Β΄ Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης

Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Κριτήρια επιλογής

* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.

Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:10 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    KΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΡΙΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ
    ΩΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ.
    ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΕΞΗ ΜΟΡΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΕΚΑ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΝΥΩ
    360 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ 440 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Γ Ι Α Τ Ι ΔΟΥΛΕΥΩ
    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΟΥ ΤΟ 2001.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | Mary

    Mary
    Προσπαθώντας να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου στο θέμα, θα κάνω μια μικρή περιδιολόγηση στην εκπαιδευτική μου ζωή. Η διδακτική μου εμπειρία ξεκίνησε το 1968 όταν οι δάσκαλοί μου με έβαζαν να κάνω μάθημα σε παιδιά μικρότερων τάξεων… Θυμάμαι το σχολείο μας, διώροφο με ξύλινη εσωτερική σκάλα που για να φτάσεις σ’ αυτό το χειμώνα έπρεπε να χωθείς σε χιόνι πενήντα πόντων. Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπω και πάλι σε τάξη ως νηπιαγωγός (προηγήθηκαν σπουδές και εμπειρία στην κατασκευή κτιρίων). Μετακινούμενη με διερχόμενα λεωφορεία (άλλαζα δύο και άλλοτε τρία) κύλησαν τα πρώτα εκπαιδευτικά μου χρόνια. Στην αρχή σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς και κατόπιν σε νηπιαγωγεία στην παραμεθόριο. Από την επαρχιακή πόλη καταγωγής μου κατά το διορισμό μου βρέθηκα σ’ ένα αιγιοπελαδίτικο νησί και στη συνέχεια υπηρέτησα σε σχολεία του νομού μου. Οι δυσκολίες του επαγγέλματος της νηπιαγωγού -για τις οποίες έχει γίνει ελάχιστη συζήτηση ως τα σήμερα- μ’ έστρεψαν σε μια διαρκή επιμόρφωση. Μαθήματα ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθεάτρου, ραδιόφωνου, βυζαντινής αγιογραφίας, κ.ά. γέμιζαν τον ελεύθερο μου χρόνο. Η αξιοποίησή τους στα παιδιά έσπαζε την τυποποιημένη ρουτίνα μιας συμβατικής τάξης και ενέπλεκε τους μαθητές/τριές μου σε δημιουργικές καινοτόμες δραστηριότητες. Έτσι έφτασα στο 1999 μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά για μένα. Τότε πήρα την απόφαση για μετεκπαίδευση. Πρώτη εισαχθείσα στη σχολή και πρώτη αποφοιτήσασα. Κατόπιν ετήσια επιμόρφωση στο ΕΑΠ και μεταπτυχιακές σπουδές κατόπιν εξετάσεων σε Παιδαγωγικό Τμήμα, όπου αρίστευσα. Για έξι κοντά χρόνια εργασία το πρωί (υπεύθυνη καινοτόμων προγραμμάτων/μη σκεφτείτε πως πήρα κομματικά τη θέση δεν υπήρχε την πρώτη τετραετία κανείς άλλος ενδιαφερόμενος) και το απόγευμα με την αστική συγκοινωνία ή το τραίνο στο Πανεπιστήμιο (4 ώρες καθημερινή μετακίνηση εκτός της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων). Στις προηγούμενες κρίσεις δεν μπόρεσα να μπω καν στη διαδικασία επιλογής συμβούλων γιατί παρά δύο μήνες δεν είχα την προαπαιτούμενη διδακτική προϋπηρεσία (οι υπεύθυνοι καινοτόμων δραστηριοτήτων θεωρήθηκε ότι δεν ασκούν καθοδηγητικό έργο οπότε και δε μοριοδοτήθηκε η θητεία στη θέση τους ως διδακτική). Δεν τόβαλα κάτω. Το όραμα συνέχιζε να με οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις. Υπέβαλα αίτηση για να αναλάβω καθήκοντα σε μια νεοσύστατη αποκεντρωμένη εκπ/κή δομή στο νομό μου…Δεν πήρα τη θέση που δικαιούμουν κατά την άποψή μου…αρχικά. Την ανέλαβα όταν αυτός που τοποθετήθηκε στη θέση έγινε Λούης μόλις κατάλαβε τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για το στήσιμό της…Και εκεί άρχισε το σημαντικότερο και δυσκολότερο σχολείο της επαγγελματικής μου ζωής. Διοίκηση, οικονομική διαχείριση, γραφειοκρατικές αντιλήψεις συνεργατών, κομματικές παντιέρες, κ.ο.κ.
    Δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο στο θέμα πλην της μικρής εξομολόγησής μου, παρόλο που το θέμα με απασχολεί χρόνια. Μάλλον με κούρασε όλη αυτή η μιζέρια, το ζύγισμα τόσο τα μετρήσιμα, τόσο τα μη. Ξόδεψα χρήματα για τις σπουδές μου δυσανάλογα των δυνατοτήτων μου, λειτούργησα σε βάρος της ποιότητας ζωής της οικογένειάς μου, του εαυτού μου (κακή φυσική κατάσταση από το στρες και την καθιστική ζωή).
    Τα σχόλια της διαβούλευσης κοντεύουν τα 2100 μέχρι τώρα. Μπορώ να βοηθήσω στην επεξεργασία των δεδομένων των σχολίων αν αυτό ανατεθεί σε μια ομάδα ανθρώπων -παρόλο που έχω μηδενικό ελεύθερο χρόνο-. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι διαπιστώσεις, ελπίζω λίγο για τη συνέχεια..
    Υ.Υ. Κατά τη γνώμη μου ένα ίσως θα πρέπει να είναι το βασικό προσόν των στελεχών: βαθιά δημοκρατική συνείδηση ανεξάρτητα με το χρώμα τους…

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | vaggelis

    Κυρία Υπουργέ,
    Δεν θα πρέπει να υπαρχούν αποκλεισμοί ακόμα και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μπορούν να κάνουν καρίερα ως στέλεχος εκπαίδευσης κάποιοι απο αυτούς έχουν αυξημένα ακαδημαικά προσόντα μεταπτυχιακά,διδακτορικά κτλ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάπου.
    Τι σημασία εαν δεν έχουν διοριστεί; Μπορεί να μην είναι κατάλληλοι μέσα στην τάξη αλλά να είναι κατάλληλοι σε διοικητικές θέσεις.
    Ξέρω περιπτώσεις εκπαιδευτικών που διορίστηκαν μέσω του γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών και επειδή δεν τους άρεσε να πάνε σε κάποιο σχολείο να διδάξουν πήραν απόσπασεις σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Παιδείας.Δεν είχαν άλλο τρόπο .
    Υπάρχει πολλή ανεργία όπου μπορείτε τοποθετήστε και αδιόριστους.
    Ευχαριστώ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | Τσίγκρης Πέτρος

    Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια για την διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και των σχολικών μονάδων.
    Η δημόσια σχολή διοίκησης έχει την πείρα για να αναλάβει την οργάνωσή τους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:14 | Παρασκευαιδης Δήμος

    Σχετικά με τα σχόλια της συναδέλφου Αltiparmaki Anna έχω να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
    1. Η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία. Διεκδικείται σαν αποκλειστική ιδιοκτησία από σχεδόν όλους τους κλάδους των επιστημών. Ειδικότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η ιστορία της είναι πολύ πρόσφατη και μικρή. Η ξαφνική είσοδός της μετα το νόμο 2819 σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είχε σαν αποτέλεσμα, το γνωστο Ελληνικό φαινόμενο, να γίνει πεδίο εξυπηρέτησης ημετέρων. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά τουλάχιστο στην αρχή. Τα πλέον ακατάλληλα πρόσωπα στις πιό κατάλληλες θέσεις. Στελέχωση φορέων, σχολείων, ΚΔΑΥ τότε, από άτομα που στερούντο κάθε ένοιας της ειδικής αγωγής. Ανισότητες στην αντιμετώπιση των συναδέλφων ( πολλές ισχύουν ακόμη και σήμερα μετά την ψήφιση του νόμου 3699 )σε ζητήματα που αφορούν τόσο την προσληψη όσο και τις υπηρεσιακές μεταβολές τις αποσπάσεις και μεταθέσεις , την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και ανέλιξη. Αλήθεια είναι ότι αποσπασματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών έγιναν αλλά με πενιχρά αποτελέσματα γιατί και πάλι στηρίχθηκαν στο γνωστό σύστημα( βολεύειν και βασίλευε ). Τα ΚΕΔΔΥ υπολειτουργούν Πανελλαδικά με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Οι λίστες αναμονής τεράστιες. Η υποστηρικτική τους υπηρεσία χλωμή. Ελπίζω να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού από την κ. Υπουργό, γιατί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | Eλένη

    OXI στη μοριοδότηση παντός είδους επιμόρφωσης σε θέματα διοίκησης τύπου σεμιναρίου. Στα σεμινάρια κάθονται όλοι ως παθητικοί δέκτες, γιατί έτσι πρέπει, να ακούσουν επιμορφωτές αμφιβόλου ποιότητας να μιλάνε για θέματα, όπου απαιτείται κρίση, γνώσεις και πρωτοβουλίες. Σε τί από όλα αυτά θα βοηθήσει μία τέτοιου είδους επιμόρφωση ολίγων ή περισσοτέρων ωρών;

    Μόνο μεταπτυχιακά, όπου υπάρχει ενεργή εμπλοκή του ατόμου.Μόνο μέσα από μία τέτοια διαδικασία θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες να επεξεργασθούν σε εύρος χρόνου μία ποικιλία θεμάτων σχετικών με την Διοίκηση της Εκπαίδευσης, να μελετήσουν σχετική βιβλιογραφία και case studies, να συγκρίνουν, να αναλύσουν και να γράψουν μία εργασία. Μόνο η ενεργή συμμετοχή εξασφαλίζει μάθηση, η οποία προϋποθέτει αλλαγή στάσης.

    Μοριοδοτήστε δηλαδή μία διαδικασία που θα βάλει τον εκπαιδευτικό που θέλει προαγωγή να δουλέψει για να την αποκτήσει. Που θα τον βάλει στη διαδικασία να σκεφτεί, να κρίνει, να αναλύσει και να συνθέσει. Ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνει και ως στέλεχος. Και όποιος πραγματικά είναι εργατικός και έχει κάνει τη διά βίου μάθηση τρόπο ζωής θα μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Όποιος δεν είναι, δεν αξίζει και τη θέση.
    Διαφορετικά θα διαιωνίζεται η κατάσταση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | AΘΗΝΑ

    Προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής των Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής
    1.Κατάργηση της συνέντευξης και αντικατάστασή της από γραπτές εξετάσεις στα γνωστικά αντικείμενα
    α.Γενική Διδακτική β.Ειδική Διδακτική & Παιδαγωγικά γ.Νομοθεσία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
    2.Μοριοδότηση τυπικών προσόντων
    α .Η συγγραφική εργασία όπως και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι να είναι απόλυτα συναφείς με την προσχολική αγωγή και τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας .
    β.Η προηγούμενη θητεία ως σύμβουλος να προσμετράται θετικά μόνο στην περίπτωση που μπορεί να τεκμηριωθεί με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | Eλένη

    1. Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης
    2. Ξένη γλώσσα (αποκλειστικά σε επίπεδο Β2 και άνω)
    3. Πιστοποίηση Η/Υ
    4. Προϋπηρεσία (3ετής διδακτική επαρκεί για κάποιον που έχει και προηγούμενη εμπειρία και αντίστοιχες σπουδές για να καταλάβει τα διοικητικά της εκπαίδευσης)

    Μόνο με όλα τα παραπάνω να έχει δικαίωμα αίτησης. Και μετά να ξεκινάει η μοριοδότηση. Χωρίς κάποιο από τα παραπάνω να μην μπορεί να συμμετέχει ως υποψήφιος.
    Έτσι μόνο θα ανέβει το επίπεδο. Όσο για το θέμα της προϋπηρεσίας πιστεύω πως αν κάποιος δεν αισθάνεται σίγουρος κα έμπειρος πως μπορεί να αναλάβει τέτοιες ευθύνες δεν θα μπει στη διαδικασία να θέσει υποψηφιότητα, είτε έχει 3 είτε 13 είτε 23 χρόνια.

    Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των δ/ντών, εκτός από την άπειρη προϋπηρεσία, κατά την οποία δεν γνωρίζουμε κανενός το έργο, και ίσως μία κακήν κακώς πιστοποίηση, δεν διαθέτει το σύνολο των παραπάνω προσόντων.
    Γι΄αυτό και τα σχολεία βρίσκονται σε αυτά τα χάλια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:45 | Απόστολος Γατής

    Σε ό,τι αφορά την επιλογή στελεχών θα έπρεπε να ισχύουν συνοπτικά τα εξής:
    1) Αντικειμενικά, ουσιαστικά, μετρήσιμα κριτήρια: Διδακτορικό, μεταπτυχιακός τίτλος σε άμεση, απόλυτη συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης και του σπουδών.
    2) Αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέσεις, κατά προτεραιότητα όσοι έχουν πιστοποίηση (αν υπάρχει, αν όχι να δημιουργηθεί αντίστοιχος κλάδος για επιμόρφωση στην ΕΣΔΔ ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα/τμήματα)
    3) Επιστημονική/Παιδαγωγική κατάρτιση
    4) Εκπαιδευτική υπηρεσία αποκλειστικά και ρητώς διατυπωμένη στην Αθμια ή Βθμια -ανάλογα- Εκπαίδευση.
    5) Ο χρόνος απόσπασης σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Δημόσια ΙΕΚ να μην προσμετράται στην εκπαιδευτική εμπειρία για τη θέση αυτή, διότι τα κριτήρια διδασκαλίας σε ΑΕΙ δεν ακολουθούν πάντοτε -σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις καθηγητών Βθμιας Εκπσης- την οδό που θα έπρεπε. Υπάρχουν αποσπασμένοι τόσα χρόνια σε ΑΕΙ που δεν έχουν καν έναν μεταπτυχιακό τίτλο και κάποια τμήματα των ΑΕΙ έχουν καταντήσει κυριολεκτικά οικογενειακή υπόθεση των αποσπασμένων.
    6) Η προϋπηρεσία να μην υπερεκτιμάται έναντι των ουσιαστικών προσόντων.
    7) Μοριοδότηση σε κλίμακα για τη γνώση ξένης γλώσσας. Σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους των ξένων φιλολογιών αποτελεί οξύμωρο να μην τους αναγνωρίζεται η ξένη γλώσσα που διδάσκουν!
    8) Αξιολόγηση
    10) Να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος θητείας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επανακατάληψη της θέσης να γίνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα, ώστε να λειτουργεί και ο ανταγωνισμός αλλά και να έχουν την ευκαιρία νεότεροι συνάδελφοι με προσόντα να διαγωνιστούν επί όσο το δυνατόν ίσοις όροις. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΟ.
    11) Κατάργηση της συνέντευξης και στη θέση της θα μπορούσε να μπει η υποχρέωση από τον ενδιαφερόμενο να στηρίξει μια εργασία, έρευνα.
    12) Η συλλογική/συνδικαλιστική προσφορά δε μπορεί να αποτελεί κριτήριο ουσιαστικής εκπαιδευτικής αξιολόγησης, διότι δε μιλάμε για πολιτική θέση στις περιπτώσεις αυτές.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | ΛΙΝΑ

    ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ/ΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, κ.α., ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 13:57 | ALTIPARMAKI ANNA

    Καλημέρα,
    Θα ήθελα πρώτα να συγχαρώ και κατόπιν να ευχαριστήσω το Υπουργείο για την πρωτοβουλία του, να ζητήσει τη γνώμη των εκπαιδευτικών δράσης.
    Ανταποκρινόμενη στην έναρξη της διαβούλευσης θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για τη θεματική ενότητα, « Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης», προσθέτοντας μία ακόμη παράμετρο που αφορά στην επιλογή στελεχών των δομών της Ειδικής Αγωγής καθώς και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, για την πλήρωση των θέσεων στα αξιολογικά Κέντρα.
    Οι αυξημένες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στα ΚΕΔΔΥ με την ψήφιση του νέου νόμου της Ειδικής Αγωγής 3699/2008, απαιτούν και τη σωστή στελέχωσή τους.
    Τα άτομα τα οποία θα τοποθετούνται στα Αξιολογικά κέντρα είτε πρόκειται για Εκπαιδευτικούς είτε για ΕΕΠ, πρέπει να διαθέτουν αυξημένες γνώσεις και εμπειρία.
    Συγκεκριμένα :

    1ο ) Οι Εκπαιδευτικοί να διαθέτουν εμπειρία τόσο στην Ειδική όσο και στη Γενική αγωγή.
    Ο νέος Νόμος δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των οργανικών θέσεων από από αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών Ειδικής αγωγής μετά από τριετή μόνο προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ , Τ.Ε , ΕΕΕΕΚ, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι. Είναι όμως αρκετή μια τόσο βραχύχρονη διδακτική – εκπαιδευτική- παιδαγωγική εμπειρία; Λαμβάνοντας υπόψη, ότι σε κανένα άλλο κράτος, η ειδική αγωγή δεν είναι αντικείμενο προπτυχιακών σπουδών παρά μόνο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, η τριετή εμπειρία δεν είναι ικανή για να αποκτήσει ένας εκπαιδευτικός τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται μια τέτοια θέση.
    Θεωρώ, ότι θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με καθεστώς που ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς των παιδαγωγικών τμημάτων.
    Οι εκπαιδευτικοί των παιδαγωγικών τμημάτων έχουν δικαίωμα για μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή, που διαρκεί δύο χρόνια, μετά 5 χρόνια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, και είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν για τρία χρόνια στις δομές της Ειδικής Αγωγής, δηλαδή χρειάζονται συνολικά 10 χρόνια, ώστε να θεωρηθούν κατάλληλοι να τοποθετηθούν στα ΚΕΔΔΥ.
    Ακόμα και οι κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων πριν την τοποθέτησή τους σε ΚΕΔΔΥ, θα πρέπει να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία. Δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει μια τέτοια δομή αποτελεσματικά, αν τα στελέχη της δεν έχουν εμπειρία από τη σχολική πραγματικότητα του σήμερα.

    2ο) Η αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των ειδικοτήτων που στελεχώνουν τα κέντρα.
    Ικανός αριθμός από τους ψυχολόγους , που στελεχώνουν τα ΚΕΔΔΥ, δεν έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση για αυτό το οποίο καλούνται να πράξουν. Καλό θα ήταν, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, να παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με θέματα, Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικής της σχολικής τάξης, Παιδαγωγικής του Διδακτηρίου, της αίθουσας, του αύλειου χώρου, κ.λ.π. και μετά το πέρας της επιμόρφωσης ή παράλληλα με αυτή να τους δοθεί η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο σχολικό περιβάλλον.
    Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για όλες τις ειδικότητες του ΕΕΠ πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους .

    3ο) Να μην τοποθετούνται αναπληρωτές στα ΚΕΔΔΥ

    4ο) Αύξηση του αριθμού των Κέντρων Πανελλαδικά

    5ο) Αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπηρετούν σε κάθε Κέντρο.

    6ο) Η επιλογή των Προϊσταμένων των Κέντρων να ακολουθεί την ίδια διαδικασία επιλογής με αυτή των υπολοίπων στελεχών της Εκπαίδευσης, με προαπαιτούμενα α) την προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες και β) την επιμόρφωση σε θέματα ειδικής αγωγής, για όσους από τους υποψηφίους ανήκουν στο ΕΕΠ των Κέντρων.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    Αλτιπαρμάκη Άννα
    Εκπαιδευτικός Τ.Ε του 5ου Δημ.Σχ.Θεσ/νίκης

  • Νομίζω πως αν υπάρξει πολιτική βούληση για αξιοκρατικές επιλογές στελεχών είναι σχετικά εύκολο αυτό να γίνει πράξη. Τα υπόλοιπα είναι απλώς διαδικαστικά.
    Επειδή λοιπόν πιστεύω πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν μιλάει για αξιοκρατία και διαφάνεια, θα κάνω κάποιες εξειδικευμένες πρακτικές προτάσεις, συμμετέχοντας κι εγώ στην μεγάλη προσπάθεια για κοινωνική αλλαγή, εκδημοκρατισμό και πρόοδο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας γενικότερα.
    Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
    1. Το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να ορίζει επακριβώς τι θα αξιολογείται σ΄ αυτή τη συνέντευξη. Σίγουρα θα πρέπει να αξιολογείται η ικανότητα δημοκρατικής και ομαδικής λειτουργίας του κρινόμενου. Η γνώση βασικών αρχών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Η δυνατότητα εύκολης εύρεσης και ερμηνείας /αποκωδικοποίησης (όχι στείρας απομνημόνευσης) νόμων και διαταγμάτων μέσα από το διαδίκτυο, βάσης δεδομένων και έντυπων αρχείων. Αξιολογείται γενικά κάθε σπουδαίο προσόν που ΔΕΝ προβλέπεται στα μετρήσιμα κριτήρια.

    2. Οι βαθμοί που θα μπαίνουν στη συνέντευξη μπορεί να αντιπροσωπεύουν το 30% και των μετρήσιμων κριτηρίων το 70%.
    Πώς μπορεί όμως η συνέντευξη να υπηρετεί το σκοπό της και να μη γίνεται εργαλείο για κομματισμό και αναξιοκρατία;
    Μπορεί αυτό να γίνει με απλές ρυθμίσεις, όπως:

    • Να μην βαθμολογούν οι αιρετοί του κλάδου. Να παραβρίσκονται για τον έλεγχο της νομιμότητας στα συμβούλια επιλογής, αλλά να πάψει το φαινόμενο της συνδιοίκησης των συνδικαλιστών. Δεν μπορεί οι αιρετοί του κλάδου να βαθμολογούν προσοντούχους συναδέλφους, μιας και συχνά οι αιρετοί δεν έχουν τελειώσει ούτε διδασκαλείο.
    • ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (μετρήσιμα ΚΑΙ συνέντευξη) ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ. Έτσι δεν θα είναι δυνατό το «μαγείρεμα» των βαθμολογιών, μιας και δεν θα ξέρει κανένας πού θέλει να τοποθετηθεί ο κάθε υποψήφιος.
    3. Αυτοί που θα αξιολογούν θα πρέπει να έχουν επιλεγεί και οι ίδιοι με αντικειμενικό – αξιοκρατικό τρόπο. Να διαθέτουν γνώσεις, ήθος, ισχυρή προσωπικότητα και κύρος. Αλλά επίσης η φιλοσοφία τους και το επιστημονικό και εκπαιδευτικού τους έργο να ταιριάζει με τους σκοπούς και στόχους που θέτει το σύνταγμά μας για την εκπαίδευση.

    ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Τα μετρήσιμα κριτήρια που πρότεινα να αφορούν το 70% της συνολικής βαθμολογίας προτείνω να αφορούν το σύνολο των προσόντων που έχει κάποιος υποψήφιος. Οι βαθμοί που θα παίρνει κάθε προσόν μπορεί να αξιολογηθεί και από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση.
    Αυτά που προτείνω είναι:

    1. Η βαθμολογία για κάθε προσόν να χωριστεί σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος να αφορά τη βαθμολογία για την απόκτηση του τυπικού προσόντος (π.χ. γνώση ξένης γλώσσας) και το δεύτερο μέρος να αφορά την αξιοποίηση αυτού του προσόντος στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική (π.χ. συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή συγγραφή ενός ξενόγλωσσου παιδικού βιβλίου).
    Σήμερα οι εκπαιδευτικοί έχουν αποδοθεί στο κυνήγι τυπικών προσόντων, τα οποία συνήθως δεν μεταφράζονται σε προστιθέμενη εκπαιδευτική τους προσφοράς.
    π.χ. Αφού κάποιος διευθυντής πήρε κάποιο μεταπτυχιακό π.χ. στη διοίκηση, πώς μπορεί να πάρει πολλούς βαθμούς όταν στο σχολείο που είναι διευθυντής όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στα δικαστήρια μεταξύ τους;

    2. Να μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός με το βαθμό Α να γίνεται στέλεχος εκπ/σης αν έχει τα προσόντα. Να καταργηθεί δε η μοριοδότηση λόγω αρχαιότητας. Οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί, αφού θα είναι περισσότερα χρόνια στην εκπαίδευση και μεγαλύτερη ηλικία, έχουν αυξημένες ευκαιρίες να υλοποιήσουν καλές εκπαιδευτικές πρακτικές για τις οποίες να βαθμολογηθούν (να έχουν πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα, να έχουν ενσωματώσει στη διδασκαλία τους τις νέες τεχνολογίες, να έχουν γράψει βιβλία και να έχουν παρακολουθήσει συνέδρια και σεμινάρια, να έχουν οργανώσει επισκέψεις σε μουσεία, να έχουν πάρει πρωτοβουλίες σύνδεσης του σχολείου μα την κοινωνία….)

    3. Το κράτος θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και να στοχεύσει στο να προσελκύσει τα πραγματικά άξια στελέχη σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να γίνει (εκτός από τις αξιοκρατικές επιλογές) με την προσφορά ενός πακέτου υποστήριξης των στελεχών αυτών που να περιλαμβάνει συνεχή σεμινάρια ενημέρωσης, αύξηση των αποδοχών, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

    4. Η εμπειρία θα έπρεπε να βαθμολογείται επιπλέον για κάθε θέση. Όμως στην ελληνική πραγματικότητα θα έπρεπε να βαθμολογείται αρνητικά, γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία φανερώνει άτομα που έχουν δώσει «γη και ύδωρ» σε κομματικά επιτελεία για να πάρουν θέσεις. Φανερώνει άτομα κομματικοί χαμαιλέοντες, με αντιεπιστημονική (και αντισυναδελφική) συμπεριφορά.
    Γι΄ αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΩ να μην βαθμολογείται η προηγούμενη εμπειρία σε διοικητική θέση. Αντίθετα όμως, να βαθμολογείται το συγκεκριμένο έργο που έχει παραχθεί σε διοικητικές θέσεις. (συμμετοχή σε προγράμματα, διοργάνωση ημερίδων…)

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | ΟΛΓΑ

    Καταρχήν καλό μήνα σε όλους. Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία ως γονιός να έχω άποψη για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών μου. Εύχομαι η διαβούλευση για την παιδεία να συνεχιστεί και για τα όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην παιδεία (λειτουργεία σχολικών μονάδων, ωράρια, κ.λ.π.)
    Σχετικά με τα τρία αυτά θέματα έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    -Θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί η ιδιότητα του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και να αποκτήσουν οργανικές θέσεις σε σχολεία. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει η σχολική χρονιά και να μην υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στα σχολεία από τη στιγμή που τα αντίστοιχα μαθήματα εντάσσονται στο πρόγραμμα.
    -Στο ολοήμερο δημοτικό δεν είναι δυνατόν σε κάθε δάσκαλο να αντιστοιχούν 50 παιδιά και μάλιστα διαφορετικών τάξεων.Θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά δάσκαλο.
    -Δε θα πρέπει κάθε σχολείο να έχει το δικό του γυμναστή, προκειμένου και τα παιδιά να μην αλλάζουν συνεχώς δασκάλους;
    -Όλοι όσοι καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων (π.χ. προϊστάμενοι γραφείων, διευθύνσεων, κ.λ.π.) ή διευθυντών σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν και γνώσεις διοίκησης.
    -Οι εκπαιδευτικοί είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν περνούν από αξιολόγηση αλλά και από ψυχιατρική εξέταση. Είναι πολύ βασικό να είμαστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλοι να βρίσκονται μέσα σε τάξη. Η διαδικασία αυτή να γίνεται σε ετήσια βάση.
    -Θα πρέπει επιτέλους οι εκπαιδευτικοί που έχουν σοβαρα πειθαρχικά παραπτώματα να χάνουν τη θέση τους και να σταματήσουμε να πληρώνουμε ανθρώπους ανίκανους στην παιδεία. Όπως ένας οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος περνάει ΕΔΕ με το ερώτημα της απόλυσης το ίδιο να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ σοβαρό.
    -Να σταματήσει επτέλους η απόσπαση των εκπαιδευτικών στα γραφεία Α’βάθμιας ή Β’θμιας εκπαίδευσης. Η δουλειά των εκπαιδευτικών είναι να μπαίνουν σε τάξη για μάθημα. Προσλάβετε διοικητικούς υπαλλήλους για τα γραφεία. Δε μπορεί επειδή κάποιος έχει μέσον να κάνει την οργανική του σε γραφείο και κάποιος που δεν έχει να πρέπει να πάει σε κάποια ακριτική περιοχή. Ίδια αντιμετώπιση σε όλους.
    Εύχομαι καλή επιτυχία στη διαβούλευση για το καλό όλων μας.

  • Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα από τα κεφάλαια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τους δείκτες μιας ποιοτικής εκπαίδευσης είναι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, η στελέχωση της διοίκησης της εκπαίδευσης, αλλά και η υποστήριξη -επιμόρφωση που προσφέρεται από την πλευρά της οργανωμένης πολιτείας.Αφού εκφράσω την ικανοποίηση ενός πολίτη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται πλέον η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων πριν αυτά κατατεθούν στην βουλή προς ψήφιση, θα προσπαθήσω από τη θέση του εκπαιδευτικού να βάλω κάποιους προβληματισμούς και να υποβάλω «ενδεικτικά» προτάσεις, προσδιορίζοντας έτσι την φιλοσοφία του συστήματος που πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί ο νέος νόμος ,και όχι τόσο την τεχνική του διάσταση.
    Αν συμφωνούμε ότι τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης πρέπει να πληρούν το κτιτήριο της αξιοκρατίας και της διαφάνειας οφείλουμε να έχουμε αναμφίβολα κριτήρια και αυτά μόνο μετρήσιμα μπορεί να είναι.Η συνεντευξη, ενώ σε άλλα κράτη αποτελεί βασικό στοιχείο επιλογής στελεχών διοίκησης, στη χώρα μας (ενδεχομένως για πολλούς και διαφορετικούς λόγους άλλους περισσότερο φανερούς άλλους λιγότερο),δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε αξιοκρατικό αλλά ούτε και διαφανές κριτήριο επιλογής.Αφού λοιπόν καταλήγουμε στην σκέψη για μετρήσιμα προσόντα αυτά θα είναι αφενός τα τυπικά προσόντα και αφετέρου τα ουσιαστικά προσόντα (που είναι και το δυσκολότερο να μετρηθούν).Στην μέτρηση των τυπικών προσόντων οφείλουμε να αποδίδουμε δικαιοσύνη εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας.Αυτό συνεπάγεται ό,τι κάθε τυπικό προσόν ενός υποψηφίου δεν μπορεί να μετράει το ίδιο για όλες τις υποψήφιες θέσεις. Η λεπτομερής περιγραφή των απαιτήσεων, των ευθυνών και της εν γένει λειτουργίας της θέσης αυτής καθορίζει και την μοριοδότηση των τυπικών προσόντων. Αυτό ισχύει σαν αρχή στις περισσότερες Ευρωπαϊκες χώρες.Είναι, για παράδειγμα, ασύμβατο με τη φύση των θέσεων να υπάρχει ενιαίος τρόπος μοριοδότησης για την θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και τη θέση Σχολικού Συμβούλου αφού ,εκ των πραγμάτων, καλούνται να αντιμετωπίσουν διαφορετικής φύσης θέματα.
    Η υποχρεωτική επιμόρφωση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης έπρεπε ήδη να είχε θεσπιστεί από την πολιτεία μέσω της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (και) με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ,αφού τέτοια τεχνογνωσία και εμπειρία υπάρχει ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Σχολικοί Σύμβουλοι

    Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου στο σύγχρονο σχολείο.

    Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η κατάσταση σήμερα, σε ότι αφορά τους Σχολικούς Συμβούλους Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Στην πράξη το κύριο έργο των Σχολικών Συμβούλων είναι η τυπική πραγματοποίηση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης(ΠΕΚ) που αφορά τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

    Όμως ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου είναι να είναι δίπλα στον εκπαιδευτικό τόσο διδακτικά όσο και παιδαγωγικά. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να προβλέπεται:

    · Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ανά 3 σχολικά έτη με παράλληλη πιστοποίηση. Στην φάση αυτή οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να αποκτήσουν ένα ουσιαστικό και ιδιαίτερο ρόλο.

    · Να προβλεφθούν 2 τουλάχιστον ετήσιες ημερίδες , σε επίπεδο Νομού , ανά κλάδο και ειδικότητα των εκπαιδευτικών, και του Σχολικού Συμβούλου με επίκαιρα θέματα διδακτικού η παιδαγωγικού περιεχομένου.

    · Να θεσπιστεί Σχολικός Σύμβουλος –Ψυχολόγος σε κάθε Νομό.

    · Να θεσπιστεί Σχολικός Σύμβουλος Σ.Ε.Π (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

    Αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων ώστε να έχει στην αρμοδιότητα του μικρότερο αριθμό σχολείων. Αυτό σε μεγάλες εκπαιδευτικές περιφέρειες και σε νησιωτικές περιοχές κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο κάθε Σχολικός Σύμβουλος να έχει επαρκή χρόνο να ασχοληθεί με τα θέματα της αρμοδιότητας του(π.χ. Ο σχολικός Σύμβουλος στο Νομό Δωδεκανήσου θα μπορούσε να «σπάσει» και να γίνει Νοτίου και Βορείου Συγκροτήματος και το ίδιο θα μπορούσε να προβλεφθεί και για άλλες μεγάλες εκπαιδευτικές περιφέρειες).

    3.1.2. Θεσμικό Πλαίσιο Επιλογής των Σχολικών Συμβούλων

    Προτάσεις

    Α) Κατάργηση της συνέντευξης ώστε να γίνει περισσότερο διαφανής και αξιοκρατική η διαδικασία επιλογής. Αντικατάσταση της από δημόσια υποστήριξη μίας εργασίας με θέμα σχετικό με τη διδασκαλία του μαθήματος. Η δημόσια παρουσίαση της εργασίας αυτής θα κρίνεται θετικά η αρνητικά μόνο(από πενταμελή επιτροπή) και δεν θα επηρεάζει την συνολική μοριοδότηση των υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία της πενταμελούς επιτροπής κρίσης(που θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς του αντίστοιχου αντικειμένου και θα επιλέγεται με δημόσια κλήρωση. και πλήρως αιτιολογημένη ).

    Β) Οι αιτήσεις των υποψηφίων να γίνονται από το διαδύκτιο. Ο κάθε υποψήφιος θα συμπληρώνει, με χρήση του Αριθμού Μητρώου του, την αίτηση του η οποία θα έχει τυποποιημένη μορφή και αυτόματη μοριοδότηση, σε κάθε επί μέρους προσόν, σύμφωνα με νέο Νόμο που θα γίνει(*). Ο υποψήφιος θα γνωρίζει αμέσως τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει.

    Γ)Θα ακολουθούν εξετάσεις στις ενότητες: Διδακτική μεθοδολογία και Παιδαγωγική(2 αντικείνα με χωριστή τετράωρη εξέταση) και η συνολική βαθμολογία θα προστίθεται στα υπάρχοντα μόρια. Προτείνεται η βαθμολόγηση στις εξετάσεις αυτές να γίνει στην 100βαθμη κλίμακα με επιλογή μεταξύ 4 αμοιβαία αποκλειομένων απαντήσεων με μία σωστή απάντηση και σε κάθε λάθος απάντηση να αφαιρείται 0,25 της μονάδας.

    Δ) Μοριοδότηση των τυπικών προσόντων:Δυνητική κλίμακα(0-100)
    1. Προϋπηρεσία 30 μονάδες
    2. Εκπαίδευση-Επιμόρφωση-Επιστημονική δραστηριότητα: 50 μονάδες
    3. Εξετάσεις 20 μονάδες
    Όλα τα τυπικά προσόντα θα λαμβάνονται υπόψη κατ’αναλογία
    1. Προυπηρεσία:
    Κάθε διδακτικό έτος(μόνο)πέραν του απαιτητού των 10 ετών:6 μονάδες ( άρα ανώτερο όριο προϋπηρεσίας είναι τα 16 διδακτικά έτη).
    2. Εκπαίδευση-Επιμόρφωση-Επιστημονική δραστηριότητα:

    ι).Εκπαίδευση:30 ii).Επιμόρφωση; 10 iii).Επιστημονική δραστηριότητα:10.

    ι).Εκπαίδευση:
    ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ 10
    ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:8
    ΑΛΛΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ:6
    METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ:8
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ:6
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:4
    ΑΛΛΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ:2
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ:4
    2ο ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ :4
    2ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ:2

    ii).Επιμόρφωση :
    ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:1
    ΕΞΑΜΗΝΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:2
    ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:3
    ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Η/Υ:1
    Α ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ:1,5 (A ΕΠΙΠΕΔΟ 0,75 Β ΕΠΙΠΕΔΟ 1,5).
    Β ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ:1,5 (A ΕΠΙΠΕΔΟ 0,75 Β ΕΠΙΠΕΔΟ 1,5).

    iii).Επιστημονική δραστηριότητα:10.
    ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:3(0,25Χ12)
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ:4 (0,5Χ8)
    ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ:3(0,25Χ12)

    3. Εξετάσεις 20 μονάδες (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 50).
    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ:5(50Χ0,1)
    ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ:5 (50Χ0,1)

    Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα αναρτάται στο διαδύκτιο η φθίνουσα σειρά των συνολικών μορίων για όλους τους υποψήφιους. Με βάση τις δηλώσεις των υποψηφίων για τοποθέτηση τους σε εκπαιδευτική περιφέρεια θα προκύπτει η τοποθέτηση τους. Για αυτούς και μόνο θα προβλέπεται η κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών των προσόντων που δήλωσαν ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Αν προκύπτει μετά τον έλεγχο διαφορά θα καλείται ο επόμενος υποψήφιος. Θα ακολουθεί το διάστημα των ενστάσεων και η τελική δημοσίευση των τελικών πινάκων στο διαδύκτιο.

    Θεσμικό Πλαίσιο Επιλογής διευθυντων εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων και των Διευθυντών Σχολικών μονάδων .

    Στα πρότυπα της επιλογής των Σχολικών Συμβούλων, σε επίπεδο Νομού η Εκπαιδευτικής περιφέρειας με ενναλαγή της μοριοδότησης προϋπηρεσίας και εκπαίδευσης -επιμόρφωσης -κατάρτισης. Εξετάσεις:Θεματική ενότητα 1 :Διοίκηση της Εκπαίδευσης,Θεματική ενότητα 2. εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 12:12 | Μιχάλης

    Η αξιολόγηση των στελεχών και ειδικά της εκπαίδευσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί να έχουμε καθορίσει πρώτα τους στόχους σε επίπεδο εκπαιδευτικών μονάδων και δεύτερον των διοικητικών υπηρεσιών.
    Μετά τον καθορισμό των στόχων επιλέγεται η κατάλληλη στρατηγική η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων. Συνεπώς οι στόχοι και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα διαγράψουν το προφίλ των στελεχών. Οπότε τα κριτήρια αξιολόγησης προσδιορίζονται με βάση το προφίλ. π.χ.
    1) Καινοτόμος προσωπικότητα, με χαρακτηριστικά αποδοχής, υποστήριξης και διάδοσης των καινοτόμων δράσεων,
    2) Συνεργάσιμη και επικοινωνιακή προσωπικότητα,
    3) Έμπειρος και πιστοπιημένος χρήστης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής,
    4) Γνώστης διαχείρισης προσωπικού και άσκησης διοικητικών καθηκόντων,
    5) Παιδαγωγός με πραγματική εμπειρία εκπαιδευτικών καθηκόντων , κ.λ.π.
    Προφανώς επειδή ο κύκλος ζωής των στόχων για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ετήσιος, ακολουθεί ετησία αξιολόγηση και ο κύκλος ζωής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | Αναστασία Διτσιούδη

    Αξιότιμοι κύριοι,
    θέσατε ένα απο τα βασικότερα ζητήματα για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης: την καταλληλότητα των στελεχών της. Για το ζήτημα άυτό έχουν γραφεί και επιπωθεί πολλά. Δεν είναι εύκολο να συσταθούν εκ νέου τα κριτήρια πρόσληψης των στελεχών της εκπaδευσης καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά εκπαιδευτικών και μεγάλο πρόβλημα ανεργίας αντίστοχα. Ωστόσο, θέλω να εκφράσω μια απορία μου. Γιατί πρέπει να καταλαμβάνουν θέσεις στους διάφορους τομείς της εκπαίδευσης οι ήδη διορισμένοι εκπαιδευτικοί αλλά και καταρτισμένοι πάνω σε διαφορετικά αντικείμενα π.χ. στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό ή σε θέσεις διοίκησης στο Παιδαγωγικό ινστιτούτο και να μη γίνεται ξεχωριστός διαγωσμός στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με αντίστοιχα διπλώματα ειδίκευσης;
    Θέτω ένα παράδειγμα. Έχω πτυχίο φιλολόγου κια πτυχίο ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Επιθυμώ να δουλέψω ως Σύμβουλος στα ΓραΣεπ ή Κεσυπ και δεν με ενδιαφέρει η θέση του φιλολόγου. Γιατί πρέπει να διοριστώ ως φιλόλογος κια αφού περάσει μια πενταετία να πληρώ τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνω αίτηση για θέση στα Γρασεπ ή Κεσυπ;

    Περιμένω απάντησή σας.

    Διτσιούδη Αναστασία

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 11:43 | Καφετζόπουλος Κωνσταντίνος

    Παρατηρήσεις για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

    Κυρία Υπουργέ,
    Αφού σας συγχαρούμε για τη διαδικασία που εγκαινιάζετε, έστω και αν μπορεί να αποβεί όχι τόσο αποτελεσματική όσο θα επιθυμούσαμε, θα σας καταθέσουμε μερικές απόψεις για τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.
    Οι σκέψεις που σας καταθέτουμε στηρίζονται στην νομοθεσία 1304/1982, 1566/1985, 2986/2002, 3467/2006, αλλά και σε καταγραμμένες παρατηρήσεις συναδέλφων για την τελευταία διετία (σχολικά έτη 2007-2008 και 2008-2009).

    1. Γενικές παρατηρήσεις
    1.1. Αναγκαιότητα ποσοτικών-ποιοτικών κριτηρίων
    Θεωρούμε ότι σύμφωνα και με τη νομοθεσία, για την προαγωγή ενός υπαλλήλου σε θέση στελέχους θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν ποσοτικά κριτήρια (μετρήσιμα αντικειμενικά) αλλά και ποιοτικά κριτήρια (μετρήσιμα με βιογραφικό ή/και συνέντευξη ή με ενδοϋπηρεσιακή αξιολόγηση), σε ποσοστό που τίθεται βέβαια υπό συζήτηση. Τα κριτήρια πρέπει να περιγράφουν το σύνολο της προσωπικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής πορείας του υποψηφίου. Τέλος να συνδέονται με τα προσόντα και το ρόλο που απαιτεί η θέση αυτή.

    1.2. Πρόταση δημιουργίας μεσαίου συμβουλευτικού στελέχους εκπαίδευσης
    Στην ιεραρχία των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης υπάρχει το μεσαίο στέλεχος «υποδιευθυντής» γεφυρώνοντας την ιεραρχική κλίμακα μεταξύ εκπαιδευτικού – διευθυντή – προϊσταμένου.
    Μεταξύ εκπαιδευτικού και σχολικού συμβούλου, απουσιάζει ένα μεσαίο στέλεχος με συμβουλευτικό-παιδαγωγικό ρόλο (ένας επόπτης καθηγητής από το σύλλογο του σχολείου ή από ομάδα σχολείων), το οποίο μεσαίο στέλεχος θα μπορούσε μελλοντικά να προαχθεί σε σχολικό σύμβουλο, αντίστοιχα με ότι συμβαίνει με έναν υποδιευθυντή σχολικής μονάδας.

    2. Ειδικές παρατηρήσεις-κριτήρια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης
    2.1 Ποσοτικά κριτήρια (σε ποσοστό π.χ. 60%)
    Υπηρεσιακή κατάσταση-διδακτική εμπειρία (σε ποσοστό π.χ. 30%)
    Χρόνια υπηρεσίας-διδακτική εμπειρία-θέσεις ευθύνης
    Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση (σε ποσοστό π.χ. 30%)
    Μεταπτυχιακά-άλλα πτυχία-επιμόρφωση -ξένη γλώσσα – Η/Υ – συγγραφικό έργο

    2.2 Ποιοτικά κριτήρια (σε ποσοστό π.χ. 40%)
    Προσωπικότητα-γενική συγκρότηση (σε ποσοστό π.χ. 20%)
    Αναλυτικό βιογραφικό ή/και συνέντευξη
    Ενδοϋπηρεσιακή αξιολόγηση (σε ποσοστό π.χ. 20%)
    Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ ή ενδοϋπηρεσιακή αξιολόγηση (όσοι επιθυμούν να γίνουν στελέχη θα ζητούν να αξιολογούνται υπηρεσιακώς).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, διαπιστώνεται μεν επιτυχία του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, αλλά διατυπώνονται πολλές υλικοτεχνικές ελλείψεις και διοικητικές δυσχέρειες και αδυναμία κάλυψης των σχολείων ευθύνης τους, με αποτέλεσμα ο θεσμός να μην εκπληρώνει πλήρως την αποστολή του σε αντίθεση με την αποτελεσματικότητα της διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Παιδείας.
    Σε αυτό το στάδιο διαβούλευσης θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο, αν δεν υπάρξει συναίνεση στο αρχικό πλαίσιο.

    Κ. Καφετζόπουλος, δρ. Χημικός, εκπαιδευτικός ΠΕ04.
    Γ. Δούκας, Χημικός, εκπαιδευτικός ΠΕ04.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | Αχιλλέας

    Όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους απόκτησης των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών.Αυτό πρέπει να αλλάξει.Δεν είναι ούτε διάφανο ούτε αντικειμανικό ούτε έντιμο το να χρησιμοποιείται και να μοριοδοτείται κάθε τέτοιο χαρτί κατά τέτοιο τρόπο που να αδικούνται οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί.
    Δεν λαμβάνεται υπόψη η αυτοεπιμόρφωση και η κοινωνική προσφορά.
    Είναι δίκαιο να πάψουν να υπάρχουν διαχωρισμοί στην επιστημινική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | Τσεφαλάς Κωνσταντίνος

    Το να είσαι Διευθυντής Λυκείου δεν σε σώζουν μόνο τα μεταπτυχιακά για να απαντήσεις στην μαθήτρια και τον μαθητή που έρχεται να σου ζητήσει την γνώμη σου για ένα προβλημά τους.Σε ανύποπτο χρόνο να έρχεται μία επιτροπή στο σχολείο και να σε παρακολουθει πως κινήσε πως αντξμετωπίζεις προβλήματα των παιδιών.Για να πατάς σωστά στα πόδια σου σαν Διευθυντής πρέπει να κουβαλάς πράγματα από την ζωή σου αν δεν έχεις να κουβαλήσεις δεν στέκεσαι Να σταματήσει η προφορική συνεντευξη όπου εκεί γίνεται η ποσόστωση μεταξύ των κομμάτων και η σφαγή των αμνών.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 09:32 | ευη

    ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
    ΒΡΙΣΚΩ ΘΕΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ.ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΩΝ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΜΑΤΙΚΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ή ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΑ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΟΧΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 08:47 | Χριστινα Νικηταρα

    Με κάποιο τρόπο επίσης πρέπει να ανιχνεύονται οι διοικητικές δεξιότητες…Οι τίτλοι σπουδών δεν αποδεικνύουν και την ικανότητα κάποιου να διοικεί…΄Αλλο έρευνα ,άλλο σπουδές, άλλο διοίκηση..Βεβαίως η διοίκηση στην εκπαίδευση πρέπει να τα προυποθέτει όλα…Γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι και επιστήμονες και αν θέλουν να διοικήσουν πρέπει να διαθέτουν και να θέλουν να καλλιεργήσουν τις διοικητικές δεξιότητες..Όσο για τα χρόνια εκπαιδευτικής ή διδακτικής εμπειρίας;Είναι αδιάψευστο κριτήριο των αρίστων η ισόβια παραμονή τους στην τάσξη χωρίς προσπάθεια εκ μέρους τους ή από την πολιτεία να επιμορφωθούν;Ούτε πάλι διαρκώς επιμορφούμενοι χωρίς την εμπειρία της τάξης είναι οι καταλληλότεροι για την διοίκηση στην εκπαίδευση..Ισορροπία μεταξύ μόρφωσης,επιμόρφωσης και διδακτικής..
    Μοριοδότησης να τύχουν όχι μόνο οι διδαχθέντες αλλά και οι διδάξαντες στα ΠΕΚ ή σε σχολές δευτεροβάθμιας ή πρωτοβάθμιας επιμόρφωσης..
    Μοριοδότηση σε συμμετοχές με εισηγήσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια,αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά,βιβλιογραφία.
    Κυρίως όμως χρειαζόμαστε πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές,στους γονείς,στην κοινωνία..Διακονία όχι εξουσία..
    Υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί,αθόρυβοι,ευεργετικοί..απέναντι και σε κάποιους άλλους που η αλαζονεία τους ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμη δυστυχώς την εκπαίδευση..Χρειαζόμαστε τους πρώτους..

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 08:43 | ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
    Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα μεταπτυχιακά και τη μοριοδότησή τους ας δούμε κι αυτό.
    Υπάρχουν 3 τρόποι για να αποκτήσει κάποιος μεταπτυχιακό στην Ελλάδα σήμερα:
    1 Να το «αγοράσει» από πανεπιστήμιο του εξωτερικού
    2 Να το «αγοράσει» από το Ε.Α.Π.(αν είναι τυχερός και κληρωθεί).
    3 Να το πάρει από το ελληνικό πανεπιστήμιο.Και πως μπαίνεις σε ελληνικό μεταπτυχιακό? Μα αν είσαι φίλος με τον καθηγητή του πανεπιστημίου.Και πώς γίνεσαι φίλος με αυτόν? Μα αν αποσπαστείς για καναδυό χρόνια στο γραφείο του.( Τα τελευταία 10 χρόνια ΌΛΟΙ οι δάσκαλοι που ήταν αποσπασμένοι στα γραφεία των καθηγητών στο παιδαγωγικό δασκάλων και νηπιαγωγών της Πάτρας, εισήχθησαν στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά τους.ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!).
    Και όταν πάρεις το μεταπτυχιακό ασφαλώς δεν μπορείς να ξαναμπείς στην τάξη (δες και σχόλιό μου στη σελ. 15) χρίζεσαι στέλεχος και εις υγείαν…

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 07:54 | ΠΜ

    Καλό Μήνα σε όλους
    Ορισμένες σκέψεις για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης:
    Η σχολική μονάδα είναι το κύτταρο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ρόλος του διευθυντή πέρα από τη διεκπεραίωση της μεγάλης δυστυχώς γραφειοκρατίας είναι να εμπνέει να καθοδηγεί και να εμψυχώνει τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους αναπτύσσοντας συλλογικές διαδικασίες που αποσκοπούν σε ένα ανοικτό στη κοινωνία σύγχρονο σχολείο.
    Η διαφανής και ανοικτή διαδικασία επιλογής των στελεχών της Διοίκησης στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια προσδίδει από την αρχή στο στέλεχος, το κύρος που χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία της σχολικής κοινότητας.
    Βέβαια το εκπαιδευτικό έργο έχει κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Για το λόγο αυτό μια επιστημονική επιτροπή από εκπαιδευτικούς πρέπει να ορίσει και να βαθμολογήσει τα κριτήρια των απαιτούμενων προσόντων με γνώμονα του τι είδους στελέχη θέλουμε τελικά.
    Στα κριτήρια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια του εκπαιδευτικού για την αυτοβελτίωση του. Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να καταγράφονται και να μοριοδοτούνται όπως οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, οι επιμορφώσεις, η συμμετοχή σε προγράμματα, η διοικητική εμπειρία κλπ.
    Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ελάχιστο απαιτούμενο όριο διδακτικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας με την έννοια της απαιτούμενης «μάχιμης» εμπειρίας στο σχολικό περιβάλλον. Δεν θα πρέπει όμως το όριο αυτό να είναι τόσο μεγάλο ώστε να αποκλείει το νέο αίμα και τις φρέσκες ιδέες που τόσο ανάγκη έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
    Η μοριοδότηση της εμπειρίας (διδακτικής και διοικητικής) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% της συνολικής μοριοδότησης σύμφωνα με το επιδιωκόμενο προφίλ του στελέχους που επιθυμούμε, διαφορετικά φθάνουμε σε μια κατάσταση επετηρίδας.
    Είναι προφανές ότι τα διάφορα στελέχη διαφοροποιούνται σε διοικητικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, άρα ενώ τα κριτήρια είναι ενιαία, ο συντελεστής βαρύτητας για κάθε ένα από αυτά θα αλλάζει ανάλογα με την θέση του στελέχους (π.χ. οι σχολικοί σύμβουλοι με μεγαλύτερη βαρύτητα στα μεταπτυχιακά, οι διευθυντές διεύθυνσης με μεγαλύτερη βαρύτητα στην διοικητική υπηρεσία )
    Για τους υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων να ισχύουν τα ίδια κριτήρια επιλογής όπως με τους Διευθυντές με καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας και του συλλόγου των διδασκόντων.
    Πέρα όμως από την ορθολογική και διαφανή διαδικασία επιλογής στελεχών που θα παρακινούν και υποστηρίζουν το κύτταρο της εκπαίδευσης, θα χρειαστούν:
    • Πιστώσεις
    • Η θεσμοθέτηση ενός συστήματος αξιολόγησης, τουλάχιστον εσωτερικής, του έργου της εκπαιδευτικής μονάδας που θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των συλλόγων διδασκόντων για παροχή καλύτερης εκπαίδευσης.
    • Ένα σύστημα διαρκούς και συνεχούς επιμόρφωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα συμπεράσματα της εσωτερικής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 07:37 | Χριστινα Νικηταρα

    Φωτογραφικό θεωρώ το μοριοδοτούμενο διδακτορικό στη διοίκηση της εκπαίδευσης.Συνδικαλιστές και από τους δυο χώρους έσπευδαν πριν από δυο τρία χρόνια να πάρουν σχετικό τίτλο αναμένοντας το μέτρο αυτό..Τίθεται το ερώτημα.Ο τίτλος αυτός που αποκτήθηκε κυρίως από το ανοικτό πανεπιστήμιο και είναι γενικότατος,αναφέρεται στην προσχολική,την δευτεροβάθμια,την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το διδακτορικό που αποκτήθηκε σε ξένα ή σε ελληνικά πανεπιστήμια;Γιατίχωρίς να θέλω βα υποτιμήσω το ανοικτό πανεπιστήμιο,άλλη πανεπιστημιακή σχολή με αντικείμενο την διοίκηση στην εκπαίδευση ως τώρα δεν υπάρχει.Επειδή δε μια γενική αναφορά για την διοίκηση στην εκπαίδευση δεν είναι αρκετή για να καταρτίσει και να ετοιμάσει κάποιον να αναλάβει την τύχη των πολύπαθων εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών,θεωρώ αναγκαίο να επιστρέψουμε στη μοριοδότηση γενικώς του διδακτορικού, του σχετικού με το διδακτικό αντικείμενο των κλάδων μας.Αυτό αποδεικνύει την ικανότητα του εκπαιδευτικού να θυσιάζει ,να παλεύει και να επιτυγχάνει την βελτίωσή του γιατί απαιτεί σκληρή εργασία, μελέτη και αγάπη για τη γνώση.
    Επίσης η φοίτηση στη σχολή δημόσιας διοίκησης θεωρώ ότι θα ενημερώσει για τις αρχές της διοίκησης της εκπαίδευσης σε αυτούς που θα φοιτήσουν.
    Πολλαπλές καιόχι ιδιαίτερα ελκυστικές είναι επίσης οι πολλές αναφερόμενες δοκιμασίες για τα υποψήφια στελέχη.Δυο τρεις φορές αναφέρεται η επιλογή και η διαδικασία.Επιλογή για την φοίτηση,επιλογή για την συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής…Θεωρώ ότι η επιλογή πρέπει να σταματά στην αποφοίτηση..για να έχει βαρύτητα και η φοίτηση..

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 07:36 | ΝΙΚΟΣ

    Κυρία υπουργέ
    Εάν δεν τολμήσουμε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει συνάφεια τίτλων με το αντικείμενο θέσης που διεκδικείται π.χ για θέσεις διοίκησης αυξημένη μοριοδότηση τίτλων ΠΑΝΤΕΙΟΥ, ΝΟΜΙΚΗΣ κλπ για θέσεις σχολ. συμβούλων αυξημένη μοριοδότηση επιμόρφωσης σε ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ, μεταπτυχιακών στα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΛΠ δέν πετυχαίνουμε το ζητούμενο. Ποιός ο λόγος να εξαγγέλεται επιμόρφωση στελεχών σε σχολή δημόσιας διοίκησης και ήδη υπάρχοντα πτυχία σε τέτοιες πανεπιστημιακές σχολές να μην αξιοποιούνται αναλόγως; Ποιός ο λόγος να πριμοδοτούνται πτυχία, που δίδονται αφειδώς και πιθανόν και σκοπίμως από συγκεκριμένη σχολή, ώστε να αλωθεί η εκπαίδευση σε επίπεδο στελεχών, όταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη είναι η συνάφεια σπουδών με το αντικείμενο της θέσης στελέχους; Επίσης , λόγω παράτασης πλέον του εργασιακού βίου, θα ήταν σκόπιμη, ίσως, η μοριοδότηση υποψηφίων έως και τα 30 έτη , λόγω προϋπηρεσίας.Μια αναφορά και στη συνέντευξη. Πολλοί, υποφέραμε από την αμαρτωλή διαχείρησή της στα πλαίσια των υπηρεσιακών συμβουλίων.Η λύση όμως δεν είναι η κατάργησή της, αλλά η διαχείρησή της. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις καταργώντας τη συνέντευξη. Πρόσωπα με τίτλους, όμως εντελώς ακατάλληλα θα παρεισφρύσουν στο στελεχιακό δυναμικό της εκπάίδευσης.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 07:10 | ΝΙΚΟΣ

    κυρία υπουργέ
    εάν δεν τολμήσουμε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει συνάφεια τίτλων και θέσης στελέχους, που διεκδικείται π.χ για θέσεις διοίκησης αυξημένη μοριόδότηση τίτλων ΠΑΝΤΕΙΟΥ, ΝΟΜΙΚΗΣ κλπ ή για θέσεις σχολ. συμβούλων επιμόρφωση σε ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ, μεταπτυχιακά στα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΛΠ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΊΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΤΟΎΜΕΝΟ. Ποιός ο λόγος να εξαγγέλεται επιμόρφωση στελεχών σε σχολή δημόσιας διοίκησης και ήδη υπάρχοντα πτυχία σε τέτοιες πανεπιστημιακές σχολές να μήν αξιοποιούνται αναλόγως. Ποιός ο λόγος να πριμοδοτούνται πτυχία, που δίδονται αφειδώς και πιθανόν και σκοπίμως από συγκεκριμήνη σχολή, ώστε να αλωθεί η εκπαίδευση σε επίπεδο στελεχών, όταν ελάχιστη έωσ καθόλου δεν υπάρχει συνάφεια σπουδών με το αντικείμενο της θέσης στελέχους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 02:31 | Λαζαρος Αλεξανδριδης

    Ο διευθυντής σχολείου μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει :
    Α) να μπορεί να χειρίζεται τις σχέσεις με τους μαθητές του σχολείου με τρόπο που να εμπνέει να μην δημιουργεί εντασεις, και να προωθεί ένα καλό κλίμα επικοινωνίας ώστε να επιλύονται γρήγορα τυχόν κρίσεις που μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία
    Β) Να συνεργάζεται αρμονικά με τους καθηγητές με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης ώστε να επιτυγχάνονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι αλλά και η διοικητική λειτουργία της σχολικής μονάδας
    Γ) Να επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων.
    Δ) Να έχει οργανωτικές ικανότητες.
    Ε) Να είναι καλός γνώστης της νομοθεσίας
    ΣΤ) Να έχει καλή συνεργασία με το σύλλογο γονεων, και τον Δήμο
    Ζ) Να έχει διάθεση και όραμα να προωθήσει ότι μπορεί να βελτιώσει το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου.
    Η) Να είναι φιλικός προς τις νέες τεχνολογίες

    Για όλα αυτά θα πρέπει
    1) Να πιστεύει στα παραπάνω

    2)Να έχει την απαραίτητη προσωπικότητα και κοινωνικότητα

    3) Να έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία

    4) Να έχει απαραίτητα Διοικητική εμπειρία (τουλάχιστον να έχει διατελέσει υποδιευθυντής η αποδεδειγμένα να έχει ασχοληθεί με ευρύτερες διοικητικές λειτουργίες του σχολείου διαφορετικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δυσλειτουργίας της σχολικής μονάδας με ότι αυτό συνεπάγεται.

    5) Τα αυξημένα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά κλπ) ας είναι ευπρόσδεκτα αλλά δεν εγγυώνται από μόνα τους διοικητική ικανότητα και αντιμετώπιση κρίσεων.

    καθηγητης μεσης εκπαιδευσης

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 01:54 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

    Για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης:

    Α. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

    1. Επιμόρφωση των υποψηφίων στελεχών με εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια [κατά περιφέρεια].
    2. Στο τέλος της επιμόρφωσης ο κάθε υποψήφιος βαθμολογείται μετά από γραπτές εξετάσεις με άριστα το δέκα και ελάχιστη επίδοση το πέντε.
    3. Ο βαθμός αυτός δίνει μόρια στον υποψήφιο αφού πολλαπλασιατεί με υψηλό συντελεστή ( 0,7)
    4. Η επιμόρφωση είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση κάποιας θέσης στελέχους.

    Β. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ [Συντελεστής:0,8]

    1. Μοριοδότηση τίτλου σπουδών ΑΕΙ: 3 μόρια, ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:2 μόρια )
    2. Μοριοδότηση διδακτορικού σχετικού με την εκπαίδευση 8 μόρια, άλλου θέματος 6 μόρια
    3. Μοριοδότηση μεταπτυχιακού σχετικού με την εκπαίδευση 6 μόρια, άλλου 4 μόρια
    4. Μοριοδότηση δεύτερου πτυχίου ΑΕΙ 3 μόρια, άλλου ιδρύματος 2 μόρια
    5. Μοριοδότηση ξένης γλώσσας ανωτέρου επιπέδου 1,5 μόριο, μέσου επιπέδου 1 μόριο
    6. Μοριοδότηση χρήσης Η/Υ επιμόρφωση 1 μόριο
    7. Συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια
    ΠΥΣΔΕ: 1 μόριο για το τακτικό μέλος, 0,5 για το αναπληρωματικό, ανώτατο 2 μόρια
    ΑΠΥΣΔΕ: 2 μόρια για το τακτικό μέλος, 1 μόριο για το αναπληρωματικό, ανώτατο 4 μόρια
    8. Έτη προϋπηρεσίας:15 τουλάχιστον έτη διδακτικής εμπειρίας [τάξη]. Για κάθε έτος από τα δεκαέξι μέχρι τα είκοσι 0.5 μόρια.
    9. Συμμετοχή σε συνέδρια:
    α. ΟΛΜΕ 1 μόριο για κάθε συμμετοχή, ανώτατο 3 μόρια.
    β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΠΕΦ, ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΏΝ κλπ 0,5 μόριο για κάθε συμμετοχή, ανώτατο 1,5
    10. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΉ ΘΕΣΗ: Για κάθε έτος 1 μόριο [διευθυντής], 0,5 [υποδιευθυντής], όριο 3 μόρια και 1,5 αντίστοιχα

    Γ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Συντελεστής:0,4]

    1. Να στοχεύει στο να εντοπίζει στοιχεία της προσωπικότητας του υποψηφίου (θετικά, αρνητικά)
    2. Να ελέγχει και να αξιολογεί τα συνεκτιμώμενα
    3. Ο βαθμός να είναι από 0-20

    ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ

    1. Συμμετοχή σε συνδικαλιστικά όργανα [ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ]
    2. Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις ( σωματεία, σύλλογοι κλπ)
    3. Οργάνωση και Συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης:ΕΠΕΕΑΕΚ κλπ
    4. Συγγραφικό έργο

    ΑΦΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 1
    Α. ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ :7,3 Χ 1 = 7,3 Χ10 =73
    Β. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
    1. ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ : 3 ΜΌΡΙΑ
    2. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ: 0 ΜΟΡΙΑ
    3. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΛΛΟ : 0 ΜΟΡΙΑ
    4. ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ : 3 ΜΟΡΙΑ
    5. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ : 0 ΜΟΡΙΑ
    6. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ : 1 ΜΟΡΙΟ
    7. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: 1 ΜΟΡΙΟ
    8. ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: 2,5 ΜΟΡΙΑ
    9. ΣΥΝΕΔΡΙΑ : 0,5 ΜΟΡΙΑ
    10.ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ 2 ΜΟΡΙΑ
    ΣΥΝΟΛΟ Β 12 Χ 0,8 =9,6 Χ 10 = 96
    Γ. ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ:19 Χ 0,3 =5,7 Χ10 = 57

    ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ : 226

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 01:40 | Μαλτέζος Νικόλαος

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ
    Αν μιλάμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, για ένα δημόσιο σχολείο που επικρατεί η ισότητα ,η ισονομία ,η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα όλων των εκπαιδευτικών τότε :
    1) Δώστε περισσότερη δύναμη στο Σύλλογο Διδασκόντων(διοικητικά-παιδαγωγικά), με την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη ευθυνών από όλους μας .Τον διευθυντή ας τον επιλέξει ο σύλλογος.Όλοι μας γνωρίζουμε τον άξιο και δραστήριο.
    2)Θέση διοίκησης μιας 4ετούς θητείας.Όχι παραπάνω.
    Υποψήφιοι μόνο αυτοί που έχουν πραγματική προϋπηρεσία μέσα στην τάξη
    Μοριοδότηση μεταπτυχιακών που έχουν σχέση με διοίκηση
    Δεν κατάλαβα, κάποιος που έγινε δ/ντής με οποιοδήποτε τρόπο, να συνεχίσει για καμιά εικοσαριά ή δεκαπενταριά χρόνια.Θα μου πείτε αν είναι άξιος;Θα πω ουδείς αναντικατάστατος.
    Η ζωή εξελίσσεται.
    3) Καταργήστε το επίδομα θέσης : Προϊσταμένων, Δ/ντών, Υπ/ντών για να δούμε πραγματικά ποιος έχει το μεράκι να ασχοληθεί με τη διοίκηση.
    Δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το επίδομα.Αν ήταν στο ιδιωτικό σχολείο ο ιδιώτης θα έδινε αυτό το επίδομα στον δ/ντή για να κάνει <> τη δουλειά του.Αν όμως δεν πήγαινε καλά θα τον έδιωχνε.Στο δημόσιο σχολείο όμως τι θα γίνει;Και αν είναι του <> άντε να τον πειράξει κανείς.
    4) Δώστε σε όλους τους εκπαιδευτικούς ένα επίδομα εξετάσεων(ενσωμάτωση στο βασικό μισθό και υποχρεωτική η συμμετοχή στις εξετάσεις όλων μας)και όχι άλλο στα μέλη των επιτροπών( που΄ναι κυρίως οι δ/ντές-υπ/ντές που κρίθηκαν άξιοι!!! από μια συνέντευξη στημένη .
    5) Δώστε μια γενναία αύξηση για να ζούμε αξιοπρεπώς απ΄το μισθό μας
    6) Ήρθε ο καιρός ο μαθητής να αφήνει την τσάντα στο σχολείο με την εφαρμογή του ολοήμερου και να παίρνει μαζί του μόνο τη γνώση που απόκτησε μέσα στο δημόσιο σχολείο.Έτσι δεν θα χρειάζεται να ξοδεύει το κράτος υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο για την έκδοση και διανομή των βιβλίων.Ας δημιουργηθούν σύγχρονες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο.
    Τέρμα η παραπαιδεία και το μαύρο χρήμα.
    Δεν με τιμά ο μαθητής μου να μαθαίνει με πληρωμή το απόγευμα στο φροντιστήριο. Ήδη ο γονιός του έχει πληρώσει στο κράτος με τη φορολόγησή του .
    Γιατί δεν μαθαίνει ο μαθητής μέσα στο σχολείο; Γιατί;Γιατί;
    Επιτέλους ας αξιολογηθούμε με αντικειμενικά κριτήρια ,εφόσον εφαρμοστεί η συνεχής επιμόρφωση,με σκοπό τη βελτίωση μας .
    Ευχαριστώ
    Μαλτέζος Νικόλαος
    με 21 χρόνια διδακτικής υπηρεσίας
    1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης

  • Ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο τα περιβαλλοντικά μαθηματα να διδασκονται απο ασχετες ειδικοτητες (γυμναστες, φιλολογους, μαθηματικους κλπ κλπ κλπ). Ως περιβαλλοντολογοι διδασκουμε σε στελεχη εταιρειων μεσα σε εταιρειες, διδασκουμε σε ΑΕΙ σε ΤΕΙ σε ΚΕΚ σε ΙΕΚ σε σχολεια δευτερης ευκαιριας αλλα δεν μπορουμε να διδαξουμε στα δημοσια σχολεια?

    Ποτε θα λυθει αυτο? Εχουμε αποφοιτους περιβαλλοντολογους απο το ΠΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ απο το 89 και μεχρι το 2009 δεν εχουμε την δυνατοτητα απο την πολιτεια να διδαξουμε?

    Για ποια περιβαλλοντικη ευαισθητοποιηση και πρασινη αναπτυξη μιλαμε οταν τα περιβαλλοντικα μαθηματα τα κανει οποιος θελει?

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 01:18 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

    Για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης:

    Α. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

    1. Επιμόρφωση των υποψηφίων στελεχών με εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια [κατά περιφέρεια].
    2. Στο τέλος της επιμόρφωσης ο κάθε υποψήφιος βαθμολογείται μετά από γραπτές εξετάσεις με άριστα το δέκα και ελάχιστη επίδοση το πέντε.
    3. Ο βαθμός αυτός δίνει μόρια στον υποψήφιο αφού πολλαπλασιατεί με υψηλό συντελεστή ( 0,7)
    4. Η επιμόρφωση είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση κάποιας θέσης στελέχους.

    Β. ΑΛΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    1. Μοριοδότηση τίτλου σπουδών ΑΕΙ: 3 μόρια, ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:2 μόρια )
    2. Μοριοδότηση διδακτορικού σχετικού με την εκπαίδευση 8 μόρια, άλλου θέματος 6 μόρια
    3. Μοριοδότηση μεταπτυχιακού σχετικού με την εκπαίδευση 6 μόρια, άλλου 4 μόρια
    4. Μοριοδότηση δεύτερου πτυχίου ΑΕΙ 3 μόρια, άλλου ιδρύματος 2 μόρια
    5. Μοριοδότηση ξένης γλώσσας ανωτέρου επιπέδου 1,5 μόριο, μέσου επιπέδου 1 μόριο
    6. Μοριοδότηση χρήσης Η/Υ επιμόρφωση 1 μόριο
    7. Συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια
    ΠΥΣΔΕ: 1 μόριο για το τακτικό μέλος, 0,5 για το αναπληρωματικό, ανώτατο 2 μόρια
    ΑΠΥΣΔΕ: 2 μόρια για το τακτικό μέλος, 1 μόριο για το αναπληρωματικό, ανώτατο 4 μόρια
    8. Έτη προϋπηρεσίας:15 τουλάχιστον έτη διδακτικής εμπειρίας [τάξη]. Για κάθε έτος από τα δεκαέξι μέχρι τα είκοσι 0.5 μόρια.
    9. Συμμετοχή σε συνέδρια:
    α. ΟΛΜΕ 1 μόριο για κάθε συμμετοχή, ανώτατο 3 μόρια.
    β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΠΕΦ, ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΏΝ κλπ 0,5 μόριο για κάθε συμμετοχή, ανώτατο 1,5

    Γ. ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ

    1. Συμμετοχή σε συνδικαλιστικά όργανα [ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ]
    2. Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις ( σωματεία, σύλλογοι κλπ)
    3. Οργάνωση και Συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης:ΕΠΕΕΑΕΚ κλπ
    4. Συγγραφικό έργο

    Δ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
    1. Να στοχεύει στο να εντοπίζει στοιχεία της προσωπικότητας του υποψηφίου (θετικά, αρνητικά)
    2. Να ελέγχει και να αξιολογεί τα συνεκτιμώμενα
    3. Ο βαθμός να είναι από 0-20 με συντελεστή 0,3

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 1
    ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ :7,5 Χ 0,8 = 60 Χ10 =60

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | DIMITRIS GIANNAKIS

    Κα ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩς ΤΟ 2007 ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΓΙΟ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΝ/ΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ,ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΣΥΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΩΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΤΟΑΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | Αποστόλης Μ.

    Στο πλαίσιο της αξιοκρατικής και αντικειμενικής επιλογής των στελεχών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι συνιστώσες που συνθέτουν την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα:
    Να μοριοδοτούνται τα τυπικά προσόντα(πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ, πρώην ΚΑΤΕΕ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, επιμόρφωση, μετεκπαίδευση και ξένη γλώσσα).
    Να μοριοδοτείται τόσο η εκπαιδευτική όσο και η διδακτική προϋπηρεσία.
    Στη θέση της συνέντευξης και του κομματικού προσόντος, να υπάρξει μια σύντομη ηλεκτρονική δοκιμασία με το αντίστοιχο της θέσης ερωτηματολόγιο.
    Πολύ σωστή η πρόταση για την επιμόρφωση των στελεχών που θα επιλεγούν.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 00:08 | Τρύφων Τ.

    Ένα διοικητικό στέλεχος σχολικής μονάδας, πρέπει πάνω από όλα να διαθέτει οικονομική σκέψη. Μία εκπαίδευση που βασίζεται σε διευθυντές που το μόνο διοικητικό πρότυπο που έχουν μάθει και διδαχθεί στην ζωή τους είναι η πειθαρχία του στρατού, μόνο κακό κάνουν στην εκπαίδευση.
    Η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι σωστή- ειπώθηκε κάτι για νέα ειδικότητα στην Ε.Σ.Δ.Δ. Διοίκηση στην Εκπαίδευση- Ο διευθυντής της εκπαίδευσης είτε πρωτοβάθμια είτε δευτεροβάθμια, θα πρέπει να μπορεί τους λίγους και πολύτιμους πόρους να τους χρησιμοποιεί για να καλύψει τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν καθημερινά στον χώρο της εκπαίδευσης. Υπό αυτή την έννοια να μην σκέφτεται μόνο σαν εκπαιδευτικός αλλά και σαν «οικονομικός διευθυντής» μιας υπηρεσίας, αλλά θα προχωρούσα και ακόμα περισσότερο, αν το σχολείο αποκτούσε μεγαλύτερη ευελιξία και λειτουργούσε περισσότερες ώρες καλύπτοντας την ανάγκη του νέου ανθρώπου όχι μόνο στο γνωστικό αλλά και στο κοινωνικό τομέα.
    Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να σκέφτονται, να γνωρίζουν αλλά να μπορούν και να συνεργάζονται, κάτι που το σημερινό σχολείο δεν κάνει.
    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
    ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ & ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 00:01 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Είμαι μητέρα τριών παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Στο Δημοτικό έχω την εμπειρία 3 διευθυντών και μόνο ο τελευταίος εκτελεί τα καθήκοντά του πραγματικά σε συνεργασία με γονείς και Σύλλογο Γονέων. Όσον αφορά το Γυμνάσιο είναι σκούρα τα πράγματα. Η Διευθύντρια δεν έχει καμία εμπειρία στη διοίκηση σχολείου καθότι είναι ΠΕ11 και ο υποδιευθυντής είναι ΠΕ14. Στις 26-11-09 μας καλωσόρισαν εγγράφως για το νέο σχολικό έτος (!) και μας ενημέρωσαν για τις ημέρες επικοινωνίας με τους καθηγητές και σήμερα 1-12-09 το Γυμνάσιο κλείνει λόγω της γρίπης. Κανονισμός Σχολείου δεν υπάρχει. Οι ποινές στους μαθητές είναι βαριές και απανωτές. Προσπάθειες μαθητών για σχολικές εκδηλώσεις «πνίγονται». Ως Σύλλογος Γονέων έχουμε ζητήσει από τη Διεύθυνση και τους καθηγητές συνάντηση συνεργασίας με τους καθηγητές και εκείνοι δεν προσέρχονται ή κατευθύνονται να μη προσέλθουν. Και όλα αυτά από μία «πεφωτισμένη» διορισμένη Διεύθυνση Σχολείου που παρά τις συνεχείς καταγγελίες, ακόμη και καταδίκη μετά από ΕΔΕ για ξυλοδαρμό μαθητή, παραμένει στη θέση της. Το διδακτικό προσωπικό αλλάζει κάθε έτος κατά 50% (δεν αντέχουν και φεύγουν …). Αλλά και οι μαθητές φεύγουν. Στο Γυμνάσιο άρχισαν να λειτουργούν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) πριν από 5 χρόνια. Προφανώς για το αυτό λόγο προτιμήθηκε ως Διευθύντρια καθηγήτρια ΠΕ11. Πριν από 3 χρόνια η Α΄ Γυμνασίου είχε τρία τμήματα ΤΑΔ των 20 μαθητών και σήμερα η Γ’ Γυμνασίου έχει ένα τμήμα ΤΑΔ των 10 μαθητών! Δεν υποστήριξε ούτε την δική της ειδικότητα !!! Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας που τα βλέπει αυτά γιατί δεν έχει επέμβει ακόμη παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των γονέων; Αυτή είναι η αξιοκρατία στην εκλογή των Διευθυντών των Σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας; Και μένουμε εμείς οι γονείς να πείσουμε τα παιδιά-μαθητές για την αξία του έργου του εκπαιδευτικού …, για την αξιοκρατία … Αλλά τα παιδιά μας μπορεί να είναι μικρά σε ηλικία, αλλά δεν είναι μικρά σε αντίληψη και καταλαβαίνουν και, το χειρότερο, βιώνουν καθημερινά την ανικανότητα της Διεύθυνσης που, λόγω της εξουσίας που διαθέτει, έχει φτάσει σε βαθμό άσκησης ψυχολογικής βίας.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 23:31 | ΕΦΗ ΤΑΤΣΗ

    ΚΑΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΟΥ.ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ:1.ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2.ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ,ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ,ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.3.ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ . ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΕΛΕΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.4.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ , ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. 5. ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.6.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ.7. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ,ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 23:29 | Πατσώνας Μανώλης

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Θα συμφωνήσω απολύτως στην καταρχήν διαπίστωση, ότι υπάρχει έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών, προσθέτοντας μόνο ότι δίκαια συμβαίνει αυτό. Είναι μια παθογένεια που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό, είναι ο τρόπος επιλογής των στελεχών, που μόνο αξιοκρατικός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Επομένως σωστά προτείνεται, ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα.

    Η διευθυντική θητεία θα πρέπει να αξιολογείται, όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά. Να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχία ή όχι των εκπαιδευτικών στόχων που τέθηκαν για την σχολική μονάδα. Στόχοι που θα τίθενται από την υπερκείμενη διοικητικοί βαθμίδα, σε συνεργασία βέβαια με το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας και του διευθυντού της, με σκοπό την βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν. Προβλήματα, που δεν θα καταγράφονται αυθαίρετα, αλλά με βάση αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θεωρώ, ότι σημαντική είναι η αιτιολογημένη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, αφού αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις αδυναμίες και τα προτερήματα του διευθυντού τους και αν αυτός κατέβαλε τις απαραίτητες προσπάθειες, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η παραπάνω πρόταση έχει βέβαια εφαρμογή σε μεταγενέστερο στάδιο και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Στη σημερινή συγκυρία, οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν, τους πραγματικούς παράγοντες που επικρατούν στο στελεχικό δυναμικό του εκπαιδευτικού κλάδου και διαμορφώνουν το καθοδηγητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης. Μόνο γνωρίζοντας όλες τις πτυχές των σημερινών προβλημάτων, θα μπορέσει η ηγεσία του υπουργείου, να προτείνει τις ενδεδειγμένα άμεσες λύσεις. Προκύπτουν κάποια ερωτήματα όπως: οι μέχρι σήμερα διευθυντές θα κριθούν όλοι ικανοί; άν όχι ποιοί θα τους κρίνουν; οι σημερινοί προϊστάμενοι; δηλαδή οι κατά τεκμήριο ελλιπώς επιμορφωμένοι ή ακόμα και ανεπαρκείς, θα κρίνουν κάποιους άλλους, αν είναι ικανοί; Είναι κατανοητό ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Προτείνω λοιπόν, στην διαδικασία της πρώτης επιλογής στελεχών, να μην προσμετρηθούν μόρια από διευθυντική προϋπηρεσία, γνωρίζοντας ότι ελάχιστοι συνάδελφοι μπορεί να αδικηθούν.

    Μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με το θέμα που πραγματεύονται και το πανεπιστήμιο στο οποίο αποκτήθηκαν. Έτσι θα αποφευχθεί η σημερινή λογική της ισοπέδωσης. Λογική που οδηγεί στην προσπάθεια απόκτησης μεταπτυχιακών τίτλων αμφίβολης ποιότητας, με μοναδικό γνώμονα την συγκέντρωση μορίων για την κατάληψη διευθυντικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό «ησυχάζει» ο συνάδελφος από τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της τάξης. Επιπλέον μπορεί να διαιωνίσει την θητεία του, αφού κανένας δεν τον ελέγχει ουσιαστικά, λαμβάνοντας μόνο θετικά μόρια για τις επόμενες κρίσεις.

    Η κοινωνική προσφορά είναι επίσης πολύ σημαντική. Δείχνει την ευαισθησία του κάθε πολίτη απέναντι στην κοινωνία. Σε μία εποχή, όπου ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για την ατομική του επιτυχία, συμπεριφορές πολιτών που προάγουν το δημόσιο συμφέρον πρέπει να ανταμείβονται. Εξάλλου αποτελεί και μία ένδειξη, για τη λειτουργία του μελλοντικού διευθυντή απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

    Η πρόταση για την επιμόρφωση των στελεχών που επιλέχτηκαν, αποτελεί την μοναδική (κατά την γνώμη μου) αξιοκρατική διαδικασία. Το πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας που θα λαμβάνουν, ανάλογα και με το βαθμό που θα επιτυγχάνουν, να αποτελεί τη ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για την τελική επιλογή τους σε διευθυντική θέση. Προτείνω να έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί μέσα από τη διαδικασία της επιμόρφωσης, θα διακριθούν τα χαρισματικά στελέχη στον οργανωτικό και διοικητικό τομέα, είτε έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους είτε όχι.
    Αρκεί βέβαια, η επιμόρφωση να είναι υψηλού επιπέδου και όχι μία τυπική διαδικασία, όπου όλοι θα κρίνονται το ίδιο ικανοί για διοίκηση.

    Τέλος, για το κεφάλαιο ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ και παρεχόμενη επιστημονική στήριξη στους εκπαιδευτικούς, μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη, ανύπαρκτη. Ο θεσμός έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών. Φταίει και η οργανωτική δομή. Ο μοναχικός σύμβουλος, που πολλές φορές και ο ίδιος είναι μπερδεμένος, λίγα μπορεί να κάνει. Χρειάζεται η εκ βάθρων αλλαγή του θεσμού. Πρέπει η επιστημονική στήριξη των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού να γίνεται πιο οργανωμένα, ίσως από «γραφείο επιστημονικής στήριξης» σε επίπεδο περιφέρειας. Τα αποτελέσματα που θα παράγονται να αξιολογούνται, ως προς τους στόχους που τέθηκαν και την επίτευξή τους.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 23:23 | Σ.Κ

    Θεωρώ ότι η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης αποτελεί μια σοβαρή και υπεύθυνη διαδικασία και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας με την απαραίτητη προσοχή και σοβαρότητα. Κατά την άποψή μου, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης είναι η αναξιοκρατία. Στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να καταλαμβάνουν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης άτομα που είχαν ως μοναδικό «μετρήσιμο» προσόν την ικανότητα να σηκώνουν πιο ψηλά την κομματική σημαία, άτομα ανεπαρκή τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικά που δυστυχώς, ως πρόεδροι ή μέλη των ΠΥΣΠΕ, κλίθηκαν να αξιολογήσουν συναδέλφους με αξιόλογο έργο και προσόντα και φυσικά τους αξιολόγησαν «κατάλληλα». Στο αίσχος αυτό βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, «έβαλαν» το χεράκι τους και οι αγαπητοί μας αιρετοί εκπρόσωποι.
    Πιστεύω ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να αξιολογούνται πρώτα οι ίδιοι,τόσο από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολογητών όσο και από τους εκπαιδευτικούς τους ίδιους, για το έργο και την προσφορά τους. Μέχρι τότε όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να πάρουν τα μόρια της προϋπηρεσίας. Δεν μπορεί δηλαδή να μοριοδοτούμε κάποιον για μια θέση που κατείχε, χωρίς αυτός να έχει αξιολογηθεί. Δηλαδή, είναι όλοι άριστοι και πρέπει να πάρουν όλοι τα ίδια μόρια θέσης; Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να μοριοδοτηθεί η συμμετοχή στο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ. Μήπως για τη σημαντική «υπηρεσία» που προσέφερε στην υπηρεσία και τον κλάδο; Γιατί επίσης πρέπει να μοριοδοτηθεί με τα ίδια μόρια με αυτά του μεταπτυχιακού, η κατοχή δεύτερου πτυχίου ΑΕΙ, όταν αυτό είναι άσχετο με την εκπαίδευση; Δηλαδή τι είναι πιο σημαντικό για την επιλογή π.χ ενός σχολικού συμβούλου, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου π.χ στη διδακτική των φυσικών επιστημών ή κατοχή ενός δεύτερου πτυχίου στην ιχθυοκαλλιέργεια.
    Συμφωνώ με τους περισσότερους με τη σειρά των κριτηρίων που θέτουν. Δηλαδή, τίτλους σπουδών με τη σειρά που αναφέρονται από τους περισσότερους με την ανάλογη όμως διαβάθμιση π.χ δεν είναι όλα τα μεταπτυχιακά ίδια. Έχουν αναφερθεί από πολλούς δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω πάνω σ’αυτό. Επίσης πιστεύω ότι η διαδικασία της συνέντευξης πρέπει να υπάρχει αλλά ο βαθμός αυτός να κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό στη συνολική βαθμολογία.
    Τέλος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα το θέμα της αξιολόγησης. Στην αρχή σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και αμφισβητήσεις. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί συνάδελφοι που δίνουν τον εαυτό τους μέσα και έξω από τις τάξεις να μπαίνουν στο «ίδιο τσουβάλι» και να απολογούνται για κάποιους άλλους που θεωρούν την εργασία τους στο σχολείο ως πάρεργο. Δεν αντέχουν σε κριτική νομίζω οι αιτιάσεις των συνδικαλιστών και των υπολοίπων που αρνουνται την αξιολογηση με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις. Αυτές είναι για να υπάρχουν για να υπάρχουν και οι ίδιοι. Ιδιαίτερα η κατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και φυσικά δεν φταίει μόνο το κράτος και ο ελλιπής εξοπλισμός. Εξοπλισμός υπάρχει στα σχολεία και αν δεν υπάρχει είναι ευθύνη του διευθυντή ή των παλαιότερων διευθυντών. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η όρεξη για δουλειά, η έμπνευση, το όραμα.
    Αυτό λοιπόν χρειαζόμαστε. Στελέχη με όραμα, με διάθεση προσφοράς, όρεξη για δουλειά, με διάθεση συνεργασίας με την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Στελέχη που θα εμπνεύσουν με το έργο τους και τους εκπαιδευτικούς. Όχι μαριονέτες και κομματικούς εγκάθετους.

    Ευχαριστώ
    Σ.Κ

  • Διαβάζοντας τα σχόλια μέσα από την δημόσια διαβούλευση, αλλά και γενικότερα τον εκπαιδευτικό τύπο έχω να παρατηρήσω τα εξής.

    Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνάδελφοι οι οποίοι βάλουν με σφοδρότητα κατά προτάσεων για ρήξη και ανατροπή με το παρελθόν, σχολιάζοντας αρνητικά κάθε πρόταση υπέρ της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, των προσλήψεων με την ευθύνη του ΑΣΕΠ, τον εξορθολογισμό του καθεστώτος μοριοδότησης και το περιορισμό των αποσπάσεων και των μεταθέσεων. Προτάσεις πολύ αυτονόητες και λογικές για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Παιδεία.
    Προφανώς βέβαια είναι οι συνάδελφοι εκείνοι οι ο οποίοι βολεύονται με την ευνοιοκρατία, το ρουσφέτι και το βόλεμα και θέλουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και η στασιμότητα προς το συμφέρον τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι και η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός δυναμικά μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος που μεταμορφώνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα δε μέσω της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της πληροφορίας και ότι πρέπει και αυτοί να υποστούν αλλαγές.
    Αυτό που άκουσα από τα χείλη της υπουργού, την φράση, «στο κέντρο ο μαθητής» πραγματικά με συγκλονίζει.
    Είναι αυτή είναι η φράση που απηχεί την σύγχρονη αντίληψη για το πετυχημένο και αποτελεσματικό σχολείο που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα τις Σκανδιναβικές, αλλά και σε σχολεία της Αμερικής και του Καναδά.
    Είναι αυτή η φράση που απαιτεί τις γενναίες ρήξεις και τομές με το παρελθόν στο υπάρχον Εκπαιδευτικό μας σύστημα, που θα πρέπει βέβαια να συνοδεύονται από γενναία χρηματοδότηση για τις υλικοτεχνικές υποδομές και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
    Προς μια τέτοια κατεύθυνση αντιλαμβάνομαι τις προτάσεις του Υπουργείου και δεν κατανοώ την σφοδρή επίθεση προς την υπουργό και την a priori απόρριψη σε κάθε τι που πάει να επιφέρει αλλαγές.. Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς ότι προτάσεις που γίνονται προς στην κατεύθυνση της ανατροπής ενός απαράδεκτου κατεστημένου θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με εποικοδομητική κριτική.

    Κυρία υπουργέ τολμήστε! Είναι ιστορική η ευκαιρία που σας δίνετε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα και να εκσυγχρονίσετε την Παιδεία, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό της πατρίδας μας. Μην ακούσετε τις σειρήνες της οπισθοδρόμησης και της στασιμότητας. Σε μια φράση του ο Μαξ Βέμπερ είχε πεί ότι «Η Πολιτική είναι το επίμονο και επίπονο τρύπημα σκληρών επιφανειών, για αυτό και απαιτεί πάθος και λογική». Και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα διαθέτετε σε πλεόνασμα……

    Με εκτίμηση
    Δρ Κώστας Τ Φράγγος
    Καθηγητής Πληροφορικής
    http://www.facebook.com/kostas.fragos
    http://glotta.ntua.gr/nlp_lab/Fraggos/Greek.htm

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 22:21 | Σοφοκλής Σπυρόπουλος

    Οι προϊστάμενοι, κατά τη θητεία τους, να αξιολογούνται με μετρήσιμα και αδιάβλητα κριτήρια και από τους υφισταμένους τους πχ για τη προσωπικότητά τους, το ζήλο τους για την υπηρεσία, για την επάρκειά τους

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 22:12 | Π.π

    κ. Υπουργέ.
    Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Αν και ζούμε σε μια χώρα της συνεχούς και δικαιολογημένης καχυποψίας, για τις κινήσεις του οποιυδήποτε Άλλου, είναι φρόνιμο, με διαπαιδαγωγικές αρχές να συμβάλλουμε στο δημόσιο αυτό διάλογο.
    Δεν θα προβώ σε συγκεκριμένες προτάσεις. Κάτι τέτοιο προυποθέτει, πιστεύω, την εξέταση πολλών παραμέτρων. Οφείλω, ως ενεργό στέλεχος να κάνω κάποιες επισημάνσεις:
    1. Στην περιοχή, όπου εργάζομαι, σχεδόν όλοι οι διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας, διαθέτουν 25-30 χρόνια προυπηρεσίας, κομματική επάρκεια και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Εάν τους διατηρήσουμε χαθήκαμε!!! Εάν προκρίνουμε ως κριτήριο την προηγούμενη θητεία τους, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ την ΠΡΑΚΤΙΚΗ που τους ανέδειξε.
    2. Το ΙΔΙΟ ισχύει και για τα ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (ΔΙΕΥΤΘΥΝΤΈΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ-ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ).
    3. Να υπάρξει δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με προυπηρεσία 10-15 ετών, σε συνδυασμό με αυξημένα προσόντα, να φέρουν ΝΕΟ ΗΘΟΣ στην εκπαίδευση.

    4. Μην πτοείστε!! Η παιδεία ΝΟΣΕΙ και η κατάσταση είναι ΤΕΛΜΑΤΩΔΗΣ. Μην υποκύπτετε σε συνδικαλιστικούς εκβιασσμούςή σε υπολογιστικές τακτικές.
    5. Επαναπροσδιορίστε το ρόλο και την αποστολή των στελεχών. Υλοποιήστε την ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ με σαφείς και διαφανείς διαδικασίες.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 21:19 | ΒΧ

    ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
    40 ΜΕΧΡΙ 50 ΧΡΟΝΩΝ
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ

    20 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΚΑΙ ΒΑΕ……..) ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ

    ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ Δ Ε Ν ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΟΝ

    ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΕΓΩ (ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ)

    » ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΩΡΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ??????????????»

    ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΔΑΚΤΟρΙΚΑ ΩΣ ΤΟ Α Π Ο Λ Υ Τ Ο ΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

    Η ΠΟΙΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΔΕ ΤΟΥΣ «ΠΑΛΙΟΣΕΙΡΙΑ» ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΑΠΟ ΣΠΟΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.

    ΒΧ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 21:09 | Αλεξανδρος Τ.

    Δημιουργία αντίστοιχου τμήματος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 21:09 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΜΠΟΝΙΑΣ

    TA ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ .Μ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ.ΕΙΚΟΣΑΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ -ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ.ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
    ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ . Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    Επειδή έρχομαι σε επαφή καθημερινά με αυτούς τους ανθρώπους έχω να επισημάνω :
    1)Θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να γνωρίζουν Η/Υ , όχι τις μαϊμού πιστοποιήσεις που μοιράζουν διάφοροι. Δεν ξέρουν να ανοίξουν ένα Η/Υ, να στείλουν ένα e-mail ,εκεί δε που πέφτει το μεγάλο γέλιο είναι με τις προϊσταμένους των Νηπιαγωγείων. Δεν μπορείς να δουλέψης έτσι.
    2)Κανένας δε διαβάζει τις εγκυκλίους, προτείνω την εξέταση πάνω σε αυτές και εκεί θα γελάσετε.
    3)Πολλοί είναι τόσο άσχετοι με τα διοικητικά που γίνονται τραγέλαφος με τις απόψεις τους.
    4)Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις αφού τους δοθεί μία ύλη να διαβάσουν που να περιλαμβάνει Αστικό Κώδικα, Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, Δημοσιονομικό Δίκαιο, Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων διάφορες εγκυκλίους, εκπαιδευτική νομοθεσία και ότι άλλο θεωρείται αναγκαίο. Τα μόρια και τα άλλα κουραφέξαλα έχουν αποδειχθεί απλά ανεπαρκή. Το να βάλεις κάποιον ως Δ/ντη επειδή είναι 25 χρόνια στην εκπαίδευση και βλέπει τον Η/Υ ως Θεό σήμερα, είναι ανεπίτρεπτο
    5)Καθορίστε ασυμβίβαστα π.χ.
    Ξεχωρίστε τους συνδικαλιστές, θέλετε να κάνετε τομές και να ωφελείσετε την εκπαίδευση; αποκλείστε όσους θέλουν να γίνουν Δ/ντες και την προηγούμενη πενταετία ήταν υποψήφιοι με οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο. Δεν μπορεί να είσαι εκπρόσωπος του εργοδότη (Δ/ντης) να πρέπει να εφαρμόσεις κανονισμούς και ταυτόχρονα να κάνεις τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, ηθικά τουλάχιστον δεν αρμόζει. Επίσης δεν μπορεί να είναι κατά τόπους εκπρόσωποι κομμάτων (βλέπε Β/θμια Δωδεκανήσου) πρόεδροι ΝΟΔΕ, Νομαρχιακών, Δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι σε εκλογές ΟΤΑ. Εδώ όχι μόνο υπάρχει ηθικό κόλλημα αλλά η διοίκηση γίνεται κομματικό μαγαζάκι και δεν μπορείς να πείσεις για αντικειμενικότητα.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 20:58 | Κατερινα Καλαμπαλικη

    » Με το Νόμο 1982/90 άρθρο 11 παρ. 13, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα χρόνο αργότερα, ο νόμος επεκτείνεται και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.
    Στον ίδιο νόμο, προβλέπεται η λειτουργία του θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η ίδρυση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
    Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ), εισάγει τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, τον εμπλουτισμό των γνωστικών αντικειμένων με θέματα περιβάλλοντος και τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του ΔΕΠΠΣ εντάσσεται η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος «Ευέλικτη Ζώνη» όπου η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποκτά τον δικό της χρόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων για τους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που θέλουν να συνδέσουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με τις φυσικές, τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικο-οικονομικές επιστήμες μέσα από διαθεματικές διερευνητικές προσεγγίσεις. »

    » Σύμφωνα με το ιδρυτικό Π.Δ, 365/93, αποστολή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, του πρώτου τέτοιου Τμήματος στην Ελλάδα, είναι:
    …Να εκπαιδεύει και επιμορφώνει στελέχη της Εκπαίδευσης, του Δημοσίου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών ομάδων και φορέων σε περιβαλλοντικά θέματα που αναφέρονται στο χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας των πιο πάνω φορέων και οργανισμών, Να προσφέρει υπηρεσίες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης σε πτυχιούχους Μηχανικούς…

    Σύμφωνα με το ίδιο Π.Δ., στους διπλωματούχους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος μπορούν να ανατίθενται:
    …Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα περιβάλλοντος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα… »

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ Π.Δ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑΤΙ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ????

    Πλεον υπαρχουν καταλληλα ειδικευμενοι αποφοιτοι Σε θεματα περιβαλλοντος, οπως οι αποφοιτοι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ των πολυτεχνικων σχολων Ξανθης και Κρητης! Ας σταματησουν να ασχολουνται με το δικο μας γνωστικο αντικειμενο οποιοσδηποτε εκπαιδευτικος εχει κανει ενα σεμιναριο!! Ζηταμε εδω και ποσα χρονια να ενσωματωθουμε στα προγραμματα Α-Ββαθμιας Εκπ/σης, στα ΚΠΕ, σε μια υποχρεωτικη Περιβαλλοντικη Εκπαιδευση ως βασικη αρχη και μετρο για την περιβαλλοντικη συνειδηση των επομενων γενιων! Μεχρι στιγμης Δεν ξερει το υποργειο οτι υπαρχουμε! Δεν ξερει τι εχουμε σπουδασει και ποιο ειναι το αντικειμενο μας!! Τουλαχιστον αυτο φαινεται απο τον αποκλεισμο μας απο τον ΑΣΕΠ και απο οποιαδηποτε μορφης περιβαλλοντικη εκπαιδευση!
    Παρακαλω πολυ ας ενδιαφερθει επιτελους το υπουργειο!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 20:46 | Βασίλειος Αναγνώστου

    Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Λαμβάνοντας μέρος στη διαβούλευση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης παρατηρώ ότι αυτή χαρακτηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις προτάσεις συγκεκριμένης και αριθμητικής μοριοδότησης υπό το πρίσμα ιδίων συντεχνιακών ή ατομικών συμφερόντων. Άρα υποκειμενική. Αποφεύγω αυτή τη λογική διότι πρώτο, κύριο και ορθότατο κριτήριο είναι ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Άλλωστε τα εκπαιδευτικά συστήματα και τα ιδρύματα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος των μαθητριών/τών και δευτερευόντως για την προαγωγή κάποιων εργαζομένων σε αυτά και των συντεχνιακών συμφερόντων.

    Κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι η κριτική στάση σας στις ανωτέρω συντεχνιακές προτάσεις και η συνεργασία σας με τους υπευθύνους των αντίστοιχων τμημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, του ΣΠΔΕ, του Π.Ι., με καθηγητές των τμημάτων «Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης» και των επιστημών Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Διδακτικής των γνωστικών αντικειμένων θα σας κατευθύνει στη θέσπιση πιο επιστημονικών κριτηρίων. Αν και δεν αποκλείονται λάθη, καθότι πρόκειται για διαδικασίες κρίσης ανθρωπίνων δυναμικών από ανθρώπους με δυνατότητες αλλά και αδυναμίες, εάν επιλέξετε μία τέτοια λογική κανένας δεν θα σας προσάψει την κατηγορία επικράτησης των κομματικών ή των συντεχνιακών λογικών και συμφερόντων σε βάρος της με παραπάνω κεφαλαία γράμματα αρχής: ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ.

    Ακολούθως παρατίθεται ένα προτεινόμενο πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπουν τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και όχι αριθμητική μοριοδότηση. Μάλιστα, προτείνω η μετρήσιμη μοριοδότηση να διενεργηθεί από ανεξάρτητη αρχή/επιτροπή με εκπροσώπους των παραπάνω φορέων υπό την προεδρία σας ή επιτροπή ειδικών επιστημόνων και πανεπιστημιακών στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού δίχως τους εμπλεκόμενους με τη διαδικασία φορείς για λόγους αντικειμενικότητας.
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Εισαγωγή
    Τα κριτήρια πρέπει να απορρέουν από τους τομείς της υπηρεσιακής εμπειρίας κατά 40% και της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης το υπόλοιπο 60%. Τούτο διότι η προσωπική πείρα δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η υπερίσχυση των μορίων των υπηρεσιακής εμπειρίας (αρχαιότητας) δίχως ή με ελάχιστη και παρωχημένη επιστημονική γνώση, φέρει σε ηγετικές θέσεις άτομα που συνήθως επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο διαδικασίες και ενέργειες δίχως να καινοτομούν επί της ουσίας της εκπαίδευσης. Από την άλλη πλευρά η συλλογή πλήθους βεβαιώσεων κατ’ επίφαση επιμορφώσεων, ενίοτε δε και πανεπιστημιακών τίτλων δεν αποτελεί πάντα ουσιαστική επιστημονική κατάρτιση αλλά ποσοτική θήρευση τυπικών προσόντων.

    Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία.
    Τέλος, σε αυτό να συνυπολογίσετε ότι τα αντικειμενικά μετρήσιμα μόρια δίχως συνέντευξη διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια όλων των υποψηφίων οι οποίοι δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε εκδουλεύσεις και εξαρτήσεις από άτομα και φορείς που δεν τους εκτιμούν ουσιαστικά αλλά υποτάσσονται σε αυτά για ανταλλακτικούς λόγους.

    Ειδικότερα, η πρόταση λαμβάνει υπόψη της τις κείμενες διατάξεις:
     Ν. 1566 (ΦΕΚ 167/τ. Α’1985)
     Π.Δ. 50 (ΦΕΚ 39/τ. Α’/5-03-2001)
     Π.Δ. 25 (ΦΕΚ 20/7-2-2002)
     Φ.353.1./324/105657Δ1/Αρ. Φύλλου 1340/τ. Β’/16-10-2002
     Ν.3467/2006 (ΦΕΚ 128/τ. Α’/21-06-2006)
    Προϋποθέσεις για αίτηση
    Ελάχιστη εκπαιδευτική υπηρεσία τα 16 έτη και άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολεία 12 έτη τουλάχιστον. Η θητεία σε θέση σχολικών συμβούλων να προσμετράται στην άσκηση διδακτικών καθηκόντων.

    ΚΡΙΤΗΡΙΑ και ΜΟΡΙΑ ανά ΤΟΜΕΑ και ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ

    Οι τομείς που πρέπει να μοριοδοτούνται είναι δύο: α. η επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και συγκρότηση και β. η υπηρεσιακή κατάσταση και διδακτική εμπειρία.

    ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
    Πριν από την καταμέτρηση των αντικειμενικών και μετρησίμων κριτηρίων πρέπει να προηγείται η διενέργεια τεστ προσωπικότητας από οργανωσιακούς ψυχολόγους. Τούτο διότι στην εκπαίδευση υπάρχει αριθμός στελεχών εκπαίδευσης που με τις στάσεις, τις πράξεις ή την απραξία τους ταλαιπωρούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς δίχως να συνεργάζονται αποτελεσματικά ή να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα. Με τα τεστ αυτά θα αποκλείονται τέτοιες περιπτώσεις υποψηφίων.

    ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΤΕΥΞΗ
    Η διαδικασία της αδόμητης συνέντευξης πρέπει να αποκλειστεί διότι συνήθως εξυπηρετούνται υποψήφιοι ποικίλων προτιμήσεων ή βάσει πρόσκαιρων διαπροσωπικών συμπαθειών. Έτσι, η συνέντευξη θεωρείται πεδίο τριβής και υπονοιών μεταξύ των υποψηφίων για αδικίες, ενώ η σωρεία των ενστάσεων και της κατάληξης τους σε διοικητικά δικαστήρια επί χρόνια ταλανίζουν την Υπηρεσία σε σπατάλη ωρών εργασίας, επιδόματα σε μέλη επιτροπών, διενέργεια Ε.Δ.Ε., ψυχική φθορά, οικονομική απώλεια για νομικά έξοδα και απαξίωση των θεσμών.

    Ακόμη και σε ιδανική περίπτωση που θα εξέλιπαν τα ανωτέρω προβλήματα και η συνέντευξη θα λειτουργούσε ως «δομημένη συνέντευξη», σύμφωνα με τις αρχές της οργανωτικής-εργασιακής ψυχολογίας, δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα άτομα σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις μέχρι τώρα στη χώρα μας.

    Έτσι, προτείνω την πλήρη διαφάνεια με την θέσπιση μετρήσιμων κριτηρίων με αντικειμενική αποδεικτικότητα αποκλείοντας την προφορική συνέντευξη. Αυτό γιατί σε αυτήν εκτός των ανωτέρω παρεισφρύει εκουσίως ή ακουσίως η υποκειμενικότητα στην τελική κρίση των μελών του Συμβουλίου Επιλογής αλλά και τελικά η επί δέκα λεπτά αξιολόγηση της όλης συγκρότησης και της προσωπικότητας κάθε υποψηφίου και την εξαγωγή συμπερασμάτων επ’ αυτού από μη ειδικούς που δεν γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της προσωπικότητας των υποψηφίων παρά μόνον την επίπλαστη εικόνα που παρουσιάζουν ενώπιον της επιτροπής για τις ανάγκες της επιλογής τους ως στελεχών εκπαίδευσης αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Η ζωή μας διδάσκει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς και να κρίνει τις ικανότητες και την προσωπικότητα ακόμη και των πιο κοντινών του ανθρώπων επί μία ολόκληρη ζωή, πολλές φορές.

    Τομέας Α: Επιστημονική και Παιδαγωγική κατάρτιση και συγκρότηση 60%
    1) Διδακτορικό δίπλωμα με αποκλειστική συνάφεια στις Επιστήμες της Αγωγής, στην Ειδική και Γενική Διδακτική των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται στο σχολείο, στην Παιδαγωγική, την Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, στην Αξιολόγηση στην εκπαίδευση και την Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.
    [Χ μόρια. Σε περίπτωση περισσότερων τέτοιων τίτλων να μοριοδοτείται πολλαπλασιαστικά].

    2) Μεταπτυχιακή ειδίκευση με αποκλειστική συνάφεια στις Επιστήμες της Αγωγής, στην Ειδική και Γενική Διδακτική των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται στο σχολείο, στην Παιδαγωγική, την Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, στην Αξιολόγηση στην εκπαίδευση και την Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.
    [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια. Σε περίπτωση περισσότερων τέτοιων τίτλων να μοριοδοτείται πολλαπλασιαστικά].

    3) Μετεκπαίδευση σε Διδασκαλείο με αποκλειστική συνάφεια στις Επιστήμες της Αγωγής, στην Ειδική και Γενική Διδακτική των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται στο σχολείο, στην Παιδαγωγική, την Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, στην Αξιολόγηση στην εκπαίδευση και την Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.
    [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια, διότι η μεταπτυχιακή ειδίκευση αναγνωρίζεται ως ανώτερη έναντι οποιασδήποτε μορφής μετεκπαίδευσης διεθνώς].
    4) Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ. [Χ ίσα του ανωτέρω κριτηρίου μόρια. Σε περίπτωση περισσότερων τέτοιων τίτλων να μοριοδοτείται πολλαπλασιαστικά].

    5) Ετήσια επιμόρφωση. [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].

    6) Εξάμηνη επιμόρφωση. [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].

    7) Τρίμηνη επιμόρφωση. [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].

    8) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες [μέχρι Χ μόρια]
    α) Β΄ Επιπέδου. [Χ μόρια].
    β) Α΄ Επιπέδου. [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].
    Να μοριοδοτείται μόνο η ανώτερη από τις δύο.

    9) Ξένες γλώσσες (όσες ανήκουν στο Ενιαίο Πλαίσιο Γλωσσών της Ε.Ε.).
    [μέχρι Χ μόρια].
    α) Τίτλος ξένων γλωσσών (Γ1 ή Γ2 επιπέδου).
    [Μέχρι Χ μόρια. Σε περίπτωση περισσότερων τέτοιων τίτλων να μοριοδοτείται πολλαπλασιαστικά].
    β) Τίτλος ξένων γλωσσών (Β2 επιπέδου και όχι χαμηλότερου).
    [Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια. Σε περίπτωση περισσότερων τέτοιων τίτλων να μοριοδοτείται πολλαπλασιαστικά].

    10. Αυτόνομο συγγραφικό και ερευνητικό έργο με αποκλειστική σχέση με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την επιμόρφωση, με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκόντων και την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και με τεκμηρίωση και αξιοποίηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας.
    [Το σύνολο των μονάδων στην κατηγορία αυτή, δεν θα υπερβαίνει τα Χ μόρια].
    α) Η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων.
    [Χ μόρια για κάθε βιβλίο και έως Χ μόρια].
    β) Η δημοσίευση επιστημονικών άρθρων.
    [Χ μόρια για κάθε βιβλίο και έως Χ μόρια].
    γ) Η υλοποίηση και η δημοσίευση πρωτότυπων ερευνών.
    [Χ μόρια για κάθε βιβλίο και έως Χ μόρια].
    δ) Οι ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια που έχουν καταχωρηθεί στα οικεία πρακτικά και που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την επιμόρφωση, με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκόντων και την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης.
    [Χ μόρια για κάθε βιβλίο και έως Χ μόρια].

    Τομέας Β: Υπηρεσιακή κατάσταση και διδακτική εμπειρία 40%
    Το σύνολο των μονάδων στην κατηγορία αυτή, δεν θα υπερβαίνει [Χ μόρια]
    Β.1. α) Εκπαιδευτική υπηρεσία πέραν της απαιτουμένης
    [Χ μόρια για κάθε έτος και έως Χ μόρια].
    Β.1. β) Διδακτική υπηρεσία πέραν της απαιτουμένης
    [Χ μόρια για κάθε έτος και έως Χ μόρια].

    Β.2. Άσκηση καθοδηγητικού έργου και διοικητικών καθηκόντων
    [Το σύνολο των μονάδων στην κατηγορία αυτή, δεν θα υπερβαίνει τα Χ μόρια].
    Β.2.α. Άσκηση καθηκόντων Σχολικού Συμβούλου, Διευθυντή ή Προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης, Συντονιστή Εκπαίδευσης Εξωτερικού, Διευθυντή ή Υποδιευθυντή ΠΕΚ
    [Χ μόρια ανά έτος και έως Χ μόρια επί 3 έτη].
    Β.2.β.) Άσκηση καθηκόντων Διευθυντή σχολικής μονάδας.
    [Χ μισά των ανωτέρω θέσεων εκπαιδευτικής διοίκησης μόρια ανά έτος και μέχρι Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].
    Β.2.γ.) Άσκηση καθηκόντων Υποδιευθυντή σχολικής μονάδας:
    [Χ μισά των ανωτέρω θέσεων εκπαιδευτικής διοίκησης μόρια ανά έτος και μέχρι Χ μισά του ανωτέρω κριτηρίου μόρια].

    Για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης & Προϊστάμενων Γραφείων Εκπαίδευσης καθώς και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων να ισχύσουν ανάλογες αρχές μοριοδότησης με αναλογικές τροποποιήσεις κυρίως ως προς την εκπαιδευτική υπηρεσία.
    Εννοείται ότι τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές προτάσεις ως απάντηση στην πρόσκληση για διαβούλευση και επιδέχονται τροποποιήσεων.

    Με εκτίμηση
    Βασίλειος Αναγνώστου, εκπαιδευτικός

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 20:32 | Βασιλικη Καρακυριου ΠΕΟ401 (πτυχιο 90)

    Αξιότιμη Κα υπουργέ,
    Αν και μελετησα πολλες φορες τις προτασεις σας εντουτοις δεν ηταν αποσαφηνισμενες. Ειχαν πολλα κενα και δημιουργησαν αποριες.
    Για το λογο αυτο παραθετω τις αποψεις μου που πιστευω οτι θα σας βρουνε συμφωνη αν πιστεψουμε τα οσα εξαγγειλατε προεκλογικα περι δικαιοσυνης , διαφανειας , αξιοκρατιας που ειναι η βασικες αρχες που διεπουν το κομμα σας.
    1. Για τους ηδη επιτυχοντες στον ΑΣΕΠ οι οποιοι εχουν και προυπηρεσια απο ΠΔΣ ή οποιονδηποτε αλλον τροπο καλυπτουν ολα τα κριτηρια της διαφανειας, αξιοκρατιας, δικαιοσυνης και η μη ενταξη τους στο νομοσχεδιο θα προκαλουσε το αντιθετο απο οσα επικαλεισθε
    2. Πρεπει να υπαρξει καποια προνοια στο νομοσχεδιο γι αυτους που δεν εδωσαν ΑΣΕΠ αλλα αναλωσαν τη ζωη τους στηριζομενοι στο υφισταμενο συστημα και προγραμματισαν το μελλον τους πανω σ αυτο.
    Βασει των οσων ανεφερα μπορειτε να δημιουργησετε ενα αξιοκρατικο συστημα ξεκινωντας απο μια νεα βαση για τους νεοτερους λαμβανοντας ομως θποψιν την ειδικη μεριμνα που πρεπει να υπαρξει ΚΥΡΙΩΣ για την πρωτη κατηγορια των ηδη επιτυχοντων με προυπηρεσια στον ΑΣΕΠ αλλα και της δευτερης που αναλωσαν τη ζωη και την καριερα τους .
    Ολα αυτα αναφερονται σε ενα κρατος που δε θελει να δημιουργησει αντισυνταγματικες διαταξεις στο ηδη υφισταμενο θεσμοθετημενο συστημα προσληψης εκπαιδευτικων αλλα και συναδει με τις προγραμματικες δηλωσεις του κομματος σας.
    Τα οσα ανεφερα δημιουργουν ενα ολοκληρωμενο αξιοκρατικο συστημα προσληψης εκπαιδευτικων που στηριζεται σε αρχες δικαιου σε ενα ευνομουμενο κρατος.
    Η μη ενταξη των παραπανω στο νομοσχεδιο δε θα εχει ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ εκτος κι αν τα οσα προεκλογικα αναφερατε περι δικαιοσυνης , ισοτητας , αξιοκρατιας κλπ ΔΕΝ ΤΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΤΕ!!!
    με εκτιμηση

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 20:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. δάσκαλος

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ.ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ , ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ».Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΜΩΣ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΙΟ ΧΑΤΗΡΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;
    ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟ!ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ! ΤΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ;
    ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ; ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ; ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ; ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ; ΓΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ;ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ; ΓΝΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ;ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ;
    ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ;ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΜΕΛΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΤΟ Μ0ΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥΣ; ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ LOWER ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕ «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»;
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ! ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ!ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΧΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ!
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΧΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΚΡΙΘΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΠΤΥΧΙΟ» ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 19:23 | daskalos

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    1. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Ε.70 (ΔΑΣΚΑΛΟΙ), ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΚΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΑΝ Β΄ ΠΤΥΧΙΟ, ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
    2. ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ) ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΑΣΚΟΥΣΕ Ή ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΕΙΧΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΥ.
    3. ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    4. ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 6 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    5. Η ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 5 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    6. ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ. (ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕΛΔΕ-ΠΑΤΕΣ-ΕΣΔΔ-ΕΑΠ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ Π.Χ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ).
    7. ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΚ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.
    8. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ PROFICIENCY Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΑΝ Β΄ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΟΤΙ:
    Πώς θα έχουμε εκπαίδευση ανοιχτών οριζόντων (e-learning, e-twining, e-class κλπ.) χωρίς γλωσσομαθή στελέχη;
    Για να αποκτήσει κάποιος το proficiency, απαιτούνται τουλάχιστον επτά έτη φοίτησης.
    Δεν είναι δίκαιο να μοριοδοτείται το proficiency, με 1 μονάδα, όσο και η γνώση πληροφορικής επιπέδου Π2, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο απόκτησης π.χ. 48 ώρες.
    9. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Β΄ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΤΥΧΙΟ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 4 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    10. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ LOWER ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    11. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Β΄ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΤΥΧΙΟ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    12. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ) Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.
    13. H ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ME THN ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
    14. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ (15 ETH) ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΑΔΕΣ 0,50 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 10.
    15. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ (15 ETH) ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΑΔΕΣ 0,50 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 10.
    16. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ 0,50 ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ.
    17. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΙΚΑ 0,50 ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ
    18. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 25 ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ 5 ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ -ΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ).
    19. ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ. (ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΕΣ).