2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | ΤΣΟΛΑΚΟΣ Α.

    ΘΕΜΑ:ΤΑΔ-ΕΤΑΔ (ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ)

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ- ΕΤΑΔ ….ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΞΟΔΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ,ΠΡΟΥΠΥΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ,ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:33 | Μακαρώνης Νικόλαος ΠΕ 17.03 Διευθυντής ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Αγαπητοί,

    Το σχόλιό μου αφορά στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στον ΟΕΕΚ και ειδικά στα ΙΕΚ. Η μέχρι στιγμής κατάσταση έχει ως εξής:
    Δεν υπάρχει πλαφόν ως προς τον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ανά ΙΕΚ. Έτσι παρατηρούνται φαινόμενα όπου ΙΕΚ με τον ίδιο περίπου αριθμό καταρτιζομένων, να στελεχώνονται με εντελώς διαφορετικό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
    Για το λόγο αυτό προτείνω:
    1. Ανά 100 καταρτιζομέμους να αποσπώνται 2 εκπαιδευτικοί.
    2. Για τα παραρτήματα 1 εκπαιδευτικός.
    3. Για τις έδρες των ΠΕΕΠ (13 συνολικά) και σύμφωνα με τα στοιχεία παλαιοτέρων εξετάσεων πιστοποίησης, 1 εκπαιδευτικός ανά 150 συμμετοχές στις εξετάσεις πιστοποίησης.
    Με τον τρόπο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο αριθμός των καταρτιζομένων στα δημόσια ΙΕΚ μειώνεται σταθερά, θα περικοπούν δραστικά οι αποσπάσεις.
    Επίσης προτείνω να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης στα ΙΕΚ, των αποφοίτων των ΙΕΚ οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση.

    Ευχαριστώ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:32 | Nikos

    Ανακληση ολων των αποσπασεων και ιδιαιτερα των 3ετων, να ξαναγινουν με αντικειμενικα και κοινωνικα κριτηρια εφεξης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ !!!!! Η μοριοδοτηση στην Κ.Υ. του υπεπθ και στις Διευθυνσεις δευτεροβαθμιας πρέπει να πριμοδοτειται με υα μισα μορια των δυσπροσιτων δηλ 6-7 μορια.ΓΙΑΤΙ; 1. λογω ωραριου (8 ωρες έναντι 4 στο σχολειο). 2.λογω αργειων-αδειων σε σχεση με το σχολειο. 3. λογω φορτου και βαρους εργασιας. 4. λογω προσφορας στον δυσκολο διοικητικο τομεα
    ΜΝ ΣΥΝΓΕΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ
    μοριοδοτηση στην Κ.Υ. του υπεπθ και στις Διευθυνσεις δευτεροβαθμιας. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΞΙΣΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ Κ.Υ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΥΝΣΕΙΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:31 | ΣΤΕΛΙΟΣ Κ.

    ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΛΥΘΗΚΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ , ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΙΕΚ-, ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ….) Ε!! ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ, ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.
    ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ (ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ!! Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ.Ε! ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΩΡE;ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!!ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ,ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ!
    ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΗΜΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΜΟΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:24 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Επιτέλους τι γίνεται με το θέμα των μεταθέσεων; Είναι δυνατόν στην Πιερία να γίνονται μία ή καμία μετάθεση γυμναστών το χρόνο την στιγμή που γίνονται πάνω από 40 αποσπάσεις και όλοι εργάζονται κανονικά; ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ .
    Δεν είναι δυνατόν οικογενειάρχες εκπαιδευτικοί με πολλά έτη υπηρεσίας να μπαίνουν σε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία χωρίς αντικειμενικό λόγο.
    Είναι δυνατόν σε αρκετές περιοχές να «στοιβάζονται» εκπαιδευτικοί ως νεοδιόριστοι την ίδια στιγμή που σε άλλες υπάρχει έλλειψη; ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:23 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    κα Υπουργε … συνάδελφοι …

    Περι αποσπάσεων ….

    – Αποσπάσεις μέσω μοριοδότησης ( με τα μόρια που μετρούν για τις μεταθέσεις … με ενδεχομένως αυξημένα τα μόρια της εντοπιότητας )

    – αποσπάσεις με βάση εκτιμώμενα λειτουργικά κενά ( δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να πάρεις μετάθεση σε ένα μέρος και μετά να βλέπεις να παίρνουν 2 και 3 αναπληρωτές )

    – οι αποσπάσεις σε γραφεία να δίνουν τα μόρια του κοντινότερου σχολείου προσαυξημένα κατά 2 μόρια

    – όσοι παίρνουν απόσπαση για περισσότερες από 4 φορές ( χρονιές ) να χάνουν την οργανική τους ( όπως συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού )

    Περι μεταθέσων ….

    – αύξηση των μορίων που δίνει η εντοπιότητα
    – διευρυνση των μορίων της εντοπιότητας σε επιπεδο νομού

    περί οργανικών θέσεων …

    – προβλεψη οργανικής θέσης εργαστηρίων ανα 3 σχολεία ( γυμνάσια και λύκεια )( μια για φυσικό και μια χημικό )

    – όταν το οργανικό κενό φυσικού / χημικού / βιολόγου / γεωλόγου ( ΠΕ04 γενικότερα ) δηλώνετε από Γυμνάσιο να αφορά ( και να διατίθεται στις μεταθέσεις ) για όλες τις ειδικότητες του ΠΕ04. Όταν δηλώνεται από Λυκειο να αφορά μόνο τις ειδικότητες που δηλώνονται. Δηλ . ενοποιημένες μεταθέσεις για το ΠΕ04 για θέσεις που αφορούν γυμνάσια και μεταθέσεις ανα ειδικότητα για θέσεις λυκείων

    – υπολογισμός των κενών με βάση τους 25 μαθητες ανα τμημα ( με στοχο τους 20 μαθητες ανα τμημα στην 5ετία )

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:21 | Δεσποινα Δημοπουλου

    3 χρόνια παραμονής στη θέση μετάθεσης είναι πάρα πολλά! Μέσα σε αυτά τα χρόνια κάποιος/κάποια δημιουργεί οικογένεια, οπότε είναι άδικο να είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι σε κάποιον τόπο που δε θέλεις (αναγκαστικά για να πάρεις 1 θέση) και να μην μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου.

    Οι αποσπάσεις απο νομό σε νομό να μη μειωθούν, αλλα να μειωθούν μόνο αυτές που γίνονται σε γραφεία. Οι αποσπάσεις μας εξυπηρετούν κατά κάποιο τρόπο στο να βοηθήσουμε στην οικογένειά μας (ή τον εαυτό μας),όταν περνάει καποιες κρίσιμες στιγμές για βραχύχρονο διάστημα.

    Ήδη ο τόπος υπηρέτησης μας έχει αγχώσει αρκετά και βρισκόμαστε μακριά απο τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας.
    Αυτό συχνά παίζει ρόλο και στα μέσα που διαθέτουμε (γιατί οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν και υλικά μέσα δικά τους) και στην απόδοσή μας.
    Ο μισθός συχνά δε μας καλύπτει, αν και κάνουμε μια ζωή με στερήσεις από ανέσεις, προβαίνουμε σε έξοδα ενοικίασης σπιτιών κτλ, και δανειζόμαστε από τους γονείς μας στα 25 μας!
    Ο κλάδος θα πρέπει να ανακουφιστεί κάπως σε αυτό το θέμα, γιατί θα μας βάλετε σε απίστευτη ταλαιπωρία για μεγάλο διάστημα.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:14 | panos

    Το ισχύον καθεστώς για τις μεταθέσεις ειναι αξιοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο και κατακτήθηκε μεσα απο δυσκολους αγώνες.
    Οι αποσπάσεις είναι αλλη υπόθεση και εκει πράγματι υπάρχει έδαφος για ρουσφέτια και απαιτούνται διορθώσεις.
    Όσο αφορά την ελάχιστη παραμονή του νεοδιόριστου στη θέση του για 3 χρόνια το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό δεν ισχύει για κανέναν δημόσιο υπάλληλο ακόμα και ο ισχύων δημοσιουπαλληλικός κώδικας προβλέπει για τον νεοδιόριστο δικαίωμα μετάθεσης στα 2 χρόνια.
    Με ποια λογική λοιπόν ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικος θα παραμένει στη θέση του για 3 χρόνια;επειδη καποιοι ειχαν ΄΄μπαρμπα στην Κορωνη΄΄ θα την πληρώσουν όλοι;
    Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι φαντάροι,εχουν υποχρεώσεις οικογενειακές και οικονομικες. Ποιός θα τους πληρώσει τα ένοίκια για να μείνουν 3 χρόνια στη θέση τους,τα παιδιά τους ετσι εύκολα θα αλλαζουν σχολικο και φιλικο περιβαλλον απο τη μια στιγμη στην άλλη;έχει μεριμνήσει η πολιτεία να υπάρχει δωρεαν και πρόσφορη στεγη στους εκπαιδευτικούς;
    Δεν μπορεί ενας εκπαιδευτικος που εχει παιδια, συνυπηρετηση συζυγου,προυπηρεσία κλπ. να μην εχει το δικαίωμα να έρθει στο τοπο διαμονης του τον πρωτο χρονο όπως ισχύει σήμερα.
    Το δια ταύτα είναι οτι δεν πρεπει να ισχύσει το ΄΄ποναει δοντι κοβω κεφαλι΄΄στις μεταθεσεις, γιατι θα υπαρξουν περισσοτερα κενα απο οτι σημερα, οποιος θελει θα βρει τροπο να αποφυγει την τριετια.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:12 | Ελευθερία

    Κυρία Υπουργέ, σκόπιμο θα ήταν να είστε πιο συγκεκριμένη όσο αφορά το «δικαιότερο τρόπο» ρύθμισης προϋποθέσεων και κριτηρίων μετάθεσης και απόσπασης.
    Μακάρι να υπάρχει κάποιος τέτοιος δίκαιος τρόπος. Τα υπάρχοντα κριτήρια μετάθεσης ωστόσο είναι αντικειμενικά. Το πρόβλημα εμφανίζεται στα μόρια που αντιστοιχούν σε κάθε σχολείο. Υπάρχουν σχολεία μακριά από αστικές περιοχές με ελάχιστα μόρια. Κρίνω απαραίτητη την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων ειδικά σε περιοχές όπως η Κέρκυρα αλλά και αλλού.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:08 | Μ-Χ

    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ:Απο τουs εκπαιδευτικούs που το έχουν ζητήσει, να προηγούνται όσοι ανήκουν στο ίδιο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ στη συνέχεια όσοι ανήκουν στην περιφέρεια τηs δ/νσηs και τέλοs (αν χρειάζονται άλλα άτομα) να ζητείται η μεσολάβηση του υπουργείου.Σε κάθε περίπτωση η κατάταξη να γίνεται με τα μόρια μετάθεσηs.
    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ απο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ:Να δίνονται οι αποσπάσειs σε όσουs έχουν κάποιο πρόβλημα (υγείαs κ.λ.π) και στη συνέχεια αν η ενδιαφερόμενη δ/νση έχει κενά να γίνεται κατάταξη ανα ειδικότητα με τα οικογειακά μόρια και να δίνονται οι αποσπάσειs που χρειάζονται.Οι αποσπάσειs να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλοs Αυγούστου και τα κενά να καλύπτονται με αναπληρωτέs.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:08 | Σπύρος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ (και συνεργάτες της)

    Αρχικά επιθυμώ να σχολιάσω ότι, εφόσον όντως δοθεί η δέουσα σημασία στις παρατηρήσεις – παρεμβάσεις ημών των άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση της Παιδείας αυτού του τόπου, πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Βλέπετε, η «αντιπροσώπευσή» μας από τους «αιρετούς» του κλάδου των εκπαιδευτικών έχει παύσει από καιρό να εκφράζει μια μεγάλη μερίδα απλών εκπαιδευτικών, καθώς και σε αυτόν τον τομέα η ρουσφετολογία και οι πελατειακές σχέσεις έχουν επιτελέσει το διαβρωτικό ρόλο τους.

    Στο προκείμενο όμως. Θα ήθελα να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με αυτές χιλιάδων συναδέλφων που ζητούν το αυτονόητο: να μην διαλύονται οικογένειες, λόγω του αίσχιστου συστήματος της πρόσληψης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι πολλές νομίζω οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες η πρόσληψη κάποιου λειτουργού στη δημόσια εκπαίδευση σημαίνει αυτόματα εκτοπισμό, χωρισμό από την οικογένεια και τον τόπο σου, αβεβαιότητα και οικονομική και συναισθηματική ταλαιπωρία. Δεν είναι καιρός η διαδικασία της πρόσληψης να συνδέεται με τον τόπο του σχολείου διορισμού και τις πραγματικές ανάγκες για εκπαιδευτικούς ανά τόπο;
    Δεν πρέπει η συνυπηρέτηση συζύγων (και μάλιστα εκπαιδευτικών και των δύο) να λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψη, μοριοδοτώντας υψηλά αποσπάσεις και μεταθέσεις του ενός εκ των δύο συζύγων

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:07 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Οι αποσπάσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου κρίνονται απολύτως απαραίτητες λόγω ολικής έλειψης μόνιμου διοικητικού προσωπικού.Ο αριθμός όμως των αποσπασμένων πρέπει να είναι αυστηρα περιορισμένος αναλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.Η πρόταση για την επιλογη των αποσπασμένων πρέπει να γίνει απο τον προϊστάμενο κάθε υπηρεσίας αφού ο ίδιος είναι και ο απολύτως υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της υπυρεσίας του.
    Στα πλαίσια της ισοτητας οι εκπαιδευτικοί που ειναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες θα πρέπει να παρουν τα ίδια μορια με τον αποσπασενο απο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ εφόσον:ΔΕΝ θα εργαστουν 15 ημέρες τα Χριστουγεννα, 15 ημέρες το Πάσχα και 2 μήνες το καλοκαίρι.(κοινώς να κλείσουν οι υπηρεσίες).Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πάρουν το επίδομα ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ κανονικής αδείας οπως παίρνουν όσοι απασχολούνται το καλοκαίρι μετά τις 30 Ιουνίου.
    Για όσους δεν το κατάλαβαν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αυτοί παίρνουν σήμερα τα μόρια της οργανικής τους θέσης.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:07 | Κώστας Δέδας

    Το μόνο που έχω να προσθέσω…
    1) Αν παραμείνει το καθεστώς μοριοδότησης αποσπασθέντων ως έχει θα είναι και άδικο για όσους φυσικά υπηρετούν πραγματικά σε νησιά…
    2) Αν όμως οι αποσπασθέντες σε γραφεία παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου (1 για την Αθήνα) υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αδειάσουν τα γραφεία.

    Άρα μια μέση λύση πρέπει να βρεθεί προκειμένου να αποζημιωθούν και οι άνθρωποι αυτοί που χάνουν τις διακοπές εργασίας των εκπαιδευτικών και δουλεύουν αρκετά περισσότερες ώρες (φυσικά ένας ευσυνείδητος εκπαιδευτικός,ανάλογα και με τις απαιτήσεις του κλάδου του, εργάζεται και στο σπίτι πολλές ώρες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

    Υπήρχε μια πρόταση της ΕΛΜΕ να δοθεί ένας αριθμός μορίων επιπλέον προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση…

    Άρα 2 (της υπηρεσίας) + μόρια δυσμενών συνθηκών πλησιέστερου σχολείου + μόρια που πρέπει να δοθούν ως κίνητρο για την παραμονή σε διοικητική θέση.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:58 | Καλόγηρος Βασίλειος

    και κάτι τελευταιο βάζετε στους φιλολόγους να δίνουν ιστορία και την ιστορία τη διδάσκουν άτομα απο ξένες φιλολογίες και Θεολόγοι για να συμπλρώσουν ωράριο…

    δηλαδή άτομα που δεν εξετάστηκαν στην ιστορία…και εμείς που εξεταστήκαμε???? μάλλον χαμένος κόπος…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:57 | Γιώργος Π.

    Οι αποσπάσεις να γίνονται μόνο για σοβαρούς κοινωνικούς (π.χ. συνυπηρέτηση) και ιατρικούς λόγους. Να προτιμώνται αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο και να ελαχιστοποιηθούν οι αποσπάσεις σε διοικητικές υπηρεσίες και άλλους φορείς. Στη δεύτερη περίπτωση να υπάρχει συνάφεια μεταξύ των απαιτήσεων της θέσης και των προσόντων του εκπαιδευτικού. Οι αποσπάσεις να ολοκληρώνονται πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και κατά τη διάρκειά του να γίνονται μόνο για επείγοντες προσωπικούς ή και υπηρεσιακούς λόγους.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:56 | Καλόγηρος Βασίλειος

    Η κίνηση σας ευνοεί τα φροντιστήρια ΑΣΕΠ που όλοι τα γνωρίζουν μόνο αυτοί τρίβουν τα χεράκια τους για τα ζεστά ευρώ των αγωνιούντων εκπαιδευτικών που σαν τις μύγες στα «σκ…» θα τρέξουν μπας και αυξήσουν τις ελπίδες διορισμού….

    Παρακαλώ….κάντε ολοήμερα γυμνάσια …που ενώ τα ανακοινώσατε τώρα τελευταία μόνο για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία Μιλάτε….τι έγιναν τα γυμνάσια τα ολοήμερα όνειρο ήταν και πάει???

    κρατήστε ένα ποσοστό διορισμών απο επιτυχόντες ΑΣΕΠ και με προϋπηρεσία ….

    διατηρήστε το 24μηνο +ΑΣΕΠ …..είναι ηθικό και προϋπηρεσία και ανταμοίβεις αυτόν που αγωνίστηκε…

    μην πετάτε στον κάλαθο των σκουπιδιών τους παλιούς ΑΣΕΠ…είανι εξίσου αξιοκρατικοί με αυτούς που θα κάνετε εσείς…άλλωστε τον ΑΣΕΠ τους έκανε και αυτούς και με τη Ν.Δ και με το ΠΑΣΟΚ…

    σκεφτείτε καλά…διαβάστε καλά παίζετε με ανθρώπινες ζωές…..

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:46 | χρ.

    Κα Υπουργε, εγώ θα ήθελα να διευκρινιστεί αυτό που ειπώθηκε για τριετή παραμονή στην οργανική τουσ θέση.Αν ισχύσει αυτό θα πρεπει να ισχύσει για όλουσ ανεξάρτητα απο οικογενειαακή κατάσταση.Το λέω αυτό δίοτι αν αφήσουμε ενα η δύο παράθυρα ανοιχτα για συζύγουσ στρατιωτικών και δικαστών και για πολύτεκνουσ αμέσωσ αμέσωσ παύει να ισχύει ο λόγοσ για τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό <>.Και δεν είναι δυνατόν η τοποθέτηση κάποιου σε σχολέιο στην περιοχή μετάθεσησ του να γινεται με κοινωνικά κριτήρια και όχι με μόρια.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν παίρνουμε μετάθεση σε κάποιο μέρος.Δηλαδή ναι μεν να ενισχύσουμε την οικογένεια αλλά οχι σε βάρος κάποιου που θέλει και αυτός να δημιουργήσει οικογένεια ή που ο σύζυγοσ του δεν είναι εκπαιδευτικόσ η στρατιωτικόσ ή δικαστήσ και δεν μπορεί να πάρει ποτέ μετάθεση.Ετσι καταδικάζουμε τα νέα ζευγάρια να καταφέρουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε απαράδεκτη ηλικία.Μοριοδότηση της οικογένεια και των τέκνων σε πολύ λογικά όμως πλαίσια.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:03 | Δ. Κύδρος

    Αγαπητοί,

    Παράλληλα με τη συζήτηση για τις μεταθέσεις (οι οποίες γίνονται με μάλλον λογικό τρόπο) και τις αποσπάσεις (οι οποίες κατά το πλείστον γίνονται με ανήθικους τρόπους), μήπως θα ήταν σωστό να συζητηθεί και το καθεστώς των εκπαιδευτικών αδειών με σκοπό την εκπόνηση μεταπτυχιακών? Νομίζω ότι θα μπορούσε να τεθεί σε αυτή τη διαβούλευση και να λυθεί με διάφορους απλούς τρόπους.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:55 | Στυλιανίδης Χριστόδουλος

    Ο εκπαιδευτικός διορίζεται για να διδάξει. Να μην επιτρέπεται απόσπαση σε υπηρεσία, γραφείο, υπουργείο κτλ με λιγότερα από 5 χρόνια μόνιμης υπηρεσίας.
    Κατάργηση των αποσπάσεων «για τις ανάγκες τις υπηρεσίας» σε γραφεία μέσω ΠΥΣΔΕ.
    Να υπολογίζονται σαν μόρια των αποσπασμένων τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου ( συνήθως 1 μόριο τον χρόνο )
    Να μην επιτρέπεται η απόσπαση σε υπηρεσία για περισσότερες από 3 φορές συνεχόμενα. Μετά να υπάρχει η υποχρέωση να υπηρετήσουν στην οργανική τους θέση για τουλάχιστον 2 χρόνια. ( Μιλώ μόνο για αποσπάσεις σε υπηρεσίες ).
    ΚΑΝΕΝΑΣ αποσπασμένος να μην μετακινήται από την θέση του αν δεν αντικατασταθεί, είτε πρόκειται για απόσπαση σε σχολείο είτε πρόκειται για απόσπαση σε υπηρεσία και υπουργείο.
    Σε περίπτωση μετάθεσης, τα μόρια δυσμενών συνθηκών βάση των οποίων έγινε η μετάθεση να διαγράφονται αφού έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για μετάθεση.
    Να μην ισχύει η τοποθέτηση πολύτεκνου εκπαιδευτικού όπου θέλει προηγούμενος όλων των υπολοίπων. Να αυξηθούν τα μόρια οικογενειακής κατάσταση ( των παιδιών συγκεκριμένα ) σε 5 για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, 10 για το τρίτο, 15 για το τέταρτο και αύξηση ανα 5 για κάθε ένα παιδί παραπάνω.
    Όλες οι αποσπάσεις, μεταθέσεις, τοποθετήσεις ( και διορισμοί ) να τελειώνουν μέχρι την 30η Αυγούστου, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία να είναι πλήρη, όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό. Ειδικά για τις αποσπάσεις να μην υπάρχουν πρώτες, δευτερες κτλ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:43 | ΣΚΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Yπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι διορίζονται σε κάποια περιοχή, στην οποία, ούτε θέση ούτε τμήμα υπάρχει σε όλο το νομό.
    Για τις παραπάνω περιπτώσεις, πιστεύω, ότι είναι άδικο για τους εκπαιδευτικούς και πρέπει άμεσα να παίρνουν μετάθεση σε περιοχή που μπορούν να παράγουν και να προσφέρουν έργο .

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 07:48 | ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΙΚΗ

    ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.
    ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ, ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ.
    ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑΣ ΑΠΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ(ΔΗΜΟΥΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΕΠ)
    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΕΤΣΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΔΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:43 | ΚΩΣΤΑΣ

    Επισημάνσεις-προτάσεις για το θέμα των Μεταθέσεων – Αποσπάσεων:
    1) Μεταθέσεις : α) Στις αιτήσεις μετάθεσης να υπάρχουν περισσότερες επιλογές από τις 15 που ισχύουν τώρα(π.χ., θα μπορούσαν να είναι 30).
    β) Να ανακοινώνονται έγκαιρα (πριν γίνουν οι αιτήσεις) οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν μεταθέσεις, κατά ειδικότητα.
    γ) Να αναθεωρηθεί και να επαναπροσδιορισθεί η μοριοδότηση των διαφόρων περιοχών

    2) Αποσπάσεις : α) Να γίνονται οι απαραίτητες αποσπάσεις σε υπηρεσίες, παίρνοντας τα μόρια της υπηρεσίας αυτής και όχι της οργανικής, αλλά να θεωρείται ότι υπηρετείται η οργανική.
    β) Όσες φετινές αποσπάσεις είναι τριετίας, να παραμείνουν ως έχουν για να μην ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός. Διότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση να ανατρέπονται τα πάντα, λες και δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους (αυτό μυρίζει ρεβανσισμό).
    γ) Να ισχύουν και για τις αποσπάσεις συγκεκριμένα κριτήρια (προϋπηρεσία, οικογενειακά κριτήρια κ.τ.λ.)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:31 | Μανώλης

    Κυρία Υπουργέ, να διατηρηθεί το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο για μεταθέσεις γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο.
    Σε μια χώρα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις υπογεννητικότητας του πλανήτη, και ενώ όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου από το 1991 συμφωνούν για το μέγεθος του προβλήματος, που τείνει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Έθνους μας…, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι υπάρχει συνδικαλιστικός φορέας που προτείνει μέτρα εναντίον μελών του και μάλιστα εναντίον εκείνων που κάνουν ότι μπορούν για την αντιμετώπιση του οξυτάτου αυτού προβλήματος!!!
    Δημιουργούν θέμα με τα δικαιώματα για τις μεταθέσεις κλπ των πολυτέκνων, αλλά για τα προνόμια αυτών που κάθε χρόνο μετακινούνται στη Δημόσια εκπαίδευση από την Ιδιωτική δεν λέτε τίποτα… γιατί;
    Μήπως τελικά υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

    Σε όλα τα κείμενα του συνδικαλιστικού μας φορέα που γίνεται αναφορά στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, πουθενά δεν διακρίνουμε ευαισθησία ή τουλάχιστον διάθεση συμπαράστασης στον συνάδελφο που αγωνίζεται καθημερινά ν’ ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του και βέβαια πουθενά δεν υπάρχει έστω μια αναφορά για την ιδιότητα του γονέα που έχει να φροντίσει 4, 7, 10, ακόμα και 12 παιδιά, όπως επίσης και στις ανάγκες τόσων παιδιών. Ακόμα κανένας λόγος δεν γίνεται για το πόσο επιτακτικό είναι να εξυπηρετηθεί ο πολύτεκνος γονιός για να προσπαθήσει να καλύψει τις υπερβολικές (λόγω του αριθμού των τέκνων) ανάγκες της οικογένειάς του.

    Να γιατί συνάδελφοι συνδικαλιστές, το Σύνταγμά μας, προβλέπει την ειδική φροντίδα των πολυτέκνων και να γιατί ο νομοθέτης ήδη από το 1944 (εποχή που δεν υπήρχε δημογραφικό πρόβλημα, αλλά απλά ανθρωπιά) προέβλεψε για τους πολύτεκνους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να καταλαμβάνουν θέση εργασίας στον τόπο των συμφερόντων τους και να μην μετακινούνται από αυτή παρά μόνο αν οι ίδιοι το επιθυμούν (διάταξη που ισχύει και σήμερα και όχι μόνο για πολύτεκνους, αλλά και για τα τέκνα αυτών). Είναι όμως λυπηρό το ότι τα αυτονόητα που σεβάστηκαν ακόμα και μη δημοκρατικά καθεστώτα, έρχεται σήμερα να τα αμφισβητήσει δυστυχώς, ένας συνδικαλιστικός φορέας με πλούσια και έντονη αγωνιστική δράση.

    Γιατί συνάδελφοι της ΟΛΜΕ μας αντιμετωπίζετε τόσο άδικα χωρίς καν να ζητήσετε την άποψή μας; Που είναι ο διάλογος;
    Ή μήπως δεν έχουμε το δικαίωμα να έχουμε άποψη για θέματα που σχεδόν αποκλειστικά μας αφορούν; Προς τι η ρατσιστική αντιμετώπισή μας;
    Εμείς λοιπόν είμαστε οι υπαίτιοι για τα κακώς κείμενα της παιδείας μας; Μήπως εμείς, δεν έχουμε παιδιά στα σχολεία;
    Το «διαίρει και βασίλευε…», ήταν πάντα δυστυχώς η πιο διαδεδομένη πρακτική στη χώρα μας…, «θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονά μας», αντί να παλέψουμε για παράδειγμα ώστε να απαλλαγούν όλοι οι συνάδελφοι από τις εξωδιδακτικές εργασίες και να διοριστούν Γραμματείς στα Σχολεία μας.

    Η εμπαθής στάση σας έχει σπείρει την καχυποψία των συναδέλφων απέναντί μας, ενώ δεν είναι λίγες οι αυθαιρεσίες της Διοίκησης σε βάρος των πολύτεκνων εκπαιδευτικών εξ αφορμής των θέσεών σας.

    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μείωση των οργανικών θέσεων είναι απόρροια του δημογραφικού προβλήματος. Οι πολύτεκνοι της πατρίδας μας συμβάλλουν όσο κανείς άλλος στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Είναι δίκαιο λοιπόν να ζητάτε να τους αφαιρεθούν δικαιώματα σε ζητήματα που έχουν δώσει τα πάντα;

    Μανώλης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:28 | εκπαιδευτικός

    διαβάζοντας όλα όσα προηγούνται του δικού μου σχολίου, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια κάποια αντίφαση: από τη μια υπάρχει μια πολύ γενικόλογη εισήγηση της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας κι από την άλλη αμέτρητα σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονται σε πολύ εξειδικευμένα θέματα.
    σε κάποιο βαθμό, όλα τούτα είναι δικαιολογημένα, αφού και η νέα ηγεσία του υπουργείου δε φαίνεται να έχει διαμορφώσει ακόμη μια ξεκάθαρη εικόνα των προβλημάτων που απασχολούν το χώρο της εκαπίδευσης κι απ’ την άλλη το σύνολο των ανθρώπων που σπεύδουν να πάρουν θέση απέναντι στην αρχική αυτή τοποθέτηση, δείχνουν να έχουν μια όχι και τόσο σφαιρική εικόνα των εκπαιδευτικών ζητημάτων. κοινό χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των σχολιαστών είναι ότι εστιάζουν στο πρόβλημα που «καίει» πιθανόν τους ίδιους, χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γενικότερα ζητήματα της παιδείας.
    λογικά όλα αυτά και τα όποια προβλήματα αναφέρονται, πραγματικά δυσεπίλυτα για τους περισσότερους, αλλά δε νομίζω πως συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διεξαγωγή ενός πραγματικά γόνιμου διαλόγου. χωρίς να παραγνωρίζω την αγωνία του γονιού, το παιδί του οποίου δεν έχει ακόμα καθηγητή γαλλικών, ούτε το άγχος του συναδέλφου εκπαιδευτικού, που δεν ξέρει πού θα βρίσκεται του χρόνου, πιστεύω πως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα με μια διαφορετική οπτική (στοχεύοντας βέβαια στην επίλυση όλων αυτών των καθημερινών μικροπροβλημάτων, που τόσο πολύ μας βασανίζουν όλους).
    κατά την προσωπική μου άποψη, πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, πρέπει να είναι η λεπτομερής καταγραφή όλου του έμψυχου και άψυχου δυναμικού της εκπαίδευσης.
    για να παρθούν αποφάσεις, πρέπει αυτοί που θα τις πάρουν να έχουν σαφή εικόνα των αναγκών, των υπαρχουσών υποδομών, των κονδυλίων που συνεχώς διασπαθίζονται και ποτέ δεν επαρκούν, του ανθρώπινου δυναμικού που αλλού λείπει κι αλλού περισσεύει.
    πιστεύω ειλικρινά, πως του οποιουδήποτε οράματος, προηγείται η φυσική απογραφή. μόνο όταν γνωρίσουμε το σύνολο των δεδομένων, θα μπορέσουμε να έχουμε σαφή εικόνα και διάσταση του συνόλου των θεμάτων που άπτονται του χώρου της εκπαίδευσης. και τότε θα πρέπει να δώσουμε λύσεις, για τις οποίες θα κριθούμε.
    μόνο όταν έχουμε εικόνα του συνόλου των καθηγητών γαλλικών και του συνόλου των αναγκών για καθηγητές γαλλικών, θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης καθηγητή της συγκεκριμένης ειδικότητας στο πόρτο ράφτη ή στο πόρτο πουθενά.
    μόνο όταν αποκτήσουμε εικόνα για το κόστος της μετακίνησης μαθητών, για το κόστος ενοικίασης κτιρίων, για τα κόστη λειτουργίας υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, θα μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις για τη χρησιμότητα ή μη των ολιγοθέσιων σχολείων κ.ο.κ.
    οι τρομερές αντιφάσεις που παρατηρούμε καθημερινά στο χώρο της εκπαίδευσης, είναι αποτέλεσμα της απόλυτης έλλειψης οργάνωσης που υπάρχει στο χώρο.
    θεωρώ άτοπο να τοποθετηθώ σε επιμέρους θέματα, που σίγουρα κάποιες στιγμές κάνουν αφόρητα δύσκολη την καθημερινότητά μου στο χώρο της εκπαίδευσης, γιατί πιστεύω πως έτσι δε συμβάλλω στην εξεύρεση λύσεων. είναι απόλυτα λογικό ο πολύτεκνος να θέλει άλλου είδους μοριοδότηση απ’ αυτήν που προκρίνει ο ανύπαντρος. είναι εξίσου λογικό να θεωρεί τον εαυτό του «ριγμένο» αυτός που διδάσκει σε ένα σχολείο στην άκρη του πουθενά, σε σχέση με κείνον που υπηρετεί σ’ ένα γραφείο. για το λόγο αυτό, θεωρώ αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις άσκοπες, άστοχες κι αδιέξοδες.
    για την έναρξη ενός πραγματικά γόνιμου διαλόγου, θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή, αποτύπωση και δημοσιοποίηση όλων των δεδομένων και των αναγκών. όσο τα δεδομένα είναι άγνωστα, ο καθένας θα αντιμετωπίζει την όποια κυοφορούμενη αλλαγή, με γνώμονα τα μικροσυμφέροντα και τη βόλεψή του. και θα βρίσκει άπειρο χώρο ο κάθε τυχάρπαστος κι ο κάθε αντιδραστικός να σπεκουλάρει και να λοιδωρήσει ακόμα και την πιο σωστή δράση.
    εύχομαι κάτι να προκύψει απ’ αυτήν την προσπάθεια.
    σας ευχαριστώ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 00:52 | Τάσος Σκουρκέας

    Κυρία Υπουργέ,

    θα ήθελα να σας καταθέσω την άποψη μου σχετικά με τις αποσπάσεις σε φορείς.

    1. Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις (ΚΥ υπουργείου, βιβλιοθήκες, μητροπόλεις, Γεν. Αρχεία Κράτους κ.α.)θα πρέπει να καταργηθούν. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει αυτές τις κενές θέσεις μπορεί να προκύψει, είτε με μετάταξη διορισμένων εκπαιδευτικών ή με διορισμό διοικητικών υπαλλήλων (ακόμη και εκπαιδευτικών) που δεν επιθυμούν να μπουν σε τάξη. Αυτό, βεβαίως θα το γνωρίζουν εξαρχής και δε θα υπάρχει η δυνατότητα μετά από ορισμένα χρόνια, να επιστρέψουν σε ένα σχολείο.

    2. Οι αποσπάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πραγμστοποιούνται όχι για νσ καλύψουν διοικητικές θέσεις αλλά για να καλύψουν κενά εκπαιδευτικού έργου. Οι αποσπασθέντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κάνουμε μάθημα σε φοιτητές (πρώην μαθητές) στα αμφιθέατρα.
    Παράλληλα, με τις αποσπάσεις στα ιδρύματα αυτά, ένας εκαπιδευτικός
    α. διδάσκει (για αυτό άλλωστε έχει κληθεί) και
    μπορεί να παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή να εκπονεί διδακτορική διατριβή χωρίς να πάρει εκπαιδευτική άδεια, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη της επιστήμης του.

    Εννοείται, πως θα διαφωνούσα ρητά εάν οι αποσπάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υλοποιούνταν για να καλύψουν διοικητικές θέσεις (βιβλιοθήκες, γραμματείες ,νησίδες υπολογιστών)

    3. Τέλος, τα μόρια πρέπει να παραμένουν στο σχολείο και να μην μεταφέρονται. Όσον αφορά τη θεμελίωση διακιώματος μετάθεσης θα πρέπει να υπάρχει η ίδια αρχή για όλους. Δε θεωρώ ότι είναι δίκαιο η απόσπαση στο Ε.Α.Π. να δίνει τη δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης και η απόσπαση πχ στο τμήμα Φυσικής της Κρήτης όχι. Είτε όλοι ή κανένας.

    4. Ο εκπαιδευτικός να έχει δυνατότητα απόσπασης, αφού πρώτα περάσει το στάδιο του δόκιμου εκπαιδευτικού.

    5. Να υπάρχει περιορισμός στα έτη απόσπασης. Πχ ένας εκπαιδευτικός που εκπονεί παράλληλα διδακτορική διατριβή να δικαιούται απόσπαση για όσο απαιτεί η ολοκήρωση της διατριβής (πχ 3 έτη + 3) ή εάν παρακολoυθεί κάποιο μεταπτυχιακό (2 έτη +1)και στη συνέχεια να επιστρέφει στο σχολείο του, ακόμη πιο καταρτισμένος πάνω στο αντικείμενο του.

    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Τασος Σκουρκέας
    ΠΕ 03 – Μαθηματικός
    Θεσσαλονίκη

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 00:45 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΙΟΥΦΑΣ

    Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία εκείνη των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο (από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ). Πάγια θέση μου είναι ο εκπαιδευτικός να είναι στην τάξη. Αλλά θα συμφωνήσω με σχόλια άλλων συναδέλφων και πιο συγκεκριμένα για όλους εμάς που ζητούμε αποσπάσεις για να ήμαστε σε σχολείο και όχι σε υπηρεσίες το Υπουργείο θα πρέπει να δείξει αρκετή προσοχή ποιοί ζητάνε και τί. Δουλεύουμε με αποσπάσεις διότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ.
    Θα ήθελα να αναφέρω τον εξής προβληματισμό, λοιπόν, σχετικά με τις μετακινήσεις. Πώς αναμένεται από έναν εκπαιδευτικό να είναι πλήρως αφοσιωμένος στο λειτούργημά του όταν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός που έχει κάνει; Όταν ζει για το σαββατοκύριακο, που θα μπορέσει να επιστρέψει (ανάλογα την απόσταση) στην οικογένειά του; Όταν το μυαλό του είναι στα δύο σπίτια που πρέπει να συντηρεί και στα χρήματα που θα ξοδεύει για τις μετακινήσεις του με αυτόν το μισθό που πληρώνεται; Μπορεί αυτός ο εκπαιδευτικός να γίνει πρότυπο για τους μαθητές του και να εμβαθύνει στις μεγαλύτερες αξίες της κοινωνίας, όταν η σπουδαιότερη, η οικογένεια, διαλύεται για τον ίδιο και δεν στηρίζεται από το ίδιο το κράτος; Θα παρακαλούσα όμως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θεσμό της οικογένειας. Και καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν ότι οι εκπαιδευτικοί ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να προτείνω μεγαλύτερη μοριοδότηση ή προτεραιότητα για την οικογένεια και την εντοπιότητα. Μια απόσπαση κοντά στο τόπο κατοικίας του και στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί απερίσπαστος. ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ μην στην προσπάθεια σας να αλλάξετε τα πράγματα, καταστρέψετε και κάποια που είναι ήδη σωστά. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΠΡΟΤΑΣΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΓΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΑ….

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 00:43 | PANAGIOTIS

    Συνάδελφοι – Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Εδώ και 20 χρόνια γίνονται πάρα πολλές αποσπάσεις σε γραφεία και σχολεία.
    Ο λόγος, απλούστατος κατά τη γνώμη μου: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΕΤΣΙ, ΜΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ. ΚΑΤΟΠΙΝ, ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ( ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ).
    Έτσι, ο κλάδος των εκπαιδευτικών παραμένει δέσμιος της κομματοκρατίας και του ρουσφετιού.
    Επιπλέον, εμφανίζεται το τραγικό φαινόμενο , αλλού να περισσεύουν εκπαιδευτικοί, και αλλού να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Είναι φανερό, ότι δεν πάει άλλο με αυτό το σύστημα αποπσάσεων-μεταθέσεων-διορισμών.
    Είμαι ένας από τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν φέτος σε φορέα. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ζήτησα απόσπαση, ήταν ο νόμος 2986 του 2002 ( νομίζω ότι ψηφίστηκε επί υπουργίας κ. Ευθυμίου), σύμφωνα με το άρθρο 9 του οποίου, οι αποσπασμένοι στην ΚΥ του ΥΠΕΠΘ, στον ΟΕΕΚ, στο Παιδαγωγικό ινστιτούτο και στα γραφεία και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας, μοριοδοτούνται με τα μόρια της οργανικής τους θέσης. Εάν δεν υπήρχε αυτό το κίνητρο, είναι ξεκάθαρο για μένα ότι δεν θα ενδιαφερόμουν να πάω στο Υπεπθ, για οποιονδήποτε λόγο ( αγαπώ την τάξη και την καθυμερινή επικοινωνία με τα παιδιά. Η τάξη μου λείπει πολύ).
    Εδώ κυρία Υπουργέ, βρίσκω την ευκαιρία να σας απευθύνω ένα ερώτημα:
    Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι το 2002 ψηφίστηκε αυτός ο νόμος?
    Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, το γεγονός ότι η πολιτεία έχει επιλέξει να καλύπτει τις διοικητικές ανάγκες της εκπαίδευσης με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, και όχι με διοικητικούς Υπαλλήλους?
    Τις ερωτήσεις αυτές, σας τις απευθύνω γιατί όλες αυτές τις ημέρες που διάφοροι δημοσιογράφοι διασύρουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν νόμιμα αποσπαστεί και καλύπτουν διοικητικές ανάγκες, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ( Πολλούς από τους οποίους μάλιστα, τους έχουν ψηφίσει και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ).

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ:

    Να καταργηθούν τώρα όλες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικούς φορείς του ΥΠΕΠΘ ( ΕΝΝΟΩ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΕΕΚ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ). Οι διοικητικές ανάγκες, να καλυφθούν με υπαλλήλους άλλων υπουργείων ή ΔΕΚΟ.
    Αυτό, θα έχει βέβαια ως συνέπεια την μεγάλη μείωση των μεταθέσεων και των διορισμών, για αρκετά μεγάλο διάστημα Όμως, τουλάχιστον δεν θα γίνονται αδικίες ( γιατί λογικό είναι να αισθάνεται αδικημένος ο συνάδελφος που είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, όταν ο αποσπασμένος του ΟΕΕΚ ή της διεύθυνσης ή του ΥΠΕΠΘ παίρνει τα ίδια μόρια με αυτόν).

    ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ

    Ο λόγος, είναι ο νόμος 2986 του 2002.
    Προσωπικά,αναρωτιέμαι γιατί ισχύει αυτό.
    Υποθέτω, ότι δόθηκε ως κίνητρο για να πάνε εκπαιδευτικοί , μια και χωρίς κίνητρο ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πήγαιναν ( μάλλον). Γιατί το λέω αυτό:
    Για 3 λόγους: 1) Οκτάωρο ( συγκρίνω με σχολείο- και αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί κυρία Υπουργέ! Δεν πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτικός που επισκέπτεται το σχολείο μόνο τις ώρες που έχει μάθημα. Θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστος χρόνος παραμονής και ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ!) 2) Διακοπές Χριστουγέννων- Πάσχα-Καλοκαιριού 3) Η φύση της δουλειάς είναι πολύ βαρετή συγκρινόμενη με την ζωντάνια της τάξης.
    Γι’ αυτό και πρότεινα παραπάνω να καλύπτονται οι διοικητικές ανάγκες της παιδείας με διοικητικούς υπαλλήλους μόνον ( ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΝ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΜΟΝΟΝ, ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ).
    Σε ότι με αφορά, γνωρίζοντας τον εντελώς προσωρινό χαρακτήρα της απόσπασης που πήρα, «έχω έτοιμη την βαλιτσούλα μου » από την 1 Ιουλίου που αποσπάστηκα. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω από τη στιγμή που ήρθα, γνωρίζοντας ότι αυτό που προηγείται είναι το να υλοποιούνται οι πολιτικές που στοχεύουν στην βελτίωση της εκπαίδευσης της χώρας ( και όχι το προσωπικό συμφέρον μου).
    Εδώ θα ήθελα να σας πω κυρία Υπουργέ, ότι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εφαρμόσετε άμεσα αυτά που θεωρείται ότι πρέπει να εφαρμόσετε σε ότι αφορά αυτό το θέμα.
    Εάν για παράδειγμα κρίνετε ότι κάποιοι από εμάς που για φέτος αποσπαστήκαμε στο ΥΠΕΠΘ ( ή και αλλού σε φορείς) περισσεύουμε εκεί, θα πρέπει να μας στείλετε άμεσα πίσω στην οργανική μας θέση. Να είστε σίγουρη, ότι παρ’ όλο που μπορεί να μην μας βολεύει ( μια και αναμέναμε ότι δεν θα μετακομίζαμε στη μέση του χρόνου), ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ που απαιτείται, για να αποδεχθούμε αποφάσεις σας που στοχεύουν στο να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες του συστήματος ( και όταν λέω να αποδεχθούμε, εννοώ την ηθική αποδοχή των ενεργειών σας, μια και υπηρεσιακώς, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να πάμε όπου μας στέλνει η υπηρεσία μας).
    Συνεπώς: Προχωρείστε μπροστά, προσπαθήστε να βελτιώσετε τα πράγματα, και να είστε σίγουρη ότι η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί θα σας ανταμείψουν με την στάση τους. Μην καθυστερείτε, και -κυρίως- μην αφήνετε τους εκπαιδευτικούς να απαξιώνονται ( είτε είναι αποσπασμένοι είτε όχι), στον βωμό της τηλεθέασης και των επικοινωνιακών χειρισμών που ορισμένοι κάνουν.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 00:35 | Kate

    Εργάζομαι σε Διεύθυνση και έχω οργανική στην ίδια επαρχία. Θα ήθελα όμως να αναρωτηθεί η ηγεσία του Υπουργείου:
    Πώς θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες αν δεν παίρνουμε τα μόρια της οργανικής? Πώς θα αφήσω τις 18 ώρες του σχολείου μου για να εργαστώ 7.30 με 3.00 και με 29 ημέρες άδειας το χρόνο? Αν η απάντηση είναι η πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, τότε θα τονίσω πως οι διοικητικοί υπάλληλοι στις υπηρεσίες μας τουλάχιστον είναι οι χειρότεροι συνεργάτες των εκπαιδευτικών και το μόνο που γνωρίζουν σαν απάντηση είναι η φράση : «Α!! Αυτό είναι θέμα των εκπαιδευτικών. Εγώ είμαι διοικητικός. Δεν ξέρω τί γίνεται στα σχολεία.» Αυτούς τους συνεργάτες θέλουμε και αυτοί θα μας εξυπηρετήσουν. Εννοείται πως μπορώ να μιλήσω με ονόματα και παραδείγματα γνωστά σε πολλούς και για τουλάχιστον 3 Διευθύνσεις…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:41 | Ελένη

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Τι θα γίνει τέλος πάντων με τις αιώνιες αποσπάσεις των «αθανάτων» στο ΠI; Γνωρίζετε κ. Υπουργέ πως μέσα στο ΠΙ υπάρχουν εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι για περισσότερο από 20 έτη; Άντε τώρα να τους βγάλεις από εκεί μέσα. Μπήκαν ως πρωτοδιόριστοι. Δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε τάξη. Μερικοί δε είναι και «πασών κυβερνήσεων», όπως λέμε «παντός καιρού». Άλλοι έκαναν και μεταπτυχιακές σπουδές, επιστρέφοντας πάλι στο ΠΙ. Δεν έχουν δει στα μάτια τους ποτέ μαθητή, συνάδελφο μαχόμενο και σχολείο,
    • χαράσσουν όμως εκπαιδευτική πολιτική,
    • γράφουν βιβλία,
    • κάνουν προγράμματα σπουδών,
    • χειρίζονται κοινοτικά κονδύλια εξ ονόματος προέδρων τμημάτων / συμβούλων του ΠΙ, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το έργο τους λόγω εμπλοκής τους σε άπειρες επιτροπές και θέσεις
    • μπαίνουν σε επιστημονικές επιτροπές αμειβόμενες, πολλές φορές και εκτός ειδικότητας
    • κάνουν επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια
    • γνωρίζονται με τους «παλιούς» εκεί μέσα και παίρνουν απόσπαση στο ΠΙ συνεχώς για να διαιωνίζουν τη φαυλότητα σε πείσμα εκείνων που έχουν προσόντα και είναι στο περιθώριο.
    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, σεβόμενη το «πρώτα ο μαθητής και ο δάσκαλος» και μετά οι «αθάνατοι του Π.Ι.»
    Στείλτε τους αμέσως στο σχολείο τους !!!!!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:31 | Νίκος

    Να καταργηθεί η πελατειακή σχέση που καλλιεργούν οι συνδικαλιστές αιρετοι που μετέχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια( ΠΥΣΔΕ,ΚΥΣΔΕ,ΑΚΥΣΔΕ κ.λ.π.) οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνον για το πώς θα εξασφαλίσουν την ψήφο των συναδέλφων και δε τους καίγεται καρφί, αν θα δουλέψουν τα σχολεία.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:25 | Μαίρη

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ?
    ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κυρία υπουργέ σας θέτω κάποιες ερωτήσεις:
    1. Πώς θα μετατεθούμε στον τόπο συμφερόντων μας τη στιγμή που διορίζονται σε αυτόν πολύτεκνοι και απολυμένοι απο ιδιωτικά σχολεία;
    2. Πως θα αποσπαστούμε αυτοδίκαια όσοι από εμάς δεν είμαστε παντρεμένοι με δικαστικούς ή στρατιωτικούς;
    3.Γιατι δεν προσθέτετε και τρίτη ώρα φυσικής αγωγής, όπως άλλωστε επιτάσει και η λευκή βίβλος για τον αθλητισμό της Ε.Ε που τοσο ευαγγελίζεστε!
    4.Νομίζετε οτι στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί προτιμούν να ειναι στα γραφεία πάρά στα σχολεία, έχοντας ωράριο δημοσίου υπαλλήλου και να δουλεύουν και τη διάρκεια του καλοκαιριού; Kαι αν νομίζετε κάτι τέτοιο ζητήστε να μάθετε ποσοι απο αυτούς που είναι εκεί ειναι απόσπασμένοι απο αλλα ΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΠΥΣΔΕ και πόσοι απο τον τόπο συμφερόντων τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:02 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Πληγή για την εκπαίδευση αποτελεί τα τελευταία 10 χρόνια το τρίπτυχο: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.
    ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Είναι αδιανόητο να ζητούνται σε μια Δ/νση δ/θμιας 15 π.χ. φιλόλογοι και να διορίζονται 50, να ζητούνται 10 ΠΕ19 και να διορίζονται υπερπολαπλάσσιοι. Με αυτόν τον τρόπο διασύρθηκε η εκπαίδευση όταν αποκαλύφθηκαν αρκετές δεκάδες καθηγητές στην ίδια οργανική θέση σε νησιά όπως ο Αη Στράτης και όχι μόνο. Παράλληλα οι υπεράριθμοι, με αδιαφανείς διαδικασίες τοποθετούνται ανά τριάδες -τετράδες σε μία σχολική μονάδα. Κρίνονται ως υπεράριθμοι από τα οικεία ΠΥΣΔΕ και αποσπώνται δεξιά και αριστερά. Είναι αδιανόητο να ζητώνται από Δ.Δ.Ε. π.χ. 10 φιλόλογοι για την Δ΄Κυκλάδων και να διορίζονται μόνο 2 στην Δ΄και 15 στην Β΄ ή Γ΄Κυκλάδων. Το γεγονός αυτό υποκρύπτει άνομες πιέσεις, σκέψεις και πρακτικές από την Κεντρική Υπηρεσία και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού μονίμων εφ’ όσον οι θέσεις που καλύπτουν είναι οργανικά κενά. Οι αναπληρωτές να περιοριστούν στον λόγο ύπαρξης της ίδιας της λέξης. Να αναπληρώνουν μόνιμους εκπαιδευτικούς που για συγκεκριμένους λόγους [μακροχρόνια ασθένεια, εκπ.άδεια,μετεκπαίδευση] απουσιάζουν.
    ΜΕΤΑΘΕΣΙΣ. Προϋπόθεση για την μετάθεση η ύπαρξη οργανικού κενού. Δεν είναι δυνατόν να αθροίζονται δεκάδες εκπαιδευτικοί σε περιοχές μετάθεσης που είτε δεν έχουν αντίστοιχα κενά είτε έχουν λιγότερα από τους μετατιθέμενους. Ετσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος των εκπαιδευτικών που τελούν «στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ»αρχίζει και οι αυθεραισίες των προϊσταμένων που τοποθετούν εκπαιδευτικούς , κυρίως πρωτοδιόριστους στα Γραφεία και της Διευθύνσεις.
    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: Η αμαρτωλή πρακτική των τελευταίων 10 χρόνων. Με αδιαφανείς διαδικασίες ακόμη και μεσούσης της σχολικής χρονιάς γίνονται ομαδικές ρουσφετολογικές αποσπάσεις. Αυστηρά κριτήρια για τις αποσπάσεις και μόνο για λόγους Υγείας, σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων. Κατάργηση αποσπάσεων στον ΟΕ.Ε.Κ , τα Α.Ε.Ι και τις Μητροπόλεις.Σε πολλά Ι.ΕΚ. δεν υπάρχουν καρέκλες για τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν εφέτος. Εάν θέλουν οι φορείς αυτοί να προκυρήξουν προσλήψεις. Περίοδος αποσπάσεων ο Αύγουστος. Την 1/9 κάθε έτους θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει που θα υπηρετήσει. Αθρόες αποσπάσεις ενδιάμεσα της χρονιάς να σταματήσουν, εκτός μεμονωμένων, σοβαρών περιπτώσεων.Ανώτατο όριο απόσπασης τα 3 [τρία]χρόνια. Στην απόσπαση ο εκπαιδευτικός να παίρνει της θέσης που υπηρετεί και όχι της θέσης από την οποία αποσπάται. Με εύκολο ρουσφετολογικό διορισμό π.χ στην Αντίπαρο ή τη Σχοινούσα και ταυτόχρονη απόσπαση στο ΥΠΕΠΘ ο εκπαιδευτικός αυτός παίρνει τα ίδια μόρια που παίρνει και αυτός ο δυστυχής που θα υπηρετήσει στη Σχοινούσα . Και τα νησιά που όλοι γνωρίζουν μόνο τον Αύγουστο δεν έχουν καμμία σχέση κατά τον χειμώνα.
    ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ που καταστρατηγείται πολλές φορές από τους προϊσταμένους όταν για κεμνό 20 ώρών διορίζουν δύο ωρομίσθιους αντί ενός αναπληρωτή.
    ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ[επιστάτες-φύλακες-γραμματείς]
    Εάν δεν γίνουν οι τομές στα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια την Εκπαίδευση η κατάσταση θα παραμένει στάσιμη, και οι όποιες εξαγγελίες θα μετατραπούν σε ανούσιους βερμπαλισμούς που θα βολεύουν τα σναλασσόμενα μέρη δηλαδή πολιτική ηγεσία ΥΠΕΠΘ και εκπαιδευτικούς. Τολμήστε!
    ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
    Δ/ΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ
    ΝΑΟΥΣΑ 25-11-09

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:59 | Παναγιώτης Ψώμος

    Οι απόψεις μου επί των προτάσεων για αποσπάσεις είναι να τροποποιηθούν ως εξής:

    α) Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.
    β) Ο εκπαιδευτικός που διατίθεται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.
    γ) Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
    δ) Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα υπάρχει σαφής και καθορισμένη μοριοδότηση για τις αποσπάσεις όπως και για τις μεταθέσεις(στις αποσπάσεις τα οικογενειακά κριτήρια να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι στις μεταθέσεις). Η αναφορά ειδικών προσόντων για κάθε θέση είναι προς την σωστή κατεύθυνση αναμφισβήτητα αλλά εμπεριέχει τον κίνδυνο φωτογραφικών θέσεων απόσπασης, οπότε προτείνω να δημιουργηθούν κατηγορίες θέσεων(π.χ. μηχανογράφηση, γραμματεία κλπ) και να ζητούνται ειδικά προσόντα ανά κατηγορία(με καθορισμένη μοριοδότηση) και όχι για κάθε θέση ξεχωριστά(εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων που πράγματι απαιτούντα ειδικά προσόντα).
    ε) Όλες οι διαδικασίες να είναι διαφανείς μέσω του διαδικτύου και να δίνεται προφανώς δικαίωμα ένστασης.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:58 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Πληγή για την εκπαίδευση αποτελεί τα τελευταία 10 χρόνια το τρίπτυχο: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.
    α] ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Είναι αδιανόητο να ζητούνται σε μια Δ/νση δ/θμιας 15 π.χ. φιλόλογοι και να διορίζονται 50, να ζητούνται 10 ΠΕ19 και να διορίζονται υπερπολαπλάσσιοι. Με αυτόν τον τρόπο διασύρθηκε η εκπαίδευση όταν αποκαλύφθηκαν αρκετές δεκάδες καθηγητές στην ίδια οργανική θέση σε νησιά όπως ο Αη Στράτης και όχι μόνο. Παράλληλα οι υπεράριθμοι, με αδιαφανείς διαδικασίες τοποθετούνται ανά τριάδες -τετράδες σε μία σχολική μονάδα. Κρίνονται ως υπεράριθμοι από τα οικεία ΠΥΣΔΕ και αποσπώνται δεξιά και αριστερά. Είναι αδιανόητο να ζητώνται από Δ.Δ.Ε. π.χ. 10 φιλόλογοι για την Δ΄Κυκλάδων και να διορίζονται μόνο 2 στην Δ΄και 15 στην Β΄ ή Γ΄Κυκλάδων. Το γεγονός αυτό υποκρύπτει άνομες πιέσεις, σκέψεις και πρακτικές από την Κεντρική Υπηρεσία και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού μονίμων εφ’ όσον οι θέσεις που καλύπτουν είναι οργανικά κενά. Οι αναπληρωτές να περιοριστούν στον λόγο ύπαρξης της ίδιας της λέξης. Να αναπληρώνουν μόνιμους εκπαιδευτικούς που για συγκεκριμένους λόγους [μακροχρόνια ασθένεια, εκπ.άδεια,μετεκπαίδευση] απουσιάζουν.
    β] ΜΕΤΑΘΕΣΙΣ. Προϋπόθεση για την μετάθεση η ύπαρξη οργανικού κενού. Δεν είναι δυνατόν να αθροίζονται δεκάδες εκπαιδευτικοί σε περιοχές μετάθεσης που είτε δεν έχουν αντίστοιχα κενά είτε έχουν λιγότερα από τους μετατιθέμενους. Ετσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος των εκπαιδευτικών που τελούν «στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ»αρχίζει και οι αυθεραισίες των προϊσταμένων που τοποθετούν εκπαιδευτικούς , κυρίως πρωτοδιόριστους στα Γραφεία και της Διευθύνσεις.
    γ] ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: Η αμαρτωλή πρακτική των τελευταίων 10 χρόνων. Με αδιαφανείς διαδικασίες ακόμη και μεσούσης της σχολικής χρονιάς γίνονται ομαδικές ρουσφετολογικές αποσπάσεις. Αυστηρά κριτήρια για τις αποσπάσεις και μόνο για λόγους Υγείας, σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων. Κατάργηση αποσπάσεων στον ΟΕ.Ε.Κ , τα Α.Ε.Ι και τις Μητροπόλεις.Σε πολλά Ι.ΕΚ. δεν υπάρχουν καρέκλες για τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν εφέτος. Εάν θέλουν οι φορείς αυτοί να προκυρήξουν προσλήψεις. Περίοδος αποσπάσεων ο Αύγουστος. Την 1/9 κάθε έτους θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει που θα υπηρετήσει. Αθρόες αποσπάσεις ενδιάμεσα της χρονιάς να σταματήσουν, εκτός μεμονωμένων, σοβαρών περιπτώσεων.Ανώτατο όριο απόσπασης τα 3 [τρία]χρόνια. Στην απόσπαση ο εκπαιδευτικός να παίρνει της θέσης που υπηρετεί και όχι της θέσης από την οποία αποσπάται. Με εύκολο ρουσφετολογικό διορισμό π.χ στην Αντίπαρο ή τη Σχοινούσα και ταυτόχρονη απόσπαση στο ΥΠΕΠΘ ο εκπαιδευτικός αυτός παίρνει τα ίδια μόρια που παίρνει και αυτός ο δυστυχής που θα υπηρετήσει στη Σχοινούσα . Και τα νησιά που όλοι γνωρίζουν μόνο τον Αύγουστο δεν έχουν καμμία σχέση κατά τον χειμώνα.

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ που καταστρατηγείται πολλές φορές από τους προϊσταμένους όταν για κεμνό 20 ώρών διορίζουν δύο ωρομίσθιους αντί ενός αναπληρωτή.
    ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ[επιστάτες-φύλακες-γραμματείς]

    Εάν δεν γίνουν οι τομές στα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια την Εκπαίδευση η κατάσταση θα παραμένει στάσιμη, και οι όποιες εξαγγελίες θα μετατραπούν σε ανούσιους βερμπαλισμούς που θα βολεύουν τα σναλασσόμενα μέρη δηλαδή πολιτική ηγεσία ΥΠΕΠΘ και εκπαιδευτικούς. Τολμήστε!

    ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
    Δ/ΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ
    ΝΑΟΥΣΑ 25-11-09

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:49 | Αποσπασμένος στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας

    Δεν ξέρω πόσες αποσπάσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι κομματικές, πάντως σίγουρα όχι όλες.

    Προσωπικά βρίσκομαι με απόσπαση στην Κ.Υ. του Υπουργείου εδώ και 7 χρόνια. Πώς έγινε η επιλογή μου; Κατόπιν αίτησής μου και αποστολής βιογραφικού, σε απάντηση εγκυκλίου που είχε αποσταλεί από το ΥΠΕΠΘ προς όλα τα σχολεία της χώρας – επί Ευθυμίου – και αναζητούσε εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, για την υποστήριξη δράσεων που αφορούσαν τις Νέες Τεχνολογίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με ενδιέφερε το αντικείμενο και έκανα αίτηση.
    Κατόπιν προφορικής συνέντευξης (κατά την οποία ουδείς με ρώτησε σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκω), έγινε η επιλογή μου και αποσπάστηκα στο Υπουργείο.
    Όλα αυτά τα χρόνια της απόσπασής μου έχω οργανική θέση σε σχολείο της Α’ Αθήνας και παίρνω 1 μόριο ανά έτος.
    Έχω υπηρετήσει ως μόνιμος σε σχολεία άγονης γραμμής, σε νησί και σε αρκετά σχολεία εκτός Αθηνών ως αναπληρωτής.

    Εκτός από εμένα, υποθέτω ότι θα υπάρχουν και άλλα άτομα που υπηρετούν σε αντίστοιχες θέσεις και το κάνουν επειδή τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και το κάνουν από μεράκι και όχι για να μαζέψουν μόρια ή για τους δικούς τους λόγους…

    Οι δικές μου προτάσεις για το θέμα των αποσπάσεων είναι οι παρακάτω:

    α) Να καταργηθεί η μοριοδότηση με βάση την οργανική θέση και ο αποσπασμένος να παίρνει τα μόρια της περιοχής που εργάζεται. Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή, κάποιος να είναι με απόσπαση σε υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ εντός Αθηνών και να παίρνει τα πολλά μόρια κάποιου νησιού της άγονης γραμμής ή κάποιας ακριτικής περιοχής. Το θεωρώ απαράδεκτο!

    β) Απ’ όσο γνωρίζω, το θέμα της τριετούς παραμονής σε θέση απόσπασης μπήκε επειδή κάποιοι εκπαιδευτικοί έπαιρναν απόσπαση για 1 χρόνο, μάζευαν τα μόρια μετάθεσης και μετά εγκατέλειπαν, μόλις είχαν μάθει τη διοικητική εργασία που τους είχε ανατεθεί. Η υπηρεσία έμενε ξαφνικά χωρίς προσωπικό και έπρεπε να πάρει νέο αποσπασμένο και να του ξαναμάθει τη δουλειά από την αρχή. Νομίζω πως αυτό είναι ένα καλό φίλτρο, για όσους πραγματικά θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε διοικητική υπηρεσία και δεν το κάνουν μόνο για τη μοριοδότηση.

    γ) Δεν είναι λογικό ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός να μην υπηρετεί κάποια χρόνια στο σχολείο του αλλά να αποσπάται αμέσως σε διοικητική υπηρεσία. Θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος 3-4 ετών, κατά την οποία ο εκπαιδευτικός δεν θα επιτρέπεται να μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις.

    δ) Να σταματήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Ακαδημία Αθηνών, ΓΑΚ, βουλευτικά γραφεία κλπ. Θεωρώ ότι σε αυτές τις θέσεις, μπορούν να απασχοληθούν άλλες ειδικότητες εργαζομένων και όχι εκπαιδευτικοί.

    ε) Να δοθεί δυνατότητα μετάταξης σε εκπαιδευτικούς που πλέον δεν επιθυμούν να ασκήσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα.

    ε) Για την επόμενη χρονιά, προτείνω την επανεξέταση όλων των αποσπάσεων και την αυστηρή στελέχωση συγκεκριμένων μόνο υπηρεσιών με εκπαιδευτικούς, σε τομείς που χρειάζεται, κατόπιν αδιάβλητων και αξιοκρατικών διαδικασιών (βιογραφικό, συνέντευξη).

    Η πολιτική ηγεσία μέχρι τις επόμενες αποσπάσεις, έχει το χρόνο να μελετήσει όλα αυτά τα θέματα και να πάρει αποφάσεις δίκαιες και διαφανείς για όλους τους εκπαιδευτικούς.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:43 | S.n.K.

    Οι αποσπάσεις είναι η «χαρά» των συνδικαλιστάδων! Μόνο για κατι τέτοια είναι πρώτοι όπως και για κανενα βυσματάκι για δάνεια απο ταμεία και άλλα τέτοια….Μακριά από αξιολόγηση κλπ!
    Επιτέλους, πληροφοριακά συστήματα παντού (servey)!
    Έλεος πια με τις αποσπάσεις «δια τας ανάγκας της Υπηρεσίας» και με αποφάσεις προϊσταμένων (τρίμηνες με παραταση κλπ)!
    Έλεος πια με τις «κλάψες» των νεοδιόριστων και τη «στοργή» των αιρετών!
    ΄Ολος ο κόσμος γελάει μαζί μας…..

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:27 | Γ.Μ.

    Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία εκείνη των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε υπηρεσία κι όχι σε σχολείο. Η επιλογή μου έγινε, όπως και από πολλούς άλλους, όχι για να «βολευτώ», αλλά για οικογενειακούς λόγους, καθώς για να επιστρέψω στην πόλη μου θα χρειαστώ αρκετά χρόνια. Επίσης, όπως πολλοί άλλοι, πήρα την απόσπαση χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός βύσματος. Κάνω αυτές τις διευκρινήσεις, καθώς ο καθένας συμπεραίνει διάφορα ακούγοντας τις εξελίξεις στην παιδεία τους τελευταίους 2 μήνες.
    Θα ήθελα να αναφέρω τον εξής προβληματισμό, λοιπόν, σχετικά με τις μετακινήσεις. Πώς αναμένεται από έναν εκπαιδευτικό να είναι πλήρως αφοσιωμένος στο λειτούργημά του όταν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός που έχει κάνει; Όταν ζει για το σαββατοκύριακο, που θα μπορέσει να επιστρέψει (ανάλογα την απόσταση) στην οικογένειά του; Όταν το μυαλό του είναι στα δύο σπίτια που πρέπει να συντηρεί και στα χρήματα που θα ξοδεύει για τις μετακινήσεις του με αυτόν το μισθό που πληρώνεται; Μπορεί αυτός ο εκπαιδευτικός να γίνει πρότυπο για τους μαθητές του και να εμβαθύνει στις μεγαλύτερες αξίες της κοινωνίας, όταν η σπουδαιότερη, η οικογένεια, διαλύεται για τον ίδιο και δεν στηρίζεται από το ίδιο το κράτος;
    Προτασή μου δεν είναι να μείνουν όλα ως έχουν. Θα παρακαλούσα όμως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θεσμό της οικογένειας. Και καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν ότι οι εκπαιδευτικοί κάνουν οικογένειες και με άλλων ειδών επαγγελματίες, όχι μόνο με εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να προτείνω μεγαλύτερη μοριοδότηση για την οικογένεια και την εντοπιότητα και επιπλέον επίδομα όταν αποδεδειγμένα ο εκπαιδευτικός υπηρετεί μακρυά από τον τόπο κατοικίας του. Μια ευνοϊκή μετάθεση/απόσπαση μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί απερίσπαστος.
    Ελπίζω πραγματικά οι προτάσεις των μελών της ελληνικής κοινωνίας να ληφθούν υπόψιν κατά τη νομοθέτηση.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:08 | ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΓΛΟΥ

    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ… ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ!
    ΜΟΝΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 22:05 | Λευτέρης

    Καταθέτω και εγώ τη γνώμη μου με την εμπειρία εκπαιδευτικού που υπηρετεί επί 5ετίας σε δυσπρόσιτη περιοχή νησιού των Κυκλάδων.
    1) Το κείμενο που δώσατε προς διαβούλευση είναι προκλητικά γενικόλογο. Στην ουσία είναι οι αρχές που θεωρούνται αυτονότητες τις οποίες όμως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν εφάρμοσαν ποτέ. Το μέγα ζητούμενο δεν είναι αν συμφωνούμε με αυτές – δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα διαφωνεί- αλλά το πώς αυτές θα εφαρμοστούν.
    2)Είμαι ανύπαντρος 34 ετών και μένω επί 5 χρόνια σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο 25 τ.μ. το οποίο αναγκάζομαι στις 30 Ιουνίου με τη λήξη του διδακτικού έτους να το αφήνω για να νοικιαστεί στους τουρίστες αδειάζοντάς το ταυτόχρονα από τα πράγματά μου. Αν είμαι τυχερός 1 Σεπτεμβρίου θα ξαναεγκατασταθώ εκτός αν υπάρχουν ακόμα τουρίστες οπότε βλέπουμε. Ούτε τσιγγάνος να ήμουνα. Αυτό το φαινόμενο για να μη φανεί ότι εγώ είμαι ο τρελός είναι ο συνήθης κανόνας στις περισσότερες τουριστικές περιοχές και το αντιμετωπίζει η πλειονότητα των εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να υπηρετήσουν σε αυτά τα μέρη. Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες διάθεση για παραγωγή εκπαιδευτικού έργου είναι αδύνατο να υπάρξει. Αν παράλληλα περιορίσετε τις μεταθέσεις δίνοντας επιπλέον μόρια σε κοινωνικά κριτήρια τότε πεθαίνει και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αν θέλετε να γεμίσουν τα σχολεία της επαρχίας δώστε σοβαρά οικονομικά κίνητρα για εγκατάσταση εκτός των τειχών του κλεινόν άστυ. Δυστυχώς όλα είναι θέμα χρημάτων ακόμα και αυτό της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ δεν γίνεται τίποτα σήμερα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 21:52 | Εκπαιδευτικός

    κ. Υπουργέ,

    Θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις, για τον τρόπο μετάθεσης και απόσπασης εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
    1. Θα πρέπει η κάθε διεύθυνση να δίνει στο υπουργείο τα πραγματικά κενά, έτσι ώστε το υπουργείο να γνωρίζει τα κενά που έχει, που είναι και σε ποιο σχολείο είναι.
    2. Τα μόρια μετάθεσης θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, αλλά αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι τα μόρια των περιοχών. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί π.χ η Σαμοθράκη να έχει 12 μόρια και ο Ίασμος να έχει 10 μόρια, όταν είναι πάνω στην Εγνατία οδό.
    3. Επίσης θα πρέπει αυτοί που είναι με απόσπαση σε Διευθύνσεις, Γραφεία ή ΙΕΚ να πάρουν τα μόρια της περιοχής που έχουν αποσπαστεί και μάλιστα τα μόρια του πλησιέστερου σχολείο προς την υπηρεσία που έχει αποσπαστεί. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στον νόμο με αναδρομική ισχύει.
    4. Καμία απόσπαση χωρίς κριτήρια. Δεν μπορεί κάποιος να ζητάει μετάθεση (οι οποία έχει κριτήρια) και να μην την παίρνει και την ίδια χρονιά να παίρνει απόσπαση στην περιοχή που ζητούσε μετάθεση.
    5. Ανάκληση όλων των αποσπάσεων σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι υπεράριθμοι στις περιοχές απόσπασης που έχουν πάει (είτε είναι σε γραφεία, είτε σε σχολεία).
    6. Ο νεοδιόριστος να μην έχει δικαίωμα απόσπασης για 2 χρόνια τουλάχιστον.
    7. Οι αποσπάσεις θα πρέπει να γίνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου και να αναρτώνται τα μόρια απόσπασης του καθενός.
    8. Θα πρέπει να βγάζει το υπουργείο τις θέσεις για απόσπαση και μετάθεσης ανά ειδικότητα σε κάθε περιοχή ή σχολείο και μετά να γίνονται οι αντίστοιχες αιτήσεις.

    Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν και από την φετινή χρονιά.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 21:06 | k.k.

    Διορίστηκα με ΑΣΕΠ αφού είχα δουλέψει 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στο αντικέιμενο που σπούδασα. Εχω δε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με Άριστα το οποίο απέκτησα πριν διοριστώ, επομένως δεν έχω επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο για την μόρφωση μου. Διορίστηκα μακρυά από τον τόπο καταγωγής και μόνιμης κατοικίας μου και από την πρώτη μέρα περίσσευα. Υπηρέτησα σε αυτή τη θέση 4 χρόνια. Τώρα, που όπως καταλαβαίνετε είμαι και κάποιας ηλικίας, έχω ένα σοβαρό οικογενεικό πρόβλημα υγείας και πρέπει εκ των πραγμάτων να βρίσκομαι στον τόπο καταγωγής μου. Αυτό το πολύ ανθρώπινο πρόβλημα πρέπει να λύνεται με μέσον Κα Υπουργέ; Είναι αξιοπρεπές ένας άνθρωπος που έχει αποδεδειγμένα ένα πραγματικό πρόβλημα και είναι και κάποιας ηλικίας να τρέχει από δω κι από κει με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζωής του και να μην μπορεί να έρθει με κανονικό και όχι πλάγιο τρόπο να εργαστεί στον τόπο που επιθυμεί; Είμαστε διπλωματούχοι επιστήμονες, όχι φαντάροι. Πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα αποσπάσεων λόγω οικογενειακών και προσωπικών λόγων, καθώς και μεταθέσεων. Αφήστε που το οικονομικό ζήτημα ενός ενήλικα που διορίζεται μακρυά από την μόνιμη κατοικία του και είναι υποχρεωμένος να συντηρεί δυο σπίτια δεν το θίγετε. Από τα 1200 ευρώ θα πληρώνουμε δυο νοίκια, δυο ΔΕΗ κ.λ.π;
    Όλο αυτό το σύστημα είναι αρρωστημένο και μας εξευτελίζει. Στο κάτω κάτω εκεί που θέλουν να πάνε οι πολλοί π.χ. μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί είναι και τα πιο πολλά παιδιά. Τον υδροκεφαλισμό της Ελλάδας, την ανύπαρκτη πολιτική αποκέντρωσης, θα την πληρώνουμε εμείς; Η υποβάθμιση της παιδείας ξεκινά απο τη συστηματική και ολομέτωπη απαξίωση των λειτουργών της.

  • Θεωρώ ότι καταρχήν απαιτείται μια σύντομη αναφορά στα υπαρκτά προβλήματα ώστε στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι απόψεις – προτάσεις.

    ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ:
    Πλεονάσματα προσωπικού
    Ελλείψεις προσωπικού
    Κοινωνικά κριτήρια
    Επαγγελματική εξέλιξη
    Μητρότητα
    Ασθένεια

    ΑΠΟΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Καλώς ή κακώς έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση που είναι υπαρκτή, σίγουρα στρεβλή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
    Μια αρχική προσέγγιση του προβλήματος θα ήταν η πλήρης καταγραφή των πλεονασμάτων και των ελλείψεων τόσο των σχολείων όσο και των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε ένα κοινό και ενιαίο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τον οποιοδήποτε μέσω διαδικτύου και θα ενημερώνεται από το Υπουργείο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
    Μέσα από αυτό το σύστημα θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βλέπει που βρίσκεται εργασιακά στον χώρο και στον τόπο του και να εντοπίζει εν δυνάμει καλύτερους επαγγελματικά τόπους.
    Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη κάποιας θέσης θα πρέπει να γίνεται και να ολοκληρώνεται σίγουρα πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.
    Η επιλογή του υποψηφίου θα πρέπει να γίνεται με βάση αντικειμενική συνολική μοριοδότηση με σύστημα που έχω ήδη περιγράψει σε προηγούμενο σχόλιο μου.
    Αρχικά η κάλυψη των κενών (που είναι και ποιο εύκολο να αποτυπωθούν ουσιαστικά), θα πρέπει να επιχειρηθεί (πιθανόν με κίνητρα) από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και στην συνέχεια από τους νέους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
    Όσο αναφορά τα κίνητρα είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να αναλυθεί σε άλλο σχόλιο.
    Η οποιαδήποτε μετακίνηση εκπαιδευτικού θα πρέπει να επιτρέπεται μόνον μετά την κάλυψη της θέσης του από άλλο εκπαιδευτικό.
    Δεν νοείται σε καμία περίπτωση νέα τοποθέτηση εκπαιδευτικού ως υπεράριθμου σε μια σχολική μονάδα!!!
    Μοναδικός λόγος κένωσης μιας θέσης χωρίς προηγούμενη κάλυψη θα πρέπει να είναι λόγοι υγείας.
    Τα κενά στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στο Υπουργείο θα πρέπει να καλυφθούν με οριστικές μετατάξεις και ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τα μόρια του κάθε ενδιαφερόμενου από το νέο σύστημα μοριοδότησης στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα αντικειμενικά και μετρούμενα μεγέθη που έχω περιγράψει σε προηγούμενο σχόλιο μου.
    Τα κοινωνικά κριτήρια θα πρέπει να συμβάλουν στη μοριοδότηση αλλά πάντα με έμφαση στην κοινή αίσθηση του δικαίου. Για παράδειγμα θα μπορούσε για κάθε παιδί να αντιστοιχεί μοριοδότηση πενταετούς προϋπηρεσίας ώστε γονιός με τρία παιδιά να μην έχει καταρχήν περισσότερα μόρια από κάποιον που εργάζεται 16 έτη.
    Αυτονόητο δε θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται τα μόρια της θέσης που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός στην πραγματικότητα και όχι εικονικά!!! Αυτό νομίζω έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
    Οι ενδιαφερόμενοι για εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ένα χρόνο νωρίτερα ώστε να ενεργοποιείται η διαδικασία αντικατάστασης τους από το επόμενο έτος και για όσα χρόνια θα απουσιάζουν από την υπηρεσία. Αυτοί δε που θα καλύπτουν αυτή τη θέση θα πρέπει να αποδέχονται ότι θα βρίσκονται εκεί μόνον για το συγκεκριμένο διάστημα και να φροντίζουν στη συνέχεια για την περαιτέρω τοποθέτησή τους πάντοτε μέσα από το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου.
    Δεν νοείται απόσπαση εκπαιδευτικού από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρά μονό για λόγους μεταπτυχιακών σπουδών, πόσο μάλλον δε σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Η λύση και εδώ είναι οι οριστικές μετατάξεις!!

    Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η κάλυψη θέσεων που κενώνονται ξαφνικά για λόγους υγείας. Εδώ ίσως θα πρέπει να μελετηθεί ένα σύστημα εφεδρειών?, λίστας αναμονής? ή κάτι τέτοιο.
    Τέλος θεωρώ ότι η τεκνοποίηση και η μητρότητα θα πρέπει να υποστηρίζονται στο μέγιστο βαθμό και με κάθε τρόπο. Το τρέχων πλαίσιο είναι στη σωστή κατεύθυνση με δυνατότητα βελτίωσης ίσως στο εξής σημείο. Δεν έχει νόημα μητέρα εκπαιδευτικός που κάνει χρήση των τρεχουσών διατάξεων να καλείται να επιστρέψει στη σχολική μονάδα στο μέσο ή και στο τέλος του σχολικού έτους. Θα πρέπει οι άδειες να στρογγυλοποιούνται σε σχολικά έτη και όχι σε μήνες.
    Η εγκυμοσύνη θα πρέπει να δηλώνεται εγκαίρως και το υπουργείο να φροντίζει σε διάστημα το αργότερο 3 μηνών (δεν χρειάζεται να δηλώνεται μια εγκυμοσύνη ως επαπειλούμενη, είναι δεδομένο ότι η εγκυμονούσα θα πρέπει να έχει τις καλύτερες το δυνατό συνθήκες. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η περίοδος για το παιδί που θα έρθει στον Κόσμο) και να αντικαθιστά την εγκυμονούσα εκπαιδευτικό για διάστημα τουλάχιστον 2 σχολικών ετών. Σαφώς ανάλογα με την εποχή της σύλληψης θα μεταβάλλεται το διάστημα της άδειας αλλά όπως είπα στόχος είναι και η στήριξη της μητρότητας αλλά και η στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.

    Επιπλέον τρόποι αντιμετώπισης πλεονασμάτων.
    Σε όποια σχολικά συγκροτήματα είναι εφικτό από άποψη διδασκόντων και αιθουσών θα πρέπει το πλήθος των τμημάτων των μαθητών να μειώνεται ώστε όλοι οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να παίρνουν πλήρες ωράριο.
    Ίσως ένας καλός στόχος θα ήταν κάποια στιγμή όλα τα μαθητικά τμήματα να μην υπερβαίνουν τους 20 μαθητές.
    Με κριτήριο το γεγονός ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνεχώς διευρύνεται και δεν θα είναι καθόλου απίθανο στο μέλλον οι εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτούνται στα 70 θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Κανονικά η πρώτη μείωση ωραρίου θα πρέπει να γίνεται στα 10 έτη προϋπηρεσίας και στη συνέχεια οι επόμενες μειώσεις να γίνονται ανά 5 έτη με σταθερό αριθμό ωρών μείωσης και μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο εκπαιδευτικός.
    Π.χ.
    1 – 10 έτος 20 ώρες (έναρξη με 20 και όχι 21 ώρες αλλά και διατήρηση αυτού του ωραρίου για 10 έτη)
    11 – 15 έτος 18 ώρες
    16 – 20 έτος 16 ώρες
    21 – 25 έτος 14 ώρες
    26 – 30 έτος 12 ώρες
    31 – 35 έτος 10 ώρες
    36 – 40 έτος 8 ώρες κ.ο.κ.
    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει κανονικά για όλους τους υπαλλήλους Δημοσίου και μη.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | ΚΩΣΤΑΣ

    1)ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
    2) ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.
    3) ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ,ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ,ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.
    4) ΝΑ ΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ,ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ,ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ.
    5) Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ,
    ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ,ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ.
    6)ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ .
    7) ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ .
    ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ
    ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ , ΑΠΟΚΤΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΡΕΑΙΖΕΤΑΙ 10 ή 12 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΝ
    ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ,ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
    ΕΝΑΣ ΕΚΑΠΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ,ΕΝΩ ΕΝΑΣ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΣΕ 2 Ή 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
    8)ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ,
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΥΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ.
    9) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ,ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ή ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
    10) ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.
    11) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ
    ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΗΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ(ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ.λπ.)
    12)ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΡΘΡΟΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ,ΟΣΩΝ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ
    ΘΕΣΕΙΣ ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 1 ΜΟΡΙΟ (ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΝΙΚΗ ΙΣΧΥ).
    13)ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ (ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) – ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    ΕΚΠΑΙΔΕΤΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:56 | βιλλ

    Οι αποσπασεις ειναι η μονιμη πληγη. Το οτι ειναι με κομματικα ή αλλου ειδους αναξιοκρατικα κριτηρια/μεσα ας το παραβλεψουμε.

    Λυσεις?
    α) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ παραμονη για καποια χρονια στη θεση. ΟΧΙ 1 ή 2 χρονια μονο.

    β) Ο αποσπασμενος (γιατι ενδεχεται να χρειαζεται καποια αποσπαση) να παιρνει τα μορια της νεας θεσης του. ΟΧΙ παιρνω μορια Νευροκοπι και δουλευω Αθηνα!!!

    γ) Ενας αποσπασμενος (διπλοθεσιτης για να ειμαστε δικαιοι) να μη μπορει να κραταει την απομακρυσμενη οργανικη θεση, ενω δουλευει στην νεα του θεση. Δεν ειναι δυνατον να προσλαμβανονται ωρομισθιοι για να καλυψουν στην επαρχια μια οργανικη θεση που ειναι κατηλλειμενη απο καποιον που εχει αποσπασθει και εργαζεται αλλου. Ας προσληφθει μονιμος στη θεση που αφησε ο αποσπασμενος, εαν ειναι οντως αναγκαιος στη νεα του θεση.

    Επιτελους καθαριστε το υπουργειο και τις υπηρεσιες απο τους αποσπασμενους. Δεν υπαρχει αναγκη για προσληψεις αλλά για εξορθολογισμο και οργανωση των αναγκων, διαχειριση ανθρωπινου δυναμικου , και ναι, ναι, ενιοτε ολιγο βουρδουλα (σε οσους το χρειαζονται). Αντε γιατι την εχουμε πηδ….ει αυτη τη δημοκρατια/ελευθερια.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:56 | Ταμπάκος Κωνσταντίνος

    Λέτε ότι:

    «Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.»

    Επειδή αυτό το μεταφράζω ως εξής (στα κριτήρια μετάθεσης αναφέρομαι):

    Μπορεί να αυξήσετε τα μόρια του γάμου από 4 σε 10, των δύο πρώτων τέκνων από 4 σε 10 το καθένα, των υπολοίπων από 6 σε 20 και πιθανώς να σκέφτεστε να μοριοδοτήσετε γενναία αναπηρίες, παιδιά με ειδικές ανάγκες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ως κοινωνικό κριτήριο, έτσι ώστε να βοηθήσετε αυτήν την κατηγορία των εκπαιδευτικών να μετατεθεί πιο γρήγορα.

    Για να είστε όμως δίκαιη προς όλους και με δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης για μετάθεση λήγει σε λίγες μέρες θα έπρεπε αυτό να το είχατε αποσαφηνήσει. Εφ’ όσον όμως δεν το κάνατε, το δίκαιο είναι και του χρόνου να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια. Από εκεί και πέρα το συζηταμε.

    Σκεφτείτε το εξής: Κάποιος συνάδελφος να μη θέλει φέτος να μετατεθεί στο τόπο συμφερόντων του αλλά να θελήσει να καθίσει μια χρονιά ακόμα εκεί που βρίσκεται με σκοπό να μαζέψει κάποια μόρια ακόμα, έτσι ώστε να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις σχολείο της επιλογής του όταν μετατεθεί στην πόλη του. Αν εσείς αλλάξετε τα κριτήρια μετάθεσης και ισχύσουν από του χρόνου, τότε αυτός αν δεν είναι σε κάποια απ’ τις κατηγορίες που θα μοριοδοτήσετε θα πάει πολύ πίσω στην κατάταξη χωρίς να το ξέρει. Καταλαβαίνεται επομένως τι θα πάθει ο άνθρωπος χωρίς να το περιμένει.

    Θέλω να το προσέξετε ιδιαίτερα το σημείο αυτό.

    Ευχαριστώ πολύ

    Ταμπάκος Κωνσταντίνος
    ΠΕ03 μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:41 | «ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ» ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ…

    απαντηση στο σχολιο¨

    «Τάκης – — Νοεμβρίου 25, 2009 @ 6:26 μμ»

    κουράγιο Τάκη!
    στην ιδια Ελλάδα ζούμε!

    Εγώ είμαι Φυσικός Msc και δουλεύω σαν «γραμματέας» στον ιδιωτικό τομέα για 10 ώρες την ημέρα και οι διευθυντές μου δεν έχουν τελείωσει ούτε Λύκειο….

    Υ.Γ. Το βράδυ κοιμάμαι για να μην σκέφτομαι….

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:26 | Ευθυμιάδου Σοφία

    Έχω 14 χρόνια υπηρεσίας. Υπηρέτησα όμως 15 ολόκληρες σχολικές χρονιές, αλλά καθώς τις τέσσερις από αυτές ήμουν αναπληρώτρια, λογίστηκαν ως τρεις.Έχω υπηρετήσει 2 χρόνια στην Πτολεμαΐδα, ένα χρόνο στη Σιάτιστα, 5 χρόνια κοντά στα σύνορα στο νομό Καστοριάς (όχι όλα συνεχόμενα), ένα χρόνο στη Σαντορίνη, κατά το διορισμό μου, και τα υπόλοιπα στον τόπο μου.
    Ανήκω στη γενιά που αποφοίτησε το 1987, όταν πλημμύρισε η εκπαίδευση από δασκάλους και ήμουν 11 χρόνια αδιόριστη από τα οποία μόνο τα τέσσερα μου δόθηκε η δυνατότητα να εργαστώ ως αναπληρώτρια.(Ευτυχώς μπόρεσα να συνεχίσω τις σπουδές μου και να μη χάσω την επαφή με το επάγγελμα όλα αυτά τα χρόνια της αδιοριστίας). Έχω κάνει 12 μετακομίσεις. Δε θα αναφερθώ στις οικονομικές δυσχέρειες όλων αυτών των χρόνων. Θέλω να τονίσω όμως το εξής:
    Μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και εξυπηρέτησης της υπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, πίστευα ότι όταν θα ερχόμουν στο νομό μου θα είχα μια καλύτερη αντιμετώπιση σε σχέση με αυτούς που δε μετακινήθηκαν ποτέ και ζητούσαν πάντα αποσπάσεις. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.
    Σε αιτήσεις απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ στο νομό μου δεν υπολογίζονται κανενός είδους μόρια, παρά μόνο τα χρόνια υπηρεσίας και βέβαια οι πελατειακές σχέσεις με βουλευτές, προϊσταμένους, αιρετούς κτλ.
    1. Θα πρότεινα επομένως τη μοριοδότηση των αποσπάσεων εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ.
    2. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν τα μόρια του τόπου, όπου υπηρετούν και όχι της οργανικής τους.
    3. Τουλάχιστον στο νομό μου γνωρίζω ότι διατηρούνται περιφερειακά σχολεία με λίγους μαθητές, όπου θα μπορούσε να γίνει εξορθολογισμός της οργανικότητάς τους. Δε γίνεται βέβαια για λόγους τοπικής πολιτικής.
    Αντίθετα οι πόλεις έχουν ανάγκη αύξησης των θέσεων του διδακτικού προσωπικού, γιατί αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των μαθητών και βέβαια υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη αύξησης του αριθμού των σχολικών αιθουσών.
    4. Νομίζω ότι το υπουργείο μπορεί να βρει μέσω των στατιστικών στοιχείων που συλλέγει κάθε χρόνο (SURVEY) πού περισσεύουν δάσκαλοι και πού υπάρχουν ανάγκες.
    5. Συμφωνώ απόλυτα να δημοσιεύονται οι θέσεις μετάθεσης και η σειρά κατάταξης των αιτήσεων, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
    6. Τέλος, καθώς οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο τους για ένα χρονικό διάστημα, νομίζω ότι θα το κάνουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση αν τους δοθούν κίνητρα όπως περισσότερα μόρια για τη μετάθεση- αν δεν μετατεθούν ή δεν αποσπαστούν για 3π.χ. χρόνια- και βέβαια οικονομικό κίνητρο.Ιδιαίτερα σε όσους υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές νομίζω ότι είναι απαραίτητο. (Όταν υπηρετούσα στη Σαντορίνη, πλήρωνα τα Pampers 8οο δρχ, ενώ στην Αθήνα έκαναν 500.)
    Πιστεύω όμως ότι δε θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό να παραμείνει κανείς μακριά από τον τόπο του μια τριετία. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν οικογένειες, όπου λόγω εργασίας δεν μπορεί να ακολουθήσει ο ένας σύζυγος τον άλλο. Ακόμη δεν υπάρχουν συγγενείς για να κρατήσουν τα μικρά παιδιά τις δύσκολες ώρες που αρρωσταίνουν και δεν μπορούν να πάνε ούτε στον παιδικό σταθμό.
    Γνωρίζω ζευγάρια που εξαιτίας της απόστασης τελικά χώρισαν. Δεν στηρίζουμε έτσι τον εκπαιδευτικό ούτε την ελληνική οικογένεια.
    Νομίζω ότι δικαιοσύνη, ευαισθησία και διαφάνεια είναι η απάντηση στα προβλήματα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:23 | Γ.Μ.

    Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία εκείνη των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε υπηρεσία κι όχι σε σχολείο. Η επιλογή μου έγινε, όπως και από πολλούς άλλους, όχι για να «βολευτώ», αλλά για οικογενειακούς λόγους, καθώς για να επιστρέψω στην πόλη μου θα χρειαστώ αρκετά χρόνια. Επίσης, όπως πολλοί άλλοι, πήρα την απόσπαση χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός βύσματος. Κάνω αυτές τις διευκρινήσεις, καθώς ο καθένας συμπεραίνει διάφορα ακούγοντας τις εξελίξεις στην παιδεία τους τελευταίους 2 μήνες.
    Θα ήθελα να αναφέρω τον εξής προβληματισμό, λοιπόν, σχετικά με τις μετακινήσεις. Πώς αναμένεται από έναν εκπαιδευτικό να είναι πλήρως αφοσιωμένος στο λειτούργημά του όταν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός που έχει κάνει; Όταν ζει για το σαββατοκύριακο, που θα μπορέσει να επιστρέψει (ανάλογα την απόσταση) στην οικογένειά του; Όταν το μυαλό του είναι στα δύο σπίτια που πρέπει να συντηρεί και στα χρήματα που θα ξοδεύει για τις μετακινήσεις του με αυτόν το μισθό που πληρώνεται; Μπορεί αυτός ο εκπαιδευτικός να γίνει πρότυπο για τους μαθητές του και να εμβαθύνει στις μεγαλύτερες αξίες της κοινωνίας, όταν η σπουδαιότερη, η οικογένεια, διαλύεται για τον ίδιο και δεν στηρίζεται από το ίδιο το κράτος;
    Προτασή μου δεν είναι να μείνουν όλα ως έχουν. Θα παρακαλούσα όμως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θεσμό της οικογένειας. Και καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν ότι οι εκπαιδευτικοί κάνουν οικογένειες και με άλλων ειδών επαγγελματίες, όχι μόνο με εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να προτείνω μεγαλύτερη μοριοδότηση για την οικογένεια και την εντοπιότητα και επιπλέον επίδομα όταν αποδεδειγμένα ο εκπαιδευτικός υπηρετεί μακρυά από τον τόπο κατοικίας του. Μια ευνοϊκή μετάθεση/απόσπαση μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί απερίσπαστος.
    Ελπίζω πραγματικά οι προτάσεις των μελών της ελληνικής κοινωνίας να ληφθούν υπόψιν κατά τη νομοθέτηση.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:22 | Αλετράκης

    Μην πυροβολείτε τους αποσπασμένους καθηγητές! Δεν μπήκαν όλοι με κομματικά κριτήρια.Πολλοί από αυτούς μπήκαν είτε επειδή ήταν υπεράριθμοι είτε επειδή πραγματικά τους είχαν ανάγκη(πχ Πληροφορικοι).Και πολύ από αυτούς προσφέρουν πραγματικά είτε βρίσκονται στο Υπουργείο είτε σε γραφεία Δ/βμιας ή Π/βθμιας…

    Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παίρνει ο κάθε καθηγητής τα μόρια της περιοχής που είναι αποσπασμένος.

    Και να γίνουν αποσπάσεις βάσει των πραγματικών αναγκών όχι και αντικειμενικών κριτηρίων όχι ρουσφετολογικών..