2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | ευα k.

    εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ψυχές ευαίσθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και όχι με χαρτιά και φακέλους όπως γίνεται με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Yπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τα χρόνια υπηρεσίας τους νιώθουν κούραση ή από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν μπορούν να μπουν μέσα στην τάξη και να δώσουν τον εαυτό τους. Aυτοί οι άνθρωποι συνήθως ζητούν απόσπαση σε διάφορους φορείς. Mας κατηγορούν για αυτό οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει την βαρύτητα του επαγγέλματος μας. Aυτοί ασχολούνται με χαρτιά όπου και να πάνε εμείς με ψυχές.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Σπύρος

    Καταρχάς θεωρώ άδικο να μην υπολογίζεται η προυπηρεσία ανθρώπων που έχουν δουλέψει χρόνια ολόκληρα σε σχολεία ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές με το πρόσχημα ότι κάποιοι από αυτούς έχουν προσληφθεί με αδιαφανή κριτήρια για παράδειγμα στη Σιβιτανίδειο σχολή ή τα Εκκλησιαστικά σχολεία ή την Πρόσθετη διδακτική στήριξη.
    Όσοι είναι ωρομίσθιοι γνωρίζουν ότι οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία άναπληρωτών ή ωρομισθίων.
    Εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε προσληφθεί είτε στα Ολοήμερα Δημοτικά είτε στη Δευτεροβάθμια χωρίς αδιαφανή κριτήρια είτε επειδή ήμασταν επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ είτε με βάση την ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου μας, γιατί να χάσουμε κι εμείς την προυπηρεσία μας με την κατάργηση των πινάκων ;
    Αν θεωρείτε αδιαφανείς τις προσλήψεις σε σιβιτανίδειο, εκκλησιαστικά και ΠΔΣ γιατί δεν καταργείτε μόνο αυτή την προυπηρεσία και προτίθεστε να καταργήσετε όλες τις προυπηρεσίες ώστε μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά :

    Επίσης δεν σκέφτεστε τα άτομα που έχουν οικογένειες και παιδιά και έχουν κάνει τον προγραμματισμό της ζωής τους με βάση τον μελλοντικό διορισμό τους από τους πίνακες ;
    Οι πίνακες δε του 30μηνου και του 24μηνου με επιτυχία ατο ΑΣΕΠ δεν θα πρέπει σε καμμια περίπτωση να καταργηθούν. Για εμάς τους ωρομίσθιους 30 μήνες ισοδυναμούν με 8-9 χρόνια ωρομισθίας και πολλές φορές μακριά από τα σπίτια μας και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι δυνατόν τέτοια άτομα που έχουν προσφέρει τόσα πολλά και τόσες πολλές ώρες διδασκαλίας στην ελληνική εκπαίδευση(30μηνο) να τα πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων επειδή για παράδειγμα κάποιος έγραψε καλύτερα στο ΑΣΕΠ και είναι διοριστέος ενώ αυτοί είναι απλά επιτυχόντες; (στην περίπτωση του 24μηνου)

    Δεν διαφωνώ να προσλαμβάνονται και άτομα μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ώστε να μην αδικούνται άτομα που έχουν γράψει πολύ καλά στο ΑΣΕΠ, αλλά όχι και να πετιούνται στο δρόμο άνθρωποι με 30μηνα ή 24μηνα και επιτυχία στο ΑΣΕΠ.

    Οι πίνακες πρέπει να διατηρηθούν. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς, αναγνώρισης της προσφοράς ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια υπό αντίξοες συνθήκες , αλλά και σημάδι ότι δεν ζούμε σε μια χώρα που κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση αρχίζει το ράβε – ξήλωνε στο ευαίσθητο θέμα της Παιδείας, παρουσιάζοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη μια Ελλάδα που κανείς μας δεν θα ήθελε για εμάς και τα παιδιά μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Δ.Α. ΠΕ19-20

    Διαβάζοντας αρκετά από τα σχόλια που έχουν γραφτεί, συνειδητοποιεί κανείς πως υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης. Κυρίως δε όσα αφορούν στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:
    1)Είναι κοινή επιθυμία της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας για αξιοκρατία και διαφάνεια σε αυτό το καθεστώς.
    Και καταλήγουμε όλοι στο συμπέρασμα ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.
    2) α)Σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει ή όχι να αποσπώνται εκπαιδευτικοί από τα σχολεία σε διοικητικές θέσεις (ΙΕΚ, Υπουργεία, γραφεία Εκπαιδευσης κλπ κλπ), αφού υπάρχει ανάγκη για διοικητικό προσωπικό ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;
    β)Επιπλέον, εφόσον κάποιοι εκπαιδευτικοί παίρνουν χρόνο με το χρόνο αποσπάσεις συνέχεια σε τέτοιες θέσεις ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΜΟΝΙΜΑ; Πιθανόν κάποιοι δεν επιθυμούν να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο αλλά διοικητικό. Ας γίνουν λοιπόν διοικητικοί υπάλληλοι, εφόσον γνωρίζουν πλέον το αντικείμενο μετά από τόσα χρόνια. Να γίνει ένα ξεκαθάρισμα ποιοι θέλουν να είναι εκπαιδευτικοί και ποιοι διοικητικοί υπάλληλοι.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
    1)Να σταματήσει αυτό το θέατρο παραλόγου με τις υπεραριθμίες των νεοδιόριστων που,μόλις διοριστούν, αποσπώνται σε άλλες περιοχές. Διορίστε εκπαιδευτικούς με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής κι όχι με βάση άλλες σκοπιμότητες.
    2)Δεν καταλαβαίνω το λόγο παραμονής κάποιου νεοδιόριστου παραπάνω από ένα χρόνο στην περιοχή του πρώτου διορισμού. Σε περίπτωση που δεν αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΡΧΙΚΑ, οι δηλώσεις προτίμησής μας είναι αρκετά διευρυμένες και περιλαμβάνουν όλες τις περιοχές της Ελλάδας που μπορούμε να υπηρετήσουμε. Συνειδητά το κάνουμε. Ωστόσο, αφού προκύπτουν κενά σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν, θεωρώ πως θα πρέπει ισότιμα και με αντικειμενικά κριτήρια να διεκδικούμε αυτές τις θέσεις και οι παλιοί και οι νεοδιόριστοι.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
    1)Τα οργανικά κενά που ανακοινώνονται να είναι πραγματικά και να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο για να γνωρίζουμε τι μας γίνεται. Δεν μπορεί να παίρνεις μετάθεση και να σου λένε: «Δήλωσε όλα τα σχολεία της περιοχής σου και θα δούμε που θα τοποθετηθείς»!
    2)Τα κριτήρια μεταθέσεων οφείλουν να τηρούνται. Μόρια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, εντοπιότητα, οικογενειακή κατάσταση, συνυπηρέτηση. Καλώς ή κακώς οι άγαμοι είναι πιο ευέλικτοι σε σχέση με έγγαμους, γονείς κλπ. Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια οικογένεια να χωρίζεται, να συντηρεί δύο νοικοκυριά και να υφίσταται οικονομική αφαίμαξη από τις πολλές μετακινήσεις.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
    Φαίνεται πως πολύς κόσμος τα έχει βάλει με αυτή την ομάδα συμπολιτών μας. Σημείωση: Δεν είμαι πολύτεκνη. Ας σκεφτούμε λιγάκι το εξής: Όσο δύσκολο είναι για όλους μας να είμαστε μακριά από την οικογένειά μας τόσο κι άλλο τόσο είναι για μια πολύτεκνη οικογένεια να είναι σπασμένη σε κομμάτια.
    1)Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό εδώ και καιρό από πολλούς από μας είναι ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και μάλιστα δίπλα στο σπίτι τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν θέση για το αντικείμενο σπουδών τους στο συγκεκριμένο σχολείο που τοποθετούνται. Δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπου μπορούν να αποροφηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να είναι κοντά στην οικογένειά τους;
    2)Εφόσον προβλέπεται να διορίζονται στην εκπαίδευση και μάλιστα δίπλα στο σπίτι τους (δεκτό αυτό) ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ;

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:02 | klimt

    Σε οτι αφορα τις αποσπασεις να δινεται προτεραιοτητα στους εχοντες οικογενεια. Η προτεραιοτητα στην οικογενεια δειχνει κοινωνικη ευαισθησια σε ενα κοινωνικο Κράτος όπως το θελει η κυβερνηση. Το «πρώτα ο πολίτης» ειναι σωστό, μονο που ο πολιτης δεν ειναι μοναδα αλλα μερος μιας μικρης κοινωνικης ομαδας που λεγεται οικογενεια απεναντι στην οποια εχει καθήκοντα και υποχρεωσεις.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:00 | ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΤΑ

    Ελπίζω αυτή η πρωτοποριακή διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης να λύσει μερικές κραυγαλέες αδικίες, όπως:
    1)Το ότι οι πολύτεκνοι «εκτοπίζουν» (θέτουν στη διάθεση)τον εκπαιδευτικό που είχε το «θράσος» να διοριστεί με αξιοκρατικό τρόπο (μέσω επετηρίδας ή ΑΣΕΠ), να ταλαιπωρηθεί χρόνια ανά την Ελλάδα και να φτάσει επιτέλους στην πόλη του.
    Δεν έχω πρόβλημα με το ότι οι πολύτεκνοι διορίζονται μόνο με την πολυτεκνική τους ιδιότητα, όμως ας διοριστούν ως υπεράριθμοι, όχι εις βάρος μας. Παραβιάζεται προκλητικά κάθε έννοια δικαιοσύνης.
    2)Είμαι ΠΕ06 (Αγγλικής Φιλολογίας),υπηρετώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διανύω τον 11ο χρόνο (έχω παραπάνω από 100 μόρια), αλλά δεν έχω ακόμη καταφέρει να μετατεθώ στη Θεσσαλονίκη.Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη (Α,Β,Γ) έρχονται μόνο άτομα ειδικών κατηγοριών (κυρίως πολύτεκνοι) και δεν ανοίγουν καθόλου θέσεις για όλους τους υπόλοιπους.
    3)Το ότι ανοίγουν λίγες οργανικές θέσεις στη Θεσσαλονίκη (οι υπόλοιπες κρατιούνται για τους εκλεκτούς που παίρνουν αποσπάσεις), με αποτέλεσμα οι βάσεις μεταθέσεων στη Θεσσαλονίκη να είναι περίπου τριπλάσιες από της Αθήνας πχ Αγγλικής-2009: (42,65 στη Γ’ Αθήνας έναντι 111,5 στη Γ’ Θεσσαλονίκης), (51 μόρια στην Α’ Αθήνας και 59 στη Β’ Αθήνας ενώ ΚΑΜΙΑ θέση σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης).
    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | Γιάννης

    Εκπαιδευτικός έγγαμος, ανεξαρτήτως τέκνων, με οκταετή(8 έτη) προϋπηρεσία
    να μπορεί να αποσπάται στο τόπο εργασίας του συζύγου. Πιστεύω ότι 8 έτη
    στην εκπαίδευση μακριά από την οικογένειά σου είναι αρκετό διάστημα για να τυγχάνεις αυτής της ρυθμίσεως. Επιπλέον γιατί κατηγορίες επαγγελματικές (δικαστικοί,στρατιωτικοί) να έχουν προτεραιότητα και οι εκπαιδευτικοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες , μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να μη μπορούν να έχουν την οικογένεια τους ενωμένη? Επιπλέον τόσα χρόνια
    εκτός του τόπου σου έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό σου για ποιοτικό μάθημα αφού η ζωή σου δεν έχει ανα΄λογη ποιότητα και αξιοπρέπεια, παρά άγχος για το μέλλον.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | Γρηγόρης Μπέρσος

    Κα Υπουργέ

    Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η πολυτεκνία να αποτελεί παράγοντα διορισμού στην εκπαίδευση και τούτο σε βάρος άλλων εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας.
    Οτι κάποιος είναι πολύτεκνος είναι απλώς μια οικογενειακή κατάσταση και οχι απόδειξη διδακτικής ικανότητας.
    Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τριτοκοσμικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις, ας δούμε μπροστά, ας δούμε τον πολίτη στα μάτια, τις πραγματικές του ανάγκες και όχι αυτές που πηγάζουν από υστερόβουλες ενέργειες και ζητούν στη συνέχεια λυση του προβλήματός τους από την πολιτεία.
    20 χρόνια είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός με οργανική θέση σε περιφερειακή πόλη της Θεσσαλονίκης, μόνιμος τόπος κατοικίας μου η Θεσσαλονίκη, διανύω καθημερινά 180 χλμ μέχρι το σχολείο μου και οι θέσεις της ειδικότητάς μου ΠΕ9 οικονομολόγοι είναι όλες κατειλημμένες από τη συμπαθή κατά τα άλλα τάξη των πολυτέκνων. Το αποτέλεσμα?
    Τα γραφεία εκπαιδευσης έχουν γεμίσει από περίσιο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πολυτέκνων και μη, που ούτε καθίσματα δεν υπάρχουν για να καθίσουν!!
    Ελπίζω Κα Υπουργέ να δείτε από κοντά όλα αυτά τα ζητήματα της εκπαίδευσης για ένα σύγχρονο σχολείο και δίκαιες τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το καλό τόυ δημόσου σχολείου.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία

    Γρηγόρης Μπέρσος
    εκπαιδευτικός ΠΕ09

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Σίμος Νικολαΐδης

    Μερικές απλές σκέψεις – αρχές για τις αποσπάσεις:

    1. Αποσπάσεις να δίνονται μόνο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ή για λόγους υγείας.

    2. Κανείς νεοδιορισμένος (δόκιμος) εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αποσπασθεί.

    3. Για να αποσπασθεί κάποιος εκπαιδευτικός πρέπει να έχει βρεθεί αντικαταστάτης του.

    4. Κανείς εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αποσπασθεί σε υπηρεσίες ή φορείς που δεν έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό έργο (πολύ περισσότερο σε φορείς εκτός Υπουργείου Παιδείας).

    5. Οι διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας (Κεντρική Υπηρεσία, Γραφεία και Διευθύνσεις, Ο.Ε.Ε.Κ.) καλύπτονται από διοικητικούς υπαλλήλους και όχι εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εργασθούν στα σχολεία και απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις μετατάσσονται στο διοικητικό προσωπικό.

    Ευχαριστώ
    Σίμος Νικολαΐδης
    εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:36 | ΔΗΜΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ,ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.

    1.Μετάθεση μετά παρέλευση διετίας.Να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι,οι πολύτεκνοι και οι λοιπές ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

    2.Ειδικό οικονομικό μπόνους (περί τα 400 ευρώ μηνιαίως)σε όσους επιθυμούν να παραμείνουν πέραν της διετίας σε δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές για άλλη μια διετία.(το μπόνους να δοθεί μόνο για τη δεύτερη διετία)

    3.Επανακαθορισμός μορίων για μετάθεση.Ειδικότερα:γάμου 4,πρώτου παιδιού 6,δεύτερου 8, τρίτου και καθενός πέραν του τρίτου 10,εντοπιότητα 4(να ισχύει για όλο το νομό),συνηπηρέτηση 8(να ισχύει για όλο το νομό).

    4.Το νέο σύστημα μεταθέσεων ευνόητο είναι ότι πρέπει να ισχύσει από το σχολικό έτος 2011-2012 και στο εξής,για να μην βρεθούν «προ εκπλήξεως» τόσο οι φετινοί διορισθέντες όσο και οι παλαιότεροι,οι οποίοι έκαναν την επιλογή τους και τον προγραμματισμό τους με βάση την ισχύουσα ναμοθεσία και οι μεταθέσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

    5.Καταμέτρηση οργανικών κενών,αλλά και ουσιαστικών αναγκών ανά Β/θμια και άμεση κάλυψη τους για την εύρρυθμη λειτουργία των σχολείων.

    6.Δυνατότητα μετάταξης με αίτησή τους,,εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου, όσων αποσπασμένων εκπαιδευτικών επιθυμούν ,είτε στο ΥΠΕΠΘ,είτε στους φορείς που είναι αποσπασμένοι.Οι μετατάξεις να γίνουν μόνο σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις κατά προτεραιότητα με βάση την προυπηρεσία και χωρίς διατήρηση των επιδομάτων των εκπαιδευτικών.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή επιτυχία στο έργο σας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Χρυσόστομος Νακάσης

    Πρέπει να σταματήσει να είναι μοναδικό κριτήριο μετάθεσης ή διορισμού η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ.
    – Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με πάρα πολλά μόρια και πολυετή εμπειρία / προϋπηρεσία τα οποία απέκτησαν με πολλές δυσκολίες και οικονομικό κόστος (μετακομίσεις, χωρισμός οικογένειας και πολλά άλλα) και χάνουν τις θέσεις μεταθέσεων και διορισμού από πολυτέκνους με μηδενική ή ελάχιστη προϋπηρεσία και λίγα μόρια.
    – Όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται επί χρόνια με το θεσμό των ωρομισθίων / αναπληρωτών και του ΑΣΕΠ να διορισθούν, δεν μπορεί το ΥΠΕΠΘ να θεωρεί ότι ικανός καθηγητής είναι κάθε πτυχιούχος πολύτεκνος.
    – Δημιουργείται επίσης πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από την απαλλαγή τους από ΚΑΘΕ εξωδιδακτική απασχόληση.
    – Συμφωνούμε ότι οι πολύτεκνοι είναι αξιέπαινοι και πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία, αλλά όχι σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
    – Προτείνουμε την γενναία μοριοδότηση τους για μετάθεση / διορισμό σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς του δημοσίου και την παύση της ΑΠΟΛΥΤΗΣ προτεραιότητας τους σε μεταθέσεις / διορισμούς του ΥΠΕΠΘ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | Μιχάλης Ορφανάκης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ

    Είμαι νεοδιόριστος Φυσικός με ΑΣΕΠ και η καταγωγή μου και η μόνιμη κατοικία μου είναι στο νομό Λασιθίου σε νομό που χαρακτηρίζεται προβληματικός και που πάντα υπάρχουν λειτουργικά και οργανικά κενά σε πολλές ειδικότητες και στη δική μου φυσικά.
    Φέτος λοιπόν με δεδομένο το παραπάνω αλλά και την πολύ καλή σειρά επιτυχίας μου στο ΑΣΕΠ, όλοι γνωστοί και φίλοι μου εύχονταν ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και μου έλεγαν ότι μπράβο θα είσαι και κοντά στο σπίτι σου λογικά.
    Όταν έφτασε η ώρα να δηλώσουμε περιοχές για διορισμό με μεγάλη μου λύπη διαπιστωσα ότι οι επιλογές που είχα να δηλώσω ήταν λίγοτερες από 30 πανελλαδικά και το χειρότερο από όλα στην Κρήτη μπορούσαμε να δηλώσουμε μόνο μια περιοχή τη Γ Λασιθιου από όπου και κατάγομαι. Η απογοήτευση μου έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπίστωσα ότι ώς διοριστέοι του ΑΣΕΠ είμαστε τελευταίοι στη σειρά προτεραιότητας για να επιλέξουμε περιοχή διορισμού.
    Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να βρεθώ στη βόρεια Ελλάδα σε περιοχή που πήρε 12 νεοδιόριστους Φυσικούς ενώ ολόκληρη η Κρήτη και μιλάμε για τέσσερις ολόκληρους νομούς πήρε μονάχα 4 Φυσικους!!

    Δεν μπορούσα να το πιστέψω και όταν σε συζητήσεις εξέφραζα την αγανάκτηση μου, κάποιοι μου αποκρίνονταν ότι μπορεί να μην υπήρχαν οργανικά κενά και για αυτό να πήραν μόνο 4 άτομα.
    Μα ούτε εκεί που πήγα υπήρχαν 12 οργανικά κενα και όμως πήραν 12 άτομα. Στην περιοχή μου στην Κρήτη έστειλάν φέτος 28 νεοδιόριστους φιλολόγους και πέρυσι 30 γυμναστές!!!ειναι προφανές ότι δεν υπήρχαν τόσα οργανικά κενά σε καμία από τις ειδικότητες αυτές αλλά από αυτό το σημείο ξεκινά το πρόβλημα με το μηχανισμό των αποσπάσεων.

    Μας μαζέυουν τους νεοδιόριστους σε μια περιοχή 10-20 άτομα, στην άλλη άκρη της Ελλάδας ενώ υπάρχουν κενά στην περιοχή μας οπότε ενστικτωδώς το πρώτο πράγμα που κάνει ο νεοδιόριστος είναι να σκέφτεται πως να γυρίσει πιο κοντά στο σπίτι του και στην οικογένεια του, στη γυναίκα του και στα παιδιά του. Θέλουν να εξωθούν τους εκπαιδευτικούς στο να χτυπάνε πόρτες σε πολιτικά γραφεία! Προστατέψτε μας!

    Είμαι με απόσπαση πλεόν πίσω στον τόπο μου και χρωστάω την οργανική μου στην βόρειο Ελλάδα. Αφότου επέστρεψα και κάλυψα κενό σε σχολείο της περιοχής μου, ήρθαν στο νομό και άλλοι 5 αναπληρωτές Φυσικοί!!Είναι τελείως παράλογο να θέλω να μείνω στον τόπο μου που έχει σοβαρά λειτουργικά κενά και να με στέλνουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας και μετά να φέρνουν από αλλού άλλους να καλύψουν τα κενά στον τοπο μας. Στεναχωριέμαι με τη σκέψη ότι του χρόνου θα πρέπει να αφήσω την οικογένεια μου και να πάω στην άλλη άκρη της Ελλάδας να κάνω «θητεία» ενώ εδώ θα ψάχνουν πάλι για Φυσικούς!Αν δεν υπήρχαν κενά θα το καταλάβαινα αλλά τώρα μου είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτώ.

    – Οι νεοδιόριστοι να καλύπτουν οργανικά ή λειτουργικά κενά έστω, στην περιφέρεια τους ( π.χ. Ο κρητικός εφόσον το επιθυμεί να παραμείνει στην περιφέρεια Κρήτης έστω και για να καλύψει λειτουργικά κενά, ας είναι στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ)

    – Τρία χρόνια είναι πάρα πολλά για κάποιον νεοδιόριστο να μείνει σε ένα σχολείο. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και να θεωρήσει την αρχική του επιλογή λάθος. Ας μη νιώθει εγκλωβισμένος

    – Πρώτα ο μαθητής! Αλλά και ο εκπαιδευτικός πρέπει να γίνει η αμέσως επόμενη προτεραιότητα, διότι ο ευχαριστημένος, ήρεμος ψυχικά και καταρτισμένος εκπαιδευτικός έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

    Σας ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:07 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    – Υπολογισμός των οργανικών κενών με βάση το 25 μαθητές / τμήμα ( και όχι το 30 που ισχύει τωρα )

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 06:55 | jimk

    Κυρία Διαμαντοπούλου για τις αποσπάσεις δηλώσατε : «Δεν μπορεί οι αποσπάσεις να είναι στα χέρια του υπουργού. Πρέπει να λήξει το θέμα αυτό και να αποφασίζονται από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία επίσης δεν μπορεί να ορίζει ο υπουργός». Η άποψη μου είναι οτι οι αποσπάσεις θα πρέπει να είναι στα χέρια του υπουργού και να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια όπως οι μεταθέσεις. Εκεί που φεύγει ένας εκπαιδευτικός συγκεκριμένης ειδικότητας να αντικαθίσταται απο άλλον της ίδιας ειδικότητας. Δηλαδή σε κάθε νομό οσοι φεύγουν να έρχονται. Τώρα φεύγει ένας εκπ/κος X ειδικότητας και έρχονται 15 εκπ/κοι Χ ειδικότητας !
    Ενας απο τους κύριους ενόχους στο μπάχαλο που επικρατεί στη τοποθέτηση εκπαιδευτικών είναι και οι αποσπάσεις που γίνονται απο Νομό σε Νομό που γίνεται με ευθύνη των ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ . Οι αποσπάσεις γίνονται με ρουσφέτι. Η διαδικασία είναι η απλή: Παίρνεις τηλέφωνο το ένα απο τους δυο αιρετούς (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ). Αν δεν μπορείς ο ίδιος υπάρχουν και τα πολιτικά γραφεία…..
    Ρωτήστε ένα Δ/ντη Εκπ/σης να μάθετε τον παραλογισμό και των αποσπάσεων απο Νόμο σε Νομό.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:45 | NANA

    Καλησπέρα κ. Διαμαντοπούλου,
    Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση θα σας θέσω κάποια ερωτήματα:
    1) Γιατί από την πρώτη ημέρα της Υπουργικής σας θητείας ασχολείστε με τις προσλήψεις και τις μεταθέσεις-αποσπάσεις των εκπαιδευτικών?
    2) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ακόμα διπλοβάρδιες σε αρκετά σχολεία του λεκανοπεδίου της Αττικής?
    2) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκροτήματα σχολείων με έτος ανέγερσης το 1930, λίαν επικίνδυνα, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς?
    3) Γνωρίζετε ότι ο μισθός των εκπαιδευτικών είναι εξευτελιστικός και ότι πολλοί συνάδελφοι, δουλεύουν νυχτοκάματα σε ταξί, για να αντιμετωπίσουν τα οικογενειακά τους έξοδα?
    4) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σχολικοί αύλειοι χώροι στρωμένοι με τσιμέντο, λίαν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών?
    5) Γνωρίζετε πόσα χρήματα παίρνουν οι ωρομίσθιοι και πότε?
    6) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν δάσκαλοι με 25 παιδιά μέσα στην τάξη, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς την υποστήριξη ειδικού δασκάλου γι’ αυτά?
    7) Έχετε επισκεφθεί ποτέ σχολεία υποβαθμισμένων συνοικιών του λεκανοπεδίου, για να δείτε, ιδίοις όμμασι, τις συνθήκες λειτουργίας τους>
    Αντί λοιπόν να δείτε από κοντά και να συμπαρασταθείτε στα προβλήματα των Ελλήνων εκπαιδευτικών, τάσσεστε εναντίον τους, προτείνοντάς τους με αυταρχικό τρόπο, σχέδια νόμου για τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές τους μεταβολές!!
    Σκεφθείτε, όσο είναι καιρός, με θετική διάθεση τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς στην πλάτη τους!΄
    Είναι ήδη πολύ κουρασμένοι……..
    Ευχαριστώ!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:22 | Κώστας

    Σε μια οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία το αυτονόητο δε θα ήταν ποτέ ζητούμενο. Δυστυχώς στη χώρα μας είναι!!!
    Αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα έχει η ελληνική πολιτεία και οι πολιτικοί της. Γιατί μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι υπήρξε έστω κι ένας εκπαιδευτικός που αποσπάστηκε ή μετατέθηκε από μόνος του…
    Αν πραγματικά σας απασχολεί αυτό το θέμα έχω να σας προτείνω τα εξής: 1) Οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις να γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν τα σχολεία και τους ανθρώπους που τα υπηρετούν.
    2)Ρουσφέτι τέλος.
    3)Όλοι οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν στα σχολεία τους.Εκεί είναι η θέση τους. Ξεκινήστε από το Υπουργείο σας και από τα πολιτικά γραφεία. Στη συνέχεια από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης. Στις Διοικητικές θέσεις να πάνε διοικητικοί υπάλληλοι.
    Θεωρώ πως η μεγαλύτερη κατάρα και ο χειρότερος ανασταλτικός παράγοντας οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης είναι το ρουσφέτι. Γιατί καταργεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισοπεδώνει κάθε ανθρώπινη ηθική αντίσταση. Είναι το θερμοκήπιο της συναλλαγής, της λαμογιάς και της αθλιότητας. Όσοι παλέψουν για την κατάργησή του θα έχουν προσφέρει τεράστια υπηρεσία στον τόπο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | Κώστας

    Σε μια οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία το αυτονόητο δε θα ήταν ποτέ ζητούμενο. Δυστυχώς στη χώρα μας είναι!!!
    Αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα έχει η ελληνική πολιτεία και οι πολιτικοί της. Γιατί μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι υπήρξε έστω κι ένας εκπαιδευτικός που αποσπάστηκε ή μετατέθηκε από μόνος του…
    Αν πραγματικά σας απασχολεί αυτό το θέμα έχω να σας προτείνω τα εξής: 1) Οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις να γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν τα σχολεία και τους ανθρώπους που τα υπηρετούν.
    2)Ρουσφέτι τέλος.
    3)Όλοι οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν στα σχολεία τους.Εκεί είναι η θέση τους. Ξεκινήστε από το Υπουργείο σας και από τα πολιτικά γραφεία. Στη συνέχεια από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης. Στις Διοικητικές θέσεις να πάνε διοικητικοί υπάλληλοι.
    Θεωρώ πως η μεγαλύτερη κατάρα και ο χειρότερος ανασταλτικός παράγοντας οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης είναι το ρουσφέτι. Γιατί καταργεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισοπεδώνει κάθε ανθρώπινη ηθική αντίσταση. Είναι το θερμοκήπιο της συναλλαγής, της λαμογιάς και της αθλιότητας. Όσοι παλέψουν για την κατάργησή θα έχουν προσφέρει τεράστια υπηρεσία στον τόπο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | ΓΚΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ (1) ΧΡΟΝΟ

    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
    ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ-ΠΑΙΔΙΑ)

    ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΑΠ’ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΤΑΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΑΠΕΤΥΧΕ.
    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΙ ΨΥΦΙΖΑΜΕ,ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΛΙ…..ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΦΟΡΑ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Κων/νος Μαστρομανώλης

    Κατά τη γνώμη μου οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις (εκτός εκτάκτων περιπτώσεων) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κάθε σχολικού έτους. Έτσι, θα μπορεί να ξεκινήσει έγκαιρα ο προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα το πρώτο και βασικότερο ίσως μέρος του, το μοίρασμα των τάξεων. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η μέχρι τώρα απαράδεκτη κατάσταση να γίνεται το μοίρασμα των τάξεων την παραμονή ή ακόμη και την ημέρα του αγιασμού, στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Επίσης θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο όλες οι θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες καλύπτονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει τις θέσεις αυτές μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα.

    Κ. Μαστρομανώλης, Δάσκαλος

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | ΚΕΝΤΡΙΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΕΝΤΡΙΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β.
    ΑΝ. ΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΥΣΔΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    ΜΕ ΓΑΜΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 1996

    ΘΕΜΑ : ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ-
    ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΓΑΜΟ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

    Συμμετέχοντας στην δημόσια διαβούλευση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα κοινωνικής ευαισθησίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της διάκρισης των γάμων εκπαιδευτικών με μόνιμους κατοίκους εξωτερικού σε πριν και μετά το 1996,και όσον αφορά στην παράταση της απόσπασης μας . Το πρόβλημα αυτό προκύπτει από το Άρθρο 23 παρ.14 του Ν.2413, ( Φ.Ε.Κ. Ά 124/14-06-1996 ) και όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Άρθρο 9 (θέματα ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό) του Νόμου 2817/2000 Φ.Ε.Κ. Α΄ 78/14-03-2000.
    Τα χρόνια που πέρασαν μετά το 1996,όπως πολύ εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε ,παρά τις χιλιάδες εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν, οι γάμοι μεταξύ αποσπασμένων εκπαιδευτικών και μονίμων κατοίκων της χώρας απόσπασης είναι ελαχιστότατοι ,περίπου 50 ,σε όλο τον κόσμο. Ποιος άλλωστε θα τελούσε λευκό γάμο για να αμείβεται στο εξωτερικό μόνο με τον μισθό της Ελλάδος και χωρίς επιμίσθιο.
    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί με τον γάμο τους ( πολλοί από αυτούς ήταν ήδη πριν τον διορισμό τους ομογενείς ή μετανάστες στη χώρα υποδοχής) ουσιαστικά περιέρχονται στην κατάσταση του ομογενούς , διότι αποκτούν πλέον σταθερούς οικογενειακούς και βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα υποδοχής. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα σχολεία μας εφόσον :
    α ) γνωρίζει καλώς , λόγω της μακράς προϋπηρεσίας τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του εξωτερικού
    β ) είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο και το πνεύμα λειτουργίας των δημοσίων γερμανικών αρχών και είναι σε θέση να μετέρχεται τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους , επ’ωφελεία των σχολικών μας μονάδων.
    Διεκδικούμε την κατάργηση του αντισυνταγματικού χωρισμού των γάμων σε προ και μετά το 1996, με οριστική νομοθετική ρύθμιση και όχι μόνο με την μορφή Υπουργικών και Πρωθυπουργικών αποφάσεων όπως γίνεται όλα τα χρόνια μετά το 1996 .Αξίζει επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι το κράτος εξοικονομεί για κάθε έναν από τους προαναφερμένους εκπαιδευτικούς ένα επιμίσθιο κάθε μήνα και κάποια εκατομμύρια το χρόνο. Στη δύσκολη χρονική συγκυρία για τα οικονομικά της χώρας ,πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος μας, θα συνεισφέρει προς την σωστή κατεύθυνση.
    Τέλος να αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο έτος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μας είχε υποσχεθεί ,ότι η νομοθετική ρύθμιση θα λάμβανε χώρα μέσα στο 2009.

    Με τιμή
    Κεντριστάκης Δημήτριος

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

    Συνάδελφοι,
    Είναι δυνατόν να υπάρξει αξιοκρατία με το ισχύον σύστημα μεταθέσεων ή αποσπάσεων;
    Ιδού μερικά παραδείγματα:
    1.Καθηγητής με 27 χρόνια υπηρεσίας δεν μπορεί να πάρει οργανική στην πόλη και το σχολείο που θέλει [μένει στη διάθεση] γιατί προηγούνται στην τοποθέτηση οι πολύτεκνοι με 2 χρόνια υπηρεσίας!!!
    2. Καθηγητής με 5!!! χρόνια υπηρεσίας προηγείται στη μετάθεση λόγω του ότι συγκέντρωσε 50 μόρια χωρίς ποτέ να υπηρετήσει στην οργανική του θέση [στον περίφημο πια Αη Στράτη],αλλά παίρνοντας απόσπαση για το συμφέρον της υπηρεσίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης του έναντι συναδέλφου που έχει 16!!! χρόνια υπηρεσίας και υπηρετεί κανονικά την οργανική [εκτός πόλης]όλα αυτά τα χρόνια.
    3. Καθηγητής που κατάγεται π.χ από την Τρίπολη και υπηρετεί στην πόλη των Σερρών παίρνει 2 μόρια το χρόνο, ενώ συνάδελφός του που κατάγεται από την ίδια πόλη και υπηρετεί σε χωριό της Τρίπολης παίρνει 8 μόρια. Για να πάνε και οι δυο στην πόλη της Τρίπολης ο πρώτος χρειάζεται να υπηρετήσει 12 !!! χρόνια στις Σέρρες και ο δεύτερος 3!!! χρόνια στο χωριό της Τρίπολης.
    4. Αν κάποιες κατηγορίες συναδέλφων χρειάζεται να έχουν για διάφορους λόγους ειδική μεταχείρηση αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος άλλων συναδέλφων. Αν π.χ. το κράτος θέλει να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια [και καλά κάνει] ας δώσει χρήματα, ας δώσει μόρια ενισχυμένα και όχι να επιλέγει σκανδαλώδη αντιμετώπιση. Το ζήτημα δεν είναι να στηρίξουμε μόνο το τρίτο ή το τέταρτο παιδί, αλλά να βοηθήσουμε τους νέους μας δίνοντας δουλειά για να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν το πρώτο παιδί!!!
    5. Με το ισχύον σύστημα στην εκπαίδευση υπάρχουν καθηγητές πολλών ταχυτήτων:
    καθηγητές με πλήρες ωράριο
    καθηγητές με μειωμένο ωράριο
    καθηγητές χωρίς ωράριο
    καθηγητές που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη [μεγάλη εφεύρεση!!!]
    καθηγητές αποσπασμένοι στα γραφεία της Β/θμιας χωρίς αντικείμενο εργασίας, κυρίως νέοι σε χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία [δεν υπάρχουν καρέκλες για όλους]
    καθηγητές που πλεονάζουν και μοιράζονται ωράριο 18 ωρών στα 5 !!!
    καθηγητές αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες [υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία κλπ]

    Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση βλέπω σε λίγα χρόνια αυτή η μιζέρια που μας χαρακτηρίζει να μεγαλώνει και στο τέλος να φαγωνόμαστε μεταξύ μας.

    Ευχαριστώ
    Π.Τ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:01 | ειρήνη

    Για τις αποσπάσεις θα πρέπει:
    1) να βάλετε συγκεκριμένα κριτήρια (όχι για παράδειγμα «οικογενειακοί λόγοι» γιατί είναι τόσο γενικό που ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει έναν οικογενειακό λόγο)
    2) να διασφαλίσετε ότι τα κριτήρια στα οποία θα καταλήξετε, θα εφαρμοστούν από αυτούς που βρίσκονται στις διάφορες επιτροπές. Αν δεν τα εφαρμόσουν οι αρμόδιοι να υφίστανται σοβαρές κυρώσεις.
    Είναι πολύ θετικό που επιτέλους κάποιος Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να σταματήσει το αισχρό φαινόμενο ο εκπαιδευτικός που παίρνει απόσπαση στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Υπουργείο Παιδείας, σε Βιβλιοθήκες και στα Πανεπιστήμια να παίρνει τα μόρια του σχολείου στο οποίο έχει οργανική θέση.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | Π

    » Έχει περάσει εδω και καιρό η φαση του εμεις , κανεις δεν αγαπαει σχεδον αυτη τη χωρα , ολοι ή σχεδον ολοι ζουν και δουλευουν για την παρτη τους . Αραγε αν ποτε καποιος ιδιωτης προσλαμβανε καποιον για δουλεια , ο εργαζομενος θα απαιτουσε συνυπηρετηση με τη συζυγο ;Όλοι λοιπόν θέλουν τον διορισμό , και αφου τον πετύχουν παιζουν πια με τους δικους τους ορους με αντάλλαγμα την υποτιθέμενη ψήφο τους . Και αρχιζει η ιστορία των αποσπάσεων , τα επιχειρήματα πολλά , η οικογενεια πισω , οι υπερηλικες γονεις , τα μεταπτυχιακα , και ο τι αλλο . Και ερχεται ο πονηρος πολιτευτης να εξυπηρετησει . ο αιρετος να βοηθησει , ο διευθυντης να βρει τα κονε κα ων οθκ εστιν αριθμός.
    – Ερωτημα! φταινε οι αποσπασμενοι; Μα και βεβαια όχι , την δουλεια τους κανουν !! Δεν γνωριζει ο κάθε υπουργος όταν υπογραφει καθε μηνα αποσπασεις τα προβλήματα που δημιουργει στα σχολεια ; Ε και; ολο και καποιο ψηφουλακι θα πεσει …
    -Ερωτημα! Οι αποσπασμενοι δεν κανουν δουλεια; Οι περισσοτεροι τραβανε κουπι να μπαλωσουν τα μπαχαλα στα γραφεια , να φτιαξουν τους καφεδες στους κυριους Διευθυντας εκπαιδευσης και μελη του εκάστοτε κυβερνωντος , να αναπληρωσουν τους βυματουχους αποσπασμενους , να βγαλουν και τη δικη τους δουλεια κλπ
    -Ερωτημα! Υπαρχει περιπτωση να μπει μια τάξη σε όλα αυτα; ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ,
    Μπορειτε κάλλιστα κυρία υπουργέ να ερωτησετε τους εκπαιδευτικους αν προτιμουν τάξη ή απόσπαση , Και πιστευω θα εκπλαγειτε αν οι μισοι και παραπανω ισως σας πουν οχι τάξη ,αλλα ότι θέλουν διοικητικό εργο ( οι καφεδες που λεγαμε… )Αφού τα περισσότερα σχολεία έπαψαν να μορφωνουν και εγιναν κλειστες μάντρες φύλαξης παίδων , η μόρφωση μεταφέρθηκε στα φροντιστήρια τι μέλλει γενέσθαι με τον δύσμοιρο εκπαιδευτικό; με τα 1000 πλέον κάτι ευρω;Να παρακαλάει για απόσπαση , να γλιτώσει . ενώ με τόσα ονειρα ξεκινούσε να συναντησει τους αρχαιους λυρικους…….. αλλα δεν βρήκε παρά μόνο ρουσφετι , ρουσφετι και ξανα μανά ρουσφετι .

    -Και μια έρευνα για το τμήμα Στατιστικων μελετών του Υπουργειου σας. Ρωτήστε στις διευθυνσεις ποσοι εκπαιδευτικοι με μεταπτυχιακους τιτλους υπάρχουν και πόσοι απ’αυτους διδάσκουν σε ΄ταξη .ΑΝ το ποσοστό αυτων που διδασκουν είναι πανω απο 60% – εγω πιστευω ούτε 30% αλλά ας έχω μια επιφύλαξη- τότε σημαίνει ότι 26 χρόνια στην εκπαίδευση , τα 10 με αποσπασεις σε γραφεια δεν μου έμαθαν τίποτα!!!!!!!!
    PS εύχομαι να κάνετε κάτι με προσοχή , αφού ακούσετε όλες τις πλευρές

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Α. Ηλιόπουλος

    1. «Πρώτα ο μαθητής» σημαίνει «Πρώτα ο εκπαιδευτικός», αφού ό σημαντικότερος παράγοντας μιας ποιοτικής εκπαίδευσης είναι ο εκπαιδευτικός. Γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να μην ταλαιπωρούν τον εκπαιδευτικό ώστε να μπορεί να είναι προσηλωμένος στο έργο του και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες. Ακόμη και αν αυτό απαιτεί περισσότερα χρήματα, ποιότητα χωρίς χρήματα δεν είναι εφικτή.

    2. Κάθε αλλαγή έχει θύματα ακόμη κι αν γίνεται με καλές προθέσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μη γίνουν αναδρομικές αλλαγές (συνέχεια του κράτους) και όποιες αλλαγές γίνουν να είναι πιο ελαστικές για τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα προηγούμενων αλλαγών. Σημαντικότερο θεωρώ θα ήταν πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή να εφαρμοστεί σωστά και δίκαια το υπάρχον σύστημα παρά να το αλλάξουμε ριζικά για μια ακόμη φορά.

    3. Για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις έχω να προτείνω τα δύο ακόλουθα κριτήρια που θεωρώ ότι θα πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο:

    Η παλαιότητα σε ηλικία, σε λήψη πτυχίου και σε εκπαιδευτική προϋπηρεσία στο αντικείμενο. Ειδικά για την προϋπηρεσία είναι σωστό και δίκαιο να «μετράει» και σε ιδιωτικό τομέα και σε φροντιστήρια.

    Η οικογενειακή κατάσταση σε συνδυασμό με τη συνυπηρέτηση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι σήμερα να χωρίζουν οικογένειες ας μη γίνει το υπουργείο παιδείας ένας ακόμη. Ειδικά για τη συνυπηρέτηση είναι σωστό και δίκαιο να έχει την ίδια βαρύτητα για όλους, είτε είναι στρατιωτικοί είτε δικαστικοί είτε απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι.

    4. Τέλος κάτι θα πρέπει να γίνει για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν ειδικότητες με λίγες θέσεις και μεγάλο χρόνο αναμονής οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιφέρονται ανά την επικράτεια σαν τις «άδικες κατάρες». Είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις τους μειώνοντας για παράδειγμα τους μαθητές ανά τάξη, είτε θα πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα αν το επιλέξουν να γίνουν στελέχη της εκπαίδευσης.

    Τέλος καλό θα ήταν να αυξηθεί το χρονικό όριο της διαβούλευσης διότι το διάστημα που έχει δοθεί θεωρώ ότι είναι πολύ περιορισμένο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    Μία παρατήρηση:απόσπαση σημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο ο υπάλληλος προσλήφθηκε, δηλαδή κενή οργανική θέση, δεν καλύπεται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η κάλυψη από αναπληρωτή. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του προυπολογισμού. Το Σύνταγμα ορίζει ότι αποφάσεις που επιβαρύνουν τον προυπολογισμό πρέπει να έχουν και την υπογραφή του υπουργού οικονομικών. Δεν έχω δει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, ή τουλάχιστον οι λόγοι για τους οποίους προβλέπεται στον προυπολογισμό κονδύλι για αναπληρωτές ή ωρομίσθιους αφορά αναπλήρωση λόγω απουσίας του τακτικού υπαλλήλου (άδειες για λόγους υγείας κτλ)δεν νομίζω πως αν γνώριζαν στο υπουργείο οικονομικών ότι τα κονδύλια για τους αναπληρωτές καλύπτουν ρουσφετολογικά κενά ή ακόμα και αποσπάσεις για οικογενειακούς λόγους, θα προχωρούσαν σε εγκριση.Θα πρότεινα οι αναπληρώσεις που θα αφορούν αποσπασμένους να γίνονται μόνο με κοινές υπουργικές αποφάσεις όπως θα έπρεπε, άλλωστε η απόσπαση θεσμοθετήθηκε στο δημόσιο για την κάλυψη εκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και όχι για το βόλεμα κάποιων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο με το θέμα των πολυτέκνων?έχουν φράξει οι θέσεις τα τελευταία χρόνια ειδικά σε επαγγελματικά σχολεία..
    θα συνεχίσετε να διορίζετε πολύτεκνους χωρίς κριτήρια και χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες και τα κενά των σχολείων??
    Δεν είναι ντροπή να πληρώνεται ένας εκπαιδευτικός και να παραμένει χωρίς αντικείμενο λόγω υπεραριθμιών ,εξαιτίας επίσης του αντισυνταγματικού ψηφοθηρικού νόμου του Σπηλιωτόπουλου,όπου επιτρέπει την παραίτηση πολύτεκνου από μόνιμη θέση στο δημόσιο(πχ.από νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις ) και επαναπρόσληψη αυτού σε σχολείο χωρίς κενά????
    Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πάμε στα σπίτια μας!!
    ΕΛΕΟΣ!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:19 | Δ.Σ. ΕΛΤΕΕ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Δ.Σ. Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Το ΔΣ της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ν. Μεσσηνίας στη συνεδρίαση που είχε στις 02/12/2009 με θέματα:

    Α) Αύξηση των οργανικών θέσεων που διατίθενται στην Δ/θμια Εκπ/ση.
    Β) Δημιουργία Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων και Σύσταση οργανικών θέσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΕΕΕΚ.
    Γ) Μεταθέσεις-τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα Πειραματικά σχολεία.

    Αποφάσισε ομόφωνα:

    1ον Οι οργανικές θέσεις κατά ειδικότητα και σχολείο να υπολογίζονται με 8 ώρες και όχι με 11,για το συμφέρον των σχολείων, των μαθητών και των συναδέλφων.
    Έτσι οι συνάδελφοι δεν θα αισθάνονται ανασφαλείς , περιπλανώμενοι και εξαρτημένοι από τη διοίκηση.

    2ον Να δοθούν οργανικές θέσεις αθροίζοντας τις ώρες σε «μικρά» – όμορα σχολεία. Έτσι θα μικρύνει ο αριθμός των περιπλανώμενων συναδέλφων γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες στην λειτουργία των σχολείων.

    3ον Δημιουργία σε όλη την Ελλάδα Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. γ του ν. 199/2008.

    4ον Σύσταση οργανικών θέσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΕΕΕΚ (Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), σχολείων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν από το 2001. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες σήμερα καλύπτονται κατά 10% με αποσπάσεις μονίμων και κατά 90% με αναπληρωτές και ωρομισθίους.

    5ον Θέσπιση ακριβών, σαφών και μετρήσιμων κριτηρίων για μεταθέσεις-τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα Πειραματικά σχολεία. Ο σημερινός νόμος 1566/1985 άρθρο 31 παρ. 7 είναι ασαφής και δεν προβλέπεται μοριοδότηση για τα κριτήρια που αναφέρει, με αποτέλεσμα αδιαφανείς και κομματικές τοποθετήσεις. Επιπλέον οι ενστάσεις για τις αποφάσεις μετάθεσης-τοποθέτησης λαμβάνονται από το ίδιο υπηρεσιακό συμβούλιο που αποφασίζει τη μετάθεση και όχι από άλλο όργανο, όπως γίνεται σε όλον το υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | NIKOS

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΙΔΑΚΡΟΡΙΚΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΛΠ. ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΝΕ -ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΔΕΙΑ ΜΑΤ΄ΑΠΟΔΟΧΩΝ-ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΑΝΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΛA ΑΥΤA ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΩΣ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ; ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕΤ΄ΑΠΟΔΟΧΩΝ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ; ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ο ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΧΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ; Ή ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ;
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΑΞΗΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΑΠΕΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΛΠ.
    ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | μία εκπαιδευτικός και μέλλουσα μητέρα

    Συμφωνώ με το μέτρο, αρκεί να μην ανοίξουν τα γνωστά παραθυράκια…πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και δε συμμαζεύεται. Οι άλλοι γονείς δηλαδή δεν έχουν να δικαίωμα να είναι κοντά στα παιδιά τους? Οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | ΒΑΡΒΑΡΑ

    ΠΡΩΤΟΝ, ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ, ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟΣ, Ή ΣΟΒΑΡΟΣ;

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΝΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗ ΜΕΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΣΤΗ ΔΕ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ; ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ;

    ΤΡΙΤΟΝ, ΟΣΟ Ο ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ, ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ;

    ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΚΑΘΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ 5 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΡΩΤΗ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ;

    ΠΕΜΠΤΟΝ, ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΣΠΙΤΙ Ή ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ; ΠΟΣΕΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΔΑΣΤΗΜΑ; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | κατερίνα βλαχοσωτηρίου

    Διορισμοί στο εξωτερικό:

    Να γίνονται δεκτοί και αναπληρωτές -ωρομίσθιοι και οχι μόνον οι ήδη διορισθέντες.
    Να ιδρυθούν περισσότερα σχολεία στο εξωτερικό, ώστε να απορροφηθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί.Υποστηρικτικός απόδημος ελληνισμός υπάρχει και δωρητές.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 18:47 | Βασίλης Κ. Γούναρης

    Και μια ανάγνωση μόνον των σχολίων που υποβλήθηκαν αναδεικνύει το πρόβλημα των πολυτέκνων. Arketo;i δεν θα το παραδεχτούν δημόσια αλλά ναι –είναι αλήθεια– το τέταρτο παιδί έχει γίνει σύνηθες μέσο των τριτέκνων για να πάρουν μια εξαιρετική θέση σε κάποιο σχολείο δίπλα στο σπίτι τους. Διατηρώντας παράλληλα τις εργασίες τεχνικοί, γιατροί, δικηγόροι, που δεν έχουν μπει ποτέ στην τάξη διορίζονται αμέσως μαζί με κυρίες και κυρίους που δεν είχαν ποτέ επαφή με το γνωστικό αντικείμενο κι ουτε καν θα τολμούσαν να δοκιμάσουν τις εξετάσεις. Οι διδακτικές τους αδυναμίες είναι γνωστές τοις πάσι. Γιατί ένα αξιοκρατικό σύστημα θα πρέπει να προωθεί τους πολυτέκνους χωρίς έλεγχο των γνώσεων ή των ικανοτήτων τους; Είναι ευκαιρία να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΡΥΦΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ,ΦΙΛΕΤΑ, .ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ .ΔΗΛΩΣΑ ΦΕΤΟΣ 17 ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ .ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ) ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ -ΦΥΣΙΚΑ- ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΙΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ.ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΗΤΑ.ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | ΧΑΡΗΣ

    Σχετικά με την περίπτωση της Φωτεινή Γκλαβά. Το γεγονός και μόνον ότι η εν λόγω εκπαιδευτικός έχει σκοπό της ζωής της την επιβίωση του παιδιού της και την αποκατάσταση της βεβαρημένης υγείας του θα πρέπει να κινητοποιήσει τις κοινωνικές ευαισθησίες των υπευθύνων και να δοθεί μία γρήγορη και αξιοπρεπή λύση. Αναλαγιζόμενος κανείς την σωρεία μεταθέσεων/μετατάξεων που πραγματοποιούνται χωρίς ουσιαστικό λόγο, είναι παραπάνω από επιτακτικό να φανούν τα γρήγορα ανακλαστικά του κράτους δικαίου που επιθυμούμε.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | apelpisia

    Θα ήθελα να προσέξετε λιγάκι τη μοριοδότηση των σχολείων. Δε νοείται τα νησιά να δίνουν πχ 3 μόρια όταν η Κρύα Βρύση Πέλλας (λιγότερο από 1 ώρα απο Θεσσαλονίκη με καλούς δρόμους) δίνει 7 κ 120ευρώ επίδομα παραμεθορίου κ προβληματικής περιοχής!!! Αν δεν ανεβάσετε τα μόρια των νησιών κ των δύσκολων περιοχών, αλλά και το εισόδημα όσων υπηρετούν σε αυτές, κανείς δε θα θέλει να τα (εξ)υπηρετει.

    Και μη νομίζετε ότι είμαστε καλύτερα από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Εκνευρίζομαι αφάνταστα με το ότι θεωρούμαστε από το κράτος προνομιούχοι. Θεωρείτε ότι παίρνουμε πολλά σε σχέση με τους ιδιωτ.υπαλλήλους άλλα αντίθετα με εμάς εκείνοι δεν έχουν ενοίκια κ διαρκή έξοδα μετακομίσεων αφού επιλέγουν να δουλέψουν στον τόπο τους.Κ στην τελική ακόμα κ να μην έχουν στέγη μπορούν να βάλουν το ενοίκιο ως δόση για να τους μείνει το σπίτι. Εμείς περιμένουμε να έρθει ο Αύγουστος για να μάθουμε που θα ζούμε το Σεπτέμβρη. Τι να προγραμματίσουμε μετά;Είμαι 26, εργάζομαι 4 χρόνια πλανόδια κ δε μπορώ να δημιουργήσω τίποτα που θα με κάνει να νιώσω ασφάλεια για το μέλλον μου. Πού να σκεφτώ να δημιουργήσω οικογένεια… Κ υστερα σου λεει πάγωμα στους μισθούς των εκπαιδευτικών για ακόμα 2 χρονάκια…

    Ακόμα, εκείνοι είναι κοντά στην οικογένεια κ τους φίλους τους,στον τόπο τους, δε τους γονατίζουν οι μετακινήσεις στις γιορτές κ αργίες (ψυχολογικά κ οικονομικά) και πολλά άλλα…. Τη δική μας τη μοναξιά τη σκέφτεται κανείς; Και μη μου πει κανείς «ας επέλεγες άλλο επάγγελμα» γιατί ποτέ δε διανοήθηκα τη ζωή μου έξω από την τάξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπω ‘οικογένεια’ στα πρόσωπα των μαθητων μου και μόνο εκεί; Η ερώτηση είναι: γιατί προσλαμβάνετε άτομα σε περιοχές που δε δίνετε μεταθέσεις;Συμφωνώ να προηγούνται οι πολύτεκνοι κ όσοι έχουν οικογένειες, αλλά σε καμία περίπτωση οι νεοδιόριστοι!!!

    Απελπισία.

    Κ. Διαμαντοπούλου δε μας λείπει ούτε το μυαλό ούτε οι γνώσεις που θέλετε να αξιολογήσετε. Η διάθεση μας λείπει κ η ενέργεια, την οποία μας ξεζουμίζει το υπάρχον σύστημα. Εκείνο το σύστημα που θέλει εκπαιδευτικούς με ξεκληρισμένες οικογένειες κ άδειες τσέπες.Εκείνο που θέλει ομοίως εξουθενωμένους μαθητές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας… Πώς να δώσω το 100% του εαυτού μου στην τάξη όταν … δεν το έχω;??

    apelpisia.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | Ν.Κ.

    Όσον αφορά τις μεταθέσεις, συμφωνώ από τεχνικής πλευράς στη διαδικασία ως έχει.
    Χρειάζονται όμως αλλαγές σε μια σειρά από θέματα όπως:
    1) Κριτήρία / μοριοδότηση.
    Μια σοβαρή στρέβλωση έχει να κάνει με τον τρόπο μοριοδότησης συνθηκών διαβίωσης (δυσπρόσιτα σχολεία κλπ). Αλλαγή του.
    Μόρια με βάση την απόσταση (σε χρόνο, όχι σε χιλιόμετρα) από τον τόπο διαμονής («αφετηρίας») του κάθε εκπαιδευτικού. Δεν μπορεί πχ εκπαιδευτικός με οικογένεια στη Δράμα να υπηρετεί στον Πύργο και να παίρνει ένα μόριο και εκπαιδευτικός από Πύργο να υπηρετεί στο ορεινό Σιμόπουλο (μισή ώρα απόσταση) και να παίρνει επτά μόρια!
    Επειδή εκεί θα υπάρξουν «παράθυρα» (πχ ψευδείς δηλώσεις μόνιμης κατοικίας / καταγωγής κλπ), μια ιδέα είναι ως τόπος «αφετηρίας» ενός εκπαιδευτικού να θεωρείται η πρώτη προτίμηση του στην αίτηση μεταθέσεων! Αν δεν υπάρχει αίτηση μετάθεσης, ο εκπαιδευτικός να παίρνει τα minimum μόρια απόστασης.
    Εναλλακτικά, συνδυασμός του παραπάνω με το ισχύον σύστημα που κάθε σχολείο έχει τα δικά του μόρια, αλλά αναθεώρηση των μορίων -για κάποια σχολεία είναι εξωπραγματικά τα μόρια που τους αντιστοιχούν.
    2) Αυστηρός υπολογισμός / εκτίμηση των θέσεων μεταθέσεων που βγαίνουν. Επιτέλους να σταματήσει το φαινόμενο να βγαίνουν άπειρες «εικονικές» θέσεις. (πχ 30 κενά γυμναστών στην Χ περιφέρεια και μετά τους «διώχνουμε»)
    3)Όχι στον ελάχιστο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής εκπαιδευτικού σε σχολική μονάδα (πχ 3 χρόνια) μετά από μετάθεση. Εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα κενού στο σχολείο (πχ όχι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις παρά μόνο για παροχή διδακτικού έργου,αποσπάται κάποιος αν δε δημιουργεί κενό σττο σχολείο –πχ έχει ήδη βρεθέι αντικαταστάτης κλπ), απλώς δεν χρειάζεται τέτοιο όριο!

    Και κάτι για τις αποσπάσεις χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού:
    -Όχι στην ευνοϊκή (κοντά στο σπίτι τους) υποχρεωτική απόσπαση από την υπηρεσία εκπαιδευτικών που «περίσσεψαν» επίτηδες κατά τη διαδικασία τοποθετήσεων (πχ δεν είχαν κάνει καν δήλωση..).
    -Έλεγχος στην ασυδοσία των υποχρεωτικών αποσπάσεων σε βάρος εκπαιδευτικών (υποχρεωτική απόσπαση σε τόπο πολύ πιο μακριά από ότι ήδη είναι)

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | Χρήστος Παστελάς

    Επιπλέον με τις προτάσεις της κ. Υπουργού Παιδείας, με τις οποίες συμφωνούμε, προτείνονται:
    1. Αναδρομική μοριοδότηση των εκπαιδευτικών ανάλογα με τις θέσεις όπου πραγματικά υπηρέτησαν μέχρι σήμερα. Για να επανέλθει η δικαιοσύνη στον κλάδο των εκπαιδευτικών.
    2. Για τις μεταθέσεις, τα οικογενειακά κριτήρια προτείνεται να έχουν μικρή βαρύτητα. Δεν πρέπει να «τιμωρούνται» διπλά όσοι δεν έκαναν οικογένεια.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | Δρ Χρ. Αλεξοπούλου, Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ2

    1.Οι εκπαιδευτικοί κατά το διάστημα της δοκιμαστικής τους θητείας να μην αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις και σε Βιβλιοθήκες με μόνη εξαίρεση σοβαρότατο λόγο υγείας.
    2. Όταν αποσπώνται μετά τη δοκιμαστική περίοδο, να παίρνουν τα μόρια του σχολείου της απόσπασής τους και αν υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις τη κατώτερη μοριοδότηση.
    3. Να μην αποσπώνται σε βιβλιοθήκες. Υπάρχουν οι Βιβλιοθηκονόμοι.
    4. Η παραμονή στην οργανική θέση να είναι υποχρεωτική για μια τριετία, για να μην υπάρχουν τόσοι διερχόμενοι και μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί. Η μάθηση και η αγωγή απαιτεί σταθερό περιβάλλον. Αρκεί ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει εξ αρχής για ποιες θέσεις διαγωνίζεται και τι ισχύει.
    5. Οι θέσεις εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. αποσπάσεις σε διαφόρους οργανισμούς εκτός του Π.Ι. και του Κ.Ε.Ε.) να καλύπτονται μόνο με μετατάξεις.
    6. Οι τοποθετήσεις στα σχολεία να είναι γνωστές στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος από τον Ιούνιο, οπότε και να καταρτίζονται τα σχολικά προγράμματα, ώστε κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ο καθηγητής να μπορεί να προετοιμαστεί για τα αντικείμενα διδασκαλίας του. Δεν είναι ανέφικτο, τη δυνατότητα εφαρμογής πιστοποιούν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πολλών ιδιωτικών σχολείων της χώρας μας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | Ν.Κ.

    Ο εκπαιδευτικός έχει διοριστεί για να διδάξει.
    1) Καμμία απόσπαση εκπαιδευτικών για διοικητική θέση.
    Υπάρχουν φορείς που κυριολεκτικά υπολειτουργούν με τη χρήση αποσπασμένων εκαπιδευτικών που αλλάζουν κάθε χρόνο (πχ ΙΕΚ), υποβαθμίζοντας το έργο του φορέα.
    Στελέχωσή των φορέων αυτών με μόνιμο προσωπικό
    α) με νέους διορισμούς
    β) εναλλακτικά με μετατάξεις με τον ίδιο μισθό όσων εκπαιδευτικών το επιθυμούν με αντικειμενικά μετρήσιμα ριτήρια (ευκαιρία όσοι «κυνηγάνε» να μην μπαίνουν σε τάξεις να βρουν άλλο αντικείμενο εργασίας. Έτσι και αυτοί μπορεί να βρούνε το κατάλληλο πεδίο εργασίας όπου μπορούν να προσφέρουν και το σχολείο «απαλάσσεται» από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν όρεξη, δεν μπορούν ή δε θέλουν να διδάξουν).
    2) Αποσπάσεις μόνο για παροχή διδακτικού έργου.
    3) Αποσπάσεις με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια. Υψηλή βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια με πρώτο το κριτήριο συνηπηρέτησης με σύζυγο οποιουδήποτε επαγγέλματος (η οικογένεια να είναι όσο το δυνατό κοντά)
    4)Μόρια της περιοχής που πραγματικά υπηρετείς
    5) Διαδικασία αποσπάσεων όπως των μεταθέσεων (αναφέρομαι στην τεχνική πλευρά της διαδικασίας, όχι στον τρόπο μοριοδότησης), δηλαδή:
    -μία φορά το χρόνο αίτηση
    -αρχικές προκαθορισμένες – όσο είναι δυνατό να εκτιμηθεί – αποσπάσεις σε αριθμό και θέση.
    -δήλωση συγκεκριμένων περιφερειών και/ή τύπου σχολείων (πχ αίτηση για όλα τα Λύκεια στην Α Αχαϊας).
    Για διασφάλιση της διαφάνειας, όχι στη δήλωση συγκεκριμένων σχολικών μονάδων (ποιο το νόημα;) – αλλιώς οι γνωστοί καλοθελητές θα ενημερώνουν τους «δικούς» τους πάλι για το ποια σχολεία πρόκειται να παρουσιάσουν κενό και θα χρειαστούν απόσπαση. Από την άλλη η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι ντετέκτιβ να ψάχνουν ποια σχολεία μπορεί να παρουσιάσουν ανάγκη απόσπασης στη διάρκεια της χρονιάς. Άλλωστε η έννοια της απόσπασης για τον εκπαιδευτικό είναι να έρθει κοντά στο σπίτι του και όχι να πάει οπως και δήποτε σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
    -υπολογισμός μορίων – εξαγωγή πινάκων με λίστες κατάταξης και ανάρτησή τους στο διαδίκτυο
    -για τις αρχικές προκαθορισμένες αποσπάσεις, άντληση από τις λίστες κατάταξης όσους έχουν σειρά (με βάση τα μόρια και τη σειρά επιλογής
    -για κάθε ανάγκη απόσπασης που θα προκύπτει στη διάρκεια της χρονιάς, άντληση από τις λίστες κατάταξης όσους έχουν σειρά.
    -Ενημέρωση των λιστών κατάταξης στο διαδίκτυο ώστε να φαίνεται ανά πάσα στιγμή ποιοι έχουν ήδη αποσπαστεί και πού, και ποιος έχει «σειρά» – έτσι ενισχύεται η δυνατότητα ελέγχου άρα και διαφάνειας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 15:45 | Κ. Π.

    Να σταματήσουν οι διορισμοί Πολυτέκνων ΜΟΝΟ στην Εκπαίδευση.
    Εχουμε παγιδευτεί όλοι οι υπόλοιποι, επί σειρά ετών, γύρω απο τους νομούς μας ή ακόμη και σε νησιά γιατί όλες τις θέσεις μας τις έχουν υπερκαλύψει οι πολυτεκνοι που διορίσθήκαν ή ακόμη πήρανε και μετάταξη(τύπου παραίτησης και επαναπρόσληψης)από τον ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ σε περιοχές μετάθεσης που όχι μόνο δεν υπήρχανε κενά αλλά υπάρχει και πλεόνασμα καθηγητών από την ίδια κατηγορία της προηγούμενης χρονιάς!!
    Και έτσι εμείς αναγκαζόμαστε να αιτούμαστε απόσπαση κάθε χρονιά σε ΠΥΣΔΕ και Γραφεία (με το ίδιο άγχος του αναπληρωτή άν θα τον καλέσουνε και αυτή τη χρονιά), για να μπορούμε να είμαστε κοντά στους δικούς μας.
    Έλεος κάπου αυτό πρέπει να σταματήσει!!!
    Έχουμε μπλοκάρει όλοι, Σχολεία και Καθηγητές…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | Λινάρδος Νίκος

    Με διαρκώς μεταβαλλόμενο σύλλογο διδασκόντων, με εκπαιδευτικούς που αισθάνονται «περαστικοί» από τo σχολείο, με εκπαιδευτικούς που διαρκώς μετρούν μόρια και περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι εκπαιδευτικοί που έρχονται και φεύγουν, δεν προλαβαίνουν να αγαπήσουν το σχολείο τους, να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές, να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.Είναι επιτακτική η ανάγκη σταθεροποίησης του διδακτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες.
    Πλαφόν στον αριθμό μεταθέσεων και γενικότερα υπηρεσιακών μεταβολών που δικαιούται ένας εκπαιδευτικός. Γενναία μοριοδότηση της εντοπιότητας. Με βρίσκει επίσης σύμφωνο η πρόταση για σαφέστερο προσδιορισμό του τόπου διορισμού σε επίπεδο διεύθυνσης, ήδη από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν για ποιες θέσεις διαγωνίζονται.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 15:10 | Κώστας Χρυσαφίδης

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών θα ήθελα να αναφερθώ σε μια κατηγορία αποσπάσεων που δεν αφορά ούτε στις αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο, αλλά ούτε και στις απόσπασεις σε διοικητικό έργο.
    Πρόκειται για την ομάδα των εκπαιδευτικών που αποσπώνται κάθε ακαδημαϊκό έτος σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, κυρίως σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές, για την επίβλεψη των φοιτητών στις πρακτικές τους ασκήσεις, στα δημόσια σχολεία.
    Η παρουσία των εκπαιδευτικών αυτών στην οργάνωση και διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή δεν είναι δυνατό ο υπεύθυνος καθηγητής του σχετικού μαθήματος να έχει μια εποπτική εικόνα άπό την παρουσία λ.χ. 280 φοιτητών (αυτός ο αριθμός αφορά στο δικό μας Τμήμα – ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών) στα δημόσια νηπιαγωγεία. Για το λόγο αυτό μάλιστα στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος συγκεντρωθήκαμε όλοι οι υπεύθυνοι των πρακτικών ασκήσεων, από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, και συζητήσαμε για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται κάθε ακαδημαϊκό έτος, με το θέμα των αποσπάσεων. Τα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής υποβάλαμε στο ΥΠΕΠΘ, ζητώντας να τηρηθούν οι διαδικασίας για μια δίκαιη και εποικοδομητική αντιμετώποιση του προβλήματος, με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε Τμήματος.
    Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το έργο της επίβλεψης των πρακτικών ασκήσεων απαιτεί καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, με ιδιαίτερα προσόντα και πολυετή εμπειρία, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα από την παρουσία τους. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, ένα από τα βασικότερα προβλήματα του σχολείου και έιδικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας βρίσκεται στην αδυναμία σύνδεσης της Θεωρίας με την πράξη. Στην προσπάθεια αυτή οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν ένα ρόλο γέφυρας για τους φοιτητές, εφόσον συνδέουν την εμπειρία τους, από την πολυετή υπηρεσία σε σχολεία, με τη θεωρητική τους κατάρτιση που ενισχύεται από τη διαρκή ενημέρωσή τους από τους υπεύθυνους των πρακτικών ασκήσεων καθηγητές. Η παρουσία συνεπώς έμπειρων και καταρτισμένων εκπαιδευτικών καθίσταται αυτονόητη.
    Εφόσον περιλαμβάνεται στις προθέσεις του Υπουργείου να δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται με ΑΕΙ, θα πρέπει να υπάρχει κάθε χρόνο μια τμηματική ανανέωση του δυναμικού, όχι μεγαλύτερη του 20-25%. Η περίπτωση ανάκλησης όλων των παλαιών και αντικατάστασής τους με νέους θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στα Τμήματα και κυρίως στους φοιτητές, που έχουν αναμφίβολα ανάγκη από την υποστήριξη έμπειρων εκπαιδευτικών.
    Σε τελική ανάλυση, κ. Υπουργέ, η επιτυχής ή μη επιτυχής διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων στο Πανεπιστήμιο επηρεάζει άμεσα την προσπάθεια του Υπουργείου, να αναβαθμίσει την παρουσία των νέων εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη.
    Κατά την προσωπική μου άποψη, υπάρχουν δυο δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος στελέχωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με εκπαιδευτικούς, για μια συγκροτημένης και εποικοδομητική επίβλεψη των πρακτικών ασκήσεων:
    Να συνεχίσει το Υπουργείο να αποσπά τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών ή
    Να προβεί στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων ΕΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ, εν μέρει ή για το σύνολο των εκπαιδευτικών, που θα αναλάβουν το έργο που έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.

    Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η προσπάθεια του Πανεπιστημίου για την απόκτηση από τους φοιτητές εμπειριών μέσα στην τάξη και να μεταβληθεί η όλη προσπάθεια, κατά μια έννοια, σε ασκήσεις επί χάρτου.

    Με εκτίμηση

    Κώστας Χρυσαφίδης
    Καθηγητής
    Πανεπιστήμιο Αθηνών
    ΤΕΑΠΗ
    Πρόεδρος του Τμήματος

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 14:38 | Σοφία Βολουδάκη

    Θέμα: Παράταση πενταετίας για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό που είναι παντρεμένοι με ξένο υπήκοο μετά το 1996.

    Εδώ και χρόνια συνεχίζεται μια αδικία που μου φαίνεται απίθανο να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη του Υπουργείου.
    Το αίτημα της Ολμε αλλά και της Παγγερμανικής διατυπωμένο ως εξής »

    «6. Δικαίωμα παράτασης της απόσπασης πέραν της πενταετίας των ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο ή υπήκοο της χώρας απόσπασης ανεξαρτήτως της ημερομηνίας τέλεσης του γάμου (άρση του ημερολογιακού ορίου του Ν.2413/96) με τις τακτικές αποδοχές της Ελλάδας, προσαυξημένες τουλάχιστον μέχρι το ύψος του επιμισθίου.»

    Εννοείται χωρίς να υπάρχει η διεστραμμένη απαίτηση , όσοι έχουν παντρευτεί μετά το 1996 να πρέπει πρώτα να γυρίσουν για μια τριετία στην Ελλάδα και μετά να πάνε για μιάλλη πενταετία!)
    νομίζω είναι το ελάχιστο που απαιτεί η ευαισθησία απέναντι στο θεσμό του γάμου και της οικογένειας. Παρακολουθείτε κύριοι του Υπουργείου τις συζητήσεις μέσα από τον Ισοκράτη (Isokrates.gr) ή έστω τα όσα γράφτηκαν στην περυσινή διαβούλευση; Διαφορετικά, αν οι διαβουλεύσεις αυτές χρησιμεύουν μόνο ως επίφαση δημοκρατικότητας, λυπάμαι για την σοβαρότητα με την οποία εμείς τις αντιμετωπίζουμε

    Ελπίζοντας να διαψευστώ
    Σοφία Βολουδάκη ΠΕ02 Φιλόλογος , αποσπασμένη στα ΤΕΓ Αμβούργου (παντρεμένη από το 2001 με Γερμανό, πριν ακόμα πάρω απόσπαση, άρα μάλλον δεν πρόκειται για «λευκό γάμο»!)

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | Maria

    Διάβασα πολλές ανάλγητες απόψεις, αρκετές βεβιασμένες λύσεις και τον πόνο και την αγωνία πολλών.

    Όσον αφορά την αναλγησία, όπου και όταν την συνάντησα στην ζωή μου ήταν συνήθως αποτέλεσμα είτε αδιέξοδης ζωής που έχει χάσει την ανθρωπιά της, είτε εύκολης ζωής που δεν μπορεί να νιώσει, αφού δεν έχει βιώσει, τον πόνο του διπλανού. Οι ανάλγητες απόψεις είναι πάντα αντικοινωνικές και ανίκανες να δώσουν λύσεις. Απόψεις του τύπου> τέρμα στις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις/ να μένουν όλοι για χρόνια στις οργανικές τους για το «καλό» του σχολείου/ όποιος δεν θέλει την ζωή του νομάδα ας μην διάλεγε την δουλειά του εκπαιδευτικού και άλλα τέτοια, μόνο ως αφορισμοί ακούγονται και όχι ως γόνιμες προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.

    Από την άλλη οι βεβιασμένες λύσεις που προτάσσονται από το υπουργείο και υποστηρίζονται από κάποιους, τύπου> οι νεοδιόριστοι να μένουν τρία χρόνια στην οργανική τους (Ποιο το όφελος; Μόνο ως αντικίνητρο ακούγεται!)/ να μειωθούν οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις, χωρίς να μας λένε πως θα γίνει αυτό προς όφελος όλων, μόνο ως απολυταρχικές διαταγές μοιάζουν που μπορούν αντί να εξυγιάνουν έναν πολύπαθο χώρο, να τον δυναμιτίσουν για μια ακόμα φορά.

    Μην μας δίνεται πολλά, δώστε μας ελπίδα με ξεκάθαρο, ρεαλιστικό πλάνο ότι μπορούμε να κατορθώσουμε «όλοι» λίγα και συγκεκριμένα!!!

    Προσωπικά βαρέθηκα ν’ αλλάζουν όλα τα εκπαιδευτικά πλάνα τον καιρό που μόλις ολοκληρώνω ένα αγώνα…και ανατρέποντας τις επιτυχίες μου να με βάζουν πάλι στην ουρά ενός νέου. Έτσι πάει η επετηρίδα, την έχασα για λίγο>μικρό το κακό «για μένα» ήμουν σχεδόν στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Μετά αγωνίστηκα για να πάρω υποτροφία και να εξειδικευτώ σε μεταπτυχιακό του εξωτερικού, στον τομέα που με ενδιέφερε, μιας και δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο τότε στην Ελλάδα. Μόλις γύρισα με το πτυχίο μου πίσω, βρήκα νεοιδρυμένα τμήματα μεταπτυχιακών και τους συμφοιτητές μου που είχαν πιο «ελληνικές» ταχύτητες να φοιτούν σε αυτά…Πάει και αυτό! Έπειτα δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα και αποφάσισα παράλληλα να δώσω και στον ΑΣΕΠ. Πέρασα και με κάλεσαν στην Βόρεια Ελλάδα, είμαι από την νότια Πελοπόννησο, μόλις είχα γίνει αποδεκτή για διδακτορικό σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κυρίως μετά από χρόνια είχα βρει έναν άνθρωπο για να ξεκινήσω οικογένεια μαζί του. Έτσι δεν αποδέχτηκα τον διορισμό, έμεινα όπως τα 2/3 της Ελλάδας στον μεσοσταθμό της Αθήνας και άρχισα να δουλεύω στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφού έμεινα έγκυος αποφασίσαμε με τον άντρα μου ότι καλό θα ήταν να φύγουμε από την Αθήνα και να πάμε πίσω στο τόπο καταγωγής μας, εκεί όπου έχουμε τα σπίτια μας και τους γονείς μας. Σκεφτήκαμε, γιατί να παίρνεις δάνεια για αγορά κατοικίας στην Αθήνα και να πληρώνεις εφορία για την περιουσία σου στην επαρχία! Για άλλη μια φορά πέρασα στον ΑΣΕΠ και για άλλη μια φορά με διόρισαν μακριά από τον τόπο μου, στην Δυτική Ελλάδα, όπου τοποθετήθηκα σε πόλη που δίνει δυο μόρια την χρονιά. Τα έξι χρόνια προϋπηρεσίας μου στην ιδιωτική εκπαίδευση και η πολύ καλή σειρά επιτυχίας μου δεν στάθηκαν ικανά να με στείλουν κοντύτερα στον τόπο καταγωγής μου. Αυτό το περίμενα. Αυτό όμως που δεν περίμενα, είναι ότι οι πιθανότητες με τα νέα, νεφελώδη μέτρα να πάρω μετάθεση ή απόσπαση μπορεί να μειωθούν ή και να μηδενιστούν… Ποια οικονομία, ποιος οικογενειακός προγραμματισμός, ποια πίστη και ποιο πάθος ;(

    Αν θέλουμε να εξυγιάνουμε την παιδεία, πρέπει όλα να είναι διαφανή, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα και ως προς τους χρόνους και ως προς τον τρόπο.
    Οι δικές μου φτωχές προτάσεις είναι >
    -να τοποθετείται ο εκπαιδευτικός, όχι τυχαία, αλλά βάσει, πρώτης επιλογής, οικογενειακής κατάστασης, μορίων, προσόντων. Δεν είμαστε αριθμοί, αλλά μονάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αν μας αντιμετωπίσετε με ποιοτικό τρόπο, βάζετε το πρώτο λιθαράκι για μια ποιοτική παιδεία.
    -τα μόρια να μετράνε βάσει της δυσκολίας πρόσβασης στο σχολείο και της απόστασης από τον τόπο συμφερόντων του υποψηφίου.

    -τα μόρια να μένουν στην οργανική, και ο καθένας να παίρνει τα μόρια του σχολείου ή της υπηρεσίας που υπηρετεί ως αποσπασμένος.

    -να παίρνουν επιπλέον μόρια, εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν ιδιαίτερο έργο με τους μαθητές τους. Δώστε κίνητρα!

    -να ανοίξουν οργανικές θέσεις σε ειδικότητες που ταλαιπωρούνται και έχουν προσόντα. Μειώστε ώρες από ειδικότητες που ψάχνετε να τους διορίσετε με το που βγάζουν το πτυχίο. Έτσι έχετε δημιουργήσει εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων. Δεν μπορούν όλοι να διδάξουν τα πάντα. Εξειδίκευση και στην πρωτοβάθμια!

    -ο νεοδιόριστος στις μέρες μας δεν είναι συνήθως, νέος εργαζόμενος, ταλαιπωρείστε τον σε μακρινούς τόπους και εκπαιδεύστε τον/ δοκιμάστε τον «ανάλογα» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

    -με τοποθετήσεις ή μεταθέσεις -σε εύλογο χρονικό διάστημα- στους τόπους συμφερόντων των εκπαιδευτικών εξοικονομείται χρήμα και ενέργεια για ποιοτική δράση. Ας μην χάσουμε κι άλλα από τα παραγωγικά μας χρόνια!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 14:32 | Κώστας Χρυσαφίδης

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών θα ήθελα να αναφερθώ σε μια κατηγορία αποσπάσεων που δεν αφορά ούτε αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο, αλλά ούτε και απόσπασεις σε διοικητικό έργο.
    Πρόκειται για την ομάδα των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, κυρίως σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές, για την επίβλεψη των φοιτητών στις πρακτικές τους ασκήσεις.
    Η παρουσία των εκπαιδευτικών στη διοργάνωση των πρακτικών ασκήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή δεν είναι δυνατό ο υπέυθυνος καθηγητής του μαθήματος να έχει εποπτικά εικόνα άπό την παρουσία 280 φοιτητών στα δημόσια νηπιαγωγεία. Για το λόγο αυτό μάλιστα το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος συγκεντρωθήκαμε όλοι οι υπέυθυνοι των πρακτικών ασκήσεων, από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρα και απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΠΘ, ζητώντας να τηρηθούν οι διαδικασίας μιας δίκαιης απόσπασης εκπαιδευτικών με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε Τμήματος.
    Ταυτόχρονα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το έργο της επίβλεψης των πρακτικών ασκήσεων απαιτεί καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, με ιδιαίτερα προσόντα και πολυετή εμπειρία, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα από την παρουσία τους.
    Εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί να δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται με ΑΕΙ, θα πρέπει να υπάεχει μια τμηματική ανανέωση του δυναμικού. Ανάκληση όλων των παλαιών και αντικατάστασή τους με νέους θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στα Τμήματα και κυρίως στους φοιτητές, που έχουν αναμφίβολα ανάγκη στην προσπάθεια σύζευξης της θεωρίας με την πράξη.
    Σε τελική ανάλυση, κ. Υπουργέ, η επιτυχής όχι επιτυχής διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων έχει άμεση συνέπεια για την προσπάθεια του Υπουργίου, να αναβαθμίσει την παρουσία των εκπαιδευτικών στην τάξη.
    Υπάρχουν δυο προτάσεις:
    Η να αποσπάσει το Υπουργείο ικανό αριθμό εκπαιδευτικών για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών ή
    Να προβεί στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων ΕΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ που θα αναλάβουν το έργο των αποσπασμένων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος

    Δουνέικα 2-12-2009

    Είμαι γονέας με τέσσερα παιδιά που το μικρότερο αναγκάστηκα να το πάρω από το Σχολείο του χωριού, Δουνεΐκων Αμαλιάδας Ηλείας, καθώς κάθε χρόνο έρχονταν νέοι δάσκαλοι που την επόμενη χρονιά έφευγαν.
    Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει το σύστημα διορισμού δασκάλων που είναι για ένα χρόνο σε απομακρυσμένη περιοχή από την κατοικία τους.
    Αυτό το σύστημα είναι καταστρεπτικό για τα παιδιά. Κάθε χρόνο έχουν άλλο δάσκα-λο. Αναγκάζονται και φεύγουν από το χωριό και να πηγαίνουν στην πόλη, όπου οι δάσκαλοι είναι οι ίδιοι. Τα χωριά ερημώνουν, Οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι ώσπου να μπουν στο πνεύμα του σχολείου, στην ψυχολογία του παιδιού, να συνηθίσουν να δι-δάσκουν και την νοοτροπία και συνήθειες των παιδιών, περνάει η 1η χρονιά φεύγουν, ενώ τα παιδιά μένουν με ελλιπείς γνώσεις. Το σύστημα αυτό είναι καταστροφικό για τα παιδιά, καθώς μένουν αμόρφωτα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία και προσαρμογή των δασκάλων που έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διδασκα-λίας στο ξεκίνημά τους, αλλά και προσαρμογής σε μακρινούς τόπους.
    Γι’ αυτό επιβάλλεται να αλλάξει το σύστημα και να είναι οι διορισμοί με δασκάλους από τον τόπο, που κατοικούν σε αυτόν, εκεί δηλαδή που θέλουν, ώστε να μην χρειά-ζεται μετάθεση, μετάταξη κλπ. σε χρόνο μικρότερο των 6 ετών.
    Έτσι θα δοθεί μεγάλη ώθηση στη μόρφωση των παιδιών του μικρού χωριού και στο μη κλείσιμο των σχολείων αυτών.

    Μετά τιμής,

    Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος
    Επιχειρηματίας

    Πρώην Πρόεδρος Συλλόγων Γονέων του 1ου, του 2ου Λυκείου Πύργου

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | Κωνσταντίνα Δ.

    1. Εάν οι εκπαιδευτικοί έπαιρναν μετάθεση 1 με 2 χρόνια μετά το διορισμό τους στον τόπο κατοικίας τους, θα ήταν «μάχιμοι» σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού, θα ήταν δηλαδή στο φυσικό τους χώρο, μέσα στην τάξη και θα ασκούσαν το λειτούργημά τους, το οποίο τους έχει εμπιστευθεί το κράτος και οι πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση η απόσπαση σαν τακτική θα αυτοκαταργείτο, θα ήταν περιττή.

    2. Όταν όμως ένας εκπαιδευτικός χρειάζεται 100 μόρια για να επιστρέψει π.χ. στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη (σημειωτέον εκεί κατοικεί καλώς ή κακώς πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας αυτής), αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να περάσει 10 με 15 χρόνια στην γύρα ανά την Ελλάδα, ελπίζοντας σε μια απόσπαση κοντά στην οικογένειά του, αντιμετωπίζοντας δυσεπίλυτα οικονομικά, οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα.

    3. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην Κ.Υ. του Υπουργείου και στις Δευτεροβάθμιες/ Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις ανά την Ελλάδα καλύπτουν κενά διοικητικών και εξυπηρετούν χιλιάδες συνάδελφους εκπαιδευτικούς και προσφέρουν σημαντικό έργο, εργαζόμενοι επιπλέον κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού. Ας λαμβάνουν τουλάχιστον 3 μόρια.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | Καίτη Γαρυφάλλοθ

    Τα σχόλια είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που δεν αναφέρθηκε και αφορά τις μεταθέσεις στα μουσικά σχολεία. Τα τελευταία χρόνια οι μεταθέσεις αυτές είναι εντελώς ρουσφετολογικές και αποτελούν παράθυρο καταστρατήγησης των μορίων μετάθεσης. Τα ειδικά κριτήρια που κάποτε ίσχυαν έπαψαν να ισχύουν από το 2005.Οι μεταθέσεις όμως αυτές εξακολουθούν να γίνονται ξεχωριστά. Το θέμα πρέπει κάποια στιγμή πρέπεινα σας απασχολήσει.
    Ενα άλλο θέμα που δημιουργεί δυσλειτουργίες στα σχολεία είναι οι τρίμηνες άδειες που δόθηκαν σαν κοινωνική παροχή σε τρίτεκνους και πολύτεκνους συναδέλφους. Εχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά κενά για τρεις μήνες στην αρχή της χρονιάς ενώ στη συνέχεια δημιουργούνατ πλεονάσματα. Η αναστάτωση στα σχολεία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν με τη λήξη των αδειών, σύμφωνα με περσινή εγκύκλιο, οι αδειούχοι πρέπει να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξουν οι μαθητές καθηγητή λίγο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | καχύποπτος

    Η ακαμψία των οργανικών θέσεων (πέρα από τον τρόπο με τον οποίο τα κομματικά Π.Υ.Σ.Δ.Ε. τις ελευθερώνουν) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εγκλωβισμούς εκπαιδευτικών. Και πιο συγκεκριμένα μπορεί για πολλά χρόνια να εγκλωβιστεί κάποιος π.χ. σε Γυμνάσιο, αφού οι «περιζήτητες» θέσεις σε Λύκειο είναι «πιασμένες». Το ίδιο μπορεί να ισχύει και ανάποδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από κάποια χρόνια παραμονής στη μία βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί ίσως να μην είναι πια ικανοί να διδάξουν στην άλλη, αλλά και το σημαντικότερο έχουν χάσει την επαφή με το γνωστικό αντικείμενο της άλλης βαθμίδας. Η συνέχεια δηλαδή της εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και Λύκειο, υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο θεωρητικά.

    Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε σοβαρά για τους εκπαιδευτικούς και την υποχρεωτική εναλλαγή μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου;

    Πιστεύω ότι αυτό θα μας βελτίωνε και στο παιδαγωγικό αλλά και στο γνωστικό μέρος.
    Η καθήλωση και η ρουτίνα έτσι κι αλλιώς είναι σίγουρο ότι σκοτώνει τη δημιουργικότητα τη φαντασία και την όρεξη για δουλειά.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | Maria

    Ειμαι νεοδιοριστη εκπαιδευτικός παντρεμενη,με ενα παιδί 3 ετων και ενώ ήλπιζα να συνυπηρετήσω με τον συζυγο μου που ειναι στρατιωτικος ,τωρα βλεπω πως δεν θα εχω αυτο το δικαιωμα για τη δοκιμαστικη 2ετη περιοδο. Οι αποσπασεις πρεπει να εξεταζονται κατα περιπτωση, επειδη καποιοι εκμεταλλευτηκαν το θεσμο των αποσπασεων πρεπει να «τιμωρηθουμε » ολοι;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 09:53 | T.G.

    Φτιάξτε σχολεία.
    Όμορφα , λειτουργικά , με βιβλιοθήκες ,υπολογιστές ,γυμναστήρια , ιατρεία…
    Όχι μόνο στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις.
    Παντού. Όπου υπάρχουν οικογένειες.
    Σχολεία που να χαίρεσαι να μπαίνεις μέσα και να μην θες να φύγεις.

    Στελεχώστε τα με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.
    Μείγμα έμπειρων αλλά και νέων ανθρώπων.
    Δώστε τους ένα αξιοπρεπή μισθό ώστε να μπορούν συντηρούν την οικογένεια τους για να συγκεντρωθούν στην δουλειά τους.

    Δεν θα αρνηθούν να δουλέψουν έως αργά το απόγευμα.
    Ούτε κανενός είδους αξιολόγηση.
    Γιατί είναι μια δουλειά που έχει να κάνει με ότι πιο αγνό και αθώο.
    Παιδικές ψυχές.Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δώσει πολλά στα παιδιά ,αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει και παίρνει από την ζωντάνια τους και τον ενθουσιασμό τους.Ανανεώνεται.

    Οι ίδιοι οι μαθητές θα κάνουν το σχολείο δεύτερο σπίτι τους.
    Τα παιδιά δεν θα φεύγουν ,αλλά θα έρχονται σε αυτό.

    Αυτό από μόνο του θα λύσει πολλά προβλήματα και όχι μόνο εκπαιδευτικού χαρακτήρα.Αρκεί να θέλουμε.

    Θέλουμε;

    Υ.Γ. Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών είναι πραγματικά,πολλά και δυσεπίλυτα. Παρουσιάζονται επαρκώς από συναδέλφους.
    Η διαβούλευση δεν ξέρω αν έχει νόημα. Για τα μάτια του κόσμου γίνεται.

    ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ,ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.