Β. Τι θα προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και τις επιταγές

1) Γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

2) Μειώνεται κατά 1 έτος ο χρόνος τήρησης των δυσμενών δεδομένων για οφειλές που έχουν πλέον εξοφληθεί. Συγκεκριμένα:
Μειώνεται από 3 σε 2 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις  σφραγισμένες επιταγές, τις απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και τα γραμμάτια εις διαταγή, καθώς και τις καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων
Μειώνεται από 4 σε 3 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις διαταγές πληρωμής
Μειώνεται από 5 σε 4 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή  του ν.δ. της 17.7./13.8.1923, τις περιλήψεις εκθέσεων κατάσχεσης, τα προγράμματα πλειστηριασμών και τις διοικητικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

3) Επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών ( αντί των 8 ημερών που ισχύει σήμερα) από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και οι καταχωρημένες διαγράφονται.

4) Αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο δεν θα εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή οικονομικά δεδομένα για οφειλές που έχουν εξοφληθεί.

5) Αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο δεν θα εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή οικονομικά δεδομένα για οφειλές, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί. 

6) Δεν επιτρέπεται η διατήρηση των δυσμενών δεδομένων ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν εξοφληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Κατά την ακολουθούμενη σήμερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρακτική τα δεδομένα αυτά διατηρούνται για δέκα πέντε έτη.

7) Τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή αρχεία, όταν εξοφλούνται οι οφειλές, υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη.

8 ) Δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση  της οφειλής και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα. 

9) Κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό, είναι εγγυημένη από φερέγγυο, κατά την αξιολόγηση της τράπεζας, τρίτο πρόσωπο μέχρι του ύψους αυτού.

Για τις περιπτώσεις (1), (2) και (3) ανωτέρω, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το μέτρο ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας, απαιτείται να συνδυαστεί με τροποποίηση της με αριθμό 234/23/11.12.2006 απόφασης της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να μην βρίσκει εφαρμογή το μέτρο της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών για τα ως άνω προβλεπόμενα διαστήματα.

H τήρηση των παραπάνω ρυθμίσεων θα διασφαλίζεται με την πρόβλεψη αυστηρών διοικητικών κυρώσεων.

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 21:37 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Ενα παράδειγμα του τειραισία.!!!!!!!!!!!!

    Γραμμάτειο λήξης 15-1-2009 1825 ευρώ.
    1.Μετά από συνεννόηση δικαιούχου και οφειλέτη γίνεται αντικατάσταση με επιταγή της συναλλαγματικής η οποία βρισκόταν στην τράπεζα.
    2.Από αμέλεια του δικαιούχου ο οποίος είχε πρόβλημα υγείας εκείνη την περίοδο,το γραμμάτειο δεν παρελήφθη από την τράπεζα.
    3.Τον Μάρτιο σε άγνοια μας το γραμμάτειο αναγγέλθηκε στον τειρεσία
    4.Το γεγονός έγινε γνωστό στον οφειλέτη τον Μάιο όταν από αλλη τράπεζα του βρέθηκε το δυσμενές.
    5.Την ίδια μέρα παρελήφθη το γραμμάτειο από την τράπεζα, με απλό τηλεφώνημα του κομιστή ,από τον οφειλέτη.
    6.Ακολουθεί Υπεύθυνη Δήλωση για μη οφειλή και από παραδρομή έμεινε στην τράπεζα το γραμμάτειο.
    7.Εγινε ενημέρωση στοιχείων στον τειρεσία υπάρχει η ένδειξη Εξοφλήθη αλλά δεν διαγράφεται κανένα από τα στοιχεία που υπήρχαν λόγω του τελευταίου.Το προηγούμενο δυσμενές είναι του 2005,και όλα τα υπόλοιπα πριν το 1999.
    8.Καλό να υπάρχει η κατοχύρωση του πιστωτικού ιδρύματος καλό να υπάρχει αξιοπιστία στην αγορά ,όμως όταν κρατικά μονοπώλεια Ο.Α.-ΟΤΕ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΙΔΎΜΑΤΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ στενάζουν όταν διεθνης κολοσσοί αληλοαπορροφούνται ο βιοπαλεστής πως να σταθεί?
    Τα μέτρα που προτείνονται θα δόσουν ανάσα!!Αυτά να τα δούμε σαν ανάσα ζωής και όχι σαν χείμερα.
    Θέλω να τα δώ έτσι όμως και πολύ σύντομα.Αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη εφαρμογής θα ήθελα να γίνει γνωστο.
    μετα τιμής Στέφανος

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 20:45 | ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    «Αναμφισβήτητα, πρέπει οι τράπεζα η οποία εκδίδει το βιβλιάριο των επιταγών και είναι υπεύθυνη γι’αυτήν την πράξη, να αναλαμβάνει και το κόστος πληρωμής των επιταγών. Αν δεν πληρωθούν, να αναλαμβάνουν αυτές το κόστος διεκδίκησης της πληρωμής.
    Πιθανό πλαφόν στο ποσό των επιταγών, ή στους χρόνους λήξης τους είναι πολύ καλύτερη πρακτική από τη σημερινή ανεξέλεγκτη έκδοση χαρτιών χωρίς αντίκρυσμα.
    Πάνος Μαυρίδης,
    Πολιτικός Μηχανικός.»
    ————————————————————————
    Πιστέυω και εγώ οτι αυτη είναι η λύση.
    Πατούνας Γιώργος,
    Πολιτικός Μηχανικός.

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 15:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .
    ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ, ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ Η ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΠΛΑΦΟΝ)ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΟΥΝΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ . ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ( ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΕΣ ), ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΠΙΣΘΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΜΜΟΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΑΤΟΜΙΚΑ .ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ , ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ . ΕΤΣΙ , ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥΣ ,ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ , ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ , ΑΠΟΛΥΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΦΗΝΕΙ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ , ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ .
    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΤΙΚΟΣ Η ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΖΗΜΙΕΣ( ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ) , ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ .
    ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ????????

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ , ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ , ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Η ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ .ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ . ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΡΙΟ , ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΤΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ(ΕΦΙΚΤΟ) ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (???)

    ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΗΔΙΟΙ
    ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ Η ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ Η ΒΑΡΙΑ ΑΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ( ΦΠΑ – ΦΟΡΟΙ – ΙΚΑ ΚΤΛ.). ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ (ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ), ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ( ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΠΕΘΑΝΑΝ).
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ .
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 14:00 | ΜΙχαηλ Βακονδιος

    θεωρω οτι οι μεταχρονολογημενες επιταγες ειναι απαραιτητο να εκλειψουν εντελως.
    ειναι προτιμοτερο να εμφανιζονται τα τιμολογια στην τραπεζα, και να εξοφλουνται αμεσα.
    Αν καθε τιμολογιο πρεπει να εξοφλειται μονο απο την τραπεζα με την προσκομηση του, τοτε :
    – αφενος θα επελθει ορθολογισμος της αγορας ,
    – αφετερου δε θα υπαρξουν επιτελους ευεργετικα αποτελεσματα στην καταπολεμηση της φοροδιαφυγης.

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 13:30 | ΤΣΙΡΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ.

    Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΕΔΙΔΑΝ Η ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΠΛΟΚ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗΣ.ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΗΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ Μ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.

    ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΣΤΗΡΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

    ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΑΥΤΗΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ .

    ΜΗΝ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΩΣ ΚΑΘΑΡΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΡΙΞΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΦΕΣΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΤΗΡΩΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 13:46 | Γιώργος Γ.

    Πρέπει επίσης να κάνετε κάτι για τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ή άλλαξαν δραστηριότητα μετά από την 1-1-2008 ,γιατί αυτές είναι που έχουν μεγάλο πρόβλημα σαν νέες επιχειρήσεις που είναι ,και που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους μέσα στην κρίση.Οι Τράπεζες δεν τις χρηματοδοτούν ,το ΤΕΜΠΕ δεν τις βοηθά ,οι τζίροι είναι χαμηλοί και οι πιο πολλές παλεύουν με νύχια και δόντια να κρατηθούν…κάντε κάτι γρήγορα και για αυτές διαφορετικά δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα με ότι συνέπειες θα υπάρχουν…..

  • Οι επιχειρήσεις πάσχουν από συνεργάσιμες τράπεζες και δημόσια αρωγή.
    Κάντε μιά άμεση πολιτική παρέμβαση για τις οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και δώστε χρόνο να ανασάνουμε.
    Άν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε βιβλία πώς θα δουλέψουμε? Άν δεν μας χορηγούν μπλόκ επιταγών πώς θα δουλέψουμε?Άν δεν δουλέψουμε πώς θα καταβάλουμε εισφορές και ΦΠΑ?
    Ποιός επιχειρηματίας θα καταβάλλει εισφορές και θα αφήσει τα παιδιά του νηστικά?
    Η παρέμβαση πρέπει να γίνει τώρα και άμεσα.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΑΣΕ.
    Προτείνουμε:
    πενταετή δανειοδότηση στις Μ/Μ επιχειρήσεις για εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών από δημόσια τράπεζα (έστω και με εξασφαλίσεις άν υπάρχουν) ή έστω ,γενναία ρύθμιση αποπληρωμής με ετήσια περίοδο χάριτος και απαλαγμένη από την απαγόρευση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.

    ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για τη ενίσχυση των επιχειρήσεων΄ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ , γιατί αλλιώς δεν θα ενισχυθεί κανείς , με το ήμισυ του κύκλου εργασιών τους , με χαμηλό επιτόκιο και με περίοδο χάριτος ενός έτους.

    επέκταση επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας , με επιδότηση εισφορών και πιστοποίηση μάθησης του εργαζόμενου , στον ιδιωτικό τομέα.

    παρέμβαση στις τράπεζες για περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα , με κατάργηση του λευκού Τειρεσία για τους επιχειρηματίες ή τους νόμιμους εκπρόσωπους εταιρειών.-δεν είναι δυνατόν να χρωστάμε δυό δόσεις στο, στεγαστικό μας δάνειο και να μας πετάνε έξω τις χρηματοδοτήσεις ή να μας επιστρέφουν τις επιταγές-.

    συγκρότηση δημόσιου φορέα για την εφαρμογή των παραπάνω.(δεν είναι κακό οι τράπεζες να νιώσουν οτι υπάρχει κράτος , λίγο πίεση κάνει καλό)

    ευχαριστώ για τον χώρο

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 11:36 | Χρήστος Κ.

    Πιστεύω ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι μία κατ ανάγκην λύση – συνθήκη που οι ίδιες οι τράπεζες δημιούργησαν. Θεωρώ ότι η παράταση αναγγελίας της απλήρωτης επιταγής δεν θα βελτιώσει την ρευστότητα δεδομένου ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην αγορά. Οι Τράπεζες θα χρεώνουν με μεγαλύτερο κόστος (τόκοι – έξοδα επανακατάθεσης) τους κομιστές ενώ πρακτικά οι εκδότες αποκτούν ένα μήνα παράτασης χωρίς καμία ευθύνη. Επίσης εκτιμώ ότι ο θεσμός του λευκού Τειρεσία δεν βοηθά τις συναλλαγές από τη στιγμή που κάποιος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του δεν οφείλει να γνωστοποιεί ποιές είναι αυτές στους υπόλοιπους. Αναφορικά με αυτό, όλες οι Τράπεζες από την στιγμή που κάποιος δεν συναινεί με την εμφάνιση των προσωπικών στοιχείων του εξ αρχής απορρίπτεται το αίτημά του (δηλαδή κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας). Το θέμα δεν είναι να παίξουμε κρυφτό αλλά να δοθούν λύσεις. Προτείνω:
    α)Να εγγυηθεί το κράτος την έγκαιρη πληρωμή των οφειλών του στους προμηθευτές του και με τις εγγυήσεις αυτές να δανειοδοττηθούν οι δεύτεροι με ευνοϊκά επιτόκια.
    β)Να αλλάξει η πολιτική των τραπεζών με τις κλειστές στρόφιγγες την δυσπιστία μεταξύ τους ο καταναλωτής δεν ευθύνεται σε τίποτα για αυτό δεν νοείται σε αγορά που πεθαίνει να εμφανίζονται κέρδη εκατομυρίων ευρώ στο 9μηνο μέρος των οποίων είναι από τα τραγικά επιτόκια καρτών και δανείων (καμία σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
    γ)Να δωθούν κίνητρα για ανάπτυξη και μείωση της ανεργείας με επιδοτήσεις, μακροχρόνια δάνεια σε επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν με έλεγχο της πορείας της επένδυσης αλλιώς θα τρώμε τις σάρκες μας και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο.
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Τί άλλαξε από πέρυσι σε μια χώρα που οι βασικοί παραγωγικοί χώροι είναι ο τουρισμος και η ναυτιλία (και οι οποίοι δεν είχαν στη χρονιά που πέρασε τόση πτώση) βάση των στοιχείων που διαβάζουμε στον τύπο ενώ η πτώση τζίρου στην αγορά αγγίζει το 35% Μήπως αυτοί που διαχειρίζονται το χρήμα με την ευκαιρία των νέων δεδομένων (εξωτερική κρίση) αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο μεταξύ τους και όποιον πάρει η μπάλλα; Γιατί πρέπει να βάζει τους όρους στο παιχνίδι μόνο ο ένας παίκτης; Τελικά οι τράπεζες αποσκοπούν να αυξήσουν την ακίνητη περιουσία τους και τα πάγιά τους με την εγγραφή προσημειώσεων ή επιθυμούν ομαλοποίηση της αγοράς; Ας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν.

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 10:37 | Νίκος

    Συμπληρωματικά με όλους τους συνανθρώπους μου θα ήθελα να αναφέρω τα εξείς.

    1ον Να μήν αναγράφονται στον Τειρεσία οι οπισθογράφοι μιας επιταγής ακόμη και εάν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής γι αυτή την επιταγή. Ο κάθε επιχειρηματίας που έλαβε μια επιταγή και δεν την πληρώθηκε κιόλας είναι άδικο να μπαίνει και στον Τειρεσία έστω και με την ένδειξη οπιστογράφος.

    2ον Το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει ανώτατο χρονικό διάστημα για να τελεσιδικήσει μία αντιδικία για μη πληρωμή επιταγής στα δικαστήρια τα οκτώ έτη απο τη σφράγισή της και για κάρτες – δάνεια & διαταγές πληρωμής τέτοιου είδους τα πέντε έτη από την ημερομηνία οφειλής τους. Μετά από αυτό το διάστημα η οφειλή έτσι και αλλιώς παραγράφεται και δεν μπορεί να απαιτηθεί από κανέναν και με κανένα τρόπο. Θά πρέπει λοιπόν αφού το ίδιο το κράτος δεν είναι σε θέση να εκδόσει μια τελεσίδικη απόφαση μέσα σε οκτώ χρόνια να σβήνει τα δισμενή στοιχεία απο τον Τειρεσία με την πάροδο των αντίστοιχων διατημάτων έστω και εάν αυτά δεν έχουν εξοφληθεί.

    3ον Να διαγράφεται από τον Τειρεσία η κάθε οφειλή ξεχωριστά και όχι να περιμένει κάποιος πέντε χρόνια από την τελευταία του οφειλή.

    4ον Να μπορεί μία επιχείρηση να μπεί στα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ-ΤΕΜΠΕ κλπ) ανεξάρτητα από το εάν είναι γραμμένη στον Τειρεσία εφόσων η ισολογισμοί της το επιτρέπουν και δεν χρειάζεται τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη του 25% της συμμετοχής.

    5ον Να μπορεί κάποιος επιχειρηματίας μέσω κρατικής και μόνο τράπεζας και για μία μόνο φορά στην επιχειρηματική του καριέρα να παίρνει δάνειο έως 60 μήνες χαμηλότοκο στο 50% του τζίρου του για κάλυψη υποχρεώσεων πρός το δημόσιο και προς τον Τειρεσία. Τα χρήματα να πηγαίνουν απευθείας στους δικαιούχους.

    6ον Να μη μπορεί να κοπεί καμία επιταγή πάνω από 90 ημέρες.

    7ον Για το λόγο ότι με το χάος που επικρατεί γενικότερα στην αγορά δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το πότε και από που θα μπει στον Τειρεσία πιστεύω ότι όλοι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία.
    Εξάλλου πλέον η αγορά ξεσκαρτάρεται από μόνη της σιγά σιγά.

    Ευχαριστώ

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 09:34 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.
    ΤΩΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ. ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ?
    ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗΝ Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ??
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.
    ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΗ 68 ΕΥΡΩ (ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ)ΕΚΑΝΑΝ 24 ΚΛΙΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΩΦΕΙΛΕΤΗ…
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ…ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ???? ΔΥΣΚΟΛΟ

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 01:36 | Αθανάσιος Σαμαράς

    Οι μεταχρονολογιμένες επιταγές αποτελούν πραγματικό πρόβλημα που προέκυψε από τους όρους δανεισμού που επιβάλουν οι τράπεζες.
    Το πρόβλημα γιγαντώθηκε από την μεταβίβαση (οπισθογράφηση) καθώς και από συστήματα τύπου ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ που με την πρόφαση της Διατραπεζικής πληροφόρησης λειτουργούν απλά σα μοχλός πίεσης προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες είτε σαν θηλιά στραγγαλισμού.
    Σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν τίθεται θέμα μεταχρονολόγησης, δοκιμάστε να εξηγήσετε τον όρο «μεταχρονολογημένη επιταγή» σε οποιοδήποτε λογιστή της Αγγλίας ή των ΗΠΑ, αντίθετα εδώ έχουμε και επίσημα λογαριασμό του Ενιαίου Γενικού Λογιστικού Σχεδίου.
    Η ανυπαρξία καταναλωτικής / επιχειρηματικής πίστης από την μεριά των Τραπεζών, του Κράτους αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων οδηγεί σε αυτό το κυκεώνα. Ουσιαστικά οι τράπεζες παρέχουν επιταγές (χαρτιά) που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις σα κεφάλαιο κίνησης (το Κράτος δε παρέχει την δυνατότητα στο πολίτη να εξοφλήσει οφειλές ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ αλλά έντοκα) με μελλοντική αξία. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις που δέχονται τις επιταγές είτε τις μεταβιβάζουν σε άλλες επιχειρήσεις (οπότε στην πραγματικότητα δημιουργείται τρύπα 2 φορές μεγαλύτερη από την αρχική στην οικονομία σε περίπτωση που δεν εξοφληθή η επιταγή) είτε την καταθέτουν στο περίφημο «Πλαφόν» που είναι ειδικός λογαριασμός δανείου με εγγύηση τις μεταχρονολογιμένες επιταγές και τόκους περίπου καταναλωτικού δανείου. Άρα η τράπεζες πρακτικά έχουν «τυπώσει» χρήμα(?). Και το χειρότερο είναι ότι έχουν συνηθήσει την αγορά σε αυτό το τρόπο λειτουργίας.
    Πρόταση: Θέσπιση μεταβατικού δανείου διάρκειας τουλάχιστον 5 ετίας (ανάλογα με το ποσό του τρέχοντος πλαφόν) με εγγύηση μετοχές των εταιρειών ή άλλα χρεόγραφα, με στόχο την εξάλιψη του Πλαφόν και σταδιακή εξάλιψη των μεταχρονολογημένων επιταγών (από τον αριθμό της επιταγής μπορεί να γίνει αναγνώρηση της ημερομηνίας που δόθηκε το μπλόκ και αν έχουν εμφανισθεί άλλες επιταγές με μεγαλύτερο αύξοντα αριθμό για εξόφληση).
    Οι τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκιά τους με βάση χρηματοοικονομικές μελέτες βιοσιμότητας των επιχειρήσεων (στα μεγάλα ποσά) ή με εγγύηση από το ΤΕΜΠΕ για μικρά ποσά (το κατώτερο ύψος πρέπει να είναι καθορισμένο με νόμο).
    Η διασφάλιση της νομιμότητας των τραπεζών είναι ένα ακόμα ζήτημα με δεδομένο ότι παρά τις όποιες δικαστικές αποφάσεις περί αθέμιτων πρακτικών και εξαπάτησης του καταναλωτή, οι όροι σύναψης δανείων και πιστωτικών καρτών δεν έχουν αλλάξει. Κάτι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση επίσεις, αφού το χρηματοπιστοτικό σύστημα βασίζεται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) στις Τράπεζες.
    Για τις νέες επιχειρήσεις ειδικά τις εξαγωγικές (σε αυτές περιλάβετε παρακαλώ και τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογίας που αν και έχουν μικρές σχετικά ανάγκες, δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια) θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και να μπορούν να δανείζονται με σύστημα ανάλογο του «Factoring» με την «υποθήκευση» των αποδεδειγμένα επιβεβαιωμένων παραγγελιών τους. Αυτή η προσέγγυση πιστεύω ότι θα έδινε στην οικονομία μας νέα δυναμική.

  • 23 Νοεμβρίου 2009, 00:32 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Δεν νοείται να παραμένουν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές που έχουν εξοφληθεί. Να σβύνονται αμέσως.Δεν είναι σωστό να καταδικάζεται ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή βρέθηκε σε προσωρινή αδυναμία πληρωμής. Ο σκοπός είναι να ενισχύσουμε τον επιχειρηματία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε τις δομές παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας.
    Να δοθεί μάχη για την κατάργηση της μεταχρονολογημένης επιταγής που έχει καταστεί μάστιγα για τις επιχειρήσεις.
    Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα χρηματοδότησης επί της βάσει προσκομιζομένων τιμολογίων πωλήσεων προς τις τράπεζες.
    Ετσι λοιπόν οι επεχειρήσεις να χρηματοδοτούνται με κεφάλαιο κίνησης για αυτόν τον ετεροχρονισμό πληρωμών εισπράξεων.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 22:44 | GEORGE CHARITAKIS

    ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ,ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΟΣ Η ΔΥΟ ΕΤΩΝ,ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ.ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΣΟ ΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ.ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΛΗΞΟΥΝ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 21:44 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να βοηθούν τους πολίτες επιχειρηματίες ή μη, να μην φθάνουν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αλλά και να μην καταφεύγουν σε τοκογλύφους(έχουν χαθεί άνθρωποι που μη μπορόντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κατέφυγαν σε τοκογλύφους).
    Θα πρέπει καταρχην να κρατηκοποιηθεί μία Τράπεζα ώστε να γίνει μείωση των επιτοκίων, ώστε να μην εμφανίζονται οι Τράπεζες με υπερκέρδη και οι πολίτες να μην έχουν τα προς το ζην.
    Λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει όταν σφραγίζεται επιταγή να υπάρχει δυνατότητα ο πολίτης προσκομίζοντας στην Τράπεζα τα οικονομικά στοιχεία της επιχ/σης του και αποδεικνύοντας την οικονομική του αδυναμία να μπορεί να δανείζεται από την Τράπεζα με χαμηλότοκο δάνειο και με περίοδο χάριτος ώστε να μπορεί να εξοφλεί τις επιταγές του. Το ίδιο μπορεί να γίνει για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαληστικά ταμεία, με βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ όπου θα προσδιορίζεται το ύψος της οφειλής να μπορεί ο πολίτης να παίρνει χαμηλότοκο δάνειο με περίοδο χάριτος το οποίο θα εκταμιεύεται με τραπεζική επιταγή σε διαταγή της ΔΟΥ.
    Να υπάρχει σωστή χρήση των επιταγών από τους πολίτες αλλά και μεγαλύτερη βοήθεια από τις Τράπεζες.Επίσης μπορεί να μπαίνει πλαφόν στο ύψος των επιταγών που θα μπορεί να εκδόσει κάποιος επιχειρηματίας ανάλογα με τον τζίρο της επιχ/σης του, ας είναι τον πρώτο χρόνο μέχρι το 10% του τζίρου του, τον δεύτερο χρόνο να αυξάνεται το πλαφόν εφόσον δεν του σφραγίσθηκε επιταγή τον πρώτο.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 10:15 | ΗΛΙΑΣ

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΡΙΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ΄’ 1.ΕΓΓΥΜΕΝΟ ΜΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ. 2.ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΑΦΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ,ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑ ΕΞΩΦΛΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΟΠΩΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ,ΚΑΡΤΩΝ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΝΕΡΟΥ,ΙΚΑ,ΕΝΟΙΚΙΩΝ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,ΚΑΙ Φ.Π.Α. ,ΦΟΡΟΙ.ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ,ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ,Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.,ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ,Η ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ(ΕΝΟΙΚΙΟ,ΦΩΣ,ΤΗΛΑΦΩΝΟ),ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ(ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ).ΑΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΗ,ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΙΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 10:57 | ΗΛΙΑΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ‘λευκο ΤΗΡΕΣΙΑ’.ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ‘ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ’.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ,ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΑΓΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 10:12 | Γεώργιος

    Το σχόλιο που κάνω είναι ότι υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία στην οικογένειά μου και εγώ είμαι σε απόγνωση. Ήμουν καθόλα συνεπής στις δανειακές μου υποχρεώσεις μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και εργαζόμουν ασταμάτητα ώστε να εξασφαλίσω τα απαραίτητα και να ανταποκριθώ στην οικογένειά μου. Σήμερα, οι εισπρακτικές εταιρίες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Γιατί; Διότι είμαι ασυνεπής στις υποχρεώσεις μου. Αλλά αυτές δεν έρχονται στην θέση μου, ούτε μπορούν να καταλάβουν όταν τους εξηγώ πως το κράτος μου οφείλει αποζημιώσεις:
    • για μετακινήσεις που το ίδιο το κράτος μου τις επέβαλλε να τις κάνω από το 2006 και που μου τις επιστρέφουν πίσω διότι δεν υπάρχουν χρήματα στους κωδικούς
    • για τα προγράμματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης του έτους 2008-2009,
    • για τα προγράμματα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΙΔΕΚΕ του ΥΠΕΠΘ από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Μάιο του 2009 όπου σε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον υπεύθυνο μου είπαν πως δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα στελέχη τους
    Ξαφνικά εμφανίζομαι αφερέγγυος και ασυνεπής. Μου προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μου και για ποιο λόγο; Επειδή το ίδιο το κράτος είναι ασυνεπής σε μένα. Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό; Όχι, αν κρίνετε από τις απαντήσεις που έχω πάρει.
    Έρχονται δυσκολότερες ημέρες οι εισπρακτικές εταιρίες δεν έχουν υπομονή, οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται και εγώ είμαι ενδιάμεσος στην οικονομική μέγγενη των δύο.
    Η ρευστότητα θα ενισχυθεί με την καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους οφείλει το κράτος και για να μην μπουν και άλλοι στον Τειρεσία θα πρέπει το ίδιο το κράτος να προστατέψει τους πολίτες παγώνοντας για ένα χρονικό διάστημα τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες, εφόσον το ίδιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι τώρα στις υποχρέωσεις του.
    Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε, ελπίζω σε κάτι καλύτερο και εύχομαι σε όλους να κάνουν αξιοπρεπείς και χαρούμενες γιορτές.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 09:02 | Μαρία

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Οριστική διαγραφη από τον Τειρεσία όλων των εξοφλημένων .

    Ετσι δεν θα είσαι » καταδικασμένος» και » στιγματισμένος » οτι κάποτε στην διάρκεια της καρριέρα σου είχες οικονομικά προβλήματα.
    Διότι Κύριοι, αμα εξοφλείς όλες τις οφειλές σημαίνει ότι βρήκες την δύναμη να ξανασταθείς οικονομικά στα πόδια σου.
    Και να συνεχίσεις τον ηρωικό αγώνα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
    Επίσης όταν εξοφλείς , έστω και καθυστερημένα σημαίνει ότι δεν είσαι απατεώνας…
    Και διακρίνεται πλέον ή ηρα από το σιταρι.

  • 22 Νοεμβρίου 2009, 00:09 | Δημήτρης

    «1) Γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου.»

    Επειδή δεν είναι σαφές από την παραπάνω διατύπωση, νομίζω ότι στην σωστή αυτή διάταξη, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που καταχωριστούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ καταγγελίες, διαταγές πληρωμής,κλπ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και εντός του τριμήνου που θέτει ως προθεσμία για την εξόφλησή τους. Αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονται από την πρόβλεψη του νόμου ή όχι?
    Εάν,για παράδειγμα, καταχωριστούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ 10 μέρες μετά την ψήφιση του νόμου και εξοφληθούν εντός τριμήνου από την ψήφισή του, θα διαγράφονται από το αρχείο όπως θα συμβαίνει με εκείνες που θα έχουν καταχωριστεί πριν την ψήφιση του νόμου?

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 23:58 | GEDEON ANTONIS

    GIATI PEDEYESTE TSAMPA ME TON THRESIA KAI TA TAMEIA…………OI TRAPEZES EVGAZAN DANEIA GIA EPIPLA KAI XALIA GIATI DEN VGAZOYN ENA DANEIO TWRA GIA XREH SE TAMEIA KAI THRESIA NA DEITE PWS PERNEI TA PANW THS H AGORA…..EINE TOSO APLO MIA EYKAIRIA GIA OLOYS THA SWTHEI POLYS KOSMOS……..NA MHN PAREI KANENAS LEFTA STA XERIA TOYS NA PANE KATEYTHIAN STA ASFALISTIKA TAMEIA KAI STIS LIGMENES EPITAGES….EINE TOSO DYSKOLO;

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 21:34 | ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΑΓΙΔΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ. ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΨΕΥΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΥΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ . ΕΠΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ .ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ .ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΦΥΛΛΑ.ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ.ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΘΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ . ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . ΕΤΣΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΤΗΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ . ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΣΕΤΑΙ Η ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ . ΑΣ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ , ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΥΠΟ ΔΑΝΕΙΟΥ , ΕΝΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΥΓΙΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ .ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ . ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΥΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΙΑ

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΑΓΙΔΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ. ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΨΕΥΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΥΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ <> ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ . ΕΠΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ .ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ .ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΦΥΛΛΑ.ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ.ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΘΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ . ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . ΕΤΣΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΤΗΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ . ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΣΕΤΑΙ Η ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ . ΑΣ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΥΠΟ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΝΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΥΓΙΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ .ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ . ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΥΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 20:48 | Χρήστος Αλξόπουλος

    Ρευστότητα θα υπάρξει μόνο όταν ο κόσμος έχει λεφτά (υψηλοί μισθοί) και χαμηλές τιμές λόγω υγιούς ανταγωνισμού (Βλέπε Βέλγιο). Όλα τα άλλα είναι μία τρύπα στο νερό. Όταν υπάρχει μαύρο χρήμα οι τιμές παραμένουν υψηλές και ο κόσμος στενάζει ο επιχειρηματίας κλείνει το μαγαζάκι και δεν ανοίγει καινούργιο. Φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες δεν γίνεται με το ευρώ. ‘Αν δεν κόψετε το μαύρο από τον γιατρό, τον υδραυλικό, τον ταξιτζή, το δάσκαλο, τον Αλβανό και τον εφοριακό θα κλείσουν όλα τα μαγαζάκια ένα ένα και στο τέλος το μεγάλο μαγαζί. Αν αυξήσετε τους μισθούς θα αυξηθούν και οι τιμές. Η λύση είναι μόνο μία. Τα πάντα ηλεκτρονικά με πρώτες τις φορολογικές δηλώσεις και μετά πατάμε το κουμπάκι. Αλλιώς όριο ζωής κάτι μήνες.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 20:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    εχω μπει στον τειρεσια το 2004 για διαταγη πληρωμης κινητοτηλ. 800 ευρω ,το 2005 για καρτα 1000, το 2008 για καρτα 2500, και πριν ενα μηνα για επιταγη 7000 τα οποια ολα τα εχω εξωφληση,με βαση το νομοσχεδιο το καινουργιο θα βγω απο τον τειρεσια

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 17:37 | Giannis

    Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει η παράταση για την εξόφληση επιταγής στις 30 ημέρες πως βοηθάει την ενίσχυση της ρευστότητας;
    Μήπως θα μου δίνει και το κράτος περιθώριο για τις υποχρεώσεις μου πχ.
    ΦΠΑ-Φόρο εισοδήματος-ΕΤΑΚ-ΔΕΗ-ΟΤΕ-τέλη κυκλοφορίας(που έγιναν πλέον δυσβάστακτα) αφού θα καθυστερεί η είσπραξη της επιταγής;
    Μήπως θα αναγκάσετε και τους προμηθευτές της επιχείρησης μου να μην μου βάζουν τόκους υπερημερίας όταν θα καθυστερώ κατά 30 ημέρες τις πληρωμές.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | Γεώργιος Χατζηδημητρίου

    Καταργήστε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τρία χρόνια.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 17:23 | Μαυρίδης Πάνος

    Αναμφισβήτητα, πρέπει οι τράπεζα η οποία εκδίδει το βιβλιάριο των επιταγών και είναι υπεύθυνη γι’αυτήν την πράξη, να αναλαμβάνει και το κόστος πληρωμής των επιταγών. Αν δεν πληρωθούν, να αναλαμβάνουν αυτές το κόστος διεκδίκησης της πληρωμής.
    Πιθανό πλαφόν στο ποσό των επιταγών, ή στους χρόνους λήξης τους είναι πολύ καλύτερη πρακτική από τη σημερινή ανεξέλεγκτη έκδοση χαρτιών χωρίς αντίκρυσμα.
    Πάνος Μαυρίδης,
    Πολιτικός Μηχανικός.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 15:33 | Φίλιππος

    Συνέχεια …

    Αντίθετα βλέπω με καλό μάτι το σβήσιμο από τα αρχεία του Τειρεσία εφόσον εξοφλήσει κάποιος.
    Εδώ θα πρότεινα να σβηστεί μέσα στα 3 χρόνια.

    Ευχαριστώ,
    Φίλιππος

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 15:10 | Φίλιππος

    Οι τράπεζες δεν δίνουν μπλοκ έστω και αν δεν έχει μπει κάποιος στην λίστα του Τειρεσία, μόνο ζητούν να καταθέσεις όλα τα χρήματά σου σε αυτές.
    Το μέτρο αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα μιας και οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν χρεώνοντας συνέχεια.
    Το να δώσει το κράτος δικαίωμα για καθυστερημένη εξόφληση δεν εξυγιάνει την αγορά, αντίθετα βοηθά τους απατεώνες.

    Καλύτερα να δείτε τα επιτόκια που πληρώνουν οι οργανισμοί και ειδικά ο ΟΕΚ.
    Όταν έπεσαν τα επιτόκια, ο ΟΕΚ συνέχιζε να πληρώνει μεγάλα επιτόκια.

    Να μην είναι το κράτος ο βασικός χορηγός των τραπεζών. Φτάνει πια.

    Φίλιππος

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 15:43 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ

    Από την στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν δέχεται ως μέσο συναλαγής του με τους πολίτες του την μεταχρονολογημένη επιταγή το θεωρώ τουλάχιστον αστείο να προσπαθεί να νομοθετήσει και να ρυθμίσει την λειτουργεία της αγοράς στη βάση της μεταχρονολογημένης επιταγής.
    Είμαστε Ευρωπαίοι μόνο στα χαρτιά .Δεν νομίζετε οτι πρέπει να γίνουμε και στην πράξη?
    Δεν νομίζετε οτι εαν πραγματικά θέλετε να οικοδομήσετε μία υγιή σχεση με τους πολίτες αυτής της χώρας ,θα πρέπει να πάρετε μέτρα που θα πονέσουν ισως κάποιους αλλά θα γιατρέψουν πολύ περισσότερους?
    Αυτό το ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΜΟΡΦΩΜΑ ονόματι ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ οριστικά και δια παντός θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ και μαζί του να καταργηθεί το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ του ελληνικου εμποριου που ονομάζεται ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ.
    Σε διαβούλευση και δημοψήφισμα ίσως θα έπρεπε να τεθεί εάν πρέπει να υπάρχουν ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ και οχι εαν θα υπάρχει περιθώριο 8,15,ή 30 ημερών για την αποπληρωμή επιταγων χωρίς συνέπειες.
    Οι προτάσεις σας ισως θεραπέυουν κάποιους αλλα δεν αποτελούν λύση σε κανένα πρόβλημα .Ενίσχυση ρευστότητας σημαίνει ρίχνω ζεστό χρήμα στην αγορά και όχι μεταχρονολογημένα κουρελόχαρτα που απλά παρατείνουν και επιμηκύνουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας.
    Μήπως πρίν την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ξαναζυγίσετε και να καταληξετε ωσ τί ακριβώς θέλετε να σας λογαριάζουμε?
    Ως κυβέρνηση πού ΤΟΛΜΙΣΕ να κάνει ΡΉΞΕΙΣ με ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ πρός όφέλος των πολλών ή ως κυβέρνηση που ΨΙΛΟΜΠΑΛΩΣΕ τις τρύπες πρός όφελος λίγων περισότερων από τους λίγους.
    Με σεβασμο
    Ευχαριστω.

  • Η παράταση της αναγγελίας κατά 22 ημέρες επιπλέον μιας σφραγισμένης επιταγής είναι μέτρο στην σωστή κατεύθυνση με το οποίο θα δωθεί μια έμεση χρηματοδότηση στην αγορά χωρίς πρακτικά να δοθούν χρήματα. Προτιμότερο δε θα ήταν να μεγαλώσει και το 8ήμερο εως την σφράγιση σε 15 ημέρες.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 13:40 | KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Όπως ανέφερα και σε προηγόυμενο σχολιό μου των θέμα των ακάλυπτων επιταγών κάιει την αγορά, και συμφωνώ με τον Αλέξανδρο (Δυστυχώς έχουμε γεμίσει από «επιχειρηματίες» που γεμίζουν την αγορά με επιταγές και μετά από 5 χρόνια ανοίγουν άλλη επιχείρηση )

    Σωστή λύση είναι και η επαναφορά της προσωποκράτησης για ακάλυπτη επιταγή με την πάροδο των 30 ημερών ποσού πάνω των 3000 ευρώ π.χ. Και εύρεση των λαμογίων που ανοίγουν εταιρίες με μπροστινούς αλλοδαπούς ή συνταξιουχους χωρίς περιουσία τα λεγόμενα ριχτάδικα, ξανά και ξανά με άλλους εκπροσώπους.

    Εγώ μόνο μπορώ να σας δώσω 10 ονόματα τετοιων λαμογίων, που ενώ χρωστούν εκατομύρια ευρώ στην αγορά με μπροστινούς έχουν σήμερα νέες και κανείς δεν τους αγγίζει. Όχι μόνο αυτό αλλά και πάνε στις τράπεζες ώς οι καλύτεροι πελάτες τους.

    Σε μία περίπτωση μόνο ένας τέτοιος αναγκαστηκε να πληρώσει ΟΧΙ μέσω της δικαιοσύνης γιατί αυτό δε γίνετε ποτέ αλλά επειδή χρώσταγε σε άνθρωπο της ΝΥΚΤΑΣ σε 5 ώρες βρήκε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να παρει πίσω τις ακάλυπτες επιταγές του όταν ο άνθρωπος της νύχτας τον βρήκε πρόσωπο με πρόσωπο και ο νοών νοήτο. Άλλωστε όλοι στην αγορά μόλις σκάσει μια ακάλυπτη επιταγή ξέρουν ότι μόνη περιπτωση να πάρεις τα χρήματά σου είναι ο νόμος της ζούγκλας.

    Δεν είμαστε όμως οι περισσοτεροι επιχειρηματίες παράνομοι θέλουμε ένα ξεκαθαρο πλαισιο όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, με κανόνες αγοράς – γιατί στη Γερμανία δεν υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές ? Γιατί ο νόμος προβλέπει τιμωρία σωστή και άμεση και κανείς δεν τολμά να κάνει αλλιώς. και φέρει επιπτώσεις και στους συνεταίρους τους μετόχους και το οικογενειακό περιβάλλον του επιχειρηματεία ( απατεώνα)

    Κάντε λοιπόν κάτι τώρα

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 07:34 | Δημήτρης

    Μερικά ακόμη σχόλια επί του νομοσχεδίου:
    1) Δεν υπάρχουν μόνο ένδικα μέσα τραπεζών κατά ιδιωτών αλλά και ένδικα μέσα ιδιωτών κατά ιδιωτών (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, κλπ). Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου πρέπει να καλύπτουν και αυτές τις περιπτώσεις, κάτι που είναι το πιο δίκαιο, και όχι μόνο τις αντιδικίες ιδιωτών και τραπεζών.
    2) Οι τράπεζες ενημερώνουν επίσης και το σύστημα συγκέντρωσης υποχρεώσεων του Τειρεσία (‘λευκός Τειρεσίας’), για περιπτώσεις που κάποιος δεν πληρώνει εγκαίρως τη δόση κάποιου δανείου, κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν έως και 20 μέρες έως ότου καταχωρισθούν τα ενήμερα στοιχεία ενός ιδιώτη στο συγκεκριμένο σύστημα. Θα ήταν δίκαιο, οι τράπεζες να υποχρεώνονται να ενημερώνουν τον Τειρεσία και σε αυτήν την περίπτωση εντός δύο ημερών από την καταβολή (ή μη καταβολή) της δόσης του πελάτη, όπως θα κάνουν και για τις περιπτώσεις της εξόφλησης μίας οφειλής (‘μαύρο Τειρεσία’) αλλά και ο Τειρεσίας να υποχρεώνεται να καταχωρεί νωρίτερα τα λαμβανόμενα στοιχεία στο σύστημά του, διότι οι 20 ημέρες είναι μάλλον πολλές.
    3) Υπάρχει περίπτωση όπου έχει καταχωρισθεί στον Τειρεσία πρόγραμμα αρχικού πλειστηριασμού τον Νοέμβριο 2007 και στη συνέχεια, κατόπιν αναβολών, αναστολών, κλπ, έχουν καταχωρισθεί άλλα 4 προγράμματα επαναληπτικών του αρχικού πλειστηριασμών εντός του 2008. Σήμερα και τα 5 προγράμματα έχουν την ένδειξη ‘ματαιώθηκε’. Με ποιον τρόπο θα χειριστεί ο Τειρεσίας μία τέτοια περίπτωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου? Θα διαγράψει τα 4 προγράμματα που έχουν καταχωρισθεί μετά την 1.1.2008 και θα αφήσει αυτό που έχει καταχωρισθεί τον Νοέμβριο του 2007 ή θα διαγράψει και τα 5 προγράμματα, αφού αποτελούν τμήματα του ίδιου πλειστηριασμού?
    4) Υπάρχουν δύο τουλάχιστον τράπεζες (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες) στων οποίων τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει η εξής τεχνική ιδιομορφία : όσο υπάρχει κάποιο ποσό σε καθυστέρηση, τα συστήματα δεν προβαίνουν σε κάποια ενημέρωση του Τειρεσία. Όταν όμως ο πελάτης πάει και ‘κλείσει’/εξοφλήσει το ποσό που οφείλει, τότε τα συστήματα αυτομάτως ‘κλείνουν’ τον λογαριασμό και ταυτοχρόνως ενημερώνουν ηλεκτρονικώς τον Τειρεσία με τη μορφή της καταγγελίας της οφειλής που μόλις…έχει κλείσει. Έτσι συμβαίνει το παράδοξο, ο πελάτης να έχει εξοφλητική βεβαίωση της οφειλής του, με ημερομηνία σημερινή, για παράδειγμα, και ύστερα από 5, 10, 20 μέρες να εμφανίζεται στον Τειρεσία καταγγελία της ίδιας οφειλής. Αυτό προκαλεί στον πελάτη μία ολόκληρη ταλαιπωρία έως ότου εξηγήσει στην τράπεζα και τακτοποιήσει το θέμα και στον Τειρεσία. Πρέπει να ληφθεί κάποια πρόνοια για το θέμα ώστε οι τράπεζες να τροποποιήσουν σχετικώς τα συστήματά τους.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 02:09 | Αντώνης Λόρτος

    Να μην υπάρχουν μεταχρονολογημένες επιταγές και οι τράπεζες που εκδίδουν τα μπλόκ επιταγών να είναι υποκείμενες για την άμεση εξόφληση του ποσού, όπως ακριβώς γίνεται με τις πιστωτικές κάρτες. Από εκεί και πέρα η κάθε τράπεζα ας αναλάβει την ευθύνη της πίστης ως προς τους πελάτες της. Η μεταχρονολόγηση των επιταγών δημιουργεί δανεισμό πυραμίδας εκτός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα ο ασθενέστερος οικονομικά να δανείζει στον πιο εύπορο ποσά, ανοίγωντας ψαλίδα.

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 01:03 | Ανδρέας Π.

    Συμφωνώ με τις μεταχρονολογημένες πως πρέπει να σταματήσουν,
    αλλά αυτό πρακτικά δεν γίνεται γιατί δεν μπορεί κάνεις να το ελέγξει.
    εκείνο που μακροπρόθεσμα θα έφερνε εξυγίανση στην κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά θα ήταν να γίνουν όλες οι επιταγές δίγραμμες.

    Με αυτό τον τρόπο σταματούν οι επιταγές διευκόλυνσης και η τοκογλυφία
    Σταματά και όλο το παιχνιδάκι με το πλαφόν και με τις επιταγές που κάνουν κύκλο και δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο υπεραξία και φούσκες
    Μπορεί σε πρώτη φάση ένα τέτοιο μέτρο να φέρει μια αναστάτωση στα ως τώρα δεδομένα τις αγοράς αλλά θα έχει θετική επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα και φερεγγυότητα γενικότερα της ελληνικής αγοράς και των επιχειρήσεων

    Αντρέας Π.
    Οικονομολόγος

  • 21 Νοεμβρίου 2009, 01:59 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Μπορώ να συμφωνήσω με τα περισσότερα σημεία του σχεδίου νόμου, διαφωνώ όμως κάθετα με το άρθρο 3. Ειναι προφανές ότι η παράταση για την εξοφληση της επιταγής κατα 22 ημέρες ελάχιστα (έως καθόλου) θα βοηθήσει στην μείωση των ακάλυπτων επιταγών για έναν πολύ απλό λόγο. Οτι αυτός που πραγματικά έχει την δυνατότητα και την θέληση να εξοφλήσει την επιταγή, αλλά αδυνατεί να το κάνει κατά την ημερομηνία λήξεως της, θα φροντίσει ερχόμενος σε επαφή με τον δικαιούχο να πάρει μια μικρή παράταση, εκδίδοντας μια νέα και αποσύροντας την παλιά.
    Αντίθετα πιστεύω ότι η γενικευμένη παράταση του ενός μηνός που δίνεται με το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ήδη προβληματική αγορά. Γιατί στην ουσία το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιμηκύνει τον ήδη πολύ μεγάλο χρόνο εξόφλησης των επιταγών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους οκτώ, εννέα, ακόμα και τους δώδεκα μήνες.
    Επειδή λοιπόν φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε μια γενικευμένη κατάσταση να μην καλύπτει κανείς εμπρόθεσμα τις επιταγές που έχει εκδώσει αλλά να περιμένει να εκπνεύσει και η παράταση του ενός μηνός που του δίνει ο νόμος (έχοντας και οικονομικά οφέλη από αυτό), προτείνω να ισχύσει η προθεσμία των 8 ημερών (που ισχύει και σήμερα) χωρίς ποινή και εάν καλύψει την επιταγή από την ένατη μέχρι την τριακοστή ημέρα να μπαίνει στον Τειρεσία για μικρό χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι δεν θα γίνει καταχρηση του χρόνου των 30 ημερών από όλους

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 23:23 | Προγιόπουλος Χρήστος

    «3) Επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών ( αντί των 8 ημερών που ισχύει σήμερα) από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και οι καταχωρημένες διαγράφονται.»

    Καλό είναι να μπουν ποσοτικές ασφαλιστικές δικλείδες στην 30ημερη εξόφληση μετά την σφράγιση της επιταγής.Ένα παράδειγμα είναι ότι μέσα σε ένα ημερολογιακό τρίμηνο το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει επιταγές θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το 30ημερο 3φορες.Την τετάρτη φορά που θα σφραγίζεται επιταγή θα εφαρμόζεται το 8ημερο.Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να είναι απέναντι στους πιστωτές τους συνεπείς και όχι αυτοί που συστηματικά είναι κακοπληρωτές.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 22:27 | Παπαδαντωνακησ Γεωπγιοσ

    θελω να μαθω τι θα γινει με αυτοσ που ειναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ απο το 1996
    για μικρα ποσα πχ 2200ευρω απο ιδιωτικεσ συναλλαγεσ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 22:31 | Δημήτρης

    Σχετικά με το άρθρο Β.1 περί ‘γενικευμένης αμνηστίας για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθείαπό 1.1.2008….’ : εάν κάποιος έχει καταχωρημένα στο αρχείο τρία δυσμενή στοιχεία : ένα εξοφλημένο δυσμενές προ της 1.1.2008 (το οποίο έχει συμπληρώσει το προβλεπόμενο διάστημα παραμονής του στο αρχείο), ένα καταχωρημένο εξοφλημένο δυσμενές μετά την 1.1.2008 και ένα καταχωρημένο ανεξόφλητο δυσμενές μετά την 1.1.2008, τι θα συμβεί όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο? Θα διαγραφούν από το αρχείο τα δύο ήδη εξοφλημένα δυσμενή ή θα παραμείνουν έως ότου εξοφληθεί και διαγραφεί και το τρίτο δυσμενές στοιχείο?

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 22:19 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ:

    1)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ. ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΔΥΣΧΕΡΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    2)ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ. ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ/ΕΝΣΗΜΩΝ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    3)Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗΣ ΠΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΟΤΙ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΥΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΞΩ ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    1)ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΤΟΥ TAXISNET ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ,ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΦΠΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ, ΦΜΥ,ΕΝΑΡΞΕΙΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.
    2)ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2ΜΗΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ,ΤΡΟΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.
    3)ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ POINT SYSTEM ΣΤΟ TAXIS ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΠΩΛΕΙ ΚΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ. Μ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ , ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΥΧΟΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 22:04 | Δημήτρης

    «NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3746
    Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ),
    ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υπο−
    χρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετι−
    κά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις.

    Άρθρο 70
    Αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς
    Το άρθρο 40 του ν. 3259/2004 (ΦΕΚ 149 Α΄) αντικαθί−
    σταται ως ακολούθως:
    « Άρθρο 40
    Αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς
    1. Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά
    και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από αρχεία δεδομένων
    οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργούν νόμιμα
    χάριν αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα
    χρονικά διαστήματα για τις αντιστοίχως αναφερόμενες
    περιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η
    οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλε−
    πόμενο χρονικό διάστημα για το σύνολο των καταχω−
    ρημένων στο αρχείο δεδομένων, με την επιφύλαξη της
    περιπτώσεως α΄, για την οποία αρκεί η πάροδος του
    χρόνου της συγκεκριμένης κατηγορίας:»

    ΣΧΟΛΙΟ : Σύμφωνα με το νόμο, εάν ένας πολίτης έχει περισσότερα του ενός καταχωρημένα και εξοφλημένα δυσμενή στοιχεία στο αρχείο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αυτά παραμένουν όλα και εμφανίζονται από τη στιγμή που έστω και ένα από αυτά δεν έχει ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής του στο αρχείο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Κάθε εξοφλημένο δυσμενές πρέπει να διαγράφεται από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο τήρησής του, ανεξαρτήτως εάν, για τον ίδιο πολίτη, υπάρχουν άλλα εξοφλημένα δυσμενή που δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο τήρησής τους. Ελπίζω να διορθωθεί αυτό το θέμα στο επικείμενο νομοσχέδιο διότι αφορά την πλειοψηφία των καταχωρημένων πολιτών στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 22:40 | αλέξανδρος

    Γενικά σχόλια: Τα συγκεκριμένα μέτρα βοηθούν στην αγοραπωλησία αγαθών και υπηρεσιών με επιταγές, δεν βοηθούν όμως τη ρευστότητα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επιφυλακτικός σχετικά με τις επιταγές και το ίδιο και οι τράπεζες. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει από «επιχειρηματίες» που γεμίζουν την αγορά με επιταγές και μετά από 5 χρόνια ανοίγουν άλλη επιχείρηση και πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα διευκολύνουν τέτοιου είδους «επιχειρηματίες» να κάνουν τη «δουλειά» τους πιο εύκολα. Επίσης δεν υπάρχει καμιά συζήτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εκδικάζονται οι υποθέσεις σχετικές με επιταγές. Έχει καταστραφεί κόσμος..

    Σχετικά με τις παραγράφους
    3) Διαφωνώ, και αυτό διότι πλέον όποιος θα λαμβάνει μια μεταχρονολογημένη επιταγή (πχ 2 μήνες) θα είναι σαν να είναι 3μηνη
    4+5) Δεν μπορώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα αυτών των μέτρων.
    8) Διαφωνώ και αυτό γιατί είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ‘βιαστεί’
    9) Διαφωνώ γιατί με το συγκεκριμένο μέτρο και αν συνεχίσουμε έτσι θα αυξηθούν οι καταχωρήσεις προσώπων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 21:15 | Σιδηρόπουλος Λ.

    ΑΜΕΣΑ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΚΟ και ΔΙΚΑΙΟ <>

    1)Κάθε δυσμενές στοιχείο το οποίο εξοφλείται πρέπει να εξαφανίζεται από τον Τειρεσία ( μέσα στα χρονικά του όρια όπως αυτά θα ορισθούν από τον παρόντα Νόμο ) και όχι να γίνεται όπως τώρα , όπου πρέπει να εξοφλήσεις ΟΛΑ τα δυσμενή για να σβηστούν όλα μαζί!! Έτσι όπως είναι τώρα, μπορεί να έχεις εξοφλήσει εννιά από τα δέκα δυσμενή σου και όμως να μην σε αποδέχεται καμία τράπεζα γιατί φαίνονται και τα δέκα!!Και έχουμε το παράλογο φαινόμενο του ότι ενώ εσύ έβαλες μπρός και με κόπο πολύ ξεπληρώνεις συνέχεια και θα περίμενες λογικά να ακούσεις και ένα ευχαριστώ η ένα μπράβο αντ αυτού ακούς ..πώπώ ρε παιδάκι μου εσύ χρωστούσες τους πάντες και δεν λένε φυσικά ..πωπω βρε παληκάρι μου , μπράβο σου που εξοφλείς τους πάντες..
    2) Θα πρέπει να μην επιτρέπεται η διατήρηση των δυσμενών δεδομένων ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν εξοφληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά ( 7) ετών ενώ ως γνωστόν κατά την ακολουθούμενη σήμερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρακτική τα δεδομένα αυτά διατηρούνται για δέκα πέντε έτη.
    3)Θα πρέπει να μην επιτρέπεται η διατήρηση των δυσμενών δεδομένων ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν εξοφληθεί μετά την πάροδο επταετίας από το πιο πρόσφατο δυσμενές στοιχείο. Εδώ άνθρωπο σκοτώνει ο άλλος και μετά από κάποιο διάστημα δεν διώκεται..

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να δώσει λύσεις για το παρόν και το μέλλον…

    1) Γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
    Επί της παρ.1) Να αυξηθεί ο χρόνος σε 6 μήνες .

    2) Μειώνεται κατά 1 έτος ο χρόνος τήρησης των δυσμενών δεδομένων για οφειλές που έχουν πλέον εξοφληθεί. Συγκεκριμένα:
    Μειώνεται από 3 σε 2 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις σφραγισμένες επιταγές, τις απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και τα γραμμάτια εις διαταγή, καθώς και τις καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων
    Μειώνεται από 4 σε 3 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις διαταγές πληρωμής
    Μειώνεται από 5 σε 4 έτη ο χρόνος τήρησης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή του ν.δ. της 17.7./13.8.1923, τις περιλήψεις εκθέσεων κατάσχεσης, τα προγράμματα πλειστηριασμών και τις διοικητικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

    Επί της παρ.2) Να μειωθεί ο χρόνος κατα 2 έτη… αφού μιλάμε γαι εξόφλημένα χρέη..

    3) Επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών ( αντί των 8 ημερών που ισχύει σήμερα) από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και οι καταχωρημένες διαγράφονται.
    Επί της παρ.3) Αύξηση των ημερών σε 60 . Οι 30 μέρες περνούν γρήγορα..

    4) Αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο δεν θα εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή οικονομικά δεδομένα για οφειλές που έχουν εξοφληθεί.
    Επί της παρ.4) Αύξηση σε 10000,00 ευρώ
    Με 5000,00 ευρώ δεν αγοράζεις ούτε φαγητό για 6 μήνες (5 μελή οικογ.γαι S.M 850 ευρώ το μήνα Χ 10 μήνες = 8500.00 ευρώ).
    5) Αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο δεν θα εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή οικονομικά δεδομένα για οφειλές, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί.
    Επί της παρ.5) Αύξηση σε 5000,00 ευρώ

    6) Δεν επιτρέπεται η διατήρηση των δυσμενών δεδομένων ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν εξοφληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Κατά την ακολουθούμενη σήμερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρακτική τα δεδομένα αυτά διατηρούνται για δέκα πέντε έτη.
    Επί της παρ.6) Η μείωση του χρόνου σε 8 χρόνια θα ήταν δυνατό.

    7) Τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή αρχεία, όταν εξοφλούνται οι οφειλές, υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη.
    ΕΠί της παρ. 7) ΑΝ συμβεί χρέωση προς τον οφειλέτη στην τράπεζα επιβάλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της χρέωσης και την επιστροφή στον πελάτη του ποσού που εισπράχθηκε .

    8 ) Δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλής και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.
    Επί της παρ.8) Ο οφειλέτης μπορεί να αποζημιωθεί για μη τήρηση διαδικασιών απο την τράπεζα.

    9) Κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό, είναι εγγυημένη από φερέγγυο, κατά την αξιολόγηση της τράπεζας, τρίτο πρόσωπο μέχρι του ύψους αυτού.

    Για τις περιπτώσεις (1), (2) και (3) ανωτέρω, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το μέτρο ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας, απαιτείται να συνδυαστεί με τροποποίηση της με αριθμό 234/23/11.12.2006 απόφασης της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να μην βρίσκει εφαρμογή το μέτρο της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών για τα ως άνω προβλεπόμενα διαστήματα.

    H τήρηση των παραπάνω ρυθμίσεων θα διασφαλίζεται με την πρόβλεψη αυστηρών διοικητικών κυρώσεων.

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ παρ. 10) ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ
    Οι κάτοχοι μπλόκ επιταγών θα πρέπει εντός 30 ημερών απο την ψήφιση του νόμου να καταθέσουν τα μπλόκ επιταγών που έχουν στα χέρια τους με ειδική κατάσταση στην οποία θα αναφέρουν που έχουν εκδοθεί επιταγές ,ποιό ποσό και ποιας ημερομηνίας λήξης , ώστε να γνωστοποιηθεί το ύψος οφειλομένων ποσών .
    Η διαδικασία έκδοσης νέων επιταγών πλέον θα γίνεται με σύστημα μηχανογράφησης και με επιταγές αριθμημένες που θα έχουν χρονικό περιθώριο ισχύος 3 -6 μηνών , αμέσως με την έκδοση της εντός 3 ημερών θα ενημερώνεται η τράπεζα για το ύψος το ποσό και η ημερομηνία λήξης. Έτσι διασφαλίζεται ένα βιώσιμο σύστημα στην οικονομία.
    παρ.11) ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΓΩΝ
    Μετά την καταγραφή των χορηγούμενων επιταγών η τράπεζα μπορεί να προχωρεί σε χρηματοδότηση των επιταγών σε ποσοστό 50% με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά τις 4 μονάδες επιπλέον της Ε.Τ. και η εξώφληση του θα γίνεται σε 12 δόσεις .

    ***************************************************************
    Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ της ΑΓΟΡΑΣ πρέπει να γίνει μέσα απο ένα ΚΑΛΑ οργανωμένο σχέδιο με έλεγχο όχι όπως παλαιότερα που χορηγήθηκαν δάνεια μέσο ΤΕΜΠΜΕ πήραν όσοι είχα χρήματα και κανένα πρόβλημα και τα έβαλαν στον τόκο και οι επιχειρήσεις που πραγματικά χρειάστηκαν δεν πήραν τίποτα και πνίγονται καθημερινά.. Επίσης θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν έναρξη απο 1/1/2008 .
    Να χρηματοδοτηθούν όλες ανάλογα τους τζίρους και τους απασχολούμενους.. υπάρχει ο τρόπος η ΘΕΛΗΣΗ λείπει..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ… ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ….. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ….

  • (το παραθέτω εδώ, εφόσον δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο)

    Η κ.Κοντουλίδου χρώσταγε 1,000€. Με τις προσαυξήσεις και τις διαδικασίες πλειστηριασμού έφτασε να χρωστάει 10,000€. Το σπίτι της βγήκε στο σφυρί και αγοράστηκε για 90,000€, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης της ζητάει 190,000€ για να της το πουλήσει πίσω.

    Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιτρέπεται στην κ.Κοντουλίδου να δανειστεί φτηνά, με εγγύηση το σπίτι της, ένα ικανό ποσό για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και εξαναγκάζεται να δανειστεί ακριβά, μέσω κάρτας, μικρο-ποσά που είναι δεδομένο ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αλλά θα το επιτείνουν.

    Το παράδειγμα είναι αληθινό και το αναφέρω όπως παρουσιάστηκε την 18.11.09 στο «Κοινωνία ώρα mega». Δεν υπήρχε εκπρόσωπος της τράπεζας, οπότε δεν μπορώ να ξέρω όλη την ιστορία, αλλά δεν έχει σημασία.

    Στα πλαίσια της αισχροκέρδειας που εξέθρεψε η προηγούμενη διακυβέρνηση, θεσπίστηκαν «μέτρα προστασίας του δανειολήπτη» που το μόνο που κάνουν είναι να διασφαλίσουν τα μικρότερα δυνατά ρίσκα για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Αυτή ήταν η πολιτική τους και φάνηκε και στην χορήγηση του ΤΕΜΠΕ, που το έπαιρναν μόνο εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις και το κατέθεταν στην τράπεζα για να εισπράττουν τους τόκους.

    Θερμή παράκληση: μην μας προστατεύετε άλλο. Γιατί θα μείνουμε στην ψάθα. Ανοίξτε το δανεισμό, ορίστε δίκαιους όρους χωρίς μικρά γράμματα και αφήστε τον καθένα να διαχειριστεί την περιουσία του, χωρίς την «προστασία» της ΤτΕ που μόνο τον Έλληνα δανειολήπτη δεν προστατεύει.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 20:55 | ΝΙΚΟΣ

    Οι αλλαγές που προτείνονται στο Σχέδιο Νόμου για το ΤΕΙΡΕΣΙΑ είναι απόλυτα σωστές και θα συμβάλουν πολύ στη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης σε πολλές επιχειρήσεις.
    Προτείνω να περιληφθούν στον νόμο οι παρακάτω επί πλέον αλλαγές που ομοίως θα συμβάλουν στον παραπάνω στόχο:
    1) Να μην επιτρέπεται η διατήρηση των δυσμενών δεδομένων που έχουν εξοφληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά ετών, ακόμα και αν έχουν καταχωρηθεί νεώτερα δυσμενή δεδομένα. Με το ισχύον καθεστώς ο χρόνος διατήρησης είναι δέκα έτη δηλαδή αν δεν γίνει και αυτή η αλλαγή στον προτεινόμενο νόμο, ο χρόνος διατήρησης των δυσμενών που έχουν εξοφληθεί θα είναι ίδιος με τον χρόνο διατήρησης των δυσμενών που δεν έχουν εξοφληθεί. (παράγραφος 6 του Σχεδίου Νόμου)
    2) Ο χρόνος διατήρησης δυσμενών από σφραγισμένες επιταγές, τις απλήρωτες κατά την λήξη τους συναλλαγματικές και τα γραμμάτια εις διαταγή, για τις οποίες δεν έχουν εμπρόθεσμα ασκηθεί ένδικα μέσα για την είσπραξη τους (Διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κλπ), να διαγράφονται από τα δυσμενή μετά από πέντε έτη από την αναγγελία ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί. Η πρόβλεψη αυτή στον νόμο θα αποτρέψει τους εκβιασμούς για εξόφληση παραγραμμένων οφειλών με όπλο την εγγραφή που έγινε στα δυσμενή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
    3) Να γίνει πρόβλεψη στον νόμο για άμεση διαγραφή των εγγυητών από τα δυσμενή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αμέσως μετά την εξόφληση του χρέους είτε από τον πρωτοοφειλέτη είτε από τον ίδιο εγγυητή και για τις κατασχέσεις και τα προγράμματα πλειστηριασμών που ασκήθηκαν κατά της ατομικής του περιουσίας τους. Σήμερα υπάρχει πρόβλεψη για άμεση διαγραφή για τα δυσμενή των εγγυητών μόνο όσο αφορά τις διαταγές πληρωμής. Η ρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη διότι δεν είναι δίκαιο να τιμωρείται ο εγγυητής με δυσμενή που παραμένουν στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ σε βάρος του, για δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά την εξόφληση του χρέους τα οποία του παρακωλύουν κάθε οικονομική του δραστηριότητα, με πλήρως εξοφλημένα τα χρέη που ανύποπτος πολλές φορές εγγυήθηκε.
    4) Να δοθεί η δυνατότητα στον εκπρόσωπο νομικού προσώπου που υπέγραψε επιταγές οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί, να προσφεύγει με την διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων στο αρμόδιο Δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή εναντίον του (του εκπροσώπου ως φυσικό πρόσωπο) αν αποδείξει ότι δεν έχει μετοχές ή εταιρικό μερίδιο στην εταιρεία και στην πράξη δεν ασκούσε ουσιαστική διαχείριση. Το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο διότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κάποιος εκπρόσωπος εταιρείας που πολλές φορές είναι υπάλληλος της , αν οι μεταχρονολογημένες επιταγές που υπέγραψε από την θέση που κατείχε, αν κατά την λήξη τους θα μπορούν να πληρωθούν, αφού είναι γνωστό ότι σε όλες τις εταιρείες την οικονομική διαχείριση την έχουν οι βασικοί μέτοχοι που ενεργούν με το Διοικητικό Συμβούλιο που εκείνοι ορίζουν. Η πρόβλεψη αυτή θα δώσει έστω και δικαστικά την δυνατότητα να αποφύγουν τον ισόβιο οικονομικό μαρασμό εντελώς αμέτοχοι υπάλληλοι που χρησιμοποιήθηκαν σε οικονομικές θέσεις εταιρειών, από επιτήδειους ιδιοκτήτες οι οποίοι κατορθώνουν να μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 20:37 | Α.Π.

    – Η μεγαλυτερη κυκλοφορια «μεταχρονολογημένων» επιταγων, ισοδυναμει (σε καποιο βαθμο) με «τυπωμα» χρηματος και αυτο χρειάζεται αδεια απο την ΕΚΤ, αν δεν κανω λαθος. Απο την αλλη αυξανει τους κλαδικους συστημικους κινδυνους.

    – Οι «ρυθμισεις» εχουν και ενα παρεργο: Μειωση της αξιας της νομιμοτητας.

    – Πιο δικαιη και αποτελεσματικη ρευστοτητα παραγεται αν το κοστος του εν λογω μετρου μοιραστει στα χαμηλα εισοδηματα αντιστροφως αναλογα με το εισοδημα. Οχι μονο σε οσους ξεπερασαν τα ορια.

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 19:24 | ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    1) ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΜΟΝΟ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ
    2) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΟΓΩ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ (ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑΣ)
    3) ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 8 (ΗΜΟΥΝ ΘΥΜΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΗΜΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ)
    4) ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ
    5) ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
    6) Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | Ευάγγελος

    Πρέπει να σταματήσει το κακο με τις μεταχρονοληγμένες επιταγες.
    Οι τραπεζες εχουν σταματήσει να δίνουν μπλοκ επιταγων σε οποιον περνάει απ’έξω,τώρα είναι σειρά του κράτους να σταματήσει τις μεταχρονολογημένες από 1/1/2010 γίατι ο καθένας κάνει το πρόβλημα του πρόβλημα άλλων δέκα!

  • 20 Νοεμβρίου 2009, 16:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    α) Είμαι κάθετα αντίθετος με την πρώτη παράγραφο αφού εάν δοθεί αμνηστία και μάλιστα αναδρομικά, η μελλοντικοί κακοπληρωτές θα ευελπιστούν σε ανάλογη ρύθμιση.
    β) σχετικά με την τρίτη παράγραφο δεν νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση από 8 σε 30 ημέρες για επιταγές που εξοφλούνται για την μη εμφάνιση τους στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ γιατί ουσιαστικά αυτό δίνει παράταση 22 ημέρες στους κακοπληρωτές και ενθαρρύνει παρόμοιες καταστάσεις σε περίπτωση δε που διατηρήσετε αυτή την πρόταση καλό θα ήταν ο εκδότης της επιταγής να πληρώνει τους σχετικούς νόμιμους τόκους για τις επιπλέον μέρες που καθυστερεί η εξόφληση της επιταγής.
    γ) σχετικά με την όγδοη πρόταση σας όλοι ξέρουμε πόσο αργή είναι η απόδοση δικαιοσύνης και πόσο χρόνο παίρνουν για να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις και να εκδοθούν, οπότε αυτό θα δημιουργήσει χάος αφού μια προβληματική επιχείρηση θα συνεχίσει να μην πληρώνει για χρόνια, σε περίπτωση δε που διατηρήσετε αυτή την πρόταση καλό θα ήταν η προσφυγή να αφορά μέχρι 3 περιπτώσεις για χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση παραπάνω απαιτήσεων για σφράγιση από αυτές να εμφανίζεται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, άμεσα και χωρίς το χρονικό περιθώριο που προβλέπετε στην τρίτη παράγραφο.
    δ) σχετικά με την έβδομη πρόταση θα ήταν πιο σωστό όλες τις διαδικασίες να της αναλαμβάνει αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα και όχι η τράπεζα σε περίπτωση δε που την διατηρήσετε κρίνω ότι οι δύο μέρες είναι λίγες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8 εργάσιμες και με κόστος αφού για αυτή την εργασία θα απασχολούνται κάποιοι υπάλληλοι.