Άρθρο 10 – «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265 Α΄)»

Β. Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ & Δημοσίων Εσόδων

  1. Η περίπτωση β της παραγράφου 7 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καθοριστούν οι διαδικασίες συντονισμού και διαχείρισης των ΕΔΕΤ για την υλοποίηση Προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης µε πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και η σύσταση επιτροπών για την αξιολόγηση των Προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης, σύμφωνα µε τα άρθρα 33 και 34 του Κανονισμού. Στην ίδια απόφαση ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και το έργο τους».

 

  1. Στο άρθρο 14 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Τα καθήκοντα του Προϊσταμένου της Εθνικής Αρχής Συντονισμού (ΕΑΣ) του ΕΣΠΑ είναι τα ακόλουθα:

α) Ο προγραμματισμός και ιεράρχηση των δραστηριοτήτων και ο συντονισμός της λειτουργίας των Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΑΣ για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους και την επίτευξη των στόχων τους, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, παρέχοντας προς τούτο στους Προϊσταμένους των ως άνω υπηρεσιών τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

β) Η παροχή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στον ΓΓΔΕ-ΕΣΠΑ, μετά από ανάλυση δεδομένων, καθώς και η διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών, βάσει της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας της ΕΑΣ.

γ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των ΕΥ της ΕΑΣ, των ΕΥ των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ , των Επιτελικών Δομών των Υπουργείων και λοιπών φορέων.

δ) Η διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι τιθέμενοι στόχοι.

ε) Η εισήγηση της ετήσιας στοχοθεσίας και η παρακολούθησή της βάσει των θεσπισμένων δεικτών απόδοσης, καθώς και η συνεχής βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των οργανικών μονάδων με την υποβολή προτάσεων οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού.

στ) Η εκπροσώπηση της ΕΑΣ, όπου απαιτείται.

ζ) Η προσυπογραφή των εγγράφων που υπογράφονται από τα υπερκείμενα αυτού όργανα σε θέματα των αρμοδιοτήτων της ΕΑΣ.

η) Η χρέωση και χαρακτηρισμός της εισερχόμενης στην ΕΑΣ αλληλογραφίας.

θ) Η άσκηση οποιωνδήποτε άλλων καθηκόντων, τα οποία του ανατίθενται από τα υπερκείμενα όργανα».

 

  1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η εγγραφή στο ΠΔΕ πράξεων για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως μελέτες, έρευνες, γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο εγγράφεται στο ΠΔΕ ο προϋπολογισμός των προπαρασκευαστικών ενεργειών. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου δε μπορεί να υπερβεί το οριζόμενο στην απόφαση ένταξης της πράξης. Σε περίπτωση υπέρβασης το έργο απεντάσσεται αυτοδίκαια από το ΕΠ και οι σχετικές πραγματοποιηθείσες δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του εθνικού σκέλους του φορέα χρηματοδότησης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου εντός του χρονοδιαγράμματος, εγγράφεται στο ΠΔΕ και ο προϋπολογισμός του δεύτερου σταδίου, μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής προς τη ΔΔΕ. Ειδικότερα, οι απαλλοτριώσεις μπορούν να εγγραφούν στο ΠΔΕ είτε στο πρώτο στάδιο, ως προπαρασκευαστικές ενέργειες, είτε στο δεύτερο στάδιο εκτέλεσης του κυρίως έργου, στην περίπτωση δε μη ολοκλήρωσής τους στο πρώτο στάδιο, ο σχετικός υπολειπόμενος προϋπολογισμός μεταφέρεται και εγγράφεται στο ΠΔΕ στο δεύτερο στάδιο».

  1. Το άρθρο 38 τροποποιείται ως εξής:

α) Ο τίτλος του άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπηρεσιακή κατάσταση προσωπικού των Ειδικών Υπηρεσιών»

β) στην παράγραφο 1 μετά τη λέξη «απόσπαση» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακίνηση» και μετά τη λέξη «απόσπασης» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακίνησης»

γ) στην παράγραφο 2 μετά τη λέξη «αποσπάται» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακινείται» και μετά τη λέξη «αποσπασμένου» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακινούμενου»

δ) στην παράγραφο 3 μετά τη λέξη «αποσπασμένο» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακινούμενο» και μετά τη λέξη «απόσπασης» προστίθενται οι λέξεις «ή μετακίνησης».

 

  1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 39 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή και εφόσον ο τελευταίος δεν υφίσταται, από τον Προϊστάμενο, που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου μονάδος στην Ειδική Υπηρεσία. Η ως άνω διάταξη ισχύει και σε περίπτωση κένωσης θέσης προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσίας και μέχρι την τοποθέτηση νέου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

  1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 42 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα καθήκοντα του προγραμματισμού και αξιολόγησης, καθώς και του συντονισμού και εποπτείας των έργων/δράσεων του Μηχανισμού «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη» αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ). Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ αναλαμβάνει καθήκοντα προ-αξιολόγησης και παρακολούθησης – διαχείρισης των έργων/δράσεων του εν λόγω Μηχανισμού».

 

  1. Το άρθρο 59 τροποποιείται ως εξής :

 

α) Στην παράγραφο 1 μετά τη λέξη «αποσπάται» προστίθενται οι λέξεις ή «μετακινείται».

 

β) Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 τροποποιείται ως εξής:

«Μέχρι τον καθορισμό του πλαισίου της εσωτερικής διαδικασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 37, οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3614/2007 εφαρμόζονται μόνο ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία για την απόσπαση ή μετακίνηση προσωπικού στις Ειδικές Υπηρεσίες, η δε διάρκεια της απόσπασης και της μετακίνησης είναι πενταετής».

γ) Η παράγραφος 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Στις θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων των Ειδικών Υπηρεσιών που θα αναδιοργανωθούν τοποθετούνται προϊστάμενοι κατά προτεραιότητα από τους ήδη ασκούντες καθήκοντα προϊσταμένων Τμημάτων στις αντίστοιχες ειδικές υπηρεσίες, κατά το χρόνο επιλογής, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με κριτήριο τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου μέχρι την επιλογή νέων. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, τοποθετούνται υπάλληλοι σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 18 του ν. 3614/2007, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Οι τοποθετήσεις των ανωτέρω προϊσταμένων γίνονται με την έναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων αναδιάρθρωσης των Ειδικών Υπηρεσιών που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 και έχουν διάρκεια μέχρι την επιλογή νέου προϊσταμένου με τη διαδικασία του άρθρου 39».

δ) Στο τέλος του άρθρου 59 προστίθεται νέα παράγραφος 21 ως εξής :

 

«21. Σε περίπτωση κένωσης θέσης προϊσταμένου ειδικής υπηρεσίας ή μονάδας λόγω λύσης υπαλληλικής σχέσης, άλλης υπηρεσιακής μεταβολής ή λήξης της θητείας του υπηρετούντος προϊσταμένου, και μέχρι την τοποθέτηση νέου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του παρόντος, τοποθετείται προϊστάμενος με τη διαδικασία του άρθρου 18 του ν. 3614/2007 και με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».

 

  1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 61 διαγράφεται.

 

9.Στο τέλος του άρθρου 62 προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Τα θέματα προσωπικού των Διαχειριστικών Αρχών του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ ρυθμίζονται από τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Θ του Μέρους Ι του παρόντος Νόμου».

10.Το άρθρο 64 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εφεξής ΟΠΣΑΑ) καταχωρίζονται κυρίως δεδομένα που αφορούν στις διαδικασίες και τα στοιχεία προγραμματισμού, διαχείρισης, ελέγχου και υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ).

  1. Το ΟΠΣΑΑ θα επιτρέπει τη διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα για την ανταλλαγή δεδομένων που σχετίζονται με τον προγραμματισμό, την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ.

Το ΟΠΣΑΑ θα διασυνδεθεί με το ΟΠΣ – ΠΔΕ για την ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΠΑΑ και ΕΠΑλΘ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

  1. Η ανταλλαγή των δεδομένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 85 του Καν (ΕΕ) 1305/2013 και του άρθρου 110 του Καν (ΕΕ) 508/2014, δύναται να πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΣΑΑ, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή ανταλλαγή των δεδομένων αυτών.
  2. Για τις ανάγκες του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ, την συγκέντρωση των απαιτήσεων των χρηστών και την εκπαίδευσή τους, αναφορικά με το ΟΠΣΑΑ, καθώς και την ανάλυση και επεξεργασία του συνόλου του πληροφοριακού υλικού που απαιτείται για τη διοικητική παρακολούθηση και αξιολόγηση του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ αναλαμβάνει η Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ αντίστοιχα, συνεπικουρούμενη από τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  3. Την εποπτεία της παραγωγικής λειτουργίας και τη φιλοξενία των εξυπηρετητών του ΟΠΣΑΑ καθώς και την παροχή υπηρεσιών για δικτυακή σύνδεση του ΟΠΣΑΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και την τεχνική υποστήριξη και επίλυση προβλημάτων του κεντρικού εξοπλισμού και λογισμικού υποδομής αναλαμβάνει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..
  4. Επιπλέον, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και ανάπτυξη του ΟΠΣΑΑ, τον έλεγχο και αξιολόγηση της παραγωγικής του λειτουργίας, την ανάλυση και τον προγραμματισμό για περαιτέρω βελτιώσεις της λειτουργίας και αποτελεσματικότητάς του, την υλοποίηση των σχετικών αναβαθμίσεων, καθώς και τη διεπαφή του ΟΠΣΑΑ με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ). Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών, συνεργάζεται με την Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ.
  5. Μέσω του ΟΠΣΑΑ παρακολουθούνται οι δείκτες σύμφωνα με το ενιαίο σύστημα παρακολούθησης δεικτών ΕΣΠΑ 2014-2020 του άρθρου 54 του παρόντος νόμου.»

 

11.Στο τέλος του άρθρου 66 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«Οι ανωτέρω αρμοδιότητες δύναται να εκχωρούνται δυνάμει του άρθρου 65 του παρόντος νόμου».

 

12.Η παράγραφος 2 του άρθρου 67 καταργείται και οι παράγραφοι 3, 4 και 5 αναριθμούνται σε 2, 3 και 4 αντίστοιχα.

 

13.Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 69 προστίθενται νέες παράγραφοι 3 και 4:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να καθορίζεται η σύσταση, η συγκρότηση και η λειτουργία μητρώου αξιολογητών για το ΠΑΑ και το ΕΠΑλΘ.

4.Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδεται πρόσκληση για την υποβολή και επιλογή σχεδίων τοπικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του ΠΑΑ 2014-2020 και ρυθμίζονται τα συναφή με τη διαδικασία θέματα. Σε συνέχεια της πρόσκλησης αυτής υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών».

 

14.Η παράγραφος 4 του άρθρου 70 διαγράφεται και οι παράγραφοι 5 και 6 αναριθμούνται σε 4 και 5 αντίστοιχα.

 

15.Μετά το άρθρο 72 προστίθεται άρθρο 72Α, με τίτλο «Τελικές Διατάξεις», ως ακολούθως:

«Οι διατάξεις των άρθρων 9, 33 και 51, καθώς και των παραγράφων 1, 2, 3, 5 και 6 του άρθρου 27, των παραγράφων 3, 5, 8 και 9 του άρθρου 48 εφαρμόζονται και για τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ και το ΕΠΑλΘ».