλιό μου αφορούσε την απλούστευση της διαδικασίας – να γίνει ηλεκτρονικά και με καταλληκτική ημερομηνία μετά τις εξετάσεις. Σε αυτή τη περίπτωση ο καθένας θα επέλεγε πότε να συμπληρώνει το μηχανογραφικό του (είτε πριν και θα έπαυε να ασχολείται, είτε μετά και δεν θα το είχες άγχος για τις περίοδο των εξετάσεων)

    Προφανώς το θέμα κατάθεσης των μηχανογραφικών το μήνα Μάρτιο, γίνεται ώστε η επεξεργασία τους από το υπουργίο να τελειώσει νωρήτερα. Πως μπορούν να περιμένουν μερικοί ότι αν τα μηχανογραφικά κατατίθενται τον Ιούνιο – Ιουλιο αυτά θα έχουν επεξεργαστεί αρκετά σύντομα και μαζί με τα αποτελέσματα και τις βάσεις η όλη διαδικασία να έχει τελειώσει πριν τον Οκτώμβρη?

    Οπότε το αρχικό μου σχόλιο ήταν, για να διευκολυνθούν ΟΛΟΙ, αλλά και για να επιταχυθούν και οι χρόνοι επεξεργασίας, η διαδικασία κατάθεσης να γίνει ηλεκτρονικά. Γιατί αν γίνει ηλεκτρονικά δεν θα έχει και πολύ σημασία ο χρόνος κατάθεσης και επίσης θα είναι και οινονομικότερη. Σκεφτείτε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσες υπερωρίες πληρώνονται, από τους φορολογούμενους, για να γίνει η επεξεργασία των μηχανογραφικών και μόνο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:25 | marina

    Σαφως και ειμαι κατα της καταθεσης των μηχανογραφικων τον Μαρτιο.Ως μαθητρια της γ’ λυκειου,αν και εχω επιλεξει κατευθυνση δεν ειμαι ακομα 100% σιγουρη για τη σχολη στην οποια θα ηθελα να περασω και πιστευω πως κατι τετοιο θα με οδηγησει(οχι μονο εμενα αλλα και πολλα παιδια που βρισκονται στην ιδια θεση με μενα)στο γεγονος να λαβω βιαστικες αποφασεις που θα με οδηγησουν σε λανθασμενες επιλογες.Επιπλεον,ειναι δυνατον για μια φορα να μας καταλαβετε? Δεν φτανει που το ισχυον συστημα των πανελλαδικων εξετασεων δημιουργει τεραστιο αγχος στους μαθητες, θελετε να τους προσθεσετε επιπλεον βαρος και πιεση την περιοδο που βρισκονται στην τελικη ευθεια για τις εξετασεις?Ελπιζω τελικα να παρετε την σωστη αποφαση…:Μηχανογραφικα τον ΙΟΥΛΙΟ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:23 | iliàs charlafti

    iremia paidia k kyriws iremia goneis afiste ta paidia isixa k mi metaferete to diko sas agxos panw tous. diavasa to sxolio tis kwnstantinas p. «pou na xoume k afto sto myalo mas?» pio akrivws tha eprepe na exeis kalo mou koritsi sto myalo sou an oxi to stoxo sou, to pou theleis na se deis na pigaineis? xwris orama, xwris na fantazesai ton eafto sou na kanei afto pou thes, pws tha exeis dynami k epimoni otan ta pragmata tha einai eksantlitika k dyskola? an den afierwsete xrono na skefteite pou thelete na pate sto epomeno vima, tote pros ti o kopos? kalytera na to afisete gia argotera pou tha exete wrimotita na deite pws prin palepsoume, kalo einai na kseroume gia poio pragma palevoume…aftonoito? xxx k kali epityxia!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:22 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

    Αφού διάβασα πολλά σχόλια και πολλοί απο τους μαθητές θεωρούν ότι το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται μετά την ανακοίνωση των βαθμών (διάβασα απίστευτες δικαιολογίες) τότε έχω να προτείνω άλλη λύση που συμφέρει όλους. Να κατατίθενται τα μηχανογραφικά τον Σεπτέμβριο που θα έχουν ανοίξει τα σχολεία (έτσι δεν θα έχει επιπλέον έξοδα το υπουργείο), οι μαθητές θα έχουν όλο τον χρόνο να μελετήσουν τις σχολές και τι τους αρέσει να κάνουν στην ζωή τους (αφού τον Μάρτιο δεν έχουν αποκρυσταλλώσει άποψη για τις σχολές και θα τους φάει πολύ χρόνο απο το διάβασμα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού).

    ΥΓ. Πού πάτε να μπείτε στο Πανεπιστήμιο με τόσα ορθογραφικά λάθη. Εδώ δεν μπορείτε να γράψετε σωστά απλές προτάσεις και μετά θέλετε να δώσετε Πανελλήνιες. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους και οι περισσότεροι το ξέρετε.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:17 | kwstas

    δεν παν να λέτε κολλημένοι <> του ΣΕΠ!όλα τα επιχειρήματά σας είναι άκαιρα και άκυρα.και παρτε το χαμπάρι….το μάθημα του ΣΕΠ ειναι το πιο άχρηστο…είναι ένας μύθος…Πέστε μου ποιά ικανότατη Κασσάνδρα θα μπορεί να προφητεψει την μορφή της αγοράς εργασίας που θα διαμορφωθεί οταν θα βγουμε απο το πανεπιστημιο ,δηλαδή μετά απο 8+ χρόνια???και τέλος πάντων καλά έχετε βολευτεί κύριοι κομλεξάκιδες…οι μαθητές-έρμαιο των σχεδίων του Υπουργείου μας τι να πουν??και επιτέλους εξηγήστε μου τι δουλειά έχετε να σχολιάζετε εδω?για σας ανοιξε ο Υφυπουργος την διαβούλευση?ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ?αντε και τους γονείς τους…ελπιζω,δύστυχοι,να μην βρεθείτε ποτε στην θέση των γονέων που κυριολεκτικά επενδύουν για το μελλον των παιδιών τους…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:16 | διονυσης

    προσωπικ πστευω οτι θα ειναι λαθος η τοποθετηση ημερομηνιας δημιουργιασ μηχανογραφικου τον μαρτιο.και αυτο διοτι θα χαθει πολυτιμος(για τους μαθητες)χρονος αυτην την περιοδο,επιπλεον αφου καταθεσει μηχανογραφικο ο μαθητησ θα ηρεμησει η θα αγχωθει με αποτελεσμα να μην εχει το βαλτιστο δυνατο αποτελεσμα στις εξετασεις……..επιπλεον ο μαθητης θα κανει καλυτερη καταθεση μηχανογραφικου ξεροντασ τα μορια του..καλυτερη με την εννοια οτι θα κανει καλυτερεσ επιλογεσ για τισ σχολες που θελει……ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ….

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:13 | ΕΦΗ

    θεωρώ ως εκπαιδευτικός ότι είναι πρέπον τα μηχανογραφικά να μείνουν ως έχουν, και να τα συγκέντρώνουν , με τα ίδια χρήματα , όσοι μπαινουν στις επιτροπές εξετάσεων, οι κολλητοί του κάθε προισταμένου δηλαδή, έτσι και οικονομία στο κράτος θα γίνεται και δεν θα φορτώνονται με άγχος οι μαθητές μέσα στη σχολική χρονιά.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:13 | PANAGIWTIS

    Πιστευω πωσ δεν θα επρεπε να μας απασχολει το θεμα του μηχανογραφικου κατα την διαρκεια της επαναληψης των μαθηματων.H καταθεση του μηχανογραφικου μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων ειναι η πλεον καταλληλη διοτι, ο καθε διαγωνιζομενος ξερει την βαθμολογια του και δεν στοχευει σε Τμηματα που δεν εχει ελπιδες να περασει ,οπως ταυτοχρονα αποκλειει και Τμηματα που δεν τον ενδιαφερουν. Οι βασεις των προηγουμενων ετων και οι μοναδες που συγκεντρωνει ο υποψηφιος ειναι βασικα κριτηρια επιλογης των Τμηματων,και εχουν το μικροτερο ρισκο για την επιτυχια των υποψηφιων.ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ της απόψης συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Μάρτιο.Το μετρό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να υλοποιηθεί απο την επόμενη χρονια, για την νεα ΄πρώτη λυκείου, τα οποία πλέον θα διαγωνιστούν στην διαδικασία των παννεληνίων με διαφορετικό τροπο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:12 | Κων/νος

    Κατα την γνωμη μου η προταση δεν ειναι απο τις καλυτερες διοτι τουλαχιστον πριν γνωριζαμε περιπου σε τι επιπεδο βρισκομασταν και τι σχολες θα δηλωσουμε.Επισεις λογο του οτι ολοι οι μαθητες θα δηλωσουν απο την ανωτερη μεχρι και την κατωτερη σχολη γιατι δεν θα γνωριζει τα μορια που εχει γραψει θα ανεβουν οι βασεις.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:04 | Γιωργος

    Είμαι γονιός και διαφωνώ απόλυτα με την κατάθεση μηχανογραφικού πριν από τις πανελλαδικές. Κατάθεση τόσο νωρίς χωρίς να ξέρει ο υποψήφιος τι έγραψε (κάτι που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες) απλώς λειτουργει υπέρ όσων στοχεύουν αποκλειστικά σε συγκεκριμένες σχολές. Αυτοί όμως, αν δεν πετύχουν στη σχολή που θέλουν σε ελληνικά ΑΕΙ, θα φύγουν έξω ή θα βρούν άλλους τρόπους. Η μεγάλη πλειοψηφία που δέχεται και άλλες εναλλακτικές, χρειάζεται να ξέρει τα μόρια που συγκέντρωσε για να μπορέσει να υποβάλει μηχανογραφικό.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:02 | Θεολόγης

    Είμαι γονέας μαθητή της Γ΄Λυκείου.Θεωρώ μεγάλο λόθος την κατάθεση του Μηχανογραφικού το Μάρτιο.Κατ΄αρχάς οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα στην επιλογή των σχολών. Ούτε και στα πεδία,καθώς αυτό θα εξαρτηθει κατά πολύ από τις επιδόσσεις τους στα μαθήματα βαρύτητας( μπορούν να δηλώνουν σχολές από το 1ο πεδίο και 5ο, το 2ο και 4ο κ.λ.π).Την περίοδο εκείνη δεν θα έχουν ούτε το χρόνο ούτε την ηρεμία να σκεφτούν, αφού η προσοχή τους θα πρέπει να είναι στραμμένη στις εξετάσεις.Εξάλλου δεν έπρεπε αυτό να το γνωρίζουν πολύ πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά;Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι παρατηρείται συνωστισμόςστα σχολεία, στη διάρκεια της κατάθεσης , ουδέποτε ως γονείς αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα.Δεν καταλαβαίνουμε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτό. Μήπως την εξοικονόμηση λίγων ευρώ; Αλήθεια πόσο τιμάται η αγωνία και το άγχος των παιδιλων μας;Κατά τα άλλα πρώτα ο μαθητής!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:54 | Κωνσταντινα Π.

    Δεν καταλαβαινω καν γιατι εχει δημιουργηθει αυτο το θεμα και γιατι το συζηταμε ακομα! Ως μαθητρια της Γ λυκειου θεωρω η καταθεση των μηχανογραφικων απο τον Μαρτιο δεν θα εχει κανενα θετικο αποτελεσμα! Αντιθετα 1)δημιουργει περισσοτερο αγχος στα παιδια, αφου εκτος απο το διαβασμα θα πρεπει να εχουμε και αυτο στο μυαλο μας 2)θα καταθεσουμε επιπολαια το μηχανογραφικο αφου με τοσα μαθηματα δεν θα εχουμε χρονο να το σκεφτουμε και να το ψαξουμε και 3) αφου δεν θα ξερουμε τα μορια υπαρχει κινδυνος οι περισσοτεροι απο εμας να μεινουμε εξω απο τα πανεπιστημια!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:46 | Nikolas

    Κατ’αρχην,δεν παίζει κανένα ρόλο πότε και πώς θα κατατεθόυν τα μηχανογραφικά(φτάνει για αυτή την χώρα τόση εικονική παπαγαλέια)….Ουσία….ποια είναι η ουσία?Σύμερα,η Ελλάδα χρειάζεται δυναμηκούς και τολμιρούς ανθρώπους(επιχειρηματιες και οχι «φυτα» στα γραφεία του δημοσίου και οχι μόνο)…..

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:37 | Βαρβάρα Ζαντραβέλη

    Είμαι εκπαιδευτικός με εικοσάχρονη προυπηρεσία στο δημόσιο σχολείο ,μητέρα φοιτητή με το υπάρχον σύστημα και μητέρα μαθητή Τρίτης Λυκείου. Οπως καταλαβαίνετε έχω βιώσει διαφορετικά συστήματα εισαγωγής και έχω ζήσει από κοντά το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων μαθητών μου μέσα στην τάξη αλλά και των παιδιών μου σε ένα αδυσώπητο σύστημα εισαγωγής που δεν αφήνει το παιδί να ανασάνει αλλά αντίθετα το έχει τοποθετήσει σε μια αδιάκοπη κούρσα προετοιμασόας, που για ένα μαθητή με υψηλούς στόχους πρέπει να ξεκινήσει από το Γυμνάσιο .Και δεν έφταναν όλα τα στραβά και ανάποδα «της παρεχόμενης παιδείας» ,έρχεται το Υπουργείο μας να εξαγγείλει αλλαγή του τρόπου υποβολής των μηνανογραφικών ,άκουσον -άκουσον !!!Πότε; Λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις και ενώ ετοιμάζεται έτσι και αλλιώς για συνολικές αλλαγές εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση .Πρός τί όλα αυτά ;Γιατί για άλλη μια φορά θέλει να προβεί σε αποσπασματική και όχι μελετημένη ενέργεια χωρίς να λάβει υπ’οψιν ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ,ΓΟΝΕΙΣ;Τα επιχειρήματα που τίθενται στο κείμενο της διαβούλευσης καταρρίπτονται όλα εύκολα καθώς αυτό που βασικά επικαλείται η αλλαγή είναι, η διευκόλυνση μαθητών και εκπαιδευτικών .Μπορείτε να φανταστείτε τους μαθητές 2 μήνες πριν τις εξετάσεις και ενώ ψυχολογικά είναι τόσο πιεσμένοι από τα άγχη των επαναλήψεων να παρατούν την προετοιμασία και να ασχολούνται με τα μηχανογραφικά ;Αυτό φαντάζει διευκόλυνση ή μήπως καταστροφή;Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι ότι θα στραφούν στα γραφεία Προσανατολισμού εκείνο το διάστημα .Θα περιμένουν τον Μαρτιο πριν τις εξετάσεις να το κάνουν αυτό;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΕΣΥΠ ΚΑΙ ΟΙ υπεύθυνοι του επαγγελματικού προσανατολισμού ολόκληρη την Γ’Γυμνασίου και Α’Λυκείου όταν το μάθημα είναι μέρος του ωρολογίου προγράμματος των μαθητών ;ΤΟΤΕ ίσως θα ήταν καλύτερα να γίνονταν η ενημέρωση των μαθητών και θα ήταν πιο αποτελεσματική .Κια τέλος το άλλο επιχείρημα ότι το Μάρτιο οι μαθητές θα δηλώσουν με γνώμονα τί θέλουν και όχι τί μπορούν, εύκολα καταρρίπτεται αν σκεφτεί κανείς το άλλο κρίσιμο ερώτημα που αφορά τους μαθητές που αμφιταλαντεύονται ,έχουν επιλέξει επιπλέον μαθήματα και μπορούν να δηλώσουν 2 διαφορετικά πεδία .Πώς θα ξέρουν οι μαθητές αυτοί ποιά θα είναι η επίδοση τους εκ των προτέρων;
    Για όλα αυτά και για άλλα ακόμη σας παρακαλούμε ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ !!!ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:32 | Σάββας

    Η πρόταση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
    Σε μια εποχή που η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και η επαγγελματική ενασχόληση δεν συσχετίζεται υποχρεωτικά ευθύγραμμα με το πεδίο σπουδών, καλό είναι να διαμορφωθεί μια υγιής κουλτούρα, η οποία οδηγεί σε σπουδές που ικανοποιούν την κλίση και τις επιθυμίες.
    Ιδανικά, σε μέλλοντα χρόνο, θα μπορούσε να τεθεί μια απόκλιση, πχ 5%, η οποία θα πριμοδοτούσε την σειρά δήλωσης σε σχέση με τα επιτυγχανόμενα μόρια. Πχ προτιμάται ο υποψήφιος με 95 μόρια, από τον υποψήφιο με 100 μόρια, αν ο πρώτος έχει θέσει την συγκεκριμένη σχολή σε υψηλότερη προτεραιότητα από τον δεύτερο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:18 | Γιάννης Α.

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Το ζήτημα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού το μήνα Μάρτιο, ΔΕΝ εξυπηρετεί τους μαθητές. Σαφώς και αποτελεί ένα πολύ καλό στατιστικό στοιχείο για την τάση που ΘΑ επικρατήσει κατά τις επερχόμενες εξετάσεις, όμως, εύκολα μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές σε λάθη. Και επειδή ο Μάρτιος είναι μια έντονη περίοδος για τους μαθητές, στην τελική ευθεία προ των εξετάσεων, τα αποτελέσματα θα είναι παράξενα! Πχ, άνοδος βάσεων σε απίθανες σχολές, ή σχολές με ελάχιστη προτίμηση, ή οτιδήποτε.
    Ας αφήσετε, λοιπόν, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Είναι κάτι που δεν επηρεάζει.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:17 | ΒΙΒΗ K

    προσωπικη μου γνωμη ειναι το μηχανογραφικο να γινει τον Ιουλιο γιατι πρωτον εχουμε ακομα σχολεια κ φροντηστιρια κ δεν θα εχουμε τον χρονο να σκεφτουμε κ αφτο……. δευτερον θα πρεπει να χασουμε διδακτικες ωρες κ ετσι θα μεινουμε πισω στην επαναληψη τις υλης των μα8ηματων…επισης εκεινη την χρονικη περιοδο θα εχουμε την εκδρομη της πενταημερης..παει μια βδομαδα εκει κ αλλο ποσο θα θελουμε για τα μηχανογραφικα….μετα μπαινουμε στην τελικη ευθεια για τις πανελλαδικες …..απλα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ…καλυτερα τον ιουλιο που δεν εχουμε τπτ…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:17 | Κώστας

    Έδωσα πανελλήνιες το 1992 συμπληρώνοντας μηχανογραφικό τον Μάρτιο. Κανένα άγχος δεν είχα και βρήκα και 5,6 ωρίτσες να αφιερώσω στην διαδικασία, ανεπηρέαστος από τους βαθμούς μου και δηλώνοντας σχεδόν 50 σχολές με την σειρά της αρεσκείας μου. Μάλιστα μπορώ να πω ότι μετά από αυτήν την διαδικάσια μου άνοιξε και η όρεξη και διάβαζα με μεγαλύτερο ζήλο. Τελικά πέρασα στην 1η προτίμηση μου (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΘ). Καλή επιτυχία και προπάντων ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:17 | ANDREAS

    ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΠΟΙΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ!!!!ΑΥΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!!ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΟΜΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ »’ΟΧΙ»’ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!Ο ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 8Α ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ!!!ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΕ Η ΖΟΗ ΜΑΣ!!!ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ!ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:15 | Άλκης

    ΔΙΑΦΟΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ.ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΑΘΗΤΩΝ ΜΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΞΤΡΑ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!ΕΞΑΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ,ΑΛΚΗΣ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:08 | ΚΩΣΤΑΣ

    Ίσως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για το πότε και που θα γίνει το μηχανογραφικό. Ίσως θα έπρεπε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα των Λυκείων. Δυστυχώς για μια ακόμη φόρα κάνουμε ένα ολέθριο λάθος.
    Δεν είναι μεταρρύθμιση η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , μεταρρύθμιση είναι κάθε καινούργια ιδέα που λειτουργεί για το καλό της παιδείας και των παιδιών μας. Φυσικά ανέξοδη μεταρρύθμιση μόνο στα λόγια μπορεί να γίνει. Αν λοιπόν κυρία θέλετε να κάνετε κάτι ζητήστε χρήματα για τα σχολεία….
    Και τότε ελάτε να συζητήσουμε για αίθουσες , για εξοπλισμό ,για αμφιθέατρα, για γυμναστήρια..και για βιβλία…και..και.. ίσως κάτι ξεχνώ .
    Διαφορετικά χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν νομίζω πως μας δουλεύουν
    και άδικα σκεφτόμαστε , πως τάχα μπορούμε να βρούμε λύσεις στα αδιέξοδα της παιδείας..

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:02 | Ειρήνη7

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πολυπλοκοποιούμε τόοοοοσο πολύ πράγματα σαν και αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε χρησιμοποιείται η απλή λογική σε ένα θέμα καθαρά απλής λογικής.
    1. Πώς δικαιολογείται από τους υπεύθυνους του Υπουργείου η απίστευτα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης τόσο σημαντικής για τα ΠΑΙΔΙΑ; Hello, Δεκέμβρης είναι. Και συζητάμε ακόμα για κάτι που το Υπουργείο θέλει να κάνει σε μόλις 4 μήνες;
    2. Πώς δικαιολογείται από τους υπεύθυνους του Υπουργείου το γεγονός ότι θα κινδυνεύσουν χιλιάδες υποψήφιοι να χάσουν τις σχολές της προτίμησής τους από τη στιγμή που δεν μπορούν να κάνουν ακριβή πρόβλεψη;
    3. Τι θα πουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου σε ένα παιδί που μπορεί να δηλώσει ανάμεσα – π.χ.- στο 2ο, 3ο και 4ο πεδίο και αναγκάζεται να δηλώσει το Μάρτιο 2 από αυτά και βλέπει στο τέλος ότι στο πεδίο που άφησε απ’έξω βγάζει περισσότερα μόρια;
    4. Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ της πρόβλεψης (από το Μάρτιο) και εναντίον της ασφαλούς επιλογής (τον Ιούλιο);
    Αν χρειάζεται να γίνουν περικοπές στην εκπαίδευση (και γι’ αυτό προτείνεται η κατάθεση μηχανογραφικών το Μάρτιο), ας σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει από κάπου αλλού να κόψετε. Ούτως ή άλλως πρέπει να είμαστε στις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις επενδύσεις στην εκπαίδευση. Έλεος. Με το μέλλον των παιδιών θα παίξουμε;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:56 | ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΕΒΑΚΗ

    Κυρία Υπουργέ,
    Άν θέλετε να σχηματίσετε μια γνώμη , παρακαλώ επεξεργαστείτε τα σχόλια των πιό αρμόδιων για το θέμα αυτή την στιγμή,που δεν είναι άλλοι από τους υποψήφιους.Αυτά τα ταλαιπωρημένα παιδιά,είναι και τα πιο αρμόδια να μιλήσουν.Θα δείτε ότι σε μεγάλη πλειοψηφία διαφωνούν.
    ΄Αν θέλετε να κάνετε κάτι για την Παιδεία ,ξεκινήστε από αλλού.Σαν μητέρα δυό παιδιών(μίας φοιτήτριας και ενός μαθητή β΄Λυκείου)έχω να σας πώ ότι βαρέθηκα να πληρώνω για την Παιδεία.Από το Δημοτικό ακόμα Αγγλικά, Γερμανικά,Πληροφορική και μετά φροντιστήρια για το Πανεπιστήμιο.΄Ολα αυτά που τα διδάσκονται στα σχολεία τους, αλλά προφανώς δεν αρκεί αυτό.
    Ευχαριστώ
    Κατερίνα Λεβάκη

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:50 | Μαρία Σκαμπαρδώνη

    Οχι τον Μαρτιο, τα παιδιά είναι ήδη στρεσσαρισμένα και κουρασμένα.Αυτά που ξέρουν τι θέλουν δεν χρειάζονται χρόνο να δηλώσουν.
    Αρχίστε την εκπαιδευτική μεταρύθμιση βάζοντες τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν στα αλήθεια , κι όχι να μας δουλεύουν , όπως κάνουν τόσες 10ετίες, κλείστε Πανεπιστήμια, επιδοτίστε την τεχνολογική εκπαίδευση, κάντε καλοκαιρινά σχολεία, καταργήστε τα φροντιστήρια που μας ρουφάνε το αίμα.Οι μισοι καθηγητές στο λύκειο της κόρης μου κάνουν ιδιαίτερα και οι άλλοι μισοί βαριούντε διότι τα παιδιά προχωρούν στο φροντιστήριο,Κάντε σοβαρή ενισχυτική διδασκαλία, Ελεος πιά!
    Κυρία Διαμαντοπούλου βαρέθηκα τα σημειώματα που έρχονται σπίτι να με ενημερώσουν ότι γιά κάποιο λόγο πάλι τα παιδιά δεν θα έχουν σχολείο.
    Από εσάς περιμένω ριζικές αλλάγες και όχι λεπτομέρειες!
    Εχω εμπιστοσύνη ότι θα τολμήσετε…….

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:35 | Ζωή Ε.

    Kαλά αυτό δεν είναι το Υπουργείο που λέει ότι πρέπει η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια να αποσυνδεθεί από τα Λύκεια και διακηρύσσει ότι ετοιμάζεται να το εφαρμόσει σε τρία χρόνια? Και μέχρι τότε δηλαδή θα κάνουν οι μαθητές μηχανογραφικά ΠΡΙΝ καν πάρουν απολυτήριο? Κάποιοι χρειάζονται ψυχίατρο?

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:32 | Χάρης

    Προσωπικά συμφωνώ με την λογική της πρότασης του Υπουργείου και μάλιστα πιστεύω ότι πρέπει και να περιοριστεί ο αριθμός των σχολών. Προσωπικά άλλωστε πρόλαβα το προηγούμενο καθεστώς όπου συμπληρώναμε μηχανογραφικά την άνοιξη και μάλιστα με ελάχιστες μέρες περιθώριο. Ήδη από την Β λυκείου είχαμε πάνω κάτω διαλέξει που σκοπεύαμε.

    Δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Ήδη οι μαθητές έχουν διαλέξει τι περίπου θέλουν για την συνέχεια, έχουν διαλέξει μαθήματα επιλογής τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τις επιλογές τους. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την λογική «ας περάσω κάπου και όπου να ‘ναι». Άλλωστε δεν οδηγεί πουθενά…μάλλον οδηγεί σε μέτριους άνεργους πτυχιούχους ή ανθρώπους που αφού ταλαιπωρήθηκαν απλά τα παράτησαν. Αν κάποιος μαθητής θέλει απλά να περάσει κάπου και δεν έχει αποφασίσει τι θέλει από την ζωή του ε, ας μπει στην διαδικασία μια ώρα πριν. Καλύτερα από το να αποφασίζει για το μέλλον του στις παραλίες.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:31 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Αγαπητέ κ Υπουργέ
    Ανοίκω στη γενιά όπου τα μηχανογραφικά υποβάλοταν πριν από τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Θυμάμαι ακόμα και τώρα 25 έτη μετά το άγχος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξετάσεων σχετικά με το τι είχα δηλώσει. Σχετικά με το ερώτημα θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
    1) Η επιλογή κατεύθυνσης στο Λύκειο είναι και μια αδρή επιλογή Πανεπιστημιακής ενασχόλησης.
    2)Ο σκοπός της διαδικασίας δεν πρέπει να είναι να γίνεις γενικά και αόριστα φοιτητής αλλά να αποκτήσεις τη γνώση σε κάτι που θα σου αρέσει να ασκείς με μεράκι και με όλη σου την ψυχή για την υπόλοιπη ζωή σου.
    3)Ο μαθητής που αξίζει να γίνει φοιτητής την ώρα που παραδίδει την κόλλα ξέρει που κυμαίνονται οι επιδόσεις του.
    4)Είναι κατανοητό ότι με το άγχος των εξετάσεων λάθη και υπερβολές στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνονται με αποτέλεσμα να αποκλείονται από θέσεις μαθητές που θα διέπρεπαν στο χώρο επειδή καταλαμβάνονται οι θέσεις τους από κάποιους που δεν ενδιαφέρονται για το αντικείμενο αλλά επιθυμούν να γίνουν φοιτητές καιπέτυχαν παρόμοιες επιδόσεις.
    Για όλα αυτά θα προτιμούσα η δήλωση του μηχανογραφικού να γίνει μια εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων οπότε τα παιδιά και οι γονείς τους (χωρίς να ξέρουν τις τελικές επιδόσεις) έχοντας απαλλαγεί από την πίεση της εξεταστικής διαδικασίας να καθίσουν και να αποφασίσουν σε ποιο αντικείμενο θα ήταν πιο παραγωγικοί, επιτυχημένοι και το πιο σημαντικό ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ στην υπόλοιπη ζωή τους

  • Η τεκμηρίωση του υπουργείου είναι ΣΩΣΤΗ και η απόφασή του για Μηχανογραφικά το Μάρτιο έχει επικροτηθεί και από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (ΕΠΕ), η οποία έχει προτείνει μάλιστα και λογισμικό (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=420) για την έκδοση και ανακοίνωση των βάσεων ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των εξετάσεων, τον Ιούλιο και όχι τον Σεπτέμβριο, πρακτική που μέχρι ταλαιπωρεί ψυχολογικά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν να «σπεκουλάρουν» πάνω στις βάσεις, να πουλάνε «ειδήσεις», να νοικιάζουν και να πουλούν εκβιαστικά διαμερίσματα σε φοιτητές που τρέχουν την τελευταία στιγμή για να βολευτούν, κλπ.

    Πολλές μητέρες μιλάνε στη διαβούλευση αυτή για το άγχος των μαθητών τον Μάρτιο.. Δεν αναλογίζονται όμως το άγχος των καλοκαιρινών μηνών που δεν θα ξέρουν αν και πού θα περάσουν τα παιδιά τους και δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν κατάλληλα τη ζωή τους για τον επόμενο χρόνο, παρά μόνο «ασθμαίνοντας» την τελευταία στιγμή;;..

    Και πολλοί μαθητές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι, πριν γράψουν, δεν ξέρουν σε τι σχολές μπορούν να περάσουν, ώστε να τις δηλώσουν κατάλληλα. Ας σταματήσει πια αυτός ο παραλογισμός!.. Δηλώστε όσες σχολές θέλετε, με τη σειρά που θέλετε, είναι πολύ απλό!.. Δηλώστε 1η την ιατρική αν θέλετε και μη σας απασχολεί αν η πιθανότητα να περάσετε σ’ αυτή είναι 0,00001! Αν δεν γράψετε καλά, θα περάσετε στην 101η επιλογή σας. Και;; Είναι κακό αυτό; Δεν κερδίζετε ΤΙΠΟΤΑ με το να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό νωρίτερα. Ίσα-ίσα, με τον τρόπο αυτό, δηλώνετε τις σχολές όχι με ..πολύπλοκες στρατηγικές, αλλά με τον πολύ απλό κανόνα: «Δηλώνω πρώτες αυτές που θέλω περισσότερο». Έτσι, και η επιλογή σας θα είναι πιο γρήγορη και χωρίς να σας φορτώνει με άγχος! Και φυσικά, μπορείτε να αρχίζετε τη σκέψη και την ιεράρχηση των σχολών από ΤΩΡΑ και να μη περιμένετε τον Μάρτιο, τη τελευταία στιγμή, κατά το «Ελληνικό έθιμο»..

    Ελπίζω το υπουργείο να μην ταλαντευθεί από τις διάφορες ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες, αλλά να μείνει σταθερό στην ΣΩΣΤΗ (αυτή τη φορά τουλάχιστον :-) ) απόφασή του. Επιπλέον, ελπίζω ότι για πρώτη φορά φέτος, οι βάσεις θα ανακοινωθούν μαζί με τις βαθμολογίες, τον Ιούλιο, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.


    Φώτης Κ. Λιοτόπουλος
    Σύμβουλος-καθηγητής (ΣΕΠ) Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ)
    (πρώην Γ.Γ. Δ.Σ. Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ))

    ΥΓ: http://liotopoulos.blogspot.com/2005/10/blog-post_113037053687182451.html, («Γιατί αργούν τα αποτελέσματα κατάταξης των Πανελληνίων Εξετάσεων;»)

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:16 | Σπυριδούλα

    Είμαι κατά της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Μάρτιο

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:11 | ΡΑΦΑΗΛ

    Διαφωνω απολυτα με την καθιερωση του μηχανογραφικου τον Μαρτιο ως μαθητης γ λυκειου.Ειναι φυσικο πως μια τετοια ενεργεια θα εχει επιπτωσεις στην επιλογη των σχολων απο τους μαθητες εφοσον την περιδο εκεινη οι μαθητες βρισκονται σε μια αγχωδη κατασταση λογω των πανελλαδικων εξετασεων.Επομενως μετα το περας των εξετασεων οι μαθητες θα εχουν την δυνατοτητα να ειναι απολυτα προσυλωμενοι στη δηλωση του μηχανογραφικου και τα κριτηρια επιλογης σχολης.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:10 | Θανασης

    Δεν συμφωνώ με την δήλωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στους μαθητές.Κατα την περίοδο αυτή οι μαθητές πραγματοποιούν τα επαναληπτικά μαθήματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επίδοση μας στην περίοδο τςν εξετάσεων. Με την υποχρέωση μας για καταβολή του μηχανογραφικού θα εντείνει το αγχος μας. Επίσης οι μαθητές θα δηλώνουν σχολές στα τυφλά, μην γνωρίζοντας σε καμία περίπτωση αν πρόκειται να φτάσουν τα επιθημητά μόρια…Σαν αποτέλεσμα πολλοί ναι μεν θα δηλώνουν σχολές της αρέσκειας τους, ωστόσο θα είναι δυσκολό να μπουν στις σχολές αυτές, καθώς το πιθανότερο θα είναι να μην επιτθγχάνουν τον επιθημητό σκοπό. Τέλος η αλλαγή αυτή στα μέσα της σχολικής περιόδου θα ειναι ιδιαίτερα αδικη για τους μαθητές της τρίτης λυκείου.Το υπάρχον εκπαιδευτικό μας σύστημα παρόλες τις δυσλειτουργίες του καλύτερα και προτιμότερα θα είναι να παραμείνει στην συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.Το μετρό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να υλοποιηθεί απο την επόμενη χρονια, για την νεα ΄πρώτη λυκείου, τα οποία πλέον θα διαγςνιστούν στην διαδικασία των παννεληνίων με διαφορετικό τροπο. Επίσης αυτο δίνει το πλεονέκτημα στο Υπουργείο Παιδείας για ενδελεχή μελέτη αυτού του μέτρου,

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:10 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥΣ,ΚΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ ΖΩΗΣ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:09 | Giannis

    ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ!ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΝ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ!ΕΠΙΣΗΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!!!

  • Συμφωνώ με τους μαθητές σε αυτό. Σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν λίγο χρόνο να σκεφτούν πριν κάνουν τις «αιτήσεις» τους για τις σχολές, για αυτό νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι ένας καλός μήνας.
    η πραγματική ερώτηση όμως είναι: πώς μπορεί το Υπουργείο να ενημερώσει τους μαθητές για τις σχολές; γίνονται συζητήσεις προσανατολισμού με τους μαθητές; πότε ξεκινούν και τί θέματα συζητούνται;
    Ευχαριστώ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:09 | Άγγελος

    Διαφωνώ με την άποψη πως το μηχανογραφικό πρέπει να γίνει τον Μάρτιο αλλά αντίθετα πιστεύω ότι καλύτερα το μηχανογραφικό να γίνει τον Ιούλιο.Διότι οι μαθητές θα ξέρουν πόσο περίπου έχουν γράψει και θα μπορούν να έχουν επίγνωση των σχολών που μπορούν να περάσουν.Ακόμη δεν θα υπάρχει άγχος και έτσι θα συμπληρωθεί πιο «σωστά» το μηχανογραφικό κατά την άποψη μου

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ.ΕΠΕΙΤΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:05 | Χρηστος Αναστασιαδης

    Όποτε και να υποβάλλονται τα μηχανογραφικά το ουσιαστικό πρόβλημα παραμένει και η αλλαγή που προτείνεται θα το χειροτερέψει

    Νομίζω με το παρόν σύστημα και κρατούσα νοοτροπία καλύτερα είναι να μην μεταβληθεί ο χρόνος υποβολής αλλά να προστεθεί μια δυνατότητα δεύτερης υποβολής (clearing) για τις κενές θέσεις

    Κανένα απο τα προβλήματα / στόχους που αναφέρονται στην εισήγηση δεν λύνεται / επιτυγχάνεται με την πρόταση , λίγη ψύχραιμη ανάγνωση θα το δείξει

    Η πρώιμη υποβολή θα ήταν εφικτή και ισορροπημενη μόνον εάν οι σχολές , παίρνοντας τις ύποβολες , έθεταν εκ των προτέρων τις βαθμολογίες που χρειάζονται με δέσμευση να πάρουν όσους την πετυχουν

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι γιατί τόσο άρνηση σε κάθε νέο μέτρο, ειδικά από νέους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πρωτοπόροι σε όποιες μεταρρυθμίσεις.
    Αντιλαμβάνομαι τον φόβο για το νέο το άγνωστο αλλά για πόσο θα είμαστε καλομαθημένοι -βολεμένοι θα έλεγα- σε ένα σύστημα σαθρό (άντε να δούμε πόσα άριστα μυαλά θα βολευτούν στις ακαδημίες των παιδαγωγικών).
    Διότι περί βολέματος πρόκειται όταν ο προορισμός είναι το να χωθούμε κάπου ξεχνώντας στόχους , όνειρα , προσδοκίες.
    Επιτέλους η νέα γενιά ας ξεκολλήσει από τις αγκυλώσεις που μας κληροδότησαν πολιτεία, γονείς, σύστημα.
    Να γίνεται πριν τις εξετάσεις η συμπλήρωση του μηχανογραφικού και ας αφήσουμε αστειότητες περί άγχους, έλλειψης χρόνου, αποπροσανατολισμού λόγω εκδρομών κλπ.
    Ήθελα να ήξερα ποιος/α ασχολείται πάνω από 1-2 μέρες με την συμπλήρωση του δελτίου αφού έχουν ήδη αποφασίσει προς τα που έχουν κλίση.
    Μήπως ο στόχος της μη εφαρμογής είναι να διαλέξουμε βρε παιδιά με την ησυχία μας κάποια σχολή εκ των υστέρων με μόνο γνώμονα το να χωθούμε κάπου;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:02 | Γιώργος

    Είμαι ΚΑΤΑ της απόψης συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Μάρτιο.
    Η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού νωρίτερα και μάλιστα τον Μάρτιο, που αποτελεί όπως και κάθε άλλος μήνας (πριν τον Μάιο), μήνα συστηματικού διαβάσματος και επαναλήψεων μόνο καλό δεν μπορεί να επιφέρει στους μαθητές. Αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο για εμάς τους μαθητές να πάρουμε μία τόσο σημαντική απόφαση, καθώς η ζωή μας πια είναι μια ρουτίνα πίεσης, άγχους και κούρασης. Αντιθέτως, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό το καλοκαίρι, αφού γράψουμε τις εξετάσεις και απαλαγμένοι απο το άγχος και την ανησυχία και τους φόβους, έχοντας «καθαρίσει» το μυαλλό απο αγχωτικές σκέψεις, μπορούμε ευκολότερα να πάρουμε την απόφαση που επιθυμούμε.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:59 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ,ΔΗΛΩΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ
    ΑΝΟΗΤΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:58 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

    Τα σχόλια που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής καταγράφουν με σαφήνεια ότι έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την εισαγωγή στην Γ΄βάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά αλλά και οι οικογένειες τους αναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με την εισαγωγή και ποιά σχολή θα επιλέξουν με κριτήρια τις περισσότερες φορές άσχετα με την θέληση και τις φυσικές δυνατότητες του κάθε παιδιού. Εντελώς συνοπτικά επισημαίνω ότι ΟΛΑ τα συτήματα εισαγωγής είναι αποτυχημένα μομντέλα ψυχοφθόρα, αντιεκπαιδευτικά, αντιπαιδαγωγικά και αναγκάζουν τα παιδιά ή στο χαρακίρι της μίας εξέτασης ή στην χρησιμοποίηση και της βαθμολογίας του Λυκείου με όλα τα αρνητικά που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν (βαθμοθηρία,συναλλαγή υποψηφίων – εκπαιδευτικών κ.λ.π). Η καλύτερη επιλογή είναι η είσοδος στην Γ΄βάθμια ολων και η επιλογή εντός των ιδρυμάτων. Επειδή όμως αυτό είναι αδύνατον να γίνει τότε θα πρέπει να εξεταστεί ΑΜΕΣΑ η πρόταση που είχε υποβληθεί επί υπουργίας Γ.Αρσένη και πρόβλεπε ένα σύστημα χωρίς συναλλαγές, χωρίς την ψυχοφθόρα διαδικιασία της μίας εξέτασης χαρακίρι ενός συστημάτος που αναβαθμίζει ακόμη και την λυκειακή εκπαίδευση. Η εισαγωγή να γίνεται μέσα από μία ετήσια φοίτηση ενός προπαρασκευαστικού έτους με πολλαπλά οφέλη. ΣΗΜ : Η πρόταση αυτή επεξεργάστηκε, από την Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχίας Αθήνας μετά από συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαίων Γονιών που είχαμε σαν Ομοσπονδία επί προεδρίας μου και είχε υποβληθεί πλήρης πρόταση στο ΥΠΕΠΘ, στην ΟΛΜΕ, στην Πανεπιστημιακή κοινότητα κ.α.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:58 | Ιωαννης Μαρουλας

    H καταθεση του μηχανογραφικου μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων
    ειναι η πλεον καταλληλη διοτι, ο καθε διαγωνιζομενος ξερει την
    βαθμολογια του και δεν στοχευει σε Τμηματα που δεν εχει ελπιδες
    να περασει ,οπως ταυτοχρονα αποκλειει και Τμηματα που δεν τον ενδιαφερουν.
    Οι βασεις των προηγουμενων ετων και οι μοναδες που συγκεντρωνει ο υποψηφιος ειναι βασικα κριτηρια επιλογης των Τμηματων,και εχουν το μικροτερο ρισκο για την επιτυχια των υποψηφιων.
    Αν ο υποψηφιος καταθεσει το Μηχανογραφικο απο τον Μαρτιο,θα σκεφθει
    λιγο για καποια Τμηματα που τον ενδιαφερουν (χωρις να γνωριζει κατα ποσο θα τα προσεγγισει) και στη συνεχεια θα συμπληρωσει διαφορα αλλα Τμηματα,ενδεχομενα και τυχαια, με αποτελεσμα, αν δεν μπορεσει να επιτυχει εκει που θελει, να περασει σε Τμημα που δεν θα το θελει και στην συνεχεια να δημιουργουνται παρενεργειες στις σπουδες.
    Αφετερου απο τοτε που εφαρμοσθηκε η καταθεση του μηχανογραφικου
    μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων,σταματησε να υπαρχει ο αποηχος
    της τυχαιας επιτυχιας καθοσον η επιτυχια του υποψηφιου ειναι βασειτων
    δυνατοτητων του.
    Οσο αφορα τους υποψηφιους ΕΠΑΛ και Ομογενων,αναφερομαμαστε προφανως
    σε μικρο αριθμο υποψηφιων, που δεν γινονται αντιληπτα τα προβληματα.
    Αν αλλαζε και σε αυτους ο τροπος υποβολης του μηχανογραφικου θα ηταν
    καλλιτερα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:55 | Αντωνης

    Γονείς υποψηφίων και μαθητές :
    Σας έχει καταλάβει και καταβάλει υστερία με τα μηχανογραφικά!
    Δεν είναι τόσο τραγικό να τα συμπληρώσετε το Μάρτιο (αν βγουν και τα αποτελέσματα πιο γρήγορα θα στε ευχαριστημένοι/ες)

    Τί επιχειρήματα διαβάζω….Θεέ μου.

    Τριτοκοσμικοί έιμαστε….

    Αν θα περάσετε στη σχολή που θέλετε ή σε κάποια παραπλήσια, εξαρτάται απο εσάς και ΟΧΙ απο το χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:53 | ΚΑΙΤΗ

    ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ.

    ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΙς ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.

    » Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους» ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ?

    «Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών» ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΓΧΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | mary

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΓΡΑΦΩ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΤΛ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!!!ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΥΛΗ 6 ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΙΟΥΝΙΟ!!!!!!!!!ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ!!!ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΩΣ «ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!!!!!ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΦΗΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!ΓΙΑΤΙ???ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!