2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:46 | ΡΕΦΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Στο πολύπλοκο θέμα των Μεταθέσεων & Αποσπάσεων πρέπει να υπάρξει μια καινοτομία κατά την γνώμη μου:
    1. Να δωθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να Μετατεθούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ & μόνιμα σε γραφεία ή ως Διοικητικό προσωπικό σε Σχολεία, με την προυπόθεση πως θα ακολουθούν ωράριο 40 ώρες την εβδομάδα, μετά βέβαια από εξέταση των δυνατοτήτων τους στις νέες τεχνολογίες και στην επικοινωνία με τους συναδέλφους τους, Γονείς & Μαθητές.
    2. Να οριστεί ανάλογα με την απόσταση του τόπου κατοικίας και την οικογενειακή τους κατάσταση (παντρεμένοι, χωρισμένοι, μονογονεεικές οικογ.κλπ), οικονομική βοήθεια των πρωτοδιόριστων,ή κάλυψη βασικών τους αναγκών μέσω συνεργασιών με Νομαρχίες, Εμπορικά ή άλλα Επιμελητήρια της Επαρχίας. Έτσι παράλληλα θα τονωθούν οικονομικά και οι τοπικές κοινωνίες.
    3. Οι εκπαιδευτικοί να μην καλύπτουν γραμματειακές ανάγκες των Σχολείων, αλλά να λειτουργήσει η ΚΥΑ που προβλέπει Μόνιμο Διορισμό βοηθητικού προσωπικού, για Τραπεζοκόμους, Γραμματέα, φύλακα κλπ.
    4. Χρειάζεται διαρκής & υποχρεωτική σοβαρή και αξιόλογη επιμόρφωση ανά 5ετίες στους Εκπαιδευτικούς με παράλληλη κάλυψη των κενών θέσεων από συναδέλφους τους έγκαιρα. Έτσι θα υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και θα επιτυγχάνεται η τόνωση του ενδιαφέροντος.
    5. Στα Σχολεία του ίδιου Δήμου ή της ίδιας περιφέρειας θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη κυκλική μεταφορά εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:46 | sio

    θα ήθελα να αλλάξετε τον τρόπο μοριοδότησης ωρομισθίων για τις μελλοντικές μεταθέσεις μετά τον ενδεχόμενο μόνιμο διορισμό τους.
    Εγώ είμαι ωρομίσθια σε σχολείο με 10 μόρια.
    Μεχρι τώρα, ο υπολογισμός των μορίων για μετάθεση γίνεται με βάση τις ώρες που έχω συνολικά εργαστεί.Έτσι εγώ, που έχω εργαστεί 3 μήνες οι οποίοι αποτελούν το 1/4 του έτους (12μηνου), θα πάρω για κάθε χρόνο, το 1/4 των 10 μορίων του σχολείου δλδ θα πάρω 2.5 μόρια μετάθεσης.
    Αυτό θα ήθελα να αλλάξει και ο υπολογισμός να γίνει με βάση τον χρόνο σύμβασής μου.Δλδ αν η σύμβασή μου κρατάει 8 μήνες που αποτελούν τα 2/3 του έτους(12μηνου),να πάρω για κάθε χρόνο τα 2/3 των 10 μορίων του σχολείου (αντί του 1/4), γιατί μένω εδώ στο νησί για να κάνω τις 11 ώρες.Είτε για 21 ώρες ,είτε για 11 ώρες ,αναγκάζομαι να μένω εδώ όπως κι ένας αναπληρωτής που έχει προσληφθεί κ έχει διακόψει την σύμβαση,την ίδια μέρα μ’ εμένα.Γιατί ο αναληρωτής να παίρνει το 2/3 των 10 μορίων μετάθεσης κι εγώ μόνο το 1/4;; Αφού μένουμε στο ίδιο νησί,στον ίδιο δρόμο…τα μόρια μετάθεσης δεν πρέπει να υπολογίονται με τις ώρες αλλά με την περίοδο που αναγκαζόμαστε να μένουμε εδώ.
    Είναι ΑΔΙΚΟ να μένω στην ίδια περιοχή για το ίδιο χρονικό διάστημα με έναν αναπληρωτή και αυτός να παίρνει τα 2/3 ενώ εγώ το 1/4.

    Πολύ άδικο και ρατσιστικό.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Επειδή τα σχολεία χρειάζονται γραμματείς με γνώση Η/Υ για να αποφορτιστούν οι καθηγητές από τις πάσης φύσεως διοικητικές εργασίες (απουσίες, βαθμοί, survey, e-mail, ηλεκτρονικές φόρμες, πρωτόκολλα, πρακτικά κλπ) και πάρα πολλά σχολεία δεν έχουν διοικητικό προσωπικό, προτείνω να καθιερώσετε μία φορά το χρόνο προκύρηξη μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις που θα περιλαμβάνουν ΚΑΙ σχολεία (αυτό βέβαια σε περίπτωση που συνεχίσετε να μην προσλαμβάνετε καθαρό διοικητικό προσωπικό στα σχολεία). Η προκύρηξη θα απαιτεί υποχρεωτικά γνώση Η/Υ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:43 | ΤΣΕΠ_ΑΝ

    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
    1) Αφου έχουν υπηρετήσει για 3 τουλάχιστον χρόνια στο τόπο διορισμού τους
    2) Ο αποσπασμένος παίρνει τα μόρια του τόπου που πάει και όχι του τόπου της οργανικής θέσης
    3) Δεν φεύγει κανείς με απόσπαση αν δεν έλθει ο αντικατάσταστης του
    4) Δεν μπορείς να ζητάς απόσπαση και ταυτόχρονα και άλλο ευεργέτημα
    5) Οι αποσπάσεις γίνονται όταν υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι που πρέπει να υποβάλονται
    6)Να υπάρχει όριο στα χρόνια των αποσπάσεων που όποιος το υπερβεί γυρίζει στην οργανική του και μόνο με μετάθεση να φεύγει
    7) Η υπηρεσία να χωρίζεται και να μοριοδοτήτε ανάλογα δηλαδή :
    α) Υπηρεσία σε σχολείο στην τάξη δηλαδή το 100% των μορίων
    β) Σε γραφείο το 30% των μορίων της πολής αν ήσουν σε τάξη
    γ) Σε άλλη υπηρεσία εκτός σχολείου ή γραφείου 1 μόριο

    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
    1) Δικαιώμα μετά από τα 3 χρόνια διορισμού για αίτηση μετάθεσης με τα μόρια που έχεις μαζέψει ή έως ότου τα μαζέψεις
    2)Μεταθέσεις όπου υπάρχουν οργανικά ή λειτουργικά κενά

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | Πέτρος Ξένος

    Δηλαδή, άμα ένας εκπαιδευτικός έχει ας πούμε 15 χρόνια υπηρεσίας, και έχει προσόντα, ας πούμε, καθηγητή πανεπιστημίου, είναι κακό άμα αποσπαστεί σε κάποια άλλη υπηρεσία όπου μπορεί να προσφέρει αυτά που ξέρει και μπορεί; Και άμα η απόσπασή του συνοδεύεται, ας πούμε, από 500 ευρώ επίδομα, αυτό είναι «αμαρτία»; Ο μισθός του, ΜΑΖΙ ΜΕ το υποθετικό επίδομα, δεν φθάνει τους μισθούς άλλων «Ευγενών» Υπουργείων, π.χ. Οικονομικών, Εσωτερικών, κλπ. Και μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων με πολυσέλιδα (ουσιαστικά) γεμάτα βιογραφικά. Και όμως, παίρνουν λιγότερα από έναν διοικητικό υπάλληλο, απόφοιτο ΤΕΙ του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 17:17 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ 3ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Η ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ,ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΧΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ!ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Σ’ΑΥΤΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ,ΚΑΛΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Να σταματήσει το μέγα σκάνδαλο των αποσπάσεων στις υπηρεσίες που δηλητηριάζει τον εκπαιδευτικό χώρο και διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς στα δικά μας παιδιά και στους άλλους. Το σκάνδαλο δεν είναι τα μόρια των ακριτικών περιοχών που διατηρούν οι αποσπασμένοι εις βάρος των συναδέλφων τους.Είναι οι ίδιες οι αποσπάσεις !Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμμιά δουλειά στις διάφορες διοικητικές υπηρεσίες . Πρέπει να βρίσκονται στις τάξεις.
    Να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε εθελοντική μετάταξη όσων εκπαιδευτικών προτιμούν τη διοικητική εργασία και οι υπόλοιπες ανάγκες διοικητικού προσωπικού του Υπουργείου να καλυφθούν μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ όπως γίνεται και για τα άλλα υπουργεία.
    Να προσληφθούν γραμματείς σε όλα τα σχολεία που θα διεκπεραιώνουν τη γραφειοκρατία του σχολείου που τώρα ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να είναι απερίσπαστοι στο εκπαιδευτικό τους έργο.
    Για τις λίγες απαραίτητες αποσπάσεις σε σχολεία (για λόγους υγείας , οικογενειακούς κ.λ.π ) να θεσπιστεί αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης όπως στις μεταθέσεις. Να πάψει το ρουσφέτι.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:33 | παναγιωτιδου ουρανια

    Α)οι μεταθεσεις σε πολλες ειδικοτητες εχουν στην πραξη ακυρωθει ,εξ αιτιας των τποθετησεων των πολυτεκνων.Πρεπει να ρυθμησετε το θεμα γιατι ειναι τουλαχιστον αδικο για τους εκπαιδευτικους,τι οικογενειες τους και
    το σχολικο θεσμο ιδιαιτερα.
    Β)οι αποσπασεις δεν εξυπηρετουν πραγματικες αναγκες των εργαζομενων και των σχολειων,αλλα ειναι αλλη μια περιοχη ρουσφετιων .Ελεος πια τοσα χ
    ρονια τα ιδια και τα ιδια .Καμια προοδος.
    Γ)Οι διοικησεις των σχολειων να εχουν πιστοποιημενες γνωσεις στη δημοσια διοικηση τουλαχιστον .Αλλιως καθε προσπαθεια αλλαγης και εκσυγχρονισμου ειναι καταδικασμενοι.Το προσωπικο μενει αναξιοποιητο και βαλτωνει.Τα ονειρα και οι προσδοκιες δεν εχουν καμια τυχη και εξοριζονται στο πυρ το εξοτερο.Βασιλευοθν οι φαυλοι και οι ανηθικοι.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:28 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Αξιότιμη κ. υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας μιλήσω ελικρινά, χωρίς καμία μικροκομματική σκοπιμότητα, σχετικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
    Είμαι από αυτούς που αναγνωρίζω ότι έχουν γίνει σοβαρότατα λάθη, υπερβολές και ανισοκατανομή προσωπικού κατά τη διαδικασία των αποσπάσεων. Όλοι θέλουμε κανόνες.
    Ένα όμως είναι το πιο σημαντικό.
    Η οικογένεια. Σεβαστείτε τις οικογένειες και τα παιδιά των εκπαιδευτικών που υπηρετεί ο ένας μακριά από τον άλλο για χρόνια. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους.
    Δώστε απόλυτη προτεραιότητα στην οικογένεια ως κριτήριο των απαοσπάσεων και να ξέρετε ότι όλοι θα το αναγνωρίσουν.Δεν μπορεί άλλες κατηγορίες υπαλλήλων (αστυνομικοί, στρατιωτικοί κλπ) να έχουν εξασφαλίσει τη συνηπηρέτηση και οι εκπαιδευτιόί όχι. Είναι άδικο και για μας και για τα παιδιά μας (που είναι και αυτά μαθητές και χρειάζονται τους γονείς τους).
    Δώστε κίνητρα στους νέους να παραμείνουν μακριά από τον τόπο τους ή εν τέλει υποχρεώστε τους να μείνουν εφόσον δεν έχουν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.Ξανασκεφτείτε και την τριετία όσον αφορά τους πρωτοδιόριστους. Σκεφτείτε έναν εκπαιδευτικό που διορίζεται στα 35 ή στα 40. Ως πότε να είναι χώρια από την οικογένειά του;
    Κάντε το πράξη. Και να είστε σίγουρη ότι θα κερδίσετε την αναγνώριση και το ευχαριστώ όλων, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων.
    Σας ευχαριστώ

    Καραγιάννης Νίκος
    Μαθηματικός – M.Sc Πληροφορικής
    Αν/τής Διευθυντής ΙΕΚ Καρδίτσας

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:26 | Γεωργία Πρωτογέρου

    Από μία ματιά που έριξα στα σχόλια, φαίνεται ότι έχει λησμονηθεί η περίπτωση των ειδικοτήτων για τις οποίες δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις ή απλώς κενά στα σχολεία, εξ ου και οι αποσπάσεις, οι οποίες εξάλλου χαρακτηρίζονται ως «αποσπάσεις για τις ανάγκες της υπηρεσίας».
    Για ποιο λόγο να μην παίρνει ο εκπαιδευτικός που αποσπάται για τις ανάγκες της Υπηρεσίας σε Γραφείο, σε Δ/νση Δευτεροβάθμιας, σε Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης ή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (που βρίθει αποσπασμένων εκπαιδευτικών οι οποίοι ευσυνείδητα διεξάγουν επίσης σημαντικό έργο), τα μόρια του Σχολείου στο οποίο έχει τοποθετηθεί;

    Είμαι σίγουρη ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο διαπιστώνετε την πολυπλοκότητα του συστήματος, καθώς και το ότι οι εκπαιδευτικοί, που στην αρχή τόσο τους ψέξατε, δεν κινούνται από μόνοι τους, αλλά βάσει πάντα της νομοθεσίας και των αναγκών της Υπηρεσίας. Για τον λόγο αυτό, ευελπιστώ ότι δεν στοχεύετε στην «τιμωρία» τους για κακώς κείμενα των οποίων ουδόλως φέρουν την ευθύνη, αλλά αντίθετα θα μεριμνήσετε για την δίκαιη τοποθέτηση και μοριοδότησή τους, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Σχολείου και των Μαθητών.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας και ας μου επιτραπεί μία σύσταση, μην βιαστείτε, διαθέστε όσο χρόνο χρειάζεται και ακούστε τις εισηγήσεις των έμπειρων στελεχών της εκπαιδευσης, προκειμένου να αναμορφώσετε το σύστημα.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:25 | Βασίλης Πρεβελάκης

    Το υπουργείο Παιδείας, όπως και όλα τα Ελληνικά υπουργεία έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να χειριστούν το θέμα των μεταθέσεων – αποσπάσεων αποτελεσματικά.

    Προτείνω λοιπόν οι αιτήσεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

    Πρόταση λοιπόν να αφαιρεθεί από το υπουργείο Παιδείας η δικαιοδοσία για ΟΛΕΣ τις μεταθέσεις μεταταξεις αποσπάσεις και ΚΑΘΕ είδους αλλαγή στην θέση εργασίας.

    Όλες οι ελεύθερες θέσεις θα κοινοποιούνται στο ΑΣΕΠ και οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για τις δεδομένες θέσεις και ΜΟΝΟ.

    Έτσι θα γίνεται η κατανομή των θέσεων αξιοκρατικά και όχι με το υφιστάμενο σύστημα του όποιος προλάβει.

    ΒΠ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

    Να καταθέσω την άποψή μου για τις αποσπάσεις. Να μπουν κάποια κριτήρια για τις αποσπάσεις πέρα από τα αυστηρώς κομματικά κριτήρια. Μπορεί να είναι: τα χρόνια υπηρεσίας, τα σχετικά προσόντα για τη θέση ή οτιδήποτε άλλο. Αν πέρα από τα δηλωθέντα από την υπουργό ,ισχύσει για μια ακόμη φορά το μόνο «αλάθητο» κριτήριο «των ημετέρων και των υμετέρων», η παιδεία για μια ακόμη φορά θα βαδίσει το μοναχικό της δρόμο ,καλυμμένη από τους μανδύες της αξιοκρατίας. Πρώτα ο μαθητής, αλλά και μαζί ο καθηγητής, μαζί και ο πολίτης. ΌΛοι μαζί.
    ¨Οψόμεθα ες Φιλίππους τα σπουδαία¨.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 16:14 | ΜΛ

    Η παραμονή εκπαιδευτικού τρία χρόνια χωρίς απόσπαση στην ίδια περιοχή είναι πολύ μεγάλο λάθος, και για παραμονή στο ίδιο σχολείο δεν το συζητάμε καν ! Από πολλές απόψεις, θυμίζει μάλιστα στρατιωτική θητεία, μόνο που η στρατιωτική θητεία έχει μειωθεί πολύ !

    1. Ο πρώτος διορισμός είναι συνήθως μακριά και συχνά ο εκπαιδευτικός όχι μόνο δεν αποκομίζει χρήματα, αλλά βάζει και από την τσέπη του, ειδικά οι παντρεμένοι, για να βγεί οικονομικά ! Το αποκορύφωμα είναι μάλλον τα απομoνωμένα συγκοινωνιακά νησιά του Αιγαίου. Ούτε επίδομα ενοικίου παίρνουμε, ούτε φθηνά εισιτήρια δικαιούμαστε ! Πολλοί συνάδελφοι τον πρώτο χρόνο απλά καταναλώνουν χρήματα που είχαν μαζέψει πριν το διορισμό τους.
    2. Τρία χρόνια να κάνει κανείς το Ροβινσώνα Κρούσο, για όσους βρεθούν σε απομονωμένα νησιά, όταν και το ένα βγαίνει με το ζόρι, για τον μέσο άνθρωπο είναι ψυχολογικά πολύ επίπονο !
    3. Η παραμονή σε ένα σχολείο για τρία χρόνια, αν το σχολείο δεν είναι καλό, είναι επίσης μια ψυχολογικά επίπονη διαδικασία, την οποία πρέπει να την περάσεις για να τη καταλάβεις !

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:57 | ΛΕΒΙΔΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Στο εξωτερικό να πηγαίνει με μετάθεση ο εκπαιδευτικός κι όχι με απόσπαση.
    Να καταργηθούν οι αποσπάσεις στα γραφεία εκπαίδευσης,πανεπιστήμια βιβλιοθήκες,βουλευτικά γραφεία κι όπου αλλού ασκείται διοικητικό έργο και να διοριστούν διοικητικοί υπάλληλοι μη εκπαιδευτικοί.
    Να μην υπάρχουν λειτουργικά κενά παρά μόνο οργανικά και να αυξηθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών στη διάθεση.
    Να εκτελούν ωράριο εργασίας οι συνδικαλιστές κι όχι να ταξιδεύουν συνεχώς.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:52 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    ΘΕΜΑ : ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ( μαλλον εδω έπρεπε να το ποσταρω )

    Κα. Υπουργέ

    Οι πολύτεκνοι που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ/ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ την βαση σε κάποιον ΑΣΕΠ , να τοποθετούνται / τοποθετηθούν ως διοικητικοί στις Β Βαθμιες ΙΕΚ κτλ του τόπου διαμονής τους.
    Οι πολύτεκνοι που εχουν ΠΙΑΣΕΙ την βάση σε διαγωνισμο του ΑΣΕΠ να τοποθετούνται σε σχολεία ( εάν το επιθυμούν )

    Με αυτόν τον τρόπο …

    – Συνεχίζεται η κοινωνική πολιτική απέναντι σε μια κοινωνική ομάδα που – κατα την αποψή μου – πρέπει να προστατευθεί , καθώς :

    α. διατηρείται ο διορισμός τους στο Δημόσιο χωρίς εξετάσεις με μονη προυπόθεση την πολυτεκνία τους και το πτυχίο από ΑΕΙ-ΤΕΙ
    β. διατηρείται η απ’ευθείας τοποθέτησή τους στον τόπο διαμονής τους

    – Το σχολείο στελεχώνεται με εκπαιδευτικούς που έχουν πιστοποιημένες γνώσεις και παιδαγωγική επάρκεια , μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ( μην ξεχνάμε και τις οικογένειες των υπολοίπων πολιτών …. Των οποίων τα παιδιά διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που προσελήφθηκαν με κριτήριο το πλήθος των τέκνων τους )

    – Σταματά η αδικία απέναντι στους άλλους εκπαιδευτικούς ( που βολοδέρνουν το χειμώνα στα νησια και την ανοιξη στα βουλευτικά γραφεία για απόσπαση) καθώς :
    α. ελευθερώνονται περίπου 1,5 – 2,5 χιλιάδες θέσεις σε σχολεία
    β. δεν δεσμεύονται περιπου 1200 θέσεις ανα διετία ( τόσες είναι περίπου οι πιστώσεις των πολυτέκνων ) και διατίθενται αυτές στους απευθείας διορισμούς μεσω ΑΣΕΠ

    – Οι Β βαθμιες γεμίζουν με κόσμο
    α. και έτσι σταματα / μειώνεται το αίσχος των βισματικών αποσπάσεων που ξεχρεώνουν
    β. αποκτουν σταθερό προσωπικό

    Με τιμή

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είπε το Υπουργείο 1.113 (ή 1.013) οι αποσπασμένοι στο ΥΠΕΠΘ που κάνουν φωροτυπίες και είναι αργόμισθοι, η Υπουργός ανακάλυψε χάος απο παράτυπα αποσπασμένους και τα σχολεία δεν λειτουργούν.
    Δεσμεύτηκε, θα φύγουν όλοι να πάνε στις σχολικές μονάδες τους.
    Η θυμωμένη Υπουργός πριν απο λίγες ημέρες έδιωξε τον εκπληκτικό αριθμό της 1 ξενόγλωσσης καθηγήτριας και αποκατέστησε τα πράγματα.
    Φυσικά στο μεσοδιάστημα οι αποσπασμένοι καθηγητές βάλανε τα βύσματα (δεν ήταν δύσκολο αφού μπήκαν στο ΥΠΕΠΘ), απο μπλε πολλοί γίνανε πράσινοι, άλλοι ήταν πράσινοι και παρέμειναν έτσι.
    Φτάνουμε στο σήμερα που η Υπουργός έχει καθαρή εικόνα για το πόσοι είναι πραγματικά πράσινοι.
    Οι υπόλοιποι δεν χωράνε στο ΥΠΕΠΘ.
    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3057&Itemid=231
    Κα Υπουργέ κάντε αυτό που είπατε, στις θέσεις τους όλοι, να αδειάσει το υπουργείο, μην συμβιβάζεστε, απαντήστε στους συναδέλφους σας που σας πιέζουν για την φίλη του φίλου τους.
    Κάντε μία φορά επιτέλους αυτό που είπατε, σταματήστε τις μεγαλοπρεπής κωλοτούμπες που σας εκθέτουν.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:34 | Ελένη Φράγκου

    Είμαι εκπαιδευτικός στο δημόσιο και έχω μπει με ΑΣΕΠ.
    Όσον αφορά στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις έχω να πω τα εξής:
    Ισχύει το εντελώς απαράδεκτο καθεστώς να διορίζονται κάποιοι «μακρυά απ΄το σπίτι τους», όπως μελοδραματικά λέγεται, και με μέσον να παίρνουν απόσπαση σε μια υπηρεσία του υπουργείου στην Αθήνα, ενώ άλλα «κορόιδα» υπηρετούν εκεί που πρωτοδιορίστηκαν – συχνά σε νησιά . Και οι «εξυπνοι» και τα «κορόιδα» παίρνουν τα ίδια μόρια,που μετράνε για την μετάθεση, ενώ τα «κορόιδα» έχουν υπηρετήσει κανονικά στην απομακρυσμένη περιοχή. Αυτό ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ!! Είναι τουλάχιστον προκλητικό!
    Ας αποδεχθούν όλοι ότι το δημόσιο έχει το πλεονέκτημα της μονιμότητας και το μειονέκτημα – ΑΝ είναι μειονέκτημα τελικά!!!- του «μακρυά απ΄το σπίτι μου» για κάποιο διάστημα. Δεν μπορούμε νε θέλουμε πάντα και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα ολόκληρη!(Κάτι ανάλογο πρέπει πιστεύω να εφαρμοστεί και στους γιατρούς).
    Σας βεβαιώ δε, ότι πολλοί από αυτούς που κλαίγονται γιατί είναι «μακρυά από το σπίτι τους» δεν έχουν σοβαρό λόγο που θέλουν να φύγουν από την «επαρχία». Άλλωστε η «επαρχία» δεν είναι όπως ήταν πριν 30 χρόνια!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Διαβάζω σε site ότι δεν θα ανακαλέσετε όλες τις αποσπάσεις στο Υπουργείο του χρόνου.

    Κι εγώ ρωτώ: του χρόνου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αποσπασμένοι που θα παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους ή θα τους πείτε ότι αν θέλετε να συνεχίσει η απόσπαση, θα παίρνετε τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου;

    Ξεκαθαρίστε! Από πότε θα ισχύει τελικά το «Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου»; Για να ξέρουμε αν έχετε σοβαρότητα σε αυτά που διακηρύσσετε ή όχι.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:05 | Νεκταρία

    Kαι κάτι ακόμη: γιατί δεν εφαρμόζεται για τους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν από απόσπαση στο εξωτερικό η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και είναι οι μόνη κατηγορία αποσπασμένων που χάνει την οργανική της; Γιατί τιμωρεί το Υπουργείο τους εκπαιδευτικούς που το ίδιο απέσπασε στο εξωτερικό σε δικές του υπηρεσίες;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:05 | γιωργος

    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    1 ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ. ΟΤΑΝ Ο-Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.
    2 ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ Ο ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ.
    3 Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ .
    4 ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    5 ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ Η Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ.

    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:57 | Νεκταρία

    Δε νομίζει να βρεθεί κάποιος που θα διαφωνίσει με το να παίρνει κανείς τα μόρια του τόπου που υπηρετεί. Το μέτρο αυτό είναι σίγουρα σωστό και δίκαιο. Ξέρω πολλούς που υπηρετούσαν στο υπουργείο και σε γραφεία, παίρνοντας τα μόρια ακριτικών νησιών, ενώ κάποιοι άλλοι από εμάς υπηρετήσαμε χρόνια στην παραμεθόριο για να πάρουμε μετάθεση στον τόπο κατοικίας μας. Συμφωνώ επίσης με το να μη δικαιούται κανείς απόσπαση τα δύο πρώτα χρόνια.

    Βρίσκω ωστόσο εντελώς άδικη και αναποτελεσματική την υποχρεωτική τριετή παραμονή σε μία περιοχή ή (ακόμη χειρότερα) σε ένα σχολείο. Η πρόταση αυτή δε λαμβάνει υπόψη ένα σημαντικό δεδομένο: όταν ένας εκαπιδευτικός τοποθετηθεί σε ένα σχολείο όπου οι συνθήκες εργασίας είναι καλές και δουλεύει ευχάριστα, δε θα θελήσει ο ίδιος να φύγει από εκεί. Μιλάω από προσωπική εμπαιρία: έμεινα πέντε χρόνια σε ένα σχολείο σε νησί, γιατί υπήρχε πολύ καλό κλίμα, ένας εξαιρετικός διευθυντής και η δυνατότητα να συμπληρώνω το ωράριό μου – και μπορεί να ήμουν ακόμα εκεί, αν η μείωση των ωρών διδασκαλίας, που μας επέβαλε η κ. Γιαννάκου, δε με έκανε να βρεθώ την τελευταία χρονιά χωρίς ώρες. Δε μπορούμε να αγνοήσουμε τις προσωπικές, οικονομικές και οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών και να τους υποχρεώνουμε να μένουν τρία χρόνια σε ένα μέρος/σχολείο που δεν τους ταιριάζει, όπου μπορεί να έχουν αντικειμενικά προβλήματα, να είναι μακριά από το σύντροφό τους, την οικογένειά τους, το σπίτι τους. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μηχανές παραγωγής έργου, είναι άνθρωποι που κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά (πόσες φορές, αλήθεια, έχουν μπει σε τάξη όσοι αποφασίζουν για τις ζωές των εκπαιδευτικών;)Όλη αυτή η επιχειρηματολογία του τύπου «Πρώτα ο μαθητής»,»Πρώτα η υπηρεσία» με κάνει να φοβάμαι ότι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης… Αναλώσιμοι, ταλαιπωρημένοι, δυσαρεστημένοι εκπαιδευτικοί δε μπορούν να έχουν τη δημιουργηκότητα και το περίσσευμα ψυχής που χρειάζεται αυτή η δουλειά. Δε θα είναι καλοί εκπαιδευτικοί. Νομίζω ότι η κ. Διαμαντοπούλου μπορεί να μάθει πολλά από τα λάθη της κας Γιαννάκου…

    Δε βρίσκω λόγο να δαιμονοποιούμε τις αποσπάσεις – και τους εκπαιδευτικούς που τις παίρνουν. Από τη μία πλευρά υπάρχουν σίγουρα και ανάγκες στη διοίκηση. Δεν είναι κακό να καλύπτονται αυτές και με αποσπασμένους εκαπιδευτικούς, που έχουν και το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Στο Υπουργείο έχουν να προσλάβουν διοικητικούς πολλά χρόνια. Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που θα προτιμούσαν τη δουλειά στο γραφείο και θα ήταν πιο αποτελεσματικοί. Το θέμα είναι να θεσπιστούν κατά το δυνατόν κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα για τις αποσπάσεις, για να σταματήσει το όργιο με τα μέσα. Από κει και πέρα, δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί που πήραν τις τριετείς αποσπάσεις – κάποιοι τους τις έδωσαν. Αν λοιπόν δεν είναι παράνομες, γιατί πρέπει να τιμωρηθούν και να αναστατωθεί η ζωή τοτς; Μήπως επειδή υπάρχει η υπόνοια ότι είναι γαλάζια παιδιά; Δε νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα της νέας κυβέρνησης. Η εκπαιδευτικός, ας πούμε, που έφυγε άρον-άρον από το υπουργείο και αναγκάστηκε να γυρίσει στην Τήλο ήταν παράνομα αποσπασμένη; Ή αυτό ήταν μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα με μία δόση αυταρχισμού;

    Δε θέλω να πιστέψω ότι η υπουργός δεν υπολογίζει τους εκπαιδευτικούς και δε σέβετσι το δύσκολο έργο τους. Αν δεν τους έχει στο πλευρό της, δε θα πετύχει και πολλά πράγματα.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:55 | ΠΕΤΡΟΣ Γ.

    ΑΠΟΡΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Η ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;
    ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο ΛΑΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.
    ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ. ΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΤΕ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΩΡΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ. ΕΥΕΞΗΓΗΤΟ: ΧΑΝΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ! ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ.
    ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΨΗΦΟΥΣ. Ο Ν.3255 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΕΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ; ΠΟΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ Ν.3255 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΤΕΩΡΟΙ; ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΑ ΑΥΤΑ; ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ; ΠΟΤΕ ΕΙΠΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ;
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ -ΜΕ ΑΣΕΠ Η ΧΩΡΙΣ- ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:41 | Kostas

    Προσωπικά έχω να κάνω τις επόμενες παρατηρήσεις.
    1. Το σύστημα είναι τόσο μπάχαλο και πελατειακό που έχω την αίσθηση ότι θέλει αλλαγή ολόκληρο και όχι μόνο μεταθέσεις-αποσπάσεις. Μια φορά να δω Υπουργείο να απευθύνεται σε αυτούς που ξέρουν τι γίνεται, στους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Ένα ερωτηματολόγιο ρε παιδιά για να καταγράψετε τα μειονεκτήματα του συστήματος!
    2. Οι μεταθέσεις να γίνονται ΜΟΝΟ με βάση τα πραγματικά κενά.
    3. Είναι απαράδεκτο να παίρνει κάποιος τα μόρια της οργανικής του όταν δεν την υπηρετεί. Δώστε δικαίωμα μετάταξης για να στελεχώσετε τις υπηρεσίες αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να προσλάβετε κόσμο. Είναι τόσο απλό και χωρίς κόστος.
    4. Να δίνονται αποσπάσεις ΜΟΝΟ σε αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Κοιτάξτε να στηρίξετε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που έχουν σημαντικά προβλήματα π.χ. υγείας. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος με άρρωστο γονιό ή παιδί να πρέπει να παρακαλάει όλους τους αιρετούς που το έχουν κάνει μαγαζί το σύστημα.
    5. Καταργείστε το πελατειακό σύστημα των αιρετών και συναφών τρωκτικών στις μεταθέσεις – αποσπάσεις. Δεν μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για να βγάζει μεταθέσεις – αποσπάσεις? Ένας απλός αλγόριθμος είναι. Τόσοι πληροφορικάριοι περισσεύουν, σε ένα απόγευμα είναι έτοιμο.
    6. Σε σχέση με τα πλεονάσματα, αμφιβάλω αν υπάρχει κάποια ΣΟΒΑΡΗ διαδικασία με την οποία δίνονται μεταθέσεις και αποσπάσεις. Μάλλον ότι κάτσει είναι και όποιος πιέσει παραπάνω.
    7. Τι νοημα άλλωστε έχει να κατέχει κάποιος οργανική όταν φεύγει κάθε χρόνο? Όταν κάποιος λείπει πολλά χρόνια από το σχολείο ας χάνει την οργανική του. Δώστε τους το δικαίωμα μετάταξης στην τελική! Αφού έχεις ανάγκη κράτησε τον εκεί να τελειώνουμε. Οι άλλοι που είναι στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ τι θα γίνουν?
    8. Οικογένειες έχουν και αυτοί με ένα ή δύο παιδιά. Οι πολύτεκνοι πριμοδοτούνται πάρα πολλές φορές σε σχέση με τους άλλους. Και διορίζονται στην περιοχή τους και απαλάσσονται από εργασίες, και φόρος δεν τους παρακρατείται, και μπαίνουν πρώτοι στις λίστες των ΠΥΣΔΕ, και … και… Ε, δεν χρειάζεται να εξαιρούνται από την υπεραριθμία. Στο κάτω κάτω στην ίδια περιοχή θα είναι αν χρειαστεί να αλλάξουν σχολείο, έλεος!!!!!!!!!!!! Δώστε τους επιπλέον χρήματα όχι δικαιώματα εις βάρος των άλλων!
    9. Θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε και το ζήτημα των τοποθετήσεων σε συνδυασμό με τις μεταθέσεις-αποσπάσεις. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να περιμένει στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ επί χρόνια και κάθε χρόνο να ‘πέφτει’ στην λίστα επειδή έρχονται με μετάθεση συνάδελφοι και κάποιοι από αυτούς έχουν περισσότερα μόρια. Και αν τα περισσότερα μόρια βγήκαν μετά από απόσπαση στο ΥΠΕΠΘ και παίρναν τα μόρια της οργανικής? Τι γίνεται? Οι άλλοι που περιμένουν την σειρά τους είναι βλάκες? Παίρνουν 1 μόριο και αυτός με την απόσπαση 15 και είναι όλοι μαζί στην Αθήνα!!! Ή δεν δίνεις καθόλου μετάθεση γιατί δεν έχεις κενά και ήδη υπάρχουν υπεράριθμοι ή κάνεις αυτούς που βρίσκονται ήδη στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ να προηγούνται.
    10. Αλλάξτε επιτέλους την μοριοδότηση των σχολείων όπου χρειάζεται. Δεν νομίζω να είναι τόσο κόπος.

    Δυστυχώς με τα χρόνια και με τις επιλογές σας έχετε καταφέρει να κάνετε μπάχαλο την κατάσταση. Σε ΟΛΑ τα θέματα χρειάζονται αλλαγές.
    Πρέπει να κινηθείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ με το κριτήριο της δικαιοσύνης όσο αυτό είναι δυνατό. Αν αρχίσετε πάλι τα εξαιρούνται αυτοί και οι άλλοι ξάνα τα ίδια θα έχουμε.
    Ευχαριστώ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:32 | Μαρια

    Στις μεταθέσεις, να προηγούνται οι αιτούντες συνυπηρέτηση, εφόσον ο/η σύζυγος είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟΣ, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις, όπου ο/η σύζυγος υπηρετεί στα σώματα ασφαλείας ή στο δικαστικό σώμα.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:19 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    ΔΩΣΤΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ … βαλτε μας να δουλευουμε σε 2 σχολεία και δώστε μας οργανική σε 40 χρόνια …

    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΥΡΊΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ …

    Δεν ειναι δυνατόν να μην ανοιγουν οργανικές για μεταθεση και να παίρνεται 10 αναπληρωτες …

    ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ …

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Οχτώ χρόνια αναπληρωτής τα περισσότερα μακριά,πολύ μακριά…
    Μετακινήσεις,δάνεια,χωρισμοί…
    Απολύσεις, αγώνας για πρόσληψη κάθε χρόνο…
    ‘Ενα χρόνο ωρομίσθιος …
    Τέσσερις φορές Α.Σ.Ε.Π. πάντα επιτυχών, στις δύο για πολύ λίγο εκτός διορισμού…(σε κλάδο σταγονόμετρου)
    Διάβασμα διάβασμα διάβασμα…
    Διορισμός μακριά πολύ μακριά…(υπέρυπέρυπεράριθμος)
    Μετακινήσεις,έξοδα,παράτημα οικογένειας πλέον…
    Άγχος,παρακαλητά για απόσπαση…
    Απόσπαση…
    Κατηγορούμενος για απόσπαση μαζί με χιλιάδες συναδέλφους…
    Αγωνία για το αύριο,για την οικογένεια…
    Πότε θα τελειώσει;

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟ
    ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:41 | Γιάννης

    1) Καμία απόσπαση εκπαιδευτικού σε διοικητική θέση. Να επιτρέπονται μόνο μετατάξεις με ευνοϊκότερο από το ισχύον πλαίσιο. Ο εκπαιδευτικός εξετάζεται και διορίζεται για να διδάσκει. Δεν είναι λογικό να απασχολούνται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ για να βγάζουν φωτοτυπίες.

    2) Διορισμός μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων σε υπηρεσίες και σχολεία. Δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται 2 και 3 εκπαιδευτικοί (διαφορετικοί κάθε χρονιά) σε γραμματειακή υποστήριξη στα σχολεία. Δεν μπορεί να υπάρξει οργάνωση με αυτόν τον τρόπο.

    3) Δυνατότητα μετάθεσης σε συγκεκριμένο σχολείο και όχι περιοχή και παραμονή για 3 χρόνια, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να προγραμματίσει το εκπαιδευτικό του έργο.

    4) Εξορθολογισμός των μορίων δυσμενών συνθηκών. Έχουν αλλάξει σε πολλές περιοχές οι συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης σε σχέση με τον τελευταίο καθορισμό των μορίων.

    5) Τα μόρια μετάθεσης να μην ακολουθούν τον εκπαιδευτικό, έτσι ώστε να πριμοδοτείται αυτός που θα επενδύσει με την παρουσία του σε κάποια περιοχή.

    6) Προτεραιότητα στις απόσπασεις σε όσους έχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

    7) Επανακατανομή βάσει μορίων των οργανικών θέσεων μετά από 9 χρόνια. Γιατί να υπηρετεί ισόβια στο ίδιο σχολείο κάποιος εκπαιδευτικός;

    8) Απώλεια οργανικής θέσης μετά από οικειοθελή και συνεχόμενη διετή απουσία από αυτήν.

    9) Κατάργηση των μορίων συνυπηρέτησης. Γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παντρεύονται δημόσιους υπάλληλους;

    10) Αύξηση των μορίων της πρώτης προτίμησης και της εντοπιότητας.

    11) Κατάργηση της προτεραιότητας διορισμού των πολυτέκνων, αλλά διατήρηση των απαλλαγών τους.

    συνεχίζεται…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:40 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΥΣΙΔΟΥ

    Εάν και εφ’ όσον ο διορισμός προσδιορίζει εξ αρχής τον τόπο, απόσπασεις να γίνονται σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εκπ/κός,κάλυψης λειτουργικών κενών και λειτουργικών αναγκών των Δ/νσεων Εκπ/σης.Η άθλια κατάσταση των νεοδιόριστων που ήδη διανύουν την εισαγωγική επιμόρφωση και αποσπώνται πρέπει να σταματήσει.
    Σε ό,τι αφορά στις μεταθέσεις, να γίνονται εφ΄όσον ο εκπ/κός έχει πραγματικά υπηρετήσει ένα (1) χρόνο στην οργανική του θέση/ διάθεση του ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ και όχι να δικαιούται μετάθεση με τηνν υπηρεσία σε ΙΕΚ και τα «συναφή».

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:22 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αρχικά θα πρέπει να σταματήσει η ειδική μεταχείριση των συζύγων στρατιωτικών δικαστών ή οποιασδήποτε άλλης ειδικής κατηγορίας. Δεν υπάρχει λόγος να προηγούνται στις μεταθέσεις οι σύζυγοι αυτών των κατηγοριών, μπορούν άνετα να εξυπηρετηθούν με κάτι προσωρινότερο όπως να πάρουν απόσπαση στον τόπο εργασίας του συζύγου.
    Είναι τουλάχιστον κουτοπόνηρο να επικαλείται κάποιος ότι έχει πρόβλημα επειδή ο σύσυγος περιοδεύει την Ελλάδα και άρα πρέπει να τον ακολουθεί παίρνοντας μετάθεση, γιατί ξαφνικά όταν φτάσει στο κέντρο και ο σύζυγος ξαναπάρει μετάθεση ξεχνάει να τον ακολουθήσει.

    Για τις αποσπάσεις στις υπηρεσίες δώστε τα μόρια της περιοχής εργασίας. Έγινε μια προσπάθεια στο παρελθόν αλλά δεν καρποφόρησε (μήπως γιατί οι άνθρωποι που πάνε στις υπηρεσίες εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα για 11 μήνες το χρόνο? σε αντίθεση με αυτούς που μπαίνουν σε τάξη και που όλοι ξέρουμε πόσες φορές το χρόνο πάνε στο σχολείο?). Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλετε να δοκιμάσετε. Καλό είναι να προκυρήξετε τις θέσεςι ανάλογα με τις απαιτούμενες ειδικότητες που χρειάζεται μια υπηρεσία π.χ.
    -Πληροφορικούς (για τεχνική υποστήριξη)
    -Νομικούς (υπάρχει νομολογία που πρέπει να ερμηνευτεί)
    -Οικονομολόγους (υπάρχουν υπηρεσίες που βγάζουν μισθοδοσίες)
    -Ξενόγλωσσους (Χρειάζονται μεταφράσεις και σύνταξη κειμένων για επικοινωνία με το εξωτερικό)
    και ίσως κάποιες άλλες ειδικότητες

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | Δήμος Δημουλάς

    Για μεταθέσεις:
    α)Συνολικός επανασχεδιασμός της μοριοδότησης των σχολείων, καθώς ο υπάρχων σχεδιασμός είναι αρκετά παρωχημένος και δε συμβαδίζει με τη γεωγραφική πραγματικότητα (αποστάσεις, προσβασιμότητα, υψόμετρο)των περιοχών.
    β)Τα μόρια που παίρνει ο κάθε εκπαιδευτικός να σχετίζονται και με κοινωνικά κριτήρια και όχι μόνο με την τυπική μοριδότηση της περιοχής στην οποία υπηρετεί, πχ είναι λάθος να παίρνουν τα ίδια μόρια ένας κρητικός που υπηρετεί στην κρήτη και δεν ενδιαφέρεται να μετατεθεί αλλού, με έναν εκπαιδευτικό από την κοζάνη ο οποίος υπηρετεί στο ίδιο μέρος (κρήτη) και ενδιαφέρεται κάποια στιγμή να επιστρέψει στον τόπο του.
    Για αποσπάσεις:
    α)Θεμελίωση δικαιώματος απόσπασης μετά το τέλος της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας
    β)Θεωρώ δύσκολη τη δυνατότητα απόσπασης με την υποχρέωση της κάλυψης του κενού που θα δημιουργηθεί στο σχολείο.
    γ)Οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας και όχι της οργανικής τους.
    δ)Αποσπάσεις σε φορείς (πχ πανεπιστήμια, τει) με βάση τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων.
    ε)Αποσπάσεις σε γραφεία, διευθύνσεις κτλ. με βάση κοινωνικούς λόγους αλλά και τις αντικειμενικές ανάγκες των υπηρεσιών.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:00 | Δώρα

    Πιστευω πως οι αποσπάσεις απο νομό σε νομό πρεπει να γινονται με κοινωνικα κριτηρια .Η συνυπηρετηση και τα παιδια θα πρεπει να μοριοδοτουνται περισσοτερο απο αυτο που ισχυει μεχρι τώρα διοτι θα γεμισει η Ελλάδα με ΄΄χωρισμενες΄΄ οικογενειες εκπαιδευτικων.
    Το οικονομικο προβλημα συντηρησης δυο σπιτιων θα επιβαρυνει την οικονομικη κατασταση τους. Αλλα και η ελλειψη του ενος γονεα δεν ειναι ευκολη για τα παιδια των εκπαιδευτικων.
    Οσοι εκπαιδευτικοι γνωριζουν πως η μεταθεση τους ειναι μακρια ελπιζουν στις απλες αποσπασεις σε σχολεια της περιοχης τους και με βαση αυτο εχουν χαραξει τον οικογενειακο τους προγραμματισμο.
    Ειναι αδικο για οσους εκπαιδευτικους εχουν μετακομισει σε διαφορους νομους ως αναπληρωτες για τρια ,τεσσερα ή περισσοτερα χρονια τωρα που μονιμοποιηθηκαν και δημιουργησαν οικογενειες να φοβουνται οτι θα ξαναφυγουν περνοντας αυτη τη φορα και την οικογενεια μαζι τους.
    Επισης πιστευω πως η κατηγοριοποιηση των εκπαιδευτικων δεν ειναι σωστη και δημιουργει αδικιες σε βαρος αλλων.Εννοω την ευκολια των αποσπασεων σε συζυγους ενστολων και τον περιορισμο , δυσκολια αποσπασεων των συζυγων εκπαιδευτικων.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:49 | karatasos

    1)Μεταθέσεις μετά από 1-έτος , όπως ισχύει και σήμερα,εφόσον βέβαια
    κάθε χρόνο υπάρχουν αντικαταστάτες, π.χ. Νεοδιοριζόμενοι. Να
    μη γυρίσουμε στην εποχή της ΧΟΥΝΤΑΣ.
    2) Αποσπάσεις: Εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος και εφόσον υπάρχουν
    εκπαιδευτικά κενά στην περιοχή απόσπασης, καθώς και άλλοι
    εκπαιδευτικοί π.χ. νεοδιοριζόμενοι που θα τους αντικαταστήσουν
    στην πρότερη θέση τους.
    3)Αποσπάσεις σε φορείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο
    για υποβοήθηση διδακτικού έργου π.χ. σε Ειδικά σχολεία, Πρότυπα
    σχολεία, Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. , από εκπαιδευτικούς που έχουν
    αυξημένα προσόντα π.χ. MASTER, PHD .
    Είναι αστείο να βλέπει κανείς εκπαιδευτικούς ανακατεμένους με
    διοικητικούς 2-θμιας εκπαιδευσης σε διάφορα γραφεία, καθώς και
    βιβλιοθηκάριους σε διάφορες βιβλιοθήκες. Αν δεν θέλουν νάναι
    εκπαιδευτικοί ας ζητήσουν μετάταξη(να υπάρχει σχετική μέριμνα, γιατί
    ίσως κάποτε δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ΕΙΔΙΚΟ ρόλο του
    εκπαιδευτικού).

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | g.g

    ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣ ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ 3 ΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ, ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΕ, ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ‘Η ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ…ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:32 | vda

    Δεν ξέρω τί θεωρείται δίκαιο και τί όχι, διαβάζοντας όλα τα παρακάτω.
    Ότι κι αν έχετε σκοπό να κάνετε όμως θα πρέπει να υπάρχει περίοδος χάριτος και προσαρμογής. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ είτε πρόκειται για μεταθέσεις είτε πρόκειται για αποσπάσεις είτε ακόμα και για την μοριοδότηση.
    Δεν πρέπει να αλλάξουν οι διατάξεις για τουλάχιστον μια ακόμα σχολική χρονιά ώστε οι συνάδελφοι να μπορέσουν να προγραμματίσουν τί ακριβώς θα κάνουν.
    Στο κάτω κάτω δεν διέπραξαν καμία παρανομία, απλά εκμεταλεύτηκαν τους δικούς σας νόμους (ίσως και κάποιοι κάποιο ρουσφέτι, κι αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη), και όλοι έχουν κανονίσει την ζωή τους για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Άλλοι πήραν στεγαστικά δάνεια, άλλοι θέλουν να παντρευτούν άλλοι να κάνουν κανένα παιδί. Και όλα αυτά βασισμένα πάνω στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο.
    Έλεος πια, δεν γίνεται να αλλάζουμε πορεία κάθε τρίμηνο, εδώ μας βάζετε να κάνουμε αιτήσεις μετάθεσης χωρίς να ξέρουμε τί θα ισχύσει του χρόνου!
    Το χρονικό όριο της δημόσιας διαβούλευσής σας είναι γελοία μικρό για τέτοια θέματα και δείχνει, επιτρέψτε μου να πω, και μια υποκρισία.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:30 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΩ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ 3 ΕΤΩΝ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΕΝΑ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ. ΑΣ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:21 | ΕΛΕΝΗ ΠΟΥΛΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

    Κα ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ πχ 120 ΜΟΡΙΑ.ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η Α’ ΚΑΙ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΕΤΩΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ;ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ.ΤΟ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΡΑΡΙΟ Η΄ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑΤΙ Η΄ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Η΄ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;AΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΛΑΔΟΙ ΟΠΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ,ΓΕΩΠΟΝΟΙ,ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ,ΙΑΤΡΟΙ;ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Η΄ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:19 | Δημήτρης Τασιόπουλος

    Προτάσεις για μεταθέσεις- αποσπάσεις:

    1) Αρχική τοποθέτηση νεοδιόριστοϋ:

    Δύο έτη υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο. Διαφωνώ με την προτεινόμενη 3ετία διότι είναι ιδιαίτερη εξοντωτική για τους εκπαιδευτικούς και θα αποτελέσει πλήγμα για έγγαμους εκπαιδευτικούς που θα υποχρεούνται να παραμείνουν μακριά από την οικογένειά τους για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίτπωση της 3ετίας , οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί θα πληγούν και οικονομικά και θα οδηγηθούν στη φτώχια και σε εξαθλίωση, διότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά συντηρώντας 2 σπίτια. Ξεκάθαρα δε, απομακρύνοται από την ανατροφή και εκπαίδευση των δικών τους παιδιών και υποβάλλονται σε μια μορφή τιμωρίας σε αντιστάθμισμα του διορισμού τους στο δημόσιο.

    2) Μεταθέσεις

    α) χρόνος παραμονής στο σχολείο:

    Δικαίωμα μετάθεσης κάθε 2 έτη , για να εξασφαλίζετε μια συνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο του εκπαιδευτικού ( και όχι δικαίωμα μετάθεσης κάθε έτος μετά την μονιμοποίηση του δόκιμου εκπαιδευτικού).

    β) Μόρια μετάθεσης:

    -διπλασισμός των μορίων συνθηκών (όπως ισχύουν σήμερα) για κάθε εκπαιδευτικό που υπηρετεί σε σχολείο διαφορετικής νομαρχίας από τη νομαρχία του τόπου κατοικίας του.

    – μόρια συνυπηρέτησης για τους έγγαμους: 10 μόρια για συνυπηρέτηση, ώστε να δίνεται η ευκαιρία επιστροφής στον τόπο κατοικίας της οικογένειας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    – μόρια παιδιών: 5 μόρια για κάθε παιδί.

    – τα λοιπά μόρια για εντοπιότητα και μόνιμη κατοικία να μείνουν ως έχουν.

    γ) τοποθέτηση εκπαιδευτικών που επιστρέφουν από απόσπαση στο εξωτερικό:

    -τοποθέτηση σε σχολείο όπου έχει την κατοικία του κατά τα τελευταία 2 έτη προ της απόσπασης στο εξωτερικό.Αλλως, να παίρνει για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολείο , κλπ του εξωτερικού τα ανώτατα μόρια συνθηκών που δίνει κάποιο σχολείο στο εσωτερικό και να τοποθετείται βάσει των συνολικών του μορίων.

    δ) εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό για συνυπηρέτηση:
    (συνυπηρέτηση όταν ο σύζυγος είναι τοποθετημένος σε Υπηρεσία της ΕΕ, κλπ)

    – να έχουν δικαίωμα υποβολής απόσπασης (υποχρεωτική απόσπαση και χωρίς το επιμίσθιο) μετά τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην οποία να υπολογίζεται και η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του ως αναπληρωτής/ ωρομίσθιος (και όχι 2 έτη από το ΦΕκ διορισμού που ισχύει σήμερα). Η διάρκεια τηα απόσπασης να είναι άνευ χρονικού ορίου, ώστε ο αποσπώμενος να δύναται να υπηρετεί σε σχολειο κλπ του εξωτερικού όσο υπηρετεί εκεί και ο σύζυγος.

    – με την επιστροφή τους στην Ελλάδα να τοτποθετούνται σε σχολείο όπου έχει την κατοικία του κατά τα τελευταία 2 έτη προ της απόσπασης στο εξωτερικό. Αλλως, να παίρνει για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολείο , κλπ του εξωτερικού τα ανώτατα μόρια συνθηκών που δίνει κάποιο σχολείο στο εσωτερικό και να τοποθετείται βάσει των συνολικών του μορίων.

    δ) Απόσπαση εκπαιδευτικών.

    -Καμία απόσπαση κατά τη διάρκεια της διετούς δόκιμης υπηρεσίας.

    -Να προηγούνται οι έγγαμοι και βασικό κριτήριο να αποτελεί ο τόπος συνυπηρέτησης για τους έγγαμους και η μόνιμη κατοικία για τους άγαμους.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα προοπτική συνυπηρέτησης των συζύγων και επομένως επανένωσης των οικογενειών.

    ε) Μόρια κατά τη διάρκεια της απόσπασης.

    – Αν κάποιος αποσπάται ως υπεράριθμος με πρωτοβουλία της κατά τόπο Δ/νσης εκπαίδευσης και χωρίς αίτησή του (ή με υποχρεωτική αίτηση επιλογής εκ μέρους της Δ/νσης Α-Β/θμιας) , να λαμβάνει τα ανώτερα μόρια που δίνει είτε το σχολείο της οργανικής ή της τοποθέτησής του είτε το σχολείο στο οποίο αποσπάται.

    Δικαιολογητική βάση αυτού, είναι ότι την ευθύνη την φέρει η Υπηρεσία , η απόσπαση γίνεται χωρίς την πρόθεση και βούληση του εκπαιδευτικού και κατά συνέπεια πρέπει να αποβεί και σε όφελος του τελευταίου.

    – Αν κάποιος αποσπάται με αίτησή του στο Υπουργείο , Δ/νση Α-Β/θμιας κλπ , να μην παίρνει τα μόρια του σχολείου όπου έχει την οργανική του θέση, αλλά τα μόρια του πλησιέστερου προς το Υποργείο, κλπ, σχολείου.

    Δικαιολογητική βάση αυτού είναι, ότι η απόσπαση βασίζεται σε αίτηση του εκπαιδευτικού , αποτελεί επιλογή του και ως εκ τούτου αποδέχεται και την απώλεια των ενδεχομένως επιπλέον μορίων που θα του έδινε η υπηρεσία του στο σχολείο από όπου αποσπάται.

    Ευχαριστώ.
    Δημήτρης Τασιόπουλος
    Χημικός

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:19 | Νικόλας

    H γνώμη μου για τις αποσπάσεις είναι απλή: να δίνονται ευκολότερα μεταθέσεις και να μην υπάρχουν τα λεγόμενα «κρυφά κενά» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γιατί αν το ψάξει κανείς, τα περισσότερα κενά βρίσκοντα εκεί κι όχι στα νησιά…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | Θεολόγος Παρδαλίδης

    Σε ότι αφορά ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ:
    Υπάρχει σοβαρή ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ σχετικά με τον τρόπο που αποκτούνται τα μόρια που υπολογίζονται για τις μεταθέσεις. Το ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ενώ υπηρετούν για χρόνια στα γραφεία των διευθύνσεων αποκτούν περισσότερα μόρια από άλλους που γυρνούν τα σχολεία της επικράτειας είναι γνωστό. Και για να λυθεί αυτή η ανισότητα απαιτείται μόνο πολιτική βούληση τόσο από το υπουργείο όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Από την άλλη πρέπει επιτέλους να αναδιαμορφωθεί ο τρόπος υπολογισμού των μορίων Για παράδειγμα μια ιδέα θα μπορούσε να είναι ο υπολογισμός των μορίων ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και όχι από το κέντρο των νομών, καθώς εάν ένας εργαζόμενος απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, δευτερεύουσα σημασία θα έχει εάν είναι κοντά ή μακριά σε αστικό κέντρο.
    Σε ότι αφορά τις ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:
    Θα πρέπει, επίσης, στην εποχή μας να υπάρχει μια εξατομίκευση των χαρακτηριστικών του κάθε εκπαιδευτικού ώστε να μην ισοπεδώνονται όλα και να χρειάζονται «προσωπικές» παρεμβάσεις εύνοιας. Έτσι θα γίνει δυνατή και η καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της εκπαίδευσης

    Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να συνδεθεί η υπηρεσιακή πορεία του εκπαιδευτικού με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του με τρόπο αντικειμενικό. Όχι με την επαναφορά του επιθεωρητή ή του διευθυντή δικαστή, αλλά με την αξιοποίηση αντικειμενικών δεικτών τόσο γνωστικής κατάρτισης (π.χ. τίτλοι σπουδών, επιμόρφωση), όσο και παιδαγωγικής επάρκειας (π.χ. συγγραφικό έργο, δημοσιεύσεις), αλλά και παρακολούθησης της πορείας του εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα (απουσίες, συμμετοχή σε προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις του σχολείου, κάλυψη της προβλεπόμενης ύλης, αξιολόγηση του από του μαθητές και τους γονείς τους, κ.λπ.). Τέλος, σημαντική θέση σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελέσει και η ψυχολογική εκτίμηση των εκπαιδευτικών μέσα από ειδικά τεστ ή παρακολούθηση από ειδικούς.
    Μόνο όταν γίνουν αυτά τα βήματα και προσδιοριστούν ακριβώς οι ανάγκες του συστήματος μπορεί να δημιουργηθεί και ένα αποτελεσματικό σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | Δημήτρης Σκούρτης

    Κα Υπουργέ, Συνάδελφοι

    Σε ότι αφορά τις αποσπάσεις:
    Συμφωνώ πως θα πρέπει να γίνουν με την λογική ότι θα έχει βρεθεί αντικαταστάτης για την θέση του εκτός των ειδικών περιπτώσεων που αιτούνται απόσπαση για οικογενειακούς διαπιστωμένους λόγους (πχ λόγοι υγείας).

    Σε ότι αφορά την παράγραφο 2.1 που αναφέρεστε για τις ειδικές κατηγορίες θα πρέπει πρώτα από όλα να επαναπροσδιορίσετε ποιες είναι αυτές γιατί μένουν εκτός αυτής πολλές περιπτώσεις (πχ γονέας που έχει παιδί με νεοπλασματική ασθένεια σε μη μεταστατικό στάδιο).

    Σε ότι αφορά την παράγραφο 2.2 για τις αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις, αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που χρήζει μεγάλης και εκτενής συζήτησης. Θα πρέπει κάθε τμήμα Διεύθυνσης να έχει τουλάχιστον έναν σαν μόνιμο διοικητικό προσωπικό και από εκεί και πέρα να αποσπώνται με βάσει ειδικά προσόντα όπως για τις οικονομικές υπηρεσίες (οικονομολόγοι) και αναλόγως για τα υπόλοιπα.
    Η άρση της 3ετίας είναι κακή επιλογή γιατί έτσι το γραφείο θα αναγκάζετε κάθε χρόνο να μαθαίνει την εργασία στον νέο νεοδιόριστο πράγμα που δυσκολεύει την απόδοση του τμήματος.
    Για τα μόρια καλό θα ήταν να υπάρξει μια πριμοδότηση σαν κίνητρο για την στελέχωση διευθύνσεων, αλλά σίγουρα κατάργηση των μορίων της οργανικής του.

    Τέλος για την αντιμετώπιση της κάλυψης της θέσης για απόσπαση ή μετάθεση αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα η διαδικασία για να συνεκτιμούνται τα κενά.

    Αλλά πάνω από όλα και πρώτα από όλα σωστή μηχανογράφηση και ενημέρωση του συστήματος τροφοδότησης στοιχείων από τις κατά τόπους διευθύνσεις.
    Δηλαδή δεν μπορεί να δίνει ένα καινό μια διεύθυνση σε ειδικότητα Φιλολόγου για παράδειγμα και εσείς να διορίζεται με ΑΣΕΠ 4 σε αυτή την περιοχή.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να πω τη γνώμη μου για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Το θέμα είναι πιο σύνθετο από ότι κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν .Τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται διορισμοί συγκεκριμένης ειδικότητας στις ίδιες περιοχές ,με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι εκεί να είναι υπέρυπεράριθμοι !!! Η μόνη λύση να αποσυμφορηθεί η κατάσταση είναι να μετατεθούνε ή να αποσπαστούνε . Κάτι διαφορετικό δε θα εξυπηρετούσε ούτε το υπουργείο ούτε την τοπική διεύθυνση . Ο εκπαιδευτικός δεν έχει το προσόν του στρατιωτικού ή του δικαστικού να »τραβάει» την/τον σύζυγό του στον τόπο εργασίας του . Δυστυχώς υπάρχουν πολλές οικογένειες εκπαιδευτικών που ζούνε χώρια . Βεβαίως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αποσπάσεων που είναι κατακριτέες και δημιουργούνε πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων . Όλοι ξέρουμε κάποιες , είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διορθωθούνε τέτοιες καταστάσεις . Έχουνε γίνει τραγικά λάθη αλλά την μικρότερη ευθύνη την έχουν οι εκπαιδευτκοί οι οποίοι μπαίνουνε σε ένα παιχνίδι που τους κανόνες τους βάζουν άλλοι και προσπαθούν μετά να βρεθούν με κάθε τρόπο κοντά στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους .
    Πιστεύω ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την άνιση , άδικη και χωρίς συντονισμό διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της εκπαίδευσης . Όταν υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία πολλά πράγματα διορθώνονται από μόνα τους . Φυσικά και θα διοριστώ και θα μείνω όσο χρειαστεί εκεί που διορίστηκα όταν ξέρω ότι έτσι πρέπει να γίνει και δεν θα αδικηθώ και θα αισθάνομαι ότι το υπουργείο μου θα μεριμνήσει για μένα και την οικογένειά μου με δίκαιο τρόπο . Πρέπει τα μόρια όλων να υπάρχουνε στο διαδύκτιο ανά ειδικότητα . Πρέπει οι ανάγκες της κάθε περιοχής, ανά ειδικότητα πάλι, να καταμετρηθούν ακριβώς . Όπου χρειάζονται εκπαιδευτικοί να παραμένουν σύμφωνα με τα μόριά τους και λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια πάντα και κάποια σοβαρά κοινωνικά κριτήρια . Όμως όπου περισσεύουν να αποσπώνται ή να μετατίθενται σε περιοχές που δηλώνουν .
    Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι πίσω από τα νούμερα αποσπάσεων και μεταθέσεων, που ο καθένας τα
    χρησιμοποιεί όπως θέλει,βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες και παιδιά . Το σλόγκαν ΄΄πρώτα ο μαθητής΄΄ ΄δηλώνει το αυτονόητο και γι’αυτό αγωνιζόμαστε όλοι . Όμως πότε επιτέλους θα μπει μπροστά αυτό που είναι θέμα πολιτικής βούλησης και το βασικότερο εργαλείο για ένα αποτελεσματικό σύστημα μάθησης και κριτικής σκέψης το ΄΄πρώτα ο εκπαιδευτικός΄΄ ;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:53 | Θεόδωρος Γκανάτσος

    Προτάσεις για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις των μονίμων εκπαιδευτικών

    του Θεόδωρου Γκανάτσου
    Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου

    1. Μεταθέσεις
    i. Στις μεταθέσεις, να προηγούνται οι αιτούντες συνυπηρέτηση, εφόσον ο/η σύζυγος είναι εκπαιδευτικός, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις, όπου ο/η σύζυγος υπηρετεί στα σώματα ασφαλείας ή στο δικαστικό σώμα. Είναι απαράδεκτο να υπηρετούν δύο σύζυγοι στο ίδιο Υπουργείο και να μην ισχύει η συνυπηρέτηση κατά προτεραιότητα.
    ii. Να διατηρηθεί στο 1 έτος ο χρόνος που υποχρεούται να μείνει στο σχολείο ο εκπαιδευτικός πριν το δικαίωμα μετάθεσης.
    iii. Να γίνει αναθεώρηση των μορίων δυσμενών συνθηκών που δίνει κάθε σχολείο. Η υπάρχουσα μοριοδότηση είναι παρωχημένη, δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Έχουν κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομοι που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και πολλά από τα χαρακτηρισμένα «δυσπρόσιτα» σχολεία δε δικαιολογούν πια το χαρακτηρισμό. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ απομακρυσμένα σχολεία (κυρίως σε νησιά) που δίνουν λιγότερα μόρια από άλλα με ευκολότερη πρόσβαση. Να γίνει επομένως επαναπροσδιορισμός των μορίων, βάσει των εξής κριτηρίων:
    a. της απόστασης από την κοντινότερη πρωτεύουσα Νομού (όχι απαραίτητα του Νομού όπου ανήκει το σχολείο),
    b. της χρονοαπόστασης από την κοντινότερη πρωτεύουσα Νομού, υπολογισμένης βάσει των μέσων ορίων ταχύτητας που ισχύουν στην αντίστοιχη διαδρομή και
    c. της χρονοαπόστασης, σε περίπτωση νησιών, της πρωτεύουσας του νησιού από το κοντινότερο λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας, με συνυπολογισμό της απόστασης και χρονοαπόστασης του σχολείου από την πρωτεύουσα του νησιού.

    2. Αποσπάσεις
    i. Να προηγούνται στις αποσπάσεις:
    a. Οι έγκυες που ζητούν απόσπαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους ή στον τόπο εργασίας του συζύγου τους, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να επιλέξουν ποιας θέσης τα μόρια να λαμβάνουν, του σχολείου της οργανικής τους θέσης ή της περιοχής απόσπασής τους.
    b. Αυτοί που ζητούν απόσπαση στον τόπο εργασίας του συζύγου τους (συνυπηρέτηση), και κατά προτεραιότητα εάν ο/η σύζυγος είναι μόνιμος/η εκπαιδευτικός, λαμβάνοντας όμως τα μόρια του σχολείου στο οποίο αποσπώνται ή, στην περίπτωση που αποσπώνται σε Γραφείο ή Διεύθυνση, τα μόρια του κοντινότερου σχολείου.
    ii. Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της διατήρησης των μορίων της οργανικής θέσης, στην περίπτωση απόσπασης σε Γραφείο ή Διεύθυνση. Όλοι να λαμβάνουν τα μόρια του κοντινότερου στο Γραφείο ή τη Διεύθυνση σχολείου. Εξαίρεση: οι έγκυες, οι οποίες να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ποιας θέσης τα μόρια να λαμβάνουν.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΟΥΛΗΣ

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ….Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ…ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΑΝΑΚΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΟΥΣ….ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕ 08 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ,ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕΝΟΥΝΕ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΑ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:13 | Gιο.Κ.Spy

    Να σταματησουν επιτελους να εχουν στο στοχαστρο τους «νεους». Δε φτανει που οι νεοδιοριστοι κατα κανονα χωνονται οσο πιο πολυ γινεται απο τους παλαιοτερους «συναδελφους» θα υπαρχει τωρα και η τριετία!!! γιατι να στελεχώνεται παντα οτι πιο δυσπρόσιτο και ανεπιθυμητο(βλ.δυσκολα σχολεια και ΕΠΑΛ) απο «νεους»??? Και πλεον δε μιλαμε για νεοδιοριστους νεαρης ηλικιας αλλα κατα πλειοψηφια(στη ΒΒαθμια) απο ατομα μεσης ηλικιας που εχουν φαει μια 10ετια ως ωρομισθιοι και αναπληρωτες!!
    Δικαιη μισθολογικη κλιμακα οπως ειναι παντου στο δημοσιο στους ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ kκαι στους εχοντες μεταπτυχιακους τιτλους! Δεν ειναι δυνατον η μισθολογικη διαφορα ενος ΔΕ με καποιον αποφοιτο πολυτεχνειου με διδακτορικο να ειναι ελαχιστα ευρω!!!
    Eνα αλλο θεμα ειναι οι υπεραριθμιες: Ειναι δυνατον να διοριζονται για παραδειγμα 20 οικονομολογοι σε ενα μερος 400 κατοικων???

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:10 | Φωτεινή

    α)όλοι να παίρνουν τα μόρια της περιοχής στην οποία υπηρετούν.

    β)κάποιες περιοχές με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες (όπως ο δημοφιλής Αι- Στράτης) να πάρουν περισσότερα μόρια των 12

    γ) να συνυπολογίζεται στη μοριοδότηση και η απόσταση του τόπου υπηρεσίας σου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου. Δεν είναι λογικό κάποιος που μένει στην Ανάβυσσο να παίρνει 3 μόρια για να υπηρετεί στην Ανάβυσσο αλλά αν τον στείλουν στον Πύργο που είναι πρωτεύουσα Νομού (αλλά απέχει πάνω από 300 χλμ) να παίρνει 2.

    β)Να δίνεται κάποια προσαύξηση για κάθε επιπλέον χρόνο που παραμένει κάποιος σε μια μακρινή περιοχή. Πχ. την πρώτη χρονια να παίρνεις 12, αν μείνεις δεύτερη να πάρεις 14, την τρίτη χρονιά 16 και ούτω καθεξής. Έτσι και τα παιδιά δεν θα αλλάζουν καθηγητές κάθε χρονιά ούτε θα φτάνει Νοέμβριος για να έχουν φιλόλογο και ο εκπαιδευτικός δεν θα έχει λόγο να ζητήσει μετάθεση παρά μόνο για την περιοχή κατοικίας του όταν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια.

    γ)ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (της τάξης των 250-300€) ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ (εφόσον βεβαια χρειάζεται να πληρώνεις ενοίκιο) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΤΕΛ, ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΌ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ Ή ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΚΕΙ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:10 | Λώλης Δημήτριος

    Αν θέλει το Υπουργείο Παιδείας: α)Να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και β) να περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες πρέπει:1) να συντάξει οργανισμό λειτουργίας των διοικητικών του υπηρεσιών ορίζοντας οργανικά κενά διοικητικών θέσεων.2)Να διορίσει διοικητικούς υπαλλήλους ΔΕ μέσω ΑΣΕΠ στα κενά που θα προκύψουν και 3) να απαγορέψει τις αποσπάσεις εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης σε διοικητικές θέσεις. Από τους εκπ/κούς που είναι αποσπασμένοι και παίρνουν το μηνιαίο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (355,91 ΕΥΡΩ) θα περιορίσει τις δαπάνες τουλάχιστον κατά 80.000.000. ετησίως καθόσον οι διοικητικοί δεν δικαιούνται το επίδομα αυτό.Εκτός αυτού οι διοικητικού υπάλληλοι ΔΕ έχουν μικρότερο μισθλόγιο από του συναδέλφους τους κατηγορίας ΠΕ. Έτσι ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης , με μια πρόχειρη εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ΕΥΡΩ ετησίως. Σημειωτέον ότι υπάρχουν πάνω από 17.000 εκπ/κοί αποσπασμένοι σε 18 περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:08 | Θανάσης Γιάνναρης

    Το σχόλιο μου αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε ερευνητικούς/εκπαιδευτικούς φορείς που υπάγονται στο υπουργείο παιδείας (π.χ. πανεπιστήμια, Ακαδημία Αθηνών κτλ).

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση, οι συγκεκριμένες αποσπάσεις δεν είναι σκανδαλώδεις καθώς οι εκπαιδευτικοί παίρνουν τα μόρια της περιοχής που βρίσκεται ο σχετικός φορέας, γι’αυτό εξάλλου δεν συζητούνται συνήθως ως πολύ προβληματικές. Κατά τη γνώμη μου όμως, υπάρχει το πρόβλημα και θεωρώ ότι στο καινούργιο νομικό πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις με στόχο την αξιοκρατικότερη λειτουργία αυτής της διαδικασίας.

    Όλοι ξέρουμε ότι το υπουργείο παιδείας δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα προσόντα του εκπαιδευτικού που ζητάει απόσπαση π.χ. σε ένα πανεπιστήμιο. Το βιογραφικό που υποβάλλει πηγαίνει μόνο στον φορέα απόσπασης, ενώ το υπουργείο, που κάνει την τελική επιλογή, βλέπει μόνο ονόματα. Εκεί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένας εκπαιδευτικός, για παράδειγμα, που κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και προφανώς είναι πιο κατάλληλος για να προσφέρει ουσιαστικό έργο σε ένα πανεπιστήμιο είναι στην ίδια μοίρα με έναν άλλον που δεν διαθέτει τα ίδια προσόντα. Δε γίνεται κανενός είδους αξιολόγηση των αιτούντων, αντιθέτως επικρατεί μια αδιαφανής διαδικασία που συχνά οδηγεί στην έγκριση αποσπάσεων για εκπαιδευτικούς που δεν είναι κατάλληλοι για απασχόληση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην απόρριψη άλλων που είχαν πολύ περισσότερα προσόντα, απλώς δεν είχαν κάποιον να πάρει τηλέφωνο στο υπουργείο.

    Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να αρθεί, κατά τη γνώμη μου, αν η όλη διαδικασία γίνει διαφανέστερη (να ανακοινώνονται π.χ. ονόματα των αιτούντων απόσπαση και να υπάρχει σχετική μοριοδότηση ανάλογα με τα τυπικά προσόντα του καθενός και ανάλογα με την συνάφεια των σχετικών προσόντων με τον φορέα που ζητάει να αποσπαστεί. Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι άγνωστη καθώς ήδη ακολουθείται εν πολλοίς στην περίπτωση των αποσπάσεων στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού).

    Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αδικούνται οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν μεταπτυχιακά κτλ. Ένας ερευνητικός φορέας δεν είναι σχολείο και εκεί απαιτείται άλλου είδους κατάρτιση η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Αλλιώς οι σχετικές αποσπάσεις είναι άχρηστες και για το σχολείο -που χάνει προσωπικό- και για τον φορέα που φορτώνεται με άχρηστο προσωπικό αργομισθίας. Οι αποσπάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να γίνονται με τους ίδιους όρους που γίνονται π.χ. οι αποσπάσεις σε γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες. Αν δεν υπάρχει η πρόθεση να λαμβάνεται υπόψη η γνωστική επάρκεια του εκπαιδευτικού, τότε καλύτερο θα ήταν να καταργηθούν τελείως.

    Κλείνοντας, με δύο λόγια, αφού υπάρχει θεσμοθετημένη μια τέτοια διαδικασία, είναι αναγκαίο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αξιοκρατική επιλογή με βάση τα προσόντα και μόνο.

    Θανάσης Γιάνναρης, φιλόλογος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:40 | Φωτεινή

    α)όλοι να παίρνουν τα μόρια της περιοχής στην οποία υπηρετούν.

    β)κάποιες περιοχές με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες (όπως ο δημοφιλής Αι- Στράτης) να πάρουν περισσότερα μόρια των 12

    γ) να συνυπολογίζεται στη μοριοδότηση και η απόσταση του τόπου υπηρεσίας σου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου. Δεν είναι λογικό κάποιος που μένει στην Ανάβυσσο να παίρνει 3 μόρια για να υπηρετεί στην Ανάβυσσο αλλά αν τον στείλουν στον Πύργο που είναι πρωτεύουσα Νομού (αλλά απέχει πάνω από 300 χλμ) να παίρνει 2.

    β)Να δίνεται κάποια προσαύξηση για κάθε επιπλέον χρόνο που παραμένει κάποιος σε μια μακρινή περιοχή. Πχ. την πρώτη χρονια να παίρνεις 12, αν μείνεις δεύτερη να πάρεις 14, την τρίτη χρονιά 16 και ούτω καθεξής. Έτσι και τα παιδιά δεν θα αλλάζουν καθηγητές κάθε χρονιά ούτε θα φτάνει Νοέμβριος για να έχουν φιλόλογο και ο εκπαιδευτικός δεν θα έχει λόγο να ζητήσει μετάθεση παρά μόνο για την περιοχή κατοικίας του όταν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια.

    γ)ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (της τάξης των 250-300€) ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ (εφόσον βεβαια χρειάζεται να πληρώνεις ενοίκιο) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΤΕΛ, ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΌ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ Ή ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΚΕΙ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΝΟΣΕΙ. Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ Η΄ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΤΗΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΟΣΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ Η΄ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΠΟΤΕ.. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ,ΔΗΛΑΔΗ,ΤΑ ΜΟΡΙΑ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ Η΄ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ.ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΑΞΗ.Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ. ΤΕΛΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | knkn

    Αρχικά να πω πως συμφωνώ με τις βασικές αρχές της ( γενικόλογης ) αρχικής τοποθέτησης .

    Παρατηρήσεις και προτάσεις :

    1) Ίσως είναι καλύτερα να γίνουν μετατάξεις ( με διαφάνεια ) για τους φορείς . Έτσι το όφελος θα είναι πολλαπλό . Δεν θα είναι αναγκαίες τόσες πολλές αποσπάσεις σε φορείς όπως το ΥΠΕΠΘ . Ταυτόχρονα θα φύγουν από τις τάξεις κάποιοι συνάδελφοι που στην πορεία διαπίστωσαν ότι δεν τους » ταιριάζει » η διδασκαλία και προτιμούν τα γραφεία . Τέλος ( και δεδομένου ότι θα υπάρχει διαφάνεια στις λιγότερες αποσπάσεις που θα γίνονται ) θα σταματήσει το ρουσφέτι που επικρατούσε τόσα χρόνια με ευθύνη των πολιτικών που μάζευαν ψήφους ( ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν ότι κάνουν ).

    2) Λέτε » Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται. » και αυτό ακούγεται σωστό . Όμως πρέπει να προσέξετε με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό . Κάποιος διορίζεται σε δυσπρόσιτο σχολείο . Μετά από δύο χρόνια κάνει αίτηση μετάθεσης . Την θέση του θα πάρει ένας νεοδιόριστος και πάει λέγοντας . θέλω να πω ότι την θέση του δυσπρόσιτου μπορεί να μην την ζητήσει κάποιος για μετάθεση ή απόσπαση αλλά θα καλυφθεί από νεοδιόριστο . Πως αλλιώς θα γίνει η κάλυψη του κενού που δημιουργείται στο δυσπρόσιτο ;

    3) Φυσικά το τέλος των πλασματικών μορίων θα μειώσει τα κενά στα δυσπρόσιτα . Όμως το παράξενο είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό κενά και στα σχολεία της Αθήνας ! Απόδειξη οι πολλές προσλήψεις αναπληρωτών στην Αθήνα . Γιατί λοιπόν δεν άνοιγαν πιο πολλές θέσεις στην Αθήνα κατά τις μεταθέσεις ; Ο λόγος πιθανότατα είναι διπλός . Ανοργανωσιά από τη μια και πελατειακό κράτος από την άλλη . Γιατί οι πολιτικοί προτιμούσαν να έχεις την ανάγκη της απόσπασης παρά να πάρεις μετάθεση καθαρά . Προτείνω λοιπόν να καλυφθούν αρχικά με τις προσεχείς μεταθέσεις όλα τα κενά των περιοχών που έχουν ζήτηση ( των πόλεων συνήθως ) και στην συνέχεια να γίνουν ( με την βοήθεια και του 1 δις ) προσλήψεις νεοδιόριστων στα υπόλοιπα σχολεία ( δυσπρόσιτα και όσα δεν έχουν ζήτηση γενικά ) . Να μπει μια τάξη ( με διαφάνεια ) επιτέλους .