Άρθρο 06

Α. Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Τροποποίηση του Π.Δ. 116/2014 (Α΄ 185)

1. Μετά το άρθρο 66 του Π.Δ. 116/2014 (Α΄ 185) προστίθεται άρθρο 66Α ως ακολούθως:
«Άρθρο 66 A
Προσωπικό της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ)
στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

1. Οι θέσεις της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ορίζονται ως εξής :

α) Μία (1) θέση Μονίμου Αντιπροσώπου με βαθμό αντίστοιχο Πρέσβεως.

β) Μία (1) θέση Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου με βαθμό αντίστοιχο Πληρεξουσίου Υπουργού Β` τάξης.

γ) Πέντε (5) θέσεις υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

δ) Μία (1) θέση Διοικητικού Υπαλλήλου και μία (1) θέση οδηγού-επιμελητή για την υποστήριξη της λειτουργίας της.

2) Στη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου διορίζεται, με τριετή θητεία από αναλήψεως υπηρεσίας, δυνάμενη να ανανεωθεί για μία ακόμη φορά και για ίσο χρονικό διάστημα, πρόσωπο με επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή οικονομική ή/και αναπτυξιακή πολιτική προερχόμενη από το Δημόσιο Τομέα ή/ και Διεθνείς Οργανισμούς ή/και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή/και ερευνητικά κέντρα, που γνωρίζει άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με το π.δ.: 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει, είναι πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής Ανώτατης Σχολής.

3) Στη θέση του Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου διορίζεται, με τριετή θητεία από αναλήψεως υπηρεσίας, δυνάμενη να ανανεωθεί για μία ακόμη φορά και για ίσο χρονικό διάστημα, πρόσωπο με επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή οικονομική ή/και αναπτυξιακή πολιτική προερχόμενη από το Δημόσιο Τομέα ή/ και Διεθνείς Οργανισμούς ή/και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή/και ερευνητικά κέντρα, που γνωρίζει άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με το π.δ.: 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει, είναι πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής και κάτοχος διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής Ανώτατης Σχολής.

4) Στις θέσεις των παρ. 2 και 3 δύνανται να διοριστούν υπάλληλοι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγορίας ΕΕΠ και ΠΕ, οι οποίοι έχουν τα προσόντα που προβλέπονται για τις θέσεις αυτές. Ο χρόνος υπηρεσίας στις ανωτέρω θέσεις λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας παρασχεθείσας σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και για κάθε συνέπεια.

5) Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος διορίζονται και απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εξωτερικών.

6) Οι θέσεις της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 καλύπτονται με αποσπάσεις υπαλλήλων μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ Α’ 65) και του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α’), όπως ισχύουν, με τα εξής προσόντα: να έχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ημεδαπής ή ισότιμο αλλοδαπής, να γνωρίζουν άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με το π.δ.: 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει, και να είναι κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή να είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Οι ανωτέρω υπάλληλοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή πραγματική δημόσια υπηρεσία σε διεθνή οικονομική ή/ και αναπτυξιακή πολιτική ή σε αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τις επιτροπές του ΟΟΣΑ, τις οποίες θα καλούνται να παρακολουθήσουν, ενώ αυτοί που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή πραγματική δημόσια υπηρεσία σε διεθνή οικονομική ή/και αναπτυξιακή πολιτική ή σε αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τις επιτροπές του ΟΟΣΑ, τις οποίες θα καλούνται να παρακολουθήσουν. Οι ως άνω αποσπάσεις γίνονται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η απόσπαση πραγματοποιείται για χρονικό διάστημα έως τρία (3) έτη από αναλήψεως υπηρεσίας, δυνάμενη να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον έτη μία μόνο φορά.

Οι αποσπασθέντες κατά τα ανωτέρω, μετά τη λήξη της απόσπασής τους, επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις και δεν μπορούν να μετακινηθούν πριν παρέλθει τριετία.

Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται, σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

7) Για τη θέση Διοικητικού Υπαλλήλου απαιτείται πτυχίο Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και της Γαλλικής και καλή γνώση της Ελληνικής και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα α) επεξεργασία κειμένων β) υπολογιστικά φύλλα και γ) υπηρεσίες διαδικτύου. Για τη θέση του οδηγού-επιμελητή απαιτείται απολυτήριος τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, καλή γνώση της Γαλλικής και της Ελληνικής και επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης.
Η συνδρομή των ανωτέρω τυπικών προσόντων ελέγχεται και βεβαιώνεται από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

8) Στις θέσεις της περίπτωσης δ της παρ. 1 προσλαμβάνεται επιτόπιο προσωπικό, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών δυνάμενη να ανανεωθεί. Οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Γαλλίας και η σχετική διαπίστωση της μόνιμης κατοικίας ελέγχεται και βεβαιώνεται από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο.
Για την πρόσληψη απαιτείται απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ύστερα από εισήγηση του Μονίμου Αντιπροσώπου.
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της αντιμισθίας των προσλαμβανομένων, ύστερα από εισήγηση του Μονίμου Αντιπροσώπου και αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες εργασίας. Η σχετική σύμβαση καταρτίζεται από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 149 του Ν. 3566/2007 (Α΄ 117), όπως ισχύει.

9) Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος προΐσταται της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της και σε περίπτωση κωλύματος αναπληρώνεται από τον Αναπληρωτή του.

10) Παράδοση και παραλαβή υπηρεσίας
α. Σε κάθε αλλαγή Μονίμου Αντιπροσώπου, συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της υπηρεσίας, καθώς και καταγραφής και απογραφής του υλικού της.
Το πρωτότυπο των πρωτοκόλλων κατατίθεται στο αρχείο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και αποστέλλονται αντίγραφα στις Γενικές Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
β. Σε περίπτωση αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο του Μονίμου Αντιπροσώπου να παραδώσει, συντάσσεται έκθεση απογραφής από τον Αναπληρωτή του.
γ. Για τον τύπο και το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων και των εκθέσεων απογραφής εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3566/2007 (Α΄ 117), όπως ισχύει.»
2. Μετά το άρθρο 67 του Π.Δ.: 116/2014 (Α΄ 185) προστίθεται άρθρο 67 Α ως ακολούθως:
«Άρθρο 67Α
Προσωπικό του Γραφείου Οικονομικού Συμβούλου στη Γενεύη

1. Οι θέσεις του Γραφείου Οικονομικού Συμβούλου στη Γενεύη ορίζονται ως εξής:

α) Μία (1) θέση Προϊσταμένου, Οικονομικού Συμβούλου, με βαθμό αντίστοιχο Συμβούλου Πρεσβείας Α΄ Τάξης.

β) Δύο (2) θέσεις υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
γ) Μία θέση Διοικητικού υπαλλήλου

2. Στη θέση του Οικονομικού Συμβούλου διορίζεται, με τριετή θητεία από αναλήψεως υπηρεσίας, δυνάμενη να ανανεωθεί για μία ακόμη φορά και για ίσο χρονικό διάστημα, υπάλληλος μόνιμος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ Α’ 65) και του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α’), όπως ισχύουν, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν. 3528/2007 ΦΕΚ Α΄26 όπως ισχύει. Επιπλέον πρέπει να διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή οικονομική και εμπορική πολιτική, να γνωρίζει άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με το π.δ.: 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει, να είναι πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής και να είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή να είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο χρόνος υπηρεσίας στις ανωτέρω θέσεις λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας παρασχεθείσας σε θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης και για κάθε συνέπεια.

3. Ο Οικονομικός Σύμβουλος διορίζεται και απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εξωτερικών.

4. Οι θέσεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 καλύπτονται με αποσπάσεις υπαλλήλων μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από Υπουργεία, Ανεξάρτητες Διοικητικές ή Ρυθμιστικές Αρχές, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι έχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ημεδαπής ή ισότιμο αλλοδαπής, γνωρίζουν άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με το π.δ.: 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει, και είναι κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένου της αλλοδαπής ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Οι ανωτέρω υπάλληλοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή πραγματική δημόσια υπηρεσία σε διεθνή οικονομική και εμπορική πολιτική, ενώ αυτοί που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή πραγματική δημόσια υπηρεσία σε διεθνή οικονομική και εμπορική πολιτική. Οι ως άνω αποσπάσεις γίνονται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η απόσπαση πραγματοποιείται για χρονικό διάστημα έως τρία (3) έτη, δυνάμενη να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον έτη μία μόνο φορά.

Οι αποσπασθέντες της παραγράφου 1 (εδ. β) μετά τη λήξη της απόσπασής τους, επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις και δεν μπορούν να μετακινηθούν πριν παρέλθει τριετία.

Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας παρασχεθείσας στο Φορέα από τον οποίο αποσπώνται και για κάθε συνέπεια.

5. Για τη θέση Διοικητικού Υπαλλήλου απαιτείται πτυχίο Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και της Γαλλικής και καλή γνώση της Ελληνικής και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα α) επεξεργασία κειμένων β) υπολογιστικά φύλλα και γ) υπηρεσίες διαδικτύου.
Η συνδρομή των ανωτέρω τυπικών προσόντων ελέγχεται και βεβαιώνεται από τον Οικονομικό Σύμβουλο.

6. Στη θέση της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 προσλαμβάνεται επιτόπιο προσωπικό, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Γραφείου Οικονομικού Συμβούλου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών, δυνάμενη να ανανεωθεί. Οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελβετίας, η σχετική διαπίστωση της μόνιμης κατοικίας ελέγχεται και βεβαιώνεται από τον Οικονομικό Σύμβουλο.
Για την πρόσληψη απαιτείται απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ύστερα από εισήγηση του Οικονομικού Συμβούλου.
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της αντιμισθίας του προσλαμβανομένου, ύστερα από εισήγηση του Οικονομικού Συμβούλου και αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες εργασίας. Η σχετική σύμβαση καταρτίζεται από τον Οικονομικό Σύμβουλο. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 149 του Ν. 3566/2007 (Α΄ 117), όπως ισχύει.
7. Παράδοση και παραλαβή υπηρεσίας
α. Σε κάθε αλλαγή Οικονομικού Συμβούλου, συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της υπηρεσίας, καθώς και καταγραφής και απογραφής του υλικού της.
Το πρωτότυπο των πρωτοκόλλων κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου Οικονομικού Συμβούλου στη Γενεύη και αποστέλλονται αντίγραφα στις Γενικές Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
β. Σε περίπτωση αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο του Οικονομικού Συμβούλου να παραδώσει, συντάσσεται έκθεση απογραφής από υπάλληλο που υπηρετεί στο Γραφείο.
γ. Για τον τύπο και το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων και των εκθέσεων απογραφής εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3566/2007 (Α΄ 117), όπως ισχύει.»